Сайра: користь і шкода, калорійність, як приготувати, фото і відео

Неможливо уявити українську кухню без рибних страв. Сьогодні в магазинах представлена величезна різноманітність морських мешканців у свіжому, замороженому, консервованому вигляді. З такого продукту можна приготувати дієтичні, повсякденні, святкові страви. Однією з поживних, цінних риб на столі є саме сайра.
Харчова цінність у 100 грамах свіжого продукту становить 206 калорій, з яких основну частину займає живильний білок, що відрізняється швидкою засвоюваністю – 19,7 г, а також жири – 14,2 г. Вуглеводи в складі повністю відсутні.
БЖУ (енергетичне співвідношення) в 100-грамовій порції свіжого м’яса – 24: 22: 0%.
Калорійність сайри змінюється в залежності від обраного способу термічної обробки, а також методу заготовки – копчення, маринування, соління. Так, сайра у власному соку містить 260 ккал, в маслі – 285 ккал.
Для дієтичного меню варто віддавати перевагу, зрозуміло, свіжомороженій рибі, а також відвареній, приготовленій на пару. З консервів підійде замаринована у власному соку.
Глікемічний індекс морепродукту дорівнює нулю. Вживання його в їжу не призведе до стрибка цукру в крові, при цьому позбавить від почуття голоду на тривалий час. За відгуками лікарів, сайру дозволено споживати людям з цукровим діабетом та зайвою вагою.
М’ясо сайри цінується не тільки за відмінні смакові якості, а й за користь для організму людини.
Завдяки багатому хімічному складу регулярне вживання м’яса здатне заповнити будь-який недолік мікроелементів, налагодити роботу внутрішніх органів.
Що входять до складу елементи:
- вітамін PP;
- вітамін E;
- йод;
- вітаміни B1, B2, B6;
- вітамін A;
- фосфор;
- магній;
- ненасичені жирні кислоти – Омега-3, Омега-6;
- залізо;
- кальцій;
- калій;
- вітамін D;
- натрій;
- хлор;
- сірка;
- молібден;
- хром;
- нікель;
- фтор.
В першу чергу варто відзначити високий вміст йоду – мінералу, якого найчастіше бракує жителям нашої країни. Він, у свою чергу, зустрічається виключно в морепродуктах. Так, завдяки йоду налагоджується робота щитовидної залози, регулюється гормональний фон, стабілізується вироблення гормонів.
Основна користь сайри для організму.
- Зміцнюється серцево-судинна система.
- Запускаються всі обмінні процеси – білковий, жировий.
- Поліпшується стан шкірного покриву, волосся, нігтів.
- Стінки судин стають міцнішими, в результаті чого знижується ризик утворення тромбів, холестеринових бляшок.
- Зміцнюється серцевий м’яз.
- Відзначається властивість розріджувати кров.
- Поліпшується функціонування репродуктивної системи.
- За рахунок вітаміну A продукт позитивно впливає на зір.
- Рекомендується при захворюваннях алергічної природи – астма, дерматит – за властивість знижувати частоту загострення.
- Налагоджується нервова система, тим самим позбавляє від депресії, дратівливості, стресу, поліпшується сон.
- Потужні антиоксиданти беруть участь у боротьбі зі старінням клітин.
- Є профілактичним засобом проти атеросклерозу, хвороби Альцгеймера, онкології.
- Відновне дію забезпечує повноцінне оновлення клітин.
- Прискорюється регенерація пошкоджених тканин, в тому числі загоєння шлункових виразок.
- Риба дуже корисна для вагітних жінок – входять хімічні елементи забезпечують нормальний розвиток мозку, зору у малюка.
- Підвищується рівень гемоглобіну в крові за рахунок високого вмісту заліза.
- Зміцнюється кісткова тканина.
- Є відмінним дієтичним продуктом (але тільки запечена, відварна, на пару) завдяки низькій калорійності, відсутності вуглеводів, високому відсотку поживного білка.
Лікарі виділили ряд протипоказань, при яких м’ясо сайри заборонено до вживання.
Перш за все варто відзначити індивідуальну непереносимість продукту. Деякі компоненти в складі можуть спровокувати сильну алергічну реакцію у людини. Тому краще всього перед включенням риби в раціон проконсультуватися з фахівцем, щоб уникнути несподіваних негативних наслідків.
Страви з морепродукту заборонені при наступних діагнозах:
- цукровому діабеті;
- ниркових захворюваннях;
- порушеннях у роботі підшлункової залози;
- проблемах з щитовидною залозою.
Щоб приготувати смачну і корисну страву з такою жирною риби, як сайра, важливо правильно вибрати продукт. Несвіже м’ясо, а також порушення правил зберігання і транспортування риби може завдати істотної шкоди організму людини.
