Фруктоза: користь і шкода, склад, чи можна при цукровому діабеті, відгуки

Такий замінник цукру, як фруктоза, відомий вже не одне десятиліття. У багатьох продуктових магазинах є навіть спеціальні відділи, в яких зібрані всілякі солодощі, приготовані на цьому цукрозаміннику.
Їх позиціонують як дієтичні, діабетичні, що не шкодять здоров’ю й фігурі. Адже існує поширена думка про те, що фруктоза, на відміну від сахарози, засвоюється без участі інсуліну і підвищує рівень цукру в крові набагато повільніше.
Але чи так це? Розберемося докладніше, чи корисна фруктоза для діабетиків і як правильно її вживати.
Що таке фруктоза?
Фруктоза (левулоза або фруктовий цукор) є простим моносахаридом, ізомером глюкози, з солодким смаком. Вона є одним з трьох форм низькомолекулярних вуглеводів, які використовуються організмом людини для отримання енергії, необхідної для здійснення життєвих процесів.
Левулоза дуже широко поширена в природі, переважно вона міститься в наступних джерелах:
- фрукти,
- ягоди,
- солодкі овочі,
- деякі злаки,
- мед.
Зразковий вміст цього вуглеводу в різних природних продуктах можна дізнатися з таблиці:
Овочі, фрукти, ягоди | Кількість на 100 г. продукту |
![]() |
7,2 г |
![]() |
5,5 г |
![]() |
5,2 г |
![]() |
4,5 г |
![]() |
4,3 г |
![]() |
4,2 г |
![]() |
3,9 г |
![]() |
2,0 г |
Слива | 1,7 г |
Мандарин | 1,6 г |
Капуста білокачанна | 1,6 г |
персик | 1,5 г |
помідор | 1,2 г |
морква | 1,0 г |
гарбуз | 0,9 г |
буряк | 0,1 г |
За фізичними властивостями цей ізомер глюкози виглядає як біла тверда кристалічна речовина, яка не має запаху і дуже добре розчиняється у воді. У фруктози яскраво виражений солодкий смак, вона в 1,5-2 рази солодше сахарози, і в 3 рази – глюкози.
Для отримання фруктового цукру використовують топінамбур.
У промислових масштабах її зазвичай отримують двома шляхами:
- природний – з бульб топінамбура (земляна груша),
- штучний – шляхом поділу молекули сахарози на глюкозу і фруктозу.
За хімічними та фізичними властивостями левулоза, отримана будь-яким з цих шляхів, абсолютно однакова. Відрізняється вона лише процесом виділення речовини, тому можна без побоювань купувати будь-який варіант.
Відмінності фруктози від сахарози
Заміна цукру на ізомер глюкози допоможе поліпшити загальний стан здоров’я.
Але в чому ж різниця між фруктовим цукром і сахарозою, і чи можна їсти фруктозу діабетикам?
Головною відмінністю левулози від сахарози є особливість її метаболізму. Фруктовий цукор засвоюється за участі меншої кількості інсуліну, а саме дефіцит інсуліну є основною проблемою діабету.
Саме тому фруктоза була визнана кращим цукрозамінником для діабетиків. Крім того, шлях розпаду ізомери глюкози в організмі коротший, а це означає, вона засвоюється легше і швидше, ніж сахароза та глюкоза.
На відміну від сахарози, левулоза має низький глікемічний індекс, тобто при її прийомі рівень цукру в крові піднімається дуже повільно. Тому її можна додавати в раціон і хворим на цукровий діабет, і людям, що страждають від ожиріння, адже при дотриманні норми, вона не спричинить за собою відкладення жирових тканин.
Солодощі на фруктовому цукрі допоможуть урізноманітнити меню діабетика.
Окремо варто відзначити підвищений рівень солодощі цього цукрозамінника. Фруктовий цукор в два рази солодший від звичайного цукру, але при цьому їх калорійність однакова.
Це означає, що при однаковій солодощі продуктів, їжа, що містить левулозу, буде майже в два рази менш калорійною, ніж аналогічний продукт, приготований з використанням сахарози. Ця властивість дозволяє використовувати фруктовий цукор для приготування різноманітних низькокалорійних десертів і солодощів.
Тому цукерки на фруктозі або печиво на фруктозі без ризику для здоров’я можна вживати і діабетикам, і тим, хто дотримується низькокалорійної дієти.
Левулоза не сприяє утворенню карієсу.
Ще однією важливою відмінністю фруктози є її вплив на стан здоров’я порожнини рота. Фруктовий цукор більш щадно впливає на зуби, він не так сильно порушує кислотно-лужний баланс у роті, а значить, не сприяє швидкому розвитку карієсу.
Важливо: Окремо проведені дослідження показали, що при переході на фруктозу захворювання карієсом знижуються на 20-30%.
Механізм дії ізомери глюкози на організм людини має відмінності й в енергетичному плані. При її вживанні прискорюється метаболізм, що дає тонізуючий ефект, а при вживанні цукру, навпаки, уповільнюється.
У чому користь фруктози?
Фруктовий цукор корисний для організму.
Будучи натуральною природною речовиною, фруктоза має масу позитивних властивостей, які широко застосовуються в харчовій промисловості при виробництві різноманітних десертів. Також вживання продуктів, приготованих з використанням такого цукрозамінника, дійсно може принести користь організму.
Про які ж властивості йдеться:
- підвищена солодкість на смак,
- відсутність шкоди для здоров’я зубів,
- мінімум протипоказань,
- швидкий розпад в процесі обміну речовин,
- має тонізуючі властивості і знімає втому,
- підсилює аромати,
- відмінна розчинність і невелика в’язкість тощо.
