Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Риба хоки – частий гість на прилавках магазинів, але її іноді плутають з хеком, тому що вони дуже схожі. У продажу її можна зустріти замороженою у вигляді потрошеної тушки. У хоки досить довгий хвіст з ледь вираженим плавцем, завдяки чому її ще називають долгохвостиком.

Ця риба вважається дієтичною, низькокалорійною (на 100 г продукту – 35 ккал), тому підходить тим, хто стежить за своєю вагою. Містить велику кількість йоду, фосфору, заліза та інших корисних мікроелементів. Готувати її легко, адже вона практично не має кісток.

Одним словом, риба хоки – вельми корисний морепродукт ….

Складові

  • Риба хоки – 900 г

Кляр:

  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Борошно – 150 г
  • Сіль
  • Перець
  • Олія рослинна

Приготувати хоки можна по-різному: відварити, запекти, посмажити. Людям на дієті, звичайно, підійдуть перші два варіанти.

Вона вийде відмінно в будь-якому вигляді! Ми ж спробуємо більш калорійний варіант – хоки в яєчному клярі. Це апетитна і дуже смачна страва, яке можна подати і на обід, і на вечерю, і до приходу гостей. Готується риба в клярі дуже швидко, вона стане одним з улюблених страв на вашому столі.

  • Рецепт приготування:
  • Яйця розбийте в миску.
  • Додайте борошно, трохи солі і перцю.
  • Ретельно збийте масу віночком або вилкою, щоб не залишилося грудочок.

Добре розігрійте сковороду і влийте на неї побільше олії. В отриманому клярі обвалюють шматочки риби і відразу ж кладіть обсмажувати.

Смажте кожен шматочок приблизно 2-3 хвилини з кожного боку до скоринки. Риба смажиться швидко.

Риба хоки не є настільки популярною серед покупців, часто її плутають з рибою зі схожою назвою хек. Насправді ці два види риб об’єднує не тільки практично ідентична назва, а й те, що обидва види відносяться до одного сімейства – хекові.

Так як, за звичаєм, на прилавки рибних відділів риба хоки доставляється без хвостової і головної частини, і риба хек часто надається в аналогічному вигляді, то розрізнити їх практично нереально неозброєним оком. Але, можливо, беручи помилково з прилавка рибу хоки замість риби хек, людина отримує собі на обідній стіл джерело вітамінів і мінералів.

Тому не варто звертати уваги на непопулярність даного сорту риби, і щоб не зробити необачну покупку, необхідно точно розібратися в питанні і надалі знати, яку користь і шкоду риба хоки може принести нашому організму.

Користь риби хоки

Риба хоки є морською рибою, а так як всі морські риби насичені вітамінами, мінералами та мікроелементами набагато більше, ніж їх родичі – річкові види риб, то риба хоки також не є винятком. Її вітамінно-мікроелементний склад порадує не тільки прихильників здорового і правильного харчування, але й недосвідчених у цьому питанні людей.

М’ясо даного сорту риби є дієтичним, калорійність продукту на сто грам становить приблизно вісімдесят кілокалорій, якщо розглядати співвідношення білків, жирів і вуглеводів, то необхідно відзначити, що в даній рибі міститься більше двадцяти грам чистого білка, приблизно один грам жиру і вуглеводи в рибі хоки відсутні зовсім.

З вищенаведених даних можна сформулювати висновок про те, що, незважаючи на малу калорійність, риба хоки володіє значною кількістю білка, що робить її поживною.

Що стосується вітамінно-мікроелементного вмісту представленої риби, тут чимале значення відіграє йод, який займає приблизно 20-25%. Серед інших елементів слід згадати селен, кальцій, магній, фосфор, калій, залізо, мідь і багато інших.

Крім цього в м’ясі риби міститься ліноленова і лінолева кислота. Серед вітамінів треба відзначити наступні – А, В, E, D, F, всі вони необхідні для підтримки нормального функціонування організму. А також комплекс вітамінів А і Е, який може попереджати ракові новоутворення.

Можлива шкода риби хоки

Підсумувавши вищесказане про корисні якості риби хоки, можна доповнити, що вона благотворно впливає на кісткову і серцево-судинну систему людини, підвищує і нормалізує метаболізм, перешкоджає розвитку хвороб, пов’язаних зі щитовидною залозою.

Крім того, всі зазначені мікроелементи і вітаміни сприятливо впливають на нервову систему людського організму, прискорюють процес різноманітних хімічних реакцій, що протікають безпосередньо в організмі і призводять до тонусу мозкової активності.

Судини стають еластичними, і зникає можливість появи бляшок на їх стінках. Також зводиться до мінімуму ризик розвитку пухлинних новоутворень.

Але виникає питання, а хіба може нашкодити ця риба? І як показують численні дослідження, протипоказань і шкідливих властивостей у риби хоки немає. Єдине, що може трапитися, так це індивідуальна непереносимість (або алергічна реакція) саме представленого сорту риби або морепродуктів в цілому.

Тому, бачачи в рибних відділах хоки, не варто повертати ніс, так як її користь для організму очевидна і велика, тим більше ніхто не відмовиться наситити свій організм всіма необхідними вітамінами і мінералами, коли це легко і доступно.

Відео по темі статті

Риба хоки відома під багатьма назвами: червона тріска, бахус, маркурус – все це одна і та ж риба. Вона є морським хижаком. Її м’ясо не тільки дуже смачне, але і містить величезну кількість корисних речовин, тому цей вид риби дуже цінується.

Загальна інформація про хоки

Вона відноситься до сімейства морових, до загону трескообразних. Свою назву отримала завдяки специфіці своєї шкіри, адже після того, як витягнути її з води на поверхню, вона червоніє.

Опис

Бахус має трохи витягнуте тіло, що покрите маленькими лусочками, які заходять за голову і плавники. Забарвлення у неї непоказне, зверху сірий, що ближче до черева переходить в блідо-рожевий. Голова трохи сплюснута з боків, а за головою розміщено невелику темну пляму.

Має незвичайну будову щелепи – верхня трохи більше і довша нижньої. Щелепи озброєні дуже дрібними і гострими зубами, які схожі на щетину. Внизу щелепи можна помітити невеликий вусик.

У довжину вона може вирости від 40 см до 70 см. Її вага досягає в середньому 1,5-2 кг. Відомі особини, які виросли в довжину до 85-90 см.

Середовище проживання

Риба хоки: користь і шкода, фото

Вона мешкає біля узбережжя Австралії, Нової Зеландії і Тасманії. Червона тріска воліє середні шари води, а годуватися підходить ближче до берега.

Розмноження

Треськообразні розмножуються біля берегів морів, де вони проводять більшу частину життя. Іноді вони годуються в одному місці, а в період нересту переходять ближче до берега. Період нересту починається в кінці весни або на початку літа. Метання ікри відбувається на глибині приблизно 50-70 м.

Після вилуплення личинки активно харчуються планктоном, а як тільки підростають і зміцніють, то починають полювати на дрібних ракоподібних, а після них – на рибу.

Промисел

Риба хоки: користь і шкода, фото

Хоку виловлюють в промислових масштабах. Біля Нової Зеландії така риба дуже численна, особливо на глибині від 10 до 200 метрів. Кожен рік виловлюється більше 7 тисяч тонн червоної тріски. Саме Австралія і Нова Зеландія є головними постачальниками хоки. Її перевозять в замороженому вигляді по всій Європі.