Є кілька чинників, які свідчать про якість продукту, їх нескладно запам’ятати.
- Упаковка або пакет повинні бути цілими.
- На тушці немає явних пошкоджень, плям, жовтих патьоків.
- Присутній природний рибний запах.
- Відсутні домішки, ароматизатори.
Купуючи рибу в консервах, обов’язково дивіться на термін придатності і склад. Натуральний, якісний продукт не містить додаткових компонентів і ароматизаторів. До складу повинні бути включені тільки олія і сіль.
У кулінарії сайру використовують для запікання в духовці (у фользі, пергаменті), а також готують на пару, варять, смажать на олії. Вона ідеально поєднується з ароматними травами, прянощами. Крім того, в процесі копчення риба набуває гоструватий смак, який залежить від використовуваних спецій.
З риби також роблять холодні закуски, додають у салати, супи. Подають у якості основного компонента з гарніром з рису, гречки, пасти, картоплі. Незвичайними виходять бутерброди, пироги з сайри. Для приготування страв можна використовувати не тільки свіжу тушку, але і консервовану.
Сайра відмінно поєднується з наступними продуктами:
- цибуля ріпчаста / зелена;
- часник;
- кріп, петрушка, кінза, лавровий лист;
- овочі свіжі / мариновані;
- чорний перець, коріандр, кмин;
- яйця варені;
- Мал;
- тверді сорти сиру;
- лимон / лайм;
- картопля;
- морква;
- капуста свіжа / квашена;
- майонез;
- рослинна / вершкова олія.
Сайра – вельми поширена риба в кулінарії. Завдяки своїм смаковим якостям заслужила популярність як у повсякденному, так і в святковому, вишуканому кулінарії.
З цього морського продукту виходять поживні страви, що відрізняються особливим ароматом, особливо в поєднанні зі спеціями. Високе вміст вітамінів, мінералів і жирних кислот чинить благотворний вплив на організм людини.
Використовуючи в приготуванні якісну, свіжу рибу, ви будете спокійні за своє самопочуття.
Про те, яка користь сайри, дивіться в наступному відео.
Риба сайра – все, що потрібно знати
Сайра – хижа риба, що мешкає в Тихому й Атлантичному океанах, з сімейства макрелещукові. Володіє важливим промисловим значенням, адже в ній є безліч корисних мікроелементів. Популярна у вживанні в їжу через смачне м’ясо, невисоку вартість і простоту в приготуванні. Часто використовується в консервуванні.
Сайра: що це за риба
Сайра має видовжене тіло з подовженою головою. Сплутати її з іншими видами складно. Це середньорозмірна риба з довжиною тіла не більше 40 сантиметрів і вагою до 150 грамів. Нижня частина виглядає сріблястою, верх – темний. Луска на боках сайри відливає синявою або зеленуватим відтінком, дрібна і легко обсипається. Плавець на спині зміщений ближче до хвостового.
Два підвиди, які потрапили в сімейство, мають невеликі зовнішні відмінності. Атлантичний вид має більш витягнуту нижню щелепу, ніж далекосхідний. Рильце має загострення до кінця – це спрощує захоплення видобутку. У її раціон входить різноманітний зоопланктон – ракоподібні, ікринки інших риб.
В основному ця риба віддає перевагу плавати в верхніх шарах води; при похолоданні опускається на 60-метрову глибину. Є стайною і в певні життєві періоди утворює величезні, щільні скупчення, що полегшує її упіймання дрифтерними мережами або іншими пастками. Середня тривалість життя сайри – близько 5 років.
«Мінеральні складові, витягнуті з луски цієї риби, використовуються у виготовленні губної помади.»
Тихоокеанська
Відноситься до мігруючих істотам. Може здійснювати міграції на тисячі кілометрів, щоб провести зимовий період у водах південної Японії. У теплу пору перепливає в північні області і водиться біля острова Сахалін і Камчатки.
Нерест починається на самому початку березня. Еліпсоподібні ікринки мають у верхній частині кілька клейких відростків, за описом схожих на нитки. Розвиток личинок відбувається у водній товщі. Сама ікра кидається на водорості. Самка сайри може відтворити до 20 тисяч ікринок – кількість залежить від розміру самої риби.
Далекосхідна
Цей вид відрізняється від попереднього більш подовженою нижньою щелепою. На цьому їх відмінності закінчуються. Поведінка, розміри, спосіб життя і зовнішній вигляд у двох видів дуже схожі.
Де живе
За описом іхтіологів не любить і не запливає в холодні води. Водиться в помірних і субтропічних зонах Тихого та Атлантичного океанів, розташованих у північній частині планети.
Її можна зустріти від узбережжя Азії до Америки. Живе в українських territorial waters; ця риба зустрічається в Охотському і Японському морях, а також у океані біля Курил.
