Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Капусту здавна вважають джерелом вітамінів і мінералів. Вона відома не тільки своїми корисними якостями, але й можливістю приготування на її основі різних смачних страв і закусок, однією з яких є маринована капуста.

Хімічний склад і калорійність маринованої капусти

У маринованої білокачанної капусти зберігаються всі ті ж корисні речовини, які є у свіжому овочі. Крім того, ці речовини зберігаються в маринованому овочі довше, адже маринад, окрім смакових якостей, має консервуючі властивості.

  • Нижче перераховані найбільш значущі мінерали і вітаміни, які містяться в продукті.
  • Мінерали (мг / 100 г):
калій 138
кальцій 29
магній 7,3
натрій 12,25
сірка 19
фосфор 13,9
алюміній 0,25
бор 0,1
залізо 0,4
йод 0,0015
мідь 0,04
молібден 0,0066
нікель 0,007
фтор 0,0047
хром 0,0022
цинк 0,2
  1. Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування
  2. Вітаміни (мг / 100 г):
А 0,01
В 1 0,01
В 2 0,02
В 5 0,08
О 6 0,06
О 9 0,0047
З 21,0
Е 0,038
Н 0,047
РР 0,44
РР 0,33
  • Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування
  • БЖУ (г / 100 г):
калорії 62 ккал
білки 1
жири 5,3
вуглеводи 2,88

Звичайно ж, калорійність залежить від складу маринаду. Якщо маринад готували з великою кількістю масла і цукру, то калорій у такому продукті буде більше.

А ви знаєте, в чому відмінність квашеної капусти від солоної?

Користь маринованої капусти для організму

  • З основних корисних властивостей продукту можна виділити такі:
  • завдяки високому вмісту вітаміну С зміцнює імунітет, посилює захисні функції організму, сприяє виведенню вільних радикалів;
  • сприяє поліпшенню стану мікрофлори;
  • благотворно впливає на центральну нервову систему;
  • має невисоку калорійність, дієтичний;
  • корисний при авітамінозі;
  • амінокислоти сприяють нормалізації білкового балансу;
  • нікотинова кислота, яка міститься в ньому, сприяє розщепленню жирів і складних вуглеводів;
  • благотворно впливає на стан волосся, нігтів, шкіри, зубів;
  • стимулює кровообіг;
  • благотворно впливає на функції шлунково-кишкового тракту, підвищує кислотність і якість шлункової секреції;
  • сприяє підвищенню стресостійкості;
  • є прекрасним засобом профілактики ГРВІ, застуд та інших сезонних захворювань;
  • знижує рівень холестерину;
  • вітамін U в складі корисний при виразці шлунка і гастриті;
  • стимулює ендокринні процеси, благотворно впливає на серце, допомагає при подагрі.

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

При цукровому діабеті продукт вживати в їжу не рекомендується або слід максимально обмежити його вживання, адже в будь-якому маринаді присутній цукор.

В цьому випадку набагато корисніше квашена капуста.

З обережністю необхідно вживати в їжу продукт людям, страждаючим гастритом з підвищеною кислотністю, особливо якщо маринад був приготований з використанням великої кількості оцту.

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти маринована капуста корисна при вагітності, адже ця речовина необхідна для формування нервової трубки плода. Крім того, вважається, що гостро-пряний смак маринаду допомагає подолати напади нудоти при токсикозі.

А ось при грудному вигодовуванні до вживання в їжу продукту слід ставитися з обережністю. Починаючи з 3-4 місяців годування груддю, мамі можна вводити в свій раціон описувану закуску невеликими порціями.

Важливо! При грудному вигодовуванні будь-яка капуста, в тому числі маринована, може викликати здуття живота і сильне газовиділення у дитини. Відповідно, мамі слід їсти закуску потроху і дивитися на стан дитини: якщо з ним все в порядку, можна збільшувати порції.

Крім того, при годуванні груддю слід враховувати, чи є в маринаді природні барвники (буряк), які можуть стати причиною висипань у дитини. Якщо такі є, продукт краще не вживати в їжу.

У будь-якому випадку, при ГВ корисніше є закуску власного приготування, а не придбану в торгових точках (в таких стравах можуть бути інгредієнти, які не вказані в складі, що можуть завдати шкоди маляті).

Про те, чи корисна така гостра закуска дітям, думки гастроентерологів розходяться. Але в будь-якому випадку дітям після 7 років капусту можна їсти так само, як і дорослим, а в більш ранньому віці (не раніше трьох років) блюдо можна давати невеликими порціями, поступово їх збільшуючи.

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

Продукт прекрасно підходить для харчування під час схуднення, хоча слід розуміти, що все залежить від кількості з’їденого. Маринад посилює апетит, і якщо ви з’їсте більшу порцію, на користь вашій фігурі це навряд чи піде. Закуска сприяє виведенню токсинів з організму, що також важливо для бажаючих схуднути.

Скільки маринованої капусти можна з’їдати в день?

Дорослим здоровим людям, які не мають ніяких протипоказань, слід вживати 200 г закуски на добу. Більша кількість може призвести до проблем з травленням (здуття, діарея тощо). Дітям достатньо половини цієї норми. Крім того, слід враховувати, наскільки гострий і кислий маринад використовувався для приготування страви.

