Китайська груша: користь і шкода, калорійність, фото, сорти

Китайська груша – незвичайний, але дуже смачний фрукт, який можна зустріти навіть на прилавках місцевих торгових точок. Не менш унікальний екзотичний плід і складом корисних мікроелементів та вітамінів.
Як виглядає китайська груша і чим відрізняється
Основними відмітними особливостями цього сорту груші від європейських аналогів є висока вартість і округла форма плода. Ціна обумовлена тим, що культура є вельми примхливою, тому й її вирощування – заняття клопітке і трудомістке.
Крім того, плід має неповторний, унікальний смак. Його можна застосовувати як в чистому вигляді, так і в якості основного компонента десертів, салатів і випічок.
Де росте китайська груша
Фрукт був виведений китайськими селекціонерами, і спочатку культивувався тільки на «рідній» території. Зараз рослину активно вирощують в різних частинах планети, проте не скрізь – в промислових масштабах. Основним експортом фрукта займаються Китай і Аргентина.
Кращі сорти китайської груші
Китайська груша має безліч сортів, які відрізняються терміном дозрівання, стійкістю до захворювань і навіть набором корисних мікроелементів.
Хоса
Перші плоди цього різновиду з’являються вже на 2-й рік після посадки. Рослина є самозапилювальною, але присутність поблизу інших сортів призводить до збільшення врожаю. Головними відмітними особливостями плодів є:
- морозостійкість;
- підвищений захист від шкідників.
Плоди Хоса вельми великі (близько 300 г), соковиті, мають щільну м’якоть.
Китайська груша Хоса на фото:
Олімпік
У цього сорту плід в два рази менше – близько 160 г. Олімпік має ряд переваг:
- стійкість до таких захворювань, як парша та борошниста роса;
- скоростиглість;
- знижена сприйнятливість до шкідників;
- стійкість до перепадів температур.
Увага! Олімпік добре росте в багатьох кліматичних поясах. Сорт характеризується швидкою адаптацією до погодних умов і новому ґрунті.
Кришталева
Популярність сорту обумовлена унікальним смаком, формою і дієтичними властивостями плодів. У їх складі безліч мікроелементів і харчових волокон, що робить цей фрукт одним з найкорисніших. Тому Кришталева груша широко застосовується для лікування проблем із травленням, під час дієт і для поліпшення імунної системи.
Косу
Літній сорт, плоди якого можна збирати вже в кінці липня. Косу не боїться холодів і численних шкідників. Головною особливістю цієї груші є її велика врожайність. Плоди мають середньою масою 130 – 160 г, солодкою і соковитою м’якоттю. Колір груші Косу насичено бронзовий.
Ранкова свіжість
Ця культура плодоносить в першій половині серпня. Максимального врожаю можна домогтися посадкою поруч таких сортів груш, як Східна золотиста, Бронзова і Кіффер.
Перший урожай можна буде отримати тільки на 4-й рік після посадки у вигляді жовтих плодів з щільною шкіркою і середньою масою від 120 до 180 г.
Культура добре переносить зниження температур, має стійкість до бактеріальних патологій.
Неші
Груша китайська Неші – сорт, який відрізняється своїм зовнішнім виглядом. Плоди вагою від 200 до 300 г мають світло-жовту шкірку, посипану плямками (камуфляж), приємну й ніжну м’якоть. Унікальний і смаковий букет плоду, в якому об’єднання пікантної кислинки та солодкого присмаку. Завдяки цьому китайську різновид часто застосовують для приготування багатьох страв.
Біла китайська груша на фото:
Чим корисна китайська груша
Китайська груша володіє особливою користю. Завдяки наявності в своєму складі великої кількості корисних мікроелементів та вітамінів плоди застосовують як у харчовій промисловості, так і в косметології.
Скільки важить одна китайська груша
Китайська груша, в залежності від сорту, має різну масу. В середньому, плід досягає 200 – 250 г.
Зміст вітамінів і БЖУ в китайській груші
У складі фрукта є речовини, що впливають на його властивості:
- Фолієва кислота – сприяє нормалізації емоційного фону і поліпшенню розумових здібностей;
- Магній – покращує роботу серцево-судинної системи;
- Клітковина і харчові волокна – стимулюють перистальтику шлунково-кишкового тракту і виведення токсинів;
- Калій – нормалізує кислотно-лужний баланс і гомеостаз організму;
- Пектини – стабілізують артеріальний тиск;
- Кальцій і фосфор – беруть участь у зміцненні зубів і кісток, відновленні клітин і покращенні роботи мозку;
- Вітаміни C, B, K, PP, E – беруть участь у нормалізації обмінних процесів організму.
Оскільки в китайській груші присутній цілий набір мікроелементів, вона надає на організм загальнозміцнюючу та омолоджуючу дію.
Скільки калорій в китайській груші
Калорійність китайської груші з розрахунку на 100 г продукту становить всього 42 ккал, з яких:
- Жирів – 0,23 г (2 ккал);
- Білків – 0,5 г (2 ккал);
- Вуглеводів – 7,05 г (38 ккал).
Співвідношення БЖУ продукту становить 5/5/67% добової норми.
В середньому, в плоді китайської груші вагою 200 г міститься всього 84 калорії, що робить цей продукт незамінним для людей, які страждають зайвою вагою. У цьому низькокалорійному екзотичному фрукті велику частку складають вуглеводи. Зважаючи на це, китайську грушу можна успішно включати в раціон під час дієт.
Чим корисна китайська груша для діабетиків 2-го типу
При низькій калорійності глікемічний індекс китайської груші дорівнює 50, що дає підстави говорити про користь продукту і для людей, які страждають на діабет другого типу: його без шкоди можуть їсти навіть ті, кому заборонені інші солодкі фрукти.
Велику частку цукрів в плоді займає фруктоза. А клітковина в його складі позитивно впливає на обмінні процеси, роботу жовчного міхура і кишечника.
Завдяки вживанню фрукта з організму швидко виводяться токсини і холестерин, відбувається уповільнення всмоктування швидких вуглеводів, а глюкоза в крові не підвищується різкими стрибками.
Увага! Китайська культура володіє антибактеріальними, знеболюючими і сечогінними властивостями.
Чи можна китайську грушу при вагітності і грудному вигодовуванні
Грудне вигодовування і вагітність не є протипоказанням для вживання в їжу китайського фрукта. Багато лікарів навіть рекомендують цей плід майбутнім мамам. На це є ряд вагомих причин:
- в складі є фолієва кислота, яка благотворно позначається на формуванні плоду;
- комплекс мінералів і вітамінів зміцнює організм мами і малюка;
- водяниста основа забезпечує поліпшення роботи нирок, які під час вагітності працюють під високими навантаженнями.
