Червона горобина: корисні властивості та протипоказання, рецепти, застосування

Горобина – ягоди, зібрані в грона і створюють враження, ніби дерево щедро прикрашене на зиму. Ними із задоволенням ласують снігурі та інші пернаті. Для багатьох горобина червона є тим, що трохи розбавляє суворість зимового пейзажу. Існує народне повір’я, що говорить, що якщо на дереві багато плодів, то зима буде суворою. Втім, це не єдине, що пов’язує горобинові ягоди із зимою. Вони – джерело вітамінів і корисних мікроелементів, так що, взявши горобину на зиму, можна успішно пережити холодний сезон, майже не хворіючи або швидко долаючи недуги.
Існує кілька варіантів заготовки плодів. Горобину можна заморозити, засушити або зварити з неї варення. Втім, у прохолодному, але не сирому місці ягоди успішно зберігаються в свіжому вигляді не один місяць.
Корисні властивості горобини червоної
Горобину червону широко використовують не тільки в народній, але і в офіційній, традиційній медицині.
Її плоди багаті на дубильні речовини, а також на аскорбінову, фолієву, яблучну, лимонну, сорбінову і бурштинову кислоти. Остання особливо рідкісна, тому її недолік відчуває майже кожна людина.
А фолієва кислота дуже корисна вагітним – вона виступає профілактикою викидня на ранніх термінах виношування.
У горобині містяться такі вітаміни: B, E, C, B1, P і PP. Крім сахарози і фруктози, в ягодах є сорбоза, що надає їм терпкий і гіркуватий присмак.
Основний лікувальний ефект горобини – це знезараження. Високо цінуються також її антиоксидантні властивості. Вживання плодів в будь-якому вигляді захищає організм людини від негативів з боку вільних радикалів.
Завдяки високому вмісту в горобині калію, народні засоби на її основі мають кровоспинну дію.
Тим, хто стежить за своєю фігурою або перебуває на дієті, можна не турбуватися, адже в 100 грамах горобини червоної всього 43 Ккал, цукор в ній знаходиться в тому вигляді, який дозволяє засвоювати його, навіть хворим на цукровий діабет.
Коли збирати і заготовляти горобину
У лікувальних цілях використовуються не тільки ягоди, а й кора, листя, а також квіти цього дерева. Кору потрібно зрізати навесні, а листя зривати в середині літа. Тоді ж заготовлюються і горобинові квіти. Їх потрібно сушити в добре провітрюваному місці, виключивши влучення прямих сонячних променів. Зберігати кору, сухі суцвіття і листя потрібно в умовах, що унеможливлюють попадання вологи.
Плоди готові для використання не раніше середини осені. Ідеально збирати їх після перших морозів, вважається, що тоді з них йде надмірна гіркота. Правда, таку сировину в свіжому вигляді не буде зберігатися довго. Ягоди доведеться законсервувати або піддати швидкій замороженню в камері.
Показання та протипоказання до застосування горобини
Виходячи з набору вітамінів, мікроелементів і інших активних речовин, можна сформувати список показань і протипоказань для прийому горобини і засобів на її основі. Горобина червона корисна при наступних станах:
Хвороби і нездужання | Як застосовувати горобину |
застуда, грип та ГРВІ | настої і відвари з горобини квітів |
підвишена набряклість і проблеми з роботою видільної системи | прийом настою з квітів горобини |
запор або необхідність в очищенні кишечника від шлаків | прийом свіжих ягід |
прищі і запалення шкіри, надмірна жирність, а також бородавки | прибираються подрібненими ягодами і листям горобини, їх потрібно прикладати до «проблемним» ділянкам або подрібнювати і наносити на шкіру |
гіпертонічна хвороба | прийом свіжих ягід і водних настоїв з них |
розлади нервового характеру, депресія, напади страху і тривожності | спиртові горобинові настої і вживання сирих ягід |
покращує пам’ять і є профілактикою склерозу | додавання сушених або свіжих ягід в компот |
патології роботи щитовидної залози лікуються | сік горобини |
гастрит зі зниженою кислотністю шлункового соку | сік ягід горобини або настій з ягід горобини і трави пижма |
проблеми з судинами і серцем, атеросклероз | прийом свіжих ягід |
кисневе голодування | прийом ягід в свіжому або перетертої з цукром вигляді |
рясне і часте носова кровотеча, надмірно інтенсивні менструації, маткові кровотечі, проблеми згортання крові | корисний горобиновий сік і морс |
слабкість, депресія | настій кори і ягід |
У косметологічних цілях горобина використовується для очищення шкіри і поліпшення її зовнішнього вигляду.
Незважаючи на довгий перелік корисних якостей, у горобини і препаратів на її основі є свої протипоказання, які обов’язково слід враховувати до початку прийому засобу:
- ішемічна хвороба серця і недавно перенесений інфаркт;
- погане згортання крові;
- діарея;
- гіпотонія і вегетосудинна дистонія;
- вік менше 3 років.
Потрібно пам’ятати про індивідуальну непереносимість горобини. Як і будь-який продукт, вона може викликати алергію. Якщо після її вживання з’явилися будь-які симптоми, потрібно припинити прийом до з’ясування причини. У разі підтвердження алергічного діагнозу від горобини доведеться відмовитися.
Рецепти приготування і збереження на зиму
Є чимало способів заготовки та збереження горобинового сировини. Все залежить від того, як і з якою метою буде використовуватися ягода.
