Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Савойська капуста по формі схожа на білокачанну, проте вона має більш пухкий качан і тонкі гофровані листя. Савойська капуста – одна з найсмачніших і ніжних представників сімейства капустяні.

Її листя ніжніші і соковиті, ніж у білокачанної або червонокачанної капусти, смак м’який і солодкуватий. Савойська капуста користується популярністю не тільки у дорослих – діти з великим апетитом їдять її соковиті кучеряві листя.

Який хімічний склад?

Енергетична і харчова цінність продукту на 100 г:

  • 27 кілокалорій;
  • 2,0 г білків;
  • 0,1 г жирів;
  • 6,1 г вуглеводів, 2,3 г з яких – чисті цукри;
  • 91 г води.

Листя овоча є цінним джерелом клітковини і містять більше 3% неперетравлюваних волокон.

Зміст вітамінів на 100 г:

Савойська капуста: користь і шкода, фото

  • вітамін А – 0,05 мг;
  • бета-каротин – 0,6 мг;
  • вітамін Е – 0,2 мг;
  • вітамін К – 0,688 мг;
  • аскорбінова кислота – 31 мг;
  • вітамін В1 – 0,1 мг;
  • вітамін В3 – 0,3 мг;
  • вітамін В4 – 12,3 мг;
  • вітамін В5 – 0,2 мг;
  • вітамін В6 – 0,2 мг;
  • фолієва кислота – 0,8 мг.

Порція продукту масою 100 г містить більше половини добової норми споживання вітаміну К, поповнює нестачу вітаміну С і фолієвої кислоти.

Зміст мінералів на 100 г:

  • кальцій – 35 мг;
  • залізо – 0,4 мг;
  • магній – 28 мг;
  • фосфор – 42 мг;
  • калій – 230 мг;
  • натрій – 28 мг;
  • цинк – 0,3 мг;
  • мідь – 0,1 мг;
  • марганець – 0,2 мг;
  • селен – 9 мкг.

Качани також містять:

  • замінні і незамінні амінокислоти;
  • омега-3;
  • ефірні масла;
  • антиоксиданти (глутатіон, аскорбиген);
  • органічні кислоти.

Листя савойської капусти містять набагато менше ефірних гірчичних масел, ніж білокачанна капуста – це пояснює більш приємний солодкуватий смак овоча.

Користь і шкода для здоров’я

Савойська капуста: користь і шкода, фотоЧим корисна і які цінні властивості для здоров’я людей має качан:

  • підвищує опірність організму до вірусних інфекцій;
  • виводить зайву рідину і токсини;
  • покращує функції печінки;
  • зміцнює зір, запобігає ранньому погіршенню зорової функції;
  • підвищує тонус організму, надає сил і енергії;
  • допомагає боротися із застійними явищами в кишечнику.

Рекомендується споживати не більше 300 г капусти на день.

При надмірному споживанні продукт може викликати біль у животі, блювоту, діарею, а також загострення хронічних захворювань органів травлення.

Для чоловіків

Корисні властивості продукту для чоловіків:

  • профілактика простатиту і аденоми простати;
  • зміцнює м’язи;
  • підвищує фізичну силу і витривалість.

Продукт показаний чоловікам, які мають проблеми з потенцією. При регулярному вживанні овоча покращується кровообіг у малому тазі, що сприяє підвищенню чоловічої сили.

Продукт може заподіяти серйозну шкоду організму чоловіків. При переїданні капусти знижується засвоюваність йоду з їжі, що призводить до занепаду сил, зниження вироблення тестостерону і ослаблення м’язів.

Для жінок

Савойська капуста: користь і шкода, фотоКористь савойської капусти для жінок:

  • уповільнює старіння клітин;
  • запобігає передчасній втраті колагену клітинами шкіри;
  • заспокоює нерви, допомагає впоратися зі стресом і безсонням;
  • містить мінімальну кількість калорій, допомагає скинути вагу;
  • покращує стан шкіри і волосся;
  • знижує ймовірність утворення гормонозалежних ракових пухлин;
  • запобігає виникненню висипань на обличчі.

Існує думка, що капуста стабілізує гормональний фон жінки і підвищує шанси на успішне зачаття. При систематичному переїданні продукту жінка може зіткнутися з неприємними наслідками: ламкістю нігтів і волосся, погіршенням якості шкіри.

При вагітності

Савойська капуста дуже корисна для майбутніх матерів – продукт багатий речовинами, які забезпечують правильне формування плоду в перші місяці вагітності.

М’які соковиті листя стимулюють роботу кишечника, запобігають запорам і допомагають профілактиці гестаційного діабету. Більш того, продукт допомагає впоратися з печією.

Вагітним слід споживати овоч тільки в помірних кількостях, інакше капуста може викликати газоутворення, що призведе до зайвого тиску на матку.

При грудному вигодовуванні

Листя покращують якість грудного молока, не впливаючи на його смакові властивості завдяки низькому вмісту ефірних масел. Продукт покращує травлення і загальний стан матері та дитини.

При грудному вигодовуванні рекомендується термічно обробляти овоч перед подачею на стіл. Якщо мати надмірно вживає сирої капусти, це може підвищити ризик появи побічних ефектів у малюка, таких як біль у животі і здуття.

Для дітей

Савойська капуста: користь і шкода, фотоКорисні властивості продукту для дітей:

  • стимулює травлення, допомагає боротися із запорами;
  • запобігає розвитку короткозорості у школярів;
  • насичує організм вітамінами, надає профілактику простудним захворюванням;
  • покращує апетит.

Савойська капуста містить природні підсолоджувачі, що робить продукт ще більш привабливим для дітей. Приємний солодкуватий смак і цікавий вигляд дозволяють ввести цей овоч в щоденний раціон малюка.