Якщо у дитини немає алергії на грушу, то мамі рекомендовано їсти не більше 2 – 3 плодів на день.
Обмеження і протипоказання
Як і будь-який інший продукт, груша має деякі протипоказання, серед яких важливі такі, як індивідуальна непереносимість і алергія. В іншому, при правильному вживанні груші, побічні ефекти можна звести до нуля:
- фрукт не варто їсти перед сном, оскільки він має сечогінний ефект;
- при вживанні груші натщесерце можуть виникнути печія, метеоризм і важкість у животі;
- не варто їсти її в сирому вигляді разом з молоком і м’ясом;
- не можна запивати продукт водою, особливо охолодженою.
Застосування китайської груші в кулінарії
Цей фрукт найчастіше вживають в свіжому вигляді. Але існує безліч страв, у рецептах яких успішно застосовується китайська груша: це десерти, салати, випічка та багато іншого.
Суп з груші з гарбузом
У цьому рецепті використовують сорт Хоса. Приготування страви виглядає наступним чином:
- Чотири плода сорту Хоса потрібно почистити, звільнити від серцевини.
- Змішати 1 частину оцту і 4 частини води.
- Залити цим розчином груші.
- Гарбуз очистити і подрібнити в блендері до стану пюре. Буде потрібно ½ склянки складу.
- Промаринуватися грушу необхідно дрібно нарізати і помістити в каструлю, додати пюре з гарбуза, залити водою. Рідина повинна покривати інгредієнти на два пальці.
- Закип’ятити суміш протягом 30 хвилин.
- Додати жменю мигдалю (можна замінити кісточками абрикоса).
- Присолити і проварити протягом 30 хвилин.
- Подавати блюдо з додаванням меду і соєвого соусу.
Груша в тесті
Приготування цієї страви під силу навіть недосвідченим кулінарам. Послідовність кроків:
- Всипати в миску по ½ ст. борошна і коричневого цукру.
- Додати по ½ ч. л. солі і кориці.
- Нарізати 100 г вершкового масла і змішати його з сипучими інгредієнтами.
- Додати в суміш ¼ склянки тертого імбиру, ½ частину склянки мигдалю подрібненого, 1 ст. вівсяних пластівців.
- Вимісити тісто і прибрати в холодильник.
- Поки тісто охолоджується, потрібно змішати 2 ст. л. крохмалю, ½ ч. л. солі і ¼ ст. цукру.
- Очистити груші (1,5 кг), крупно порізати, обкачати в суміші з цукру і крохмалю.
- Дістати тісто, занурити в нього шматочки фрукта.
- На деко вистелити пергамент і викласти грушу.
- Запекти в розігрітій духовці протягом 50 хв.
Салат з китайської груші
Освіжаючий салат краще готувати з сортом Хоса. Порядок дій:
- Нарізати невеликими кубиками 150 г будь-якого твердого сиру.
- Додати 4 очищених і нарізаних брусочками груші.
- Видавити 4 зубчики часнику.
- Ретельно перемішати.
- Заправити майонезом або грецьким йогуртом.
Яловичина з грушею
Для цієї страви знадобиться маринад.
- Змішати 2 ст. л. цукру, 3 ст. л. соєвого соусу, 6 подрібнених зубчиків часнику, невелику кількість нарізаної зеленої цибулі, 2 ст. л. кунжутного насіння.
- Все розмішати, щоб цукор повністю розчинився.
Далі необхідно замаринувати яловичину:
- Нарізати м’ясо (200 г) невеликими шматочками.
- Покласти в маринад.
- Прибрати в холодильник.
- Нарізати грушу соломкою.
- Приготувати цукровий сироп з 1 ст. води і 4 ст. л. цукру.
- Залити грушу цим розчином і прибрати в холодильник.
Всі інгредієнти повинні замаринуватися не менше 6 годин.
Подавати з листям салату і збитим з сіллю жовтком, виклавши яловичину і грушу кільцем.
Варення
Не менш смачним виходить і варення з китайської груші.
- Очищені фрукти нарізають на дрібні шматочки або протирають на тертці.
- Засипають цукром.
- Після того як з’явиться сік, все проварюють протягом 30–40 хв.
- Розділяють по банкам.
Інгредієнти для приготування варення необхідно брати в рівних частинах. У процесі варіння можна додати трохи тертої цедри апельсина.
Застосування в косметології
Китайську грушу застосовують не тільки в кулінарії, є і косметологічні рецепти. Плід надає омолоджуючу дію на шкіру, добре впливає на волосся.
Використання для шкіри обличчя
Нормалізувати стан епідермісу допоможе наступний рецепт:
- Натерти грушу на дрібній тертці.
- Нанести на обличчя на 20 хв.
- Змити.
Зволожуючу маску готують наступним чином:
- Неші подрібнити до стану пюре.
- Додати 1 ч. л. вівсяних пластівців.
- Налити в суміш 1 ч. л. оливкового масла.
- Нанести на шкіру обличчя на 30 хв.
- Змити.
Засоби для волосся
Відновити стан волосся, надати їм життєву силу і блиск можна наступним методом:
- Змішати в мисці в рівних частинах пюре з китайського фрукта і розведений желатин.
- Нанести на волосся.
- Змити склад через 30–40 хв.
- Проводити процедуру щотижня.
Зміцнити цибулини і волосся можна іншим способом:
- Подрібнити одну грушу.
- Додати 1 ст. л. лимонного соку.
- Збити яйце з 1 ч. л. реп’яхової олії.
- Все змішати і нанести на шкіру голови.
- Змити через 20 хв.
Правила вирощування китайської груші
У середній смузі України китайську грушу найкраще висаджувати саджанцями або прищеплювати. Для цієї культури підходить родючий, неглинистий ґрунт, який добре «дихає» і не затримує вологу.
Висаджують саджанці восени або навесні. Для посадки варто вибрати освітлену ділянку, який знаходиться на південній стороні садиби. Яма для посадки повинна бути не менше 60 см завглибшки.
У посадкову траншею вносять добрива для фруктових дерев, щоб саджанці могли швидко прижитися і потім не хворіли. Відразу після посадки, щоб уникнути пошкоджень саджанців від перших поривів вітру, необхідно їх підв’язати, а також полити: на кожен кущ потрібно 1 відро води.
Догляд за деревом полягає в його регулярному поливі, весняному внесенні добрив (аміачна селітра, компост і перегній). Крім того, необхідно щорічно вносити препарати, що містять мідь, фосфор і калій. Саме ці мікроелементи найбільше втрачає дерево під час плодоношення.
На зиму рослину захищають. Для цієї мети підійде будь-який покривний матеріал, який допоможе вберегти культуру від сильних морозів. У регіонах з м’якими зимами укриття можна не організовувати.
