Кукурудзяне борошно: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

У наш час все більше людей замислюються над тим, що вони їдять і як ці продукти впливають на їх стан здоров’я.
Багатьох до зміни способу життя підштовхує бажання схуднути, хтось підбирає раціон виходячи з наявності чи відсутності хронічних захворювань.
Але якщо подумати, то будь-який, навіть самий звичайний і звичний для нас продукт може приховувати в собі масу позитивних властивостей або ж, навпаки, непомітно шкодити здоров’ю.
Як правило, люди не дуже прагнуть вводити в своє меню незнайомі або незвичні продукти, хоча багато з них можуть благотворно впливати на різні системи органів. У цій статті ми розповімо про кукурудзяне борошно, детально розглянемо її користь і шкоду для схуднення і загального стану організму.
Хімічний склад
Незважаючи на те, що харчова цінність кукурудзяної муки трохи менша, ніж пшеничного, все ж відмовлятися від цього продукту не варто. Як мінімум тому, що його можна вважати цілком дієтичним: в 100 грамах міститься 330 ккал. До того ж, в його складі безліч корисних речовин, потрібних людині для підтримки здоров’я.
Макро- і мікроелементи:
- кальцій:
- залізо;
- фосфор;
- магній;
- калій.
Вітаміни:
Амінокислоти:
- аргінін;
- гістидин;
- триптофан;
- лейцин;
- валін;
- ізолейцин;
- метіонін;
- лізин;
- фенілаланін;
- треонін.
Корисні і лікувальні властивості
Завдяки настільки різноманітному складу, кукурудзяна мука може надавати благотворний вплив на організм людини. А саме, за умови регулярного вживання:
- сприяє нормалізації роботи кишечника і допомагає впоратися з порушеннями травлення, завдяки підвищеному вмісту клітковини (але зловживання, навпаки, загрожує запорами);
- підтримує нормальний стан мікрофлори в порожнині рота;
- уповільнює процес старіння клітин;
- нормалізує артеріальний тиск;
- благотворно впливає на кровоносну систему;
- активізує мозкову активність;
- сприяє нормалізації роботи нервової системи;
- допомагає знизити рівень холестерину в крові;
- знімає запалення;
- нормалізує сечовипускання.
Страви з кукурудзяного борошна дуже швидко насичують організм, що запобігає переїданню і сприяє поступовому зниженню ваги. Цей продукт прекрасно підійде тим, хто хоче позбутися від зайвих кілограмів.
Крім того, борошно з кукурудзяних зерен відмінно підходить для очищення організму. Для цього потрібно протягом 4 днів харчуватися виключно кашею, звареною на воді, без додавання солі.
Цю страву також можна використовувати для розвантажувальних днів або ж перед святами.
Кукурудзяну кашу часто включають в раціон для діабетиків, оскільки в ній дуже багато вітамінів і мікроелементів, які пацієнтам складно отримати з інших продуктів.
- Регулярне вживання страв з кукурудзяної муки сприяє підтримці рівня цукру на потрібному рівні за рахунок содержання в ній вуглеводів.
- Вся справа в тому, що для розщеплення вуглеводів організму потрібно досить тривалий час, і завдяки цьому речовини, що впливають на рівень цукру в крові, вивільняються набагато повільніше.
- Так можна уникнути різких стрибків цукру, які вкрай небажані для діабетиків.
Негативна дія та можливі побічні ефекти
Незважаючи на всі корисні і навіть лікувальні властивості, ця мука все ж має свої протипоказання, які обов’язково потрібно враховувати при складанні свого раціону.
- Запам’ятайте, що людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту вкрай небажано зловживати стравами з неї, оскільки це може погано позначитися на їх стані здоров’я.
- А тим, хто має підвищену згортання крові, і зовсім слід відмовитися від них.
- Також потрібно розуміти, що при вирощуванні кукурудзи часто використовуються мінеральні добрива та хімікати, які неодмінно потрапляють і в готовий продукт і можуть викликати важкі алергічні реакції і навіть спровокувати деякі захворювання. Тому потрібно дуже ретельно підходити до вибору виробника і не довіряти неперевіреним маркам.
Як правильно вживати і якими дозами
З кукурудзяного борошна можна приготувати безліч всіляких рецептів, починаючи від найпростішої мамалиги і закінчуючи мексиканськими напоями. Все це можна легко знайти в інтернеті.
Оскільки цей продукт можна сміливо віднести до дієтичних, то багато дієтологів включають кукурудзяні страви в раціони найпоширеніших дієт. Але варто враховувати, що в складі продукту міститься багато клітковини, а її надлишок в організмі може мати небажані наслідки у вигляді закрепів. Тому намагайтеся не зловживати і не забувайте пити достатню кількість рідини.
Як вибрати і правильно зберігати
Для початку давайте розберемося, які існують види кукурудзяного борошна. На сьогоднішній день на ринку їх представлено три:
- крупного помелу;
- середнього помелу;
- дрібного помелу.
Помел найчастіше використовується у виробництві дитячого і дієтичного харчування і кондитерських виробів. Також його часто використовують замість панірувальних сухарів при приготуванні страв з м’яса, риби і овочів.
Борошно середнього помелу найчастіше пускають на корми для тварин, а також використовують для виробництва деяких ветеринарних препаратів і навіть спирту. Ну, а дрібний помел використовують для приготування хліба та інших хлібобулочних виробів.
Також її використовують і в дієтичному харчуванні або ж як самостійний продукт (в основному для каш).
При виборі кукурудзяної муки в магазині звертайте увагу насамперед на герметичність упаковки, дату виробництва, розфасовки і, що найголовніше, термін реалізації продукту.
