Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Повальне захоплення модними дієтами і їжею з приставкою «еко» змусило прихильників здорового харчування згадати про такий корисний продукт, як висівки. Користь і шкода, склад і харчова цінність, показання до вживання цікавлять всіх, хто бажає поправити здоров’я, вживаючи цільнозернові продукти.

Давним-давно забутий міф про те, що висівки – їжа простолюдинів. Багато відомих людей розповідають про регулярне вживання висівок. Що ж це за диво-продукт, про який так часто говорять останнім часом? Давайте розбиратися!

Що таке висівки

Висівки – відходи борошномельного виробництва, що складаються із зародків насіння і зернових оболонок. Після обробки насіння залишається світло-коричневий сипучий продукт.

У ньому знаходяться цінні речовини:

  • клітковина;
  • вітаміни;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • ненасичені жирні кислоти;
  • мікро і макроелементи.

Дивлячись на цей перелік, складно назвати висівки словом «відходи». Швидше, це побічний продукт при виробництві борошна.

Цінність харчових волокон

Клітковина, що міститься в цільнозернових продуктах, необхідна людині для нормального функціонування всіх систем організму. У висівках її вміст досягає 80%.

Рекордний показник ставить висівки на перше місце за змістом харчових волокон серед рослинних продуктів. Тваринні продукти клітковини не містять.

Досить з’їсти в день 2-3 чайні ложки цільнозернової суміші, щоб заповнити дефіцит клітковини. Пару кілограмів свіжих фруктів для отримання того ж кількості харчових волокон з’їсти проблематично.

Користь висівок складно переоцінити. Взимку без них взагалі не обійтися.

Користь клітковини:

  • знижує рівень шкідливого холестерину;
  • попереджає небезпечні викиди глюкози;
  • очищає організм від токсинів;
  • допомагає підтримувати вагу в нормі;
  • підтримує здоров’я кишкового тракту, покращує склад кишкової мікрофлори.

Корисні властивості висівок

Лляні висівки: користь і шкода, як прийматиВідновлюється робота кишечника. Включення цільнозернових продуктів дозволяє перемогти запори, поліпшити склад мікрофлори. Правильна робота кишечника моментально відбивається на стані волосся, нігтів і шкіри. Людина виглядає набагато свіжіше.

Поліпшується робота печінки та жовчного міхура. Після потрапляння в шлунок вони сприяють виробленню тепла і достатньої кількості слизу, що поліпшує роботу травної системи.

Виводяться токсини з організму. Висівки, немов пилосос, збирають усе шкідливе, що відкладається на стінках кишечника і кровоносних судин: токсини, радіонукліди, надлишковий холестерин.

Знижується рівень цукру в крові. Речовини, що містяться у висівках, запобігають потраплянню зайвої кількості глюкози в кровоносну систему. Для хворих на діабет цільнозернові продукти – справжня палочка-виручалочка для контролю рівня цукру.

Знижується рівень холестерину. Харчові волокна ефективно обмежують кругову циркуляцію жовчних кислот. Пов’язаний клітковиною холестерин виводиться з організму. Жироподібна речовина організм знову поглинає в меншій кількості, ніж без вживання висівок.

Простіше контролювати свою вагу. Харчові волокна після вживання розбухають в шлунку, обсяг збільшується в багато разів. Швидше досягається відчуття насичення. Всього пару чайних запарених ложок висівок до їжі або під час неї – і ви навряд чи з’їсте зайву булочку або черговий бутерброд.

Підтримують жіноче і чоловіче здоров’я. Гормональний дисбаланс через брак прогестерону, порушення потенції – часто зустрічаються проблеми. Нормалізувати стан, як один з елементів терапії, допоможуть звичайні висівки. Вітаміни А і Е, Омега-3 жирні поліненасичені кислоти – природне джерело, що підтримує рівень гормонів в нормі.

Вітаміни та мінерали, велика кількість мікро і макроелементів, клітковина, білки, вуглеводи, різні види жирних кислот у складі висівок дозволяють комплексно впливати на різні системи організму. Вживання цільнозернових продуктів – дешевий і ефективний спосіб поправити здоров’я, запобігти розвитку порушень і збоїв у роботі організму.

Протипоказання

Лляні висівки: користь і шкода, як прийматиЧи всім корисні висівки? Серйозних протипоказань до застосування цільнозернових продуктів немає.

Не варто вживати висівки при:

  • гострій формі гастриту;
  • виразці шлунка;
  • гастродуоденіті;
  • панкреатиті;
  • колітах;
  • спаечних процесах в черевній порожнині;
  • алергії на білок, що міститься в злакових, під назвою гліадин.

Клітковина підвищує перистальтику кишечника. З цієї причини висівки не рекомендовані при деяких хворобах кишкового тракту.

Вагітним не можна вживати висівки більше норми. Посилена робота кишечника може підвищити тонус матки.

Дітям висівки дають у вигляді вітамінного відвару. 1 ч.л. висівок заливають окропом, варять приблизно 15 хвилин. Проціджують. На цьому відварі готують кашу або суп.

У всьому потрібно знати міру. Ці золоті слова стосуються і вживання цільнозернових продуктів для нормалізації стану організму при різних захворюваннях і для їх профілактики.

Види висівок

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

У продажу можна зустріти наступні види висівок:

  • пшеничні;
  • вівсяні;
  • рисові;
  • гречані;
  • житні;
  • лляні;
  • просяні.

Пшеничні висівки

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Користь:

  • клітковина очищає стінки кишечника, несучи з собою токсини і канцерогени;
  • харчові волокна розбухають і наповнюють шлунок. Людина не переїдає;
  • вітаміни групи В беруть участь в усіх видах енергетичного обміну, регулюють діяльність м’язової, травної, нервової систем;
  • вітаміни А і Е необхідні для роботи мозку, жіночого та чоловічого здоров’я, відмінного зору і регуляції гормонального балансу;
  • фосфор, цинк, сірка, йод підвищують імунітет, покращують стан волосся і нігтів, прискорюють регенерацію тканин. Знижується рівень «поганого» холестерину.

