М’ясо нутрії: користь і шкода для людини, калорійність

М’ясо займає важливу частину повсякденного раціону. Але не всі сорти знаходяться на одному щаблі за поширеністю. М’ясо нутрії, незважаючи на всі свої переваги й користь, розташоване практично на останньому місці.
Але чи заслужено це місце? Ця стаття розповість про користь і шкоду м’яса нутрії для людини і чи варто його вживати дітям.
Корисні властивості
Проживання болотного бобра в болоті робить його м’ясо з запахом ряби. За смаком воно схоже на кролика і курятину. Такого запаху не зустрінеш у нутрії, вирощеній людиною. Найціннішими його властивостями вважають великий вміст білка.
Зовнішні дані
Зовні воно має яскравий червоний колір, що схоже на яловичину. Має багато дрібних жирових прошарків, такий склад при приготуванні робить його дуже соковитим.
- Віднесено до дієтичних сортів і особливо популярно стало в Південній Америці, а в європейських країнах – це делікатес.
Кому корисно
Солі натрію тут зведені до мінімуму. Велика користь людям із захворюваннями щитовидної залози, при нестачі йоду – тут його дуже багато, і він добре засвоюється.
М’ясо нутрії для дітей
Багатьох мам цікавить питання щодо застосування м’яса нутрії в дитячому віці і з якого віку його можна починати давати. Далі розглянемо користь і шкоду м’яса нутрії для дітей, а також вікові рекомендації.
М’ясо є гіпоалергенним і належить до категорії дієтичних. Всі дієтологи і педіатри дозволяють годувати їм дитину.
Звичайно, першим м’ясним прикормом для дитини повинна бути телятина, а далі, після адаптації до одного прикорму, меню можна трохи розширити.
Користь вітамінів
Величезна користь м’яса нутрії для дитини. Користь цього м’яса в його унікальному складі.
- Варто тільки оцінити, скільки доводиться корисних компонентів на 100 грамів цього продукту: рибофлавін (В2) – 0,22 мг, ретинолу ацетат (А) – 0,06 мг, біотин (Н) – 0,01 мг, фолацін (В9) – 12,5 мг; токоферол (Е) – 0,94 мг; тіамін (В1) – 0,06 мг.
Макроелементи
Безмежно велика палітра макроелементів: на 100 г продукту припадає: фосфор – 236,8 мг, магній – 24,8 мг, натрій – 50,8 мг, калій – 347,7 мг, кальцій – 14,9 мг.
Мікроелементи
Не менш багата палітра мікроелементів: фтор – 103,4 мкг, селен – 26,6 мкг, цинк – 2,6 мг, мідь – 151,1 мкг, йод – 5,3 мкг, залізо – 6,9 мг, кобальт – 15,0 мкг, марганець – 26,0.
Цілющі властивості
Існує користь м’яса для організму людини, представлені його наступні цілющі властивості.
Для імунітету
Наявність в продукті амінокислотної структури, вже оптимізованої, здатне підвищити захисні сили організму, тому показано особам у період відновлення після важких захворювань і зі зниженим імунітетом.
При проблемах з боку серцево-судинної системи
Унікальна структура може навіть звільняти судини від холестеринових бляшок, на що здатний не кожен медичний препарат. Але в такому разі споживання м’яса має бути постійним.
Для пацієнтів із захворюваннями нирок і печінки
Особлива користь м’яса болотного бобра для осіб із захворюваннями печінки та нирок.
Так як їм дуже важливо споживати білки, через розлади переробка не завжди відбувається вчасно і без наслідків. Це не про це м’ясо, тут і багато білка, і засвоюється він легко й швидко.
Для лікування недокрів’я
Недокрів’я, анемія і стан анемії можна виправити, якщо додати в раціон цей вид м’яса. Багато випадків взагалі не вимагатимуть прийом залізовмісних препаратів, якщо своєчасно скоригувати дієту пацієнта.
Кому особливо необхідний продукт?
- Жінка, яка годує дитину грудьми, повинна забезпечувати себе і дитину всіма мінералами та вітамінами – тому варто звернути увагу на такий продукт.
- Також в зоні ризику опиняється вагітна жінка і чоловік, який займається спортом.
Що дасть регулярний прийом
За проведеними дослідженнями ще в 70-х роках встановлено такі моменти, які можуть бути результатом регулярного вживання цього м’яса: зміцнення серцевого м’яза, стабільне зниження рівня холестерину, зниження артеріального тиску, підвищення проникності судин (зокрема кровоносних), зміцнення їх стінок, підтримання стабільної роботи нервової системи, відновлення нормального психоемоційного стану, позбавлення від гастриту (зокрема зниженої секреції).
Поживна цінність
Поживна цінність продукту, як і більшості, буде змінюватися в залежності від способу його приготування.
Якщо сире м’ясо має 150-190 кілокалорій, то після варіння – 161 ккал, після гасіння – 163 ккал, а після смаження – 215.
Шкода є?
Насправді сказати, що це шкода – неправильно. Все добре споживати в нормі. Ось чому не потрібно їсти нутрію кожен день, а варто розбавляти меню цим продуктом кілька разів на тиждень.
З обережністю слід ставитися до такого продукту людям з подагрою та всім, у кого є проблеми з сольовими обмінами. Але це швидше виняток, ніж шкода.
Фото м’яса нутрії
Будь ласка, зробіть репост.
М’ясо нутрії: користь і шкода для людини, лікувальні властивості жиру
М’ясо нутрії по достоїнству оцінили дієтологи всього світу. В Україні, незважаючи на цілющі властивості і поживні якості продукту, до нього зберігається зневажливе ставлення. Потенційних покупців відштовхує ідея спробувати м’ясо звірка і побоювання підхопити захворювання.
Смак і вигляд
Зовні тушка нутрії схожа на кроликову, але відрізняється більш темним кольором м’якоті. Неповторні властивості нутрятіни пояснюються високим вмістом білків.
За смаковими характеристиками продукт не гірше яловичини або курятини. У м’ясі особин, що мешкають у диких умовах та провідних напівводний спосіб життя, присутній слабовиражений рибний запах і присмак. У тварин, вигодуваних у штучних умовах, такі відмінності не спостерігаються.