Герметична упаковка дозволяє зберегти корисні властивості продукту. Краще віддати перевагу паперовій, а не пластиковій упаковці, оскільки вона дозволяє сипучим продуктам «дихати», що також гарантує відсутність затхлого запаху.
Завдяки низькій ціні продукту, ризик натрапити на підробку мінімальний.
Зверніть увагу також і на колір. Він повинен бути трохи жовтуватим, в іншому випадку ця мука багато в чому нагадує пшеничну. Якщо ж в очі впадає темний відтінок, то це свідчить про недотримання правил зберігання.
Ще один маленький нюанс: якісна кукурудзяна мука має трохи солодкуватий смак і не прилипає до рук. А ось гіркуватий присмак і липкість – вірні ознаки зіпсованості продукту.
Зберігати бажано в герметичній упаковці, в темному, сухому місці. А щоб не допустити появи різних шкідників, досить покласти поруч головку часнику.
Відгуки
Данюхіна матуся:
По можливості намагаюся не використовувати в готуванні пшеничне борошно або ж хоча б розбавляти її іншими сортами.
Біла мука не може дати організму нічого корисного, оскільки в наш час вона вже настільки очищена і рафінована, що все цінне з неї вже видалено. Та й про те, як її відбілюють, краще і зовсім не замислюватися.
Тому я купую і гречану, і вівсяну, і кукурудзяну, а також пшеничну, але тільки цільнозернову.
З кукурудзяного мені особливо подобається готувати сирники. Вони виходять особливо пишними і смачними. А завдяки золотистому відтінку блюдо виглядає ще смачніше.
Але потрібно пробувати різних виробників. Мені траплялася така мука, в якій смак кукурудзи забивав усе інше. Але якщо правильно підібрати, то будуть їсти навіть дуже примхливі особини. Та й дітям відмінно підійде в якості джерела клітковини. Рекомендую.
Середньостатистичний покупець:
Вже давно купую найдешевшу марку і жодного разу не пошкодувала. Обираю кукурудзяну муку дрібного помелу. Дуже рівномірна, повітряна, не містить сторонніх домішок. Має тонкий кукурудзяний аромат. Використовувала в заварний крем, дає відмінний жовтий відтінок. Нею іноді можна заміняти крохмаль, якщо потрібно надати густоти соусу або десерту.
Чудово підходить для пісочного печива, але не забувайте, що в самій кукурудзяному борошні не міститься клейковини, а значить, її обов’язково потрібно змішувати з пшеничним.
Для звичайних печенюшок використовую співвідношення 70:30. Виходить дуже смачно. У вигляді експерименту замісила тісто виключно на кукурудзяній. Печиво вийшло дуже крихким і ламким.
Якщо додавати розпушувач, випічка стає більш пористою, але ніяк не легкою.
І про неприємне. Деякі виробники відверто обманюють покупців. Куплена пачка важила 432 грами (і це разом з упаковкою), хоча заявлено, що маса нетто (без упаковки) повинна бути 450 г. Будьте уважні.
SnezhanaK:
Вирішила поекспериментувати і купила кукурудзяну муку. Правда, перший раз цілком може стати останнім. Знайшла я її в звичайному магазині і, спокусившись низькою ціною, взяла, абсолютно не подумавши, що зможу з неї приготувати. І, як виявилося, дуже навіть дарма.
Сам продукт виявився приємного жовтого кольору, з легким, ледве помітним ароматом. Чимось мені нагадав кукурудзяний крохмаль. Напевно, легким поскрипуванням.
Пошукавши рецепти в інтернеті, знайшла кукурудзяний пиріг.
Правда, я так і не зрозуміла, чому він кукурудзяний, якщо в його складі більше пшеничного борошна, хоча, попрацювавши з нею, все ж почала здогадуватися, в чому ж справа. Але тоді вибір припав на кекси. Шоколадні.
Не буду описувати сам процес приготування, рецепт можна знайти за лічені хвилини. Розповім про головне. Структура тесту дуже відрізняється від звичної пшеничного. Та й смак у випічки вийшов специфічний. Мені не сподобалось.
Кекси вийшли сухі і розсипчасті. Не сперечаюся, може, і є смачні страви, і я просто вибрала невдале рецепт, або ж її потрібно використовувати тільки в поєднанні з пшеничним. Так і лежить у мене розпочата пачка.
Можливо, колись знову зважуся на експерименти, і вона мені сподобається.
Відео
Подивившись наступне відео, ви дізнаєтеся, як і коли кукурудза потрапила в Європу, які корисні речовини і вітаміни містяться в її складі. Також ви зможете отримати кілька цінних порад про те, як вибрати, зберігати і готувати кукурудзяну муку і крупу.
- Якщо ви прагнете позбутися зайвої ваги, поправити здоров’я або ж просто стежте за своїм харчуванням, вас можуть зацікавити й інші наші статті про користь і шкоду найрізноманітніших продуктів.
- Ви дізнаєтеся, чим корисний тунець і чому його не можна вагітним, для чого дієтологи радять вживати фініки і розбавляти раціон фундуком, а також чи дійсно цукор настільки шкідливий, що його почали називати білою смертю.
- Отже, тепер ви знаєте, чим корисна кукурудзяна мука для організму людини, як її використовувати під час схudнення і які чудові страви можна з неї готувати.
А ви знали, що цей продукт має настільки благотворний вплив на здоров’я? Як часто ви використовуєте його в їжу, якщо таке взагалі відбувається? Чи готові ввести кукурудзяну муку в постійний раціон? Діліться своєю думкою з цього приводу в коментарях.
