Індичка: користь і шкода, калорійність, як приготувати, відгуки

М’ясо індички використовується в кулінарії багатьох країн світу. Це дієтичний продукт з багатим хімічним складом і високими смаковими якостями. Його можна готувати різними способами: варити, смажити, тушкувати, запікати. Чим же корисно це чудове м’ясо для людини і як правильно його приготувати, ми і розповімо.
Що містить м’ясо індички
Калорійність 100 грам продукту становить 189 кКал. Те ж кількість м’яса індички має наступну харчову цінність:
- вода (63,52 г);
- вуглеводи (0,06 г);
- жири (7,39 г);
- легкозасвоюваний білок (28,55 г);
- зола (18 г).
Такий зміст білка дозволяє говорити про м’ясо індички як про найбільш підходяще для дієтичного та дитячого харчування.
Найбільш калорійними і містять найбільше жиру вважаються ніжки (11 г жиру на 100 г продукту) і шкіра птиці. У них відкладаються холестерин і інші не дуже корисні для організму речовини. Найменш калорійна грудка – вона містить 0,84 г жиру на 100 г продукту. Повноцінний білок забезпечує людину необхідним набором жиророзчинних вітамінів і амінокислот краще, ніж сир.
Багатий вітамінний склад представлений:
- жиророзчинні вітаміни A, D, E;
- водорозчинні вітаміни B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6, B9 і B12.
Ці вітаміни мають велике позитивний вплив на людський організм:
- В організмі вітамін А виконує роль, пов’язану з процесами розмноження і росту, підтримкою імунітету, функцією зору і відновленням епітеліальних тканин.
- Кальциферол (вітамін D) має антирахітичні властивості. Кальциферол бере участь у кальцієвому обміну в організмі: сприяє всмоктуванню кальцію з травного тракту і його накопиченню в кістковій тканині.
- Вітамін Е є природним антиоксидантом, бере участь в біосинтезі білків і найважливіших процесах клітинного метаболізму.
- Вітаміни групи B беруть участь у всіх основних процесах організму: впливають на обмін речовин, беруть участь у нервово-рефлекторній регуляції.
Крім білків, жирів, вуглеводів і вітамінів, велику роль в людському тілі виконують елементи. У тканинах організму на сьогоднішній день виявлено більше 70 різних макро- і мікроелементів. З них в індичці присутні близько 36%.
З мінералів в м’ясі містяться (на 100 г продукту):
- кальцій – 14 мг;
- залізо – 1,1 мг;
- магній – 30 мг;
- фосфор – 223 мг;
- калій – 239 мг;
- натрій – 103 мг;
- цинк – 2,5 мг;
- мідь – 0,1 мг;
- марганець – 0,6 мг;
- селен – 29,8 мкг.
Індичка корисна для людей різного віку саме завдяки своєму багатому складу. Дітям вона забезпечує надходження всіх необхідних для активного росту речовин, дорослим і сформованим людям дозволяє налагодити збалансоване харчування, а в більш пізньому віці заповнює відсутні для повноцінної роботи організму елементи.
Смакові якості
Смак тушки визначається тим, чим годували птицю. Тому багато людей вважають за краще купувати тушки у фермерів, а не в магазинах. Бульйон або суп з таким м’ясом дуже ароматний, викликає апетит, підвищує рівень енергії і бадьорить.
Смакові переваги кожної людини індивідуальні, але індичину прийнято вважати більш делікатесним і смачним м’ясом, ніж курятину, яловичину або свинину.
Чим корисне м’ясо індички
Набір макро- і мікроелементів, а також вітамінів створює ряд унікальних властивостей:
- прискорює внутрішньоклітинні процеси і обмін речовин в організмі;
- запобігає ризику недокрів’я;
- позитивно впливає на роботу міокарда і кровоносної системи;
- нормалізує тиск;
- заповнює обсяг кальцію в організмі і формує кісткову систему;
- білок, як джерело природного протеїну, допомагає в розвитку м’язової маси.
М’ясо індички входить до складу дієтичного, а також лікувального харчування для тих, хто відновлюється після перенесеної хвороби. Позитивно впливає на роботу шлунка.
Бульйон на основі індички поповнює сили, насичує організм корисними речовинами, зміцнює імунітет. Часто використовується як засіб профілактики і лікування респіраторних вірусних захворювань, грипу, ангіни. Найсмачніший і корисний бульйон виходить, якщо додати в нього коріння (морква, селера) і трави. Після прийому бульйону істотно поліпшується самопочуття.
Для дорослих
Всі речовини, що потрапляють в організм дорослої людини, мають регуляторні, відновлювальні або підтримуючі функції. Кількість функцій обумовлено набором макро- і мікроелементів, їх взаємодією. М’ясо індички насичує організм енергією, надає заряд бадьорості і забезпечує хороше психоемоційний стан.
Регулярне вживання його в їжу зміцнює імунітет, захищає організм від впливу стресогенних чинників, забезпечує хорошу якість сну.
Кальцій і фосфор зміцнюють кістковий апарат, перешкоджають розвитку застійних процесів в кістковій тканині та іншим патологіям. Селен, присутній в м’ясі, підтримує баланс гормонів і покращує роботу ендокринної системи організму. Позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, виводить холестерин, здійснює профілактику атеросклерозу та інших захворювань судин. Індичку можна вживати в їжу діабетикам через низький глікемічний індекс.