Шкідливого впливу на організм не відзначено.

Непомірне вживання:

  • викликає здуття живота;
  • порушує білковий і мінеральний баланс.

Протипоказання:

Вівсяні висівки

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Що всередині:

  • клітковина;
  • білки і вуглеводи;
  • поліненасичені амінокислоти;
  • різні цукри;
  • вітаміни групи РР, A, E, D, C, K;
  • лютеїн і лікопін;
  • більше 10 мікро і макроелементів.

Користь:

  • запобігають раку товстої кишки;
  • використовуються в лікувальному харчуванні при порушенні роботи органів травлення, печінки, жовчного міхура;
  • виводять канцерогени і токсини;
  • знижують глікемічний індекс (це важливо для діабетиків);
  • пов’язують непотрібний холестерин, підвищуючи ефективність лікування атеросклерозу.

Ніякої шкоди вівсяний продукт не завдає. Вживайте 1-3 чайні ложки в день – і ваше здоров’я поліпшиться.

Житні висівки

Лляні висівки: користь і шкода, як прийматиЗалишки після переробки зерен жита містять багато корисних речовин. Присутні:

  • калій, магній, фосфор, мідь, цинк та інші елементи;
  • вітаміни A, K, E, вітаміни групи B;
  • клітковина;
  • жири, білки і вуглеводи.

Житні висівки досить калорійні. Підходять для харчування спортсменів і ослаблених людей.

Користь:

  • хліб на житніх висівках добре справляється з запорами;
  • відвар з цим диво-продуктом допомагає знизити тиск;
  • кишечник очищається від токсинів;
  • нормалізується обмін речовин;
  • стан нігтів і волосся поліпшується.

Вживайте цільнозернові продукти в обід. Правильний час дозволить максимально повно засвоїти всі цінні речовини. Кількість – до 150 г на день.

Негативного впливу не помічено. При виразці і гастритах висівки не рекомендуються.

Лляні висівки

Лляні висівки: користь і шкода, як прийматиМістять широкий комплекс полівітамінів і цінних для людини речовин. Для здорового життя і схуднення цей продукт незамінний.

Клітковина становить до чверті обсягу насіння льону. Присутні антиоксиданти, вітаміни, мінерали, мікро і макроелементи. Омега-3 жирні кислоти тут містяться в кількості, в 100 разів перевищує вміст цього цінного речовини в пшеничних висівках.

Користь:

  • борються з грибковими захворюваннями;
  • мають протипухлинні властивості;
  • відмінно очищають організм;
  • сприяють схудненню;
  • допомагають позбутися від запорів;
  • підтримують гормональний баланс у жінок;
  • розщеплюють зайвий жир.

Лляні висівки не приносять шкоди організму. При дотриманні норми – не більше 2-4 столових ложок протягом дня, вони роблять позитивний вплив.

Зверніть увагу! Чоловікам, які страждають від запалення передміхурової залози, продукт вживати не рекомендується. Лляні висівки сприяють виробленню естрогену. При цьому захворюванні підвищувати кількість естрогенів заборонено.

Рисові висівки

Рисові висівки

Склад схожий з іншими видами цільнозернових сумішей. Відзначено високий вміст марганцю, заліза, фосфору і калію. Діють на організм м’якше, ніж інші види цільнозернових продуктів.

Користь:

  • нормалізують цукор крові;
  • лецитин регулює обмінні процеси в клітинах, сприяє їх оновленню;
  • усувають дисбактеріоз;
  • підтримують згортання крові в нормі;
  • покращують стан при онкозахворюваннях;
  • знижують рівень холестерину;
  • перешкоджають розвитку алергічних реакцій.

Негативний вплив на організм людини не виявлено. Підходить всім.

Вживати більше норми рисового продукту не варто. Він – висококалорійний. 3 рази на день разом з їжею по 1 столовій ложці – досить.

Тепер ви знаєте, скільки користі приносять організму висівки з різних злаків. Завжди пам’ятайте, що непомірне вживання будь-якого продукту завдає шкоди. Висівки – не виняток. Людям, страждаючим гастритом, виразкою або захворюваннями передміхурової залози, вживати цей цільнозерновий продукт не варто.

Лляні висівки для схуднення – як приймати? Користь і відгуки

Висівки – неймовірно низькокалорійний продукт, який отримують з різних насіння. Це волокниста тверда корисна частина зерен. Вживаються у формі борошна, висівок, насіння. Бувають гречаними, лляними, пшеничними та багатьма іншими. І кожен з видів має свої переваги.

Лляні висівки допомагають для схуднення, покращують загальний стан організму, активізують роботу кишечника, виводять зайву воду з організму. Під час дієти шлунок більше не розтягується, зменшується в обсягах, кількість споживаної їжі знижується. Але для позитивного ефекту потрібно зрозуміти, як краще приймати лляні висівки для схуднення, також ознайомимося з відгуками.

Значення висівок для оздоровлення організму

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Лляні висівки

Це відходи, що залишилися після переробки зерен, суміш невідсортованого борошна, а також оболонок зерна. Бувають грубими або тонкими, що залежить від якості помелу. У них немає особливого смаку, але цей продукт містить безліч вітамінів, корисних речовин. Необхідні навіть ті висівки, які досить мізерні за складом.

Головна перевага – харчові волокна, які очищають організм, нормалізують функціонування травної системи, забезпечуючи хороше самопочуття.

Немов щіткою очищають стінки кишечника, абсорбуючи все зайве і виводячи з організму.

Якщо їх вживати регулярно, покращиться перистальтика кишечника, активізуються очисні процеси, а абсорбуючий ефект позбавить організм від шлаків, токсинів, інших шкідливих речовин.

