Перепелині яйця: користь і шкода, як приймати

У наш час ці маленькі плямисті яєчка можна зустріти практично в будь-якому магазині або на ринку. Але у них не так багато шанувальників, на відміну від яєць курячих.
Це, звичайно, залежить в першу чергу від більш високої ціни, але ще і від незнання того, чим вони можуть бути корисні нашому організму.
Тому має сенс докладно розповісти про те, як приймати перепелині яйця, їх користь і шкоду, а також про те, за яких захворюваннях їх бажано включати в раціон.
Про користь яєць перепелів
Перед тим, як почати говорити про користь перепелиних яєць, буде незайвим розглянути їх склад:
- Білка на 100 г – 12,8 г, жирів (холестерин) – 11,4 г, а вуглеводів всього близько 1 грама.
- Амінокислоти і вітаміни – РР, В, А, С, D і Е.
- Мікро та макроелементи – залізо з марганцем, цинк з селеном, мідь з калієм, фосфор з кальцієм і натрій з магнієм.
Незважаючи на скромні розміри, у таких яйцях холестерину міститься більше, ніж у курячих (600 і 540 мг відповідно).
Але в іншому, цей продукт може виявитися набагато корисніше, ніж його більші «колеги».
Цей маленький плямистий продукт здатний допомогти організму, який переніс радіаційне опромінення. Він допомагає усунути наслідки збоїв у роботі нервової системи і захищає людину від впливу стресів. Яйця перепелів зміцнюють кісткову тканину, беручи участь у процесі формування скелета, що є непоганою профілактикою сколіозу.
При регулярному вживанні продукту прискорюються обмінні процеси, нормалізується холестериновий рівень, що комплексно позитивно впливає на організм.
Особлива користь перепелиних яєць відчувається людьми у віці, оскільки вони сприяють зниженню болю в суглобах, покращують слух і зір.
А завдяки присутності в складі речовини тирозину, яйця захищають від появи темних плям на шкірі, роблячи її здоровою і красивою.
Для чоловіків
Неоціненну користь яєць перепелів укладено в позитивному впливі фосфору на передміхурову залозу. Слабка потенція стане нормальною при регулярному їх прийомі, оскільки в них міститься багато білка, який надає стимулюючу дію на статеву сферу чоловіка. Для досягнення бажаного ефекту потрібно всього лише щоранку на голодний шлунок випивати 1 яйце.
Для жінок
Яйця перепелів здатні ефективно покращувати колір обличчя і зміцнювати волосся, вирішуючи навіть проблему облисіння. Продукт показаний вагітним жінкам і годуючим мамам – благотворна дія поширюється як на маму, так і на малюка. А під час вагітності він допомагає легше перенести токсикоз і запобігти викидень.
Важливо! Перепелині яйця можуть викликати алергію, тому перед тим, як почати їх їсти, не забудьте проконсультуватися з фахівцем.
Якщо вам довелося перенести радіотерапію або хірургічну операцію, то яйця перепелів рекомендується також включати в свій щоденний раціон. Не забувайте тільки перед вживанням ретельно мити їх теплою водою.
Це цікаво: як варити перепелині яйця?
Для дітей
Доброчинна дія цього продукту щодо дитячого зростаючого організму поширюється на розумовий розвиток, імунітет і пам’ять. При регулярному їх включенні до раціону малюка у нього підвищаться фізичні здібності і покращиться зір.
Ще для дітей яйця перепелів корисні профілактичною дією проти розвитку різного роду захворювань. А чистий білок у складі допомагає маленькому організму повноцінно розвиватися.
Перепелина шкаралупа – користь
Не тільки внутрішній зміст перепелиного яйця корисний для нашого здоров’я, але і зовнішня шкаралупа теж. У ній дуже багато кальцію, причому легкозасвоюваного організмом.
Цей елемент важливий для міцності кісток, нігтів і волосся, а тому яйця можна рекомендувати до вживання для збереження здоров’я кісткової системи, якнайшвидшого одужання після отриманої травми або для продовження краси і молодості волосся з шкірою.
У складі шкаралупи, крім кальцію, присутні ще кілька важливих елементів, які беруть активну участь в обмінних процесах:
- збереження цілісності та пружності судин – «турбота» молібдену;
- нормалізація гемодинамічних процесів в нашому тілі – справа нікелю;
- швидко загоює рани і дрібні пошкодження на шкірі цинк;
- нормалізує водно-сольовий баланс магній.
Шкаралупа перепелиних яєць у вигляді порошку з усіма своїми корисними інгредієнтами швидко засвоюється організмом, не викликаючи негативної дії, що важливо для людей, схильних до алергічних реакцій.
Норма вживання яєць
Думок з приводу норми вживання, способів приготування та страв дуже багато.
Наприклад, малюкам рекомендується починати давати яєчка перепелів з половини жовтка в день, поступово збільшуючи кількість до 3 років до 2 штук.
Старшим дітям до 10 років можна вже 3 яйця, а до 18 років їх кількість можна сміливо збільшити до 4. Але не забувайте про можливість появи алергічної реакції, навіть незважаючи на дієтичний характер цього продукту.
