Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

Як багато смачної їжі. Товари на полицях з кричущими назвами, яскравими картинками і обіцянкою користі для здоров’я. Чи так це насправді? За упаковкою часто виявляється те, що виробники ретельно приховують від нас.

  • Велика кількість продуктів, які ми бачимо щодня, потребують підсилювачів смаку та аромату.
  • Мало того що вони покращують смак, так і продовжують термін придатності товарів, ховаючи низьку якість.
  • Яких добавок слід побоюватися, а які обмежувати в своєму раціоні?

Уникнути їх практично неможливо. Тому слід знати їх назви і намагатися уникати вживання.

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок має унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме вашу юридичну проблему – звертайтеся до форми онлайн-консультанта або телефонуйте за телефоном.

Приховати зміст

Які існують?

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблятьХарчові добавки діляться на:

  1. Барвники і фіксатори кольору.
  2. Підсолоджувачі та підкислювачі, замінники цукру.
  3. Відбілювачі.
  4. Підсилювачі смаку і аромату.

Останні позначаються в складі кодом Е. Їх часто зустрічають у ковбасах, соусах, фастфуді, чіпсах, приправах, консервах, кондитерських виробах і навіть молочних продуктах.

Цей список продуктів споживається майже кожен день.

  1. Глюконат натрію – підсилювач смаку.
  2. Підсилювачі смаку і аромату мають свою класифікацію.
  3. Далеко не всі Е небезпечні для здоров’я.
  4. Так, Е330 – лимонна кислота.
  5. Сильно впливають на відчуття добавки, що стоять під номерами:
  1. Е 640,641, 620-625.
  2. Е 620-637.

Останні – ароматизатори.

  • У цьому діапазоні містяться речовини, небезпечні для здоров’я.
  • Здається, що маленька баночка не зашкодить.
  • Підрахуйте кількість вжитих за рік подібних банок.

Це число відкриє таємницю настала апатії, поганого настрою і багатьох інших недуг.

Їх викликають дані підсилювачі.

Класифікація

Харчові підсилювачі смаку і запаху діляться на:

  1. Натуральні, що складаються з натуральних речовин. Втрачають свої властивості при подальшій обробці продукту.
  2. Ідентичні натуральним. Імітують хімічні речовини в складі, аналогічні натуральним.
  3. Штучні. Не мають природних аналогів в природі. Виробникам вигідні через низьку ціну. Ці ароматизатори заборонено додавати в дитяче харчування.

Найбільш небезпечними підсилювачами смаку і аромату вважаються підсилювачі смаку Е: Е 621, Е 627, Е 631.

Результат передозування – нудота, печіння на тілі, головний біль, утруднене дихання, тахікардія.

Гуанілат натрію. Покращує і змінює смакоароматичні характеристики вироби. Вони стають свіжішими і приємнішими.

  • В консервах;
  • У сухариках, чіпсах;
  • У м’ясі, ковбасах;
  • У супах швидкого приготування, макаронах.

Регулярне споживання цього ароматизатора призводить до розладів травного тракту, прискорення нападів астми, безсонню і подразненню на шкірі.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблятьГлутамат натрію. Цей ароматизатор більш на слуху, ніж інші.

Зустрічається у найпоширеніших продуктах, які ми споживаємо щодня.

  1. Соуси і бульйонні кубики.
  2. Консерви (м’ясо і овочі).
  3. Солодощі.

Е621 накопичується в організмі.

При постійному споживанні продуктів з його вмістом призводить до головного болю, подразнень і депресії.

Якщо покупка передбачає продукти, готові до вживання – вони містять підсилювачі смаку.

Це може бути і копчена курочка, і невелика пачка крекерів.

Е631

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблятьІнозінат натрію. Добавка мало вивчена.

