Користь і шкода пастили, рецепт приготування в домашніх умовах

Не всі знають, що пастила – це споконвічно українська солодкість. Багато їй приписують турецьке коріння. У радянські роки був забутий традиційний рецепт приготування ласощів. А в даний час колишня популярність солодощі повертається. Що ж являє собою це ласощі і яка від нього користь, розповімо в даній статті.
З чого роблять
Спочатку пастилу готували з кислих яблук (Антонівки, Титовки, зеленки) і м’якоті місцевих ягід. Щоб продукт був солодким, додавали мед (зараз частіше замінюється цукром). Ще один компонент, але не обов’язковий – яєчний білок. Він фарбував ласощі в білий колір.
Яблучне або ягідне пюре, змішане з медом, тонким шаром наносили на тканину, натягнуту в рамці, і поміщали в піч.
У ній температура знижувалася плавно, без стрибків, що дозволяло рівномірно висушити солодкий шар. Сучасну пастилу готують в основному за радянськими рецептами. Її компоненти:
Калорійність і хімічний склад
Хоч готують ласощі з ягід і фруктів, вітамінів в ньому практично немає, крім В2 і РР.
Зате достатній вміст мінеральних речовин:
- калій;
- кальцій;
- фосфор;
- натрій;
- магній;
- залізо;
- йод;
- цинк.
Харчова цінність | |
білки | 0,5 г |
жири | 0 г |
вуглеводи | 80,4 г |
Калорійність різних видів пастили в 100 г | |
Белевська класична | 337 ккал |
Белевська пісна | 288 ккал |
Белевська заварювана дитяча | 324 ккал |
Белевська дієтична пастила без цукру | 52 ккал |
Шарліз з шматочками мармеладу | 312 ккал |
Шарліз з ароматом ванілі | 313 ккал |
Шармель Йогурт | 302 ккал |
Шармель Ванільна | 320 ккал |
Шармель Журавлинна | 320 ккал |
Шармель Полуниця з вершками | 318 ккал |
Коломенська полунична | 312 ккал |
Коломенська малинова | 312 ккал |
Коломенська «Союзна» | 312 ккал |
Коломенська яблучна без цукру | 83 ккал |
Чим корисна пастила
Основний плюс ласощі в тому, що це натуральна солодкість. Вона набагато корисніше для здоров’я, ніж звичайні цукерки, в яких безліч ароматизаторів і добавок.
Для жінок
Для жіночого організму користь пастили в наступному:
- пектини очищають організм, нормалізують мікрофлору, виводять холестерин;
- глюкоза підвищує рівень серотоніну, заряджає енергією;
- мед налагоджує обмінні процеси;
- клітковина забезпечує нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, очищає від токсинів;
- наявність заліза робить продукт корисним при анемії;
- вітаміни підтримують роботу нервової системи.
Для чоловіків
Навряд чи чоловіки здогадуються, що звичайна солодкість може бути корисна і для них. На їх організм ласощі надає таку ж дію, як і на жіночий. Крім описаної вище користі, варто додати, що клітковина благотворно відбивається на серцево-судинній системі, а цинк здатний підвищувати потенцію. При вживанні солодощі активізується розумова діяльність і поліпшується фізична витривалість.
Чи можна їсти пастилу
Звичайно, не для кожної людини від пастили буде більше користі, ніж шкоди. Розглянемо, в які моменти краще відмовитися від ласощів.
При вагітності і грудному вигодовуванні
Нерідко вагітним дуже хочеться солодкого. Але потрібно бути гранично обережними при виборі солодощі. У велику їх частину виробники додають різні барвники, ароматизатори і замінюють натуральні компоненти штучними, а вони погано впливають на розвиток плода.
Не виняток і пастила. Тому, якщо є бажання побалувати себе ласощами, то краще приготувати його самостійно з сухофруктів або домашніх яблук. Для годуючих мам підходить пастила тільки домашнього приготування. Вітаміни налагодять роботу шлунка і нервової системи, повернуть красу шкірі. Мінеральні речовини будуть корисні для розвиваючогося дитячого організму. Вуглеводи швидко заповнять втрачені сили і зарядять енергією. Але ні при ГВ, ні при вагітності не можна зловживати солодощами.
Важливо! Припустимо з’їдати пастилу жінкам в положенні і годуючим раз-два за тиждень, так як в ній дуже багато калорій і цукру, що може стати причиною інтенсивного набору ваги та інших проблем.
При схудненні
Фахівці дозволяють під час дієти їсти пастилу, але при цьому доза її не повинна перевищувати 30-50 г. Раз пастилу можна їсти на дієті, то навряд чи від неї товстіють. Звичайно, це все тільки за умови вживання солодощі в ранковий час, щоб поглинені калорії встигли витратити за день.
Також необхідно правильно вибрати продукт. Кислувате ласощі буде містити менше цукру, ніж солодощі з нудотним смаком. Для схуднення краще всього віддати перевагу дієтичному продукту з мінімумом калорій.
