Користь і шкода персиків для здоров’я, калорійність

Солодкий персик – один з найпопулярніших фруктів у світі. Його плоди відрізняються не тільки чудовим смаком, але й вельми корисним складом. Однак, як і будь-який продукт харчування, в деяких випадках він може завдати шкоди. Про те, які вітаміни в ньому містяться, чи є в складі алергени, а також про можливі протипоказання читайте далі в статті.
Хімічний склад персика
Персик – фрукт з багатим хімічним складом.
У плодах містяться:
- аскорбінова кислота;
- каротин;
- вітаміни групи В і Е;
- ефірні масла;
- залізо;
- калій;
- мідь;
- селен;
- фосфор;
- магній;
- марганець;
- цинк;
- пектини;
- органічні кислоти.
Окремо вчені виділяють склад персикової кісточки. У ній міститься амигдалин і гірке мигдальне масло.
Харчова цінність і калорійність персика
Персики відносяться до низькокалорійних продуктів. У 100 г продукту всього 39 ккал.
БЖУ продукту наступні:
- білки – 0,9 г;
- жири – 0,3 г;
- вуглеводи – 9,5 г;
Середня вага фрукта становить 200 г, тому в 1 шт. міститься близько 78 ккал.
Сушені персикові плоди більш калорійні: в 100 г сухофруктів міститься 254 ккал.
Живильні елементи розподілені таким чином:
- білки – 3 г;
- жири – 0,4 г;
- вуглеводи – 57,7 г;
Корисні і лікувальні властивості персика
Персики мають важливе значення для людини, оскільки позитивно впливають на здоров’я організму.
- Продукт має безліч переваг:
- лікує порушення шлунково-кишкового тракту;
- справляється з запорами;
- надає сечогінний ефект;
- покращує роботу серцево-судинної системи;
- впливає на здоров’я печінки як профілактичний засіб;
- сприяє активній мозковій діяльності;
- налагоджує роботу нервової системи;
- зміцнює опорно-руховий апарат;
- діє як антидепресант;
- є профілактикою раку.
Окремо варто відзначити позитивні якості продукту для жінок, чоловіків і дітей.
Для жінок
Персики – незамінний продукт у раціоні жінки. Фрукт покращує стан шкіри, робить її більш пружною і допомагає підтримувати молодість.
- При вагітності також не варто відмовлятися від персиків, оскільки компоненти в їх складі:
- є ефективною профілактикою анемії, яка часто розвивається у вагітних;
- допомагають позбутися симптомів токсикозу;
- відновлюють баланс мікро- і макроелементів в організмі майбутньої мами;
- результативно боряться з запорами, що часто трапляються у вагітних.
При лактації прийнято дотримуватись дієти годуючої мами – через це педіатри рекомендують обмежити фрукти в раціоні. Однак сучасна медицина не вважає дієту при грудному вигодовуванні доцільною.
Виключати продукт з раціону варто тільки в разі, якщо у дитини проявляється алергічна реакція.
Фрукт варто включити в раціон при жіночих хворобах – гормональному дисбалансі або хворобливих критичних днях. Разом з основною терапією продукт позитивно впливає на стан організму жінки і призводить його в норму.
Для чоловіків
- Фрукт позитивно впливає на чоловічий організм. З позитивних впливів, які він надає:
- боротьба з імпотенцією;
- підвищення лібідо;
- нормалізація гормонального балансу;
- допоміжний терапевтичний ефект при лікуванні простатиту;
- швидке відновлення організму після важкої фізичної роботи.
Для дітей
На питання, з якого місяця можна давати пюре з персика, педіатри відповідають однозначно – з 7 місяців, тобто практично на початку прикорму. Рекомендації обґрунтовані тим, що персикове пюре підвищує імунітет у грудничка, що позитивно впливає на загальний стан здоров’я. Особливо важливо вводити продукт у раціон дітей, які страждають запорами. Фрукт налагоджує травлення і сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту.
Особливості вживання персиків
Нутриціологи радять вживати 1 персик середнього розміру в день. Це оптимальна кількість для дорослої людини. Для дітей показники дещо інші.
Грудничкам персикове пюре вводять поступово, починаючи з 1-2 чайних ложок. Після першого вживання необхідно простежити, чи є фрукт алергеном для дитини.
Якщо немає негативної реакції організму, продукт продовжують вводити в раціон, додаючи по 1-2 чайні ложки щодня.
Важливо! Зазначені норми – це сумарна кількість фруктових пюре і соків. Регулюйте кількість персикового пюре, виходячи з того, скільки ще фруктових страв у раціоні дитини.
До 8 місяців немовляті можна давати 80 г фруктового пюре в добу. До року норму підвищують до 100 г в день. Дитині старше 1 року краще давати половину фрукта в день. Починаючи з 1.5 років, м’якоть вже не перетирають у пюре, а дають дітям очищені часточки.
При боротьбі з надлишковою вагою кількість персиків у раціоні варто скоротити – продукт багатий вуглеводами, що заважає при схудненні. Щодня його вживати небажано. Дієтологи рекомендують їсти один фрукт 3 рази на тиждень. Організм буде повноцінно насичуватися поживними речовинами, а вага при цьому почне знижуватися.
Шкода і протипоказання
При надмірному вживанні розглянутий фрукт може завдати шкоди організму людини.
Так, серед можливого згубного впливу:
- алергія;
- підвищення кислотності шлунка;
- розлади шлунково-кишкового тракту;
- підвищення рівня цукру в крові.
Важливо! При наявності хронічних хвороб і можливих протипоказань, порадьтеся з лікарем.
- Продукт протипоказано вживати або потрібно обмежити в раціоні при ряді захворювань, таких як:
- цукровий діабет;
- непереносимість компонентів продукту;
- гастрит з підвищеною кислотністю;
- ожиріння.
У яких сферах використовується персик
Основна сфера використання продукту – кулінарія. Плоди вживають сирими, сушать на сухофрукти, варять з них компоти, вичавлюють соки, консервують і додають у різноманітні страви.
