Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгукиВсім відомо, що сьогодні кількість захворювань серцево-судинної системи в світі набуло величезних масштабів. Не останню роль у цьому відіграє рівень хорошого і поганого холестерину в крові. Які ж можна вжити ефективні заходи, щоб привести його в норму?

Протягом багатьох століть у китайській медицині для зниження рівня холестерину використовують червоний дріжджовий рис. Жителі Азії застосовують його як добавку до їжі, консервант і натуральний харчовий барвник. Його використовують не лише для профілактики і лікування серцевих захворювань, але й для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту та селезінки.

Зміст

  • Що ж це таке – червоний ферментований рис?
    • Solaray, Червоний дріжджовий рис, 600 мг, 120 капсул
  • Чому саме червоний дріжджовий рис?
    • Jarrow Formulas, Червоний дріжджовий рис + кофермент Q10, 120 капсул
  • Результати досліджень
  • Результати лікарської практики
  • Позитивний ефект
    • Bluebonnet Nutrition, Червоний дріжджовий рис, 600 мг, 120 капсул
  • Можлива шкода від вживання червоного дріжджового рису
  • Протипоказання
    • Now Foods, Червоний дріжджовий рис, 600 мг, 120 капсул
  • Робимо правильні висновки

Що ж це таке – червоний ферментований рис?

Він являє собою екстракт рослини, що належить до сімейства злакових. Його виробляють шляхом зброджування простого рису з дріжджовим грибком Monascus purpureus, який має червоне забарвлення. У червоному ферментованому рисі присутні рослинні статини, які благотворно впливають на рівень холестерину.

Solaray, Червоний дріжджовий рис, 600 мг, 120 капсул

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгукиЧервоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгукиЧервоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Чому саме червоний дріжджовий рис?

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Чим же так зацікавив даний продукт вчених? Вся справа в тому, що Китай має найменші показники за кількістю смертей від хвороб серця і судин.

У Китаї одним з головних страв національної кухні вже кілька тисяч років є червоний дріжджовий рис, в зв’язку з чим вчені зацікавилися цим продуктом і почали його дослідження.

У багатьох далекосхідних країнах здавна відомо, що червоний дріжджовий рис має лікувальні властивості. Він уже тривалий час є основою для виготовлення різноманітних БАДів. Незважаючи на це, дослідження тривали вперше за такий тривалий період.

Jarrow Formulas, Червоний дріжджовий рис + кофермент Q10, 120 капсул

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгукиЧервоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгукиЧервоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Результати досліджень

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Групою американських вчених було проведено ряд досліджень, в ході яких використовувався червоний дріжджовий рис. Експеримент тривав протягом п’яти років на базі 60 медичних установ.

Учасниками проведених досліджень стали пацієнти, які мають захворювання серцево-судинної системи. В ході експерименту вони вживали ліки, отримані з червоного дріжджового рису.

В результаті отриманих даних вчені виявили, що:

  1. Майже на половину знизилася кількість повторних інфарктів;
  2. На третину скоротилася кількість смертей від інших захворювань серця і судин;
  3. Майже на дві третини знизилася смертність від онкологічних захворювань.

Результати лікарської практики

Крім масштабних досліджень, проведених вченими в найбільших лабораторіях і наукових центрах, вивченням властивостей червоного дріжджового рису займаються й практикуючі лікарі.

Ось які результати були помічені при прийомі пацієнтами протягом трьох місяців червоного ферментованого рису:

  • Приблизно на чверть знизився середній рівень холестерину ЛПНГ, який провокує хвороби серця і судин;
  • Лише незначна частина клієнтів (близько 7%) висловлювала скарги на появу м’язового болю. При прийомі традиційних статинів біль у м’язах виникає втричі частіше!

Позитивний ефект

Протягом багатьох століть народною медициною в Китаї використовувався червоний ферментований рис як ліки від захворювань селезінки і для кращої діяльності травної системи. Однак вчені виявили наступне:

  • Грибки Monascus purpureus при ферментації рису виділяють таку корисну речовину, як монаколін К. Воно сприяє зниженню рівня холестерину в крові і впливає на судини як антисклеротичний препарат;
  • Також монаколін К має протипухлинний ефект, оскільки перешкоджає синтезу мевалонової кислоти, яка є однією з причин розвитку злоякісних пухлин.

Червоний ферментований рис часто включають до складу біологічно активних добавок, що знижують рівень холестерину в крові.

Червоний дріжджовий рис є основою для виготовлення препаратів, які сприятливо впливають на здоров’я людини. Вони забезпечують:

  • Значне посилення кровотоку;
  • Зниження ризику захворювань серцево-судинної системи;
  • Зниження в крові рівня шкідливого холестерину;
  • Поліпшення стану організму в цілому при наявності різних патологій серця.

Bluebonnet Nutrition, Червоний дріжджовий рис, 600 мг, 120 капсул

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Можлива шкода від вживання червоного дріжджового рису

У східній медичній практиці червоний дріжджовий рис з успіхом застосовують уже протягом багатьох століть. У західній же медицині ставлення до даного продукту дуже обережне. Розглянемо, з чим пов’язані такі побоювання?

  1. Існує підозра, що червоний дріжджовий рис та БАДи, виготовлені на його основі, негативно впливають на ниркову діяльність. Особливо це стосується пацієнтів з ослабленою функцією нирок.
  2. Ще один недолік пов’язаний з появою проблем з м’язовою діяльністю, що викликає запальні процеси і ослаблення всього організму в цілому.
  3. У ряду клієнтів були скарги на появу печії, підвищення газоутворення в кишечнику, у астматиків напади стають більш інтенсивними.
  4. Є й такі клієнти, які відзначають, що при вживанні подібних харчових добавок підвищується навантаження на печінку.

