Користь і шкода грибів для організму людини, калорійність

Сьогодні на прилавках магазинів гриби продаються цілий рік, оскільки різні сорти вирощують у тепличних умовах. Їх поділяють на лісові, польові, лугові та іскусно вирощені.
Калорійність залежить від виду гриба і способу його приготування.
Незважаючи на те що цей продукт вважається дуже поживним і корисним для організму людини, при неправильному зборі та надмірному вживанні грибами можна сильно отруїтися.
Білий гриб
Білі гриби вважаються царями лісу і мають безліч корисних властивостей для організму.
У складі продукту знаходяться:
Корисні властивості:
На основі білого гриба роблять різні настої, які застосовуються для лікування виразкових уражень шкіри. Однак в деяких випадках продукт може завдати здоров’ю шкоди.
- Протипоказання:
- Калорійність гриба залежить від способу його приготування.
- Таблиця даних про енергетичну цінність продукту і співвідношення БЖУ:
Спосіб приготування | Кількість калорій на 100 грам | білки | жири | вуглеводи |
сирі | 35 | 4 г | 2 г | 1 г |
смажені | 165 | 5 г | 12 г | 11 г |
варені | 28 | 3 г | 0,5 г | 5 г |
сушені | 287 | 30 г | 14 г | 9 г |
мариновані | 30 | 3 г | 1,5 г | 1 г |
тушковані | 52 | 3 г | 3 г | 2 г |
заморожені | 34 | 2 г | 1 г | 4 г |
При дієтичному типі харчування необхідно вибирати найнижчий калорійний спосіб приготування білого гриба – найменше калорій міститься у вареному продукті. У замороженому грибі зберігаються всі корисні властивості.
Опеньки
Опеньки – осінні гриби, збір врожаю припадає на вересень. Це красиві і смачні гриби з насиченим хімічним складом та невеликою кількістю калорій.
- склад:
- Корисні властивості:
- У народній медицині використовують відвари з опеньків для видалення бородавок, нормалізації рівня цукру в крові.
- Протипоказання:
Вживання продукту в сирому вигляді заборонено, оскільки це може спровокувати сильне отруєння.
Таблиця КБЖУ:
Спосіб приготування | Кількість ккал на 100 г | білки | жири | вуглеводи |
сирі | 22 | 2 г | 1 г | 0,5 г |
смажені з луком і сметаною | 50 | 2 г | 4 г | 3 г |
мариновані | 18 | 2 г | 0 г | 5 г |
відварені | 26 | 3 г | 1,5 г | 0 г |
солоні | 22 | 2 г | 1 г | 0 г |
тушковані | 41 | 2 г | 3 г | 2 г |
заморожені | 10 | 2 г | 1 г | 0 г |
Опеньки практично некалорійні та можуть вживатися при дотриманні дієти.
Гливи
Гливи ростуть на деревах або виводяться в тепличних умовах. Відносяться до класу грибів-паразитів.
- склад:
- Корисні властивості:
- Протипоказання:
- Не можна збирати опеньки поблизу доріг і промислового виробництва, оскільки гриби дуже швидко вбирають токсини, що може призвести до сильного отруєння.
- Таблиця КБЖУ:
Спосіб приготування | кількість калорій | білки | жири | вуглеводи |
сирі | 33 | 3 г | 0 г | 6 г |
смажені в маслі | 76 | 2 г | 4 г | 7 г |
тушковані | 29 | 1 г | 1 г | 4 г |
варені | 35 | 3 г | 0,4 г | 6 г |
мариновані | 126 | 4 г | 11 г | 3 г |
Мариновані гливи готуються з великою кількістю солі, тому вживати їх можна у великій кількості, оскільки сіль може спровокувати затримку рідини в організмі.
Лисички
М’якоть лисичок практично не має черв’ячків. Ці гриби корисні для людини, проте в природі зустрічаються помилкові лисички та помаранчеві говорушки, які відносяться до умовно їстівних грибів.
- У складі лисичок є маса корисних речовин, які сприятливо впливають на організм людини:
- Корисні властивості:
- Протипоказання:
- Таблиця КБЖУ:
Спосіб приготування | кількість калорій | білки | жири | вуглеводи |
свіжі | 20 | 1,5 г | 1 г | 1 г |
смажені | 72 | 2 г | 6 г | 3 г |
тушковані | 40 | 1 г | 3 г | 3 г |
варені | 32 | 3 г | 2 г | 1 г |
мариновані | 18 | 1 г | 0 г | 2 г |
солоні | 20 | 1 г | 1 г | 1 г |
Лисички включають у дієтичне харчування через високий вміст рослинного білка, який швидко засвоюється організмом і допомагає відновити білковий баланс. Продукт використовується як природний антибіотик, оскільки швидко ліквідує патогенну мікрофлору, допомагає організму боротися з вірусами та бактеріями.