Однак кулінарія – не єдина галузь, в якій використовують персики. Їх можна застосовувати в косметології і народній медицині. Так, косметологи пропонують робити з персикової м’якоті маски для обличчя – речовина покращує стан шкіри і робить її більш пружною. Завдяки великій кількості вітамінів і поживних елементів у складі, його також широко використовують натуропати.
Поради по зберіганню
Через соковиту м’якоть розглянуті плоди не зберігаються довше 2-3 тижнів. Щоб максимально продовжити термін придатності, помістіть продукт у умови з температурою + 2 ° С і вологістю 80-90%. Для зберігання відмінно підійде відділ для овочів у холодильнику, вентильований підвал або комора. Для більш тривалого зберігання плоди можна нарізати часточками або кубиками і заморозити.
При правильному вживанні з оглядкою на протипоказання, персик принесе людині тільки користь. Уважно ставтеся до свого раціону і обов’язково додавайте в нього цей фрукт, якщо немає ніяких причин, щоб його не вживати.
Персик – користь і шкода, склад, калорійність фрукта
Персики – справжня насолода для гурманів. У цьому фрукті зібрано найкраще. Їх аромат тонкий і притягає, ефірні масла часто додають у вишукані парфуми.
Фрукти високо цінують в кулінарії, активно використовують в косметології, медицині, застосовують в інших виробництвах. Навіть кісточки фруктів служать сировиною для виробництва деяких корисних продуктів.
Чим персики ще корисні, чи дозволені на дієті, коли від вживання краще утриматися – розповімо в нашому матеріалі.
Персики на сьогоднішній день займають по площах насаджень третє місце у світі, поступаючись яблукам і груш. Родина персика, згідно з поширеною думкою, Персія (Іран), звідки нібито пішла назва плодів. Однак не так давно вчені розвіяли приживлений у народі міф.
Біологи відкрили, що першими персикові дерева вирощували в Китаї. Залишається здогадуватися, як в стародавні часи китайці змогли доставити плоди в Персію, звідки вони разом з військами Олександра Македонського почали переможну ходу по інших країнах.
Факт залишається фактом: за часів завоювань Македонського корисний фрукт отримав широке поширення по Європі і багато пізніше потрапив в Україну.
Не виключено, що секрет швидкого поширення китайської екзотики по світу в винятковому корисному властивості плода – довго зберігатися і дозрівати, будучи зірваним з дерева. Тверді, злегка нестиглі персики відмінно лежать в дерев’яних ящиках і не псуються кілька місяців.
Персик – це фрукт чи ягода
Персик звичайний, як називають його офіційно біологи, відноситься до сімейства розоцвітих і є фруктом. Цариця квітів троянда і шипшина – далекі родичі персиків, хоча найближчий – це мигдаль.
Пухнаста шкурка персиків буває ніжно-рожевого з рум’янцем, золотистої, трохи зеленуватою, білястої, червоної – в залежності від сорту.
Відтінок м’якоті фрукта також рясніє розмаїттям: від білого і щільного до м’якого, трохи пухкого або червоного – все залежить від того, де ростуть і достигають персики.
Відомі три різновиди персиків:
- класичні персики, фрукти, де кісточка швидко відділяється від м’якоті;
- інжирні персики зі злегка плескатої формою;
- Павії, де кісточка немов прилипла до половинці плода;
- нектарин, Брюньйон, Віолетта – різновиди неопушеними «породи» фрукта з голою і гладкою шкіркою.
На солодкість форма фрукта не впливає, як колір шкірки і м’якоті. Там, де ростуть персики, головною умовою є кількість сонця, яке живить корисні плоди в процесі дозрівання. В Україні персикові дерева прижилися в південних регіонах – там вони прекрасно себе почувають, ростуть і активно плодоносять.
Деякі селекціонери примудряються виростити їх у Середній смузі, хоча по солодощі та аромату такі персики не зрівняються з плодами, що увібрали все тепло південного сонця. Зате при помірному кліматі часто висаджують декоративні рослини: витончені персикові дерева стають справжніми прикрасами зимових садів і оранжерей.
Калорійність персика
Хороші персики дуже запашні, стиглі фрукти просто бризкають корисним, солодким соком. Досить відкусити шматочок фрукта, як ароматна м’якоть розтікається в роті, насичуючи організм корисними мікроелементами.
Калорійність персика на диво невелика. У 100 грамах фрукта міститься всього 43-48 ккал. Самі калорійні плоди – цукрові, з трохи щільною м’ясистою структурою – це нектарини і інжирні персики.
У них найбільше фруктози і сахарози, а калорійність може досягати 60 ккал на 100 г.
На дієті персики дозволені. Калорійність персика в 1 штуці – вагою 250 г «витягує» всього 90 ккал і перетворюється в повноцінний, корисний, дієтичний перекус.
Дієтологи радять їсти фрукти або окремо, або разом з іншими, трохи кислішими фруктами – мандаринами, помело, ківі.
При такому поєднанні поживні речовини корисного фрукта засвояться швидше, подарують відчуття ситості на 2-3 години.
Хімічний склад
Фрукти, особливо в сезон, стають хорошим джерелом поживних елементів. Вітамінів у персику вражаюча кількість, а також мінералів, цінних органічних кислот.
80% плода займає вода, 14% – глюкоза, фруктоза (в деяких сортах цукрів трохи менше – 9%), 0,7% припадає на органічні кислоти, а 1-1,2% займають пектинові речовини.