джерело:
Кукурудзяний хліб: користь і шкода. Користь кукурудзяної муки
Корисні властивості кукурудзяної муки відомі давно. Завдяки більш низькій калорійності кукурудзяна мука корисніше пшеничного. Вона покращує роботу кишечника, зменшує бродіння. Зміцнює судини, робить їх більш еластичними. Протидіє накопиченню холестерину.
Зміцнює імунну систему. Залізо стимулює відтворення кров’яних клітин і доставку до них кисню. Що міститься в рослині фтор зміцнює кістки. Зуби стають міцнішими. Магній покращує пам’ять. Вітаміни омолоджують клітини шкіри. Білок підтримує м’язовий тонус.
Порада! Незважаючи на різноманітність складу, жоден продукт не може містити всіх корисних речовин. Харчування має бути різноманітним.
для дорослих
Кукурудзяне борошно – корисна їжа для людей, що займаються спортом. Користь такого раціону полягає в зростанні м’язів. Однією з властивостей злаку є виведення шкідливих речовин з організму. Користь для жінок полягає в уповільненні старіння, покращенні стану шкіри, стимулюванні росту волосся.
для літніх
Рис корисний для здоров’я літніх людей. Він стимулює травлення. Деякі мікроелементи перешкоджають проявам деменції – старечого недоумства.
Для дітей
Відомо, що кукурудзяна мука зміцнює кістки. Діти, які люблять кукурудзу, відрізняються здоровими і міцними зубами. Магній сприяє правильному розвитку психіки. У дитячому харчуванні прикорм з кукурудзи відіграє важливу роль. Його призначають з півроку. Каша м’яка. Годування нею можливе навіть при відсутності зубів.
Увага! У злаці немає глютену. Він гіпоалергенний і хороший для малюків раннього віку.
Для вагітних і годуючих жінок
Вагітним рекомендують кукурудзяні коржі. Їх користь полягає в полегшенні токсикозу.
Краще їсти вчорашні коржі. У свіжоприготованих більше вологи, яка сприяє розбуханню продукту і здуттю кишечника.
Годуючим мамам кукурудзяне борошно корисне в збільшенні обсягу молока. Продукт підсилює лактацію.
Кукурудзяне борошно: характеристика і сфери застосування
У минулі роки кукурудзяна мука в Україні не користувалася особливою популярністю. Зате зараз її все частіше додають в найрізноманітніші страви. Багато в чому це обумовлено здатністю продукту очищати кишечник і знижувати вагу. Втім, на цьому його цілющі властивості не закінчуються.
склад
Кукурудзяне борошно в основі своїй містить зерна кукурудзи. Вона характеризується багатством хімічного складу і легкою засвоюваністю. Основу продукту становить крохмаль. Високо в ньому міститься бета-каротин.
Кукурудзяне борошно для схуднення – чи можна? Калорійність, користь і шкода
У багатьох країнах Центральної і Південної Америки кукурудзяна мука є основним продуктом харчування. Особливі кліматичні умови не дозволяють отримувати з інших видів зернових урожай в достатній кількості, щоб задовольнити населення.
Вважається, що вживання в їжу продуктів цієї південноамериканської рослини сприяє стабільному зниженню маси тіла. Кукурудзяне борошно для схуднення рекомендується дієтологами по всьому світу.
Позитивні властивості кукурудзяної муки
Дослідження складу продуктів переробки кукурудзи проводиться повсюдно. Вченими встановлено, що в складі кукурудзяного зерна містяться:
- Вітамін С, який захищає організм від розвитку ракових клітин, підвищує імунітет, швидше загоює зовнішні і внутрішні пошкодження, виводить шкідливі речовини і сприяє обмінним процесам;
- Вітамін B1 (тіамін), який надає тонізуючу і лікувально-оздоровчу дію на всі органи людини;
- Вітамін B5 (пантотенова кислота), що сприяє збільшенню тривалості життя і захищає від старечих хвороб;
- Вітамін B9 (фолієва кислота) – гормон радості та оптимізму, який сприяє омолодженню і стабілізації серцевої діяльності;
- Антоціани – рослинні глікозиди, що знищують шкідливу мікрофлору;
- Харчові волокна, які покращують метаболізм, зменшують шкідливий холестерин, регулюють цукор в крові.
На основі складу дієтологи стверджують, що унікальне співвідношення корисних компонентів в цьому продукті буде корисним для бажаючих схуднути.
Статистика по жителях Латинської Америки показує, що частка людей, які страждають від ожиріння в них, набагато нижча, ніж в інших країнах на Землі.
Рекомендації дієтологів
Порівнюючи борошно, виготовлену з різних зернових, відзначають, що кукурудзяна мука відрізняється низькою калорійністю. Для схуднення її використовують досить активно. Можна приготувати найрізноманітніші страви та використовувати при випічці хліба і кондитерських виробів.
Дієтологи рекомендують їжу з кукурудзяної муки для схуднення вживати в першій половині дня. Вони відзначають, що подібна їжа активно взаємодіє з рідинами. Помітно набухає, заповнюючи шлунок і кишечник, викликаючи почуття ситості. Апетит з’являється тільки через кілька годин після сніданку. Весь цей час людина не відчуває голоду.
У Збройних Силах також активно використовують каші з кукурудзяного помелу. У раціоні харчування бійців вони займають гідне місце. Тому людям з високою фізичною активністю також рекомендовані продукти переробки кукурудзи.