Виняткова цінність нутрятіни – в неповторному хімічному складі. У м’ясі мала кількість шкідливих солей натрію і високий відсоток йоду, який благотворно впливає на щитовидну залозу.
Нутрятіна прекрасно засвоюється організмом завдяки рівномірно розподіленим прошаркам жиру всередині м’язових тканин.
Склад і калорійність м’яса
Енергетична і харчова цінність м’яса полягає в унікальній комбінації мінералів і інших нутрієнтів. У м’якоті міститься безліч необхідних організму корисних речовин.
Хімічний склад, що міститься в 100 грамах продукту:
- білки – 20,8 г;
- жири – 4,7 г;
- вода – 67-71 г;
- зола – 0,98 г
Вміст калорій обумовлено способом приготування:
- сира нутрятіна з кістками – 140 ккал;
- сирий продукт без кісток – 150 ккал;
- варений – 160 ккал;
- тушкований – 63 ккал;
- смажений – до 215 ккал.
Калорійність продукту і кількість білка в порівнянні з іншими дієтичними видами м’яса:
м’ясо | Білки,% | Ккал на 100 г продукту |
індик | 20,1 | 262 |
курка | 20 | 178 |
кролик | 20,8 | 175 |
нутрія | 23,9 | 150 |
Будь-яке м’ясо з точки зору засвоєння людським організмом – важкий продукт. У складі нутрятіни міститься линолієва кислота, яка бере активну участь в метаболізмі.
Користь м’яса нутрії в тому, що воно легко засвоюється і перетравлюється організмом. Продукт завдяки хімічному складу легко піддається кулінарній обробці.
Нутрятіна здатна порадувати і здивувати навіть гурманів.
Користь і шкода нутрятіни
Був розроблений алгоритм змісту звірків в клітинах. Практика показала, що тварини дуже охайні і вимогливі до умов утримання.
Нутрії відмовляються вживати в їжу зіпсовану їжу або брудну траву. Якщо зміст гризуна не відповідало санітарним та іншим правилам, то продукт замість користі принесе шкоду.
Наприклад, нутрії, випущені в дикий водоймище, ризикують підхопити кишкову лямблії.
Тваринам, вирощеним на фермах, практично ніколи не дають біостимулятори і гормони, що прискорюють набір м’язової маси. Тому нутрятіна є екологічно чистим продуктом. Своєчасна вакцинація звірків і дотримання санітарних норм не допускає зараження паразитами.
користь
Нутрятіна необхідна людям, які знаходяться на дієтичному харчуванні. Про те, наскільки корисно м’ясо нутрії, свідчать наступні факти про його дії на організм людини:
- благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи;
- покращує імунітет;
- стабілізує стан нервової системи;
- нормалізує процеси травлення.
До корисних властивостей м’яса нутрії відносяться:
- Відмінне засвоювання організмом, тому медики радять вживати продукт людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
- Споживання нутрятіни допомагає виведенню холестерину і зміцнює кровоносну систему.
- Рекордне вміст білка дозволяє набирати м’язову масу швидше, ніж при вживанні інших м’ясних продуктів. Тому нутрятіна корисна спортсменам, людям з дефіцитом ваги, вагітним і годуючим жінкам.
- Печінка, серце і нирки звірка наділені поживною цінністю. З’ївши їх, людина насичує організм великою кількістю мікроелементів і амінокислот.
- Високий вміст амінокислот зміцнює імунітет, тому м’ясо корисно в післяопераційний період, під час відновлення після важкої хвороби.
Шкода і протипоказання
Користь м’яса звірка давно не викликає сумнівів у дієтологів. Але необхідно знати, що їдять нутрію тільки після тривалої термічної обробки. Перед вживанням потрібно впевнитися, що блюдо пройшло ретельну термообробку. В іншому випадку їжа може завдати шкоди. Щоб не придбати тушку зараженої особи, купувати нутрятіну потрібно у перевірених постачальників.
М’ясо нутрії не зашкодить здоровій людині. Протипоказанням до вживання служать алергічні реакції і порушена кислотність шлунка. Потрібно пам’ятати, що людям, які страждають на подагру, не рекомендується їсти нутрятіну.
Лікувальні властивості жиру нутрії
Дієтологи радять перед приготуванням страв з м’яса видаляти жир і харчуватися виключно пісною частиною. Тушка нутрії є винятком. Жир тваринного легко засвоюється травною системою завдяки вмісту лінолевої кислоти.
Продукт підійде людям, які страждають від ожиріння, захворювань серцево-судинної системи і підвищеного артеріального тиску.
Наприклад, свинячий жир плавиться при 50 градусах, що майже в 2 рази більше, ніж температура плавлення нутряного жиру. Така різниця дозволяє продукту, отриманому від нутрії, знижувати рівень холестерину.
Лікувальні властивості нутряного жиру давно використовуються в медицині. При можливості варто запастися цим незамінним продуктом, який допоможе при боротьбі з різними захворюваннями:
- Жир нутрії ефективно справляється з нежиттю. Для цього потрібно змастити кожну ніздрю і ділянку особи біля носа. Такий засіб позбавить від застуди протягом пари днів.
- Втираючи продукт в область грудної клітини і лопаток, можна полегшити стан при бронхіті і запаленні легенів. Після процедури слід утеплитися вовняним одягом.
- Запалене горло відновиться після зігріваючих компресів на основі жиру.
- Продукт має прекрасні загоюючі якості і впорається з лікуванням ран і тріщин на шкірі.
- Використовуючи жир в якості крему, можна боротися з проблемою сухості шкіри рук.
Навряд чи нутрятіна наблизиться за популярністю до свинини або телятини. Але заради унікальних лікувальних і дієтичних властивостей слід іноді включати його в меню.
За висновком дієтологів, нутрієве м’ясо в дитячому харчуванні стане цінною добавкою в раціоні малюка. Його радять вводити в якості прикорму, коли дитина вже спробував телятину. Рекомендований вік – 7-8 місяців. Для самих маленьких дітей найбільшу користь принесе печінка нутрії. Денна норма для дітей молодшого віку – до 100 г, для підлітків – до 150 г.
