Користь і шкода зефіру для організму, рецепт з фото крок за кроком

Любите зефір, але не знаєте, з чого його роблять? Боїтеся, що ваше улюблене ласощі завдасть шкоди організму? Чи так це, розповімо в цій статті.
Зміст
З чого роблять зефір
Процес приготування зефіру – ціле мистецтво. Починається все на фабриці, в котельні. Тут створюється найголовніша складова – сироп. Він складається з цукру і патоки, які додають у воду. Потім відбувається додавання агар-агару, суміші, отриманої з червоних і бурих водоростей.
Саме вона надає форму ласощам і захищає від деформації. Альтернативна технологія – з додаванням у суміш пектину. Тоді смак стає більш кислим. Потім суміш потрапляє в спеціальний котел, де перемішується при температурі 120 градусів Цельсія.
Цим способом виробник видаляє всю воду, після чого охолоджений сироп змішується зі збитими білками. Потім відбувається вприскування азоту, який надає виробу «легкість» і більший термін зберігання. Рідкий продукт відправляється в формувальну машину, де за допомогою комп’ютера задаються параметри форми і смаку зефіру.
Майже готовий виріб відправляється в цех для сушіння, де обдувається теплим повітрям і покривається плівкою. Якщо йдеться про шоколадному зефірі, то ще теплий продукт відправляється в глазировальну машину, де покривається шоколадом. Види зефіру Щоб порадувати ласунів, виробники придумали найрізноманітніші види зефіру.
За зовнішнім виглядом його можна розділити на:
- глазурований
- неглазурований
За наповнювачами. Зазвичай, це пюре з різних фруктів, наприклад:
- яблучне;
- лимонне;
- вишнево-малинове;
- полуничне;
- шоколадне;
- вершкове і т.д.
Класичними і найбільш популярними вважаються такі сорти:
Білий – самий натуральний, без домішок і барвників продукт. Найменш калорійний з усіх видів зефіру. Іноді в нього додається ваніль для додавання аромату.
Рожевий – має в складі барвник. Виробники, прагнучи здобути прихильність покупців, додають барвники на основі ягідних пюре. Володіє дуже високою калорійністю.
Шоколадний – справжнісінький десерт. Він може комбінувати в собі як класику, так і кольоровий зефір. Але за таку красу і смакові відчуття доводиться платити. Не рекомендується людям з алергічною реакцією на какао і ожирінням.
Користь і шкода зефіру для організму
Продукт не робить будь-якого несприятливого впливу на організм, якщо споживати його в невеликих кількостях. Відомо, що 100 грам зефіру містять близько 280 кілокалорій. Це досить багато, але спробуйте знайти людину, яка з’їсть ці 100 грам за один раз. В іншому все впирається в непереносимість інгредієнтів і алергію на білок, какао. Крім того, в кондитерському виробі міститься велика кількість цукру, що може призводити до утворення зайвих кілограмів. Позитивних сторін набагато більше. Пектин, який входить до складу продукту, блокує проникнення токсичних речовин в кишечнику, очищає його та відновлює моторику. Наявність безлічі мікро- і макроелементів (кальцію, магнію, натрію і т.д.) зводить кондитерський виріб у ранг одного з найбільш корисних і поживних продуктів. У ньому є і рибофлавін або вітамін В2, який надає позитивний вплив на репродуктивну систему організму, роботу щитовидної залози та інших органів.
Скільки зефіру можна з’їсти без шкоди для організму?
Найбільш безпечний варіант – 1 зефірка на день. При більшому споживанні організм не зможе спалювати достатню кількість кілокалорій для підтримки оптимальної форми. Але якщо ви ведете активний спосіб життя – можете дозволити собі і 2.
Чи можна вживати зефір при цукровому діабеті?
При цукровому діабеті вживати звичайний зефір заборонено. Крім великої кількості вуглеводів і цукру, продукт швидко викликає звикання і при хворобі може погіршити ситуацію. Значно підвищується рівень глюкози в крові, що також неприпустимо для діабетиків.
Дієтичний зефір – віддушина при дієті
Якщо ви сидите на дієті і у вас є обмеження по солодкому, дієтичний варіант зефіру стане хорошим замінником класичного. Його можна приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібно:
- агар-агар – 10 грам;
- яєчний білок – 30 грам;
- яблучне пюре – 250 грам;
- заморожена смородина – 300 грам;
- ерітритол – 100 грам;
- вода – 60 грам.
Етап 1. Залийте воду в агар-агар, після чого розмішайте суміш. Залийте яблучне пюре в каструлю, уваріть до 100 грам на повільному вогні. Підігрійте та потовчіть смородину, пропустіть її через сито. Потім уваріть до 80 грам на повільному вогні.
Етап 2. Суміш з агар-агар помістіть у каструлю і додайте ерітритол у кількості 30 грам і смородину, після чого розмішайте інгредієнти. Поставте суміш на плиту і доведіть до кипіння на повільному вогні.
Етап 3. Білок у кількості 30 грам, збийте за допомогою блендера і додайте 70 грам ерітритолу. Збивайте до тих пір, поки не вийде піниста форма. Додайте яблучне пюре і після збивання підмішайте сироп зі смородини та агар-агару. Змішайте субстанцію, збийте і помістіть у спеціальний витискувач.
Етап 4. Видавіть субстанцію на деко, після чого залиште сушитися при температурі 22 градуси.
Зефір готовий! Це лише один з небагатьох рецептів, найбільш популярних серед людей, що сидять на дієті. Як ви могли помітити, тут немає цукру, а значить, і стрибків глюкози в крові теж не буде.