Маслюки
Маслюки легко відрізнити від інших грибів, оскільки вони мають маслянисту капелюшок. Зверху покриті спеціальною плівкою, яку необхідно зчистити перед приготуванням.
- Хімічний склад:
- Корисні властивості:
- Протипоказання:
- Таблиця КБЖУ:
Спосіб приготування | кількість калорій | білки | жири | вуглеводи |
сирі | 19 | 2 г | 0 г | 1 г |
смажені | 50 | 3 г | 3 г | 3 г |
заморожені | 40 | 1 г | 3 г | 3 г |
варені | 21 | 3 г | 1 г | 0,5 г |
мариновані | 18 | 3 г | 0 г | 1 г |
солоні | 19 | 2 г | 0 г | 1 г |
Розморожувати гриби можна тільки один раз, оскільки при повторному заморожуванні вони втрачають свої корисні властивості.
Рижики
Рижики відносяться до сімейства сироїжок.
- Склад продукту:
- Корисні властивості:
- Протипоказання:
- При зайвій вазі не можна вживати смажені гриби, оскільки вони можуть спровокувати порушення обмінного процесу.
- Таблиця КБЖУ:
Спосіб приготування | кількість калорій | білки | жири | вуглеводи |
сирі | 17 | 2 г | 0 г | 0 г |
смажені | 94 | 3 г | 7 г | 4 г |
варені | 22 | 2 г | 0 г | 2 г |
мариновані | 17 | 2 г | 0 г | 0 г |
солоні | 17 | 2 г | 0 г | 0 г |
Печериці
Печериці – найпопулярніші гриби у світі. Вирощують їх в основному в теплицях, але є й лісові представники цих грибів.
Продукт невибагливий, схильний до швидкого вбирання токсинів та інших шкідливих речовин, тому збирати їх поблизу доріг не можна. Вирощувати печериці можна у власному саду.
Свіжий гриб має приємний аромат і щільну м’якоть. Колір білий або злегка рожевий.
У грибі містяться:
Гриби майже повністю складаються з води. На 100 грам – всього 27 калорій. Смажені і тушковані печериці мають калорійність 40-45. Запечені – 30 калорій, самі низькокалорійні – мариновані гриби – 10 калорій.
Продукт практично не містить вуглеводів, має низький глікемічний індекс, що дозволяє вживати печериці людям з цукровим діабетом. Білка в грибах дуже мало, всього 4 г, жири відсутні зовсім. У складі продукту присутні амінокислоти, необхідні для підтримки імунітету.
Корисні властивості печериць приносять користь здоров’ю чоловіків. Вони допомагають швидко набрати м’язову масу, захищають від утворення різних пухлин. Важливо регулярно вживати продукт людям з підвищеною розумовою та фізичною активністю.
Відмовитися від продукту необхідно при розвитку гострих захворювань травної системи. Не можна їсти неякісні гриби, оскільки це може спровокувати розвиток сильної інтоксикації організму.
Грузді
Грузді – смачні хрусткі гриби.
- У складі продукту:
- Корисні властивості:
- Протипоказання:
- Таблиця КБЖУ:
Спосіб приготування | кількість калорій | білки | жири | вуглеводи |
сирі | 16 | 2 г | 0 г | 0 г |
Зі сметаною | 47 | 2 г | 3 г | 3 г |
варені | 15 | 2 г | 0 г | 0,5 г |
мариновані | 38 | 3 г | 0 г | 6 г |
солоні | 17 | 1 г | 0 г | 1 г |
У салаті з груздів зі сметаною містяться вітаміни і мінерали, які підтримують здоров’я всіх систем організму.
Склад, корисні і шкідливі властивості печериць
Печериця – найпоширеніший сьогодні гриб. Популярність він заслужив тим, що є джерелом надзвичайно корисних елементів, необхідних для підтримки здоров’я і профілактики захворювань. Крім того, це доступна заміна м’ясних і рибних продуктів.
Харчова цінність
У хімічному складі продукту міститься багато мінеральних речовин і мікроелементів. Харчова та енергетична цінність печериць становить (на 100 г):
- в сирому вигляді калорійність становить 27 ккал, в консервованому – 12, кількість калорій у варених – 37;
- білки 4,3 г у свіжих грибах;
- жири 1,0 г;
- вуглеводи 0,1 г;
- харчові волокна 2,6 г;
- вода 91 м.
