Харчова добавка е635: небезпечна чи ні, з чого роблять, користь і шкода, вплив на організм

Новини Все про спорт
Харчові добавки та їх вплив на організм
Харчові добавки та їх вплив на організм
На відміну від наших предків, які щодня відвідували сільський ринок, щоб купити свіжі продукти на вечерю, ми полегшили собі це завдання покупкою їжі, що зберігається в холодильнику протягом кількох тижнів, а іноді й місяців. Ми не хочемо задовольнятися продуктами, які виглядають менш яскравими та є менш смачними, тому обробляємо їх, додаючи ароматизатори, консерванти й барвники.
Сьогодні існують сотні харчових добавок. Поряд з посиленням смаку, вони роблять їжу більш зручною у використанні та збільшують термін її зберігання. Іноді добавки містять додаткові поживні речовини, такі як вітаміни, антиоксиданти, мінерали та волокна.
Наявність добавок не означає автоматично, що їжа нездорова (надлишок жиру, солі та цукру також робить їжу шкідливою). Однак це, як правило, є показником того, що їжа піддалася обробці, здешевлюючи процес її виробництва.
Фахівці зі здорового харчування радять споживачам читати етикетки та вибирати продукти зі списком простих інгредієнтів і меншим числом штучних добавок. Іншими словами, продукт повинен бути близьким до домашньої чи натуральної їжі настільки, наскільки це можливо.
Чи знаєте ви, що з усіх інгредієнтів, що додаються в оброблені харчові продукти, найбільш шкідливим для більшості людей вважається хлористий натрій (кухонна сіль)?
Але чи є їжа, рекламована як «натуральна», насправді такою? Наявність на упаковці цього слова допомагає нам відчути, що ми харчуємося правильно, однак такі продукти не є автоматично більш здоровими або чистими.
У льодяниках можуть використовуватися натуральні барвники, такі як фруктові соки й концентрати, а також велика кількість цукру, який теж «природний», але зовсім не корисний. Психологічно слово «натуральний» на упаковці як би дає дозвіл батькам давати своїм дітям саме ці цукерки.
Аналогічно, фраза «без штучних добавок» зовсім не означає, що їжа не містить багато жиру, солі або цукру, адже всі ці інгредієнти теж натуральні. Тому не потрібно розглядати такі заяви виробників як гарантію корисності продукту для здоров’я.
Точно так само не варто вважати продукти, які містять штучні добавки, однозначно поганим вибором. Набагато розумніше подивитися, що ще присутнє в списку інгредієнтів. Поки ми будемо продовжувати жити в стрімко мінливому світі, нам буде зручніше робити покупки раз на тиждень і купувати їжу, що залишається свіжою протягом більше ніж декількох днів.
І ми продовжуємо віддавати перевагу довго непсується їжі та вибирати швидкі й легкі обіди, що вимагають для приготування мінімального часу та зусиль. Хоча фахівці й радять прагнути вживати більш здорову їжу, важливо пам’ятати, що всі харчові добавки проходять строгий процес схвалення урядом. Для більшості людей вживання добавок не є проблемою, якщо у них немає до них чутливості. Реальною проблемою слід вважати продукти, які, крім харчових добавок, містять багато жиру, калорій і солі, але при цьому не дають організму ніяких поживних речовин (торти, чіпси, льодяники та печиво).
Де шкода?
- Барвники.
- Викликати реакцію, особливо у дітей, можуть червоні, жовті й сині барвники. В першу чергу це аннато (160b), тартразин (102), сансет жовтий (110), амарант (123) і діамантовий блакитний (133).
- Сульфіти.
- Поширені в сушених фруктах і вині. Багато консервантів викликають реакцію у чутливих людей, але сульфіти роблять це особливо часто. Дослідження свідчать, що деякі люди, особливо діти у віці від двох до п’яти років, насправді споживають більше рекомендованої денної норми сульфітів (номери 210-213). Ці консерванти, використовувані для обробки сухофруктів, ви також можете знайти в мюслі та інших сухих сніданках і закусках, багато з яких позиціонуються як здорова їжа. Тому, навіть якщо ви і ваші діти дотримуєтеся здорового харчування, ви все ще не застраховані від побічних ефектів зловживання сульфітами. Сульфіти – добавка не нова. Вони протягом століть використовувалися при виготовленні, наприклад, вина. Сьогодні ж ви можете отримати порцію цих консервантів не тільки з келихом випитого на ніч алкоголю, але й з уживаними в перебігу дня закусками.