Калій необхідний для забезпечення внутрішньоклітинних процесів. З’єднання калію сприяють виведенню з організму зайвої рідини. Порушення калієвого обміну ведуть до дистрофії, захворювань нирок і серцево-судинної системи. Натрій також необхідний для внутрішньоклітинного обміну. Впливає на стан короткочасної пам’яті, м’язової системи і діяльності кишечника.
Важливо! У підвищеній кількості кальцію потребують діти (до 1,4 г на добу), вагітні жінки (до 1,5 г на добу) і матері-годувальниці (до 1,8 г на добу).
Для дітей
Індичка є дуже корисним продуктом для дітей, оскільки вона гіпоалергенна і має високу поживну цінність для організму, що росте. Користь полягає в поставках білка, який буде використаний організмом для розвитку м’язової системи, і калію для зміцнення скелета і запобігання захворюванням опорно-рухового апарату. Індичку можна вводити в раціон з 8-місячного віку як перший м’ясний прикорм. У дитяче харчування індичку включають як мінімум 2 рази на тиждень.
Користь для дітей також полягає в її здатності зміцнювати імунітет і сприяти росту організму. Для набору м’язової маси ідеально підходить білок, що міститься в м’ясі.
При нестачі білка організм відчуває себе мляво, з’являється синдром хронічної втоми. Індичка сприяє профілактиці недокрів’я, підвищенню бадьорості і фізичної активності.
Зміцнення скелета за допомогою калію і фтору також необхідно дитячому організму.
Для спортсменів
Для людей з інтенсивним фізичним навантаженням і спортсменів м’ясо індички є можливим джерелом відновлення енергії і протеїну.
Індичка містить близько 30% легкозасвоюваного білка, невелику кількість холестерину, незамінний набір вітамінів і мінералів, що робить її головною різновидом м’яса в спортивному харчуванні. Завдяки вмісту різних білків, індичка дозволяє швидко набирати м’язову масу.
Багатий вітамінний і мінеральний комплекс робить індичку кращим вибором м’яса в меню спортсмена.
Індичка забезпечує:
- швидке відновлення організму після важкого фізичного навантаження;
- зміцнення скелета;
- підвищення витривалості;
- прилив енергії.
Важливо! Індичка може забезпечити білком спортсменів, які не можуть використовувати протеїн через непереносимість лактози (з неї синтезують протеїн).
Чи можна їсти
Головні переваги м’яса – низька калорійність і висока поживність. Гіпоалергенне дієтичне м’ясо можна їсти всім категоріям дорослих і дітей, в тому числі спортсменам, що худнуть, жінкам під час вагітності і лактації.
При вагітності і лактації
Корисно для раціону вагітних насамперед як джерело заліза і білка. Індичка сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує процеси травлення, стабілізує обмін речовин, прискорює метаболізм. Набір вітамінів групи B в 100 гр продукту становить 60% денної норми вітамінів цієї групи для вагітної жінки.
Інформація, що міститься в ньому фолієва кислота, забезпечує правильне формування нервової системи плоду, а також благотворно впливає на психоемоційний стан самої жінки. Рекомендована кількість в раціоні вагітної 100-150 гр на добу.
Як джерело магнію, підтримує не тільки нервову систему, а й роботу сечостатевої системи вагітної.
Важливо! Індичка – ідеальний продукт для жінки в період лактації. Це особливо важливо на першому місяці життя немовляти. Коров’яче молоко з раціону жінки в цей період виключають, щоб уникнути алергічних реакцій у малюка на його присутність в раціоні матері.
При схудненні
Грамотно складена дієта обов’язково включає в себе тваринний білок. Деякі необхідні організму амінокислоти містяться тільки в м’ясі і не синтезуються штучним шляхом. Індичка відноситься до легких видів м’яса, тому відмінно підходить для дієтичного харчування.
При приготуванні їжі ви легко можете контролювати її калорійність:
- зняли шкурку – калорійність зменшилася на 1/3;
- використовували грудку – калорійність знизилася ще більше.
При цьому їжа не втрачає своїх смакових якостей. При низькій калорійності індичка є джерелом корисних вітамінів і мінералів. Нікотинова кислота, що міститься в ній, контролює вміст холестерину в крові і сприяє розщепленню наявних холестеринових бляшок, а також запобігає утворенню нових. Для тих, що худнуть важливо те, що в цьому м’ясі немає вуглеводів і дуже низький вміст жиру.
Застосування в кулінарії
М’ясо дуже популярне не тільки через свою величезну користь, а й завдяки смаковим якостям. Приготувати продукт можна різними способами: смажити, тушкувати, готувати на пару, запікати, варити. Воно відмінно поєднується з будь-яким гарніром: овочами, макаронами або крупами.
Виняткова харчова цінність дозволяє використовувати його в дитячому харчуванні і раціоні для тих, хто проходить період реабілітації після хвороби.
Може бути використано в якості інгредієнта м’ясних салатів, начинки для пиріжків, основи для бульйону і у вигляді ковбасок, сосисок, котлет тощо.
Індичка подається з білим вином. До неї добре підходять вершкові соуси.
Що готують у різних країнах світу
Будь-яка країна має свої кулінарні традиції, в тому числі і в приготуванні страв з індички.
