Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Картопля – поширена сільськогосподарська культура, яка використовується не тільки в кулінарії, але і в лікуванні багатьох захворювань. Особливу користь приносить сік сирої картоплі. Він має регенеруючу, протимікробну, протизапальну та ранозагоювальну дію.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Користь картопляного соку натщесерце

Сирий сік має безліч цілющих властивостей, що робить його ефективним засобом для лікування різних хвороб, переважно шлунково-кишкового тракту. Вживаючи картопляний сік натщесерце, можна наситити організм мінеральними елементами (магнієм, кальцієм, калієм, натрієм, залізом і хлором), а також вітамінами В, PP, E і С.

Лікувальний напій надає на організм наступний позитивний вплив:

  1. Сприяє зменшенню больових відчуттів, що виникають на тлі хронічних захворювань травного тракту. Регулярне вживання напою дозволяє знизити дозування знеболювальних препаратів.
  2. Покращує настрій, збільшує життєвий тонус завдяки насиченню організму живильними речовинами.
  3. Стабілізує апетит.
  4. Покращує функціонування травної системи, нормалізує стілець, усуває запори.Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки
  5. Активізує процес регенерації.
  6. Покращує роботу нирок, печінки та серця. Позитивно впливає на функціонування центральної нервової системи.
  7. Нормалізує артеріальний тиск.
  8. Відновлює кишкову перистальтику.
  9. Зменшує частоту нападів печії.
  10. Нормалізує водно-сольовий баланс.
  11. Купірує запальні процеси, заспокоює роздратовані слизові оболонки шлунку та інших органів травної системи.
  12. Зміцнює імунну систему, що є профілактикою вірусних та інфекційних захворювань.
  13. Очищає організм від токсичних речовин, виводить зайву рідину.
  14. Підвищує концентрацію гемоглобіну в крові, що сприяє насиченню всіх клітин киснем і живильними речовинами.
  15. Збільшує опірність організму до стресів.

Сік з картоплі має послаблюючу та сечогінну дію. Крім того, корисний напій лікує гастрит з підвищеною кислотністю, попереджає розвиток виразкового захворювання шлунка та дванадцятипалої кишки. Вживання соку при патологіях шлунково-кишкового тракту допомагає запобігти розвитку онкологічних захворювань.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Можливу шкоду й протипоказання

Сік має численні корисні властивості, але також і протипоказання, хоча і мінімальні, оскільки він є натуральним продуктом. Обмеження, при яких вживання цілющого напою не рекомендується:

  • цукровий діабет – картопля може підвищувати рівень глюкози в крові;
  • здуття живота, схильність до метеоризму – овоч може провокувати ще більше газоутворення;
  • ожиріння – у складі напою присутні легкозасвоювані вуглеводи, які здатні призвести до збільшення ваги при його тривалому використанні.

Сік не рекомендований при схильності до діареї та запорів, при хронічних захворюваннях органів сечовидільної системи, в гострій стадії панкреатиту або при його загостренні. З відносними протипоказаннями напій можна вживати, але з особливою обережністю, якщо він забезпечує терапевтичний ефект. Абсолютне протипоказання – гастрит зі зниженою кислотністю.

Шкода від картопляного соку, якщо вживати його правильно, малоймовірна. У рідкісних випадках у людей спостерігається алергія на бульби. Вживання напою при індивідуальній непереносимості овоча може привести до інтенсивних негативних реакцій.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Ще одна небезпека при вживанні соку – отруєння, викликане приготуванням напою з неякісного овоча: пророслого або з зеленими плямами. Наявність останніх говорить про те, що в ньому починає вироблятися соланін – отруйна речовина, яка має токсичну дію на організм.

Ця сполука призводить до сильної інтоксикації, що супроводжується підвищенням температури тіла, порушенням роботи травної системи, судомами та змінами в центральній нервовій системі.

Навіть знаючи, від чого допомагає сік і наскільки велика його користь для організму, вживати його безконтрольно і без дозволу лікаря не можна. Перевищення дозувань або тривалості терапевтичного курсу може стати причиною розвитку запальних процесів у підшлунковій залозі.

У складі присутні елементи, які можуть завдати шкоди зубній емалі. Після вживання напою ротову порожнину рекомендується прополоскати теплою водою. З цієї ж причини не можна вживати сік через соломинку.

Застосування для лікування захворювань

Про те, при яких захворюваннях корисний напій, необхідно проконсультуватися з лікарем. Найчастіше його призначають, якщо у пацієнта виявлено хронічний панкреатит, гастрит з підвищеною кислотністю та виразки.

Лікувальні властивості соку проявляються лише при правильному приготуванні. Напій ніколи не готують про запас, оскільки вітамінно-мінеральний склад при тривалому зберіганні порушується. Перед кожним вживанням потрібно готувати нову порцію.

Щоб отримати напій з сирих бульб, їх потрібно ретельно вимити, оглянути на наявність пошкоджень, темних або зелених плям. Найшвидший спосіб приготування – через соковижималку, в яку потрібно покласти порізаний на частини овоч.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Якщо соковижималки немає, можна натерти картоплю на тертці, викласти кашку в марлю та віджати. Для отримання 1 склянки знадобиться близько 4 бульб середнього розміру. Допускається зберігання напою в холодильнику, проте не більше 2 годин. При приготуванні картоплю не потрібно очищати від шкірки, оскільки в ній міститься найбільша кількість корисних речовин.