Також дізнайтеся, чи варто вживати на ніч квашену капусту.

Можливі протипоказання і шкода капусти

  • Закуска має деякі протипоказання:
  • панкреатит;
  • інфаркт міокарда;
  • хронічна гіпертонія;
  • виразка в стадії загострення;
  • гіперацидна форма гастриту;
  • хвороби нирок і кишечника;
  • здуття живота і схильність до метеоризму;
  • набряклість;
  • діти до трьох років;
  • алергія на продукт і компоненти маринаду, індивідуальна непереносимість.

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

Слід враховувати, що в більшості перерахованих вище ситуацій протипоказання можна назвати умовними. Наприклад, при схильності до набряків або здутті живота і метеоризмі блюдо вживати можна, проте в обмеженій кількості.

Як можна замаринувати капусту

Існує величезна кількість різних рецептів приготування закуски, проте в нашому матеріалі обмежимося лише деякими загальними рекомендаціями:

  1. Чим міцніше і твердіше буде качан для приготування страви, тим більше хрустке воно вийде.
  2. Для маринування купуйте тверді міцні вилки середніх розмірів, непогано підходять для цих цілей злегка приплюснуті качани.
  3. Намагайтеся не використовувати для приготування маринаду велику кількість оцту.
  4. Краще користуйтеся натуральним яблучним або виноградним оцтом. Купуючи такий продукт, зверніть увагу на те, щоб на етикетці було зазначено, що це «натуральний яблучний оцет 6%», а не «столовий оцет з концентратом яблучного або виноградного соку». Крім того, майте на увазі, що такий оцет (натуральний) зазвичай має концентрацію 6%, а не 9%, як у столового. Тобто яблучного 6% оцту потрібно брати в 1,5 рази більше, ніж вказано в рецепті, якщо там мова йде про 9% продукті.
  5. Якщо мариновану капусту їстиме мама, яка годує, не користуйтеся рецептами, які включають буряк, цибулю і часник (пелюстки) – краще приготуйте маринад з використанням невеликої кількості морквини.
  6. Для приготування закуски користуйтеся емальованою посудом без пошкоджень, скляними або фарфоровими ємностями.
  7. Лавровий лист після охолодження маринаду краще видалити, щоб він не дав гіркоту.
  8. Чим тонше буде нашаткувати овоч, тим швидше він промаринується.
  9. Існують рецепти швидкого приготування страви – найчастіше швидкість досягається за рахунок дрібної шинкування, високої температури маринаду і великої кількості оцту. Якщо для вас важлива саме швидкість приготування (наприклад, несподівано завітали гості), скористайтеся таким рецептом. Однак якщо час приготування не має вирішального значення, то готувати краще за рецептом з меншим вмістом оцту і з використанням холодного маринаду.

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготуванняДля маринування (як і для квашення) підходить пізня або осіння капуста, а рання – зовсім немає.

Маринована капуста є дуже смачним і корисним стравою, які мають мінімальну кількість протипоказань. Готувати його просто, продукти для приготування мають невисоку ціну. Приклавши трохи зусиль, з простого набору компонентів можна зробити чудову закуску.

Цвітна капуста маринована по-корейськи: калорійність, користь і шкода цієї страви, а також домашній рецепт для швидкого приготування

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

Принцип приготування цвітної капусти по-корейськи трохи відрізняється від інших корейських закусок з овочів.

У складі маринаду також є оцет, масло, сіль і цукор, корейська приправа, але капуста заливається не сирою, а попередньо відвареною до напівготовності.

Настоюється з півгодини до години, поки маринад не охолоне, і потім в нього додається часник і морква. Морква виходить хрусткою, аромат часнику не губиться, а навпаки – посилюється завдяки вдало підібраному складу спецій.

Головки цвітної капусти для маринування повинні бути білого або кремового кольору, щільні, без темних плям. Прив’ялі або потемніла капуста для цієї закуски не підходить. Зробіть капусту швидкого приготування за нашим рецептом з фото, вам сподобається.

Інгредієнти для маринування капусти:

  • кольорова капуста – 1 невелика головка (приблизно 400 г);
  • морква – 1 невелика;
  • часник – 3 великих зубця;
  • вода для маринаду – 0,5 літра;
  • оцет 6% – 100 мл;
  • сіль велика – 1 ст. л. з гіркою;
  • цукор – 1/3 склянки (стакан 200 мл);
  • корейська приправа – 1 ст. л.;
  • паприка мелена – 1 ч. л.;
  • масло рослинне – 1 ст. л.

Як приготувати кольорову капусту по-корейськи

Від головки цвітної капусти відрізаємо невеликі суцвіття, споліскуємо під холодною водою. Кип’ятимо два-три склянки води, опускаємо в окріп капусту і бланшируємо три хвилини. Злив воду, обдаємо суцвіття холодною водою, щоб швидше охололи і не переварились.

Для маринаду набираємо півлітра холодної води. Нагріваємо до кипіння. Всипаємо сіль з цукром, кип’ятимо кілька хвилин, повністю розчиняючи кристали.

Вливаємо в киплячий маринад рослинне масло. Ми залишаємо кипіти ще на хвилину, потім вливаємо оцет і вимикаємо.

Капусту перекладаємо в контейнер або миску, каструлю. Заливаємо суцвіття гарячим маринадом.