Запечену індичку на Різдво готують у багатьох англомовних країнах. Англійці подають її на Різдво з овочевим гарніром. У США – фарширують яблуками. Індичка – головне блюдо Дня подяки також у Америці цей птах – головна прикраса столу на цей день. Канадці подають птицю до столу з журавлинним соусом.
Дізнайтеся, чим корисна журавлина і як приготувати журавлинний соус до птиці.
Скільки потрібно варити
Перш ніж відварити м’ясо – його обробляють на порційні шматки, вздовж волокон. Після цього продукт обдають окропом, щоб зберегти його соковитість при подальшій готуванні. При обробці шкірку знімають.
Різні частини тушки проварюють не однаково:
- філе – 30 хвилин;
- ноги – 60 хв.
Якщо індичка нарізана великими шматками, то варити їх потрібно довше (близько години). Якщо в процесі варіння ви додасте в воду 1 невелику моркву, 1 цибулину і спеції, то відварене м’ясо буде мати більш яскравий і насичений смак.
Відварювання філе для дитячого харчування має ряд особливостей: проваривши 10 хвилин перший бульйон, його зливають і продовжують варіння, заливаючи м’ясо новою порцією води. Ця процедура допоможе позбутися від зайвого жиру і шкідливих речовин.
З чим поєднується
У приготуванні їжі індичка поєднується практично з будь-якими продуктами. Причиною цього є її смакова нейтральність.
Відварюючи м’ясо, до нього часто додають цибулю, моркву, часник, перець, лавровий лист, селера.
Для смаження використовується класичний набір спецій: цибуля, часник, перець.
При запіканні можна використовувати (в доповнення до цибулі, часнику і перцю) коріандр, паприку, кмин, імбир, кардамон, аніс.
Індичатина також поєднується з такими інгредієнтами, як чебрець, розмарин, майоран, базилік, орегано, зіра, кріп, петрушка, томати (черрі), червона цибуля, цибуля-порей, солодкий перець, горошок, мед, лимон.
Секрети приготування
У приготуванні різних типів м’яса є свої секрети.
Маринування і запікання:
- Час перебування в маринаді – 2 доби. Після маринування індичку промивають, щоб частинки маринаду не зіпсували шкіру при запіканні.
- Перед запіканням ніжки і крильця фольговані, щоб запобігти пригоранню.
- Начиняти слід безпосередньо перед запіканням.
- У духовці індичка готується при температурі +180 градусів.
Відварювання:
- Перед відварюванням необхідно продукт обдати окропом (це зробить його соковитішим).
- Відварюють птицю разом з корінням і спеціями – це додасть смак і аромат.
Смаження:
- Відварені шматочки для салату злегка підсмажують.
- Шматочки філе обсмажують з усіх боків протягом 5-10 хв. Ніжки обсмажуються з кожного боку по 15 хвилин. Для того, щоб філе було соковитіше, після смаження його можна 10 хвилин згасити в невеликій кількості бульйону або маринаду.
Як вибрати м’ясо індички при покупці
Найсмачніше м’ясо у молодої індички (3-4 місяці). Її вага в цьому віці становить від 5 до 10 кг. У свіжозабитої птиці м’ясо пружне і щільне, шкіра гладенька, світла, не слизька. Тушка більше 20 кг може виявитися жорсткою, такий птах може бути вельми старою. Її м’ясо залишиться жорстким навіть після декількох годин варіння.
М’ясо індички: користь і шкода
Привіт, шановні читачі. Останнім часом у нас все більше входить в раціон м’ясо індички. І це не випадково. Адже якщо взяти все наявне м’ясо на ринках і в магазинах, то у м’яса індички велике майбутнє. Чому я так сказав? Та тому що корисніше м’яса немає, принаймні для мене. Багато хто може зі мною не погодитися, є, звичайно, м’ясо і корисніше, ніж м’ясо індички. Наприклад, візьмемо кролика. Всі вже давно знають, що найкорисніше і дієтичне м’ясо – це м’ясо кролика. А тепер давайте спробуємо порівняти його з індичкою.
Порівняння м’яса кролика і м’яса індички
По-перше, м’ясо кролика є гіпоалергенним, і тому його першим радять вводити в прикорм грудним дітям. Але, м’ясо індички теж гіпоалергенне, і його теж можна вводити в прикорм малюкам.
Подивимося на вміст білків у м’ясі. У відвареній кролятині білка міститься близько 24.6%, в той же час в відвареній індичатині – 25.3%.
Але, це не велика різниця. У чому ж більше відмінності між м’ясом кролика і м’ясом індички? Кролик є більш дієтичним. У відвареній кролятині жирність становить всього 7.7%, в той же час у відвареного м’яса індички – 10%.
А тепер подумаємо про ціну, або точніше різниці в ціні кролика і м’яса індички. Тушка кролика коштує 5.17 доларів за кілограм. Філе індички коштує 5.79 доларів за кілограм. Різниця не велика, та знайти можна і дешевше. Але зате весь шматок становить саме м’ясо без кісток, що не скажеш про кролика.
А якщо ще взяти не філе, а стегно, то воно коштує 4.32 долара за кілограм. І в невеликому кілограмовому стегні всього одна кістка, яка важить всього близько 100 грам. А якщо перерахувати на чисту вагу вартості м’яса, то вийде, що коштує воно все одно дешевше кролика, а саме 4.72 долара за кілограм м’яса без кістки.
