Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Клоповка – це народна назва цінного сахалінського чагарнику, справжнє ім’я якого звучить як Красника (або вакцінум чудовий). Клоповка виростає на території Курильських островів і є диким видом.

Ця рослина широко застосовується не тільки в кулінарії, але і в народній медицині. Так, з сахалінської ягоди найчастіше готують лікувальні сиропи.

Як приготувати сироп клоповкі самостійно в домашніх умовах? Якими корисними властивостями володіє рослина? Відповіді на ці питання ви знайдете в нашому матеріалі.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

В першу чергу слід відзначити, що ця рослина видає неприємний запах (звідси і пішла народна назва – клоповка). Що стосується зовнішнього вигляду, то ягоди рослини представляють собою невеликі плоди яскраво-червоного кольору. Вони мають кисло-солодким смаком і досить соковиті за своєю консистенцією.

До складу Красникі входить досить велика кількість корисних компонентів, завдяки яким вона і отримала статус цілющої рослини. Так, ягода містить фітонциди, вітамін С, бензойну кислоту, дубильні речовини, флавоноїди.

У зв’язку з таким багатим вмістом, вакцінум чудовий здатний надавати цілий ряд позитивних ефектів на організм людини, зокрема – боротися з патогенними бактеріями, зміцнювати імунну систему, брати участь в процесах кровотворення, надавати позитивний вплив на роботу нервової системи, полегшувати засвоєння заліза організмом, нормалізувати роботу ендокринної системи, виконувати антисептичну та протизапальну роль, надавати антиоксидантний ефект.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Однак, крім великої кількості позитивних ефектів, систематичне і регулярне вживання рослини всередину (в свіжому вигляді, у вигляді сиропу тощо) може згубно позначитися на здоров’ї людини.

Так, в першу чергу заборонено вживати клоповку тим, хто має індивідуальну непереносимість або страждає алергією.

Також необхідно врахувати, що споживання Красникі здатне знижувати артеріальний тиск – якщо воно і так знижене, то від прийняття всередину даної рослини слід відмовитися.

Крім того, не слід їсти вакцинум чудовий вагітним жінкам і маленьким дітям.

З обережністю слід підходити до поїдання ягоди в свіжому вигляді. Надмірне з’їдене кількість плодів може стати причиною розладів травної системи і шлунково-кишкового тракту, зокрема, можуть початися діарея, нудота, коліки.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Якщо ви ознайомилися з протипоказаннями до споживання рослини і виявили, що вас вони не стосуються, то можете сміливо приступати до приготування корисного сиропу з вакцінума чудового на зиму.

Спосіб його виготовлення досить простий. Так, для його приготування вам будуть потрібні:

  • ягоди (1 кілограм);
  • 2 кілограми цукру.

Зазначені інгредієнти необхідно висипати у велику і глибоку ємність, наприклад, в каструлю, і перемішати, а потім накрити кришкою. Залишити цю суміш рекомендується на 5-7 днів в прохолодному темному місці (підвал, погріб, холодильник тощо). Причому кожен вечір ягідну масу необхідно перемішувати або збовтувати. Ні в якому разі не забувайте цього робити.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Після закінчення зазначеного проміжку часу отримане ягідне пюре необхідно потовкти і процідити через сито для того, щоб позбутися від шкірки, грудок, нерозчинених цукру та інших небажаних компонентів сиропу.

Після цього сироп слід розподілити по заздалегідь простерилізованим банкам і закатати кришками. Якщо ж ви не плануєте залишати його на зиму, то можна використовувати будь-яку іншу чисту і суху посуд.

Крім сиропу, з клоповкі можна зробити й інші страви: варення, джем, пюре та інші.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Слід запам’ятати, що максимально дозволена норма вживання сиропу з Красніки на добу – 3 столові ложки. Більша кількість сиропу пити не рекомендується. Причому важливо зазначити і те, що сироп можна приймати як самостійно, так і додавати в інші страви або напої (каші, чаї, солодкі десерти).

Ягода клоповка сахалінська зростає на чагарнику, що відноситься до сімейства вересових і роду Вакцініум. Вона також відома в народі під назвами «димника» і «Красника».

Свою назву ягода отримала завдяки відштовхуючому запаху, що нагадує однойменних комах. На кількість корисних речовин в її складі впливає ступінь зрілості.

У перестиглих і недозрілих плодах міститься менше вітамінів і мінеральних речовин.

Хімічний склад сахалінської клоповкі включає в себе наступні компоненти:

  • бензойна кислота;
  • флавоноїди;
  • мікроелементи;
  • дубильні речовини;
  • P-активні речовини;
  • аскорбінова кислота.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Красника мешкає в хвойних лісах з розвиненим моховим покровом.

За рахунок вмісту флавоноїдів Красника нормалізує серцево-судинну функцію і має антиоксидантну дію на організм. Бензойна кислота справляється з грибком і виробляє антибактеріальний ефект.

Дубильні речовини, в свою чергу, купірують запалення і зупиняють кровотечу. Аскорбінова кислота має стимулюючу дію на імунну систему.

P-активні речовини збільшують щільність судин і сприяють виведенню канцерогенних речовин з організму.

Калорійність 100 г Красникі становить 28 ккал. Співвідношення БЖУ наступне:

  • білки – 0,5 г;
  • жири – 0,2 г;
  • вуглеводи – 3,7 г;

Сахалінську клоповку можна використовувати в найрізноманітніших цілях. Завдяки приємному смаку, вона набула широкого поширення в кулінарії. Її часто поєднують з іншими ягодами. Для лікування різних захворювань застосовують не тільки сирі ягоди, а й відвари.

У народній медицині

Нетрадиційна медицина вітає додавання сахалінської клоповки до складу загальнозміцнюючих напоїв. Її цінують, переважно, за антисептичні та в’яжучі властивості. Сік з клоповкі нерідко застосовують для усунення симптомів алкогольного отруєння. Не меншою популярністю користується листова частина рослини.

У кулінарії

У кулінарії попитом користуються як плоди, так і зелена частина рослини. З неї готують вітамінні салати. Подрібнене насіння застосовують як прянощі. Сирі ягоди нерідко засипають цукром з метою нейтралізації кислоти продукту. Дітям готують соки і фруктові пюре з додаванням Красникі.

Ягода відмінно поєднується з молочною продукцією. Вона вдало відтіняє смак сиру або йогурту. У складі кондитерських виробів сахалінська клоповка нерідко виступає в якості начинки.

Увага! У науковому середовищі чагарник, на якому росте сахалінська клоповка, називають «Вакцініумом чудовим».