  • Незважаючи на те, що її називають червоною тріскою, до самої трісці вона відношення не має. У неї зовсім інший вид, інші звички і зовнішній вигляд.
  • Відмінною рисою такої риби є її темна пляма за головою, за яким хоку можна легко дізнатися.
  • Після того, як витягнути її з води, вона змінює своє забарвлення на червоний.
  • Ця риба вважається справжнім делікатесом і дуже цінується.

Як зловити більше риби?

За 13 років заняття активною риболовлею я знайшов багато способів, як поліпшити клювання. І ось найефективніші:

  1. Активатор клювання. Залучає рибу в холодній і теплій воді за допомогою феромонів, що входять до складу і стимулює її апетит. Шкода, що планується заборона на його продаж.
  2. Більш чутливі снасті.
    Читайте відповідні керівництва по конкретному типу снасті на сторінках мого сайту.
  3. Принади на основі феромонів.

Решту секретів успішної риболовлі ви можете отримати безкоштовно, читаючи інші мої матеріали на сайті.

Корисні властивості хоки

Риба хоки: користь і шкода, фото

М’ясо цієї риби неймовірно корисне, адже в ній дуже багато йоду, який позитивно впливає на стан організму, а також:

  • Збільшує швидкість біохімічних реакцій;
  • Прискорює обмін речовин;
  • Нормалізує роботу щитовидної залози;
  • Нормалізує працездатність мозку;
  • Робить позитивний вплив на стан нервової системи.

Бажано включати її в раціон не рідше декількох разів на тиждень, адже вона містить величезну кількість корисних речовин. Також, її можна сміливо давати дітям, так як в ній немає дрібних кісток.

Смакові якості

М’ясо дуже соковите, білого кольору. Якщо його правильно приготувати, то за смаком нагадує звичайну тріску. Нежирне, можна використовувати для приготування перших і других страв.

Калорійність

У 100 г м’яса хоки міститься всього лише 73 ккал.

А також:

  • 81 г – вода
  • 17 г – білки
  • 0,6 г – жири
  • 0,3 г – омега-3

Вітаміни та мінерали

Червона тріска багата на вітаміни і мінерали, в ній містяться:

  • фосфор
  • залізо
  • кальцій
  • калій
  • магній
  • селен
  • багато амінокислот
  • леноленова і лінолева кислоти
  • Вітаміни A, F, D, E, B

Рецепти страв з хоки

Риба хоки: користь і шкода, фото

Так як ця риба неймовірно смачна, існує багато рецептів, за допомогою яких можна приготувати з хоки чудові страви.

Хоки тушкована з помідорами і оливками

Приготування займе всього кілька хвилин, тому його можна готувати хоч кожен день. Як гарнір ідеально підійде картопля.

На чотири порції необхідні такі інгредієнти:

  • Філе хоки – 600 г, або 4 шт.
  • Помідори консервовані – 300 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Маслини, краще взяти без кісточок – 150-170 г

Етапи приготування:

  1. Помідори очистити від шкірки і порізати кубиками. Цибулю почистити і дрібно покришити.
  2. Розігріти духовку до 180 градусів, в форму для запікання вилити трохи олії з оливок і прожарити в ньому цибулю, поки він не стане золотистим.
  3. Потім висипати подрібнені помідори, посолити і додати спеції.
  4. Після того, як вони потомилися кілька хвилин, покласти нарізане на невеликі шматочки філе риби.
  5. Запікати потрібно 15-20 хвилин, до тих пір, поки воно не розм’якне.
  6. Подавати на стіл можна прямо в формі, посипавши зверху зеленню.

Запечена хока з травами

Риба хоки: користь і шкода, фото

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • Філе хоки – 500-600 г
  • Лимон – 1 шт.
  • Сухарі для панірування
  • Соус песто
  • Товчені горіхи – 2-3 ложки
  • зелень
  • часник

Етапи приготування:

  1. Розігріти духовку до 180-190 градусів.
  2. На деко постелити фольгу, щоб риба не пристала.
  3. Натерти на дрібній тертці цедру одного лимона, змішати її з панірувальними сухарями, декількома ложками соусу песто, товченими горіхами і петрушкою.
  4. Викласти на деко посолене і поперчене філе хоки, додати кілька видавлених зубків часнику.
  5. Зверху на рибу викласти соус з травами, трохи полити олією.
  6. Запікати 20-25 хвилин, поки риба не стане м’якою і не з’явиться золотава скоринка.

Смажена хока в клярі з вівсяних пластівців

Таке блюдо стане справжньою окрасою столу. Особливо якщо подавати його, попередньо окропивши лимонним соком і поливши вершками або несолодким йогуртом.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе риби – 400 г
  • Вівсяні пластівці – півсклянки
  • Борошно – 4 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Каррі – 1 ч.л.
  • Соняшникова олія
  • спеції

Морепродукти, без сумніву, є одними з найбільш корисних. Вони повинні бути присутніми в раціоні кожної людини незалежно від віку. Спеціально для читачів «Популярно про здоров’я» розповім про те, в чому користь і шкода риби хоки, а також представлю деякі особливості продукту.

Що таке риба хоки, особливості

Цей представник морських глибин здавна цінують гурмани багатьох країн за особливий смак, віддалено нагадує креветочне м’ясо. Довжина цієї риби зазвичай не перевищує 50 сантиметрів, однак можуть зустрічатися і більші представники виду, що досягають півтора метрів і масою близько 7 кілограмів.

Риба хоки мешкає в глибинах океану, біля берегів Південної Америки, Нової Зеландії, Аргентини та деяких інших держав. З цілком зрозумілих причин в Україні придбати її можна лише в замороженому вигляді. Якщо є бажання спробувати її свіжою, доведеться відвідати країни, що займаються її промислом.

Той факт, що риба хоки є глибоководною, дуже важливий для нас. Оскільки вона мешкає на глибині близько кілометра, це означає, що вона менш схильна до впливу небезпечних антропогенних факторів, зокрема шкідливих викидів.

Характерною особливістю цього виду риби є практично повна відсутність кісток, що позбавляє рибні страви їх головного недоліку. Найчастіше саме наявність кісток лякає в рибних делікатесах.

Крім цього філе риби хоки містить дуже мало жиру і тому є дієтичним. У 100 грамах продукту міститься не більше 30-50 кілокалорій. За змістом енергії цей продукт коштує в одному ряду з овочами. Страви, приготовані з цієї риби, ніколи не зашкодять фігурі.

Як і багато інших морепродуктів, риба хоки містить значну кількість біодоступного йоду. Вживання її в їжу кожен день є відмінним заходом профілактики захворювань щитовидної залози.

Крім цього слід пам’ятати, що дефіцит йоду небезпечний і для інших систем організму. Зокрема, виникають збої в роботі центральної нервової системи, пригнічується активність імунітету, неправильно працюють органи ендокринної системи.

Риба хоки є справжнім джерелом корисних для людини мінералів, насамперед кальцію і фосфору. Крім того, в філе цього морепродукту знаходяться наступні цінні компоненти: мідь, калій, хром, хлор, бром, фтор, марганець і так далі.

У філе хоки є безліч корисних для людини амінокислот і, що не менш важливо, рідкісне поєднання – вітамін F, що майже не зустрічається в інших продуктах і необхідний для нормального протікання процесів жирового обміну.

