Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
Бананові чіпси – це смачні висушені і хрусткі шматочки банана, які були приготовлені в мікрохвильовій печі, духовці, після обсмажування в рослинному маслі або сушіння в спеціальному апараті. Їх смак може трохи відрізнятися в залежності від варіанту приготування. У цій статті ми детально розглянемо, корисні або шкідливі для людини бананові чіпси, а також як приготувати цю страву в домашніх умовах.

Калорійність і хімічний склад

Поживність продукту

На 100 грам бананових чіпсів:

  • калорій – 519;
  • загального жиру – 33.6 г;
  • насиченого жиру – 29 г;
  • мононенасиченого жиру – 2 г;
  • поліненасиченого жиру – 0.6 г;
  • натрію – 6 мг;
  • калію – 536 мг;
  • вуглеводів – 58,4 г;
  • чистих вуглеводів – 50,7 г;
  • цукру – 35.3 г;
  • волокна – 7.7 г (31%);
  • білка – 2.3 г

Вітаміни та мінерали в 100 грамах продукту:

  • вітамін A – 4 мг (1%);
  • вітамін B6 – 0.3 мг (20%);
  • вітамін B12 – 0 мг (0%);
  • вітамін C – 6.3 мг (11%);
  • вітамін D – 0 мг (0%);
  • вітамін E – 0.2 мг (2%);
  • вітамін K – 1.3 мг (2%);
  • кофеїн – 0 мг;
  • кальцій – 18 мг (2%);
  • залізо – 1.3 мг (16%);
  • магній – 76 мг (22%);
  • фосфор – 56 мг;
  • цинк – 0.8 мг (5%);
  • мідь – 0.2 мг (11%);
  • марганець – 1.6 мг (78%);
  • селен – 1.5 мг (3%);
  • ретинол – 0 мг;
  • лікопін – 0 мг;
  • тіамін – 0.1 мг (6%);
  • рибофлавін – 0 мг (1%);
  • ніацин – 0.7 мг (4%);
  • фолат – 14 мг (4%);
  • холін – 21.3 мг (4%);
  • вода – 4.3 г

Жирні кислоти і амінокислоти в 100 грамах продукту:

  • триптофан – 0 г;
  • треонин – 0.1 г;
  • лейцин – 0.2 г;
  • лізин – 0.1 г;
  • метіонін – 0 г;
  • цистин – 0 г;
  • фенілаланін – 0.1 г;
  • тирозин – 0.1 г;Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
  • валін – 0.1 г;
  • аргінін – 0.1 г;
  • гістидин – 0.2 г;
  • аланін – 0.1 г;
  • аспарагінова кислота – 0.3 г;
  • глутамінова кислота – 0.2 г;
  • гліцин – 0.1 г;
  • серин – 0.1 г

Чим корисні бананові чіпси

Банани – це поживний продукт, багатий калієм і клітковиною, з них методом смаження або сушіння виготовляють бананові чіпси.

Але ось чи корисні такі сухофрукти для здоров’я людини, якщо в них велика кількість насичених жирів і набагато меншу кількість основних поживних речовин в порівнянні зі свіжим бананом, розглянемо далі.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
Користь:

  1. Волокно – в бананових чіпсах міститься достатня кількість волокна, що робить цей продукт дуже корисним. Волокно сприяє правильній роботі травної системи людини, тим самим скорочуючи ймовірність запорів. Включення в раціон продукту, багатого клітковиною, також знизить ризик виникнення серцевих захворювань і діабету 2-го типу.
  2. Висока поживність – бананові чіпси дуже смачні і поживні, ними легко вгамувати голод. Половина чашки або 34 грама чіпсів еквівалентна 1 чашці свіжих фруктів. Але бажано завжди контролювати кількість з’їденого. Половина чашки цього продукту містить 176 калорій, 20 грамів вуглеводів, 11 грамів загального жиру і менше 1 грама білка.
  3. Вітаміни та мінерали – половина чашки бананових чіпсів містить 4 відсотки рекомендованої дієтологами щоденної порції калію, від 6 до 8% магнію, 3% фосфору і від 4 до 6% вітаміну A. Калій, магній і фосфор діють як електроліти, які допомагають підтримувати баланс рідини. Вітамін A сприяє здоров’ю очей і допомагає зміцнити імунну систему. Калій, що міститься в бананових чіпсах, потрапляючи в організм, сприяє нормальному серцебиттю і правильному функціонуванню м’язів. Мінерал також грає важливу роль в правильній роботі травної системи і фортеці скелета. Дорослій людині необхідно 4700 міліграмів калію щодня.

Важливо! Незважаючи на наявність корисних вітамінів і мінералів в бананових чіпсах, потрібно пам’ятати, що в свіжих бананах цих корисних речовин набагато більше. Для здоров’я людини набагато корисніше вжити свіжий фрукт, ніж є насичені шкідливими жирами чіпси.

Протипоказання і шкода

Можлива шкода для здоров’я:

  1. Хімія – бананові чіпси, приготовані методом висушування, мають в своєму складі хімічні підсилювачі смаку і аромату.
  2. Додатковий цукор – в той час як всі фрукти містять природний цукор, в чіпси часто додають рафінований цукор для поліпшення смаку і підвищення солодощі продукту. Половина чашки бананових чіпсів містить 12 грамів доданого цукру, що дорівнює трьом чайним ложкам. Велика кількість цукру може призвести до ожиріння, діабету і підвищеного рівня тригліцеридів або жирів в крові. При покупці краще всього віддати перевагу банановим чіпсів без додавання цукру.
  3. Жир – технологія виробництва чіпсів передбачає обсмажування бананових скибочок до хрусткого стану, в результаті вони містять значну кількість жиру, велика частина якого насичена. Насичені жири можуть бути шкідливі для здоров’я людини, оскільки вони підвищують рівень холестерину, сприяючи розвитку серцевих захворювань. Включення занадто великої кількості насичених жирів в щоденний раціон може стати поштовхом для розвитку діабету 2-го типу. Медики рекомендують обмежити споживання насиченого жиру до 10% від загальної кількості калорій.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Кому протипоказані

Висушені хрусткі шматочки мають істотний недолік – одна з технологій виготовлення передбачає обсмажування фруктів у рослинному маслі, в результаті хрустяшки буквально переповнені шкідливими для здоров’я насиченими жирами. Це їжа категорично протипоказана людям, хворим на діабет будь-якого типу і серцевим захворюванням.

