Користь і шкода манної каші, рецепт на молоці і на воді

Користь і шкода манної каші – до сих пір одна з найактуальніших тем серед медиків, дієтологів і простих громадян. Адже хтось рекомендує її в якості сніданку, хтось ставиться до неї з настороженістю, тоді як інші повністю відмовляються від цієї страви.
Манна каша: користь і шкода для організму людини
Ще зовсім недавно якості манки не обговорювалися зовсім. Вона завжди була в дитячому раціоні. Але зараз ситуація змінилася – пішли чутки, що продукт не потрібен і навіть небезпечний.
Тепер педіатри не рекомендують давати блюдо дітям до року, оскільки воно може стати причиною розвитку рахіту.
Крім того, в цій крупі є глютен, на який у багатьох людей розвивається алергія. Виходить, у манки зовсім немає позитивних якостей? Давайте розглянемо це питання докладніше.
Манка, приготована на молоці
- Манна каша на молоці включає в себе складні вуглеводи, які допомагають надовго залишатися ситим.
- Вона практично повністю засвоюється і не робить травматичне вплив на стінки шлунка за рахунок мінімальної кількості клітковини. Саме тому вона рекомендується людям, які перенесли операції на кишечнику.
- Молоко має здатність знижувати глікемічний індекс крупи, тому у манки, звареної в молоці, він виявляється набагато нижче, ніж у страви на воді.
- Можна і схуднути на даній крупі, якщо це буде монодиета.
Така каша не принесе користі людям з непереносимістю лактози, яка міститься в молоці, і тим, хто має алергію на глютен.
Але крім цього, в манки зовсім небагато вітамінів і мінералів, а значить назвати її складу багатим не можна.
Корисна каша на воді
Манна каша на воді вважається менш калорійною, ніж приготовлена на молоці. Вона на 70% складається з крохмалю, не дратує слизову шлунка. У ній зовсім небагато вуглеводів – всього 16,5 грам, тому вона рекомендована для дієтичного харчування.
Ця страва – альтернатива каші, звареної на молоці, особливо для тих, хто не переносить лактозу.
Готується манка в пропорції 1:4, тобто, на один стакан крупи доводиться чотири склянки води. Вона засипається в холодну воду, доводиться до кипіння і тримається на плиті буквально дві хвилини. Після цього каша знімається з вогню і під кришкою варто ще деякий час перед подачею.
Кому корисна манна каша
Незважаючи на суперечливі погляди щодо продукту, деяка користь для здоров’я від нього все ж є. Давайте розглянемо, яка саме.
Користь манної каші для дорослих
- Блюдо відмінно підходить для тих, хто потребує безбілкової дієті, адже в каші білка не так вже й багато.
- При нирковій недостатності також рекомендують вживати манну кашу.
- Велика кількість вуглеводів і відсутність клітковини робить продукт цінним в післяопераційний період, коли нічого іншого шлунок прийняти ще не може.
- Ще одна корисна властивість – підвищення активності. Манка допомагає усунути хронічну втому, бореться з виснаженням і слабкістю організму.
- Це єдина каша, яка засвоюється в нижніх відділах кишечника, вона обволікає стінки, не травмує їх і стає незамінною при хворобах шлунка.
- Сприяє виведенню шлаків і токсинів, знімає біль при виразці, гастриті.
За допомогою манки можна позбутися зайвих кілограмів, якщо готувати її на воді і без інших добавок.
Чим манка корисна для дітей
Напевно всі пам’ятають, що в дитячому саду майже кожен день починався саме з манної каші.
Сучасні лікарі виявили не тільки шкоду продукту, але і його користь для організму, що росте:
- Каша містить крохмаль, вітаміни, білки, багато калію і фосфору – всі ці елементи дуже необхідні дитині.
- Блюдо швидко готується, і не доводиться довго чекати ситного сніданку.
- При нирковій недостатності манка так само необхідна дітям, як і дорослим, оскільки практично не містить білка.
- Якщо у дитини виснаження або підвищена стомлюваність, то манна каша здатна виправити ситуацію.
Вживання при вагітності
Вагітна жінка набагато ретельніше становить своє меню, адже вона відповідальна не тільки за себе, але і за майбутнього малюка. Який вплив справляють властивості манної каші на організм вагітної та чи можна в положенні є манку?
- Каша має збалансований склад, повністю засвоюється організмом, не викликає тяжкості та інших неприємних відчуттів в шлунку.
- Порція страви – хороший запас енергії на довгий час. Жінка буде ситою, у неї не виникне необхідності перекусити, а значить, не з’являться і зайві кілограми, які так легко набрати в період виношування дитини.
- Калій, що входить до складу крупи, зміцнює стінки судин і позитивно впливає на серце.
- Вагітні, які страждають на артеріальну гіпертензію, спокійно можуть включити блюдо в свій раціон, оскільки в манній каші повністю відсутній холестерин.
- При наявності гастриту або інших проблем зі шлунком каша надасть спазмолітичну дію і зніме біль.
Протипоказання до вживання
Дієтологи вже давно довели, що манка – не рекордсмен за кількістю корисних речовин і багато в чому поступається іншим кашам. Але чи здатна вона нанести шкоду?
Це цікаво: манна каша
- Низький вміст клітковини, з одного боку, є плюсом. А з іншого, може викликати порушення стільця і виникнення запору. Це відбувається через те, що страва не стимулює перистальтику. Тому доцільність вживання манки залежить від конкретних цілей і стану організму.
- Манка – це тільки вуглеводи, які насичують, але у великій кількості можуть привести до зайвої ваги. Особливо якщо вживати кашу з маслом і іншими добавками, типу джему та варення.