Всипаємо приправи: корейську, паприку, можна чорний перець додати або щіпку чилі. Перемішуємо, витримуємо близько години, поки маринад не охолоне.

Моркву натираємо на крупній тертці або користуємося теркою для корейської моркви. Подрібнюємо часник, натираючи через дрібну тертку або продавлюємо через прес. Додаємо в маринад.

Гарненько розмішуємо, рівномірно розподіляючи додані овочі. Накриваємо, прибираємо кольорову капусту в прохолодне місце на добу. Поки маринується, кілька разів перемішуємо.

Набирати смак кольорова капуста по-корейськи буде мінімум добу, але можна пробувати вже через п’ять-шість годин. Якщо є можливість, витримуйте довше, на другий-третій день суцвіття повністю просочуються маринадом, капуста стає дуже смачною. Смачного!

Зберегти в кулінарний блокнот

Цвітна капуста по-корейськи – рецепт з фото швидкого приготування гострого салату

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

Цвітна капуста по-корейськи на батьківщині з’явилася порівняно давно, але спочатку її цінували тільки за корисні речовини і цінні властивості, якими вона володіє. Набагато пізніше люди оцінили і надзвичайно ніжний смак цього овочу.

Користь цвітної капусти неймовірно велика. Калорійність всього 30 ккал на 100 г, а корисних речовин дуже багато: білки, клітковина, вуглеводи, вітаміни С, РР, А і В, магній, кальцій, натрій, фосфор, калій і залізо. Не один раз приготувавши в домашніх умовах просте блюдо з цвітної капусти, ви з часом зміцните імунітет, поліпшите травлення і навіть захиститеся від ракових захворювань.

Приготування справжньої цвітної капусти по-корейськи слід почати з освоєння декількох кулінарних прийомів.

Солимо і додаємо пару крапель лимонного соку, залишивши так на короткий час, щоб капустка відмилася від бруду і жучків. Продукт варто вибирати свіжий і без будь-яких пошкоджень.

Для маринування салату для початку суцвіття зрізаються з качана, розміри шматочків ви визначаєте за власними смаковими уподобаннями. Потім невеликі головки відварюються близько 5 хвилин, якщо хтось віддає перевагу більш м’яку закуску, або 1-2 хвилини для більш хрусткого страви. Згодом блюдо буде настоюватись в суміші приправ і оцту, так що сирим воно точно не буде.

Якщо ви готові до приготування смачного гострого салату з цвітної капусти швидкого приготування, ми з задоволенням познайомимо вас з іншою частиною рецепту цвітної капусти, маринованої по-корейськи, а точніше, докладними кроками приготування і детальними фото.

  • Продукти підготувати. Капусту розібрати на гілочки і зварити до напівготовності. Підготувати розсіл: змішати оцет, сіль, воду, цукор і рафіновану рослинну олію. Поставити суміш на вогонь, закип’ятити і проварити 5 хвилин, після чого залити розсолом капустяні бутони. Якщо вмішати меншу кількість цукру, то капуста буде кисліше, якщо більше – то, відповідно, солодше.
  • Натерти морквину на спеціальній або крупній тертці і додати в трохи остиглу кольорову капусту. Туди ж додати приправу і подрібнені часникові часточки.
  • Зелень петрушки дрібно нарізати і висипати в загальну масу з розсолом. Дати настоятися 5 годин (а краще всю ніч) в холодному місці.
  • Через зазначений час маринована кольорова капуста з морквою по-корейськи швидкого приготування готова до вживання. У домашніх умовах перед подачею остренький салатик додатково можна прикрасити свіжою зеленню кропу і петрушки. Смачного!

Користь, шкода, калорійність маринованої капусти на 100 грам

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

Калорійність білокачанної маринованої капусти на 100 грам 56 ккал. У 100 г такої закуски:

  • 0,93 г білка;
  • 3,7 г жиру;
  • 4,5 г вуглеводів.

Маринована білокачанна капуста збагачена вітамінами В1, В2, В4, В6, В9, К, РР, С, мінералами залізом, йодом, марганцем, міддю, кобальтом, калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, магнієм, хлором, молібденом, фтором, селеном, цинком, хромом.

Для приготування такої страви необхідно:

  • тонко нашаткувати 0,3 кг капусти;
  • крупно потерти 75 г моркви;
  • змішати капусту і моркву;
  • для приготування маринаду 200 мл окропу змішати з 10 г солі і 10 г цукру, 3 столовими ложками 9-процентного оцту, 30 г рослинної олії;
  • додати гарячий маринад в суміш моркви та капусти;
  • маринувати капусту під закритою кришкою при кімнатній температурі протягом 1 доби;
  • через 24 години капуста готова до вживання.

Калорійність морської маринованої капусти на 100 грам

Калорійність морської маринованої капусти на 100 грам 62 ккал. У 100-грамової порції:

  • 1 г білка;
  • 5,3 г жиру;
  • 2,9 г вуглеводів.

Морська маринована капуста характеризується великим вмістом вітамінів А, С, Е, В9, D, мінералів фосфору, кальцію, магнію, брому, заліза, йоду.