В якості першого прикорму можна давати дитині відварені і розім’яті до стану пюре листя савойської капусти з 6-7 місяців. У свіжому вигляді продукт можна давати дітям з 2 років. Овоч може завдати шкоди організму дитини – при неконтрольованому вживанні викликає алергічну реакцію, болі в животі і метеоризм.

У літньому віці

Користь качанів після 60 років:

  • зміцнюють серце і судини;
  • допомагають знизити рівень холестерину в крові;
  • надають профілактику інфарктів і інсультів;
  • знижують ризик розвитку онкологічних захворювань;
  • допомагають боротися з цукровим діабетом;
  • розширюють судини, знижують артеріальний тиск.

Савойська капуста – вкрай корисний продукт для людей похилого віку. М’які листя не навантажують зношені органи шлунково-кишкового тракту, при цьому вітаміни і мінеральні речовини засвоюються максимально.

Переїдання савойської капусти в літньому віці може призвести до погіршення роботи щитовидної залози.

Протипоказання щодо вживання

Савойська капуста: користь і шкода, фотоНезважаючи на всю користь, продукт має ряд протипоказань:

  • хвороби щитовидної залози: гіпотиреоз, гіпертиреоз, аутоімунний тиреоїдит;
  • дефіцит йоду в організмі;
  • захворювання травної системи: виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, коліт, гастрит, панкреатит;
  • індивідуальна непереносимість;
  • мочекам’яна хвороба;
  • метеоризм.

Савойську капусту також не рекомендується вживати в період відновлення після операцій.

Застосування

У народній медицині

Культуру використовують для лікування і профілактики захворювань:

  • авітаміноз;
  • запальні хвороби ротової порожнини;
  • запори;
  • хвороби суглобів;
  • атеросклероз;
  • цукровий діабет;
  • серцево-судинні патології.

Савойську капусту успішно використовують для стимуляції апетиту і усунення головного болю.

У кулінарії

Савойська капуста: користь і шкода, фотоЗ савойської капусти готують різні страви:

  • лазаньї;
  • зрази;
  • шніцелі;
  • салати;
  • солянки;
  • борщі та супи;
  • омлети;
  • голубці;
  • запіканки.

Листя також використовують як начинку для рулетів, пирогів і вареників. Свіжа капуста як гарнір підходить до риби, птиці і різних видів м’яса.

У косметології

З м’яких зеленого листя готують маски для обличчя:

  • омолоджуючі;
  • очищаючі;
  • відбілюючі;
  • тонізуючі;
  • зволожуючі.

Продукт допомагає позбутися від висипань на обличчі, передпліччях і спині. Масаж крижаними кубиками з соку савойської капусти допомагає поліпшити колір обличчя, підтягнути шкіру, позбутися від мішків і синців під очима.

Чи сприяє схудненню?

Листя савойської капусти – відмінний дієтичний продукт, який сприяє позбавленню від зайвої ваги. Користь овоча для схуднення обумовлена його властивостями:

Савойська капуста: користь і шкода, фото

  • знижує засвоюваність вуглеводів, надає відчуття ситості;
  • очищає кишечник;
  • виводить зайву рідину з організму;
  • тартронова кислота в складі овоча уповільнює всмоктування цукрів, запобігає скачки глюкози в крові.

Качани містять мінімальну кількість ефірних масел і не розпалюють апетит. Навпаки, савойська капуста надає тривале відчуття насичення, притупляє відчуття голоду.

Капуста вважається продуктом з негативною калорійністю, тобто організм на її переварювання витрачає більше енергії, ніж може отримати. Савойська капуста не тільки не підвищує калорійність раціону, але і знижує кількість отриманих з їжі калорій.

Користь при схудненні принесе тільки свіжий овоч. Найкраще з’їдати листя в складі овочевого салату з невеликою кількістю рослинного масла.

Чим можна замінити?

Савойську капусту в страві можна замінити на інші види капусти:

  • білокачанну;
  • краснокачанну;
  • пекінську;
  • кольрабі;
  • листову.
  • В якості альтернативи для свіжих салатів і овочевих соків можна використовувати кольорову або брюссельську капусту, броколі.
  • Культура дуже цінна для здоров’я дорослих і дітей, однак перед введенням нового продукту в раціон слід переконатися у відсутності протипоказань, а також дотримуватися норм вживання.

Чим корисна савойська капуста і кому її потрібно їсти регулярно

Все про савойську капусту: користь, шкода, протипоказання

Савойська капуста – овоч, який відноситься до сімейства капустяних. Савойська капуста дуже схожа на білокачанну, тільки вона позбавлена твердих прожилок і володіє дуже ніжним смаком і унікальним ароматом.

Користь

Користь овоча в наявності вітаміну С. Вживання савойської капусти допомагає організму подолати перевтому, впоратися зі слабкою опірністю інфекцій і застуді. Продукт застосовують для приготування салатів, їм замінюють білокачанну капусту.

Користь овоча в вітаміні А. Страви, в яких поєднуються морква і савойська капуста, здатні наситити організм людини великою кількістю вітамінів.

Корисно! Ця суміш рекомендується на початку літнього сезону, оскільки її вживання є додатковим способом отримати рівний і красивий загар.

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Капуста такого виду багата кальцієм. Елемент відповідає за міцність зубів і кісток. Він допомагає тим, хто хоче скинути зайву вагу. Кальцій – важливий компонент людського організму. Його нестача призводить до порушення обміну білків, що погано впливає на настрій людини і апетит. Мінерал з савойської капусти дуже добре засвоюється.

Користь продукту полягає в властивості не перенасичувати організм людини жирами.

