Каррі: користь і шкода, склад, застосування приправи.

Каррі – це приправа, яка знайшла величезну популярність у всьому світі. Що вона собою представляє, якими особливостями володіє? Чи є у неї позитивні і негативні якості? Про все це ми розповімо в нашому огляді – читайте, вивчайте і дізнавайтеся нове!
Склад спеції
Для початку ми обговоримо склад приправи каррі – це суміш декількох спецій, які найкращим чином поєднуються між собою.
У класичну суміш входять такі компоненти:
- Перець чилі червоний або зелений для гостроти;
- Куркума надає неповторний жовтий колір;
- Коріандр відповідає за приємний аромат;
- Кмин дає горіховий смак.
Склад спеції каррі може змінюватися – різні кухарі використовують різні рецепти приготування. В залежності від побажань кулінара, можуть бути додані такі компоненти:
- Чорний перець;
- Імбир;
- Фенхель;
- Кориця;
- Пажитник;
- Часник;
- Гвоздика;
- Мускатний горіх;
- Гірчичне зерно.
Тепер ви знаєте, з чого складається приправа каррі – пора розібратися, що вона собою являє і якими характеристиками володіє.
Опис
Спеція каррі – це не те ж саме, що однойменне блюдо або листя дерева. Вона являє собою суміш інгредієнтів, про які ми вже говорили вище, і була придумана зовсім не в Індії.
В Індії активно використовуються листя дерева або суміш гарам масала. А ось що це за приправа – каррі? Вона була створена англійськими кухарями – вже з Британії почалося її переможне ходу по світу. Порошок був придуманий для заміни оригінальних листя, перетертих в крихту, і з часом зайняв величезне місце в світовій кулінарії.
Розібралися, що це таке – суміш каррі. Пора обговорити, який смак і запах вона має, як виглядає приправа каррі.
- Колір – від яскраво-жовтого до темно-жовтого, майже коричневого;
- Запах – яскравий, сильний і специфічно пряний, гострий. Ви відразу його дізнаєтеся;
- Смак – сильно змінюється від кількості доданих інгредієнтів.
Солодкість надає імбир або лавровий лист, кориця. Гострота регулюється кількістю перцю – чилі або звичайного чорного. Куркума і кмин додають прянощі «обґрунтованості», глибини смаку.
Ми ретельно вивчили, що це – приправа каррі. Пора йти далі і дізнаватися більше! На черзі важливий розділ – ми поговоримо про те, для яких страв приправа каррі може використовуватися.
Для яких страв використовується?
Застосування приправи каррі дуже широко – це практично універсальна пряність, яка доповнить будь-яку страву. Виділимо основні області застосування:
- Маринади;
- Смажене і тушковане м’ясо;
- Овочі консервовані і тушковані;
- Супи;
- Морепродукти і риба;
- Рис і локшина;
- Курка і інша птиця;
- Картопля і страви з нього;
- Випічка і хліб;
- Тофу і салати.
Тепер, коли ви знаєте, куди додавати приправу каррі – дамо кілька корисних порад, які допоможуть розкрити смакові особливості прянощі:
- Щоб повністю просочити блюдо і розкрити аромат, додайте трохи рідини. Можна використовувати молоко (особливо кокосове) або воду;
- Рекомендуємо готувати на повільному вогні, щоб вивільнити всі ароматичні особливості спецій;
- Можна повністю відмовитися від солі, так як пікантність порошку відмінно її замінює;
- Поліпшити смакові показники допоможе цибуля або трохи часнику.
Як бачите, дати однозначну відповідь на питання, для чого приправа каррі, не вийде – область застосування дуже широка. Ви можете сміливо віддаватися кулінарним експериментам – спеція чудово поєднується з величезною кількістю інгредієнтів.
Прямуємо далі? Обговоримо, чим корисна приправа каррі, а чим може нашкодити – це дуже важлива інформація, яку потрібно знати.
Корисні і шкідливі якості
Корисні властивості спеції добре вивчені фахівцями – це обумовлено її широким розповсюдженням по всьому світу.
Позитивні якості
Давайте ж і ми розглянемо, якою користю приправа каррі має – ви будете здивовані величезною кількістю позитивних якостей:
- Виводить поганий холестерин;
- Очищає судини і капіляри від атеросклеротичних бляшок;
- Знижує ризик розвитку інсультів і інфарктів;
- Стимулює активність організму в боротьбі з раковими клітинами;
- Нормалізує баланс бактерій в кишечнику;
- Покращує імунітет;
- Пригнічує ріст патогенних мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті;
- Підсилює кровообіг в тазовій області і підвищує статевий потяг;
- Допомагає знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера;
- Знімає запальні і больові відчуття;
- Збільшує міцність кісткового апарату;
- Допомагає вивести шлаки і токсини;
- Очищає жовчні протоки;
- Покращує роботу ендокринної системи;
- Уповільнює процеси старіння.
- Як бачите, популярність порошку обумовлена не тільки смаком, але і унікальними позитивними властивостями!
- Ми обговорюємо користь і шкоду приправи каррі – поговорили про позитивні якості, пора перейти й до негативних.
Негативні
Ви вже знаєте, що зловживання будь-яким видом спеції може призвести до негативних наслідків. Завжди знайте міру і не вживайте занадто багато прянощі – особливо якщо знаєте про схильність до алергічних реакцій. У будь-якому спірному випадку, зверніться до лікаря і задайте йому всі ваші запитання.