опис

блощичник сміттєвий

Мале за габаритами рослина, висота якого не перевищує 30 см. Стебло має пряму форму, а також покритий великою кількістю циліндричних волосків.

Іноді зустрічаються гіллясті стебла, що особливо актуально для теплих кліматичних умов, де рослини мають довший вегетаційний період.

Листя рослини відрізняються один від одного, в залежності від розташування на стеблі (нижнє, верхнє).

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Так, нижнє листя мають довгі черешки і відрізняються двоякоперистим формою. Верхні ж листя мають лінійну будову з цільними краями. Блощичник даного виду має компактні квіти, часто зібрані в кисті. Примітним є той факт, що пелюсток у квіток немає, що робить зовнішній вигляд квіток схожим на маленькі кульки зеленого або жовтого кольору.

Блощичник польовий

Блощичник польовий

Середнє за габаритами рослина, здатне досягати висоти 45 см. Стебло рослини може бути як прямим, так і зеленим. Сама структура стебла є гранітно-бороздчатою, з великою кількістю листя, особливо у верхній його частині. Трава даного виду також має квітки, зібрані в грона, але на цей раз вони прикрашені білими пелюстками, довжиною 2,5 мм.

Листя, що знаходяться внизу стебла, мають довгасту форму. Листя, розташоване в середині і на вершині стебла, має округлу форму. Блощичник цвіте з травня по липень, а плодоносить у червні і серпні. Зростає переважно в регіонах з чорноземними ґрунтами, вважаючи за краще селитися вздовж полів, рідко зустрічається поруч з будівлями;

Один з найбільших блощичників, що досягає висоти 100 см. Має стебло метельчатого типу, найчастіше гіллясте. Має довгасто-ланцетні листя, які на верхніх ділянках стебла відрізняються білою облямівкою. Квітки зібрані невеликими групами в декілька кистей, формою нагадують мітлу. Квіти мають округлі пелюстки білого кольору, розміром до 2,3 мм.

Варто зазначити, що даний клоповник є багаторічною рослиною, що виділяє його з ряду своїх побратимів. Цвісти рослина починає в червні-липні, а приносити плоди в липні-серпні. Поширена рослина по всій Європі, хоча останнім часом її можна зустріти і в Західному Скандинавії.

Лікувальні властивості клоповки

Корисні властивості клоповки сахалінської роблять її ефективним ліком проти багатьох хвороб. Красника сприятливо діє на перистальтику кишечника і має здатність швидко знижувати артеріальний тиск. Для серцево-судинної системи її користь полягає у виведенні шкідливого холестерину.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Сахалінську клоповку часто використовують у боротьбі з такими захворюваннями:

  • авітаміноз;
  • гіпертрофія передміхурової залози;
  • вірусні і простудні захворювання;
  • цукровий діабет;
  • атеросклероз;
  • безсоння;
  • гіпертонія;
  • гінекологічні захворювання;
  • нервові розлади.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

На відміну від самої ягоди, цукровий сироп не володіє відштовхуючим запахом.

Збір, заготівля, зберігання сировини

Свіжу ягоду можна купити в магазині або на ринку. Але бажано збирати її самостійно. Для цього вибирають місце, розташоване подалі від автомобільних доріг. Пік збору врожаю припадає на період з серпня по жовтень. Найбільш стиглі плоди зустрічаються в середині вересня. Їх можна відрізнити за насиченим червоним кольором.

У холодильнику ягода може зберігатися недовго, її поміщають у пластиковий контейнер і закривають кришкою. Для збереження корисних властивостей на зиму сахалінську Красніков заморожують. У такому вигляді її можна вживати в їжу і через рік. Довше зберігати ягоду не варто, інакше вона втратить корисні властивості і унікальний смак.

Тут все гранично просто. У народній медицині використовуються всі частини рослини, починаючи від коренів і закінчуючи плодами. Це означає, що збирання і заготівлю рослини найкраще проводити в період цвітіння і плодоношення.

Більш того, більшість видів блощичника – однорічні рослини, що є ще одним фактором на користь того, що рослини цього виду слід заготовлювати в період цвітіння і плодоношення, так як після цього періоду клоповник почне в’янути.

Рецепти народної медицини

Якщо ви ознайомилися з протипоказаннями до споживання рослини і виявили, що вас вони не стосуються, то можете сміливо приступати до приготування корисного сиропу з вакцінума чудового на зиму.

Спосіб його виготовлення досить простий. Так, для його приготування вам будуть потрібні:

  • безпосередньо ягоди (1 кілограм);
  • 2 кілограми цукру.

Зазначені інгредієнти необхідно висипати у велику і глибоку ємність, наприклад, у каструлю, і перемішати, а потім накрити кришкою. Залишити цю суміш рекомендується на 5-7 днів у прохолодному темному місці (підвал, погріб, холодильник і т. д.). Причому кожен вечір ягідну масу необхідно перемішувати або збовтувати. Ні в якому разі не забувайте це робити.

Після закінчення зазначеного часу отримане ягідне пюре необхідно потовкти і процідити через сито для того, щоб позбутися від шкірки, грудок, нерозчиненого цукру та інших небажаних компонентів сиропу.

Після цього сироп слід розподілити по заздалегідь простерилізованим банкам і закатати кришками. Якщо ж ви не плануєте залишати його на зиму, то можна використовувати будь-яку іншу чисту і суху посуд.

Крім сиропу, з клоповки можна зробити й інші страви: варення, джем, пюре та інші.

Використовуйте настій блощичника широколистого. Для приготування настою візьміть 1 столову ложку сухих і подрібнених коренів даної рослини, і залийте їх 2 склянками кип’яченої води.

Прокип’ятіть отриману суміш протягом 5-6 хвилин, після чого настоюйте близько 2 годин, а потім процідіть. Змочуйте в отриманому настої марлю і прикладайте її до рани або кожному запаленню.

Клоповка сахалінська (Красника): корисні властивості та протипоказання ягід, сиропу

Вам на допомогу прийде польовий клоповник. Так, візьміть 1 чайну ложку тертих насіння блощичника і додайте їх в 300 мл води. Варіть суміш 10-15 хвилин, після чого дайте їй настоятися близько години. Процідіть відвар і пийте його по 1 чайній ложці 3-4 рази на день, але не більше кількох місяців, після чого візьміть перерву;

Вам підійде відвар зі сміттєвого блощичника. Візьміть столову ложку тертих насіння сміттєвого блощичника і залийте їх 1 склянкою води. Кип’ятіть суміш 6-7 хвилин, після чого процідіть її і дайте охолонути.

Приймати засіб слід щодня по 1 столовій ложці, до досягнення бажаного результату.