Вміст білків і жирів у плодах мізерно мало. Що ще входить до хімічного складу фруктів:
- фолієва кислота – обов’язковий мікроелемент при підготовці до вагітності;
- вітамін А, бета-каротин: потужні антиоксиданти, корисні подарунки для зору, шкіри, слизової оболонки очей, рота, шлунку, носа;
- вітамін С – підтримка імунітету, захист від запалень, хвороботворних вірусів, бактерій;
- вітамін Е – стимулятор очищення, регенерації тканин на клітинному рівні, захист від зовнішнього несприятливого впливу, зокрема поганої екології;
- вітаміни групи В (В1, В6, В9, В12, В5) – гарантія гарного обміну речовин, мозкової діяльності, корисна профілактика цукрового діабету, розладів нервової системи, захист серця від перевантажень;
- вітамін К – відповідальний за нормальне згортання крові;
- кальцій, калій, магній, марганець, залізо, фосфор, цинк – корисні мікроелементи, важливі для функціонування шлунково-кишкового тракту, кровоносної, нервової та репродуктивної систем;
- вітамін В17 (амигдалин) – вважається найкращим засобом від онкології у представників нетрадиційної медицини.
Амінокислоти, органічні кислоти – винна, яблучна, хінна кислота фруктів, є природними флавоноїдами. Отримати їх штучним шляхом складно, а в корисному складі персиків вони засвоюються ідеально, до того ж людина завжди отримує задоволення від частування цими чудовими фруктами.
Своєрідний аромат плодам надають інші цінні речовини – ліналооловий ефір, мурашина, валеріанова, капронова кислоти і оцтовий альдегід. Виступаючи в тандемі, ці корисні речовини надають плодам їх фірмовий вабливий запах, неповторний смак.
Корисні властивості персика
Більшість людей люблять соковиті, смачні персики, користь і шкода яких непорівнянні. Персики славляться, перш за все, здатністю забезпечувати повільні вуглеводи, що дають організму енергію. Фруктоза і глюкоза можуть дуже швидко розщеплюватися, всмоктуватися в кров, насичувати організм. Як будь-які солодощі, часточки корисних фруктів сприяють виробленню гормону радості – ендорфіну.
Крім самої м’якоті, велику цінність для організму мають кісточки фрукта – вони містять багато мигдалевого масла, яке застосовується всюди – від кулінарії до медицини.
Можна сказати, що весь персик є одну суцільну користь, використовується цілком без відходів і непотрібного сміття.
Цікаво, що на Сході використовують ще й листя дерева і збирають росу з квіток, на основі якої готують елітний, корисний, вишуканий чай.
Знахарі, фітотерапевти, народні лікарі звеличують персик як кращий засіб профілактики і лікування онкологічних захворювань.
Від раку рятує, на їхню думку, вітамін В17 або (амигдалин), здатний руйнувати «оскаженілі» клітини. Але думка поки спірне, і в офіційної медицини підтвердження не знайшлося.
Хоча ніхто не заперечує – гіркувате мигдальне масло зупиняє старіння, допомагає шкірі відновитися, виводить накопичені отрути, токсини.
Користь персиків для здоров’я
Косметологи давно з’ясували, чим корисні персики для організму і використовують всі частини плодів для створення продуктів для шкіри, волосся, нігтів.
Також вони – вірні друзі кровоносної системи. Вони чистять судини, покращують склад крові, перешкоджають утворенню тромбів. Чим ще корисний персик:
- пектинові речовини мають корисну властивість допомагати жировій тканині розщеплюватися, відновлюють печінку, нормалізують метаболічні процеси;
- приходять в порядок дихальна і нервова системи, поліпшується настрій, сон стає міцнішим;
- поліпшується пам’ять, концентрація уваги – за це корисне якість персики цінують неврологи, рекомендуючи його дітям з синдромом гіперактивності;
- рівень цукру в крові приходить в норму;
- завдяки легкому мочегонному і проносному ефекту плодів, кишечник починає працювати, як годинник, а набряки йдуть;
- калій зміцнює серцевий м’яз, повертає еластичність судин;
- залізо підвищує рівень тромбоцитів, не гірше знаменитої печінки, гранатового соку або гречки, які рекомендовані при анемії;
- хрящова тканина оновлюється: персики помітно покращують метаболізм, через що в порядок приходять багато тканин, в тому числі і внутрішні;
- плоди виводять з організму важкі солі, метали, що служить прекрасною профілактикою остеопорозу, артритів, будь-яких хвороб суглобів.
І, звичайно, плоди прекрасні для складання здорового, корисного для організму раціону. Величезна кількість клітковини залишається навіть після переробки плодів в соки, перетворення їх в джеми і муси. Тільки ось їсти плоди варто без додавання цукру.
Ці ароматні дари природи зберігають властивості в компотах, вареннях, корисні в сушеному вигляді. Навіть персикові пироги – цілком допустимий десерт. Зрозуміло, в невеликих кількостях. Але рекордсмени по корисним властивостям, звичайно, смузі і фреші з фруктів або плоди у свіжому вигляді.
Користь персиків для жінок
Персик є свого роду символом доглянутості жіночої шкіри. Напевно всі чули вислів: особа ніжне, як персик. Особливою прихильністю медиків і косметологів користується масло, отримане з кісточок фруктів.
Воно повертає шкірі пружність, активно бореться з першими ознаками старіння. Персикове масло цінують бровісти – регулярний догляд за волосками брів, покращує їх зростання, прибирає порожнечі, викликані частим вищипуванням і забарвленням.
Персик допомагає:
- загоювати дрібні подряпини і садна (для цих цілей використовується масло);
- розгладжувати мімічні зморшки;
- надавати шкірі свіжий, сяючий вигляд, повертати бархатистість структурі;
- зміцнювати волосся, робити їх блискучими.
Окремо варто сказати, що для чоловіків фрукт також – справжня знахідка. Вся справа в цинку: корисна речовина відновлює чоловічу потенцію, нормалізує гормональний баланс. Ця дієта припаде до смаку парам, які мріють про здорове потомство. Зрозуміло, в комплексі з іншими медичними заходами.
Шкода персика і протипоказання
Для того, щоб фрукт приносив організму необхідну кількість вітамінів, важливо їсти його в міру, не з’їдаючи пару кілограм плодів в один присід. Максимальна користь персиків для організму – це сезонні стиглі плоди: консервовані фрукти містять величезну кількість цукру, як і сік промислового виробництва. Плоди їсти не можна:
- при важкій формі цукрового діабету;
- надмірній огрядності;
- при гастриті, виразці, високій кислотності шлунка;
- при сильному розладі кишечника;
- при схильності до алергічних реакцій.