Протипоказання щодо використання борошна з кукурудзи
Немає продуктів, що володіють тільки позитивними властивостями. Обов’язково є певні протипоказання до використання:
- Не рекомендується використовувати в харчуванні тим, у кого є алергічна реакція на інсулін. Дієтологи радять при бажанні використовувати кукурудзяну муку при схудненні, додаючи до складу готуваної їжі невелику кількість пшеничних висівок;
- Страждаючі виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки повинні використовувати продукт обережно, оскільки можливе загострення в перебігу хвороби;
- Крупа і борошно з кукурудзи підвищують згортання крові. Ті, хто приймає медичні препарати, що знижують згортання крові, повинні використовувати продукт з певними обмеженнями. Принципом «Не нашкодь!» необхідно слідувати завжди;
- Можлива алергія на висівкову частину кукурудзяного зерна. Для алергіків такого типу рекомендують використовувати борошно тонкого помелу тільки з промислових млинів. Самостійне подрібнення крупи може бути небезпечним.
З огляду на протипоказання, кожен може визначити, наскільки кукурудзяна мука несе користь і шкоду для схуднення.
Зберігання кукурудзяної муки
При всіх позитивних властивостях, якими відзначена кукурудзяна мука, вона зберігається недовго. Подрібнене зерно активно взаємодіє з киснем повітря. В результаті окислення змінюється смак – з’являється гіркота. Борошно прогоркає.
Як же бути з таким продуктом в домашніх умовах? Чи не рекомендують купувати даний продукт з великим запасом. У торговельній мережі завжди можна придбати борошно свіжого помелу. При необхідності можна на домашній кавомолці подрібнити крупу до дрібного стану. Використовувати її для приготування їжі.
Іноді в продажу можна зустріти продукти переробки з термічно обробленого зерна. Вони можуть зберігатися набагато довше, приблизно в два-три рази.
Виробники виконують упаковку, яка не допускає проникнення всередину повітря. Тому при пошкодженні упаковки або використанні тільки частини борошна або крупи решту необхідно пересипати в ємності, що забезпечують герметичне зберігання. Зберігання буде більш надійним.
Необхідно перевіряти термін виготовлення, а також рекомендований термін вживання, щоб кукурудзяна мука приносила користь, а не шкоду для схуднення.
Особливості схуднення на кукурудзяному борошні
На різних ресурсах і в соціальних мережах відвідувачі діляться своїми секретами. Про кукурудзяну муку для схуднення відгуки дозволяють скласти ряд рекомендацій:
- Як і для будь-якого іншого продукту, потрібно при складанні раціону харчування вважати масу і калорійність. Схуднути можна тільки при обмеженні калорій в їжі. 100 г дають 300 калорій, необхідно контролювати кількість використовуваної сировини при визначенні порції на кожного їдця;
- Засвоюваність борошна і крупи даного зерна доходить до 90%. Тривала термічна обробка у вигляді варіння розваристої каші підвищує показник ще на 3 … 4%;
- Потрібно застосовувати кукурудзяну муку в поєднанні з іншими продуктами переробки зернових, при подібному використанні досягається більш помітний ефект, інгредієнти з кукурудзи поширюють свій вплив на інші складові їжі.
Рецепти для приготування їжі з кукурудзяної муки для схуднення
Оскільки кукурудза є продуктом, що прийшов з Південної Америки, основні страви розроблялися в тих далеких краях.
Мамалига
Склад каші досить простий. Присутні 2 склянки (по 200 мл) борошна грубого помелу (крупи), приблизно 6 склянок (1200 мл) води і сіль.
Для приготування використовують посуд з товстими стінками. Можна готувати в гусятниці або невеликому казанку. Крупа засипається в холодну воду. При закипанні знижується інтенсивність вогню, для електричних плит знижується потужність пальника до мінімальної. Каша вариться до густого стану.
Деякі кухарі для поліпшення смаку додають чайну ложку цукру. Солодше не стане, але краще проявиться особливий смак кукурудзяної крупи. Бажано помістити готову кашу в тепле місце для томління ще на кілька годин. Тоді вона стане ще смачнішою.
В армії свіжозварену кашу укладають в термоси. Там вона деякий час залишається гарячою, поліпшуються її смакові показники.
Полента
Ця страва італійської кухні, тому при приготуванні використовують різні овочі (на чотири порції):
- Морква, приблизно 230 … 250 г;
- Пучок петрушки на 200 … 230 г;
- Селера, приблизно 100 г;
- Парочка цибулин масою по 50 … 70 г;
- Оливкова олія не менше 120 мл;
- Для гостроти смаку додають часник 2-3 зубчики, сіль і чорний перець.
Всі інгредієнти після мийки подрібнюють і смажать в казані протягом 5 … 7 хвилин. Потім розчиняють 250 … 300 г борошна в 740 … 760 мл води. Отриманий розчин вливають в ємність, де готується полента. Після закипання, варіння виконують на повільному вогні.
Деякі кухарі в кінці варіння додають трохи вершкового масла, стверджуючи, що смак покращується. Інші використовують тертий твердий сир, яким посипають гарячу поленту.
Готову їжу перекладають в спеціальну форму, щоб зручніше різати на частини. Вживають поленту охолодженою.
Хліб з кукурудзяного борошна
Якщо використовувати тільки кукурудзяну муку для випічки хліба, то вийде досить жорсткий продукт, який важко жувати. Перуанські коржі можуть їсти тільки перуанці. Тому в традиціях європейської кухні використовується суміш борошна з кукурудзи і пшениці в рівних частках.