Дорослим людям можна в день з’їдати до 6 штук плямистих яєць. Вагітним жінкам і літнім людям допустиму кількість цього продукту повинні рекомендувати спостерігаючі їх лікарі.
Як правильно приймати
Думка більшості лікарів сходиться на тому, що бажано хоча б 1 яйце в день з’їдати сирим і натщесерце. Якщо ж в такому вигляді вам його неприємно вживати, то можете його піддати термічній обробці. Час варіння при цьому не повинно перевищувати 5 хвилин, що дозволить зберегти всі його корисні якості.
Перед відправкою яєчка в каструлю дістаньте його завчасно з холодильника і дайте йому полежати при кімнатній температурі пару хвилин, потім помийте його гарячою водою. Якщо цього не зробити, то через перепади температур ніжна шкаралупа може лопнути.
Сирі яйця
Існують різні думки з приводу того, чи є яйця перепелів носіями вірусів. Одні фахівці стверджують, що немає, так як температура тіла птиці 42 градуси, інші ж вважають, що на шкаралупі яйця можуть перебувати сальмонели, і тому їх не рекомендують їсти в сирому вигляді.
Також є відомості про краще засвоєння заліза в складі цього продукту після термічної обробки. Так що вирішувати вам, яким чином їх вживати.
Рецепти приготування перепелиних яєць
Найпростіший і доступний для всіх рецепт приготування перепелиних яєць – це підсмажити з ними грінки:
- Наріжте хліб шматочками, мають товщину до 6 мм, і за допомогою будь-якої зручної форми виріжте з них фігурки.
- В середині фігурки потрібно зробити виїмку і помістити туди сире яйце.
- Підготовлені форми слід укласти на сковороду, попередньо змащену маслом, посолити і відправити в духову шафу.
А ось цей цікавий коктейль для чоловіків – з’єднайте 3 перепелиних яйця в свіжому вигляді з 30 г якісного коньяку і такою ж кількістю мінералки.
Такий купаж сприяє більш швидкому засвоєнню важливих елементів з продукту. Для дітей готують подібний напій з соком замість коньяку.
Спробуйте приготувати смачний і корисний салат з лососем і яйцями перепелів – на 10 штук буде потрібно 300 г відвареної риби, пучок салату, огірок, сир пармезан (100 г), ріпчасту цибулю та помідори черрі (10 штук). Заправка складається з 2 ложок меду, такої ж кількості гірчиці, соєвого соусу і рослинного масла.
Варто звернути увагу на прекрасний рецепт української кухні. Відваріть 7 картоплин у шкірці, потім почистіть їх і розділіть на 2 половинки. Зріжте верхівку і виконайте поглиблення в середині. Всередину покладіть натерті на тертці перепелині яйця, притрусіть їх спеціями і посипте сиром із зеленню. Після цього відправте блюдо в духовку до утворення рум’яної скоринки.
При яких захворюваннях рекомендується прийом
Користь перепелиних яєць для організму людини поширюється на певні захворювання, від яких вони допомагають швидше позбутися:
- підвищений рівень холестерину в крові;
- патології шлунково-кишкового тракту;
- бронхіальна астма.
Вони також відмінно справляються з інтоксикацією. При отруєнні необхідно вживати кожні 6-7 годин по 1 яйцю.
Показаний продукт навіть при цукровому діабеті, оскільки він нормалізує цукор в крові. Але допустима кількість повинен встановлювати ваш лікар.
Протипоказання і можливу шкоду
Чим шкідливі перепелині яйця? Практично нічим. Небезпека можливість при надмірному їх вживанні, яке може викликати важкість у шлунку, неприємні відчуття і здуття. Якщо цей продукт переїдають діти, то у них може з’явитися алергічна реакція. Не варто забувати і про можливий ризик зараження сальмонельозом.
- Протипоказання до вживання яєць перепелиці поширюються на хвороби печінки і ожиріння – продукт дуже калорійний, тому при строгій дієті їх варто їсти з обережністю, щоб не погіршити ситуацію.
- Якщо ви правильно зберігаєте і включаєте цей продукт у свій раціон, він принесе тільки користь здоров’ю й фігурі без будь-якої шкоди.
Перепелині яйця: користь і шкода, як приймати?
Перепелині яйця та їх шкаралупа: користь і шкода для чоловіків, жінок, дітей. Як приймати сирі перепелині яйця натщесерце? Як вживати шкаралупу перепелиних яєць? Відповідь на це та багато інших питань ви знайдете в даній статті!
Перепелині яйця: джерело вітамінів
Перепелині яйця з давніх часів славляться своїми корисними властивостями, і це не дивно. Це дієтичний продукт, до складу якого входить велика кількість корисних вітамінів і мінералів. Перепелине яйце неможливо сплутати з іншими, оскільки воно має своєрідний забарвлення – світло-коричневий з темними плямами, а також меншу вагу, ніж у курячого яйця.
Користь перепелиних яєць
Ще в давні часи люди знали про користь перепелиних яєць і використовували їх для лікування деяких недуг, у косметології і, звичайно ж, у кулінарії.