До складу продукту входить вітамін Д. Він є рідкісним компонентом. Цей вітамін сприяє профілактиці рахіту та інших обмінних захворювань, правильному формуванню скелета у малюків.

Користь продукту необхідна і дорослому організму. Вітамін Д є джерелом правильної реакції на світло сонця, обміну вуглеводів і білків.

Компонент сприяє хорошому самопочуттю і бадьорому стану людини, яке втрачається ним при вживанні бідної на вітаміни їжі.

До складу савойської капусти включено залізо, користь якого так необхідна здоров’ю людини. Мінерал є важливим для процесу кровотворення. Він забезпечує організм киснем, що є важливим для обмінних процесів.

Продукт має багато клітковини, користь якої так необхідна для здорового схуднення. Пару порцій салатів з капусти наситять організм потрібною кількістю клітковини.

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Користь савойської капусти в наступному:

  • захищає людський організм від канцерогенів;
  • позитивно впливає на функціонування нервової системи;
  • сприяє зміцненню імунітету;
  • уповільнює процес старіння клітин;
  • перешкоджає розвитку ракових пухлин, пригнічує їх ріст.

Крім простого шинкування овоча в салати, його можна гасити, запікати в запіканки і робити з нього начинки для звичайної і низькокалорійної закуски. Продукт прекрасно поєднується з м’ясними стравами і рибою.

Савойську капусту часто додають в страви зі шпинатом для збільшення в них кількості білків.

Для гасіння савойської капусти потрібно трохи часу. Овоч є смачною і соковитою начинкою для випічки і вареників. Застосовувати цей продукт для квашення не рекомендується. Користь овоча в його різноманітному і багатому складі.

Корисно! Цей вид капусти необхідний людям з цукровим діабетом.

Шкода

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Савойська капуста являє собою гарне поєднання здоров’я і приємного смаку. Люди, які мають конкретні захворювання, повинні відмовитися від цього продукту, оскільки він здатний завдати шкоди організму.

Вживання цього виду капусти може завдати шкоди тим, хто володіє її індивідуальною непереносимістю. Вона здатна проявитися у вигляді здуття живота і метеоризму. У таких випадках овоч слід вживати разом з кропом або зовсім відмовитися від нього.

Шкода овоча забезпечений людям з проблемами роботи щитовидної залози, шлунка і кишечника. Пацієнтам кардіолога вживати цей продукт заборонено. Причиною є ризик утворення газів і здуття, що створюють додатковий тиск на серцеву зону.

Шкода савойської капусти забезпечений людям, які дотримуються менш жирних рецептів або хочуть прибрати зайву вагу. Він полягає в тому, що овоч відмінно вбирає масла.

Калорійність

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Савойська капуста має низьку калорійність. У 100 г продукту знаходиться:

  • калорійність 28,2 ккал
  • вуглеводи 24,1 г
  • жири 1,1 г
  • білки 4,9 г

Протипоказання

Незважаючи на те, що савойська капуста володіє великою кількістю корисних речовин, деяким людям слід обмежити себе в застосуванні цього корисного овоча.

Вживання савойської капусти протипоказано тим, хто страждає від таких захворювань:

  • загострення виразок;
  • підвищеної кислотності шлункового соку;
  • гострого гастриту;
  • порушень функцій щитовидної залози.

Важливо! Овоч заборонено застосовувати післяопераційним хворим. Він викликає активне скорочення кишечника, що категорично заборонено людям, які перенесли операцію на черевній порожнині.

Харчова цінність

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Савойська капуста відрізняється високою харчовою цінністю і обов’язково порадує різноманітністю страв.

Компоненти в грамах:

  • зола 1,09
  • крохмаль 1,05
  • моно і дисахариди 3,82
  • вода 94
  • органічні кислоти 0,32
  • харчові волокна 0,31

Вітаміни та мінерали

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Овоч є повноцінним комплексом, що складається з мінералів і вітамінів, необхідних для обміну речовин, а також довгого і здорового життя людського організму.

Вітаміни в мг

  • РР (ніаціновий еквівалент) 0,799
  • С (аскорбінова кислота) 3,97
  • В9 (фолієва кислота) 1,03
  • В6 (піридоксин) 0,24
  • В2 (рибофлавін) 0,06
  • В1 (тіамін) 0,03
  • А 0,033
  • Бета-каротин 0,022
  • В3 0,62

Мінеральні речовини в мкг

  • алюміній 814
  • кобальт 3,2
  • бор 114
  • молібден 13
  • фтор 16
  • марганець 21
  • мідь 137
  • йод 2
  • цинк 29
  • залізо 48
  • сірка 1488
  • елемент хлор 4700
  • фосфор 3400
  • калій 23900
  • натрій 2000
  • магній 900
  • кальцій 1500

Завдяки своєму багатому складу, савойська капуста активно використовується в дієтичному харчуванні. Продукт слід включити в дитячий раціон. Адже він має прекрасні профілактичні та лікувальні властивості.

Савойська капуста: користь і шкода, застосування, фото

Савойська капуста сьогодні широко використовується в Європі. Вона славиться приємним ароматом і ніжним смаком, тому використовується для приготування багатьох страв.

Біологічний опис і поширення капусти савойської

Савойська капуста: користь і шкода, фото

Савойська капуста витримує стійкі заморозки до -8 градусів. Вона вважає за краще вологий ґрунт, однак непогано переносить посуху.

Овочева культура вперше була виведена в італійському графстві Савойя. Спочатку її вирощували тільки селяни. У XIX столітті кухарі стали віддавати савойській капусті більшу перевагу, ніж білокачанній.

Сьогодні овочеву культуру активно культивують у Нечорнозем’ї. В Україні вирощують звичайну капусту з зеленим листям, а також Ульмську з жовтим листям.

Застосування капусти

Савойська капуста застосовується для приготування різних страв.

