Фундук: користь і шкода, фото, калорійність

фундук
Добрий день, дорогі читачі! Продовжуємо розмову про користь горіхів. Сьогодні мені хочеться поділитися з вами інформацією про мого улюбленого горішку – і це фундук.
Дуже люблю шоколадки з фундуком. А ви? Його ще часто називають лісовий горіх або ліщина. Але в чому ж різниця?
Ліщина – це справжній лісовий, дикий горіх, а фундук – окультурена рослина, яку можна посадити на присадибній ділянці і збирати кожен сезон багатий урожай. Тільки ядерця у фундука більші, ніж у лісового горішка.
Фундук: склад
Як і інші горіхи, фундук дуже поживний; за енергетичною цінністю його можна прирівняти до м’яса. З багатого хімічного складу фундука можна відзначити: Вітамін А, Вітамін С, Вітамін Е, РР, а також фолієва кислота (Вітамін В9).
З мінералів – магній, калій, залізо, фосфор, цинк, марганець, фтор та інші. А також – клітковина, рослинні волокна, крохмаль, флавоноїди, фітостероли.
Фундук: калорійність
Скільки можна з’їсти фундука в день?
На замітку! Фундук в організмі перетравлюється три години.
Фундук. фото
Фундук: користь
Самим позитивним фактором вважається те, що ліщина добре засвоюється, насичуючи організм вітамінами і мікроелементами. Лісовий горіх широко застосовується не тільки в кулінарії, але й у народній медицині.
1. Ліщина дуже корисна для серцево-судинної системи. Стабілізує роботу серця та всієї кровоносної системи, очищає кров, зменшує рівень «поганого» холестерину, підвищує гемоглобін, нормалізує артеріальний тиск.
Робить судини еластичнішими. Рекомендується вживання при анемії, тромбофлебіті, варикозному розширенні вен.
На замітку! Для зміцнення стінок судин, нервової системи, профілактики безсоння готують таку суміш.
Треба: фундук (250 гр.), курага (100 гр.), мед (150 гр.). Подрібнити горіхи і курагу зручним способом, додати мед, перемішати, приймати по 1 столовій ложечці один раз на день, запиваючи теплим молоком.
2. Завдяки рослинному білку, фахівці рекомендують вживати ліщину по 30 гр. на день для відновлення працездатності м’язових тканин після важких фізичних навантажень. Допомагає зняти м’язову напругу, судоми, спазми.
3. Лісовий горіх покращує пам’ять і концентрацію уваги, активізує роботу мозку.
Науково доведено, що регулярне вживання фундука збільшує кількість сірої речовини, яка відповідає за сприйняття інформації, емоції і мову людей. Виступає як профілактичний засіб від хвороб Альцгеймера, Паркінсона, недоумства.
4. Фундук покращує перистальтику кишечника, підвищує апетит, виводить токсини і шлаки з організму, запобігає запорам.
5. Науково доведено, що в лісовому горісі міститься паклітаксел, речовина, що діє як протираковий засіб. Найкращий результат показаний при лікуванні раку молочної залози, яєчників і раку легенів.
6. Будучи природним антиоксидантом, фундук зміцнює імунітет, уповільнює процеси старіння, виводить вільні радикали.
7. Корисний лісовий горіх для нервової системи, допомагає знизити прояви неврозів, боротися з безсонням, легше впоратися зі стресами і хронічною втомою.
8. У ньому мало вуглеводів; в невеликих дозах ліщина знижує рівень цукру в крові, що корисно для людей з цукровим діабетом II типу.
9. Магній і кальцій допомагають зміцнити кістки і суглоби, що важливо для вагітних жінок і жінок в період менопаузи.
10. Лісовий горіх містить велику кількість білків, харчових волокон, які допомагають зберегти відчуття ситості на довгий час, що допомагає боротися із зайвою вагою.
Але в даному випадку не можна перевищувати допустиму норму! В іншому випадку, високий вміст вуглеводів у горісі сприятиме набору ваги і ви можете отримати зовсім протилежний результат.
11. Масло фундука широко застосовується в косметології. Його додають у маски, креми, шампуні. Масло допомагає боротися з висипом вугрів і акне на обличчі, усуває розтяжки і целюліт на тілі.
Багатий хімічний склад самих горіхів – це запорука красивої і здорової шкіри. Масло захищає шкіру від УФ-променів, а флавоноїди стимулюють регенерацію клітин шкіри і сприяють її омолодженню.
На замітку! Гарне домашнє засіб для омолодження клітин шкіри: перекрутити в блендері до однорідної маси молоді горішки і свіжий мед. Робити таку маску треба 2 рази на тиждень по 10 хвилин. Змивати теплою водою.
На замітку! Для зміцнення волосся треба втерти масло в шкіру голови легкими масажними рухами, укутати рушником, лягти спати. Вранці вимити голову вашим улюбленим шампунем.
Користь фундука для чоловіків
Для сильної статі цей горіх відмінна профілактика аденоми простати, а також допомагає поліпшити репродуктивну функцію.
Лісовий горіх
Фундук при вагітності
- Ліщина рекомендована для вживання вагітним жінкам і в період грудного годування.
- Фолієва кислота сприяє правильному формуванню плода, а фосфор і токоферол зменшують ймовірність викидня, допомагають правильному формуванню опорно-рухового апарату у плода.
- Лісовий горіх в період грудного годування стимулює вироблення молока і насичує його цінними та поживними для малюка жирними кислотами.
Як вибирати і зберігати фундук?