Навесні деревце важливо уважно оглянути на наявність підморожених і висохлих гілок. Санітарна обрізка повинна проводитися регулярно, щоб рослина не витрачала поживні речовини марно.
Від шкідників китайську культуру обробляють так само, як і європейську. Якщо плоди будуть страждати від навали птахів, то деревце необхідно вкрити сіткою.
Висновок
Китайська груша – джерело вітамінів і корисних мікроелементів. У приготуванні ексклюзивних страв і догляду за шкірою вона стане незамінним інгредієнтом, який допоможе зміцнити імунітет і зробити шкіру та волосся доглянутими.
Чим корисна китайська груша, калорійність неші і сорти
Кришталева груша або китайська з’явилася на столах українців відносно недавно. Але її смак, соковитість, поєднання властивостей яблук і груш одночасно закохали в себе моментально.
Кому показана груша, як її правильно вибирати, вживати в їжу – читайте в нашому матеріалі.
А в кінці статті вас чекає сюрприз: добірка сортів, які реально виростити в нашій країні і зібрати великий урожай.
Китайська груша або фрукт «неші» – відносно новий продукт. Він з’явився на полицях магазину разом з глобалізацією економіки і швидко припав до смаку, завдяки щільній білої м’якоті, не нудотному смаку. Через фірмову хрусткість її часто називають кришталева, а ще фрукт неші володіє десятком корисних властивостей і рекомендований для дорослих, дітей, вагітних і жінок, що годують.
Китайська груша що це
Китайська груша, як це можна здогадатися з назви, прийшла до нас з Китаю. Однак назв у китайській груші існує безліч – тайванська, японська, пісочна, і список можна перераховувати.
Сталася вона від різновиду грушевих дерев неші (Яманеші), і стала вдалим гібридом китайських агрономів. Одного разу китайці вирішили поєднати переваги груші і яблук, для чого постаралися вивести сорт фруктів не кислого і не нудотно-солодкого.
Так з’явилася неші – трохи терпка, як груша, і соковита, як яблуко. Форма фруктів теж більше яблучна, від груші їм дістався трохи витягнутий до основи хвостик.
- Груша неші швидко полюбилася своїм ніжним незвичайним смаком з хрусткою м’якоттю, що розсипається у роті, подібно пісочному тесту.
- Крім Піднебесної, сади охоче розводять в інших країнах: Кореї, Японії, Ізраїлі, де вона насичується теплим трохи солонуватим на смак середземноморським бризом і стає ще смачніше і соковитіше.
Калорійність китайської груші
Калорійність китайської груші мінімальна, в чому перший і головний її плюс для любителів фруктів. На 100 г продукту припадає лише 42 ккал. Скільки важить одна китайська груша? Максимум 300 г, так що кришталева груша – прекрасний варіант перекусу для всіх, хто стежить за своєю вагою.
БЖУ виглядає так:
- білки – 0,5 г;
- жири – 0,24 г;
- вуглеводи – 7,06 г;
Дієтологи рекомендують включати китайську грушу в раціон всім, хто активно скидає вагу, дозволяючи їсти хворим на цукровий діабет (тільки після узгодження з лікарем!). Вживати фрукт можна в сирому і запеченому вигляді.
Вона хороша в салатах, як основа для фруктово-овочевих смузі, начинки для тортів і звичних усім пиріжків.
Пікантні нотки припадуть до смаку в м’ясних і рибних стравах, які стануть оригінальнішими на смак і набагато кориснішими.
Хімічний склад груші
Як будь-який фрукт, груша багата вітамінами, цінними мікроелементами і клітковиною, без якої неможливо уявити злагоджену роботу травного тракту. Вона містить фруктозу – повноцінну заміну глюкози, що викликає різкий підйом рівня цукру в крові. Сік фрукта практично повністю складається з води, фрукти втамовують спрагу не гірше склянки мінеральної води.
Також неші містять:
- вітаміни групи В, Е, РР, С, К;
- кальцій і калій;
- мідь, кобальт, залізо;
- пектин;
- магній і золу;
- селен, фосфор, цинк;
- ефірні масла.
Оскільки у всіх сортах дуже багато дубильних речовин, будь-які груші – фрукти злегка терпкі.
Всім, хто страждає на закрепи, варто стежити за мірою, не їсти у великих кількостях.
Завдяки високому вмісту клітковини, один фрукт, з’їдений на сніданок разом з натуральним йогуртом, наситить на кілька годин. Волокна клітковини, подібно до губки, розбухають у шлунку, і після такого сніданку не хочеться їсти досить довго.
Корисні властивості неші
Китайці цінують фрукт за високий вміст води, клітковини, пектину і велике кількість цінних мікроелементів. У Китаї неші використовують усюди – від кулінарії до медицини та косметології. Там, де росте китайська груша, багато косметичних продуктів, кремів, масел і мазей виготовляються з ефірними маслами і витяжками з фруктів неші.
Цілющі властивості незамінні:
- фолієва кислота сприяє регенерації тканин, її потрібно вживати молодим дівчатам, які мріють про здорове потомство;
- магній заспокоює, нормалізує сон, зміцнює серце і судини;
- клітковина фрукта насичує, вбирає шкідливі продукти розпаду, отрути і токсини, м’яко виводить їх з кишечника;
- калій підтримує оптимальний баланс лугів і кислот в організмі, зміцнює серце і судини;
- пектини славляться властивістю нормалізувати тиск – гіпертоніки, гіпотонікам стає набагато краще при регулярному вживанні речовини один-два рази на тиждень;
- фруктові кислоти тонізують і очищають судини, нейтралізують дію отрут, що надходять в організм з навколишнього середовища;
- кальцій і фосфор беруть активну участь у зміцненні кістково-м’язової тканини: здоров’я кісток, зубів, нігтів.
Величезну роль відіграють вітаміни – їх склад вдало збалансований, вони доповнюють дію один одного, що забезпечує так званий синергетичний ефект. Вони покращують роботу мозку, пам’ять, регенерують клітини організму, запобігають раку.
Китайці вірять, що китайський фрукт неші – молодильні яблука, які продовжують довголіття і молодість.
Для дорослих жінок і чоловіків
Для чоловіків і жінок китайська неші допомагає підтримувати фігуру в тонусі, розганяти метаболічні процеси. Завдяки низькій енергетичній цінності фрукта, дієтологи радять вживати неші не менше 2-3 разів на тиждень, в сирому вигляді або у вигляді смузі.