Щоб нутрятіна принесла тільки користь, потрібно купувати її у продавців, які мають відповідні документи від ветеринарної служби. Заборонено вживати в їжу м’ясо диких особин. При обробленні тушки важливо не проколоти сечовий міхур. Якщо це станеться, тушка придбає неприємний аромат, від якого неможливо позбутися. Будь-які страви з нутрятіни повинні пройти ретельну термообробку.
М’ясо нутрії – користь і шкода
М’ясо нутрії вже давно славиться своїми харчовими і лікувальними властивостями. Це продукт харчування майже не має протипоказань. Він підходить для харчування дітей, вагітних і жінок, що годують.
Нутрієве м’ясо не дуже популярно в Україні. Адже нутрія є гризуном, сильно нагадує щура, і не кожному захочеться їсти його м’ясо.
Проте варто знати, чим корисний даний продукт і чи може він принести шкоду.
Що це таке
Нутрія є гризуном, провідним нічний спосіб життя. Їх початковим ареалом була Південна Америка. Але пізніше тварину стали розводити і на інших континентах через цінне і дороге хутро. Звірятко харчується рослинами, що ростуть біля водойм. Набагато рідше – молюсками і п’явками.
В середині минулого століття м’ясо нутрії було схвалене Державною санітарною інспекцією. Воно було офіційно визнано дієтичним продуктом. Також воно володіє відмінними смаковими якостями. Однак, забобони все ще сильні. Розглянутий продукт більш поширений в європейських країнах.
В Японії він вважається справжнім делікатесом.
М’ясо нутрії має ніжний смак і досить соковите. Якщо звір жив в природному середовищі існування, продукт може бути з легким рибним присмаком. За останньою якістю воно перевершує навіть кролятину. Продукт має приємний аромат. У нього тонкі волокна. За кольором схоже на яловичину. Смак є чимось середнім між курячим м’ясом і телятиною.
користь
Нутрієве м’ясо за харчовою цінністю та хімічним складом мало чим поступається кролятині. У ньому присутнє унікальне поєднання речовин, необхідних для нормального функціонування людського організму. В даному продукті мало натрієвих солей, що робить його особливо цінним продуктом харчування.
М’ясо нутрії дуже багато:
- Комплексом вітамінів – серед них А, група В, С, Е та інші.
- Мінеральними речовинами – калієм, магнієм, кальцієм, селеном, залізом, цинком, фтором, йодом.
- золою.
- Жирами і повноцінними білками (в тому числі, амінокислотами – триптофан, лізин, валіном і треонін).
Калорійність буде прямо залежати від способу приготування. У сирому продукті міститься близько 140-150 калорій, вареному і тушкованому – 160-165, в смаженому – 215.
Лікарі рекомендують вживати в їжу м’ясо нутрії для профілактики і лікування різних захворювань. Особливу користь воно приносить дітям і підліткам, вагітним і годуючим. Для людей, що займаються спортом, цей продукт просто незамінний. Адже він має досить збалансований склад, завдяки якому організм отримує всі необхідні речовини.
Можлива користь м’яса нутрії полягає в наступному:
- Допомагає полегшити стан при порушеннях травлення, цукровому діабеті, склерозі і патологіях печінки і нирок.
- Усуває сонливість і безсоння.
- Покращує роботу нервової системи і підвищує стресостійкість.
- При гіпертонічній хворобі нормалізує кров’яний тиск.
- Відмінно бореться із залізодефіцитною анемією.
- Покращує обмінні процеси і сприяє зниженню ваги.
- Нормалізує рівень холестерину.
- Продовжує молодість шкіри, надаючи на неї сприятливу дію.
- Збільшує м’язову масу і загальну витривалість.
- Сприяє зміцненню серцевого м’яза.
- Покращує роботу опорно-рухової системи.
- Попереджає розвиток захворювань щитовидної залози.
- Нормалізує функціонування травної системи.
- Особливо рекомендується до включення в раціон при гастриті зі зниженою секреторною функцією і виразкової хворобі.
- Є легкозасвоюваним продуктом і не викликає відчуття тяжкості в шлунку.
Всі названі корисні якості зберігаються і після термічної обробки. З вищесказаного випливає, що м’ясо нутрії є універсальним харчовим продуктом. Він підходить майже всім. Однак, в деяких випадках можливо шкідливий вплив на здоров’я людини.
Шкода
Незважаючи на очевидну користь м’яса нутрії, в окремих ситуаціях варто обмежити його вживання в їжу або зовсім відмовитися від нього. Це допоможе уникнути погіршення стану здоров’я і потенційної шкоди.
Не слід надмірно захоплюватися продуктом при:
- Індивідуальній непереносимості (іноді зустрічається).
- Гастриті з підвищеною кислотністю.
- Також при зловживанні зростає небезпека розвитку подагри.
Також продукт здатний нашкодити при:
- Недостатній термічній обробці будь-якого виду м’яса (і диких, і вирощених на фермах) – ймовірне зараження трихінельозом через живучих у сирому продукті черв’яків-паразитів.
- Існує ризик лямбліозу – тому заборонено пробувати сирий фарш. Не можна нехтувати тривалою тепловою обробкою і вибором правильної температури для приготування.
Можна зробити висновок, що м’ясо нутрії іноді може принести більше шкоди, ніж користі. Щоб мінімізувати негативний вплив продукту, потрібно запам’ятати кілька порад і дотримуватися їх.
Поради і як правильно вживати
- По-перше, варто віддавати перевагу м’ясу звірків, вирощених в неволі. При розведенні цих тварин обов’язково проводиться вакцинація. І заразитися чим-небудь практично неможливо.
- По-друге, при наявності відносних протипоказань необхідно обмежити вживання цього м’яса. В іншому випадку, замість користі можна завдати шкоди здоров’ю.
- По-третє, не слід замінювати цей продукт іншими видами м’яса. Адже повноцінне і збалансоване харчування передбачає різноманітність. Саме остання сприяє отриманню всіх потрібних вітамінів, мінералів, амінокислот і інших необхідних речовин і елементів.