В даний час немає достатньої і достовірної інформації про подібні побічні ефекти; це лише підозри, що не мають офіційних підтверджень.

Однак, з метою власної безпеки, потрібно дотримуватися заходів обережності і неодмінно проконсультуватися з лікарем.

Протипоказання

Вживання червоного ферментованого рису та препаратів на його основі протипоказано:

  • Людям з нирковою недостатністю, оскільки виведення монаколіну К відбувається через нирки, і є ризик отримання ускладнень захворювання;
  • Дітям грудного віку;
  • Жінкам в період вагітності і грудного вигодовування, оскільки монаколін К негативно впливає на внутрішньоутробний розвиток плода, викликаючи ряд порушень в формуванні центральної нервової системи майбутньої дитини;
  • Ні в якому разі не можна поєднувати вживання препаратів з червоним дріжджовим рисом і грейпфрутом. Речовини, що містяться в даному цитрусі, викликають блокування Р450 в печінці. Він бере участь в процесі розщеплення статинів, перетворюючи їх в неактивні форми. З’organізму вони виводяться виключно нирками.

Червоний дріжджовий рис, 600 мг, 120 капсул

Робимо правильні висновки

У даній статті ми з’ясували, що в результаті проведених наукових досліджень не виявлено ніяких негативних наслідків, викликаних вживанням червоного дріжджового рису. Це означає, що даний продукт і препарати на його основі можна застосовувати протягом тривалого періоду часу.

Беручи подібні біологічно активні добавки, можна привести в норму холестерин у крові, нормалізувати кровообіг і обмінні процеси в організмі.

Червоний дріжджовий рис – що це таке і навіщо його їдять?

Привіт, друзі!

Я дуже люблю читати останні наукові дослідження, особливо ті, які проводяться в рамках теми Здоров’я, Молодості і Краси.

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

І ось днями я зустріла дуже цікаву інформацію про червоний дріжджовий рис. Вважаю це дуже цінним, тому поспішаю поділитися з вами ☺

Вчені з американського університету Томаса Джефферсона провели кілька досліджень, в ході яких вони застосовували червоний дріжджовий рис.

Дослідження проводилися протягом п’яти років в 60 клініках Китаю.

У них брали участь пацієнти, які страждають серйозними серцевими захворюваннями, яким давали капсули з порошком з червоного дріжджового рису.

Як результат даних досліджень було виявлено такі цифри:

  • Зниження ризику повторного інфаркту на 45%.
  • Зменшення смертності від інших серцево-судинних захворювань на третину.
  • Зменшення смертності від раку – на дві третини.

Чому вчених привернув до дослідження червоний дріжджовий рис?

Тому що китайці мають найнижчу смертність у світі від серцево-судинних захворювань. Такі дані не можуть не привертати увагу вчених.

Одне з традиційних китайських страв, яке вживається ними протягом тисячоліть, це страви з червоним дріжджовим рисом, який і піддали своїм випробуванням і дослідженням вчені.

Тим більше, що про його лікувальні властивості народи Китаю, Японії та інших країн Далекого Сходу було відомо вже багато тисячоліть; на його основі вже давно виробляються різні харчові добавки.

Тільки ось таких досліджень і клінічно підтверджених даних протягом такого довгого часу (п’яти років) ще не проводив ніхто!

Що таке червоний дріжджовий рис?

Його отримують методом культивування на полірованому рисі особливого грибка Monascus purpureus, який під час ферментації надає рису пурпурне забарвлення.

  • Для чого застосовується такий ферментований рис?
  • Його тисячоліттями використовували в китайській народній медицині як лікарський засіб від серцево-судинних захворювань.
  • В даний час в Китаї випускається велика кількість харчових добавок на його основі.

Червоний дріжджовий рис – лікувальні властивості

З давніх-давен його використовували в Китаї для поліпшення травлення та при ураженнях селезінки.

  1. А недавні дослідження показали, що при ферментації рису грибки Monascus purpureus виділяють особливу речовину – монаколін К, яке має потужний вплив, знижуючи рівень холестерину в крові, надаючи антисклеротичну дію на судини.
  2. До того ж доведено, що ця речовина має сильну протипухлинну дію, оскільки практично повністю блокує синтез мевалонової кислоти, яка провокує зростання і розвиток пухлинних захворювань, а також порушення в роботі обміну холестерину в організмі.

Чим корисні препарати на основі червоного дріжджового рису:

  • Значно підсилюють кровообіг.
  • Зменшують ризики захворювань серця та судин.
  • Знижують рівень шкідливого холестерину в крові.
  • Поліпшують загальний стан при вже наявних патологіях серця.

Результати, якими поділився один лікар, що застосовував червоний рис для лікування своїх пацієнтів, просто вражають:

  • Середній рівень ЛПНЩ впав приблизно на 27% в порівнянні з тими хворими, які використовували для лікування фармацевтичні препарати.
  • Тільки у 7% пацієнтів з’явилася м’язовий біль, в той час, як серед тих, хто приймав традиційні статини, м’язовий біль розвинулася у 20%!

Це дослідження проходило протягом трьох місяців.

Важливе доповнення, зроблене в ході такого дослідження: рекомендувалося паралельно з препаратом червоного дріжджового рису щодня приймати препарат коензиму Q10.