На сьогоднішній день левулоза отримала широке застосування для виготовлення лікувальних препаратів, дієтичних продуктів і солодощів.
Також НДІ харчування Української Академії Медичних Наук рекомендують саме фруктозу в якості заміни звичайного столового цукру.
Тому, наприклад, такий продукт, як варення для діабетиків на фруктозі, може бути не просто смачним десертом, але й корисним доповненням до раціону.
Чи може фруктоза нашкодити?
У великих кількостях вживати фруктовий цукор небезпечно.
Перераховані корисні властивості фруктози говорять про її беззастережну перевагу по відношенню до інших цукрозамінників. Але не все так просто. Фруктоза при діабеті – користь і шкода якої вже досить добре вивчені, може й нашкодити.
Якщо не слідувати порадам лікаря і використовувати фруктовий цукор ненормовано, то можна отримати проблеми зі здоров’ям, іноді навіть дуже серйозні:
- порушення метаболізму і збільшення жирових відкладень,
- розвиток подагри і гіпертонії через підвищення рівня сечової кислоти в крові,
- розвиток неалкогольної жирової хвороби печінки,
- підвищується ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи,
- підвищення рівня тригліцеридів і шкідливого холестерину в крові,
- лептінова резистентність – проявляється в приглушених почуттях ситості, т. е. людина починає переїдати,
- дегенеративні зміни в кришталику ока можуть призвести до катаракти,
- інсулінорезистентність – порушення реакції тканин організму на інсулін, що може призвести до ожиріння, і навіть онкології, особливо небезпечно при цукровому діабеті 2 типу.
Фруктовий цукор не дає почуття ситості.
Так чи можна вживати фруктозу при цукровому діабеті?
Варто відзначити, що всі негативні наслідки передозування левулози відносяться тільки до використання цього вуглеводу промислового виробництва в надмірних кількостях. Якщо не перевищувати допустимих норм, то такі поняття, як цукровий діабет і фруктоза можуть бути цілком сумісні.
Важливо: Безпечна добова доза фруктового цукру для дітей становить 0,5 г/кг ваги, для дорослих – 0,75 г/кг ваги.
Джерела натуральної левулози корисніше солодощів з її змістом.
Що стосується фруктози в натуральному вигляді, тобто в складі фруктів, ягід і овочів, то ніякої шкоди від неї не буде.
І навіть навпаки, вживання великої кількості натуральних джерел фруктового цукру дуже позитивно впливає на фізичний стан людини, т. к.
в них містяться вітаміни, мінерали, клітковина та інші корисні елементи, які в поєднанні з левулозою дають ефект природного очищення організму від шлаків і токсинів, профілактику від різних захворювань і поліпшують обмін речовин.
Але і в цьому плані потрібно знати міру і обговорювати індивідуальні норми зі своїм лікуючим лікарем, т. к. в деяких випадках при діабеті накладаються додаткові обмеження на різні групи фруктів, ягід і овочів.
питання лікарю
Мед замість фруктози
Здрастуйте, лікарю! Мій лікуючий лікар порекомендував мені як цукрозамінника використовувати фруктозу. Я живу в невеликому селищі і асортимент в наших магазинах зовсім невеликий, фруктозу вдається купити вкрай рідко. Підкажіть, чи можна замість фруктози використовувати мед, адже я чула, що він наполовину складається з фруктози?
Мед дійсно містить велику кількість фруктози. Але, крім неї, в його склад входять глюкоза і сахароза, з якими потрібно бути вкрай акуратним при наявності такого діагнозу, як цукровий діабет. Тому через кілька днів вживання меду в невеликих кількостях, рекомендується здати аналіз на фруктозамін. Якщо буде відзначено зростання рівня глюкози, то мед слід повністю виключити.
Фруктоза або сорбіт
У мене діагностували діабет 1 типу, лікар сказав, що замість цукру можна використовувати цукрозамінник, але не сказав який. Я перечитала багато інформації на цю тему, але до кінця визначитися не можу. Підкажіть, будь ласка, що краще при діабеті – фруктоза або сорбіт?
Якщо у вас немає надмірної ваги, то в межах норми можна вживати будь-який з цих цукрозамінників. Індивідуальну норму потрібно обговорити з вашим лікуючим лікарем, виходячи з результатів обстеження.
Якщо ж відзначається перевищення маси тіла, то ні фруктоза, ні сорбіт вам не підходять, т. к. це досить калорійні аналоги цукру. В цьому випадку краще зупинити свій вибір на стевії або сукралозі.
Чи можна фруктозу при цукровому діабеті?
Для багатьох діабет є тією проблемою, яка вносить в життя ряд обмежень. Так, наприклад, доводиться відмовлятися від цукру.
Але багато хто задається питанням, чи можна фруктозу при діабеті, адже вона може замінити цукор в солодощах. Фруктоза є речовиною, яка міститься в ряді продуктів, також її можна придбати у вигляді цукрозамінника.
На основі такого речовини створюється чимало смакоти, – це відмінне рішення для хворих з діабетом 1 або 2 типу.
Люди, які зіткнулися з такою недугою, як діабет, повинні практично відмовитися від цукру в своєму раціоні. А фруктоза вважається відмінним альтернативним рішенням.
Фахівці вважають, що її можна і потрібно вживати діабетикам, щоб вони не терзали себе тим, що хочеться солоденького, а не можна. Але потрібно бути гранично уважним, вивчити позитивні і негативні сторони речовини.