Таке поняття, як шкода від вживання риби хоки, відсутнє. Немає таких станів (якщо виключити індивідуальну непереносимість), які б встановлювали обмеження на прийом цього морського делікатесу.

Як приготувати рибу хоки

Існує безліч рецептів того, як можна приготувати цю рибу. Її можна запікати в паніровці, смажити на сковороді, робити з неї духмяні та смачні котлети та ще сотні інших способів порадувати себе і своїх близьких. Нижче наведу лише кілька нехитрих прикладів.

  1. Риба хоки в клярі
  2. Для приготування цього нескладного страви будуть потрібні наступні продукти:
  3. Риба хоки (філе) – приблизно 700 грамів; Курячі яйця – 2 штуки; Майонез – 1 столова ложка; Борошно – 2 столові ложки.
  4. Масло рослинне нерафіноване – 2 столові ложки.

Риба Свіжоморожена Хоки – відгук

Всім привіт! Сьогоднішній мій відгук присвячений смачній рибі під назвою «Хоки». Сама я рибу вибирати не вмію, крім горбуші і кети, рідко що нове купую.

Хоки я вперше спробувала в гостях і з тих пір частенько її купую. На нашому ринку вона досі вважається новинкою і продається тільки на одній точці, а в магазинах зустрічати цю рибу мені не доводилося.

Є у неї ще й інше назва «макруронус»

Можливо, назва цієї риби багатьом ні про що не скаже. Але ось любителям сендвіча філе про фіш з Мака смак цієї риби здасться знайомим. А все чому? Тому що роблять сендвіч саме з цієї риби. Цікаво, чому вона так маловідома на нашому ринку …

Рибка, яку прозвали ще довгохвостиком, зовні дуже схожа на годувальника народу, хека. Особливо, якщо купувати тушку. Цей хижий представник морських глибин практично не має кісток, що, безсумнівно, сприяє його швидкому приготуванню.

Що стосується корисних речовин, то в хоки міститься до 25% йоду. Він, у свою чергу, бере участь в процесах метаболізму, прискорює біохімічні реакції, та й впливає на температуру росту і нервово-психічний розвиток людини.

Фосфор допомагає підтримувати нормальний стан, як кісток, так і зубів. Залізо підтримує людський імунітет в нормі. Крім цих корисних речовин, в макруронусі містяться: марганець, калій, фтор, магній, кальцій, мідь, кобальт, хром.

Завдяки їм поліпшується настрій, з’являється бадьорість духу.

Довгохвостік – це уособлення корисних біологічно активних добавок. Мало того, риба хоки цінується за свою низьку калорійність. Цей низькобілковий, майже не жирний продукт, в своїх 100 г містить всього 35 ккал.

Солодке біле м’ясо з яскраво вираженим креветочним смаком не тільки можна, а й потрібно включити в свій раціон тим, хто дотримується дієтичного харчування. Адже калорійність апетитної хоки не може не радувати.

Ця риба, як і хек, містить мало кісток. Її біле м’ясо можна вважати дієтичним завдяки низькому вмісту жиру. Харчова цінність близька до тріскових, енергетична не перевищує 80 ккал на 100 грамів, містить до 19% білка, йод, фосфор і інші корисні мікроелементи.

Шкоди для організму в рибі не виявлено, якщо тільки немає алергії.

вартість

1 кг хоки коштує близько 280 гривень, я зазвичай купую філе, воно дорожче і коштує 350 гривень. Зате рибу вже потрібно обробляти.

Тут 250-300 г. На вигляд нічим не примітна риба.

Риба хоки: користь і шкода, фото

Сама риба без луски і чищення не вимагає, дрібних кісток в ній немає. Шкіру краще не намагатися зняти, так як зробити це акуратно дуже складно і риба просто розвалиться на шматки.

Риба хоки: користь і шкода, фото

  • Розморожувати рибу при кімнатній температурі, після чого нарізаю невеликими шматочками, натираю приправою для риби і прибираю в холодильник на деякий час.

Риба хоки: користь і шкода, фото Риба хоки: користь і шкода, фото

Готую хоки 2 способами: або в клярі, або просто смажу. Обидва способи ідеально підходять для неї.

З приготуванням кляру я особливо не заморочуюсь, беру млинцеве борошно, додаю води і трохи приправи для риби, все перемішую, доводжу до сметаноподібної консистенції. Після чого занурюю кожен шматочок в кляр і обсмажую з двох боків до золотистої скоринки.

Риба хоки: користь і шкода, фото

Після приготування посипаю часниковою приправою. У багатьох кулінарних книгах можна зустріти інформацію, що при приготуванні риби не бажано використовувати часник. Але на мій погляд, так навіть смачніше.

Риба хоки: користь і шкода, фото Риба хоки: користь і шкода, фото Риба хоки: користь і шкода, фото

Риба дуже ніжна і соковита, так би мовити, тане в роті. За смаком навіть не знаю, з якою рибою її можна порівняти, вона сама по собі смачна і вишукана.

Такою рибою і гостей не соромно пригостити, всі ще питати будуть: “Що за риба і як готувати?» та й не приїдається вона.

Це вже я по собі суджу: припустимо, деякі види риб, такі як пікша, після двох-трьох приготувань, купувати бажання у мене немає, а хоки я стабільно беру раз на місяць.

  1. Якщо побачите таку рибу в продажу, то обов’язково купіть для проби, впевнена, що і вам вона сподобається!
  2. Дякую всім за увагу до відгуку!
  3. Мій відгук на рибу Кета

Риба хоки: користь, шкода і рецепти приготування

Хоки – риба, що відноситься до сімейства хекові. Її інша назва, «макруронус», вживається нечасто. Риби характеризуються досить довгим хвостом без вираженого плавника і відносяться до промислових.

На вітчизняних прилавках хоки з’являється часто, але популярною назвати її навряд чи можна. Купують цю рибу, як правило, переплутавши з хеком. Справа в тому, що реалізується вона в основному тушками в потрошеному вигляді, так що сплутати дійсно дуже легко.

Тим більше, що без голів і хвостів вони дуже схожі.

Ареал проживання

Ставлячись до морських глибоководних риб, хоки найчастіше зустрічається біля берегів Південної Америки, Тасманії і Нової Зеландії. Так що для Аргентини, Чилі і деяких інших країн регіону її вилов має дуже важливе значення. На європейський ринок риба потрапляє переважно у вигляді заморожених тушок. Там, де водиться риба хоки, її частіше використовують у свіжому вигляді.

Цей хижак харчується переважно дрібними сельдевими. Розмір тіла в залежності від віку та умов проживання може становити від декількох сантиметрів до півтора метра. Аргентинська хоки відрізняється від інших побратимів більш темним забарвленням спини.

Харчова цінність продукту

Ця риба, як і хек, містить мало кісток. Її біле м’ясо можна вважати дієтичним завдяки низькому вмісту жиру.

Харчова цінність близька до тріскових, енергетична не перевищує 80 ккал на 100 грамів, містить до 19% білка, йод, фосфор і інші корисні мікроелементи. І все це – м’ясо хоки.

Риба, користь від вживання якої загальновідома і безперечна, повинна бути на столі як можна частіше. Адже, по-перше, це доступно. По-друге, корисно. А по-третє, дуже смачно (особливо, якщо її правильно приготувати).