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Червоний дріжджовий рис – шкода і протипоказання до застосування

Східна медицина застосовує дріжджовий рис дуже давно і успішно, а ось західна медицина поки що відноситься до нього з великою обережністю. І ось чому.

  1. Є підозри, що при його вживанні можуть виникати проблеми з нирками, особливо у людей, які вже мають слабкі нирки, а також проблеми з м’язами, які призводять до запалень і загальної слабкості.
  2. Говорять про те, що деякі пацієнти відзначали у себе здуття в животі, печію, ускладнення нападів наявної астми.
  3. Деякі стверджують, що прийом даного препарату підвищує навантаження на печінку.
  4. Про такі побічні ефекти відомо дуже мало, підтверджених офіційних даних, так і досліджень на цю тему немає.

Але все ж, рекомендується бути обережними тим, хто вже страждає цими захворюваннями, а також не забувати, що при вагітності і грудному вигодовуванні варто утриматися від прийому, так як цей препарат відноситься до класу статинів, які можуть викликати так званий тератогенний ефект. При вагітності монаколін К може негативно впливати на плід, що розвивається в плані порушень в його ЦНС.

  • Не давайте такі препарати немовлятам, а також страви з такого ферментованого рису.
  • Якщо у вас ниркова недостатність, краще утримайтеся від страв з червоного рису, оскільки монаколін К виводиться організмом через нирки, і ви ризикуєте отримати ускладнення вашого захворювання.
  • Категорично не можна вживати препарати і страви з ним спільно з грейпфрутом, оскільки грейпфрут блокує в печінці цитохром Р450, який розщеплює статини, перетворюючи їх в неактивні форми, які потім виводяться через нирки.
  • Ось такий він, загадковий східний червоний рис ☺

Де купити препарати на основі червоного дріжджового рису?

Великий вибір якісних препаратів з червоного дріжджового рису можна знайти в моєму улюбленому інтернет-магазині.

Пишіть в коментарях, друзі, чи використовували ви або ваші близькі червоний дріжджовий рис для лікування? Чи були якісь побічні ефекти? Чи є у вас покращення?

  1. Я вважаю, що ця інформація буде багатьом корисна, з огляду на те, як мало поки ще зроблено досліджень, які можуть підтвердити офіційно заявлені побічні ефекти.
  2. А також поділіться цією статтею з друзями у ваших соціальних мережах, нехай вони прочитають і підключаться до нашого обговорення; це допоможе багатьом зробити правильний вибір при прийнятті рішення про те, чи купувати такі препарати для лікування!
  3. На сьогодні у мене все.
  4. З вами була Олена Яснева, всім здоров’я і до побачення! ☺

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

  • фото соцмережі
  • Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки
  • ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО МОЇХ ГРУП В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

Червоний дріжджовий рис – знижує він рівень холестерину?

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

  • лікар Ерік Мадрид
  • В цій статті:
  • Також відомий як: червоний рис кодзі, акакоі, червоний ферментований рис, червоний рис «рубін», червоний койевой рис, анка або анг-як

Коли у людини діагностують високий рівень холестерину, лікар зазвичай радить пацієнтові скорегувати раціон і більше займатися спортом. Коли цього недостатньо, пацієнту можуть виписати ліки. Однак багато хто з тих, хто приймає прописані лікарем ліки, стурбовані побічними ефектами фармпрепаратів і шукають більш натуральний спосіб поліпшити здоров’я. Варіант, який багато хто розглядає – червоний дріжджовий рис (КДР).

Історія червоного дріжджового рису і ліки, що знижують холестерин

Червоний дріжджовий рис (КДР) використовується протягом 2300 років. Він з’явився в Китаї і використовувався як харчовий барвник і лікарська рослина. Приблизно в 800 р. н.е. в Китаї такий рис приймали всередину, щоб «оживити тіло, допомогти в травленні і наповнити енергією кров».

КДР також здавна використовується в традиційній китайській медицині для лікування селезінки, стимуляції відходження мокроти і поліпшення циркуляції крові.

В Японії червоний дріжджовий рис називається Ходзе, що перекладається як «зерно або квасоля, пророщене з цвіллю».

КДР проводиться шляхом ферментації (бродіння) рису з дріжджами виду Monascus purpeus і містить сполуки, звані монаколінамі.

Ці хімічні речовини пригнічують вироблення ферменту, який лікарі називають «ГМГ-КоА редуктази». При блокуванні цей фермент не дає організму виробляти холестерин.

У 1970-х вчені Merck & Company ізолювали хімічну речовину монаколін K. Незабаром після цього вони навчилися синтезувати це з’єднання в лабораторних умовах.

Ловастатин (Mevacor, Altoprev, Altocor) – так назвали препарат, який назавжди змінив спосіб лікування високого рівня холестерину і, в кінцевому рахунку, захворювань серцево-судинної системи.

У 1987 році в статті New York Times зазначалося, що цей препарат буде коштувати до 3000 доларів в рік для пацієнтів з високим рівнем ризику – приблизно 6500 гривень на сьогоднішній день.

Несподівано це органічна хімічна речовина, що використовувалася понад 2000 років, було названо лікарським засобом, і Федеральне управління з лікарських засобів заборонило продаж всіх харчових добавок на основі КДР, в яких містився ловастатин. Продукція з підвищеним рівнем монаколіна K або препарати, що знижують холестерин, були витіснені з ринку.

Багато засобів, які зараз залишилися на прилавках, намагаються уникнути попадання в список фармпрепаратів, зазначених Управлінням з лікарських засобів як містять мінімальну кількість монаколіна K. Крім того, на етикетках цих препаратів не згадується про їх антихолестеринові дії.