У багатьох ресторанах подають «Чилійський хліб», який включає:
- По 500 г борошна пшеничного і стільки ж кукурудзяної;
- 1 стручок пекучого червоного перцю (приблизно 30 … 50 г);
- Ріпчасту цибулю в кількості 100 … 120 г;
- 3 курячих яйця по 65 … 70 г;
- Сметана в кількості 180 … 220 мл;
Процес приготування проводиться в такій послідовності:
- Виконується перемішування борошна обох видів;
- Подрібнюються перець і цибулю, а потім додаються в борошно;
- До борошна додають розбиті яйця і сметану, попередньо створивши невелику гірку з борошна і створивши невелике заглиблення для рідких інгредієнтів;
- Вимішує тісто;
- Готується лист, в якому змащують маслом стінки і дно;
- Готове тісто розкладають на деку;
- Випічка виробляється в духовій шафі, нагрітому до 180 °C протягом 35 хвилин;
- Готовий хліб виймають з духовки, відразу ріжуть на часточки.
«Чилійський» хліб вживають з першими стравами. Деяким подобається закушувати їм овочеві салати.
Печиво з кукурудзяної муки
Іноді в продажу можна придбати печиво з кукурудзяної муки. По виду воно нагадує галети. Самостійно приготувати подібні печива нескладно і в домашніх умовах. Для цього потрібно:
- по 300 г пшеничного і кукурудзяного борошна;
- дріжджі харчові, 20 г;
- кунжутне масло, 100 г;
- насіння фенхелю і кмину 3 ст. ложки;
- курячі яйця (65 … 70 г), 2 шт.;
- кориця, приблизно щіпка.
Процес приготування наступний:
- Перемішати в невеликій кількості води корицю і кмин;
- Перемішати борошно двох видів в однорідну суміш;
- Додати дріжджі, трохи солі і борошно;
- Влити олію кунжутну і додати збиті яйця;
- Вимішувати тісто до однорідного стану;
- Розкачати тісто в лист товщиною 0,8 … 1,0 см;
- Нарізати невеликі часточки майбутнього печива;
- Прикрасити печиво фенхелем;
- Змастити деко олією;
- Розкласти часточки по поверхні дека;
- Випікати в духовці при 180 °С протягом 20 хвилин;
- Після охолодження печиво готове для вживання.
Кукурудзяне борошно: склад і КБЖУ, користь і шкода, застосування в кулінарії
Крупи і борошняні вироби
Кукурудзяне борошно – дієтичний продукт з багатим хімічним складом. Не містить глютен, тому медики рекомендують віддавати перевагу саме їй при виборі продуктів для приготування смачних і корисних страв. Введення цієї муки в раціон благотворно впливає на роботу серця і судин, зміцнює нервову систему і покращує травлення.
Регулярне вживання страв з кукурудзяної муки підвищує активність мозку, нормалізує тиск і знижує ризик розвитку злоякісних пухлин товстої кишки. Борошно сприяє схудненню, оскільки ефективно втамовує відчуття голоду і надовго насичує організм, дозволяючи скоротити кількість їжі, що вживається протягом дня.
Кукурудзяне борошно містить в своєму складі вітаміни і мінерали, корисні для організму людини.
У 100 г борошна міститься до 23% від добової потреби у вітаміні В1, 15% – від потреби у вітаміні РР, 13% – від добової норми фосфору і 15% – заліза.
Крім перерахованих хімічних речовин продукт також багатий на вітаміни А, В, кальцієм, калієм, магнієм, насиченими жирними кислотами і антиоксидантами.
Кукурудзяне борошно грубого помелу входить в список дієтичних продуктів, рекомендованих медиками і дієтологами для вживання з метою зниження ваги.
Щоб страви з борошна принесли користь для схуднення, необхідно стежити за енергетичною та харчовою цінністю споживаної їжі.
У таблиці наводиться калорійність і БЖУ продукту на 100 грамів:
речовина | Зміст в 100 г продукту, грамів | Частка від добової норми,% |
білки | 7,9 | 11 |
жири | 1,7 | 2 |
вуглеводи | 72,2 | 26 |
Калорійність: 332 ккал |
Корисні властивості кукурудзяної муки для здоров’я людини такі:
- Харчові волокна покращують роботу травної системи і прискорюють процес очищення кишечника від скупчень шлаків і токсинів.
- Вітамін В1 покращує когнітивні здібності і підвищує готовність до навчання. Дефіцит вітаміну в організмі проявляється у вигляді таких симптомів: дратівливість, підвищена стомлюваність, поганий апетит, м’язова слабкість тощо.
- Залізо сприяє кровотворенню, попереджає виникнення анемії, забезпечує дихання тканин і підтримує роботу щитовидної залози. Підвищена потреба в залозі спостерігається у дітей, вагітних жінок і літніх людей. Одна з головних причин його дефіциту в організмі – незбалансоване харчування.
- Фосфор підтримує міцність скелета, забезпечує нормальний ріст клітин і тканин, бере участь в обміні речовин і підтримує кислотно-лужну рівновагу.
- Завдяки невисокому вмісту калорій, випічка з кукурудзяної муки може входити в раціон худне людини. Вона насичує організм енергією і поживними речовинами, потреба в яких збільшується в період схуднення.
- При цукровому діабеті медики рекомендують вводити в раціон саме кукурудзяну муку, так як вона повільно розщеплюється в організмі, практично не впливаючи на показники глюкози. Влітку в меню діабетиків можна також включити варену кукурудзу. Перевагу слід віддавати молодим качанам: в них міститься найбільша кількість корисних речовин. При регулярному вживанні продукт сприяє зниженню показників цукру в крові.
- Благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, підвищує еластичність судин і нормалізує рівень холестерину.
У народній медицині при підвищеному тиску рекомендують готувати просте і ефективне ліки: 0,5 ст. борошна залити 1 ст. води кімнатної температури. Наполягати лікувальний напій протягом доби, потім процідити. Приймати по 2 ч. л. перед їдою.