Ціни можуть відрізнятися від ваших. Я взяв за основу ціни одного великого супермаркету, і вони не є еталоном. У нас на ринку можна купити дешевше на 5 – 10%, в залежності від різних частин індички.
Ось таке цікаве зробив я порівняння між м’ясом кролика і м’ясом індички. Ну а тепер можна детальніше поговорити і про саме м’ясо індички, про його користь і шкоду.
І для зручності знову я спеціально для вас зробив зміст статті.
Індичка калорійність і харчова цінність в 100 грамах
Для загального ознайомлення можете поглянути на таблицю.
Але не все точно по таблиці. Навіть здавалося б дві однакові частини індички приготовані однаково, але з шкурою і без шкури, будуть відрізнятися. Приготоване м’ясо індички зі шкурою матиме більше калорій, ніж приготоване без шкури. Індичка зростає довго, і тому встигає набрати жиру під шкіру.
Взагалі що стосується калорій, то всі показники відносні. Тут все залежить не тільки від приготування м’яса індички, а й від багатьох факторів вирощування.
Щоб смажена індичка була менш калорійна, в неї треба додавати сік лимона або навіть сік будь-яких цитрусових. Або подавати або смажити з імбиром. Хоча, мені більше до смаку використовувати кизиловий соус. Дуже гарне поєднання і не відчувається тяжкості в шлунку. До того ж кизиловий соус сприяє кращому засвоєнню заліза з м’яса індички.
Рецепт кизилового соусу ви можете подивитися в моїй статті «Соус з кизилу рецепт з фотографіями.» Виходить дуже смачний і корисний соус.
Для загального ознайомлення в таблиці вище наведена також і харчова цінність грудки індички. Але знову таки, як ви розумієте, це усереднені дані.
М’ясо індички користь
Як ви вже прочитали вище, м’ясо індички є дієтичним м’ясом. Але не просто дієтичним, а ще й дуже корисним. Наприклад, за вмістом заліза, м’ясо індички перевершує навіть яловичину. А для того, щоб залізо краще засвоювалося, його потрібно їсти з кизилом. Кизил сприяє кращій засвоюваності заліза з м’яса, а також з овочами.
Також варто відзначити, що в м’ясі індички міститься натрій, який поліпшує склад нашої крові і тим самим покращує обмінні процеси.
І варто зазначити, що містяться вітаміни А, В і Е дозволяють легко засвоюватися м’ясу індички, та й холестерин нам не страшний, його занадто мало в порівнянні з іншими видами м’яса. Зміст холестерину на 100 грам м’яса не більше 75 мг.
А мононасичені кислоти допомагають ще й виводити холестерин.
Хоча, слово «м’ясо» може бути не зовсім доречно використовувати, адже це ж птах. І вона має низький вміст жиру, особливо в грудях. Це сама пісна частина в індичці.
М’ясо індички може вам надати навіть лікувальну допомогу. Наприклад, у вас стрес, депресія і як наслідок безсоння. З’їжте індичку, і у вас все це пройде, адже в м’ясі індички міститься триптофан.
Триптофан сприяє виробленню нашим організмом серотоніну, що має назву «гормоном щастя», і ще триптофан діє як заспокійливе.
Адже не дарма в м’ясі індички міститься вітамін В6 і магній, що входять у знамените заспокійливе засіб відоме нам під назвою МАГНЕ В6.
Наприклад, мені дуже подобається їсти м’ясо індички у вигляді шашлику. Воно виходить соковитим і смачним. Рецепт шашлику ви можете підглянути в моїй статті «Як приготувати шашлик з філе індички рецепт з фотографіями.»
Але не тільки як заспокійливий засіб можна використовувати страви з індички. Можна навіть і як джерело енергії. Адже завдяки великому вмісту білка ми можемо отримати велику кількість енергії. Адже білок в нашому організмі легко засвоюється і переробляється в життєву енергію.
Ще одна дуже важлива деталь. М’ясо індички містить фосфор, лише трохи поступаючись при цьому рибі. А в комплексі з кальцієм це чудовий будівельний матеріал для кісток і підтримки суглобів. Так що м’ясо індички корисно їсти при супутніх захворюваннях суглобів.
Ще я не згадав вітаміни К, РР, калій, йод, селен, марганець і сірку, які теж сприяють корисному впливу на наш організм.
Скільки потрібно варити індичку
Якщо ви хочете відварити грудку індички, щоб відразу її з’їсти, то вам краще класти її в холодну воду і варити 30 хвилин.
Близько години вариться стегно, все залежить від розміру. Гомілка вариться близько 50 хвилин. А ціла індичка буде варитися не менше 3 годин.
Приготування окремих частин на пароварці подовжить час приготування в середньому на 20%. В мультиварці навпаки, швидше звариться на 10 хвилин.
М’ясо індички шкода
За своїм складом це унікальний дієтичний продукт, який не викликає алергії. Вітаміни, мікро- та макроелементи, що містяться в ньому, дозволяють вважати це м’ясо корисним на всі 100%.
Кому ж все-таки може бути шкідливим м’ясо індички? Тільки тим, хто їстиме його не свіжим. Або, можливо, при переїданні це м’ясо може нашкодити, як в принципі і будь-яка їжа.
У м’яса індички лише один недолік — його ціна. У порівнянні з м’ясом курки воно дорожче майже в два рази. А ось якщо порівнювати з дієтичним м’ясом кролика, то різниця незначна, а вигоди описані вище.