Перед початком лікування соком необхідно підготувати організм:

  1. Рекомендується дотримуватися дієти, відмовившись від важкої їжі.
  2. За кілька днів до початку терапії варто повністю прибрати з раціону м’ясо і рибу, перейти на фрукти та овочі. Це потрібно для того, щоб організм краще засвоював сік і отримував з нього максимум користі.
  3. Протягом 3 днів рекомендується проводити ввечері очищувальні клізми.

Для приготування цілющого напою можна використовувати картоплю будь-якого сорту. Але найкориснішими вважаються бульби рожевого і фіолетового кольорів.

При гастриті

Картопляний сік при гастриті допомагає позбутися від болю, печії та інших неприємних відчуттів. Напій знижує інтенсивність запального процесу на слизових оболонках органу. Захворювання вимагає циклічного і регулярного прийому соку, в іншому випадку він не буде дієвим.

В день потрібно випивати 1 стакан рідини: вранці перед їжею. Снідати можна тільки через 30 хвилин. Курс становить 10 днів, після чого необхідно зробити перерву на такий же період.

Якщо гастрит протікає в хронічній формі і існує високий ризик виникнення виразкової хвороби, потрібно знати, як приймати напій, щоб він допоміг попередити ускладнення. За 1 годину до кожного прийому їжі необхідно випивати 100 мл. Курс – 2 тижні, потім перерва на 14 днів.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

При гастриті з підвищеною кислотністю

Картопляний напій вживають тільки на порожній шлунок за 1 годину до їжі. Дозування – ¾ склянки. Тривалість терапії – 10 днів, потім перерва на 10 днів і повторний прийом. Мінімальна кількість курсів – 3.

Сік картоплі при гастриті з підвищеною кислотністю допомагає нормалізувати шлункову кислотність. Перед тим як лікувати хворобу таким способом, необхідно проконсультуватися з лікарем і уточнити діагноз. Застосовувати напій при зниженій кислотності категорично заборонено.

При панкреатиті підшлункової залози

Сік картоплі при панкреатиті сприяє посиленню секреції ферментів підшлунковою залозою. Відгуки пацієнтів, які використовували такий спосіб терапії, підтверджують, що напій покращує загальний стан, усуває болі, нормалізує травлення і дозволяє обійтися меншими дозуванням лікарських препаратів.

Картопляний сік при панкреатиті рекомендується змішувати з морквяним. Дозування інгредієнтів – рівне. Приймати напій перед сніданком в кількості ½ склянки.

Ще один спосіб застосування соку при панкреатиті підшлункової залози – по 100 мл за 2 години до сніданку та вечері. Тривалість лікування – 15 днів, потім слідує перерва на 2 тижні. Кількість курсів – від 2 до 4.

Сік рекомендований не тільки в період основної терапії ліками, а й після її закінчення в якості підтримуючого засобу для зниження частоти рецидивів. З профілактичною метою потрібно випивати по 250 мл рідини в день на порожній шлунок.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Крім курсового вживання напою, необхідно дотримуватися дієтичного харчування. З раціону слід виключити важку, жирну і смажену їжу, приправи. Також категорично заборонені алкогольні напої.

При виразці шлунка

Картопляний сік при виразці шлунка допоможе позбутися від болю і спазмів. Напій м’яко обволікає роздратовані слизові, заспокоює їх і захищає від пошкоджень. Але потрібно пам’ятати, що виразка вимагає проведення медикаментозної терапії. Прийом соку є тільки допоміжним методом комплексного лікування.

Щоб нормалізувати роботу шлунка при виразковому ураженні, потрібно дізнатися у лікаря, який курс застосування картопляного напою є оптимальним. Починати слід з 50 мл. Протягом 5 днів дозування потрібно поступово збільшувати, поки вона не складе 150 мл.

Тривалість терапії – 20 днів. Пити засіб необхідно 3 рази на день за 1 годину до основних прийомів їжі: сніданку, обіду і вечері. Після першого курсу слід зробити паузу в 2 тижні, після при необхідності повторити лікування.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Відгуки

Олег, 45 років

Лікар порадив приймати сік картоплі від гастриту. Я не особливо довіряю народній медицині, але вирішив спробувати. Протягом декількох днів з початку лікування ніяких змін в стані не виявив.

Але потім став відзначати, що перестав відчувати біль, раніше з’являвся протягом дня. Були тільки незначні напади, які не приносили особливого дискомфорту.

У мене багаторічний хронічний гастрит, тому сік буду вживати регулярно, оскільки він добре допомагає.

Ксенія, 52 роки

Всім, хто страждає на виразку шлунка, рекомендую приймати сік сирої картоплі. Так, не варто забувати про медикаментозну терапію, але це натуральний засіб теж відмінно допомагає.

З того моменту, як почала його приймати, вперше за багато місяців відчула себе добре. Ніякого болю, печії, поганого травлення. На відміну від ліків, немає негативного впливу на організм і ризиків побічних ефектів.

Єдиний мінус – смак у напою не дуже приємний.

Євгенія, 29 років

Картопляний напій врятував від гастриту під час вагітності. Сильні і часті болі в животі, постійне нетравлення шлунка не можна було лікувати таблетками, оскільки більшість з них заборонені.

Почала приймати свіжовичавлений сік з сирих бульб за рекомендацією лікаря. Таке просте народне засіб виявилося краще знеболюючих і протизапальних ліків.