Один поширений якісний бренд використовує такий опис:

«Червоний дріжджовий рис – це натуральний продукт, який використовувався в Азії травниками, починаючи приблизно з 800 р. н.е. Червоний дріжджовий рис проводиться шляхом ферментації дріжджів (Monascus purpureus) білим рисом і зазвичай використовується в кулінарії для поліпшення кольору і смаку їжі. Прикладом того, який колір і аромат надає страві червоний дріжджовий рис, є пекінська качка.

Люди часто задаються питанням: «Чи треба пити ліки для зниження рівня холестерину або варто підшукати альтернативи?». Перед тим як відповісти, дозвольте мені дещо пояснити.

Що таке холестерин?

При тому, що холестерин став ім’ям прозивним, і більшість людей думають, що холестерин «шкідливий», насправді ж холестерин виконує дуже важливу роботу і має вирішальне значення для здоров’я людини. Холестерин – воскообразна речовина, у якого багато важливих функцій в організмі. Тільки 20% холестерину надходить з продуктів харчування, а 80% виробляється в печінці.

Холестерин необхідний для вироблення наступних речовин:

  • вітамін D
  • Тестостерон, основний гормон для чоловіків
  • Естроген, основний гормон для жінок
  • Мієлінові оболонки, захисне покриття, яке оточує нерви в організмі
  • Жовч, яка допомагає нам абсорбувати жири

За даними досліджень, знижений рівень холестерину в крові збільшує ризик інфаркту, але, судячи з усього, він може також збільшити ризик геморагічного інсульту, депресії і самогубств. Швидше за все, це обумовлено впливом холестерину на гормони і нервову систему. Крім того, дуже низький ЛПНЩ (поганий холестерин) може привести до проблем.

Побічні ефекти статинових препаратів

Перший сенсаційний знижуючий холестерин препарат, відомий під назвою ловастатин (Mevacor), був випущений в 1987 році.

Протягом наступного десятиліття були розроблені і випущені інші популярні лікарські засоби, в тому числі симвастатин (Zocor в 1992 році) і аторвастатин (Lipitor в 1994 році). Починаючи з 1987 року, виручка від продажу статинових препаратів перевищила 200 мільярдів доларів.

За деякими оцінками, в 2012 році такі препарати принесли виробникам 29 мільярдів доларів від продажів по всьому світу – вони стали дуже популярні не тільки серед лікарів, а й серед пацієнтів.

Хоча статини можуть бути корисними, коли приймаються за показаннями, багато хто стурбовані побічними ефектами, які вони можуть викликати при тривалому прийомі.

За даними Epocrates.com – ресурсу, до якого часто вдаються студенти-медики і лікарі за довідковою інформацією при призначенні ліків, при прийомі знижуючих холестерин препаратів можуть статися наведені нижче побічні реакції. Більшість з цих серйозних реакцій виникають дуже рідко і майже ніколи не спостерігаються більшістю лікарів.

Серйозні реакції включають:

  • розрив сухожилля
  • Гострий некроз скелетних м’язів (розкладання м’язів) – стан може бути небезпечним для життя і вимагати лікарняного лікування.
  • Гостра ниркова недостатність
  • Гепатотоксичність (печінкова токсичність)
  • Панкреатит (запалення підшлункової залози)
  • Анафілактичний шок (небезпечна для життя алергічна реакція)
  • Фотосенсибілізація (чутливість до сонячного світла)
  • Мультиформна еритема (особливий тип висипу)
  • Синдром Стівенса-Джонсона (небезпечне для життя стан з виникненням пухирів і лущення
  • Лейкопенія (низький вміст білих кров’яних клітин, що робить людину схильною до інфекцій)
  • Гемолітична анемія (клітини крові самознищуються)

Поширені реакції:

  • Артралгія / артрит (болі в м’язах і суглобах – це найбільш поширені реакції, які спостерігають лікарі: зачіпають до 10% пацієнтів, які приймають статини)
  • Підвищення СК (креатин kinase) – м’язовий білок, рівень якого в крові підвищується внаслідок пошкодження м’язів
  • Підвищені АЛТ, АСТ (це ферменти печінки, які при підвищеному вмісті вказують на те, що печінка з працею нейтралізує токсини та виводить ліки з організму)
  • Зниження рівня коензиму Q10
  • Когнітивні порушення (втрата пам’яті і/або перехідна глобальна амнезія)
  • Диспепсія (симптоми ГЕРХ)
  • нудота
  • м’язеві спазми
  • безсоння
  • Біль в горлі
  • Біль в животі
  • запор
  • Метеоризм (здуття живота)
  • Кропив’янка (висип на шкірі)

Крім того, за деякими оцінками, у одного з 50 чоловік, що проходять терапію статинами, розвивається діабет як побічний ефект від приймання препарату для зниження рівня холестерину. Існує також побічний ефект погіршення пам’яті, про який привселюдно написав у своїй книзі американський астронавт і сімейний лікар Дуейн Грейвлайн.

Зниження холестерину – який спосіб кращий?

Давайте начистоту: правильне харчування і фізичні вправи – це найголовніше, що можна зробити для поліпшення показників холестерину і зниження ризику інфаркту та інсульту.

Для підтримки нормального рівня холестерину вкрай важлива дієта з високим вмістом свіжих фруктів і овочів, яка також зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту, деменції та багатьох інших хвороб.

Заняття спортом також є необхідними. Однак для деяких цього може бути недостатньо.