Коли настають холоди, сайра пливе на зимівлю в тепле Японське течії. Глибше 250 метрів не занурюється.
До якої родини належить
Все сімейство промислових макрелещукових риб колективно називається сайра. У сімейство Scomberesocidae входять 2 роди:
- Макрелещука (Атлантична).
- Сайри (Тихий океан).
Рід Сайра включає в себе 2 види – Cololabis saira, відкритий в 1856 році, і Cololabis adocetus. Перший вид і називається тихоокеанська сайра.
Напівофіційно розділяється на азіатську і американську групи без будь-яких відмінностей. Скоріше за все, таке поділ на групи викликане географією місця проживання.
Хімічний склад сайри
За хімічним складом ця риба багата поживними речовинами, вітамінними компонентами і різними мінеральними речовинами. З них можна відзначити такі:
- макроелементи: фосфор і кальцій, калій, хлор, магній, сірка і натрій;
- мікроелементи: хром, залізо, молібден і нікель;
- вітаміни: кальциферол (B, D), ретинол (A), токоферол (E), нікотинова кислота (PP), вітаміни групи E;
- ненасичені жирні кислоти: елементи омега-3, омега-6 і 9.
Натуральний склад м’яса сайри – це легкозасвоюваний білок (19,5 грама на 100 г продукту) і жири (14,1 г / 100 г). А ось різних вуглеводів немає зовсім, що характерно для багатьох видів риб. Пропорційність жирів до білків може варіюватися в різні боки залежно від віку риби, температури води, а також пори року і місця, де її виловили.
Особливо цінно в сайрі наявність ненасичених жирних кислот, таких як омега-3, 6, 9, і нікотинова кислота об’ємом 3,25 міліграм. Такої кількості вітаміну PP – це ¼ від добової норми людини. Корисною в цій рибі також є таурин. Дана амінокислота збільшує інсулінові властивості і сприяє прискореній виробленню і виходу жовчі.
Омега-6 і 9 плавляться вже при 30 градусах за Цельсієм. Значить, потрапляючи в кров, вони діють як природні щітки. Рухаючись по судинах, вони очищають їх від відкладень холестерину, виступаючи профілактичним засобом від хвороб серця і судин. А враховуючи, що в рибі велика кількість поліненасичених кислот, при її вживанні загальний потік крові збільшується. При систематичному вживанні сайри нормалізується артеріальний тиск, адже в роботу включаються навіть найтонші капіляри.
«Зміст у філе риби поряд з кальцієм вітаміну D допомагає зміцнити кістки скелета.»
Ще одним цінним компонентом у сайрі є антиоксиданти. Вони сприяють підвищенню гемоглобіну, що призводить до нормальної формули крові. М’ясо також має властивості антидепресантів, надаючи стимулюючу дію на гіпофіз, виробляючи ендорфіни і серотонін.
Консервована сайра: у чому користь
Будучи промисловою рибою, велика її кількість йде на консервацію. Консервований, готовий до вживання продукт складається з:
- м’яса риби холодного копчення;
- різноманітності спецій;
- прянощів;
- додавання консервантів.
Дієтологи рекомендують, якщо у вас є вибір між свіжою сайрою і консервами, вибрати перше і приготувати її самостійно. Однак тривала термічна обробка не робить негативного впливу на рибні консерви. Температурна обробка знижує кількість мінеральних речовин і вітамінів у м’ясі, але в результаті вони зберігаються в значній кількості.
Макроелементи також зберігаються, а антиоксиданти вивільняються по максимуму, коли відбувається нагрівання і тривала термічна обробка. З цієї причини консерви з сайри поряд з натуральною однаково корисні для людського організму.
З плюсів консервування відзначається, що піддаючись термообробці, в рибі нейтралізуються патогенні бактерії і шкідливі мікроорганізми, які утворюються під час її виробництва. Це стосується, зокрема, такої інфекції, як ботулізм. Ці бактерії виробляють смертельно небезпечні для людини токсини, а при нагріванні вони гинуть.
«Купуючи рибні консерви, рекомендується звернути увагу на присутність такої позначки як «C20» – це ознака низькоякісної продукції.»
Консервована сайра – самодостатній морепродукт, наділений великою поживною цінністю. Вона може вживатися людиною без додаткових дій і обробки.
Енергетична цінність | |
калорійність | 204,9 ккал |
білки | 19,5 г |
жири | 14,2 г |
мікроелементи | |
Залізо | 0,6 мг |
хром | 55 мкг |
молібден | 4 мкг |
фтор | 430 мкг |
нікель | 6 мкг |
макроелементи | |
кальцій | 285 мг |
фосфор | 220 мг |
калій | 285 мг |
магній | 20 мг |
натрій | 100 мг |
хлор | 165 мг |
сірка | 195 мг |
вітаміни | |
PP | 3.237 мг |
Кількість кілокалорій може змінюватися в залежності від методу приготування і додавання олії та інших складових страви. Наприклад, копчена сайра на 100 грам міститиме 276 ккал, смажена – 204, законсервована в своєму соку – 261, а відварна – 134 ккал.
