Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Продукти, що випускаються сучасною харчовою промисловістю, містять безліч добавок. Серед переліку інгредієнтів, зазначених на упаковці, нерідко значиться мальтодекстрин.

Більшості покупців ця назва ні про що не говорить, оскільки про властивості компонента широким масам споживачів відомо або нічого, або зовсім мало.

Дбаючи про збалансованість і правильність свого раціону, люди, побачивши в списку компонентів назву мальтодекстрин, починають шукати інформацію про те, наскільки він корисний або шкідливий. Такий інтерес не випадковий. Існує чимало харчових добавок, які в певних обставинах здатні нашкодити.

Що таке мальтодекстрин: користь і шкода

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Мальтодекстрин є біологічно активною добавкою (БАД) і активно застосовується в харчовій промисловості. Найчастіше його додають у солодощі та дитяче харчування, ніж в інші продукти.

У малих концентраціях БАД містять хлібобулочні і кондитерські вироби. Максимальні концентрації добавки входять до складу спортивного харчування.

Дієтичні продукти теж містять даний БАД, оскільки він виступає як субститут цукру, тобто є замінником.

Отримують мальтодекстрин в результаті переробки крохмалю. Речовина має форму гігроскопічного кремоватого або зовсім білого порошку. Воно може виконувати наступні функції:

  • Виступати в якості розпушувача, який додають в тісто при замісі.
  • Виконувати роль емульгатора в молоці.
  • Сприяти швидкому розчиненню продуктів, наприклад, порошкових сумішей.
  • Бути загустителем для отримання продукту бажаної консистенції.
  • Загальмовує окислювальні процеси, що дозволяє довше зберігати товарний колір продукції.
  • Надавати желейну форму харчовій продукції відповідної категорії.
  • Покращувати засвоювання речовин в шлунково-кишковому тракті, що є перевагою для споживача.

Перелік властивостей мальтодекстрина значний, але питання щодо того, наскільки він нешкідливий або корисний для організму залишається відкритим. Виробники залишаються у виграші від застосування даної добавки. Вона дозволяє зберегти форму і яскравість солодощів, а печінкою залишатися розсипчастою.

Випускається мальтодекстрин найчастіше як кукурудзяний або картопляний крохмаль. Порошкоподібна суміш посилює смакове сприйняття, тобто відчуття після вживання продукту з цією добавкою набагато яскравіше і приємніше. Крім того, речовина добре поглинає вологу.

Компонент може бути присутнім і в ліках, які використовують при приготуванні біологічно активних добавок.

Основною перевагою мальтодекстрина для спортсменів є те, що він, потрапляючи в шлунок, трансформується в глюкозу, яка є джерелом енергії.

Таким чином, атлети отримують потужний заряд бадьорості для інтенсивних тренувань і участі в змаганнях. Мальтодекстрин не є допінгом.

Речовина не входить в число заборонених, оскільки присутній у численних продуктах харчування, тому вільно вживається багатьма атлетами.

Мальтодекстрин у продуктах: призначення і важливі властивості

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Біологічно активні добавки додають в наступні найменування продуктів:

  • Дитяче та спортивне харчування для поліпшення ступеня засвоюваності мікроелементів, що входять до складу сумішей.
  • Кондитерські вироби, щоб посилити смакові властивості і якості.
  • Цукерки, що дозволяють тривалий час зберігати форму і привабливий колір.
  • Морозиво з метою продовження терміну зберігання і стійкості ласощі.
  • Ковбаси, в яких мальтодекстрин виконує роль джерела жирів тваринного походження.
  • Швидкопсувні продукти для збереження товарних і смакових якостей під час транспортування.
  • Фаст-фуд, в якому добавка сприяє кристалізації і розчиненню консервантів порошкоподібного вигляду, а також розщепленню напівфабрикатів.
  • Соуси і приправи для зниження рівня вмісту цукру і посилення смакових якостей.

Мальтодекстрин використовують для обприскування плодових і ягідних культур. Речовина допомагає захистити ягоди від пошкодження комахами і зберегти свіжість фруктів.

Без додавання даної біологічно активної добавки продукти перестали б бути такими, якими звикли їх бачити покупці. Відсутність мальтодекстрина в складі хліба призвело б до відсутності приємного запаху, перетворило б желе в безформну корж, а цукерки б втратили свій яскравий і апетитний колір. Випічка без мальтодекстрина швидко черствіє і стає несмачною.

Мальтодекстрин в дитячому харчуванні – небезпечний для дитини?

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Добавка є ще однією з різновидів крохмалю і входить до складу численних сумішей для малюків.

Цей компонент покликаний допомогти в розщепленні мікроелементів, що особливо важливо для дітей, у яких спостерігаються проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Якщо дитина страждає від закрепів або, навпаки, рідкого стільця, значить, молочна суміш підібрана неправильно і, швидше за все, не містить мальтодекстрина.

У харчуванні, в яке доданий БАД, проблема з засвоєнням речовин навіть при наявності проблем шлунково-кишкового тракту практично повністю позбавлена.

Діти, які їдять суміші з мальтодекстрином, отримують велику кількість енергії і тоді, коли вони з’їдають лише малі порції.

Звичайно, якщо у дитини здорове травлення, він любить каші і молоко, то потреби в харчуванні з добавкою немає. Йому можна варити звичайну дитячу їжу без будь-яких сторонніх добавок.