Пацієнту слід обговорити з лікарем, чи потрібно приймати статини. Хтось може зупинити свій вибір на харчових добавках, таких як червоний дріжджовий рис.

Приймаючи рішення про необхідність терапії статинами, лікарі часто беруть до уваги, для чого використовується препарат – для первинної або вторинної профілактики.

Первинна профілактика – це спроба запобігти появі хвороби. Наприклад, лікар може призначити понижуючий холестерин препарат людині з високим рівнем холестерину, щоб запобігти інфаркту або інсульту. У таких ситуаціях можна розглядати альтернативи, включаючи зміни способу життя. Як завжди, спочатку запитайте у свого лікаря.

Вторинна профілактика – це процес лікування пацієнта, який вже переніс інфаркт або інсульт, щоб запобігти виникненню «другого епізоду».

Такий пацієнт відноситься до групи «високого ризику». Для таких пацієнтів стандарт лікування – прийом статинів для зниження холестерину.

Як показують дослідження, в більшості випадків користь терапії статинами переважує ризик.

Непереносимість статинів?

Незважаючи на те, що не кожен може приймати виписані лікарем статини через побічні ефекти, в рамках дослідження, яке було опубліковане в Annals of Internal Medicine, вивчалися пацієнти, які не могли переносити терапію статинами через біль у м’язах – поширеного побічного ефекту.

Результати показали, що червоний дріжджовий рис може ефективно знижувати ЛПНЩ (поганий холестерин). За результатами дослідження, проведеного у 2009 році, 92% пацієнтів, які не могли переносити терапію статинами через побічні ефекти, добре переносили червоний дріжджовий рис, що знизив рівень холестерину у них в крові.

Дослідження показало, що КДР у поєднанні зі зміною способу життя і добавками, багатими омега-3 з риб’ячим жиром, може знизити ЛПНЩ (поганий холестерин) до 42% – результат, схожий з дією ліків, таких як Lipitor.

Ще в одному дослідженні, проведеному в Китаї, взяли участь майже 5000 осіб. Всі вони вживали червоний дріжджовий рис протягом майже 5 років.

Дослідники дійшли висновку, що тривала терапія КДР значно скорочує рецидиви інфарктів, запобігає першому інфаркту і знижує ризик смерті на 33%.

Дослідники заявили, що КДР безпечний і добре переноситься.

У рамках більш свіжого дослідження були проаналізовані 13 інших досліджень (в цілому 809 пацієнтів). Як показали ці результати, червоний дріжджовий рис знизив рівень загального холестерину, ЛПНЩ (поганого холестерину) і тригліцеридів. Червоний дріжджовий рис не викликав підвищення ЛВП (хорошого холестерину).

Дослідження показало аналогічні результати, що привели вчених до висновку: «…

КДР може бути безпечним і ефективним способом лікування дисліпідемії (високого рівня холестерину) і може використовуватися для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань у пацієнтів з непереносимістю статинів.

Простіше кажучи, вчені дійшли висновку, що КДР може не тільки знизити рівень холестерину, але і зменшити ризик інфарктів у хворих, які не можуть переносити ліки для зниження холестерину – статини.

Кому слід вживати червоний дріжджовий рис?

Внесу ясність: максимальну користь від знижуючого холестерин впливу червоного дріжджового рису можуть отримати як люди з низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (які не палять, не страждають на діабет), так і ті, у кого не було інфарктів, коронарних стентів або інсультів. Крім того, червоний дріжджовий рис часто вживають пацієнти, які не можуть переносити побічні ефекти статинів. Якщо вам виписали статинові препарати, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж пробувати альтернативи.

Червоний дріжджовий рис і коензим Q10

Статинові препарати мають перевірену здатність знижувати рівень коензиму Q10 (CoQ10) в крові.

Таким чином, ті, хто вживає червоний дріжджовий рис, можуть задуматися про добавки з коензимом Q10, щоб підтримувати оптимальний рівень коензиму, оскільки навіть червоний дріжджовий рис може знижувати рівень цього важливого ферменту, якого потребує наш організм.

Чи може червоний дріжджовий рис заподіяти шкоду?

Як і у випадку з будь-якою іншою добавкою, важливо переконатися, що ви купуєте якісний продукт від надійного виробника. Повідомлялося про поодинокі випадки вмісту в червоному дріжджовому рисі мікотоксину цитринін, що може призвести до ниркової недостатності. Провідні бренди подбали про відсутність цього з’єднання у своїх препаратах.

Вагітним або годуючим жінкам приймати цю добавку не рекомендується.

Пацієнтам, які приймають статини для зниження холестерину, препарати на основі фібратів, циклоспорин або протигрибкові засоби, також настійно рекомендується уникати вживання КДР.

Пацієнтам із захворюваннями печінки не рекомендується приймати КДР, оскільки їх організм може бути нездатним ефективно засвоювати добавку.

Харчові добавки з червоним дріжджовим рисом

Червоний дріжджовий рис зазвичай приймають у дозуванні 600-1200 мг два рази на день.

Якщо ви приймаєте його, щоб знизити рівень холестерину, вам слід повторно зробити аналіз на холестерин і печінкові проби через 3-4 місяці після початку прийому добавки, щоб впевнитися в позитивних результатах.

Ви можете також доповнити свою схему прийому БАДів добавками з коензимом Q10. Деякі виробники випускають червоний дріжджовий рис і коензим Q10 разом в одній капсулі.

Ті, хто хоче оптимізувати здоров’я серця і знизити рівень тригліцеридів, часто приймають червоний дріжджовий рис з Омега-3 – риб’ячим жиром.