Вітаміни
100 г печериць містять комплекс вітамінів і мінералів, в тому числі кислот:
- аскорбінову кислоту – 7 мг;
- нікотинову кислоту (PP) – 5,6 мг;
- ніацин – 4,8 мг;
- групу вітамінів А – 2 мкг;
- пантотенову кислоту – 2,1 мг;
- лактофлавін – 0,45 мг;
- тіамін і альфа-токоферол – по 0,1 мг;
- бета-каротин – 0,01 мг;
- піридоксин (одна з форм вітаміну B6) – 0,05 мг;
- фолати – 30 мкг.
Корисні властивості печериць
У розглянутих грибах міститься дуже мало натрію – всього 6 мг, що дозволяє рекомендувати його для дієт без солі. Однак, високий вміст калію (530 мг) сприяє підтримці роботи серцево-судинної системи, насиченню мозку киснем, нормалізації цукру в крові, а також представляє користь для шкіри обличчя і волосся.
Цікаво, що в продукті міститься практично стільки ж кальцію і фосфору, скільки і в рибі. У ньому виявлено 18 амінокислот, 8 з яких вважаються незамінними для людини, оскільки організм не може утворювати їх самостійно.
Вітамінна група B допомагає регулювати сприйняття колірної гами очима, забезпечує вільну адаптацію в темряві, бере участь в обмінних процесах, синтезі гормонів і гемоглобіну. Вітамін PP бере активну участь в енергетичному метаболізмі, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту і нервову систему.
Відео: корисні властивості печериць
До корисних властивостей слід також віднести попередження виникнення передчасних зморшок, а завдяки наявності селену, який входить до складу противікових косметичних засобів, гриб отримав звання «еліксиру молодості». Вживання 500 г печериць на тиждень сприяє підтримці пружності шкіри і попередження целюліту.
Гриби допомагають знизити ризик інфарктів та атеросклерозу судин, виступають природним антиокислювачем, а також чудово виводять з організму шлаки. Підходять для харчування людям із захворюваннями шлунка та кишечника.
Важливо! Гриби не найкращим чином поєднуються з овочами волокнистої структури (броколі, цвітна капуста). У перший час рекомендується обмежити приготування страв з цими продуктами.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на всі корисні якості, продукт здатний принести шкоду. Це може статися в двох випадках: якщо використовуються токсичні гриби, або людина має індивідуальну непереносимість. В інших випадках вони не протипоказані.
Небажано також переїдати гриби, особливо дітям – справа в тому, що в плодах міститься велика кількість хітину, який важко засвоюється організмом. Для безпечного вживання важливо обробити печериці теплою водою.
Дітям, які не досягли дворічного віку, гриби їсти не можна. Якщо дитина старше, і ви плануєте вводити продукт в раціон, робити це потрібно поступово, розрізаючи на дрібні шматочки – шанс пошкодити травну систему значно знижується.
Важливо! В період годування грудьми такий продукт потрібно їсти дуже обережно і купувати тільки в перевірених місцях. До того, як малюкові виповниться 3 місяці, краще не їсти їх зовсім.
Рекомендації по вибору і зберігання печериць
Рекомендується вибирати перевірених продавців, які при вирощуванні шампіньйонів не використовують пестициди. Свіжий гриб не повинен мати коричневі плями. Молода печериця рівного білого кольору, перестиглі продукти набувають темного відтінку – при приготуванні вони стають жорсткими, і в смаку відчувається гіркота.
Існує ряд простих правил, дотримуючись яких, використання в кулінарії буде смачним і максимально корисним:
- Звертайте увагу на капелюшок гриба. Вона повинна бути злегка рожевою або бежевою, без надрізів і плям.
- Загляньте під капелюшок і переконайтеся, що вона щільно сидить на ніжці. Якщо капелюшок загортається, або там є плями – гриб перезрілий.
- Ніжка повинна бути пружною і без пустот всередині.
- Необхідно оглянути кожен гриб. Якщо серед свіжих плодів буде хоча б один перезрілий – він прискорить псування інших.
У відкритому вигляді без упаковки печериці можна зберігати 2-3 доби, якщо укласти їх у поліетиленовий пакет або обернути харчовою плівкою – до 7 днів.
У морозилці можна зберігати сирі, смажені, варені гриби. При заморожуванні термін зберігання термічно оброблених плодів зростає до 6 місяців, сирі ж придатні протягом 40 днів.
Також можна вдатися до маринування (зберігатися не менше року), або сушіння.
Якщо ви вибрали останній варіант, враховуйте, що втрачається приблизно 90% від загальної маси, а термін їх придатності дорівнює 8-12 місяцям.