Якому зефіру можна по праву віддати титул м’якшого?
Найбільш м’яким і пружним вважається продукт, виготовлений відповідно до всіх стандартів, рецептури та правильно підібраними компонентами. Пам’ятайте, що він не повинен бути дуже м’яким, адже це свідчитиме про нестачу желатину в складі. Крім того, він повинен вміти повертати вихідну форму при невеликому натисканні на нього. Найбільш якісним та популярним серед покупців визнано «Зефір Ванільний».
Зефір: користь і шкода для організму. Склад зефіру:
Серед усіх кондитерських виробів, які можна купити в магазині, найшкідливішим для організму є зефір. Склад, користь і шкода цього продукту можуть змінюватися в залежності від додавання тих чи інших інгредієнтів при його приготуванні. Найбільш корисним буде зефір, приготований самостійно.
Що таке зефір. Історія походження десерту
Зефір є солодке повітряне ласощі, найчастіше білого або блідо-рожевого кольору. Цей десерт, на відміну від інших кондитерських виробів, вважається корисним. Саме тому в раціон малят і школярів рекомендовано включати зефір. Користь і шкода цього продукту для організму дітей періодично переглядаються педіатрами та дієтологами.
Слово «зефір» має грецьке походження і перекладається як «західний». Чому саме ця назва отримав знаменитий десерт? Ім’я Зефір носив давньогрецький бог західного вітру. За легендою, саме він подарував людям рецепт приготування солодких ласощів.
У Стародавньому Єгипті зефіром називали повітряний десерт на основі меду. Його робили тільки для фараона і його наближених. Розкривати рецепт його приготування біднякам було категорично заборонено.
Щоб десерт тримав потрібну форму, як загусник використовували сік лікарської рослини, алтея аптечного.
І лише два століття тому замість цього інгредієнта почали використовувати агар-агар, харчовий желатин і пектин.
Склад зефіру
До складу класичного зефіру входить фруктово-яблучне пюре, яєчний білок, цукор і загущувач рослинного або тваринного походження. В якості останнього використовується желатин, який виходить зі сполучної тканини тварин (хрящів, сухожиль). Якщо під час приготування зефіру додається цей інгредієнт, то його структура буде злегка гумовою.
Щільним зефір виходить в тому випадку, якщо при його виробництві додати пектин. Ця речовина рослинного походження, що володіє склеюючими властивостями.
Але найсмачніший зефір виходить на агар-агар. Роблять його з висушених бурих водоростей і широко використовують в якості згущувача при приготуванні десертів. Зефір на агар-агар виходить легким і повітряним.
Зефір: користь і шкода. калорійність продукту
Здавалося б, чим може допомогти організму солодкий десерт, адже в ньому так багато цукру? Але це не відноситься до такого кондитерському виробу, як зефір, користь і шкода якого є предметом постійних суперечок прихильників і противників здорового харчування.
Користь його полягає в наступному:
- Загущувач в складі зефіру виконує функцію абсорбенту. Він м’яко обволікає стінки кишечника і виводить шлаки, токсини з організму. Желатин при цьому також сприяє зміцненню сполучної тканини, поліпшенню стану шкіри, нігтів і волосся. Агар-агар та пектин мають противірусний ефект.
- Завдяки білку в його складі зефір швидко засвоюється, дає організму додаткову енергію і підсилює роботу мозку.
- Має відносно невисоку калорійність у порівнянні з іншими десертами. У 100 грамах зефіру без добавок міститься 300 ккал, з ваніліном – на 12 калорій більше, в шоколаді – 396 ккал.
Шкода від цього кондитерського ласощі полягає в наступному:
- Через вміст цукру в складі зефіру його не рекомендують вживати людям з цукровим діабетом.
- Барвники і шоколад, які використовуються в якості добавок, можуть викликати загострення алергії.
- Як і будь-який солодкий десерт, зефір може сприяти зростанню карієсу на зубах.
Зефір для схуднення
Якщо порівнювати з іншими кондитерськими виробами, то найменше негативних реакцій на організм надає саме зефір. Користь і шкода його, розглянуті вище, дозволяють включати цей десерт до складу дієт.
Звичайно, вважається, що під час схуднення від солодкого краще відмовитися зовсім. Але завдяки невисокій калорійності, як цукрового ласощі можна дозволити собі 1 зефір в день.
Одна штука цього десерту важить 33 грами, що відповідає 100 ккал.
У чому ще полягає ефект для схуднення від вживання кондитерського виробу зефір? Користь і шкода для здоров’я були розглянуті раніше. Позитивний ефект полягає в абсорбуючій функції, яку він виконує. Завдяки цьому можна не тільки отримати задоволення, з’ївши смачний десерт, але і очистити організм, тобто вивести шкідливі речовини, токсини і шлаки.
Рецепт зефіру в домашніх умовах
Нескладно приготувати самостійно такі ласощі, як зефір. Користь і шкода для організму при цьому буде аналогічною, як і в магазинному варіанті. Однак в ньому точно не буде ніяких додаткових інгредієнтів, які можуть викликати алергію.
Запропонований нижче рецепт приготування зефіру без фруктово-яблучного пюре, але за смаком не поступається ГОСТІВСЬКА зразком.