Рідко, але іноді після вживання персика починають набрякати слизові оболонки рота, з’являється легке відчуття печіння в ротовій порожнині, а на шкірі висипають червоні плями. Ці ознаки – симптоми алергії, а значить, плоди приносять шкоду, і їсти їх не можна. Як мінімум до консультації з лікарем.
Дітям фрукти дають в якості першого прикорму з 6 місяців, але тут важливо вибирати тільки пюре без солі і цукру. Ще краще самостійно вибирати стиглі плоди без ушкоджень, знімати колючу шкірку, перетирати в пюре блендером.
При виборі фруктів зверніть увагу на зовнішній вигляд – плід персика повинен бути цілісним без видимих пошкоджень. Суха або немов роздрібнена кісточка говорять про те, що плоди попередньо обробляли хімікатами, намагаючись збільшити термін зберігання.
Зелені плями, ознаки гниття – теж свідчення зіпсованих фруктів. А ось міцні, трохи тверді плоди купуйте сміливо: в теплі вони швидко дозріють і подарують вам гастрономічне насолоду.
Насолоджуйтесь фруктами з липня по серпень, будьте здорові!
Користь персиків і шкода для здоров’я
Персики відомі у всьому світі. Але кілька тисяч років тому про рослину знали тільки в Китаї, де воно було одомашнене і культивувалося. Згодом фрукт вивезли в інші країни по Великому Шовковому шляху.
Тепер персики – улюблені плоди жителів Америки, Європи та Азії. І справа не тільки в їх смаку і ароматі. Це продукти з високим вмістом антиоксидантів.
Вони мають протизапальні та протигрибкові властивості, захищають від розвитку захворювань і поліпшують метаболізм. З них готують масло, яке застосовується в медицині і косметології.
Користь і шкода персиків вивчаються вітчизняними та зарубіжними вченими, а дослідження підтверджують корисні властивості фруктів.
Калорійність і харчова цінність
До складу фрукта входять вітаміни, мінерали, антиоксиданти і фітонутрієнти. Високий вміст поживних речовин обумовлює користь і шкоду персиків. Калорійність фруктів невелика – 39 ккал на 100 г. У них міститься:
- Вітамін А (11% від рекомендованої добової норми).
- Вітамін С (11%).
- Мідь (7,5%).
- Токоферол (5%).
- Клітковина (4%).
- Калій (4%).
- Залізо (3%);
- Марганець (3%).
- Вітамін В5 (3%).
- Фосфор (2%).
- Вітамін К (2%).
До складу продукту також входять каротин, лютеїн і зеаксантин, криптоксантин, органічні кислоти, кальцій, вітаміни групи В, фтор та ін.
Персики – користь і шкода
Боротьба з вільними радикалами
Вчені довели, що багата антиоксидантами дієта захищає від пошкоджень цими молекулами. Багато фруктові соки, включаючи свіжовичавлений персиковий сік, починають боротися з окислювальним стресом через 30 хвилин після вживання.
Дослідження показали, що користь персиків свіжих вища, ніж консервованих. Вчені порівняли антиоксидантну, протиглікативну і протизапальну активність плодів. Свіжа м’якоть персика, шкірка, консервована м’якоть і сироп використовувалися в рівних концентраціях.
Дослідники піддали окислювальному стресу тканини гризунів, використовуючи сульфат заліза і перекис водню, і проаналізували, як фрукти вплинули на процес пошкодження клітин.
Свіжа персикова м’якоть і шкірка продемонстрували найвищі антиоксидантні та протизапальні властивості.
Користь персиків для здоров’я онкологічних хворих
Фрукт тісно пов’язаний з профілактикою і регресом раку. Його протипухлинні властивості обумовлені антиоксидантними, фенольними і каротиноїдними сполуками.
- Згідно з дослідженням, проведеним Техаським університетом A & M, поліфеноли в персиках успішно інгібували ріст і метастазування щонайменше одного штаму клітин раку молочної залози. Вчені порекомендували пацієнтам із злоякісною пухлиною грудей вживати 2-3 плоди в день, щоб отримати таку ж користь.
- Інше дослідження університету показало, що персикові поліфеноли не тільки сповільнюють ріст раку молочної залози, але й вбивають пухлинні клітини.
- Вчені виявили, що сполуки в персикових насінні знижують зростання папілом шкіри і уповільнюють їх канцерогенез – процес переходу доброякісних пухлин в злоякісні.
- Випробування на мишах продемонструвало, що екстракт з квіток персика (Ku-35) захищає ДНК від УФ-пошкоджень і розвитку раку шкіри при місцевому застосуванні.
- Згідно з працею, екстракт етанолу з м’якоті плоду захищає від гепатотоксичності – пошкодження печінки, викликаного препаратом хіміотерапії цисплатином. Клінічне застосування обмежене сильною токсичністю ліків.
Бета-каротин в персику – ще одне з’єднання, яке допомагає боротися з онкологічними захворюваннями. Дослідження виявило потенційну користь персиків для організму. Згідно з ним, люди, що споживають більшу кількість фруктів і овочів, менше хворіють на рак легенів.
Курцям не варто сильно захоплюватися споживанням бета-каротину. Про це повідомили вчені. Вони з’ясували, що чотирирічний прийом вітаміну А і бета-каротину підвищує ризик смерті від раку легенів. Інше дослідження показало, що загальна смертність любителів тютюну, які отримували бета-каротин, на 8% вища за тих, хто його не отримував.
Як ми бачимо, користь і шкода персиків для організму курців вивчені недостатньо.
У цьому продукті також міститься кавова кислота. Це антиоксидант, який захищає організм від небезпечного з’єднання афлатоксина. Афлатоксин пов’язаний з розвитком онкологічних захворювань. Він часто міститься в арахісі, кукурудзі і арахісовій олії. Кавова кислота руйнує виробництво афлатоксина і знижує його кількість на 95%.