Найкраще купувати неочищені горіхи. З таким захистом зменшується ймовірність придбати зіпсовану ліщину з різними бактеріями. Простежте, щоб шкаралупа була без плям, гладкою, без пошкоджень.
Самі горішки повинні бути міцні, круглі, цілі, бежевого кольору з приємним горіховим ароматом.
Для зберігання неочищеного горіха найкраще підійде ганчір’яний мішечок або паперовий пакет. Зберігати найкраще в холодильнику; так термін зберігання може скласти 2 роки. Але цілющі властивості ліщини вже через 6 місяців починають значно зменшуватися, так що краще не затягувати з вживанням такого корисного продукту.
Очищені горіхи теж краще зберігати в холодильнику, але не більше двох місяців.
Якщо в процесі зберігання ви помітили на горішках підозрілі плями або змінився запах, то такі плоди краще викинути.
Як сушити фундук в домашніх умовах?
Якщо ви зібрали лісові горіхи самостійно, то для хорошого, тривалого зберігання краще їх трохи просушити. Неочищену ліщину розкладають на дека, сушать в духовці 2-3 години.
Очищені горіхи можна просмажити на сковорідці протягом 3-4 хвилин, весь час помішуючи. Зберігають такі ядра в холодильнику в скляній банці під кришкою. Але користь смаженого фундука знижується на 50%, і при сильному обсмажуванні розпадається Вітамін Е.
Застосування в кулінарії
Як застосовувати фундук в кулінарії
1. Подрібнити горіхи, змішати з розігрітим на водяній бані шоколадом і можна намазувати на шматочок хліба. Діти будуть в захваті від такого десерту!
2. Добре підійдуть для перекусу між основними прийомами їжі.
3. Подрібнені горіхи можна додавати в тісто для млинців і тортів, у соуси до макаронних виробів, для прикраси різних десертів, змішати з ягодами і використовувати як начинку для кексів та домашніх тортиків, посипати зверху приготовані сніданки, наприклад, будь-яку кашу.
4. З фундуком готують найвідомішу східну солодкість – Чурчхела.
Фундук: шкода і протипоказання
Пекан горіх: склад, калорійність, користь і шкода для чоловіків і жінок. Міндаль: склад, калорійність, норма в день, користь і шкода. Семечка соняшнику: користь і шкода, як вибрати, як зберігати. Кедрові горіхи: склад, зберігання, застосування, корисні властивості. Арахіс: їжа для серця і гроза для талії. Горіхи кешью: склад, калорійність, користь і шкода для організму. Горіх макадамія: користь і шкода для організму чоловіків і жінок. Зелений волоський горіх (настоянка, варення, масло): корисні властивості.
Фундук: користь і шкода горіхів, калорійність, вплив на організм
Фундук – лідер серед всіх різновидів горіхів, що володіє високими смаковими якостями і є корисним для організму. Всі частини ліщини знаходять застосування в різних сферах.
Деревина використовується при виготовленні меблів, пагони – при плетінні кошиків. Щоб отримати максимальну користь від вживання плодів, варто знати, як і з чим краще приготувати горіх, в яких кількостях допустимо вживати в їжу.
Горіхи фундук: основні особливості
Фундук – лідер серед всіх різновидів горіхів, що володіє високими смаковими якостями і є корисним для організму.
Горіх відрізняється наступними особливостями:
- Це однодомна рослина. Краще висаджувати кілька сортів. Причина – можливість перехресного запилення.
- Здатність витримувати низький температурний режим (до -25 °С).
- Спосіб розмноження – діленням куща, насінням.
- Нескладне вирощування. Найкраще місце – на схилах.
- Догляд включає внесення добрив, обрізку та полив.
Хімічний склад і калорійність продукту
Інформація представлена в таблиці:
вітаміни | макроелементи | мікроелементи |
А – 20 мг | Кальцій – 114 мг | Залізо – 4,7 мг |
В1 – 0,64 мг | Магній – 163 мг | Цинк – 2,45 мг |
В2 – 0,11 мг | Калій – 680 мг | Мідь – 1,73 мкг |
В3 – 1,8 мг | Фосфор – 290 мг | Марганець – 6,18 мг |
В4 – 45,60 мг | Селен – 2,4 мкг | |
В5 – 0,92 мг | ||
В6 – 0,56 мг | ||
В9 (фолієва кислота) – 113 мкг | ||
С – 6,3 мг | ||
Е – 15,03 мг |
Калорійність продукту складає 628 ккал на 100 г.
Поживна цінність: білки, жири і вуглеводи
Склад продукту (на 100 г):
- білки – 14,95 г;
- жири – 60,75 г;
- вуглеводи – 16,7 г.
Через невисокий вміст вуглеводів горіх – непогане засіб втамування голоду, популярний в дієтичному харчуванні.
Цікаво! Фундук поживніший за молоко і хліб у кілька разів.
Позитивний вплив лісових горіхів на здоров’я людини
Чиниться позитивний вплив на організм:
- зниження ризику виникнення онкологічних захворювань;
- зміцнення судин, зниження ризику утворення тромбозів, розширених вен;
- підвищення імунітету;
- зниження рівня холестерину, підвищення гемоглобіну в крові;
- профілактика головних болів і серцевих патологій;
- зменшення проявів неврозів, зняття напруженості;
- позбавлення від безсоння;
- поліпшення роботи мозку.
Фундук поживніший за молоко і хліб у кілька разів.