Алергія на мальтодекстрин

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Мальтодекстрин не є алергеном сам по собі. Це не означає, що непереносимість не виникає зовсім. У складі добавки можуть бути присутніми інші компоненти, які є алергенами. Такими вважаються підсилювачі смакових характеристик та інші наповнювачі, наприклад, лимонний, який кладуть в порошок для того, щоб БАД посилював захист організму перед застудами.

У чистому вигляді мальтодекстрин має структуру натурального крохмалю і не викликає алергічних проявів. Він не розщеплюється шлунково-кишковим соком і стійкий до харчових волокон і кислотам. Поряд з відсутністю подразнюючої ефекту, ця добавка ще й позитивно впливає на травлення, сприяє зниженню радіонуклідів, важких металів, цукру, шлаків, шкідливого холестерину.

Мальтодекстрин в бодібілдингу: допінг чи ні?

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Спортсмени беруть активну харчову добавку як джерело енергії і з метою підтримати себе у хорошій фізичній формі. Головне, розуміти, що речовина, яку називають мальтодекстрином, відрізняється від глюкози. Різниця помітна навіть за смаковими властивостями. У мальтодекстрині набагато менше солодощі.

Щоб набрати м’язову масу, бодібілдери приймають різні добавки з високою калорійністю, що дозволяє збільшити енергетичну цінність раціону. Мальтодекстрин має м’який і приємний смак. Він добре розчиняється в воді і інших рідинах.

Така властивість речовини допомагає швидко готувати якісні протеїнові коктейлі з білкових порошків. Останній інгредієнт беруть в кількості від однієї до двох ложок, а потім змішують з мальтодекстрином і заливають 100-300 мл рідини (частіше води).

БАД забезпечує організм енергією, але при цьому не містить в собі жирів. Мальтодекстрин в бодібілдингу зазвичай вживають у період набору м’язової маси. Недоліком добавки є те, що вона досить калорійна.

Жири в продукті відсутні, але висока енергетична цінність може призвести до скупчення жирових відкладень під шкірою.

Перевагою БАДа є те, що він забезпечує високу продуктивність на тренінгу за рахунок зниження швидкості конверсії вуглеводів.

Розводити мальтодекстрин рекомендується або водою, або фруктовим соком. Змішувати речовину краще в гвинтовому змішувачі або шейкері. Добавка відмінно поєднується з білковими порошками. Вона діффузірує білкову суміш, що покращує смак мальтодекстрина.

Ці компоненти прекрасно доповнюють один одного. Одержаний коктейль п’ють під час тренування і до початку заняття. Таким чином, поліпшується працездатність атлета і швидко поповнюються запаси вуглеводів і глікогену. Звичайна порція мальтодекстрина становить 38 г.

Вона містить складні вуглеводи (34 г) і 145 ккал.

У такій добавці немає лактози і підсолоджувачів штучного походження. Вона являє собою мальтодекстрин в чистому вигляді, що є незаперечною перевагою.

Глікемічний індекс мальтодекстрина

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Харчова біологічна добавка має високий ГІ. Це означає, що небезпека вона представляє тільки для тих, хто страждає на діабет другого типу і лише в період ремісії. Здоровій людині речовина не приносить шкоди, а, навпаки, корисна, оскільки сприяє природному виробленню інсуліну.

Значення має те, з якого саме джерела отримано речовину. Зазвичай мальтодекстрин виробляється або з крохмалю, або з картоплі. Добавка може проводитися з пшениці, що характерно для багатьох східних країн.

У подібних випадках на упаковці дитячого харчування обов’язково має зазначатися попередження про наявність глютену, оскільки для деяких малюків це може бути небезпечно. У країнах Західної Європи мальтодекстрин виробляють з крохмальних безпечних складових.

Вони теж можуть містити глютен, але він не є небезпечним для алергіків.

Мальтодекстрин може проводитися з рисового, картопляного, кукурудзяного крохмалю або з усіх трьох складових. Речовина є джерелом вуглеводної енергії, історія використання якого налічує багато десятиліть.

Іноді його змішують з декстрозою, комплексами BCAA, амінокислотними та протеїновими коктейлями.

Його глікемічний індекс високий, але речовина прийнято відносити до категорії складних вуглеводів, оскільки сировиною для отримання продукту є натуральний крохмаль.

Харчову добавку допускається змішувати і з моногідратом глюкози. Речовина є легко адаптується продуктом, який відмінно підходить спортсменам в якості надійного, доступного і ефективного джерела вуглеводів, що дозволяє підвищити інтенсивність тренувань завдяки збільшенню показників витривалості.

Схожість і відмінності мальтодекстрина з декстрозою

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Ці речовини мають деяку схожість. Мальтоза не розглядається в даному контексті, оскільки в корені відрізняється від даних добавок.