- Підсилювачі смаку.
- Вони додаються в солоні закуски та соуси. Найвідомішим є глутамат натрію (MSG). Найбільш шкідливі для здоров’я глутамати з номерами 621-635 (сам глутамат натрію позначається числом 621). Глутамати зустрічаються в природі в багатьох продуктах, будучи будівельним блоком білків та покращуючи смак їжі. Саме тому їжа з високим їх вмістом, така як помідори, гриби й сир, використовується в якості основи багатьох страв. Закуски, заправки та різні соуси найбільш часто містять підсилювачі смаку. Кількість продуктів з підсилювачами смаку істотно зросла за останнє десятиліття. А також ми стали їх споживати набагато частіше, особливо в складі їжі швидкого приготування.
- Симптоми непереносимості:
- Добрі новини
- Питання: чи всі добавки шкідливі?
- Питання: наскільки токсичний глутамат натрію?
- Питання: дієтичні безалкогольні напої викликають рак?
- Питання: барвники викликають гіперактивність?
- Добавки, заборонені за кордоном
- Чотири способи скоротити вживання добавок
- 1. Барвники:
- 2. Підсилювачі смаку:
- 3. Консерванти:
- – антиоксиданти: 310-312, 319-321 (в спредах, соусах, майонезі та заправках для салатів).
– харчових барвників – найбільш поширені проблеми поведінки у дітей та головні болі або звичайно розлад кишечника у дорослих.
– сульфітів і підсилювачів смаку – симптоми астми, головні болі, задишка, а також розлад кишечника.
– інших добавок – діапазон можливих реакцій дуже різноманітний: рецидивна кропив’янка, набряки, гайморит, виразки в роті, нудота, незвичайна втома без жодної видимої причини. У більшості випадків наявність або відсутність реакції на добавку визначається виключно тим, в яких дозах ви її вживаєте. Якщо ви не можете повністю уникнути конкретної добавки, просто скоротіть її кількість. Будьте обережні, не варто виключати з раціону цілі групи продуктів, інакше ви ризикуєте спровокувати дефіцит ключових поживних речовин.
Якщо ви турбуєтеся про можливу наявність у вас чутливості, використовуйте елімінаційну дієту під наглядом дієтолога. Вона полягає у виключенні всіх потенційно проблемних продуктів на певний період часу, а потім їх поступове введення в раціон. Цей спосіб допомагає виявити, на які саме добавки ви реагуєте. Відповіді на поширені питання
Ні, насправді деякі можуть бути навіть корисними. До деяких продуктів харчування додаються вітаміни і мінерали. Вітамін D, потрібний для здоров’я кісток, м’язів і мозку, додають в деякі молочні продукти. Фолієву кислоту включають до складу круп. Вона потрібна для обміну речовин, але особливо важлива для вагітних жінок через свою здатність захищати плід від дефектів нервової трубки. Вітаміни Е і С, які є потужними антиоксидантами, допомагають не тільки підтримувати вашу імунну систему, а й зберігати продукти свіжими. Ці вітаміни додаються в маргарини, соуси, соки, хліб і крупи. Глутамат (або глютамат) натрію (621) має погану репутацію, так як часто провокує появу таких реакцій, як синдром роздратованого кишечника і мігрень. Насправді Глутамати – одна з найбільш широко використовуваних груп підсилювачів смаку, які можна додавати в багато пакетовані продукти, такі як супи, ароматна локшина, азіатські соуси і закуски. Для більшості людей MSG і інші Глутамати є нешкідливими. Однак деякі все-таки можуть зіткнутися з проблемами, тому якщо ви чутливі до цих речовин, перевіряйте етикетки на наявність підсилювачів смаку з номерами 621-635 і намагайтеся максимально скоротити їх споживання.