Фундук – корисні властивості для жінок
Користь для жіночого організму:
- очищення шкіри, зменшення запалень;
- благотворний вплив на зовнішність завдяки видаленню з організму вільних радикалів;
- виведення шлаків (завдяки вмісту клітковини);
- нормалізація роботи репродуктивної системи;
- підвищення лактації у годуючих мам;
- зміцнення волосся і нігтьових пластин (фосфор зупиняє випадання волосся і розшарування нігтів);
- запобігання новоутворень у молочних залозах.
Горіх приносить відчутну користь у період вагітності завдяки високому вмісту фолієвої кислоти.
Дія горіхів на чоловічий організм
Опис користі горіхових ядер для сильної статі представлено в таблиці:
речовина | вплив |
Вітамін Е | Уповільнює процес старіння, знижує ризик появи злоякісних новоутворень |
кальцій | Робить кісткову тканину міцною |
Вітаміни групи В | Нормалізує роботу серцевого м’яза |
цинк | Підсилює вироблення тестостерону |
калій | знижує дратівливість |
Залізо | Поліпшує склад крові, підвищує гемоглобін |
Продукт покращує стан при простатиті. Необхідна норма для лікування захворювання – 50 г на день. Фундук також допомагає збільшити потенцію.
Користь лісового горіха для дітей
Продукт варто вводити в раціон дитини з трирічного віку, він допоможе:
- заповнити нестачу вітамінів при підвищених фізичних і розумових навантаженнях;
- нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.
Норма споживання становить 2-3 горіхи на день.
З чим приготувати фундук для користі організму
Легке печиво
Необхідні інгредієнти:
- лісовий горіх в кількості 2/3 склянки;
- 1/3 склянки волоських горіхів;
- цукровий пісок – 70 г;
- білок одного яйця.
Алгоритм приготування:
- Видалення шкаралупи з горіхів.
- Подрібнення продукту.
- Додавання цукрового піску.
- Перемішування складу.
- Збивання білка, додавання його до основної суміші.
- Ретельне перемішування всіх компонентів.
- Випікання заготовки протягом 10 хвилин.
Легке печиво
Салат з курки і горіхів
Блюдо вимагає наявності наступних компонентів:
- 200 г твердого сиру;
- 500 г курячого філе;
- 300 г печериць;
- 30 мл рослинного масла;
- 100 г лісового горіха;
- сіль за смаком;
- нарізана зелень – 1 ст. л.;
- сік лимона (для заправки).
Покроковий рецепт:
- Відварити філе курки в воді з додаванням солі.
- Нарізати м’ясо соломкою.
- Натерти сир на крупній тертці.
- Нарізати і обсмажити печериці на рослинному маслі.
- Підсмажити ядра горіхів.
- Перемішати інгредієнти, додати сіль і зелень.
- Заправити блюдо.
Цукерки домашнього приготування
Необхідні компоненти:
- вафлі в кількості 400 г;
- обсмажений фундук – 1 стакан;
- 50 г какао;
- 100 г вершкового масла.
Покроковий алгоритм дій:
- Подрібнити горіхи і вафлі.
- Додати какао.
- Відкласти в окрему ємність 3 ст. л. отриманої суміші (для прикраси цукерок).
- Розтопити вершкове масло, додати його до основних компонентів.
- Сформувати цукерки будь-якої форми.
- Присипати заготовки заздалегідь відкладеною сумішшю.
- Надіслати цукерки в холодильник для застигання на 1 годину.
Шкода і протипоказання фундука
До протипоказань відносяться: важка форма цукрового діабету, патології печінки і шлунково-кишкового тракту, хвороби підшлункової залози. Не рекомендується зловживати фундуком, якщо ви ведете малорухливий спосіб життя, може виникнути нудота.
Причина криється в складності перетравлення продукту: 60% складу горіха доводиться на жири. Також не варто ризикувати, якщо є індивідуальна непереносимість. Горіхи можуть нашкодити маленьким дітям: висока ймовірність вдавитися.
Фундук
Фундук є одним з найбільш поширених, затребуваних і улюблених представників горіхового братства. Фундук по праву називають горіхом, на відміну від арахісу або кедрових горіхів. Фундук – плід деревовидного чагарника сімейства Березові, так званої окультуреній ліщини. Лісовий горіх, як іноді називають фундук, використовувався в їжу з давніх часів, виростав на Балканах, в країнах Малої Азії, на Кавказі. Плоди фундука – майже кулясті краплі з загостреним кінчиком і деревовидним круглим підставою. Шкаралупа світло-коричневого кольору, щільна і суха, надійно захищає ядро світло-бежевого кольору, покрите коричневою тонкою оболонкою. Ядро фундука має практично круглу форму, складається з двох однакових половинок, іноді всередині горіха утворюється невелика порожня порожнина. Ядро горіха має щільну і пружну консистенцію, яскравий горіховий аромат і трохи солодкуватий смак.
Поширені сорти фундука:
- Бадем – сорт лісового горіха з довгими трохи сплющеними плодами.
- Кримський фундук – сорт лісового горіха з округлим ядром і тонкою шкаралупою.
- Керасунд – сорт фундука конічної форми з дуже тонкою шкаралупою.
Калорійність фундука
Калорійність фундука складає 704 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості фундука
Фундук є постачальником легкозасвоюваного високоякісного рослинного білка, який за своїми властивостями практично не поступається м’ясному.
У продукті містяться вітаміни групи В, Е, а також необхідні організму калій, залізо та інші макро- і мікроелементи.
Фундук містить антиоксиданти, що уповільнюють процеси старіння і підвищують захисні сили організму; горіх здатний запобігати розвиток гнильних процесів в шлунково-кишковому тракті.