  1. Тому потрібно позбавити дітей від її споживання.
  2. Зустрічається в ласощах, які дуже люблять діти – чіпсах, солоних горішках і сухариках.
  3. Також її кладуть в пельмені, приправи.
  4. Шкідлива для страждаючих нападами астми, подагрою, ревматизмом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
  5. Є випадки, коли передозування викликає різкі скачки тиску.
  6. Через високу вартість використовується спільно з Е 621.
  7. Обидві речовини викликають сильну залежність.
  8. При частому вживанні інозінат натрію і глутамат натрію смакові рецептори швидко звикають до яскравого смаку.
  • Надалі звичайна їжа не викликає задоволення від споживання.
  • У підсумку натуральна їжа сприймається як несмачна.
  • Так добавки формують звикання.

Добавки і здоров’я людини

Який вплив на здоров’я надають підсилювачі смаку?

Підсилювачі однозначно не корисні для організму, особливо дитячого.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

  1. В результаті частого вживання людині завдається шкода.
  2. Діти, вагітні, жінки-годувальниці більш чутливі.
  3. Тому безконтрольне вживання може призвести до слабкості, зниження імунітету, головного болю, втрати зору.
  4. Для запобігання накопичення підсилювачів в організмі, потрібно ретельніше вибирати продукти.

Не лінуйтесь дивитися на етикетку, вивчайте склад.

Не довіряйте скромному опису.

Виробники узагальнюють і пишуть загальну інформацію на кшталт спеції або «ароматизатори».

Що це за добавки – невідомо.

Намагайтеся уникати подібних покупок.

Натуральні

Натуральні підсилювачі смаку, аромату – це природні підсилювачі.

Це прянощі, приправи.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

  • Натуральні добавки безпечні і роблять їжу більш корисною.
  • Вихідними складовими стають рослини і продукти тваринного походження.
  • З мінусів – дорожнеча натуральних добавок.
  • Їх довше вирощувати, складніше зберігати.
  • Тому виробники змішують їх з штучними.
  • Отже, натуральні добавки (харчові підсилювачі смаку):
  • шавлія;
  • кориця;
  • часник;
  • чебрець;
  • імбир;
  • розмарин;
  • шафран;
  • сіль.
  1. Сіль – напевно, найпопулярніше речовина на кухні і підсилювач смаку.
  2. Це універсальна натуральна добавка.
  3. Робить їжу приємніше на смак.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

  • Хоча сіль вважається нешкідливою, підвищене її споживання веде до проблем із зайвою вагою, загострення захворювань серця і нирок.
  • Брак цього елемента – проблеми в організмі.
  • Сама сіль підтримує водний баланс, стимулює роботу нервової системи.
  • Якщо ви не знали, то цей елемент сприяє переносу кисню в крові, зміцнює зуби.
  • Підсилювачі смаку і аромату є знахідкою для харчової промисловості.
  • Термін придатності продовжується, смак посилюється, стає насиченим.
  • Від цього виробу здаються більш приємними, задоволення від споживання стає яскравим.

Мінусом є небезпека, шкода і загроза здоров’ю.

Надлишок підводить до хвороб, поганого самопочуття.

  1. Уникнути підсилювачів практично неможливо.
  2. Вихід тільки в обмеженому споживанні.
  3. Придбання неякісного товару завжди можна оскаржити.
  4. Подивіться відеоролик про підсилювачах смаку і замінниках натуральних компонентів, якими вони бувають, в яких продуктах містяться і який шкоду можуть завдати організму:

Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме вашу юридичну проблему – зателефонуйте прямо зараз:

+38 (044) 938-50-73 (Київ)

Це швидко і безкоштовно!

Е631 – інозінат натрію

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

  • До числа таких речовин належить і інозінат натрію.
  • Європейський код добавки – Е631.
  • Походження: 2-синтетичне;
  • Категорія добавки: підсилювач смаку і аромату продукту;
  • Небезпека: мінімального рівня;
  • Синонімічні назви: Е631, інозінат натрію.

Загальна інформація

Молекулярну формулу речовини, яке представляє собою власне динатрієву сіль інозинової кислоти можна виразити символікою, а саме – C10H11N2Na2O8P.