Кожен вид зерен, які зазнали обробці, містить певні вітаміни і мікроелементи. У висівках зберігається до 90% мікроелементів цільного зерна. Клітковина допомагає організму швидко насититися, служить чудовою середовищем для сприятливої мікрофлори кишечника, чого потребують люди, які страждають від дисбактеріозу, частих запорів.

  • При попаданні в шлунок висівки розбухають, заповнять його, усунуть відчуття голоду, а «поїдання» калорій буде найменшим.

Найменше калорій в лляних висівках, користь їх для схуднення складно переоцінити. Висівки додаються в різні страви. Їх їдять сухими, залишають постояти у воді, роблять з них киселі, каші.

Висівки призначаються як один з компонентів для збалансованого харчування при хворобах:

  • Цукровий діабет;
  • Хворі судини;
  • Каміння в жовчному міхурі;
  • Порушена робота шлунково-кишкового тракту;
  • Завищений рівень холестерину;
  • Ожиріння.

При прийомі висівок також спостерігається позитивний косметичний ефект. Шкіра очиститься і підтягнеться, покращиться колір обличчя при щоденному вживанні висівок з натуральним йогуртом, кефіром, іншими пробіотиками. Холестерин знизиться, глюкоза стабілізується, оберігаючи від різких стрибків цукру.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

  1. Цинк, залізо – важливі складові вуглеводного, жирового обміну.
  2. Марганець допомагає у виробництві колагену, який незамінний для суглобів, кісток.
  3. Вітаміни групи В виробляють енергію, підтримують здоров’я нервової системи, регулюють апетит, оздоровлюють м’язову тканину. Коли цих елементів не вистачає, виникає синдром хронічної втоми, сповільнюється обмін речовин, збільшується вага.
  4. Жирні кислоти запобігають утворенню холестерину, корисні для серця і судин.

Користь лляного насіння

Насіння льону нормалізують ті функції організму, які допомагають схуднути. Подрібнені лляні висівки додають в каші, супи, салати, борошно.

У насінні льону міститься вітамін F, який бере участь в ліпідному обміні і обміні холестерину, покращує стан шкіри, забезпечуючи її еластичність і пружність. У комплексі з лікарськими препаратами покращує гормональний фон під час клімаксу. Фітоестрогени знижують рівень естрогену, відновлюючи роботу гормонів. Запобігають онкологічні хвороби.

Льон допомагає відновлювати м’язову тканину, зв’язки, що особливо актуально для спортсменів і тих, хто любить фізичні навантаження. Допомагає насичувати організм протеїном, навіть якщо вживається мінімум білкової їжі. Лляні насіння допомагають швидше відновлюватися після травм, захворювань, надають енергію. Оптимальні і дуже корисні для тих, хто сидить на низькокалорійній дієті.

Для зниження ваги добре вживати темні і білі насіння льону. В останніх більше лігнанов, які характеризуються покращеною антиоксидантною активністю, вони корисні для жіночого здоров’я, ніжні на смак, але також дієві для зниження ваги.

Перемелені насіння здатні швидко окислюватися, подрібнювати їх слід перед вживанням. Набагато корисніше, якщо насіння льону перемолоти самостійно. Якщо немає часу цим займатися, можна купити в магазині, але в щільній упаковці, так як омега-3 швидко окислюється на світлі. Надлишки насіння зберігайте у контейнері. Доступ до повітря і вологи потрібно закрити.

Переваги та користь лляної дієти

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Результат лляної дієти очевидний.

Льон очищає і оздоровлює організм, покращує зовнішній вигляд. Це найменш калорійний продукт. Завдяки насінню (цілому або подрібненому) і льняному маслу можна досягти наступних ефектів:

  • Поступово, збалансовано знизити вагу;
  • Стабілізувати ліпідний обмін;
  • Очиститися від патогенних речовин;
  • Нормалізувати роботу видільної системи, стан печінки;
  • Активізувати перистальтику кишечника;
  • Вивести зайву воду;
  • Прискорити метаболізм.

Також насіння льону:

  1. Обволікають, захищають поверхні всередині травного тракту, попереджаючи виникнення запалення;
  2. Надають м’який послаблюючий ефект;
  3. Швидко насичують;
  4. Знижують ризик розвитку деяких онкологічних захворювань;
  5. Благотворно впливають на здоров’я чоловічих і жіночих органів;
  6. Є хорошою профілактикою атеросклерозу;
  7. Нормалізують артеріальний тиск.

Перед застосуванням слід порадитися з лікарем з питання кількості додавання висівок в їжу. Вживають для початку в невеликих кількостях, поступово збільшуючи порцію до трьох ложок на день. Денна норма ділиться на три прийоми, загального дієтичного курсу не слід дотримуватися більше двох місяців. Після потрібно зробити перерву.

Правила, які необхідно обов’язково виконувати:

  • З раціону повинні бути виключені напівфабрикати, смажені, борошняні, солодкі продукти, здоба, алкогольні напої, соуси з магазину;
  • Їсти потрібно дрібно – часто, але маленькими порціями;
  • Будь-які напої (трав’яні чаї, ягідні морси) потрібно пити через 20 хвилин після їди.

Після лляної дієти можна поступово втратити до двох кілограмів на тиждень. Кишечник звільниться від шлаків та інших шкідливих речовин, в тілі з’явиться легкість, зовнішній вигляд зміниться.

Протипоказання при лляній дієті

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

  • Гострі хвороби шлунково-кишкового тракту і печінки;
  • Загострення холециститу;
  • Цукровий діабет;
  • Кератит;
  • Вагітність.

При вживанні висівок потрібно дотримуватися заходів. Якщо різко наситити організм клітковиною, з’являться здуття, нудота, метеоризм. При виникненні запору або проносу після тривалого застосування потрібно на якийсь час відкласти таку дієту. Занадто тривале вживання висівок зробить негативний вплив: разом зі шлаками виходитимуть корисні і необхідні речовини. Розглянемо, як приймати лляні висівки для схуднення.