У глюкози і мальтодекстрина є багато спільних рис, але й відмінностей:

  1. Здобич. Мальтодекстрин отримують способом ферментативного розщеплення крохмалю і використовують в ізотоніках, гейнерах в якості добавки для замішування спортивних напоїв. Декстрозу отримують в результаті гідролізу целюлози і крохмалю, отримуючи більш простий вуглевод з моносахаридом.
  2. Функція. Прийом глюкози навіть без фізичної інтенсивної активності забезпечує краще харчування м’язових тканин, не дає високому рівню глікогену впливати на тривалість тренування, відстрочує наступ втоми. Мальтодекстрин швидко засвоюється і прискорює живлення м’язів, за що високо цінується спортсменами, а особливо тими, хто займається велоспортом.
  3. Участь. Мальтодекстрином замінюють гейнери на основі глюкози, оскільки він не є цукром і забезпечує харчування кров’яних клітин набагато краще. Декстроза синергічно з креатином і бере участь у ресинтезі глікогену, побічно підвищуючи силові показники м’язів.
  4. Ціна. Купити декстрозу можна набагато дешевше, ніж такий складний вуглевод, як амілопектин. Мальтодекстрин ще доступніше і є найбільш економічно вигідним БАДом у сегменті собі подібних.
  5. Дозування. Декстрозу приймають з розрахунку 0,5-1 г на 1 хвилину тренування. Точна кількість залежить від власної ваги атлета. Мальтодекстрин п’ють по 3 г на кожні 2 кг маси тіла.
  6. ГІ і калорійність. У мальтодекстрина глікемічний індекс становить 136, а калорійність на 100 г дорівнює 380. Перший показник у глюкози становить 100, а другий – 337.

Ці речовини необхідні для формування м’язової маси в дитячому віці. Дорослим людям, якщо вони активно не займаються спортом, таких добавок краще уникати. Атлетам гейнери з вмістом мальтодекстрину корисні, тому вони цінуються вище, ніж ті, в яких його немає.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Користь і шкоду мальтодекстрина досі є предметом суперечок. Речовина вважається замінником цукру, але чи дійсно цукор поступається йому за своїми властивостями? На полицях універмагів можна знайти безліч продукції, що містить в своєму складі мальтодекстрин.

Що таке мальтодекстрин і з чого його роблять

Мальтодекстрин, іншими словами – патока, являє собою швидкий вуглевод, виглядає як порошок білого кольору зі злегка кремовим відтінком. У чистому вигляді він зазвичай несмачний або злегка солодкуватий.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Проводять його за допомогою розщеплення крохмалю в присутності ферментів, які ділять ланцюг, що складається з глюкози, на фрагменти – декстрини. Вони містять у собі різні кількості молекул глюкози.

Кінцеве речовина має досить високий глікемічний індекс, що досягає часом значення 135.

Використовують мальтодекстрин в кулінарії, спорті, дитячому харчуванні в якості корисної харчової добавки або замінника цукру.

Дія мальтодекстрина

Даний інгредієнт володіє різноманітними властивостями:

  1. Сприяє процесу згущення і емульгації. Завдяки цьому консистенція продуктів поліпшується.
  2. Впливає на колір, сповільнюючи зміну забарвлення в процесі окислення.
  3. Використовується в продукції швидкого приготування для прискорення розчинності.
  4. Є корисним розпушувачем.
  5. Надає форму желейним виробам.
  6. Має властивість знижувати точку замерзання.
  7. Стимулює поліпшення всмоктування харчових інгредієнтів і їх засвоєння.

Чим корисний мальтодекстрин

Добавка має безліч корисних властивостей, оскільки проводиться з натуральних інгредієнтів і не несе в собі шкоди від хімічних речовин.

Якщо виключити можливу індивідуальну харчову непереносимість, то протипоказань майже немає. Патока засвоюється швидше, ніж крохмаль і близькі до нього за будовою речовини.

Мальтодекстрин є вуглеводом, основним джерелом енергії в організмі. Має властивість додавати сили розумовим і фізичним.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Корисну дію надає він і на кишечник завдяки своїй схожості з харчовими волокнами: має властивість збільшувати чисельність корисної мікрофлори, посилювати процес виведення солей важких металів і радіонуклідів, а також сприяє зниженню холестерину.

Мальтодекстрин в дитячому харчуванні

У виробництві дитячого харчування він також знайшов своє застосування і приносить користь. Мальтодекстрин додають в дитячі каші швидкого приготування для зменшення часу розчинення. Продукт, готовий до вживання, не має грудочок.

Також добавка збільшує термін придатності продукту. Володіючи високим глікемічним індексом, він підвищує ситність харчування і збагачує дитячий організм енергією. При вагітності продукцію з мальтодекстрином також корисно включати в раціон.

Мальтодекстрин в спорті

Завдяки своїм численним властивостям, мальтодекстрин приносить користь і в спортивному харчуванні. Часто його можна зустріти в гейнерах, протеїнових батончиках і енергетичних напоях.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Застосовують мальтодекстрин в бодібілдингу після активних м’язових навантажень. Це дозволяє закрити вуглеводне вікно після тренування, забезпечити організм витраченою енергією та заповнити витрачені запаси глікогену.

Чи можна мальтодекстрин при діабеті

Протипоказань до застосування майже немає, але у випадку з цукровим діабетом слід обережно вживати продукти з додаванням цього цукрозамінника, адже він може завдати шкоди. За рахунок високого глікемічного індексу відбувається різкий стрибок глюкози в крові, що вкрай небажано для діабетиків. В результаті швидкого всмоктування в кров у людини швидше настає відчуття голоду.

Обмежити споживання цієї добавки варто і людям, які знаходяться в групі ризику розвитку цукрового діабету. Це особи, які мають зайву вагу, у віці від 45 років, а також при поганій спадковості.

