Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Аспартам: інструкція із застосування

Підсолоджувач аспартам є синтетичний замінник цукру в 150 – 200 разів солодшим за нього. Це білий порошок, який не має запаху і добре розчиняється в воді. Маркується на етикетках продуктів Е 951. Після потрапляння в організм дуже швидко всмоктується, метаболізується в печінці, включаючись в реакції трансамінування, потім виводиться нирками.

Калорійність

Калорійність аспартама досить велика – цілих 400 ккал на 100 г, проте для надання солодкого смаку цього цукрозамінника потрібно настільки мала кількість, що при розрахунку енергетичної цінності ці цифри не враховуються як істотні.

Безперечним плюсом аспартама є його насичений солодкий смак, позбавлений домішок і додаткових відтінків, що дозволяє використовувати його сам по собі, на відміну від інших штучних підсолоджувачів. Однак він термостабільний і руйнується при нагріванні.

Використовувати його для приготування випічки і інших десертів безглуздо – солодкість вони втратять.

На сьогоднішній день аспартам дозволений в США, ряді європейських країн, Україні. Максимальна добова доза 40 мг / кг на добу.

Історія створення підсолоджувача аспартама

Підсолоджувач був відкритий випадково в 1965 році в ході роботи над фармакологічним препаратом, покликаним боротися з виразковою хворобою шлунка – хімік Джеймс Шлаттер просто облизав палець. Проміжно синтезований аспартам був метиловим ефіром дипептида двох амінокислот: аспарагінової та фенілаланіну. Нижче ви бачите фото формули.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Так почалося просування на ринок нового цукрозамінника, обсяги вартості якого вже через 20 років склали понад 1 млрд доларів на рік. З 1981 року аспартам був дозволений у Великобританії та США. Тоді ж починається ряд розглядів і додаткових досліджень безпеки цього підсолоджувача. Розберемося і ми, наскільки і чим саме шкідливий аспартам насправді.

Якщо про аспартамі вам відомо досить, то рекомендую вам ознайомитися з іншими подібними штучними підсолоджувачами:

Чим шкідливий аспартам

Щодо нешкідливості аспартама в науковому світі завжди велися дискусії, які не припиняються і до цього дня. Всі офіційні джерела в один голос заявляють про його нетоксичність, а ось незалежні дослідження говорять про зворотне, наводячи безліч посилань на наукові роботи різних інститутів світу.

Так, в 2013 році була опублікована стаття південноафриканських учених щодо впливу різних компонентів аспартама на організм людини з вельми невтішними висновками.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Справедливості заради скажемо, споживачі теж не в захваті від якості і дії цього підсолоджувача. Тільки в США на аспартам у Федеральне відомство з контролю за якістю продуктів харчування надійшли сотні тисяч скарг. А це без малого 80% всіх претензій споживачів до харчових добавок. Що ж конкретно викликає численні запитання?

Протипоказання

Єдиним, визнаним офіційно протипоказанням до використання є хвороба фенілкетонурія – для людей, які страждають нею аспартам заборонений. Він дійсно небезпечний для них, аж до летального результату.

Побічні явища

Тим часом безліч незалежних досліджень підтвердили, що тривале застосування таблеток цього підсолоджувача викликає головний біль, погіршення зору, дзвін у вухах, безсоння і алергію.

У тварин, на яких тестувався цукрозамінник, спостерігалися випадки виникнення раку мозку. Таким чином, ви бачите, що від аспартама більше шкоди, ніж користі, як у випадку з сахарином і цикломатом.

Цукрозамінник Е 951 і схуднення

Як і інші штучні цукрозамінники, аспартам не викликає почуття ситості, тобто продукти, що містять його, провокують людину поглинати все нові і нові порції.

  • Солодкі напої не втамовують спрагу, а навпаки, стимулюють її, так як в роті залишається густий нудотний смак.
  • Йогурти з аспартамом або дієтичні цукерки також не сприяють схудненню, адже за відчуття насичення і задоволення від прийому солодкої їжі відповідає серотонін, що не виникає.

Таким чином, апетит тільки підстьобується, а кількість їжі, отже, збільшується. Що призводить до переїдання і не скидання зайвих кілограмів, як було задумано, а до набору ваги.

Але і це не найстрашніше при вживанні аспартама. Справа в тому, що в нашому організмі цукрозамінник розпадається на амінокислоти (аспарагінову і фенілаланін) та метанол.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

І якщо існування двох перших компонентів хоч якось виправдано, тим більше, що їх також можна зустріти і у фруктах, і в соках, то присутність метанолу викликає бурхливі дискусії і до цього дня.

Цей одноатомний спирт вважається отрутою, і виправдати його існування в продуктах харчування немає ніякої можливості. Реакція розпаду аспартама на шкідливі речовини відбувається навіть при невеликому нагріванні.

Так, достатньо, щоб стовпчик термометра піднявся до 30 °С, щоб підсолоджувач перетворився в формальдегід, метанол і фенілаланін. Весь це є отруйними речовинами, вкрай небезпечними для здоров’я людини.

Чи можна аспартам вагітним і годуючим

Не дивлячись на вищеописані неприємні факти, сьогодні аспартам дозволений до вживання в більш ніж в 100 країнах світу і дітям, і вагітним, і годуючим жінкам. Офіційні джерела стверджують, що це найбільш вивчений і безпечний синтетичний підсолоджувач, що використовується людиною. Однак я б не рекомендувала вживання ні майбутнім мамам, ні жінкам, що годують, ні дітям.