Фолієва кислота, необхідна для росту клітин організму, міститься в фундуку поряд з поліненасиченими жирними кислотами, які благотворно впливають на діяльність серцево-судинної системи. У складі фундука є унікальна речовина паклітаксел, яке є потужним профілактичним засобом проти виникнення ракових пухлин.
Шкода фундука
З огляду на високу калорійність продукту, фундук потрібно з обережністю вживати людям із зайвою вагою, які мають схильність до алергічних реакцій, а також тим, хто страждає розладами травної системи. Надмірне вживання фундука може призвести до появи головного болю і спровокувати спазм судин.
Фундук у схудненні
Висока калорійність фундука і здатність швидко і надовго насичувати організм може бути використана в різних дієтах, наприклад, горіховій або монодієтах на горіхах. Існує спеціальний розвантажувальний день на горіхах, в меню якого входить фундук.
Вибір і зберігання фундука
При виборі горіхів слід віддати перевагу фундуку в шкаралупі, знизивши ризик отримати безліч бактерій. Шкаралупа фундука повинна бути яскравою і гладкою, без нальоту, пошкоджень, вологості і ознак цвілі.
Якщо горішки занадто легкі, спробуйте потрясти один – всередині явно рухається ядро, і чути глухий звук? Це ознаки висохлого фундука, від покупки краще відмовитися.
Повні свіжі ядра не рухаються всередині шкаралупи, займаючи практично весь обсяг.
Зберігати фундук найкраще в холодильнику, уклавши в паперові пакети або полотняні мішечки. У цьому випадку фундук зберігає свої органолептичні властивості протягом декількох років.
Очищені ядра фундука повинні мати круглу форму, пошкоджені і засохлі горіхи краще не купувати. Перед вживанням на кілька хвилин рекомендується помістити фундук в розігріту духову шафу, щоб знищити хвороботворні мікроорганізми. Зберігати очищений фундук потрібно в холодильнику в скляній тарі, щільно закривши кришкою не довше ніж 2 місяці.
Фундук у кулінарії
Фундук – відмінний і корисний перекус, прекрасне доповнення до десертів у складі суміші горіхів і сухофруктів або самостійно. Виробники шоколаду вже давно використовують фундук у своїй продукції, цілим або в молотом вигляді. З фундука готують десертні страви, зацукровують горіхи, поєднують з сіллю і пікантними спеціями, використовують в якості легкої закуски.
Фундук – користь і шкода, калорійність
Хімічний склад
До складу фундука входять біологічно активні речовини, які корисні і потрібні для повноцінної роботи організму людини. У складі фундука є до 79% жиру, білка – 22%, 4% вуглеводів, а також різні вітаміни – B1, B2, C та інші. Фундук містить каротин, клітковину, флавоноїди і амінокислоти, необхідні організму людини.
Також у фундуку є: – залізо; – калій; – магній та інші елементи.
Калорійність фундука
Горіх фундук обганяє майже всі відомі горіхи за калорійністю (Калорійність фундука – 704 ккал на 100 грам).
Якщо порівняти фундук з іншими продуктами, то він калорійніший за хліб у 3 рази, у 7 разів у ньому більше калорій, ніж у молоці, а що стосується шоколаду, то фундук калорійніший у 8 разів! Фундук також калорійніший м’яса і риби, проте, на відміну від цих продуктів, у ньому міститься дуже мало вуглеводів.
Таким чином, можна зробити висновок, що калорійність фундука досягається виключно за рахунок білків і жирів. Всього 200 грам фундука необхідно з’їсти, щоб отримати добову норму калорій.
Користь і шкода фундука
Корисні властивості
Фундук ідеально підходить людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями. Калій і кальцій, що містяться в горісі фундук, благотворно діють на стінки судин і гладку мускулатуру серця. Завдяки користі фундука гладка мускулатура серця і стінки судин залишаються еластичними. При недокрів’ї та інших захворюваннях крові також рекомендується вживати в їжу фундук. Фундук воістину є чудовим засобом, яке благотворно впливає на вени і судини організму людини. Його слід приймати при варикозному розширенні вен, тромбофлебіті, а також при проблемах з капілярами і багатьох інших захворюваннях вен і судин.
Фундук також корисний при зниженні імунітету у людини. Відомо про користь фундука, який отримує людина при очищенні організму, а також використовуючи фундук для запобігання появі глистів. За допомогою цього горіха добре чиститься печінка.
Відома також користь фундука в боротьбі з онкологічними захворюваннями – в фундуку міститься речовина паклітаксел, яке допомагає боротися з раковими захворюваннями або знижувати ймовірність їх виникнення.
А завдяки білку і вітаміну Е, що містяться в фундуку, відбувається зростання і розвиток м’язових тканин.
- Також користь фундука описана і в народній медицині, коли цей чудовий горіх використовували в наступних випадках: – поліпшення вироблення молока у годуючої матері; – запобігання газоутворення в кишечнику;
- – розчинення каменів у нирках.
Для лікування бронхо-легеневих захворювань фундук розтирали з водою, а при ревматизмі і недокрів’ї – з медом. Знахарі рекомендували масло горіха при аскаридозі та епілепсії.
Слід зазначити, що з фундука отримують горіхове масло, яке дуже цінується в кулінарії, а саме в кондитерській промисловості. Це обумовлено тим, що це масло не засихає і довгий час залишається свіжим. Горіхове масло легко засвоюється організмом людини.