Горобинову продукцію заморожують або сушать, з ягід робляться настоянки і наливки. Існує також кілька способів приготування горобинового варення на меду і з використанням цукру.
Горобина може виступати одним з компонентів ласощів або бути його основою.
Зберігання горобини в свіжому або сушеному вигляді
Щоб засушити ягоди або якомога довше зберегти їх свіжими, горобину не можна мити. На ягодах є спеціальний захисний шар. Саме він стане на заваді гниття, дозволяючи сировині висохнути, зберігши багато зі своїх корисних властивостей. Для збереження горобини свіжою, її потрібно підвісити гронами в прохолодному, але не сирому місці, наприклад, на балконі або в сухому підвалі. Щоб висушити її, слід грона обірвати, розклавши ягідну сировину тонким шаром на підносах або аркушах. Бажано попередньо застелити їх чистою тканиною або папером – це дозволить зайвій волозі з ягід піти, а не запустити процес їх гниття. Час від часу сировину потрібно ворушити. Коли ягоди висохнуть, їх можна скласти в ємності і зберігати там, де немає надмірної вологи і прямих сонячних променів.
Можна прискорити сушку, помістивши горобину в духовку на деко. Сушиться вона при температурі не більше 70 градусів. Готове сировину зберігається до 2 років.
Швидке заморожування – один з найбільш простих і ефективних способів заготовки будь-яких ягід, включаючи і горобинову. Для цього їх слід обірвати з грон, після чого перебрати і скласти в поліетиленові пакети або спеціальні пластикові бокси. Відразу після цього ягоди поміщаються в морозильну камеру, де включається режим швидкої заморозки.
Горобина з цукром
Щодо простий і доступний спосіб збереження корисних ягід горобини – це їх консервація в цукрі. Горобину потрібно обірвати з грон, промити і укласти в попередньо простерилізовані банки шаром приблизно в 1-1,5 сантиметра товщиною. Потім зверху засипається таку ж кількість цукру.
Так шари чергуються доти, поки банка не заповниться. Верхнім шаром обов’язково виступає цукор. Виходячи зі способу заготовки, обидва компоненти ягодно-цукрової суміші беруться приблизно в рівних пропорціях.
Утрамбовувати механічно шари при заповненні банки не можна, але її можна трохи струшувати, щоб ущільнити вміст.
Як варіант, можна в блендері подрібнити і перемішати перебрані і промиті ягоди та цукор, а потім суміш перекласти в банки. При відсутності блендера горобину можна перемолоти в м’ясорубці, а потім змішати з цукром.
Зберігається корисна заготівля в холодильнику до півроку, якщо дотримується температура 0- + 6 градусів, при температурі до +9 градусів термін її зберігання скорочується удвічі.
Горобина з медом
Тим, хто вважає за краще робити медові заготовки, можна замінити цукор на корисний, бджолиний продукт. Спосіб консервації, в даному випадку, аналогічний цукровому, але мед треба попередньо розтопити на водяній бані, якщо він встиг засахаритися.
Горобинове варення
Тим, хто любить поєднувати приємне з корисним, найбільше припаде до смаку такий спосіб консервації ягід горобини, як приготування варення. При цьому багато корисних речовин ягідного компонента зберігаються.
Класичне варення з горобини
Для класичного рецепту знадобиться:
- 1 кілограм цукру,
- 2 кілограми ягід,
- 350 грам води.
Тим, хто любить дуже солодке варення, можна взяти на півкіло горобини менше. Попередньо перебрані і помиті ягоди потрібно бланшувати у воді кілька хвилин, потім відставити їх, сливши рідину.
Окремо з води і цукру вариться сироп, яким потім слід залити термічно оброблене ягідне сировину. Сполучені компоненти потрібно залишити настоятися не менше 6 годин. Найкраще починати готувати варення з вечора, щоб продовжити вранці.
Настоюється воно при кімнатній температурі.
Коли ягоди і сироп настоялися, слід поставити їх на маленький вогонь, довести до кипіння і, через 5-7 хвилин прибрати з вогню. Зачекавши чверть години, маніпуляцію варто повторити. Всього варення закипає 3 рази, поки горобина повністю не розм’якшується. Відразу після третього сеансу закипання варення розливається в чисті, простерилізовані банки, закочується і закутується до повного охолодження.
Швидке горобинове варення
Для приготування варення з ягід горобини максимально просто і швидко, потрібно дотримуватися наступних пропорцій:
- 500 грам ягід,
- 1 кілограм цукру,
- 200 грам води. Якщо горобина соковита, то вистачить і 150 грам.
Ягідне сировину миють і перебирають, після чого бланшують у воді 5-7 хвилин. Окремо потрібно зварити сироп, змішавши воду з цукром і довівши до кипіння на маленькому вогні.
Після цього порядок дій гранично простий: потрібно залити ягоди сиропом і залишити на 15 годин. Далі варення доводять до кипіння, а через 5-7 хвилин розливають у банки і закривають кришками. Зберігається такий продукт у холодильнику.
Втім, можна проварити 20 хвилин і закатати. Ємності треба попередньо помити і простерилізувати.
Варення з мороженої горобини
Якщо ягоди були зібрані після заморозків, то зберегти їх надовго свіжими або сушеними не вийде. Єдиний вихід з положення – зварити варення.
Для нього знадобиться:
- 700-750 грам ягід,
- 1,5 кілограма цукру,
- 1 неповна склянка води.