Вважається, що головна користь аспартама в тому, що люди, які страждають на цукровий діабет без побоювань за своє життя через різкий стрибок інсуліну, можуть дозволити собі десерт або солодкий напій, адже глікемічний індекс цього підсолоджувача дорівнює нулю.

Де міститься цукрозамінник аспартам

У яких продуктах зустрічається цей замінник цукру? На сьогодні в торговельній мережі можна зустріти понад 6000 найменувань продуктів, які в своєму складі містять аспартам.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Ось список цих продуктів з максимальним рівнем змісту:

  • солодка газована вода (включаючи Coca-Cola Light і Zero),
  • фруктові йогурти,
  • жувальна гумка,
  • солодощі для діабетиків,
  • спортивне харчування,
  • ряд лікарських препаратів,
  • вітаміни для дітей і дорослих.

А також в таких замінниках цукру, як Новасвіт і Milford. Максимальний допустимий рівень аспартама Е 951, затверджений FDA (американським управлінням з контролю за продуктами та медикаментами), становить 50 мг / кг ваги.

Продукти, включаючи безпосередньо побутовий цукрозамінник, містять його в кілька разів менше. Відповідно, розрахувати допустиме добове споживання аспартама можна виходячи з максимального значення, визначеного FDA і ВООЗ — 50 мг / кг ваги або 40 мг / кг.

Методи визначення аспартама в харчовій продукції

У промисловості існує ряд арбітражних методів аналізу для визначення концентрації того чи іншого речовини в продукті (для контролю при виникненні розбіжностей) і на підставі цього видачі йому сертифіката відповідності.

Спектрофотометричний метод

Таким чином визначається наявність аспартама в газованих безалкогольних напоях вже після їх виготовлення. При аналізі використовуються спектрофотометр, колориметр і ваги.

Хроматографічний метод

Потрібен для уточнення значення концентрації підсолоджувача. В якості основного обладнання аналізу використовується рідинний хроматограф.

Що ще потрібно знати про аспартам

Сполучення сахарозамінників

Цей замінник цукру може бути використаний в поєднанні з іншими; наприклад, часто можна зустріти комбінацію аспартам-ацесульфам калію (сіль).

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Виробники часто ставлять їх разом, оскільки «дует» має великий коефіцієнт солодощі, рівний 300 од., в той час як окремо у кожного з цих речовин він не перевищує 200.

Форма випуску

Цукрозамінник на основі аспартама може бути:

  • у вигляді таблеток, наприклад, Milford (300 таб),
  • в рідкому – Milford Suss, оскільки він добре розчинний.

Аспартам в спортивному харчуванні (протеїні)

Якщо щодо цього підсолоджувача є сумніви, можна купувати продукти, що не містять його в складі.

Жувальна гумка без аспартама або протеїн для спортсменів доступні не лише в інтернеті на спеціалізованих сайтах, але й у супермаркетах.

Аспартам в спортивному харчуванні не впливає на зростання м’язів, оскільки не засвоюється організмом і додається виключно для поліпшення смакових якостей несмачного протеїну.

Використовувати або не використовувати аспартам як підсолоджувач вирішувати лише вам. У будь-якому випадку, варто ознайомитися з науковими статтями на цю тему для отримання більш повної картини та проконсультуватися з кваліфікованим дієтологом.

З теплотою і турботою, ендокринолог Діляра Лебедєва

Аспартам: чим шкідливий (шкода застосування підсолоджувача)

Аспартам – це штучний підсолоджувач, який створюється хімічним способом. Він затребуваний як замінник цукру у виробництві продуктів і напоїв. Препарат розчиняється у воді і не має запаху.

Розглянемо, в чому користь, так само як і шкода цього продукту.

Вчені виробляють препарат через синтез різноманітних амінокислот. В результаті процедур виходить з’єднання, яке в двісті разів солодше цукру.

Найбільш стабільно з’єднання в складі рідини, це і дає йому популярність серед виробників фруктових і содових напоїв.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгукиНайчастіше виробники беруть невеликі обсяги підсолоджувача, щоб напої вийшли солодкими. Таким чином, напій не має високої калорійності.

  • Більшість органів державного регулювання, а також структури безпеки продуктів у світі визнають даний продукт безпечним для здоров’я людей.
  • Однак на адресу продукту є деяка критика, що розглядає і шкоду підсолоджувача.
  • Існують наукові дослідження, які свідчать про те, що:
  • замінник може впливати на появу онкології;
  • викликати дегенеративні захворювання.

Вчені говорять про те, що чим більша кількість замінника вживає людина, тим вираженіше стає ризик появи зазначених захворювань.

Смакові якості

Багато людей вважають, що смак замінника відрізняється від смаку цукру. Як правило, смак підсолоджувача довше відчувається в роті, тому в виробничих колах йому дали назву «довгий цукрозамінник».

Цукрозамінник має досить інтенсивний смак. Тому виробники аспартама використовують невелику кількість продукту для своїх цілей, в більшому обсязі він вже шкідливий. Якби використовувався цукор, то його кількості треба було б набагато більше.

Содові напої та цукерки з використанням аспартама, зазвичай, легко відрізняються від аналогів завдяки смаку.