Багато в чому користь і шкода продукту залежать від того, як саме він буде використовуватися. Саме тому краще всього звернутися до лікаря, який індивідуально підійде до вирішення цієї проблеми.
Особливості захворювання, – як змінюється раціон?
Дане захворювання вважається одним з найбільш поширених. Багато людей відчувають життєвий дискомфорт з цією недугою, при цьому їм доводиться дотримуватися певного плану лікування, обмежувати себе в харчуванні.
Дане ендокринне захворювання має два різновиди:
Перший тип являє собою недуга, при якому людина є залежним від інсуліну. Мається на увазі, що підшлункова залоза не може виробляти необхідну кількість інсуліну.
Через це в крові підвищується вміст глюкози.
Другий тип означає, що інсулін виробляється в таких кількостях, які потрібні організму, але при цьому тканини перестають сприймати його, іншими словами, розвивається резистентність до інсуліну. При цьому фахівці говорять, що причиною для захворювання можуть служити різноманітні фактори. Відзначається багато причин, варто виділити найбільш поширені:
- Проблеми з підшлунковою залозою, які характеризуються ураженням бета-клітин;
- Погана спадковість, наприклад, на цю недугу можуть страждати мати або батько. Статистика говорить про те, що при ситуації, коли недугою страждає один з батьків, то ймовірність того, що дитина захворіє, становить 30 відсотків. Якщо ж хворі обоє батьків, то ймовірність зростає удвічі і становить 60 відсотків;
- Ожиріння також може стати причиною появи діабету. Справа в тому, що при ожирінні порушуються обмінні процеси, робота внутрішніх органів, погіршується сприйняття клітинами інсуліну.
- Такі віруси, як краснуха, гепатит, вітряна віспа, також можуть стати причиною.
- Перенесення стресів протягом тривалого часу, це теж негативно позначається на організмі і сприяє розвитку діабету. У категорію ризику потрапляють ті люди, які страждають від ожиріння і схильності на спадковому рівні.
- Чим старша людина, тим більше ймовірність виявити у себе діабет 2 типу.
Як зрозуміти, що з’явився діабет?
Якщо говорити про симптоми, які свідчать про дане захворювання, то це швидка втрата ваги або набір ваги, задишка, спрага, запаморочення, свербіж шкіри та інші. Діагноз може ставити тільки фахівець після ретельного обстеження.
При цьому він повинен встановити тип діабету. Якщо ваш лікар повідомив про даний діагноз, то будьте готові дотримуватися спеціальної низьковуглеводної дієти, відмовитися від солодощів.
Їх можна замінити продуктами на фруктозі, які пропонуються в спеціальних відділах магазинів.
У спеціальних відділах можна підібрати такі продукти на фруктозі:
- шоколад;
- вафлі;
- випічка;
- халва;
- тістечка;
- цукрозамінники;
- мармелад.
Про користь і шкоду фруктози
При наявності даного захворювання фахівець дає пацієнтові список заборонених продуктів. Основним продуктом, який є протипоказаним при захворюванні, вважається цукор. Його-то і можна помітити фруктозою або по-іншому цукрозамінників. При цьому потрібно знати користь і шкоду фруктози, по суті, вона вважається досить корисною і має масу переваг:
- Якщо використовується фруктоза при діабеті, то вона не викликає ніяких побічних ефектів;
- Істотно знижується ризик виникнення карієсу;
- У крові буде міститися стабільний рівень глюкози, тобто це дозволить запобігти гормональні сплески;
- Якщо вибирати фруктозу або цукор, то варто розуміти, що використання фруктози означає зниження калорійності раціону. Цукрозамінник є солодшим, але менш калорійним;
- У м’язах посилено буде накопичуватися глікоген;
- Істотно знизиться почуття втоми;
- Організм буде оснащуватися необхідною кількістю енергії.
Важливо знати! Фруктоза на смак солодка і підходить для задоволення смакового насолоди. Але, мозок харчується виключно глюкозою, якої немає в фруктозі.
Чи є шкода?
Якщо говорити про дієтичну сторону питання, то фруктоза є більш корисною, ніж цукор. Вона забезпечує продуктам солодкість, при цьому калорійність є мінімальною. Але не варто забувати про негативні фактори, які мають місце бути. До шкідливих якостей, якими відрізняється заміна цукру фруктозою, відносяться:
- Насичення настає повільно, оскільки фруктоза відрізняється низькою швидкістю всмоктування в кров.
- Якщо готувати домашню випічку і використовувати при цьому замінник цукру, випічка буде менш пишною.
- Не варто зловживати продуктами, в яких міститься фруктоза.
- Також її надлишок призводить до захворювань прямої кишки. Якщо не стежити за своїм харчуванням, то підвищується ризик переїдання. Тому фахівці радять при виборі такого раціону ретельно стежити за кількістю їжі, яку з’їли.
- Фруктоза при діабеті 2 типу збуджує апетит, оскільки містить грелін, який вважається гормоном голоду.
- Якщо використовувати занадто багато речовини, можна зіткнутися з ситуацією, коли перевантажується печінка. Через це можуть виникнути проблеми з цим органом, і його функціонування може порушитися.
- Не завжди фруктоза випускається в зручному вигляді, і діабетики можуть невірно дозувати її. Так в чай можна покласти 2 ложки замінника в той момент, коли можна було обійтися кількістю в пів чайної ложки.
Як вживати фруктозу правильно?
Такі продукти можуть бути досить корисними, адже вони здатні регулювати цукор у крові. Саме тому не варто відмовлятися від їх включення в меню. У магазинах при необхідності можна відшукати все необхідне, – цукор, цукерки, желе, мармелад, варення, мюслі і навіть згущене молоко. На упаковках виробники пишуть про те, що в цих продуктах немає цукру, він замінюється фруктозою.
