Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Чи замислювалися ви, яким чином виробнику вдається зробити мармелад? А чи доводилося вам задаватися питанням, як деяким господаркам вдається зварити густе варення? Справа зовсім не в кулінарній майстерності. Досить знати один простий секрет. У фруктах і ягодах містяться пектини. Ці речовини є природними загустителями. В одних плодах вміст пектину більший, в інших – менший. Досить знати, які продукти поєднати для отримання бажаної консистенції.

Якщо варити полуницю з додаванням соку червоної смородини, вийде справжній джем. Можна піти й іншим шляхом – додати в продукт спеціальний порошок. Екстрагований з рослин пектин можна купити в найближчому супермаркеті.

На полицях того ж магазину можна зустріти величезну кількість харчових продуктів, до складу яких входить пектин. Це і мармелад, і желейні вироби, і молочні продукти, і кетчуп, і багато інших.

Чи корисні для організму такі добавки? Чи можуть пектини принести шкоду людині? Ці питання вимагають детального розгляду.

зміст

  • Що таке пектини?
    • Now Foods, Яблучний пектин, 700 мг, 120 капсул
  • Де пектину найбільше?
    • Solgar, Яблучний пектин в порошку, 113.4 г
  • Де використовують пектин?
    • Now Foods, Модифікований цитрусовий пектин, 800 мг, 180 V-капсул
  • Користь для людського організму
  • Позбавлення від зайвих сантиметрів за допомогою пектину
    • Nature’s Plus, Яблучний пектин, 500 мг, 180 таблеток
  • Потенційна шкода при надмірному вживанні
    • Source Naturals, Пектин грейпфрута, 240 таблеток
  • Як же ставитися до пектинам?

Що таке пектини?

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Пектин – це структурний елемент тканин рослин. Він присутній практично у всіх вищих рослинах. Фрукти, овочі, ягоди і навіть деякі водорості містять пектин в більшій або меншій кількості. Дана речовина відіграє важливу роль:

  • утримує вологу в клітинах рослини, допомагає стійко переносити періоди посухи;
  • регулює хімічні процеси, що відбуваються на клітинному рівні;
  • зберігає свіжість продукту в період зберігання.

У тканинах рослини з залишків галактуронової кислоти утворюються полісахариди. По суті, це і є пектини, які мають склеюючі властивості.

Люди давно знайшли застосування пектинам. Ще в першій половині ХХ століття було налагоджено виробництво очищеного полісахариду. А вперше звернув увагу на цю речовину Анрі Браконно. Хімік з Франції виявив його в складі фруктового соку ще дві сотні років тому. З тих пір пектин характеризується як окрема речовина. А властивості його неодноразово вивчалися.

Now Foods, Яблучний пектин, 700 мг, 120 капсул

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктахПектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктахПектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Якщо у вашому раціоні мало овочів і фруктів, то недолік пектину можна заповнити за допомогою біологічно активних добавок. Пектин – це прекрасний ентеросорбент, що виводить з організму важкі метали, радіонукліди, мікроби і віруси.

Де пектину найбільше?

Пектин в продуктах рослинного походження:

  1. Цитрусові: апельсини, нектарини, лимони, грейпфрути.
  2. Плоди: яблука, груші, абрикоси, сливи, персики, дині.
  3. Коренеплоди: буряк, морква, картопля.
  4. Овочі: гарбуз, капуста, баклажани, огірки, цибуля.
  5. Ягоди: агрус, смородина червона і чорна, виноград, чорниця, полуниця, кавун.

Найбільше пектину в цитрусових кірках. Багато цієї речовини і в яблуках. У промислових масштабах очищений полісахарид отримують саме з вичавок цитрусових або яблук. Іноді в якості сировини використовується жом цукрових буряків. Також джерелом видобутку можуть бути кошики соняшнику.

Solgar, Яблучний пектин в порошку, 113.4 г

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктахПектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктахПектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

У вас є схильність до закрепів, погано працює травна система? Спробуйте цей пектин від всесвітньо відомого виробника Solgar.

Де використовують пектин?

Існує таблиця, в якій зазначено вміст пектину в грамах. Питанням, в яких продуктах міститься пектин, цікавляться в першу чергу господині. Володіння такими знаннями – можливість готувати смачні киселі, джеми, конфітюри, варення, желе. Але дана речовина застосовується не тільки в домашніх умовах.

Пектин використовують у таких напрямках:

  1. харчова промисловість;
  2. фармацевтика;
  3. косметологія.

Які ж властивості роблять пектин настільки затребуваним? Полісахарид у чистому вигляді використовується як:

  • гелеутворювач;
  • загущувач;
  • освітлювач;
  • стабілізатор;
  • фільтрат;
  • засіб для капсулювання.

У харчовій промисловості – це дозволена добавка Е440. Вона знаходиться в багатьох десертах і не тільки. Без неї не обходиться виготовлення таких продуктів:

  • морозиво;
  • йогурт;
  • мармелад;
  • зефір;
  • пастила;
  • соковмісні напої;
  • начинка для цукерок;
  • желе;
  • джем;
  • майонез;
  • кетчуп;
  • спред;
  • сир.

Наскільки корисно вживання пектину? Може, варто його уникати, щоб не завдати шкоди власному тілу? По-перше, організувати своє харчування так, щоб виключити цю речовину з раціону, вкрай складно. Людина потребує рослинній їжі.