Основні корисні властивості перепелиних яєць:
- Багаті амінокислотами;
- Містять вітаміни А, В1, В2;
- У складі є бета-каротин, магній, калій, фосфор, залізо і марганець;
- Виводять з організму радіонукліди;
- Позитивно впливають на нервову систему;
- Містять мало холестерину;
- Сприяють швидкому загоєнню ран;
- Попереджають запальні процеси.
Перепелині яйця – це справжній скарб для підтримки імунної системи людини в належному стані. На відміну від курячих яєць, у їх складі на порядок міститься більше білка, амінокислот, вітамінів і мінералів.
Склад і зміст корисних елементів у перепелиних яйцях:
На 10 штук яєць: | маса: |
білок | 12,6 г |
Залізо | 404 мг |
кальцій | 76 мг |
кобальт | 620 мг |
фосфор | 213 мг |
Вітамін А | 137 мкг |
вітамін В1 | 137 мкг |
РР | 110 мкг |
В2 | 1100 мкг |
На 100 г продукту: | маса: |
вуглеводи | 0,5 г |
жири | 11 г |
Поживність перепелиних яєць
Цінність перепелиних яєць важко переоцінити. Незважаючи на калорійність, вони знаходять своє застосування в дієтах. З’ївши всього пару штук, можна наситити свій організм і отримати заряд бадьорості та енергії.
Калорійність перепелиних яєць: 168 ккал на 100 г продукту.
Така харчова цінність і калорійність роблять перепелині яйця незамінним продуктом для спортсменів, вони допомагають організму швидше відновитися після виснажливих тренувань.
Сирі перепелині яйця натще
Вживати сирі яйця набагато корисніше натщесерце. Всі корисні компоненти в такому випадку засвоюються практично на 100%. Всього 2 яйця, спожитих натщесерце активізують роботу мозку, наситять ваш організм калієм, фосфором, магнієм, залізом і кальцієм. Вживання сирих перепелиних яєць позбавить вас від зайвого холестерину, який ви могли б отримати при смаженні.
У складі цього продукту також міститься велика кількість інтерферонів, що робить його відмінним компонентом у раціоні діабетиків.
Оптимальна доза сирих яєць – 5-6 штук на добу. При цьому варто відзначити, що яйця можуть спровокувати невеликий проносний ефект, тому рекомендується починати вживання натщесерце з 3 шт. на день.
Користь для чоловіків
Яйця перепілки не даремно називають екстрактом юності і джерелом здоров’я. Фахівці також заявляють, що вони позитивно впливають на чоловічу потенцію. Це відбувається завдяки великій кількості мінеральних речовин, вітамінів і мікроелементів.
Існує навіть своєрідний коктейль, який використовують для нормалізації статевих функцій: підвищення ерекції і еякуляції.
Перехід з курячих яєць на перепелині може нормалізувати гормональні процеси в організмі чоловіка, і як підсумок – повернення чоловічого здоров’я.
Користь для жінок
Завдяки вмісту білків, PP і жирів, перепелині яйця добре впливають на здоров’я жінки, особливо в період вагітності.
Вони допомагають:
- зменшити ризик викидня;
- легше переносити токсикоз;
- легше перенести процес виношування дитини.
Багато жінок і молоді дівчата використовують їх для схуднення – випивають натщесерце після фізичних навантажень. Після систематичного вживання яєць можна помітити поліпшення стану волосся і нігтів, шкіри.
Користь для дітей
Оскільки перепелині яйця не алергенний продукт, їх можна давати дітям з 2 років. Вони сприяють мозковій діяльності і фізичному розвитку, підвищують імунітет.
Дітям, яким перепелині яйця давали щодня – більш активні, енергійні, а вміст каротину підвищує гостроту зору. Більш того, регулярне вживання яєць знижує ймовірність захворювання на ГРВІ в 5 разів!
Але, незважаючи на корисні властивості, повністю переводити дитину на перепелині яйця не варто. Раціон дитини повинен бути максимально різноманітний, щоб забезпечувати організм всіма необхідними мікроелементами.
Шкода від перепелиних яєць
Даний продукт не є нешкідливим для людей, у яких спостерігаються проблеми зі здоров’ям, наприклад:
- Захворювання печінки;
- Алергія на білок;
- Підвищений холестерин;
- Атеросклероз;
При покупці обов’язково перевіряйте, чи не пошкоджені яйця в упаковці. Якщо ви виявили тріснуту шкаралупу – краще залишити цю упаковку на полиці або повідомити мерчендайзеру про шлюб.
Пошкоджені яйця привертають до себе мікробів, внаслідок чого псуються швидше. Також не слід вживати перепелині яйця у великій кількості.
Незважаючи на маленькі розміри, вони можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту і симптоми отруєння.
Шкаралупа перепелиних яєць
Для отримання порошку з шкаралупи, її слід прокип’ятити 10 хвилин, додати яблучний оцет і залишити на добу. Потім злити оцет, просушити (але не на сонці), перемолоти в кавомолці 2 рази.
Шкаралупа, як і внутрішній вміст яйця, дуже корисна, а саме:
- третина ложки порошку шкаралупи зміцнює імунітет;
- позбавляє від печії;
- профілактика діатезу і дефіциту кальцію;
- чайна ложка порошку в день позбавить від дратівливості, безсоння, запорів і кровоточивості ясен.