Важливо! Перед приміщенням в холодильник гриби не рекомендують мити. Печериці не тільки смачні, але й неймовірно поживні – складно переоцінити їхній позитивний вплив на організм. Велика кількість легкозасвоюваного білка допоможе прискорити набір м’язової маси, а систематичне вживання стимулює метаболізм. Головне – дотримуватись термінів зберігання, критеріїв вибору та порад, і тоді в продукті збережеться максимальна кількість корисних речовин.
Печериці – БЖУ, калорійність, користь і шкода грибів для організму
Печериці – поживні і корисні гриби, в складі яких міститься багато білка та майже стільки ж фосфору, скільки в рибі. Спортсмени часто додають гриби в раціон, оскільки рослинний білок засвоюється в кілька разів швидше, ніж білок тваринного походження.
Крім того, печериці – дієтичний продукт, що підходить для здорового харчування.
Жінки, які намагаються схуднути, можуть влаштовувати розвантажувальні дні на грибах, а також використовувати їх у різних дієтах замість м’яса, що помітно прискорює процес зменшення жирового прошарку.
Печериці – низькокалорійний продукт, в 100 грамів якого міститься 22 ккал. У складі сирих грибів багато білка, практично немає вуглеводів і низький вміст жирів. Співвідношення БЖУ печериць на 100 г – 1: 0,2: 0 відповідно.
Харчова цінність грибів на 100 г:
- вуглеводи – 0,1 г;
- білки – 4,4 г;
- жири – 1 г;
- вода – 91 г;
- харчові волокна – 2,5 г;
- зола – 1 г;
Енергетична цінність грибів змінюється в залежності від форми приготування, а саме:
- смажені печериці на рослинній олії – 53 ккал;
- тушковані без масла – 48,8 ккал;
- мариновані або консервовані – 41,9 ккал;
- відварні – 20,5 ккал;
- на мангалі / грилі – 36,1 ккал;
- запечені в духовці – 30 ккал.
Примітка: для дієтичного харчування найкраще підійдуть запечені, приготовані на мангалі або сковороді-гриль без додавання масла, а також варені печериці.
Хімічний склад печериць на 100 г представлений у вигляді таблиці:
Найменування поживних речовин | Одиниці виміру | Кількість в складі продукту |
мідь | мкг | 499,8 |
алюміній | мкг | 417,9 |
Залізо | мг | 0,3 |
Титан | мкг | 57,6 |
цинк | мг | 0,28 |
йод | мг | 0,018 |
селен | мкг | 26,1 |
калій | мг | 529,8 |
магній | мг | 15,2 |
фосфор | мг | 115,1 |
сірка | мг | 25,1 |
хлор | мг | 25,0 |
натрій | мг | 6,1 |
кальцій | мг | 4,0 |
холін | мг | 22,1 |
Аскорбінова кислота | мг | 7,1 |
вітамін РР | мг | 5,6 |
Вітамін А | мкг | 2,1 |
ніацин | мг | 4,8 |
вітамін D | мкг | 0,1 |
Крім того, до складу грибів входять жирні кислоти лінолева (0,481 г) та омега-6 (0,49 г), мононенасичені жирні кислоти. Зміст дисахаридів в продукті мінімальне – 0,1 г на 100 г.
За хімічним складом мариновані та консервовані печериці майже не відрізняються від свіжих, але кількісний показник корисних речовин зменшується.
Корисні властивості печериць для організму
Завдяки багатому набору поживних речовин печериці мають корисні для організму людини властивості:
- Систематичне вживання грибів покращує обмін речовин та підтримує стабільну роботу системи кровообігу.
- За рахунок вітаміну В2 покращується стан слизових оболонок та нервової системи.
- Печериці можуть зміцнити кістки та знизити ризик розвитку остеопорозу, оскільки недолік вітаміну D, який є в печерицях, призводить до крихкості кісток.
- Завдяки натрію в складі грибів покращується робота нирок.
- Якщо вживати гриби хоча б кілька разів на тиждень, можна поліпшити стан серцево-судинної системи та нормалізувати артеріальний тиск.
- Печериці при регулярному вживанні знижують ризик алергічних реакцій, якщо у людини немає алергії на гриби.
- Високий вміст фосфору нормалізує роботу нервової системи та знижує дратівливість.
Вміщені в складі грибів елементи покращують пам’ять, уважність та концентрацію. Печериці покращують роботу зорових органів та зміцнюють сполучні тканини в організмі.
Консервовані та мариновані гриби не мають таких же корисних властивостей, як свіжі, варені або запечені, але зберігають високе вміст легкозасвоюваного білка.