При використанні їх в їжу пам’ятайте про те, що ними не можна зловживати. Важливо розуміти, що вони не повністю складаються з фруктози, а включають такі складові, як пшеничне борошно, крохмаль.
Також багато подібних продуктів перевантажені вуглеводами, але ж людям із цим захворюванням варто стежити за калорійністю їжі. Це не означає, що потрібно відмовитися від таких солодощів.
Будьте обережні при складанні раціону.
Фруктоза при діабеті – ЯД спалює людину зсередини!
Інформація, яку я сьогодні поділюся, цінна не тільки для діабетиків 2 типу, а й для тих, хто має ожиріння печінки. А також для тих, хто більш-менш здоровий, але має 5-10 зайвих кілограмів, від яких збирається позбутися.
На перший погляд фруктоза може бути привабливою альтернативою звичайному столовому цукру при цукровому діабеті 2 типу. Вона в декілька разів солодша за звичайний цукор і має низький глікемічний індекс! Тому здається ідеальною для «вбивства відразу двох зайців». І цукор у крові успішно контролювати, і ласунів не образити.
Але, як показує клінічна і життєва практика, цей підхід поверховий і порочний, оскільки не враховує деякі метаболічні особливості фруктози.
Сьогодні я простою мовою поясню, чому застосування фруктози – це божевільна ідея. Не тільки для діабетиків, а й для здорових людей. Я також торкнуся теми щасливого дитинства. Це буде моєю короткою відповіддю на запитання батьків: «Ну, як так! Не дати дитині солодкість? Навіщо віднімати в нього дитинство?»
Що таке фруктоза
Для початку, невеликий теоретичний базис! Фруктоза є одним з найпростіших цукрів (олігосахаридів). Її можна зустріти в значній кількості у фруктах. Тому вона ще називається фруктовим цукром. У тваринній їжі вона не зустрічається взагалі. Вона також входить до складу звичайного столового цукру.
Роль фруктози в метаболізмі
Цей вуглевод не має якихось специфічних і критичних функцій в організмі. Ми можемо обійтися без нього в їжі, тому що тіло здатне його виробляти. Порівняємо фруктозу з глюкозою. Остання є нашим «рідним» кров’яним цукром. Усі клітини організму можуть харчуватися нею. З фруктозою все абсолютно не так.
Жодна тканина тіла не може безпосередньо харчуватися фруктозою, крім деяких незначних винятків. Коли в тіло потрапляє субстанція, з якою воно нічого не може зробити, включається печінка. 100% фруктози, яка потрапляє в організм, метаболізується в печінці. Вона вирішує її подальшу долю, виходячи зі стану, в якому знаходиться організм.
При звичайних умовах печінка може «безболісно» засвоїти 50 грам фруктози на день. Вона перетворить її на глюкозу. Частина якої відправить у кров, а іншу відкладе у свої запаси глікогену.
Що означає «звичайні умови» в цьому контексті? Це коли у людини стабільний раціон, він не втрачає і не набирає вагу.
При цьому у нього нормальний цукор крові і майже повні запаси цукру у вигляді глікогену м’язів і печінки.
Кількість фруктози понад 50 грам буде відправлено на довгий термін. Це означає, що печінка перетворить її на жир. Тобто активується процес створення власного насиченого жиру (де нове липогенез).
Я згадував його в статті про жірофобію. Це процес активується завжди, коли тіло отримує непотрібні вуглеводи. У результаті частина цього жиру печінка відправить у кров, що буде видно за підвищенням рівня тригліцеридів.
Інша частина запам’ятається у самій печінці.
Цей процес не має меж. Вся зайва фруктоза буде перетворена в жир.
Чому фруктоза спалює людину зсередини
Всі вуглеводи мають шкідливу дію на кров і судини. Тому тіло стежить за тим, щоб концентрація цукру в крові не перевищувала максимум, з яким можуть впоратися антиоксидантні системи та глікокаликс (захисний шар на судинах). Для цього і існує інсулін! Він вчасно повинний прибирати зайвий цукор з крові та судин у клітини, щоб він не нашкодив.
Суть у тому, що вуглеводи намагаються «прилипнути» до всього, що зустрічають. Вони просочують собою будь-яку вільну молекулу, речовину. Це називається глікіруванням і супроводжується сильним окислювальним стресом, який ушкоджує всі навколишні структури.
Прикладом кінцевого результату цього процесу є глікірований гемоглобін. Це гемоглобін, до якого необоротно пристав цукор. В аналізі він називається ще HbA1c, і я докладніше розповідав про нього в статті про раннє виявлення порушень вуглеводного обміну.
Цей білок, обпалений цукром, є одним із прикладів кінцевих продуктів глікірування (КПГ). Вони якраз і утворюються в результаті «просочування» цукром крові всього і вся.
Це нормальний процес, і для його контролю є свої механізми. В цілому, глікірування, що відбувається в крові, безпосередньо підвищує загальний рівень запалення в тілі.
Тому інсулінорезистентність і високий цукор у крові так тісно пов’язані з розвитком 95% неінфекційних захворювань.
Але до чого тут фруктоза?
Якщо прийняти здатність глюкози (оригінальний цукор у крові) до глікірування за х1, то здатність фруктози до глікірування перевищує х10. Вона більш ніж в 10 разів сильніше прагне реагувати з навколишнім її середовищем. Тому токсичність фруктози для вмісту кровоносних судин починається з дуже маленьких концентрацій.