Деякі властивості кукурудзяної муки можуть завдати шкоди здоров’ю людини при наявності протипоказань до її вживання:
- Схильність до утворення тромбів.
- Післяопераційний стан.
- Анорексія, поганий апетит.
- Загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.
- Патології жовчного міхура і печінки.
- Схильність до діатезу.
Широке застосування в кулінарії отримала випічка з кукурудзяної муки. Її вживання дозволяє урізноманітнити раціон худне людини і задовольнити його гастрономічні уподобання.
Нижче наводяться прості і смачні рецепти, для приготування яких не потрібно багато часу.
КБЖУ хліба на 100 грамів представлені в таблиці:
компонент | зміст |
білки | 4,9 г |
жири | 9,6 г |
вуглеводи | 39,8 г |
калорійність | 265 ккал |
Список інгредієнтів:
- борошно кукурудзяне – 250 мл;
- фініки – 150 г;
- молоко – 230 мл;
- масло вершкове – 10 г;
- олія соняшникова – 3 ст. л.;
- яйце куряче – 1 шт.;
- розпушувач для тіста – 2 ч. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- цедра лимона – 1 ч. л.
Покрокове приготування:
- Фініки дрібно нарізати, вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
- У глибоку миску засипати сухі продукти: борошно, розпушувач і цукор. Додати в тісто соняшникову та вершкове масло, яйце, молоко, фініки і лимонну цедру. Розмішати всі інгредієнти до однорідності.
- Форму для випікання змастити маслом і рівномірно влити тісто. Випікати хліб 20 хвилин при температурі 180 градусів.
КБЖУ печива на 100 г:
компонент | зміст |
білки | 6,1 г |
жири | 6 г |
вуглеводи | 4,7 г |
калорійність | 267 ккал |
Перелік продуктів:
- кукурудзяна мука – 2 ст.;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- сметана 15% -ної жирності – 160 г;
- цукровий пісок – 3 ст. л. для тіста + трохи для посипання;
- яйце куряче – 1 шт.;
- ванілін – на кінчику ножа.
Покрокове приготування:
- Яйце з цукром збити за допомогою міксера в пишну світлу масу.
- Додати в яєчну суміш сметану, розпушувач, ванілін і борошно. Перемішати всі інгредієнти. Тісто має бути еластичним. Якщо воно вийшло пухким, необхідно додати в нього трохи сметани.
- Тісто скачати в кульки невеликого розміру і злегка придавити їх долонею, щоб вони придбали круглу форму.
- Обваляти в цукровому піску з обох сторін.
- Деко застелити папером і викласти на неї печиво. Випікати 18-20 хвилин при температурі 180 градусів.
Історія однієї з наших читачок Інги Єрьоміної:
Особливо пригнічує мене моя вага, в свої 41 важила я 92 кг. Як прибрати зайву вагу? Як впоратися з перебудовою гормонального фону та ожирінням? Адже нічого так не спотворює або молодить людину, як його фігура.
Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менше 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч гривень з консультантом-дієтологом. Можна, звичайно, намагатися бігати на біговій доріжці.
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого, особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …
Кукурудзяне борошно для схуднення: розвінчуємо черговий міф
Кажуть, що у кукурудзяної муки є унікальна користь і зовсім немає шкоди. Кажуть, що вона корисна для схуднення і загального оздоровлення організму. Так багато кажуть. Адже на просторах Інтернету люди обожнюють міфи про чудо-продукти. Але як йдуть справи насправді? Зараз з’ясуємо.
Що це?
Існує три види продуктів, одержуваних з зерен кукурудзи, які нерідко плутають між собою.
- Кукурудзяний крохмаль. Це – білий порошок, який отримують шляхом подрібнення ендосперму насіння, з яких був вилучений зародок і оболонка. Застосовують в якості згущувача супів і соусів. Може служити заміною картопляного крохмалю.
- Кукурудзяне борошно. Це – подрібнені в порошок цілі зерна, тобто вони містять в собі не тільки ендосперм, як крохмальний продукт, а й зародок з оболонкою, як крупа. Може бути білого і жовтого кольору. Чим темніше, тим корисніше. Застосовують для випічки, а також замість крохмалю.
Склад
Склад кукурудзяної муки і її калорійність можуть відрізнятись в залежності від сорту рослини і методу виготовлення. Усереднені дані такі.
Калорійність на 1 склянку становить 422 ккал. У цьому обсязі міститься:
- 8.5 г клітковини (34% добової норми);
- 32% денної дози фосфору;
- по 26-27% марганцю, магнію і селену;
- 22% вітаміну В6;
- 19% вітаміну В1;
- 15% заліза;
- по 13% цинку і міді;
- по 11% ніацину і калію;
- 8% пантотенової кислоти;
- 7% фолату;
- 6% вітаміну В2.
Також якісний продукт, який не був підданий глибокій переробці, містить у собі досить багато антиоксидантів. В основному поліфенольної групи. Мікроелемент селен теж нерідко відносять до антиоксидантів, адже без його участі не може синтезуватися такий потужний внутрішній антиоксидант організму людини, як глутатіон.
Основна кількість клітковини борошна доводиться на її нерозчинні форми: амілоза, целюлоза, лігнін і геміцелюлози.
Корисні властивості
- Відсутність глютену. Це – одне з головних пояснень того, чим корисна кукурудзяна мука. Деякі фахівці вважають, що це важливо тільки для тих людей, хто має гіперчутливість до клейковини або справжню непереносимість цього білка. Однак, згідно з іншою точкою зору, глютен – прозапальний агент для всіх людей без винятку. А саме хронічне уповільнене запалення в організмі зазвичай залишається непоміченим і є однією з головних причин розвитку багатьох важких недуг (раку, атеросклерозу, діабету, артриту і т.д.).