Користь грибів для здоров’я людини
Під час термічної обробки печериці втрачають частину поживних речовин, тому стають менш корисними. Вживання грибів у сирому вигляді приносить велику користь для здоров’я, а саме:
- поліпшується зір;
- відновлюється нормальна робота шлунково-кишкового тракту;
- знижується ризик серцевих захворювань;
- пригнічується почуття голоду;
- підвищується працездатність;
- знижується рівень «шкідливого» холестерину;
- посилюється мозкова активність.
Корисно вживати продукт у сушеному вигляді, оскільки після обробки він не втрачає своїх властивостей. Свіжі або сушені печериці рекомендують жінкам, які очікують дитину або годують грудьми, за умови відсутності алергії та інших протипоказань.
Сухі печериці застосовуються в косметології, оскільки покращують стан шкіри та допомагають зберігати молодість.
Користь для схуднення
Гриби мають низьку калорійність, тому їх часто додають до раціону під час дієт – вони сприяють схудненню. Білок, що міститься в печерицях, швидко засвоюється та допомагає утримувати почуття ситості на тривалий час.
Науково доведено, що систематичне вживання печериць замість м’яса сприяє швидшій втраті ваги. Організм отримує необхідний білок, що зміцнює м’язи, роблячи фігуру більш підтягнутою. Гриби складаються на 90% з води і не сприятимуть відкладенню жиру.
Рекомендована доза вживання печериць на добу становить від 150 до 200 г.
Особливу користь печериці приносять спортсменам, оскільки рослинний білок допомагає не лише нарощувати м’язову масу, але й утримувати її в тонусі, що важливо під час сушіння.
Шкода і протипоказання до вживання печериць
Надмірне вживання печериць може викликати небажані наслідки. Гриби здатні вбирати шкідливі речовини з навколишнього середовища, і їх вживання з місць з неблагополучною екологією підвищує ризик отруєння.
Протипоказання до використання продукту включають:
- захворювання печінки;
- алергія на рослинний білок;
- вік до 12 років;
- індивідуальна непереносимість.
Гриби – важка їжа, що важко засвоюється через хітин у складі. Тому зловживати печерицями не варто, інакше можуть виникнути проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Примітка: зловживати маринованими і консервованими печерицями не слід людям із захворюваннями нирок, оскільки продукт містить багато солі.
Висновки
Печериці – низькокалорійний продукт, відповідний для дієтичного харчування. Склад грибів багатий корисними речовинами, які нормалізують роботу внутрішніх органів і тримають тіло в тонусі.
Це джерело легкозасвоюваного білка, за допомогою якого спортсмени прискорять процес нарощування м’язової маси.
Крім того, систематичне вживання грибів розжене метаболізм і допоможе позбутися від зайвих кілограмів.
Користь і шкода грибів для організму людини – міфи, реальність, лікувальні властивості
Під редакцією експерта: Надія Прімочкіна, дієтолог
Коли мова заходить про гриби, суспільство розділяється на дві групи: одні вважають, що гриби акумулюють токсичні речовини і не рекомендують вживати їх в їжу. Інші цитують слова фахівців, які стверджують про дієвому ефекті грибів проти різних захворювань. У чому ж користь грибів, і яку небезпеку таїть у собі цей продукт?
Чим корисні гриби для організму людини?
Вченими доведено, що харчові гриби абсолютно безпечні. Вони мають не тільки поживні, а й корисні для організму речовини. Сучасні фахівці вважають, що основним лікувальним компонентом в них є полісахариди. Вони не перетравлюються травними ферментами, і саме завдяки цій властивості гриби надають сприятливу дію на організм людини.
Але говорячи про користь грибів для організму, необхідно пам’ятати, що вони є сорбентами і накопичують в собі все, що міститься в навколишньому середовищі, у тому числі і токсичні речовини.
При зборі грибів недостатньо вміти відрізняти їстівні екземпляри від отруйних.
На їх якість і безпеку впливає:
- Місце збору.
- Умови зберігання.
- Дотримання правил обробки.
Що стосується місця збору, то не слід вживати в їжу гриби, зібрані неподалік від автотранспортних магістралей, залізниць, полігонів для збору відходів, промислових підприємств. Найбільш безпечними вважаються екземпляри, спеціально вирощені людиною в штучних умовах.
Існує помилкова думка про те, що грибами можна замінити м’ясо. Користь грибів для організму людини не пов’язана з кількістю білка в їх складі.
Вони містять безліч мінералів, солей і порівняно незначну кількість протеїну. Наприклад, в 0,1 кг грибів міститься всього 4,3 г білків. У такій же кількості м’яса міститься 20 г, а в сої 30 г білка.