Як зробити бананові чіпси

Бананові чіпси не порушать здорового харчування, тільки в тому випадку, якщо людина не надто часто вживає їх в їжу. Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
Не настільки корисне ласощі можна дозволити собі один або два рази на місяць, щоб насолодитися пікантним смаком, але не варто їсти їх частіше. Ще краще приготувати бананові чіпси власними руками.

Дізнайтеся, чи корисні зелені і сушені банани.

Трохи нижче наведено кілька нескладних рецептів, за допомогою яких будь-яка господиня зможе приготувати цю страву.
Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
Для роботи знадобляться:

  • слайсер або гострий ніж для нарізки фруктів;
  • дошка для нарізання;
  • глибока миска для води на 1-2 л;
  • електрична або механічна соковижималка для лимонів;
  • електродуховка, мікрохвильова піч або електросушарка для овочів і фруктів;
  • герметичні контейнери для подальшого зберігання чіпсів.

Відео: як зробити бананові чіпси

В духовці

Найбільш традиційне приготування бананових чіпсів в домашніх умовах – це сушка в духовці.

Важливо! Бананові чіпси можна зберігати протягом тривалого часу, за умови, що вони перебувають в герметичному контейнері, але не потрібно зберігати їх занадто довго, оскільки смак свіжоприготованого продукту набагато краще і яскравіше, ніж після багатьох місяців зберігання.

Складові:

  • 10 великих бананів;
  • сік одного лимона;
  • 20-30 мл рослинного масла;
  • сіль за смаком.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
Як приготувати:

  1. Для кращого смаку майбутніх чіпсів беріть стиглі, але тверді банани. Фрукти ріжуть на тонкі скибочки. Для сильно хрустких бананових чіпсів необхідна товщина скибочок в 2-3 см. Для менш хрустких, але більш м’ясистих чіпсів банани можна нарізати скибочками в 4-6 см. Залежно від товщини нарізки з десяти великих бананів можна отримати близько 300 скибочок.
  2. З одного лимона вичавлюють сік, в який занурюють попередньо підготовлені скибочки фруктів. Лимонний сік надає страві додатковий аромат і збагачує вітаміном С.
  3. Потім скибочки укладають на деко, вистелене харчовою алюмінієвою фольгою і змащене олією, після чого їх злегка підсолюють морською або звичайною сіллю.
  4. У духовку, попередньо нагріту до 50-60 °C, встановлюють деко з фруктами. Температуру духовки не слід встановлювати вище, так як це може призвести до того, що чіпси підгорять зовні і стануть м’якими всередині. Необхідно не поспішаючи випікати банани протягом п’яти-шести годин при початковій температурі. Час приготування залежить від того, яку хрустку скоринку бажає отримати кулінар. Щоб прискорити процес сушіння, через 2 години від початку готування потрібно перевернути скибочки на іншу сторону.
  5. Готові бананові чіпси виймають з духовки і повністю охолоджують. Найкраще зберігати готовий продукт у повітронепроникному пластиковому або скляному контейнері або великому поліетиленовому Zip-пакеті.

Відео: як приготувати бананові чіпси в духовці

У мікрохвильовці

Досить швидко можна приготувати такі хрусткі сухофрукти за допомогою мікрохвильової печі. Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото
Складові:

  • 3-4 банани;
  • 1-2 лимони для вичавлювання;
  • будь-які спеції (чорний або червоний перець, коріандр, мускатний горіх, куркума тощо);
  • вода для варіння.

Важливо! При приготуванні в мікрохвильовці чіпсів потрібно бути особливо обережними протягом останніх двох хвилин приготування, щоб не допустити підгоряння бананів.

Як приготувати:

  1. Неочищені від шкірки банани укладають у каструлю, заливають водою так, щоб покрити фрукти, доводять до кипіння і варять на помірному вогні протягом 10 хвилин.
  2. Відварені фрукти виймають з води і залишають на тарілці до повного охолодження.
  3. У охолоджених фрукти видаляють шкірку і нарізають їх м’якоть тонкими кільцями товщиною 0.5 мм. Нарізані скибочки повинні бути однаковими по товщині, щоб уникнути нерівномірного приготування в мікрохвильовій печі.
  4. Нарізані скибочки розкладають на плоскій тарілці для мікрохвильовки в один шар, так, щоб шматочки не торкалися одне одного. Скибочки солять за смаком, посипають червоним або чорним перцем і куркумою.
  5. Тарілку з фруктами поміщають в мікрохвильову піч. Готують чіпси протягом 8 хвилин при високій температурі.
  6. Кожні дві хвилини потрібно відкривати мікрохвильовку, витягувати тарілку з фруктами і перевертати скибочки. Це дозволить їм приготуватися рівномірно з обох сторін.
  7. Готовий продукт виймають з мікрохвильової печі. Після охолодження бананові чіпси стануть хрусткими. Їх можна з’їсти негайно або ж помістити в герметичний контейнер для тривалого зберігання.

Відео: як приготувати бананові чіпси в мікрохвильовці

У сушарці

Також можна приготувати в електричній сушарці для овочів і фруктів пряні бананові чіпси.