Меню з лляними висівками

По телевізору можна способи вживання:

  1. Щодня натщесерце є по столовій ложці висівок, запивати чистою водою. Раціон повинен бути здоровим. Регулярно додавайте їх в основну їжу.
  2. Щотижня робити розвантажувальні дні, сидіти на висівках з кефіром. Вранці замочуються кілька ложок висівок в літрі кефіру. Пити цілий день по дві столові ложки, запивати водою.

Висівки в щоденне меню вводяться поступово, через надлишок клітковини худне буде страждати від закрепів.

Принципи кефіру лляної дієти

Калорійність кефіру мінімальна. Завдяки різноманітному складу і бактеріям бродіння організм добре очищається, травні процеси поліпшуються. Якщо додати в кефір насіння льону, вийде ефективний коктейль, що забезпечує помірне скидання ваги, а також втамовує голод.

Лляні висівки для схуднення з кефіром не вживають за якимось особливим розкладом. Бажано пити кефір з замоченими висівками натщесерце, за півгодини до сніданку. Дієта буде ще ефективнішою, якщо використовувати низькопроцентний кефір. Пити напій в чистому вигляді, без висівок, можна цілий день, без обмежень.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

  • Краще дотримуватися чотириразового режиму харчування;
  • При приготуванні страв кращі варіння, тушкування, запікання;
  • В один прийом їжі допускається їсти тільки білки або тільки вуглеводи, вони не комбінуються;
  • Перекусити можна сирими овочами, фруктами (до 150 г);
  • Можна їсти до 5 г цукру на день;
  • Важливо пити до двох літрів чистої води на день;
  • Спорт допоможе скинути вагу швидше.

Такої дієти дотримуються до трьох тижнів. Кількість тижнів відповідає кількість чайних ложок. Щотижня можна додавати по чайній ложці. Цілісні лляні насіння ретельно розжовують, але висівки приймати зручніше. Не слід споживати більше 50 г лляних висівок на день.

Відгуки

Численні захоплені відгуки ілюструють користь і ефективність лляних висівок для схуднення:

Анна, 21 рік, м Дніпро «Лляні висівки виявилися дуже смачними, нагадали мені смак горішків, насіння і халви одночасно. Упаковка дешева, а витрата продукту помірна.

Дуже сподобалося додавати в випічку, особливо в хліб. Висівки в овочевому салаті значно збагатять смак. Сиділа на лляній дієті місяць. Вдалося схуднути на 3 кілограми.

Це хороший ефект для помірного схуднення. »

Світлана, 26 років, м Київ »Лляні висівки можна додавати куди завгодно: в йогурт, кефір, воду, суп, салати. Кишечник почав очищатися майже відразу і стрімко, так як препарат має швидкий проносний ефект. Токсини виводяться, висівки починають розбухати в шлунку, і голод довго не повертається. У перший місяць я втратила 2 кілограми, далі – 4 кг. »

Ірина, 51 рік, м «Насіння льону розмелюю в кавомолці, по столовій ложці додаю в їжу. Загальний стан організму покращився. Волосся придбали обсяг, більш не випадають, шкіра стала більш гладкою. Також привчила себе їсти лляну кашу, смак схожий на кунжут. Самопочуття прекрасне, за місяць вдалося схуднути на 2 кг. »

Лляні висівки – побічний продукт, відходи, які утворюються при переробці зерен. Це тверда оболонка зерна, що залишилася після помелу. Насичують організм клітковиною, забезпечуючи справну роботу кишечника.

Пов’язують жовчні кислоти, містять комплекс вітамінів, знижують стомлюваність. Розвантажувальні дні для кефіру льняного меню допоможуть швидко втратити зайві кілограми. Дієту краще доповнити фізичними навантаженнями.

Лляні висівки: чим корисні і шкідливі

Лляні висівки – різновид злакових. Вони є цінним продуктом для організму, багатим вітамінами. Приносять користь шлунку, покращують травлення. За допомогою висівок можна схуднути. Головне – знати міру і правильно використовувати їх в харчуванні. Можливі протипоказання.

зміст:

  • Що таке лляні висівки?
  • Користь
  • Шкода
  • Поради та застосування

Що таке лляні висівки?

Це відходи, що залишаються після переробки лляних зерен. У них міститься 92% цінних вітамінів і речовин насіння. Висівки – продукт переробки для отримання лляної олії, до складу якого входять оболонка і мала частина зерна, яка залишається після.

Більш популярні житні, вівсяні пластівці. Але лляні корисніше.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

До складу входять вітаміни (А, Е, В1, В2, В6) і мінерали:

  • Калій.
  • Магній.
  • Хром.
  • Натрій.
  • Цинк.
  • Мідь.
  • Селен.

Також у складі є жирні кислоти і фолієва кислота. Висівки лідирують у боротьбі найздоровіших продуктів. І цьому вони зобов’язані Омега-3, клітковині і лігнанам. Важливо відзначити: глютен (клейковина), що викликає непереносимість і захворювання, відсутня в складі.

Омега-3 – кислота, що складається з жиру, який організм не виробляє в потрібній кількості.

Заради підтримки здоров’я, нормальної роботи серця, застереження діабету і астми, високого рівня холестерину в крові потрібно їсти більше продуктів, що містять Омега-3.

Вона допомагає поліпшити шкіру, вирівнює колір обличчя, зникає «блідість». Ця кислота міститься в лляних зернах, і її більше, ніж в інших продуктах.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Лігнан – антиоксидант. Допомагає проти алергії, має протипухлинну дію.

Клітковина – харчові волокна, які можуть розчинятися і покращувати роботу кишечника і шлунка. Очищає організм, виводить токсини. Клітковина корисна людям, які страждають від гастриту, різних виразок шлунка. Запобігає збільшенню і розмноженню ракових клітин. Зміцнює судини (знижує ризик утворення тромбів).