Мальтодекстрин для схуднення

Добавка без особливих проблем засвоюється організмом, володіючи властивістю посилювати обмін речовин. З цієї причини мальтодекстрин іноді входить до складу дієтичного раціону як цукрозамінник без шкоди для організму.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Важливо! Приносити користь його застосування буде тільки в поєднанні з заняттями в тренажерному залі або під час будь-якої фізичної активності.

Застосування мальтодекстрина в косметології і фармацевтиці

У косметології його додають у різні креми і сироватки для збереження їх консистенції, а також з метою збільшення терміну використання. Застосовують при виготовленні пудри, рум’ян для надання потрібної структури.

Мальтодекстрин знайшов своє застосування і в кремах антивікової серії – він сприяє посиленому насиченню шкіри вітамінами і мінералами, згладжує мімічні зморшки на обличчі.

Для отримання потрібної консистенції його використовують при виготовленні зубних паст.

У фармацевтичній галузі його застосовують як допоміжну речовину, яка допомагає створити стабільний склад деяких форм препаратів. Також він прискорює розчинність і всмоктування активних метаболітів лікарських препаратів у шлунково-кишковому тракті.

Що краще: мальтодекстрин або цукор

Мальтодекстрин використовується досить часто, він вважається замінником звичного цукру, тому виробники можуть сміливо писати на упаковках своїх товарів напис «Не містить цукру». Але якщо порівняти ці два вуглеводи, чи набагато корисніше виявиться мальтодекстрин?

  1. За ціною цукор дешевший майже в 2 рази.
  2. У цих речовин різні глікемічні індекси. У цукру він дорівнює 70, а у мальтодекстрина може доходити до 135.
  3. На смак мальтодекстрин майже позбавлений смаку, тому часто до складу продукту додають ароматизатори для посилення смакових відчуттів.

Шкода мальтодекстрина

Але є і зворотна сторона монети. Про шкоду цієї добавки сперечаються вже дуже давно. У чому шкода і користь добавки особливо цікавить молодих мам при виборі дитячого харчування свого малюка.

Підвищує цукор у крові

Дійсно, через свій високий глікемічний індекс він викликає різкий стрибок глюкози в крові, адже дуже легко всмоктується. Це, в свою чергу, стимулює активне вироблення гормону інсуліну підшлунковою залозою. Така кількість глюкози організму не потрібно, тому велика її частина відкладається в жирові запаси, будучи стартовою точкою ожиріння.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

А перепади глюкози вкрай небажані при цукровому діабеті, тому таким людям варто проконсультуватися з фахівцями перед вживанням продуктів із цукрозамінниками.

Пригнічує ріст корисних бактерій

Мальтодекстрин здатний пригнічувати ріст корисних пробіотиків в просвіті кишечника, що може викликати в подальшому шкоду у вигляді розвитку різних патологій, починаючи з дисбактеріозу і закінчуючи хворобою Крона.

Важливо! Дослідження, що проводяться з мальтодекстрином, показали, що він має властивість підвищувати стійкість кишкової палички в епітелії кишечника. Це може призвести до аутоімунних патологій в організмі.

Також він послаблює природні захисні сили організму, змінює pH в кислу сторону, даючи можливість швидше розмножуватися грибковій флорі. При зниженні pH шкірних покривів місцеві захисні функції слабшають, тому можуть виникати дерматити, прищі та інші шкірні проблеми.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Викликає алергічні реакції

Особливо це актуально в дитячому віці. Нерідко після вживання дитячого харчування з мальтодекстрином у грудничка виникають проблеми з шлунково-кишковим трактом у вигляді проносу та посиленого газоутворення.

Мальтодекстрин виготовляють з натуральних продуктів, тому алергічних реакцій на нього майже не буває, хіба що індивідуальна непереносимість будь-яких компонентів. Не можна використовувати в харчуванні продукцію з мальтодекстрином дітям, які мають непереносимість глютену.

Це стосується мальтодекстрина, зробленого з пшеничного крохмалю. Патоку з кукурудзяного крохмалю можна давати дітям з алергією на кукурудзу.

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Також останнім часом виробники використовують генномодифіковану сировину, яка викликає різні індивідуальні реакції.

Відсутня поживна цінність

Мальтодекстрин містить тільки вуглеводи, при цьому поживних речовин в ньому практично немає.

Спортсмени при регулярних фізичних навантаженнях можуть отримувати користь від його вживання, але у звичайної людини прийом цієї добавки може лише збільшити масу тіла.

В іншому його вживання не несе сенсу, він дає порожні калорії і підвищує ризик розвитку деяких захворювань.

Висновок

Користь і шкода мальтодекстрина залежать від його кількості та цілей застосування. Він є досить корисною добавкою. Люди, які роблять вибір на його користь, повинні підходити до цього з розумом, з огляду на всі свої ризики, можливу шкоду й супутні патології.

Відгуки

Лазапова Ольга Леопольдівна, 51 рік: Раніше я не звертала увагу на склад продуктів, але зі збільшенням кількості захворювань почала уважніше ставитися до походу в продовольчий магазин.

Свідомо не кладу в кошик їжу, яка містить велику кількість мальтодекстрину, адже у моєму віці великий ризик розвитку цукрового діабету.