Ні. Експериментально доведено, що сахарин і аспартам не викликають рак. Однак невелика кількість людей з рідкісним захворюванням на фенілкетонурію просто не в змозі переварити аспартам. В даний час в багато газовані і легкі напої додають натуральні ароматизатори, одержувані з рослини стевії. Насправді з їжею і питвом діти вживають менше п’яти відсотків допустимої добової дози барвників (навіть ті, хто зловживають містять їх продуктами). У рідкісних випадках, однак, люди мають індивідуальну чутливість до деяких з них. Так, в окремих дітей неспання в нічний час було пов’язано з вживанням тартразин (102). Іноді ми бачимо, що певна добавка, яка використовується в нашій країні, заборонена закордоном. Це часто вводить в оману і насторожує. Насправді причин може бути кілька. У деяких випадках виробники в інших країнах ніколи не застосовують якусь добавку просто тому, що у них є альтернативні варіанти, яким вони і віддають перевагу. Іноді добавки не схвалюються через унікальні умови в конкретній країні. А деякі інгредієнти були заборонені багато років тому, і з тих самих пір вчені вже давно довели їх безпеку. В даний час проводиться переоцінка добавок, затверджених або заборонених до 2009 року.
- Тримайтеся подалі від пакетованих продуктів з довгим списком інгредієнтів і великою кількістю хімічних назв або кодів. Такими є безалкогольні напої, чіпси, кукурудзяні пластівці, локшина з додаванням ароматичних речовин, супові суміші, приготовані на повільному вогні соуси, салатні заправки, їжа в підкладках, кольорові льодяники і мармелад, мюслі, бісквіти, печиво, кондитерські суміші, пудинги і десерти швидкого приготування.
- Готуйте самостійно, використовуючи трави, свіжі овочі, м’ясо, рибу, невелику кількість масла, борошно або нежирний йогурт. Робіть свої власні заправки для макаронів і салатів, соуси і маринади.
- Цікавтеся складом продуктів. Читайте список інгредієнтів на зворотному боці упаковки. Ознайомтеся з кодами, потенційно небезпечними для вас. Ви навіть можете зберігати їх список у своєму гаманці, щоб він був при вас всякий раз, коли ви знаходитесь в супермаркеті.
- Віддавайте перевагу «класиці». Порівняйте два продукти і купіть той, у якому коротший список інгредієнтів і, само собою, найменше добавок. Як правило, цей простий, нейтральний варіант називається «оригінальним» або «класичним».
Ось список добавок, які найчастіше викликають реакцію у чутливих людей.
– штучні: 102, 107, 110, 129, 122, 132, 133, 142, 151, 155;
– природні: 160b (аннато). – глютамат: 621-635 (в супах, макаронах, соусах, азіатських соусах, пастах каррі і закусках). – сорбенти: 200-203 (в соках, плавлених сирах і соусах);
– бензоати: 210-218 (в наливках, фруктових напоях і соусах);
– сульфіти: 220-228 (у вині, маринованій цибулі і сухофруктах);
– нітрати, нітрити: 249-252 (в в’яленому м’ясі, беконі, шинці і салямі);
– пропіонати: 280-283 (в кондитерських виробах, хлібі і печиві);
Харчова добавка Е635: небезпечна чи ні. Давайте розбиратися
Підсилювачі смаку – одне з найпідступніших і жорстоких винаходів харчової промисловості. Переважна більшість сучасних продуктів харчування викликають звикання, так як містять легальні – а часом і не зовсім – наркотичні речовини.
Підсилювачі смаку – це той гачок, на який харчові корпорації прагнуть зловити практично кожного. А більшість з нас вже з дитинства підсаджені на ці підсилювачі. Насправді ми бажаємо не любимо продуктів, а лише тих добавок, якими вони ретельно оброблені.
Однією з таких добавок є Е635.
Е635: що це
Харчова добавка Е635 – 5-рибонуклеотиди динатрію. Уже від самої назви стає не по собі. Найбільш поширеною в сучасній харчовій промисловості є пекельна суміш глутамату натрію і 5-рибонуклеотиду динатрію. Про глутамат натрію вже сказано чимало.
Він викликає сильну залежність і міститься практично в будь-якій ненатуральній їжі. І саме ця суміш дає продуктам ті самі незабутні смаки, за які ми їх так любимо. Природа спочатку задумала, щоб все шкідливе було несмачним, для огородження людини від вживання отрут.
Але хімічній промисловості вдалося обдурити природу і смакові рецептори, надавши отрут велика різноманітність смаків.
Харчова добавка Е635 підсилює смак і запах продуктів. При цьому вона сама по собі має яскравий і насичений смак – «умами», традиційний для японської культури. Але найцікавіше: добавка Е635 – це продукт тваринного походження, так як проводиться з м’яса тварин і риб. Таким чином, вся продукція, що містить цю добавку, не є вегетаріанською.