Целюлоза в складі також здатна поліпшити стан судин, очищає кишечник.

Лігнін виводить зайвий холестерин з крові. Позбавляє від каменів у жовчному міхурі.

Користь

Позитивних якостей лляних висівок більше, ніж негативних. Корисні властивості:

  • Очищення організму (позбавлення від шлаків).
  • Запобігання запорів.
  • Повноцінна робота кишечника і шлунка.
  • Поліпшення шкіри, нігтів і волосся.
  • Лікування виразок дванадцятипалої кишки і шлунку.
  • Зміцнення імунітету.
  • Зниження рівня цукру в крові.
  • Поліпшення роботи серця.
  • Запобігання тромбів.
  • Профілактика появи панкреатиту, атеросклерозу і дисбактеріозу.
  • Допомога під час вагітності та грудному вигодовуванні (користь організму).
  • Вітаміни, жирні кислоти, фосфор, магній, калій, хром і клітковина входять до складу продукту.
  • Відсутність глютену.
  • Не викликає звикання.
  • Антиоксиданти допомагають при алергії.
  • Запобігає збільшенню ракових клітин.
  • Бюджетний продукт.
  • Легко доступний на полицях будь-якого супермаркету чи магазину.
  • Стабілізація роботи гормональної системи.
  • Допомога при бажанні схуднути.
  • Зміцнення кісток (завдяки фосфору, калію, магнію).

Висівки, потрапляючи в шлунок, вбирають воду і набухають. Так вони пом’якшують вміст товстого кишечника, запобігаючи запор. Щоденний прийом продукту сприяє поліпшенню травлення, при бажанні можна скинути зайву вагу, поліпшити стан шкіри, нігтів, волосся, кісток.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Лікарі відзначають, що після 4-тижневого прийому висівок поліпшується робота серця, стан судин приходить в норму, а ризик утворення тромбів знижується. Вживання продукту в їжу на сніданок літнім людям піде на користь – зміцниться імунітет, кістки, покращиться робота кишечника.

Шкода

Забороняється приймати лляні висівки по 3 рази на день. Перестаравшись із порцією і перевищивши добову норму, можна викликати діарею і проблеми зі стільцем. Також не виключена поява захворювань шлунка, кишечника, що може призвести до серйозних наслідків.

Деякі хвороби вилікувати складно, і багатьом доводиться звертатися до фахівця – гастроентеролога. Найчастіше достатньо лише знизити добову норму, тоді проблеми зникнуть. Дотримуючись дозування, висівки не заподіють шкоди організму.

Висівки заборонені людям, які страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту (наявність виразки, гастриту), полікістозу, запалення придаткових залоз, ендометріозу. Можна застосовувати продукт з обережністю. Але лікарі рекомендують відмовитися, застосувавши іншу дієту для швидкого одужання.

Прийом ліків також вимагає консультації з лікарем. Висівки знижують дію медикаментів. Приймаючи вітаміни, потрібно бути обережнішим, стежити, щоб прийом не збігався зі сніданком (висівками). У рідкісних випадках може з’явитися непереносимість і алергія.

Поради та застосування

Для схуднення заборонено сидіти на строгих дієтах. Голодувати теж не можна. Важливо лише дотримуватись деяких правил і готувати страви з лляних висівок. Вони допоможуть поліпшити травлення, а завдяки низькій калорійності людина зможе скинути зайву вагу, не обмежуючи себе в харчуванні.

З’ївши на сніданок висівки, в шлунку з’являється відчуття ситості. Також вони виводять шлаки, що сприяє схудненню. Зниження апетиту – заслуга лляних висівок.

Норма щоденного вживання води – 1,5 літра. При вживанні висівок не можна забувати про це правило – вони виводять воду з організму.

Треба регулярно поповнювати кількість рідини. В іншому випадку, користі від продукту буде мало, адже через брак води організму буде гірше. Фахівці рекомендують приймати не більше 3–4 тижнів.

Після цього робиться перерва на два місяці.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

При бажанні схуднути, цей низькокалорійний продукт можна застосовувати для приготування десертів: печива, тортів, кексів. Важливо пам’ятати, що добова норма – 40 грам для дорослої людини. Краще розподілити дозу на декілька прийомів.

Вживши висівки в перший раз, краще не переборщити – максимум чайну ложку. Поступово дозу можна збільшувати.

При появі дискомфорту в шлунку після прийому висівок добову дозу слід зменшити. Також важливо знати, що зберігати даний продукт потрібно в скляній банці з щільно закривається кришкою.

Не перевищуючи добову норму, при відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту, лляні висівки можна їсти на сніданок, обід або вечерю, не переживаючи про наслідки. Адже при правильному застосуванні вони принесуть організму тільки користь.

Деякі печуть з продукту печиво, бісквіти, торти. Багато хто просто їдять на вечерю, запиваючи склянкою кефіру. Також люди худнуть за допомогою лляних висівок.

Випиваючи добову норму води і не переборщуючи з дозуванням страв з лляних висівок, можна помітити поліпшення здоров’я і зовнішнього вигляду через тиждень.

Ефект схуднення від лляних висівок

Існує безліч різних дієт, які включають споживання злакових культур. Злаки є джерелом вітамінів, харчової клітковини, мікро- і макроелементів, необхідних для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

У зв’язку з цим для схуднення широко використовують лляні висівки. Якщо порівнювати деякі показники, то цей вид набагато корисніший, ніж пшеничні висівки. У нинішній час їх додають в раціон при зниженні ваги і лікуванні певних патологій.

Однак прийом такого продукту має деякі особливості, про які потрібно обов’язково знати.

Що це за продукт

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Під час виготовлення борошна отримують висівки – тверда волокниста складова частина зерна. Залежно від якості помелу вони бувають тонкими або грубими. Висівки – це джерело харчових волокон, що очищають організм від токсинів і нормалізують процес травлення. Наявність тих чи інших поживних речовин залежить від того, з яких зерен їх отримали.