Шкода і протипоказання
Загальних протипоказань для вживання риби немає. Тут має місце лише індивідуальна непереносимість і заборона для людей, які страждають на гемофілію.
Сайра не відноситься до дієтичних продуктів через високу калорійність. Це слід враховувати особам, які страждають від надлишку ваги і бажають пройти курс дієти. Зайва вага не є протипоказанням. У правильних кількостях вона дуже корисна, а активізуючі речовинний обмін кислоти омега-3 можуть навіть допомогти в схудненні.
У зоні ризику залишається людський фактор. Це може бути неправильне зберігання риби, її недобросовісне очищення та неякісна обробка. Ці фактори можуть негативно вплинути як на саму якість готової продукції, так і на здоров’я вживаючого. Використання недобросовісними виробниками низькоякісної олії позначається на функціонуванні печінки.
Підвищений вміст солі в консервованій рибі може вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи та жовчного міхура. При діагностованих захворюваннях, пов’язаних з цими органами, консерви бажано вживати в малих дозах і лише за дозволом лікаря.
«У консервованій рибі солі вдесятеро більше, ніж у свіжій. Це вдвічі перевищує добову норму споживання солі для людини.»
Як вибрати сайру
При виборі свіжої риби слід її уважно оглянути. Вона повинна мати синьо-зелений відтінок луски. Жовтий колір говорить про неодноразову заморожування. Сайра, покрита слизом, є несвіжою і ймовірно вражена бактеріями. Зябра повинні бути яскравого червоного кольору. Не зайвим буде понюхати рибу, щоб упевнитися в її свіжості.
Купувати консерви слід за:
- тара. Банка не повинна мати ушкоджень, бути цілою;
- термін виготовлення і зберігання. Ці дані обов’язково повинні бути видавлені на банці;
- етикетка. Вона повинна містити інформацію про всі інгредієнти та склад консерви.
Висновок
Користь від вживання в їжу сайри значно перевищує можливу шкоду. Ця риба – вкрай цінний продукт для людини. Вона – джерело великої кількості вітамінів, макро- і мікроелементів, а також різних мінералів. Усі ці речовини запобігають розвитку певних хвороб. Корисні властивості не втрачаються при різних видах її обробки.
Риба сайра: як вибрати, калорійність, властивості, користь
Риба, як продукт харчування, має високу поживну цінність, а тому в раціоні людини займає важливе місце. На загальному фоні всієї рибної промисловості вигідно виділяються океанічні риби, всі корисні властивості яких важко перерахувати. Помітним представником особливо цінних видів риб є сайра.
Опис зовнішнього вигляду
Сайра – океанічна стайна риба, що мешкає у верхніх товщах води, що визначає її високу значимість в рибному промислі. Тіло сайри витягнуте, в довжину від 25 до 40 см, поступово стоншується до хвоста. Луска, що покриває тіло, дрібна, сріблясто-сірого кольору з боків і темного синьо-зеленого кольору на спині.
Вага в середньому – 180 г. Чи знаєте ви? Наукова назва сайри – «Cololabis», в перекладі з грецької означає «короткі губи», що не до кінця відображає її непропорційно великі губи. Голова довга, пропорційна тілу, з помітно висунутою нижньою щелепою. Спорідненість з сімейством макрелещукових визначає наявність у риби поздовжніх хвостових плавців – спинного і анального. При цьому спинний плавник кілька зрушений до хвостового і доповнений п’ятьма або шістьма дрібними плавниками. Хвостовий плавець має виражену глибоку виїмку. Зовнішній вигляд тихоокеанської і атлантичної сайри трохи різний і полягає в ступені зміщення нижньої щелепи – у атлантичної сайри, у порівнянні з тихоокеанською, нижня щелепа більш виражено видвинута.
Склад і харчова цінність
Висока цінність сайри пояснюється багатим хімічним складом при низькій калорійності, що робить її незамінним джерелом корисних речовин, особливо при дотриманні дієт.
Харчова цінність 100 г продукту:
- повноцінні легкозасвоювані білки – 19,5 г;
- насичені і ненасичені жири – 14,1 г;
- прості і складні вуглеводи – відсутні.
Калорійність 100 г продукту – 204,9 ккал. Важливо! У порівнянні з прісноводними видами риб сайра перевищує показники за вмістом корисних речовин. Хімічний склад представлений:
- вітамінами: А (ретинол), група В, Д (кальциферол), Е (токоферол), РР (нікотинова кислота);
- мікроелементами: залізо (Fe), нікель (Ni), фтор (F), хром (Cr), молібден (Mo);
- макроелементами: кальцій (Ca), магній (Mg), натрій (Na), калій (K), фосфор (P), сірка (S), хлор (Cl).