Ягоди миються і перебираються, а потім поміщаються на 1 годину в духовку при температурі не більше 40 градусів. Після цього їх обдають гарячою, але не киплячою водою. Окремо готується цукровий сироп, яким заливаються ягоди.
Варення вариться на маленькому вогні в 3-4 заходи. Після кожного закипання воно відставляється з вогню на 15-20 хвилин.
Готове варення розливається в чисті і простерилізовані ємності, а після охолодження їх поміщають у холодне місце – в підвал або холодильник.
Горобиновая наливка
Наливка з ягід горобини – не тільки смачний і ароматний, але також по-своєму корисний продукт. Вживання його в невеликих дозах зміцнює імунітет. Щоб приготувати напій, потрібно взяти по 1 літру води і горілки або спирту, 2 кілограми стиглої горобини і 1 кіло цукру.
Ягоди миються і перебираються. В окремій ємності з води і цукру робиться сироп. Далі їм заливаються ягоди, все перемішується і настоюється до охолодження. Потім туди ж вливається алкоголь.
Посудину треба герметично закрити кришкою і наполягати в затемненому, прохолодному місці не менше 3 тижнів, часом збовтуючи. Потім напій проціджують через марлю, заливається в пляшку і зберігається в льосі або в холодильнику.
Наливка придатна до вживання протягом 5 років з моменту виробництва.
Висновок
Горобина червона – справжнє джерело вітамінів і корисних речовин. Знаючи, коли і як її збирати, можна заготовлювати її різними способами. Кожен з них по-своєму гарний, який вважати за краще – кожен вирішує для себе сам.
Користь для профілактики здоров’я ягід горобини полягає в її здатності зміцнювати імунну систему, покращувати дихальну систему, поліпшувати травлення, знижувати ризик розвитку раку і різних бактеріальних інфекцій.
Що таке ягоди горобини?
Ягоди горобини, часто звані «горобиною», являють собою невеликі кислі плоди, які ростуть на кущах горобини або на деревах.
Найбільш широко споживаний вид має наукову назву Sorbus aucuparia, яка належить до сімейства розоцвітих, і існують десятки різних сортів і видів.
Ягоди горобини насправді є «насінням», оскільки ягоди – це один фрукт.
Ці кущі та дерева мають тенденцію зростати в холодному кліматі і зустрічаються в Північній Європі, високо на Балканах, а також у Північній Азії.
Ягода горобини червоною з науковою назвою Sorbus domestica являє собою невелике листяне дерево з сімейства розоцвітих, що виростає в Західній, Центральній і Південній Європі, Північно-Західній Африці і Південно-Західній Азії.
Ягоди горобини роблять їстівні плоди, і їх вирощують як для побутових, так і для комерційних цілей. Більшість ягід горобини переробляються на такі продукти, як соус, сік, джем, вино, а також сушаться. Добре росте у вологому ґрунті з холодним кліматом.
Цвіте з кінця квітня до середини травня, а з липня по жовтень визрівають плоди. Рослина зазвичай живе до 100 років у дикій природі. Деякі місцеві назви горобини: Zahmer Eberesche німецькою мовою, Горобина Кримська в Україні, Сорбо в Іспанії і Нанакамадо в Японії.
Іншими поширеними назвами ягід горобини є: колода, шахове дерево, шашкове дерево, сервісне дерево, горобина, біла груша і справжнє сервісне дерево.
Рослина горобина червона
Горобини представляють собою дрібне листяне дерево заввишки до 15-20 м з діаметром стовбура до 1 м. Листя непарноперисті, по черзі розташовані і мають довжину 15-25 см, з продовгуватими до облястистих листочками довжиною 3-5 см і шириною 1-2 см.
Квітки гермафродитні з п’ятьма кремово-білими пелюстками діаметром 15 мм і шириною 5-10 мм. Плід представляє собою насіння довжиною 2-3 см і діаметром 2 см. Колір плоду варіюється від яскраво-оранжевого до червоного, рожевого, жовтого і білого.
Плоди мають яйцеподібну або грушоподібну форму, що нагадує форму яблука чи груші, але мають гіркий смак. Дерева мають коричневу, гладку, тріщинувату і облуплену кору.
Як використовувати горобину?
Весь кущ, дерево корисно, включаючи кору, листя та плоди. Плід, в залежності від сорту, в деяких випадках може бути токсичним, але більша частина цієї токсичності зникає при нагріванні або заморожуванні протягом тривалих періодів часу.
Зазвичай ягоди використовуються в алкогольних напоях або лікерах, але також можуть бути використані в якості гіркого смаку деяких страв. Їх також часто застосовують у джемах і желе.
Ця крихітна ягода містить велику кількість вітаміну С, сорбінової кислоти і харчових волокон, але їх в основному хвалять за їх унікальний антиоксидантний склад. Ягоди горобини містять антоціани, дубильні речовини, поліфенольні сполуки і флавоноли, включаючи різні види кверцетину та рутину.
У 100 г ягід горобини міститься:
- 0,0545 г білка
- 15 г загального цукру
- 4,75 г глюкози
- 9,8 г фруктози
100 грам насіння ягід горобини дають
- 3,29 грама білка
- 20,53 грама жиру
- 2 грами загального цукру
- 0,57 грама глюкози
- 1,83 грама фруктози.
Користь для здоров’я ягід горобини
Давайте подивимося на переваги ягід горобини.
Протираковий потенціал
Високий рівень антиоксидантів, що містяться в ягодах горобини, робить її дуже потужним супер їжею проти різних хронічних захворювань, включаючи рак.