До того ж навіть ці кілька грам в складі грибів засвоюються організмом людини вкрай важко.
Гриби на 90% складаються з води. Але також в їх складі є необхідні для нормальної роботи організму вітаміни і кислоти. Якщо порівнювати їх з якоюсь групою харчових продуктів, то за складом вони найближче до овочів.
З точки зору харчової цінності, найбільш корисними вважаються білі гриби. Потім, в порядку спадання, йдуть підберезники, підосичники, лисички та сироїжки.
За впливом на організм людини вони істотно не відрізняються. Тому інформація про користь певних сортів дещо перебільшена. Наприклад, відомості про виняткову користь грибів шиітаке прикрашені.
Але існують таблетки з шиітаке для активації імунітету.
Найбільша користь грибів для здоров’я людини в тому, що вони є потужним стимулятором шлункової секреції. На думку деяких фахівців, найкраще вживати гриби не з метою поліпшення стану здоров’я, а лише для того, щоб урізноманітнити свій раціон.
Гриби не можна вживати у великих кількостях або включати їх в раціон регулярно – не більше двох разів на тиждень. Вони можуть погіршити стан здоров’я людей, які страждають від хронічних хвороб травної системи.
Користь і шкода шампіньйонів, калорійність грибів, харчова цінність і корисні властивості, протипоказання
Для багатьох гриби – улюблена їжа, їх цінують за приємний смак, доступність, відмінне поєднання з іншими продуктами при приготуванні різних страв. Деякі ж відносяться до них з побоюванням.
Ці грибочки невибагливі, мимовільно виростають в садах, парках, вздовж доріг, вбираючи вихлопні гази і шкідливі речовини. Про користь такого врожаю говорити недоречно.
Тільки зібрані на спеціальній фермі, де вони дозрівали з дотриманням санітарних норм, дадуть поживні речовини організму.
Про шкоду і користь печериць для людини, калорійності сирих грибів і приготованих, корисні властивості для здоров’я і протипоказання – наша публікація.
Потрібно ретельно оглядати плодові тіла при покупці, щоб знизити ризик можливих отруєнь. Можна розпізнати свіжі грибочки, знаючи кілька простих правил:
- капелюшок недавно зрізаних грибків має білий або світло-рожевий колір, без потемніння і плям. Плівка, що з’єднує її з ніжкою, не повинна бути зруйнована у дрібних печериць, на більших вона може бути злегка порвана;
- показник свіжості – грибний запах. Якщо аромат слабкий або його немає – грибок довго лежав на прилавку;
- потрібно вибирати печериці щільні, пружні. Мляві і губкоподібні брати небезпечно, з часом в них з’являються хвороботворні бактерії;
- розмір грибочків – різний. Купувати слід, грунтуючись на свої переваги або вказівки в рецепті страви, яке планується приготувати.
Будинки придатність для їжі можна визначити по розрізаному плодовому тілу. Можна використовувати гриби без пустот, красивого рожевого кольору, які мають приємний запах, капелюшок яких щільно прилягає до ніжки.
За змістом корисних мікроелементів в хімічному складі печериці можна порівняти з фруктами. У них є (на 100 г свіжих грибів) вітаміни A (2 мкг), B1 (0,1 мг), B2 (0,45 мг), B5 (2,1 мг), B6 (0,05 мг), B9 (30 мкг), C (7 мг), PP (4,8 мг), E (0,1 мг).
- Макро- і мікроелементи – залізо (0,3 мг), цинк (0,28 мг), йод (18 мкг), хром (13 мкг), фтор (14 мкг), молібден (3 мкг), кобальт (15 мкг), рубідій (26 мкг), калій (530 мг), фосфор (115 мг), кальцій (4 мг), магній (15 мг), натрій (6 мг), хлор (25 мг).
- У невеликій кількості виявлені насичені і ненасичені жирні кислоти (по 0,1 г).
- Печериці майже на 90% складаються з води, енергетична цінність становить 27 ккал, калорійність смажених і тушкованих – 40-50 ккал, запечених – близько 30, маринованих або консервованих – 10-30 кілокалорій, а варених – близько 20,5 кілокалорій на 100 г відварених грибів.
- За кількістю вуглеводів (0,1 г на 100 г) можна порівняти з овочами і зеленню, мають низький глікемічний індекс, рівний 10.
- Малий вміст білків (4,3 г), практично повна відсутність жирів (1 г) компенсується надлишком амінокислот, кількість яких порівняно з м’ясними.
- Амінокислоти необхідні для нормального функціонування систем та органів людини, з грибів вони засвоюються на 80%.
- У їжу їх можна вживати хворим на цукровий діабет, що дотримують строгу дієту.