Желатин (25 г) замочити в 100 мл холодної води на пару годин для набухання. Аналогічно в 200 мл холодної води замочується цукор (1 кг). Прокип’ятити цукор протягом 8 хвилин, зняти з вогню, додати желатин і збивати міксером на невеликій швидкості протягом 10 хвилин. Додати столову ложку лимонної кислоти і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Через зазначений час всипати чайну ложку ваніліну. Збивати ще 3 хвилини, потім додати чайну ложку соди. Продовжувати збивати ще 7-10 хвилин, поки від віночка не буде залишатися чіткий слід, тобто маса стане досить густою. Кулінарним шприцом або ложкою викласти її на деко, попередньо застелений папером для випічки, і поставити в холодильник на 4 години. Домашній зефір готовий. Він стане прекрасною заміною магазинним виробам.
Користь і шкода зефіру для здоров’я організму
Зефір – смачне, невинне і корисне ласощі, яке без праці знайдеться на полиці будь-якого продуктового магазину. Унікальність продукту в його низької калорійності і чудових смакових властивостях.
Секрет зефіру – його складу
Зефір, зроблений за класичним рецептом, повинен бути утворений фруктово-яблучним пюре, яєчним білком, цукровим піском і загустителем. Роль останнього може бути відведена желатину, для отримання якого використовуються хрящі та сухожилля. Завдяки цьому компоненту зефір набуває легкої резиновості.
Якщо ласощі відрізняється вмістом пектину, наділеного властивістю склеювати, то продукт виходить щільним.
Однак найсмачнішою буде той різновид зефіру, для приготування якої використовується агар-агар. Для його виконання використовуються бурі водорості, наділені властивістю загустителя. Зефір на подібному компоненті відрізняє легкість і безважкість.
Зефір і його користь – міф і реальність
Багато хто впевнений, що якщо продукт смачний, то він обов’язково шкідливий для організму людини. Однак це міф.
Наприклад, зефір. Якщо його вживати грамотно, то можна розраховувати на багато переваг для організму.
Важливо! У зефір відсутній жир. Для приготування продукту використовується фруктове пюре, яєчний білок і натуральний загущувач.
Ласощі, приготоване на агар-агар, може похвалитися високим вмістом селену і йоду (це пояснюється походженням агар-агар, для приготування якого беруться морські водорості). Ці мікроелементи роблять позитивний вплив на функціонування щитовидної залози, знижують ризик появи онкології.
Зефір, що має в складі такий інгредієнт як пектин, принесе особливу користь всім, хто стурбований проблемою свого довголіття. Цей компонент допомагає організму людини позбавлятися від токсинів, шлаків та інших шкідливих складових, а також зміцнює імунітет і запобігає появі виразки. Клітковина, що міститься в пектині, позитивно впливає на функціонування кишечника.
Зефір з желатину добре позначається на діяльності травної системи.
Проведені дослідження показали, що зефір наділений значним списком корисних якостей, а саме:
наявність антибактеріальних речовин допомагає протистояти розвитку карієсу;
- ароматний запах виконує роль натурального релаксанта;
- завдяки флавоноїдам зберігається еластичність судин;
- вміст антиоксидантів в крові стає вище;
- бром подавляюче впливає на нервову систему.
У зефір містяться швидкі вуглеводи, які стимулюють розумову діяльність.
Дієтологи наголошують, що зефір – це ще й натуральні ліки проти болю в горлі. Його вживання здатне надавати пом’якшувальну дію на сухий кашель. Флавоніди знижують запальний процес, а слиз не дає бактеріям поширюватися далі і проникати в трахею.
Зефір можна давати дітям, але тільки з 3-х річного віку.
Чи здатний зефір завдати шкоди
Це питання хвилює багатьох. Незважаючи на значний спектр корисних якостей, потрібно пам’ятати і про ймовірне шкоду, який здатний нанести зефір:
- Зефір приваблює незначною кількістю калорій, однак цукор у цьому продукті все ж є, тому його безконтрольне вживання загрожує розвитком ожиріння. З цієї ж причини ласощі протипоказано діабетикам. Однак вони можуть зупинити свій вибір на зефірі, в якому замість глюкози використовується фруктоза.
- При покупці зефіру важливо звертати увагу на його колір. Світлий, білий продукт свідчить про те, що в ньому немає штучних барвників. А ось барвисті варіанти різних кольорів цих ласощів мають у своєму складі хімічні компоненти, про користь яких годі й казати.
- Мінімум користі несе в собі зефір, облитий шоколадом або посипаний кокосовою стружкою. Калорій в ньому набагато більше, до того ж він здатний провокувати алергічні реакції.
Зефір не варто вживати тим, у кого відзначаються збої вуглеводного обміну.
Користь і шкода адигейського сиру
Зефір для схуднення
Якщо порівнювати з іншими кондитерськими виробами, то варто відзначити, що саме зефір відмінно підходить у ролі інгредієнта меню навіть тим, хто обирає обмеження і дієти.
Ласощі відрізняється незначним вмістом калорій: в 100 грамах продукту міститься 326 калорій. Тим, хто дружить із дієтами, як нікому іншому потрібні позитивні емоції. Зефір – відмінний спосіб побалувати себе чимось смачненьким, що містить вуглеводи, але не має жирів.
Незважаючи на те, що в період скидання зайвої ваги від солодкого взагалі рекомендується повністю відмовитися, 1 зефір на день все ж не зіпсує картину. Вага однієї штучки становить близько 33 грам, а це відповідає 100 ккал.
Вибираємо правильний зефір
Купуючи зефір у магазині, потрібно бути особливо пильним і звертати увагу на такі компоненти:
- Купуйте натуральний продукт білого кольору, який не містить барвників.
- Віддавайте перевагу ласощам у прозорій упаковці, так вдасться оцінити його візуально, що не менш важливо.
- Барвистий різнокольоровий зефір намагайтеся уникати, так як він напханий шкідливими речовинами.
- Сірий колір зефіру свідчить про використання сухих вершків, води або оцту під час приготування.