Вживаючи сайру, організм поповнюється основною частиною добового запасу вітамінів і мінералів, а харчова цінність забезпечує високий запас енергії для активного дня.
Корисні властивості
Сайра, як і будь-який інший представник водного світу, є безумовно корисним продуктом, головна особливість якого пояснюється вмістом поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6.
Ці жири організм не виробляє самостійно, тому риба – чудове джерело поповнення цих речовин.
Корисні властивості сайри, завдяки високому вмісту речовин в хімічному складі, полягають у широкому спектрі дій на всі системи організму:
- ненасичені жири, знижуючи рівень «поганого» холестерину, очищають судини, завдяки чому покращують роботу серцево-судинної системи. Володіючи антиоксидантними властивостями, попереджають передчасне старіння і розвиток онкологічних захворювань;
- вітаміни, стимулюючи систему кровотворення, покращують якість крові, регулюють обмін речовин, зміцнюють кісткову тканину, підвищують пружність шкіри і забезпечують хороший стан волосся;
- мінеральний склад попереджає розвиток анемії, зміцнює імунну систему та має загальну протизапальну дію.
Це цікаво: Народні загальнозміцнюючі засоби
Крім того, високий вміст амінокислоти таурин забезпечує захисну дію на клітини печінки, сприяє виробленню жовчі і, відповідно, виробленню інсуліну, що особливо цінно для людей з діабетом.
Консервована риба: в чому користь
Риба – універсальний продукт на кухні. Її можна варити, тушкувати, смажити, коптити, сушити, а також використовувати не тільки в якості основного блюда, але і в якості начинки в закусках або у випічці. Безпрограшним варіантом є консервована сайра.
Про користь свіжої риби ніхто не сперечатиметься, але яка користь може бути від консервованої риби? Всім відомо, що тривала термічна обробка «вбиває» всі корисні речовини в складі продукту, але ця властивість не належить до рибних консервів. Чи знаєте ви? Мінеральні елементи, витягнуті з рибної луски, використовують у виробництві губних помад.
Безумовно, термічна обробка знижує концентрацію вітамінів і мінералів у складі риби, але в кінцевому залишку вони знаходяться в максимальних кількостях. При консервації всі вітаміни і мікроелементи зберігаються, а антиоксиданти досягають свого максимуму при нагріванні і тривалій тепловій обробці.
Тому сайра, не тільки натуральна, а й консервована, несе велику користь для організму. Ще однією важливою перевагою рибних консервів є той факт, що проходячи тривалу теплову обробку, знищується вся патогенна мікрофлора і небезпечні мікроорганізми при консервації. А це, перш за все, стосується такого інфекційного захворювання як ботулізм. Токсини, що виробляються бактеріями, несуть смертельну загрозу здоров’ю людини, але при високих температурах гинуть. Варто також згадати про те, що рибні консерви, несучи в собі високу живильну цінність, є самодостатнім продуктом, готовим до вживання без будь-якої додаткової обробки. Важливо! При покупці рибних консервів варто звертати увагу на наявність маркування «С20» на жерстяній банці – це показник того, що продукт низької якості.
Протипоказання і шкода
Вираз Гіппократа «Все добре, що в міру» – істинно і щодо вживання рибних консервів. У помірних кількостях такий продукт не несе загрози здоров’ю людини, але проявляти обережність все-таки варто.
Як і будь-який інший продукт виробництва, порушення в дотриманні технологій несуть шкоду для організму людини. Сюди ж можна віднести і несумлінність виробника щодо термінів виготовлення і придатності продукту.
Також завжди існують ризики того, що сировина (сира риба) неправильно зберігалося, неякісно очищалося і оброблялося для виробництва, що істотно позначається не тільки на якості продукту, але і на наслідки після його вживання.
Найчастіше, в залежності від виробника, для виробництва сайри в олії використовується рослинне масло низької якості, що може позначатися на роботі важливого людського органа – печінки. Рибні консерви містять велику кількість солі, тому завдати шкоди можуть при порушеннях в роботі:
- серцево-судинної системи, особливо при артеріальній гіпертензії;
- хворобах печінки і жовчного міхура;
- шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
Важливо! Кількість солі в рибних консервах в 10 разів більше, ніж у свіжій рибі, що в 1,5 рази перевищує добову потребу організму.
Тому людям з діагностованими захворюваннями серця, печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту вживати в їжу рибні консерви рекомендовано малими порціями в виняткових випадках і тільки після консультації з лікарем.
Прямим протипоказанням до вживання сайри є індивідуальна непереносимість продукту.