Корисні властивості для організму
Розберемося, ніж корисні гриби печериці. Перераховані компоненти необхідні для нормальної життєдіяльності людини будь-якого віку.
- Вітаміни зміцнюють імунітет, захищають від вірусів, застуди, підтримують красу волосся, нігтів, зубів, шкіри.
- Мікроелементи беруть участь в роботі нервової, серцево-судинної, ендокринної систем, контролюють роботу мозку, шлунково-кишкового тракту.
- Регулярне вживання в їжу допомагає виведенню шлаків, токсинів, сполук важких металів.
- Грибочки підвищують апетит, що необхідно хворим в період одужання і вагітним жінкам, чистять судини від холестерину, контролюють активність, стресостійкість, гормональний фон, обмін речовин.
- Велика кількість клітковини робить ці дари природи корисними для поліпшення травлення.
Печериці необхідні в раціоні дорослих людей. Високий вміст заліза перешкоджає розвитку недокрів’я, фолієва кислота і триптофан підтримують бадьорість, працездатність, гарний настрій.
Велика кількість білка допомагає чоловікам, активно займаються спортом, набрати м’язову масу.
Доведено, що прийом в їжу грибочків на 90% знижує ризик утворення злоякісних пухлин.
Вони захищають від раннього утворення зморшок, уповільнюючи процеси старіння шкіри. Клітковина, яка складає їх основу, стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту.
Важливо не зловживати: від надлишку з’їдених грибочків може розвинутися дисфункція підшлункової залози і панкреатит.
Великий ризик отруєнь через здатність грибів акумулювати шкідливі речовини навколишнього середовища.
Вагітним і годуючим
- Наявність в плодових тілах фолієвої кислоти, яка рідко зустрічається в інших продуктах, фруктах і овочах, робить їх корисними для майбутніх мам.
- У період вагітності потреба в цій кислоті різко зростає, вона необхідна для нормального формування нервової системи плоду та відсутності патологій.
- Комбінація вітамінів і мікроелементів заповнює їх дефіцит у жінок у положенні.
Гриби алергенні. Організм вагітної жінки відчуває подвоєне навантаження, різко змінюється гормональний баланс.
Реакція на печериці може бути непередбачуваною, а їх надмірне вживання небезпечно порушеннями травлення. Ці проблеми є актуальними для майбутніх мам, з грибочками їм слід бути обережними.
Дітям
Печериці допомагають підвищити активність мозку тим, хто щодня зайнятий розумовою діяльністю. Рекомендовані вони для збереження гостроти зору.
Фахівці стверджують: продукт корисний школярам, щоб справлятися з навчанням. Але це не зовсім справедливо.
У плодових тілах міститься хітин, який практично не перетравлюється, перешкоджає засвоєнню вітамінів. Грибочки виключають з раціону дитини до 10-14 років.
Для приготування страв підлітку потрібно використовувати тільки капелюшки, оскільки в них вміст шкідливих речовин набагато нижчий.
Літнім людям
Чи корисні печериці літнім людям? Печериці знижують рівень холестерину, їх регулярне вживання для літніх людей – профілактика інфаркту, інсульту, тромбозу, варикозного розширення вен та інших хвороб, пов’язаних з кровоносними судинами.
- Вони сприяють виведенню з організму накопичених з роками шлаків і токсинів.
- У похилому віці часто спостерігається цілий букет хвороб, організм функціонує вже не так стабільно, як в молодості, доводиться відмовлятися від багатьох страв.
- Печериці – далеко не кращий продукт для літніх: вони важко перетравлюються, замість очікуваної користі можуть завдати шкоди шлунку і кишечнику.
Протипоказання
Привід відмовитися від вживання грибочків – захворювання шлунково-кишкового тракту. Це виразкова хвороба, гастрит, панкреатит, гепатит, холецистит та інші.
Особливо це стосується періодів загострення: гриби – важка їжа. Обмежити або повністю виключити ці дари лісу потрібно з дитячого меню.
У рідкісних випадках можлива непереносимість грибів; потрібно утриматися від страв на їх основі. Шкідливі речовини, які накопичуються під час росту, можуть викликати отруєння або алергію.
Відмовитися від грибів слід людям, які не впевнені у своїй здібності вибрати свіжі та правильно їх приготувати. Побоювання отруїтися в недовірливого людини можуть привести до нездужання.
Особливості вживання, поради по використанню
За рекомендацією лікарів грибочки не слід їсти частіше 2-3 разів на тиждень, щоб не спровокувати негативні наслідки. Перетравлюються вони довго, така їжа краще підійде для першої половини дня.