- По-четверте, допустиме добове споживання м’яса нутрії для дитячого харчування складає 100 грам. Для дорослих порцію можна збільшити, за умови відсутності протипоказань.
Висновок
М’ясо нутрії володіє безліччю корисних властивостей. Воно є незамінним в лікувальному, дієтичному і дитячому харчуванні. Продукт можна їсти майже всім.
Головне, вибирати тушки тварин, яких виростили на фермі, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження паразитами. Також не варто вживати надмірну кількість цього м’яса.
І тоді розглянутий продукт приноситиме виключно користь.
М’ясо нутрії: користь і шкода
На території сучасної України м’ясо нутрії визнали придатним для споживання в їжу в 1961 році. Пізніше, в НДІ хутрового звірівництва і кролівництва, була проведена професійна дегустація, в ході якої було встановлено, що цей продукт значно перевершує за своїми смаковими і поживними властивостями яловичину і кролятину.
Сьогодні м’ясо нутрії вважається делікатесом в більшості країн світу. На основі цього продукту готують другі страви, супи, гарячі і холодні закуски. Фарш з м’яса нутрії використовують для приготування плову, котлет, начинки для пельменів, голубців, пиріжків, біляшів, пирогів і чебуреків. Крім цього, з філе болотного бобра виходить дуже соковитий і смачний шашлик.
Харчова цінність м’яса нутрії і вітаміни в його складі
Харчова цінність м’яса нутрії (100 г):
- 4,716 г жирів;
- 23,919 г білків;
- 70,816 г води;
- 0,981 г золи.
Вітаміни в м’ясі нутрії (в 100 г):
- 0,058 мг тіаміну (B1);
- 0,941 мг токоферолу (E);
- 12,496 мкг фолацина (B9);
- 0,009 мкг біотину (H);
- 0,439 мг пантотенової кислоти (B3);
- 0,061 мг ретінолового еквівалента (A);
- 0,216 мг рибофлавіну (B2);
- 1,978 мг аскорбінової кислоти (C);
- 124,916 мг холіну (B4);
- 7,811 мкг кобаламина (B12);
- 1,857 мг ніацінового еквівалента (PP).
Калорійність м’яса нутрії і страв на його основі
- Калорійність сирого м’яса нутрії – 148,911 ккал.
- Енергетична цінність відварного м’яса нутрії – 161,132 ккал.
- Калорійність смаженого м’яса нутрії – 214,989 ккал.
- Енергетична цінність тушкованого м’яса нутрії – 162,716 ккал.
Корисні мікро- і макроелементи в м’ясі нутрії
Мікроелементи в складі м’яса нутрії:
- 6,878 мг заліза;
- 14,872 мкг кобальту;
- 26,002 мкг марганцю;
- 151,112 мкг міді;
- 2,587 мг цинку;
- 5,314 мкг йоду;
- 103,443 мкг фтору;
- 26,579 мкг селену.
Макроелементи в м’ясі нутрії:
- 347,656 мг калію;
- 14,871 мг кальцію;
- 24,798 мг магнію;
- 50,814 мг натрію;
- 236,772 мг фосфору.
Корисні властивості м’яса нутрії
- М’ясо нутрії – легкозасвоюваний продукт, який не залишає відчуття тяжкості в шлунку. Вміщені в ньому корисні сполуки підсилюють вироблення травних ферментів, сприяють підвищенню апетиту і нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
- Речовини, присутні в складі цього продукту, зміцнюють імунний захист організму, допомагають йому протистояти інфекціям. Дієтологи рекомендують людям, які відновлюються після виснажливих хвороб, включати в раціон приготовані на його основі страви не менше одного разу на тиждень.
- М’ясо нутрії – природне джерело тваринного білка з оптимальною амінокислотною структурою, а також речовин, які сприяють підвищенню сили і витривалості. Приготовані з нього страви корисні спортсменам і людям, зайнятим важкою фізичною працею.
- Регулярне споживання страв з м’яса нутрії дозволяє прискорити процеси виведення надлишків холестерину з організму. Завдяки цьому значно знижується ризик розвитку атеросклерозу і інших кардіологічних захворювань.
- М’ясо нутрії – це маложирний продукт, що характеризується низькою енергетичною цінністю. Приготовані з нього страви можна включати в дієтичне меню при лікуванні ожиріння.
- У стравах з м’яса нутрії міститься широкий спектр вітамінів групи B і інших сполук, що зміцнюють нервову систему і усувають порушення в її роботі. Тому дієтологи радять людям, які відчувають психоемоційні перевантаження і постійно знаходяться в стані стресу, включати їх у раціон не рідше одного разу на тиждень.
- Регулярне споживання цього продукту допомагає справлятися з сомнологічними порушеннями (підвищеною сонливістю вдень, безсонням, частими пробудженнями, снохожденням та ін.).
- У складі м’яса нутрії містяться лінолева кислота, вітамін E та інші сполуки, які позитивно впливають на стан шкіри, волосся і нігтів, уповільнюючи процеси старіння організму.
- М’ясо нутрії – гіпоалергенний продукт, дуже рідко призводить до розвитку алергічних реакцій. З цієї причини педіатри дозволяють включати цей продукт у відварному і подрібненому вигляді до складу штучного прикорму для немовлят.
- М’ясо нутрії є багатим джерелом селену та інших речовин, що регулюють процеси вироблення тиреоїдних гормонів. Дієтологи рекомендують людям, які страждають від захворювань щитовидної залози, доповнювати свій раціон стравами на його основі.
- Вітаміни групи B і інші сполуки, що входять до складу м’яса нутрії, активізують метаболічні процеси в організмі, запобігаючи розвитку обмінних порушень.
- М’ясо нутрії корисно людям, які страждають від гіпертонії. Присутні в його складі речовини здатні регулювати артеріальний тиск.
- М’ясо нутрії – багате джерело заліза та інших речовин, здатних регулювати роботу системи кровотворення. Страви з нього корисні людям з недокрів’ям.
Користь нутрієвого жиру
- У жирі нутрії міститься не менше 61% ненасичених жирних кислот.