Складові:

  • 2-3 кг бананів (в залежності від кількості літаків у сушарці);
  • 2-3 лимони для отримання соку;
  • сіль, червоний або чорний перець, мускатний горіх, сушені прованські трави.

Важливо! Нарізані скибочки банана тут же висипають у чашу з дуже холодною водою, де вони і зберігаються до наступного етапу приготування. Це робиться для того, щоб фрукти не почорніли на повітрі.

Як приготувати:

  1. Банани очищають від шкірки, після чого розрізають на рівномірні тонкі скибочки. Чим тонші будуть нарізані скибочки, тим більше хрусткими вони стануть після сушки.
  2. Нарізані скибочки укладають на решітки електросушарки в один шар, так, щоб шматочки не стикалися один з одним.
  3. З лимонів вичавлюють сік і збризкують їм укладені на решітки скибочки фруктів. Поверх соку шматочки банана посипаються сіллю, спеціями і травами.
  4. Таймер електросушарки встановлюють на 24 години при 57 °C. Коли скибочки фруктів стають повністю сухими і набувають приємного карамельного кольору, їх потрібно вийняти з електроприладу.
  5. Виймають сухофрукти разом із ґратами, на яких вони лежать. Після охолодження до кімнатної температури їх укладають на зберігання у скляний або пластиковий посуд з кришкою.

Багато людей дуже люблять бананові чіпси – смачне, хрустке і ароматне ласощі, цілком заслужено завоювало любов споживачів.

Але беручи до уваги високу кількість насичених жирів, присутніх у них, небажано занадто часто ласувати цим продуктом. Правильніше буде приділити увагу свіжим фруктам.

Бананові чіпси – користь чи шкода?

Милі дами, скажіть, як часто ви балуєте себе чимось солоденьким і смачним? Десерти, тортики, шоколад…

Без сумніву, все це гідно вищих балів за найсуворішою шкалою насолоди! Але що як потрапити в паралельну реальність, де всі ці смаколики також приносять користь – щастю не було б меж! А що, якщо є такий продукт, який цілком здатний порадувати своїм екзотичним і пікантним смаком і збагатити організм різними вітамінами і речовинами? Отже, на сцену запрошуються бананові чіпси!

Смачні, хрусткі, особливі. Цей продукт з кожним днем стає все більш популярним і затребуваним. Погодьтеся, адже багато хто любить похрумтіти чимось смачненьким перед екраном телевізора.

Таке блюдо відмінно підійде як для дружнього чаювання, так і як закуска під пляшечку білого сухого вина. Спробуйте! Чудове поєднання смакових якостей не може залишити байдужим.

Тим більше що бананові чіпси цілком можна приготувати вдома, спираючись на власні кулінарні вподобання.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Бананові чіпси, візитна картка продукту

Не складно здогадатися, що прабатьком бананового ласощі були всім відомі картопляні чіпси, які є результатом кмітливості знаменитого індіанського кухаря Джорджа Крума.

Згідно з легендою, він був шеф-кухарем ресторану Moon Lake Lodge, який відносився до однієї з найбільш фешенебельних готелів сонячного курорту Саратога-Спрінс. Одного разу в ресторан завітав відомий магнат залізничної справи, Вандербільт.

Він замовив на вечерю фірмове блюдо ресторану, яке представляло собою звичайний «картопля фрі». Однак, спробувавши блюдо, Вандербільт поскаржився, що картопля дуже товсто порізаний і має сируватий присмак. Ображений таким зауваженням, Крам вирішив пожартувати над магнатом.

Для цього він нарізав картоплю тоненькими скибочками, товщиною з цигарковий папір, а після гарненько засмажив їх в олії. Яке ж було здивування кухаря, коли магнат оцінив смакові якості нового блюда і його незвичайну манеру приготування. Звідси і пішла назва «Чіпси Саратога».

А чи знаєте ви, що слово «чіпси» (chips) в перекладі з англійської означає «стружка», тобто «тонка нарізка»?

За словами очевидців, ця історія сталася в серпні 1853 року. Чи було все так насправді, ми ніколи не дізнаємося, однак, якби цього конфлікту між кухарем і магнатом не було, сьогодні людство було б позбавлене такої екзотики, як бананові чіпси.

Традиційний рецепт, згідно з яким готується цей продукт, відрізняється своєю простотою. Основним інгредієнтом, звичайно ж, є банан, але доповнюється цей фрукт медом, цукровим сиропом і смачним пальмовою олією.

Так само, як і картопляні, бананові чіпси бувають різної форми: вони можуть бути маленькими і круглими, а можуть довгими і витягнутими. Поверхня може бути гладкою або ребристою. І не варто думати, що це десерт у винятковому вигляді.

Адже на полицях магазинів можна зустріти солоні чіпси з різними прянощами, такими як, наприклад, куркума або кориця. Найбільше сучасне виробництво бананових чіпсів налагоджено у В’єтнамі та Філіппінах.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Бананові чіпси – корисне ласощі

У розмові про корисну дію бананових чіпсів слід зазначити, що вони аж ніяк не є еквівалентом фрукта у його чистому вигляді. Однак термічна обробка під час приготування все ж зберігає в цих скибочках вітаміни і корисні речовини.

Наприклад, кальцій і калій стимулюють роботу серця, судин, кісткової системи та зубів. А наявність фосфору покращує роботу сечовидільної і нервової системи. Тоді як магній контролює енергетичні витрати організму, перетворюючи вуглеводи в кілоджоулі.

Залізо, цинк, натрій, мідь і селен, присутні в цьому продукті в зовсім незначній кількості, однак саме це допомагає поліпшити загальний стан всіх тканин і органів.