Калорійність кольорової маринованої капусти на 100 грам

Калорійність кольорової маринованої капусти на 100 грам 63,8 ккал. У 100 г закуски:

  • 1,3 г білка;
  • 7,8 г вуглеводів;
  • 3,29 г жиру.

Кольорова маринована капуста насичена вітамінами В1, В2, В4, В5, В6, В9, Е, Н, К, РР, С, мінералами кальцієм, калієм, фосфором, магнієм, натрієм, міддю, марганцем, залізом.

Калорійність капусти маринованої швидкого приготування на 100 грам

Калорійність капусти маринованої швидкого приготування на 100 грам 58 ккал. У 100 г продукту:

  • 1,1 г білка;
  • 5,5 г вуглеводів;
  • 3,6 г жиру.

Для швидкого приготування маринованої капусти необхідно:

  • залити в каструлю 2 л води, змішати воду з 1 склянкою цукру, 4 столовими ложками солі, 5 горошинами запашного перцю, 4 лавровими листами;
  • довести воду до кипіння, додати 100 мл 9-процентного оцту, 1 стакан рослинного масла;
  • кип’ятити отриману суміш ще протягом 1 хвилини;
  • нашаткувати дрібно 3 кг білокачанної капусти, додати до капусти 5 зубчиків давленого часнику і одну нарізану півкільцями ріпчасту цибулину. Все перемішати;
  • залити капусту гарячим розсолом, відстоювати протягом 16 годин при кімнатній температурі;
  • капуста готова до вживання через 16 – 18 годин.

Користь маринованої білокачанної капусти

Корисні властивості маринованої білокачанної капусти:

  • продукт має невисоку калорійність, містить незначну кількість жирів, тому може включатися в раціон харчування при дієті і схудненні;
  • при регулярному вживанні такої капусти поліпшується робота нервової системи, збільшується стійкість до стресів, нормалізується кишкова мікрофлора;
  • насичений вітамінний склад закуски дозволяє використовувати її для попередження і профілактики авітамінозу;
  • маринована білокачанна капуста збагачена вітаміном С, нормалізує імунні функції організму;
  • амінокислоти страви відновлюють білковий баланс в організмі, знижують рівень в крові шкідливого холестерину, надають протимікробну дію;
  • маринована капуста стимулює процеси кровообігу, благотворно впливає на стан ясен, зубів;
  • що міститься в капусті нікотинова кислота прискорює процеси розщеплення жирів і вуглеводів.

Шкода маринованої білокачанної капусти

Протипоказаннями до вживання маринованої білокачанної капусти є:

  • панкреатит;
  • загострення хвороб шлунка, кишечника, нирок;
  • схильність до метеоризму і здуття;
  • алергічні реакції на компоненти страви;
  • схильність до набряків (маринована білокачанна капуста насичена сіллю, тому може призводити до затримки рідини в організмі);
  • цукровий діабет (це пов’язано з тим, що при приготуванні страви білокачанну капусту змішують з цукром).

ПІДПИСАТИСЯ НА ОНОВЛЕННЯ САЙТУ

Натискаючи на кнопку, я даю згоду на розсилку, обробку персональних даних і приймаю політику конфіденційності.

Капуста маринована

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

  1. Капусту дрібно нашаткувати.
  2. Моркву натерти на середній тертці.
  3. Часник подрібнити.
  4. Всі овочі змішати.
  5. Для маринаду змішати сіль, цукор, масло, оцет, залити водою.
  6. Залити капусту маринадом, настояти не менше 12 годин.

Смачного!

Інгредієнти рецепта «Капуста маринована»:

  • Капуста – 1 кг.
  • Морква – 100 г.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Оцет – 0,5 ст.
  • Олія – 0,5 ст.
  • Вода – 750 г.

Харчова цінність на 100 грам

Калорії: 72 ккал.

Білки: 0,9 г.

Жири: 4,7 г.

Вуглеводи: 6,5 г.

Число порцій: 15

продукт міра Вага, гр Бел, гр Жир, гр Угл, гр Кал, ккал
капуста білокачанна 1 кг 1000 18 1 47 270
морква 100 г 100 1,3 0,1 6,9 32
часник 2 зубці 8 0,52 0,04 2,39 11,44
цукровий пісок 0,5 ст 80 79,76 318,4
оцет 3%-ний 0,5 ст 105 3,15 11,55
олія соняшникова 0,5 ст 100 99,9 899
вода 750 г 750
Разом 2143 19,8 101 139,2 1542,4
1 порція 143 1,3 6,7 9,3 102,8
100 грам 100 0,9 4,7 6,5 72

Це користувальницький рецепт, тому можуть бути помилки. Якщо їх виявите, прохання написати в коментарі під рецептом – виправимо.

Покрокові рецепти з фото від нашого сайту знаходяться в розділі «Рецепти».

Капуста маринована: вміст корисних речовин, користь і шкода, властивості

Користь і шкода маринованої капусти, калорійність, рецепти приготування

Харчова цінність | Вітаміни | Мінеральні речовини

Скільки коштує Капуста маринована (середня ціна за 1 кг.)?

74 грн.

Капусту по праву відносять до надзвичайно корисних овочевих культур, причому абсолютно в будь-якому вигляді.

Однак, згідно з твердженнями деяких фахівців-дієтологів, найціннішою для організму людини є солона або квашена капуста, так як в її складі присутня набагато більша кількість аскорбінової кислоти, ніж у свіжому овочі.