А адже практично в кожному рослині присутній пектин. По-друге, немає нічого поганого в помірному надходженні даного полісахариду в організм. Навпаки, він несе величезну користь.

А небажані явища можуть виникнути тільки при зловживанні.

Now Foods, Модифікований цитрусовий пектин, 800 мг, 180 V-капсул

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктахПектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Модифікований пектин краще за звичайний всмоктується в кровотік, надаючи, таким чином, більше користі.

Користь для людського організму

Всім відомо, що їсти свіжі овочі та фрукти – це благо. Вони містять безліч корисних речовин, в числі яких і пектини.

Користь пектинів незаперечна. Вони мають на організм благотворний вплив:

  1. допомагають налагодити обмін речовин;
  2. покращують роботу органів травлення;
  3. уповільнюють процеси старіння;
  4. зберігають природний тургор шкірного покриву;
  5. знижують вміст холестерину в крові;
  6. нормалізують кровообіг;
  7. виводять шкідливі елементи;
  8. мають протизапальну дію;
  9. знижують ризик зародження ракових клітин;
  10. підтримують функціонування печінки.

Сприятливий вплив забезпечено за рахунок компонентів, що входять до складу пектину. Найбільша кількість в ньому харчових волокон. Є також моно- і дисахариди. Присутні зола, органічні кислоти та вітаміни РР. А ще ряд таких потрібних людині елементів, як залізо, натрій, калій, фосфор, кальцій, магній.

Їсти продукти, багаті на пектин, рекомендовано людям з виразкою. Ці речовини мають обволікаючі властивості. Тому вони сприяють загоєнню ран в шлунку. Крім того, допоможуть припинити запальний процес. Однак варто врахувати, що багато фруктів містять кислоту, яка може приносити шкоду в даній ситуації.

Ще одна незаперечна користь для організму – виведення токсинів та пестицидів, елементів важких металів. Але ж їх накопичення за нинішньої екології не можна уникнути.

Особливо це актуально для жителів мегаполісів. Людина, що живе в забруднених районах, вдихає канцерогенні речовини разом з повітрям.

Природне очищення життєво важливих систем сприяє загальному оздоровленню і омолодженню організму.

Люди, чия робота пов’язана зі шкідливими речовинами, в більшій мірі потребують пектину. Вживання природних ентеросорбентів трудівникам хімічної промисловості – можливість уникнути токсикації та зберегти здоров’я.

Заповнити виниклий в організмі дефіцит пектину можна за допомогою харчування. Це не означає, що, почавши їсти мармелад у неміряних кількостях, ви наситите організм потрібною речовиною. Вживати потрібно рослинну їжу, яка є природним джерелом полісахариду.

У деяких випадках показано застосування спеціальних харчових добавок. Тривалість курсу, а також дозування в обов’язковому порядку узгоджується з фахівцем.

Natural Factors, ApplePectinRich, супер сильний концентрат яблучного пектину, 90 капсул

Дивитися ціну на iHerb Відгуки на iHerb

Позбавлення від зайвих сантиметрів за допомогою пептидів

Яблучний пектин сприяє схудненню. З його допомогою можна позбутися навіть від жиру, який відкладався роками.

Але для отримання такого ефекту потрібно не менше 25 г речовини в день. У запущених випадках рекомендовано купити відповідний препарат.

Люди, які страждають від надмірної ваги і вносили в меню достатню кількість пектину, втрачали по 300 г і більше жирової маси на добу.

Не дарма багато дієти включають велику кількість рослинних продуктів. Мінімум калорій і максимум користі. Потрапляючи в організм, пептиди сприяють почуттю насичення. Плюс вони добре очищають організм. Запускаються процеси витрачання старих жирових запасів.

До речі, для кращого засвоєння полісахаридів необхідно пити велику кількість води. Хоча б два літри протягом дня. Тоді процес схуднення буде проходити ще активніше. Крім стрункої фігури, ви отримаєте прекрасне самопочуття і відчуття легкості.

Nature’s Plus, Яблучний пектин, 500 мг, 180 таблеток

Дивитися ціну на iHerb Відгуки на iHerb

Потенційна шкода при надмірному вживанні

Їжу, що знаходиться в списку продуктів з високим вмістом пептидів, потрібно контролювати. Незважаючи на величезну користь, іноді дана речовина призводить до погіршення здоров’я.

В основному пектин заподіює шкоду в разі, коли його надходження в організм надмірне. Денна норма для дорослої людини – 10-15 г.

Перевищуючи ці показники, людина ризикує викликати такі ускладнення:

  1. здуття живота, підвищений метеоризм в результаті бродіння в товстому кишечнику;
  2. дискомфортні відчуття внизу живота, кольки;
  3. порушення мікрофлори травного тракту;
  4. погане самопочуття, запаморочення;
  5. висипання на шкірі;
  6. проблеми з всмоктуванням поживних речовин;
  7. утруднення засвоєння білків і жирів;
  8. в окремих випадках непрохідність кишечника.

Щоб виникли подібні наслідки, потрібно насправді з’їсти дуже багато фруктів або овочів. Малоймовірно, що хтось буде поглинати їх кілограмами. Як показує практика, такі побічні ефекти – результат передозування харчовими добавками. Тому приймати будь-які препарати потрібно лише строго за показаннями і після консультації з лікарем.