І якщо для людини відмову від продуктів тваринного походження є принциповим, то слід уважно вивчати склад на упаковках. Однак найчастіше ця інформація, звичайно ж, ховається. Тому, вживаючи будь-ненатуральний продукт, не можна бути впевненим, що в ньому немає компонентів тваринного походження або інших шкідливих хімічних речовин.
Харчова добавка Е635: вплив на організм
Крім того, що добавка Е635 є продуктом тваринного походження, що вже робить її шкідливою, вона за своїм хімічним складом вкрай токсична для людини. Потрапляючи в організм, 5-рібонуклеїди натрію розпадаються до токсичних речовин – пуринів, які згубно позначаються на наших суглобах, руйнуючи їх.
Регулярне вживання добавки Е635 призводить до такого захворювання, як подагра. Зрозуміло, ця інформація ніяк не афішується. А в разі просочування даних про шкоду добавки виробники починають виправдовуватися, ніби її концентрація настільки низька, що шкоди здоров’ю заподіяти не може.
Однак, з огляду на зацікавленість харчових корпорацій в тому, щоб люди безтурботно ставилися до наявності шкідливих добавок в їжі, швидше за все, довіряти подібним заявам не варто.
Також варто враховувати той факт, що 5-рібонуклеїди натрію в харчовій промисловості грають роль ароматизаторів і підсилювачів смаку.
Вони формують звикання і викликають залежність від штучної їжі з яскравим насиченим смаком.
Це веде до збільшення обсягів споживання шкідливої продукції і, як наслідок, перевищення дозування Е635 понад ті норми, які виробники оголошують як нібито безпечні.
Добавку Е635 широко застосовують в харчовій промисловості, переважно в ненатуральній рафінованій їжі: чіпсах, сухариках, горішках, печиві, крекерах, кондитерських виробах. Одним словом, у всьому тому, на що виробники підсаджують молоде покоління.
Серед лікарів вже сьогодні боязко висловлюється думка, що нинішня молодь, з дитинства вживає подібну «їжу», швидше за все, не переживе своїх батьків. Причиною цього є саме хімічні отрути.
І підсилювачі смаку, такі як Е635, найбільш небезпечні для здоров’я.
Якщо взяти, наприклад, ті ж чіпси, то більш-менш «безпечна» доза хімічних отрут міститься всього лише в чотирьох штучках. А зміст отрут у всій упаковці небезпечно для здоров’я. Хто зі споживачів обмежується чотирма чіпсами в день? Питання риторичне.
Також Е635 активно використовується у виробництві сирів, які балують покупців великою кількістю різноманітних смаків. Варто відзначити, що сир сам по собі містить наркотичні речовини: в молочному білку – казеїні – знаходяться опіати. І виробник формує залежність у покупця на двох рівнях: фізичному і психологічному.
У більшості країн Е635 є дозволеною для використання та навіть схвалена міжнародними організаціями, компетентними в питанні сертифікації харчових добавок. Це й не дивно: весь фастфуд, яким славиться харчова промисловість, по суті, побудований на таких добавках, як Е635.
Харчовий підсилювач смаку Е635. Шкода харчового підсилювача смаку Е635
Нуклеотиди натрію, sodium nucleotides або sodium 5′-ribonucleotides – під такими назвами відомий харчовий підсилювач смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію. Дана харчова добавка застосовується не лише в якості модифікатора, тобто активного агента, який здатний змінювати смакоароматичні характеристики продуктів харчування, а й замінника солі.
Структура, склад і властивості харчового підсилювача смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію обумовлюють його зовнішній вигляд і відмінні характеристики. Як правило, речовина відрізняється кристалічною або порошкоподібною структурою і має забарвлення від безбарвного до чисто білого. Добавці Е635 не притаманний жоден характерний запах, проте вона має яскраво виражений специфічний присмак.
Не можна не відзначити, що ця хімічна сполука здатна прекрасно розчинятися у воді, при цьому поступово втрачаючи цю рису в етанолі та повністю втрачаючи її в присутності ефіру.
У промислових цілях харчовий підсилювач смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію прийнято отримувати в процесі ферментації глюкози. Тим часом, в природі дана речовина досить часто зустрічається в живих організмах – в певних видах грибів, тканинах деяких тварин і морських риб.
Незважаючи на той факт, що в сфері харчової промисловості для підсилення смаку, як правило, застосовується Е621 або глутамат натрію, дана добавка також займає свою нішу.