Корисні поради:

  1. Сиру капусту смажити не можна. В іншому випадку вона стане несмачною і сухою. Спочатку савойську капусту необхідно відварити, відкинути на друшляк, дозволити воді стікати, і тільки потім смажити.
  2. Гасити овочеву культуру потрібно з невеликою кількістю оцту. Інакше вона стане дуже м’якою.
  3. Перед тим, як покласти капусту в бульйон, необхідно потримати її кілька хвилин у холодній воді.
  4. Нарізати овочеву культуру бажано перед приготуванням страви.
  5. У медицині.

Сік капусти савойської застосовується для приготування лікувальних напоїв і засобів. Він також використовується для боротьби з ожирінням.

Склад савойської капусти

На 100 г овочевої культури припадає близько 27 ккал.

Цінність харчова (на 100 г):

  • жири – 1,2%;
  • білки – 24,4%;
  • вуглеводи – 74,4%.

Овочева культура є низькокалорійним продуктом. Її вживання сприяє нормалізації ваги і поліпшенню метаболізму.

У савойської капусти більше жирів і менше клітковини, ніж в інших видах капусти. Вона багата біологічно активними компонентами, природним цукром і гірчичним маслом.

В овочевій культурі містяться мінеральні сполуки (калій, залізо, натрій, кальцій, марганець), аскорбінова кислота, білок, вітаміни (А, РР, Е, С, групи В), амінокислоти, природні антиоксиданти.

Корисні властивості і протипоказання до вживання капусти савойської

  • Корисні властивості овочевої культури обумовлені речовинами, що входять до її складу:
  • – уповільнює старіння клітин;
  • – підвищує імунітет;
  • – нейтралізує вплив канцерогенів на людину;
  • – нормалізує функціонування нервової системи.
  1. Спирт манніт – природний замінник цукру, завдяки якому овочеву культуру можна вживати при діабеті.
  2. Аскорбінова кислота сприяє підвищенню імунітету.
  3. Вітамін В сприятливо впливає на нервову систему, тому включення савойської капусти в раціон рекомендовано людям, які страждають підвищеною емоційною збудливістю.
  4. Марганець сприяє ефективному очищенню печінки від токсинів.
  5. Аскорбиген запобігає розвитку і активному зростанню ракових клітин.
  6. Тартронова кислота – необхідна для людей, які страждають надмірною вагою. Вона перешкоджає перетворенню вуглеводів в жирові відкладення.

Крім того, регулярне вживання овочевої культури:

  • сприяє поліпшенню процесу кровообігу;
  • мінімізує ризик серцево-судинних захворювань;
  • нормалізує травлення (савойська капуста легко і швидко засвоюється, тому є оптимальним продуктом харчування для людей похилого віку та дітей);
  • сприяє виведенню рідини з організму.
  1. Небажано вживати савойську капусту:
  2. – при порушеннях в роботі щитовидної залози;
  3. – при панкреатиті;
  4. – після операцій на грудині або в черевній порожнині;
  5. – при гастриті з підвищеною кислотністю;
  6. – при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту у фазі загострення.

народні рецепти

  • змішати по 100 мл соку редьки і савойської капусти з 20 г негустого меду;
  • засіб вживати вранці по 200 мл 1 раз на день.
  • змішати 30 г цукру з 250 мл соку капусти савойської;
  • напій вживати вранці.
  • приймати до їжі 150 мл соку капусти савойської 1-2 рази на день.
  • Засіб з горобини:
  • промити і нашаткувати 80 г капусти;
  • 50 г горобини промити, розім’яти і протерти через ситечко;
  • змішати компоненти з 20-30 г негустого меду;
  • вживати засіб протягом кількох тижнів.
  • Напій з настою лимона:
  • лимон і 3 зубчики часнику одноразово пропустити через м’ясорубку;
  • кашку залити холодною водою (500 мл) і залишити настоюватися;
  • настій процідити через добу;
  • 50 мл засобу змішати з 150 мл соку капусти і випити за 1 раз;
  • курс – 2 тижні.
  • Напій з настою кори дерев:
  • потовкти по 10 г сушеної кори берези, дуба і осики;
  • залити суміш окропом (300 мл) і залишити настоюватися;
  • через 4 години склад процідити і змішати з 120 мл соку капусти;
  • приймати засіб 2-3 рази на день по 80 мл.
  • Напій з меду:
  • нашаткувати 300 г капусти савойської, вичавити з неї сік;
  • змішати капустяний сік з 20 г негустого меду;
  • вживати напій пару раз на день по 80 мл;
  • курс – 1 місяць.
  • Напій з настою малини, оману, хмелю і подорожника:
  • потовкти 10 г подорожника, по 5 г листя малини, хмелю шишок і сушеного кореня оману;
  • 15 г складу залити окропом (200 мл);
  • суміш процідити, охолодити, додати 150 мл капустяного соку;
  • випити напій протягом дня;
  • курс – 7-10 днів.
  • Напій з настою м’яти, кропу і звіробою:
  • потовкти 15 г глоду (плодів), по 10 г м’яти (листя), пустирника (трави) і по 5 г кропу (зелені), звіробою (трави);
  • змішати рослинні компоненти між собою;
  • 10 г складу залити окропом (250 мл), потім процідити;
  • додати сік капусти (200 мл);
  • випити засіб за 1 день;
  • курс – 1 тиждень.
  • Напій з настою лікарських трав:
  • потовкти 15 г глоду плодів, по 10 г кореня валеріани і м’яти;
  • рослинні компоненти змішати між собою;
  • залити сировину окропом (200 мл) і залишити настоюватися;
  • через 15 хвилин рослинний збір процідити і охолодити;
  • засіб випити за 1 день разом зі 100 мл капустяного соку;
  • курс – 2 тижні.
  • Засіб з фруктів:
  • нашаткувати 100 г капусти савойської;
  • по 50 г ківі і грейпфрута очистити, нарізати;
  • змішати компоненти і додати до них 30 г негустого меду;
  • засіб приймати приблизно по 30-40 г хвилин за 30 до їди 2-3 рази на день.
  • Напій з трави чистотілу і настою кореня чорнобиль:
  • потовкти 20 г кореня чорнобиль, по 10 г кореня лопуха, календули квіток і чистотілу трави;
  • 10 г лікарської суміші залити окропом (250 мл) і залишити настоюватися;
  • години через 2-3 процідити настій, додати капустяний сік (200 мл);
  • засіб приймати 3-4 рази на день по 100-150 мл.
  • полоскати капустяним соком, змішаним з водою (в рівних пропорціях), ротову порожнину.