Source Naturals, Пектин грейпфрута, 240 таблеток

Дивитися ціну на iHerb Відгуки на iHerb

Як же ставитися до пектинам?

Як сприймати пектин, користь і шкода якого однаково можливі? Чи варто навмисно збільшувати його кількість у своєму раціоні або, навпаки, вести строгий підрахунок з’їденим яблукам або мандаринам?

Коли мова йде про свіжі овочі або соки, не потрібно проявляти обережність. Задуматися варто про необхідність курсу БАДів, що включають пектин. Для прийому препаратів повинна бути вагома причина – доведений дефіцит речовини. В іншому випадку отримувати денну норму можна за допомогою збалансованого меню.

Звичайно, не варто сподіватися, що задовольните потребу організму в пектині, поїдаючи мармелад. Адже в цьому випадку речовина застосовується як згущувач і потрапляє в шлунок у невеликій кількості. Інша справа – жменя свіжих ягід або стиглий плід. Так що їжте на здоров’я дари природи – це смачно і корисно!

Пектин: користь і шкода – Добре виглядати!

Фрукти та овочі багаті не тільки мінералами і вітамінами. У них міститься чимало вуглеводів, зокрема і пектин. Давайте розберемося, в яких плодах багато полісахариду, яка від нього користь і шкода для організму людини, як його застосовують в кулінарії та фармакології.

Що таке пектин?

Пектин – це речовина рослинного походження, яке володіє желеутворюючими властивостями. Науковою мовою – очищений полісахарид, вуглевод, що відноситься до харчових волокон.

Це ціла група речовин, що відрізняються здатністю утворювати гель в кисло-солодких розчинах.

Міститься в плодах, причому у зелених знаходиться нерозчинний полісахарид, а в міру дозрівання він переходить у розчинну форму.

Пектин цінується за такі корисні властивості:

  • покращує травлення, перистальтику кишечника і периферичний кровообіг;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • стабілізує тиск;
  • виводить токсини з організму, важкі метали, радіонукліди;
  • зменшує запалення та кровотечі (зовнішні і внутрішні);
  • загоює рани.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Користь і шкода пектину визначаються його кількістю. У звичайному раціоні людини присутні не більше 3-4 г полісахариду. При отруєнні важкими металами рекомендується підвищувати його дозування до 10-15 г. Але у всьому потрібна міра.

При вживанні у великих кількостях речовина рослинного походження почне «витягати» з організму корисні мінерали. Це небезпечно в першу чергу для людей похилого віку. До того ж надлишок вуглеводів викликає бродіння в товстій кишці.

Важливо! Будучи сорбентом за своєю природою, пектин заважає засвоєнню лікарських препаратів, тому таблетки фруктами не можна заїдати.

Види пектину

Цю речовину можна отримувати з різної сировини. Найбільш популярний пектин з яблук, цитрусових і цукрових буряків. В очищеному вигляді він являє собою вуглевод і не містить білків і жирів.

Буряковий, у порівнянні з фруктовим пектином, має меншу желюючу здатність, але добре пов’язує інші речовини, через що його застосовують для медичних цілей. Для виробництва овочевих і фруктових соків, соковмісних напоїв і молочних продуктів більше підходить цитрусовий загущувач.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Стабілізатор поділяють на три категорії:

  1. Звичайний жовтий. Він найчастіше зустрічається у продажу, отриманий з яблук або апельсинів. Працює тільки в присутності цукру, повторно нагрівати його не можна.
  2. NH пектин. Продукти з ним можна підігрівати та охолоджувати кілька разів.
  3. FX58. Цей різновид полісахариду утворює гель тільки у присутності кальцію, тому використовується в молочних продуктах.

Нерідко випускають комбіновані стабілізатори, отримані з суміші полісахаридів, отриманих з різних рослин.

У яких продуктах міститься пектин

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

До продуктів, багатих харчовими волокнами, відносяться в першу чергу ягоди, фрукти і овочі, а також усе, що з них приготовлено: соки, пюре, варення. Багато цих речовин міститься в пастилі та зефірі, хоча в цих продуктах і чимало цукру.

Таблиця: Зміст пектину у фруктах і овочах

Фрукти та овочі Зміст пектину,%
яблука 1-1,8
груші 0,5-1,4
сливи 0,2-1,5
абрикоси, персики 0,5-1,25
вишня 0,4-0,8
морква 8-10
капуста 5-7,5
буряк 3-4
томати 2-3

Пектин здатний зв’язувати воду і набухати, тому всі плоди, що містять його у великій кількості, при заморожуванні не втрачають свою консистенцію.

У яких яблуках більше пектину

Усі сорти яблук, які дозрівають рано, накопичують більше пектину. У пізніх плодах цієї речовини менше. Повністю стиглі фрукти відрізняються більшою користю, ніж зелені, причому кулінарна обробка не руйнує полісахарид.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Для отримання щільного желе і мармеладу слід вибирати кисло-солодкі яблука, оскільки драглеутворювач активніше працює в присутності кислот. Для приготування домашнього зефіру добре підходить сорт Антонівка.

Печені яблука дозволені при різних захворюваннях кишечника за рахунок м’якого, що огортає впливу пектинових речовин.