Існують різні види висівок: пшеничні, рисові, гречані, лляні, ячмінні, житні, вівсяні.

У висівках присутні близько 90% мікро- та макроелементів цільних зерен. Вони різняться за складом, калорійністю і смаком. У них міститься мінімум калорій, що обумовлює їх застосування в цілях втрати надлишкових кілограмів.

У чому користь льняних висівок

Проведені дослідження допомогли з’ясувати, в чому полягає користь і шкода лляних висівок. Завдяки багатому складу цей продукт прихильно впливає на всі системи органів. У нього входять:

  • клітковина (харчові волокна);
  • фолієва і пантотенова кислота;
  • жирні кислоти Омега-3 і Омега-6;
  • вітамін В1 (тіамін);
  • рослинний білок;
  • кальцій і залізо.

Лляні висівки дуже корисні завдяки таким властивостям:

  • поліпшення роботи травного тракту;
  • лікування диспепсичних розладів;
  • попередження утворення ракових пухлин;
  • поліпшення роботи ендокринної системи;
  • очищення організму від токсинів і важких металів;
  • прискорення метаболізму і сприяння схудненню.

Висівки як дієтичний продукт призначаються лікарем при лікуванні діабету 1 і 2 типу, гіперхолестеринемії, жовчнокам’яної хвороби, надмірної ваги, серцево-судинних хвороб, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Потрапляючи в кишечник, висівки дуже довго перетравлюються, завдяки чому почуття голоду не настає тривалий час. Оскільки клітковина засвоюється повільно, організм отримує в повній мірі всі поживні речовини.

Як правильно приймати висівки з льону

Перед застосуванням лляних висівок настійно рекомендується просушити їх в духовій печі. Зберігайте продукт у щільно закритій скляній ємності.

Лляні висівки: користь і шкода, як приймати

Можна приймати лляні висівки як в сирому вигляді, так і у вигляді харчової добавки. Бажано з’їдати їх в первісному вигляді за основним прийомом їжі. Їдять сухі висівки або замочені в теплій воді, також п’ють відвари з зернових волокон.

Подрібнені висівки льону можна піддавати термічній обробці, оскільки вони не втрачають своїх цілющих властивостей. Їх можна додавати в супи, каші, салати і рагу. Деякі замінюють ними панірувальні сухарі під час приготування котлет та інших м’ясних продуктів. Часто висівки додають в борошно для випічки хліба, смак якого стає набагато кращим.

Льняна дієта може призначатися лікарем для терапії різних патологій і зниження маси тіла. Більш детальну інформацію про принципи дієтичного харчування на основі льону дізнайтеся в нашому матеріалі.

Денна доза споживання лляних висівок становить 3-4 ст. л. Однак її потрібно збільшувати поступово, причому денний прийом ділиться на три рази. Тривалість дієти коливається від 1 до 2 місяців.

Для схуднення

Як правило, лляні висівки для схуднення приймають по 1 ст. л. натщесерце, запиваючи простою водою. Також протягом дня їх з’їдають у невеликій кількості в складі різних страв.

Не можна перевищувати денну норму вживання висівок з льону, адже це може викликати побічні дії.

Двічі в три тижні можна проводити розвантажувальні дні. З ранку потрібно залити 4 ст. л. висівок 1 л кефіру і розділити цю порцію на 5 прийомів.

Останнім часом стають популярними дієтичні добавки на основі льону. Як застосовувати шрот з насіння льону, дізнайтеся в даному матеріалі.

Можливі побічні реакції

Вживання висівок для схуднення практично нешкідливий. Однак серед протипоказань слід виділити патології травної системи:

  • виразкова хвороба;
  • гастрит;
  • наявність спайок.

Тривалий прийом лляних висівок може призвести до запальних процесів у пошкоджених ділянках кишечника та ускладнень патологій. Іноді вони викликають порушення стільця, після чого потрібно припинити прийом продукту на певний час.

Комплексне використання висівок льону з полівітамінними комплексами або деякими медичними препаратами може знижувати дієвість останніх.

Як впливають на організм мелені насіння льону, і які протипоказання у них є, описано в нашому матеріалі.

приблизна вартість

В середньому ціна упаковки, що містить 100-200 грам висівок, становить 45 гривень. Тому такий продукт дуже вигідно приймати в цілях схуднення.

Секрети легкого схуднення за допомогою висівок: Відео

Як приймати лляні висівки, користь і шкода для організму

Льон обробляється з незапам’ятних часів. Ця рослина розводять не тільки для пряжі. Окремі сорти використовують для отримання насіння, яке містить жирну олію.

Після віджимання масла, в результаті помелу макухи, виходить ще один дуже цінний для організму продукт – лляні висівки.

Їх широко застосовують для дієтичного харчування. Якщо ви хочете використовувати продукт для оздоровлення та схуднення, вивчіть, що представляють собою лляні висівки, їх користь і шкоду, а також рекомендації, як правильно приймати цей продукт.

Чим корисні?

Лляні висівки: користь і шкода, як прийматиЛляні висівки містять безліч корисних речовин

При очищенні зерна в висівках залишається велика частина мікроелементів.

Містяться в продукті і такі важливі для організму речовини, як:

  • білки рослинного походження;
  • вітаміни А, Е, групи В;
  • жирні кислоти;
  • клітковина.

Однією з найкорисніших жирних кислот є Омега-3. Це з’єднання вкрай необхідно для роботи серця, стабілізації рівня холестерину, хорошого стану шкіри.

Клітковина – основний компонент висівок. Її вживання сприяє очищенню від шлаків, нормалізації функції шлунково-кишкового тракту.