- У народній медицині цей продукт використовують для лікування риніту. Розтопленим жиром змащують носові ходи, зовнішню частину носа, щоки, лоб у надбрівних дуг. Через півтори години засіб змивають теплою водою. Процедуру повторюють щодня аж до повного зникнення нежиті.
- Жир нутрії використовують замість масла при проведенні масажу грудної клітки, хребта і подлопаточної області, що полегшує симптоми бронхіту і запалення легенів. Після закінчення процедури хворого загортають теплою хусткою з натуральної вовни.
- При болях у горлі на шию накладають теплий компрес, приготований з використанням підігрітого нутрієвого жиру.
- Жир нутрії має регенеруючі і пом’якшуючі властивості. Мазі на його основі використовують як зовнішній засіб при лікуванні ран, тріщин на шкірі, опіків, обморожень. Поряд з цим його застосовують як зволожуючий засіб для рук.
- У народній медицині нутрієвий жир використовують для лікування псоріазу, екземи та інших дерматологічних захворювань. Засіб наносять на уражену ділянку і залишають на 4-5 годин.
Протипоказання і шкоду м’яса нутрії
- Єдиним протипоказанням до споживання страв з нутрії є індивідуальна непереносимість. Особам, у яких раніше була виявлена алергія на інші види м’яса, слід споживати їх обережно, уважно стежачи за реакцією організму.
- М’ясо нутрії – сприятливе середовище для розмноження трихінел. Саме тому споживати його в їжу можна тільки після ретельної термічної і кулінарної обробки.
- Зловживання м’ясом нутрії – один з факторів, що сприяють розвитку подагри.
М’ясо нутрії – користь, шкода і калорійність
Для початку розглянемо корисні властивості, яких, треба зауважити, досить багато.
Чим корисне м’ясо нутрії?
- М’ясо нутрії відноситься до класу дієтичних продуктів, тому його з упевненістю можна застосовувати в профілактичних цілях для лікування деяких харчових розладів або в тих випадках, коли потрібно строго стежити за калорійністю харчування.
- Жири нутрії містять ліноленову кислоту, а також багато ненасичених жирних кислот, які є дуже корисними для організму. Таке унікальне поєднання жирів вигідно відрізняє м’ясо нутрії від м’яса, наприклад, яловичини або свинини.
- Очевидною перевагою дієтичного м’яса нутрії є також той факт, що воно відносно легко перетравлюється людським організмом, що, знову ж таки, говорить про те, що цей продукт буде корисний тим, хто відчуває будь-які труднощі, наприклад, з роботою шлунка.
- Деякі експерти довели, що регулярне харчування, в раціоні якого є м’ясо нутрії, здатне знизити рівень холестерину в крові, поліпшити роботу кишечника, відновити нервову систему, а також знизити ризик серцево-судинних захворювань у людини.
Як бачите, м’ясо нутрії володіє багатьма корисними властивостями, тому не варто боятися вживати його в їжу. Крім цього, хоч це м’ясо і вважається дієтичним, воно має дуже приємний смак, а готувати його можна всіма доступними способами, наприклад, смажити або варити, тушкувати або готувати у вигляді шашлику.
Вміст білків і калорійність м’яса нутрії
Варто відзначити, що м’ясо нутрії відрізняється високим вмістом білка. Так на 100 г продукту припадає близько 20% чистих білків, що приблизно дорівнює змісту білків, наприклад, у яловичині. Що стосується калорійності, то значення будуть такими: на 100 г припадає 18 г протеїнів, 4 г жиру, 4 г сирої золи. До складу цього продукту також входить велика кількість різних вітамінів, амінокислот і корисних мікроелементів. Унікальне поєднання легкості і корисності дозволяє призначати м’ясо нутрії як для профілактики харчових розладів, так і для зміцнення загального імунітету людини.
Шкода м’яса нутрії
Будь-які негативні ефекти від вживання цього м’яса в їжу не виявлені, тому можна з упевненістю сказати, що в ньому більше користі, ніж шкоди. Головне – не переїдати!
Де купити м’ясо нутрії?
Купити м’ясо нутрії за вигідною вартістю ви можете на нашій дошці оголошень. Там же ви можете порівняти ціни на м’ясо нутрії в великих містах України та Казахстану.
Нам важливо знати вашу думку – вам сподобалася ця стаття?
Користь і шкода м’яса нутрії, калорійність, корисні властивості і протипоказання
Нутрія або болотний бобер – один з найбільших гризунів, вага дорослого звірка досягає 12 кг. У дикому вигляді водяться в Південній Америці, ведуть напівводний спосіб життя, селяться на берегах тихих річкових заплав і стоячих водойм.
Дикі нутрії шкоди людині не приносять. Місцеві жителі здавна полювали на цих гризунів, а пізніше їх одомашнили.
Розводять переважно заради хутра: існують породи з чорним, коричневим, білим, лимонним і ще більш незвичайними варіаціями забарвлення. В європейських країнах нутрятіна вважається делікатесом.
В Україні м’ясо нутрії вживається дуже рідко і сприймається як екзотика. Цьому є кілька причин.
Розведення нутрій менш популярне, ніж кролівництво, і м’ясо надходить для продажу в обмежених кількостях. Зовні звір нагадує водяну щура, тому багатьом нашим співвітчизникам складно подолати психологічний бар’єр.
Продукт не з дешевих, хоча вартий уваги, адже він дуже смачний і корисний.
Охолоджені та заморожені тушки нутрій бувають у продажу на ринках і в м’ясних магазинах.
Продавці на ринку залишають на одній або обох задніх лапках тушки шкурку з хутром. Це робиться, щоб у покупця не залишалося сумнівів у видовій приналежності майбутнього делікатесу.
Якщо хутра на лапках немає, від покупки краще утриматися, адже немає ніякої гарантії, що вам не пропонують тушку кішки.
Відрізнити нутрію, кота і кролика за кольором м’язової тканини без належного досвіду нереально.
На тушці не повинно бути синців і гематом, забарвлення – рівномірне. У розрізі – колір від яскраво-червоного до коричнево-червоного.
Жир – білий або рожево-кремовий у молодих тварин або майже помаранчевий у старих. На тушці має бути поставлено тавро ветеринарної служби (біля лопаток).