При панкреатиті
Через те, що під час хвороби уражається підшлункова, порушується вироблення інсуліну. Саме на ньому лежить відповідальність за поширення глюкози, тому при великому скупченні цукру в організмі можуть виникнути серйозні наслідки.
Важливо! Лише при стійкій ремісії і з дозволу лікаря можливе виключення у вживанні пастили. У день хворий зможе з’їсти не більше 50 г ласощі.
При гастриті
При гастриті цукор не входить в список протипоказань, тому при даному недугу є солодкість можна, але тільки домашнього приготування і в помірній кількості. У магазинній міститься багато хімічних добавок, здатних нашкодити хворому шлунку.
При цукровому діабеті
Пастила – продукт висококалорійний і дуже солодкий, що протипоказано для діабетиків. Щоб хворі змогли отримати трохи користі від ласощів, їм слід вибирати дієтичний продукт, а також продукт на основі фруктози і без шоколадної глазурі. Таку солодкість можна їсти в маленьких дозах.
Яка шкода
Шкода ласощі – в його високій калорійності. Велика кількість цукру не корисно ні здоровому, ні хворому організму.
При зловживанні солодкістю можуть виникнути такі проблеми:
- збої в роботі шлунково-кишкового тракту і печінки;
- загострення виразок, гастритів;
- зниження захисних функцій організму;
- головні болі;
- поява карієсу;
- стрибок цукру в крові;
- швидкий набір маси;
- алергія на магазинний продукт.
Як зробити пастилу в домашніх умовах
Рецепт № 1. Компоненти:
- 2 стиглих банана;
- 2 стиглих ківі;
- 2 стиглі груші.
Рецепт № 2. Компоненти:
- 4 персика;
- 6 слив;
- 5 абрикосів.
Рецепт № 3. Компоненти:
- малина;
- полуниця;
- лохина;
- виноград без кісточок.
Спосіб приготування для всіх однаковий:
- Фрукти очищаємо від шкірки, видаляємо кісточки.
- Ріжемо їх на шматочки й зсипаємо в чашу для блендера.
- Збиваємо до однорідної маси окремо компоненти кожного з рецептів.
- Кожен вид смузі виливаємо на деко, застелене силіконовим килимком або папером для випічки. Папір потрібно змастити маслом.
- Розподіляємо смузі тонким шаром по листу і ставимо в духовку, нагріту до 60-70 градусів, на 6 годин. Дверцята духовки не закриваємо, щоб виходило вологе повітря. Можна сушити на балконі.
- Готовність перевіряємо пальцем (липне чи ні).
- Готову солодкість відокремлюємо від килимка і загортаємо в трубочку.
Відео: приготування пастили
Пастила – корисне і смачне ласощі. Її легко готувати в домашніх умовах. При правильному підборі інгредієнтів навіть не потрібно додавати цукру.
Пастила з чого готується. Пастила: користь і задоволення
- 250 г яблучного пюре (3-4 яблука)
- 250 г цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 10 г білка (3 чайних ложки)
- 160 г цукру
- 3 г агару (1 ч.л. з гіркою)
- 60 г води
- цукрова пудра для посипання
Як готувати:
Агар замочіть в зазначеній кількості води в каструльці, де будете варити сіроп. Яблука спечіть (в СВЧ 4 хвилини) і вишкребіть м’якоть. Її потрібно протерти через сито або перемолоти блендером в однорідне гладке пюре. Висипте 250 г цього пюре, перемішайте з цукром і ванільним цукром. Дайте постояти до повного охолодження.
При додаванні цукру пюре стане більш рідким, але при охолодженні злегка зажелірується. Агар підігрійте до розчинення, в каструльці вийде гель. Додайте в нього цукор. Цукру дуже багато, але при перемішуванні суміш стане рідшою. На середньому вогні при помішуванні підігрійте до кипіння, кип’ятьте хвилину або до температури 107°C.
Відставте з вогню. Поки сироп остигає, додайте в яблучне пюре білок і збийте на максимальних обертах. Повинна вийти густа майже біла маса. Вливайте сироп тонкою цівкою, заважаючи міксером, який потрібно перемкнути на найнижчу швидкість. Вилийте суміш у форму, застелену плівкою.
Оптимальна товщина суміші – 2 см (як у промислової пастили). Розмір форми 20х25-30 см. Дайте застигнути при кімнатній температурі протягом 5-6 годин. Посипте поверхню цукровою пудрою (від душі). Переверніть готовий пласт на дошку.
Знову присипте пудрою і наріжте дисковим ножем по лінійці на шматки шириною 2 см і довжиною 8 см.
Обваляйте їх гарненько в пудрі. І викладіть на решітку сушитися, на це піде 6-8 годин.
Готову пастилу, щоб уникнути пересихання, зберігайте в пакеті, або відразу з’їжте.