Відмінно насичує комбінація фруктів з сиром. Такі десерти корисні, оскільки надають тривале відчуття ситості, і зриватися на шкідливості не хочеться. Можна проводити на грушевій дієті розвантажувальні дні. Доведено, що вони допомагають скинути 1-2 кг за одну добу.
Ще плодам приписують здатність підтримувати потенцію – вони є натуральним афродизіаком.
Оскільки китайська груша містить велику кількість фолієвої кислоти, вона рекомендована при підготовці до вагітності та в першому триместрі.
Вагітні жінки відчувають подвійну потребу в мінералах, вітамінах, неші з лишком її покриває, не додаючи зайвих калорій.
Косметичні маски з тертих плодів можна порівняти з фруктовим пілінгом у легкій концентрації – шкіра виглядає свіжішою і молодшою.
Для дітей
Ніжний організм дітей схильний до вірусів і простуд, а китайська груша знижує температуру тіла природним шляхом, зберігає оптимальний кислотно-лужний баланс. Вживання китайських плодів корисно в період активного росту – опорно-рухова система стає міцною, а імунітет – загартованим. Головне, щоб у дитини не було алергії на фрукти.
Давати груші педіатри дозволяють тільки після того, як дитині виповниться рік – для раннього прикорму неші не підходять.
Для літніх людей
Дуже часто китайську неші радять їсти людям похилого віку. По-перше, для підтримки ясності розуму, по-друге, для профілактики захворювань сечовидільної системи. Китайська груша підтримує нирки в порядку, має легкий сечогінний ефект.
Груші зміцнюють серце, підтримують судини чистими, очищаючи їх від холестеринових бляшок. Також плоди нормалізують тиск. Літні люди починають свій день зі склянки фрешу, а потім відчувають себе бадьоро весь день.
Шкода від китайської груші
Протипоказань для вживання груші практично немає. Тільки недостиглі китайські плоди можуть зміцнювати стілець, що особливо небезпечно дітям.
Також фрукт не рекомендований для людей з індивідуальною непереносимістю. Переконатися в її відсутності легко, скуштувавши невеликий шматочок. Якщо не з’явилося червоних плям на тілі, можна сміливо їсти весь плід.
Також не варто їсти фрукт перед сном. Подібно відомим всім кавунам, груші мають виражений сечогінний ефект.
Як вибрати китайську грушу
Найкращою вважається груша, зібрана восени – як яблука, фрукти збирають з вересня по початок жовтня. Добрі плоди розпізнаються за такими ознаками:
- соковитою м’якоті з легкою кислинкою;
- рівною, пружною і глянсовою шкірці без вм’ятин, темних плям;
- твердості – м’яких китайських груш не існує.
Якісні фрукти жовтувато-бурштинові, ніби світяться на світлі, і їх їсти рекомендують без шкірки.
Для збільшення термінів зберігання китайських плодів і зручності транспортування при зборі врожаю груші обробляють хімікатами. Убезпечити себе просто, якщо зрізати шкірку овочечисткою.
Інший варіант – посадити дерево на своїй дачі і в сезон ласувати плодами без небезпечних хімікатів.
Сорти китайської груші
В Україні також розводять сорти, популярні в Китаї. Виділяють кілька різновидів, які легко приживаються в нашому кліматі.
Три найпопулярніших сорти такі:
- Ранкова свіжість. Літній сорт, який збирають з 15 серпня. Дерево швидко виростає до 4 метрів, дає великі сіро-зелені фрукти з блискучою шкіркою вагою 140 г. Це найсолодші, соковиті неші. У сорту є один недолік – при суворих морозах дерево часто гине.
- Косу. Це теж літній сорт фрукта, що дозріває вже в 20-х числах липня. Дерева не дуже високі, рідко ростуть вище 3 метрів. Зате дають круглі плоди незвичайного бронзового відтінку масою до 160 г. Сорт рідко хворіє, витримує морози навіть без укутування, невибагливий в догляді. Мінус сорту тільки один – груші не зберігаються, їх треба їсти, переробляти відразу після збору врожаю. Смак китайської груші неші сорту Кос чудовий, з бархатистою трохи пісочною текстурою м’якоті.
- Хоса. Нова модифікація китайського сорту: дерево колоноподібне, висотою не більше 2 метрів без крони. Плодоносять дерева великими фруктами вагою до 300 г. Колір фруктів жовтувато-бронзовий, з бурштиновими переливами, смак м’якоті дуже солодкий і насичений. Плоди тверді, прекрасно зберігаються, міцні та соковиті. Дерева добре переносять морози, не примхливі у догляді.
Як бачите, щоб їсти екзотику, можна відмовитися від вживання азіатської груші, привезеної з далеких країн, і виростити її своїми руками. У решти любителів китайських фруктів є можливість купувати плоди в магазинах, на ринках, а після насолоджуватися ними з величезним задоволенням! Балуйте себе корисними неші, будьте здорові.
Китайська груша: користь і шкода, калорійність, фото
Китайська груша давно знайома любителям фруктів. Вона виділяється світло-жовтим забарвленням, білою м’якоттю і відмінним смаком.
Властивості китайської груші
Характеристика сорту
Інша назва китайської груші — Неші. Її вивели в Китаї на основі сорту Яманаші. Груша поєднує в собі корисні властивості для організму людини, а також відмінні смакові якості, в ній немає терпкості.
Опис
Плоди округлі, з щільною м’якоттю. Колір шкірки світло-жовтий, однак є різновиди китайської груші світло-зеленого, іноді навіть бронзового кольору. На шкірці є багато коричневих цяток.
М’якоть, згідно з описом, зерниста і хрустка, кремового кольору. Унаслідок зернистості м’якоті китайську грушу часто звуть кришталевою.
Різновиди
Китайська груша сьогодні налічує близько сотні різних за розміром і смаковими характеристиками сортів, що відрізняються між собою термінами дозрівання і врожайністю. На території України росте лише мала частина з них, в більшості випадків дерева є гібридами.
Ранкова свіжість
Літня китайська груша починає плодоносити вже на першому тижні серпня, вона стійка до грибкових та інфекційних захворювань. Плоди з’являються після закінчення 3-4 років з моменту висадки саджанців, добре переносить низькі температури. У сорту невеликі круглі жовті плоди, вага яких в середньому становить від 115 до 185 г.
Косу
Ця сортова грушева різновид відноситься до літніх і починає плодоносити після середини липня. Фрукти з дерева можна збирати вже через 2 роки після висадки саджанців. Дерева Косу стійкі до морозної погоди. Плоди з яскравою бронзовою забарвленням виростають до 130-160 г.
Хоса
Сортова різновид Хоса, схожа на сорт зі схожою назвою Косу, відноситься до осінніх, з неї можна збирати плоди в кінці серпня. Грушеве дерево плодоносить після 2-3 років після посадки і показує хорошу адаптованість до прохолодного клімату. Фрукти у неї світло-коричневі з бронзовим відливом. Вага плодів досягає 300 г.