Група дослідників написала звіт, в якому йдеться про те, що різновиди кверцетину і сорбінова кислота діють як антиоксиданти, запобігаючи шкідливому впливу вільних радикалів по всьому організму.
Вільні радикали – це небезпечні побічні продукти клітинного метаболізму, які можуть викликати перетворення ракових клітин у здорові або просто вбити їх.
Вживання в їжу ягід горобини може значно підвищити рівень антиоксидантів, що означає запобігання росту ракових клітин, зниження шансів на передчасне старіння, поліпшення здоров’я вашої шкіри, збільшення регенерації клітин і швидкості загоєння, а також поліпшення здоров’я очей, включаючи зниження ймовірності дегенерації жовтої плями.
Підвищує імунітет
Хоча ягоди горобини не містять різноманітних вітамінів, в них виявлено високий рівень вітаміну С.
Аскорбінова кислота є дуже важливим елементом здоров’я людини, оскільки вона може стимулювати вироблення білих кров’яних клітин і діяти як антиоксидант.
Крім того, вітамін С необхідний для ряду тілесних процесів, в тому числі для створення колагену, який зміцнює м’язову тканину і допомагає будувати і відновлювати кровоносні судини.
Антибактеріальна активність
Сорбінова кислота безпосередньо пов’язана зі зменшенням впливу мікробних і бактеріальних агентів на шкіру і організм. Тому при косметичному застосуванні іноді використовуються екстракти горобини, але в якості джерела їжі вони можуть діяти як антибактеріальний і протимікробний підсилювач.
Допомога в травленні
Клітковина, яка міститься в помірних кількостях в ягодах горобини, допомагає полегшити травлення і зменшити запори, збільшуючи стілець, оптимізуючи вашу шлунково-кишкову систему. Крім того, вважається, що органічні сполуки в ягодах горобини безпосередньо покращують будь-які симптоми діареї, хоча точний механізм цього досі незрозумілий.
Дихальна система
У народній медицині сік ягід горобини використовувався для зменшення запалення дихальних шляхів, поліпшення ангіни і полегшення астми і заторів.
Почасти це може бути пов’язано з антиоксидантними сполуками, які також діють як протизапальні засоби, у той час як відомо, що вітамін С заспокоює симптоми астми.
Ягоди горобини використовували в народній медицині протягом багатьох поколінь як домашній засіб від респіраторних захворювань.
Коли ягоди горобини збирають в дикій природі, вони містять велику кількість парасорбінової кислоти, яка може викликати пошкодження нирок, розлад шлунка і ряд інших захворювань.
Однак після заморожування або нагрівання ця кислота перетворюється в корисну сорбінову кислоту, яка наш організм знаходить дуже корисною.
Тому, збираючи ягоди дикої горобини, спочатку переконайтеся, що ви правильно підготували їх, щоб отримати максимальну користь!
Використання горобини в народній медицині
- діуретик
- Проблеми з печінкою
- Цироз печінки
- Проблеми з жовчю
- жовчний цистит
- Запалення жовчного міхура
- жовчні камені
- травні скарги
- запор
- цинга
- Зміцнення імунної системи
- пронос
- бронхіт
- пневмонія
Традиційне використання горобини
- Сушені та подрібнені фрукти використовуються в народній медицині для лікування проносу
- Плід використовується для лікування кишкових проблем.
- Ягоди горобини використовуються в медицині як проносний засіб для лікування ангіни, хрипоти, запалених мигдаликів і проносу.
- Як терпкий засіб використовується відвар з кори.
- Відвар з стиглих ягід використовується в народній медицині як полоскання для лікування ангіни.
- Вважається корисним для порожнини рота через в’яжучі властивості.
- Ягоди допомагають лікувати цингу, так як в них високий вміст вітаміну С.
- Свіжий сік ягід є проносним і допомагає заспокоїти запалення слизових оболонок.
- Плід допомагає знизити тиск в очному яблуці в ситуації глаукоми.
- Горобина використовується для лікування проблем з сечовипусканням, захворювання жовчного міхура, розлади шлунка, коронарних проблем, стенокардії, стимулятора апетиту, очищувача крові, глистів, цинги, фурункулів і тонзиліту.
- Ягоди горобини корисні для лікування захворювань нирок, артриту, діабету, діареї, дефіциту вітаміну С, а також порушень менструального циклу.
- Також допомагає зменшити запалення тканин носа, рота, горла та інших частин тіла.
- Допомагає лікувати хвороби легенів.
- Допомагає очистити кров і збільшити обмін речовин.
- Ягоди мають антисептичні, сечогінні і ранозагоювальні властивості.
- Ягоди горобини допомагають при діабеті, захворюваннях нирок, подагрі, ревматизмі, артритах і запорах.
- Допомагає при запаленні пазух, внутрішніх запаленнях, інфекціях легенів, надлишку кислоти в крові, порушеннях менструального циклу і поганому обміні речовин.
- Ягоди горобини також допомагають при подразненні очей, проблемах з сечовим міхуром, спазматичних болях в матці, невралгії і подагрі.
- Чай допомагає лікувати геморой і проблеми з сечовивідними шляхами.
- Відвар з кори горобини допомагає вилікувати роздратування піхви і роздратування кишечника.
- Плід допомагає знищити ракові клітини, запобігти передчасному старінню, стимулювати здоров’я шкіри, підсилює розмноження клітин, підвищує імунітет, поліпшує зір і лікує дегенерацію жовтої плями.