Отже, вживання спеції заборонено в наступних випадках:
- Одночасний прийом аспірину і похідних ліків;
- Після перенесеного інфаркту та інсульту;
- При діагностованому тромбофлебіті або схильності до посиленого тромбоутворення;
- При наявності діагностованої гемофілії.
Також відзначимо, що підвищена гострота може призвести до болю в області шлунка і кишечника. Зняти симптоми допоможе спеціальне лікарський засіб або стакан молока. До речі, не можна знайти однозначної відповіді на питання, гостра чи ні ця пряність – її пекучість залежить від кількості перцю чилі і наявності / відсутності інших компонентів в складі.
Вивчили, що входить до складу каррі, поговорили про користь і шкоду цієї прянощі. А ви знали, що існує кілька видів порошку? Якщо не знали – швидше читайте далі!
Види
Каррі – це приправа, що володіє великим різноманіттям видів. Давайте виділимо основні різновиди суміші:
- Зелена паста: тайська суміш підходить для морепродуктів і риби. Є поєднанням з лемонграсу, цибулею-шалот і каффрським лаймом;
- Малайська: суміш готується в кокосовому молоці;
- Массаман: відрізняється насиченим гострим смаком і яскравим ароматом. До складу входить мускатний горіх, арахіс, білий кардамон;
- Червона паста: підходить для яловичини, свинини і качки, готується з лемонграсу і пастою з креветок;
- Жовта паста: м’яка солодка суміш, в яку входить шалот, галангал і лемонграс, а також велика кількість куркуми;
- Мадрас: найпопулярніша суміш;
- Таміла: використовується для овочів і рису;
- Ренданг: дуже пекучий варіант.
Ну і нарешті, давайте поговоримо про те, як вибрати найкращу суміш і як правильно її зберігати?
Як вибрати і зберігати?
Для вибору якісного продукту існує всього три критерії:
- Насичений жовтий колір;
- Специфічний насичений аромат Сходу;
- Відсутність прілості, відсирівання.
Зберігання без втрати властивостей можливо протягом шести місяців в наступних умовах:
- Темне прохолодне місце;
- Щільно закрита скляна ємність.
Ми розповіли масу корисної та цікавої інформації – ви знаєте все, що потрібно знати про дивовижний порошок. Ви можете це зробити самі або купити – ви здивуєтеся, як урізноманітнюється ваша повсякденна кухня.
Каррі спеція
Одна з найвідоміших у світі спецій – це приправа карі. У різних країнах для неї застосовується свій набір інгредієнтів, а у кожного кулінара є свої секрети додавання каррі в блюда.
Ця спеція робить їжу не тільки смачною, але й корисною, оскільки складові каррі мають цілу низку позитивних властивостей. Але іноді гострі прянощі можуть бути протипоказані.
Що ж це за приправа і які особливості її використання? Про це мова піде в даній статті.
Опис
Словом «каррі» часто називають різні продукти, такі як листя каррі або готові страви, через що нерідко виникає плутанина в термінах. Але до суміші спецій це відношення не має.
В Індії зростає цитрусове дерево Муррея Кеніга, листя якого мають гірко-солодким ароматом і використовуються на зразок лаврових. По запаху вони схожі на порошок каррі, але це єдине, що їх об’єднує.
Зростає дерево каррі до 5 м у висоту, зустрічається на схилах Гімалаїв. Для зростання йому підходять тільки субтропіки Азії, тому знайти свіже листя у продажу дуже важко. Їх можна вживати і сушеними, але при цьому більше половини неповторного аромату втрачається.
Індійське каррі не схоже на європейське. Індійці частіше готують листя в топленому маслі або поєднують їх з кокосом і кокосовим молоком, роблять з них соуси. Листя можуть додаватися і в суміш, але це зовсім не обов’язково.
Різні пасти, соуси і страви на основі порошку також мають загальну назву каррі. Їх готують з використанням борошна, оцту, солі, яблучного або томатного пюре, імбиру, цибулі, овочів, м’яса, птиці тощо.
Саму суміш каррі придумали теж не в Індії, як багато хто вважає. Появою цієї приправи ми зобов’язані Великобританії. Спочатку вона була покликана замінити однойменні листя, але рецепт настільки сподобався, що згодом поширився по всьому світу.
Як виглядає приправа карі
Це однорідний на вигляд сухий порошок, колір якого може варіюватися від світло-зеленого до жовтого і червоного.
До складу спеції каррі зазвичай входять чотири основних інгредієнта:
- Куркума. З нею виходить найбільш звичний нам жовтий колір каррі.
- Гострий перець чилі. Від його типу залежить гострота і пекучий смак приправи. Наприклад, у продажу є два види спеції: ніжний і гострий каррі. А в Таїланді популярні пасти для заправки страв. Залежно від кольору перцю вони можуть бути зелені або червоні. Відповідно, виходять зелений каррі і червоний каррі.
- Коріандр. Це дуже приємно пахнуть мелені насіння кінзи.
- Кмин. Він надає стравам горіховий присмак і використовується в багатьох сумішах спецій.
Крім цього, до складу каррі можуть входити:
- кориця;
- імбир;
- пажитник;
- чорний перець;
- часник;
- гвоздика;
- мускатний горіх;
- фенхель;
- насіння гірчиці.
- Строгих правил, що регламентують склад спеції каррі, немає, тому з ним можна сміливо експериментувати.