Дозування можна збільшити на короткий проміжок часу, але в такому випадку слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, щоб не завдати шкоди своїм ниркам і не зневоднити організм до критичного значення;

Можна використовувати більш рідкісний різновид блощичника, а саме клоповник посівної. Рослина також зустрічається на території, хоч і в дещо меншій кількості. Так, слід просто вичавити сік зі свіжого посівного блощичника, після чого вживати його по 1 чайній ложці 3 рази на день.

Для цього слід взяти 10 грам сухих і перемелених коренів посівного блощичника, залити їх склянкою води і кип’ятити приблизно 6 хвилин.

Далі суміш настоюють 2 години, після чого проціджують і приймають по 1-2 чайній ложці 3 рази на день, до досягнення ефекту.

Ми не рекомендуємо лікувати вторинний сифіліс таким способом в 21 столітті, адже традиційна медицина справляється з цим у десятки разів краще;

Так, візьміть кілька грам подрібненого насіння блощичника, додайте їх у молоко і прокип’ятіть 10 хвилин. Даний метод був доцільний в середні століття, але зараз його використання вкрай небажано, особливо без консультації з лікарем;

Скористайтеся компресом зі сміттєвого блощичника. Для приготування компресу слід взяти 2 столові ложки подрібненого блощичника (будь-якої його частини, крім насіння), залити їх 500 мл кип’яченої води і варити порядком 20 хвилин. Зніміть відвар з плити, дайте йому настоятися близько 1 години, після чого змочуйте в ньому тканину і прикладайте її до проблемних ділянок шкіри.

Обмеження і протипоказання

Застосування блощичника не має особливих протипоказань, за винятком того, що його прийом потрібно відразу припинити після появи почуття нудоти, позивів блювоти і головного болю, що свідчить як про передозування даною рослиною, так і про індивідуальну непереносимість вашим організмом.

Зараз клоповник використовується переважно в народній медицині. У традиційній медицині на його основі виготовляють безліч препаратів для боротьби з імпотенцією, а також різного роду БАДи.

Деякі види блощичника використовують в якості приправ для приготування їжі.

До появи потужних інсектицидних засобів клоповник використовували для відлякування комах, кладучи свіжу траву поруч із запасами їжі або залишаючи в речах і під матрацом.

Клоповка володіє не тільки корисними властивостями, але й протипоказаннями. Її бажано вживати в обмеженій кількості, попередньо переконавшись у відсутності алергічної реакції. Свою користь вона розкриває тільки при помірному використанні. До протипоказань ягоди відносять:

  • підвищена кислотність шлунка;
  • низький рівень артеріального тиску;
  • період загострення гастриту, коліту і виразкової хвороби;
  • алергічна реакція.

Надмірне вживання клоповки в їжу може спровокувати метеоризм і симптоми токсичного отруєння. Найчастіше це трапляється при використанні сирих ягід. Щоб цьому запобігти, клоповку ретельно миють перед застосуванням і вживають виключно в мінімальному дозуванні. При виникненні алергії у вигляді шкірних висипань слід негайно звернутися до лікаря.

Клоповка сахалінська: корисні властивості та протипоказання ягоди

Назва Красникі засноване на зовнішньому вигляді: її відрізняють невеликі (до сантиметра в діаметрі) насичено-червоні ягоди. Шкірочка гладенька на дотик, глянцева. Соковита м’якоть їстівна, але зазвичай не вживається в їжу сирою. Альтернативна назва, клоповка, ягодам привласнили через характерний запах.

Чагарник зустрічається в гірських районах, тайзі, змішаних лісах. Регіони існування дикої Красники – Камчатка, Хабаровський край, Сахалін, Курильські острови.

Склад і калорійність

Ягоди відомі цілющими, антипростудними властивостями. Своїми корисними якостями Красника зобов’язана багатому вітамінами складу.

У список компонентів м’якоті і шкірки клоповки входять:

  • аскорбінова кислота;
  • бензойна кислота;
  • марганець;
  • флавоноїди;
  • мідь.

Калорійність 100 грамів ягоди не перевищує 28 ккал. Частка білків становить 0,5 г, вуглеводів – 3,7 г, жирів – 0,2 г.

Властивості клоповки сахалінської

Ягоди Красникі мешкають в прохолодних районах, приживаються на болотистих, мшистих місцевостях. Велика кількість чагарників зростає на території Сахаліну, тому клоповку вважають символом і візитною карткою острова.

З плодів виготовляють лікувальний сироп. Клоповку сахалінську рекомендують вживати при підвищеному і зниженому тиску, захворюваннях кровоносної системи.

Факт! Ягоди допомагають усунути регулярні головні болі, прискорене серцебиття, тромбоз вен. Властивості ягід використовують для нормалізації рівня тиску, зміцнення стінок артерій.

Існують певні обмеження щодо вживання сиропу. Красніків вживають двічі на добу в розведеному вигляді: стакан води на чайну ложку ліки. Через три місяці регулярного застосування припиняють, роблять перерву на чотири тижні.

Корисні і лікувальні властивості

До 80% вмісту ягід становить аскорбінова кислота, корисна при профілактиці простудних захворювань.

Спільно з бензойною кислотою речовини захищають організм від впливу вірусів, запобігають поширенню інфекції. Вітамін С заспокоює нервову систему, додає їй міцності.

Це проявляється в зниженні рівня стресу, апатії, роздратування і збільшення запасів енергії, бадьорості, працездатності.

Мешкає чи чагарники Красникі в вашому регіоні?

Ягоди сприяють нормалізації роботи органів травної системи. Компоненти м’якоті Красникі прискорюють процес всмоктування корисних речовин в стінки шлунка і кишечника.

Вітаміни в повному обсязі засвоюються в крові, яка насичує внутрішні органи. Поліпшується обмін речовин, знижується апетит.

Вживання клоповки уповільнює перебіг захворювань шлунково-кишкового тракту, допомагає при ожирінні.

Красника позитивно впливає на кількість меланіну в організмі. Регулярне вживання продукції з клоповки (соку, компоту, варення) покращує якість сну, боротьбу з безсонням, сприяє легкому пробудженню вранці.

Марганець робить ягоди Красникі ліками від гіпотонії і гіпертонії. Властивості елемента нормалізують тиск, покращують роботу кровоносної системи.

Марганець сприяє зміцненню стінок судин, очищає їх від надлишків холестерину. Вживання ягід усуває перешкоди для вільної циркуляції крові, що допомагає знизити навантаження на серце.

Також речовина підтримує в нормі рівень глюкози, бореться з розвитком цукрового діабету.