При прийомі шкаралупи, можна додавати риб’ячий жир – це сприяє поліпшенню стану зубів, нігтів і волосся.
Доведено, що найкращим часом для прийому шкаралупи є пізній вечір, оскільки саме уві сні максимально засвоюється кальцій.
При яких захворюваннях рекомендують перепелині яйця?
Внаслідок свого багатого складу, яйця перепілок рекомендуються до вживання лікарями при таких захворюваннях:
- бронхіальна астма – 1 штука в день;
- проблеми і хвороби шлунково-кишкового тракту, а саме підвищений холестерин;
- алергія – 1 сире яйце в день протягом 1 тижня.
Перепелині яйця також допомагають при інтоксикації організму. У цьому випадку необхідно з’їдати 1 яйце кожні 6-7 годин.
Яйця дуже корисні і при інших серйозних захворюваннях, наприклад, цукровому діабеті. Це захворювання вимагає дотримання суворої дієти і виконання всіх призначень лікарів.
Хоч курячі яйця діабетикам не заборонені (по 1 – 1,5 штуки в день), перепелині все-таки є кращими. Вони допомагають нормалізувати рівень цукру в крові.
Норму вживання даного продукту повинен призначити ваш лікуючий лікар – це індивідуальний показник, який не можна віднести до всіх.
Хворим онкологією також стане в нагоді цей продукт. Завдяки тому, що він виводить радіонукліди, він допомагає відновитися організму після променевої терапії.
При виразці потрібно приймати натщесерце щоранку по 3 яйця. Через 2 тижні ви зможете відчути ефект. Рекомендований курс – 2 місяці.
Косметична користь від перепелиних яєць
Для жирної шкіри обличчя використовується маска з яйцями перепелиці і лимонним соком. У цій масці використовуються тільки білки.
Перепелині яйця також є відмінним засобом при сухості шкіри обличчя. Рецепт маски простий: потрібно лише збити жовток з медом і вівсяним борошном, після чого нанести на обличчя.
Люди з проблемною шкірою також можуть використовувати ці яйця як інгредієнт. Білки необхідно перемішати з огірковим соком і змастити шкіру на 15 хвилин. Результат не змусить себе довго чекати!
Вибір і зберігання перепелиних яєць
Корисність будь-якого товару полягає не тільки в його якості, але і в свіжості. І перепелині яйця в цьому питанні не є винятком. Їх термін зберігання трохи довший, ніж у курячих яєць, але експериментувати і запасатися на майбутнє краще не варто. Цей продукт завжди можна знайти в магазинах і взяти свіжим.
Яйця зберігаються в холодильнику до 2 місяців, якщо ж зберігати при кімнатній температурі – 1 місяць.
Вибір яєць:
- обов’язково дивіться терміни придатності на упаковці (якщо берете в магазині);
- звертайте увагу на наявність тріщин шкаралупи;
- співвідношення маси і розмірів повинні бути природними.
Сподіваємося, наша стаття відповіла на всі ваші запитання. Бажаємо вам міцного здоров’я і відмінного самопочуття!
Будь ласка, оцініть нашу статтю:
Перепелині яйця: користь і шкода, як приймати і скільки
Перед тим, як приступити до процесу схуднення, потрібно правильно вивчити перепелині яйця, їх користь і шкоду, а також як приймати їх, щоб не зіпсувати своє здоров’я. На вигляд вони виглядають, як дуже маленьке біле куряче яйце в цяточку, мають масу лише 12-13 грам і покриті тонкою і тендітною шкаралупою. Проте запас поживних речовин в них не поступається курячим, тому страви з цього продукту вважаються делікатесами, і вони не тільки смачні, але і корисні.
Склад і калорійність перепелиних яєць
Слід зазначити, що вживати перепелині яйця особливо необхідно тим, хто страждає білковою недостатністю в організмі. Адже в одній одиниці продукту міститься 2% від добової норми білка. Це набагато більше, ніж в курячому, тому і калорійність продукту вища: в 100 грамах міститься близько 180 ккал, однак розмір компенсує цей недолік.
Крім білка, до складу перепелиного яйця входять вітаміни A, B, E, D, які сприяють росту волосся, зубів і нігтів, а також кальцій, магній, цинк, фосфор і залізо – будівельні матеріали організму. Продукт дуже насичений такими амінокислотами, як гліцин, лізин, триптофан. Завдяки їм поліпшується метаболізм, зміцнюється імунітет і здатність протистояти хворобам.
Як і в будь-якому яйці, в перепелиному є невеликий жовток, який має завдяки каротину жовтуватий колір. Він не тільки корисний для здоров’я, але і для роботи мозку.
Перепелині яйця: користь чи шкода, як приймати
Для тих, хто планує вживати цей продукт сирим, потрібно зрозуміти, перепелині яйця – це користь чи шкода, і як їх приймати для хорошого результату.
Завдяки підвищеній концентрації корисних речовин і високій температурі перепелине яйце можна вживати не тільки в вареному вигляді, але і в сирому.
Це можливо, оскільки шкідливі бактерії і паразити, що містяться у внутрішній частині продукту, вмирають при температурі нижче 40 градусів, таким чином, він стає знешкодженим.