Курилова Надія Євгенівна, 32 роки: Зіткнулася з тим, що моя дитина має непереносимість глютену. Тому до дитячого харчування ставлюся дуже насторожено.

Навіть якщо в складі пшеничний мальтодекстрин, очищений повністю від клейковини, не факт, що слідів не залишиться, а у дитини можуть виникнути проблеми.

Маріупо Олег Іванович, 26 років: Захоплююся пауерліфтингом, після тренування обов’язково розводжу собі гейнер.

За короткий час настає відчуття насичення, набору надлишкової маси поки не помітив. На смак приємний напій, про шкоду і користь мальтодекстрина став замислюватися тільки зараз.

Чи була Вам дана стаття корисною?

Так/Ні

Мальтодекстрин – користь, шкода і чим можна замінити добавку

Мальтодекстрин: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Мальтодекстрин, відомий як патока або декстрінмальтозою, – швидкий вуглевод, який є полімером глюкози. Це порошок білого або кремового кольору, солодкий на смак, добре розчиняється у воді (виходить безбарвний сироп).

Швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті, викликаючи короткочасну гіперглікемію (підвищення рівня глюкози в крові вище фізіологічної норми). Вважається безпечним. У списку харчових добавок має код E1400.

Користь і шкода мальтодекстрина

Полісахарид використовується у виробництві пива, хлібобулочних і кондитерських виробів (як наповнювач, консервант і загущувач), молочних продуктів (як стабілізатор), у фармацевтиці та космецевтиці, дитячому і спортивному харчуванні. Розщеплюється і всмоктується в тонкому кишечнику, забезпечуючи рівномірне надходження глюкози в кров.

Добавка входить до складу глазурі, цукерок, морозива та джему, дитячих каш і сумішей, що містять білки сої. Користь і шкода патоки визначаються показаннями та протипоказаннями до її застосування:

Користь Шкода
Зниження рівня холестерину крові. Можливе використання для нейтралізації дії продуктів, що сприяють його підвищенню (пальмового масла). Сировина для виробництва може містити пестициди та ГМО (генетично модифікована кукурудза).
Швидке всмоктування і насичення крові глюкозою. Зміна складу мікрофлори кишечника.
Гіпоалергенність. Сприяє набору зайвої ваги.
Сприяння збільшенню м’язової маси в бодібілдингу. У зв’язку з високим ГІ і здатністю викликати гіперглікемію добавка вважається шкідливою при цукровому діабеті обох типів, а також при порушенні толерантності до вуглеводів.

Глікемічний індекс

Глікемічний індекс (ГІ) полісахариду (мальтодекстрин представляє полімер глюкози) – 105-136, що приблизно вдвічі перевищує ГІ «звичайного» цукру.

БАД отримують хімічним методом шляхом ферментативного розщеплення складних полісахаридів (крохмалю).

В якості вихідних інгредієнтів для промислової переробки використовують картоплю, пшеницю (на етикетці вказується «глютен»), рис або кукурудзу.

Глютен або клейковина – група білків насіння злакових рослин. Можуть провокувати імунопатологічні реакції, а тому є небезпечними для осіб, які страждають на алергію.

Найбільш поширеними у виробництві декстрінмальтози є картопляний і кукурудзяний крохмаль.

Застосування мальтодекстрина в спортивному харчуванні

Багато спортсменів готують гейнери (gainers), використовуючи мальтодекстрин, моногідрат глюкози (очищену глюкозу) і білковий порошок, які найкраще розчиняються у воді або соку. 38 грамів декстромальтози містять близько 145 калорій.

Присутність у коктейлі цього полісахариду обумовлює його високу калорійність. У зв’язку з цим для отримання максимальної користі гейнер рекомендується приймати після значних фізичних навантажень.

Мальтодекстрин привертає виробників спортпіта:

  • здатністю підвищувати термін придатності виготовлених продуктів;
  • легкою змішуваністю з іншими компонентами спортивного харчування, що дозволяє додавати БАД у широку лінійку товарів;
  • низькою вартістю;
  • добритими смаковими якостями.

Крім того, на відміну від інших вуглеводів, формально цей полісахарид не відноситься до цукру, хоча фактично є полімером глюкози. Це дозволяє виробникам на упаковках зі спортивним харчуванням і в інструкціях робити напис «не містить цукру», що є не зовсім правильним з точки зору фізіології.

Кращі замінники мальтодекстрина

Замінити декстромальтозу можуть такі продукти:

Замінник Властивості
Свіжий мед Містить більше 80% вуглеводів. Підвищує концентрацію антиоксидантів, сприяє зміцненню імунітету. Надає протидіабетичний ефект.
Гуарова камідь Вживається в безглютенових рецептах, замінюючи декстрінмальтозу і виконуючи роль згущувача. Гальмує всмоктування глюкози, утримує воду.
Фініки Містять 50% цукрів, 2,2% білків, вітаміни B1, B2, B6, B9, A, E і K, а також мікроелементи та макроелементи (K, Fe, Cu, Mg, Mn).
Пектин Рослинний полісахарид. Витягується з овочів, фруктів і їх насіння (груш, яблук, айви, слив, цитрусових). У харчовій промисловості використовується як стабілізатор і загусник. Наявність клітковини надає стимулюючу дію на роботу кишечника.
Стевія Містить глікозиди-цукрозамінники (стевіозиди і ребаудіозіди), які солодші за сахарозу приблизно в 250-300 разів. Для отримання використовуються зелене листя або екстракт рослини.