змішати по 100 г соку зеленої редьки і капустяного з 1 ч. л. негустого меду;

приймати засіб по 250 мл кошти за 40 хвилин до їжі 1 раз на день.

Савойська капуста фото

Савойська капуста: користь і шкода, фото
Савойська капуста: користь і шкода, фото

Цікаві факти про савойську капусту

  1. У савойської капусти в 2 рази більше білка, ніж у білокачанної.
  2. Нові сорти цієї овочевої культури здатні витримати морози до – 15 градусів.

Страви, до складу яких входить савойська капуста, дуже смачні. Овоч, який залишився після приготування, рекомендується зберігати в холодильнику 5-10 днів (в контейнері або під поліетиленовою плівкою).

Савойська капуста – унікальні цілющі властивості

Ми вирощуємо різні культури, кожна з яких має свої сорти та різновиди. Капусту білокачанну у нас знають усі, але от закордоном популярна не вона. Часто туристи відзначали, що салати, де в складі вказано знайомий овоч, більш ніжні, мають інший смак, ніж на Батьківщині.

У чому ж секрет рецептів? Його немає, справа в тому, що багато кухарів в Європі і Америці готують страви, де є савойська капуста. Дивно, але в нашій країні її практично не їдять і навіть не знають.

Ми вирішили виправити ситуацію і познайомити вас з новим смачним овочем, який принесе користь здоров’ю і урізноманітнює раціон.

Савойська капуста: користь і шкода, фотоНезвичайна фактурна капуста

Історія походження

Капуста, що зветься савойською, родом із сонячної Італії. Її вивели в герцогстві Савойя, і було це ще три століття тому.

Примітно, що овоч має в різних країнах свої назви, наприклад, в Польщі і Чехії савойську капусту звуть французькою, так як герцогство в 19 столітті стало входити до складу романтичною Франції.

Та й король просто обожнював овоч і завжди любив страви, де була дана капуста. Ходить легенда, що він навіть присвоїв своєму садівникові титул дворянина і завітав герб. На ньому були зображені два капустяних качана і лопати.

На замітку! На думку дослідників, назва капусти пішло від слова, яке в деяких країнах означає «голова». Звідки саме культура родом, сказати точно зараз не можна.

У нашій країні не так часто можна побачити салати, закуски і інші блюдо, де була б капуста даного різновиду. Але відкривши для себе овоч, можна не тільки зробити свій раціон більш різноманітним, але ще й отримати значну користь для здоров’я.

Якщо ви не знаєте, як виглядає савойська капуста, то вона прямо перед вами – на фото. Погодьтеся, що зовні качан майже не відрізняється від звичного для нас білокачанного виду. Але як можна помітити, листя овоча фактурні, а всередині він пористий.

Відрізняється капуста і тим, що зелень її ніжніша, легко пережовувати.

На замітку! Користь савойської капусти вже доведена вченими, мало того, вітамінів в ній більше, ніж у інших видів культури. А по вмісту рослинного білка навіть білокачанний побратим буде сильно програвати.

Савойська капуста в кулінарії

Ми часто боїмося чогось нового у своєму житті, будь то речі або продукти. Але ж тільки так ми можемо для себе відкрити все найкраще.

Що стосується капусти, яка стала сьогодні мотивацією для написання статті, то її можна купувати в магазині без побоювання.

Вона за смаком нагадує білокачанний вид, тільки ніжніше і приємніше по консистенції. Дуже добре підходить для харчування дітей і літніх людей.

У кулінарії савойська капуста застосовується дуже широко – її гасять, варять, смажать, роблять зимові закрутки, звичайно, їдять свіжою. Саме останній варіант для нашого здоров’я найкорисніший.

Ви можете зробити смачний салат, закуску або приготувати рагу, голубці, борщ, запіканки, використовувати для випічки. Дуже добре підходить савойська капуста для пісних страв.

Вона заповнює дефіцит елементів і вітамінів, але про це в наступному розділі.

Користь і шкода савойської капусти

склад овоча

Всі корисні функції продуктів можливі за рахунок їх складу. У савойської капусти багато вітамінів – А, С, РР, Е, D, група В. Є макро- і мікроелементи – калій, магній, кальцій, фосфор, залізо, цинк, йод, кобальт, бор, мідь, фтор, марганець.

Також в складі цукри, фітонциди, масла, рибофлавін, рослинний білок, грубе волокно – клітковина, каротин, ніацин, пектинові і зольні речовини, амінокислоти, метіонін. Є аскорбінова, фолієва, пантотенова кислоти, токоферол, піридоксин, филлохінон, бета-каротин, антиоксиданти.

Останні представлені в основному глутатионом, який допомагає нашому імунітету, нервовій системі. Також в складі є аскорбиген, про користь якого можна прочитати далі.