- Свіжість зефіру перевіряється легким натисканням пальців на поверхню. Якщо натиснути на продукт, а потім швидко відпустити, то його повернення до первісної форми свідчить про свіжість.
- Зефір, облитий шоколадом, повинен мати блискучий поверхню. Якщо цього не спостерігається, то значить, для виробництва була використана кондитерська глазур, виконана на основі сої і жиру.
Користь і шкода червоної ікри
Робимо корисний зефір вдома
Зефір легко можна приготувати самостійно вдома, при цьому спеціальних кулінарних здібностей не потрібно. Представлений нижче рецепт допоможе приготувати ласощі, нітрохи не поступаючись ГОСТІВСЬКИЙ стандарту.
Желатин у кількості 25 гр. замочується в холодній воді як мінімум на пару годин, поки не набубнявіє. Також 1 кг цукру потрібно замочити в склянці охолодженої води, після розчинення складу кип’ятять протягом 8 хвилин, потім знімається з плити, додається желатинова суміш, і все це збивається міксером близько 10 хвилин.
В отриманий склад додається ложка лимонного соку, і все збивається ще хвилин 5.
Потім потрібно додати ванілін у кількості 1 чайної ложки, суміш збивається 3 хвилини. Після цього потрібно додати 1 чайну ложку соди і ще збивати 8-10 хвилин, до тих пір, поки склад не придбає потрібну густоту. Дізнатися про це можна по віночку, який залишатиме чіткий слід.
На деко, яке попередньо потрібно застелити папером, викладається майбутній зефір шприцом і забирається в холодильник, поки не застигне. 4-х годин буде достатньо.
Отримане ласощі стане чудовою альтернативою магазинному виробу.
Зефір – не просто солодкий десерт, який прикрасить будь-який стіл, але й продукт, який може бути корисним для організму. Низька калорійність, прекрасні смакові якості та позитивні властивості ласощі зробили його дуже популярним. Навіть люди, яким солодке протипоказано, можуть дозволити собі з’їдати одну зефірку на день без шкоди для організму.
Користь і шкода бджолиного пилку для жінок і чоловіків
Відео: чому зефір безпечний для фігури
Зефір: користь і шкода для організму, ніж корисний для жінок
Користь зефіру перевищує очікування, особливо якщо згадати, скільки сучасних солодощів приносить лише шкоду людському організму.
Історія ласощів, яке так люблять діти і дорослі, йде вглиб тисячоліть. У давньогрецькому міфотворенні: «Зефір – це могутній бог вітру, що дарував людям рецептуру одного з найбільших делікатесів усіх часів і народів».
За іншою популярною версією, авторами є східні народи, які готували його ще на зорі нашої ери нарівні з рахат-лукум і нугою.
Також існує теорія, що приписує роль першовідкривачів повітряного десерту жителям Стародавньої Русі. Для виготовлення ласощів наші предки використовували яблука особливих кислих сортів, таких як «антонівка» та ін.
Французи, в свою чергу, вважають автором рецепта особистого кухаря монарха Людовика XII, який отримав прізвисько «батько народу».
Різновиди
Повністю відтворити рецепти старовини непросто, тому в сучасних реаліях при виготовленні промислового зефіру використовують желатин, а в якості альтернативи – пектин і агар-агар. Завдяки додаванню одного з перерахованих компонентів, делікатесу вдається придбати звичну для споживачів консистенцію і зовнішній вигляд, що не змінюється протягом багатьох років.
- Желатин отримують за допомогою тривалого кип’ятіння сухожиль, кісток, хрящів і шматочків свинячої шкіри. В результаті колаген трансформується в глютин. Його випарюють до утворення желе, подрібнюють і сушать.
- Пектин роблять за допомогою кислотної екстракції з плодів яблука, насіння соняшнику, цитрусових і деяких сортів буряка. Перевага для людей, що стежать за фігурою, у тому, що він некалорійний і його можна вживати в їжу без ризику набрати зайві кілограми.
- Агар-агар, на відміну від желатину, замінником якого він, по суті, є, має рослинне походження. Отримують його безпосередньо з бурих і червоних водоростей шляхом процесу екстракції. Завдяки цьому желеподібні речовини вегетаріанці можуть насолоджуватися смаком зефіру, не порушуючи власних принципів.
Склад і калорійність
Класична рецептура передбачає наявність таких інгредієнтів, як:
- ягідне і фруктове пюре;
- яєчний білок;
- цукор;
- загущувач (желатин, пектин або агар-агар).
Компоненти ретельно збиваються і перетворюються в однорідну масу.
На сьогодні знайти на прилавках звичайних магазинів зефір, приготований за традиційним рецептом, неймовірно складно. Більшість виробників, з метою здешевлення виробництва, додають до складу ласощів різні консерванти, барвники, стабілізатори, регулятори кислотності та інші, не найкорисніші речовини.
Продукт майже не містить білків і жирів, але при цьому є досить калорійним. У 100 г знаходиться приблизно 333 ккал.
Чим корисний
Корисні властивості зефіру безпосередньо залежать від його складу і особливо від желируючих компонентів.
Оскільки в процесі приготування він піддається термічній обробці, істотна частина вітамінів руйнується. Проте делікатес, приготований з натурального яблучного пюре (на пектині), багатий мінеральними речовинами, такими як фосфор, калій, залізо, магній і кальцій. Даний зефір надає профілактичну дію на весь організм і знижує кількість холестерину.