Червоний рис поділяється на два види – дикий полушліфований і ферментований. Дикий червоний рис, популярний в королівстві Бутан, відноситься до японського підвиду. При обробці на поверхні залишається деяка кількість червоної оболонки висівок. Час приготування такого рису значно коротше, ніж білого шліфованого, наприклад, сорту «Жасмин».

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Ферментований червоний рис проводиться за допомогою цвілевих грибів Monascus purpureus. Ці мікроорганізми продукують червонуватий пігмент, що надає рису характерне забарвлення. Продукти життєдіяльності цих грибів збагачують зерна наступними корисними властивостями:

  • Монаколін К, головна речовина, що знижує холестерин;
  • Вітамін В;
  • Мікроелементи: мідь, цинк, кальцій;
  • Антоціани.

Ферментований сорт відрізняється високим вмістом клітковини, що сприяє природному очищенню кишечника і тривалому відчуттю ситості.

Відмітна особливість червоного різновиду – хімічна сполука монаколін К. В ньому містяться елементи, що знижують рівень холестерину, захищаючи кровоносні судини від виникнення атеросклеротичної хвороби.

Антоціани протективно впливають на бар’єрну функцію кишечника. Вони також мають протизапальну дію. При зловживанні жирною їжею антоціани допомагають швидше виводити надлишки жиру, тобто володіють антиоксидантною дією.

Як приймати червоний рис при підвищеному холестерині

Червоний Бутанський рис (дикий) негативних ефектів від застосування не має і може використовуватися як основний інгредієнт у багатьох стравах. Є дієтичним продуктом, має 350 ккал в 100 грамах. Він вільно продається в супермаркетах.

А ось червоний ферментований просто на полиці в магазині не знайти. Він проводиться тільки у вигляді біологічно активних добавок. Добавку з червоним ферментованим рисом можна приймати в капсульній формі раз на день під час регулярного прийому їжі. Терапевтична доза – до 3 грам на день.

Рис, що пройшов процес ферментації, в нашій кулінарії не використовується зовсім. Приготування ж страв азіатської кухні не обходиться без червонуватих зерен. Широке застосування червоний рис від холестерину здавна має в якості засобу народної медицини в Китаї. Прихильники традиційної індійської медицини Аюрведа також застосовують його в боротьбі з високим холестерином.

Не варто приймати препарати з червоним рисом у поєднанні з грейпфрутовим соком, так як він блокує метаболізм статинів в печінці. Через це їх концентрація в крові підвищується і стає токсичною.

Препарати на основі дріжджового рису

Монаколіни – природні статини, що містяться в екстракті рисових червоних дріжджів. Монаколін К входить до складу такого лікарського препарату, як Ловастатін. Цей медикамент призначається лікарем для лікування підвищеного холестеру, при прогресуючій стадії атеросклерозу.

У доклінічній профілактиці високого рівня холестерину можливе застосування біологічно активних харчових добавок. Але тільки в тому випадку, якщо ще немає важких уражень внутрішніх органів.

У складі багатьох біологічно активних добавок є екстракт червоних рисових зерен. Додавання БАД в раціон позитивно впливає як на рівень ліпідів, так і на структуру нігтів, волосся та шкіри. БАД з червоним рисом можна застосовувати для профілактики розвитку гіперліпідемії.

Харчові добавки з червоним рисом можна придбати самостійно без рецепта, але перед прийомом також рекомендується консультація з лікарем.

Протипоказання

Так як в складі може бути присутнім мікотоксин цитрини, в країнах Євросоюзу імпорт і продаж дріжджового рису заборонені. У нас же дозволено тільки використання барвника «червоного рисового» для надання білковим продуктам, наприклад, ковбасі, апетитного рожевого кольору.

Ферментовані зерна можуть надавати ряд побічних ефектів:

  • Токсичний вплив на печінку. Підвищення рівня ферментів печінки може призводити до розвитку гепатиту.
  • Ризик виникнення рабдоміолізу – руйнування клітин скелетної мускулатури. Через підвищення в крові білка міоглобіну може розвиватися гостра ниркова недостатність.

Також не рекомендується вживати в їжу цей продукт вагітним і годуючим матерям. Дріжджовий червоний рис має високий тератогенний ефект, зокрема може викликати порушення розвитку нервової системи та патології кінцівок у дитини.

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгукиЧервоний рис від холестерину – вельми ефективний метод, але відгуків про застосування в інтернет практично немає.

Шкода від вживання цього продукту загрожує людям, які приймають цитостатичні препарати, високий ризик підвищення монаколіна в крові. Цукровий діабет, навпаки, не є протипоказанням. Червоний рис володіє низьким глікемічним індексом, що робить його споживання можливим для людей, хворих на цукровий діабет.

Поїдання червоного рису є природною альтернативою вживання фармакологічних препаратів для боротьби з підвищеним холестерином. Бурий рис урізноманітнює раціон з користю для вашого організму. Не забувайте про шкідливі дії ферментованого рису, а також не нехтуйте консультацією у лікаря.

Червоний дріжджовий рис: користь, побічні ефекти, дозування | Їжа ці ліки

Крім того, користь червоного дріжджового рису виходить за рамки коригування рівнів холестерину, а нові дослідження показують, що він також може принести користь при хронічному запаленні, метаболічному синдромі, високому рівні цукру в крові та ін.

Ось корисні властивості, побічні ефекти і рекомендації з дозування червоного дріжджового рису.

Червоний дріжджовий рис: користь і шкода, відгуки

Червоний дріжджовий рис – користь і шкода для жінок і чоловіків

Що таке червоний дріжджовий рис?