Запечена риба хоки

Риба хоки: користь і шкода, фото

Рецепти приготування страв з цього продукту, як правило, зводяться до банального відварювання або обсмажування. Але набагато смачніше буде, якщо її запекти в духовці з ароматними травами. Хоки – риба нежирна, так що вживати її можуть навіть ті, хто перебуває на строгій дієті. Цей рецепт дозволить повною мірою насолодитися смаком морепродукту.

Отже, на півкіло філе потрібно взяти лимон, кілька зубчиків часнику, невеликий пучок петрушки, жменя волоських горіхів, 0.5 склянки панірувальних сухарів, трохи оливкової олії, 2-3 ложки соусу «Песто», сіль, мелений перець (можна замінити приправою для риби).

Хоки потрібно розморозити, полити лимонним соком і викласти на деко, змащене маслом. Попередньо під низ слід покласти кілька часточок часнику, розрізаних вздовж на 2-3 частини, вони додадуть страві додатковий аромат.

Потім панірувальні сухарі перемішують з сіллю, перцем і «Песто», додають подрібнені горіхи, рубану зелень і викладають цю суміш зверху на рибу. Хоки потрібно злегка збризнути оливковою олією, щоб вона не вийшла сухою. А потім її відправляють в помірно гарячу духовку на 20 хвилин.

За цей час повинна з’явитися ароматна золотава скоринка. Подають таку рибку з овочевим салатом або картопляним пюре.

Риба хоки: користь і шкода, фото

Філе в клярі

Це менш вишуканий варіант приготування риби. Посмажити на рослинному маслі можна, в принципі, будь-яке філе. Запечене філе хоки, безсумнівно, буде кориснішим, але коли в запасі мінімум часу і продуктів, цей рецепт буде до речі. А в клярі вийде і смачніше, і соковитіше, ніж без нього.

На 2 філе хоки (риба повинна бути попередньо порізана порційними шматочками близько 5 см в довжину) знадобиться 2 курячих яйця, сіль і мелений перець за смаком. Також слід взяти рослинне масло для обсмажування і близько 100 грамів борошна.

Розморожену рибу солять і перчать з обох сторін. Яйця збивають і поступово додають до них борошно, отримуючи тісто, схоже на густу сметану. Кляр потрібно трохи підсолити. На сковороді розігрівають масло.

Кожен шматочок риби повністю занурюють в кляр, витягують виделкою і швидко переміщують на сковороду. Обсмажують з обох сторін до отримання золотої скоринки.

Подавати філе найкраще з картопляним пюре, але можна і з рисом або іншим гарніром.

Рибні котлети

Ще одне просте, але смачне дієтичне блюдо. Їх можна смажити на сковороді або готувати на пару. Хоки – риба, яка практично ідеальна для приготування котлет. Кісток у ній небагато, чистити її особливо не потрібно.

На кілограм риби беруть 2-3 цибулини, 2 курячих яйця, стакан молока, кілька шматочків білого хліба, сіль, рослинне масло. Зі спецій підійде мелений перець або готова приправа. Хліб потрібно намочити в молоці і залишити розбухати. Рибу відокремлюють від кісток і пропускають через м’ясорубку. Лук чистять і теж мелять. Все перемішують, солять, насипають приправу, додають яйця і розім’яту хліб.

Щоб котлети були смачнішими, фаршу краще настоятися протягом півгодини. Через цей час на сковороді розігрівають масло. З фаршу формують котлети і обсмажують їх з обох сторін.

Їх також можна приготувати в пароварці протягом 15-20 хвилин. Смажені котлети рекомендується довести до готовності, протушкувати їх з лавровим листом і морквою.

А подавати найкраще традиційно – з картопляним пюре.

Багато людей знають, що включення морської риби в раціон є обов’язковим елементом правильного харчування. На жаль, деякі з них не дуже люблять характерний запах такої продукції, через що відмовляються від її цінних якостей.

В цьому випадку справжнім порятунком може стати хоки. Риба, користь і шкода якої детально розписані дієтологами, не надто популярна, але зате доступна.

Її ніжне і солодкувате м’ясо за смаком нагадує креветочное і зовсім не має специфічного рибного запаху.

Риба хоки: користь і шкода, фото

Склад і корисні властивості риби хоки

Переваги риби хоки не обмежуються її гастрономічними даними. Унікальний набір хімічних елементів і сполук робить м’ясо цієї риби цінною дієтичною одиницею. Її введення в раціон дорослих і дітей сприяє налагодженню роботи органів і систем.

В основі таких явищ лежить активність наступних інгредієнтів:

  • Йод. Стимулює роботу щитовидної залози. Прискорює обмінні процеси і хімічні реакції, підвищує функціональність головного мозку.
  • Фосфор. Жінкам допомагає зберегти красу волосся і нігтів. У дитячому і літньому віці сприяє зміцненню кісток і зубів.

Порада: Унікальний маложирний продукт прекрасно переносить всі варіанти термічної обробки. На думку дієтологів, оптимальним варіантом приготування тушок і філе є їх запікання в фользі. Такі вироби містять безліч корисних речовин, мінімум калорій і не здаються такими прісними, як страви на пару.

  • Залізо. Бере участь в імунних реакціях, підвищує опірність організму до зовнішніх впливів. Знижує ризик розвитку анемії, покращує склад крові.
  • Набір амінокислот. Завдяки їх присутності рибні страви не тільки легше засвоюються, а й попереджають багато системні захворювання.

Риба хоки: користь і шкода, фото

  • Кальцій. Відповідає за міцність кісток, здоров’я зубів. Його іони необхідні для вивільнення інсуліну і нормалізації кислотно-лужного балансу в тканинах.
  • Марганець. У рибі хоки його дуже багато, що позитивно позначається на швидкості ділення і відновлення клітин, зростанні і метаболізмі.
  • Жирні кислоти і вітамін F. Цей комплекс не синтезується тілом людини і може надходити в нього тільки з їжею. Він необхідний для налагодження жирового обміну.
  • Вітаміни. У цій морській рибі вони представлені практично в повному обсязі, що виключає ризик розвитку дефіцитних станів.
  • Крім цього, риба хоки містить всього 32 ккал на 100 г ваги. При цьому в м’ясі багато білка, що дозволяє застосовувати його в спортивному харчуванні.

Підвищеною харчовою цінністю володіють печінка і ікра хоки. Вони не мають таких же лікувальних властивостей, як м’ясо особин, зате сприяють швидкому відновленню ослабленого організму. Заготовки можна запікати, тушкувати і обсмажувати.

Шкода хоки і протипоказання до вживання риби

Унікальна глибоководна хоки не підвладна впливу шкідливої ​​екології, і в ній не накопичуються важкі метали.

Особинам не дають спеціальних добавок або антибіотиків, тому її м’ясо та інші частини відрізняються чистотою. Завдяки таким особливостям, вживання продукту 2-3 рази на тиждень не шкодить організму.

Якщо її є частіше, в організм надходить занадто багато білка.

Навіть алергію вона викликає вкрай рідко. Це єдиний протипоказаний стан до включення хоки в меню.

Риба хоки в раціоні вагітних жінок

Окремо слід розглянути, в чому проявляються користь і шкода хоки, якщо ввести її в меню жінки, яка виношує дитину. На думку дієтологів і гінекологів, продукт в період вагітності слід їсти не рідше 1-2 разів на тиждень.