Ще корисний фундук своїми властивостями лікувати опіки – для цього необхідно лише змішати горіхове масло з яєчним білком. Пропорції, в яких необхідно змішувати інгредієнти, складають 50 на 50.
Горіхове масло корисно і для волосся: якщо втирати масло в шкіру голови, то волосся з часом стануть міцнішими і придбають здоровий і красивий вигляд.
Шкода фундука
Навіть з огляду на той факт, що фундук є корисним при багатьох захворюваннях, його не можна їсти дітям з важкими формами діабету, а також з хронічними захворюваннями печінки.
Вважається нормою, якщо людина в добу споживає близько 50 грамів фундука. При надмірному вживанні фундука можна відчувати головний біль. Це пов’язано з тим, що при великій кількості з’їдених горіхів у голові відбувається спазм судин головного мозку – це особливо стосується передньої частини голови.
Дуже важливо мати на увазі те, що не варто купувати горіхи фундука без шкарлупи.
Обумовлено це тим, що після того як фундук втрачає шкаралупу, в ядрах починається розпад вітамінів і мінеральних речовин, тому фундук втрачає свої корисні властивості.
Любителям фундука необхідно пам’ятати, що через півроку зберігання горіхи пересихають, втрачаючи свою цінність, тому потрібно своєчасно поповнювати запаси корисних горіхів і намагатися не вживати застарілі плоди.
Фундук: користь і шкода, калорійність, у чому секрет продукту? Фундук – найкорисніший продукт з сімейства горіхоплідних
- Фундук є, мабуть, найкалорійнішим продуктом з сімейства горіхоплідних.
- Крім цього, в його ядрі міститься безліч поживних і корисних речовин.
- Люди з давніх часів знали про користь фундука.
- У стародавні часи було прийнято вважати, що він навіть здатний врятувати життя.
- Люди вірили, що наявність у засіках великих запасів цього продукту допомагало їм закликати врожайний рік.
- Фундук, як велика частина інших горіхоплідних, є досить суперечливим продуктом з точки зору здорового харчування.
- Фундук корисний для здоров’я, оскільки в його складі є безліч вітамінів, які допомагають формувати і зміцнювати імунітет, разом з тим він є досить важким для травлення.
Хімічний склад
У складі продукту присутні біоактивні речовини, які дуже корисні й необхідні для повноцінної роботи людського організму.
Фундук містить:
- білок – 22%;
- жир – 79%;
- вуглеводи – 4%;
- вітаміни групи B1, B2, C та інше.
Крім цього в продукті присутня клітковина, каротин, амінокислоти і флавоноїди, хімічні елементи залізо, магній, калій і інші, які також надають позитивний вплив на здоров’я.
Фундук: калорійність
Фундук є дуже калорійним продуктом, і за цим показником він обходить практично всі горіхоплідні (704 Ккал на 100 г).
Для порівняння з іншими продуктами:
- хліб (в 3 рази менше калорійний, ніж фундук);
- молоко (в 7 разів менш калорійне, ніж фундук);
- шоколад (в 1,5 рази менше калорійний, ніж фундук).
Також фундук калорійніший за м’ясо і рибу, різниця лише в тому, що в ньому міститься набагато менше вуглецю. Тому висновок такий: калорійність фундука була досягнута в першу чергу за рахунок великої концентрації білків і жирів, і всього 200 г продукту буде достатньо для отримання добової норми калорій.
Фундук: користь
Фундук корисний людям, що мають проблеми з серцево-судинними хворобами, завдяки присутності в складі кальцію і калію, які надають позитивний вплив на стінки судин і серцеву мускулатуру і роблять їх міцними і еластичними. Фундук корисний при недокрів’ї та інших хворобах крові, а також при варикозі, тромбофлебіті, проблемах з капілярами і інших венозних і судинних хворобах.
Фундук корисний для організму при зниженому імунітеті. Він здатний якісно очистити організм, зокрема печінку від шкідливих речовин і запобігти виникненню глистів.
Продукт також відомий своїми корисними властивостями в боротьбі з онкологією завдяки наявності в складі паклітакселу, відомого своїм сильним впливом на ракові пухлини, хороший він і для профілактики.
Наявність в складі білка і вітаміну E допомагає нарощуванню і розвитку м’язових тканин.
Користь фундука описується і в народній медицині, з давніх-давен його застосовували в таких випадках:
- підвищення кількості грудного молока у годуючої мами;
- запобігання здуття в організмі у дітей;
- розчинення ниркових каменів;
- при бронхіті – розтирали даний горіх з водою;
- при ревматизмі і недокрів’ї – втирали фундук з медом;
- при епілепсії і аскарид вживали масло горіха.
Варто відзначити, що масло горіха широко застосовується як в кулінарії, так і при виготовленні кондитерської продукції. Таке масло зручно тим, що йому властиво довго не засихати, що дозволяє йому тривалий час залишатися свіжим, до того ж воно прекрасно засвоюється організмом.
Горіхове масло відомо також своїми цілющими властивостями, наприклад, при опіках, для цього потрібно його змішати з білком яйця в співвідношенні 1 до 1. Для дівчат і жінок, які мають проблеми з волоссям, рекомендується втирати масло в шкіру голови, це додасть їм міцність, здоров’я і красу.
Фундук: користь для чоловіків
У чому ж визначається користь фундука для чоловічого організму? Причина тут в великому вмісті білка, який є основоположним елементом будови і нарощування м’язів.
Домогтися рельєфного торса мріють багато чоловіків, і допомогти в цьому зможе якраз цей горіх, що сприяє виробленню найважливішого репродуктивного гормону в організмі – тестостерону.