Заміна мальтодекстрина також можлива моноцукрами (рибозою, глюкозою) і дисахаридами (лактозою, мальтозою).

Три побічних ефекти при вживанні мальтодекстрина

Застосування добавки може викликати такі негативні наслідки:

  1. Гіпоглікемія, що виникає за механізмом синдрому відміни після гіперглікемії, викликаної вживанням БАДа. Для профілактики гіпоглікемічних станів рекомендується дробове дозування вуглеводосодержащих продуктів.
  2. Метеоризм – підвищене утворення кишкових газів внаслідок активізації мікрофлори.
  3. Набір ваги.

Для придбання якісного БАДа слід поцікавитися, чи ведеться його виробництво за стандартами.

Ціна 1 кг продукту – 120-150 грн.

Мальтодекстрин – що це таке, користь і шкода, глікемічний індекс

Сучасна харчова промисловість випускає продукцію з великою кількістю різних добавок. У зв’язку з цим багато покупців, перш ніж купити продукт, звертають увагу на його склад. На упаковці в переліку добавок часто можна побачити мальтодекстрин, проте мало хто знає, що це таке і чи не заподіє ця речовина шкоди організму.

Дана добавка часто присутня в продуктах дитячого харчування та солодощах. Незначна кількість додають у здобу і кондитерські вироби. Оскільки речовина являє собою замінник цукру, воно використовується в дієтичному і спортивному харчуванні. Важливо ознайомитися з інформацією стосовно користі і шкоди мальтодекстрина.

Що таке мальтодекстрин і в чому його користь

Речовина отримують ферментативним шляхом з картопляного, рисового або кукурудзяного крохмалю. Його можна віднести до концентрованих вуглеводів. Мальтодекстрин є порошком білого кольору з легким солодким смаком. У харчовій промисловості виконує ряд функцій. Він дозволяє випічці довше залишатися свіжою і не втрачати привабливий зовнішній вигляд.

Виробникам вигідно використовувати цей порошок. А ось питання його користі і шкоди поки залишається відкритим.

Властивості і хімічний склад

Популярність цієї добавки пояснюється широким спектром дії. У харчовій продукції вона виконує різні функції:

  • Сприяє підвищенню інтенсивності смаку.
  • Заміщає жири.
  • Згущує або змінює в’язкість продуктів.
  • Уповільнює процес кристалізації цукру.
  • У спортивних продуктах і дитячому харчуванні наявність мальтодекстрина сприяє нормалізації ступеня засвоюваності корисних компонентів продукту.
  • Продовжує термін придатності, що швидко псується.

Властивості речовини безпосередньо залежать від декстрозного еквівалента:

  • 4-6% – антикристалізаційні здатності, висока ступінь зв’язування, підвищує температуру замерзання продукції;
  • 9-12% – в речовині містяться макромолекули сахариду, відсутній солодкий присмак, збільшує в’язкість;
  • 13-17% – мальтодекстрин характеризується низькою солодкістю, добре розчиняється у воді;
  • 18-20% – порошок починає всмоктувати вологу, набуває більш виражений солодкий смак.

Хімічний склад біологічно активної добавки дуже схожий на склад кукурудзяного сиропу або патоки. У багатокомпонентну суміш входять: полісахариди, глюкоза, мальтотріоза, мальтоза. При повному розщепленні порошку можна отримати чисту глюкозу.

Застосування в харчовій промисловості

Часто добавку використовують при виробництві продуктів швидкого приготування (порошкові суміші, каші, супи, соуси) в якості ароматизатора, а також може виступати в ролі консерванту або згущувача.

Оскільки не відбувається кристалізації, компоненти продукту можуть краще зв’язуватися один з одним.

Виробники молочних продуктів використовують порошок при виробництві сметани, сиру, вершків як стабілізатор.

В основі мальтодекстину лежить рис, кукурудза або картопля. Він не має кольору, смаку або запаху, швидко розчиняється у воді. Речовина впливає на процес формоутворення продукції, контролює її структуру. У складі присутні компоненти, які швидко всмоктуються в організм людини, тому його часто використовують у спортивному харчуванні.

Також його використовують для збереження свіжості фруктів. Їм обприскують фрукти або наносять невеликий шар на поверхню. Крім того, що мальтодекстрин продовжує термін зберігання продукту, він ще захищає фрукти від комах.

Глікемічний індекс

Добавка має досить високий глікемічний індекс, який залежить від способу виготовлення. Його показники можуть коливатися від 105 до 135. У зв’язку з цим фахівці не рекомендують вживати його в їжу людям з підвищеним рівнем цукру в крові.

Також має значення сировина, з якого виробляється порошок. Дуже важливо звертати увагу на склад продуктів для дітей. Деякі виробники випускають продукцію з мальтодекстрином з пшениці.

У таких випадках він містить глютен, що може негативно відбитися на стані дитини. Відповідна інформація повинна бути вказана на упаковці.

Мальтодекстрин популярний серед спортсменів, так як він виступає в якості додаткового джерела енергії, швидко насичуючи організм.

Загальні корисні властивості

Крохмальне речовина характеризується переліком позитивних якостей. Проникаючи всередину організму:

  • насичує глюкозою;
  • швидко і легко засвоюється, на відміну від звичайного крохмалю;
  • сприяє зниженню рівня поганого холестерину.