Його рекомендують вживати в разі таких недуг і хвороб, як:
- Цукровий діабет. При цьому потрібно натщесерце вранці випити три теплих яйця, а потім почекати годину до наступного прийому їжі.
- Астма і туберкульоз. Рекомендується вживати по одному разу в день.
- Алергія.
- Серцева недостатність.
- Нервовий розлад.
- Хвороба печінки. У цьому випадку потрібно обережно і тривало приймати діетпродукт натщесерце не менше 4 місяців, щоб не дати хворобі поширитися ще більше.
- Отруєння і інші хвороби живота. Варто випивати по одному сирому яйцю щогодини.
Крім того, яйця можна вживати замість вітамінів для загальної профілактики організму. Можна зробити напій більш приємним на смак, додавши до сирої суміші лимонний сік.
При цьому їх потрібно обов’язково потримати в теплі після холодильника. Однак занадто довга термообробка може викорінити вітаміни, тому температура повинна бути не вище кімнатної.
Такий профілактичний курс складається з прийому 240 штук, розподілених на 40 днів.
Варто попередити, що препарат має невелику проносну дію на організм, тому якщо вживати сирі яйця згідно з курсом, потрібно поступово збільшувати щоденну дозу.
Користь для жінок
Всі жінки хочуть виглядати красивими і здоровими, а тому їм необхідні вітаміни А і D, які містяться у великій кількості в перепелиних яйцях.
Вони сприяють поліпшенню стану шкіри, швидкому пробудженню волосяних цибулин і забезпечують здоровий колір шкіри.
Також вживати цей корисний продукт важливо через наявність гормонів щастя, які виводять із стану депресії і лікують нервовий розлад. Крім цього поліпшується гормональний баланс жіночого організму.
Але найсерйозніша користь – це зменшення ризику появи онкологічних захворювань, в тому числі раку молочної залози.
Як приймати перепелині яйця вагітним
Багато хто задається питанням, чи можна вживати сирі яйця вагітним. Робити це не тільки можна, а й потрібно.
Адже під час вагітності жінка витрачає дуже багато вітамінів зі свого організму на підтримку стану малюка в утробі матері. Тому, щоб компенсувати ці втрати, потрібно випивати натщесерце мінімум одну перепелине яйце на день.
Вагітність проходитиме легше, знизиться ризик народження нездорової дитини, а також пом’якшиться виникнення токсикозу.
Користь для чоловіків
Перепелині яйця можуть підтримувати не лише жіночу, але й чоловічу красу. Це відбувається завдяки великому вмісту протеїну і білка в продукті. Протеїн дуже корисний при фізичних навантаженнях, він допомагає сформувати м’язовий рельєф і підтримувати тіло в хорошій формі.
У чоловіків ризик появи підвищеного холестерину вищий, ніж у жінок. Тому їм особливо необхідно вживати натщесерце сирі яйця. Однак не варто думати, що в них зовсім немає холестерину. Просто порівнюючи з іншими продуктами, його зміст знижений і не може принести шкоду організму, незалежно від кількості з’їдених штук.
Що стосується чоловічого здоров’я, перепелині яйця можуть замінити невелику дозу віагри, що допомагає підтримувати рівень потенції завдяки великому вмісту фосфору.
Чи можна перепелині яйця для дітей
Як відомо, в період росту необхідно підвищене вміст вітамінів і поживних речовин. Щоб посприяти швидкому розвитку дітей, вживати перепелині яйця також потрібно.
При цьому зміцнюються кістки, м’язи, краще ростуть зуби і волосся.
Вживання продукту може стати в нагоді як для фізичних, так і для розумових навантажень під час навчання, оскільки поліпшується концентрація уваги і розвивається мислення.
Однак варто зазначити, що дітям краще давати варені яйця. Дитячий організм, поки ще не пристосований до всіх хвороб, може підхопити вірус через неправильне зберігання яєць. Хоча ймовірність вмісту паразитів всередині продукта зведена до мінімуму, краще підстрахуватися і досконало піддати дієтичний продукт термічній обробці окропом.
Перепелині яйця при онкології
На жаль, онкологічні захворювання стали дуже поширеними останнім часом. Виявити ознаки раку самостійно досить непросто, а це може статися в будь-який момент. В якості підстраховки потрібно вживати перепелині яйця.
Вони підвищують імунітет організму, у наслідок чого він стає більш недоступним для проникнення ракових клітин, які руйнують нормальний стан організму.
Якщо ж рак в організмі на ранній стадії, амінокислоти, що містяться у великій кількості в продукті, виробляють величезну дозу антитіл, які борються з появою шкідливих речовин.
При підвищеному холестерину
Як говорилося раніше, нульовий вміст холестерину в перепелиних яйцях – це міф. В одній одиниці продукту міститься близько 20% від добової норми холестерину.
Це досить високий показник, так що вживати їх в якості профілактики холестерину не лише не рекомендується, але може призвести до дуже поганих наслідків.
Підвищений холестерин може завдати шкоди, оскільки закупорюються судини і застоюється діяльність організму, а тому потрібно уважно ставитися до показника його рівня.