Для жінок

У складі Красникі знаходяться флавоноїди – харчові антиоксиданти. Речовини захищають клітини організму від впливу токсичних елементів, важких металів. Завдяки великому вмісту флавоноїдів клоповка має тонізуючий ефект. Ягоди підтримують шкіру в стані пружності, підтягують тіло, очищають організм від токсинів.

При вживанні соку Красникі прискорюється процес травлення, поліпшується здатність органів вбирати корисні елементи. Швидкий обмін речовин не дає організму накопичувати велику кількість жиру, розщеплює його надлишки. Це властивість ягід сприяє схудненню, зниженню ваги.

Факт! Лікувальні якості клоповки використовують при зміцненні репродуктивного здоров’я. Вживання плодів сприяє поліпшенню роботи статевих органів жінки, лікуванню проблем, пов’язаних з менструальним циклом (дисменореї, аменореї).

Красника входить в список заборонених продуктів під час вагітності. Ягоди можуть викликати сильну алергію, підняти тиск, вплинути на розвиток плода.

Для чоловіків

Вживання клоповки в їжу благотворно впливає на функціонування чоловічої репродуктивної системи. Ягоди корисні при захворюваннях статевих органів (імпотенції).

Вміст плодів допомагає боротися з гемороєм. Властивості Красникі застосовуються в лікуванні сечостатевих захворювань. Чоловікам ягідні соки рекомендують при простатиті, гіпертрофії передміхурової залози.

Для дітей

Корисні властивості клоповки не поширюються на зростаючі організми. У маленьких дітей при вживанні плодів може виникнути алергія (печіння, висип, свербіж), підвищитися температура тіла. Красника здатна підняти тиск.

Старшим дітям ягоди дають обережно, в обмеженій кількості. Дозволяється включати в харчування соки, джеми, компоти з клоповки. Аскорбінова кислота в складі плодів зміцнить імунітет дитини, допоможе протистояти зараженню вірусними і інфекційними захворюваннями. Однак з появою перших проявів алергічної реакції або погіршенням самопочуття необхідно припинити вживання Красникі.

Шкода і протипоказання

Ягоди можна їсти сирими через негативний вплив на організм. У свіжому вигляді низькокалорійна клоповка важко засвоюється, викликає розлади кишечника і шлунку.

Побічний ефект плодів проявляється у виникненні діареї, нудоти, болю в животі. Для нейтралізації неприємних відчуттів необхідно очистити організм шляхом блювоти або дефекації.

Після усунення вмісту ягід рекомендують випити склянку теплої кип’яченої води і прийняти положення ембріона до поліпшення стану.

При надмірному споживанні плодів чагарнику відчувається тяжкість в животі, симптоми отруєння, підвищення тиску. Красника може викликати алергію.

Реакція проявляється в поширенні характерного висипання, виникненні печіння і свербіння. Для усунення симптомів застосовують протиалергічні препарати.

При індивідуальній непереносимості клоповки необхідно повністю виключити продукт з раціону.

Увага! Властивості ягоди не поєднуються із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Не можна вживати Красніків під час гострої форми гастриту, виразки, коліту.

Особливості застосування

Компоненти в складі клоповки наділяють її лікувальними властивостями. Сприятливий вплив плодів на людський організм дозволяє використовувати ягоду у виготовленні відварів, сиропів.

Приємний кисло-солодкий смак Красникі обумовлює її застосування в якості інгредієнта кулінарних рецептів. З плодів чагарника виготовляють соки, варення, джеми, компоти.

У народній медицині

Лікувальні властивості ягід широко використовуються в приготуванні цілющих відварів і настоянок. У народі препарати з Красникі відомі як в’яжучі, антисептичні засоби. Ягідні соки і компоти корисно застосовувати при алкогольному отруєнні.

Приготувати сироп клоповкі сахалінської можна в домашніх умовах. Кілограм свіжих ягід засипають двома кілограмами цукру, перемішують. Сироп наполягають близько тижня. Щоб виділився сік, суміш щодня ретельно заважають. Готове ліки необхідно процідити.

В медицині використовують насіння і листя рослини. Відваром з кісточок Красникі лікують ревматизм. Щоб приготувати ліки, слідують рецептом:

  1. На чайну ложку подрібнених насіння взяти 300 мл води.
  2. Варити рідину до 15 хвилин.
  3. Відвар залишають настоюватися на одну годину.
  4. Через зазначений час ліки проціджують.

Для поліпшення самопочуття необхідно випивати по столовій ложці відвару тричі на добу.

При гіпертрофії простати у чоловіків виготовляють настойку з трави клоповкі. Ліки роблять наступним чином:

  1. Дві столові ложки засушених і попередньо подрібненої трави заливають окропом в обсязі 0,7 літрів.
  2. Банку з настоєм загортають і залишають на дві години.
  3. Після закінчення терміну процідити.

Настоянку п’ють щодня по півсклянки перед прийомом їжі. Ліки вживають тричі на добу.

У кулінарії

Красніков використовують для виготовлення джемів і варення. У певних рецептах ягоди змішують з фруктами.

Багате вітамінами варення з клоповкі роблять за такою інструкцією:

  1. Ягоди обробляють окропом.
  2. Кілограм плодів засипають 1,5 кг цукрового піску. В такому стані суміш настоюється дві години.
  3. Ягоди з цукром варять півтори години, постійно помішуючи.
  4. Варення розливають по банках і до трьох днів тримають при кімнатній температурі. Потім частування прибирають в холодильник.

Зелень їстівна в сирому вигляді, її додають у салати. Насіння служать пряністю.

З Красникі можна приготувати ягідно-фруктове пюре. Для цього користуються таким рецептом:

  1. Фрукти (банан, два яблука, груша) необхідно очистити від шкірки.
  2. За допомогою блендера збити плоди до стану пюре.
  3. Додати свіжі ягоди клоповкі.
  4. Залити натуральним йогуртом.
  5. Прикрасити горіхами, розкришеним печивом.

Красніков використовують для приготування сирного мусу. Блюдо має кисло-солодким смаком, рожевим відтінком, подається як десерт.

Мус виготовляється за такою інструкцією:

  1. Вівсяні пластівці в обсязі півсклянки подрібнюють до стану порошку.
  2. Додають 300 г сиру (жирного), ложку цукрової пудри. Збивають інгредієнти в блендері.
  3. Ягоди клоповкі і брусниці (по 200 г кожного виду) тиснуть до стану пюре, заливають 80 г вершків.
  4. Ягідну суміш додають до інших компонентів мусу і збивають.

З плодів чагарника варять компоти, роблять соки. Виготовляються солодкі сиропи, які мають лікувальні властивості.