Застосування в харчовій промисловості

Основним призначенням аспартама Е951 є участь у виробництві солодких негазованих і газованих напоїв.

Дієтичні напої також виробляють з аспартамом; це пояснюється його невисокою калорійністю. Крім цього, підсолоджувач часто входить у продукти харчування для діабетиків, які завжди повинні чітко розмежовувати, де користь, а де шкода від певного продукту.

Цукрозамінник Е951 зустрічається у багатьох кондитерських виробах, як правило, це:

  • льодяники
  • жувальні гумки
  • тістечка

В Україні Цукрозамінник реалізується на прилавках магазинів під такими назвами:

  • «Enzimologa»
  • «NutraSweet»
  • «Ajinomoto»
  • «Аспамікс»
  • «Miwon».

Шкода

Шкода цукрозамінника в тому, що після його потрапляння в організм він починає розпадатися, тому виділяються не лише амінокислоти, а й шкідлива речовина метанол.

В Україні дозування аспартама становить 50 мг на кілограм ваги людини на день. В європейських країнах норма споживання – 40 мг на кілограм ваги людини на добу.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгукиОсобливість аспартама полягає в тому, що після вживання продуктів з цим компонентом, залишається неприємний післясмак. Вода з аспартамом не втамує спрагу, що стимулює людину пити її ще більше.

Вже доведено, що прийом низькокалорійної їжі і напоїв з аспартамом все одно призводить до збільшення ваги, так що користь в дієті не суттєва, скоріше, це навіть шкода.

Шкода підсолоджувача аспартама може розглядатися і для людей, які страждають на фенілкетонурію. Дане захворювання пов’язане з порушенням обміну амінокислот. Зокрема, мова йде про фенілаланін, який входить у хімічну формулу цього підсолоджувача, і в цьому випадку є безпосередньо шкідливий.

При надмірному вживанні аспартама, шкода може проявитися певними побічними ефектами:

  • головні болі (мігрень, дзвін у вухах)
  • алергія
  • депресія
  • судоми
  • біль у суглобах
  • безсоння
  • оніміння ніг
  • втрата пам’яті
  • запаморочення
  • спазми
  • невмотивоване занепокоєння

Важливо знати, що є не менше дев’яноста симптомів, у яких «винна» добавка Е951. Більшість з них мають неврологічну природу, так що шкода тут незаперечна.

Вживання продуктів харчування і напоїв з аспартамом тривалий час часто стає причиною симптоматики розсіяного склерозу. Це оборотний побічний ефект, але головне – знайти причину стану і вчасно припинити вживання підсолоджувача.

Наукові дослідження свідчать про те, що після зменшення споживання аспартама, люди з розсіяним склерозом покращували:

  • слухові можливості
  • зір
  • дзвін у вухах
  • Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгукиПрийнято вважати, що передозування аспартама може призводити до формування системного червоного вовчака, яке є досить серйозною проблемою.
  • Жінкам під час вагітності категорично не рекомендується вживати замінник, оскільки медициною доведено, що він провокує розвиток у плода різних вад.
  • Незважаючи на побічні ефекти, які є досить серйозними, в межах норми замінник дозволений до вживання як одна з харчових добавок, в тому числі і в Україні. Мало того, цукрозамінники при діабеті 2 типу в своєму переліку містять і Е951.

Люди, що відчувають вищеописану симптоматику, повинні розповісти про неї своєму лікареві. Бажано спільно перевірити продукти з раціону, щоб виключити з них ті, в складі яких є підсолоджувач. Як правило, такі люди вживають газовані напої та солодощі.

Аспартам: користь і шкода добавки

Часто люди, які дотримуються будь-якої дієти, щоб не набирати калорій, використовують цукрозамінники. Одним з некалорійних, але солодких речовин є аспартам або E 951. Ставлення до аспартаму досить негативне, але чи шкідливий підсолоджувач насправді?

Аспартам – це?

Аспартам є третім штучним підсолоджувачем, який вийшов на ринок у 1981 році. Відкриття солодкого речовини випадково зробив учений, що займається виявленням гастрину від виразкової хвороби шлунка. Пізніше аспартам почав поширюватися для вживання в харчовій галузі.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

За класифікацією, в науковому розумінні, аспартам відноситься до інтенсивних підсолоджувачів. Цукрозамінники називають патоку, фруктозу, лактозу та інші. Тобто продукти, які можуть замінити цукор за калорійністю і ступенем солодощі. Виробники і споживачі спрощують розподіл і відносять аспартам до цукрозамінників.

Вважається, що підсолоджувач є некалорійним продуктом. Він виробляється синтетичним шляхом. Це не натуральний, а хімічний продукт. Підсолоджувач у 200 разів солодший за цукор.

Користь від добавки

Аспартам є дуже корисним засобом, оскільки не має калорій, на відміну від цукру, сахарози та інших натуральних цукрозамінників.

Помічник для трьох категорій людей:

  • Хворих на цукровий діабет.
  • Тих, хто дотримується низькокалорійного харчування.
  • Спортсменів.

Люди з діабетом мають можливість вживати в їжу солодке. Аспартам не підвищує рівень глюкози в крові, але є солодшим за цукор.

Люди на дієті також можуть сміливо використовувати цей цукрозамінник без ризику набрати скинуті калорії та збільшити свою вагу. Аспартам має калорійність, рівну практично нулю.