Проте вчені з’ясували, що при вживанні сирих яєць натщесерце рівень холестерину в організмі у випробовуваних залишився таким же, а це означає, що вони не лише не приносять особливої користі, але й не шкодять людині. Це обумовлено вмістом лецитину в продукті, який не дає підвищуватися показнику холестерину.
Перепелині яйця в косметології
Крім того, що перепелині яйця сприяють внутрішній користі організму, вони також дають можливість виглядати гарніше і молодше. З них роблять різні маски, що допомагають зробити шкіру більш м’якою, а колір – здоровим і насиченим.
Для позитивного впливу на шкіру накладаються маски з використанням перепелиних яєць.
Наприклад, можна використовувати наступний рецепт. Взяти три яйця, відокремити білок і жовток. Змішати яєчний білок із лимонним соком і залишити настоюватися при кімнатній температурі.
Потім нанести перший шар на шкіру і не змивати 15 хвилин. В якості профілактики слід повторити процедуру кілька разів, а потім змити залишки маски холодною водою. Така маска, завдяки білку, зробить шкіру більш підтягнутою і пружною.
Також можна спробувати додавати замість білка жовтки, перемішані з ложкою меду, для дещо іншого ефекту. У цьому випадку шкіра навпаки розм’якшиться і стане більш ніжною. При цьому потрібно обов’язково переконатися, що шкіра стійка до алергічних реакцій на ці продукти.
Ще один рецепт з використанням жовтків: протерти кілька жовтків з борошном і вівсяними пластівцями в єдину щільну масу, схожу за консистенцією на тісто. Залишити на 20 хвилин, а потім ретельно змити. Повторювати процедуру кілька разів на тиждень для закріплення результату.
Для обличчя
Якщо виникає така проблема, як вугрова хвороба або просто поява небажаних прищів, перепелині яйця також будуть в допомогу.
Для цього потрібно перемішати їх з перемеленим огірком і залишити на обличчі на 15-20 хвилин. Коли маска вбереться, її потрібно добре змити, поки шкіра не перестане бути слизькою на дотик.
Для волосся
Використовувати народні засоби було популярно як кілька десятків років тому, так і зараз.
Тому для зміцнення волосся часто використовують і досі вживають яєчний жовток, який робить волосся міцнішими і сприяє їх росту.
Для посилення ефекту додають натуральні масла, такі як касторове, реп’яхове або оливкове. Потім отриману суміш потрібно розподілити по всій довжині волосся і ретельно змити водою.
Важливо знати, що таку маску потрібно наносити обов’язково до миття волосся, інакше волосся виглядатиме жирними і злиплими. Однак якщо процедура буде виконана правильно, вже на наступний день буде помітно значне поліпшення стану волосся.
Шкаралупа перепелиних яєць
Як правило, корисною складовою продукту є саме його начинка, а не те, що покриває її зовні.
Однак у випадку з перепелиними яйцями шкаралупу можна не лише використовувати в побуті, але й зробити корисним ліками.
У ній міститься дуже багато кальцію, який є важливим компонентом в зубах, кістках і нігтях. Крім цього, в шкаралупі є фтор і цинк, необхідні організму.
Щоб прийом шкаралупи був корисним, потрібно правильно її приготувати. Для цього потрібно залити оболонку водою і кілька разів прокип’ятити, щоб видалити всіх поверхневих мікробів. Потім потрібно перемолоти її в кавомолці або блендері, щоб отримати борошнисту консистенцію. Приймати таку суміш можна не більше одного разу на день по половині ложки. Іноді додають риб’ячий жир або лимонний сік, щоб зміцнити імунітет.
Як готувати перепелині яйця
Найпоширеніший спосіб приготування яєць – це звичайне варіння. Спочатку потрібно дати їм зігрітися при кімнатній температурі і покласти в холодну воду, а потім поставити на сильний вогонь.
Після кипіння потрібно залишити їх варитися стільки, скільки цього вимагає спосіб приготування: якщо круто, то 5-7 хвилин, а всмятку достатньо 2 хвилин. Потім прибрати з плити і облити холодною водою, щоб шкаралупа знімалася легше.
Їх можна додавати в різні салати, навіть не розрізаючи на дрібні частини. Адже тоді можна буде відчути незвичайний смак продукту і засвоїти більше вітамінів.
Скільки в день можна їсти перепелиних яєць
Незважаючи на те, що в одному перепелиному яйці є багато корисних речовин, зловживати ними не варто. По-перше, як вже говорилося, це через вміст холестерину. Також надлишок білка в організмі може призвести до великого накопичення продуктів його переробки. Тому вживати краще не більше 2-3 штук на день дорослим, а дітям 1-2.
Шкода перепелиних яєць
Навіть у такого бездоганного за характеристиками продукту є свої недоліки.
Відомо, що в перепелиних яйцях міститься багато речовин, і з огляду на те, що кожне з них має різні функції, можуть траплятися алергени.
Наприклад, овомукоїд змушує організм сильно опиратися на виниклу алергічну реакцію. У дорослому віці це не так небезпечно, як у дітей, але краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем.
Як уже говорилося, білок в невеликій кількості зміцнює організм і прискорює його роботу.