Олімпік
Популярний Олімпік встиг здобути споживача завдяки скоростиглості і стійкості до зниженої температури. Його соковиті плоди золотистої забарвлення важать близько 150-160 г.
Велика корейська
У цій грушевій різновиди округлі за формою фрукти з золотистим кольором шкірки, часто засіяної дрібними темними цятками. Кожен плід важить приблизно 180-200 г.
Перші врожаї велике корейське грушеве дерево приносить лише в останніх числах вересня, тому відноситься до зимових сортів, фрукти від якого зберігаються протягом першої третини зимового сезону.
Склад
Китайська груша підходить для дієтичного харчування
- Серед безлічі переваг у Неші відзначають дієтичні властивості, завдяки низькому вмісту калорій.
- Для прихильників здорового харчування і бажаючих схуднути цей фрукт — справжня знахідка, оскільки калорійність китайської груші на 100 г становить не більше 42 ккал (середня вага груші – не більше 200 г).
- У складі фрукта:
- 85%, або 7 г, вуглеводів,
- 15%, або 0,8 г, білків і жирів.
У тому, чи корисна нам китайська груша, сумніватися не доводиться. Її користь обумовлена вхідними до її складу компонентами:
- мінералами: калієм (121 мг), магнієм (8 мг), цинком (0,02 мг), фосфором (11 мг), кальцієм (4 мг), селеном (0,1 мг), марганцем (0,06 мг), міддю (0,05 мг),
- вітамінами групи В, необхідними для діяльності нервової системи, кровообігу і підтримки гормонального балансу на потрібному рівні, зокрема 5,1 мг холіну (вітаміну В4), 0,3 мг ніацінового еквівалента (вітаміну РР), 0,22 мг РР (вітаміну В3), 0,02 мг піридоксину (вітаміну В6), 0,07 мг пантотенової кислоти (вітаміну В5), 0,01 мг рибофлавіну (вітаміну В2), 0,01 мг тіаміну (вітаміну В1), 4,5 мг філлохінону (вітамін К), 0,12 мг альфа-токоферолу,
- 3,8 мг аскорбінової кислоти (вітаміну С), що підвищує ефективність діяльності імунної системи і виступає в ролі натурального антиоксиданту,
- 8 мг фолієвої кислоти (вітаміну В9), яка виступає важливим засобом поліпшення розумової діяльності і приносить користь у стабілізації емоційного стану.
- клітковиною, яка забезпечує прискорення обмінних процесів, що насичує організм і усуває відчуття голоду.
Користь китайського фрукта
Вітаміни та мінерали у складі китайської груші корисні для організму людини. Вони:
- покращують роботу травної системи і очищають кишечник,
- нормалізують рівень кров’яного тиску,
- підтримують зростання кісткової і м’язової тканини,
- покращують стан волосся, нігтів і зубів,
- забезпечують нормальне функціонування серця і судин, попереджаючи розвиток інфарктів і інсультів,
- оновлюють клітини, підтримуючи їх у рівновазі,
- знижують ризик розвитку онкологічних захворювань,
- допомагають при патологіях ниркової системи.
Для жінок
Користь китайської груші для жінок полягає в підтримці жіночої фігури в хорошому стані. Малокалорійний фрукт допомагає поліпшити метаболізм, очищає організм і, в результаті, зменшує вагу. Для жінок важлива і косметологічна користь китайської груші, яка справляється з ламкістю нігтів, додає краси волоссю і шкірі.
Китайська груша корисна для вагітних жінок, завдяки властивості підвищувати активність роботи нирок, що важливо в першому триместрі. Багатий вітамінний і мінеральний склад забезпечує корисними компонентами майбутню маму і дає здоров’я дитині.
Для чоловіків
Груша зміцнює організм
Для чоловіків користь китайських сортів груші обумовлена попередженням і лікуванням захворювань передміхурової залози. Регулярне вживання груші допомагає впоратися з чоловічою еректильною дисфункцією і надає загальнозміцнюючу дію на чоловічий організм.
Для дітей
Оптимальний збалансований склад, що входять до грушевих плодів компонентів, – джерело вітамінів для дитячого організму, його правильного росту і розвитку. Вхідні до неї корисні елементи дозволяють зміцнити організм, захистити його від вірусних хвороб, підвищити розумову діяльність.
За допомогою відварів із сухофруктів з груші у дітей лікують сильний кашель, в тому числі той, що супроводжується нападами задухи. Зварені на основі Неші компоти і соки служать хорошим засобом проти діареї.
Для літніх людей
Для літніх людей ця китайська груша стає джерелом корисних компонентів, що підтримують здоров’я.
Проти діабету
До літнього віку у пацієнтів спостерігається збільшення кількості цукру в крові, результатом чого стає діагноз діабет.
З метою знизити рівень цукру до необхідного показника і підтримувати його на належному рівні, медики рекомендують старшому поколінню включити грушу в раціон харчування.
Свіжовичавлений грушевий сік рекомендують пити, починаючи з 50 г на добу, поступово збільшуючи добову норму на таку ж кількість, поки дозування не досягне 200 г (1 ст.). Приймати грушевий сік слід строго через півгодини після прийому їжі.
Серце і судини
Користь щоденного вживання грушевих фруктів для літнього покоління полягає і в профілактиці порушень у функціонуванні серцево-судинної системи. Свіжі фрукти і приготовані з висушених плодів відвари і настої зміцнюють венозні стінки і капіляри, запобігаючи ризик розвитку варикозного венозного розширення.
Опорно-руховий апарат
Велика кількість кальцію робить цей продукт незамінним для людей похилого віку, допомагаючи знизити ризик розвитку проблем в роботі опорно-рухового апарату.
Пекельний корінь. Індійський цибулю. Птіцемлечнік … Лимонник китайський: властивості і особливості вирощування ліани. Сорти ялівців. Які бувають ялівці? Огляд хвойних рослин для саду. Айва – корисні властивості складу. Чим корисна айва, протипоказання шкоду. Кому не можна їсти айву.
Молодість
Китайська груша в щоденному раціоні людей похилого віку дозволяє продовжити молодість шкіри і поліпшити загальне самопочуття.
Застереження і обмеження
Особливих протипоказань для вживання фруктів немає. Краще обмежитися 2-3 грушами на добу.
У ряді випадків спостерігається індивідуальна непереносимість і в деяких рідкісних випадках грушеві плоди призводять до появи алергічних реакцій, однак при неконтрольованому вживанні Китайська груша може завдати шкоди організму.