В цілому, і діабетики, і ті, що худнуть, і спортсмени об’єднує одне бажання: поїсти солодкого. Так що для третьої категорії людей також підходить цукрозамінник аспартама, адже це солодка добавка, яка не веде до набору ваги.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Міфи про шкоду здоров’ю

Відносно шкоди аспартама на здоров’я людини довгий час не вщухають гучні заяви. Підсолоджувач викликає рак, містить отруту. Синтезується в речовину, яким обробляють трупи! Приписують хворобу Альцгеймера та багато інших небилиць.

При цьому він дозволений до вживання в США, Україні та ряді інших країн завдяки управлінню по санітарному нагляду. Варто розібратися в деяких з небилиць детальніше.

Вироблення формальдегіду

Суть міфу полягає в тому, що при попаданні аспартама в організм і розщепленні, виробляється метанол. А метанол перетворюється на формальдегід, який використовують для обробки трупів. Далі токсичний формальдегід накопичується в організмі. Летальна доза якого 40 мг/кг. Якби не кілька «але», міф міг би бути реальним. Однак людський організм влаштований інакше.

По-перше, згаданий вище метанол міститься не тільки в синтетичній добавці, але й у свіжих фруктах, овочах, натуральних соках та вині. Це природний метанол, так що за логікою накопичений в людях формальдегід має бути бичем сучасності і однією з головних проблем медиків. А ще потрібно відмовитися від їжі у вигляді овочів, фруктів і вина.

По-друге, завдяки еволюції тіло людини здатне виводити непотрібні для роботи речовини. Якщо метанол не потрібен, значить, його виводять і не накопичують.

По-третє, сам формальдегід міститься в кровоносних тканинах і в крові в певній кількості. Для того щоб нашкодити здоров’ю, потрібно в 5,5 разів більше, ніж утримання в крові. Прорахувавши на кількості літрів, в яких міститься аспартам, потрібно випивати протягом 2 років щодня 90 літрів напою.

Допомогти процесу можуть апельсини, банани, томати та інші фрукти з метанолом. Що станеться раніше: шкода організму від аспартама чи вибух сечового міхура?

Виникнення раку

У темі онкології все набагато простіше. З моменту появи підсолоджувача на ринку проведено не одне наукове дослідження на тему зв’язку аспартама і виникнення злоякісних пухлин в тілі людини. Матеріали доступні в інтернеті.

Канцерогенність в 100% не визначена і навряд чи слід щось ще додавати. Те ж стосується інших міфів, в тому числі про хворобу Альцгеймера та інші види захворювань.

Цукрозамінник абсолютно безпечний для людського організму.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Реальні загрози здоров’ю

Існує хвороба, яка називається «фенілкетонурія». Це спадкове захворювання, з яким народжуються.

Хвороба не набувається жодними шляхами, крім як у спадок, так що єдиною групою ризику є відповідна категорія людей. Люди з цим захворюванням повинні відстежувати рівень фенілаланіну, який є і в аспартамі.

Про хворобу відомо з самого народження, так що навряд чи стане відкриттям зміст фенілаланіну у зазначеній добавці.

Застосування аспартама

Елементи аспартама містяться в натуральних продуктах – фруктах, овочах і ягодах. Виноград, томат, апельсин, ананас та багато інших продуктів містять елементи аспартама. Аспартам також міститься в соках.

У виробництві аспартам часто додається в різні газовані напої, наприклад, у колу. Це набагато вигідніше, ніж натуральні підсолоджувачі, і дешевше в рази. Використовується у виготовленні батончиків, жувальних гумок, йогуртів та інших солодких продуктів. Приблизно 6000 продуктів виготовляються з додаванням цієї речовини.

Також випускається цукрозамінник аспартама у вигляді таблеток. Цю продукцію додають в чай і каву замість цукру. На жаль, випічки з додаванням даного підсилювача смаку не вийде, оскільки підсилювач чутливий до температури. У цьому випадку краще додати ще один підсолоджувач.

Аспартам використовують у спортивному харчуванні для надання солодощі спортивним продуктам. Також додають E951 в лікарські препарати у вигляді таблеток, підсолоджують вітаміни.

Цукрозамінники. Чи небезпечний аспартам?

Один з найвідоміших замінників цукру – аспартам. По суті, аспартам – це жирна кислота, що утворюється при синтезі аспарагінової кислоти та фенілаланіну. У складі продуктів він може бути вказаний як харчова добавка E951.

  • Калорійність аспартама.
  • Аспартам має таку ж калорійність, як вуглеводи, тобто 4 ккал/г, але цей підсолоджувач у 200 разів солодший за звичайний цукор, тому його потрібно використовувати в набагато менших кількостях.
  • Зміст аспартама в продуктах і його небезпека.

Середньодобова доза 40 мг на кілограм маси тіла, аспартам вважається безпечним навіть для дітей і вагітних – за даними Європейського агентства з безпеки продуктів харчування. Наприклад, в одній баночці дієтичної коли близько 180 мг аспартама, тобто для перевищення добової дози потрібно випити 12-16 банок.