Цитрусовий пектин

У шкурках цитрусових зміст полісахариду може доходити до 70%, тому його отримання з апельсинів є економічно вигідним. Практично весь імпортний загущувач отриманий з помаранчевих плодів. Між фруктовими стабілізаторами великої різниці немає, крім того, що цитрусовий утворює більш прозорий холодець.

Зміст пектину в гарбузі

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Сміливо можна сказати, що гарбуз містить більше пектину (від 7%), ніж яблука (1-1,5). Помаранчевий овоч здатний накопичувати аж від 7 до 17% желюючих полісахаридів, в залежності від сорту і зрілості. Найбільшим їх кількістю відрізняється великоплідна гарбуз. Якщо до цього додати інші харчові волокна, вміст каротинів і різних вітамінів, то вийде просто концентрат необхідних організму речовин. Причому гарбуз не втрачає свої корисні властивості при тривалому зберіганні.

Пектин в ягодах

Серед ягід найбільше гелеутворюючого полісахариду міститься в смородині. Кількість вуглеводу варіюється в залежності від сорту і ступеня зрілості.

Таблиця: Зміст пектину в ягодах

Ягоди Зміст пектину, %
Чорна смородина 1,5
Червона смородина 1,15
агрус 0,3-1,42
малина 0,72-1,0
суниця 0,7
журавлина 0,5-1,3

Для чого потрібен і де застосовується?

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Пектин здатний вбирати воду і набухати, тому в харчовій промисловості його додають як згущувача і стабілізатора в різні продукти:

  • зефір, пастилу, мармелад;
  • цукерки і шоколад зі збитою начинкою;
  • повітряні креми для тортів;
  • варення, джем, повидло;
  • фруктові начинки в десертах, йогуртах і морозиві;
  • соуси.

Речовина не тільки надає продукту більш густу консистенцію, але й запобігає розшаруванню при транспортуванні і зберіганні. За рахунок його присутності в фруктових соках не осідає м’якоть, навіть невелика кількість полісахариду робить смак напою насиченим. При цьому стабілізатор не має власного смаку і аромату.

Рідкий сорбент на основі пектину

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Здатність полісахаридів обволікати шкідливі речовини і виводити їх з організму успішно використовують у медицині:

  • при лікуванні отруєнь;
  • для позбавлення від дисбактеріозу;
  • для усунення алергії різного походження;
  • як профілактичний засіб для людей, зайнятих на особливо шкідливих виробництвах.

На основі желюючих з’єднань яблук випускаються препарати «Рідкий вугілля», «Пектен», «Пепідол», призначені для дорослих і дітей. Сорбенти продаються у вигляді рідини або порошку, який потрібно розмішати у воді. Отриманий гель відрізняється приємним смаком і натуральним складом. Також у фармакології вуглевод використовують для створення капсул препаратів.

Пектин сприяє швидкому загоєнню ран. У хірургії застосовують бинти, просочені 2%-ним розчином натуральної речовини.

Як приготувати яблучний пектин в домашніх умовах

Не всі господині довіряють магазинним харчовим добавкам і вважають за краще готувати яблучний пектин вдома з фруктів, зібраних у саду. Все, що знадобиться – це 2 кг будь-яких яблук і 250 мл води.

  1. Яблука помити, нарізати шматочками разом з насінням та шкіркою.
  2. Скласти у каструлю або сотейник, залити водою.
  3. На маленькому вогні довести до кипіння, потім тушкувати ще 25-30 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.
  4. Зварені яблука трохи охолодити, викласти на сито. Зібрати виділений сік, він і є концентрат желюючих речовин.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Якщо з рідини випарити всю воду, витримавши її в сотейнику приблизно 5-6 годин у розігрітій до 80-100 градусів духовці, то вийде порошкоподібний пектин. Простішим варіантом є закатати яблучний сік у стерилізовані банки. Також його можна заморозити кубиками, що дуже зручно.

Для приготування яблучного пектину в домашніх умовах підходять шкірки або вичавки, що залишилися після отримання соку.

Застосування в кулінарії

Желюючий агент рослинного походження широко використовують у приготуванні солодких страв та заготовок на зиму. Речовина дозволяє:

  • скоротити час приготування варення або джему;
  • зберегти всі корисні сполуки;
  • надати будь-яку консистенцію;
  • зменшити кількість цукру.

При додаванні стабілізатора до гарячого блюда, воно густіє не відразу, а після повного охолодження. Тому зефір формують, поки маса ще гаряча.

Чим замінити пектин у рецепті

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Як загусник у рецептах замість пектину можна використовувати крохмаль, желатин, агар-агар. У деяких стравах вони можуть бути замінниками, але в більшості – ні.

За допомогою крохмалю можна зробити більш густим соус або крем, але джем не звариш.

Желатин – це загущувач тваринного походження, за своєю природою білок. При кімнатній температурі він густим не буде, тому варення на желатині не вийде, та й мармелад з нього буде швидко танути. Він підходить для холодцю, кремів на вершках, сирних десертів.

Агар-агар знадобиться для приготування суфле, зефіру або Пташиного молока. Він здатний створити дуже щільну консистенцію, тому для приготування мармеладу краще.