Завдяки здатності підсилювати втрачений при термічній обробці смак і аромат продукту, Е635 використовують багато виробників.
При додаванні цієї речовини продукти набувають гармонійний і досить м’який смак.
Найчастіше модифікатор Е635 можна побачити на упаковці різноманітних м’ясних виробів – деяких видів ковбас, сосисок, сардельок, паштетів і консервів. Крім того, нерідко харчовий підсилювач смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію додають у процесі виготовлення супів, бульйонів і макаронів швидкого приготування, а також у деяких видах кондитерської продукції.
Шкода харчового підсилювача смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію
Відомо, що офіційно добавка визнана безпечною для здоров’я людини, але це не означає повну відсутність шкоди харчового підсилювача смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію. Найчастіше Е635 у складі продуктів харчування може стати причиною шлунково-кишкових розладів.
Крім того, регулярне споживання даної речовини в організм людини з їжею викликає погіршення загального стану у людей, які страждають хронічними захворюваннями, наприклад, бронхіальною астмою, ревматизмом або подагрою. Щоб уникнути шкоди харчового підсилювача смаку Е635 5′-рибонуклеотиди натрію, не рекомендується вживати продукти з цим модифікатором у складі дітям, жінкам у положенні, а також матерям, які годують груддю.
Шкідливі харчові добавки
Ми живемо у вік науково-технічного прогресу і часом навіть не здогадуємося про те, що вживаємо в їжу
Глутамат натрію (Е621)
Не дивно, що багато кухарів сиплють його замість солі, а корпорації роблять на чудовому порошку колосальні прибутки. Принцип дії E621 такий: при попаданні в організм він швидко проникає через кров до мозку і підсилює смакові відчуття, зокрема чутливість смакових сосочків мови.
В результаті їжа, що поглинається нами, здається приголомшливою на смак. В реальності ж блюдо готується з найдешевших продуктів: фаршу з використанням соєвого мясозамінника, низькосортного і перемороженого м’яса, птиці, риби, морепродуктів, грибів тощо.
Крім своїх незаперечних «достоїнств», глутамат натрію має й недоліки – наступні після вживання головні болі, підвищене серцебиття, слабкість в м’язах, сонливість, жар тощо.
Фахівці стверджують, що E621 призводить до виникнення алергій і завдає непоправних пошкоджень мозку людини, а особливо шкідливий для дитячого здоров’я.
Згідно з численними дослідженнями, в результаті вживання цієї речовини у дитини відбуваються незворотні пошкодження зору і мозку. До того ж дитина (як і доросла людина) звикає до змісту в їжі глутамату натрію.
Від частого вживання E621 смакові рецептори втрачають чутливість, тому людині, що часто його споживає, їжа без його змісту здається позбавленою смаку. Це одна з причин, чому діти вдома відмовляються від страв з якісних продуктів, але з шаленою радістю біжать у фастфуд або просять купити щось приготоване фабричним способом.
Фахівці стверджують, що E621 призводить до виникнення алергій і завдає непоправних пошкоджень мозку людини. Уже далеко не перший десяток років поспіль глутамат натрію – головний ворог численних організацій, що борються за здорове харчування (особливо це стосується дитячого харчування та продуктів для дітей).
Однак досі в результаті якихось незрозумілих, таємничих, майже містичних обставин їм це не вдається. У той же час з настільки ж загадкових причин компанії-виробники продовжують отримувати неймовірні прибутки. Безумовно, ресторатори – далеко не головні споживачі глутамату натрію.
Ця добавка присутня в концентратах (супах, бульйонних кубиках), банківських і пляшкових соусах, консервах, напівфабрикатах.
Та й багато продовольчих сумішей, що продаються в супермаркетах, на третину складаються з E621. Цей підсилювач смаку є причиною хвороб травної системи, таких як гастрит або виразка шлунка.
А японський вчений Хіроші Огура недавно довів, що цей підсилювач смаку справляє негативний вплив на сітківку ока. Люди, які часто вживають їжу з глутаматом натрію, скаржаться на головні болі, прискорене серцебиття, слабкість в м’язах, жар і розпирання в грудях.
Це може свідчити про те, що підсилювач смаку глутамат натрію змінює гормональний статус в організмі.
Цитата: Глютамат додають в бульйонні кубики, яким щоденно співає дифірамби реклама. Наші бідні господині не лише готують на них супи, але й можуть натерти «Галліною» або «Маггі» курочку перед смаженням.