- Існують такі види сумішей і паст каррі:
- Малайська. Смак її дуже сильний. Традиційно її готують в кокосовому молоці;
- Массаман каррі. Має гострий смак, насичений аромат і густу консистенцію. Добре підходить для баранини, яловичини, курки, качки, індички. Може включати арахіс, часник, корицю, гвоздику, мускатний горіх, червоний чилі, лемонграс, коріандр, кмин, білий перець, цибулю-шалот, пасту з креветок і сіль.
- Зелена. Пряна тайська суміш для риби і морепродуктів. Включає часник, цибулю-шалот, лемонграс, білий перець, коріандр, лайм, зелений чилі і пасту з креветок з сіллю.
- Червона. Чи не така пекуча і гостра. В основі лемонграс, куркума, цілий часник, сушений чилі, креветкова паста. Можна додавати кінзу, білий перець, кмин, коріандр, лайм і морську сіль.
- Жовта. Зазвичай універсально додається до м’яса, рису, овочів. Містить багато куркуми, що надає солодкий смак і м’якість. В суміші є мелений лист каррі, коріандр, лемонграс, кмин, галангал, сушений червоний перець, імбир, часник, морська сіль, цибуля-шалот.
- Пананг каррі. Склад майже той же, але варіюється кількість червоного або зеленого чилі, може бути присутнім арахіс. Добре підходить для яловичини.
- Мадрас. Дуже популярна універсальна суміш.
- Таміла. Використовується найчастіше, коли потрібно приготувати овочеве каррі.
- Ренданг каррі. Пекуча індонезійська паста для курки.
Корисні і шкідливі якості каррі
Корисні властивості класичного карі обумовлені наявністю в суміші натуральних прянощів.
- Куркума, а точніше її діюча речовина – куркумін, є протираковим засобом, служить профілактикою хвороби Альцгеймера, знімає запалення і біль при артриті, зміцнює кістки і відновлює кісткову тканину, що дуже важливо при остеопорозі.
- Базилік в поєднанні з кардамоном зміцнюють серце і судини, знижують високий артеріальний тиск, запобігають інсульти і інфаркти, допомагають при захворюваннях печінки, запорах, спазмах в животі і діарею.
- Коріандр діє як антибактеріальний засіб, знищує кишкову паличку і підвищує імунітет організму.
- Мускатний горіх також нормалізує мікрофлору тонкого кишечника і прибирає токсини, що викликають колоректальний рак.
- Кориця корисна при проблемах зі шлунком і кишечником, інфекціях сечового міхура, грипі і застуді, вбиває шкідливі мікроби і спалює зайвий жир. Ось чому можна використовувати порошок каррі для схуднення.
- При цьому калорійність каррі – 352 ккал на 100 г продукту.
- Не менш корисні і самі листя каррі. У них містяться такі речовини, як:
- фосфор;
- залізо;
- кальцій;
- вітаміни А, С і Е;
- фолієва кислота;
- алкалоїди карбазолу.
Всі разом вони сприяють здоров’ю кісток, зубів, очей, загоюють рани і знижують рівень вільних радикалів.
Звичайно, каррі не варто зловживати, в іншому випадку є ризик отримати від неї не тільки користь, але і істотну шкоду. Будь-які спеції можуть нашкодити, якщо їх вживають у необмеженій кількості або є схильність до алергії. Протипоказаннями до застосування порошку каррі є:
- стани після інсульту та інфаркту;
- тромбофлебіт або схильність до тромбоутворення;
- гемофілія в анамнезі;
- вживання спільно з аспірином і ліками на його основі;
- камені в жовчному міхурі і протоках;
- гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.
Занадто гострі прянощі можуть викликати біль в шлунку і кишечнику. В такому випадку рекомендують прийняти ліки, що знімає спазми і печію, або молоко.
Чи можна каррі вагітним
Зазвичай лікарі не рекомендують багато спецій в цей період. Дія всіх компонентів на плід ще до кінця не вивчено.
У суміші міститься дуже багато гострого і пекучого, тому таке поєднання може негативно відбитися на здоров’я майбутнього малюка.
Якщо дуже хочеться, то порошок краще вживати в зовсім невеликих дозах і при цьому стежити за своїм станом. Важливо проконсультуватися у лікаря.
Для яких страв використовується каррі
Приправа знайшла широке застосування в кулінарії, і додавати її можна в великий перелік страв. Це можуть бути:
- м’ясо (тушковане або смажене);
- мариновані і тушковані овочі;
- страви з риби і морепродуктів;
- картопля;
- супи, бульйони;
- локшина і рис;
- качка, курка, індичка, гусак;
- хліб, пироги, булочки;
- овочеві салати;
- сир тофу.
Щоб приправа краще розкривала свій смак і аромат, є кілька секретів:
- Страви з каррі готуються на слабкому вогні.
- Потрібно використовувати трохи рідини для просочення страви. Підійде звичайна вода або кокосове молоко.
- Цибулю і часник зроблять блюдо тільки смачніше, а ось сіль можна не використовувати зовсім. Її цілком замінює пряний смак.
З приправою карі можна приготувати кашу з креветками з дикого рису, яка буде чистити кишечник і внутрішні органи. У рецепті є такі інгредієнти:
- 2 ст. ложки каррі в порошку;
- 600 г дикого рису;
- 600 г креветок;
- 800 мл кокосового молока;
- 8 зубчиків часнику;
- 2 головки цибулі;
- 4 шт. перцю чилі;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- 4 ст. л. оливкового масла;
- 8 лимонів;
- 60 г зелені кінзи.