Ось переваги такого підходу:

  1. Білок у складі м’яса на 97% засвоюється тілом, що запобігає руйнуванню м’язів через підвищені навантаження.
  2. Перетравлюється дуже швидко, не створюючи жодних проблем для органів травлення.
  3. У період вагітності потреба організму в вітамінах та мінералах зростає. Хоки – ідеальне джерело таких елементів і сполук.
  4. Важливий для плода йод, необхідний для його повноцінного розвитку.
  5. Жирні кислоти беруть участь у формуванні нервової системи дитини. Їх дефіцит може призвести до дихальної недостатності, уповільнення психомоторного розвитку і розладу зорової функції.

Під час годування груддю діють всі ті ж фактори. Головне, щоб риба була смажена, в’ялена або сушена, а відварна, парна, тушкована або запечена в фользі. При появі негативних реакцій організму від продукту слід негайно відмовитися.

Правила вибору та приготування хоки

Знайти унікальну рибку не так просто, але стають доступними спеціальні магазини, які спеціалізуються на таких делікатесах.

Продукт не так просто доставити в свіжому або охолодженому вигляді, але і заморожене виробництво володіє всіма наведеними якостями.

При виборі товару слід віддавати перевагу тушкам з дуже тонким шаром прозорої (не білої) криги. Розморожене м’ясо, якщо воно якісне, за текстурою і щільності нагадуватиме креветочні.

Що стосується особливостей кулінарної обробки хоки, треба запам’ятати кілька правил:

  • Якщо гасити заготовку, то в мінімальній кількості рідини. М’ясо особин і без того водянисте і дасть достатньо соку.
  • Смажити виріб краще в щільному клярі і на шарі масла. Всього 1-2 хвилини з кожного боку, і страва готова. Кляр в цьому випадку буде виконувати допоміжну функцію. Його краще не їсти, а просто зняти перед подачею.
  • З філе виходить відмінний фарш. Його можна використовувати в пирогах або котлетах.
  • Ідеально, хоки виходить при запіканні у фользі. Філе нарізають порційними шматками, натирають спеціями і лимонним соком, маринують в такому вигляді 10 хвилин. Потім заготовки обертають фольгою і відправляють в розігріту духовку на 10-15 хвилин.

Готові страви з хоки не підлягають зберіганню. Після охолодження вони стають схожими на гуму. Заморожені напівфабрикати потрібно тримати в холодильнику не більше 2 місяців. Розморожений продукт не повинен знаходитись у холодильнику більше 3-4 годин.

Корисні властивості хоки (макруруса) для людини

Риба хоки (макрурус) має солодкувате біле ніжне м’ясо, що нагадує креветочне. Характерний рибний запах відсутній. Цей маложирний продукт придатний для більшості способів термічної обробки. У продаж надходить у вигляді тушок і філе. За гастрономічними властивостями і корисними якостями ціниться також печінка і ікра.

Завдяки низькій калорійності в дієтичному меню риба хоки може зайняти гідне місце. Користь морепродукту величезна. І шкода можливий тільки у вигляді алергічної реакції.

користь

Риба хоки: користь і шкода, фото

Риба макрурус зобов’язана своїми корисними властивостями хімічним складом. Морепродукт допоможе попередити багато захворювань. При регулярному вживанні сприяє гармонійному розвитку дітей і метаболізму на всіх рівнях.

  • Хоки корисна для дієтичного харчування. Калорійність 100 г м’яса – 32 ккал. Але це високобілковий продукт.
  • У макруруса міститься велика кількість йоду. Хімічний елемент прискорює метаболічні та біохімічні реакції в організмі, позитивно впливає на діяльність мозку і нервово-психічні процеси. Йод необхідний для повноцінного функціонування щитовидної залози.
  • У хімічному складі морської риби міститься фосфор. Речовина зміцнює зуби і кістки, допомагає зберегти міцність волосся і нігтів, красу шкіри. Рибні продукти корисно включати в раціон дітей і літніх людей.
  • Хоки багата залізом. При регулярному вживанні білого м’яса підвищується імунітет, знижується ризик розвитку анемії.
  • Баланс амінокислот дозволяє макрурусу попереджати різні захворювання. Лізин і триптофан спільно з метіоніном утворюють легко засвоюваний білок. Рибне блюдо можна без побоювання вживати незадовго до тренування.
  • Кальцій стимулює роботу деяких гормонів, врівноважує співвідношення кислоти / лугу в організмі. Іони кальцію допомагають вивільненню інсуліну. Також ця речовина необхідна для кісткової системи. Тому риба неодмінно повинна бути на столі людей, що відновлюються після травм.
  • Риба хоки – джерело марганцю, який нормалізує обмін речовин, покращує ріст, ділення і відновлення клітин.
  • Макрурус містить вітамін F, лінолеву і ліноленову кислоти. Ці елементи не синтезуються в організмі, тому обов’язково повинні надходити ззовні.
  • Жири риби містять вітаміни групи В, D, A, E. Вітаміни А і Е – відомі антиоксиданти – допомагають зберегти молодість, попереджають ділення ракових клітин.

Хоки – глибоководна риба. Їй не дають для зростання спеціальні добавки, які не годують антибіотиками. На неї не впливає погана екологія – в м’ясі не накопичуються шкідливі речовини.

Важко знайти морський продукт, що містить практично всю таблицю Менделєєва. А макрурус є таким. Причому в ньому знаходяться тільки великі кістки, що полегшує кулінарну обробку.

шкода

Риба хоки: користь і шкода, фото

Вживання макруруса 2-3 рази в тиждень нічим не може зашкодити організму. Це одна з найбільш екологічно чистих риб. Якщо постачальник і магазин дотримуються умов зберігання, то від рибної страви людина отримає тільки користь.

Протипоказання

Єдиним протипоказанням до вживання хоки може бути індивідуальна непереносимість морепродуктів. Це унікальна маложирна риба, що не накопичує солі важких металів та інші отруйні речовини.

Чи можна вагітним і годуючим жінкам

Морська риба має унікальну поживну цінність. Під час вагітності потрібно вживати не менше двох порцій на тиждень. Хоки – джерело цінного білка, який засвоюється на 97%.

Від вживання деяких сортів риби вагітним краще утриматися. Це ті види, які накопичують у природі ртуть. Але макрурус не входить у їх число.

Додаткові переваги від включення риби в раціон вагітних:

  • Рибні страви легко перетравлюються, а тому не викликають проблем з шлунково-кишковим трактом.
  • Хоки – джерело цінних мінералів і вітамінів, потреба в яких підвищується в період очікування дитини.
  • Макрурус постачає в організм йод, який помітно впливає на повноцінний розвиток малюка.
  • Морська риба містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3. Це найважливіші сполуки, які беруть участь у формуванні центральної нервової системи дитини. Дефіцит речовини в ембріональному розвитку може спровокувати розлад зору у немовляти, дихальну недостатність, гальмування психомоторного розвитку.

Якщо жінка їла хоки під час вагітності, то і в період годування вона може насолоджуватися ніжним м’ясом без побоювання. Організм дитини звик до риби, тому негативна реакція малоймовірна.

Якщо мама в очікуванні малюка не їла макрурус, то починати слід з маленьких порцій. Маленький шматочок – поспостерігайте за реакцією малюка.

Перевагу слід віддавати вареній або приготованій на пару рибі.