Загалом я рекомендую м’ясо індички включити в свій раціон, воно легше засвоюється нашим організмом і приносить тільки користь.
Індичатина – користь і шкода, калорійність і кому показана
Користь м’яса індички для організму вимірюється не тільки калоріями, яких в ній набагато менше, ніж у курятині або в будь-якому іншому м’ясі. В першу чергу, індичатина – це цінне джерело білка, вітамінів групи В та мікроелементів, необхідних для нашого здоров’я.
Калорійність індичатини і вміст корисних речовин
Індичатина містить більше поживних речовин і при цьому менше жиру і холестерину, на відміну від інших видів м’яса (яловичина, свинина і курка). Вона відмінно засвоюється і ідеально підходить тим, хто займається спортом, стежить за своєю вагою і підтримує різноманітне та корисне меню. Отже, користь і шкода для організму.
Чим корисна індичатина:
- Білок. У 100 грамах м’яса індички міститься близько 29 грамів білка, що відповідає майже половині рекомендованої добової дози. Білок є будівельним блоком людського організму і дуже важливий для росту волосся, шкіри, м’язів, здорових кісток і зв’язок, здоров’я нігтів тощо. Індичатина є безпечним і природним джерелом для лікування різних проблем зі шкірою, волоссям і нігтями.
- Селен – це тип антиоксиданту, який допомагає запобігти раку, а також знижує ризик виникнення ішемічної хвороби серця. Крім того, селен має здатність захищати організм від впливу срібла, ртуті, кадмію та інших шкідливих елементів. Антиоксиданти, присутні в м’ясі індички, допомагають запобігти пошкодженню від впливу вільних радикалів і продовжують молодість.
- Вітаміни групи В. М’ясо індички є хорошим джерелом вітамінів групи В: B-3 і B-6. Вітамін B-3 допомагає знизити рівень холестерину, необхідного для здорової шкіри і роботи мозку.
- Вітамін B-6 допомагає підтримувати тонус м’язів, сприяє виробленню антитіл, еритроцитів, підвищенню метаболізму, і дуже важливий для зростання. Одна порція м’яса індички містить близько 36% вітаміну B-3 і 27% вітаміну B-6.
- Жир. М’ясо індички містить дуже мало жиру. Це найкраща їжа для тих, хто займається спортом. Низький вміст жиру і високий вміст білка допомагають прискорити ріст м’язів і підвищити загальну продуктивність. Рекомендується для тих, хто робить важкі тренування.
- Мінерали. М’ясо індички містить кальцій, магній, білок і вітамін D, які зміцнюють кістки і запобігають остеопорозу. Магній сприяє абсорбції кальцію, заспокоює тривогу, сприяє травленню, запобігає запорам, знімає м’язові спазми, регулює рівень мінералів натрію, кальцію і калію.
- Залізо. Грудинка індички містить велику кількість заліза, яке дуже важливо для вироблення крові і енергії. Недолік вмісту заліза в організмі може викликати втому, випадання волосся, головний біль, сухість шкіри, ламкість нігтів тощо. У 100 грамах індички міститься близько 1,5 міліграмів заліза.
- Фосфор. Крім кальцію, вітаміну D і вітаміну K, організм потребує й фосфорі. Цей мінерал зміцнює кістки і зуби, а ще сприяє виробленню білка. Одна порція м’яса містить 196 мг фосфору, який може зберегти ваші кістки і зуби в довгостроковій перспективі здоровими.
Таблиці змісту калорій, вітаміна В і мікроелементів
Таблиця показує вміст калорій і мікронутрієнтів на 100 г запеченої індички:
грудинка | червоне м’ясо | |
калорії | 157 ккал. | 187 ккал. |
вуглеводи | – | – |
волокно | – | – |
цукор | – | – |
жир | 3.2 г | 7.2 г |
насичений жир | 1.0 г | 2.4 г |
мононенасичені жири | 0.6 г | 1.6 г |
поліненасичені жири | 0.9 г | 2.2 г |
Омега-3 | 70 мг | 170 мг |
Омега-6 | 570 мг | 1750 мг |
білок | 29.9 г | 28.6 г |
Співвідношення вмісту вітамінів групи В:
У 3 | О 6 | В 2 | В 5 | О 12 | В 1 | фолат | |
грудинка | 34% | 27% | 8% | 7% | 6% | 4% | 1% |
червоне м’ясо | 18% | 18% | 15% | 13% | 6% | 4% | 2% |
Співвідношення вмісту мікроелементів:
грудинка | червоне м’ясо | |
селен | 46% | 58% |
фосфор | 22% | 20% |
цинк | 14% | 30% |
калій | 9% | 8% |
залізо | 7% | 13% |
магній | 7% | 6% |
натрій | 3% | 3% |
кальцій | 2% | 3% |
мідь | 2% | 8% |
марганець | 1% | 1% |
Кому корисно їсти індичину
М’ясо індички містить багато корисних речовин, цінних для організму:
- Дуже низький відсоток холестерину, з яким легко справляється травна система без шкоди для судин.
- Активізується метаболізм, живить організм жінок особливими ферментами, які попереджають різні захворювання (в тому числі генетичні і ракові).