- У крупі міститься речовина фітин, яке пов’язує іони кальцію. Якщо їх стане дуже мало, організм почне витрачати запаси з кісток, що призведе до рахіту у дітей і остеопорозу у дорослих.
Протипоказань до вживання блюда немає, хіба що, вона повністю заборонена людям з целіакію – непереносимістю глютену, який є в її складі.
Також не варто давати кашу дітям у віці до 12 місяців. Після цього вводити її в раціон можна, але обережно, і не надто часто. Зверніть увагу, що крохмаль, присутній в манці, може погіршити стан при наявності захворювань дихальної системи.
Можна сказати, що манна каша – страва посереднє. Воно не приносить величезну користь, але так само і не завдає шкоди. Іноді вживати манку можна, щоб урізноманітнити раціон, але включати її в щоденне меню все-таки недоцільно.
Користь і шкода манної каші для здоров’я організму
Манна каша відома багатьом з дитинства.
Деякі люди вживають блюдо з тих пір, і це не дивно. Каша зосереджує в собі безліч цінних для людини речовин. Манка прекрасно втамовує голод, заряджає організм енергією, починаючи з самого ранку. Наукові дослідження та відгуки говорять про незаперечну користь страви.
Але чи існує шкода? Розглянемо важливі аспекти більш детально.
Користь манної каші
- У манку входить багато магнію і калію. Перераховані елементи в поєднанні утворюють захисний бар’єр, який не дозволяє шкідливим речовинам впливати на серцевий м’яз. В результаті нормалізується робота внутрішнього органу, проводиться профілактика серцево-судинних недуг.
- Скупчення токоферолу, або вітаміну E, відновлює людський організм після перенесеної хвороби або важкої операції. Речовина є природним антиоксидантом і джерелом молодості. Регулярний прийом манки зробить шкіру пружною, відновить пошкоджене волосся і нігті.
- Манна каша зосереджує в собі багато заліза. Цей елемент необхідний дорослим і дітям для боротьби з недокрів’ям і профілактикою анемії. Блюдо необхідно їсти жінкам і дівчатам у критичні дні, тому що в цей період жінка втрачає багато крові. Манка прискорює вироблення гемоглобіну і підтримує показники на правильному рівні.
- Цинк забезпечує повноцінне функціонування чоловічої і жіночої статевої системи. Також елемент відповідальний за роботу печінки. Вітаміни групи B потрібні людині для нормалізації психоемоційного фону і стабільної роботи ЦНС.
- Як було сказано вище, каша на основі манної крупи заряджає енергією. Крім цього, блюдо підвищує розумову і фізичну працездатність, покращує пам’ять і зір, а також сприйняття. Продукт необхідний дітям, чоловікам, жінкам, людям похилого віку. В останньому випадку манка знижує ризик розвитку старечого недоумства.
- Манна крупа багата кальцієм, а в поєднанні з молоком кількість цього елемента збільшується в рази. Блюдо зміцнює кісткову тканину, волосся, нігті, зуби. Манку потрібно їсти вагітним жінкам, щоб запустити формування скелета дитини. Також продукт усуває нервові зриви, сприяє швидкому відновленню після депресії.
- Лікарі радять їсти манку людям з хронічними недугами нирок. У такому випадку каша готується на воді, а не на молоці. Блюдо показано до прийому пацієнтам із захворюваннями стравоходу, шлунка, сечового міхура.
- Манка володіє обволікаючою дією. Саме тому при попаданні в організм вона захищає стінки шлунка, знімає спазми і біль, виводить слиз і токсичні речовини з кишечника. Все це вважається прекрасною профілактикою онкології шлунково-кишкового тракту.
- Каша має оптимальний баланс жирів, білків і вуглеводів. Це дозволяє використовувати її в дієтичному харчуванні. У такому випадку потрібно чергувати страви, приготовані на воді і молоці (день через день). В результаті протягом всієї дієти ви будете почувати себе добре.
Користь і шкода гречаної каші
Користь манної каші для дітей
- Багато хто пам’ятає смак каші з дитинства. Блюдо буде корисним для кожної дитини, тому що манка включає всі незамінні елементи, мінерали, харчові волокна, вітаміни, кислоти.
- Щоб дитина отримала всю користь, кашу можна давати при настанні 1 року. Якщо пригостити малюка раніше, він зіткнеться з порушенням травлення.
- З одного року до трьох років каша дається дитині дозовано. Порція не повинна перевищувати 50 г з умовою прийому 2 рази на тиждень. У міру необхідності кількість збільшується після схвалення педіатра.
- Манна каша позбавляє дитину від анемії і профілактує цю хворобу в подальшому. Також блюдо підвищує апетит і сприяє набору ваги, що важливо для діток з дистрофією або недоліком маси тіла.
- Крохмаль в поєднанні з білками сприяє прискореному формуванню кісток і м’язів, зміцнює зуби. Вхідне в манку речовина фітіназ контролює всі обмінні процеси і підвищує їх, тим самим збільшуючи опірність організму вірусам.
Користь і шкода манної каші для вагітних
- Вагітні жінки повинні стежити за своїм харчуванням, щоб забезпечити правильне формування плоду. Манна каша вводиться в раціон жінок, блюдо вживається 3 рази на тиждень, не частіше.
- Манка насичує організм необхідними вітамінами і мінералами за короткий проміжок часу. При цьому в шлунку не виникає відчуття тяжкості і дискомфорту, насичення зберігається надовго. Зводиться ризик різкого виникнення голоду.