Не рекомендується їсти на голодний шлунок або на ніч. У першому випадку шкода від китайських груш буде завдано слизовій шлунка, оскільки багатий на клітковину фрукт має дратівливі властивості. Можливі також напади печії і метеоризм. У другому випадку заборона обумовлена сечогінними властивостями.
Причинами незасвоюваності травною системою може бути неправильне поєднання з м’ясними і молочними продуктами. Таке вживання часто призводить до шлункових і кишкових розладів. Винятком є лише кисломолочна продукція, з якою Китайська груша поєднується.
Норма вживання Китайської груші під час вагітності – не більше 0,5 фруктів на добу. У період годування Китайські груші вводяться в раціон з належною обережністю, при цьому уважно слідкують за загальним станом здоров’я дитини, щоб уникнути алергічних реакцій.
Китайська груша: користь і шкода, калорійність
Груша – смачний і корисний фрукт. Сьогодні в світі створено селекціонерами величезну кількість сортів і різновидів грушевих дерев. Пропонуємо вам ознайомитись з одним з найпопулярніших представників цього виду. Це – китайська груша (Pears Nashi).
Китайська груша: що це
Культивується цей смачний, соковитий фрукт сьогодні в Китаї, Кореї, Японії та інших країнах. Спочатку плоди не були такими приємними на смак, як сьогодні: груша була вирощена на основі дикорослого рослини «Яманаші», і мала терпкий, кислий смак. Але результати досліджень дозволили китайським селекціонерам вивести нові, більш корисні, солодкі сорти фрукта.
Китайська груша має інші назви: неші, насі, азіатська, тайванська, пісочна. Кришталева груша – один з варіантів сортів. Дуже популярна через високу врожайність, стійкість до температурних коливань і різних грибків.
Плоди мають тверду м’якоть світло-жовтого або білого кольору. Шкірка тонка, світло-пісочного кольору з невеликими світло-коричневими вкрапленнями, схожими на піщинки.
Соковитий, низькокалорійний сорт визріває восени, в цей же час відбувається збір врожаю.
Існує досить велика кількість сортів дерев. У наших широтах поширені такі сорти, як Олімпік, Хоса, Косму, Ранкова свіжість, Далекосхідна.
Вони відрізняються гарною стійкістю до холодів, ранньою гарною плодоносністю і врожайністю, не бояться шкідників, довго зберігаються.
Звичайно, вони полюбилися садівникам за їх ідеальний смак і практично повну відсутність кислоти.
Калорійність китайської груші
Груша неші низькокалорійна: на 100 г продукту всього 42-45 ккал, що дозволяє позиціонувати її як дієтичний продукт. Таким чином, при вазі в 200 г (приблизна вага 1 штуки) її калорійність складає всього 84-90 ккал. Ці якості роблять фрукт дуже привабливим для людей, які страждають ожирінням, для тих, хто дотримується дієти і стежить за своїм харчуванням.
Хімічний склад груші неші
При невисокій калорійності китайська груша має великий вміст вуглеводів. На 100 г продукту:
- Вуглеводи – 11,47 г
- Білки – 0,42 г
- Жири – 0,11 г
- Харчові волокна – 3,12 г
Вітаміни:
- А – 0,003 мг
- В1 – 0,04 мг
- В5 – 0,04 мг
- В6 – 0,05 мг
- В9 – 0,012 мг
- З – 5 мг
- Е – 0,4 мг
- К – 4,5 мкг
Мінерали, мікро та макроелементи:
- Залізо – 0,17 мг
- Калій – 118 мг
- Кальцій – 9 мг
- Магній – 7 мг
- Фосфор – 10 мг
- Мідь – 0,083 мг
Корисні властивості неші
У складі неші величезна кількість цілющих властивостей, необхідних для повноцінного харчування людини: вітаміни, мінерали, клітковина, органічні кислоти, пектин, природні цукри, флавоноїди, дубильні речовини, фітонциди.
Склад вітамінів групи В необхідний для розвитку і роботи клітин головного мозку та нервової системи. Ці вітаміни також потрібні для клітинного обміну речовин, який відбувається в усіх системах організму.
Харчові волокна допомагають очищати організм, сприяють повноцінній роботі травної системи. Від них багато в чому залежить правильна робота кишечника. Волокна (або клітковина), проходячи через кишечник, «вбирають» і виводять токсини. Завдяки харчовим волокнам можна ефективно знижувати вагу. Разом з цим знижується рівень цукру і холестерину в крові.
Вітамін С (аскорбінова кислота), що міститься в неші, є одним з найважливіших для здоров’я вітамінів. Адже завдяки йому активізуються клітини, які знищують бактерії і віруси в нашому організмі.
У китайській груші міститься токоферол (вітамін Е), його називають жіночим вітаміном. Допомагає зберігати жіночу молодість. Є сильним антиоксидантом, який здатний протистояти руйнуванню клітин.
У плодах неші міститься вітамін К, який здатний запобігати окислювальним процесам у тканинах, допомагаючи при загоєнні ран. Вітамін К бере участь у нормалізації рівня цукру в крові.
Саме Китайська груша при діабеті 2-го типу буде корисна, оскільки має низький глікемічний індекс, за всього свого багатства вітамінно-мінерального комплексу та низькій калорійності.
Плоди також будуть корисні людям із захворюваннями печінки.
Їсти Китайські груші корисно, оскільки вітамінно-мінеральний комплекс, що міститься в них, має на організм такі позитивні дії:
- зміцнює серцево-судинну систему, запобігає аритмії, знижує ризик інфаркту та інсульту
- високий вміст кальцію зміцнює кістки, зуби і волосся
- фолієва кислота і залізо сприяють зміцненню стінок судин
- покращує процес кровотворення
Вагітні жінки люблять фрукти, серед яких звичайно солодкі соковиті груші. І це вірно. Китайські груші при вагітності показані майбутнім мамам, і ось за якими ознаками:
- фолієва кислота міститься в плодах у кількості 0,012 мг на 100 г продукту, необхідна в період розвитку плоду, особливо в першому триместрі вагітності;
- китайська груша багата залізом, а вагітні жінки на 6-му, 7-му місяці вагітності часто страждають від дефіциту цього мікроелемента;
- зміст аскорбінової кислоти в груші сприяє засвоєнню заліза, є профілактикою вірусних інфекцій і зміцнює імунітет;
- під час вагітності серце прокачує більшу кількість крові, ніж зазвичай, і груша, багата калієм, буде відмінним доповненням у раціоні;
- перевага неші в її низькій калорійності, і майбутні мами можуть підтримувати хорошу фізичну форму, не побоюючись, що видужають.
Шкода від китайської груші
Протипоказань при вживанні груш практично немає. Але є невеликі рекомендації. Намагайтеся не поєднувати груші з молоком і м’ясними продуктами.