Не підозрюючи, що температура понад 100 градусів сприяє розкладанню глутамату на вельми шкідливі складові. До такого висновку дійшли китайські вчені.
Тому в китайському громадському харчуванні контролюється температурний режим приготування страв із цього.
Взагалі, спочатку глютамат добували японці з водоростей. Вони помітили, що ця речовина підсилює смак їжі і викликає бажання знову і знову куштувати таку їжу. Потім, з розвитком науки, вони навчилися синтезувати глютамат і стали використовувати його всюди, де можна.
У ці святкові дні дивився по ТБ передачу «Обережно, їжа», там було багато показано і розказано. Дуже наочно показали, як повністю розкладається куряча печінка за добу, за умови, що сама печінка в звичайних умовах розкладається за три доби.
Проблема: «Е621 – глутамат натрію. Активно застосовувала спеції з E621. А потім почалися пекельні головні болі. Перегорнула всю свою літературу по здоров’ю і знайшла причину саме в Е621. Прибрала приправи з Е621, і наслідки пройшли. Тепер вживаю лише «Трапезу», там трави без всяких «Е».
Тетяна
«А чому немає даних по впливу на організм? Адже давно вже дослідження проведені і з’ясовано, що глутамат натрію руйнує сітківку і взагалі генотоксичний! Викликає страшну форму глаукоми, яка ніяк не проявляється, поки людина повністю не осліпне !!! »
Иришка
Інозінат натрію (Е631)
Справедливості заради варто відзначити, що глутамат натрію – далеко не найшкідливіша харчова добавка.
Нерідко кухарі і виробники продуктів харчування, які прагнуть мінімізувати витрати і в той же час збільшити прибутки, в якості альтернативи глутамату натрію використовують інозінат натрію (Е631) і заборонений на території України глутамат калію (Е622).
А ці «приправи» здатні нанести набагато більшої шкоди організму. Інозінат натрію (E-631) – харчова добавка, яка використовується в чіпсах, продуктах швидкого приготування, приправах. Підсилювач смаку, застосовується тільки разом з глутаматом натрію в зв’язку з відносно високою вартістю.
Інозінат натрію двозаміщений призводить до шлунково-кишкових розладів. Заборонений до використання в дитячому харчуванні. Чи причетний до так званого «синдрому китайського ресторану», вираженого відчуттям важкості в роті, головним болем, почервонінням обличчя і посиленим потовиділенням.
Гуанілат натираючи (Е627)
Е627 – Гуанілат натрію – заборонений до використання в дитячому харчуванні. Більш повна назва – «Гуанілат натрію двозаміщений (Disodium Guanylate)». Достеменно відомо, що це викликає кишкові розлади.
Аспартам Е951, або нутросвіт
Цитата: … поширені лимонади «Буратіно», «Дзвіночок», «Тархун» тощо. У всіх з них містився підсолоджувач Е 951. До нашого жаху він виявлений практично у всій безалкогольній продукції і солодощах, а також в дитячому харчуванні. Будьте уважні, купуючи продукти для дітей! Штучний підсолоджувач аспартам Е951, або нутросвіт, харчова добавка торгової марки Ігел і Спунфул, отриманий з використанням генетично модифікованих організмів. Аспартам – солодкий пептид, що складається всього з двох амінокислот: аспарагінової та фенілаланіну. Аспартам стали називати «солодкою отрутою», так як він здатний змінювати «хімію» мозку, поведінкові реакції, знижувати інтелект. В Управління харчування і лікарських препаратів США щорічно надходили тисячі скарг від споживачів харчових добавок, 80% з них на аспартам. Тому навіть на американському ринку це продукт заборонений. В Європі нутросвіт вважається надзвичайно небезпечною речовиною, застосовується дуже обмежено і повністю заборонений до використання в дитячому харчуванні до 4 років. Справа в тому, що аспартам єдиний поки генетично модифікований продукт, що має відносно велику кількість явних підтверджень небезпеки для здоров’я і навіть життя. Дослідження показали, що він особливо шкідливий при розчиненні в рідкому середовищі, наприклад, в газованих напоях. Отруєння аспартамом викликає втрату свідомості, запаморочення, висип, припадки, болі в суглобах, втрату слуху. Він може провокувати пухлини мозку, епілепсію, хворобу Паркінсона і Альцгеймера, діабет, смерть. І таке отруйна речовина присутня в понад 6000 найменувань продуктів (дитячі вітаміни і дитяче харчування, безалкогольні напої типу Кока-Кола, Спрайт, Фанта; жувальні гумки, їжа)! Фахівці в області екогенетики припускають, що аспартам, навіть в малих дозах, може завдавати шкоди розвиваючомуся ембріону. Як то кажуть, коментарі зайві. Викликають побоювання і багато інших харчових добавок з індексом E.