А що говорити про чудові смакові якості капусти маринованої, яка неймовірно апетитна в супроводі відвареної картоплі, а також як основа для закусок і салатів.

У давнину капусту консервували за допомогою квашення і соління в бочках величезних розмірів. Час минав, і поява банок зі скла з металевими кришками дало можливість заготовки цього овоча про запас за допомогою різних способів. Причому це не тільки солона або квашена капуста, а також закусочні голубці з овочами і різноманітні салати, а й багато інших цікавих рецептів.

Так, серед них виділяється капуста маринована, яка виготовляється за допомогою розсолу, який за складом практично ідентичний тому, що використовується при заготівлі маринованих огірків чи помідорів. Крім того, неординарною за зовнішнім виглядом і надзвичайно смачною виходить капуста маринована з використанням медової заливки або бурякового соку.

Варто сказати, що варіанти рецептів приготування капусти маринованої не обмежуються тільки способами заготівлі цієї овочевої культури – вони також залежать від вибору її різновиди і сорти.

Наприклад, оригінально і нарядно виглядає брюссельська або кольорова капуста маринована, загорнена в невеликі прозорі баночки.

А якщо доповнити таку капусту ще якимись міні-овочами (міні морквою або перловим цибулею), в результаті вийде дійсно фуршетне блюдо, гідне того, щоб бути присутнім на торжестві.

Вважається, що користь від продуктів, приготованих за допомогою маринування, мінімальна, так як в процесі виготовлення природне бродіння продукту не відбувається.

Це обумовлено тим фактом, що корисні бактерії, які розвиваються, наприклад, у квашеній капусті, гинуть через присутність оцтової кислоти.

Тим не менш, деякі дієтологи стверджують, що вживання капусти маринованої в мінімальних кількостях сприяє посиленню апетиту і додатковій виробленню шлункового соку.

Крім того, чималий список лікувальних властивостей капусти може затьмарювати можливу шкоду від вживання маринованого продукту для людей певних груп. Так, не рекомендується включати в своє меню капусту мариновану людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, а також тим, хто страждає від гіпертонії.

  • Київ і Київська область 74 грн.

Чи варто їсти? Користь, шкода і калорійність маринованої капусти

Знайомство людини з капустою сталося раніше, ніж люди навчилися писати. Більш ніж 3,9 тисячі років тому обробіток капусти у великих масштабах взяло свій початок і триває досі.

Білу капусту буквально відразу стали вважати корисним овочем і лікувальною рослиною в цілому. За рахунок своїх корисних елементів в її складі на столах знаті і простолюдинів все частіше можна було зустріти капусту.

Існує величезна кількість рецептів по її приготуванню. Маринування капусти є одним із найбільш поширених способів її приготування. Для маринування вибирайте капусту більш зрілу, тому що молоді качани при обробці набувають непотрібну м’якість.

Показати зміст

Хімічний склад білокачанної капусти

У 100 грамах білокачанної маринованої капусти налічується :

  • білків – 1,07 г ;
  • жирів – 1,50 г ;
  • вуглеводів – 8,60 г.

Білокачанна маринована капуста містить у собі мікро- і макроелементи, а саме:

Мікро- та макроелементи Кількість в 100 гр
Моно- і дисахариди 4 г
вода 94,7 г
зола 0,85 г
крохмаль 0,07 г
органічні кислоти 115 г
Харчові волокна 4,6 г
калій 279,1 мг
натрій 22 мг
кальцій 59,1 мг
фосфор 28,4 мг
магній 15 мг
сірка 38,8 мг
Бор 184,9 мкг
мідь 76,9 мкг
алюміній 528,5 мкг
фтор 9,5 мкг
хром 4,8 мкг
йод 2,9 мкг
Марганець 0,1657 мг
молібден 13,5 мкг
хлор 1802,1 мг
кобальт 3,3 мкг
цинк 0,3881 мг
нікель 0,3881 мг
Залізо 0,8 мг

Крім викладених елементів капуста, за своїм складом, збагачена такими вітамінами як:

Назва вітаміну Кількість в 100 гр
вітамін C 41,5 мг
Вітамін B9 – фолієва 8,97 мкг
Вітамін B1 – тіамін 0,027 мг
Вітамін B6 – піридоксин 0,2 мг
Вітамін B2 – рибофлавін 0,039 мг
Вітамін E (ТЕ) 4,7 мг
Вітамін H – біотин 0,08 мкг
Вітамін B5 – пантотенова 0,3 мг
вітамін A 0,03 мг
Вітамін A (РЕ) 20,1 мкг
вітамін PP 0,7 мг
Вітамін PP – ніаціновий еквівалент 0,8853 мг

Хімічний склад ламінарії

У 100 грамах морської маринованої капусти налічується :

  • білків – 0,93 г ;
  • жирів – 0,25 г ;
  • вуглеводів – 1,8 г.