Спосіб приготування:
- Дикий рис відварюють у підсоленій воді близько 40 хвилин. Воду можна додавати в міру википання.
- Лук обсмажують в сотейнику на оливковій олії до м’якості, потім додають часник і суху суміш. Всі разом смажиться ще хвилини три.
- Рис перекладають в сотейник без води, заливають його кокосовим молоком і соєвим соусом, перемішують і млоять на слабкому вогні 5 хвилин.
- Туди ж поміщаються креветки. Їх можна очистити або залишити в панцирі.
- З лимонів видавлюють сік, чилі ріжуть кільцями, дрібно рубають кінзу і відправляють все в сотейник. Варять ще 3 хвилини. Головне, не перетримати креветки, в іншому випадку вони стануть гумовими.
На цьому смачна каша для всієї родини готова. Її можна їсти на обід або вечерю.
Як вибрати і зберігати каррі
При виборі якісної приправи слід звернути увагу на наступні критерії: спеція має бути яскраво-жовтого кольору, мати насичений східний аромат, і при цьому не повинна бути сирою, прілого або запліснявілій.
Зберігати куплену спецію можна до півроку в герметично закритому скляному посуді і в темному прохолодному місці.
Чим замінити приправу каррі
Якщо під рукою не виявилося хорошої спеції, то її можна спробувати замінити сумішшю гарам масала. У ній знаходяться майже ті ж складові, відмінність тільки в відсутності куркуми. А її неважко додати самому.
Схожий склад має і пакистанська суміш тандури масала. Правда, страви будуть червоного або рожевого кольору і різного ступеня гостроти.
Крім того, можна самостійно зробити в домашніх умовах. Кількість тих чи інших інгредієнтів регулюється за смаком. Рецепт класичного карі простий:
- мелена куркума – 1 ст. ложка;
- коріандр – 3 ст. л .;
- кмин – 2 ст. л .;
- імбир – 2 ч. л .;
- лавровий лист – 3 шт .;
- кайєнський перець і мелена гвоздика – по 1 щіпці.
Якщо насіння цілі, то їх потрібно спочатку змолоти в кавомолці, а потім змішати і прожарити на сухій сковороді без масла 6-7 хвилин. Після цього вогонь відразу ж прибирають, а спеції пересипають в холодну чашку. Так вони не пересохнуть і не втратять аромат.
Суміш, що остигнула перемішують в блендері до порошку. Можна ще додатково просіяти його через дрібне сито. Така приправа буде більш насиченою і смачною, ніж магазинна. А головне, можна не сумніватися в її натуральності та відсутності шкідливих добавок.
Набагато складніше знайти аналоги листя каррі. Але для рагу або супу можна використовувати 1 лавровий лист замість половини листа каррі. А для інших страв береться цедра лимона (1 штука на 8 листя за рецептом) або лайма в поєднанні з базиліком.
Приправа каррі – користь і шкода для здоров’я
При слові каррі, в уяві постають картинки чогось яскравого, сонячного і незвичайного. Ця унікальна індійська приправа символізує країну свого походження, її культуру, її спадщину, її кулінарні традиції.
Що таке каррі? Склад і різновиди
Каррі – одна з найбільш популярних різновидів індійських сумішей. У країні, звідки вона родом, користується популярністю червона або жовта пряність.
Суміш жовтих і коричневих кольорів заснована на куркумі. Темно-зелений відтінок отримує приправа за рахунок зеленого перцю чилі.
Приправи каррі червоних квітів є найгострішими, за рахунок входять до їх складу гострих перців сімейства чилі.
Варіацій складових приправи досить багато. Але основними інгредієнтами тут будуть індійський корінь куркуми і коріандр. Вони можуть становити до половини загальної маси спеції. Завдяки цим речовинам приправа отримує свою пікантність, неповторний аромат і гостро-солодкий смак.
Мелена куркума – основний інгредієнт індійського каррі. У приправі використовуються висушені і перемелені коріння рослини. Саме ця добавка додає спеції красивий яскраво-жовтий колір.
Її застосування підвищує смакові характеристики страв, збільшує термін їх зберігання, покращує роботу органів травної системи людини.
У самостійному вигляді подрібнений коріандр в кулінарії використовується рідко, але ось як сполучна спеція, надає гостроту і прянощі приправі. Насіння рослини славляться своїми цілющими якостями.
Вони мають антисептичну дію, підвищують апетит, очищають організм від шлаків і токсинів. Але при цьому добова норма споживання спеції в їжу не повинна перевищувати 4 грамів.
Постійний надлишок може призвести до нервового перезбудження.
Одного встановленого й вираженого складу каррі немає. Універсальний і збалансований смак куркуми дозволяє поєднувати різні види спецій в одній приправі. Всі додаткові інгредієнти каррі можуть змінюватися в залежності від регіону виготовлення. Важливо, що навіть у сушеному вигляді всі вони зберігають свої смакові якості та цілющі властивості:
- Порошок бобових рослин під назвою фенугрек надає приправі солодкуватий присмак з горіховою ноткою.
- Насіння кмину містять вітамін Е, мають антибактеріальні властивості та сприятливо впливають на органи шлунково-кишкового тракту.