Профілактика захворювань серця
Все більше людей стикаються з проблемою ожиріння і метаболічного синдрому. Ці стани підвищують ризик кардіоваскулярних захворювань і діабету 2-го типу.
Персики, поряд зі сливами і абрикосами, мають унікальну комбінацію біологічно активних сполук, які покращують здоров’я людей, схильних до ризику кардіоваскулярних захворювань.
Фенольні сполуки, що містяться в плодах, мають протизапальні, антидіабетичні властивості і захищають від ожиріння. Вони зменшують окислення поганого холестерину, пов’язаного з серцево-судинними захворюваннями.
- гіперлікемії;
- резистентності до інсуліну і лептину;
- дисліпідемії;
- окислення ліпопротеїдів низької щільності.
Інше дослідження, учасниками якого стали 1300 осіб, проаналізувало вплив підвищеного споживання біофлаваноїдів з фруктів, в тому числі персиків. Воно встановило, що у добровольців, особливо у жінок, покращився ліпідний профіль.
Користь персиків – зменшення запалення
Оскільки запалення лежить в основі більшості захворювань, потрібно звернути увагу на протизапальні властивості рослини. Споживання персиків припиняє виробництво запальних цитокінів і пригнічує вивільнення гістаміну в кровотоці, що викликають алергічні реакції.
Лікування розладів кишечника
Екстракт персикових квіток рослини не тільки захищає від раку, але і використовується для лікування захворювань, пов’язаних з порушенням скорочувальної здатності кишечника. Він корисний при ГЕРХ, запорі, діареї та ін. Екстракт збільшує частоту і силу скорочень ШКТ, зберігаючи при цьому правильний ритм.
Персики – користь і шкода для шкіри
Кандидоз – грибкова інфекція, яка викликається дріжджоподібними грибками роду Candida, більш відома як молочниця. Може розвиватися на шкірі, нігтях, в ротовій порожнині і в жіночій піхві.
Робота вчених свідчить про те, що споживання персиків може зупинити зростання грибка завдяки поліфенолам, біофлаваноїдам і конденсованим танінам.
Продукт також містить велику кількість вітаміну С. Аскорбінова кислота – потужний водорозчинний антиоксидант, який допомагає організму виробляти стійкість до інфекційних агентів.
Поліпшення зору
Користь персиків для організму людини полягає в підтримці здоров’я очей. Оскільки продукт містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, він допомагає зберегти зір.
Каротиноїди накопичуються в макулярній тканині очей і сприяють запобіганню дегенерації жовтої плями – вікової причини сліпоти і помутніння зору, викликаних пошкодженням макулярних клітин.
Вони також захищають від катаракти.
Зняття стресу
В Угорщині персики називають «фруктами спокою». Вважається, що вони допомагають відновити спокій розуму, позбутися тривожності і стресу.
Користь персиків на цьому не закінчується. Фахівці припускають, що фрукт:
- Корисний для здоров’я зубів. Це пояснюється дією мінералів, що входять до його складу. Залізо і фторид борються з карієсом.
- Виводить токсини. Високий вміст калію та клітковини знижує ризик появи виразок шлунка, запалення і хвороб нирок. Персики також корисні для лікування гастриту і коліту. У Китаї персиковий чай використовується як натуральний засіб для очищення і детоксикації організму.
- Уповільнює старіння.
- Корисний для здоров’я шкіри.
- Запобігає випаданню волосся.
- Захищає від інсульту.
Протипоказання і побічні ефекти
Алергіки часто відчувають ті ж неприємні відчуття при вживанні яблук, вишень, абрикос і груш. У них може бути алергія і на березовий пилок.
Симптоми алергічної реакції:
- Набряк губ, язика, горла та інших частин тіла.
- Сверблячка.
- Закладеність носа.
- Нудота і блювання.
- Біль в животі.
- Діарея.
- Запаморочення.
- Утруднене дихання.
- Анафілаксія.
Не рекомендовано вживати персики вночі. Дослідження показали взаємозв’язок між нічним споживанням фруктів і підвищенням ІМТ і маси тіла.
Дієтичні волокна, що містяться в персиках, допомагають у травленні і забезпечують нормальне видалення відходів з тіла. Вони корисні при запорах, геморої, гастриті, здутті живота, болях у шлунку, синдромі подразненої товстої кишки. Але пора згадати не тільки про користь, але й про шкоду персиків для здоров’я:
Надлишок клітковини в раціоні може перешкоджати поглинанню поживних речовин кишечником і викликати:
- Діарею.
- Запор.
- Висипання на шкірі.
- Газоутворення.
Надмірне споживання вітаміну А призводить до появи висипу на шкірі і тріщин на губах. Утворюються болючі набряки, підвищується холестерин і спостерігаються головні болі. Надлишок калію в крові може знизити кров’яний тиск до небезпечного рівня і стати причиною запаморочень, депресії, нудоти і блювоти, болю в грудях і утрудненого дихання.
Пам’ятайте! Персик вважається одним з 12 продуктів, що містять найбільшу кількість пестицидів. Тому потрібно вибирати натуральні і екологічно чисті персики у перевірених виробників і фермерів.
Як правильно зберігати персики?
Багато комерційних виробників збирають плоди до того, як вони дозріли. Тому на прилавках часто продаються нестиглі персики. Щоб вони дозріли, потрібно помістити їх в паперовий пакет і залишити в сухому місці при кімнатній температурі на 24-48 годин.
При охолодженні фрукт втрачає частину своїх корисних властивостей. Хоча каротиноїдні антиоксиданти залишаються такими ж, вміст вітаміну С падає.
Продукт часто консервують, але це теж сприяє зниженню поживної цінності. Консервовані персики втрачають близько 21% своєї антиоксидантної навантаження.
При кімнатній температурі стиглий плід можна зберігати кілька днів, в холодильнику – тиждень.
Де і як росте персик, що за фрукт такий
Персики в Україні вирощують у різних регіонах, зокрема на західних територіях. Звідки ж їх походження, солодких і соковитих плодів? Існує припущення, що персик родом з Китаю, а є думка, що його батьківщина – Іран, і назва його від слова Persica.