Порада! Якщо почати їсти овоч регулярно, то можна не тільки заповнити дефіцит необхідних речовин, але і значно поліпшити здоров’я і навіть схуднути.

Позитивний вплив на організм

Савойська капуста – корисні властивості:

  • вітаміни роблять нашу імунну систему міцнішою, вона протистоїть атакам шкідливих вірусів і бактерій;
  • антиоксиданти очищають організм від шлаків і токсинів, допомагають не старіти;
  • калій благотворно впливає на стан нашої серцево-судинної та нервової систем;
  • кальцій дає міцність кісток і скелету в цілому;
  • аскорбіген служить профілактикою онкології;
  • ряд компонентів у складі бореться з підвищеним тиском, тим самим савойська капуста необхідна гіпертонікам;
  • має сечогінний ефект, допомагаючи худнути, підтримувати здоров’я нирок;
  • клітковина в складі чистить організм, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • частина речовин допомагає спалювати жирові відкладення;
  • покращує стан при захворюваннях шлунка і кишечника. Сік п’ють при виразках, гастритах;
  • легко засвоюється, надає тонус і енергію, бореться з авітамінозом і занепадом сил;
  • виводить шкідливий холестерин, допомагає судинам;
  • стимулює роботу нервової системи;
  • марганець покращує роботу печінки і очищає її;
  • благотворно впливає на здоров’я очей;
  • знижує рівень цукру в крові, тим самим допомагає здоров’ю діабетиків. У складі є речовина, яка служить природним цукрозамінником;
  • покращує здоров’я і літніх, і дітей, і жінок у положенні.

Ось такі корисні властивості має савойська капуста, про яку багато хто навіть не знають.

Вся справа в тому, що цей сорт прийшов до нас приблизно в 19 столітті, тоді люди не надавали значення складу, про який вони просто не могли знати так, як знаємо зараз ми.

Для них важливо було практичне застосування, але хоч сорт і смачний, а для квашення він не підходить. Це зробило його непопулярним серед людей, хоча маринувати цю капусту можна вільно.

Якщо говорити про те, що овоч може допомогти схуднути, то тут важливо відзначити наступне. Савойська капуста має калорійність всього 28,2 ккал, що дуже мало.

На зниження ваги впливає і те, що в складі є клітковина, яка чистить організм, нормалізує обмін речовин. Але, вживаючи продукт зрідка і харчуючись неправильно, схуднути складно.

Ви повинні переглянути раціон повністю, більше рухатися і виключити всі шкідливі звички.

На замітку! Савойська капуста невибаглива і відмінно зберігається. Вона може спокійно витримувати мороз до -14 градусів. Виростити її можна на всій території країни.

Варто відзначити важливий момент – якщо ви йдете в магазин за савойською капустою, то вона не повинна бути твердою, а листя – пошкодженими. Також не можна купувати продукт, де є ознаки ураження паразитами, темні ділянки, гнилі плями. Це неякісні овочі, які не принесуть користі. Свіжа савойська капуста показана на фото.

Зберігати куплений продукт потрібно не більше 3-4 днів в пакеті або харчовій плівці, щоб капуста не втрачала вологи, при цьому використовувати холодильник.

Качани можуть лежати довго, але тільки в тому випадку, якщо були куплені пізні та середньопізні сорти, а ви, на жаль, не можете це знати при покупці в супермаркеті.

Те ж саме стосується і вирощування на своєму городі – якщо ви хочете зробити запаси савойської капусти на зиму, щоб вона зберігалася 4-6 місяців, то ніколи не висаджуйте ранні сорти. Можна купити «Уралочка», «Валентина», «ОВАС F1», «Мереживниця» для тривалого зберігання.

Негативний вплив на організм

Крім корисних властивостей савойської капусти, ми повинні розповісти і про шкоду, яка, хоч і рідко, але все ж трапляється. Капуста може викликати підвищене газоутворення, тому не варто вживати овоч в надмірній кількості.

Особливо це стосується маленьких дітей і вагітних жінок. Також потрібно бути обережними і тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо в гострій стадії.

Перед тим, як ввести в раціон новий продукт, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Не можна вживати і тим людям, які можуть мати індивідуальну непереносимість тих чи інших компонентів, схильністю до алергії на всі види капусти. Лікарі не рекомендують їсти овоч в період відновлення після операції. Забороняється також тим, хто страждає від неполадок в роботі щитовидної залози, гострої виразки, панкреатиту, сечокам’яної хвороби.

Секрети смачних страв з савойською капустою

Щоб ваш перший досвід приготування овоча не виявився негативним, врахуйте наступні важливі нюанси:

  • під час термічної обробки час приготування скорочують на 7-10 хвилин у порівнянні з капустою білокачанною, адже савойський вид м’якший і не має грубих прожилок;
  • щоб підкреслити смак страви, додають такі спеції, як орегано, майоран, базилік, імбир, аніс, а також ллють бальзамічний оцет;
  • савойська капуста дуже добре вбирає масло, тому варто бути уважними з дозуванням у свіжих салатах;
  • щоб листя не перетворилися в кашу під час гасіння, їх збризкують оцтом;
  • перед обсмажуванням овоч рекомендується бланшувати кілька хвилин.

Ось така незвичайна і дуже корисна капуста з далекого герцогства Савойського. У наш час ми можемо не тільки купувати нові види овочів, але й без проблем вирощувати їх на городі, забезпечуючи собі здоровий раціон.

Савойська капуста: користь і шкода для здоров’я, фото, застосування корисних властивостей в кулінарії та косметології

Савойська капуста є родичкою капусти білокачанної з сімейства хрестоцвітних, але з більш пухким качаном зеленого кольору. Вперше була вирощена в графстві Савойя, в Італії. В Україні відома з 19 століття, проте не стала популярною, незважаючи на високу морозостійкість і тонкий ніжний смак, оскільки швидко псується при зберіганні.