Не можна сказати, що бананові чіпси рясніють різними вітамінами, але тут присутня необхідна людському організму аскорбінова кислота, а також холін і вітамін В9.

Варто також зазначити, що ці смачні бананові скибочки є найбагатшим джерелом клітковини, яка сприяє правильному функціонуванню кишечника і допомагає запобігти недокрів’ю.

Таким чином, можна зробити висновок: вживаючи в своєму раціоні бананові чіпси, ви збагачуєте організм і отримуєте певний лікувальний ефект.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Бананові чіпси, друга сторона медалі

Опускаючи все зайве, можна сказати: основний недолік цього продукту полягає в тому, що він занадто смачний! Часом для того, щоб відірватися від таких чіпсів, потрібно величезна сила волі і почуття самовладання. А, як відомо, з’їдені калорії радо відкладаються там, де їм зовсім не місце.

Тому, вирішивши побалувати себе подібними ласощами, не забувайте, що 100 грам продукту містить 500 або навіть 550 кілокалорій, які потім доведеться зганяти в спортзалі на одному з тренажерів.

І знайте: пристрасть до бананових чіпсів порівняно з таким заняттям, як поїдання насіння, горішків, льодяників та інших «липучок» закусочної їжі.

Що ж стосується шкоди здоров’ю, то обсмажування на пальмовій або кокосовій олії сприяє вивільненню шкідливих і незасвоюваних жирів, а також холестерину, які осідають на стінках судин, провокуючи атеросклероз і різні захворювання серця. Не варто також забувати про можливість виникнення цукрового діабету.

Але чи варто лякатися всіх цих застережень? Єдине, що потрібно знати – це почуття міри. Адже, погодьтеся, практично будь-який продукт, будучи в надлишку в щоденному раціоні, здатен завдати шкоди навіть здоровій людині.

Тому їжте бананові чіпси на здоров’я, не забуваючи про почуття міри і повноцінне харчування.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Бананові чіпси, кілька рецептів

Рецепт №1. На сонці.

В один з приємних літніх днів, коли сонечко припікає у віконечку, чому б не порадувати себе натуральним і корисним банановим ласощами? Адже під палючими сонячними променями можна висушити не тільки фрукти для компоту або домашню пастилу, а й створити справжнє диво кулінарії – смачні бананові чіпси.

Візьміть банани, очистьте їх від шкірки, наріжте дуже тонкими шматочками і викладіть на чистий лист, після чого поставте під сонце. Щоб на продукт не потрапив пил, накрийте чіпси невеликим марлевим відрізком.

Рецепт №2. У духовці.

  • банани – 2-3 шт.;
  • лимон – ½ шт.;

Візьміть очищені банани і наріжте їх так, як ви вважаєте за потрібне. Головний критерій – дуже тоненькі скибочки. Викладіть шматочки на деко або в форму для запікання, побризкайте лимонним соком і накрийте калькою. Розігрійте духовку до 90 градусів і поставте в неї чіпси. Слідкуйте за тим, щоб банани не запікалися, а рівномірно підсушувались.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Рецепт №3. У мікрохвильовій печі.

  • банани – 2-3 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст.л.;
  • кориця – 1-2 ч.л.;
  • цукрова пудра – 2-3 ч.л.;

Візьміть банани в неочищеному вигляді, покладіть в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Доведіть фрукти до кипіння і варіть протягом 7-10 хвилин. Після закінчення часу дістаньте їх і дайте охолонути, після чого зніміть шкірку і наріжте тоненькими скибочками.

Викладіть в неглибоку ємність для мікрохвильовки, полийте олією, а потім присипте корицею і цукровою пудрою. Поставте всю цю красу в мікрохвильову піч на 8-10 хвилин. Для досягнення хорошого результату кожен шматочок можна перевертати через 2-3 хвилини.

Такі маніпуляції необхідні для рівномірного підсушування чіпсів з обох сторін.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Рецепт №4. Бананові чіпси у фритюрі.

  • банани – 2-3 шт.;
  • куркума в молотом вигляді – ¼ ч.л.;
  • масло рослинне – 200 мл.;

Візьміть банани, зніміть з них шкірку і хвилин на 10 опустіть їх у дуже холодну воду. Потім дістаньте, наріжте довгими і тонкими смужками, а потім знову поверніть у воду. Додайте куркуму і почекайте ще 10 хвилин.

Підготуйте паперові рушники, а по закінченні часу дістаньте скибочки з води, щоб просушити. Розігрійте фритюрницю або сотейник, влийте необхідну кількість масла і нагрійте до кипіння. Опустіть у них чіпси і слідкуйте, щоб вони зарум’янювались до апетитної золотистої скоринки.

Обов’язково слідкуйте за тим, щоб чіпси засмажувались рівномірно і не перекривали один одного.

Як бачите, таке дивовижне ласощі, як бананові чіпси, часом буває непередбачуваним і дивним. Можливо, ви зможете придумати свій власний унікальний рецепт, яким згодом поділитеся з нами!

Приємного вам апетиту!

Бананові чіпси – користь і шкода

Різноманітність сучасного продуктового ринку дивує. Прилавки переповнені екзотичними фруктами та овочами. Сьогодні споживач розпещений новими видами продовольчих товарів, проте так було не завжди.

Всього 80 років тому одним з екзотичних фруктів вважався банан. Першу велику партію завезли в 1939 році, яка відразу з’явилася в магазинах.

У наш час популярність цього фрукта значно впала через його доступність.

Однак заповзятливі виробники стали пропонувати покупцю цей продукт у новому вигляді. Так з’явилися сушені та в’ялені банани, які повернули визнання населення. Далі можна більш детально дізнатися про бананові чіпси та розібратися в корисних і шкідливих властивостях цих ласощів.