Це з’єднання належить до категорії натуральних речовин, так як інозинова кислота міститься в рослинному і тваринному матеріалі. Багато її в м’ясі свині, морській рибі.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

Промислові виробництва розташовують декількома методами отримання Е631. Найбільш ефективний, а значить і поширений – у присутності деяких мікробіологічних штамів, наприклад, Microbacterium або Brevibacterium і інших, безпосередня ферментація глюкози.

Зовнішній вигляд відповідає певним параметрам. Як правило, Е631 являє собою кристалоподібну, порошкоподібну масу. Продукт зазвичай білий або ж не має кольору. Запах також відсутній. Смак – характерний. Стійкий щодо ефірних середовищ. Середній рівень розчинності в спиртах. Хороша розчинність інозінату натрію в воді.

Вплив на організм

Наявні щодо Е631 дані не доводять впливу на організм канцерогенного, а також тератогенного цього продукту. Відносно негативного впливу на репродуктивну функцію теж немає достатньої доказової бази.

Але все-таки Е631 відноситься до розряду добавок, які вивчені недостатньо добре. Тому споживання продуктів з її змістом слід обмежувати. Не рекомендується, щоб в організм потрапляло більше 3 г інозінату натрію на добу.

Шкода

Споживання добавки в великій кількості може викликати деякі негативні наслідки. Це стосується, зокрема, проблем із шлунково-кишковим трактом. У дітей найчастіше виникає запор, а у дорослих – діарея.

Слід обмежити споживання продуктів і гіпертонікам, так як речовина може спровокувати підвищення тиску.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

Серед негативних відгуків про добавку Е631 вказується “синдром китайського ресторану”. Симптоми його такі:

  • підвищене потовиділення;
  • оніміння в області рота;
  • почервоніння обличчя;
  • головний біль;
  • прискорене серцебиття.

Користь

Деякі джерела вказують на певну користь інозінату натрію. Речовина може покращувати роботу печінки, кровотворення, обмін ліпідів.

Використання

Як інгредієнт самостійно Е631 використовується досить рідко. Зазвичай добавку застосовують у комплексі. Як правило, це інші добавки, а саме – Е621 (глутамат натрію) або Е627 (гуанілат натрію). У деяких продуктах можуть бути присутніми і всі три вищеперелічені добавки.

Таким чином, виробники знижують собівартість виробленого продукту і в той же час домагаються відновлення його початкового природного смаку і більш насиченого аромату.

Використовують Е631 найбільш широко у виробництвах чіпсів, снеків, сухариків та інших подібних продуктах. Затребуване речовина і в м’ясній галузі. Входить до складу ковбас, сушеного і в’яленого м’яса, м’ясних напівфабрикатів, серед яких пельмені, нагетси, гамбургери.

Харчова добавка Е631: що це, шкідлива чи ні, вплив на організм, з чого роблять

Чи не відмовляються від Е631 і виробники, які займаються консервацією грибів та овочів. Завдяки своїм властивостям добавка знайшла застосування в супах швидкого приготування, приправах, соєвих соусах, а також рибних фарші, які призначені для виготовлення крабових паличок.

Законодавство

Продукт Е631 в якості харчової добавки дозволений законодавчо в багатьох країнах. У їх числі Сполучені Штати Америки, країни Європейського союзу, Україна.

У деяких країнах визначена допустима норма вживання інозінату натрію. Так, наприклад, в США вона становить 5 г в день.

Оскільки дана речовина отримана в результаті природного процесу, то вона може бути позначена на упаковці харчових продуктів як «натуральний ароматизатор».

Інозінат натрію та інші підсилюючі смак добавки надають хімічний вплив на клітини мозку споживачів. Ця надмірна стимуляція вважається вірогідною причиною негативних побічних ефектів, пов’язаних з вживанням даної речовини. У число таких ефектів можуть входити рясне потовиділення і відчуття набряклості, як правило, супроводжуються шлунковим дискомфортом.

Людям, що страждають на подагру або мають сечокислі камені в нирках, слід обмежити вживання підсилювача смаку Е631.