Порція для дорослої людини складає 150-200 г.
Кулінари пропагують вживання сирих печериць: в них міститься більше цінних речовин. Потрібно пам’ятати, що без теплової обробки можна їсти їх тільки свіжозрізаними.
Велика ймовірність отруєння канцерогенами, які видаляються при варінні. Перш ніж поласувати грибочками з грядки, варто оцінити ймовірну небезпеку для здоров’я.
У кулінарії
Печериці зустрічаються в рецептах різних країн світу. З них готують супи, другі страви, варять, смажать, запікають.
Популярні вони як інгредієнт салатів та інших холодних закусок. У поєднанні з м’ясом, рисом, овочами ними начиняють пиріжки, вареники, млинці і кулеб’яки.
Перед приготуванням не слід замочувати гриби, оскільки вони швидко вбирають воду, розмокають і втрачають смак.
Правильніше спочатку ретельно очистити їх від бруду, потім швидко обполоснути під струменем холодної води. Плодові тіла не втратять форму, будуть легко різатися.
За одностайною думкою дієтологів, печериці підходять для схуднення.
Низька калорійність, тривале переварювання в шлунку змушує організм витрачати на їх засвоєння більше калорій, ніж отримувати з самих грибів.
Білок, схожий за складом з м’ясним, надовго зберігає відчуття ситості. Худне цей продукт допоможе заповнити всі елементи, дефіцит яких провокується відмовою від нормального харчування.
- Під час грибної дієти виключають з раціону смажені, борошняні, кондитерські страви, алкоголь, газовану воду.
- Для швидкої стабілізації ваги печериці поєднуються з овочами, фруктами, соками, зеленим чаєм, молочними продуктами.
- Дотримання правильного харчування протягом 1,5-2 тижнів забезпечить втрату до 5 кг ваги, а прийом в їжу грибочків не дасть початися авітамінозу.
У народній медицині використовуються капелюшки плодових тіл. Їх заготовляють влітку, ретельно висушують, потім подрібнюють або перетирають в порошок, зберігають його в щільно закритих скляних банках.
Цим порошком посипають їжу в якості вітамінно-мінеральної добавки, обробляють рани, виразки для швидкого загоєння.
Популярний рецепт для зниження рівня холестерину, за яким кашку з печериць приправляють чвертю чайної ложки соди і лимонною кислотою (на кінчику ножа).
Перемішують, зберігають в холодильнику, 2 рази на день приймають по 1 столовій ложці протягом 9-10 днів. Готувати відразу великий обсяг ліків не слід, кожні три дні потрібно робити свіжу суміш.
Витяжки з печериць застосовують для лікування тифу, туберкульозу, гнійних ран, їх сік – антибактеріальний і бактерицидний засіб.
Вченим вдалося отримати з грибів антибіотик агарідоксін для боротьби з шкідливими мікроорганізмами.
Японські дослідники довели здатність екстракту печериць перешкоджати утворенню ракових клітин. Створене під час експериментів ліки уповільнює ріст злоякісних пухлин.
У косметології
Завдяки вмісту в грибах селену, колагену і пантотенової кислоти (вітамін В5) вони застосовуються в косметології. Регулярне вживання в їжу покращує стан шкіри, розгладжує зморшки.
- Властивість грибів надовго усувати почуття голоду, низька калорійність допомагають підтримувати ідеальну фігуру, але необхідно з’їдати 500 г на тиждень.
- Жінкам подобаються маски для обличчя на основі печериць:
- 2-3 подрібнених до кашоподібного стану грибочки з’єднуються з парою столових ложок кефіру, наносяться на обличчя;
- в рівних пропорціях беруться дрібно покришені плодові тіла, сметана, вівсяне борошно, заварка зеленого чаю;
- все змішується, тонким шаром викладається на шкіру.
Маски робляться на очищене від косметичних засобів обличчя на 20-30 хвилин, потім змивають теплою водою або прибираються ватним тампоном, змоченим в мінералці.
Підсумок – гладка сяюча шкіра, видиме зменшення зморшок. Безперечна користь печериць для жінок.
Якщо є алергія на грибочки, на обличчі добре видно судинна сітка, є пошкодження шкіри, від процедури краще відмовитися для уникнення зворотного ефекту.
Наші прабабусі використовували кашку зі свіжих грибків, щоб в короткий термін освіжити колір обличчя, прибрати нерівності і складки. Косметологи взяли це властивість грибів за основу для приготування омолоджуючих масок.
Можна довго дискутувати про користь або ймовірну шкоду печериць. Важливіше, щоб кожен був обізнаний про цінності і поживності грибів, можливі негативні наслідки їх неправильного вживання.