Склад (вітаміни і мікроелементи)

Зміст вітамінів і мінералів в 100 г м’яса хоки:

вітаміни
Вітамін А 31 мкг
вітамін В1 0,16 мг
вітамін В2 0,14 мг
вітамін В6 0,11 мг
вітамін В9 4,7 мкг
Аскорбінова кислота 1,6 мг
токоферол 0,7 мг
вітамін РР 4,2 мг
Мінеральні речовини
калій 310 мг
кальцій 29 мг
фосфор 152 мг
магній 36 мг
сірка 179 мг
хлор 164 мг
натрій 128 мг
Залізо 0,62 мг
фтор 431 мкг
йод 51 мкг
цинк 0,8 мг
Марганець 0,06 мг
кобальт 21 мкг
хром 54 мкг
мідь 61 мкг
молібден 5 мкг

У хімічному складі макруруса присутній цілий комплекс незамінних амінокислот:

  • аргінін;
  • лейцин;
  • ізолейцин;
  • валін;
  • метіонін;
  • триптофан;
  • фенілаланін;
  • гістидін;
  • лізин;
  • треонін.

Хоки також є джерелом замінних амінокислот, насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот.

Як готувати

  • Риба хоки: користь і шкода, фото
  • Макрурус має дуже ніжне м’ясо, яке при неправильному приготуванні розвалюється на окремі волокна.
  • Особливості та варіанти кулінарної обробки:
  • Гасити хоки не рекомендується (через надмірну водянистість тушки).
  • Можна смажити в клярі. На сильному вогні, у великій кількості олії, буквально по 1-2 хвилини з кожного боку.
  • З рибного фаршу роблять котлети і начинки для пирогів.
  • Макрурус виходить дуже смачним при запіканні в фользі. Порційні шматочки солять, натирають прянощами, збризкують лимонним соком. 10 хвилин дають маринуватися. Потім загортають у фольгу і відправляють в духовку.

зберігання

Придбану морську рибу краще відразу приготувати. Якщо ви придбали хоки про запас, то покладіть її в морозильник. У магазині, як правило, продається вже морожений макрурус. Без голови і потрухів. У такому вигляді продукт зберігається кілька місяців.

Як вибрати

Купуйте хоки в перевірених магазинах. Вибирайте відомих постачальників морських продуктів.

Плівка на тушці не повинна бути занадто товстою і надто білою. Якісне м’ясо за густотою і щільністю схоже з креветочним.

З чим поєднується

Риба хоки відноситься до білкової їжі. Тому дієтологи радять поєднувати її за правилами білкової групи:

  • На гарнір – некрохмалисті овочі (капуста, морква, буряк, цибуля, селера, шпинат, солодкий перець, стручкова квасоля).
  • Гарні до риби свіжі огірки, зелень, кабачки.
  • З круп – неочищений рис.

Краще обмежити томати, картоплю, редьку, баклажани.

Макрурус смачний сам по собі. Насолоджуйтесь дивним смаком і користю цього морського продукту!

Риба хоки (макрурус) – 5 смачних рецептів приготування

Риба хоки: користь і шкода, фото

Ця риба має ще й інші назви, такі як червона тріска, бахус, маркурус. Відноситься до морських хижаків, які вважають за краще годуватися рибою. Відрізняється досить смачним і поживним м’ясом, до складу якого входить велика кількість поживних речовин, необхідних для організму людини.

Ця риба є представником сімейства морових, яке входить у підвид трескообразних. Риба досить специфічна і знайшла свою назву через особливості свого тіла. Після того, як її витягують з води, вона починає червоніти. Звідси й назва «червона тріска».

Особливості зовнішнього вигляду

Риба характеризується трохи витягнутим тілом, на якому багато дрібної луски. Зовні забарвлення кілька непоказна: зверху переважає сірий відтінок, а ближче до низу – світло-рожевий. Голова частково сплюснута з боків, а за межами голови можна побачити темне плямочка маленького розміру.

Будова щелеп у неї дещо незвичайне: верхня щелепа дещо масивніша за нижню, в тому числі і довша за неї.

На щелепах розташована велика кількість маленьких, але досить гострих зубів, за зовнішнім виглядом нагадують щітки. У нижній частині щелепи реально виявити маленький вус.

У довжину риба виростає максимально до 70 см, при середній масі 1,5-2 кг, хоча траплялися екземпляри довжиною до 90 см.

Місця існування

Червона тріска водиться в прибережних водах Австралії, Новій Зеландії та Тасманії. В основному знаходиться на видаленні від берега у середніх шарах води, а до берегової лінії підходить виключно, щоб знайти собі прожиток.

Розмноження

Цей вид розмножується в тих районах, де проходить їх основна частина життя. Перед процесом ікрометання бахус переміщається ближче до берегової зони. Цей період починається під кінець весни або на початку літа.

Для відкладання ікри червона тріска вибирає місця на глибині від 50 до 70 метрів.

Після того, як мальки з’являються на світло, в їх раціон харчування входить планктон, а в міру дорослішання вони переходять на харчування дрібними живими організмами, а потім і на харчування рибою.

Промисел

Оскільки риба смачна, її виловлюють великими темпами. У межах Нової Зеландії популяція червоної тріски вельми істотна. Риба знаходиться на глибинах від 10 до 200 метрів. Щорічно виловлюють до 7 тисяч тонн цієї смачної риби. Австралія та Нова Зеландія вважаються основними постачальниками цієї риби. Її постачають у свіжомороженому вигляді практично в усі країни Європи.

Чим цікава ця риба

Відомі цікаві повчальні факти про цю рибу, наприклад:

  • Незважаючи на те, що вона відноситься до трескообразних, до трісці вона не має жодного відношення. Вона відрізняється від неї як за зовнішнім виглядом, так і за поведінкою.
  • Її легко можна відрізнити від іншої риби по характерному темному цятці, розташованому за головою.
  • Вона змінює своє забарвлення щойно її витягнуть з води.
  • Ця риба цінується, а страви, приготовані на основі м’яса, вважаються делікатесними.

Корисні властивості хоки

Корисність цієї риби полягає в тому, що в її м’ясі достатня кількість йоду, який позитивно впливає на функції організму людини, зокрема:

  • На швидкість проведення біохімічних реакцій.
  • На прискорення обмінних процесів в організмі.
  • На нормалізацію функції щитовидної залози.
  • На оптимізацію роботи центральної нервової системи.
  • На загальний стан всієї нервової системи.

Хоку розумно було б включати в раціон харчування кожної людини хоча б один раз на тиждень. У ній міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів. Оскільки в ній практично відсутні маленькі кістки, її без побоювання можна давати маленьким дітям.

Смакові характеристики

М’ясо хоки біле на колір і неймовірно смачне. Якщо приготувати грамотно, то за смаком воно нагадує м’ясо тріски. М’ясо не жирне і чудово підходить для приготування різних страв високої кухні.

Калорійність

100 грамів м’яса хоки містить близько 73 кКал, зокрема:

  • Води – 81 грам.
  • Білків – 17 грамів.
  • Жирів – 0,6 грамів.
  • Омега-3 – 0,3 грама.

Наявність вітамінів і мінералів

Червона тріска відрізняється наявністю таких корисних речовин:

  • Йоду.
  • Фосфору.
  • Заліза.
  • Кальцію.
  • Фтору.
  • Калію.
  • Магнію.
  • Селена.
  • Багатьох амінокислот.
  • Леноленової та лінолевої кислот.
  • Вітамінів A, F, D, E, B.