- Підвищує вироблення колагену, зміцнює м’язові тканини, а також відновлює кровоносні судини.
- Плоди сприяють травленню, усувають запори, стимулюючи роботу стільця і шлунково-кишкового тракту.
Запобіжні заходи
- Високе споживання ягід може викликати нудоту, біль в животі, діарею, блювоту, пошкодження нирок і шкірні висипи.
- Люди, які страждають алергією на ягоди горобини, не повинні використовувати її, щоб залишатися на безпечній стороні.
- Ягоди дикої горобини містять велику кількість парасорбінової кислоти, яка може пошкодити нирки, розлад шлунка та інші захворювання.
Рецепти з горобини
- Дозрілі фрукти споживаються в сирому або вареному вигляді.
- Плоди переробляються в лікери, пироги, мармелад і напої.
- Сухофрукти використовуються як чорнослив і в якості інгредієнта для випічки торта.
- Фрукти використовуються для приготування джемів, соків, желе, фруктових вин та інших алкогольних напоїв.
- У Стародавній Греції фрукти маринувалися, розрізаючи їх навпіл.
- З сушених ягід роблять чай.
- Фрукт додається в алкогольні напої і лікери для підсилення його смаку.
- Фрукти змішують з цукром, щоб зробити десерт.
- Фрукти також використовуються для випічки.
Цікаві факти про горобину червоною
- Дерева горобини мають округлу крону і тонкий стовбур.
- Квіти залучають мух, бджіл і хрущів, які є основними запилювачами.
- Кожен фрукт містить вісім насіння.
- Дрозди, інші птахи та інші тварини, споживаючи плоди горобини, допомагають поширенню насіння.
- Ягоди використовуються в якості ідеальної заміни кави і надають аромат лікерів.
- Деревина використовується для запобігання скисання молока.
- Горобину садили для вигнання злих духів і відьом.
- Горобину садили на могилі.
- У стародавні часи розпалювали багаття з гілок горобини, щоб передбачити результат майбутніх битв.
Горобина червона: Питання і відповіді
Отруйна чи горобина для людини?
Ягоди горобини містять токсичну парасорбінову кислоту, але при приготуванні, як у желе, вона перетворюється в сорбінову кислоту, яка є безпечною. Листя і сік цієї рослини отруйні.
Птахи їдять ягоди горобини?
Ягоди горобини зазвичай не вважаються отруйними для диких птахів, але ягоди, знайдені всередині птахів, пахли так, ніби вони бродили.
Як сушити ягоди горобини?
Видаліть усе, що виглядає старим, темним або ферментованим. Вимийте ягоди горобини, щоб видалити будь-яке сміття. Висушіть ягоди, потім помістіть в дегідратор і висушіть при 45 градусах протягом 24 годин. Можна також висушити при кімнатній температурі.
Якого кольору ягоди горобини?
Червоний колір вважався найкращим кольором для боротьби зі злом, і тому горобина з її яскраво-червоними ягодами здавна асоціюється з магією і відьмами. Її старе кельтське назву – дерево чарівників. Крім червоного, горобина може мати інше забарвлення – помаранчеву і жовту.
Для чого можна використовувати ягоди горобини?
Веселе дерево корисне, включаючи кору, листя і плоди. Зазвичай ягоди використовуються в алкогольних напоях або лікерах, але також можуть бути використані в якості гіркого смаку деяких страв. Їх часто використовують у джемах і желе.
Отруйні чи ягоди горобини для собак?
Ягоди горобини небезпечні, тому що вони містять певні токсини. Вони можуть викликати блювоту, діарею і надмірне слиновиділення, і у постраждалих собак можуть бути суттєві ознаки захворювання.
Що символізує горобина?
У горобини довга священна історія. З давніх часів люди садять горобину поруч зі своїм будинком, так як в міфології воно відомо як Древо життя і символізує мужність, мудрість і захист.
Як ідентифікувати ягоди горобини?
Листя складаються з 6-8 пар маленьких листочків, кожен довжиною 3-6 см і зубчастих по краях. Квіткові голівки кремово-білі. Плоди майже круглі, м’ясисті, червоні ягоди, до 10 мм в діаметрі.
Кора гладка, блискуча і сіра.
Пахне чи горобина?
Ти відчув запах квітів горобини? Горобина досить терпима до місця існування, вона може обійтися в бідних і сухих місцях, але там вони зазвичай залишаються розміром з кущ. У більш родючих місцях проживання вони, звичайно, перетворюються в досить чудові дерева.
Чи можете ви використовувати ягоди горобини?
Плоди горобини можна використовувати як сік, желе або мармелад. Ви також можете використовувати сушені ягоди в якості чаю. Ягоди горобини підсилюють смак при приготуванні інших фруктів.
Чи можна вирубати горобину?
Шотландське марновірство попереджає, що рубати горобину не бажано. Її деревина традиційно використовувалася при виготовленні тростини, трун, хрестів і паличок чарівників. Дерева пов’язані з пророцтвом і творчістю.
Жовті ягоди горобини їстівні?
Ягоди горобини їстівні для людини – вони кислі, але багаті вітаміном C, і їх можна використовувати для приготування варення.