Для того, щоб переробити білки, організму потрібна велика кількість енергії, на відміну від жирів і вуглеводів, а при великому вживанні цієї речовини деякі продукти переробки можуть відкладатися в організмі надовго. Тому особливо обережно потрібно ставитися до прийому продукту тим, хто має проблеми з печінкою.
На жаль, завжди є ризик придбання злоякісного продукту. Неправильне зберігання перепелиних яєць може призвести до того, що не всі паразити загинуть, а це може негативно позначитися при їх прийомі в сирому вигляді. Тому потрібно знати правила вибору цього продукту.
Вони обов’язково повинні бути без тріщин і мати термін придатності не більше 40 діб на прилавку магазину. У будинку зберігати продукт потрібно обов’язково в холодильнику, опускаючи гострим кінцем вниз.
Таким чином, перепелині яйця – це дійсно важливий продукт для підтримки організму в тонусі не тільки всередині, а й зовні. Однак, щоб ефект дійсно був позитивним, зловживати їх застосуванням не варто.
Перепелині яйця – користь і шкода, цілющі властивості
Під редакцією експерта: Надія Прімочкіна, дієтолог
У раціоні більшості людей стали популярні перепелині яйця, користь і шкода яких доведені вченими.
Виявляється, маленькі, ніжні на смак, вони багаті вітамінами, мікро- і макроелементами, легко засвоюються організмом.
Перевага їх в багатому живильному змісті, що здатне підтримувати здоров’я людини. Застосовуються в кулінарії, медицині, косметології. Корисні всім: чоловікам, жінкам, дітям, людям похилого віку.
Склад і калорійність перепелиних яєць
Перепелині яйця – користь і шкода, і як їх приймати, можна дізнатися від лікарів-дієтологів. При низькій калорійності вони містять безліч корисних речовин, забезпечують половину від добової потреби людини вітаміном А, третю частину калієм, хромом, фосфором, вітаміном В12.
Калорійність: 100 гр. (6-7 штук) – 160-175 ккал, склад:
- Білків – 11,9 гр.
- Жирів – 13,1 гр.
- Вуглеводів – 0,6 гр.
- Жирних кислот – 3,7 гр.
- Вода – 73,2 гр.
- Холестерину – 600 мг.
Білок цього дієтичного продукту містить масу незамінних амінокислот – метіоніну, лізину і триптофану, який бере участь у виробленні серотоніну. Крім них – аргінін, валін, гістидин, лейцин, фенілаланін. Замінні амінокислоти – аланін, аспарагінова кислота, гліцин, тирозин, цистин, глутамінова кислота, серин, пролін.
Жовток багатий вітамінами A, PP, B1, B2, B6, E, фолієвою кислотою, а також кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором, хлором, сіркою та залізом, міддю, марганцем, хромом, кобальтом. Крім цього, містять моносахариди, дисахариди, насичені жирні кислоти, які допомагають утворенню клітинних мембран, виробленню гормонів.
Важливо! Перепели стійкі до хвороб, при їх утриманні не застосовують антибіотики.
Яйця перепілок містять достатню кількість холестерину, але його відносять до ліпопротеїнів високої щільності ( «хороший» холестерин), так як він знижує ліпопротеїни низької щільності ( «поганий» холестерин), плюс вони гіпоалергенні.
Користь і шкода
Живильні елементи цих яєць стимулюють роботу клітин головного мозку, живлять нервову систему:
- Білок сприяє енергії, покращенню настрою.
- Залізо запобігає анемії, сприяє утворенню еритроцитів.
- Амінокислоти підвищують рівень гемоглобіну.
- Селен захищає від негативних зовнішніх факторів, радіації, видаляє солі важких металів, токсини.
- Вітамін А бореться з розвитком катаракти, покращує зір.
- Вітаміни В6, В12 поліпшують обмін речовин.
- Лецитин попереджає появу сечокам’яної хвороби.
Увага! Лікарі стверджують: регулярне вживання яєць перепелиці знижує ризик серцево-судинних захворювань майже на 25%.
Рекомендують при патологіях шкіри – псоріазі, екземі. Літнім людям радять при артриті, ревматизмі, остеохондрозі, переломах для швидкого зрощення кісток. Крім того, покращується зір, діяльність нервової системи, головного мозку. Вітамін D знижує ймовірність остеопорозу.
Перепелині яйця, варені, приносять тільки користь, шкоди вони можуть завдати при багаторазовому вживанні (розлад травлення, отруєння), якщо були куплені несвіжими.
Протипоказаннями є індивідуальна непереносимість компонентів або тваринного білка, алергія.
Для чоловіків
Перепелині яйця містять білки, амінокислоти, які визначають користь і шкоду для чоловіків, сприяють підвищенню еректильної функції. Кровообіг в статевих органах покращується, зберігається чоловіче здоров’я. Фолієва кислота підвищує якість сперми, впливає на дітонародження.
Для жінок
Перепелині яйця приносять користь і для жінок, вони показані для профілактики жіночих патологій: міоми, мастопатії, врівноважують гормональний фон, шкода може виникнути при наявності протипоказань або зловживанні. Вітамін А необхідний для росту волосся, запобігання ламкості нігтів.