І тіло знає це! Тому не дозволяє фруктозі вільно переміщатися по крові. Воно намагається тримати її концентрацію нижчою 1% від концентрації глюкози.
Тому фруктоза, після всмоктування з травної системи, не надходить відразу в загальний кровотік. Спочатку тіло відправляє її в печінку, щоб та прийняла на себе основний удар і знешкодила надлишки.
Вона не випускає її в чистому вигляді, а переробляє в глюкозу або в жири.
Шкода фруктози при зайвій вазі та цукровому діабеті 2 типу
Ми пам’ятаємо, що в нормальних умовах близько 50 грам фруктози переноситься здоровим організмом без проблем. Але зайва вага та інсулінорезистентність (діабет) – це далеко не звичайні умови для нездорового тіла.
При зайвій вазі і при діабеті є спільні риси. Наприклад, інсулін у крові підвищений більше ніж потрібно. Кров переповнена цукром. Запаси глікогену як у м’язах, так і в печінці заповнені до межі. Це правда, що фруктоза не підвищить значно цукор у крові, але ця особливість не має жодної користі на описаному тлі.
Фруктоза, яка надійде в тіло (а потім в печінку), буде перетворена в жири. Тому що в тілі вже немає місця для цукру. До чого це призведе:
- Висока концентрація жирів в крові. В аналізі крові це підвищені тригліцериди. Високі тригліцериди – це сильний фактор ризику щодо передчасної смерті від будь-яких причин.
- Ожиріння печінки. Це неалкогольна жирова хвороба печінки – стеатогепатоз. На тлі інсулінорезистентності фруктоза може стати її головною причиною.
- Підвищена сечова кислота. Метаболізм фруктози – це дуже інтенсивний процес, тому він збільшує концентрацію сечової кислоти. Цим фруктоза вносить свій внесок у розвиток подагричного артриту, а також есенціальної гіпертензії.
Діабет як бізнес
Діабет – це потужний бренд і прибутковий ринок. І серед супутніх товарів є не тільки глюкометри, а й солодощі з цукрозамінників, серед яких ми і знаходимо фруктозу. У кожному магазині зараз можна зустріти багатий вибір солодкого для діабетиків.
Найбільш шкідливі з них, як раз, ті, що на фруктозі. Це найгірший варіант. Далі йдуть інші замінники цукру і підсолоджувачі. Найшкідливіші – це еритритол, ксилітол і інші «-оли». Якщо я кажу, що вони краще фруктози, то це не означає, що вони гарні самі по собі.
Все в порівнянні.
Багатий вибір солодощів для цукрової наркоманії.
Треба розуміти, що подібні продукти не вирішують проблеми діабету і інсулінорезистентності. Навпаки, вони тільки підтримують її, так як зберігають залежність від солодкого смаку. А це прояв перевантаженого вуглеводного обміну і пригнобленого жирового. Чим за своєю суттю і є діабет другого типу.
Діабет другого типу і інсулінорезистентність – це нормальний прояв високовуглеводного способу життя. Ніякі заміни цукру не вирішать проблеми, крім скорочення вуглеводів до адекватного мінімуму у своєму раціоні. Про це докладніше тут: Скільки потрібно їсти вуглеводів на день?
Фруктоза, алкоголь і … дитинство
Цікаво порівняти метаболізм фруктози і етанолу. Відносно фруктози ми вже знаємо, що їй на 100% займається печінка. З етанолом ситуація схожа. 10% алкоголю метаболізує мозок.
Тому виникає сп’яніння, тобто банальна інтоксикація. 10% алкоголю знешкоджує кишечник, тому алкоголь має пряме відношення до всіх захворювань кишечника. Решту 80% припадають на печінку.
І так сталося, що знешкодження алкоголю і фруктози дуже схожі!
З алкоголю також створюються жири, і він також призводить до ожиріння печінки. Тільки в даному випадку це буде називатися алкогольна жирова хвороба печінки. І алкоголь також призводить до збільшення концентрації сечової кислоти в крові.
Алкоголь і фруктоза – це одне і те ж? За деякими відмінностями, вони практично ідентичні. Фруктоза тільки не викликає інтоксикації в головному мозку. Вся її токсичне навантаження припадає на печінку. Все-таки неалкогольна жирова хвороба печінки (я б сказав фруктозна) зустрічається у багато разів частіше, ніж алкогольна жирова хвороба печінки.
Фруктоза і діти: маніпуляції з цукром
Мене часто запитують батьки про харчування своїх дітей. Адже вони постійно клянчать солодощі. А найчастіше ще й жорстоко маніпулюють ними, щоб отримати бажане. Батьки виправдовують свою слабкість загальними фразами типу «у дитини ж дитинство!».
По-моєму, така інтерпретація дитинства згубна. В кінцевому підсумку вона зробить когось із дітей на цукрового наркомана, нещасного товстуна або діабетика. Ожиріння, діабет і ожиріння печінки тепер зустрічаються у віці 9-10 років.
Солодощі, які так приваблюють дітей, сповнені цукру. А в цукрі повно фруктози. Тепер пригадаємо порівняння фруктози з алкоголем і проведемо уявний експеримент.
Чи станеш ти дозволяти своїй дитині пити віскі, пиво і вино? Не думаю. Але ти дозволиш йому закинути цукрово-фруктозну бомбу, яка відрізняється від алкоголю тільки тим, що не викликає сп’яніння мозку.
Чомусь ти забороняєш своїй дитині вживати алкоголь, але не забороняєш вживати цукор. І це при тому, що останній більш токсичний для печінки, ніж алкоголь.