- Вагітні жінки часто страждають запорами, у тому числі хронічними. Споживання каші тричі на тиждень позбавить від такої делікатної проблеми і зніме набряклість кінцівок.
- Блюдо сприяє відновленню енергії, надає людині сил і бадьорості. У манки немає холестерину, завдяки цьому знижується артеріальний тиск і тримається на оптимальній позначці.
- Манку корисно їсти при гастриті у стадії загострення. Вона м’яко обволікає шлункові стінки, знижуючи біль. Також блюдо контролює виділення кислоти і соку.
- Продукт часто прописують для очищення травної системи і всього організму. Манка має абсорбуючі властивості. Вона всмоктує отрути, потім м’яко виводить їх з організму. Також блюдо усуває застарілі шлаки, які впливають на роботу кишечника.
- Що стосується шкоди, манка може спровокувати набір маси тіла. Тому блюдо потрібно вживати дозовано. Вхідний глютен нерідко викликає алергію у матері і дитини.
Користь манної каші для жінок
- Багато представниць слабкої статі віддають перевагу сніданку вівсяною кашею, ніж манкою. Такий хід обумовлюється тим, що манна крупа нібито не приносить користі для організму; подібна думка є помилковим.
- Манна каша рекомендована дівчатам, що стежать за своєю фігурою. Вівсянку в цьому випадку можуть вживати не всі. У складі вівсянки містяться грубі волокна і клітковина, які не в силах переварити вражений стравохід.
- Крім цього, манка вважається прекрасною альтернативою легким сніданкам. Продукт добре засвоюється організмом і профілактує захворювання травної сфери. На сніданок рекомендується вживати манку, зварену на воді з додаванням зелені і соняшникової олії.
- Не меншу користь для організму принесе каша, приготована на домашньому молоці. До складу рекомендується додавати горіхи і сухофрукти. В результаті можна приготувати збалансоване блюдо з достатньою кількістю необхідних мікроелементів.
Користь і шкода горохової каші для здоров’я
Користь манної каші для чоловіків
- Каша рекомендована спортсменам, які прагнуть набрати загальну масу. Продукт добре живить організм, заряджає енергією і забезпечує почуттям ситості.
- Блюдо рекомендовано людям, що страждають на хронічний гастрит, коліт і ентерит. Продукт переважно вживати після пробудження.
- Манку з цукром, вершковим маслом, зварену на молоці, слід вживати здоровим чоловікам, які працюють на свіжому повітрі. Склад ефективно справляється з фізичним і нервовим напругою.
Манна каша для діабетиків
- Манка протипоказана при гестаційному діабеті. Склад погано впливає на організм. Крупа має високий глікемічний показник, тому хворий незабаром здатний набрати зайві кілограми.
- Варто знати, що при систематичному споживанні каші в організмі погано виробляється інсулін, звідси значно підвищується рівень цукру в крові. Слід зробити висновок, що манка не відноситься до страв, показаним діабетикам.
- Також не варто сильно налягати на продукт при схильності або ускладненні на тлі цукрового діабету. Допускається невелике споживання в рідкісних випадках манної каші. Для цього необхідно проконсультуватися з фахівцем.
Шкода манної каші
- Манка має ряд протипоказань, які властиві будь-якому корисному продукту. Врахуйте, що каша має високий показник вуглеводів, тому не варто годувати дитину, якій ще не виповнився рік.
- Дитячий організм не в силах переварити з’єднання важких вуглеводів. Манна крупа покрита гліадином, фермент згубно впливає на кишковий ворс. Останній, в свою чергу, зобов’язаний поглинати поживні та корисні ферменти з продуктів.
- Таким чином, манка протипоказана малюкам, оскільки порушує природний метаболізм. Звідси дитина піддається ожирінню. Крім цього, часте вживання каші може призвести до дефіциту кальцію та заліза.
- Такий ефект досягається за рахунок особливого ферменту – фітину. Тому не рекомендується часто вживати манну кашу у великій кількості. В іншому випадку ви зустрінетеся з рядом неприємностей.
- За рахунок високого вмісту глютену в складі манки навіть у здорової людини можуть виникнути проблеми з нормальною діяльністю шлунково-кишкового тракту. Тому варто бути обережними тим людям, які страждають непереносимістю ферменту.
Манна каша принесе користь організму, якщо вживати її дозовано і регулярно.
Блюдо заповнює брак кальцію у дорослих та дітей, профілактує недокрів’я, нормалізує роботу кишечника та всієї травної системи. Манка показана до прийому вагітним дівчатам, оскільки формує скелет і нервову систему майбутнього малюка.
Корисність і шкода лляної каші
Манна каша: користь і шкода для здоров’я людини
Користь
Шкода
Великий вміст крохмалю (клейковини) сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт. | Протипоказана при цукровому діабеті гестаційного типу. |
Виводить слиз, шлаки, шкідливі речовини, які накопичилися на стінках кишечника. | З обережністю слід вживати вагітним і годуючим жінкам. |
Сприяє загоєнню тріщин на стінках кишечника. | Не рекомендована до вживання особам з ожирінням. |
При помірному вживанні «порожня» манна каша без цукру та масла сприяє нормалізації травлення в період схуднення. | Може викликати алергічні реакції. |
Запобігає утворенню злоякісних клітин в кишечнику після 50 років. | Містить у великій кількості глютен, тому протипоказана особам, що страждають його непереносимістю. |
Володіє низькою калорійністю, високим вмістом білка. | Не рекомендується вводити в раціон дітям до року через ослаблення травного тракту та високу схильність до алергії. |
Підходить для харчування осіб у післяопераційний період. |
Манна каша рекомендована до вживання особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. За рахунок волокнистої структури манка обволікає стінки шлунка та кишечника, притупляє біль, знімає спазми.