При нагріванні аспартам піддається руйнуванню, розпадається на амінокислоти і молекулу метанолу, який, як відомо, є токсичною для людини речовиною. Загалом, тут можна було б порадити не використовувати продукти, що містять аспартам, для випічки, або пити тільки охолоджену газовану воду (яку до цього точно десь не нагріла), але не все так просто…

Якщо ви п’єте холодну газовану воду з аспартамом – це не вбереже вас від метанолу, аспартам в будь-якому випадку піддасться гідролізу вже всередині організму.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий, хімічний склад, де міститься, калорійність, відгуки

Цікавий факт: на американському ринку з’явилася дієтична Pepsi без аспартама («aspartame free»), але до України цей продукт так і не дійшов.

Не все так погано…

У деяких продуктах метанол зустрічається і в готовому до вживання вигляді.

Допустиме (безпечне) зміст метанолу у винах, в залежності від країни, коливається від 50 до 1000 мг/літр (тут потрібно зазначити, що вино містить етанол, а він нейтралізує дію метанолу).

У соках з овочів і фруктів уже на момент віджиму виявляють високий вміст метанолу, причому в процесі зберігання концентрація збільшується.

  1. Апельсиновий сік свіжовичавлений містить 145 мг/л метанолу (лише через 3 години після віджимання, зберігання при 30°C), томатний – 240 мг/л метанолу.
  2. Ланцюжок утилізації метанолу в нашому організмі проста і виглядає так:
  3. метанол → формальдегід → мурашина кислота → СО2 + H2O

Вся небезпека метанолу криється в тому, що він перетворюється в формальдегід, який, в свою чергу, токсичний; летальна доза становить 40 мг/кг. З 100 мг аспартама утворюється приблизно 10,88 мг метанолу, тобто в аспартамі близько 10% метанолу.

Існує версія, що формальдегід (Е240) накопичується в організмі, тому будь-яке споживання його небезпечно.

Якби це було так, ми б давно всі померли від накопичення формальдегіду в ранньому дитинстві, враховуючи скільки фруктів, овочів та вина споживаємо за своє життя.

Якщо організм навчився синтезувати формальдегід з метанолу, то лише для того, щоб позбутися від нього. У будь-якому випадку, якщо ви не плануєте випивати по 20 і більше банок дієтичної коли в день, то побоюватися аспартама не варто.

Чому ж формулу Diet Pepsi змінили в США?

Незважаючи на численні дослідження про безпеку аспартама, в США змінили цукрозамінник в Diet Pepsi з аспартама на сукралозу, і тепер на банках пишуть «now aspartame free».

Швидше за все, тут об’єдналися маркетинг і економія. По-перше, сукралоза (Е955) у 3 рази солодше аспартама, відповідно, цього цукрозамінника потрібно в 3 рази менше, що знижує витрати на виробництво. По-друге, тепер можна писати на банках «now aspartame free» (тепер без аспартама), щоб знову запропонувати свій продукт тим людям, які не довіряють дослідженням про безпеку аспартама.

Особисто я не бачу нічого страшного в цукрозамінниках, якщо, як говориться, «знати міру в усьому».

Цукрозамінники, як правило, використовують у «джанк-фуді», «фастфуді», газованих напоях, цукерках та іншій не найкориснішій їжі.

Звичайно, додавання цукрозамінників в таку продукцію не робить її більш здоровою, але може бути більш привабливою для деяких «худнучих громадян», а також знижує витрати на виробництво.

Існує ще одна категорія людей, яка використовує замінники цукру для домашньої випічки або замість цукру в чай. Можливо, так простіше, але знову ж таки, вважаю це певною харчовою звичкою – «їсти і пити солодке», від якої можна відмовитися, при певному бажанні та мотивації.

А як вважаєте ви?

Підсолоджувач аспартам: шкода чи користь для організму. Де міститься і як отримують аспартам

Сучасна харчова промисловість сильно змінилася за останні 20 років – з тих пір, як увійшла в вдалий симбіоз з хімічною промисловістю.

Виробники одного прекрасного моменту зрозуміли, що завдяки різним винаходам хімічної промисловості можна непогано змінити якість багатьох продуктів на свою користь, а саме: продовжити термін їх зберігання, замінити натуральні компоненти синтетичними (які в рази дешевше), поліпшити смак, колір, запах.

Але найголовніше – створити продукт, який максимально швидко буде викликати залежність у споживача. На цьому, по суті, побудована вся сучасна харчова промисловість. Особливо це стосується кондитерської промисловості, де вся продукція заснована на використанні найсильнішого легального наркотика – цукру. Однак виробники зіткнулися з однією неприємною проблемою.

Справа в тому, що смакові рецептори людини мають властивість підвищення толерантності до подразника.

Простіше кажучи, чутливість рецептора до цукру знижується, і та доза, яка раніше викликала почуття смаку і, як наслідок, задоволення, тепер цього почуття не викликає, оскільки рецептори адаптувалися до цієї дози цукру.

І тут на допомогу виробникам приходить хімічна промисловість, яка вже давно винайшла замінники цукру, які в десятки і навіть сотні разів перевершують сам цукор за рівнем відчуття солодощі. Простіше кажучи, вони дають більш насичений смак меншою кількістю речовини.

Аспартам: що це таке і чим шкідливий

Отже, один з таких поширених підсолоджувачів – аспартам, харчова добавка Е951. Чим же він так примітний і в чому його сила? А сила його – в рівні солодощі. Вважається, що аспартам перевищує цукор за рівнем солодощі в двісті разів. Тобто, щоб домогтися певного рівня солодощі продукту, замість двохсот грамів цукру досить додати в продукт усього один грам аспартама.