Так що всі промислові солодощі – печива, морозиво, торти – це всього лише ще один вид наркотиків для дитячого сегмента споживачів. Роби вибір, товаришу батько.
Ключові рекомендації
- Фруктоза в чистому вигляді – це проблема для організму будь-якої людини. Немає особливого сенсу замінювати їй звичайний столовий цукор. Я в принципі не бачу харчового застосування у фруктозного порошку і продуктів на його основі у харчуванні будь-якої людини.
- Можна використовувати інші підсолоджувачі, але тільки як тимчасовий крок на шляху до повного позбавлення від промислового солодкого смаку.
- У фруктах також дуже багато фруктози. Однак там вона «прикрита» клітковиною, що злегка знижує її всмоктування. За своєю біологічною цінністю фрукти досить бідні, тому не можу рекомендувати використовувати їх в якості повноцінної основи раціону. Тим більше сучасні. Можна зрідка балувати себе ними. Нешкідливе кількість фруктів для кожної людини індивідуально і залежить від багатьох факторів його життя.
Фруктоза: шкода при діабеті
У кожному магазині на полиці з продуктами для діабетиків можна побачити фруктозу, яка використовується багатьма людьми як ефективний замінник цукру. Якщо припустити, що фруктоза рекомендується людям, хворим на діабет, то користь даного продукту для організму здорової людини і зовсім не викликає сумнівів. Але чи так це насправді?
Що таке фруктоза?
Важливо знати! Про це повинен знати КОЖЕН! Неймовірно, АЛЕ ФАКТ! Вчені встановили страшну взаємозв’язок. Виявляється, що причиною 50% всіх захворювань є бактерії і паразити, такі як Лямблії, Аскарида і Токсокара.
Чим небезпечні ці паразити? Вони можуть позбавляти здоров’я і навіть життя, адже безпосередньо впливають на імунну систему, завдаючи непоправної шкоди. У 95% випадків імунна система виявляється безсилою перед бактеріями, і захворювання не змусять себе довго чекати.
Щоб раз і назавжди забути про паразитів, зберігши своє здоров’я, експерти та науковці радять приймати …
Користь і шкода фруктового цукру вже багато років обговорюються провідними вченими і дієтологами всього світу, але існує ряд незаперечних фактів, з якими слід обов’язково ознайомитися тим, хто бажає включити фруктозу в свій щоденний раціон.
Уникнути цієї проблеми діабетикам допомагає фруктоза, оскільки вона не потребує інсуліну і ніяк не впливає на рівень глюкози в крові. Деякі клітини організму здатні безпосередньо засвоювати плодовий цукор, перетворюючи його в жирні кислоти, а потім у жир. У зв’язку з цим, вживати в будь-якій кількості фруктозу можна тільки людям з цукровим діабетом 1 типу та недоліком ваги.
Користь фруктози
- Швидке схуднення. При правильному вживанні даного продукту можна значно знизити вагу, оскільки фруктоза в кілька разів солодша за глюкозу і сахарозу. Користь фруктози в даному випадку полягає в можливості знизити калорійність страв і зменшити звичні порції. При заміні звичайного цукру фруктозою не відбувається накопичення вуглеводів в організмі, також як і зайвих кілограмів.
- Відновлення організму. Користь фруктози полягає також у забезпеченні організму необхідною енергією, допомагаючи відновити сили і підвищити тонус. Це відноситься і до стомлення організму після фізичних, так і після розумових навантажень. Тому багато спортсменів вважають за краще фруктозу, а не звичайний цукор.
- Користь для зубів. Науково доведено, що у людей, що вживають фруктозу, на 35-40% знижується ризик виникнення карієсу, тому багато батьків вважають за краще годувати дітей продуктами, в складі яких присутній цей продукт. Поряд з цим, фруктоза в малій кількості здатна значно полегшити щоденне навантаження на печінку, діючи в якості адсорбенту для алкоголю, нікотину та інших токсичних речовин.
Шкода фруктози
- Ожиріння. Плодовий цукор одночасно може бути корисним для схуднення і в той же час нанести значну шкоду будь-якій дієті, сприяючи швидкому накопиченню зайвих кілограмів. Все залежить від регулювання споживання фруктози, оскільки всмоктуючись у клітини, плодовий цукор швидко насичує організм, але в той же час сприяє швидкому появі почуття голоду. Вважають, що масове ожиріння в країні пов’язане саме з додаванням фруктози у випічку, солодкі газовані напої і т.д. А тому користь плодового цукру стоїть під великим знаком питання.
- Хвороби печінки. Надлишок фруктози в організмі сприяє появі серйозних проблем з печінкою. Шкода фруктози в даному випадку полягає в зниженні засвоєння міді організмом, що може викликати недокрів’я і в результаті спровокувати жирову дистрофію печінки або печінкову недостатність.
- Шкода для маленьких дітей. Фруктові соки, насичені плодовим цукром, не рекомендується давати дітям до шести місяців, оскільки він знижує здатність організму засвоювати вуглеводи, що може призвести до кольок, плаксивості, порушення поведінки і сну.
Як уникнути шкідливого впливу
Перш ніж придбати такий продукт, необхідно ознайомитися зі складом, адже, наприклад, в одній пляшці газованої води міститься близько 12 столових ложок цукру. Щоб не спровокувати діабет, необхідно включати в раціон безвуглеводні замінники цукру обов’язково природного походження.
Фруктоза замість цукру: калорійність, користь і шкода
Фруктоза – це один з моносахаридів, який міститься в ягодах і фруктах. Її рекомендують людям, які хворіють на цукровий діабет, замість звичайного цукру.