Продукт сприяє загоєнню мікротріщин, утворених у товстому та тонкому кишечнику. Рекомендований до введення в раціон осіб, які страждають на виразкову хворобу шлунка, гастрит, а також мають патології травлення.
Для лікувального ефекту крупу готують на воді, без додавання цукру та солі. Каша має очищувальні властивості, тому рекомендована до вживання в ранковий час доби. Завдяки особливій будові волокна, вона вбирає всі токсини від інших раніше спожитих продуктів, виводить їх природним шляхом.
Для відновлення в післяопераційний період манна каша є одним з найкращих продуктів у раціоні людини. Завдяки засвоюваності, мінімальній кількості клітковини, продукт не дратує шлунково-кишковий тракт, необхідний для гарної засвоюваності їжі, виключаючи виникнення кольок, здуття живота, печії.
Манка – природний «енергетик» для дитячого та дорослого організму
Особам, що страждають хронічною втомою, манка допомагає відновити енергетичний баланс в організмі, позбутися почуття нездужання.
При захворюваннях нирок цей продукт рослинного походження стане відмінною підмогою в харчуванні. Завдяки високій енергетичній цінності, крупу рекомендовано вводити в раціон дітей, починаючи з року.
Поживність порції відновлює витрачену дітьми енергію.
Манна крупа – потрібний продукт у харчуванні літніх людей
Літнім людям також рекомендовано вводити крупу до свого регулярного раціону.
Завдяки наявності корисних речовин відбувається профілактика та запобігання розвитку злоякісних новоутворень у шлунково-кишковому тракті, збереження мінералів і мікроелементів у кров’яних клітинах літніх людей.
Для підтримки енергетичного тонусу, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту манку рекомендовано вживати два рази на тиждень без додавання масла та цукру.
Манка – як один зі складових компонентів у раціоні для схуднення
Завдяки здатності виводити з організму жири і слиз, продукт можна без побоювання вводити в раціон людей, що страждають зайвою вагою і прагнуть до схуднення без шкоди для свого здоров’я.
У процесі схуднення організм відчуває стрес через обмежене надходження калорій з їжею, поживних речовин.
Важливо при зниженні калорійності їжі подбати про насичення організму необхідною, життєво важливою енергією, витрата якої в період дієт підвищується в кілька разів, а нестача призводить до швидкої стомлюваності, стресу, сонливості й погіршення загального самопочуття.
Володіючи потужним енергетичним ресурсом, але низьким вмістом клітковини, крупа здатна справлятися з почуттям голоду, заповнюючи життєво важливий запас енергії, якого не вистачає через низьковуглеводну, низькокалорійну дієту при схудненні. Вживати продукт слід у першій половині дня, бажано на сніданок. Таким чином, організм отримує необхідну для результативної роботи енергію і мінімум калорій, які не перевантажують шлунково-кишковий тракт.
У складі крупи при правильному її приготуванні зберігаються всі корисні властивості, вітаміни, мікроелементи. Так, у манній каші міститься велика кількість вітамінів групи В, РР, Е, білка, мінеральних речовин. Клітковини мінімум, тому вона швидко засвоюється, будучи ситним і оптимальним за калорійністю продуктом.
А ви знаєте, що …
Манка не відноситься до категорії продуктів з високою калорійністю, як вважають люди, що страждають зайвою вагою. Калорійність ста грам готової манної каші – 98 ккал.
Тому крупу без побоювання вводять у раціон людей, що страждають зайвою вагою або прагнуть до схуднення.
Для того щоб приготована крупа приносила користь організму, її слід готувати на воді, без додавання цукру, молока, варення, сухофруктів. Вживати її бажано не більше двох разів на тиждень.
Перетравлювання відбувається в нижньому відділі кишечника. Її переварювання та засвоюваність, всмоктування сприятливо позначаються на шлунково-кишковому тракті. Проходячи по кишечнику, манка завдяки своїй в’язкій консистенції, як «губка», вбирає всі шкідливі речовини, канцерогени, слиз та жири, що зібралися на стінках кишечника після попереднього вживання важкої їжі.
Манна каша добре засвоюється, не викликає подразнення слизової шлунка, тому рекомендована як один з кращих зернових продуктів для відновлення організму після перенесених хірургічних втручань, затяжних хвороб, у період реабілітації.
Шкідливі властивості
Як будь-який продукт рослинного походження, манка має протипоказання і побічні ефекти. При помірному вживанні вона не приносить шкоди для здоров’я, про що слід пам’ятати, вводячи її в раціон маленьких дітей та літніх людей.
- Продукт викликає алергічну реакцію, особливо у маленьких дітей. Тому манку не рекомендується вводити в раціон малят до року. Алергія виникає через високий вміст у крупі глютену – білка, погано засвоюваного дитячим організмом.
- Надмірне вживання цієї каші призводить до розвитку непереносимості глютену – целіакії, що призводить до витончення стінок кишечника, поганого всмоктування корисних і життєво важливих речовин, мікроелементів.
- У манці міститься фітин – речовина, насичене фосфором, що вступає в реакцію з кальцієм, який міститься в організмі. Фітин руйнує кальцій, виводячи його з організму. Особливо небезпечно це явище для ще незміцнілого дитячого організму, для якого кальцій відіграє важливу роль у розвитку кістково-м’язової системи.
- Дефіцит кальцію у дітей призводить до розвитку рахіту, погіршення захисної функції клітин, зниження імунітету.