Після пологів я продовжила приймати сік, і хронічний гастрит вже кілька місяців не турбує.

Картопляний сік

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Останнім часом велика увага приділяється користі і корисним властивостям продуктів, які ми вживаємо щодня і стали для нас звичними. Не оминули такі дослідження і картопляний сік. І хоча про його властивості знали ще наші предки, сьогодні наука змушує по-новому подивитися на цей не зовсім звичний сік з картоплі. Перш ніж заглибитися у вивчення корисних властивостей і застосування картопляного соку, потрібно розглянути склад самої картоплі, що в ній міститься, що надає таку особливість і корисність соку з неї.

Склад і корисні властивості картопляного соку

Картопля — не дорогий продукт харчування, доступний більшості людей цілий рік. З тих пір як він був завезений до нас, картопля стала самим звичним і частим продуктом на нашому столі. У його бульбах міститься:

  • Вітаміни групи В;
  • Вітамін С; РР, Р;
  • клітковина;
  • вуглеводи;
  • Мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, марганець та інші;
  • Антиоксидантні сполуки.

Високий вміст калію з невеликою кількістю натрію робить картопляний сік особливо корисним. Цей сік вважається одним з найпотужніших лужних соків. Він розчиняє сечову кислоту і солі, пригнічує процес бродіння в кишечнику, сприяє зростанню хороших бактерій в кишечнику.

Крім того, потрібно відзначити, що картопля може забезпечити близько 6 відсотків добової норми заліза, що важливо для людей, які страждають низьким гемоглобіном в крові.

Картопляний сік також містить складні вуглеводи, які можуть забезпечити організм людини енергією.

Хоча вважається, що картопля сприяє набору зайвої ваги, це зовсім не відноситься до соку. Калорійність картопляного соку становить всього 26 калорій на 100 грам.

Користь картопляного соку

Картопляний сік, безумовно, не відноситься до часто вживаним сокам, на відміну від апельсинового або яблучного. Але його користь для організму людини не менш важлива і цілюща. Саме через його лікувальні властивості найчастіше ми п’ємо цей сік.

Живильні речовини, що містяться в соку, добре засвоюються організмом, і його можуть вживати люди будь-якого віку. Адже цей сік має:

  • протизапальні;
  • сечогінні;
  • заспокійливі;
  • ранозагоювальні;
  • протимікробні;
  • спазмолітичні;
  • знеболюючі;
  • регенеруючі;

властивості.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Від чого допомагає картопляний сік

Картопляний сік рекомендують вживати при хронічних закрепах, підвищеному рівні сечової кислоти в організмі, спазмах у кишечнику, метеоризмі.

Картопляний сік є відмінним протизапальним засобом при артриті, болях у суглобах і спині. Найкраще при цих хворобах пити сік вранці натщесерце.

Цей сік відноситься до лужних і підщелачує організм, таким чином запобігаючи серцево-судинні захворювання. Його вживають при виразці шлунка з підвищеною кислотністю, виразці дванадцятипалої кишки, хворобах нирок, гіпертонії, захворюваннях печінки, болях у плечах.

Картопляний сік:

  • допоможе схуднути;
  • поліпшить роботу травного тракту;
  • позбавить від здуття живота;
  • знизить рівень холестерину;
  • поліпшить стан волосся та шкіри.

Як приготувати картопляний сік

Картопляний сік не п’ють у великих кількостях. Тому його легко приготувати: просто натерти бульбу картоплі на дрібній тертці і віджати сік через марлю.

Можна вичавити сік через соковижималку, але при цьому не забути віджати сік з мезги.

Роблять сік в блендері. Спочатку потрібно пюрирувати сиру картоплю, а потім процідити через ситечко, додавши трохи води.

Перед приготуванням картоплю добре промити бульби зі щіткою. Хтось миє навіть з милом.

Якщо картоплю очищаєте, то знімайте як можна тонше шкірку. Адже в ній і безпосередньо під шкіркою знаходиться максимальна кількість поживних корисних речовин, в тому числі й калію.

Ретельно видалите всі темні і зелені плями. Зелень на картоплі вказує, що в ньому утворився соланін – отруйна речовина. Такі плями потрібно повністю зрізати або взагалі не використовувати бульби для приготування соку.

Підготовлену картоплю нарізати шматочками і завантажити в соковижималку.

Готувати сік в лікувальних цілях краще безпосередньо перед його вживанням. Перед тим, як випити, добре перемішати, так як міститься в ньому крохмаль може осісти на дно.

Картопляний сік не можна назвати смачним. Щоб поліпшити його смак, можна змішати його з іншими соками: морквяним, соком капусти, буряковим та іншими.

Допускається додати мед або сік лимона за смаком.

Як пити картопляний сік

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Картопляний сік при гастриті

Картопляний сік при гастриті можна пити тільки при підвищеній кислотності шлунка. Він знижує вироблення соляної кислоти і при зниженій кислотності може принести більше шкоди, ніж користі. Ці застереження стосуються лікування всіх захворювань шлунково-кишкового тракту.

Приймають сік тричі на день, починаючи з 50 мл соку і поступово довівши до 100 мл за один прийом. При позитивній динаміці і переносимості соку кількість соку на один прийом можна збільшити до 2/3 склянки. Як правило, лікування соком триває протягом 20 днів.

Картопляний сік при виразці шлунка

При загостренні виразки шлунка починати пити сік потрібно з 1 столової ложки за півгодини до їжі протягом 3 днів.