Це цікаво: Козине молоко: корисні властивості та протипоказання
Як вибрати гарну рибу
При виборі рибних консервів, в тому числі і сайри, необхідно керуватися основними правилами вибору:
- повинна бути акуратно наклеєна етикетка з читаним складом, де на першому місці вказується вид сировини (риби або рибних відходів), з якого виготовлений продукт;
- жерстяна банка повинна бути без вад і пошкоджень з легко помітною, видавленою за напрямом «зсередини-назовні» або промаркірованій лазером датою виробництва і кодом асортименту продукції;
Важливо! Обов’язкова наявність на кришці промаркірованій або видавленою букви Р, що є вірною ознакою того, що в якості сировини використовувався натуральний рибний продукт.
- при розтині банки перед вживанням увагу варто звернути на колір (м’ясо повинно бути світлим, без темних плям) і запах консерви. При найменших підозрах на неякісний продукт рибні консерви вживати не варто.
Купити свіжу сайру в нашій країні навряд чи вийде, але при покупці свіжомороженої важливо звернути увагу на такі властивості:
- льоду (глазурі) не повинно бути багато;
- проглядає натуральний, без жовтизни, колір тушки;
- рівна, що не пом’ята тушка;
- наявність заводських маркувань на упаковці.
Дотримання цих умов при покупці допоможе вберегти самих себе від отруєнь і кишкових розладів.
Правила зберігання
Термін зберігання герметичній рибної консерви – не більше 2 років від дати виробництва. Зберігати бажано в холодильнику з дотриманням зазначеного на етикетці температурного режиму. Якщо банку з рибними консервами розкрита, то зберігати такий продукт можна тільки в холодильнику, але не більше 24 годин. Буде цікаво дізнатися – як смачно приготувати морського окуня, і юшку з свіжої риби.
При розтині рибні консерви рекомендується витягувати в скляний посуд, не допускаючи таким чином хімічних окислювальних реакцій металу при контакті з повітрям. Термін зберігання свіжої риби в морозильній камері може досягати і року, за умови, що температура нижче 0 ºС і не піддається частим коливанням.
Чи знаєте ви? Чим вище жирність сорти риби, тим менший термін зберігання допустимо. Це пов’язано з тим, що міститься риб’ячий жир псується в першу чергу і згодом віддає гіркотою при приготуванні. Сайра – океанічна риба, що має високу цінність в харчовій промисловості. Будучи джерелом вітамінів і мінералів, її помірне вживання перешкоджає розвитку багатьох захворювань. Незалежно від способу обробки і приготування сайри, кількість корисних речовин і принесена користь не зменшуються. Незважаючи на таку характеристику, сайра може принести шкоду людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серця, печінки і нирок. Тому пам’ятайте про те, що все добре, що в міру.
Консервована в маслі:
- Білки – 18,3 г
- Жири – 23,3 г
- Вуглеводи – 0 г
- Калорії – 192 ккал
Консервована у власному соку:
- Білки – 19 г
- Жири – 23,5 г
- Вуглеводи – 0 г
- Калорії – 192 ккал
Чим корисна: особливості впливу на організм людини
Сайра дуже корисна для дорослих чоловіків і жінок. Вона багата кальцієм, залізом і магнієм, тому робить кістки міцними, попереджає анемію. Якщо регулярно включати її в меню, можна не боятися появи хворобливих м’язових судом.
Жінкам під час вагітності та лактації цей продукт теж буде корисний, але в відварному або запеченому вигляді. Від консервів бажано відмовитися або вживати їх у мінімальній кількості.
Риба благотворно впливає на кісткову тканину, покращує стан волосся і шкіри, зміцнює імунітет, має загальне протизапальну дію.
Оскільки сайра містить вітамін D і фосфор, її включають у харчування дітей з 2 років. Ці речовини допомагають кальцію краще засвоюватися, в результаті скелет розвивається нормально, зуби стають міцними.
Літнім людям необхідно частіше їсти цю рибу. Вона містить амінокислоту таурин, яка благотворно впливає на склад крові, стимулює утворення жовчі, нормалізує процеси травлення. Якщо вживати її регулярно, можна не боятися карієсу, остеопорозу, артриту та раку печінки.
Дуже корисна сайра і для алергіків. Ті, які їдять її хоча б раз на тиждень, рідше страждають від алергії і висипань, а загострення у них протікають у легкій формі.
Потенційна небезпека і протипоказання
Якщо виробник порушував технології виробництва, продукт може завдати шкоди організму людини. Не завжди сира риба зберігається правильно, тому якість готових консервів може розчарувати.
- Важливо, щоб на виробництві використовувалося хороше рослинне масло, інакше продукт буде становити реальну небезпеку для здоров’я споживачів.
- Оскільки в консервах міститься багато солі, їх не рекомендовано вживати людям, що страждають:
- Патологіями серцево-судинної системи.