Як використовувати пектин для варення

Цей природний полімер допомагає приготувати густе варення в найкоротший термін. Це допомагає зменшити час термічної обробки, що дозволяє зберегти по максимуму вітаміни і корисні властивості.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Загущувач додають в гаряче ягідне пюре, попередньо змішавши його з невеликою порцією цукру. Це потрібно для того, щоб стабілізатор рівномірно розподілився по всій фруктовій масі і не злипнувся в один клубок. Можна використовувати вже готові магазинні суміші з харчових волокон, цукру і лимонної кислоти – желюючий цукор.

На кожен кілограм сировини додають від 5 до 15 г пектину. Чим більше цукру передбачено рецептом, тим менше потрібно взяти загущувача. На пакетиках завжди пишуть рекомендовану дозу.

За рахунок додавання яблучного або цитрусового стабілізатора можна приготувати варення зовсім без цукру, що важливо для діабетиків. У цьому випадку на 1 кг фруктів потрібно взяти 15 г сухого порошку.

Зефір на пектині

Збиту солодкість можна готувати як на пектині, так і на желатині або агар-агар. Основою зефіру виступають запечені яблука, а за рахунок збивання цукру з білками продукт набуває повітряну консистенцію. Додавання загущувача (агар-агар) зберігає ніжність і пористість продукту, він з часом не опадає.

Мармелад на пектині

У домашніх умовах за допомогою рослинного желюючого з’єднання можна приготувати мармелад. Він буде справжнім, без барвників або ароматизаторів на відміну від магазинної продукції.

Схема приготування не відрізняється від варення, просто пектину додають більше: 10 г порошку на 300 г фруктового пюре. Зварений зі стабілізатором джем потрібно розлити по формах і остудити.

Для приготування мармеладу найчастіше використовую яблука, сливи, цитрусові. Любителі оригінальних смаків можуть спробувати зварити його з червоних або жовтих томатів з прянощами.

Пектин в косметології

При виготовленні косметичних засобів полісахарид додають для додання густої структури паст, кремів, мазей. Його включають в шампуні, лосьйони, щоб вони були більш густими. Для такої продукції частіше використовують речовину, що добувається з кошиків соняшнику.

Крім виконання ролі стабілізатора консистенції, вуглевод ще й позитивно впливає на шкіру:

  • активізує оновлення клітин епідермісу;
  • має заспокійливу дію;
  • пом’якшує шкіру;
  • сприяє швидкому загоєнню шкірних покривів після опіків.

При ополіскуванні волосся засобами з додаванням пектину вони набувають природний блиск.

Чистий пектин завдяки своїм желюючим здібностям дозволяє готувати найрізноманітніші страви. А фрукти і овочі, багаті цим полісахаридом, принесуть користь для здоров’я. Головне – знати міру.

Користь і шкода пектину

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

В масах отримав негласну назву «природний санітар». Розглянемо, що ж це таке і в чому його користь.

Пектин – що це за речовина?

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Добавка використовується активно в медицині, у фармацевтичній промисловості в харчовому виробництві. Позначається, як Е440. Полісахарид добре вбирає вологу, а після повного розбухання починає розчинятися.

До основних особливостей пектину відносяться:

  • здатність тримати форму;
  • желирування;
  • капсулювання;
  • освітлення;
  • надання густоти (загущувач);
  • володіє влагоудерживаючими властивостями;
  • є хорошим сорбентом.

Для масового користування полісахарид призначений в рідкій і порошкоподібній формі. Його можна знайти в супермаркетах для домашнього користування. Речовина може служити заміною желатину.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Речовина в основному добувають з яблук і цитрусових фруктів, рідше з коренеплодів. Його виробництвом займаються безліч підприємств. Цитрусовий полісахарид, як правило, світліше яблучного.

У харчовій промисловості речовина застосовують як загусник. Його додають по ГОСТу і ТУ в майонез, начинки кондитерських виробів, в зефір, мармелад. У домашніх умовах з його участю готують желе, джеми. У фармацевтичній промисловості використовується для додання форми таблеткам (капсулювання).

Де купити пектин? Він продається в аптеках у формі порошку.

Чим корисний?

Пектин часто включений до складу медикаментів для очищення організму. Він є хорошим сорбентом. При попаданні всередину вбирає в себе токсини і шкідливі сполуки і виводить їх з організму.

До корисних властивостей можна віднести:

  • виводить з організму шкідливі речовини;
  • підсилює перистальтику кишечника;
  • сприяє швидкому випорожненню;
  • розщеплює жири;
  • обволікає кишечник;
  • зменшує ризики розвитку діабету;
  • сприяє відновленню мікрофлори;
  • допомагає при отруєннях;
  • покращує всмоктування речовин в кишечнику;
  • нормалізує обмінні процеси;
  • призначений в профілактичних цілях людям, які знаходяться в забруднених районах.

Протипоказання

При прийомі препаратів на основі пектину в великих кількостях може спостерігатися зворотна дія. Це не відноситься до фруктів і овочів – там міститься незначна дозування. Також потрібно помірно вживати БАДи і промислові продукти, де його концентрація достатня.

Основне протипоказання для прийому в концентрованому вигляді – діти до 6 років. З обережністю потрібно використовувати при холециститі, панкреатиті і виразковій хворобі – в період загострення не рекомендується вживати пектин (лікарську форму випуску).

При надмірному вживанні спостерігаються такі побічні дії:

  • непрохідність;
  • зниження всмоктуваності корисних компонентів;
  • сильний метеоризм;
  • бродіння в кишечнику.