Агар-агар прискорює виведення токсинів і шкідливих відкладень, абсорбує частину жирів, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, бореться з патогенною мікрофлорою і бактеріями – збудниками виразкової та інших хвороб травного тракту. Не дарма японці, які, як відомо, вважаються нацією довгожителів, включають агар-агар у свій щоденний раціон. До того ж цей желируюший продукт, як і більшість морських водоростей, містить йод, корисний для щитовидної залози.
Якщо пектин і агар-агар – натуральні харчові добавки, які несуть певну користь для організму, то з желатином не все так однозначно. Згідно з результатами біохімічних досліджень, у кістках і хрящах тварин можуть накопичуватися гормони й антибіотики, що потрапили в організм у процесі інтенсивного тваринництва.
Тепер ясно, чому багато любителів солодкого, що стежать за фігурою, вибирають зефір, приготований на рослинній основі.
Чим корисні печені в духовці яблука?
Для жінок
- Зефір представляє інтерес для жінок, бо практично не містить жирів. Одну половинку в день можна їсти під час розвантажувальних днів і в період дотримання суворої дієти, спрямованої на швидке схуднення.
- На думку багатьох дієтологів, зефір робить позитивний вплив на вагітних і годуючих жінок, оскільки в достатній кількості містить йод та інші цінні мікроелементи.
Зрозуміло, при надмірному захопленні подібними солодощами, можна набрати кілька зайвих кілограмів, тому зловживати ними не варто.
Шкода і побічні ефекти
- Оскільки в складі зефіру зазвичай присутній цукор, його не можна вживати діабетикам.
- Якщо шкода традиційної солодощі, приготовленої за класичним рецептом, має мінімум негативних наслідків для організму, то зефір з добавками може викликати непередбачену реакцію.
- При індивідуальній непереносимості окремих компонентів та наявності харчової алергії подібні кондитерські вироби потрібно пробувати з особливою обережністю.
Оскільки калорійність зефіру перевищує 300 ккал на 100 г, захоплення цими ласощами може негативно позначитися на фігурі.
Найбільш шкідливими, з дієтичної точки зору, вважаються солодощі, покриті глазур’ю, шоколадом або кокосовою стружкою.
Як вибрати
Вибираючи зефір в магазині, необхідно ознайомитися з його складом. Але і про зовнішній вигляд забувати не потрібно.
Майже вся сучасна продукція, що має привабливий рожевий, жовтий або фісташковий колір, зазвичай містить цілу групу шкідливих барвників. Але і в складі білого зефіру можуть виявитися барвники. Такі солодощі купувати категорично не рекомендується. Швидше за все, виробник спробував приховати від споживача не найприємніший відтінок або невдалу консистенцію. З іншого боку, зефір сіруватого відтінку навряд чи виявиться безпечним для здоров’я і смачним, тому його дегустувати настійно не рекомендується.
Вибирайте делікатеси, виготовлені за ГОСТом, а не по ТУ або якимось іншим стандартам якості.
Консистенція делікатесу теж важлива. При легкому натисканні зефір повинен відновлювати свою первісну форму. Якщо ж кондитерський виріб злипається або розвалюється від першого дотику, купувати його однозначно не варто.
Чи шкідливі сирки з магазину.
Домашній рецепт
Для приготування зефіру, близького до класичного за рецептурою, знадобиться:
- 700 г цукру;
- 150 мл води;
- білок одного яйця;
- 4 кислих і досить великих яблука;
- ванілін за смаком;
- цукрова пудра;
- агар-агар (8 г).
Спосіб приготування:
- Яблука очистіть від серцевини і розріжте навпіл.
- Запечіть плоди в духовці і дайте трохи охолонути.
- Відокремте фруктову м’якоть від шкірки, покладіть в блендер і подрібніть якомога ретельніше.
- В отриману масу додайте ванілін і приблизно 250 г цукру. Все це ще раз добре перемішайте і залиште на кухні до повного охолодження.
- В окрему емальовану ємність налийте воду, додайте агар-агар і доведіть до кипіння при постійному помішуванні. Після закипання води всипте цукор.
- Сироп проваріть кілька хвилин – до тих пір, поки він не придбає тягучу консистенцію, схожу на розплавлену карамель.
- Зніміть ємність з плити, додайте в неї пюре з яблук і всю масу старанно збийте.
- З цієї маси за допомогою кондитерського шприца сформуйте на деку, попередньо застеленому пергаментом, невеликі «завитки».
- Посипте цукровою пудрою і залиште зефір до повного висихання на одну добу.
- Через 24 години половинки склейте між собою і помістіть готові вироби в сухий герметичний контейнер для харчових продуктів.
Зефір або пастила?
Склад цих кондитерських виробів майже ідентичний. Відмінності проявляються лише в процесах приготування.
Якщо для виробництва пастили і зефіру використовують тільки натуральні інгредієнти, обидва продукти при помірному вживанні несуть користь здоров’ю.
Але коли в складі присутні підсолоджувачі, замінники цукру, консерванти і підсилювачі смаку, варто триматися від подібних солодощів подалі.
Ласунам не слід ігнорувати користь зефіру, особливо приготовленого самостійно з якісних і натуральних інгредієнтів. Погоня за стрункою фігурою не повинна перетворюватися в обтяжливу, болісну муку. Адже навіть в процесі схуднення можна іноді дозволяти собі маленькі радощі у вигляді смачного і корисного зефіру.
Зефір: склад, користь і шкода для організму, протипоказання
Апетитний і поживний десерт можна зустріти на прилавках багатьох магазинів. Фахівці-дієтологи оцінили користь і шкоду зефіру для організму. Ми розповімо про особливості ласощі, розкриємо секрети його приготування.