Це може призвести до розладу травлення і шлунку. Не їжте незрілі плоди, адже це може призвести до больових відчуттів у животі і можливої диспепсії.
І не їжте соковиті плоди натще, якщо є проблеми з підвищеною кислотністю.
Як вибрати китайську грушу
Китайські груші транспортуються з інших країн. Зняті з дерева плоди часто недозрілі. Дозрівають частіше шляхом, і далі – у нас вдома. Чому дозрівають плоди? Для цього не обов’язково висіти на дереві. Вони самостійно починають виробляти етилен, так званий «гормон дозрівання», тоді відбувається розпад дубильних речовин, а з крохмалю утворюються цукри.
Іноді краще купити недозрілий плід і покласти його на пару днів вдома дозрівати, ніж купити фрукт сумнівного вигляду. Ще один цікавий факт: поклавши хоча б один стиглий плід поруч з іншими не стиглими, процес дозрівання прискориться.
- Якщо ви купили недозрілі груші, зверніть увагу на кілька порад, як правильно і швидко допомогти плодам дозріти вдома.
- Не кладіть фрукт в холодильник, нехай лежить при кімнатній температурі.
- Не зберігайте в поліетиленовому пакеті або в контейнері — їм потрібен кисень, в іншому випадку плоди швидко задихнуться і згниють.
- Немає потреби мити плоди перед зберіганням, а якщо вже намочили — витирайте досуха.
Перед покупкою оглядайте фрукти. На шкірці не повинно бути пошкоджень, темних плям, м’яких місць і тріщин. Такі плоди, якщо не зрілі, не дозріють і швидко згниють. Краще приготуйте з них щось, наприклад, начинку для пиріжків або зваріть компот.
Незважаючи на тривалу транспортування і подальше зберігання, китайська груша залишається смачною і корисною, вона містить всі необхідні поживні речовини.
Користь і шкода китайської груші, калорійність, склад і корисні властивості
Китайська груша в магазинах наших країв з’явилася відносно недавно. Плоди мають світлий жовтий відтінок, м’якоть щільна, біла, а на шкірці можна помітити маленькі коричневі цятки.
Цей фрукт, який також відомий як неші, є нащадком твердої терпкої груші Яманаші.
Китайські селекціонери постаралися і отримали на її основі китайську грушу, корисні і шкідливі властивості якої вже відносно вивчені. Вони зробили все, щоб новий сорт позбувся недоліків, але зберіг всі переваги Яманаші.
Про шкоду і користь китайської груші для здоров’я, її складі, калорійності, областях застосування фрукта – у нашій статті.
Зустріти китайську грушу можна в багатьох магазинах. Якість продукту буде залежати від умов зберігання.
Плоди не люблять тепло і свіже повітря, тому краще всього зберігати і перевозити їх у морозильних камерах.
У магазині неші повинні знаходитися в холодильних відділеннях. Якщо це не так, робити покупку не рекомендується.
Перевірте щільність фрукта. Якщо він м’який, то може скоро почорніти. При відповідних умовах зберігання термін придатності становить близько двох тижнів.
Калорійність, харчова цінність
Плоди мають солодкий смак з ноткою кислинки, що додає їм особливу пікантність. А в складі м’якоті міститься чимало компонентів, корисних, навіть необхідних для організму людини.
У китайській груші багато таких речовин, як вітаміни С і К, фолієва кислота, фосфор, кальцій, калій, магній, ніациновий еквівалент, тіамін, холін, піридоксин.
На 100 г китайської груші міститься близько 42 кілокалорій (в 1 шт.), середня вага якої становить близько 200 грамів, по калорійності буде приблизно 84 ккал.
Найбільше в складі плодів вуглеводів (85% або 7 г). Решта 15% (0,8 г) – білки і жири. Продукт має середній глікемічний індекс.
Корисні властивості
Склад продукту включає чимало цінних компонентів, що забезпечує його користь для організму. У м’якоті багато клітковини, яка добре насичує, щоб на якийсь час забути про почуття голоду.
Тому китайська груша корисна для тих, що худнуть. У ній багато води, корисних речовин, але одночасно мало калорій.
Покращує розумову активність, стабілізує емоційний фон завдяки фолієвій кислоті.
Магній благотворно впливає на серцево-судинну систему, запобігаючи багато подій, пов’язаних з нею проблеми.
Харчові волокна сприяють очищенню кишечника. Пектини допомагають нормалізувати тиск. Калій у складі знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.
Фосфор покращує мозкову активність, сприяє синтезу нових клітин. Кальцій допомагає зміцнити волосся, нігті, зуби.
Комплекс вітамінів і мінералів у складі неші має загальнозміцнювальну дію, покращує метаболізм, роботу травної системи.
- Вся користь сирих перепелиних яєць, можливу шкоду, протипоказання розглянуті в цій статті.
- Корисні властивості, протипоказання селери для організму чоловіків, жінок і дітей представлені в даному матеріалі.
- Про шкоду і користь петрушки для здоров’я жінок можна дізнатися з нашої публікації.
Чим корисна для чоловіків, жінок і дітей
Китайська груша, як всі фрукти, має корисні властивості, які цікаві жінкам.
Вона допомагає поліпшити метаболізм, очистити організм. Результат – схуднення, поліпшення стану шкіри, волосся, нігтів, загального самопочуття.
Чи корисна китайська груша для чоловіків? Користь для них не обмежується загальною зміцнювальною дією. Регулярне вживання плоду попереджає проблеми з потенцією, захворювання передміхурової залози.
Китайська груша рекомендується вагітним жінкам. Їх організм відчуває подвійну потребу у вітамінах і мінералах, а цей продукт – прекрасний спосіб заповнити їх запаси.
Завдяки рідкісній основі неші допомагає поліпшити продуктивність нирок, знизити перманентну температуру тіла. Це важливо для жінок у першому триместрі вагітності.
Майбутнім мамам рекомендується їсти не більше 500 г фрукта. Годуючим мамам теж дозволяється вживати цей багатий вітамінами плід, але в невеликих кількостях, відстежуючи стан малюка, щоб уникнути в нього алергії.
Збалансований склад фрукта представляє користь для дітей. Мінерали сприяють нормальному формуванню у них кісток, правильному росту та розвитку.
Вітаміни зміцнюють організм малюка, захищають його від вірусних захворювань, покращують імунітет. Регулярне вживання неші поліпшить розумову активність.
- Але для дітей небезпечні недостиглі плоди, тому стежте, щоб груша була стиглою.
- Люди похилого віку, які регулярно вживають китайську грушу, зменшать ризик захворювань серця, проблем з судинами, порушень опорно-рухового апарату.