Пастила з яблук швидко. Рецепт пастили-зефіру з яблучного пюре швидко і смачно
Ще один відмінний спосіб приготування яблучної пастили. Тут нам знадобиться вже готове яблучне пюре в баночках і швидкорозчинний желатин.
Такий спосіб стане в нагоді, коли вам потрібно приготувати ніжний не сильно солодкий десерт. Але майте на увазі, що таке частування довго стояти не буде, тому тримати його треба тільки в холодильнику.
І з’їдати бажано в перший день. Але з цим зазвичай проблем не буває.
Складові:
- Пюре яблучне – 500 грам;
- Желатин – 20 грам.
Для рецепта нам знадобиться звичайне дитяче яблучне пюре. Пюре можна приготувати і самостійно. Але тут у нас питання саме приготування швидкого і смачного десерту. Засипаємо в 500 мл пюре 20 грам швидкорозчинного желатину. Перемішуємо і даємо час, щоб він почав набухати. Якщо суміш тепла, він розчиниться швидко, якщо ні, то її можна допомогти, поставивши на теплу парову баню.
Після того як желатин повністю розчинився, потрібно дати суміші охолонути до кімнатної температури. Збивати зефірки завжди в холоді. Так вони швидше стануть густішими, краще будуть тримати форму і бульбашки повітря всередині себе. Треба зробити на зразок парової лазні, але використовувати лід або дуже холодну воду. Тут, звичайно, потрібно дивитися, щоб зефір не застиг завчасно.
Візьміть якусь зручну форму, яка легко поміститься в холодильник. Використовуємо харчову плівку для застилання дна, щоб потім було легко відокремити від форми і нарізати. Переливаємо збиту суміш яблучного пюре, розрівнюємо і прибираємо в холодильник.
У холодильнику тримаємо до повного застигання. Потім можна легко вийняти з форми, нарізати на невеликі зручні кубики.
Залишиться тільки викласти на десертну тарілку. Таку пастилу можна подати окремо в якості швидкого десерту. Вона не дуже солодка, містить небагато калорій.
Перед подачею за бажанням можна посипати цукровою пудрою, але пам’ятайте, що так на зефір через деякий час почне з’являтися волога. Начебто все, що можна сказати про такий рецепт.
Сподіваюся, він вам сподобається своєю простотою та швидкістю реалізації. Смачного.
Пастила фруктова. Пастила з ароматом фруктів і меду
Фруктова пастила – це одне з незабутніх спогадів дитинства. Ми зростаємо, але часом хочеться повернутися в той незабутній час з запахом меду і фруктів. Спробуємо повернути годинник назад за допомогою сучасних рецептів давньоруської солодощі.
Історія виникнення пастили
Унікальне блюдо під назвою «пастила» відомо на Україні дуже давно, ще з 14 століття. За переказами, її придумали жителі коломийського регіону, і готувалася вона з яблучного або ягідного пюре. Ще одним обов’язковим компонентом пастили в старовину був мед, який в 19 столітті замінили на цукор. З 15 століття в пастилу стали класти яєчний білок: завдяки йому солодощі набували красивий білий колір.
Традиційно для виготовлення пастили використовували українську піч. Пасту з пюре, білка і меду наносили невеликим шаром на полотно, натягнуте на рами з дерева. Завдяки поступовому зниженню рівня тепла в печі пастила підсихала рівномірно. Коли перші шари були готові, наставала час вторинної просушування, яку здійснювали в ящиках з дерева вільхи, помістивши їх в піч.
За часів незалежності виготовлення пастили було поставлено на потік за рахунок промислових підприємств. Такі солодощі більше нагадували зефір. І хоча ми не проти часом побавитися магазинними варіантами, домашні пастилки, приготовані своїми руками, залишаються в ціні. Спробуємо приготувати!
Рецепти фруктової пастили – яблучна
Для приготування беремо солодкі яблука з кислинкою. Мед і цукор в цьому рецепті додавати не будемо: солодкість страви регулюється виключно смаком самих фруктів.
Яблука розрізати на кілька шматочків і видалити середину. Потім фрукти покласти в товстостінну чавунну каструлю і налити на дно 3 ложки чистої води. Накрити кришкою і варити 15 хвилин. Потім взяти толкушку і ретельно розім’яти яблука, після чого уварити на невеликому вогні до густої маси.
На деко розкласти лист пергаменту і викласти на нього пастилу тонким шаром. Духовку налаштувати на 100 градусів, трохи відкрити і сушити в ній пастилу до готовності. Готова солодкість повинна бути м’якою, не рватися і не ламатися, але і не липнути до рук. Після приготування її можна розрізати на смуги або згорнути рулоном і зберігати в скляній банці.