- Крім цього, фунтук має і інші корисні властивості для чоловічого організму, такі як:
- прекрасний профілактичний засіб від простати;
- загальнозміцнюючий засіб для організму в режимі регулярних фізичних навантажень;
- стимуляція вироблення статевих гормонів;
- позитивний вплив на статеву функцію.
- Чоловік, який споживає 30-50 г даного продукту кожен день, має підвищену ймовірність залишатися міцним і сильним у статевій сфері навіть після 50 років.
Фундук: користь для жінок
- Фундук є дуже корисним продуктом для жінок, він здатний впливати на наступні моменти:
- волосся стає густішим, здоровими і блискучими, максимального ефекту можна досягти завдяки маскам з яєчного жовтка і масла горіха;
- активується вироблення грудного молока у матері, яке до того ж стає більш поживним і корисним, тому наявність даного продукту в раціоні молодих мам обов’язково;
- горіхове масло має відмінні очищаючі властивості. Воно прекрасно справляється з висипом вугрів, абсцесами і іншими шкірними проблемами;
- фундук робить позитивний вплив при лікуванні безпліддя;
- продукт також можна використовувати для позбавлення від зайвої ваги, якщо застосовувати його в якості легкого перекусу замість звичайного прийому їжі.
Жінкам в період вагітності даний продукт також буде дуже корисний, оскільки він містить в собі фолієву кислоту і токоферол (вітамін E), які є незамінними для них. Токоферол допомагає ослабленому організму майбутньої мами боротися з різними інфекціями, а також значно скорочує вірогідність викидня.
Фундук: користь для дітей
Дані горіхи для дітей можуть бути не тільки ласощами, а й сприяти зміцненню їх імунітету та профілактиці від безлічі дитячих хвороб. Також фундук сприяє зростанню і розвитку м’язової і кісткової тканини і допомагає прискорити обмін жирів в організмі.
З фундука також роблять горіхове масло, яке діти дуже люблять. Дане масло, як і горіхи, дуже поживно і прекрасно засвоюється дитячим організмом.
- З давніх часів фундук застосовувався для профілактичних заходів від виникнення газиків в кишечнику дитини. Для цього робився наступний рецепт горіхового молока:
- У 100 г в міру прожарених і подрібнених продуктів заливається 0,5 л молока, для додавання смакових якостей суміші також додається ванілін.
- Добова норма споживання продукту для дитини становить 10-12 штук.
Фундук: шкода
Навіть з урахуванням того, що фундук корисний при більшості хвороб, він заборонений для вживання дітям на складних стадіях діабету і мають хронічні захворювання печінки.
Стандартна норма споживання даного продукту для людини – 50 грам. При його зловживанні людина може отримати замість користі головний біль через те, що надлишок цього горіха провокує спазм судин головного мозку в передній частині голови.
Важливо! Горіхи фундука слід купувати без шкаралупи. Вся справа в тому, що при втраті оболонки в ядрах відбувається розпад вітамінів і мінералів, тому продукт втрачає більшість своїх корисних властивостей.
Також потрібно пам’ятати, що фундук корисний тільки в свіжому стані, через 5-6 місяців він втрачає свої корисні якості, тому подбайте про своєчасне поповнення запасів і не вживайте несвіжий продукт.
Правила правильного вибору горіха
Як ми вже відзначали, фундук є швидкопсувним продуктом, тому купувати його потрібно свіжим і обов’язково в шкаралупі. Пропонуємо вам кілька простих правил, як правильно слід вибирати горіхи фундука.
1. Вибираючи горіхи, зверніть увагу на відсутність на ньому тріщин, темних плям і інших дефектів.
Наберіть в руку деяке число плодів та оцініть їх вагу. Якщо вони дуже легкі, або взагалі не мають ваги, це означає, що горіхи пересохли зсередини через тривале або неправильне зберігання.
Потрясіть плоди в руці. Якщо вони гримлять, це означає, що продукт обраний якісний.
Якісне очищене ядро повинно мати рівну форму, світло-коричневе забарвлення і не видавати ніяких запахів.
Термін зберігання фундука – не більше 2 місяців у сухому прохолодному приміщенні.
Протипоказання
Фундук, незважаючи на масу своїх достоїнств, має протипоказання для наступних груп осіб:
- людям, у яких діагностовано атопічний дерматит;
- дітям і дорослим зі складною формою діабету;
- людям, що мають проблеми з ожирінням, захворюваннями печінки, шлунка та кишечника;
- особам, які мають індивідуальну непереносимість компонентів продукту.
Горіхове масло: корисні властивості
Масло фундука є досить приємним на смак, дуже ароматним і має яскравий бурштиновий відтінок. Крім цього, воно дуже корисне, тому що містить у своєму складі безліч вітамінів і мікроелементів, корисних для людського організму.
Його склад формується за рахунок полінасичених жирних кислот, які роблять продукт дійсно цінним, оскільки їх підвищена концентрація дуже важлива для організму людини, особливо зі зниженим імунітетом.
Якісне горіхове масло передає в основному всі ті ж корисні властивості, що й у самих горіхів фундука. Масло здатне зберігатися в домашніх умовах, воно не потребує якихось особливих умов для цього і прекрасно засвоюється організмом.
Горіхи фундука, в тому числі і його масло, завдяки своїм численним корисним властивостям можуть застосовуватися в багатьох сферах людського життя, ніби лікування, профілактика, кулінарія або косметологія.