Склад і калорійність зефіру
У складі зефіру повністю відсутні жири.
До складу входить:
- цукровий пісок;
- тільки натуральні загусники;
- патока крохмальна;
- фруктове пюре;
- яєчний білок сухий.
Завдяки ідеально підібраному складу, калорійність становить близько 300 ккал (на 100 г продукту).
Це найменша енергетична цінність для кондитерських виробів. Тому дозволяється вживати особам, які дотримуються здорового способу життя і різних дієт.
Але існує негласне правило, що користь виріб приносить тільки в ранкові години і строго з 10 до 12 годин.
Корисні речовини, що входять до складу зефіру:
- залізо;
- калій;
- кальцій;
- магній;
- фосфор.
Вітамінів десерт не містить, оскільки термічна обробка їх повністю руйнує.
Користь для жінок і чоловіків
Продукт допомагає жінкам і чоловікам надавати профілактичну дію на організм і знижувати холестерин.
також:
- покращує працездатність ШКТ;
- допомагає боротися з патогенною мікрофлорою;
- покращує мозкову діяльність;
- заряджає енергією і піднімає настрій;
- хороша профілактика виразок та інших хвороб травної системи;
- сприятливо впливає на щитовидну залозу.
Для жінок головна перевага – відсутність жирів. Навіть під час розвантажувальних днів можна поласувати половинкою зефіру.
Дієтологи стверджують, що вагітним і годуючим корисно вживати продукт. Оскільки він допомагає наситити організм цінними мікроелементами та йодом, що позитивно впливає на здоров’я жінки і дитини. Сприяє збереженню еластичності шкірних покривів і запобіганню розтяжок.
Через великий вміст цукру, щоб уникнути проблем з зубами, рекомендується вживати не більше двох штук зефіру в день.
Як правильно вибирати зефір
Щоб зефір приніс задоволення своїми смаковими якостями, необхідно правильно його вибирати:
- При покупці звертайте увагу на склад. Вибирайте з найменшою кількістю консервантів, барвників і різних ароматизаторів.
- Ідеально, якщо крім пюре, цукру і білків буде присутній тільки пектин або агар-агар.
- Зверніть увагу на консистенцію. Натисніть на зефір, якщо він швидко прийме первісну форму, значить варто придбати цей продукт.
- Недобросовісні виробники часто маскують невдалу консистенцію і колір барвниками. Тому купувати слід тільки білий зефір.
- Через те, що ласощі має властивість швидко засихати на відкритому повітрі, термін придатності зефіру значно обмежений. Після відкриття упаковки його рекомендується зберігати в герметичній ємності.
Чи можна схуднути, вживаючи зефір
У період дотримання дієти ласощі не стане ворогом для організму. Зефір допоможе легше перенести строгий режим. Продукт виведе токсини і шлаки. Головна умова – дотримання міри. Вживати необхідно в обмеженій кількості.
Пам’ятайте, що продукт допомагає заповнювати нестачу цукру і задовольняти потребу організму, коли з’являється сильне бажання поїсти солодкого.
Робимо корисні ласощі вдома
У запропонованому рецепті ви дізнаєтеся, з чого роблять зефір дієтичний, який підійде людям з надмірною вагою.
Складові:
- білок – 2 шт.;
- агар-агар;
- яблуко – 2 шт.
приготування:
- За допомогою блендера перетворити білки в красиву, пишну піну.
- Розрізати і очистити яблука. Помістити в духовку. Режим 180 градусів. Запікати чверть години.
- Залити агар-агар водою.
- Збити запечений продукт. Має вийти однорідне пюре. Малими порціями відправити заготовку в білу, пишну масу.
- Залити агар-агаром. Перемішати. Взяти спеціальні формочки і залити отриману масу. Сховати в морозильну камеру на чверть години.
домашнє ласощі
Ця варіація приготування максимально схожа на класичний зефір.
Складові:
- цукор – 700 г;
- агар-агар – 8 г;
- вода – 150 мл;
- цукрова пудра;
- білок – 1 шт.;
- ванілін;
- яблуко – 4 шт. великих і дуже кислих.
приготування:
- Розрізати яблука. Видалити серединку. Викласти на деко і запекти в духовці. Режим 180 градусів. Час – чверть години.
- Відокремити від шкірки м’якоть. Помістити в чашу блендера. Збити.
- Насипати в пюре ванілін. Потім цукор (250 г). Перемішати і остудити.
- У воду насипати агар-агар. Закип’ятити. Засипати залишкову кількість цукру. Варити, поки маса не стане тягучою. Нагадуватиме розплавлену карамель.
- Відключити вогонь і помістити пюре. Збити.
- Окремо збити білок. Змішати дві маси. Помістити в кондитерський мішок і сформувати красиві завитки. Присипати пудрою. І залишити підсихати на добу.
- Потім готові заготовки склеїти між собою.
полуничне
Складові:
- агар-агар – 5 г;
- полуниця – 200 г;
- цукрова пудра;
- вода – 75 г;
- білок – 1 шт.;
- ванілін;
- цукор – 300 г.
приготування:
- Збити ягоди. Засипати цукром (100 г). Проварити до повного розчинення кристалів.
- Охолодити в холодильнику. Якщо маса буде теплою, то ласощі не вийде повітряним.
- Відокремити 130 г від пюре. Влити білок і збити. Маса повинна стати більше в чотири рази і добре тримати форму. Колір буде блідо-рожевим. На підготовку потрібно витратити чверть години.
- У воду насипати цукор, і додати агар-агар. Постійно перемішуючи, варити до густого, тягучого стану.
- Отриману масу влити в полуничну. Збивати до дуже щільного стану.