Бананові чіпси – що це таке?

Існує легенда, що походження бананових чіпсів стало можливим завдяки винахідливості американського кухаря Джорджа Крума.

Одного разу його ресторан відвідав високопоставлений магнат, якому не сподобалася замовлена страва з картоплі. Кухар вирішив поекспериментувати і приготував для нього тонкі обсмажені на маслі картопляні скибочки.

Блюдо викликало інтерес у відвідувача і згодом було названо чіпсами. Вважається, що саме ця розповідь стала орієнтиром для приготування чіпсів з банана.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Виробництво продукту у промислових масштабах вимагає мінімум компонентів і зусиль. Для його приготування знадобляться: банани, пальмова олія, цукровий сироп і мед.

Для початку з бананів роблять заготовки, нарізаючи їх на скибочки або гуртки. Далі отримують цукровий сироп, доводячи до кипіння цукор і воду. Іноді виробники додають у нього мед або корицю для додання більш пікантного смаку.

Для утворення хрусткої структури кружечки опускають у солодкий сироп.

Найбільші постачальники цих ласощів – в основному азіатські країни. Таким чином, в Україну поставляються товари найчастіше з Філіппін і В’єтнаму.

Звідти ж на український ринок привозять сушені банани, які, як заявляє виробник, виготовляються без хімічної обробки. Їх сушать при невеликій температурі в спеціальних печах на деревному вугіллі.

Обидва види перетворення банана користуються високою популярністю у громадян північних країн.

Крім яскравого смаку, бананові чіпси мають ряд корисних особливостей. Незважаючи на термічну обробку, в них присутні вітаміни і мінерали, які добре впливають на здоров’я людини:

  • Кальцій і калій. Наприклад, в чіпсах міститься велика кількість калію і кальцію. Це життєво необхідні елементи для організму, які відповідають за скорочення м’язів і згортання крові. Також їх достатнє вживання нормалізує нервову систему. Окремо калій відіграє значну роль у правильному функціонуванні нирок, стежити за балансом рідини і виробленням енергії.
  • Фосфор. Інший важливий мінерал, присутній в азіатській солодощі, – фосфор. Кислотно-лужна рівновага і енергетичний баланс – запорука достатньої кількості цього мікроелементу в тілі людини. Його дефіцит призводить до руйнування зубів і кісток. Без наявності фосфору неможливо засвоєння кальцію у кісткових тканинах. Мало хто знає, але фосфор незамінний для будови головного мозку. Освічені з’єднання фосфоліпіди відповідають за його структуру і розумові здібності.
  • Магній. Недолік магнію, який також є в складі продукту, може призвести до цілого ряду захворювань: серцево-судинні захворювання, руйнування зубних матеріалів, депресія і тривожність, негативна зміна тиску, мігрень тощо. Його роль в роботі організму важлива, оскільки він є складовою частиною всіх тканин і клітин. Варто ретельно стежити за кількістю магнію в організмі.
  • Інші мікроелементи. До складу бананових чіпсів також входить трохи заліза, натрію, селену, міді, цинку. У будь-якому випадку, зміст цих мікроелементів позитивно впливає на стан органів і тканин. Вони допомагають позбутися від непотрібних солей і покращити функціонування кишечника через вміст клітковини. Головне, пам’ятати про раціональне вживання такого продукту.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Шкідливі властивості

Як і будь-який продукт, що містить цукор, банановий десерт має шкідливі для організму властивості:

  • Головним його недоліком вважається негативний вплив на фігуру. Якщо бути точніше, велика кількість складних вуглеводів довше перетравлюється. Отже, вони повільніше засвоюються і можуть почати відкладатися у вигляді жирових клітин. Дієтологи дотримуються думки, що для підтримки стрункості потрібно дотримуватися індивідуально розраховану норму калорій, білків, жирів і вуглеводів (КБЖУ). Правильне співвідношення БЖУ збереже фігуру в тонусі та прекрасній формі. Однак, якщо врахувати кількість калорій в солодких чіпсах, всього пару часточок може перевищити всю добову норму. У 100 грамах продукту міститься більше 500 ккал, що вказує на його високу калорійність.
  • Якщо продукт обсмажений з додаванням пальмового масла, це говорить про насиченість шкідливими жирами. Такий делікатес категорично заборонений людям, які страждають діабетом. Їм потрібно завжди уважно читати склад і вибирати чіпси, висушені без додавання цукру і солі.
  • Вуглеводосодержащі продукти мають властивість викликати звикання. Це може призвести до щоденної потреби в їх вживанні. Виходячи з перерахованих шкідливих властивостей, така залежність не призведе до задовільного самопочуття.
  • Присутність в продуктах вітамінів і мінералів, безумовно, великий плюс. Однак надлишок деяких з них може призвести до сумних наслідків. Так, наприклад, надлишок магнію спричинить апатію і сонливість, діарею, загострення захворювань органів харчування. Важливо дотримуватися норми і не перенасичувати організм такими елементами.
  • Якщо чіпси приготовані на виробництві, а не в домашніх умовах, існує ймовірність вмісту в них канцерогенів. Це може статися внаслідок численного використання одного масла. Часте вживання канцерогенів може сприяти розвитку злоякісних новоутворень.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Як правильно приготувати

Домашнє приготування їжі не викличе питань про наявність у них шкідливих речовин. Щоб самостійно приготувати бананові чіпси, необхідно:

  1. Нарізати банани на невеликі часточки.
  2. Опустити їх у сковороду з нагрітим кокосовим маслом.
  3. Насипати за 15 хвилин до приготування невелику кількість улюблених спецій (кориця, чилі, куркума).
  4. Витягти і охолодити готові фруктові скибочки.
  5. За бажанням, можна додати сіль.
  6. Зберігати їх слід у герметичному скляному контейнері.