Фундук
Фундук – плоди ліщини великої, або ломбардного горіха. Плід (горіх) оточений довгою плюской. Ядро складає 25-63% маси горіха. Фундук використовується в їжу, в кондитерській промисловості і для отримання масла. Основні виробники фундука – країни Середземномор’я.
Рослина до 10 м заввишки з сірими гілками, густо залозисто-опушеними однорічними пагонами. Листя округлі або широкоовальні, 12 х 10 см, з серцеподібною підставою, з гострою, короткою вершиною, знизу по жилах опушені, по краю двічі зубчасті, з м’якоопушеними черешками, ланцетними прилистками. Плоди скупчені.
Обгортка горіха, в 2 рази перевищує його довжину, трубчаста, опушена, з широкими зубцями на кінці. Жовто-коричневі горіхи мають практично кулясту форму, довжину 15-25 мм і ширину 12-20 мм.
Фундук багатий живильними речовинами, по калорійності (близько 700 кілокалорій) він перевершує 2-3 рази хліб, 8 разів молоко, а також шоколад.
У ньому міститься до 60% масла, що складається з гліцеридів олеїнової, стеаринової і пальмітинової кислот, які перешкоджають росту холестерину в крові, захищають від судинних захворювань, а також вкрай необхідні для зростаючого організму.
Лісовий горіх також характеризується високим вмістом білка (20%), наявністю вітамінів В1, В2, С, Е, мінеральних речовин: калію, заліза, кобальту, фосфору, кальцію, цинку, тіаміну, ніацину, протеїну.
Найбільш важливою особливістю вітаміну Е є його здатність перешкоджати утворенню канцерогенних чинників в організмі: є потужним профілактичним засобом проти раку, а також хвороб серця та м’язової системи. Кальцій зміцнює кістки і зуби, залізо необхідно для крові, цинк – для вироблення статевих гормонів, калій – для діяльності нервової та м’язової системи.
Як продукт дієтичного харчування використовується при захворюваннях серцево-судинної системи та недокрів’ї, збільшенні передміхурової залози, при варикозному розширенні вен, флебітах, трофічних виразках Глена і капілярних геморагіях.
Його можна вживати і людям з цукровим діабетом, а завдяки низькому вмісту вуглеводів його можна їсти і при дуже суворій дієті без ризику поправитися. У ньому містяться речовини, що сприяють виведенню шлаків з організму (особливо з печінки).
Вживання фундука запобігає гнильним процесам, очищає організм і зміцнює імунну систему.
Фундук є джерелом енергії для людини – 100 г горіхів фундука містить 639 ккал, а також високий відсоток білка, від 16 до 19%.
В ядрах горіха міститься 60 + 5% масла, що складається з гліцеридів олеїнової, стеаринової і пальмітинової кислот, які перешкоджають росту холестерину в крові, захищають від судинних захворювань, а також вкрай необхідні для зростаючого організму. Тому фундук повинен бути невід’ємною частиною харчування дітей, молоді, а особливо осіб похилого віку.
Високий вміст калію, кальцію в поєднанні з цинком сприяє ефективному розвитку і зміцненню структури кісток і запобігає високому кров’яному тиску. Поласувати ним дозволяється навіть хворим на цукровий діабет. Через вкрай низький вміст вуглеводів горіхи можна приймати навіть при дуже суворій дієті і не поправитися.
Фундук містить речовини, що видаляють з організму шлаки (особливо з печінки). Він запобігає гнильним процесам, сприяючи очищенню організму і зміцненню імунної системи людини.
Не рекомендується фундук давати дітям з хронічними важкими хворобами печінки і з важкими формами діабету. Протипоказанням до споживання цих горіхів також можуть стати захворювання підшлункової залози, кишечника, печінки. Ще одна з причин, через яку варто відмовитися від фундука, – індивідуальна непереносимість. Також не можна ці горішки людям, що страждають на алергію.
Варто знати, що норма добового споживання горішків фундука – 30-50 г. Якщо переборщити з кількістю з’їденого, можна отримати справжній головний біль. Вся справа в тому, що велика кількість фундука викликає спазм у судинах мозку, особливо в передній частині голови.
Також не радять купувати горіхи без шкаралупи. Коли фундук втрачає свою оболонку, в його ядрах починається розпад мінеральних речовин і вітамінів, і вони втрачають корисні властивості. Крім того, важливо знати, що через півроку зберігання фундук всихає і втрачає значну кількість цінності. Отже, після березня-квітня можна не сподіватися на особливий цілющий ефект від цих горіхів.
З відео ви дізнаєтеся, як правильно посадити саджанці фундука, щоб отримати багатий врожай.
Скільки у фундуку (кбжу): калорій, білків, жирів і вуглеводів
Фундук володіє великою кількістю корисних властивостей. Але вживати горіх потрібно дуже акуратно. Не всі люди знають, що ядра мають досить високу калорійність. Вона перевищує навіть число калорій у шоколаді. Щоб зберегти свою фігуру і забезпечити організм запасом вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, необхідно їсти горішки, не перевищуючи допустиму добову норму. Для цього потрібно знати, скільки ккал міститься у фундуку.
Калорійність
Плоди ліщини володіють однією з найвищих енергетичних цінностей серед інших видів горіхів. До найпоширеніших сортів відносяться:
- Бадем. У горіхів довгі і злегка сплющені плоди.
- Кримський фундук. Ядра круглої форми захищені дуже тонкою шкаралупою.
- Керасунд. Плоди мають конічну форму, шкаралупа – тонка.