Існують такі природні цукри, як фруктоза, мальтоза, глюкоза та інше. Фруктоза міститься в чистому вигляді у фруктах, через що і отримала таку назву. Вплив її на організм може бути як позитивним, так і негативним. Розглянемо докладніше користь і шкоду даної речовини.
Що таке фруктоза?
Фруктозою називають солодку речовину, яка відноситься до вуглеводів. Вуглеводи незамінні для роботи людського організму, вони беруть активну участь в обмінних процесах.
Плодовий цукор – це моносахарид. Основна його властивість полягає в тому, що, потрапивши в організм, він розщеплюється швидко, але всмоктується повільно. Міститься дана речовина у фруктах, ягодах і навіть у деяких солодких овочах.
Фруктоза продається у вигляді замінника цукру або входить до складу продуктів харчування.
Використовувати фруктозу почали тоді, коли стало очевидним шкоду звичайного цукру для людського організму. Особливо часто цукор замінюють люди, які хворіють на цукровий діабет.
Лікарі говорять про те, що дана речовина корисна тільки натуральним, тобто в складі фруктів і ягід. А надмірне використання замінника цукру згубно впливає на людський організм.
Склад і калорійність
Якщо проаналізувати фізичні показники фруктози, то можна сказати, що ця речовина є моносахаридом з шести атомів, ізомером глюкози. Вона відрізняється від глюкози різним будуванням молекул, але склад їх ідентичний.
Сахароза містить трохи фруктози. Остання виконує ту роль для організму, яку виконують вуглеводи. Речовина синтезує енергію для роботи органів і систем. При синтезі вона перетворюється на два речовини – жир і глюкозу.
Що стосується калорійності, то цей показник невисокий. На 100 грамів продукту доводиться 400 калорій, це число ідентичне тому, що показує харчову цінність цукру. Але фруктоза солодша, тому для досягнення солодощі страв, її необхідно взяти в два рази менше, ніж цукру.
Згідно зі статистичними даними, жителі з’їдають за рік по 70 кілограмів замінників цукру, додаючи його в різні страви. Тому вважається, що саме вони винні в ожирінні нації, оскільки великі кількості замінників цукру дуже шкідливі для людини.
Фруктоза, отримана з фруктів, затримується в печінці, а штучний підсолоджувач потрапляє відразу ж у кров. Розкладання цукру відбувається за допомогою інсуліну – гормону, який виробляє підшлункова залоза. Тому діабетикам рекомендують замінювати простий цукор фруктозою, для засвоєння якої необхідно менше інсуліну.
Корисні властивості моносахарида
Фруктоза корисна для організму людини, якщо мова йде про натуральну речовину, а не про штучно здобутий порошок. Такі речовини можна вживати в міру. Їх застосування рекомендується людям, що страждають на цукровий діабет, ожиріння, вагітним жінкам і дітям.
При цукровому діабеті
Фруктоза має досить низький глікемічний індекс, через що вона рекомендована людям, що страждають на цукровий діабет першого типу. Коли надходить глюкоза, її переробляє інсулін, а для того щоб переробити таку ж кількість плодового цукру, інсуліну знадобиться в 5 разів менше.
Якщо людина страждає гіпоглікемією, фруктоза не зможе швидко підвищити рівень цукру, коли це необхідно, адже фрукти не підвищують різко рівень сахаридів у крові. При діагнозі цукровий діабет другого типу можна в день з’їсти не більше 30 грамів підсолоджувача.
При схудненні
Якщо вживати цукор плодів у чистому вигляді (фрукти, мед і солодкі овочі), то він корисний для організму, відновлює його після фізичної і розумової роботи, а також прекрасно тонізує. Дана речовина показана людям, які багато рухаються.
Якщо замінник цукру правильно використовувати, можна зменшити кількість калорій, легше позбавляючись від зайвих кілограмів. Успішне застосування цукрозамінника можливе тільки при дотриманні правильного дозування даного речовини.
Для тих, що худнуть людей плодовий цукор може бути як корисним, так і шкідливим. Справа в тому, що коли він потрапляє в організм, то швидко втамовує відчуття голоду. Однак незабаром апетит знову з’являється.
Для вагітних
Найбільш корисним фруктовий цукор вважається тоді, коли перебуває у своєму природному вигляді. Справа в тому, що, з’їдаючи фрукти, у шлунок потрапляє не тільки плодовий цукор, а й рослинні волокна, які допомагають уникнути проникнення зайвого цукру в кров.
Якщо їсти фруктозу в помірних кількостях, то вона допомагає зміцнити імунні сили, що так необхідно вагітним. Доведено, що вона не руйнує зубну емаль, як це робить звичайний цукор, а в період виношування дитини це дуже важливо.
Акушери рекомендують майбутнім мамам вживати саме плодовий цукор при токсикозах, що виникають на першому або третьому місяці вагітності. Це допомагає покращити не тільки стан травних органів, а й загальне самопочуття.
Для дітей
Фруктовий цукор допомагає зміцнити імунітет, до того ж він не так згубно впливає на зуби, як звичайний цукор. Імовірність виникнення карієсу у дітей знижується.
Дітям до року вживання цієї речовини заборонене, це ж стосується і звичайного цукру. Малюкові цукру досить з материнського молока.
Надалі дітям не рекомендується давати плодовий цукор, набагато корисніше їсти свіжі фрукти і овочі.
У порівнянні з цукром, фруктоза корисніша, але для дітей краще звичайний цукор, оскільки він швидше вгамовує почуття голоду і дає сплеск енергії, так необхідний дітям. Дуже корисна натуральна фруктоза для дітей, отримана зі свіжих фруктів, тому варто віддавати перевагу їй, а не штучним підсолоджувачам.