Сливова пастила з цукром
Для приготування знадобиться 3 кг слив, які успішно можна замінити іншими фруктами або ягодами (кавуни, дині), і 1 кг цукру. З плодів дістати кісточки і розрізати сливи навпіл. У розігріту до 200 градусів духовку поставити розкладені на деку сливи на 20 хвилин. Дістати фрукти, остудити і перемолоти в міксері до однорідної маси. Покласти цукор і перемішати.
На деко постелити пергамент, сформувавши по краях бортики, і викласти отриману фруктову масу шарів в 4-5 см. Сушити пастилу можна на повітрі або в духовці при температурі 60 градусів.
Пастила з смородини і яблук
Цей рецепт досить трудомісткий, але зате пастила виходить, як магазинна. Готувати будемо на основі, для якої знадобляться:
- 5 яблук;
- склянка цукру;
- столова ложка яєчного білка;
- трохи ваніліну;
- трохи цукрової пудри;
- для сиропу можна взяти 50 г смородинового соку або води, додавши в нього 0,15 кг цукру.
Також для цього рецепта потрібна буде заливка на основі желатину, яку можна приготувати з соку смородини (50 г) і 4 чайних ложок желатину.
Спосіб приготування:
- Яблука почистити, порізати на шматочки і просушити в духовці на деку протягом 20 хвилин. Температура в духовці при цьому становить 200 градусів.
- Яблука перемолоти міксером до стану пюре і відкласти 5 ложок.
- Засипати пюре цукром і поставити охолоджуватися.
- У пюре покласти пів-ложки білка і збити все разом міксером до отримання густої маси.
- Смородину обдати окропом, протерти через сито, щоб вийшов сік.
- Відлити від отриманого соку 0,1 л.
- У 50 мл соку смородини висипати желатин і залишити набухати.
- У другу половину соку висипати 0,15 кг цукру. Приступаємо до варіння сиропу. Як тільки він закипів, слід проварити ще 5 хвилин. Якщо капнути сироп в холодну воду, він повинен згорнутися кулькою.
- Сироп вилити в яблучне пюре і повільно перемішати.
- Для приготування заливки желатин потримати в посуді над плитою, поки він не нагріється (до 60 градусів).
- Заливку додаємо в отримане пюре і заважаємо міксером 2-3 хвилини.
- Суміш вилити в форму і поставити в холодильник на ніч. Коли маса застигне, посипати пудрою.
Тепер можна розрізати на шматочки і пробувати!
Готувати пастилу дуже легко навіть удома, у себе на кухні! Тому озбройтесь ложками, міксером, рецептом солодощі і вперед вершити кулінарні шедеври!
Фруктова пастила: калорійність, користь і шкода, рецепти приготування
Фруктова пастила буває найрізноманітнішою: яблучної, сливової, ягідної, з цукром, з медом або зовсім без цукру. Можна зустріти в продажу так званий лаваш-пастилу, а можна знайти ласощі у вигляді невеликих брусків. У чому користь такого популярного ласощі, як його приготувати в домашніх умовах? Відповімо на всі питання прямо зараз.
Щоб в холодну пору року насолодитися яскравим ароматом і смаком фруктів і ягід, багато заготовляють всілякі джеми або варення. А можна приготувати і інші ласощі, що дозволить не тільки згадати про літо, а й принесе якусь користь організму.
Звичайно, мова йде про фруктової пастили. Це популярне ласощі з неповторним смаком добре всім відомо з самого дитинства. На відміну від багатьох десертів пастила містить в собі не тільки цукор, а й корисні фруктові або ягідні пюре.
У чому ж користь цього улюбленого всіма десерту?
Як правило, пастилу виготовляють з яблук, слив або ягід. У складі таких фруктово-ягідних пюре є безліч вітамінів і елементів, які зберігаються навіть після того, як продукт буде готовий.
Користь такого десерту полягає в тому, що навіть невелика кількість пастили допомагає не тільки наситити організм вітамінами, а й відчути бадьорість і прилив сил.
Крім того, ласощі містять в собі фруктову клітковину, яка допомагає нормалізувати процеси травлення, очищає кишечник від токсинів і шлаків і бореться з запорами.
Дуже часто до складу пастили включають натуральний мед, замінюючи їм звичний цукор. Звичайно, від цього десерт стає не тільки смачним, але і корисним. Адже всім відомо, що натуральний мед містить в собі масу корисних речовин, які допомагають зміцнити імунітет, прискорюють метаболізм і нормалізують багато процесів в організмі.
В якості додаткового інгредієнта в пастилу часто додають натуральний пектин або ж агар-агар. Обидва інгредієнта є натуральними і несуть певну користь організму. Наприклад, пектин допомагає виводити важкі метали і токсини з організму. Агар-агар покращує роботу печінки і насичує організм йодом і іншими корисними елементами.
В середньому калорійність продукту складає 300-320 ккал на 100 грам. Тому, незважаючи на очевидну користь натурального продукту, його варто вживати в невеликих кількостях, дотримуючись рекомендовану дозу калорій в день. Надмірне вживання таких ласощів може привести до набирання ваги.