- Насіння гірчиці підсилюють смакові характеристики приправи, підвищують апетит, стимулюють роботу кишечника.
- Порошок кореня імбиру є джерелом мінералів і мікроелементів, які мають загальнозміцнюючу і протизапальну дію на організм, підвищують імунітет.
- Червоний перець з роду чилі прискорює обміни, очищає кров від шкідливих речовин, надає кровостімулююче вплив.
- Висушений базилік надає приправі м’який, пікантний відтінок і виступає в якості рослинного антибіотика і антидепресанта.
- Фенхель може надати прянощів анісовий аромат; його насіння володіють потужними антиоксидантними властивостями.
Користь для організму від індійської приправи і як можна застосовувати
Цінна індійська суміш з оригінальним смаком і ароматом має своїх шанувальників по всьому світу. Від давніх часів відомі її унікальні властивості у впливі на організм людини.
Це пов’язано зі здатністю приправи прискорювати обмінні процеси, покращувати перистальтику кишечника, знижувати відчуття голоду й апетит.
Для тих, хто мріє схуднути, застосування каррі може стати альтернативою солі і допоміжним методом для спалювання жирових відкладень.
На сьогодні проводяться усілякі результати багатообіцяючих досліджень, де експерти дійшли згоди про переважання корисних властивостей каррі. При цьому народна медицина вже давно і стабільно використовує спеції в лікуванні багатьох захворювань, у тому числі й у косметології.
Основні цілющі властивості каррі
Кожна окрема спеція несе в собі власний аромат, відтінок, унікальні й корисні властивості. Приправа каррі зібрала в собі той максимальний спектр інгредієнтів, які в поєднанні один з одним роблять благотворний вплив на травну систему людини, його настрій і самопочуття. Завдяки повноцінному складу рослинних компонентів суміш каррі:
- Сприяє покращенню роботи печінки, прискорює виведення токсичних речовин з організму, особливо в період реабілітації після прийому лікарських засобів.
- Володіє протибактеріальною та антимікробною дією, нормалізує харчові функції органів шлунково-кишкового тракту.
- Прискорює процеси метаболізму та перистальтики кишечника.
- Запобігає розвитку захворювань серцево-судинної системи.
- Виступає ефективним засобом для зниження артеріального тиску.
- Попереджає розвиток клітин онкології.
- Має загальнозміцнюючі властивості, підвищує імунітет.
Застосування в домашній косметології
Багато жінок пристосувалися використовувати приправу в якості домашнього догляду за тілом і волоссям. Тут вибирається каррі, де головною складовою виступає куркума.
Маски з її використанням надають локонам доглянутий вигляд, сприяють зміцненню і росту волосся.
Важливо пам’ятати, що подібна суміш може забарвити шевелюру в руді відтінки, тому не рекомендується блондинкам і людям зі світлим волоссям.
Для догляду за обличчям каррі розбавляється маслами і соком лимона. Такі суміші прекрасно звужують пори, позбавляють від запалень, веснянок і пігментних плям, освіжають і підвищують тонус шкіри обличчя.
Для профілактики целюліту можна використовувати гострі види спецій для обгортань проблемних місць стегон, живота і сідниць.
У поєднанні з медом і меленою кавою каррі надає розігріваючий вплив на шкіру, зменшує прояв апельсинової кірки, виводить зайву рідину і покращує роботу лімфатичної системи.
Робити такі процедури слід з обережністю; при появі щонайменшого дискомфорту краще їх скасувати.
Використання приправи в кулінарному мистецтві
Грамотне застосування прянощів на кухні – це ціле мистецтво, яким може оволодіти кожна господиня, за наявності любові й тяги до ароматичних насичених страв. Приправа каррі відмінно поєднується практично з усіма видами м’яса.
Її можна використовувати для збагачення супів, овочевих страв і салатних заправок. Це незамінна пряність для різних соусів, маринадів, плову і м’яса курки. Менш поширений, але досить цікавий варіант застосування спеції – в солоній випічці.
Класична індійська приправа надає стравам красиві золотисті відтінки і незабутній аромат.
Калорійність приправи на 100 грамів продукту складає 325 кКал. На таку кількість спеції доводиться частка білків у розмірі 12,7 грам, 13,8 грам жирів і 58,2 грама вуглеводів. Ця збалансована пряна суміш буде прекрасним доповненням до повноцінного раціону людини.
Можлива шкода від спеції
Поряд з корисними і сприятливими властивостями, як продукт натурального походження, приправа має свої негативні моменти. Що входять до складу пряні речовини можуть бути протипоказані до вживання:
- При наявності гострих або хронічних захворювань, пов’язаних із жовчними шляхами, гастритом, виразковою хворобою, наявністю каменів у жовчному міхурі.
- Вагітним жінкам і годуючим матерям.
- Маленьким дітям до двох років.
- При прийомі лікарських засобів, дія яких спрямована на зниження згортання крові.
- При наявності алергічних реакцій або індивідуальної непереносимості окремих компонентів спеції.
Як правильно вживати каррі для здорового життя
Перш за все важливо відзначити, що всі інгредієнти приправи повинні бути найвищої якості.
Тільки в цьому випадку можна очікувати користь і позитивний результат від використання каррі. Вибирати пряну суміш потрібно насичених кольорів, з яскраво вираженим ароматом.
При цьому варто звернути увагу на те, що продукт повинен бути сухим, без вмісту солі й різноманітних смакових добавок.