Рецепти, як і смакові якості, можуть відрізнятися, але результат точно підніме настрій усім членам сім’ї.

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Висновок

Кожен сам має право вибирати, варто чи ні вживати дане заморське частування. Ознайомившись з усіма плюсами і мінусами, можна підсумувати, що ці ласощі не приносять шкоди для організму при його помірному вживанні. Головне – в усьому знати міру!

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепт запечених чіпсів

Бананові чіпси – це смажені у фритюрі, сушені на сонці або запечені скибочки стиглих бананів. Подібно свіжим фруктам, вони містять багато цінних поживних речовин, а значить, можуть принести реальну користь.

зміст

  • Чим корисні
  • Шкода і протипоказання
  • Як приготувати

Чим корисні

  1. Високий вміст харчового волокна – одне з головних переваг. За даними Інституту Лайнуса Полінга, стандартна стограмова порція включає 8,7 г клітковини, що становить близько 1/3 денної норми для жінок або 23% для чоловіків. Харчове волокно запобігає запорам, знижує рівень холестерину в крові, регулює рівень цукру, допомагає у профілактиці серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.
  2. Будучи хорошим джерелом заліза (1,4 мг або 18% добової норми в одній порції), бананові чіпси сприяють процесу кровотворення (формування білків гемоглобіну і міоглобіну), активізують діяльність ферментів, необхідних для нормального метаболізму, сприяють виробленню енергії.
  3. Продукт багатий калієм (607 мг або 13%). Цей мікроелемент разом з натрієм контролює рівень кров’яного тиску, допомагає у передачі нервових імпульсів, скороченні м’язів і підтримці водного балансу організму. Спробуйте їсти бананові чіпси кілька разів на тиждень, якщо страждаєте від дефіциту калію, що супроводжується такими симптомами, як нудота, втома і запори.

До додаткових переваг можна віднести порівняно високий процентний вміст магнію, фосфору і корисного для очей вітаміну A.

Що стосується калорійності, ½ чашки сушених бананів відповідає 1 чашці свіжих, нарізаних кружками фруктів. Це слід знати, перш ніж влаштуватися перед телевізором з упаковкою чіпсів. Для схуднення продукт не підходить, незважаючи на те, що його глікемічний індекс лежить в допустимому для здоров’я діапазоні (до 100, а конкретно – 23).

Шкода і протипоказання

У даного різновиду сухофруктів є і свої недоліки. Особливо це стосується бананових чіпсів, приготованих у фритюрі (тобто обсмажених в маслі) – вони містять шкідливі насичені жири. Такий продукт протипоказаний людям, які страждають на діабет і серцеві захворювання.

Для чіпсів, вироблених шляхом повільної сушки, також існують свої обмеження. Уважно читайте етикетку і вибирайте ті, в які не додавали цукор, сіль і підсилювачі смаку.

Найкращий варіант – приготувати бананові чіпси самостійно.

Як сушити хурму в домашніх умовах.

Як приготувати

Бананові сухофрукти прекрасно «почувають себе» в складі молочних каш і сумішей, мюслі. Добре поєднуються з горіхами і хлібобулочними виробами. А в дрібно нарізаному вигляді вони додадуть приємний тропічний аромат легкому салату.

Якщо ви любите приготовані у фритюрі чіпси, краще використовуйте кокосове масло, яке під дією температури видає лауринову кислоту. І хоча ця речовина відноситься до насичених жирів, на відміну від більшості з них, воно швидко перетравлюється і перетворюється в енергію без залишку.

Детально ми зупинимося на запечених – найбільш здорових, які не потребують додавання масла і дозволених до вживання навіть під час жорсткої дієти солодощах.

  1. Для початку виберіть зрілі банани з декількома коричневими цяточками на шкірці, але без великих бурих плям. Очистіть фрукти і наріжте на тонкі кружальця. З 2-х великих бананів у вас повинно вийти близько 60 заготовок для чіпсів.
  2. Опустіть підготовлені шматочки в свіжовичавлений лимонний сік. Він не лише додасть аромат і дозу вітаміну C у ваші чіпси, але й збереже їх від потемніння в процесі запікання.
  3. Накрийте деко алюмінієвою фольгою, а потім рівномірно розподіліть по всій його поверхні бананові заготовки. Можна посипати їх невеликою кількістю морської солі.
  4. Випікайте шматочки банана при невеликій температурі в попередньо нагрітій до 90 ⁰C духовці від одного до трьох годин в залежності від того, наскільки хрусткими ви хочете їх зробити. Занадто багато тепла спалить чіпси зовні, залишивши їх м’якими всередині. Не забудьте в середині процесу перевернути кружечки, щоб вони рівномірно пропеклися з обох сторін.
  5. Перед вживанням бананові чіпси слід повністю охолодити на спеціальній решітці. Зберігати готовий продукт належить в герметичному пластиковому або скляному контейнері, або в пластиковому пакеті з замком zip-lock.

Чим корисні червоні банани.

Користь і шкода різних видів бананових чіпсів

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Бананові чіпси: вміст корисних речовин, користь і шкода, властивості

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Харчова цінність | вітаміни | Мінеральні речовини

Скільки коштують бананові чіпси (середня ціна за 1 упак.)?

80 грн.

Сьогодні багато фруктів, які опинилися на прилавках магазинів і супермаркетів завдяки старанням заокеанських постачальників, для українського споживача перестали бути екзотикою.

Деякі з них, наприклад, сонячні банани родом з далекої Колумбії або Еквадору, вже так «приїлися» покупцям, що перестали задовольняти їхні смаки. Так, часом хочеться чогось новенького і незвичайного.

З недавніх пір це стало цілком можливим.