- Залізо, що міститься в складі м’яса індички, запобігає анемії, а при регулярному вживанні допомагає боротися з недокрів’ям.
- Містить велику кількість магнію, який допомагає оптимізувати роботу серця.
- Фосфор в складі м’яса індички у кількості, майже такій самому, як у червоній рибі, завдяки чому кісткова система людини відмінно засвоює кальцій, що позитивно позначається на зовнішності (нігті, зуби і волосся наповнюються здоров’ям і стають міцнішими). Особливу увагу на це потрібно звернути людям із збоями в ендокринній системі.
- Кількість натрію в індичці значно більше, ніж в яловичині або телятині. Натрій, як відомо, оптимізує роботу серця і нервової системи, а його недолік часто призводить до зневоднення організму.
- У 100 г індичатини міститься добова частка селену, необхідна людині. Завдяки оптимальній кількості селену в організмі лімфатична і гормональна системи будуть гарантовано здоровими.
- Важливий аспект: м’ясо індички допомагає запобігти раковим хворобам. Ферменти з індичого м’яса використовують у виготовленні ліків, що борються з онкологією.
- Продукт позитивно впливає на травну систему, сприяючи очищенню і висновку застояних стагнаційних процесів.
- Регулярне вживання м’яса індички позитивно позначиться на функціонуванні підшлункової залози, яка відповідає за переробку білків, жирів, вуглеводів, а також за виробництво гормонів.
- Позитивні результати покаже і бульйон з індички. Він допоможе відновити енергію і сили після перенесених сезонних хвороб і ангіни.
- Дуже корисно включити індичку в меню дитини, а також жінкам під час вагітності. Підвищиться вміст білка, що позитивно вплине на правильний розвиток нервової і кісткової систем.
Індичатина для бодібілдерів
М’ясо індички дуже популярно серед бодібілдерів через високий вміст протеїну, який допомагає нарощувати м’язи.
А також:
- Оптимізує обмін речовин.
- Підвищує роботу головного мозку.
- Стабілізує гормональну і лімфатичну системи.
- Зводить до нуля атеросклероз, і успішно бореться з остеохондрозом.
- Зміцнює кісткову систему.
- Бере активну участь у відновленні енергії і життєвих сил.
- Нормалізує сон.
- Сприяє продовженню молодості в клітинах організму.
- Позитивно впливає на потенцію у чоловіків.
Індичатина для організму жінки
Індичатина – цінний продукт в меню. Відмінно оптимізує обмін речовин і змушує організм ефективно засвоювати їжу. Як наслідок, важливі мікро- і макроелементи, а також необхідні вітаміни і амінокислоти принесуть організму максимум користі:
Зміцнює імунну систему
Вживання в їжу стегенець і грудинки забезпечить організм великою кількістю поживних речовин і додасть енергії. Сприяє цьому вміст у м’ясі калію, білка і селену. При регулярному вживанні йде зміцнення імунної системи. Селен, що міститься в м’ясі індички, дозволяє імунітету відбивати небезпечні для здоров’я віруси і бактеріальні інфекції.
Індичатина підвищує метаболізм
Відомо, що калій, ніацин, цинк і тіамін в індичці прискорюють метаболізм. Це сприяє підтримці здорової ваги і дуже важливо для жінок після 40, коли цей процес починає істотно сповільнюватися.
Підтримує психологічне здоров’я
Містить триптофан (амінокислоту, необхідну для вироблення серотоніну – гормону гарного настрою), яка необхідна в стані депресії, стресу і занепокоєння. Особливо в період ПМС і клімаксу.
Дієтологи припускають, що дефіцит серотоніну може призвести до високих рівнів стресу і важкої депресії.
Ідеально для схуднення
Дієтологи не тільки рекомендують включати індичину в раціон людей, які страждають ожирінням і надмірною вагою, але й вживати її тим, хто хоче підтримувати здорову вагу тіла. Це м’ясо є джерелом поживних речовин, таких як рибофлавін, тіамін, вітаміни В і С, фосфор, білок, калій і т. д. Крім того, м’ясо індички не містить жиру.
Одна порція смаженої індички на грилі містить всього 23 калорії, що є просто знахідкою для людей, які хочуть схуднути, але не можуть уявити собі життя без м’яса.
Індичатина при серцево-судинних захворюваннях
Підтримка серцево-судинного здоров’я відноситься до дієти, заповненої поживними продуктами харчування. Ви можете вживати 2 – 3 порції індички в тиждень, але уникайте готувати її в великій кількості масла.
Хворі з серцевими захворюваннями можуть включати м’ясо індички в свій раціон у поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями для підтримки здоров’я серця.
Підтримує рівень холестерину
Високі рівні холестерину сприяють різним серцево-судинним захворюванням. Ось чому дієтологи наголошують на споживанні їжі з мінімальним його змістом. І м’ясо індички – відмінний вибір: нульовий вміст жиру, мінімум калорій і мінімум холестерину.
Індичатина для діабетиків
Люди з діабетом мають досить обмежений вибір продуктів харчування через зміст цукру в них.
Дослідження показали, що вживання помірної кількості індичатини сприяє полегшенню симптомів діабету.
Це можливо головним чином тому, що в ній міститься мінімальна кількість калорій, жирів, холестерину і т. д. Діабетики можуть вживати це м’ясо тричі на тиждень без шкоди для здоров’я.