Горобина червона: користь і шкода, заготівля і застосування
Горобина червона, або звичайна – невибагливе дерево, що росте повсюдно. Її червоні ягоди, зібрані у великі грона, добре відомі. Ягоди горобини з давніх часів використовують у народних рецептах проти різних хвороб і в косметологічній галузі. Ягоди горобини звичайної – це справжнє джерело корисних речовин. У 100 г плодів міститься до 81 г вітаміну C, а також вітаміни B1, B2, B9, A, PP, токоферол, β-каротин. До складу ягід входять і різні мінерали, серед яких мідь, фосфор, магній, калій, кальцій, залізо та інші. Рослина широко поширене у всій Європі і Північній Америці. Сьогодні існують і садові сорти, що з’явилися завдяки старанням селекціонерів. А горобина стала популярною завдяки своїм корисним властивостям:
Горобина – цінний помічник у боротьбі з багатьма хворобами
- Плоди горобини мають природні антибактеріальні властивості, допомагаючи боротися з кишковими інфекціями і гальмуючи розростання грибків різних видів;
- Вживання ягід дозволяє активізувати імунітет, що може бути корисно при сильному ослабленні після важкої хвороби;
- Активні речовини, що містяться в ягодах горобини, допомагають стабілізувати обмін речовин і нормалізувати обмінні процеси;
- Горобина володіє сечогінною дією, завдяки чому рецепти на її основі можна використовувати у профілактиці сечокам’яної хвороби та в лікуванні запальних захворювань сечостатевої системи;
- Плоди поліпшують роботу серця і значно знижують рівень холестерину, що сприятливо позначається на стані судинного русла (зменшується утворення холестеринових бляшок);
- За допомогою горобини вдається придушити газоутворення, викликати легкий послаблюючий ефект і вивести шкідливі речовини з організму.
Якщо ви хочете виростити горобину на своїй ділянці, ви можете вибрати саджанці в нашому каталозі, де представлені товари великих садових інтернет-магазинів. Вибрати саджанці горобини.
- Горобина звичайна, 0,1 г (? 30 шт.) 38 грн
- Горобина гранатна (Н180-220, кому, 5 років +, багатостовбурна форма) 15 399 грн
- Горобина звичайна (V40л.Н250-300) 5 850 грн
- Горобина звичайна (V30л.Н160-180) 3 570 грн
Хоч горобина і дуже корисна, однак і для її застосування існують свої обмеження. У деяких випадках використання рецептів на основі горобини може завдати шкоди. Протипоказана ягода при:
- гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку;
- сечокам’яної хвороби, особливо у фазі загострення (горобина може спровокувати просування каменів по сечоводу, що несприятливо позначиться на стані пацієнта);
- гіпотонії, оскільки горобина здатна знижувати тиск;
- виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки;
- недавно перенесених інфарктах або інсультах;
- ішемічної хвороби серця, особливо при розвитку ознак серцевої недостатності;
- віці до 3 років.
Горобина корисна, але не всім. Важливе протипоказання, про яке часто забувають, – індивідуальна непереносимість. При алергії на горобину можна вживати не тільки свіжі плоди, а й різні страви або цілющі засоби, виготовлені з додаванням цієї ягоди. У період вагітності і лактації використання горобини лікарі також не рекомендують. Червона горобина практично не вживається в їжу в свіжому вигляді. Причина тому – специфічний гіркувато-кислий смак ягід. Однак наші предки придумали безліч способів обробки ягід, завдяки чому не тільки зникає гіркота, але і зберігаються корисні властивості.
Найпростіший спосіб – приготувати з горобини сік. Для цього знадобиться приблизно 1 кг ягід, 200-250 г цукру і стакан кип’яченої води. Горобину перед обробкою поміщають у холодильник на 72 години, щоб позбутися від гіркоти. По закінченні цього часу ягоди витягають і пропускають через м’ясорубку або блендер. В отримане пюре додають склянку води і ретельно все перемішують, а потім проціджують: спочатку за допомогою марлі, потім – через більш щільний матеріал. Додають до процідженого соку цукор (кількість при необхідності можна збільшити), доводять до кипіння і розливають в заготовлену посуд.
Ще один хороший спосіб зберегти корисні властивості плодів – заварити чай з горобиною. Сушена горобина підходить для лікування діареї (10 г ягід заливається 200 мл окропу, настоюється 15-20 хвилин і п’ється двічі в день). З свіжої горобини, плодів шипшини і імбиру можна отримати відмінний протизастудний засіб, заливши інгредієнти окропом і залишивши в термосі на 8 годин.
Горобина корисна і свіжа, і сушена. Добрими протизастудними властивостями володіють настоянка або настій з горобини.
Настоянка підійде для лікування дорослих. Для її приготування необхідно залити 200 г плодів медичним спиртом або коньяком, після чого помістити тару в темне сухе місце на 2 тижні. Щоб ліки були більш ефективними, ємність рекомендується іноді струшувати і перевертати, збовтуючи вміст.
Настій – відмінний варіант для лікування дітей. Готують його дуже просто: 9-12 г плодів заливають 0,5 л води і на 20 хвилин поміщають на водяну баню. Після суміш настоюється протягом години – і готово.
Горобина активно застосовується в косметології для тонізації шкіри і її харчування. Найпростіший спосіб – використовувати для масажу обличчя заморожені кубики горобинового соку.
Також можна приготувати тонізуючу маску, змішавши горобиновий сік, мед і рослинне масло в співвідношенні 1:1:1 (рекомендується – по 1 чайній ложці кожного інгредієнта) і додавши в суміш яєчний жовток.
Такая маска наноситься на обличчя приблизно на 20 хвилин і дає найкращий ефект, якщо поєднується з паровою лазнею.