Рецепти смачних страв для приготування хоки

Існує безліч рецептів неймовірно смачного приготування риби хоки. І це не дивно, оскільки м’ясо цієї риби дуже смачне і досить корисне.

Хоки тушкована з помідорами і оливками

Цю страву можна готувати регулярно, оскільки на її приготування потрібно дуже мало часу. На чотирьох осіб потрібно заготовити такі складові:

  • М’ясо хоки – 600 грамів або 4 порції.
  • Томати консервовані – 300 грам.
  • Одна цибулина.
  • Маслини – 170 грам, без кісточок.

Як готується риба хока:

  1. Помідори очищаються від шкірки і ріжуться на кубики. Лук очищується та подрібнюється.
  2. Включається духовка на 180 градусів і в формі для запікання обсмажується цибуля на рослинному маслі.
  3. Після цього до цибулі додаються помідори, сіль і спеції за смаком.
  4. Потім, після того, як вони трохи потушкуються, на них викладається м’ясо риби.
  5. Блюдо знаходиться в духовці 15-20 хвилин, поки не приготується.
  6. Подається риба до столу в цій же формі, приправлена зеленню.

Запечена хока з травами

Щоб приготувати страву, слід запастися наступними складовими:

  • 500-600 грамів м’яса риби.
  • Одним лимоном.
  • Панірувальними сухарями.
  • Соусом песто.
  • Товченими горіхами – 2 ложки.
  • Зеленню.
  • Часником.

Як блюдо готується:

  1. Включається духовка на температуру 180-200 градусів.
  2. На форму для запікання укладається фольга.
  3. На дрібній тертці натирається цедра лимона та змішується з панірувальними сухарями, соусом песто, товченими горіхами і петрушкою.
  4. На форму для запікання викладається м’ясо риби, яке попередньо потрібно посолити і поперчити, а також додати подрібнений часник.
  5. Зверху на блюдо виливається соус з травами та поливається рослинним маслом.
  6. Запікається блюдо близько півгодини, поки м’ясо риби не покриється золотистою скоринкою.

Смажена хока в клярі з вівсяних пластівців

  • Виходить не тільки смачне, але й красиве блюдо, якщо перед подачею його скропити соком лимона та полити вершками або несолодким йогуртом.
  • Але для початку слід заготовити такі інгредієнти:
  • 400 грамів чистого м’яса риби.
  • 0,5 склянки вівсяних пластівців.
  • 4 ст. ложки борошна.
  • Одне яйце.
  • 1 ч. ложка каррі.
  • Рослинна олія.
  • Сіль.
  • Спеції.

Спосіб приготування страви:

  1. Вівсяні пластівці краще подрібнити на м’ясорубці, але якщо їх використовувати так, то це не буде помилкою.
  2. В окремому посуді перемішати борошно, каррі, сіль і спеції. В інший посуд помістити збите яйце, в ще одну – пластівці.
  3. М’ясо риби розрізається на невеликі шматочки.
  4. Ці шматочки по черзі обвалюються в борошні, збитому яйці і в пластівцях.
  5. Риба смажиться на розігрітій сковорідці з рослинним маслом. Вогонь повинен бути не дуже великим. Готується м’ясо хоки до появи золотистого відтінку.

Запечена хока під сметанним соусом

Це дуже смачна страва буде готова за 20 хвилин. Для її приготування знадобиться:

  • Філе хоки – 0,5 кг.
  • Три помідори.
  • Один лимон.
  • Одна цибулина.
  • 100 грамів сметани.
  • 100 грамів молока.
  • Одне яйце.
  • 150 грамів твердого сиру.
  • Сіль.
  • Спеції.

Технологія приготування:

  1. М’ясо риби ретельно миється, після чого до нього додають сік лимона, сіль і спеції за смаком. Потім потрібно почекати, щоб воно замаринувалося.
  2. Лук і томати ріжуться кільцями.
  3. У форму для запікання додається пара ложок рослинного масла, половина приготованого лука і половина томатів.
  4. Зверху викладається м’ясо риби, на яку висипаються залишилися цибулю і томати.
  5. Збивається яйце зі сметаною, додається молоко і сіль.
  6. Після чого, приготований соус виливається на рибу.
  7. Готується блюдо в духовці при температурі 180 градусів, протягом півгодини. Після цього блюдо виймається з духовки і посипається подрібненим твердим сиром, після чого воно знову відправляється в духовку на кілька хвилин.
  8. Перед подачею блюдо приправляється зеленню.

Риба хока або червона тріска відрізняється неймовірно смачним і поживним м’ясом. У ньому достатня кількість вітамінів і мінералів, які потрібні для нормальної життєдіяльності організму людини. Залишається тільки правильно його приготувати, щоб зберегти максимальну кількість різних корисних речовин. При цьому потрібно пам’ятати, що в смаженій рибі залишається найменше їх кількість.

Про рибу Хоке – опис, корисні властивості, рецепти. Риба хока (макрурус) – 5 смачних рецептів приготування

Вона відноситься до сімейства морських, до загону трескообразних. Свою назву отримала завдяки специфіці своєї шкіри, адже після того, як витягнуть її з води на поверхню, вона червоніє.

Опис

Хока має трохи витягнуте тіло, що покрите маленькими лусочками, які заходять за голову і плавники. Забарвлення у неї непоказне, зверху сіре, що ближче до черева переходить в блідо-рожевий. Голова трохи сплюснута з боків, а за головою розміщено невелику темну пляму.

Має незвичайне будова щелепи – верхня трохи більше і довша нижньої. Щелепи озброєні дуже дрібними і гострими зубами, які схожі на щетину. Внизу щелепи можна помітити невеликий вусик.

У довжину вона може вирости від 40 см до 70 см. Її вага досягає в середньому 1,5-2 кг. Відомі особини, які виростають в довжину до 85-90 см.

Середовище проживання

Вона мешкає біля узбережжя Австралії, Нової Зеландії і Тасманії. Червона тріска воліє середні шари води, а годуватися підходить ближче до берега.

Розмноження

Трескообразні розмножуються біля берегів морів, де вони проводять більшу частину життя. Іноді вони годуються в одному місці, а в період нересту переходять ближче до берега. Період нересту починається в кінці весни або на початку літа. Метання ікри відбувається на глибині приблизно 50-70 м.

Після вилуплення личинки активно харчуються планктоном, а як тільки підростуть і зміцніють, починають полювати на дрібних ракоподібних, а після них – на рибу.

Промисел

Хоку виловлюють в промислових масштабах. Біля Нової Зеландії така риба дуже численна, особливо на глибині від 10 до 200 метрів. Кожного року виловлюється більше 7 тисяч тонн червоної тріски. Саме Австралія і Нова Зеландія є головними постачальниками хоки. Її перевозять у замороженому вигляді по всій Європі.

Цікаві факти про Хоке

  • Незважаючи на те, що її називають червоною тріскою, до самої трісці вона відношення не має. У неї зовсім інший вид, інші звички і зовнішній вигляд.
  • Відмінною рисою такої риби є її темна пляма за головою, за яким хоку можна легко дізнатися.
  • Після того, як її витягнуть з води, вона змінює своє забарвлення на червоний.
  • Ця риба вважається справжнім делікатесом і дуже цінується.