Як збирати і скільки зберігати

Чагарники Красникі ростуть недалеко від дерев змішаних лісів, боліт. Пагони рослини можуть розташовуватися на поверхні землі, ховатися серед трав, мохів. Зазвичай клоповкі знаходяться окремо один від одного, проте на певних місцевостях можуть тісно сусідити.

Сезон збору ягід припадає на кінець літа-початок осені. До серпня плоди набувають характерного яскраво-червоного відтінку, у вересні можуть зустрічатися потемнілі до бордового кольору екземпляри. На цей період припадає пік стиглості Красникі. Ягоди, зібрані в серпні-вересні, володіють великою концентрацією корисних речовин.

Свіжа клоповка псується швидко, тому на зиму плоди заморожують. Користь ягід з морозилки зберігається на рік.

Важливо! Тримати їх в заморожуванні довго не можна, інакше Красника почне втрачати смак і лікувальні властивості.

Щоб зберегти якості ягід при низьких температурах, клоповку ретельно промивають і сушать. У холодильник плоди відправляють в герметично закритих ємностях, попередньо обмотавши їх шаром харчової плівки.

Красника володіє багатим вітамінами складом, який використовують в лікувальних цілях. Ягоди зміцнюють імунітет, лікують від застуди, знижують тиск. З клоповкі готують сиропи, джеми, соки, десертні страви.

Рекомендації по правильному застосуванню Красникі

Сахалінська ягода Красника або по-іншому Клоповка може бути доставлена жителю будь-якого міста / села України.

На нашому сайті Ви можете недорого замовити три види продукції з Краснічі:

  • Ягоди Красникі заморожені.
  • Ягоди Красникі з цукром.
  • Непастеризований сироп Красникі.

Красника інструкція із застосування

Ця унікальна ягода дуже цінна для здоров’я людини. Красника особливо показана при гіпертонічних кризах. Досить випити 1 столову ложку сиропу і підвищений артеріальний тиск знизиться, а при регулярному вживанні буде підтримуватися в нормі і без жмені ліків!

Ще її обов’язково потрібно приймати для профілактики розвитку атеросклерозу і особам, які перенесли такі захворювання, як інфаркт міокарда, ішемічний інсульт. Оскільки Красника чистить кровоносні судини від холестерину і не дає утворюватися в них холестеринових бляшках.

Для чого потрібен сироп Клоповкі сахалінської, застосування і як пити читайте нижче

Ви можете приготувати сироп самостійно зі свіжозаморожених ягід. Для цього візьміть 1 кг ягід, перемішайте з двома кілограмами цукру і настоюйте все це 7 днів. Протягом тижня не забувайте перемішувати ягоди.

Або приймайте по кілька ягідок в день, щоб підтримувати тиск в нормі. Але не переборщіть, щоб не спровокувати алергічну реакцію!

Можна робити настої і відвари з Краснічі, щоб використовувати як антисептичний засіб, наприклад, при запальних процесах порожнини рота, горла. Також відвар Клоповкі допоможе прийти в себе при похміллі.

А можна замовити у нас готовий непастеризований сироп Красникі і приймати його. Такий сироп зберігається довше (18 міс) ніж приготований в домашніх умовах. Вибір за вами!

Як пити сироп Клоповкі?

Отриманий в домашніх умовах сироп можна приймати по 1-2 столові ложки 1 раз на день. Це допоможе запобігти підвищенню тиску, буде очищати судини і організм, покращувати травлення, зміцнювати імунітет і тонізувати!

Застосування сиропу Красникі готового непастеризованого:

  • дорослим по 2 столові ложки 1 раз на день за 30 хвилин до прийому їжі або після їжі через 30-40 хвилин.
  • 1 курс становить 30 днів. При необхідності курс можна повторити.
  • Перерва між курсами не потрібна.

Ви бачите, що спосіб застосування сиропу Красникі може відрізнятися, ми рекомендуємо стежити за реакцією свого організму. І приймати по зручній для вас схемі. Головне не перевищуйте добову дозу 2 ст. л.

Протипоказання до застосування Красникі / Клоповкі:

  • вагітність і період годування груддю;
  • при гіпотонії, тобто зниженому тиску;
  • при цукровому діабеті;
  • дітям до 18 років;
  • при індивідуальній непереносимості;

Перед застосуванням рекомендуємо проконсультуватися з лікарем.

Рекомендації по використанню Красникі з тайговими травами

Не зберігати на прямих сонячних променях! Щоб уникнути порушення структури гелю, рекомендовано зберігати продукт в холодильнику, при температурі від 0 до +5 градусів в оригінальній упаковці, допускається нетривале зберігання желейного напою в захищеному від світла місці, при температурі не вище +25 градусів.

При зберіганні допускається утворення природного осаду, що не впливає на корисні властивості продукту.

Спосіб застосування: рекомендується вживати по 1 пакетику в день, бажано в першій половині дня. Засіб має накопичувальним ефектом. Мінімальний курс 5-7 днів. Загальний курс складає 30 днів. Для стабілізації артеріального тиску і лікування авітамінозу рекомендуємо пропивати повний курс 30 днів.

Протипоказання:

  • індивідуальна алергійна реакція до компонентів продукту;
  • вагітність і годування груддю;
  • гіпотонія (низький артеріальний тиск);
  • діти до 18 років.

Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем.

Клоповка (Красника) сахалінська

Красника або клоповка – це цінний чагарник, що росте на Сахаліні. Важливо відзначити, що це одне з кращих і ефективних натуральних засобів, які можна застосовувати для стабілізації і зниження показників кров’яного тиску.

Основна перевага Красникі полягає в тому, що у неї є пролонгований тип впливу. На чагарнику ростуть кисло-солодкі, насичено червоні ягоди, вони цінуються в харчовій промисловості, адже мають унікальні смакові якості.

Що стосується медичного призначення, то ягоди мають багатий хімічний склад, що зумовлює їх лікарські властивості та потужний ефект при терапії гіпертонії.

Лікувальні властивості і показання до застосування

Представники Далекого Сходу називають цю рослину клоповкою з тієї причини, що у неї достатньо різкий, специфічний аромат. Ягода дуже цінується в медицині завдяки багатому хімічному складу.

У ній міститься величезна кількість вітаміну С, Р-активних речовин і флавоноїдів, цінних мікроелементів, дубильних речовин і бензойної кислоти.

Якщо регулярно споживати сік Красникі, можна значно поліпшити діяльність шлунково-кишкового тракту, а також знизити показники артеріального тиску та тримати його в рамках норми.

Якщо ж перетерти ягоди клоповки з цукровим піском, вийде чудовий засіб від простудних патологій і грипу. Цікаво, що жінки, які живуть на території Далекого Сходу, використовують цей засіб для стрімкого і безпечного схуднення.