- Хворобами печінки, жовчного міхура.
- Порушеннями роботи органів шлунково-кишкового тракту.
Пряме протипоказання до вживання сайри – індивідуальна непереносимість.
Ще кілька цікавих фактів про користь і шкоду сайри і рибних консервів:
Рекомендації по вживанню
Свіжоморожену рибу розморожують і чистять. Важливо видалити всі нутрощі, ретельно промити черевце. Це дозволить уникнути зараження скребнями, які мешкають в кишечнику риби.
Сайру смажать або відварюють, запікають у духовці. Зберігати її в морозильній камері занадто довго не варто, оскільки з часом її корисні властивості і смак погіршуються. Стандартна порція риби – приблизно 200 г.
Застосування в кулінарії
Ця риба підходить для юшки, засолювання, смаження, запікання. Готувати її легко, очищати просто, тому всі кулінари можуть спробувати втілити в життя нескладні рецепти.
солона
Засолити рибу можна так:
- Додати в 1 л води 4 ложки солі, 2 ложки цукру, трохи запашного перцю, 3 лаврових листки.
- Закип’ятити воду, остудити, додати 2 ложки оцту.
- 1 кг риби нарізати шматочками, скласти в банку, залити розсолом, щоб він покривав продукт на 1 см.
Через добу сайра буде готова.
вуха
На обід можна швидко приготувати запашну юшку:
- Очистити 3 картоплини, нарізати скибочками.
- Закип’ятити 2 л води, додати сіль за смаком і покласти картоплю.
- Морква очистити, а потім подрібнити на крупній тертці.
- Лук очистити, подрібнити гострим ножем.
- Обсмажити овочі в олії до прозорості лука.
- Відкрити банку консервованої сайри, розім’яти вміст виделкою, додати в каструлю.
- Перекласти туди ж пасеровані овочі, поперчити і довести до кипіння.
- Залишити під закритою кришкою на 15 хвилин.
- Готову юшку розлити по тарілках і посипати кожну порцію дрібно нарізаною петрушкою.
У соусі «пиццайола»
Цей неаполітанський рецепт урізноманітнює звичне меню:
- 0,5 кг риби випатрати, промити в проточній воді, розрізати кожну тушку навпіл.
- Подрібнити 3 зубчики часнику, злегка обсмажити.
- Додати дрібно нарізаний пучок петрушки і 150 г м’якоті помідора, перемішати.
- Додати в соус шматки риби, посолити і посипати сушеним орегано за смаком.
- Гасити рибу близько 20 хвилин, перевернувши її за цей час 1 раз.
Рецепт приготування смачних пиріжків з начинкою з сайри:
Для схуднення
Цю рибу допустимо їсти тим, хто бажає схуднути, але, звичайно, варто відмовитися від консервів і вживати продукт у вареному або запеченому вигляді з овочами.
Низькокалорійне м’ясо сайри досить включати в раціон через день замість м’ясних страв. Якщо на час дієти відмовитися від борошняних продуктів і солодощів, займатися спортом, можна істотно знизити вагу.
У медицині
Продукт містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6. Організм людини не може існувати без них і сам їх не виробляє.
Ці кислоти:
- Беруть участь у синтезі гормонів, відповідальних за нормальну роботу імунітету, нервової системи, серця, судин.
- Підвищують гостроту зору.
- Забезпечують нормальну роботу мозку.
- Знижують агрегацію тромбоцитів.
- Регулюють обмін жирів.
- Знижують вміст холестерину в крові.
- Підвищують працездатність і покращують тонус.
Якщо регулярно їсти сайру, можна уникнути раку печінки. Ці дані перевірили фахівці онкологічного інституту за допомогою добровольців. Вчені відзначили, що прийом БАДів, що містять жирні кислоти, не дає такого ж благотворного результату, тому так важливо частіше вживати рибу.
Людям, які страждають на цукровий діабет і патологіями щитовидної залози, від сайри краще відмовитися.
Використання в косметології
Цінність амінокислот, що містяться в сайрі, оцінили не тільки медики і дієтологи, але й косметологи. Багато відомі бренди випускають капсули для підтримки краси волосся, нігтів і шкіри.
Вони містять витяжки з ікри сайри, багаті Омега-3 і Омега-6. Після прийому капсул шкіра стає гладкою, волосся – шовковистим і блискучим, нігті – міцними.
Маски для шкіри
У домашніх умовах можна балувати шкіру натуральними масками:
- У невелику кількість крохмалю додайте 1 ч. ложку роздавленої ікри сайри і зовсім небагато ефірного масла імбиру.
- Перемішайте суміш, нанесіть на обличчя.
- Через 1 годину змийте теплою водою.
Цей склад розгладить зморшки.