Інозінат натрію, як правило, проводиться з м’яса або риби (сардини). Крім того, цю добавку можна виготовити з екстракту пивних дріжджів, що є однією зі складових процесу пивоваріння. Також дана речовина може бути вилучено з свинини або тапіоки.

Підсилювач смаку Е631 часто зустрічається в складі локшини швидкого приготування, у картопляних чіпсах, консервованих продуктах, соусах, снеках, в’яленому м’ясі, салатах, гамбургерах.

Як було зазначено раніше, інозінат натрію зазвичай не використовується окремо від глутамінової кислоти.

Якщо в списку інгредієнтів присутня добавка Е631 і не вказано наявність глутамату натрію, не виключено, що в цьому випадку глутамінова кислота є частиною іншого інгредієнта або природним чином міститься в помідорах, сирі пармезан або дріжджовому екстракті, що також входить до складу продукту.

Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-бальною системою (від 1 до 5 балів).

  • Е-добавки
  • продукти оброблені
  • продукти необроблені

Інозінат натрію двозаміщений

Випадковий факт:

У бджіл 2 шлунка. Один для їжі, а другий для меду.

  • Дозволяють застосування – 4
  • Згадок про добавку – 5
  • Україна – дозволена
  • Білорусь – дозволена
  • Євросоюз – дозволена
  • США – дозволена
  • Канада – немає даних

Інозінат натрію двозаміщений є натрієвою сіллю инозинової кислоти. Молекулярна формула речовини: C10H11N2Na2O8P. Зовні добавка Е-631 являє собою білий порошок або безбарвні кристали, без специфічного запаху, має характерний виражений смак.
За своїми фізичними властивостями харчова добавка Е-631 характеризується хорошою розчинністю у воді, середньою – в етиловому спирті і практично не розчиняється в ефірі.
Інозинова кислота відноситься до речовин природного походження, яка є початковим природним матеріалом для виготовлення підсилювача смаку Е-631. Вона міститься в рослинному і тваринному матеріалі (у різних грибах, а також у тканинах тварин і риб, переважно морських).
На даний момент добавку Е-631 синтезують в промислових умовах у процесі ферментації глюкози.

Застосування:

Інозінат натрію двозаміщений властивий посилювати смакові і ароматичні властивості продуктів, які частково втратили або змінили свій звичний смак і аромат у гіршу сторону після тривалого зберігання або термічної обробки.

У чистому вигляді добавку Е-631 практично ніколи не використовують, інозінат натрію двозаміщений застосовується тільки разом з глутаматом натрію, у зв’язку з відносно високою вартістю.

При додаванні цієї харчової добавки в готову продукцію, значно знижується витрата солі.

Інозінат натрію двозаміщений використовують при приготуванні м’ясних виробів, ковбас, сосисок, консервів з м’яса, риби та овочів, його додають у сухі закуски (чіпси, сухарики, снеки), а також у супи, приправи і бульйони швидкого приготування. В Україні дозволений тільки двозаміщений інозінат натрію.

Вплив на організм людини:

Харчова добавка Е-631 дозволена до використання в багатьох країнах світу, включаючи Україну та Євросоюз, при виробництві продуктів харчування.
В середньому, близько 2 г інозінату натрію на день надходить в організм людини природним шляхом, з вживанням продуктів, що містять цю речовину.

Гранично допустима добова доза споживання харчової добавки Е-631 в Україні не встановлена, а в США вона становить 5 г. Але, через невелику вивченість добавки не рекомендується перевишати денну дозу в 3 г.

Вплив інозінату натрію на організм людини на даний момент вивчено недостатньо, але вважається, що харчова добавка Е-631 не робить шкідливого впливу на організм. Так як вміст цієї речовини в готовій продукції (не більше 500 мг на 1 кг маси).

Ряд останніх досліджень не підтверджує канцерогенного та тератогенного впливу Е-631 на організм людини. А також не було підтверджено несприятливого впливу на репродуктивну функцію та причетність до так званого «синдрому китайського ресторану», вираженого відчуттям важкості в роті, головним болем, почервонінням обличчя та посиленим потовиділенням.

Leave comment