- Перемістити в кондитерський мішок. Відсадити на деко завитки. Залишити на добу на столі. Підсушене ласощі припудрити цукровою пудрою і склеїти між собою.
Щоб білкова маса краще збилась, на самому початку приготування насипте щіпку солі. Білок обов’язково повинен бути охолодженим.
Зефір або пастила?
Ці два ласощі дуже схожі. Їх готують з білків, цукру, згущувача і фруктового пюре. Різниця полягає в процентному співвідношенні загустителя і тимчасовому процесі приготування. У зефір додають менше пюре, але більше загустителя. У виробництві пастили використовують меншу кількість білка або взагалі його не використовують.
У традиційному варіанті приготування в пастилу замість цукру додають мед, але сучасні виробники все частіше роблять ласощі з додаванням цукру. Зефір м’якший і ніжніший, тоді як пастила виходить більш сухою і тягучою. Як загусник у двох видів ласощів найчастіше використовують желатин або агар-агар.
Відрізняються десерти і зовнішнім виглядом. Зефір відкидають спеціальними пристосуваннями у форми. Пастилу розстеляють, а потім розрізають.
Чи здатний зефір завдати шкоди
Незважаючи на приємні смакові якості і корисні властивості, продукт має деякі протипоказання.
- Не забувайте, що хоч ласощі і мало калорійне, воно містить велику кількість цукру. При надмірному вживанні може спровокувати ожиріння.
- Протипоказано вживати діабетикам. Але існують особливі види ласощів, у яких замість цукру до складу додана фруктоза.
- При покупці варто звертати увагу на забарвлення. Якщо немає бажання нагодувати організм непотрібними барвниками, то придбайте тільки білий зефір. Ласощі будь-якого іншого кольору містять шкідливі хімічні компоненти.
- Протипоказано вживати особам з порушеннями вуглеводного обміну.
Зефір: користь і шкода ласощі для організму, склад, корисні властивості і протипоказання
Всі ми знаємо, що солодощі – їжа далеко не корисна, насичена цукрами, ароматизаторами і підсолоджувачами, калорійна. Тому більшість тих, що худнуть, і стежать за своєю вагою, намагаються зовсім обходитися без десерту.
Але це необов’язково. Можна в помірній кількості їсти солодке, не завдаючи шкоди фігурі і здоров’ю. Головне – вибирати правильні солодощі. Насичені жирами тортики, калорійні шоколадні цукерки і тістечка з незрозумілим складом можна замінити більш корисною, але не менш смачною альтернативою – тане в роті зефіром.
Це відносно нешкідлива солодкість, яку дозволяється включати в раціон і тим, хто худне. Важливо тільки правильно вибирати і вживати його.
Багато готують зефір самостійно, щоб бути впевненими в його якості та безпеці. Але бажання і можливість робити це є не у всіх, тому покупна солодкість користується більшою популярністю.
Як вибрати хороший зефір, який принесе організму користь? Рекомендації:
- Класичний зефір має сніжно-білий колір без барвників. Краще купувати продукт в прозорій упаковці, щоб ви могли візуально його оцінити, або брати на вагу.
- У продажу можна зустріти зефір, пофарбований у різні кольори: рожевий, персиковий, зелений. Природно, цього не можна досягти без харчових барвників, тому тим, хто дотримується здорового харчування, краще виключити такий десерт.
- Наявність сіруватого відтінку в зефірках говорить про те, що в їх виробництві застосовувалися сухі вершки, оцет або вода. Врахуйте, що в вершках, якщо вони несвіжі, починають активно розмножуватися бактерії, що провокують розлад шлунка.
- Ви можете перевірити свіжість продукту, трохи натиснувши пальцем на його поверхню. Якщо після цього він відразу поверне свою первісну форму, це говорить про те, що зефір свіжий. В іншому випадку краще його не купувати.
Ще в магазинах зустрічається зефір у шоколаді.
По-перше, калорійність такого десерту буде вищою, ніж звичайного. По-друге, звертайте увагу, щоб шоколадна поверхня блищала. Якщо блиску немає, це говорить про те, що виробник застосовував глазур з жирів і сої.
Недарма цей продукт рекомендується худнучим, адже його калорійність, як для десерту, досить низька – близько 326 ккал / 100 грамів.
Калорійність однієї штучки залежить від розміру і в середньому становить 106 ккал. Зефір у шоколаді більш калорійний – близько 396 ккал на 100 грамів.
Інша перевага цієї солодощі – майже повна відсутність жиру. Вона містить 0,8 г білків, 0,1 г жирів, 79 г вуглеводів і 0,1 г клітковини на 100 грамів.
Вітамінів в складі продукту мало, так як більшість втрачається при термічній обробці. Він містить рибофлавін і фолати.
Найбільше мінералів містить зефір, виготовлений з яблучного желе. Серед них залізо, кальцій, калій, магній і фосфор.
Кальцій є цінним для кісток і зубів, калій – для серцево-судинної системи, залізо – для поліпшення складу крові, а магній і фосфор цінні для всього організму.
- Користь зефіру буде залежати від того, який формоутворювальний компонент використовувався для його виробництва.
- Желатин корисний для кісток і суглобів, серця, судин, травлення, стану волосся, нігтів і шкіри.
- Агар-агар містить велику кількість йоду, що представляє особливу цінність при хворобах щитовидної залози або схильності до них.
- Він допомагає знизити ризики онкологічних захворювань, поліпшити стан шкіри, діяльність печінки, очистити організм від шлаків і токсинів.