  • Червоний дріжджовий рис – це тип ферментованого рису, який проводиться з використанням певного виду цвілі.
  • Він використовується в традиційній китайській медицині протягом століть завдяки своїм потужним цілющим властивостям, сприяє зміцненню здоров’я.
  • Червоний дріжджовий рис містить з’єднання монаколін К – той же активний інгредієнт, що міститься в ліках, які знижують рівень холестерину, таких як ловастатин.
  • З цієї причини він часто використовується як економічно ефективна альтернатива дорогим лікам для зниження рівня холестерину і підтримки здоров’я серця.
  • Дослідження показали і інші позитивні ефекти – від зниження зростання ракових клітин до поліпшення рівня цукру в крові і рівня інсуліну.

Сьогодні червоний дріжджовий рис зазвичай продається в якості харчової добавки. Показанням до застосування є поліпшення рівня холестерину та загального стану здоров’я.

Червоний дріжджовий рис проводиться шляхом ферментації рису з використанням певних видів цвілі. Він містить той же активний інгредієнт, що і препарати, що знижують рівень холестерину, і був вивчений в відношенні інших лікувальних властивостей.

  1. Хвороби серця є серйозними станами, які вражають мільйони людей і, за оцінками, з ними пов’язано 31,5% смертей у всьому світі.
  2. Високий рівень холестерину – один з основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань – може привести до звуження і затвердіння артерій, що призводить до збільшення ризику виникнення серцевого нападу та інсульту.
  3. Червоний дріжджовий рис зазвичай використовується в якості натурального засобу для зниження рівня холестерину і поліпшення здоров’я серця, часто з менш несприятливими побічними ефектами, ніж відпускаються за рецептом ліки, які використовуються для зниження високого рівня холестерину.
  4. Одне дослідження, проведене за участю 25 пацієнтів, показало, що червоний дріжджовий рис знизив загальний рівень холестерину в середньому на 15% і рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ на 21% протягом приблизно двох місяців лікування.
  5. Аналогічним чином, восьмитижневе дослідження за участю 79 осіб повідомило, що прийом 600 мг червоного дріжджового рису двічі на день значно зменшував рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ в порівнянні з контрольною групою.
  6. Більш того, в одному з оглядів 21 дослідження було встановлено, що червоний дріжджовий рис ефективний для зниження рівня загального і «поганого» холестерину ЛПНЩ, а також тригліцеридів і артеріального тиску в поєднанні зі статинами.

Резюме:

Дослідження показують, що червоний дріжджовий рис може допомогти знизити рівень холестерину. Він також може мати потенціал у зниженні рівнів тригліцеридів і артеріального тиску в поєднанні зі статинами.

Може допомогти впоратися з метаболічним синдромом

  • Метаболічний синдром являє собою сукупність станів, які підвищують ризик виникнення хронічних захворювань і станів, таких як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і інсульт.
  • Деякі з критеріїв метаболічного синдрому включають високий кров’яний тиск, надмірну кількість жиру на тілі, підвищений рівень цукру в крові і зміни в рівнях холестерину або тригліцеридів.
  • У кількох дослідженнях було виявлено, що червоний дріжджовий рис може допомогти в лікуванні деяких з цих факторів ризику і може використовуватися в якості натурального лікарського засобу, щоб допомогти в його профілактиці.

Одним з найбільш добре задокументованих ефектів є його здатність знижувати рівень холестерину. Дослідження показують, що він може ефективно знижувати як загальний холестерин, так і рівень холестерину ЛПНЩ.

Ще одне невелике 18-тижневе дослідження показало, що добавка, яка містить червоний дріжджовий рис, здатна знизити рівень цукру в крові, рівень інсуліну і систолічний артеріальний тиск (верхнє значення) у людей з метаболічним синдромом.

Крім того, восьмитижневе дослідження розглядало ефекти червоного дріжджового рису на мишах, які отримували їжу з високим вмістом жирів в порівнянні з контрольною групою. Було виявлено, що червоний дріжджовий рис зміг запобігти підвищенню рівня холестерину і маси тіла.

Резюме:

Дослідження на людях і тваринах показують, що червоний дріжджовий рис може допомогти зменшити кілька факторів ризику метаболічного синдрому, включаючи високий рівень холестерину, артеріального тиску і рівень цукру в крові, а також надлишкову масу тіла.

  1. Запалення – це нормальна імунна відповідь, призначена для захисту вашого організму від гострих інфекцій і різних патогенів.
  2. Однак вважається, що стійке запалення сприяє розвитку хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, рак і серцево-судинні захворювання.
  3. Дослідження показують, що прийом добавок червоного дріжджового рису може допомогти зменшити запалення і поліпшити здоров’я в довгостроковій перспективі.
  4. Наприклад, дослідження за участю 50 осіб з метаболічним синдромом показало, що прийом добавки, що містить червоний дріжджовий рис і оливковий екстракт, знижує рівень окисного стресу – ключову причину хронічного запалення – до 20%.
  5. Аналогічним чином, одне дослідження показало, що додавання екстракту червоного дріжджового рису в раціон щурів з пошкодженням нирок знижує рівень специфічних білків, що беруть участь в запаленні в організмі.

Резюме:

Дослідження на людях і тваринах показують, що червоний дріжджовий рис може допомогти знизити рівень окисного стресу і запалення в організмі.