Чим корисні лляні висівки, так це тим, що в них немає глютену (пшеничного білка), який є причиною розвитку різних захворювань, у багатьох людей викликає непереносимість. І за змістом жирних кислот, в порівнянні з пшеничними висівками, лляні є більш цінним продуктом. Так, Омега-3 в них міститься в кілька разів більше.

Користь і шкода

При регулярному їх застосуванні відбувається:

  • нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту;
  • активізація травних ферментів в кишечнику;
  • розмноження корисної мікрофлори;
  • очищення від токсинів і шлаків.

Наслідком поліпшення роботи організму є нормалізація ваги, зниження ризику тромбоутворення і розвитку раку. Отже, лляної макуха з висівками приносить чималу користь.

Можливо вам буде цікаво дізнатися про користь і шкоду кукурудзяних висівок. Всі подробиці читайте в цій статті …

Протипоказань до застосування засоби не так багато. Зважаючи на велику кількість естрогену, його не рекомендується вживати чоловікам з порушеннями функції передміхурової залози. З обережністю слід застосовувати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, так як передозування може призвести до загострення захворювань.

Однак і у здорових людей надмірне споживання може спровокувати:

  • розлад роботи кишечника;
  • нудоту, блювоту;
  • порушення мікрофлори.

Добова норма продукту не повинна перевищувати 25-35 г. Таким чином, висівки льону принесуть користь, і потенційна шкода зведеться до мінімуму, якщо приймати продукт в потрібній кількості.

Як правильно застосовувати

Якщо ви вирішили ввести в свій раціон лляні висівки, потрібно знати, як вживати даний продукт без шкоди для здоров’я:

  • Найважливіше умова – споживання в добу не менше 1,5-2 літрів води. Продукт виводить воду з організму, тому слід подбати про її своєчасне поповнення;
  • Засіб можна приймати в сухому вигляді, запиваючи обов’язково водою (1 ст. л. на склянку води). Інший варіант – додавати в каші, супи, салати, використовувати для панірування. Вживати продукт можна з різними напоями (молоком, йогуртом, соком). Наприклад, лляні висівки з кефіром можуть замінити вечерю;
  • Як було сказано вище, доза не повинна перевищувати 35 г на добу. Цю кількість потрібно рівномірно розподілити на кілька прийомів. Починають курс з 0,5 чайної ложки. Якщо ви приймаєте засіб в сухому вигляді, робити це потрібно з інтервалом 1-1,5 години до або після їжі;
  • Продукт рекомендується приймати курсами тривалістю 2-4 тижні. Їх необхідно чергувати з перервами в кілька місяців.

Можливо вас також зацікавить, ніж корисні житні висівки. Подробиці ви дізнаєтеся з цієї статті …

Як приймати висівки для очищення кишечника – дивіться у відео:

Як використовувати для зниження ваги

Фахівці рекомендують використовувати лляні висівки для схуднення тим, хто схильний до переїдання. Вони надовго насичують організм, в результаті почуття голоду не виникає тривалий час.

Як приймати лляні висівки для схуднення, описано вище. Схема прийому не відрізняється від тієї, яку використовують для профілактики різних захворювань. Також продукт можна використовувати під час розвантажувальних днів (проводяться 2 рази в 3 тижні). У цей час потрібно цілий день харчуватися тільки висівками, запиваючи їх кефіром або водою.

Ті, хто стежить за своєю вагою, використовують лляні висівки в різних стравах, рецепти яких широко представлені в сучасній кулінарній науці. Є безліч рецептів низькокалорійних десертів, кексів і цукерок, основним інгредієнтом яких виступає дієтичне засіб.

В Інтернеті можна знайти чимало відгуків тих, хто використовував для дієтичного харчування лляні висівки, користь для схуднення від них очевидна.

Боротися із зайвою вагою допомагає продукція серії «Льняна дієта» українського виробництва. Засіб використовується як самостійний продукт. Також його можна додавати в різні страви і напої. У складі кошти містяться насіння льону і висівки одночасно, що доповнюють корисні властивості один одного.

Не слід розглядати лляні висівки як чудодійний засіб від усіх недуг. Швидше, застосовувати їх можна і потрібно з профілактичною метою. Якщо ви страждаєте яким-небудь захворюванням, перед застосуванням продукту обов’язково порадьтеся з лікарем.

Висівки: користь і шкода, поради щодо застосування

Ще кілька десятиліть тому виробники борошна безжально позбувалися від висівок, визнаючи їх баластом, придатним лише для корму худобі. Однак коли допитливі вчені взялися за їх дослідження та встановили механізми благотворного впливу на людський організм, підприємливі бізнесмени стали підносити висівки до небес.

Розглянемо ж їх реальну роль у підтримці здоров’я. Будь-які висівки отримують у процесі переробки (шліфування) або помелу зерна. Борошно, що відноситься до вищого сорту, повністю очищена. В інших сортах кількість висівок лімітовано. А лідером за їх змістом є обойна борошно.

Висівки представляють собою тверді зернові оболонки із залишками борошна, що володіють безсумнівною харчовою цінністю.

види висівок

Будь-яка людина, спантеличив придбанням висівок, виявляє, що їх асортимент досить багатий. Залежно від зерна, що переробляється, висівки поділяються на:

  • пшеничні (найбільш популярні);
  • вівсяні;
  • ячмінні;
  • рисові;
  • житні;
  • лляні;
  • соєві;
  • гречані та ін.

За ступенем подрібнення висівки діляться на:

  • великі (грубі);
  • дрібні (тонкі).

Існують висівки, збагачені всілякими добавками (топінамбуром, яблуками, буряком, ламінарією тощо).

Корисні властивості

Лляні висівки: користь і шкода, як прийматиВисівки отримують в процесі переробки зерна.