Як зловити більше риби?

За 13 років заняття активною риболовлею я знайшов багато способів, як поліпшити клювання. І ось найефективніші:

  1. Активатор клювання. Привертає риб у холодній і теплій воді за допомогою феромонів, що входять до складу, і стимулює їх апетит.
  2. Більш чутливі снасті. Читайте відповідні керівництва по конкретному типу снастей на сторінках мого сайту.
  3. Принади на основі феромонів.

Решту секретів успішної риболовлі ви можете отримати безкоштовно, читаючи інші мої матеріали на сайті.

Корисні властивості хоки

М’ясо цієї риби неймовірно корисне, адже в ній дуже багато йоду, який позитивно впливає на стан організму, а також:

  • Збільшує швидкість біохімічних реакцій;
  • Прискорює обмін речовин;
  • Нормалізує роботу щитовидної залози;
  • Нормалізує працездатність мозку;
  • Робить позитивний вплив на стан нервової системи.

Бажано включати її в раціон не рідше кількох разів на тиждень, адже вона містить величезну кількість корисних речовин. Також, її можна сміливо давати дітям, адже в ній немає дрібних кісток.

Смакові якості

М’ясо дуже соковите, білого кольору. Якщо його правильно приготувати, то за смаком дуже нагадує звичайну тріску. Нежирне, можна використовувати для приготування перших і других страв.

Калорійність

У 100 г м’яса хоки міститься всього лише 73 ккал.

А також:

  • 81 г – вода
  • 17 г – білки
  • 0,6 г – жири
  • 0,3 г – омега-3

Вітаміни та мінерали

Червона тріска багата на вітаміни і мінерали, в ній містяться:

  • Йод
  • Фосфор
  • Залізо
  • Кальцій
  • Фтор
  • Калій
  • Магній
  • Селен
  • Багато амінокислот
  • Ліноленова і лінолева кислоти
  • Вітаміни A, F, D, E, B

Рецепти страв з хоки

Так як ця риба неймовірно смачна, існує дуже багато рецептів з допомогою яких можна приготувати з хоки чудові страви.

Запечена хока з травами

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • Філе хоки – 500-600 г
  • Лимон – 1 шт.
  • Сухарі для панірування
  • Соус песто
  • Товчені горіхи – 2-3 ложки
  • Зелень
  • Часник

Етапи приготування:

  1. Розігріти духовку до 180-190 градусів.
  2. На деко постелити фольгу, щоб риба не пристала.
  3. Натерти на дрібній тертці цедру одного лимона, змішати її з панірувальними сухарями, декількома ложками соусу песто, товченими горіхами і петрушкою.
  4. Викласти на деко посолене і поперчене філе хоки, додати кілька видавлених зубків часнику.
  5. Зверху на рибу викладається соус з травами, трохи полити соняшниковою або оливковою олією.
  6. Запікати 20-25 хвилин, поки риба не стане м’якою і на ній не з’явиться золотава скоринка.

Смажена хока в клярі з вівсяних пластівців

Таке блюдо стане справжньою окрасою столу. Особливо, якщо подавати його, попередньо окропивши лимонним соком, і поливши вершками або несолодким йогуртом.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе риби – 400 г
  • Вівсяні пластівці – півсклянки
  • Борошно – 4 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Каррі – 1 ч.л.
  • Соняшникова олія
  • Сіль
  • Спеції

Етапи приготування:

  1. Вівсяні пластівці можна залишити цілими або перекрутити через м’ясорубку.
  2. Змішати в плоскій мисці борошно, каррі, сіль і спеції. В іншій мисці поставити пластівці. Збити яйце.
  3. Філе спочатку помити і порізати на зручні шматочки.
  4. По черзі обвалювати спочатку в борошні і каррі, потім в яйці, і в пластівцях.
  5. Розігріти сковорідку і налити масло. Викласти філе і смажити на повільному вогні до утворення золотистої скоринки з обох сторін.

Готується все дуже просто і всього за 20 хвилин. Для страви потрібні такі інгредієнти:

  • Філе – 500 г
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Лимон
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 100 г
  • Молоко – 100 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Твердий сир – 150 г
  • Сіль
  • Спеції

Етапи приготування:

  1. З початку необхідно вимити філе, додати кілька крапель соку лимона, посолити і додати спеції. Залишити на кілька хвилин, щоб воно просочилося.
  2. Помідори і цибулю порізати тонкими кільцями.
  3. У форму для запікання налити кілька ложок соняшникової олії і зверху викласти половину лука і помідорів.
  4. Зверху викласти філе хоки, на яке викласти залишки лука і гуртків помідора.
  5. Збити яйце зі сметаною і додати молоко, посолити.
  6. Залити зверху рибу соусом.
  7. У духовці запікати при температурі 180 градусів півгодини. Після чого вийняти деко і посипати страву тертим сиром. Поставити в духовку ще на кілька хвилин.
  8. При подачі на стіл посипати зеленню.

Риба хоки (макрурус): користь і шкода

Риба хоки (макрурус) – це хижа морська риба. Вона не має дрібних кісток. Це сприяє досить швидкому її приготуванню. Рибу гасять, смажать, запікають. М’ясо хоки вельми ніжне і соковите. У процесі приготування тушка добре зберігає форму і не розвалюється. На смак риба солодкувата, з присмаком креветок. У неї відсутній специфічний рибний запах.

Користь риби хоки

Риба хоки дуже корисна для тих, хто стежить за своєю вагою. У 100 грамах риби міститься всього лише 80 ккал. У рибі є велика кількість йоду. Він задіяний в наступних хімічних процесах:

  • прискорює обмінні процеси в організмі;
  • підвищує швидкість біохімічних реакцій;
  • робить позитивний вплив на нервово-психічні процеси;
  • сприяє нормалізації діяльності мозку;
  • підтримує функцію щитовидної залози;

Варто відзначити, що йод дуже важливий для дитячого організму в період інтенсивного росту.

У рибі хоки міститься фосфор. Він сприяє зміцненню зубів і кісток. Залізо в складі риби підвищує імунітет. Також в тушці міститься кальцій, фтор, калій, магній, селен і безліч інших корисних для організму людини мікроелементів.

У макруруса містяться амінокислоти в оптимальному співвідношенні. Тому користь риби незаперечна. Корисні речовини попереджають різні порушення і захворювання. Лізин і тріптозан в складі риби при з’єднанні з метіоніном, утворюють білок, який дуже добре засвоюється в шлунково-кишковому тракті.

Риба хоки містить леноленову та лінолеву кислоти, вітамін F. Оскільки ці складові організмом не синтезуються, то повинні бути обов’язково включені в раціон. Жири хоки в своєму складі містять важливі для організму вітаміни: А, Е, D.

Також в рибі присутні водорозчинні вітаміни групи В. Їх стільки ж, як і в м’ясі, а то і більше. Вітаміни сприятливо впливають на обмін речовин, допомагають організму позбавлятися від шлаків і токсинів.

Вітаміни Е і А здатні запобігати появі ракових пухлин.

Бажано макрурус включати в раціон 2-3 рази в тиждень. Кальцій і неорганічні елементи допоможуть підтримувати в хорошому стані м’язи, кістки, волосся і нігті.

Оскільки риба містить тільки великі кістки, вона незамінна для дитячого харчування.

Чим шкідлива риба макрурус

Leave comment