Прянощі можуть відтінити, доповнити або посилити смакові якості їжі, тому додавати їх потрібно в розумних кількостях, щоб не перебити природний смак основного продукту. Застосування спецій відповідає не тільки за смак страв; вони ще мають корисні властивості та роблять благотворний вплив на організм в цілому.
Для тих, хто дотримується правильного і здорового харчування, приправа каррі буде дійсно корисним продуктом. Вона включає в себе ті речовини, які допомагають організму справитися з негативними факторами зовнішнього середовища, запальними процесами, нездатністю повноцінного перетравлення їжі та освітою токсинів.
Щіпка спеції в день благотворно впливає на органи травлення, подовжує життя і покращує загальне самопочуття. Але не варто забувати, що спеції – це не панацея від хвороб. У деяких окремих випадках склад каррі може замість користі принести шкоду. Тому все добре в міру, адже не дарма здоров’я людини залежить від того, що він їсть і як він їсть.
Приправа каррі: склад, користь і шкода, як застосовувати
Часто в магазині у відділі спецій бачиш таку приправу, як каррі. За своїм складом це суміш куркуми, коріандру і фенугрека. Також у дуже малих кількостях, для додання більш глибокого відтінку смаку, в страви можуть бути додані фенхель, імбир, мускатний горіх, часник, кардамон і кориця. Давайте дізнаємося, що собою являє приправа каррі, її склад, користь і шкода для організму, в які страви додавати і навіщо.
За кольором сама суміш може бути жовтуватою, коричневою або червоною, в залежності від співвідношення додаються компонентів. У наших магазинах це вже добре упакований, готовий продукт, хоча на її батьківщині, в Індії, каррі готують безпосередньо перед вживанням.
Приправа каррі: користь і шкода
Дуже хочеться відзначити позитивний вплив каррі на здоров’я, вона має такі позитивні властивості, як:
- зменшує відсоток холестерину в крові;
- підсилює наш імунітет, тому що містить вітаміни А, Е і групи В;
- налагоджує роботу печінки, допомагає травленню;
- дозволяє позбавлятися від токсинів;
- використовується при профілактиці і лікуванні раку;
- робить позитивний вплив на кровоносну систему;
- має антибактеріальну дію, бореться з вірусами;
- забезпечує відмінний жовчогінний ефект;
- покращує обмін речовин.
Але все добре в міру. Слід бути уважним і знати, що каррі має і свої протипоказання. А саме:
- пригнічує дію хімічних лікарських засобів;
- не рекомендується вживання при шлунково-кишкових розладах;
- може викликати алергічну реакцію при індивідуальній непереносимості будь-якого з елементів приправи;
- протипоказана для людей з виразковою хворобою, непрохідністю жовчних шляхів і гастритом, а також дітям до 3-х років.
Використання каррі в кулінарії
Багато хто запитує: а що таке приправа карі, і навіщо вона взагалі потрібна? Завдяки тому, що каррі прекрасно поєднується з іншими спеціями, використовуваними в нашому побуті, при додаванні її в рис, м’ясні, овочеві рагу і навіть салати, страви набувають особливий, неповторний, пряний присмак. Домогосподарки з задоволенням використовують цю приправу для приготування соусів, супів і підлив. Аромат такого блюда розлітається по всьому будинку і викликає апетит.
Плов з телятиною і каррі: рецепт
Найпоширенішим застосуванням приправи є її додавання в плов. Вашій увазі пропонується нестандартний рецепт чудового і ароматного плову з телятиною і каррі.
Складові:
- рис довгозернистий, краще пропарений, або спеціальний рис для плову 1 кг;
- телятина 2 кг;
- морква (велика) 4 шт;
- цибуля (велика) 3 шт;
- часник (велика) 1 головка;
- перець, сіль;
- зіра 10-15 шт;
- каррі 25 г;
- барбарис 10-15 шт;
- олія соняшникова 40 г;
- помідор (великий) 1 шт.
Процес приготування:
- Готуємо м’ясо і овочі. Обмиваємо м’ясо і нарізаємо його на невеликі квадратні шматочки два-три сантиметри.
- Помиємо, почистимо і нашаткуємо овочі – цибулю (півкільцем) і моркву (на крупній тертці).
Часник обмиваємо, не чистимо, поділяємо на 2-3 частини. Помідор ріжемо дуже дрібно. - Беремо казан об’ємом близько 4 л. Ставимо на вогонь.
- Наливаємо в нього олію соняшникову.
- Коли воно підігріється, викладаємо цибулю і, постійно помішуючи, обсмажуємо його до золотистого кольору.
- Додаємо порізане м’ясо. Солимо, перчимо.
- Протягом наступних 15 хв тушкуємо, помішуючи, на середньому вогні.
- Далі в казан додаємо половину нашаткованої моркви, а також помідор, і чекаємо ще 10 хв.
- Вносимо приправу для плову, барбарис і каррі. Чекаємо 5 хв, щоб спеції розчинилися.
- Перемішуємо.
- Розподіляємо все рівним шаром в казані.
- Зверху викладаємо решту моркви і на неї рис, змішаний з зирою і дрібкою каррі, також рівними шарами.
- По колу вставляємо часник, втопивши його в рис.
- Заливаємо водою на 3 см вище рису і тушкуємо під кришкою до готовності (10-15 хв).
- У майже готовому плові повинно не залишитися води до рівня м’яса. Залишилося підсолити за смаком і перемішати. Ваш плов з дивовижним, насиченим пряним ароматом готовий!