- Велика кількість клітковини. У 100 грамах продукту міститься 34% денної норми цього найважливішого компонента харчування. Ті типи рослинних волокон, які є в борошні, ферментують корисною мікрофлорою кишечника. Це не тільки підтримує саму кишкову мікрофлору, але і покращує травлення, зокрема дозволяє уникнути запорів.
- Протизапальні властивості. Відсутність глютену, наявність клітковини і антиоксидантів робить кукурудзяну муку продуктом, який допомагає зменшити запальну активність в організмі і таким чином сприяє профілактиці багатьох важких захворювань.
- Присутність великої кількості вітамінів і мікроелементів. У продукті багато деяких вітамінів і мікроелементів. Можна довго описувати корисні властивості кожного з них. Але в рамках розгляду користі і шкоди кукурудзяної муки, досить просто сказати, що вони є. І їх чимало.
Чому користь продукту в основному теоретична?
- Надлишок вуглеводів. У склянці борошна з кукурудзи міститься 90 г вуглеводів. І з них тільки 8.5 грама доводиться на клітковину. Все інше – це легкозасвоювані сполуки, які несуть організму в основному шкоди. Вони підвищують рівень цукру, сприяють формуванню жирових відкладень і посиленню апетиту. Щоб наситити організм тими корисними сполуками, які є в кукурудзяній муці, з’їсти її треба досить багато. А це означає, що доведеться ввести в себе надлишок вуглеводів.
- Фітинова кислота. У продукті багато мікроелементів. Але чимало в ній і фітінової кислоти – речовини, яке погіршує засвоєння мінералів та інших корисних компонентів їжі. Фітинова кислота є в усіх насінні, горіхах, крупах, бобових. Однак їх можна вимочити. І тоді кількість цього з’єднання зменшиться. Вимочити борошно неможливо.
- Поєднання з іншими шкідливими компонентами. Кукурудзяне борошно зазвичай використовують для випічки. А тому часто навантажують іншими шкідливими компонентами, наприклад, цукрами. Оскільки пухнаста випічка з борошна даного сорту не виходить, її часто просто додають до звичайного пшеничного борошна. Тобто реально кукурудзяного продукту в виробі міститься зовсім мало. А тому ніяких специфічних цілющих якостей у такій випічки немає.
Як впливає на схуднення?
Якимось дивним чином в Інтернеті сформувався міф, що кукурудзяна мука корисна для схуднення.
Насправді, цей продукт не володіє ніякими унікальними властивостями, які робили б його правильним харчуванням для зниження ваги.
Так, в ньому багато клітковини, вітамінів, мінералів і навіть є антиоксиданти. Усі ці сполуки корисні для схуднення.
Що переважає в кукурудзяній муці: користь чи шкода? Єдине по-справжньому важливе корисна властивість продукту – це його безглютеновість.
Його можуть дозволити собі люди, які страждають непереносимістю клейковини, яким хочеться побалувати себе хоча б якоюсь випічкою.
Вся інша цілюща активність, що могла бути пов’язана з наявністю великої кількості вітамінів, мінералів, рослинної клітковини і антиоксидантів, фактично знівельована надлишком вуглеводів.
Так що, борошно з кукурудзи – це просто мука – висококалорійний продукт харчування. З тією лише різницею, що в ньому немає глютену. Тому його можна включати в раціон харчування тим, хто страждає непереносимістю клейковини. Але він не рекомендований для тих, хто худне і діабетикам.
Чим корисна кукурудзяна мука для організму
Зерна витягують з рослини і підсушують. Підсушені зерна перемелюють в ударних або истирающих машинах.
При перемелюванні цільного зерна виходить борошно грубого помелу, яка містить різні фракції. Її властивості знайшли застосування в хлібобулочних виробах.
Дрібний помел вимагає поділу фракцій для отримання однорідної консистенції. Його властивості незамінні в кондитерському виробництві.
Хімічний склад кукурудзяного борошна
У складі рослини більше двадцяти корисних речовин. У нього входять життєво важливі органічні сполуки:
- ретинол (А);
- каротини;
- ряд вітамінів групи B (B1, B2, B5, B6, B9, B12);
- холін – вітаміноподібна освіту;
- аскорбінова кислота (C);
- токоферол (E);
- вітаміни групи K;
- нікотинова кислота (PP).
Містяться 11 елементів таблиці Менделєєва: метали, навіть такі рідкісні, як селен. Їх корисні властивості неоціненні для здоров’я людини.
Харчова цінність і калорійність кукурудзяної муки
Борошно кукурудзяне калорійне. Її калорійність на 100 грам продукту 331 ккал. Вона на 56,3% складається з вуглеводів. 22% складають харчові волокна. Частка білків – 8,78%. 2,31% припадає на жири. І тільки 0,55% – вода.
Користь кукурудзяної муки
Корисні властивості кукурудзяної муки відомі давно. Завдяки більш низькій калорійності кукурудзяна мука корисніша за пшеничну. Вона покращує роботу кишечника, зменшує бродіння. Зміцнює судини, робить їх більш еластичними. Протидіє накопиченню холестерину.
Зміцнює імунну систему. Залізо стимулює відтворення кров’яних клітин і доставку до них кисню. Фтор, що міститься в рослині, зміцнює кістки. Зуби стають міцнішими. Магній покращує пам’ять. Вітаміни омолоджують клітини шкіри. Білок підтримує м’язовий тонус.