Примітка! У чистому вигляді пектиновий сорбент продається в аптеці. Докладні правила користування вказані в інструкції по застосуванню. Чайна ложка ½ речовини розмішується в півлітровій ємності. Отриманий розчин охолоджують і приймають двічі на день.

Пектини містяться в чистому вигляді в лікарських засобах. Його прийом не утворює органічного запасу в організмі. Найбільш корисні полісахариди, що містяться в овочах і фруктах, а саме: буряках, яблуках, цитрусових, моркві.

Таблиця вмісту пектину в продуктах:

Найменування продукту (фрукти)
Кількість, грам
Найменування продукту
(овочі)
Кількість,
грам

яблука

  • Чорна смородина
  • апельсини
  • абрикос
  • малина
1.6

  1. 1.1
  2. 1.5
  3. 1.0
  4. 0.7
морква

  • гарбуз
  • Цибуля
  • капуста
  • баклажани
0.6

  1. 0.3
  2. 0.5
  3. 1.0
  4. 0.6

Пектинова дієта для схуднення

Пектин часто застосовують для зниження ваги. Він допомагає прибрати зайві кілограми і застояний жир. Речовина зменшує апетит і покращує моторику кишечника, в результаті чого відбувається прискорене перетравлення меншої кількості їжі. При подібній дієті забороняється вживання спиртного і кави. У процесі схуднення за допомогою речовини рекомендовано пити до 2 літрів води в день.

Пектинова дієта триває тиждень. За цей час вдається скинути 3 кг. Для досягнення більшого результату її можна продовжити ще на тиждень. Подібна дієта має перевагу перед іншими, оскільки пектини руйнують жири і очищають організм.

Рекомендоване семиденне меню

Дієтологи рекомендують наступне семиденне меню:

День перший:

  1. На сніданок потрібно приготувати страву: подрібнити або натерти три яблука, заправити соком лимона, додати трохи горіхів.
  2. На обід готується салат з яблук, яйця (підійде зварене круто), петрушки або кінзи.
  3. Вечеря – нарізається пара яблук і апельсин.

День другий:

  1. Сніданок: тарілка рису вареного (сорт басматі) без масла змішати з попередньо натертими яблуками.
  2. Обід: в духовці запікаються кілька яблук. При бажанні меню можна розбавити запеченою гарбузом.
  3. Вечеря: персик або абрикоси і рис варений (можна замінити гречкою).

День третій:

  1. Сніданок: вівсянка змішується з дрібно нарізаними фруктами, можна додати абрикос, чорницю.
  2. Обід: знежирений сир і мандаринка.
  3. Вечеря: на вечерю готується страва з айви, яблук і волоських горіхів.

День четвертий:

  1. На сніданок готується фреш з моркви і яблук, вівсянка (туди також включають якийсь фрукт).
  2. Обід: гарбузова каша з додаванням рису.
  3. Вечеря: запечені яблука з діабетичним лимонним сиропом.

День п’ятий:

  1. Сніданок: вівсяна каша без масла з додаванням абрикос.
  2. Обід: два варених яйця і салат з буряка.
  3. Вечеря: для приготування вечері потрібно сира перетерта морква і трохи горіхів. Все ретельно перемішати.

День шостий:

  1. Сніданок: салат з крутого яйця, зелені і яблук. Заправляється соком лимона.
  2. Обід: запечені яблука з горіхами.
  3. Вечеря: свіжа морква і апельсин.

День сьомий (висновок):

  1. Сніданок: сир з додаванням абрикос або слив.
  2. Обід: запечена гарбуз з додаванням лимонного соку, варений рис басматі.
  3. Вечеря: на вечерю готується фруктовий салат з яблук, персика і апельсина.

Примітка. Якщо ви вирішили продовжити дієту ще тиждень, раціон по днях повторюється.

Під час пектинової дієти необхідно вживати багато рідини. Як напої підходять відвари ромашки, звіробою, імбирно-лимонні чаї, напої з додаванням кориці і журавлини, морси. Від чорного чаю на час потрібно відмовитися.

Важливо! При виразці шлунка, порушеній кислотності (в сторону підвищення) дієта не підходить. Люди з діабетом можуть додавати цукрозамінник у страви.

Пектин – корисна речовина, яка застосовується в фармакології, харчовому виробництві, медицині. Він міститься в овочах і фруктах, представлених в чистому рідкому або порошкоподібному вигляді. Використовується для очищення організму та при схудненні. Одна з популярних процедур – пектинова дієта на основі фруктів і овочів.

Рекомендуємо інші статті по темі

Пектин – що це таке, користь і шкода пектину для організму

Багато хто чув про такий продукт, як пектин. Однак він залишається для більшості загадкою. Насправді полісахарид відомий більше 200 років і має масу позитивних властивостей.

Пектин – освітлювач і загущувач рослинного походження, широко використовуваний у харчовій промисловості та фармацевтиці. У природному середовищі зустрічається в коренеплодах і плодах.

Полісахарид має кілька різновидів. Найпопулярніші – цитрусова і яблучна. Речовина зареєстровано як харчова добавка Е440. Його нерідко можна побачити на упаковках кетчупів, желейних продуктів, молочної продукції, майонезу, цукерок і так далі.

Основне призначення – використання в харчових продуктах як стабілізатор і загусник. Виробництво – промисловим способом.