Смачного!
Курка в духовці з каррі
Також з каррі можна приготувати чудову курку в духовці. Для цього курку промити, серветками обтерти, змастити маслом, а потім обмазати всередині і зовні приправою і сіллю.
Викласти на змащене деко і запікати в духовці при температурі приблизно 190 градусів. Порада: на дно налийте півсклянки води. Курка не вийде сухою, оскільки з неї в процесі ще буде стікати жир. Через кожні півгодини відкривайте духовку і поливайте водою з жиром курку. Запечеться чудово. Буде смачною і ароматною.
Тепер ви знаєте, що таке приправа карі, в чому користь і шкода її для організму, і як її застосовувати в кулінарії. Ця приправка не тільки посилить смак страв, але й принесе здоров’ю користь.
Приправа каррі – користь і шкода для здоров’я
У країнах, де майже з дитячого віку їдять приправу каррі, її користь і шкода давно всім відомі. У нашій же країні такі відомості мало кого цікавлять. А даремно. Тому що ця суміш спецій має масу позитивних якостей при практично повній відсутності недоліків. Давайте розбиратися разом.
Шкода каррі
Як така, суміш спецій практично не несе ніякої шкоди. Небезпека її полягає в можливих алергічних реакціях на будь-який компонент.
Ще одна цікава властивість приправи каррі – це здатність впливати на процеси кровотворення і прискорювати кровотік. Тому категорично заборонено вживати її в їжу:
- Хворим на гемофілію. Раптове внутрішнє кровотеча може призвести до плачевного результату.
- Одночасно з аспірином і його похідними. Потужний розріджуючий кров ефект – дуже неприємна річ.
- Хворим тромбофлебітом і людям з групи ризику. Посилений кровотік може сприяти відриванню тромбу.
- Людям, які перенесли інфаркт або інсульт. Скачки тиску крові не принесуть нічого доброго.
Більше шкідливих якостей у приправи каррі не помічено. Хіба що кухар в індійському ресторані зробить занадто гостру суміш. Тоді можливі неприємні відчуття в області шлунка і кишечника.
Користь каррі
У зв’язку зі стрімким поширенням ароматної суміші по всьому світу, вчені почали активно досліджувати її корисні властивості. І з’ясувалося багато цікавого.
Наприклад, вже науково доведено, що регулярне вживання приправи в їжу (у помірній кількості) значно стимулює активність організму в боротьбі з раковими клітинами. Зокрема це стосується злоякісних пухлин шлунково-кишкового тракту і травної системи.
Для серця і судинної системи приправа каррі має також позитивний вплив. Вона прекрасно виводить поганий холестерин і очищає судини і капіляри від атеросклеротичних бляшок. Люди, регулярно присмачуючи свою їжу каррі, мають в кілька разів менший ризик інсульту і інфаркту.
Для травної системи приправа каррі також може виявитися корисною. Суміш спецій нормалізує баланс корисних бактерій в кишечнику, посилюючи загальний імунітет. А деякі трави в складі приправа каррі практично повністю пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів і бактерій. Ось чому в Індії, країні з повною антисанітарією, каррі додають абсолютно в усі страви.
Статева система як чоловіків, так і жінок завжди вдячна позитивному впливу приправи каррі. Спеції, що входять до складу, підсилюють кровообіг в області тазу, що, в свою чергу, добре впливає на посилення статевого потягу і сексуальні бажання. Може бути, саме тому в Азії проживає стільки людей?
Ближче до старості в організмі людини накопичуються шкідливі білки, які починають блокувати роботу головного мозку, що загрожує старечим слабоумством, зокрема хворобою Альцгеймера.
Нещодавно були проведені незалежні дослідження, які доводять, що постійне вживання суміші спецій змушує імунну систему активно руйнувати ці небажані білки. Ще одним підтвердженням цих даних є соціальне опитування, яке показало, що в Індії, серед людей старше 60 років тільки 4% страждають від слабоумства.
Відмінний ефект надає каррі при ревматизмі та артриті. Вона знімає запалення і больові відчуття, спричиняючи невеликий терапевтичний ефект. Згадайте, скільки людей займаються йогою до глибокої старості. Адже вони не хрустять хворими колінами і хребтом.
Кажуть, що каррі збільшує міцність кісток і навіть рекомендують їсти суміш спецій для якнайшвидшого зрощування переломів. Наукових досліджень на цю тему не проводили, тому залишимо дане твердження на совісті оповідачів.
Совсім недавно вчені зайнялися дослідженням куркумина. Але вже є перші результати експериментів на мишах, які доводять, що приправа каррі допомагає роботі печінки, добре очищає жовчні протоки і прискорено виводить токсини з організму. Цілком можливо, що в майбутньому на основі каррі будуть створювати гепатопротектори.
Цікаві факти про каррі
Виявляється, ароматна суміш містить велику кількість антиоксидантів і фолієвої кислоти. А значить, в жіночому харчуванні приправа просто незамінна. Уповільнення процесу старіння, поліпшення роботи ендокринної системи, квітучий зовнішній вигляд – це не мрія багатьох жінок?
Незважаючи на жовтуватий відтінок приправи каррі, в косметології її успішно використовують для відбілювання шкіри. Особливо добре маски з каррі справляються з веснянками і пігментними плямами. Вони звужують пори, знімають роздратування і нормалізують роботу сальних залоз.