На Сході персикові плоди – це символ безсмертя і довголіття, а квіти символізують вічну юність.
Персик росте на дереві з сімейства різнокольорових. Види персиків і назви різноманітні; налічується близько 3 тисяч сортів. Дозрівають плоди з травня по жовтень і за величиною бувають від 50 до 500 грамів ваги. Забарвлення шкірки персиків варіюється від жовтого до червоно-оранжевого кольору.
Прийшовши до нас в Україну, персик став займати 3 місце за врожайністю в нашій країні після яблук і груш і полюбився за приємний смак.
Хімічний склад персика – вітаміни і мінеральні речовини
У персиках містяться безліч вітамінів і мінеральних речовин, і їх багатий хімічний склад сприятливо впливає на здоров’я людини. Які ж вітаміни в персиках присутні і який їх хімічний склад?
Персик – вітаміни
Зміст мінеральних речовин в персику
Користь персиків для здоров’я
Користь смачних і соковитих персиків та їх соку безсумнівна для здоров’я людини. Вживання плодів персикового дерева благотворно впливає на всі життєво важливі системи організму і сприяє лікуванню деяких недуг. Так які ж вітаміни і мінерали присутні в персиках, і чим вони корисні для людей?
Корисні властивості персиків для організму людини
- Мінерал магній є найбільшим гідністю персика і приносить величезну користь для гарного самопочуття і здоров’я жінки, а також корисний при вагітності.
- Поєднання магнію з кальцієм і вітаміном D сприяє зміцненню кісток, що дуже важливо для жіночого організму.
- Мікроелемент сприяє нормальному обміну глюкози, допомагає усунути симптоми стомлюваності та покращує настрій.
- Магній має судинорозширювальну дію, допомагає зняти м’язові спазми та поліпшує кровообіг в організмі.
- Магній є відмінним засобом від стресу та зниження збудливості центральної нервової системи, знімає емоційну напругу.
- Сік персика і сам фрукт стабілізують роботу травного тракту, допомагають при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- Фрукт стимулює нормальну працездатність обміну речовин і корисний при наявності анемії, адже він багатий на залізо.
- Завдяки великій кількості калію і фтору вживання персиків допомагає поліпшити роботу судин головного мозку та вирішити проблеми з пам’яттю.
- Вживаючи персики, ми тим самим допомагаємо нашій кровоносній і серцево-судинній системі нормально функціонувати.
- Персики корисні для тих, хто страждає такими недугами, як ревматизм, подагра і захворювання нирок. Плоди мають сечогінну та послаблюючу дію.
- Свіжі фрукти корисні для жовчного міхура, сприяють виведенню з організму токсинів і шлаків.
- Клітковина в плодах добре очищає кишечник і видаляє непотрібні відходи.
- Персик корисний для людей, які перенесли операцію і потребують відновлення організму, може підвищити апетит.
- У домашніх умовах використовують м’якоть персика та готують маски для обличчя, які допомагають жінкам залишатися красивими.
Шкода персиків – протипоказання
- Не рекомендується їсти персики пізно ввечері, щоб не заважати нормальному функціонуванню травного тракту.
- Хворим на цукровий діабет і тим, хто страждає ожирінням, соковитий і солодкий фрукт взагалі протипоказаний.
- Не можна їсти кісточки від персиків, адже вони токсичні і містять отруйний амигдалин, який при розщепленні в організмі виділяє синильну кислоту. Це може завдати шкоди здоров’ю, особливо стосується дітей, які люблять гризти кісточки від фруктів.
Плюси і мінуси властивостей персиків
Харчова цінність персика на 100 грам—калорійність
Яка ж харчова цінність і калорійність персика на 100 грам фруктів? У 100 грамах м’якоті персика міститься всього 45 кілокалорій, і приблизно середній розмір плоду важить 100-110 грам.
Висновок
- Смакуючи божественні плоди персика, ми повинні знати про те, що можуть бути як користь, так і шкода від них для здоров’я деяких категорій людей.
- Давайте правильно вживати персики з їх багатим хімічним складом, щоб організм сказав нам спасибі за корисні властивості, які були б нам корисні, а не шкідливі!
- Буду рада вашому відгуку в коментарях, якщо вам була цікава моя замітка.
Персики: користь і шкода для здоров’я жінок і чоловіків
Персики – вишуканий літній фрукт: втамовує спрагу, багатий клітковиною, вітамінами і мінеральними солями. Плоди використовують у кулінарії, медицині та косметології. Користь і шкода персиків для здоров’я – тема цієї статті.
Символ удачі і довголіття
Рослина належить до сімейства Розоцвіті. Найближчий родич – мигдаль, а далекий – шипшина і троянда. Плоди вже 5000 років тому вважалися в Китаї символом дружби, удачі, довголіття і безсмертя.
Дерево персика виростає від 2 до 8 м. Листя подовжені, гладкі, квітки рожеві або червоні. Бутони розпускаються раніше листя, тому навесні крони дерев схожі на рожеві хмари.
Відомі такі різновиди плодів:
- Персики класичні. Опушені фрукти з легко відділяється від м’якоті кісточкою.
- Павії. Бархатисті зверху з прирослою до половинці плода кісточкою.
- Нектарини. Гладкокожі з вільно відділяється кісточкою.
- Брюньйон. Сорти з гладкою шкіркою з приросла до кісточці м’якоттю.
- Інжирні. З плоскою формою плода.
Часто в побуті важко визначити, чи є персик фруктом чи ягодою, до якої з груп відноситься. Ягодою вважають плоди, які мають багато кісточок і дозрівають на низькорослих рослинах.
Твердження, що персик – це фрукт, є правильним. Плід містить одну кісточку і солодку м’якоть, росте на дереві.
Склад і харчова цінність
Поживна цінність фруктів залежить від змісту вуглеводів, білків, жирів, вітамінів та мінеральних речовин.
Харчова цінність (у гр. на 100 гр. плодів):
- білки – 0.9;
- вуглеводи – 9.5;
- жири – 0.1;
- харчові волокна – 2.1;
- вода – 86.1.