Яка користь пектину для організму людини, і чи може він завдати шкоди? Як використовувати речовину при схудненні і чи є протипоказання? Давайте розберемося детально.

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Особливості пектину

Пектин виробляється шляхом екстрагування жому плодів або овочів (моркви, яблук, лимонів, болгарського перцю, апельсинів, вишень, слив, мандаринів, баклажанів, гарбуза, буряка, хурми). Випускається загущувач у вигляді рідкого екстракту або порошку. Не має запаху, смаку, за кольором – світло-пісочний.

Використання: у виробництві десертів, молочних продуктів, кулінарії. Рідка речовина додається в гарячу їжу, пектин у порошку змішується в свіжому вигляді при приготуванні напоїв, желе.

Завдяки своїм корисним властивостям полісахарид використовується і в медичній сфері при виготовленні спеціальних капсул для медичних препаратів. Як клею пектин додається при виготовленні сигарет. Чимала користь речовини також у косметології, на основі речовини випускаються різноманітні косметичні засоби для догляду за шкірою тіла та обличчя.

Склад, калорійність

  • харчові волокна;
  • вода;
  • рослинні білки;
  • вуглеводи;
  • жири.

Калорійність 100 г продукту – 52 ккал. Це дозволяє широко використовувати пектин для схуднення з максимальною користю для здоров’я.

Корисні властивості пектину

  1. Натуральний полісахарид приводить в норму травні, обмінні процеси, покращує перистальтику кишечника.
  2. Відбувається очищення кровоносної системи.
  3. Сприяє омолодженню, запобігає процесам старіння.
  4. Позитивно впливає на роботу підшлункової залози, сечостатевої системи, печінки.
  5. Є профілактичним засобом від розвитку онкологічних захворювань.
  6. Благотворно впливає на серцево-судинну систему.
  7. Підвищує імунітет.
  8. Зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань.
  9. Захищає слизові оболонки шлунково-кишкового тракту від впливу негативних факторів.
  10. Володіє вираженими протизапальними, терпкими, антибактеріальними, що регенерують, обволікаючими властивостями.
  11. Поліпшує стан шлунково-кишкового тракту при гастриті, виразковій хворобі, метеоризмі, печії.
  12. Зменшує ризик виникнення інсульту, цукрового діабету, інфаркту.
  13. Запобігає розвитку атеросклерозу.
  14. Рекомендується при підвищених розумових або фізичних навантаженнях.
  15. Зберігає бактеріологічний баланс шлунково-кишкового тракту.
  16. Збільшує синтез мінералів, вітамінів.
  17. Знижує рівень «шкідливого холестерину».
  18. Нормалізує стілець при запорах, включно з хронічними.
  19. Очищає організм від шкідливих речовин, продуктів гниття.
  20. Покращує стан шкіри, позбавляє від зморшок.

Користь пектину очевидна. Не випадково на його основі розроблені спеціальні дієти для людей, які прагнуть схуднути без шкоди для здоров’я.

Пектин рекомендується вживати і вагітним, дітям і дорослим.

У яких продуктах міститься пектин?

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

Пектин у продуктах рослинного походження:

  1. Овочі: гарбуз, капуста, баклажани, огірки, цибуля.
  2. Плоди: яблука, груші, абрикоси, сливи, персики, дині.
  3. Коренеплоди: буряк, морква, картопля.
  4. Цитрусові: апельсини, нектарини, лимони, грейпфрути.
  5. Ягоди: агрус, смородина червона і чорна, виноград, чорниця, полуниця, кавун.

Найбільше пектину в цитрусових кірках. Багато цієї речовини і в яблуках. У промислових масштабах очищений полісахарид отримують саме з вичавок цитрусових або яблук. Іноді в якості сировини використовується жом цукрових буряків. Також джерелом видобутку можуть бути кошики соняшнику.

У харчовій промисловості – це дозволена добавка Е440. Вона знаходиться в багатьох десертах і не тільки. Без неї не обходиться виготовлення таких продуктів:

  1. морозиво;
  2. зефір;
  3. йогурт;
  4. пастила;
  5. напої соковмісні;
  6. мармелад;
  7. начинка для цукерок;
  8. желе;
  9. майонез;
  10. кетчуп;
  11. джем;
  12. спред;
  13. сир.

Можлива шкода, протипоказання

  • Протипоказано використання при алергії, індивідуальній непереносимості.
  • Тривалий прийом полісахариду знижує засвоюваність корисних макро- і мікроелементів, може стати причиною метеоризму.
  • Передозування не викликає побічних дій, якщо вживати пектин у чистому вигляді, в овочах, фруктах, в яких високий вміст полісахариду.

Пектин для схуднення

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктахДієтологи назвали пектин «ідеальним засобом для схуднення» і зарахували його до списку кращих дієтичних продуктів. Це пояснюється мінімальною калорійністю і високим вмістом цінних речовин, харчових волокон.

Якщо додавати в щоденний раціон 20 г речовини, можна позбавлятися в добу від 300-400 грам зайвої ваги. За умови правильного харчування: не переїдання, не зловживання солодощами, хлібобулочними виробами, жирною їжею, алкоголем.

Процес схуднення відбувається за рахунок очищення організму від шкідливих речовин і швидкого розщеплення жирів. На основі полісахариду розроблена спеціальна дієта. Якщо немає протипоказань, схуднення принесе максимальну користь організму.