В даний час реально купити все ті ж банани, але при цьому кілька в іншій якості. Йдеться про бананових чіпсах, які є лідерами екзотичних продажів в нашій країні серед заморських сухофруктів.

Виробництво бананових чіпсів, насправді, не відрізняється особливою складністю – для їх виготовлення потрібно небагато: плоди банана, пальмова олія, цукровий сироп і мед.

Для цього свіжі банани нарізаються тонкими часточками, а потім обсмажуються в маслі.

Щоб надати готовим до вживання скибочкам необхідний хруст, бананові чіпси опускаються в доведений до кипіння цукровий сироп (іноді змішаний з медом).

Крім солодких ласощів деякими виробниками випускаються і солоні бананові чіпси, які приправляють ароматними прянощами (наприклад, корицею).

При цьому поверхня бананових скибочок може бути не тільки гладкою, але й з ребрами.

Виробництвом фруктових чіпсів з бананів в основному займаються країни Південно-Східної Азії, які і виступають найбільшими імпортерами цього смачного і ситного ласощі в Україну.

Користь бананових чіпсів

Користь бананових чіпсів для організму людини обумовлена складом самих фруктів, які багаті калієм і кальцієм, тому хрусткі скибочки цінні для серцево-судинної і кісткової системи, а також наших зубів.

Крім цього, користь бананових чіпсів можна розглядати і з того аспекту, що вони є джерелом клітковини, яка полегшує роботу кишечника. На рахунку цього екзотичного ласощі також такі властивості, як очищення організму від надлишку накопичених в суглобах солей, покращення діяльності мозку і настрою, підвищення загального життєвого тонусу.

Шкода бананових чіпсів

Проте істотна шкода бананових чіпсів полягає в головному недоліку цих смачних фруктових скибочок. Справа в тому, що негативний вплив на фігуру від вживання цього продукту обумовлене дуже великою кількістю вуглеводів. Так, калорійність бананових чіпсів становить близько 519 ккал, які припадають на 100 грамів сухофруктів.

Крім цього, через те, що термічна обробка бананових чіпсів здійснюється за допомогою пальмової олії, готовий продукт виходить джерелом незасвоюваних організмом, шкідливих жирів. Шкода бананових чіпсів може також полягати в тому, що систематичне вживання в їжу цього продукту може стати причиною розвитку цукрового діабету через підвищений вміст вуглеводів.

Бананові чіпси в духовці: як приготувати в домашніх умовах – Рецепти

У бананах міститься безліч цінних для організму поживних речовин. З них можна зробити бананові чіпси в духовці, які не втратять своїх корисних властивостей після приготування. Вони можуть бути солоними або солодкими. Чим корисно таке блюдо? Як приготувати ласощі на дому?

Бананові чіпси: користь і шкода, рецепти з фото

Приготування бананових чіпсів в духовці

Корисні властивості обумовлені самим складом фрукта. Банан у великій кількості містить кальцій, калій, клітковину, вітамін С і В9. Також до складу в невеликих дозах входить залізо, селен, мідь і цинк.

Користь продукту в наступному:

  1. Нормалізує роботу кишечника.
  2. Знімає запалення слизової шлунка.
  3. Знижує рівень холестерину і цукру в крові.
  4. Сприяє очищенню організму від солей.
  5. Покращує настрій і мозкову активність.
  6. Надає енергії.
  7. Нормалізує нервову систему.
  8. Сприяє процесу кровотворення.
  9. Є профілактикою серцево-судинних захворювань.

Тільки самостійно приготовані чіпси володіють такими корисними властивостями.

Шкода ласощів складається в його високій калорійності. Скільки калорій в бананових чіпсах? Незважаючи на те, що банани допомагають скинути вагу, смажене блюдо з них погано впливає на фігуру. У 100 г бананових чіпсів міститься до 550 ккал. До складу ласощів у великій кількості входять жирні кислоти і холестерин, які впливають на набір зайвих кілограмів.

Через шкідливі добавки, такі як пальмова олія, можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. Регулярне вживання магазинних бананових чіпсів може привести до появи цукрового діабету, хвороб серця, атеросклерозу і злоякісних новоутворень. Вживання продукту викликає звикання.

Як зробити бананові чіпси в домашніх умовах?

Складові:

приготування:

  1. Попередньо нагріти духовку до 90 °C.
  2. Банани очистити від шкірки, нарізати кільцями однакової товщини і викласти на деко.
  3. З лимонів вичавити сік і побризкати їм бананові кружечки.
  4. Готувати при 180 °C близько години. Якщо по закінченню часу кільця не будуть готовими, продовжити випікати.

Для приготування бананових чіпсів за таким рецептом потрібно використовувати тільки стиглі, але не занадто м’які банани.

Блюдо, приготоване в домашніх умовах, не містить шкідливих добавок і дуже корисне для здоров’я. Чіпси можна вживати окремо або додавати в різні страви, наприклад, молочні каші.

Бананові чіпси: калорійність, користь і шкода для організму, рецепт в домашніх умовах

Які ж користь і шкода бананових чіпсів і чим вони так полюбилися гурманам? Спочатку варто розібратися, що ж це таке. Чіпси з бананів – це печене блюдо, приготоване з сушених скибочок фруктів.

Приготування ласощів займає кілька хвилин, після чого подається на стіл в якості частування або закуски. На смак – солодкі, хрусткі, як вівсяне печиво, їх можна поєднувати з різними топінгами і соусами.

Користь десерту з бананів така ж, як від свіжих фруктів, адже вони поживні, насичують організм вітамінами і складними вуглеводами.

Виробництво продукту

Як правило, виробництво хрустких бананових скибочок здійснюється в країнах Південно-Східної Азії.