Щоб дізнатися більше про цінне горіхи, необхідно звернути увагу на співвідношення БЖУ, а також його глікемічний індекс.
У 100 грамах сирого фундука міститься:
- 628 ккал;
- 15,5 г білка;
- 60,8 г жиру;
- 16,7 г вуглеводів;
- глікемічний індекс – 15.
Щоб правильно розрахувати свою добову норму, необхідно знати, калорійність 1 шт фундука. Для цього необхідно спочатку дізнатися вагу одного горішка. У середньому один горішок без шкаралупи важить близько 1 грама.
Відповідно в 1 шт:
- 6.28 ккал;
- 0.15 г білка;
- 0.61 г жиру;
- 0.17 г вуглеводів;
Калорійність фундука у 100 грамах продукту перевищує шоколад у 8 разів. Завдяки унікальному складу лісовий горіх у багато разів ситніший і корисніший, ніж звичні для кожної людини продукти.
Це відноситься до м’яса, риби, хліба і навіть молока. На відміну від даних продуктів, у складі фундука міститься набагато менше вуглеводів.
Виходячи з цього, можна зробити висновок про те, що калорійність горішків обумовлюється тільки білками і жирами.
Калорійність після обробки
Не всі люди вживають фундук у сирому вигляді. Щоб розуміти, наскільки корисний продукт після різних варіантів термічної обробки, необхідно розглянути, як змінюється кількість калорій, а також співвідношення БЖУ.
ФундукКкалБелкіЖіриУглеводи
смажений | 703 | 17,8 | 66,1 | 9,4 |
сушений | 667 | 14,3 | 61,0 | 13,4 |
бланшований | 629 | 13,7 | 61,1 | 6 |
В шоколаді | 590 | 8,6 | 48,0 | 40,0 |
Як зберігати
Вибирати краще всього фундук у шкаралупі. Це значно знижує ймовірність покупки неякісного продукту. Візуально необхідно вивчити ядра горіхів на наявність гнилі, цвілі, а також різних механічних пошкоджень. Потім потрібно потрясти фундук.
Сушені горішки видаватимуть глухий звук. Від такого продукту краще відмовитися. Висока харчова цінність і користь для організму зосереджені в соковитих і свіжих плодах. Вони під час трясіння практично не видають звуку.
Горіх займатиме весь простір усередині шкаралупи.
Для зберігання фундука краще обрати холодильник. Ядра слід покласти в паперові пакети або полотняні мішечки. У такому вигляді фундук залишиться корисним протягом кількох років.
Корисні якості
У народі зустрічається кілька назв цього унікального горіха. Серед них:
- велика ліщина;
- ломбардець горіх;
- лісові горішки.
Незалежно від того, яке буде назва, це не забирає у нього всіх корисних властивостей для організму людини. Горіхи відносяться до висококалорійних продуктів. Дієтологи не рекомендують зловживати плодами. Якщо щодня їсти багато горішків, це може стати причиною швидкого набору маси у вигляді зайвих кілограмів, що негативно позначиться на фігурі.
Корисні властивості обумовлюються унікальним складом продукту. У горіхах міститься 60% важливих масел. Вони складаються з таких кислот:
- оленова;
- стеаринова;
- пальмітинова.
Вони контролюють рівень шкідливого холестерину в крові. Тому лісовий горіх рекомендується вживати людям з захворюваннями серцево-судинної системи. Для профілактики рекомендовано вживати 43 грами горіхів щодня.
Щоб зрозуміти, наскільки корисний фундук, варто звернути увагу на вміст білка в ядрах. Горіх містить 15-20% цього елемента. Також у складі присутня значна кількість вітамінів і мінералів. До основних видів відносяться:
Харчова цінність фундука значно вища, ніж у хліба та молока в 2 і 8 разів відповідно.
Дієтичні властивості горіха
Плід ліщини відомий людям з давніх часів. Протягом цього часу його вивчали на наявність корисних властивостей. В ході досліджень було встановлено, що в ядрах міститься велика кількість білка рослинного походження та поліненасичених жирних кислот. Ці властивості дозволяють вегетаріанцям замінювати лісовим горіхом різні сорти м’яса.
До основних корисних властивостей продукту належать:
- профілактика серцево-судинних захворювань;
- запобігання атеросклерозу;
- очищення організму від шкідливих токсинів і шлаків;
- нормалізація обмінних процесів;
- поповнення запасів енергії, витрачених протягом дня;
- зміцнення захисних функцій організму.
Лісовий горіх рекомендується вживати людям з діабетом. Його склад містить невелику кількість вуглеводів, тому горішки дозволяється їсти навіть на дуже строгій дієті. При дотриманні добової норми ризик набору зайвих кілограмів зводиться до нуля.
Під час схуднення
Лісові горіхи є ідеальним продуктом для тих, хто хоче скинути зайву вагу або підтримувати тіло в ідеальному стані. У горіхах міститься мало вуглеводів.
Найкраще їсти фундук з іншими сушеними фруктами та деякими видами горіхів. Енергетична цінність такого поєднання дозволить отримати цікаву закуску як повноцінний перекус.
Кілька штук фундука та сухофруктів дозволять швидко заповнити витрачену енергію, не набравши жодного зайвого кілограма.
У складі фундука присутні:
- фітостероли;
- флавоноїди;
- каротиноїди.
Вони є біологічно активними речовинами, що сприяють організації правильного харчування. Це допоможе підтримувати вагу на потрібному рівні, оздоровити організм і налагодити роботу внутрішніх органів.