Корисні властивості Красникі активно застосовуються в народній медицині. Сік і плоди надають потужний зміцнюючий ефект, тому їх можна використовувати в якості протизастудного препарату. Ягоди здатні тонізувати організм людини, позитивно впливати на імунну систему і травний тракт.

Медики настійно радять вживати плоди рослини тим, хто страждає від перепадів кров’яного тиску. За допомогою соку можна перебороти навіть найсильніші головні болі. Слід обов’язково вводити сік, плоди клоповки в раціон при зниженій кислотності шлунка на тлі гастриту і в разі авітамінозу.

Настої і відвари підходять для досягнення в’яжучого, антисептичного ефекту.

Показання до застосування Красніков:

  • якісне, надійне і пролонговане зниження високого артеріального тиску; зміцнення серцевого м’яза, нормалізація її харчування;
  • відмінна профілактика гіпертонічної кризи;
  • значне поліпшення функціонування шлунково-кишкового тракту, прискорення моторики і перистальтики;
  • боротьба з шкідливим холестерином у крові;
  • профілактика патологій серцево-судинної системи і атеросклерозу;
  • зміцнення імунної системи організму;
  • запобігання простудним, інфекційним недугам;
  • швидка ліквідація похмільного синдрому;
  • глибоке очищення організму від радіонуклідів, солей важких металів,
  • слизу, шлаків і токсинів, зайвої рідини.

Цікаво, що ягоди клоповки вважаються неймовірно сильним натуральним консервантом, адже в них міститься багато бензойної кислоти. Це допомагає зберігати їх протягом двох років, якщо змішати з цукром, уникаючи бродіння.

Плоди клоповки здатні накопичувати до ста міліграмів вітаміну С на сто грам усіх продуктів.

Говорячи простими словами, щоб задовольнити добову потребу організму в цьому вітаміні, достатньо з’їсти половину жмені таких ягід або випити склянку сиропу, попередньо розведеного.

За рахунок підвищеного вмісту вітаміну С, а також Р-активних речовин, ягоди набувають унікальну здатність – знижувати підвищений артеріальний тиск, запобігати різні патології серцево-судинної системи.

Крім цього, вдається уникнути розвитку гіпертонічного кризу, який часто є причиною інсульту і навіть летального результату. Важливо знати, що ця рослина допомагає не тільки при високому тиску, а й при занадто низькому, адже стабілізує його і дозволяє тримати в межах норми.

Особливості застосування в харчовій промисловості

З огляду на той факт, що Красника не є популярною і дуже поширеною рослиною, її можна сміливо називати Сахалінською гордістю. Саме на цьому острові вона зустрічається найчастіше. Що стосується місцевих жителів, то вони люблять готувати напої та солодощі з таких ягід.

На особливу увагу заслуговує брага та сироп, настояні на плодах лікарської рослини, тому багато туристів із задоволенням купують їх як сувенір. З ягід можна робити варення, джеми, які зберігаються довгий час і зберігають багато корисних властивостей.

У разі застуди або грипу досить з’їсти кілька ложок з чаєм, що дозволить істотно поліпшити самопочуття і швидше впоратися із захворюванням.

Де купити сироп Красникі?

Купити сироп клоповки ви можете безпосередньо на нашому сайті. Ми завжди обробляємо всі замовлення і відповідаємо на всі ваші питання як по телефону, так і через e-mail. Доставка сиропу клоповки здійснюється кур’єрською службою по всій Україні.

Сироп Красникі. Статті компанії «ТОВ Морський шлях»

Сьогодні смертність від інсультів та інфарктів виходить на перше місце в світі. Як правило, вона забирає життя молодих людей, у яких спостерігався підвищений кров’яний тиск. На допомогу гіпертонікам може прийти ягода Красника, купити сироп якої можна через інтернет або в спеціалізованих магазинах товарів для здоров’я.

У дикорослому вигляді ця ягода зустрічається на о. Сахалін, в Примор’ї, Хабаровському краю і на деяких островах Японії. Незважаючи на те, що основний ареал поширення рослини знаходиться за 10 000 км від столиці, купити сироп Красникі можна і в Києві.

Опис рослини Красника: усім відомі такі їстівні ягоди, як чорниця, брусниця, журавлина, лохина. Всі вони, як і ягода Красника, є видами з сімейства Вересові або Вакцініум. Повна назва цієї ягоди – вакцініум чудовий.

Улюблені місця, де зустрічається цей стелеться почвопокровний чагарник, – це листяні або змішані далекосхідні ліси. Найчастіше Красника вибирає ділянки, де рясно росте мох.

Якщо подивитися на невисокі, 10–20 см кущики, може здатися, що вони просто ростуть самі по собі. Але якщо підняти одну рослину, за ним потягнеться тонкий, але міцний корінець до наступного куща.

Може виявитися, що всі рослини пов’язані між собою єдиним кореневищем – шнурком. Іноді довжина кореневища перевищує 10 м, а сам чагарник утворює суцільні куртини.

Якщо купити сироп Красникі і понюхати його, запах буде нагадувати запах одного прямокрила комахи, тому ягоду іноді називають клоповкою.

Специфічний запах настільки стійкий, що його неможливо прибрати жодним відомим способом кулінарної обробки. Однак для створення невеликих кількостей сиропу або ягоди надають багатьом напоям і стравам легкий пікантний смак.

У деяких регіонах Красніков називають димником, на думку місцевих жителів, ягода пахне димом багаття, що і виправдовує свою назву.

Листя у Красникі великі, на початку вегетації з приємною кислинкою. Вітаміну С в молодому листі набагато більше, ніж в ягодах, вони цілком можуть стати добавкою до багатьох салатів. Примітно, що протягом сезону листя змінюють забарвлення, можуть бути строкатими, потім зеленими, а в сезон, коли зріють ягоди, листя стає багряним.

У червні на мініатюрних кістках з’являються витончені рожеві або білі квіти. До серпня на їх місці дозрівають червоні округлі ягоди. Саме з зрілих ягід можна купити сироп Красникі в Києві. Розмір ягід залежить від місця, де росла Красника: чим сухіше і сонячніше, тим ягода менша, на зволожених місцях під розсіяним сонячним світлом розмір ягід може досягати 14 мм в діаметрі.

Корисні властивості сиропу з ягід Красникі: ягоди Красникі рідко хто їсть «просто так», як ту ж журавлину або чорницю. Хоча вони містять багато корисних речовин, хімічний склад ягід ще знаходиться в стадії вивчення. Вже встановлено, що в ягодах є: аскорбінова кислота, бензойна кислота, дубильні речовини, макро- і мікроелементи, флавоноїди.