Листя у капусти гофровані, мереживні, пухирчасті, без жорстких прожилок. Кочан зверху світло-зелений, а всередині – жовтуватий.

При покупці потрібно звернути увагу на наступні чинники:

  • листя повинні бути свіжими і сухими, при натисканні злегка похрускує. Овоч з вологими листям слід рішуче відкласти в сторону, оскільки в такому стані він стає привабливим для різного виду цвілі;
  • кочан має бути тільки яскравого зеленого кольору. Цвілий або жовтуватий говорить про те, що овоч зіпсований;
  • кочан – міцний, пухкий, але важкий. Надмірна легкість є показником пустотілості.
  • Після покупки овоч зберігають у холодильнику, але не більше 7 днів.
  • Крім кочанних, є листові форми капусти, але вони не набули широкого поширення.

Склад, калорійність і харчова цінність

  1. Хімічний склад овоча унікальний і своєрідний.
  2. У ньому всі корисні речовини знаходяться у поєднаннях, найбільш сприятливих для повного засвоєння організмом, а саме:
  • вітамін C у формі аскорбігену в пов’язаному з нуклеїновими кислотами стані (білками). Аскорбіген є потужним протипухлинним препаратом, що перешкоджає розвитку в організмі чужорідних новоутворень та онкології. Він не руйнується при термічній обробці продукту;
  • піридоксин (вітамін B6) у поєднанні з кальцієм нормалізує роботу поперечно-смугастої мускулатури, в тому числі й серцевого м’яза;
  • хлорофіл і глютатион виконують роль антиоксидантів, зміцнюючи імунітет;
  • метілметіонін (вітамін U) – загоює виразки, в тому числі шлунково-кишкового тракту. Вітамін володіє антигістамінним, антисклеротичним впливом на організм;
  • маніт – шестиатомний спирт, замінює глюкозу (має солодкий смак), але не підвищує концентрацію цукру в крові.

У цьому сорті капусти містяться гірчичні масла, що володіють протизапальними, антибактеріальними властивостями, які проявляють високу біологічну активність, перешкоджаючи старінню організму.

Калорійність складає всього 28,1 ккал / 100 г.

Харчова цінність

нутрієнт Зміст в 100 г (г)
білки 1,3
жири 0,1
вуглеводи 6,2
грубі харчові волокна (клітковина) 2

Глікемічний індекс овоча дорівнює 15. Він відноситься до списку продуктів з низьким показником, дозволених у раціоні хворих на цукровий діабет.

Загальні корисні властивості для організму

  • Італійський овоч є чемпіоном серед усіх своїх родичів за змістом грубої харчової клітковини.
  • Вона, розбухаючи в кишечнику, вбирає, як губка, не тільки токсини і отруйні продукти метаболізму, а й надлишковий холестерин, який осів на стінках, швидко виводячи їх з організму.
  • Професіонали зі знаменитої медичної телепередачі більш детально розкажуть про корисні властивості капусти, правилах її зберігання та вживання:

до змісту ↑

  1. Цей сорт капусти особливо необхідний жителям мегаполіса, що живуть в напруженому ритмі.
  2. Речовини, що містяться в ній, заспокоюють і розслаблюють нервову систему, а також:
  • запобігають розвитку онкології;
  • усувають запори;
  • підвищують імунітет;
  • очищають печінку і кров;
  • активізують обмін речовин.
  • Овоч сприятливо впливає на всі органи малого тазу, в тому числі і репродуктивну систему, перешкоджаючи застійним явищам в цій області тіла.
  • У чоловіків при регулярному вживанні знижується ймовірність захворювання простатитом і серцево-судинними хворобами.
  • Жінкам капуста корисна в період критичних днів при рясних кровотечах, так як вона допомагає крові згортатися, зміцнює кровоносні судини.

до змісту ↑

Для вагітних і годуючих мам

Жінкам при вагітності продукт рекомендується, так як він:

  • допомагає правильному формуванню кісткової і м’язової тканини плоду завдяки високому вмісту кальцію і вітаміну B6;
  • усуває запори;
  • прибирає набряклість, володіючи сечогінною дією;
  • швидко очищає організм в період раннього токсикозу, скорочуючи його тривалість.

Годуючим краще вживати її у вареному або тушкованому вигляді. Вона підвищує вироблення молока, не є алергеном. У свіжому вигляді овоч при годуванні малюка грудьми варто уникати. Це може спровокувати у нього хворобливі коліки.

до змісту ↑

Дітям можна починати давати з півроку в вареному вигляді, протертим через сито, з молоком. Сирий салат з рослинною олією можна ввести в раціон після року.

Для малюків і дітей старшого віку капуста дуже корисна, оскільки вона:

  • стабілізує емоційний стан;
  • допомагає створити здорові харчові звички, знижуючи тягу до солодощів;
  • підвищує стресостійкість;
  • знижує ризик простудних і вірусних захворювань.

Дітям більше подобається свіжий хрусткий продукт у вигляді салату в поєднанні з іншими овочами, а не варений або тушкований.

до змісту ↑

У літньому віці

Савойська капуста особливо рекомендована людям зрілого віку через свої антиоксидантні, протиосклеротичні властивості. Продукт гальмує процеси старіння, зберігає здоров’я судин.

Клітковина виводить з кишечника «поганий» холестерин, активізує мляве травлення.

Гірчичні масла підтримують роботу імунної системи, зберігаючи природну мікрофлору шлунково-кишкового тракту, сприяючи загальному оздоровленню і омолодженню організму.

Нехай буде більше зелені на вашому столі!