Шкода і протипоказання
Штучні замінники цукру, зокрема фруктозу, звинувачують в ожирінні. Її у великих кількостях додають у цукерки, випічку і солодкі напої, що дуже небезпечно для здоров’я.
Фруктоза розпадається в організмі людини повільно, так само повільно піднімаючи рівень цукру. І це справжній порятунок для людей, які страждають на діабет. Але, вивчаючи плодовий цукор, вчені виявили його очевидну шкоду:
- Регулярне вживання фруктози призводить до переїдання, оскільки організм людини насичується повільно, він постійно голодний. З таким апетитом нескладно поправитися на кілька кілограмів.
- Це не дієтичний продукт, незважаючи на низьку калорійність, він провокує скупчення зайвого жиру. Справа в тому, що цей продукт переробляється тільки печінкою, і при регулярному його вживанні жир відкладається саме в печінці, що може викликати розвиток жирового гепатозу.
- Можливе порушення метаболізму, оскільки фруктоза засвоюється так само, як і алкоголь, провокуючи важкі наслідки при її надмірному вживанні.
Фруктоза або цукор? Що корисніше, а що шкідливіше, ми дізнаємося з відео нижче:
Як легко висушити весь жир з живота і боків …
Продукти, що містять фруктозу
У чистому вигляді отримати фруктозу можна з ягід, фруктів, меду і солодких овочів. Ось в яких продуктах її найбільше.
Назва продукту Кількість фруктози на 100 гр продукту
мед | 40,5 гр |
виноград | 6,53 гр |
яблуко | 5,93 гр |
банани | 5,85 гр |
груша | 5,60 гр |
кавун | 3 гр |
суниця | 2,1 гр |
апельсини | 2,56 гр |
картопля | 0,5 гр |
Рецепти кулінарних страв із замінником цукру
йогуртовий торт
Складові:
- сир – 250 гр;
- йогурт – 500 мл;
- нежирні вершки – 500 мл;
- желатин – 2 ст. л.;
- ванілін;
- фруктоза – 3 ст. л.;
- ягоди або фрукти.
Желатин замочують, вершки збивають і змішують всі інгредієнти, використовують ємність. Заповнивши форму сумішшю, її залишають в холодильнику на кілька годин. Готовий торт прикрашають ягодами або фруктами.
житнє печиво
Складові:
- борошно житнє – 300 гр;
- маргарин – 50 гр;
- щіпка ваніліну;
- яйце;
- стружка чорного шоколаду – 10 гр;
- фруктоза – 30 гр.
Охолоджений маргарин перетирають із цукром, ваніліном і змішують зі збитим яйцем. Суміш перемішують з борошном і стружкою. Тісто на деко викладають ложечкою, потім випікають 20 хвилин.
Корисні цукерки із сухофруктів
Складові:
- волоські горіхи – 250 гр;
- вершкове масло – 50 гр;
- фініки – 30 гр;
- фруктоза;
- насіння кунжуту;
- кокосова стружка;
- порошок какао.
Сухофрукти подрібнюють разом з горіхами, додають масло і какао. Все змішують і формують кульки для цукерок. Їх обсипають стружкою і ставлять на 15 хвилин у холодильник.
Домашня халва
Складові:
- насіння соняшнику – 2 склянки;
- пшеничне борошно – до 2 склянок;
- фруктоза – 1,5 склянки;
- соняшникова олія – 1/3 склянки;
- вода – 10 ложок.
Борошно обсмажують, постійно помішуючи, додають насіння і смажать ще 5 хвилин. Цукор з водою змішують і варять до отримання густого сиропу, додавши масло і прокип’явши суміш, залишають її на 20 хвилин. Все змішують і залишають застигати.
Ще один простий відеорецепт халви всього з двох інгредієнтів:
Відгуки
Насправді не існує ніяких протипоказань на вживання фруктози. Все добре в міру, тому замінювати звичайний цукор плодовим можна. Я не страждаю на діабет, але фруктозу вживаю разом з чаєм. Для досягнення того ж смаку замінника потрібно менше, ніж цукру. Анатолій, 34 роки
Я сама діабетик, у мене цукровий діабет 1 типу. І я вважаю, що фруктоза дуже корисна для мене, вона не так сильно підвищує рівень глюкози крові, і тому невелику її кількість я собі дозволяю. Мені важко відмовитися від солодкого зовсім, тому замінник просто рятує. Ольга, 45 років
Я працюю лікарем-ендокринологом, і мої пацієнти, які страждають на діабет, часто запитують про фруктозу. Я можу сказати, що вона дійсно корисна, але потрібно знати міру. За день людина з’їдає певну кількість фруктів, ягід або меду, там теж є фруктоза, тому її потрібно враховувати для визначення денної норми цієї речовини. Марія, 39 років
Я вважаю, що необхідно замінити звичайні солодощі корисними продуктами, тому часто купую кондитерські вироби з фруктозою. Для того щоб засвоїти такі продукти, не потрібен інсулін, або необхідно його мінімальну кількість. Підшлункова залоза не перевантажується при цьому. Я давно даю такі солодощі і своїм дітям, так як від них не псуються зуби. Леонід, 36 років
Мені часто доводиться слухати думки людей про фруктозу. Багато хто відзначає користь цього продукту, серед них є пацієнти з першим і другим типами цукрового діабету.
Єдиний недолік такого замінника – це висока ціна на продукт.
Але діабет – це така хвороба, яка вимагає додаткових вкладень, адже забезпечення потрібними медикаментами не завжди вдається.