Також аспартам має ще одну перевагу (для виробника, зрозуміло) – відчуття смаку солодощі після впливу речовини на смакові рецептори відчувається набагато довше, ніж після вживання цукру. Таким чином, для виробника – одні плюси: і економія, і більш сильний вплив на смакові рецептори.

Як вже було сказано вище, особливість смакових рецепторів людини в тому, що вони мають властивість адаптуватися до впливу навіть найсильніших смаків.

Щоб підтримувати у споживача бажання купувати продукт і відчуття насолоди від його вживання, виробник змушений постійно, повільно, але вірно – збільшувати дозування речовини.

Але нарощувати його обсяг нескінченно неможливо; для цієї мети і придумали цукрозамінники, які дозволяють меншим об’ємом надати продукту велике задоволення. Однак тут важливе інше питання: чи проходить це безслідно для споживача?

Зрозуміло, що ні. Всі синтетичні речовини, якими хімічна промисловість заполонила полиці наших супермаркетів, завдають страшного шкоди нашому здоров’ю. І аспартам приносить шкоду. Вся справа в тому, що цей підсолоджувач, потрапляючи в організм людини, розпадається на амінокислоти і метанол. Амінокислоти самі по собі ніякої шкоди не несуть.

І саме на цьому акцентують увагу виробники. Мовляв, розпадається на натуральні компоненти. Однак, що стосується другого компонента – метанолу, то тут виходить справа погано. Метанол є отрутою, який руйнує організм людини.

Більш того, потрапляючи в організм людини, він може трансформуватися в ще більш небезпечний отрута – формальдегід, який є сильним канцерогеном.

Аспартам: шкода для організму

Так яке ж вплив робить на нас аспартам і що більше – шкода чи користь? Виробники акцентують увагу на тому, що він є замінником цукру і його використовують у дієтичних продуктах для діабетиків.

Варто відзначити, що продукти для діабетиків – ще одна хитрість для споживачів.

Створюється ілюзія, що ці продукти нібито менш шкідливі і цукор там дійсно відсутній (втім, теж далеко не завжди), але замість цукру там можуть бути інші, ще більш шкідливі компоненти, про які виробник вважає за потрібне скромно промовчати. Наприклад, такі, як аспартам.

Як вже сказано вище, аспартам розпадається в організмі людини на дві амінокислоти і метанол.

Дві амінокислоти – фенілаланін і аспарагінова амінокислота – є незамінними і необхідні для нормального функціонування людського організму.

Однак на основі цього стверджувати, що аспартам корисний, – це, м’яко кажучи, передчасно. Крім амінокислот, аспартам також утворює метанол – деревний спирт, який є шкідливим для організму.

Виробники, як правило, наводять аргумент, що, мовляв, метанол міститься також в деяких овочах і фруктах, та й взагалі, метанол в невеликих кількостях утворюється в людському організмі.

Це, до речі, один з улюблених аргументів алкогольної промисловості, яка намагається впровадити в уми людей ідею про натуральність і природність вживання алкоголю. Однак це типова помилкова інтерпретація факту.

Те, що організм самостійно виробляє метанол (мікроскопічні, треба сказати, кількості) – це зовсім не означає, що потрібно додавати ще й ззовні. Адже організм – розумна система, яка виробляє рівно стільки, скільки потрібно. А все, що надходить в надлишку, є отрутою.

Також є підстави вважати, що аспартам порушує метаболізм гормонів і засмучує їх баланс. Варто зазначити, що для аспартама присутнє обмеження по добовому вживанню – 40-50 мг на кг ваги.

Це говорить про те, що дана добавка не так вже й нешкідлива. І її вживання в кількості меншій, ніж зазначено, зовсім не означає, що в такому випадку від неї не буде шкоди.

Швидше, шкода буде непомітним, а ось при перевищенні дозування удар по організму буде настільки сильним, що безслідно для людини це не пройде.

Також є інформація про те, що сировину для виробництва харчової добавки Е951 отримують з генетично модифікованих продуктів, що також не додає користі цій речовині.

Дослідження показали, що добавка Е951 може завдати непоправної шкоди плоду вагітної жінки.

А парадокс полягає в тому, що добавка Е951 міститься переважно в різного роду дієтичних продуктах, які часто через незнання вживають люди, які ведуть здоровий спосіб життя, а точніше, думають, що ведуть здоровий спосіб життя.

Де міститься аспартам

Як вже зазначено, аспартам є головною харчовою добавкою, що стоїть на озброєнні кондитерської промисловості.

За силою смаку він вдвічі перевищує звичайний цукор, що дозволяє збільшувати солодкість тих чи інших продуктів практично необмежено.

А також, що саме цинічне, – підсадити на солодощі навіть тих, кому вони протипоказані за визначенням – осіб, які страждають на діабет та іншими аналогічними захворюваннями, що виключають можливість вживання цукру.

Таким чином, аспартам дозволяє розширити цільову аудиторію кондитерської промисловості і збільшити ринки збуту. Також завдяки аспартаму створюються цілі серії продуктів «правильного харчування».

На упаковках таких продуктів величезними літерами пишуть «БЕЗ ЦУКРУ», скромно замовчуючи при цьому, що замість цукру туди поклали щось, що … в загальному, краще б поклали цукор. І тут ми можемо бачити, як вступає в справу маркетинг і реклама.