Цілющими властивостями володіють не тільки ягоди горобини, а й інші частини рослини – заготовлювати можна також кору, листя, квіти. Кору заготовляють на початку весни або в травні, листя – в серпні, квіти – в травні.Правильна заготівля горобини – запорука збереження її корисних властивостей. Однак найбільшою користю для організму мають все-таки ягоди. Їх можна збирати у вересні-жовтні, якщо планується зберігати у свіжому або сушеному вигляді. Сушать горобину в тіні або в спеціальній сушарці до тих пір, поки вона не перестане злипатися, якщо здавити кілька ягід в руці. Якщо планується готувати з горобини сік, настої, настоянки і так далі, то найкращий час для збору – кінець жовтня або початок листопада. У цю пору вже зазвичай вдаряють перші морози, і ягоди позбавляються від гіркоти. Горобина – відмінний природний помічник у боротьбі з безліччю захворювань. Головне – це правильно підготувати ягоди до зберігання і подальшого вживання.
Вас також можуть зацікавити статті:
Стаття розміщена у розділах: горобина звичайна, корисні властивості, шкода, здоров’я, народні рецепти, статті, горобини
7 спасибі за статтю 4 в обраному 101843 перегляду
Корисні властивості і протипоказання горобини червоної
Червону горобину давно використовують у народній медицині. Вона допомагає при лікуванні цукрового діабету, недокрів’я, відновлює обмінні процеси в організмі.
Однак, незважаючи на позитивні характеристики, красноплодная горобина має ряд протипоказань.
У народній медицині як сировину використовують не лише ягоди горобини, а також листя, кору і суцвіття. Кожне сировину заготовляють у певний час.
Так, кору зрізають навесні, а листя – в кінці літа. Ягоди горобини прийнято збирати після перших морозів, коли в них накопичиться достатньо поживних речовин, а суцвіття сушать у період цвітіння.
- Горобина червона добре допомагає при сечокам’яній хворобі як послабляюче і кровоспинний засіб.
- Крім того, лікарі рекомендують приймати настоянку горобини в осінньо-весняний період для зміцнення імунітету.
- Ягоди звичайної красноплодної горобини містять багато вітамінів і мікроелементів:
- вітаміни групи В, С, А і Е;
- кремній;
- цинк;
- магній;
- фолієва кислота;
- каротин;
- йод;
- марганець.
Ягоди звичайної красноплодної горобини містять багато вітамінів і мікроелементів, що дозволяє використовувати її в різних областях медицини.
Збалансований склад горобини дозволяє використовувати її в різних областях медицини:
- Плоди красноплодної горобини підвищують стійкість організму до кисневого голодування.
- Відвар з кори і плодів горобини добре відновлює організм після затяжної хвороби.
- Відвар ягід застосовують як відхаркувальний засіб від кашлю.
- Горобиновий сік показаний при анемії і хворобах печінки, нирок, дисменореї.
- Кора червоної горобини має в’язкий ефект. Її можна застосовувати при лікуванні гепатиту і маткових кровотечах різного ступеня.
- Суцвіття горобини прекрасно справляються з застудою, мають сечогінну дію, що сприяє зниженню температури.
- Горобину рекомендують приймати при хворобах серця і для очищення судин.
- Червона горобина непогано виводить шлаки і токсини з організму, викликає легку послаблюючу дію.
- У косметології горобину застосовують як засіб для очищення.
Крім того, розтерті листя і подрібнені ягоди горобини допомагають впоратися з бородавками і грибковими шкірними захворюваннями.
Відвар з ягід горобини приймають при рясних і хворобливих місячних у жінок.
У народній медицині сік горобини служить додатковим ліками при туберкульозі, недокрів’ї і холециститі. Крім того, пюре з ягід горобини чудово допомагає повернути апетит при голодуванні.
Заборон на застосування горобини кілька, але вони все ж є:
- не можна їсти горобину людині після перенесеного інфаркту та ішемії;
- протипоказано вживати горобину при поганій згортанні крові;
- забороняється приймати горобину при діареї;
- дітям до трьох років не можна вживати настоянки, соки і желе червоної горобини;
- при гіпотонії вживати горобину не слід, так як вона знижує артеріальний тиск.
Приймати цілющі плоди, настоянки і сік горобини можна в разі індивідуальної непереносимості ягід.
Щоб уникнути небажаних наслідків під час лікування, важливо враховувати всі протипоказання. Крім того, приймати цілющі плоди, настоянки і сік горобини можна в разі індивідуальної непереносимості ягід.
У даній таблиці наведено вміст поживних речовин на 100 г ягід.
У 100 г ягід міститься кол/г % від норми
Харчова цінність ягід червоної горобини | ||
харчові волокна | 5,4 г | 27% |
вуглеводи | 8,9 г | 6,95% |
калорій | 50 кКал | 3,51% |
вода | 81,1 г | 3,17% |
білки | 1,4 г | 1,71% |
жири | 0,2 г | 0,31% |
Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в ягодах 1:0,1:6,4. Енергетична цінність продукту становить 50 кКал.
Ліки з горобини нескладно приготувати, нижче наведені найпоширеніші рецепти.
Горобиновий відвар при авітамінозі:
- 1 ст. л. свіжих або сушених ягід горобини;
- 500 мл води.
Ягоди залити водою, довести до кипіння і прокип’ятити близько 15 хвилин. Готовий відвар наполягати в закритій ємності не менше п’яти годин. Рекомендується вживати по 0,5 склянки відвару перед їдою.
При бажанні в відвар можна додати ягоди шипшини, які теж мають корисні властивості.