- Пектин очищує організм від солей важких металів і токсинів, покращує імунітет, знижує рівень холестерину, нормалізує тиск, володіє противиразковими властивостями.
Зефір також містить глюкозу – цінне джерело енергії, покращує роботу мозку. Якщо в крові її недостатньо, людина стає дратівливою і нервовою, відчуває голод, почастішання серцебиття. Рівень цукру здорової людини постійно коливається, але залишається нормальним.
Мінімальна її кількість зазвичай буває натщесерце, на порожній шлунок. Заповнити запаси глюкози, підняти настрій, поліпшити розумову активність допоможе одна зефірінка – цього буде достатньо.
Корисні властивості:
- антибактеріальні компоненти допомагають боротися з карієсом;
- запах працює як природний релаксант;
- флавоноїди зберігають еластичність судин;
- продукт підвищує рівень антиоксидантів;
- вуглеводи підвищують рівень гормону щастя, що піднімає настрій;
- бром у складі допомагає придушити нервову збудливість.
Ще одна властивість зефіру, про який відомо мало – це його здатність боротися з болем в горлі. Солодкість допомагає зняти запалення дихальної системи, пом’якшити сухий кашель.
Флавоноїди допомагають знизити запалення, слиз утримує бактерії, запобігаючи подальшому пошкодженню дихальних шляхів.
Особливості впливу на людину
Розглянемо, як зефір впливає на різні категорії осіб.
Чим корисний для чоловіків і жінок
Дорослим чоловікам і жінкам якісний продукт в помірних кількостях принесе користь. Це прекрасний спосіб з’їсти солодке без ризику для фігури і здоров’я, підняти настрій, зарядитися бадьорістю.
Для вагітних або годуючих
Вагітним жінкам при відсутності протипоказань помірне вживання зефіру допустимо. Він збереже еластичність шкіри, запобіжить розтяжки. Вуглеводи в складі підтримують гарний настрій.
Те ж саме стосується і годуючих мам, але важливо переконатися, що немає алергії, вживати цю солодкість помірно, вибирати продукт, у складі якого немає барвників і штучних компонентів.
Для дітей
Хороший натуральний зефір можна давати дітям старше трьох років. Він набагато корисніший, ніж улюблені ними цукерки. Солодкість допомагає дітям підтримувати хороший рівень розумової активності, зміцнює імунітет.
Але врахуйте, що велика кількість цукру для малюків шкідливо, може призвести до проблем із зубами. Рекомендується вживати не більше пари зефірок на день.
Літнім людям також можна їсти цю смачну солодкість. Вона покращує настрій, благотворно впливає на стан кісток, покращує стан шкіри, уповільнює процеси старіння.
Протипоказання
- Основну шкоду можливий при вживанні зефіру в занадто великих кількостях – це може призвести до зайвої ваги і ряду інших неприємних наслідків.
- Варто врахувати:
- У продукті багато глюкози, тому він протипоказаний тим, хто страждає на цукровий діабет. Але виробники випускають зефір на фруктозі, що дозволяє ласувати, не боячись неприємностей.
- Через велике кількість вуглеводів у складі зефір не рекомендується тим, хто має порушення вуглеводного обміну.
- Зефір з барвниками може негативно впливати на ослаблений організм.
- Добавки (шоколад, присипки, горіхи, штучні компоненти) можуть спровокувати алергічну реакцію.
Незважаючи на всю користь продукту, важливо вживати його помірно – не більше 1-2 штук на день. Цього достатньо, щоб підняти собі настрій, поліпшити активність на весь день. Як і інші прості вуглеводи, вживати продукт краще в першу половину дня.
Зазвичай зефір їдять з чаєм або кавою. Можна готувати його й у домашніх умовах, за бажанням додаючи фрукти, сухофрукти, ягоди, горіхи.
Застосування в кулінарії
Зефір зазвичай вживають як самостійну солодкість. Його також використовують для приготування інших десертів: тортів, бісквітів. Він може додаватися в каву, какао, гарячий шоколад.
Господині готують десерт в домашніх умовах, відразу отримуючи гарантію його якості.
Домашній зефір може добре поєднуватися з горішками (мигдаль, фундук), різними ягодами і фруктами, сухофруктами. Але врахуйте, що це підвищує калорійність.
- Можна приготувати домашній зефір з агар-агаром, отримавши всі корисні властивості цього компонента.
- Вам будуть потрібні такі інгредієнти: 300 грамів яблук, дві столові ложки цукру, дві столові ложки агар-агару, два білки курячих яєць.
- Приготування:
- Яблука очистіть від шкірки, видаліть насіння, запечіть їх. Потім блендером подрібніть, перетворивши їх в пюре. Додайте один білок і цукор, збийте міксером.
- У каструлі перемішайте 80 мл води і ложку агар-агару. Варіть протягом п’яти хвилин.
- У яблучну суміш введіть ще один білок і збийте, вливаючи в теплий сироп.
- У вас повинна вийти пишна маса, яка не падає з ложки. Кулінарним шприцом суміш забирається і видавлюється на харчову папір.
- В отриманому вигляді заготовка повинна постояти 20-24 години. Смачний та корисний зефір готовий до вживання.
Можна готувати зефір з желатином за різними рецептами: кожен може вибрати те, що йому подобається.
Худне або підтримує форму періодично теж хочеться солодкого. Їм краще їсти зефір, а не торти і цукерки. У ньому менше калорій, немає жирів, тому в помірних кількостях ваші параметри від нього анітрохи не постраждають.
Білки в складі допомагають підтримувати м’язи в тонусі, клітковина покращує травлення, а вуглеводи насичують енергією, піднімають настрій і допомагають не зірватися.