У тушки не повинно бути сторонніх запахів, поверхня не липка і не слизька, пружна.
Охолоджене м’ясо зберігається не більше 2 діб, заморожене – до 2 місяців. На етикетці має бути вказана дата фасування.
Чим корисна малина для організму? Рекомендуємо прочитати нашу статтю.
Про корисні властивості і протипоказання листя червоної смородини розповість дана публікація.
Чим корисна полуниця для жінок? Відповідь на питання шукайте в цьому матеріалі.
до змісту ↑
Хімічний склад і калорійність
Нутрятіна відноситься до тонковолокнистих сортів, вона ніжна, добре перетравлюється. При дотриманні умов утримання звірів продукт не має ніяких сторонніх запахів.
Єдина його особливість – специфічний аромат мускусу, що подобається далеко не всім.
Вміст білка наближається до 21%, калорійність оцінюється в межах 150-230 ккал, в середньому – близько 190 ккал.
Вміст жиру не перевищує 5 г/100 г продукту, за основними характеристиками нутрієвий жир близький до свинячого. Він рівномірно розподілений між м’язовими волокнами. Нутрятіна відноситься до так званих мармурових сортів.
У м’ясі болотного бобра майже не містяться вуглеводи. Його вживання в їжу не позначається на рівні цукру в крові. Це важливо для людей з діагностованим цукровим діабетом або іншими порушеннями вуглеводного обміну.
Продукт містить вітаміни групи В, Е, А, РР, вітамін D, унікальний комплекс мікроелементів. Інтенсивне забарвлення м’язової тканини пов’язане з високим вмістом біологічно активного заліза.
Нутрятіна багата калієм і магнієм, фосфором, цинком. Вміст незамінних амінокислот наближається до оптимального.
до змісту ↑
Корисні властивості
до змісту ↑
Чи корисно м’ясо нутрії? Завдяки високому вмісту легкозасвоюваного білка нутрія – цінний продукт для харчування спортсменів. Його рекомендують людям, зайнятим важкою фізичною працею, у період реабілітації після важких захворювань і в інших випадках, коли показана високобілкова дієта.
- Завдяки унікальному мікроелементному комплексу і збалансованому амінокислотному складу м’ясо цих звірків не має обмежень у вживанні, виключаючи тільки людей з індивідуальною непереносимістю м’ясних продуктів.
- Медичною практикою підтверджено благотворний вплив цього продукту при цукровому діабеті, атеросклерозі, захворюваннях нирок і органів травної системи.
- Кардіологи рекомендують нутрятіну для зміцнення судинних стінок, стабілізації артеріального тиску при гіпертонічній хворобі.
Чим ще корисно м’ясо нутрії? Доведено його ефективність в нормалізації ліпідного обміну, що важливо для людей, які знаходяться в групі підвищеного кардіологічного ризику.
- Високе вміст легкозасвоюваних сполук заліза корисно при анеміях різного походження, включаючи наслідки масової втрати крові, анемію під час вагітності.
- При систематичному вживанні нутрієвого м’яса зміцнюється імунітет.
- Продукт легко перетравлюється, швидко переміщається по шлунково-кишковому тракту, не провокуючи метеоризм і інші розлади травлення.
- Завдяки цій особливості дієтологи рекомендують його при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, під час вагітності, коли у майбутньої матері можуть спостерігатися розлади травлення.
- Нутрятіну поряд з кроликом і куркою можна включати в дієту, рекомендовану після загострення виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки.
Нутрієве м’ясо підвищує стресостійкість. Нутрятіна корисна людям, робота яких пов’язана з високим рівнем стресу, супроводжується сильним нервовим напруженням, емоційними перевантаженнями.
При регулярному помірному вживанні м’яса болотного бобра можливо усунення розладів сну, сонливості в денний час, снохождения, безсоння. При сомнологічних порушеннях вживати страви з нутрії потрібно хоча б раз на тиждень.
Дуже корисний жир цього гризуна. На відміну від яловичого і свинячого він плавиться при більш низькій температурі, що вказує на високий вміст поліненасичених жирних кислот, необхідних організму.
Тугоплавкі жири підвищують вміст холестерину в крові, легкоплавкі такої небезпеки не представляють. При цьому засвоюваність жиру нутрій нічим не гірша, ніж свинячого та яловичого.
Жир добре зволожує шкіру, має ранозагоювальні властивості. Він використовується як зовнішній засіб при лікуванні простудних захворювань.
Виходячи з цінних властивостей, дієтологи рекомендують включати нутрятіну в раціон дітей і підлітків, у період вагітності та годування груддю, людям похилого віку, особам, які страждають хронічними захворюваннями, спортсменам.
до змісту ↑
Для дітей
Перший м’ясний прикорм вводиться в меню дитини не раніше ніж через три місяці після каш, овочів і фруктів, тобто приблизно з семимісячного віку.
Ідеальне м’ясне сировину для дитячого харчування – дієтичне, гіпоалергенне, оскільки легко перетравлюється, обов’язково тонко подрібнене для полегшення травлення.
- За поєднанням якостей нутрієве м’ясо не поступається кролячому – загальновизнаному лідеру серед дієтичних продуктів.
- У м’ясі болотного бобра містяться незамінні амінокислоти, необхідні в період активного росту та розвитку організму.
- Дитяче харчування з нутрії легко перетравлюється, не викликає алергічних реакцій (крім рідкісних випадків індивідуальної непереносимості).
- Важливий і факт вмісту поліненасичених жирних кислот, активно включених в обмінні процеси.
- Нутрятіна – один з корисних продуктів для дитячого харчування, який поки що не отримав широкого поширення.
Щодо поширена практика прикорму на основі цього продукту в межах Кубані. Мами шукають постачальників самостійно, обумовлюючи, що шукають м’ясо для зовсім маленької дитини.
до змісту ↑
Потенційна небезпека, протипоказання
Єдине протипоказання до вживання нутрятіни – алергічні реакції на м’ясні продукти.
Надмірне захоплення м’ясними продуктами провокує подагру, але це стосується всіх видів м’яса, не виключаючи нутрієве.