Порада! Незважаючи на різноманітність складу, жоден продукт не може містити всіх корисних речовин. Харчування має бути різноманітним.
для дорослих
Кукурудзяне борошно – корисна їжа для людей, що займаються спортом. Користь такого раціону полягає в зростанні м’язів. Одним з властивостей злаку є виведення шкідливих речовин з організму. Користь для жінок в уповільненні старіння, поліпшенні стану шкіри, стимулюванні росту волосся.
для літніх
Кукурудзяна мука корисна для здоров’я літніх людей. Вона стимулює травлення. Деякі мікроелементи перешкоджають проявам деменції – старечого недоумства.
Для дітей
Відоме властивість кукурудзяної муки зміцнювати кістки. Діти, які люблять кукурудзу, відрізняються здоровими і міцними зубами. Магній сприяє правильному розвитку психіки. У дитячому харчуванні прикорм з кукурудзи відіграє велику роль. Його призначають з півроку. Каша м’яка. Годування нею можливе навіть при відсутності зубів.
Увага! У злаку немає глютену. Він гіпоалергенний і хороший для малюків раннього віку.
Для вагітних і годуючих жінок
Вагітним рекомендують кукурудзяні коржі. Їх користь полягає в полегшенні токсикозу.
Краще їсти вчорашні коржі. У свіжоприготованих більше вологи, яка сприяє розбуханню продукту і здуттю кишечника.
Годуючим мамам користь від злаку полягає в збільшенні обсягу молока. Продукт підсилює лактацію.
Користь і шкода кукурудзяної муки для схуднення
У кукурудзяного продукту є антоціани. Ці речовини мають властивість руйнувати жирові клітини. Кукурудзяне борошно при схудненні стабілізує обмін речовин. Її використовують для профілактики зайвої ваги.
Рослина нормалізує стілець і роботу травлення, знижує цукор. Клітковина наповнює шлунок і дає відчуття насичення. Пригнічуючи голод, злак позбавляє від потреби у вживанні іншої їжі. У ньому багато крохмалю.
Цей вуглевод перетравлюється в товстому кишечнику, тому не відкладається у вигляді жиру.
Людям з проблемами згортання крові рослина може принести шкоду. Властивості злаку можуть завдати шкоди при деяких патологіях ШКТ.
Добова норма вживання кукурудзяної муки
Немає ніякої норми, яка регулює вживання страв з кукурудзи. Їх можна їсти скільки завгодно.
Увага! Продукти потрібно розподіляти рівними порціями на кілька прийомів їжі.
Чи корисна кукурудзяна мука при діабеті та панкреатиті
Для перетравлення грубих харчових волокон потрібні ферменти, які відсутні при захворюваннях підшлункової залози. Засвоювання крохмалю створює зайве навантаження, тому їжа з кукурудзи – шкода. Між нападами допустима рідка каша з кукурудзи, приготована на воді.
Кукурудзяне борошно при діабеті – корисна їжа. Вона забезпечує низькокалорійний раціон і грубу клітковину, яка контролює підвищення цукру. Клітковина стримує почуття голоду, попереджаючи переїдання. Для хворих на діабет це властивість дуже корисне.
Лікувальні засоби на основі кукурудзяного борошна
Велика користь кукурудзяної муки для організму. Кулінарні рецепти з неї присутні в кухнях різних народів. Корисні властивості злаку широко використовуються в народному цілительстві.
Від підвищеного тиску
З гіпертонією стикаються багато. До неї призводить постійний стрес, гіподинамія, надмірності в харчуванні. Ранні ознаки підвищення артеріального тиску не привертають увагу. Втома – природний стан до кінця дня.
Тяжкість в голові співвідносять зі змінами погодних умов. «Мушки» в очах пояснюють нестачею кисню. При виявленні цих симптомів кукурудзяна мука від тиску є гарним засобом.
При постійному її прийомі протягом 2-3 місяців всі негативні явища зникають без сліду.
Увага! Якщо діагностовано хоча б першу ступінь гіпертонії, то народних засобів для лікування недостатньо.
Народна медицина має профілактичний і допоміжний напрямок. Прийом препаратів, виписаних терапевтом, обов’язковий.
Від піску в нирках
Велика користь кукурудзяної муки при захворюваннях нирок. Найбільш актуальна вона при скупченні піску в сечовивідних органах. Її застосування перешкоджає кристалізації піску і утворенню каменів. Володіючи сечогінним ефектом, продукт очищає нирки, виводить пісок, знімає запалення.
При запаленні печінки і жовчного міхура
Жовчогінний ефект і протизапальну дію – давно відомі властивості цього злаку, що знайшли застосування в медицині. Вживання продуктів з кукурудзяної муки стимулює травлення, знімає запалення, покращує відтік жовчі. Приймати її можна наступним чином:
- залити 1 ст. л. продукту 200 мл гарячої води;
- вміст добре розмішати;
- остудити на сніданок замість їжі.
Через 30 діб стан істотно покращиться.
При запаленні сечового міхура
Кукурудзяне борошно – корисна їжа при циститі. Її застосування засноване на сечогінному і протизапальному ефекті.
Зерна рослини сприяють згортанню крові. Їжа з її додаванням – шкода для людей, які страждають на цю недугу.
Застосування кукурудзяної муки в косметології
Властивості кукурудзяної муки відомі своєю користю в косметології. Перемелені зерна застосовують у вигляді масок для волосся і обличчя. Маски живлять шкіру, роблять її ніжною і гладкою. За ефектом вони перевершують промислові косметичні препарати. Це не дивно – в них немає консервантів, барвників, ароматизаторів.