Для вживання всередину найкраще підійде сироп Красникі, купити який можна в зручній розфасовці по 0,5 л.

А ось свіжих ягід Красникі з’їсти занадто багато неможливо, це пов’язано зі специфічним кисло-солодким і одночасно гірко-солоним смаком. Крім того, свіжа ягода має проносний ефект, тому вживати її у великих кількостях не рекомендується.

Якщо сироп Красникі готується в домашніх умовах, на один кг ягоди може піти два кг цукру. Сироп Красникі дуже добре вживати, перш за все, для зниження артеріального тиску. Достатньо просто додавати його в чай по ложці 1-2 рази на день. Сироп з Красникі має вибіркову дію і не знижує тиск, якщо воно в нормі.

Крім того, сироп Красникі має здатність піднімати і зміцнювати імунітет. З урахуванням високої протимікробної активності, сироп Красникі добре допомагає як протизастудний засіб.

У таких випадках купити сироп Красники в Києві або іншому місті потрібно заздалегідь і тримати пляшечку з ним у холодильнику на всяк випадок.

Протипоказанням до вживання сиропу є індивідуальна непереносимість і алергія на ягоду.

Іноді буває так, що один запах ягоди може викликати дуже сильну алергію. Сьогодні Красника ще мало відома за межами природного ареалу.

У продажу не буває свіжої Красники, сироп купити теж не завжди легко, то її можна самостійно виростити в саду.

Якщо Краснику посадити насінням, то урожай вона дасть тільки через 20 років. А ось якщо використовувати частину рослини з кореневищем, то урожай ягоди можна побачити вже на наступний рік.

Як приготувати клоповку – Все про гіпертонію

Тут все гранично просто. У народній медицині використовуються всі частини рослини, починаючи від коренів, закінчуючи плодами. Це означає, що збирання і заготівлю рослини найкраще проводити в період цвітіння і плодоношення.

Більш того, більшість видів блощичника однорічні рослини, що є ще одним фактором на користь того, що рослини даного виду слід заготовлювати в період цвітіння і плодоношення, так як після цього періоду, клоповник почне в’янути.

Деякі ентузіасти збирають молоді пагони даної трави ранньою весною, а насіння лише восени. Другий варіант актуальний насамперед для приготування їжі з додаванням блощичника, так як доросла рослина досить жорстке.

Крім цього, Красника має тонізуючі властивості, поліпшує травлення і перистальтику кишечника, знижує підвищений кров’яний тиск. При приготуванні варення або соку Красника схожа з іншими рослинами вересових – брусницею і журавлиною.

Для любителів солодкого варення в нього можна додати побільше цукру або будь-якого іншого підсолоджувача. А також, за аналогією з брусницею, Краснику добре вимочувати і закочувати в банки. Подібне ласощі досить широко поширене на Далекому Сході.

Любителі цієї ягоди кажуть, що смак її досить своєрідний. Спочатку вона солодка, в’язка, при довгому жуванні стає кислуватою. У будь-якому випадку Красника може творити чудеса. Ті ж любителі стверджують, що вона унікальна за своїми лікувальними властивостями.

Вони стверджують, що речовини, які містяться в соку Красники, можуть підвищити в організмі рівень «правильного» холестерину, який необхідний для правильної роботи серцево-судинної системи.

На думку знавців, люди, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, повинні випивати не менше трьох склянок соку цієї ягоди в день. Ось така Красника-ягода, і її застосування принесе користь кожному.

Її можна вживати в будь-якому вигляді, за що ваш організм лише скаже велике спасибі. Вже давно відомо, що лісові ягоди – це своєрідна аптека, користь від яких просто неоціненна.

У сучасному швидкому темпі життя, а також несприятливих умовах, в яких функціонує сучасна людина – Красника – це неоціненний помічник для нас, людей. Неодмінно зверніть свою увагу на цю смачну і корисну ягоду, подбайте про себе і своє здоров’я.

У народній медицині вживання ягід Красники і соку Красники рекомендується при гіпо- і авітамінозах, а також гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку і, як уже говорилося раніше, при підвищеному кров’яному тиску.

Настої і відвари ягід цієї рослини використовують як антисептичний і в’яжучий засіб. Іноді воно може працювати як сечогінний. Зазвичай ягоди Красники починають заготовляти вже пізньої осені.

Хоча якщо вам прийде в голову вирощувати її у власному городі, за поливом ви зможете самі досконало простежити. Не можна не згадати і про естетичну привабливість даного рослини.

Знаючі городники використовують Краснику як декоративну рослину в своїх палісадниках. Особливо привабливо і те, що Красника мало схильна до заростання бур’янами, практично не схильна до хвороб, які можуть торкнутися інших сільськогосподарських культур.

Знову ж сильні зимові морози не страшні Краснику, адже вона звикла до важких погодних умов, і максимум, що з нею може статися – це замерзання декількох пагонів. У той час як основна частина рослини залишиться недоторканою.

Красника – технологія вирощування. Розмноження, догляд

Для садівників Красника не тільки нове ягідне рослина, але і прекрасна декоративна культура. Красника – це багаторічна рослина з сильно розгалуженими здеревілими пагонами. Рослина добре пристосоване до несприятливих умов навколишнього середовища.

Нирки розвиваються на пагонах, які лежать на поверхні землі або розташовані близько до землі. Ця особливість будови допомагає Краснику перенести несприятливі періоди.

Взимку пагони закриті снігом, а в жарку пору їх частково закривають відмерлі залишки рослин, що лежать на поверхні землі.

Листя Красники протягом сезону кілька разів змінюють забарвлення: з салатово-зеленого забарвлення листя забарвлюється в темно-зелений тон, а восени – в пурпурно-червоний колір. Область поширення цієї рослини – гірничо-тайгові райони, Приморський край, Хабаровськ, Камчатка, Курили і Японія.

Красника, народна назва «клоповка», в природних умовах росте на болотах, схилах ялицевих, ялинових лісів, а також в листяних лісах, де є мохове покриття. Листя у цієї рослини тонкі, але досить жорсткі.

На Сахаліні Красника починає цвісти в кінці червня. Квітки представляють собою рожеві дзвіночки. Ягоди приваблюють яскраво червоним забарвленням і специфічним запахом. За хімічним складом ягоди багаті рослинними пігментами, аскорбіновою кислотою, мікроелементами і дубильними речовинами. Розведенням Красники все частіше займаються в середніх широтах.