Манка не рекомендована до вживання дітям до року!
Манну кашу, як і будь-який інший продукт рослинного походження, слід вживати в їжу в обмежених кількостях, не зловживаючи. Користі ніякої не буде, якщо з’їдати в день більше однієї порції каші. Так може виникнути виведення з організму найважливішого мікроелемента – кальцію.
Тому маленьким дітям не рекомендовано надто часто готувати манну кашу, чергуючи її в раціоні з іншими злаковими.
Крупа при надмірному її вживанні вимиває кальцій з кістково-м’язової системи. У дитячому організмі відбувається розвиток небажаних захворювань: спазмофілії, рахіту, надмірної схильності кісток до переломів. Манна каша не рекомендована особам, які дотримуються безглютенової дієти, оскільки в крупі цієї речовини міститься досить багато.
Високі показники глютену в крупі вносять обмеження для введення манки в прикорм дитини, яка не досягла 1 року. Глютен, що міститься в манці, призводить до порушення травлення і алергічних реакцій у грудних дітей.
Манна каша шкідлива при цукровому діабеті
Цукровий діабет (особливо гестаційного типу) – пряме протипоказання до вживання манної каші. Крупа в звареному вигляді має високий показник глікемічного індексу: її часте вживання призводить до:
- неконтрольованого набору ваги;
- повільної вироблення інсуліну;
- збільшення показників глюкози в крові.
Діабет в сукупності з виразковою хворобою шлунка і гастрит є протипоказанням до вживання манної каші.
Принципи приготування манної каші з користю для здоров’я
Для збереження в готовій манці корисних речовин, вітамінів і мікроелементів необхідно варити крупу за всіма правилами:
- По-перше, час приготування манної каші не повинно перевищувати 20 хвилин.
- По-друге, крупу слід засипати в уже киплячу воду або молоко тонкою цівкою, обов’язково помішувати з метою запобігання утворенню грудок.
- По-третє, рекомендоване співвідношення продукту до рідини становить 1:10.
- По-четверте, з метою поліпшення смакових якостей готового продукту в манку додають сіль, цукор, вершкове масло.
Користь приготованого продукту буде, якщо змішати його з сухофруктами або медом.
Манка принесе користь тільки в разі її помірного вживання в їжу. Щоденний раціон не повинен містити її навіть при дуже великій любові до густої, однорідної, ароматної каші, яку бажано чергувати з іншими, не менш корисними крупами.
Не переварена, з дотриманням усіх технологічних нюансів, їсти в ранковий час, каша стане відмінним джерелом енергії, заповнить вітамінний баланс в організмі, збільшить фізичну витривалість.
Мінімальна кількість калорій ставить даний продукт в один ряд з низькокалорійними стравами, вживання яких дозволить підтримувати організм в тонусі.
Так корисна все-таки манна каша чи шкідлива?
Корисні поради
Манна каша – продукт, який незмінно асоціюється у нас з дитинством. Ложечка за тата, ложечка за маму, а ще за бабусю і дідуся, і хочеш ти того чи ні, але тарілку манної каші на сніданок доводилося з’їдати.
І якщо раніше саме манка вважалася найкориснішим продуктом для малюків, то в сучасному світі це думка активно заперечується.
Так корисна манка або шкідлива? Спробуємо розібратися в цьому питанні.
З чого роблять манку?
Манна крупа – це очищені мелені пшеничні зерна діаметром до 0,75 мм.
Манна крупа ділиться на три види:
- Т – виготовлена з твердих сортів пшениці (саме її рекомендують вживати дієтологи як найбільш корисну і нешкідливу для фігури зокрема і організму в цілому, оскільки в її складі максимум білків і мінімум крохмалю).
- ТМ – до складу крупи входять тверді і м’які сорти пшениці в співвідношенні 20/80 відповідно (це свого роду «золота середина», збалансована за смаком і якістю).
- М – вироблена з м’яких сортів пшениці, містить велику кількість крохмалю, мінімум білків і клітковини. Зате каша з цього сорту буде м’якою.
Користь манної каші
Манна крупа багата вітамінами і мінеральними речовинами (хоча багато дієтологів стверджують, що нічого корисного в манці немає).
До її складу входять всі вітаміни групи В, вітамін Е, кальцій, магній, фосфор, залізо, кремній, хлор, кобальт, молібден, марганець, мідь, хром, калій та ін.
Енергетична цінність і калорійність манки
У 100 г манної крупи міститься:
- Білків рослинних – близько 10 г
- Жирів – 1 г
- Вуглеводів – близько 70 г
- Клітковини – трохи менше 4 г
- Води – близько 14 г
Якщо говорити про калорійність продукту, то в 100 г манки міститься близько 330 ккал, однак в процесі варіння калорійність крупи зменшується і становить приблизно 100 ккал на 100 г каші, але за умови, що каша зварена на воді і без додавання вершкового масла, цукру, меду, сухофруктів або варення.
Всі перераховані продукти в рази збільшують калорійність і поживність манної каші, хоча і роблять її при цьому більш смачною.
Користь манної каші
- Зберігає всі корисні компоненти навіть після термічної обробки, оскільки швидко готується.
- Забезпечує швидке і тривале насичення завдяки високому вмісту вуглеводів, заряджає енергією, підвищує розумову і фізичну активність.
- Містить невелику кількість клітковини, завдяки чому може бути включено в раціон пацієнтів з нирковою недостатністю, які потребують безбілкової дієті. Однак в такому випадку кашу доведеться варити на воді.
- Швидко перетравлюється і з легкістю засвоюється організмом, завдяки чому манну кашу можна вживати в післяопераційний період, а також пацієнтам з виснаженням, яким слід уникати будь-якого додаткового навантаження на органи травлення.