Здорова шкіра і волосся
Вживання м’яса індички регулярно продовжує молодість. Білок є будівельним матеріалом для волосся і шкіри. М’ясо індички сприяє виробленню колагену і у поєднанні з вітаміном С підтримує пружність і колір шкіри, а також запобігає випаданню волосся та сприяє їх росту.
Шкода індичатини
Алергія. Ситуації поодинокі, але все ж бувають.
Проблеми з нирками, тиском, сечостатеві дисфункції – теж причина для відмови від цього продукту.
При проблемах з печінкою також слід виключити індичину зі свого раціону. Високий вміст білка ускладнить роботу кровотворного органу, як наслідок – зниження відтоку жовчі.
Тим, хто страждає гіпертонією, порада: цей продукт можна залишити в меню, якщо виключити сіль і спеції. І, звичайно, отримати медичну консультацію.
Ще медики радять до прийому їжі вживати саме м’ясо, оскільки в шкірці птиці високий відсоток згубних жирових ферментів. Перед приготуванням видаліть шкірку.
Якщо індичатина призначається для дитячого меню – простежте за свіжістю продукту.
Індичатина містить триптофан, який, хоч і корисний для здоров’я, але при вживанні в надлишку викликає сонливість.
Негативні аспекти мають тільки одну сторону: індивідуальна непереносимість за станом здоров’я. В іншому продукт смачний, корисний, поживний і безумовно рекомендований до вживання.
М’ясо індички – склад, калорійність, користь і шкода для організму
Індичка – це і смачно, і корисно. М’ясо цієї домашньої птиці багате на вітаміни, легко засвоюваним білком, мікро- і макроелементами, а також жирними кислотами.
Продукт містить мінімум холестерину і має низьку калорійність. М’ясо індички рекомендують включати в харчування бажаючим схуднути та спортсменам.
Корисно їсти не тільки грудку або стегна птиці, а й серце, печінку та інші субпродукти.
Індичка – дієтичне, низькокалорійне м’ясо, яке рекомендовано включати в раціон як чоловікам, так і жінкам. М’ясо птиці, серце, печінка і шлунки мають багатий хімічний склад і використовуються в приготуванні страв для здорового і правильного харчування.
Калорійність свіжої індички на 100 г становить 275,8 ккал. Залежно від способу термічної обробки та обраної частини птиці енергетична цінність змінюється наступним чином:
- відварна індичка – 195 ккал;
- запечена в духовці – 125 ккал;
- на пару – 84 ккал;
- смажена без масла – 165 ккал;
- тушкована – 117,8 ккал;
- шлунки птиці – 143 ккал;
- печінка – 230 ккал;
- серце – 115 ккал;
- жир індички – 900 ккал;
- шкіра – 387 ккал;
- грудка без / з шкірою – 153/215 ккал;
- ніжки (гомілка) зі шкірою – 235,6 ккал;
- стегна зі шкірою – 187 ккал;
- філе – 153 ккал;
- крила – 168 ккал.
Харчова цінність сирої птиці на 100 г:
- жири – 22,1 г;
- білки – 19,5 г;
- вуглеводи – 0 г;
- вода – 57,4 г;
- харчові волокна – 0 г;
- зола – 0,9 г.
Співвідношення БЖУ м’яса індички на 100 г – 1: 1,1: 0 відповідно. Примітна особливість продукту в тому, що білок, який міститься в складі, засвоюється організмом приблизно на 95%. Завдяки цьому філе (варене, запечене й т. п.), а також інші частини птиці підходять для спортивного харчування та рекомендовані людям, які хочуть скинути зайві кілограми без шкоди для м’язової маси.
Хімічний склад індички на 100 г представлений у вигляді таблиці:
Найменування речовини | Кількісний вміст у складі продукту |
Хром, мг | 0,011 |
Залізо, мг | 1,4 |
Цинк, мг | 2,46 |
Марганець, мг | 0,01 |
Кобальт, мкг | 14,6 |
Калій, мг | 210 |
Сірка, мг | 247,8 |
Кальцій, мг | 12,1 |
Фосфор, мг | 199,9 |
Магній, мг | 18,9 |
Хлор, мг | 90,1 |
Натрій, мг | 90,2 |
Вітамін А, мг | 0,01 |
Вітамін В6, мг | 0,33 |
Тіамін, мг | 0,04 |
Вітамін В2, мг | 0,23 |
Фолати, мг | 0,096 |
Вітамін РР, мг | 13,4 |
Вітамін Е, мг | 0,4 |
Крім цього, в складі продукту містяться моно- і поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 в кількості 0,15 г, омега-9 – 6,6 г, омега-6 – 3,93 г, лінолева – 3,88 г на 100 г. У м’ясі присутні замінні і незамінні амінокислоти.
Корисні властивості індички
Корисні властивості дієтичного м’яса індички зумовлені багатим хімічним складом. Систематичне вживання птиці (філе, крила, грудки, гомілки, шиї і т. п.) надає багатогранне позитивний вплив на організм:
- Поліпшується стан шкірних покривів.
- Підвищується енергійність, зменшується нервозність і слабкість, зникає неуважність.
- Нормалізується сон, зміцнюється нервова система завдяки незамінним амінокислотам, що входять до складу продукту, що впливає на роботу головного мозку. Поліпшується настрій, людині стає простіше позбутися від напруги та розслабитися після важкого дня або фізичних навантажень.