Агар-агар
Вживання такого продукту може завдати шкоди організму в тому випадку, якщо є деякі протипоказання. Наприклад, не можна вживати подібне ласощі людям, що страждають від цукрового діабету і ожиріння.
Також не можна вживати пастилу в разі алергії на певний вид фруктів або ягід і при індивідуальній непереносимості компонентів. Крім того, пастила не зможе принести користь у тому випадку, якщо продукт буде не зовсім натуральним.
Тобто, можна завдати шкоди організму, якщо в складі продукту є ароматизатори та інші шкідливі добавки.
На сьогоднішній день у продажу можна зустріти найрізноманітнішу пастилу. Є пастила ягідна, фруктова і навіть з овочів. Є десерт у вигляді невеликих брусків з горіхами, з легкої і пористою структурою, що нагадує зефір. А є пастила, яка продається в рулоні.
Якою б вона не була, головне, це натуральний склад без шкідливих добавок. Щоб поласувати максимально смачною і корисною пастилою, найкраще приготувати ці ласощі у себе вдома. Тим більше що приготування десерту не вимагає особливих знань і навичок.
Головне, підібрати перевірений рецепт.
- Почнемо з традиційного рецепту. Для приготування класичної пастили знадобиться дві склянки готового яблучного пюре. Для цього очищаємо яблука, розрізаємо на чотири частини і відправляємо в духовку. Як тільки плоди стануть м’якими, дістаємо і перетираємо через сито. Дві склянки фруктового пюре змішуємо з однією склянкою рідкого меду. Ретельно перемішуємо до отримання однорідної маси, розкладаємо на підготовлений лист і сушимо. Як правильно сушити пастилу, ми розповімо в кінці матеріалу. Замість яблук можна використовувати груші або сливи, а також зробити суміш кількох видів фруктів. Головне, дотримуватися пропорції.
- Для приготування іншого виду пастили знадобиться два кілограми солодко-кислих яблук, два яєчних білка і склянка цукру. Плоди моїмо, очищаємо, ріжемо на дольки і запікаємо в духовці до м’якості. Після перетираємо фрукти через сито, додаємо половину цукру і збиваємо до тих пір, поки маса не стане білою. В окремій мисці збиваємо білки, поступово додаючи решту цукру. Акуратно продовжуючи збивати, додаємо яблучну масу. Як тільки маса буде готова, викладаємо її на підготовлений лист шаром в один сантиметр. При температурі в 100 ° сушимо в духовці протягом шести-восьми годин. Готова пастила повинна стати приємного золотистого кольору і бути пружною. Перед подачею ділимо на брусочки і посипаємо злегка цукровою пудрою.
- Цілком можна зробити і не зовсім звичайну пастилу, використовуючи екзотичні фрукти. Таке ласощі припаде до смаку всім без винятку. Для цього знадобиться кілограм стиглих плодів ківі і сто грамів звичайного цукру. Плоди слід ретельно очистити, нарізати кубиками або часточками і за допомогою блендера перетворити в пюре. Додаємо в отриману масу цукор і ретельно збиваємо ще раз. Бажано збивати до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. В принципі, можна замінити звичайний цукор необхідною кількістю цукрової пудри. Солодкість можна контролювати самостійно.
До речі, якщо додати до цієї пропорції один великий перестиглий банан, то ласощі набуде ще більш насичений і незвичайний смак.
Висушити фруктове ласощі можна декількома способами. Можна розкласти фруктове пюре тонким шаром на піддон, який повинен бути попередньо застелений папером для випікання і злегка змазаний олією. Сушать на піддонах десерт протягом п’яти-семи днів на сонці.
Цілком можна сушити ласощі в духовці з відкритими дверцятами. Температура не повинна перевищувати 100 °. Процес сушіння триватиме від п’яти до восьми годин. Також можна скористатися електричною сушаркою для фруктів і овочів. Пам’ятайте: готова пастила не повинна прилипати до рук.
Зберігати десерт краще в скляній банці з щільною кришкою. Неправильне зберігання та зайва вологість можуть зіпсувати готовий продукт. Можна згорнути пастилу рулетом або нарізати невеликими шматочками. Перед зберіганням краще злегка пересипати шматочки цукровою пудрою.
Пастила: що це, рецепти Бєлєвської, коломенської і домашньої
Пастила – це справжнє українське ласощі. Його почали виготовляти в XIV столітті. Спочатку до його складу входили лише яблука і мед. За структурою пастила була подібна ірисці з тягучою консистенцією.
У XVI столітті яблучне пюре почали збивати з яєчним білком, завдяки чому десерт набув кремового відтінку і нагадував зефір.
Сьогодні виробляють фруктовий староруський делікатес за різними рецептами, радує своїм дієтичним складом.