- Володіє обволакиваючими, заспокійливими та ранозагоювальними властивостями, зменшує біль, спазми і запалення в органах травної системи, завдяки чому рекомендована пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
- Сприяє адсорбції і виведенню шлаків, токсинів та інших патогенних мікроорганізмів, що містяться в продуктах харчування.
- Профілактує залізодефіцитну анемію, оскільки до її складу входить залізо.
- Не містить холестерин, тому при регулярному вживанні знижує артеріальний тиск у людей з гіпертонією.
- М’яко очищає кишечник, що особливо актуально для вагітних, які страждають запорами. Але при цьому слід враховувати, що більш ніж тричі на тиждень манну кашу вживати не рекомендується навіть дорослим, не кажучи вже про дітей.
- Зміцнює стінки судин і позитивно впливає на серцевий м’яз за рахунок калію і магнію, що входять до складу крупи.
- Продовжує молодість, робить шкіру пружною, а волосся і нігті міцними. Такий ефект досягається завдяки вітаміну Е, присутнього в манці.
- Нормалізує психоемоційний фон і регулює роботу центральної нервової системи, що забезпечується вмістом в манній крупі вітамінів групи В.
- Зменшує ризик розвитку раку товстої кишки, оскільки перешкоджає гіпермінералізації кров’яних тіліць.
- Крім того, манці приписують гіпоалергенні властивості, однак це спірне твердження, оскільки до складу крупи входить глютен, який є досить потужним алергеном.
Деякі фахівці говорять про те, що манна каша, приготована на воді без додавання солі, цукру та інших добавок, допомагає скинути зайву вагу.
Їх твердження засноване на тому, що, по-перше, манна каша низькокалорійна, по-друге, сприяє виведенню слизу і жирів з організму.
Але відгуки про манної дієті вкрай суперечливі: кому-то вдалося скинути за тиждень 5 кг, а хтось набрав пару-трійку зайвих кілограмів, дотримуючись даної дієти.
Тому вибір за вами! До того ж далеко не кожен зможе харчуватися протягом тижня виключно манною кашею.
Але це ще не все!
Шкода манної каші
- Високий глікемічний індекс (близько 80 – 85): манна крупа на 70% складається з простих вуглеводів, вживання яких негативно позначається на фігурі.
- Пригнічення вироблення інсуліну, що призводить до підвищення вмісту цукру в крові знову-таки внаслідок високого глікемічного індексу.
Тому манну кашу не рекомендується вживати людям з цукровим діабетом.
- Високий вміст глютену – специфічного білка, який провокує порушення в роботі шлунково-кишкового тракту і викликає алергію у осіб з непереносимістю глютену.
- Загострення целіакії – патологічної спадкової форми алергії на глютен.
- Виведення кальцію з організму за рахунок високого вмісту фосфору, який перешкоджає повноцінному засвоєнню кальцію.
Для дітей це може призвести до крихкості кісток, порушенням росту, проблемами з зубами, зниженням імунітету, погіршенням роботи нервової системи і навіть на рахіт.
У дорослих на тлі нестачі кальцію може розвинутися остеопороз, який характеризується крихкістю і підвищеною крихкістю кісток.
- Відмирання ворсинок шлунково-кишкових шляхів, що призводить до розвитку діареї, кишкових кольок, а також спазмів шлунка. А виною всьому гліадин (або клейковина), що входить до складу манної крупи. Крім того, саме надлишок гліадину є одним з факторів, що провокують біль в суглобах і зв’язках, що особливо актуально для людей похилого віку.
Манна каша для дітей
- Користь чи шкода здоров’ю дитини принесе манна каша залежить від того, наскільки правильно батьки будуть вводити її в раціон.
- Правило №1: Манна каша дітям до року протипоказана
- Організм малюка, якому ще не виповнився рік, не в змозі повноцінно засвоювати містяться в манній каші елементи та вуглеводи.
- До того ж білки і крохмаль, що входять до складу манки, сприяють швидкому набору ваги.
- Педіатри рекомендують знайомити дітей з манною кашею після трьох років.
- З року манна каша показана дітям з дефіцитом маси тіла, а також при вираженій дистрофії.
- Правило №2. Норма вживання манної каші
Дітям у віці до 3 років рекомендується давати манну кашу один раз в день не частіше двох разів на тиждень. При цьому порція не повинна перевищувати 50 г.
Після трьох років можна включати манну кашу в меню тричі на тиждень, збільшивши при цьому порцію до 75 – 100 г.
Користь манної каші для дітей
- Містить фітіназу – фермент, який регулює обмінні процеси і сприяє підвищенню імунітету.
- Заряджає енергією на довгий час.
Шкода манної каші для дітей
- Фермент гліадин, що міститься в манній крупі, згубно впливає на кишкові ворсинки, завдання яких полягає в поглинанні поживних і корисних речовин з продуктів.
- Глютен, який входить до складу манки, стоншує дитячу слизову кишечника, що також призводить до порушення всмоктування вітамінів і мікроелементів, що надходять з харчуванням.
- Щоденне вживання манної каші призводить до дисфункції кишечника, що загрожує запорами або діареєю.
- Надлишок фосфору в організмі маленької дитини внаслідок надмірного вживання манної каші призводить до дефіциту кальцію, який організм буде поповнювати з кісткової тканини, а це прямий шлях до крихкості кісток і зубів.
Беручи до уваги все «за» і «проти», можна зробити наступний висновок: манна каша, як і будь-які інші продукти, корисна лише за умови помірного її споживання.