- Зміцнюються зуби та кістки за рахунок кальцію та фосфору, що входять до складу м’яса індички.
- Нормалізується робота щитовидної залози та вироблення гормонів. Індичку можна їсти з метою профілактики захворювань щитовидки.
- М’ясо індички – профілактичний засіб від вікових когнітивних порушень.
- Продукт зміцнює імунну систему.
- Знижується рівень поганого холестерину в крові, а рівень хорошого підвищується.
- Поліпшується робота підшлункової залози.
- Регулярне вживання м’яса без шкірки знижує ризик виникнення раку підшлункової.
- Збільшується витривалість і зміцнюються м’язи – з цієї причини продукт особливо цінується спортсменами. Завдяки не тільки високому вмісту білка в складі, м’ясо допомагає формувати міцні м’язи і підвищує працездатність, за рахунок чого зростає продуктивність фізичних навантажень.
Регулярне вживання птиці покращує роботу шлунково-кишкового тракту, позбавляє від закрепів і прискорює метаболічні процеси.
Примітка: шлунки і шкіра індички також володіють багатим набором мінералів, однак якщо перші можна їсти під час дієти завдяки низькій калорійності, то шкіра птиці ніякого корисного впливу на організм не робить. Жир індички володіє поживними властивостями і в помірній кількості може застосовуватися в кулінарії.
Користь печінки птиці
У складі печінки птиці міститься велика кількість білків і необхідних для повноцінної роботи організму мінералів і вітамінів. Користь від систематичного вживання продукту в помірних кількостях (100-150 г на добу) проявляється наступним чином:
- поліпшується процес кровотворення, завдяки чому знижується ризик розвитку анемії;
- сповільнюється процес старіння;
- прискорюється відновлення клітин;
- поліпшується робота репродуктивної системи у жінок;
- зміцнюються стінки судин і поліпшується робота імунної системи;
- підвищується гострота зору;
- зміцнюються нігті і волосся;
- нормалізується робота щитовидної залози.
До складу продукту входить нікотинова кислота, яка нерідко застосовується в лікарських препаратах для лікування таких захворювань, як атеросклероз, ураження печінки, пелагра тощо.
Користь серця для здоров’я
Серце індички має широке застосування в кулінарії і володіє масою корисних властивостей. Лікарі рекомендують включити субпродукт (приготовлений будь-яким способом, крім смаження) в раціон людям:
- що страждають порушеннями процесу утворення клітин крові і анемією;
- з поганим зором;
- спортсменам і людям фізичної праці;
- з депресивними розладами;
- з синдромом хронічної втоми;
- працюють на посадах, що вимагають підвищеної мозкової активності (лікарі, педагоги тощо).
Серце рекомендують регулярно вживати людям, які часто піддаються стресу або нервовим навантаженням.
Індичка як елемент меню для схуднення
Найбільш придатними для схуднення вважаються філе і грудка індички, оскільки ці частини птиці є найбільш низькокалорійними. М’ясо індички допомагає тримати м’язи в тонусі і насичує організм необхідними для нормального функціонування мінералами і вітамінами.
Рекомендована добова доза споживання продукту становить 250-300 г, для схуднення – 150-200 г.
При регулярному вживанні м’яса птиці поліпшується процес травлення, завдяки чому розганяється метаболізм, а в організмі з’являється додаткова енергія, яка стимулює тіло до активності (в разі худніння – до занять спортом).
Для застосування в цілях схуднення важливий спосіб приготування птиці. Найбільш відповідний варіант – запікання в духовці, варіння, приготування на пару або на сковороді-гриль.
Невелика довідка за тривалістю готування:
- грудку або філе необхідно варити протягом півгодини;
- стегно або гомілку – протягом однієї години;
- цілу тушку – не менше трьох годин;
- запікати цілу птицю (4 кг) необхідно не менше двох з половиною годин.
Для маринаду можна використовувати сметану або майонез; слід обмежитися лимонним соком, різними спеціями, соєвим соусом, винним оцтом, часником, гірчицею. Можна використовувати невелику кількість меду.
Шкода індички і протипоказання
- Щоб м’ясо індички не завдало шкоди, необхідно утриматися від його вживання в разі індивідуальної непереносимості або алергії на білок.
- Крім того, існує кілька специфічних протипоказань:
- Занадто часте вживання продукту або порушення рекомендованої добової норми негативно позначиться на стані здоров’я людей, у яких:
- підвищений артеріальний тиск;
- ожиріння (особливо це стосується вживання жиру або шкіри індички);
- підвищений рівень холестерину в крові;
- остання стадія онкологічних захворювань;
- захворювання серцево-судинної системи.
У помірних кількостях допускається вживання відварного або запеченого продукту, приготованого без шкіри і не на жиру. Шкіра індички висококалорійна і шкідлива, тому рекомендовано знімати її перед приготуванням.
Серце і печінку містять велику кількість холестерину, тому їх необхідно вживати обережно і в збалансованій кількості (100-150 г на день), особливо це стосується людей з підвищеним рівнем холестерину в крові.
Підсумки
Індичка – корисний продукт з низькою калорійністю, високим вмістом білка і багатим хімічним складом. М’ясо індички рекомендовано вживати спортсменам і жінкам, які худнуть.
Продукт позитивно впливає як на функціонування внутрішніх органів, так і на роботу всього організму в цілому.