Який смак і що входить до складу
Пастилу готували на основі пюре з кислих яблук. Додатковими компонентами були лісові ягоди:
- чорниця;
- брусниця;
- ожина;
- суниця;
- смородина;
- морошка;
- малина.
З тих часів в складі продукту практично нічого не змінилося, але виробники дещо вдосконалили технологічний процес. В якості підсолоджувача стали використовувати цукор, а для додання ласощам повітряної текстури – яєчні білки.
Бєлевська пастила заварна
Скільки калорій містить
У складі фруктового ласощі немає жирів, тому його вважають дієтичним продуктом для дорослих і дітей. Проте пастила не є низькокалорійним продуктом, оскільки її харчова цінність становить 305 ккал на 100 г, з них:
- вуглеводів – 80,4 г;
- білків – 0,5 г;
- жирів – 0 г;
Також до складу продукту входять вітаміни групи В, органічні кислоти і мінеральні речовини: залізо, фосфор, кальцій, калій і магній.
Які існують види
За технологією приготування розрізняють три види пастили:
- заварена – на основі спеціальної суміші, що складається з яблучного пюре і цукру;
- бесклеєва – з фруктового пюре і збитих з цукром білків;
- клейова – з додаванням агар-агар, патоки або пектинового сиропу.
Клейова пастила – відмінний вибір для людей, які стежать за своєю фігурою. Вона може бути яблучною, фруктовою та ягідною.
При виборі солодощів необхідно звертати увагу на склад продукту. Недобросовісні виробники часто додають ароматизатори, штучні згущувачі і консерванти. Розпізнати неякісні пастилки можна за неприродним кольором, який досягається при додаванні барвників.
смородинове ласощі
Умови зберігання
З давніх-давен пастила використовувалася не лише як дієтичний десерт, але й заготівля на зиму. Щоб вона довго зберігала свої смакові якості, необхідно слідувати інструкції:
- видалити крапельки сиропу і добре висушити корж;
- загорнути в марлеву тканину;
- помістити в скляну банку або пластиковий контейнер;
- в холодильнику можна зберігати не більше 6 місяців;
- в морозильній камері десерт, упакований в пергамент, може зберігатися до 1 року.
Не піддавати пастилу впливу прямих сонячних променів та зберігати в поліетилені з продуктами, які мають специфічний аромат.
Як приготувати в домашніх умовах
Пастилу можна приготувати як у вигляді торта, так і тонкого листа, який ще називають Левашов або смоква. До складу пастили можуть входити не тільки фрукти і ягоди, а й горіхи, кориця, кунжут, мак, кардамон та інші смакові добавки.
Простий рецепт пастили
Для приготування смокви знадобиться кілька продуктів, однак користі і приємних відчуттів від її вживання буде по максимуму.
Складові:
- Яблука – 1,5 кг
- Цукор – 0,3 кг
основа
Покроковий рецепт:
- Вимити яблука і розрізати на чотири частини.
- Видалити з плодів серцевину і шкірку.
- Викласти в глибоку каструлю, залити 50 мл води і довести до кипіння на слабкому вогні.
- Варити масу 20-25 хвилин, постійно перемішуючи вміст, поки воно не прийме густу консистенцію.
- Перетерти яблука через крупноячеисте сито або друшляк.
- Додати в пюре цукор і ретельно перемішати.
- Застелити деко пергаментом і викласти на нього фруктове пюре.
- Поставити корж в розігріту духовку до 70˚С-80˚С.
- Сушити протягом 6-8 годин, поки корж не стане твердим і глянцевим.
- Залишити остигати, після чого зняти з пергаменту.
Перед подачею смокви необхідно згорнути рулетом і розрізати на порційні шматочки. З огляду на кількість інгредієнтів, на виході виходить 3 рулони по 200 г.
Белевська яблучна пастила
Вона виглядає як торт з кремовою прошарком. Вперше органічний десерт почали готувати в Тульській області, використовуючи яблука сорту Антонівка.
Складові:
- Яблука – 2 кг
- Цукор – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукрова пудра – для прикраси.
Спосіб приготування:
- Вимити яблука, розрізати навпіл і очистити від серцевини.
- Викласти на застелений фольгою деко і запікати 40 хвилин при температурі 180˚.
- Перетерти готові плоди через сито або друшляк.
- Збити фруктове пюре за допомогою погружного блендера протягом 5 хвилин.
- Ввести в яблучну масу 50 г цукру і добре перемішати.
- Відокремити яєчний білок від жовтка і збити його з частиною цукру за допомогою міксера до утворення стійких піків.
- Ввести невеликими порціями білок в яблучне пюре і збивати близько 10 хвилин.
- Маса повинна збільшитися в кілька разів і щільно триматися на ложці.
- Відокремити від отриманої суміші 1/5 частину, яка буде використовуватися в якості крему для змащування коржів.
- Її необхідно прибрати в герметично закривається ємність і поставити в холодильник.
- Листи розміром 20х30 см застелити харчовою плівкою і викласти на них фруктово-яєчну масу товщиною не більше 2 см.