Різні «дієтичні» батончики, каші швидкого приготування, «низькокалорійний» хліб і так далі – все це виверти виробників.

Сильна солодкість аспартаму дозволяє додавати його в мікроскопічних кількостях і тим самим істотно знижувати калорійність продукту, що дуже актуально для людей, які борються із зайвою вагою.

Справа в тому, що для таких людей найчастіше важлива саме зовнішність, і їх хвилює саме зайва вага, а не здоров’я. Тому в боротьбі з надмірними кілограмами вони цим самим здоров’ям часто готові пожертвувати. І аспартам приходить в даному випадку на допомогу.

Завдаючи шкоди здоров’ю, він дозволяє, що називається, всидіти на двох стільцях – і не відмовляти собі в солодкому, і не набирати вагу в силу низької калорійності продукту.

Таким чином, аспартам зустрічається практично у всіх «дієтичних» і «низькокалорійних» продуктах харчування, які вироблені неприродним, хімічним чином.

Аспартам широко застосовується при виробництві напоїв, йогуртів, жувальних гумок, шоколаду, кондитерських виробів, лікарських препаратів для дітей, які часто підсолоджують, щоб дитина більш охоче їх вживав.

Будь-які ненатуральні продукти, що містять солодкий присмак, потенційно містять аспартам, адже його застосування дешевше, ніж використання цукру. Різні коктейлі, напої, холодний чай, морозиво, соки, солодощі, десерти, дитяче харчування і навіть зубна паста – неповний список того, куди виробники додають аспартам.

Як отримують аспартам

Як же отримують аспартам? Як вже було сказано, це синтетичний продукт, і отримують його в лабораторних умовах. Вперше аспартам був отриманий в 1965 році хіміком Джеймсом Шлаттером. Підсолоджувач аспартам отримують за допомогою клонованих бактерій.

Ці бактерії підгодовують різними відходами та токсинами, а фекалії бактерій збирають і переробляють. Фекалії піддають процесу метилювання, в результаті якого і отримують аспартам.

Таким чином, підсолоджувач аспартам – це похідна фекалій штучно вирощених бактерій, що поїдають різні шкідливі речовини.

Справа в тому, що такий спосіб виробництва є оптимально економічним. Фекалії бактерій містять білки, в яких є необхідні для синтезу аспартама амінокислоти.

Ці амінокислоти піддають метилуванню, в результаті чого отримують аспартам, мікроскопічної кількості якого достатньо для того, щоб замінити величезну кількість цукру.

Це дуже економічно в плані виробництва продукції, а питання шкоди для здоров’я перед харчовими корпораціями вже давно не стоїть.

Ціна «солодкого життя»: чи небезпечний підсолоджувач аспартам

Чому цукор калорійніший за аспартам, для кого він смертельно небезпечний, яка отрута утворюється в організмі з цього підсолоджувача та скільки газованого потрібно випити, щоб отруїтися, розбирався Indicator.

Американське Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (Food and Drug Administration, або FDA) схвалило використання замінника цукру – аспартама.

Дев’ятьма роками раніше ця речовина випадково відкрив американський хімік Джеймс Шлаттер, який працював у GD Searle & Company. Шлаттер займався пошуком ліків, які стимулювали б вироблення шлункового соку.

Він хотів синтезувати штучний аналог гормону гастрину, який відповідає за виділення шлункового соку в організмі.

Під час пошуків виявилося, що одним з проміжних продуктів синтезу виявилося речовина з двох амінокислот з метоксігрупи, смак якого знайомий багатьом з нас.

Шлаттер спробував білий порошок випадково, облизнув палець перед тим, як перегорнути сторінку. Палець був надзвичайно солодким.

Дослідник почав вивчати речовину: один грам з’єднання двох амінокислот, фенілаланіну і аспарагінової кислоти, за солодкістю дорівнював 180 або навіть 200 грамам цукру, і це без гіркого присмаку, характерного для іншого відомого на той момент цукрозамінника – сахарину.

Якщо вірити версії, яку підтримує і сама компанія, саме так, майже казково, почалася епопея досліджень аспартама. У 1970 році Шлаттер отримав патент, а ще через чотири роки домігся схвалення FDA.

Однак інша половина казки звучить вже лякаюче: спокусившись смаком цукру без звичайних для нього калорій, натовпи ласунів налягли на білий порошок Е951 (так аспартам називають у міжнародній класифікації), який обіцяв солодке життя без наслідків для фігури, і поплатилися своїм здоров’ям.

Виявилося, що аспартам розпадається при нагріванні. Якщо додавати підсолоджувач, наприклад, у випічку або гарячий чай, він виділяє метанол – отруйний спирт, що викликає сліпоту і смерть.

Більш того, виявилося, що в людському організмі навіть випитий у складі холодної коли аспартам перетворюється в шкідливий метанол, який потім перетворюється в ще більш небезпечну отруту – формальдегід.

Всі дослідження аспартама компанією Searle & Co. тут же перевірили і знайшли безліч невідповідностей, але в продажу він тим не менше залишився.

Після цього було проведено ще кілька досліджень, які доводять, що аспартам викликає рак у мишей, причому не тільки він сам, але і всі його компоненти окремо: фенілаланін, аспарагінова кислота і метанол.