Калорійність свіжого персика невисока: 45 ккал на 100 гр. плодів. До 89% маси фрукта складає вода.
До складу персика входять:
- вітаміни C, PP, A, K, H, E, бета-каротин, групи B;
- мікро і макроелементи (калій, фосфор, магній, залізо, цинк, кальцій, йод, алюміній, мідь, натрій, фтор);
- органічні кислоти (яблучна, хінна, винна, лимонна);
- флавоноїди;
- антиоксиданти.
Найбільш багаті усіма перерахованими біоактивними речовинами плоди, природно дозрілі на гілках під променями сонця.
Фрукти в промислових садах збирають злегка недозрілими, щоб легше зберегти й транспортувати.
Чим корисні персики для організму
Плоди повністю засвоюються в шлунково-кишковому тракті, покращують процеси травлення завдяки вмісту клітковини. Фрукти вживають люди, які страждають від розладу травлення.
Користь персиків для організму проявляється у сприятливому впливі на серцево-судинну систему. Антиоксиданти і мінеральні речовини сприяють нормалізації кров’яного тиску, відновленню і підтриманню тонусу судинних стінок.
- Кальцій і фосфор позитивно впливають на опорно-руховий апарат, тому плоди рекомендовані при захворюваннях кісток і суглобів.
- Фрукти поставляють в організм речовини, що активізують метаболізм у хрящовій і кістковій тканинах.
- Стиглі персики при гастриті зі зниженою кислотністю попереджають печію.
Магній і вітаміни групи B покращують роботу нервової системи. Плоди корисні для здоров’я очей завдяки вмісту бета-каротину (провітаміну A), а також двох каротиноїдів: лютеїну і зеаксантину.
Ці сполуки захищають сітківку від окислювального впливу вільних радикалів.
Дієтологи рекомендують споживати персики при подагрі і ревматизмі. Фрукти мають сечогінний ефект, попереджають затримку води.
Дослідники вважають, що фенольні сполуки в складі плодів мають протизапальні та протидіабетичні властивості, знижують окислення поганого холестерину, що впливає на розвиток серцево-судинних захворювань.
Літо – ідеальний час для нормалізації ваги. Персики під час схуднення швидко дають відчуття ситості, хоча організм отримує мало калорій. Помірне споживання фруктів допомагає скинути зайві кілограми без шкоди для здоров’я.
Інші корисні властивості персика:
- профілактика виразки, запорів, захворювань нирок і печінки, анемії;
- допомога в боротьбі з депресією, стресом, підвищення настрою;
- постачання організму живильними речовинами і енергією;
- оздоровлення після тривалої хвороби;
- зниження рівня шкідливого холестерину;
- поліпшення стану імунітету;
- сприяння виведенню токсинів.
Квітки мають седативні властивості. З них готують настій пелюсток на меду і приймають всередину.
Листя персика часто використовують для ароматизації і додання легкої гіркуватості лікерів. Чай з листя і кори дерева допомагає при хронічному бронхіті і гастриті. Це засіб використовують для очищення нирок.
Насіння – цінна сировина. З них отримують масло персика, що використовується в медицині і косметології, яким іноді замінюють дороге мигдальне масло.
У кісточці персика міститься вітамін В17, який допомагає в лікуванні і профілактиці онкологічних захворювань. Однак надмірне вживання ядер кісточок загрожує отруєнням.
Користь для жіночого організму
Споживання фрукта, багатого на вітаміни, антиоксиданти, допомагає проти втоми і анемії, в періоди гормональних перебудов. Покращує стан організму після пологів, під час місячних.
Плоди корисні вагітним жінкам для запобігання або усунення нудоти і інших симптомів токсикозу. Персики при вагітності сприяють профілактиці судом і втоми ніг.
Багаті калієм плоди підтримують серцево-судинну систему, піддається підвищеним навантаженням під час вагітності. Виводять зайву рідину з організму, підтримують водно-сольовий баланс.
Подібний ефект дозволяє використовувати персики, як один із засобів для профілактики набряків.
Клітковина в складі фруктів покращує роботу кишечника, допомагає виводити токсини з організму.
Магній бере участь у правильному формуванні нервової системи дитини, позитивно впливає на психологічний стан майбутньої мами. Запобігає скороченням і судомам матки, нормалізує м’язовий тонус.
Фолієва кислота необхідна для закладки нервової трубки плода і формування плаценти.
Кальцій, що надходить в організм матері і дитини, використовується для побудови тканин кісток, зубів і м’язів.
Педіатри і дієтологи вважають персики одними з найбільш корисних фруктів, дозволених при лактації. Плоди радять їсти під час нападів печії і при запорах.
Вітаміни та мінерали, що містяться в персику, допомагають розвитку мозку дитини.
Якщо мама їла цей фрукт до пологів, то може вживати персики при грудному вигодовуванні, але не більше 1 шт. в день.
Персики для жінок – «плоди краси», тому що сприяють регенерації клітин і тканин, роблять позитивний вплив на шкіру, волосся і нігті.
Дослідження довели, що лютеїн і зеаксантин мають протизапальну дію при надлишку ультрафіолету і пошкодженні шкіри.
М’якоть плодів застосовують зовнішньо, додають у косметичні маски. Соковитий фрукт для обличчя – джерело вологи, вітамінів, антиоксидантів. Маска з персика робить шкіру м’якою, сяючою.
Як робити:
- Зняти шкірку з стиглого фрукта.
- Розім’яти.
- Додати 1 ст. л. вівсянки і ложечку меду.
- Перемішати.
- Накласти на обличчя на 10 хв.
- Вмитися.
Як допоможуть чоловікам
Персики для чоловіків корисні завдяки високому вмісту цинку. Плоди сприяють нормалізації рівня гормонів, підтриманню здоров’я передміхурової залози, профілактики її захворювань.
При регулярному вживанні фруктів краще видаляються шкідливі речовини і надлишок рідини з організму. Це сприяє запобіганню сечокам’яної хвороби і подагри, від якої найчастіше страждають чоловіки.