Наступні 3 дні п’ють по столовій ложці двічі на день.

Починаючи з 7-го дня кількість соку збільшують до 100 мл двічі на день. Курс лікування становить 21 день.

Після тижневої перерви лікування повторюють. При поганій переносимості соку необхідно припинити лікування соком і проконсультуватися з лікарем.

Картопляний сік при холециститі і панкреатиті

Картопляний сік при цих захворюваннях роблять з бульб рожевого кольору. Як показали дослідження, в них більше міститься речовин, що володіють протизапальними властивостями.

Приймають сік по 150 мл двічі на день з ранку і ввечері за 2 години до їжі. Після прийому соку через кілька хвилин рекомендується випити склянку кефіру, бажано домашнього і свіжого, не більше, ніж трьохденного.

Курс лікування становить 2 тижні. Потім роблять перерву і повторюють ще два курси.

Картопляний сік від печії

При постійній печії потрібно випивати по склянці (200 мл) свіжого картопляного соку натщесерце з ранку за одну годину до їди. Після вживання соку потрібно прилягти на 30 хвилин. Лікування триває 10 днів, потім роблять 10-денну перерву і повторюють курс ще двічі.

Картопляний сік при запорах

При хронічних запорах потрібно випивати по 100 мл соку тричі на день за 25-30 хвилин перед прийомом їжі.

Картопляний сік при цукровому діабеті

Перед вживанням картопляного соку при наявності цукрового діабету обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем. Дозволяється вживання соку тільки при неважкій формі хвороби.

При цукровому діабеті легкого ступеня вживають сік по 1/4 склянки тричі на день за півгодини до прийому їжі.

Картопляний сік при геморої

  1. Дія картопляного соку при лікуванні геморою забезпечується наявністю клітковини в соку, яка покращує роботу травної системи.
  2. Вживають сік по 50 мл перед їжею тричі на день.
  3. При кровотечах рекомендується робити мікроклізми (30 мл не більше) з картопляним соком, які допоможуть зняти запалення і свербіж, відновити слизову.

Картопляний сік при міомі

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Картопляний сік для схуднення

Для бажаючих схуднути вживати картопляний сік потрібно по склянці двічі на день. Перший раз вранці натщесерце і другий раз ввечері за 2-3 години до сну.

Картопляний сік в косметології

  • Картопляний сік дуже корисний для нашої шкіри і волосся. Його можна застосовувати:
  • Для зняття сонячних опіків;
  • Зменшення набряку обличчя;
  • Відбілювання шкіри;
  • Від темних кіл під очима;
  • Від зморшок і попередження старіння шкіри.
  • Змішайте картопляний сік з невеликою кількістю лимонного соку і протирайте обличчя, щоб позбутися від веснянок і пігментних плям.
  • Маска з картопляним соком і сиром зменшить кількість зморшок і зволожить шкіру.

Картопляний сік, змішаний з яєчним білком і медом, поліпшить ріст волосся.

А сік алое з соком картоплі додасть блиск сухим волоссям.

Протипоказання до вживання картопляного соку

При застосуванні картопляного соку в косметичних цілях і зовнішньо ніяких протипоказань немає. Це стосується тільки прийому соку всередину в лікувальних цілях. Його не можна пити при:

  1. Зниженій кислотності шлунка;
  2. Важкій формі цукрового діабету.
  3. Лікувальними і корисними властивостями володіє тільки свіжоприготований сік, як мінімум, не пізніше ніж за 10 хвилин до його вживання.
  4. Червоний картопля проти білого – дізнайтеся відповідь на це питання в цьому відео.

Чим корисний картопляний сік, і як його приймати

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Дорогі читачі, багато хто з вас регулярно вживають картоплю, яка багата на антиоксиданти, калій та інші корисні речовини, а ось картопляний сік приймають далеко не всі. Але ж він дуже корисний і може вирішувати деякі проблеми зі здоров’ям.

Аптека часто знаходиться прямо на кухні. Тільки ми часто забуваємо про такі прості способи лікування. Картоплю ми так любимо смажити, тушкувати, запікати, варити, а ось про картопляний сік часто забуваємо. Але ж він дуже корисний і ефективно допомагає при застуді, хворобах шлунка, знімає жар і набряки, лікує кашель і болі в горлі.

Сьогодні ми з вами детально поговоримо про корисні властивості і протипоказання картопляного соку, як його правильно приготувати і пити при різних захворюваннях.

Склад картопляного соку

Щоб зрозуміти, чим корисний картопляний сік, необхідно оцінити його хімічний склад. Він включає наступні компоненти:

  • жирні і фруктові кислоти;
  • велика кількість натуральної клітковини;
  • білки і вуглеводи в легкозасвоюваній формі;
  • вітаміни групи B, РР, Е, С;
  • натуральні антиоксиданти;
  • велика кількість мінеральних речовин, включаючи залізо, магній, хлор, фосфор, калій і кальцій.

Найбільше представляє користь картопляний сік, отриманий з молодих бульб. У ньому міститься величезна кількість поживних речовин і антиоксидантів, які гальмують старіння організму і допомагають у боротьбі з певними захворюваннями.