- Сушити яблучне ласощі в духовці слід 5-8 годин при температурі 70˚С з відкритими дверцятами, якщо немає функції обдування.
- Готові коржі остудити і зняти з пергаменту.
- Розрізати їх навпіл і змастити заздалегідь приготованим кремом.
- Скласти у вигляді торта і зверху присипати цукровою пудрою.
Пастила Більовська домашня
Процес приготування Бєлєвської пастили трудомісткий і вимагає не менше 10 годин вільного часу. Зате в результаті виходить ідеальний десерт для сім’ї, який володіє виключно корисними якостями.
Скільки коштує і де продають
Торгова марка ЕкоФермер пропонує пастилу з незвичайними смаками: гарбуза, м’яти, стевії, буряка, томату і базиліка.
Солодкість зі слив з додаванням кардамону і кориці
Музей «Коломенської пастили»
Музейна фабрика почала свою роботу в 2009 році. Вона розташована в невеликому давньоруському особняку поблизу Коломенського кремля і храму Миколи на Посаді. Туристам і гостям міста пропонується інтерактивна програма для ознайомлення з історією виникнення коломенської пастили. Тут можна побачити процес приготування ласощів за старовинним рецептом.
Коломенська пастила
Плодово-ягідна пастила – безпечна і корисна солодкість для дітей. Вона була офіційно визнана академією медичних наук і рекомендована для вживання в дитячих садах і школах.
Користь і шкода пастили для здоров’я
Правильне харчування стає все більш популярним. Люди, що стежать за своїм здоров’ям, приділяють велику увагу своєму раціону, намагаючись зробити його різноманітним і збалансованим.
А як щодо солодощів, адже існує думка, що солодке шкідливо? Насправді, існують і нешкідливі ласощі. До таких належить пастила. Якісний продукт складається з натуральних компонентів.
Шкода і користь пастили вивчені фахівцями дієтології, які надають детальну інформацію про цей продукт.
Різновид пастили і її склад
До складу ласощів спочатку входили ягоди, фрукти, мед (при бажанні). Суха ягідна або фруктова маса ставала тягучою, добре зберігалася.
Згодом класичний рецепт став зазнавати зміни. Яблучне пюре стали збивати з білком яйця. Вийшла повітряна маса кремового кольору. Таким чином стали отримувати зефір або суфле.
Як желюючі речовини використовуються агар-агар або пектин.
Різновиди пастили:
- клейова – робиться на основі агарного або пектинового сиропу, сама низькокалорійна;
- безклейова – використовується пюре яблук, білок і цукор, виходить повітряні ласощі;
- заварювана – на основі мармеладної фруктової, ягідної або змішаної цукрової маси, має в’язку структуру.
Корисні властивості пастили для організму обумовлені її хімічним складом:
- вітамін РР сприятливо впливає на роботу головного мозку, зміцнює стінки судин, має судинорозширювальну дію;
- вітамін В2 бере участь в процесі вироблення гормонів, еритроцитів, покращує обмінні процеси;
- залізо бере участь в процесі дихання, є каталізатором обміну кисню, запобігає розвитку анемії;
- калій запобігає розвитку атеросклерозу, виводить з організму шкідливі речовини, покращує роботу серця, наднирників та нирок, сприятливо впливає на стан волосся, нігтьових пластин;
- фосфор бере участь в обмінних процесах, запобігає розвитку депресивного стану, оскільки благотворно впливає на центральну нервову систему, його недолік веде до перебоїв в роботі щитовидної залози, нирок, розвитку артриту;
- натрій становить 0,9% людського тіла, його недолік веде до серйозних наслідків: порушення водного та сольового обміну, знижується вироблення шлункового соку, погано працює система травлення;
- магній присутній у всіх тканинах організму і кістках, тому грає важливу роль: при нестачі знижується імунітет, підвищується стомлюваність, дратівливість, погіршується стан волосся, шкіри;
- кальцій бере участь у будові кісткової тканини, запобігає розвитку хвороб опорно-рухового апарату, розсіяного склерозу.
Користь і шкода натуральної пастили для здоров’я
Завдяки багатому хімічному складу, ласощі робить благотворний вплив на дорослий і дитячий організм. Про це буде сказано далі.
Також важливо розглянути шкідливий вплив:
- висока калорійність: не варто захоплюватися тим, хто стежить за фігурою;
- великий вміст цукру: виключити вживання хворим на цукровий діабет;
- кислоти, присутні в складі, негативно позначаються на емалі зубів, рекомендується чистити зуби.
Що корисніше: зефір чи пастила? Відповідь на це питання неоднозначна:
- У зефір менше цукру, ніж у пастили. Відповідно, тим, хто контролює свою вагу, краще балувати себе зефіром.
- Пастила містить більше фруктового пюре, відповідно, більше корисних вітамінів і цінних елементів.