Процес приготування не відрізняється особливою складністю, так як потрібно всього лише кілька найменувань продуктів: свіжі банани, цукровий сироп, пальмова олія. Плоди банани ріжуть на тонкі часточки і обсмажують в олії.

А щоб чіпси хрустіли, їх опускають в цукровий сироп. Але не завжди цей продукт буває солодким. Деякі виробники випускають бананові чіпси з сіллю, корицею і іншими ароматними прянощами.

Застосування

Бананові чіпси дуже поживні і будуть зручні для перекусу в поїздках і на тривалих прогулянках. Їх добре давати дітям в школу для перекусу на перерві.

Ними можна замінити дітям інші солодощі, що буде вкрай корисно. Також їх використовують як інгредієнт мюслі. Вони можуть бути смачним доповненням до гарячої солодкої каші.

Бананові чіпси додають в деякі фруктові салати і навіть випічку.

Останні топіки форуму на нашому сайті

  • Бонніта / Що краще – хімічний пілінг або лазерний?
  • Юлія-78 / Чи є результат від мезотерапії?
  • QueenMargo / Який крем маскує темні кола під очима?

Калорійність

Говорячи про користь і шкоду бананових чіпсів для організму людини, варто відзначити, що цей продукт відрізняється високою калорійністю. Якщо в 100 грамах свіжого банана міститься 96 ккал, то в сушеному варіанті понад 500 ккал.

Для тих, хто контролює вагу, дієтологи радять обмежити вживання цього продукту. У день дозволяється з’їдати близько тридцяти грамів продукту.

Дієтичним блюдом воно точно не є, але періодичне вживання даного ласощі сприяє швидкому відновленню організму.

Користь сушених бананів для організму людини

Різноманітний вітамінний, мікро і макроелементний склад і висока харчова цінність роблять продукт досить корисним для здоров’я. Але тільки помірне вживання страви може принести користь нашому здоров’ю.

Вітаміни групи B, що знаходяться в складі, покращують обмін речовин, позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної і нервової систем, поліпшують роботу мозку. Це непоганий перекус для дитини і дорослого, здатний поліпшити пам’ять і підвищити пильність.

Ми сказали, що в продукті дуже багато калію і магнію, а це теж позитивно впливає на серцево-судинну систему. Високий вміст клітковини покращує роботу шлунково-кишкового тракту, очищає стінки кишечника, стимулює обмін речовин і створює відчуття наповненості шлунка.

І це ще один плюс на користь перекусу в’яленими бананами – калорійний, здавалося б, продукт, допомагає при схудненні. Але вживання їх повинно бути строго обмежене і не вимірюватися сотнями грамів на день. Інакше чекає зворотний ефект.

Вибирайте щодо низькокалорійні в’ялені банани, які були замочені в сиропі.

Вживання продукту призводить до підвищеного вироблення серотоніну – гормону радості, завдяки чому поліпшується настрій і працездатність, а енергія б’є ключем. З цієї причини сушені банани особливо корисні жінкам у ПМС і під час менструального періоду.

Набагато корисніше «підняти» свій настрій сухофруктом, ніж калорійним тістечком. У цей момент організм жінки потребує додаткової порції заліза, а в 100 грамах в’ялених бананів міститься понад 1 мг мікроелемента, що становить 6,5% від норми.

Склад

При обробці свіжих бананів плід зазнає змін в складі, але незначні. Солодкий смак, приємний аромат і корисні компоненти продукту зберігаються, серед яких виділяють:

  • залізо – 19%;
  • калій – 13%;
  • клітковина – 9%.

Крім цього, сушений продукт містить вітамін А, фосфор і магній. Ще раз нагадаємо: незважаючи на те, що склад бананових чіпсів несильно відрізняється від свіжого фрукта, його калорійність збільшується в кілька разів.

Склад і калорійність бананових чіпсів

Після обробки свіжих скибочок бананів склад змінюється, але незначно. Корисні властивості зберігаються, солодкість і аромат теж. У число компонентів входить наступне:

  • Харчове волокно, яке включає в себе майже 9 грам клітковини в 100-грамовій порції. Це третина обов’язкового щоденного кількості речовин для жіночого організму.
  • У стандартній порції міститься 19% заліза.
  • Калію в бананових чіпсах після термічної обробки залишається стільки ж, 13%.

Також банани багаті вітаміном А, магнієм і фосфором.

При тому, що якість корисності не змінюється, калорійність продукту збільшується – половина порції сушених фруктів містить стільки ж енергетичної цінності, скільки ціла порція свіжих бананів.

Тому для схуднення вони не рекомендовані, а для перекусу і вгамування сильного голоду підійдуть. Через клітковини, що входить до складу бананів, організм довго перетравлює їх, витрачаючи багато енергії.

Це змушує шлунок виробляти сік у великій кількості, запускається обмін речовин, стимулюється перистальтика кишечника. Спортсмени споживають банани перед тренуваннями для збагачення м’язів енергією. Якщо їсти їх після занять, це стимулює ріст м’язової маси. У бананових чіпсах калорій достатньо багато – 519-526 ккал на 100 грам продукту.

Вітаміни та мінерали

На думку дієтологів, в половині невеликої чашки даних сухофруктів (приблизно 34 грами) міститься чотири відсотки щоденної порції корисних речовин:

  1. Фосфор, що входить до складу сушених бананів, бере участь у роботі центральної нервової системи.
  2. Кальцій і калій сприятливо впливають на роботу серця, судин, кісткової системи.
  3. Вітамін А сприяє зміцненню імунітету і поліпшенню зору.

Цікавим фактом є те, що банани є єдиним фруктом, який здатний підняти настрій. Справа в тому, що великий вміст в продукті амінокислот, вітаміну B6 допомагає організму виробляти серотонін.

Протипоказання і шкода

Leave comment