Показники мікро- і макроелементів в маринованій морській капусті наступні:

Мікро- та макроелементи Кількість в 100 гр
вода 0,87 г
зола 0,08 г
органічні кислоти 38,1 г
Харчові волокна 1,1 г
кальцій 42,6 мг
фосфор 53,9 мг
магній 165,7 мг
калій 945,3 мг
натрій 509,5 мг
сірка 1,9 мг
Марганець 0,0026 мг
мідь 2,8 мкг
молібден 1,5 мкг
Залізо 15,8 мг
кобальт 0,2 мкг
цинк 0,0059 мг
хлор 574,4 мг

Вітаміни, які входять до складу морської капусти:

Назва вітаміну Кількість в 100 гр
вітамін C 1,85 мг
Вітамін B9 – фолієва 2,5 мкг
Вітамін B1 – тіамін 0,05 мг
Вітамін B6 – піридоксин 0,03 мг
Вітамін B2 – рибофлавін 0,07 мг
вітамін PP 0,45 мг
Вітамін PP – ніаціновий еквівалент 0,5495 мг
вітамін A 0,2 мг
Вітамін A (РЕ) 103 мкг

Скільки калорій?

Маринована капуста – прекрасний варіант страви для тих, хто рахує калорії в своєму раціоні. Так скільки ж калорій в білокачанній і морській капусті?

капуста Калорійність на 100 гр, ккал
білокачанна 51,4
Білокачанна з буряком 47,1
Білокачанна з маслом 72,2
морська 62,5

Чим корисна білокачанна капуста?

Важливо! Білокачанна капуста в маринованому вигляді, при правильному зберіганні, здатна зберегти в собі всі вітаміни протягом більше семи місяців. При цьому вона навіть знаходить додаткову користь шляхом з’єднання з іншими потрібними і важливими для людини компонентами.

Маринована капуста містить мінімальну кількість кислоти, на відміну від квашеного сорбата, а це означає, що вона є більш легким продуктом для травної системи.

  1. Маринована капуста, при регулярному її вживанні, в кілька разів збільшує захисні функції імунітету, допомагає справлятися зі стресами і перевтомою.
  2. Сприяє покращенню роботи кишечника, а також при вживанні маринованої капусти прискорюються всі обмінні процеси в організмі.
  3. За рахунок достатньої кількості вітамінів вона запобігає появі авітамінозу, тим самим обмежуючи нас від вживання синтетичних вітамінних препаратів під час міжсезоння.

Протипоказання до вживання

За своєю структурою капуста збагачена значною кількістю грубої рослинної клітковини. Дана інформація говорить нам про те, що в деяких випадках її вживання може привести до метеоризму кишечника. Не слід включати таке блюдо:

  • при розладі шлунка;
  • колітах;
  • при підвищеній кислотності шлунка;
  • при ентериті;
  • в разі інфаркту міокарда.

Увага! Годуючим матерям слід з обережністю вживати мариновану капусту, за своїми властивостями таке блюдо може спровокувати здуття або розлад кишечника.

Чи корисна маринована морська капуста? Звісно. На даний момент вчені продовжують відкривати нові корисні властивості ламінарії, що призводить до збільшення попиту на такий корисний продукт.

Морська капуста, вона ж ламінарія, широко використовується не тільки як продукт харчування, але і в медицині та косметології.

Численні вітаміни і елементи морської капусти наділяють її рядом корисних якостей:

  1. Йод, що міститься в ламінарії, не руйнується в процесі будь-якої термічної обробки, що дозволяє людині отримувати достатню кількість цього елемента для своєї життєдіяльності, не турбуючись про спосіб її приготування.
  2. Вживання в їжу морської капусти запобігає атеросклерозу та появі тромбів.
  3. Будучи своєрідним «очищувачем» для судин, вона не дозволяє холестерину накопичуватися на їх стінках.
  4. Ламінарія приводить в норму обмінні процеси і заповнює та утримує потрібний водний баланс в організмі.

Під час дієти необхідно відмовитися від маринованої морської капусти, оскільки спеції, використовувані в маринаді, можуть погано відбитися на отриманні бажаного ефекту.

Протипоказання до вживання

Важливо! Крім очевидної користі, маринована морська капуста також може заподіяти шкоду здоров’ю.

Маючи чимало вітамінів і мінеральних елементів у своєму складі, ламінарія має ряд протипоказань для деяких груп людей, а саме:

  1. Людям, які мають алергію, непереносимість або надчутливість до йоду, категорично заборонено вживати цей продукт в їжу.
  2. Не слід включати ламінарію в раціон дитини, вік якого не досяг 3 років.
  3. Вагітним жінкам слід у своєму раціоні виключити або максимально мінімізувати надходження в організм морської капусти, оскільки йод в її складі може стати причиною появи аномалій у плода.
  4. Тим, хто страждає фурункульозом, а також людям із захворюваннями нирок не рекомендується вживати морську капусту.

Вибираючи морську капусту, зверніть увагу на те, звідки вона привезена, а точніше, де виростала. Ця рослина здатна вбирати з навколишнього середовища (морської води) не тільки корисні, але й шкідливі речовини, тому якщо місце зростання було в забруднених водах, таку капусту краще не вживати.

Маринована капуста, як білокачанна, так і морська, багата всіма необхідними вітамінами, мікро- і макроелементами для збалансованого і правильного харчування людини. При регулярному вживанні продуктів рослинного походження, у свіжому або маринованому вигляді, ви оберігаєте свій організм від безлічі різних недуг.

Дуже важлива інформація про мариновану капусту!