Рекомендована і корисна капуста людям, що страждають такими захворюваннями:

  • на цукровий діабет;
  • гіпертонією;
  • вегето-судинною дистонією;
  • ожирінням.

Овоч прекрасно відновлює організм, насичуючи його вітамінами і мікроелементами після тривалих хвороб, дієт, інтенсивних фізичних навантажень.

до змісту ↑

  1. Незважаючи на величезну користь овочевої культури і її позитивний вплив на організм в цілому, продукт може завдати шкоди здоров’ю при неправильному вживанні.
  2. Не варто вживати людям з підвищеним згортанням крові, схильним до утворення тромбів, а також при:
  • гастроентериті;
  • подагрі і гострих артритах;
  • годуванні дитини грудьми;
  • сечокам’яній хворобі (овоч має сечогінну дію, може статися закупорка сечоводу каменем).

Випадки індивідуальної непереносимості та алергії не зареєстровані. Її не можна їсти в сирому вигляді разом з молочними продуктами. Це загрожує розладом травлення і метеоризмом.

Дієтологи не рекомендують поєднувати капусту з бобовими, так як пуринові основи, що містяться в останніх, можуть спровокувати утворення каменів при взаємодії з аскорбігеном.

до змісту ↑

Рекомендації по вживанню

Верхні зелені листя капусти найкраще їсти у вареному або тушкованому вигляді. З внутрішніх жовтуватих листочків бажано робити свіжий салат.

Мити перед використанням качан не потрібно. Перед цим можна просто зняти кілька верхніх листів. Потім весь качан:

  • поміщають на дві хвилини в киплячу підсолену воду;
  • виймають, обдають холодною водою;
  • розбирають на листя.

Після такої обробки капуста готова до приготування різних страв.

Їсти овоч можна кожен день при відсутності протипоказань. Найкраще це робити в обідній час або за вечерею, поєднуючи з іншими овочами і тваринними білками (рибою або м’ясом).

За один прийом можна з’їсти до 200 г овочу в свіжому або тушкованому вигляді. Більша кількість шкоди здоров’ю не принесе, але це може призвести до надмірного розтягування стінок шлунка.

до змісту ↑

Верхні зелені листя після бланшування протягом двох хвилин у гарячій підсоленій воді можна використовувати для приготування голубців, супу, запіканок та гасіння. З внутрішніх жовтуватих листя роблять салати або сирі начинки для пирогів і рулетів.

Савойська капуста з яйцем

  • Капусту дрібно нашаткувати, підсолити і розтерти руками;
  • підсмажити на вершковому маслі протягом 2 хв.;
  • посипати манкою, перемішати;
  • залити збитими яйцем.
  • Подавати гарячою з тертим сиром і зеленню.
  • На 500 г капусти потрібно:
  • 1 яйце;
  • ¼ ч. л. манки;
  • 10 г вершкового масла.
  1. Сіль, зелень і тертий сир – за смаком.
  2. салат
  3. Кремові внутрішні листя (300 г) нарізати соломкою, посолити, перемяти, залишити на 15 хв.
  4. Потім додати:
  5. Все перемішати, заправити 10 мл оливкової олії.

до змісту ↑

Овочева культура виводить з організму надлишковий холестерин, перешкоджаючи його відкладенню в жирове депо, а також сприяє спалюванню жиру, активізації обміну речовин.

Її з успіхом можна застосовувати при низькокалорійних дієтах, особливо білкових.

Для зниження ваги продукт включають в раціон три рази в день по 100-150 г у вигляді свіжих салатів у поєднанні з м’ясом або рибою. Це забезпечить надходження в організм усіх поживних речовин, прискорить розщеплення жирових відкладень.

до змісту ↑

У народній медицині

Для внутрішнього застосування віджимають сік для загоєння виразок, детоксикації, при авітамінозі і загальної слабкості.

Листя цілком використовують при лікуванні опіків і дерматитів. Для цього їх накладають на уражену поверхню у вигляді компресу на одну годину. Потім лист змінюють на свіжий. Процедуру повторюють до досягнення бажаного результату.

При виразці шлунка 50 мл свіжого соку змішують з водою в рівних пропорціях. П’ють вранці і вдень, за годину до їди.

Курс лікування – один місяць. Повторити його можна через два місяці.

від похмілля

  • 100 мл соку;
  • ½ лимона;
  • 5 г меду.

Лимон вичавити в сік, додати в мед і перемішати. Приймати тричі на день. Через годину після прийому рекомендується випити півсклянки гарячої води з медом.

до змісту ↑

У косметології

Капусту можна застосовувати в косметології, готуючи на її основі лосьйони і маски. Аскорбиген відбілює шкіру, сприяючи її ущільненню і омолодженню. Хлорофіл і глютатион нейтралізують надлишкові вільні радикали, звільняючи шкіру від токсинів і шлаків.

  • Лосьйон для проблемної шкіри
  • компоненти:
  • 50 мл соку;
  • 25 мл талої води;
  • 25 мл саліцилового спирту (можна купити в аптеці).

Змішати всі інгредієнти. Протирати обличчя після вмивання вранці і ввечері. Потім накладати зволожуючий крем.

  1. Лосьйон можна використовувати тільки для жирного і комбінованого типу шкіри з метою відбілювання, відлущування рогового шару і звуження пор.
  2. Маска для сухого типу шкіри
  3. компоненти:
  • два зелених листа;
  • 100 мл молока.

Відварити листя в молоці до м’якості. Протерти через сито. Масу накласти на очищене обличчя на півгодини. Змити теплою водою.

Якщо суміш для маски вийшла рідкою, то до неї можна додати ¼ ч. л. картопляного крохмалю.

Маска чудово живить і омолоджує шкіру, розгладжує дрібні зморшки, в тому числі під очима.

Leave comment