Користь картопляного соку

При правильному і регулярному застосуванні вже через кілька тижнів ви помітите основні корисні властивості картопляного соку:

  • зменшаться болі в шлунку, пов’язані з перебігом хронічних запальних процесів;
  • відчуєте бадьорість і підвищення активності завдяки насиченню організму поживними речовинами, антиоксидантами і швидкоусвояемими вуглеводами;
  • відзначите поліпшення роботи нирок, серця, органів сечовидільної системи та шлунково-кишкового тракту;
  • помітите, що при зовнішньому застосуванні картопляний сік швидше загоює дрібні порізи та рани;
  • лікує вугровий висип, знімає запалення, прибирає набряки;
  • зможете набагато рідше звертатися до фахівців, особливо з приводу підвищення артеріального тиску, так як сік картоплі сприяє його нормалізації й добре допомагає гіпертонікам;
  • позбудетеся від частих нападів печії.

Також не можна особливо не відзначити користь картопляного соку для шлунка. Загоєння слизової дозволяє позбутися від хронічних тупих болів і інших ознак гастриту. Картопляний сік знижує підвищену кислотність і скорочує ризик утворення виразкових дефектів в області слизової.

Картопляний сік: користь і шкода, як пити, відгуки

Як приготувати картопляний сік

Незважаючи на широку поширеність картоплі, не всі знають, яку користь і шкоду має картопляний сік, як правильно його приготувати і використовувати для лікування і профілактики захворювань. Перед першим застосуванням рекомендується все-таки порадитися з лікарем, особливо при наявності певних хронічних захворювань.

Готуємо сік за допомогою соковижималки

Так як зробити картопляний сік про запас не вийде, рекомендується щодня використовувати свіжий продукт. Бульби перед приготуванням необхідно ретельно промити від залишків бруду і очистити від шкірки. Рекомендується використовувати соковижималку, так як вона дозволяє швидко і з мінімальними втратами приготувати корисний напій.

Натираємо на дрібній тертці

Але якщо соковижималки у вас немає, можна віджати сік через марлю, попередньо перетерши бульби на дрібній тертці.

Не можна використовувати позеленілу картоплю. Такі бульби містять токсичні речовини і можуть викликати отруєння.

Для отримання склянки соку вам необхідно взяти в залежності від величини 2-4 бульби картоплі.

Скільки можна зберігати свіжоприготований картопляний сік

У літню пору зберігати сік картоплі можна тільки кілька годин, бажано в холодильнику. Але найкраще готувати такий сік на один раз.

Як підготуватися до лікування картопляним соком

Щоб лікування було ефективним, треба до цього підготуватися. Перед соколікування треба перестати вживати в їжу м’ясо і рибу. Також необхідно виключити прянощі, солодощі, гострі і солоні страви. Почати їсти тільки овочеві і фруктові страви. Добре б за кілька днів до лікування їсти тільки сирі овочі і фрукти.

Протягом 2-3 днів вечорами слід робити клізму. Це допоможе організму краще сприймати всі корисні речовини з соку.

Як правильно пити картопляний сік

Перед тим, як випити картопляний сік, він повинен хоча б хвилин 5 відстоятися. Це важливо, щоб осів крохмаль, і тільки після цього його можна пити. Пити тільки в сирому вигляді, без термічної обробки. Сік краще пити через трубочку. Так ви збережете зубну емаль. Після пиття соку треба прополоскати рот чистою водою.

Курс вживання

10 днів пити сік і 10 днів робити перерву. Вранці натщесерце випивають склянку свіжовичавленого соку картоплі і потім найкраще ще півгодини полежати. Ще через півгодини можна поснідати. Треба пройти 3 десятиденних курсу! Нижче дані докладні рецепти лікування картопляним соком при різних захворюваннях.

Вживати картопляний сік можна як окремо, так і в поєднанні з іншими соками. Орієнтуйтеся на свої смакові переваги і медичні показання.

Сік картоплі, моркви і селери

Корисно змішувати соки картоплі та моркви, селери. Таке поєднання не тільки покращує стан шлунка, але і має загальнозміцнювальну дію на організм.

Якщо ви хочете спробувати цей рецепт, змішайте по 2 частини картопляного, морквяного соку і візьміть 1 частину соку селери. Рекомендується пити такий склад половину склянки кілька разів на день незадовго до їжі.

Перші результати ви помітите вже через кілька днів. Рослинна клітковина нормалізує травлення, а поживні речовини моркви, селери і картоплі помітно підвищують працездатність, нормалізують активність шлункового соку і підшлункової залози, надають помірну жовчогінну дію.

Який картопля краще використовувати для приготування соку

Картоплю можна брати будь-якого сорту. Але найкраще діє картопля червоного і рожевого кольору. Такий картопля багатший вітамінами і мінеральними речовинами. Ні в якому разі не використовуйте позеленіли, пророслі бульби, а також початківці гнити і пліснявіти. Такі бульби краще викинути, не шкодуючи.

Не слід пити сік, починаючи з лютого, оскільки в ньому починають накопичуватися соланін. Тому плануйте початок курсового застосування соку на перші місяці осені або зими, щоб отримати максимальну користь від цього продукту.

Картопляний сік дітям

Картопляний сік дітям без особливої ​​потреби давати не варто. Він концентрований і знижує кислотність шлунка, яка в дитячому віці часто непостійна і може змінюватися в залежності від загального стану організму і зміни характеру харчування.

Лікування картопляним соком. Рецепти народної медицини

Велика кількість рецептів народної медицини з картопляним соком збиває з пантелику, викликаючи проблеми з вибором відповідного засобу. Ще раз підкреслимо, що найкраще починати пити сік в мінімальній дозі.