Героїня цієї статті – добре знайома всім закуска – маринована капуста: корисні властивості, калорійність і як вживати продукт при різних захворюваннях. Адже багато хто робить домашні заготовки на зиму, навіть не замислюючись про всіх впливових і шкідливих властивостях овоча!

Щоб приготувати незрівнянну хрустку закуску і отримати очікуваний результат, потрібно знати деякі секрети про самов овочі.

Білокачанна маринована капуста: корисні властивості і шкода

Численні корисні властивості маринованої капусти – це вагома причина витратити трохи часу і приготувати овочеву закуску для всієї родини. Розглянемо більш детально, як саме вона позитивно впливає на організм.

Всім відомий факт, що вживання капусти благотворно впливає на здоров’я людини і надає чималу користь. Але чи стосується це до овочу в маринаді з оцтом? Відповідь – так! Насправді маринована (так само як солона і квашена) капуста зберігає ще довше корисні властивості, ніж у свіжому вигляді.

Правильно приготовлена капуста – це відмінний спосіб урізноманітнити своє меню. Головне – дотримуватись всіх умов маринування і подальшого зберігання.

До її складу входить чималий список корисних речовин, таких як сірка, залізо, кальцій, хлор, фосфор, йод, цинк, молібден, кобальт. Вона насичена вітамінами групи В, А, C, K, і PP. Справжня вітамінна бомба!

  • Вживання капусти допоможе вам впоратися зі стресом і авітамінозом, а також поліпшить травлення.
  • Процес маринування дозволяє вітаміну C довго зберігатися в овочі, що, як наслідок, сприяє профілактиці простудних інфекцій в холодну пору року.
  • Корисна капуста людям, які страждають ішемією, нирковими захворюваннями і запорами.

Ранні сорти капусти не підходять для квашення. Для такого виду овоча існують свої окремі рецепти.

Зворотна сторона вживання цього продукту також є. Не варто вживати мариновану капусту в великих кількостях при підвищеному тиску і високому рівні кислотності шлунка.

Не забувайте, що до складу входить клітковина, яка може викликати неприємне явище, як метеоризм.

Хімічний і вітамінний склад

Маринована капуста неймовірно багата на корисні речовини, так необхідні людському організму в будь-який час року.

Це справжнє джерело всляких макро- і мікроелементів, вітамінів і різноманітних мінералів.

Щоб ви самі змогли в цьому переконатися і без сумнівів включити це чудове блюдо в свій раціон, більш уважно звернімо увагу на те, чого ж і скільки в ньому міститься.

Макроелементи на 100 г: K (калій) – 137.7 мг, Ca (кальцій) – 28.4 мг, Mg (магній) – 7.4 мг, Na (натрій) – 12.3 мг, S (сірка) – 20 мг, Ph (фосфор) – 14.2 мг, Cl (хлор) – 1039.3 мг.

Мікроелементи на 100 г: Al (алюміній) – 0.2604 мг, B (бор) – 0.0914 мг, Fe (залізо) – 0.4 мг, I (йод) – 0.0014 мг, Co (кобальт) – 0.0016 мг, Mn (марганець) – 0.0819 мг, Cu (мідь) – 0.0389 мг, Mo (молібден) – 0.0065 мг, Ni (нікель) – 0.0069 мг, F (фтор) – 0.0046 мг, Cr (хром) – 0.0023 мг, Zn (цинк) – 0.193 мг.

Вітаміни на 100 г:

  • A (РЕ) – 0.009 мг;
  • A (ретинол) – 0.009 мг;
  • B1 (тіамін) – 0.01 мг;
  • B2 (рибофлавін) – 0.02 мг;
  • B5 (пантотенова кислота) – 0.08 мг;
  • B6 (піридоксин) – 0.06 мг;
  • B9 (фолієва кислота) – 0.0046 мг;
  • C (аскорбінова кислота) – 20.6 мг;
  • E (альфа токоферол, ТЕ) – 0.04 мг;
  • H (біотин) – 0.05 мкг;
  • PP (нікотинова кислота) – 0.4328 мг;

Скільки калорій у різних сортів

Маринована капуста – не тільки неймовірно цінне джерело корисних речовин, але й просто панацея для людей, які дотримуються режиму правильного харчування і стежать за калорійністю продуктів.

Вона відмінно допомагає впоратися з відчуттям голоду, при цьому утримуючи в собі зовсім малу кількість калорій, що робить її ідеальним продуктом для всіх дієт, адже капусту дозволяється вживати практично без обмежень.

Зупинившись на сортах, найбільш калорійною серед своїх побратимів є маринована білокачанна капуста – вона включає приблизно 150 ккал на 100 грам готового продукту. На противагу їй виступає кольорова, енергетична цінність якої складає всього лише 30 ккал.

Всі інші сорти приблизно рівні в своїх показниках і мають значення +/- 80 ккал / 100 г готового блюда.

Можна відзначити, що найбільш дієтичною і корисною для людей, що стежать за своїм здоров’ям, є квашена капуста – її калорійність складає всього-на-всього 15 ккал на 100 г.

Як вживати людям з діабетом

Людям з підвищеним рівнем глюкози в крові слід бути обережними при виборі щоденного меню. Капуста, не має значення, в якому вигляді ви її вживаєте, той овоч, який без побоювання можна включати в раціон при цьому захворюванні.