І наостанок наведемо кілька порад, які допоможуть приготувати ідеальну манну кашу.
Як правильно готувати манну кашу?
Порада № 1. Лід від пригорання
Щоб манна каша не пригоріла, у посуд, яку ви будете використовувати для її приготування, додайте кубик льоду. Можна просто обполоснути каструлю крижаною водою, після чого налити в неї молоко або воду і відправити на вогонь.
Порада №2. Вершкове масло від «тікання» молока
Будь-яка каша на молоці має ще одну властивість – «тікати». Справитися з цією неприємністю допоможе вершкове масло, яким необхідно змастити внутрішні краї каструлі (ширина масляної лінії повинна бути приблизно в один – два пальці).
Жир, утворюючи плівку, не дасть молоку «втекти» за кордону олійної лінії.
Порада №3. Поєднання води і молока
Манна каша на воді не має високих смакових якостей, тоді як на молоці, хоч і смачна, але при цьому висококалорійна.
Золота середина – співвідношення молока і води 1: 1. А взагалі все залежить від ваших особистих переваг і цілей.
Порада №4. Дотримання пропорцій
Середня по густоті манна каша вийде, якщо на літр молока або води взяти 6 ст.л. манної крупи.
Порада №5. «Ні» грудочок
Багато хто не любить манну кашу через грудочки, що утворюються в процесі її приготування.
Хочете зварити манку без грудочок? Для цього вводимо крупу в молоко або воду тільки після закипання. При цьому важливо не висипати відразу всю манку, а вводити її тонкою цівкою, безперервно помішуючи.
Важливо помішувати манну кашу протягом усього процесу приготування!
Порада №6. Час приготування
Вариться манна каша не більше 5 – 7 хвилин, після чого знімається з вогню і настоюється ще 10 хвилин.
Порада №7. Додавання масла
Звичайно, манну кашу маслом не зіпсуєш, але зробити її смачною і пишною можна! Для цього достатньо в процесі додавання масла збивати кашу віночком.
Порада №8. Експериментування з добавками
Цукати, сухофрукти, горіхи, насіння, мед, кориця, свіжі фрукти – всі ці добавки зроблять смак манної каші насиченим і різноманітним!
Будьте здорові і приємного апетиту!
Манна каша: рецепт, калорійність, користь і шкода
Сьогодні прийнято висловлювати сумніви в користі манної каші. Провівши дослідження цього питання, приходжу до висновку, що манна каша корисна для організму людини. Калорійність цього блюда буде залежати від декількох факторів, у тому числі від пропорції молока, води і крупи в манній каші за рецептом.
Тепер поговоримо докладніше про користь і шкоду манної каші. Для цього нам потрібно з’ясувати, що таке манна крупа і з чого вона робиться.
Манна крупа: з чого вона
Діти на питання, з чого зроблена манна каша, відповідають – з манки. А ми, дорослі, знаємо, з чого робиться манка?
З пшениці, але спочатку зерна пшениці просівають, щоб вони були однорідними, потім шліфують, очищаючи від верхньої захисної шкірки, яка називається висівками. Потім пропускають через вальці, де відбувається грубий помел, а потім відділяють через сито частинки розміром від 0,3 до 0,7 мм, це і є манка.
Так ось манна крупа – це серцевина зерна пшениці сортового помелу, з розміром частинок, в середньому 0,5 мм. Для виготовлення манної крупи використовують зерна з високим вмістом клейковини, адже саме вона відповідає за склеювання частинок зерен в каші.
Манна каша: користь чи шкода?
Почнемо, мабуть, з питання “звідки ростуть ноги”, про шкоду манної каші? Є такий термін – глютен (клей в перекладі) або клейковина, сьогодні багато людей стурбовані тим, щоб його, якомога менше, потрапляло в організм. Навіть уже розроблені безглютенові дієти. Насправді глютен небезпечний тільки тим людям, у яких існує непереносимість даного виду білків.
Трохи вище ми говорили, що в зерні для крупи манної має бути клейковини багато. Відповідно, багато її і в манній каші. Щоб бути об’єктивним, важливо зрозуміти, а що є джерелом глютену?
Глютен – це група запасаючих білків, що беруть участь в білкових сполуках. У природі він міститься в злакових культурах, таких як пшениця, ячмінь, жито. Тобто в усьому, з чого роблять хлібобулочні вироби, макаронні, кондитерські та навіть молочні.
Як потрапляє в молочні? Дуже просто, виділений зі злаків сухий глютен використовують як загущувач у всіх продуктах, де потрібно зробити консистенцію густішою. А це йогурти, соуси, пасти і багато іншого.
По суті, ми щодня з’їдаємо цей самий глютен без шкоди своєму здоров’ю і не замислюємося про це. Але чомусь в манній каші глютен здається нам найбільш небезпечним. Хоча насправді, якщо ми здорові і у нас нормальна переносимість цієї групи білків – турбуватися нема про що.
Ще одна особливість манної каші в тому, що в 100 грамах міститься до 21 г вуглеводів. Це може додати нам зайвої ваги за умови, що ми будемо з’їдати кашу великими обсягами і кожен день. Ми ж говоримо про вживання даної каші 2 – 3 рази на тиждень на сніданок.
Тепер про користь манної каші
Маленьким дітям, людям, які перенесли операцію, спортсменам рекомендують кашу з манки на сніданок. Так як вона легко засвоюється і містить запас енергії, так необхідної цій категорії людей.
Зміст 70% крохмалю сприяє очищенню шлунка і кишечника від слизу і шлаків. Регулярне вживання манної каші захищає від онкології.