На перший прийом досить випити половину чайної ложки картопляного соку. Зберігайте цю дозу кілька днів, і тільки після закінчення цього терміну збільште дозу до повної чайної ложки. Це дозволить уникнути небажаних наслідків, появи метеоризму у людей з чутливою травною системою.

Картопляний сік при гастриті

Найчастіше використовують картопляний сік при гастриті. Запалення шлунка супроводжується регулярними болями, може викликати печію і зниження ваги. Вживання картоплі в їжу не робить такого лікувальної дії. Але не всі знають, як правильно приймати картопляний сік при гастриті, щоб отримати бажаний лікувальний ефект.

В першу чергу ви повинні знати, що цей метод підходить лише тим, хто має нормальну і підвищену кислотність шлунка. Якщо вона знижена, картопляний сік вживати не можна. Рекомендується проводити 3 курси по 10 днів, роблячи після кожного перерву на 1-2 тижні.

Картопляний сік при гастриті з підвищеною кислотністю використовують натщесерце. Рекомендується випивати сік по три чверті склянки за годину до їди. Але лікування картопляним соком шлунка має бути саме регулярним і курсовим. Якщо ви будете вживати напій з великими проміжками, то лікувального ефекту не буде.

При виразці шлунка і 12 – палої кишки

Поступово, протягом 20 днів, збільшувати дозу цього соку. Спочатку пити по одній чверті склянки, потім по половині і далі по три чверті склянки 3-4 рази на день за півгодини до їди.

Будьте обережні при вживанні картопляного соку при загостренні виразкових процесів. У деяких людей засіб викликає посилення болю. Краще дочекайтеся стихання гострого процесу і починайте використовувати сік потроху. Хтось починає пити буквально по чайній ложці, поступово нарощуючи дозу.

При панкреатиті підшлункової залози

Сік істотно підсилює ферментативну секрецію підшлункової залози. При панкреатиті найкраще змішувати картопляний і морквяний сік в рівних пропорціях. Приймають напій по половині склянки за годину до сніданку. Додатково рекомендується дотримуватися дієти, яка виключає вживання смажених і жирних продуктів, алкоголю.

Кожного ранку і вечора за дві години до прийому їжі пити по 100 мл соку. Курс лікування становить 15 днів. Далі на 12 днів роблять перерву. Можна повторювати по 3-4 курси, але з обов’язковими перервами.

При пієлонефриті

При пієлонефриті до картопляного соку добре додати сік журавлини. Це підвищує ефективність лікування.

При ангінах, болях в горлі

Цим соком також добре полоскати горло кілька разів на день.

При міомі матки

При гінекологічних захворюваннях, особливо при запальних процесах і міомі матки, картопляний сік можна використовувати після попередньої консультації з гінекологом. Курс лікування триває 4-6 місяців.

Найкраще приймати картопляний сік по половині склянки натще на початкових стадіях росту міоматозних вузлів.

Це дозволяє відновити гормональний фон, нормалізувати менструальний цикл і привести до зворотного розвитку пухлин.

При печії

При печії картопляний сік п’ють натщесерце або через годину після їжі по половині склянки кілька разів на день. Уникайте переїдання і вживання потенційно небезпечних і агресивних продуктів, в тому числі маринадів, копченостей.

При запорах

При запорах картопляний сік допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і усунути головну причину появи проблем зі стільцем. Рекомендується додатково вживати більше свіжої зелені, овочевих і фруктових салатів.

Також картопляний сік корисний при синдромі подразненого кишечника, який може супроводжуватися не тільки запорами, але і хронічними болями в животі. Протизапальні властивості картоплі усувають передумови для активного розмноження патогенних мікроорганізмів на слизовій травного тракту.

При головному болю і гіпертонії

Головні болі відступають, якщо пити цей сік по половині склянки 2-3 рази на день. Цей сік корисно пити і при гіпертонії, тому що він знижує тиск.

При геморої

Геморой є одним з найбільш неприємних захворювань, з яким люди не поспішають звертатися до професіоналів.

Але все-таки рекомендується відвідати проктолога, щоб вчасно провести лікування і уникнути випадання гемороїдальних вузлів та інших небезпечних ускладнень.

Але на початкових стадіях, а також для полегшення болю і поліпшення самопочуття допоможуть компреси з свіжовичавленого картопляного соку. Але використовувати їх необхідно тільки поза гострої стадії загострення.

Можна робити домашні клізми з картопляним соком комфортної температури. Тільки перед застосуванням цього способу переконайтеся у відсутності запалених внутрішніх вузлів геморою.

При нервозності

Сік допомагає і упокоїтися. Для цього 200 грамів картопляного соку змішати з 50 грамами морквяного соку. Приймати вранці натщесерце за годину до їди.

Застосування в домашній косметології

Картопляний сік має протизапальну дію на шкіру, прискорює загоєння ранок і порізів. Ці властивості можна використовувати в домашній косметології.

Компреси з соку при тріщинах і саднах

Якщо у вас на шкірі з’явилися тріщини і садна, зробіть компрес з свіжовичавленого картопляного соку. Залиште засіб на 20-30 хвилин, а потім змийте кип’яченою водою.

І ще один простий рецепт. Буває, що вдарилися ви, і ось сильні болі. У мене так було з ногою, коли вдарилася сильно. Прив’яжіть просто натертий картоплю до цього місця, зафіксуйте. Біль знімає прекрасно.