Вона має порівняно низьку калорійність (в середньому 47 Ккал), що дозволено для діабетиків.

Також має тартронову кислоту, яка допомагає значно знизити рівень глюкози.

Правильне використання при схудненні

Маринована капуста – одне з найкращих страв для тих, хто дотримується дієти. Завдяки тому, що не має жирів, а калорійність досить низька, вживати цей овоч можна в необмежених кількостях. Якщо ви підраховуєте спожиті за день калорії і прагнете зменшити їх кількість, капуста в вашому раціоні необхідна.

Вона прекрасно вгамовує почуття голоду, тому відмова від великого списку продуктів в ім’я стрункості не буде настільки важкою.

Додатково вона сприяє виведенню токсинів і холестерину з організму, а при поєднанні з нежирним м’ясом допомагає кращому засвоєнню білка.

Але не варто їсти продукт в пізню годину, безпосередньо перед сном (краще випити склянку чистої води!) і вранці на голодний шлунок.

Під час вагітності та грудного вигодовування

Маринована капуста не тільки не протипоказана жінкам в період очікування, але й рекомендована лікарями. Вона насичена великою кількістю фолієвої кислоти, яка так необхідна під час вагітності, щоб уникнути появи дефектів у нервовій системі плода.

Крім того, капуста в маринаді допомагає впоратися з нападами токсикозу, які так виснажують жінок в положенні.

А ось під час грудного вигодовування жінкам все ж варто відмовитися від вживання цього овоча, щоб не створити дискомфорту дитині. Як вже говорилося вище, капуста сприяє появі метеоризму. А оскільки немовля отримує майже те ж харчування, що і ви, тільки в молочному еквіваленті, це може призвести до кольок.

Як бачите, такий простий і доступний кожному овоч неймовірно корисний для організму людини.

В інтернеті можна знайти безліч фото і відео рецептів покрокового приготування квашеної, солоної та маринованої капусти.

Страву можна знайти на будь-який смак: солодку, гостру, з морквою, буряком, медом, шафраном, кмином, оцтом, перцем або часником, по-корейськи, шматочками, пелюстками… Вибрати й приготувати можна як традиційний і класичний рецепт, так і щось більш оригінальне!

Для створення закуски підійде бочка, відро або звичайна каструля. Посуд може бути як дерев’яний, так і залізний.

Готувати таку капусту швидко (в деяких рецептах процес займає всього добу). До того ж, тривалий термін зберігання дозволяє зробити відмінні солоні заготовки на довго. Зберігати готову страву можна в холодильнику або погребі. Капустяний салат потрібно буде тільки дістати і полити олією. 2 хвилини – і смачна страва готова!

Міцного вам здоров’я!

Користь капусти для зниження ваги

Білокачанна капуста, калорійність якої низька, користується популярністю у прихильників здорового харчування. Це смачний, доступний і корисний овоч, з якого готують різні страви. Тож не дивно, що капуста дозволяє не тільки урізноманітнити щоденний раціон, але й сприяє схудненню.

Скільки калорій в капусті

Капуста відома ще з третього тисячоліття до нашої ери. Завдяки невибагливості овоч росте практично в будь-якій точці планети. Налічується понад сотні сортів капусти. Але серед них найпоширенішою і затребуваною залишається білокачанна.

Низька калорійність капусти дозволяє включати її у всілякі дієти. Продукт у свіжому вигляді дієтологи рекомендують вживати в їжу всім, хто бажає скинути зайві кілограми.

Білокачанна капуста сприяє поліпшенню обміну речовин і виведенню холестерину.

Харчова цінність свіжої капусти на 100 г продукту – всього 27 кКал. У цій кількості містяться:

  • білки – 1,8 г;
  • жири – 0,1 г;
  • вуглеводи – 6,8 г;

Залежно від того, як приготована капуста, її харчова цінність в 100 г буде різною:

  • Тушкована капуста – 50,7 кКал. Білків – 1,6 г, жирів – 2,9 г, вуглеводів – 6,4 г.
  • Квашена – 19,0 кКал. Білки – 1,8 г, жири – 0,1 г, вуглеводи – 4,4 г.
  • Варена – 21,2 кКал. Білки – 1,6 г, жири – 0,0 г, вуглеводи – 4 г.
  • Приготована на пару – 27 кКал. Білки – 1,8 г, жири – 0,8 г, вуглеводи – 6,8 г.
  • Смажена – 50 кКал. Білки – 1,8 г, жири – 3,4 г, вуглеводи – 6,6 г.

Крім малого кількості калорій, цей легкий продукт містить безліч вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я кожної людини.

У капусті є:

  • вітаміни В1, В2, В9;
  • фолієва кислота;
  • пантотенова кислота;
  • вітамін РР;
  • фосфор, кальцій і калій;
  • сірка, магній, цинк;
  • залізо і йод;
  • легкорозчинні цукри – сахароза і глюкоза;
  • клітковина.

Крім того, капуста містить рідкісний вітамін U (S-метілметіонін), який благотворно впливає на організм при виразці шлунка, хворобі дванадцятипалої кишки, гастритах і колітах. Але є капусту при цих хворобах не можна на стадії загострення.

Leave comment