- Корисним буде той продукт, у якому використовується натуральний загущувач: агар-агар або желатин.
- Зефір, у якому присутні барвники, явно поступається пастили. Тому не варто спокушатися на красивий колір.
- Однаково корисні зефір і пастила домашнього виробництва, у них відсутні консерванти, стабілізатори та ароматизатори.
дорослим
Чим корисна пастила для дорослих:
- є тонізуючим засобом: солодка складова за допомогою ферментів перетворюється в енергію, яка необхідна протягом дня;
- мед збагачує організм необхідними цінними елементами;
- мікроелементи сприяють поліпшенню обмінних процесів;
- фруктова клітковина покращує процеси травлення, очищає організм від шлаків, виводить зайвий холестерин, усуває холестеринові бляшки;
- білок, присутній в пастили, є будівельним матеріалом для організму.
дітям
Хоча ця солодкість є натуральною, її не слід давати дітям до року. Маленький організм ще не готовий до перетравлювання такої їжі через нерозвиненість травної системи.
Давати рекомендується після основного прийому їжі. У віці після року можна дати спробувати перший раз маленьку порцію, дотримуючись правил введення нового продукту в меню малюка. Поступово можна довести до 40-50 г.
Це прекрасна заміна цукеркам і промисловим солодощам.
Користь для дитячого організму:
- підвищується працездатність, поліпшується мозкова діяльність;
- поліпшується обмін речовин і травлення, нормалізується мікрофлора кишечника;
- завдяки великому вмісту заліза запобігає розвитку анемії;
- поліпшуються захисні функції організму завдяки насиченню цінними речовинами.
Під час вагітності та лактації
У період вагітності та годування груддю жіночий організм стає більш вразливим і чутливим. Від раціону харчування мами залежить здоров’я дитини, тому існує ряд продуктів, які не рекомендовані до вживання. Пастили в цьому списку немає.
Крім названої вище користі, вона позитивно впливає на організм вагітної жінки або мами, що годує. Допомагає побороти тягу до солодкого: цукерки, булочки, печиво, шоколад містять вуглеводи, а ці солодощі дуже калорійні, що вплине на вагу жінки.
Надмірна вага загрожує проблемами в процесі пологів і негативно позначається на годуючій матері та її самооцінці.
Солодке необхідно жінці, оскільки сприяє виробленню серотоніну, гормону радості, підвищуючи стресостійкість організму, що важливо в даний період життя. Головне, щоб продукт був натуральним.
при діабеті
Вживання пастили і зефіру промислового виробництва заборонено при діабеті. Дозволяються лише продукти, випущені спеціально для діабетиків, які розташовані на спеціальних полицях в магазинах. Підсолоджувачі можуть бути хімічного походження: аспартам, ксиліт, сорбіт. Але переважно вживати продукти, в яких міститься стевія.
Допускається в невеликих кількостях домашня пастила (замість цукру використовуються натуральні цукрозамінники) або зроблена без солодкої складової.
при гастриті
Одним з правил харчування при гастриті є виключення солодощів. Але деякі все ж можна вживати, дотримуючись певних правил.
Зефір, будучи низькокалорійним продуктом, містить пектин, що сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, покращує мікрофлору кишечника. Він не викликає відчуття тяжкості в шлунку, може вживатися як при підвищеному, так і при зниженому рівні кислотності.
У складі якісного зефіру присутнє пюре з яблук, що також дозволяє його вживати при гастриті. Важливо, щоб продукт був без барвників.
Пастила, як і зефір, дозволена при гастриті. Вона містить пектин, фруктове або ягідне пюре. Важливо при покупці вивчити склад продукту: не повинно бути ароматизаторів, консервантів. Найкращий варіант – продукт домашнього виробництва.
Під час дієти
У бажанні знизити вагу часто доводиться відмовлятися від солодкого. Але при цьому страждає основний орган живлення – мозок. У зв’язку з наявністю почуття голоду нерідко падає настрій. Солодке активізує вироблення гормонів щастя. Пастила і зефір багаті на пектин. Рекомендується вживати не більше 30 грамів на день.
Як правильно вибрати пастилу
Важливо знати, що на смак впливає свіжість продукту. Термін зберігання в звичайних умовах у герметичній упаковці до 2-х місяців.
Найякіснішою пастилою вважається домашнього приготування. Якщо продукт купується в магазині, необхідно вивчити упаковку. У якісної пастили не повинні бути присутніми ароматизатори та барвники. Чим їх більше, тим неякісніший продукт! Якісна пастила має м’яку тягучу консистенцію, без плям, цвілі, ознак потрапляння вологи.
Кольорове ласощі, хоч і виглядає красиво, знижує свою якість через присутність барвників. Упаковка повинна бути прозорою, щоб бачити внутрішній зміст. Якщо продукт при розкритті липне до рук, покритий слизькою плівкою, він не зберігався належним чином і зіпсований.