Червоний 2g (e128)
Остання заборона на Е128, має також назву барвник «Червоний 2G» і вживається головним чином для виробництва сосисок, пов’язаний з його забороною в Європейському Союзі. Останні дослідження, проведені Європейським агентством з харчових стандартів (EFSA), показали, що барвник «Червоний 2G» метаболізується в анілін, який є генотоксичним, тобто згубним для ДНК з’єднанням.
Цікаво, що в багатьох так званих розвинених країнах (в першу чергу в США і країнах ЄС) для виробництва продуктів харчування, які призначені для реалізації на внутрішньому ринку, діють одні заборони. Однак для виготовлення експортних аналогів (в тому числі дитячого харчування) заборон істотно менше.
До чого призводить така «допомога», що розвиваються братнім народам, мабуть, не дуже цікавляться. Треба сказати, що поступово український список заборонених харчових добавок з індексом E наближається до європейського й американського.
Останній український заборона на використання добавок Е16 (параоксибензойної кислоти пропіловий ефір) і Е217 (параоксибензойної кислоти пропіловий ефір, натрієва сіль) стався також після аналогічного заборони в Євросоюзі.
Ці добавки були дозволені для використання в харчовій промисловості в якості консервантів при виробництві кондитерських і м’ясних виробів.
Гуарова камідь (E412)
Ще одна заборонена останнім часом добавка – Е412 (гуарова камедь, також нерідко що позначається на етикетці в списку інгредієнтів «Відокрем B» і «Відокрем D») індійського або швейцарського виробництва з підвищеним вмістом діоксину та пентахлорофенолу.
Діоксин і пентахлорофенол здатні накопичуватися в організмі і можуть призвести до онкологічних захворювань і генетичних мутацій у наступного покоління.
Щоб ви могли самостійно розібратися в подвійних стандартах в області виробництва продуктів харчування, пропонуємо список харчових добавок, дозволених у нас, але заборонених і не рекомендованих до вживання в «розвинених» країнах.
- СПИСОК ДОБАВОК, заборонених у розвинутих КРАЇНАХ, АЛЕ дозволених У НАС:
- E102, E110, E120, E150, E105, E111, E126, E130, E152, E104, E122, E141, E171, E477, E221, E222, E223, E224, E124, E131, E142, E210, E212, E250, E251, E330, E311, E312, E313, E320, E321, E322, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E466.
Області застосування: йогурт, дитяче харчування, шоколад, кондитерські вироби, жувальна гумка, газована вода, пиво, напівфабрикати, заклади швидкого харчування, концентрати (супи, бульйонні кубики), соуси, консерви і т.д.
Причини заборони: порушують діяльність шлунково-кишкового тракту, викликають головний біль, дзвін у вухах, дратівливість, стомлюваність, депресію, висипання на шкірі, астматичні напади, алергічні та запальні реакції, хвороби печінки і нирок, онкологічні захворювання, небезпечні для серцево-судинної системи, призводять до підвищення рівня холестерину, руйнують вітаміни.
Тим же, хто звертає увагу на етикетки продуктів і напоїв в магазинах, ймовірно, буде цікаво ознайомитися зі списком харчових добавок, заборонених до застосування в Україні.
Список добавок, заборонених навіть в Україні:
E103, E107, E121, E123, E125, E127, E128, E140, E153-155, E160d, E160f, E166, E173-175, E180, E182, E209, E213-219, E225-228, E230-233, E237, E238, E240, E241, E252, E253, E264, E281-283, E302, E303, E305, E308-314, E317, E318, E323-325, E328, E329, E343-345, E349, E350-352, E355-357, E359, E365-368, E370, E375, E381, E384, E387-390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429-436, E441-444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476-480, E482-489, E491-496, E505, E512, E519-523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554-557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622-625, E628, E629, E632-635, E640, E641, E906, E908-911, E913, E916-919, E922-926, E929, E942-946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.