Також до переваг даної добавки можна віднести той факт, що вона виробляється на основі натуральної сировини. Порошок відноситься до вуглеводів. Він є одним з основних джерел енергії.

При регулярному вживанні сприяє підвищенню інтелектуальних і фізичних здібностей. Позитивно впливає на кишкову мікрофлору.

При правильному застосуванні прискорює процес виведення з організму радіонуклідів і солей важких металів.

Протипоказання і шкода мальтодекстрина для організму

Фахівці намагаються розібратися, чи шкідливий цей швидкий вуглевод для здоров’я. Відомо, що його вживання слід уникати при підвищеній чутливості або алергії. Проникаючи в кишечник, речовина може впливати на його мікрофлору, що призводить до пригнічення розвитку корисних мікроорганізмів.

Згідно з результатами численних досліджень, в окремих випадках речовина підсилює виживання сальмонел.

Загальні обмеження

Фахівці виділили ряд станів, при яких слід відмовитися від застосування даної добавки:

  • В першу чергу це стосується людей з цукровим діабетом. Через високий глікемічний індекс речовина різко підвищує рівень цукру в крові, що небезпечно.
  • Може викликати алергічні реакції у вигляді метеоризму, висипань на шкірних покривах, спазмів. У зв’язку з цим слід бути обережними людям, які схильні до алергії. Регулярне застосування може спровокувати виснаження запасів корисних речовин в організмі.
  • Не рекомендується вживати при підвищеній масі тіла. Щоб уникнути негативних реакцій, слід проконсультуватися з кваліфікованим фахівцем.

Чи шкідливий мальтодекстрин для здоров’я

У харчовій промисловості речовина в першу чергу використовується в якості згущувача. Мальтодекстрин можна побачити в складі йогуртів, морозива, шоколадних виробів, соусів. Багато питань виникає стосовно безпеки речовини.

Часте вживання даної добавки може спричинити за собою неприємні наслідки. Незважаючи на те, що вона в цілому має позитивний ефект, існує й інша сторона медалі. Дослідження показали, що в епітелії кишечника добавка здатна підвищити стійкість кишкових паличок, що підвищує ризик розвитку аутоімунних захворювань.

Багато прихильників здорового харчування стверджують, що користь добавки – це просто вигадка. Справа в тому, що виробникам вигідно використовувати цю добавку для продовження терміну придатності продукції. При цьому її вартість досить низька.

Проникаючи в організм у великій кількості, мальтодекстрин, як і звичайний цукор, може накопичуватися. Це може стати причиною ожиріння. За словами педіатрів, якщо часто давати малюкові суміші з мальтодекстрином, можливе підвищення маси тіла. Якщо у малюка маленька вага, це не зашкодить.

Застосування при вагітності та ГВ

У період вагітності жінки ретельно складають свій раціон. Щоб малюк розвивався правильно, мамі слід харчуватися збалансовано. При відсутності протипоказань майбутні і годують мами можуть включити в раціон мальтодекстрин.

Лікарі стверджують, що використовувати порошок в чистому вигляді немає необхідності, а от продукти харчування, в яких він присутній, не завдадуть шкоди – в помірних кількостях він не заподіє шкоди, а навпаки, наповнить енергією.

Мальтодекстрин в дитячому харчуванні

Речовина досить часто використовується при виробництві дитячого харчування. Однак не варто лякатися і повністю відмовлятися від продукції, яка містить мальтодекстрин. Дана добавка має ряд позитивних властивостей:

  • напovнює малюка енергією;
  • засвоюється простіше і швидше за крохмаль;
  • позитивно впливає на органи шлунково-кишкового тракту;
  • покращує стан кишкової мікрофлори.

Якщо дитина вживає продукти з добавкою, потрібно стежити за його загальним станом. При непереносимості мальтодекстрина може розвинутися алергія, метеоризм. Часте використання в великих кількостях може призвести до набору зайвої ваги.

При виникненні змін слід проконсультуватися з фахівцем, оскільки самостійно визначити причину практично неможливо.

Категорично заборонено давати порошок дітям з цукровим діабетом і ожирінням. При наявності таких станів ситуація може погіршитися, що призведе до непоправних наслідків. Важливо, щоб діти вживали добавку, яка заснована на натуральній сировині.

Роль в спортивному харчуванні

Серед спортсменів популярні гейнери – харчові добавки, які сприяють набору м’язової маси. Вживання мальтодекстрина дозволяє швидше відновитися після тренування і підвищує витривалість. Додаток є швидким вуглеводом.

В максимально короткі терміни речовина допомагає відновити сили. БАД можна використовувати для продовження тренування. Спортсмени змішують близько 300 мл води і 2 ст. л. порошкової маси. Такий напій забезпечує організм енергією на кілька годин.

Багато спортсменів починають приймати речовину під час набору маси. Складнощі можуть виникати при нарощуванні м’язів. Незважаючи на те, що порошок не містить жирів, він має підвищений глікемічний індекс.

Зайві калорії можуть призвести до змішування м’язової і жирової маси. Дуже важливо, щоб прийом добавки поєднувався з фізичними вправами. В іншому випадку можливий набір ваги. Бодібілдери переважно вживають продукт в складі протеїнових коктейлів, оскільки він є джерелом глюкози і прискорює процес росту м’язів.