Лікарі рекомендують манну кашу людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, оскільки клейковина м’яко обволікає запалені стінки шлунка і знімає біль.
Манна каша на молоці є джерелом кальцію, а він необхідний як дітям, так і дорослим. Формування скелета у дітей та підтримання кісткової тканини, волосся і нігтів у здоровому стані у дорослих, за це відповідає кальцій і фосфор, і вони є в каші.
Вважаю, що манна каша – корисна страва, яка пройшла випробування, як мінімум на двох поколіннях людей, і хочеться зауважити, що ці покоління відрізняються досить міцним здоров’ям.
А тепер рецепт манної каші від моєї бабусі.
Пропорції молока і манки в рецепті манної каші
Я не знаю, як готували манну кашу в дитячому садку і школі, зате я знаю, як готувала її бабуся. Для мене на все життя в голові сформувалася приємна звичка: готувати манну кашу на молоці і воді в пропорції 1: 1.
- Для цього в каструлю наливаємо півлітра води і ставимо на вогонь. При чому каструля може бути як емальованою, так і будь-якою інший.
- Потім наливаємо півлітра молока, ведемо розрахунок на 1 літр рідини.
- Додаємо чайну ложку цукру і пів чайної ложки солі, саме поєднання солі та цукру додає смаку каші пікантність.
- У чашку або склянку відміряємо 7 повних столових ложок манної крупи (25 г в столовій ложці х 7 = 175 г), пропорція 1: 6. Каша в такому співвідношенні виходить середньої густини, ближче до рідкої. Любите кашу густу – додайте ще 3 ложки крупи, пропорція 1: 4.
- Рідина в каструлі доводимо до кипіння, але ще не кипить, я б назвала це станом “перловими ваннами”, коли бульбашки повітря починають підніматися на поверхню.
- Приготуванні манної каші задіємо обидві руки, якщо ви правша, то правою рукою починаємо перемішувати молоко з водою, а лівою сипимо тонкою цівкою крупу в каструлю зі склянки.
- Поки каша не закипить, помішування не припиняємо, це сприятиме тому, що крупа не ляже на дно і не пригорить, а ще манна каша вийде без грудочок. При помішуванні помічаємо, як розбухають крупинки і каша густіє.
- Скільки варити манну кашу? Дочекалися, що каша закипіла і варимо ще 5 хвилин.
- Вимикаємо плиту і даємо каші відпочити 5 хвилин і розкладаємо в тарілки. З одного літра рідини виходить 3 – 4 тарілки манної каші.
У тарілку можна покласти шматочок вершкового масла (близько 50 г) або ложку варення. Якщо ви турбуєтеся за свою фігуру, можна з’їсти кашу і без добавок, вона і так смачна.
Калорійність манної каші в середньому становить 98 ккал. Вона може відрізнятися в залежності від жирності молока і тих добавок, які ми в кашу покладемо чи ні.
Глікемічний індекс манної каші
Що таке глікемічний індекс (ГІ)? Це показник швидкості засвоєння вуглеводів з продуктів або страви. Чим вище ГІ — тим швидше вуглеводи засвоюються і тим більше впливають на зміни рівня цукру в крові.
Враховується глікемічний індекс в одиницях від 1 (низький) до 100 (високий). Продукти з високим показником швидко засвоюються і віддають свою енергію, в той час як продукти з низьким ГІ містять клітковину і засвоюються повільно.
Щоб метаболічні процеси в нашому організмі не порушувалися, необхідно стежити за кількістю споживаних продуктів з високим глікемічним індексом.
Але це не говорить про те, що ми повинні харчуватися тільки продуктами з низьким ГІ. Якщо ми багато часу провели на тренуваннях або підготували 6 соток картоплі, то нам потрібно відновити сили, і для цього, як ніщо інше, нам допоможуть страви з високим глікемічним показником.
Якщо ж ми регулярно сидимо біля телевізора з бутербродом на основі білого хліба і солодким чаєм, то енергія, що виділяється цими продуктами, буде витратитися не на що, ось вона і накопичується на боках і животі. Виходить, що багато чого залежить від нашого способу життя.
Існує градація показника:
- Високий – від 100 до 70. Ось деякі продукти з цієї групи: білий хліб – 99, мед – 90, морква варена – 84, гарбуз – 76, морква свіжа, манка – 70
- Середній 65 – 55. Житній і цільнозерновий хліб – 64, вівсяна каша, гречка – 62, спагетті – 55
- Низький 50 – 0. Цитрусові – 50, сухофрукти – 40, свіже яблуко, квасоля – 36, перловка, сочевиця – 32, баклажан – 20, капуста, висівки, огірки свіжі, цибуля, шпинат – 16, листові салати – 9, петрушка – 6
Я привела ці дані для того, щоб було зрозуміло, що шкода від швидких вуглеводів манної каші не набагато більше, ніж від вівсяної або гречаної каші.
Повернемося до манної каші, глікемічний індекс манної крупи – 70, але варимо ми її на молоці, його ГІ – 32, та ще розбавляємо водою. Таким чином, глікемічний показник манної каші знижується. Це буде правдою, якщо ми не покладемо туди кілограм цукру.
Для того, щоб зберегти здоров’я, нам потрібні, як швидкі, так і повільні вуглеводи. Володіючи знаннями про продукти, які ми вживаємо в їжу, ми можемо складати свій раціон так, щоб наше харчування було збалансованим і корисним.
З усього цього можна зробити висновок: важливо не лише те, що ми їмо, а й коли і скільки.
Сподіваюся, що дана інформація і мій рецепт припали вам до смаку.