При вивченні складу висівок дослідники з подивом виявили, що колишній «баласт» перевершує оброблені зерна за кількістю окремих вітамінів, білка і мінералів і має харчову цінність. Так, в 100 г пшеничних висівок знайдено 17 г білка, 12 г крохмалю, 4 г жиру, 6 г мінералів. Але головне їх гідність криється в змісті клітковини або харчових волокон (в 100 г висівок – до 53 г). Адже в багатьох недугах сучасників винна «вестернізація» харчування (пріоритет в раціоні рафінованих продуктів, дефіцит клітковини і вітамінів, захоплення тваринними жирами і простими вуглеводами). Саме їй ми зобов’язані зростанням частоти атеросклерозу, серцевих і судинних хвороб, запорами, ожирінням, жовчнокам’яною хворобою, цукровим діабетом та ін.

Клітковина з їжі (харчові волокна) не перетравлюється в тонкій кишці, а частково піддається дії ферментів мікроорганізмів, що мешкають в товстій кишці. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що для реалізації всіх її корисних ефектів (про які йтиметься нижче) здоровій дорослій слід отримувати близько 25-35 г клітковини в день.

Завдяки своєму складу висівки володіють наступними корисними властивостями:

  • їх клітковина вбирає воду (в 5-30 разів більше власної маси) і стимулює скоротливу здатність кишки, борючись тим самим з запорами і виробляючи очищення кишечника (проносний ефект 45 г висівок можна порівняти з дією 1,5 кг фруктів або 777 г капусти);
  • харчові волокна розбухають і збільшують обсяг їжі, що потрапила в травний тракт, посилюючи відчуття насичення (тому їх так люблять використовувати для схуднення);
  • клітковина знижує всмоктування холестерину з кишки і покращує ліпідний спектр крові;
  • вона ж покращує склад жовчі і процеси жовчовиділення, запобігаючи каменеутворення;
  • пребіотичне дію (стимулюють розмноження корисних бактерій в товстій кишці і бактеріальну продукцію фолієвої кислоти, вітамінів РР, В6, В2 і В1);
  • протираковий ефект (клітковина знижує кількість канцерогенів і сприяє утворенню субстратів, що захищають від них кишкову слизову);
  • харчові волокна розчиняють і виводять різноманітні токсини, радіонукліди, солі свинцю та стронцію;
  • постачають в організм додаткові вітаміни (Е, В5, К, В1, В2, В6, В3), мінерали (селен, залізо, кальцій, цинк, магній, калій, фосфор тощо), незамінні жирні кислоти;
  • служать натуральним пілінговим засобом при їх додаванні до складу масок або кремів.

Негативні впливи

Однак висівки можна вживати бездумно і в будь-яких кількостях. Інакше дуже швидко виявляться їх негативні властивості. Адже через клітковину вони:

  • відчутно посилюють газоутворення;
  • провокують кишкові кольки;
  • посилюють запалення та ерозивно-виразкові ураження при захворюваннях органів травлення, що вимагають щадіння слизової (коліти, гастрити, дівертикуліти, дуоденіти, хвороба Крона та ін.);
  • можуть викликати кишкову непрохідність;
  • виводять воду;
  • пригнічують всмоктування мінералів (алюмінію, цинку, заліза, фосфору, міді, кальцію, кобальту, магнію) і вітамінів.

Тому максимальна добова лікувальна доза клітковини не повинна перевищувати 40 г, а максимально допустима – 60 г. А дітям, літнім, майбутнім мамам і жінкам, що годують на тлі регулярного вживання висівок, показані вітамінно-мінеральні комплекси.

Якщо ж пацієнти суміщають лікування ліками, що містять мінерали або вітаміни (наприклад, препаратами заліза при анемії), з прийомом висівок, то їм потрібно хоча б розносити їх вживання за часом.

Крім того, будучи злаковим продуктом, висівки можуть викликати клінічні прояви алергії і/або целіакії (непереносимості білка жита, пшениці, ячменю).

Де дістати висівки?

Пошук висівок не відніме багато часу. Для їх покупки досить заглянути в будь-яку аптеку або супермаркет. Вони продаються в натуральному вигляді (як добавки до звичайної їжі) або містяться в деяких продуктах харчування (мюслі, хлібобулочних виробах, йогуртах, сирі, солодких батончиках тощо) і біологічні добавки (Нутрікон, Круска тощо).

Поради щодо застосування

Сухі висівки відрізняються не найприємнішими смаковими властивостями.

Тому їх спочатку розпарюють, заливаючи окропом (від цього висівки стають м’якшими), а потім додають в соки, киселі, супи, соуси, кефіри, напіврідкі каші, котлетну масу, тісто для коржів, млинців, запіканок.

При переносимості можна додавати в страви і висівки в натуральному вигляді. У харчування малюків висівки дозволяють включати починаючи вже з дворічного віку.

Незалежно від мети застосування (очищення організму від скупчилися токсинів, запори, надмірна вага, кишковий дисбактеріоз та ін.) лікарі радять починати все з чайної ложки (тричі на день) висівок, в подальшому добову дозу обережно збільшують (до 3-6 столових ложок).

Критерієм оптимальної дози є частота м’якого, але не рідкого стільця (1-2 рази на добу). При цьому важливо відрегулювати і обсяг рідини, що випивається, адже клітковина висівок вбирає воду.

Якщо її буде мало, то частота стільця не збільшиться, а зменшиться (цей ефект, до речі, допомагає при проносах).

Як правило, приймаючи висівки, слід випивати до 2,5 л будь-якої рідини в добу, а водохлібам доцільно збільшити звичний для них обсяг ще на 0,5-1 л.

Для схуднення краще використовувати соєві або вівсяні висівки. Перші з них відрізняються багатим вмістом лецитину, що поліпшує жировий метаболізм.

А клітковина вівсяних висівок частково представлена бета-глюканами, які добре знижують рівень холестерину. Через прекрасну всмоктуючу здатність висівки чутливі до вологості навколишнього середовища.

З урахуванням цього їх потрібно зберігати в герметичних упаковках або скляних банках з щільними кришками в сухому місці.

Leave comment