Поширені запитання

Навколо користі і шкоди речовини тривають суперечки. Одні запевняють, що воно безпечне навіть для малюків, а інші лякають небезпечними наслідками.

  • Чи накопичується ця речовина в організмі і чи можлива передозування? – мальтодекстрин, як і цукор, може накопичуватися в організмі, що призводить до набору ваги. При надмірному вживанні може викликати алергію.
  • Чи вважається речовина допінгом у спорті? – мальтодекстрин не входить до списку заборонених препаратів і не є допінгом. Спортсмени використовують його як енергетик і для підтримки фізичної форми.
  • Чим відрізняється мальтодекстрин від глюкози? – Речовини мають багато спільного, однак є і ряд відмінностей.
  • Які існують замінники? – В якості замінників можна використовувати мед, фініки, гуарову камедь, пектин, стевію.

Мальтодекстрин позитивно впливає на м’язову масу і наповнює організм енергією. Щоб уникнути негативного впливу, слід попередньо проконсультуватися з лікарем.

Виснаження запасів глікогену в тканинах необхідно відновлювати якомога швидше і насичувати м’язи енергією – «закривати вуглеводне вікно».

Проте, швидкі вуглеводи після тренування допомагають поліпшити самопочуття. Багато хто замінює їх бананом з порцією протеїну після тренування.

Гейнер після тренування – відмінна річ – це виключно швидкі вуглеводи. І в цьому і полягає проблема.

Магазинний гейнер – це виключно швидкі вуглеводи

«Як це швидкі вуглеводи?» – запитаєте ви: «Ти що, поплутав? Гейнер – це якісна матриця з тривало котрі звільняються вуглеводами», – саме так люблять писати на упаковках. Все це – не більше ніж рекламний трюк.

За стандартами, в складі продукту на першому місці має стояти та речовина, якої в пачці найбільше. На першому місці в складі більшості гейнерів стоїть мальтодекстрин. А що ж це таке? Це звичайний крохмаль, схильний до неповного гідролізу, тобто напіврозклався крохмаль.

Технічно це вуглевод з довгою вервечкою, однак цей самий неповний гідроліз дозволяє мальтодекстрину руйнуватися миттєво!

Глікемічний індекс мальтодекстрина дуже високий, залежно від способу виробництва коливається. Глікемічний індекс глюкози прийнятий за основу – 100. Мальтодекстрин стоїть на рівні між цукром і глюкозою. Але технічно він не є цукром, виробники включають його в багато спортивних продуктів, при цьому маючи можливість поставити позначку «не містить цукру».

Мальтодекстрин у популярних гейнерах

Багато хто впевнений в тому, що гейнер – джерело якісних вуглеводів. Однак склад нам говорить про зворотне. З таким же успіхом можна змішувати протеїн з цукром – різниці в якісному складі не буде.

Кілограм цукру коштуватиме вам 30 гривень, кілограм мальтодекстрина, враховуючи вартість гейнера, – в десятки разів дорожче.

Упевнений, що є гейнери з якісними повільними вуглеводами, проте найпопулярніші продукти від відомих виробників їх не містять.

Знавці спорту говорять – чим більше калорійність, тим більше анаболізм

Для нарощування мускулатури необхідно не тільки споживати підвищену кількість білка, але й велику кількість вуглеводів. Відновлення між тренуваннями теж вимагає енергії. І вуглеводи дають цю енергію.

Ось і п’ють щодня по 200-300 грам гейнера новачки, та й не тільки.

Однак відновлення між тренуваннями не вимагає шалених доз швидких вуглеводів, якими себе і так сьогодні напихають: потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, миттєво всмоктуючись у слизові, швидкі вуглеводи підвищують рівень глюкози в крові майже в 2 рази.

Нераціональне споживання великих доз вуглеводів протягом довгих років може призвести до діабету 2 типу. Тіло в швидких вуглеводах в таких обсягах немає потреби поза тренування або навантаження.

Підшлункова залоза – це завідувач доладним. Коли товару багато, ми його відвозимо на склад. Підшлункова виділяє багато інсуліну, і більше половини випитого гейнера йде не на відновлення, а в жирові тканини. І через годину доступної енергії вже немає знову, тому що інсулін різко знижує глюкозу в крові.

Як тільки ми депонуємо глюкозу в жирову тканину, то тут вже вивільнити її буде складніше. Та й навіщо спершу складовати, а потім вивільняти з жирової тканини? З вуглеводами з низьким ГІ такого не відбувається.

У стрибків цукру на них немає. А на гейнері масонабор у любителів – це жиронабір. Правильне відновлення вимагає повільних вуглеводів.

На відміну від швидких, повільні не підвищують різко рівень цукру в крові, отже, стрибків цукру немає.

Правильний гейнер

В цьому випадку підшлункова залоза не перевантажується, жиру набирається менше. Відновлення йде якісно.

До того ж, можна тільки дивуватися на «просунутих качків», які вважають абсолютним злом продукти з глікемічним індексом меншим, ніж у цукру або мальтодекстрину: білий хліб, булки, макарони, – але не цураються того, щоб як мінімум третину споживаних вуглеводів брати з практично цукру. Логіка не простежується, чи не так?

Висновки

Leave comment