А потім компанію, що виробляє аспартам, і зовсім купила корпорація Монсанто, яка багатьом бачиться втіленням світового зла (багато в чому завдяки виробництву гербіцидів, інсектицидів типу ДДТ і генетично модифікованих продуктів, незважаючи на те, що шкода ГМО ніким не доведено). Але що в цій страшилці правда, а що чутки?

Формула аспартама – C14H18N2O5. Молярна маса речовини – приблизно 294 г/моль. З кожної молекули в нашому організмі утворюється одна молекула фенілаланіну, одна молекула аспарагінової кислоти і стільки ж метанолу.

Фенілаланіну по масі утворюється трохи більше половини (його молярна маса близько 165 г/моль), тобто приблизно 56%. У газованій воді і інших продуктах (йогуртах, солодощах і навіть вітамінах), куди можна додавати аспартам, його має бути не більше 600 мг на літр.

Якщо взяти дієтичні газовані напої, на баночку в середньому припадає 180 мг. Тобто приблизно 101 мг фенілаланіну. Жахливе кількість, яка потрібна (правда, в суміші з тирозином) на цілих три кілограми маси тіла дорослої людини щодня.

Тут є один нюанс: фенілаланін в великих кількостях протипоказаний хворим на фенілкетонурію. Це генетичне захворювання найчастіше пов’язане з поломкою ферменту фенілаланін-4-гідроксилази, структура якого записана в гені PAH (Академія наук тут ні при чому).

Якщо ген мутував і фермент не працює, то фенілаланін не розщеплюється в організмі, як у здорових людей, а накопичується, що веде до серйозного відставання в розумовому розвитку, судом, екземі і проблем з рухами. Причина цього не тільки в токсичності нерасщепленого фенілаланіну в такій кількості, але і в нестачі тирозину, в який він повинен перетворюватися.

Тирозин, до речі, також може перетворюватися в меланін, тому шкіра, очі і волосся хворих часто бліднуть.

Але якщо ви дожили до свідомого віку і навіть навчились читати, то або у вас немає фенілкетонурії, або ви дотримуєтеся спеціальної дієти. Виробник повинен чесно писати на упаковці, що хворим на фенілкетонурію цей підсолоджувач не підійде.

Крім того, аспартам солодший за цукор в 200 разів, тому треба випити літр газованої води, щоб отримати стільки ж фенілаланіну, скільки буде в одній сосисці, шматочку м’яса або ковбаси (та й то якщо аспартама там максимально дозволене кількість – 600 мг, зазвичай його набагато менше). Для здорових людей фенілаланін не тільки не шкідливий, але навіть необхідний, так як відноситься до незамінних амінокислот, які людина повинна отримувати з їжею і не може синтезувати в організмі сам.

Аспарагінова кислота (молярна маса – 133 г/моль) також корисна людині, хоча організм може синтезувати її сам, якщо з їжею вона в організм не надходить.

У 180 мг аспартама її буде трохи менше 80 мг. У будь-якому випадку, до добової норми, яка становить близько 3000 мг, тут теж далеко.

Ця кислота потрібна нам для синтезу не тільки білків, але й піримідинових азотистих основ – важливих компонентів ДНК.

Всі дослідження, які доводять, що фенілаланін або аспартам шкідливі для нервової системи або викликають рак, виглядають як фальшивки, сфабриковані або з любові до сенсацій, або заради матеріальної вигоди. Ці амінокислоти звичайні і нормальні для нашого організму, і в нас самих їх більше, ніж у літрах газованої води.

Найбільше побоювань викликає метанол: він і справді утворюється з аспартама при нагріванні (тому додавати його в гарячі продукти не має сенсу, адже смак швидко пропаде). А в організмі навіть аспартам з холодних продуктів неминуче перетвориться в метанол, який потім стане отруйним формальдегідом.

З 180 мг аспартама вийде приблизно 17 мг метанолу – це трохи менше 10%. Граничне добове споживання метанолу, яке не матиме жодного впливу на організм, дорівнює 2 мг на кожний кілограм маси тіла, або 140 мг на дорослу людину, що важить 70 кг.

Ніякого ефекту не буде, навіть якщо пити приблизно вісім банок газованої води в день.

До речі, в такій же кількості соку винограду метанолу ви отримаєте на третину більше, в соку апельсина – більше вдвічі, а в не дуже якісних винах метанол навіть перевищить безпечну концентрацію.

Чи треба дивуватися, що після повторних оглядів FDA визнала, що аспартам безпечний, не дивлячись на деякі претензії до дизайну досліджень (необов’язково, до речі, присвячених саме цій речовині). Про цю епопею можна докладніше почитати в розгорнутому звіті.

А ось вичерпні дані про аспартам та рак, засновані на обстеженні мільйонів людей, і ще два огляди в наукових токсикологічних журналах.

Більш того, вчені досліджували людей, які заявляли, що у них підвищена чутливість до аспартаму, і тих, хто на неї ніколи не скаржився.

Піддослідних розділили на дві групи, одній з яких давали аспартам, а інший – плацебо, і в кінці з’ясувалося, що ніяких ефектів ні на самопроголошених алергіків, ні на звичайних людей підсолоджувач не справив.

Європейське управління з безпеки продуктів харчування (EFSA) визнало аспартам безпечним у використовуваних кількостях остаточно і безповоротно. Так що в цій суперечці пора поставити крапку.

Купувати чи продукти з аспартамом – особистий вибір кожного.

Leave comment