- Продукт корисний їм, він допоможе якомога довше зберігати свіжість шкіри.
Потенційна небезпека, протипоказання
- Протипоказань до вживання китайської груші немає, крім індивідуальної нестерпності і алергічної реакції.
- Але щоб смачні плоди принесли тільки користь, а не шкоду, дотримуйтеся наступних порад:
- не зловживайте продуктом на ніч, оскільки він має виражену сечогінну властивість;
- не рекомендується їсти неші на голодний шлунок, інакше можливі печія, метеоризм;
- шкірку краще прибирати – в ній можуть міститися добрива, хімікати, небезпечні для здоров’я;
- не їжте недостиглі плоди, які можуть спровокувати нетравлення;
- не поєднуйте цей фрукт з м’ясною і молочною продукцією. Це може стати причиною серйозного розладу шлунка або порушень у роботі травної системи. З кисломолочними продуктами китайську грушу вживати дозволяється, чого не можна сказати про інших сортах.
Їсти китайську грушу можна, як і інші фрукти. Можна вживати її свіжою, готувати варення, начинку для випічки, додавати в морозиво, десерти, фруктові салати.
Добре поєднується неші з азіатськими стравами, підходить як закуска до саке.
Обмежень за кількістю груші немає, але все одно потрібно знати міру. 500 г смачних, стиглих плодів буде досить, щоб насолодитися унікальним смаком і забезпечити організм корисними речовинами.
Їсти плоди краще в першу половину дня, але не на ніч, так як вони мають сечогінну дію.
Чим корисна редиска для вагітних? Чи може овоч нашкодити майбутній мамі? Відповіді на питання шукайте в нашій статті.
Лікувальні властивості червоної смородини, її застосування в народній медицині розглянуті в цьому матеріалі.
Про корисні властивості і протипоказання ягід малини читайте в даній публікації.
У кулінарії
Ось кілька простих і цікавих рецептів з неші.
Китайська груша в саке і теплому шоколадному соусі. Для рецепта вам буде потрібно 600 мл води, 8 столових ложок саке, 2 шт. анісу, два лайма, 2 груші, 150 мл вершків, 75 г темного шоколаду, 50 г вершкового масла, паличка кориці.
У каструлю потрібно залити воду, саке, помістити туди сік і цедру одного лайма, аніс і корицю. Дати закипіти. Томити п’ять хвилин, потім зменшити вогонь.
Додати цілі груші, очищені від шкірки, накрити і тушкувати 45 хвилин, поки вони не стануть м’якими. Зняти з вогню і залишити в сиропі охолоджуватися.
Щоб приготувати соус, розтопіть шоколад, перемішайте його з маслом і вершками. Потім додайте цедру іншого лайма, ретельно перемішайте.
Груші розрізати навпіл, вийняти з них внутрішню частину. Викласти в сервіровувальні миски, полити шоколадним сиропом.
Салат з сиром і руколою. Дуже пікантний салат, для якого вам буде потрібно по 2 штуки груш китайських і сорту «конференц», 150 г руколи, один лимон, 150 мл білого сухого вина, 250 г кедрових горіхів, 50 г овечого сиру, морська сіль, мелений чорний перець, олія виноградних кісточок – за смаком.
Листя руколи промийте, просушіть. Грушки вимийте, очистіть, розріжте, видаліть середину і держак. Кожну четверту частину розріжте навпіл. Утворені частини поріжте ще вздовж на полусантіметрові фрагменти. Збризніть лимонним соком.
Розігрійте пательню. Вилийте туди вино шаром в сантиметр. Після його нагрівання додайте тростинний цукор, дайте йому розчинитися. Потім вино повинно випаруватися наполовину.
Помістіть у сковороду «Конференц». Готуйте на сильному вогні, щоб вино практично зовсім випарувалося, а фрукти стали темними і м’якими.
Сир наріжте тонкими пластинками. На сухі тарілки покладіть рукколу, потім обсмажені «конференц», свіжі неші і сир.
Полийте маслом, збризніть соком лимона. Посипте кедровими горішками. Сіль і перець додавайте до смаку.
до змісту ↑
Для схуднення
Низька калорійність китайської груші і безліч корисних компонентів робить її чудовим доповненням дієтичного раціону.
Пара фруктів – хороший перекус, який допоможе на кілька годин позбутися почуття голоду.
Неші вгамує тягу до солодкого без ризику набрати зайві кілограми. Ці плоди набагато корисніші, ніж шоколад або торти, а калорій в десять разів менше.
Тому, якщо ви стежите за фігурою, візьміть за правило замінювати шкідливі солодощі соковитими, смачними фруктами.
до змісту ↑
У медицині
Вживати рекомендується тим, хто страждає від функціональних розладів травлення.
Фрукт допоможе нормалізувати ритм серця, поліпшити самопочуття, зняти нервову напругу. Соки і компоти на основі неші допомагають в боротьбі з діареєю.
Сік з китайської груші рекомендується вживати діабетикам, тому що він нормалізує рівень цукру в крові. Починайте з 50 мл і поступово збільшуйте дозу до однієї склянки. Пити сік рекомендується за 30 хвилин до вживання їжі.
- Відварені і запечені груші, густі відвари на їх основі допомагають при сильному кашлі, що супроводжується нападами задухи.
- Як сирі плоди, так і соки і відвари на їх основі допомагають вивести з організму зайву рідину, зміцнити стінки вен і капіляри, забезпечити профілактику варикозного розширення і проблем з серцем.
- Китайські груші майже не накопичують хлор і натрій, тому вони корисні при патологіях нирок і можуть входити в безсольові дієти.
до змісту ↑
У косметології
М’якоть фрукта знаходить застосування і в косметології. Є чимало домашніх рецептів масок для обличчя та волосся. Найпростіший рецепт – наносити на шкіру м’якоть плоду в чистому вигляді.
Вона наситить епідерміс цінними компонентами, освіжить його, допоможе швидше позбутися від роздратування, запалення, дрібних подряпин.
Відвар на основі листя грушевого дерева, яким потрібно просто протирати обличчя, нормалізує жирність шкіри. Для сухої ж шкіри корисна маска, що припускає поєднання м’якоті неші, оливкового масла і вівсяних пластівців.
Для відновлення волосся можна готувати склад з розім’ятої м’якоті фрукта і набряклого желатину. А зміцнити пасма допоможе комбінація тієї ж м’якоті з лимонним соком, яйцем, реп’яховою (можна брати й інші рослинні) маслом.
Китайська груша безумовно сподобається тим, хто любить водянисті і соковиті фрукти. Ви можете урізноманітнити нею свій раціон, вносячи в нього нотки Азії.