При правильному змісті нутрій продукт не є небезпечним, але теоретично гризуни, які мають доступ до відкритих водойм, можуть бути переносниками лямбліозу. Крім цього, свіже м’ясо – ідеальне середовище для розмноження трихінел.
Потенційна небезпека зараження паразитами усувається при тепловій обробці, але це відноситься до будь-якого виду продукції тваринного походження.
Оскільки болотний бобер – хутровий звір, а м’ясо – «побічний продукт» шкуркового виробництва, при їх вирощуванні не застосовуються стимулятори росту.
Штучна стимуляція погіршує якість шкурки. В результаті нутрія виявляється безпечнішою в порівнянні з м’ясом бройлерної птиці або інших тварин м’ясних порід.
Ризики при включенні цього продукту в меню не виявлені. Він допускається до вживання практично у всіх видах дієт – від спортивних та лікувальних до спеціально розроблених для корекції маси тіла.
Ви знаєте, чим корисний арахіс для чоловіків? Ми підкажемо! Відповідь на питання шукайте в цій статті.
Лікувальні властивості і протипоказання масла розторопші розглянуті в даному матеріалі.
Про шкоду і користь замороженої стручкової квасолі можна дізнатися з нашої публікації.
до змісту ↑
Рекомендації і норми застосування
Оптимальна кількість м’ясної їжі в добовому раціоні, рекомендоване дієтологами, залежить від віку, статі та роду діяльності.
Дітям до 3 років рекомендується давати не більше 75 г м’яса за день. В віці 4-6 років – 100 г, 7-10 років – 120 г.
У ранній період статевого дозрівання хлопчикам необхідно 140 г м’яса щодня, дівчаткам – 130 г. У віці 14-17 років норма зростає до 150 і 140 г.
Після закінчення процесів активного формування особам, зайнятим у сфері розумової праці, рекомендується повернутися до ранніх підліткових норм. При важкій фізичній роботі фізіологічно обумовлена норма – до 220 г м’ясопродуктів.
Для нутрії немає обмежень по частоті вживання і часу доби, але для різноманітності її потрібно чергувати з птицею і іншими сортами м’яса. В ідеально збалансованому раціоні страви з нутрії можуть з’являтися на столі раз в тиждень.
- При дотриманні дієти будь-якого призначення потрібно дотримуватися приписів лікаря.
- Нутрія придатна для будь-яких видів кулінарної обробки: гасіння, смаження, запікання, приготування бульйонів, відварювання, копчення.
- Підсмажені або копчені м’ясопродукти вже за визначенням не є дієтичними.
Характерна особливість напівводних гризунів – мускусний аромат, ледь вловимий у молодих тварин і інтенсивний у старих, особливо самців. Незвичний запах може здатися неприємним.
Тому перед приготуванням розрізану на порційні шматки тушку рекомендується вимочити не менше години в холодній воді, підкисленій оцтом. Потім можна витримати 12 годин на молоці, промити і приступати до подальшої обробки.
Що приготувати
Нутрію можна готувати за будь-яким рецептом, рекомендованим для приготування кролика, свинини, яловичини або будь-якого іншого виду м’яса.
печеня
Для приготування знадобиться 2 кг м’яса, близько півлітра води, 1 ст. л. оцту, часник, перець чорний мелений і 1-2 ст. л. сметани.
- Тушку порізати на шматочки, замочити в підкисленій оцтом воді для усунення запаху.
- Воду злити, м’ясо обсушити, натерти на смак часником, поперчити, обсмажити до золотистого кольору.
- Після обсмажування гасити в сотейнику на повільному вогні до готовності з невеликою кількістю води, додавши сіль за смаком.
Приблизно за 10 хвилин до готовності додати сметану. Подавати з картоплею, овочами або розсипчастими кашами.
Нутрія в сметані, відеорецепт:
Тушку болотного бобра помити, обсушити, очистити від плівок, залити холодною водою. На сильному вогні довести до кипіння, зняти піну, що утворилася, варити до готовності на слабкому вогні.
Додати кілька горошин чорного перцю, коріння, посолити за смаком. М’ясо кладеться з розрахунку 100 г на порцію.
Нутрієвий бульйон можна подавати з грінками, несолодкими пиріжками або пельменями або використовувати як основу для будь-яких супів.
Тепер ви знаєте все про користь і невеликий шкоду м’яса нутрії для здоров’я.
Розглядати нутрію як заміну традиційним м’ясним продуктам, поки не доводиться. Але воно гідно стати прекрасним і, головне, корисним доповненням раціону.
М’ясо і жир нутрії: користь, шкода і лікувальні властивості
М’ясо нутрії – це дієтичний продукт, рекомендований людям, що мають проблеми з травною системою, а також літнім і дітям. У європейських країнах його відносять до делікатесів.
Він відрізняється прекрасним смаком і багатим хімічним складом. За деякими показниками м’ясо нутрії випереджає телятину.
Стаття розповість, чим корисний цей продукт, чи може він бути шкідливим для здоров’я, і як застосовується жир нутрії.
Склад і калорійність м’яса
Користь м’яса нутрії обумовлена його хімічним складом. У ньому майже 23% білка, який легко засвоюється, а жиру – не більше 4%. М’якоть нутрії, незважаючи на низький вміст жиру, не суха, воно навіть соковитіше, ніж кролятина. Дієтичний продукт рекомендують їсти спортсменам – завдяки йому можна наростити м’язову масу, маленьким дітям і людям похилого віку.
Увага! Калорійність м’яса нутрії змінюється, в залежності від способу приготування. У відварному вигляді в ньому міститься не більше 170 ккал/100 г. При смаженні продукт вбирає в себе масло, тому його калорійність збільшується до 190 ккал.
У складі м’яса болотного бобра присутні вітаміни:
- З – сприяє зміцненню імунної системи, активації фагоцитів;
- фолієва кислота – необхідна жінкам при плануванні вагітності, а також в першому триместрі для нормального формування нервової трубки у ембріона;
- В12 – зміцнює нервову систему, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту;
- В4 (холін) – прискорює метаболізм, стимулює роботу кишечника, печінки і нирок;
- Е – вітамін, який зберігає молодість, формує неспецифічний імунітет;
- РР – виводить поганий холестерин, очищає судини, потрібен для профілактики атеросклерозу і захворювань серця.