Може мати протиракові властивості

  • Хоча поточні дослідження обмежені дослідженнями на тваринах і в пробірках, деякі дані свідчать про те, що червоний дріжджовий рис може допомогти зменшити ріст і поширення ракових клітин.
  • В одному з досліджень було виявлено, що при вживанні порошку червоного дріжджового рису у мишей з раком передміхурової залози значно знижувався обсяг пухлини в порівнянні з контрольною групою.
  • Аналогічним чином, дослідження в пробірці показало, що лікування раку передміхурової залози червоним дріжджовим рисом здатне більшою мірою знизити ріст ракових клітин, ніж ловастатин – знижує рівень холестерину препарат, що володіє протираковими властивостями.
  • Проте для оцінки впливу червоного дріжджового рису на інші типи раку у людей необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Дослідження на тваринах і в пробірках показали, що червоний дріжджовий рис може допомогти зменшити ріст і поширення ракових клітин передміхурової залози, але дослідження на людях відсутні.

Багато добавки містять мінімальну кількість монаколіна К

  1. Монаколін К є активною сполукою, що міститься в червоному дріжджовому рисі, яке зазвичай екстрагується і використовується в понижуючих холестерин статинах і ліках.
  2. Більшість корисних для здоров’я ефектів червоного дріжджового рису зазвичай приписуються цьому з’єднанню, особливо щодо його властивостей, що знижують рівень холестерину.
  3. Згідно з FDA, кошти на основі червоного дріжджового рису, що містять монаколін К, слід розглядати як ліки, піддаючи їх більш суворим перевіркам, ніж стандартні харчові добавки.
  4. З 1998 року FDA вжило заходів проти кількох компаній, що продають екстракт червоного дріжджового рису, зазначивши, що незаконно продавати ці продукти в якості добавок.
  5. В останні роки з’явилося безліч добавок червоного дріжджового рису, багато з яких ухилилися від правил FDA, шляхом значного зменшення вмісту монаколіна К до слідів.
  6. Проте залишається неясним, наскільки ефективні ці кошти насправді і чи мають вони тими ж корисними для здоров’я властивостями, що і справжній червоний дріжджовий рис.

Резюме:

Багато харчових добавок, що продаються в якості червоного дріжджового рису, містять мінімальну кількість його активного інгредієнта, монаколіна К, щоб уникнути суворих правил FDA.

Може викликати побічні ефекти у деяких людей

  • Незважаючи на довгий список корисних ефектів, пов’язаних з червоним дріжджовим рисом, його прийом може супроводжуватися деякими несприятливими наслідками.
  • Шлунково-кишкові проблеми, такі як здуття живота, гази і болі в животі, є одними з найбільш часто зустрічаються побічних ефектів червоного дріжджового рису.
  • У більш серйозних випадках він також може викликати такі проблеми, як проблеми з м’язами, гепатотоксичність і алергічні реакції, подібні до побічними ефектами, викликаними ліками, що знижують рівень холестерину.
  • З цієї причини, щоб отримати кращий результат з мінімальними побічними ефектами, важливо дотримуватися рекомендованої дози і купувати у авторитетного продавця.
  • Оскільки дослідження щодо довгострокової безпеки червоного дріжджового рису як і раніше обмежені, його прийом також не рекомендується тим, хто в даний час приймає статини, або вагітним або жінкам, що годують груддю.
  • Якщо ви помітили будь-які несприятливі симптоми після прийому червоного дріжджового рису, подумайте про зменшення дозування або припинення використання і зверніться до довіреного лікаря.

Резюме:

Червоний дріжджовий рис може викликати шлунково-кишкові проблеми, алергічні реакції, гепатотоксичність і проблеми з м’язами. Він не рекомендується людям, які приймають статини, а також вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю.

  1. Добавки червоного дріжджового рису доступні у вигляді капсул або таблеток і часто містять інші інгредієнти, такі як CoQ10, наттокіназа або омега-3 жирні кислоти.
  2. Ці добавки широко доступні в магазинах здоров’я, аптеках і в інтернет-магазинах.
  3. Дози в межах від 200 до 4800 мг були вивчені в клінічних дослідженнях, які зазвичай містили близько 10 мг загальної кількості монаколіна К.
  4. Більшість основних брендів на ринку зазвичай рекомендують приймати від 1200 до 2400 мг на добу, розділені на дві-три дози.
  5. Однак, з огляду на ризик несприятливих побічних ефектів і проблем безпеки, пов’язаних з екстрактом червоного дріжджового рису, для визначення найкращої для вас дози краще поговорити з лікарем.

Резюме:

Червоний дріжджовий рис широко доступний у формі капсул і таблеток. Він був вивчений в дозах від 200 до 4800 мг, але більшість виробників добавок для досягнення найкращих результатів рекомендують приймати 1200–2400 мг на день.

Підведемо підсумок

  • Червоний дріжджовий рис може підтримувати здоров’я серця і знижувати рівень холестерину, запалення, зростання ракових клітин і фактори ризику метаболічного синдрому.
  • Він може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом, алергічні реакції, гепатотоксичність і проблеми з м’язами, і не рекомендується для людей, які приймають статини, а також для вагітних жінок і жінок, які годують груддю.
  • Більшість виробників добавок рекомендують приймати 1200–2400 мг на день. Однак багато препаратів на ринку містять мінімальну кількість активного інгредієнта, що потенційно зводить нанівець будь-яку користь для здоров’я, пов’язану з екстрактом червоного дріжджового рису.
  • Робота в тісному контакті з вашим лікарем і купівля високоякісної добавки від авторитетного бренду – це кращий спосіб скористатися унікальними цілющими властивостями, які може запропонувати цей потужний інгредієнт.

Leave comment