Фенольні та каротиноїдні сполуки, вітаміни, мінеральні речовини покращують роботу мозку, допомагають регенерації клітин нервової системи.
Споживання фруктів, багатих бета-каротином і вітаміном А, забезпечує захист від раку ротової порожнини і легенів у курців.
Улюблені фрукти дітвори
Персики для дітей не тільки ласощі. Це їжа для відновлення сил, профілактики зневоднення, анемії, втоми, засіб для поліпшення росту кісток, зубів. Компоненти плодів важливі для запобігання інфекційним і запальним захворюванням, зміцнення імунітету.
Фрукти рекомендується давати здоровим і часто хворіючим дітям. Біоактивні речовини персиків нейтралізують мікроби, токсини. Вітаміни підтримують високий рівень метаболізму, необхідний для зростаючого організму.
Починають давати плід малюкові з 7 місяців при штучному вигодовуванні і з 8 при грудному. Спочатку це доза розміром з рисинку. Надалі, при відсутності алергії, норма до 1 року 50-60 гр. на добу.
Протипоказання і обмеження
Протипоказань у фрукта не так багато:
- індивідуальна непереносимість і алергія на плід;
- виразка, гастрит та інші захворювання шлунка з підвищеною кислотністю.
Алергія на персики проявляється:
- рожевими висипаннями на шкірі, як від опіку кропивою;
- поколюванням у ротовій порожнині і глотці;
- нудотою;
- блювотою;
- поносом.
Слід уникати цих плодів при появі таких симптомів.
Соковиті фрукти не радять вживати разом з основними прийомами їжі. Спільно з вуглеводами і молочними продуктами вони підсилюють бродіння в кишечнику. З цієї ж причини не рекомендують їсти персики на ніч.
Скільки можна з’їсти персиків в день? Здоровим людям лікарі рекомендують 2 фрукти, які краще їсти в першій половині дня.
Персики при цукровому діабеті не заборонені. Солодкий фрукт використовують в їжу діабетики і люди з ожирінням, але обмежено. Зазвичай, це один стандартний плід в день або два маленьких. Глікемічний індекс персика 35.
Персики при панкреатиті дозволені, але в помірних кількостях. Не можна вживати ці плоди тільки при гострому перебігу хвороби і загостренні. У період ремісії допускається вживання желе, мусів і киселів.
Про доцільність вживання плодів при захворюваннях краще порадитися з лікарем.
Заготовки з фруктів
Готують з персиків на зиму компоти, джеми, варення. Плоди сушать і заморожують.
Компот з персиків на зиму
Рецепт розрахований на одну банку, якщо будете робити більше, збільште в необхідній пропорції. У компот обов’язково додають лимонну кислоту, так як власних кислот в цих фруктах недостатньо.
склад:
- 9 шт. персиків;
- 5 л. води;
- 200 гр. цукру;
- 5 ч. л. лимонної кислоти.
Спосіб приготування:
- Помити плоди, акуратно змиваючи пушок.
- Чисту 3-х літрову банку ошпарити окропом.
- Фрукти розділити на 2 половинки.
- Покласти в банку.
- Зверху на персики насипати цукор і лимонну кислоту.
- Простерилізувати кришку.
- Воду налити у велику каструлю.
- Довести до кипіння.
- Окропом залити банку з персиками по вінця.
- Накрити кришкою.
- Закрити під ключ.
- Закручену банку загорнути в ковдру, кришкою вниз.
- Залишити на добу.
- Розгорнути банку.
- Перевернути.
- Дати охолонути повністю.
Зберігати в прохолодному місці.
Варення
Складові:
- 1 кг. персиків;
- 250 мл. води;
- 4 гр. лимонної кислоти;
- 2 кг. цукру.
Як приготувати:
- Фрукти промити.
- Залити на 5 хв. окропом, щоб плоди потонули повністю.
- Остудити холодною водою.
- Зняти шкірку.
- Видалити кісточки.
- Нарізати часточками на четвертинки.
- Покласти пошарово з цукром в каструлю (шар плодів – шар цукру).
- Додати лимонну кислоту.
- Поставити на слабкий вогонь.
- Залити водою.
- Варити до пінки.
- Зняти пінку.
- Прибрати з плити.
- Остудити.
- Нагрівати на слабкому вогні, знімати пінку і остуджувати ще 2 рази.
- Остуджене варення перелити в стерилізовані банки.
- Закрутити кришку на банці до упору.
Варення з персиків виходить золотистого кольору, ароматне, смачне.
Один із способів засушити плоди
- Відсортувати фрукти.
- Великі персики розрізати навпіл, дрібні сушать цілком.
- Вимити.
- Деко застелити пергаментним папером.
- Викласти на ньому рівним тонким шаром плоди.
- Поставити в духовку.
- Сушити при температурі 65 ° C.
- Періодично виймати з духовки, щоб перевернути.
Сушені персики готують і з застосуванням спеціальних побутових електричних сушарок. Плоди містять багато вологи, тому результат сушіння не завжди радує господарів. Набагато краще виглядають і частіше використовуються заморожені фрукти.
Як заморозити персики
Заморожування – хороший спосіб зберігання плодів. Найпростіше заморозити фрукти цілком.
- Помити персики.
- Висушити.
- Кожен підготовлений фрукт обернути папером.
- Покласти в пакет так, щоб плоди не приминали один одного.
- Прибрати в морозильну камеру.
Заморожені фрукти восени або взимку використовують як начинку для пирогів. З них варять компот, не розморожуючи, а відразу кидають в окріп.
Персики володіють чудовим смаком, дуже корисні для організму. Низькокалорійні фрукти багаті речовинами, необхідними для підтримки життєдіяльності, прискорення метаболізму, поповнення запасів енергії.
Протипоказань до вживання мало. Плоди покращують травлення, знижують кислотність шлунка, сприяють профілактиці захворювань. Персики можна їсти при цукровому діабеті, збагачувати ними дієту для схуднення.