З червоної горобини можна приготувати відвар і чай, пюре і настойку, порошок і сік.
Горобиновий чай при діареї:
- 1 десертна ложка сухих плодів горобини;
- 200 мл води.
Із вказаної кількості ягід приготувати відвар, як в попередньому рецепті, настоювати 2 години. Пити чай необхідно два рази на день по 50 мл.
Горобиновий чай добре нормалізує стілець, усуває діарею і розлад кишечника.
Пюре з горобини для нормалізації апетиту:
- 1 стакан свіжих ягід горобини;
- 1 склянку окропу;
- 10 мл білого вина;
- цукор за смаком.
Свіжі ягоди залити окропом і проварити 30 хвилин. Коли плоди разм’якнуть, протерти їх через сито і додати цукор, біле вино. Після цього продовжити уварювати пюре до потрібної консистенції. Ліки приймати тричі на добу по 1 чайній ложці.
Горобинова настоянка від атеросклерозу:
- 500 г сухих або свіжих плодів горобини;
- 500 мл горілки.
Ягоди перебрати і промити, наповнити ними скляну банку. Залити ягоди горілкою або самогоном, настоювати в темному прохолодному місці декілька днів. Настоянку приймати по 10-15 грам перед кожним прийомом їжі.
Горобина допомагає при гіпертонії, цукровому діабеті, атеросклерозі, гастриті.
Горобиновий порошок від діабету. Горобина допомагає нормалізувати рівень цукру в крові. Порошок готують з плодів, листя і суцвіть горобини. Їх перетирають і вживають щодня.
Відвар кори від гіпертонії. Кору рослини збирають навесні, подрібнюють і готують з неї відвар. Дрібно нарізану кору заливають водою і кип’ятять близько 30 хвилин. Відвар наполягають в термосі близько трьох годин. Вживати по 10-15 грам кошти два рази на добу.
Горобиновий сік при гастриті. Гастрит і підвищену кислотність шлунка лікують горобиновим соком. Його потрібно приймати двічі в день до їди по 100 мл.
Для приготування горобинового соку ягоди бланшують в киплячій воді до м’якості близько п’яти хвилин. Плоди перетирають через сито, а з води варять цукровий сироп. Пюре з ягід змішують з готовим соком і розфасовують у стерильні банки.
Як лікувати бородавки червоною горобиною? Від бородавок легко позбутися в домашніх умовах за допомогою горобини.
Для цього стиглі червоні ягоди розтирають в пюре і обробляють ними уражену область. Можна розрізати ягоди на дві частини і прикладати їх на бородавки на 15 хвилин.
Відвар від грипу з горобини:
- ягоди горобини – 7 частин;
- сухе листя кропиви – 3 частини;
- кип’ячена вода.
Сухий збір заливають гарячою водою, залишають кип’ятити не більше 5 хвилин. Наполягають відвар в термосі близько чотирьох годин. Відвар вживають протягом трьох тижнів по 0,5 склянки тричі на день.
При тромбах і мізерних місячних застосовувати відвар не рекомендується.
Лікувальні властивості червоної горобини і протипоказання
Опис рослини
Червоні грона, багровіючі взимку на деревах з опалим листям, годяться не тільки на корм для птахів. За свої корисні якості горобина багато століть користується у людей популярністю в щоденному вітамінному меню і в народній медицині.
Чим корисна червона горобина для організму
Корисні якості визначаються тим, що м’якоть яскравих ягід багата:
- вуглеводами;
- білками;
- органічними кислотами;
- рослинними волокнами;
- дубильними речовинами.
У горобинових плодах містяться такі біологічно активні компоненти:
провітамін A (в кількості, набагато більшому, ніж в деяких сортах моркви);
- вітаміни РР, B1, B2, Р, К, Е;
- вітамін C (аскорбінова кислота), якого в горобині більше, ніж в складі ягід чорної смородини;
- аміно- та органічні кислоти (сорбінова, яблучна, лимонна, винна, бурштинова);
- ефірні масла, пектинові та дубильні речовини;
- макро- і мікроелементи (залізо, фосфор, солі кальцію, калію, натрію, магнію);
Плоди рослини відрізняються низьким вмістом білків і зовсім невеликим (8-13%) наявністю цукрів:
- глюкози;
- фруктози;
- сорбози;
- сахарози.
- І наведений склад дає далеко не повний малюнок корисних якостей горобини.
- Всі частини горобини красноплодної використовуються в народній медицині:
плоди – збирають пізньої осені і аж до морозів, вони стимулюють кровотворення, нормалізують рівень цукру при діабеті, мають протигрибкові та ранозаживлювальні властивості;
- листя – заготовляють навесні під час цвітіння, використовують їх сушене сировину, яким перекладають зимові овочеві заготовки для збереження їх від цвілі, а відвари вживають при діабеті, глаукомі, від каменів у нирках;
- нирки – також збирають навесні відразу після танення снігу, їх основним цілющим якістю вважається сечогінна властивість;
- квіти – знімають з грона навесні в період цвітіння, сушать і зберігають у полотняних мішечках для приготування заварок, настоянок, відварів, що застосовуються при захворюваннях щитовидної залози, а також помічені позитивні результати при лікуванні злоякісних утворень;
- кора – навесні до початку сокоруху знімають верхній шар з тонких гілочок, сушать і подрібнюють в порошок, відварюють і п’ють від атеросклерозу, лікують псоріаз, хвороби слизової оболонки рота і горла.