Надмірне вживання приправи каррі може бути шкідливим для нирок. Надлишок спецій підвищує рівень оксалатів в організмі, що може спровокувати стрімке утворення піску і каменів у нирках.
Деякі люди навіть примудряються трохи схуднути, включаючи в свій раціон пристойну дозу каррі. Легка острінка в смаку спецій активує метаболізм і підсилює обмін речовин.
Однак така дієта не повинна бути тривалою. Європейська нація не звикла вживати велику кількість спецій, тому подібний ароматний удар по травній системі може призвести до розладу кишечника або, ще гірше, спровокувати гастрит.
Тому краще не займатися самобичуванням, а порадитися з фахівцем. Грамотний лікар визначить, чи можна худнути за допомогою каррі, і призначить правильну дозу без сумних наслідків для організму.
Ось яка вона чудова, приправа каррі! Користь і шкода її тепер для вас не секрет. Вживайте цю дивовижну суміш спецій з розумом, щоб поліпшити стан свого здоров’я. І будьте здорові!
Приправа каррі – користь і шкода: 8 корисних властивостей каррі
- Головна
- Трави і спеції
- каррі
«Каррі» – слово тамільського походження, яке означає «соус», хоча у нього є багато інших значень. Каррі може бути не лише соусом, а й стравою, приготованим із суміші гострих приправ з листям дерева ним, яке жителі Індії називають «каррі-пата», хоча це не основний компонент соусу. Основним компонентом каррі можна вважати корінь куркуми, але оскільки він не володіє яскравим запахом і виразним смаком, у каррі додають інші компоненти з більш вираженим ароматом і смаковими якостями. Склад його змінюється і залежить від місця приготування та країни-виробника. Ми звикли бачити каррі у вигляді сухого порошку зі сумішшю куркуми, коріандру, червоного і гіркого перцю, гвоздики, кардамону, мускату, кориці, часнику і деяких інших спецій.
Точного рецепта приготування каррі немає, і різні народи готують його по-своєму. Любителі гострих страв у соусі каррі готують м’ясо, рибу, овочі, різні крупи і бобові.
Наприклад, каррі по-Мадрасському готується так: 3 невеликих стручка перцю чилі, по одній столовій ложці куркуми, коріандру (насіння), кмину, пажитника і стільки ж солі, два зубці часнику, чайна ложка насіння гірчиці та чверть чайної ложки сухої кориці – усі компоненти перемолоти в ступці або кавомолці, і основа для соусу готова.
Каррі – 8 корисних властивостей для здоров’я
- Куркума є найбільш цінним компонентом спеції порошку каррі, а один з її органічних компонентів називається куркумін. Його використовували для очищення організму ще в давньому Індостані. Мілан Фіала, вчений університету Каліфорнії (Лос-Анджелес), виділив найактивніший компонент куркуми, названий куркуміноїдами-3 (bisdemethoxy curcumin), і показав, що він стимулює імунну систему людини і допомагає руйнувати шкідливі білки, які можуть викликати хворобу Альцгеймера.
- Недавні дослідження показали, що вживання куркуми (і, що важливо, її корисного компонента куркумина) може стимулювати протипухлинну активність в слині людини. Приправа каррі слугує захистом для організму від багатьох хвороб, зокрема онкологічних, знижуючи можливість розвитку пухлин.
- Пряність каррі покращує загальний стан здоров’я, знімає запалення і болі при ревматоїдному артриті. Протизапальні властивості куркуми активно зменшують запалення суглобів та болі, пов’язані з небезпечними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит. Лікувальні ефекти куркуми можна порівняти з ібупрофеном, але органічні розчини завжди краще, ніж штучні лікарські засоби.
- Хвороби серця є одними з найбільш небезпечних і поширених. Два інгредієнти, які містяться в порошку каррі – кардамон і базилік, медично охарактеризовані як вазодилататори, вони зменшують напругу в кровоносних судинах, що призводить до зниження кров’яного тиску і запобігання серцево-судинним захворюванням.
- Корисні властивості порошку каррі і куркуми сприяють лікуванню артрозу, артриту та остеопорозу. Куркума значно збільшує швидкість росту і відновлення кісток, а також впливає на їх ущільнення.
- Приправа каррі і такий корисний її інгредієнт, як коріандр, допомагає в боротьбі з бактеріальними інфекціями, особливо кишковими. Невелика кількість порошку каррі може позитивно вплинути на здоров’я вашої травної системи та підтримати імунну систему.
- Цілющі властивості каррі, зокрема куркумина, дуже корисні для здоров’я печінки. Вони пригнічують експресію генів, які призводять до запалення, раку і росту пухлини. Наукові випробування куркумина ще тривають, але дослідження на тваринах показали позитивний вплив його вживання.
- Регулярне вживання приправи каррі сприяє здоров’ю чоловіків, особливо підвищує статеву потенцію. Корисні компоненти спецій поліпшують кровообіг в нижній частині таза.
Каррі – шкода і протипоказання
Несумісність схеми корисних властивостей каррі з її протипоказаннями є дуже малою, але, тим не менш, її не варто зловживати. Каррі, як і будь-який інший продукт, потрібно вживати у дозованій кількості.
Люди, що страждають на захворювання шлунка, особливо на виразкову хворобу або погану згортальність крові, повинні вживати каррі з обережністю.
Каррі протипоказано алергікам та особливо людям з алергією на трави і спеції.