Для садівників Красника не тільки нове ягідне рослина, але і прекрасна декоративна культура. Красника – це багаторічна рослина з сильно розгалуженими здеревілими пагонами. Рослина добре пристосоване до несприятливих умов навколишнього середовища.

Фармакологічна дія і застосування

Лікарські властивості рослини науковою медициною малодосліджені. Найчастіше жителі використовують не самі ягоди, а сік з них при гіпертонічній хворобі як ефективний засіб, що знижує тиск.

Смак і аромат ягід своєрідні. Аромат Красники дуже стійкий і зберігається при всіх видах переробки.

Ягоди Красники можна їсти в свіжому вигляді, засипаними цукром. Місцеве населення робить з них компоти, джеми, варення, які довго зберігаються завдяки вмісту в ягодах бензойної кислоти.

Кондитерська промисловість використовує ягоди для приготування соків, тонізуючих напоїв, мармеладу.

Красника також додається в варення, компоти, соки, желе. Красника не тільки надає їм своєрідний, дуже стійкий аромат, але і подовжує термін їх зберігання.

Вибір ділянки для посадки і вимоги до ґрунту

У природних умовах Красника чудово зростає на освітлених ділянках, однак при вирощуванні в саду слід знайти «золоту середину» між ділянкою, відкритим сонцем, і затіненим ділянкою з можливістю регулярного поливу.

Якщо умови в саду не дозволяють виділити таке місце, то висаджуйте рослину в півтінь. Красника добре росте на кислих, легких ґрунтах. Але краще якщо ви підготуєте суміш з торфу з піском і перемішаєте її з землею.

Підготовкою ґрунту краще зайнятися навесні. На один квадратний метр торф’яних ґрунтів вносять суміш з 40 г подвійного суперфосфату і 20 г сірчанокислого калію. Все це необхідно добре перемішати з ґрунтом і видалити коріння бур’янів.

Якщо на вашій ділянці ґрунт більше піщаний і супіщаний, то необхідно в ґрунт додати торфу з розрахунку 60% від обсягу ґрунту. Якщо ж ґрунт – суцільні суглинки, то рослину можна виростити на спеціальному субстраті.

Для початку треба буде вирити траншею шириною до 80 см і глибиною в 40 см. Стінки обкласти дошками, просоченими бітумом, шматками пластику для того, щоб запобігти появі бур’яну. Потім готову траншею засипають торфом і піском.

Розмножувати Краснику можна як вегетативно, так і насінням. На місці, де росте рослина, лопатою акуратно вирізують кому довільної форми і величини. Порожнечу відразу ж заповнюють торфом. Ком з кореневищами переносять на постійне місце і присипають тонким шаром торфу.

При розмноженні насінням слід враховувати, що відразу після збору насіння Красники, вони знаходяться в стані спокою і не сходять. Тому їх висівають або під зиму в ґрунт і прикривають ґрунт мохом, або навесні, після тривалого витримування насіння при температурі 4-6 °C для прискорення їх проростання.

Насіння очищають від м’якоті, шкірки, листя. Потім на 6-12 годин замочують у холодній воді, а потім поміщають у холодильник. В одному плоді міститься до 34 насіння. Їх схожість різко знижується після тривалого зберігання.

Очищення судин за допомогою народної медицини

Завдяки вмісту в них натуральному консерванту, вони прекрасно зберігаються у воді. Для того, щоб вода не закисла, її слід час від часу виливати і наливати нову. За твердженнями знавців, особливими лікувальними властивостями відрізняється клоповка, яка була зібрана в сухому місці.

Очищається 350 грам часнику, дрібно нарізають і розтирається товкачем. Ця маса кладеться в банку і ставиться в темне місце на деякий час. Потім беремо разом з соком 1 стакан цієї маси і виливаємо, не проціджуючи, в іншу банку, додавши туди 1 склянку медичного спирту. Закупорюємо і поміщаємо в прохолодне місце на десять днів.

На 1-й день

Вранці – 1 крапля;

Днем – 2 краплі;

Цвітіння

Красника зростає повільно, більше розростається вшир. За сім років ледь досягає 0,08 м. Перше цвітіння відбувається на п’ятому – шостому році життя, приблизно з середини травня по червень. На маленькому чагарнику, майже лежачі на землі гілками, з’являються кисті з 2-3 квітками.

Квітки представляють дзвіночки рожевого кольору з блідо-жовтим віночком. В кінці липня – початку серпня під зеленими парасольками листя можна виявити рожеві ягоди, які тільки починають зріти.

В середині літа листя рослини, кінчики гілочок може вражати базідіоміцетовий грибок. На листі може з’явитися роздутість, а на уражених ягодах – червоні плями. Уражені пагони необхідно видаляти, щоб не поширювати хворобу далі.

Красника – красива рослина, яке заслуговує на те, щоб ввести його в культуру. Вона стане чудовою прикрасою вересових садів, невисокі кущики, що відрізняють витонченою красою, знайдуть застосування і в народній медицині.

У народі її називають клоповкою за запах ягоди, схожий на запах клопа, але її лікувальні властивості роблять цей недолік зовсім незначним. У науковому світі рослинництва вона називається Красника або вакцініум чудовий.

Корисні властивості, якими володіє ягода Красника або клоповка, зумовлені великим вмістом аскорбінової кислоти та алкалоїдів. Це потрібно для підтримки стійкості нашого організму перед простудними захворюваннями, тому люди не нехтують заготовками з клоповки на зиму.

На жаль, ягода ця ще не одомашнена і збирають її в болотистій місцевості лісів. Виростає вона в різних регіонах, що складають складні умови в місцях проживання, роблячи її ще більш важкодоступною.

Найбільшу користь Красника приносить людям з гіпертонією або гіпотонією. Сік ягоди нормалізує кров’яний тиск краще деяких лікарських препаратів, не завдаючи побічних дій. Також лікує вона захворювання гастритом зі зниженою кислотністю.

Плоди красники мають кисло-солодкий смак, тому сік, виготовлений з них, має свій неповторний і ні на що не схожий смак. Кажуть, його властивості допомагають полегшити стан організму після отруєння.

Ягоди клоповки (Красникі) додають у випічку або в салат разом з листям. На батьківщині найчастіше їх просто заготовляють у банках разом з цукром – незвичайний і корисний десерт. У різні варення та джеми можна додавати ці ягоди, змішуючи їх з іншими.

Корисність ягоди неоціненна. Її розведенням і виведенням різних видів займаються в наукових інститутах. Дуже цікаво спостерігати за зміною забарвлення її листочків від початку і до кінця цвітіння. При цьому квіточки її білі або ніжно рожеві, маленькі і сильно нагадують конвалії навесні.

Leave comment