Маски для обличчя

Спробуйте домашні маски з картопляним соком для обличчя. Якщо додати до засобу яєчний білок, можна домогтися ефекту стягання пір і освітлення шкіри обличчя.

Для отримання поживного і протизапального дії картопляний сік змішують з рослинними оліями і наносять як маску кілька разів на тиждень або після дії несприятливих чинників середовища (холод, ультрафіолетові опіки).

При ударах і укусах комах

Дуже добре допомагає сира картопля від болю при ударах і укусах комах. Просто покладіть очищений бульба зрізом до ушкодженого місця і потримайте кілька хвилин. Це дозволить позбутися не тільки від болю, а й уникнути сильної набряклості тканин.

Схуднення з картопляним соком

Лікувальні властивості картопляного соку поширюються і на обмінні процеси в організмі. Але при ожирінні засіб використовувати не рекомендується, так як напій містить швидкоусвояемі вуглеводи, здатні за відсутності дієти і інтенсивних фізичних навантажень збільшувати загальну вагу.

Картопляний сік не варто розглядати як ефективний засіб від схуднення. З його допомогою можна нормалізувати кислотність шлунка, при підвищенні якої зазвичай збільшується апетит, що призводить до частих перекушувань і збільшення загальної маси тіла.

При вагітності і грудному вигодовуванні

Якщо у жінки немає індивідуальної нестерпності картоплі та інших протипоказань, то при вагітності і грудному вигодовуванні можна використовувати сік картоплі, але в невеликій кількості.

Також пам’ятайте про здатність картоплі посилювати метеоризм. Сік, особливо у великій кількості, може призводити до кишкових кольок у дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні.

Протипоказання

Картопляний сік – це натуральний продукт. Але вживати його необхідно грамотно, оскільки картопляний сік має не тільки корисні властивості, але й протипоказання, головним з яких є зниження кислотності шлункового соку.

Також не можна вживати напій при активному утворенні газів в кишечнику. Картопля може посилювати метеоризм. З особливою обережністю сік використовують при цукровому діабеті, оскільки він містить легкозасвоювані вуглеводи, протипоказані при наявності ожиріння.

Дорогі читачі, а як ви вживаєте самі картопляний сік? Чим він вам допоміг, як ви його брали? Поділіться цим!

Картопляний сік для схуднення – відгуки

Способів приготування картоплі неймовірно багато. Цей овоч навіть часто називають другим хлібом, оскільки він неймовірно поширений і користується великою популярністю.

Але тих, що худнуть такий продукт рекомендують до вживання рідко, оскільки в ньому занадто багато вуглеводів. Виняток становить тільки картопляний сік. Вважається, що він здатний стимулювати схуднення.

Але чи так це насправді? І які саме результати приносить вживання картопляного соку для схуднення? У цьому допоможуть розібратися відгуки.

Картопляний сік для схуднення: як діє

Для початку варто розібратися, як готується картопляний сік, що допомагає в схудненні. Щоб приготувати такий напій, необхідно кілька порізаних на шматочки бульб пропустити через соковижималку.

Іноді радять додавати морквяний або будь-який інший солодкий сік. Але, якщо смак напою не сильно відлякує, краще цього не робити. Сік перед вживанням обов’язково фільтрується через марлю. У свіжому напої міститься величезна доза вітаміну C і магнію.

Причини схуднення на такому цікавому напої полягають у наступному:

  • картопляний сік очищає і знезаражує кишечник;
  • при регулярному вживанні прискорюється обмін речовин;
  • виводяться шлаки не тільки з кишечника, але й печінки;
  • знижується небезпека виникнення запорів.

З цього зрозуміло, що при дотриманні дієти і вживанні картопляного соку скинути кілька кілограмів обов’язково вдасться. І для цього досить пити такий засіб один-два рази на день; курс прийому становить близько двох тижнів.

Залишилося з’ясувати, чи підтверджують це на картопляний сік для схуднення відгуки. Спробували напій з метою зниження ваги досить багато.

Тобто і відгуки можуть виявитися дуже корисними, оскільки в них описаний реальний досвід вживання цього «лікування» для травної системи.

Не знаю, хто перший додумався вживати картопляний сік з метою схуднення. Але ця людина явно себе не щадив. Я не заперечую, що подібний напій допомагає добре очистити кишечник, але смак у нього просто жахливий. Упродовж тижня вживала вранці і ввечері майже по склянці такого засобу для схуднення. Попутно скоротила калорійність раціону.

Всього втратила в такий період кілограма три. В принципі, для дієти тривалістю в якийсь тиждень це непогано. Але, швидше за все, повторити цей експеримент не зможу. Якщо тільки змішувати сік бульб з чимось ще. Скрізь пишуть, що це не зовсім правильно, тому що можна збільшити калорійність напою в цілому і, відповідно, погіршити ефект.

Як часто останнім часом я бачу, що дієту з картопляним соком називають ефективною. А, коли читаю конкретні відгуки, дивуюся, як взагалі люди примудряються за своїми рецептами схуднути. Я запропоную власний варіант схуднення, який за пару тижнів допоможе вам втратити 5-6 кг.