Семиденна пектинова дієта

Важливо точно дотримуватися раціону і не вносити в нього ніяких змін. Дієта допомагає позбутися 6-10 зайвих кілограмів за тиждень. Більш того, у відгуках можна прочитати, як завдяки пектину деяким вдалося скинути за 7 днів від 12 до 15 кілограмів. У раціоні використовуються плоди з вмістом пектину.

  1. Перший день
  2. Вранці: легкий салат з 300 г яблук, натертих на дрібній тертці, 20 г подрібнених волоських горіхів, однією столовою ложкою лимонного соку.
  3. Обід: салат з подрібненими яблуками (200 г), вареним яйцем, свіжою зеленню (кінзою, кропом, базиліком, петрушкою).
  4. Увечері: 600 г яблук (запечіть в духовці або з’їжте в сирому вигляді).
  5. Другий день
  6. Сніданок: відварний рис без додавання приправ, солі (150 г), змішаний з 300 г яблук, натертих дрібно.
  7. Обід: 200 г запечених яблук, приправлених свіжою лимонною цедрою та соком.
  8. Вечеря: рисова каша на воді без солі (100 г).
  9. Третій день
  10. Вранці: салат з додаванням знежиреного сиру (80-100 г) і подрібненими яблуками (200 г).
  11. Обід: натерті дрібно яблука (300 г), змішані зі столовою ложкою меду і 20 г подрібнених волоських горіхів.
  12. Увечері: 140-150 г знежиреного сиру.
  13. Четвертий день
  14. Вранці: салат зі 100 г яблук і 200 г моркви (овочі та фрукти натираються дрібно).
  15. Обід: яблучно-морквяний салат, аналогічний ранковому, але з додаванням двох десертних ложок свіжого лимонного соку та десертної ложки будь-якого натурального меду.
  16. Вечеря: 350-400 г яблук, приправлених медом, запечених в духовці.
  17. П’ятий день
  18. Вранці: легкий салат з двох-трьох варених яєць і відвареного буряка (150 г).
  19. Обід: 400 г яблук (свіжих або запечених).
  20. Вечеря: 350-400 г моркви, натертої дрібно, зі столовою ложкою меду.
  21. Шостий день
    Все так само, як і в перший день дієти.
  22. Сьомий день
    Все аналогічно другому дню тижня.

Важливо! Протягом дня необхідно випивати не менше 7-8 склянок рідини (мінеральної води без газу, чаю без додавання цукру, трав’яних відварів). До звичайного раціону треба повертатися поступово, вводячи поступово продукти харчування. Повторити дієту можна після перерви через 1,5-2 місяці.

Пектин – неймовірно корисний природний полісахарид, який стане корисним для кожного. Ввівши його в свій щоденний раціон, ви помітно поліпшите стан здоров’я, відчуєте прилив сил і енергії.

Зміст пектину в ягодах і фруктах

Пектин: користь і шкода, вміст у продуктах, ягодах і фруктах

У яких фруктах і ягодах найбільше міститься пектину? Чи можна використовувати солодкі яблука для зефіру? Який пектин використовують в рецепті джему, мармеладу і домашнього варення?

Розглянемо докладніше зміст пектину в ягодах і фруктах:

Перше місце в битві пектинів займає буряк. Зміст пектину становить до 20 грам на 100 грам продукту! Але, з буряка мармелад не звариш. Хоча, можна спробувати і запустити серію незвичайних мармеладів. Діліться своїм самим незвичайним зефіром! Надсилайте нам свої рецепти!

Друге місце займає чорна смородина! Вона ідеально підходить для ягідного зефіру. Однак, варто зазначити, що пюре може бути дуже рідким … А навіщо потрібні сухі речовини в складі, читайте в статті Банановий зефір.

Для зефіру краще використовувати кислі яблука. Але, як показала практика, навіть з кавуна можна приготувати. Дивіться майстер клас і готуйте легко і просто!

Для джемів і мармеладу можна використовувати звичайний яблучний пектин. У варення не потрібні термообратімие властивості пектину. Купуйте найдешевший пектин і варіть на здоров’я!

Нижче наведено таблицю змісту пектину в процентах. Процентний показник може несуттєво коливатися, залежно від ступеня зрілості фрукта, ягоди і місця зростання.

Продукти Зміст пектинових речовин в % на 100 гр
Буряк 1,1
Чорна смородина 1,1
Червона смородина 1,1
Яблуко 1
Слива 0,9
Абрикос 0,7
Суниця 0,7
Журавлина 0,7
Агрус 0,7
Персик 0,7
Апельсин 0,6
Малина 0,6
Груша 0,6
Морква 0,6
Кавун 0,5
Баклажан 0,4
Ріпчаста цибуля 0,4
Вишня 0,4
Гарбуз 0,3

Готуйте і дивуйте!

Пектин – це складний вуглевод. Він міститься у великій кількості рослин (фруктів, овочів, ягід), а також у промислових продуктах (пастила, зефір, цукерки). У харчовій галузі пектин виробляється в основному з яблук і відзначається як добавка Е440.

Застосовується для виробництва мармеладу, зефіру, варення, цукерок і желейних продуктів. Дана речовина відноситься до типу розчинної клітковини і має безліч корисних властивостей: від поліпшення травлення до зниження ризику розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань.

Leave comment