Вивчаючи склад м’яса нутрії, варто згадати і мікроелементи, адже вони впливають на здоров’я людини. У ста грамах продукту міститься:
- калію – 347 мг;
- фосфору – 236 мг;
- натрію – 50 мг;
- магнію – 25 мг;
- кальцію – 15 мг;
- заліза – близько 7 мг.
Такий багатий хімічний склад робить цей продукт унікальним. Вживаючи його, людина поповнює запаси вітамінів і мікроелементів в організмі, при цьому не створюючи навантаження на систему травлення.
Користь м’яса нутрії
М’ясо нутрії корисно їсти дітям, так як воно є джерелом легкозасвоюваного білка, який служить основою для будівництва клітин тіла. З цієї ж причини продукт варто вживати тим, хто працює над корекцією фігури.
М’ясо нутрії сприяє очищенню судин від холестерину. Люди похилого віку витягнуть з нього величезну користь, адже з віком збільшується ризик розвитку серцево-судинних захворювань – інфаркту, інсульту, атеросклерозу, гіпертонії. Якщо замінити жирну свинину цим дієтичним продуктом, можна не побоюватися за стан свого здоров’я.
Дієтичне ласощі легко перетравлюється, після його вживання не виникає відчуття тяжкості в шлунку, тому його можна їсти при виявленні виразки або гастриту. Завдяки високому вмісту вітамінів групи В, дієтологи радять включати в раціон страви з нутрії людям, які постійно відчувають стрес. Така їжа допоможе:
- вирішити проблеми зі сном;
- покращити настрій;
- позбутися від почуття тривоги;
- усунути дратівливість.
Вживати страви, приготовані з хутрового звіра, корисно вагітним жінкам і тим, хто тільки планує зачаття. Завдяки фолієвій кислоті, яка присутня в складі м’яса, шанси завагітніти підвищуються, а ризик розвитку внутрішньоутробних патологій знижується.
Даний продукт сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, тому що містить залізо. А ще він не викликає алергію. М’ясо нутрії – джерело незамінних амінокислот, лінолевої і ліноленової. Вони не синтезуються в організмі людини, отримати їх можна тільки разом з їжею.
Увага! Вживаючи м’ясо нутрії, можна скинути зайву вагу, позбутися від стресу і поліпшити роботу травної системи.
Шкода
М’ясо хутрового звіра може виявитися шкідливим, якщо воно не пройшло ретельну термообробку або продукт був несвіжим. Як і будь-які тварини, нутрії можуть страждати різними хворобами, в тому числі бути зараженими паразитами, тому купувати тушку слід у перевірених продавців.
М’ясо нутрії може нашкодити здоров’ю людей, у яких діагностовано подагру. Таким пацієнтам не слід вживати в їжу продукти з високим вмістом білка. В іншому випадку в організмі буде накопичуватися молочна кислота, що викличе біль в суглобах і скутість рухів.
Увага! При виникненні симптомів алергії після вживання страв з нутрії варто виключити продукт з раціону.
Лікувальні властивості жиру нутрії
Хутрові звірі забезпечують людину не тільки дієтичним м’ясом, а й цінним жиром. До його складу входять незамінні кислоти, які організм не здатний синтезувати сам:
Довідка. Жирова тканина болотного бобра має ніжну консистенцію і тане при температурі 30-35 градусів.
Жир нутрії не містить холестерину, його можна вживати навіть людям, що страждають на атеросклероз. Він має лікувальні властивості:
- покращує кровообіг;
- зміцнює серце і стінки судин;
- сприяє розрідженню і відходженню мокротиння з дихальних шляхів;
- допомагає боротися із застудою;
- зміцнює імунітет;
- сприяє регенерації тканин.
Порада! Для профілактики атеросклерозу, інфаркту, інсульту, а також для зміцнення імунітету рекомендується вживати всередину чайну ложку жиру нутрії щодня.
Застосування жиру
Найчастіше жир нутрії використовують для лікування застуди. Продукт має зігріваючу дію і здатний розріджувати густий слиз в бронхах. Також він застосовується при тріщинах на п’ятах. Розглянемо кілька рецептів з використанням жиру болотного бобра.
Лікування кашлю
Для цього невелику кількість продукту нагрівають на водяній бані і наносять на груди і спину. Хворого потрібно добре розтерти до появи легкої червоності. Потім надягають теплий одяг. Процедуру краще робити на ніч, а лікування продовжувати не менше 7 днів.
Увага! Немовлятам можна розтирати стопи ніг жиром нутрії при кашлі та застуді, якщо у дитини не підвищена температура тіла.
при нежиті
Жир нутрії допоможе позбутися від затяжної нежиті. Для цього слід розтопити трохи жиру і змочити в ньому два ватні тампони. Кожен з них вводять в ніздрю на 30 хвилин. При гаймориті допомагають розтирання області чола і перенісся.
Увага! Лікування гаймориту має проводитися під наглядом лікаря. Не можна замінювати ліки, призначені лікарем, народними засобами, краще їх поєднувати.
При болю в горлі
Якщо раптово захворіло горло, можна накласти на передню частину шиї зігріваючий компрес. Для цього знадобиться бинт або марля, складена в кілька разів. Тканина рясно змащують розтопленим жиром і прикладають до хворого місця. Зверху пов’язку накривають целофаном, а потім шию утеплюють пуховою хусткою.
При сухості шкіри і тріщинах
Жир нутрії прекрасно справляється з проблемою сухості шкіри і навіть загоює тріщини на п’ятах. Щоб вирішити цю проблему, ноги спочатку поміщають в таз з теплою водою.
Коли груба шкіра розм’якшиться, її зчищають пемзою, після чого миють стопи з милом. Потім ноги витирають рушником, а п’яти змащують жиром. Процедуру краще робити на ніч.
Щоб не забруднити постільну білизну, надягають бавовняні шкарпетки. Курс лікування – 7 днів.