  1. Берете картоплю. Вона повинна бути обов’язково свіжою, щільною, без цяток і паростків. Від шкірки можете не очищати, якщо не гидуєте. Натираєте бульби на тертці, а потім через марлю видавлюєте сік. Віджимати потрібно сильно, щоб в останньому пюре рідини не було.
  2. Вранці за півгодини до сніданку випиваєте половину склянки напою. Те ж саме повторюєте ввечері. Заздалегідь сік не готуйте, тому що він все одно зіпсується за цілий день навіть в холодильнику.
  3. Продовжуйте так тиждень-два, поєднуючи вживання соку з дієтою. В результаті обов’язково не тільки добре втратите у вазі, але і здоров’я збережете.

Описаний мною варіант перевірений практикою неодноразово. Але про всяк випадок постійно стежте за здоров’ям, адже невідомо, як організм відреагує на такий напій. У деяких, наприклад, з’являється розлад шлунка, з яким складно впоратися. Але у мене особисто нічого такого давно не було. Час від часу проходжу повний «курс» і чудово виглядаю.

Якщо уважно ставитися до вживання картопляного соку, вдасться не тільки схуднути, але і зробити це абсолютно безпечним способом. Подібний засіб здатний привести в порядок обмін речовин, прискорити метаболізм і вивести шкідливі речовини. Сама я не раз сиділа на дієті, яку якраз поєднувала із застосуванням напою.

Дієта, до слова, не найжорсткіша. Головне – виключити борошняне і солодке. І, природно, двічі в день випивається сік з картоплі. Якщо «чистий» сік здається занадто гірким, спробуйте розводити його морквяним. Тільки занадто багато не додавайте. Максимум – третю частину. Після кількох тижнів такої дієти зможете втратити до 10 кг.

Хоча у мене самої таких результатів ніколи не було. Скидала тільки по 5 кг. Але випадки, коли «схил» опинявся просто гігантським, теж знаю. Пам’ятайте тільки про те, що картопляний сік знижує кислотність шлунка, а через це його не можна приймати тим, у кого і так є виразка. І сам по собі напій досить агресивний.

Через це він може завдати шкоди зубам.

Дізналася про те, що картопляний сік використовують для схуднення, від мами. Вона сказала, що такий напій не просто позбавляє від зайвих кілограмів, а й зміцнює здоров’я. Після цього я стала пити його по склянці на день. З схудненням у мене, якщо чесно, не дуже склалося.

Навіть через 2 тижні змогла втратити не більше півтора кілограмів. Зате сподобалися інші властивості такого продукту. Наприклад, раніше у мене бували запори, а тепер зі стільцем ніяких проблем немає. Шлункові болі теж не турбують, хоча до цього іноді траплялося і таке інше.

Загалом, мені картопляний сік в першу чергу сподобався своїми лікувальними якостями. А ось як засіб для схуднення він не особливо вразив. Використовувати його для зниження ваги все-таки не стану. Хоча не виключаю, що іншим такий продукт допоможе набагато більше, ніж мені.

«Навіть не мріяла про такий ефект»

Хто б міг уявити, що простий картопляний сік може виявитися настільки ефективним засобом для зниження ваги. Але я можу підтвердити, що він працює просто чудово. Спочатку боялася, що у мене буде боліти живіт або з’являться інші побічні наслідки.

Проте, всього за пару тижнів без якихось значних обмежень в харчуванні або фізичних навантажень скинула 4 кг. Звичайно, я в цей період намагалася поменше є борошняні продукти. І цукор теж не вживала.

Але, думаю, без картопляного соку такого схуднення не було б.

Хтось, напевно, не наважується вживати подібний напій через його не найприємний смак. Насправді, не так вже все погано в цьому плані. Перш за все, дійсно, відчуття не дуже приємні. Але потім звикаєш до присмаку картопляного соку і вже навіть п’єш у власне задоволення. Спробуйте, щоб напевно переконатися.

«Не знаю, чого більше – плюсів чи мінусів»

Враження про дієту з картопляним соком у мене, якщо чесно, двоякі. Не стану заперечувати, що цей спосіб схуднення ефективний. Тільки ось і мінуси у нього теж є. Постараюся докладно описати переваги і власні претензії до такого методу позбавлення від зайвої ваги. Почнемо з плюсів:

  • картопляний сік працює – втратила 3 кг за 2 тижні;
  • не потрібно багато витрачатися, адже картопля доступний всім;
  • нічого складного в приготуванні соку немає.

Мабуть, це все переваги, які я виявила. Тепер же поговоримо про мінуси. Найбільш важливий з них полягає в тому, що картопляний сік для деяких людей небезпечний. Якщо у вас спочатку низька кислотність шлунка, навіть не думайте пробувати цей продукт.

Інший серйозний мінус – жахливий смак продукту. Пити сік, вичавлений з картоплі, довго просто неможливо. З’являється згодом блювотний рефлекс. Загалом, однозначно оцінити такий метод схуднення у мене не виходить. Він, звичайно, ефективний.

Але зате небезпечний і не найприємніший.

Картопляний сік: додатковий засіб для схуднення

Немає ніякої гарантії, що одне лише вживання картопляного соку допоможе схуднути. Зазвичай значне зниження ваги спостерігається тільки за умови, що зменшується загальна калорійність раціону.

Але в якості додаткового засобу для коригування маси подібний продукт можна використовувати. Тоді з’явиться шанс зробити фігуру набагато стрункішою з мінімальними витратами часу і зусиль.

І ще не можна забувати, що далеко не всім цей напій рекомендований до застосування.

Leave comment