Вітамін В нормалізує емоційний стан жінки під час вагітності, а фолієва кислота дуже потрібна для росту і розвитку плода. Крім усього іншого, знижується ризик викидня. Залізо підвищує гемоглобін, що важливо при вагітності і в період годування грудьми.
Постійне споживання їх веде до уповільнення процесів старіння, відновлює еластичність шкіри.
Для дітей
За дослідженнями японських учених минулого століття, перепелині яйця завдяки фосфору впливають на розумовий розвиток дітей, шкода виникає через алергію або велику кількість з’їденого. Згідно із законом, в раціоні школярів Країни висхідного сонця вони присутні кожен день.
Завдяки вмісту гліцину зменшується дратівливість. Тирозин позбавляє від сонливості, неуважності, швидкого стомлення.
Вітамін D потрібен для профілактики рахіту. Вітамін А покращує гостроту зору, кальцій потрібен для зміцнення кісток. А також компоненти, що містяться в них, допомагають при низькому імунітеті і частих застудах.
Увага! Педіатри радять чергувати перепелині яйця з курячими.
Рекомендують маленьким дітям з 6 місяців по 1/4 жовтка, з третього тижня по 1/2 до року. Потім по 1 або 2 штуки повністю (якщо немає алергії на молочне). Школярам корисні 2-3 штуки в день, підліткам – 4 штуки.
Для спортсменів
До харчування спортсменів, бодібілдерів також необхідно додавати цей дієтичний продукт. Завдяки кальцію, білкам, вітамінам, мікроелементам, м’язи відновлюються швидше після навантажень, і зростає м’язова тканина.
При схудненні
Для боротьби із зайвою вагою фахівці рекомендують яєчну дієту, вона сприяє схудненню до 3 кг за тиждень.
Як правильно приймати яйця перепілки?
Часто вживають сирі перепелині яйця, користь натщесерце їх обґрунтована допомогою при патологіях шлунка, шкода можуть завдати при важких захворюваннях печінки. Варені готують 3 хвилини. Дітям додають в кашу, пюре.
Важливо! Обов’язково купувати свіжі продукти і ретельно мити содою.
Сирі перепелині яйця корисні, але лікарі рекомендують їсти їх всмятку, оскільки білок при цьому засвоюється на 98%, сирий – на 50%. Радять сирі пити натщесерце і запивати соком, кип’яченою водою, шкода може принести несвіжі або заражені яйця.
Коментар експерта:
«Перепелині яйця – це унікальний продукт. За своїм складом вони багато в чому перевершують безліч корисних продуктів. У своїй практиці я чула тільки позитивні відгуки про цей продукт. Більш того, можу сказати на особистому досвіді, що мій чоловік вилікував виразку шлунка з їх допомогою. Він брав їх в сирому вигляді вранці натщесерце протягом трьох місяців. Результат здивував навіть його лікуючого лікаря. В період лікування перепелиними яйцями заборонений алкоголь, оскільки він негативно впливає на їх склад, руйнуючи і частково знищуючи багато корисних елементів.
Рекомендую обов’язково вживати перепелині яйця дітям, вагітним, жінкам, що годують, людям, які мають такі захворювання, як гіпертонія, цукровий діабет, хвороби дихальних органів і печінки, органів шлунково-кишкового тракту, хвороби жіночої статевої системи.
Є думка, що перепелині яйця потрібно приймати при онкологічних захворюваннях. Очевидна користь точно наукою не доведена, але такий багатий мікроелементами і вітамінами продукт в раціоні онкохворого точно зайвим не буде.
Крім прийому в сирому вигляді, перепелині яйця вживають у вареному вигляді (краще всмятку, варити не більше 2 хвилин з моменту закипання), у вигляді омлетів і яєчні, додають у запіканки, салати, соуси.
Перепелині яйця мають не тільки багатющий склад, а й унікальний смак. Їх важко переплутати з іншими яйцями. Якщо ви хочете позбутися від багатьох проблем зі здоров’ям – почніть вживати перепелині яйця, і ви будете здивовані результатом.
Перепелині яйця в лікуванні деяких захворювань
Широко вживають цю дієтичну їжу як комплексну терапію для лікування і профілактики різних патологій. Постійний прийом дає позитивний результат в період відновлення після хірургічних операцій та перенесених захворювань.
При онкології
Рекомендують приймати перепелині яйця в сирому вигляді натщесерце по 4-6 штук. Користь міститься в ліозимі, який здатний проникати в ракові клітини, руйнувати їх і зупиняти зростання.
Або робити коктейль: збити 100 мл молока, яйце, чайну ложку меду, 2 гр. меленої кориці. Випивати за півгодини до їди.
При цукровому діабеті
Вітамін В3 нормалізує вироблення інсуліну, хром і піридоксин знижують цукор, підвищують функцію щитовидної залози.
Для зменшення цукру в крові – сік лимона змішують з 5 штуками, пишуть за 30 хвилин до їжі три дні, після п’ятиденного перерви знову, так місяць.
При хворобах шлунково-кишкового тракту і печінки
Допомагають при гастриті, виразці – приймати сирими, по три штуки натщесерце, запивати водою.
Порошок шкаралупи (чайну ложку) з’єднати з 10 краплями лимонного соку (пити перед сном).