Інша маска допоможе впоратися з прищами:
- Роздушіть 1 ч. ложку солоної ікри сайри.
- Змішайте вміст з 10 г чорної глини.
- Додайте 15 крапель настоянки квітів календули.
- Нанесіть маску на обличчя.
- Через 30 хвилин змийте.
- Регулярно вживаючи смачну рибу, можна не тільки отримувати гастрономічне задоволення, а й дбати про своє здоров’я.
- Цей продукт наситить організм незамінними жирними кислотами, дозволить уникнути розвитку небезпечних захворювань.
- Часте включення в меню смачної риби дозволить омолодити шкіру, поліпшити зовнішній вигляд волосся і нігтів.
Сайра: користь і шкода, калорійність, дієтичні властивості
Страви з риби займають особливе місце в меню українських споживачів. Свіжа риба пропонує широкий вибір рецептур для дієтичного харчування, нескладних повсякденних страв і справжніх кулінарних шедеврів. Апетитна сайра з численними корисними властивостями не виняток.
Вона заселяє відкриту площу Тихого океану від східних узбереж Азіатського материка до Каліфорнії. Віддає перевагу тропічний і субтропічний клімат, мігруючи круглий рік великими зграями. Взимку нереститься біля берегів Японії, влітку переміщається до Сахаліну і Камчатки, а з настанням холодів повертається в води теплого японського течії Куросіо.
Мешкає і в Атлантичному океані, але на український ринок потрапляє переважно тихоокеанський вид. В Україні зустрічається в Японському морі, біля Курильських островів і на півдні Охотського моря.
Доросла сайра з сімейства макрелещукові (Скумбрещукові) в довжину трохи більше 40 см і важить від 200 до 400 г. Довге тіло, притиснуте з боків, покрите дрібною блискучою лускою. Спинка темна, боки з зеленуватим відтінком, черевце сріблясте. Відмінні риси: великий рот з довгими щелепами, ряд дрібних плавців зверху і знизу в хвостовій частині і зеленуватий відтінок скелета.
Харчується на глибині не більше 230 м ракоподібними, личинками риб, планктоном. Нереститься з трирічного віку, відкладаючи на водорості еліпсоїдальної клейку ікру у вигляді тонких ниток. Максимальна плодючість – 22 тисячі ікринок. Середня тривалість життя цієї риби – 6-7 років.
Ця морська риба відноситься до промислових видів з сезонним ловом. Інтенсивність вилову пастками, кошельковими і сталевими неводами забезпечують стайня характер проживання і застосування штучного освітлення в нічний час. Риба збирається в великі колонії і спрямовується до джерела світла, легко потрапляючи в пастку.
На риболовецьких судах сайру заморожують, брикети і блоки упаковують в герметичні пакети та зважують. Частина замороженого продукту надходить в роздрібну мережу, а частина направляється на рибні заводи для виробництва консервів.
Харчова цінність
У складі м’яса сайри на 100 г продукту припадає в середньому 19 г білків і до 14 г жирів. Риба не містить вуглеводів, що підвищує її дієтичну цінність.
Переваги сайри в раціоні забезпечують цінні компоненти природного походження:
- вітаміни: B1, B2, D, A, PP;
- мінеральні речовини: кальцій, залізо, магній, натрій, калій;
- ненасичені жирні кислоти: омега-3 і омега-6.
Корисні властивості
Користь сайри – в змісті ненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Вони благотворно впливають на функцію серцевого м’яза, покращують тонус судин, нормалізують жировий обмін, піклуються про здоров’я шкіри, нігтів і волосся. Крім того, ненасичені жирні кислоти, розріджуючи кров, зменшують ризик утворення тромбів, підвищують здатність до дітородіння і покращують зір.
При регулярному споживанні сайри захворювання алергічної природи (астма, дерматити) протікають в легшій формі з тенденцією до зниження частоти загострень.
Вченими було доведено, що жирні ненасичені кислоти знімають депресивні стани, стимулюючи вироблення «гормону настрою» серотоніну, пригнічують в організмі відтворення гормону стресу, знижують агресивність і дратівливість.
Омега-3 і омега-6 – природні антиоксиданти, які запобігають процеси старіння, дегенеративні зміни мозку (наприклад, при хворобі Альцгеймера), онкологічні захворювання. Їх регулярний прийом відновлює пошкоджені клітини, сприяє загоєнню виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, ранок на шкірі.
Продукти, багаті ненасиченими жирними кислотами, беруть участь у формуванні мозку і сітківки очей дитини в утробі матері, що робить їх вживання актуальним під час вагітності.
Вітаміни та мінеральні речовини підвищують рівень гемоглобіну в крові майбутніх мам, сприяють засвоєнню кальцію, зміцнюють кісткову тканину і забезпечують нормальний розвиток скелета зародка.
У пошуках краси
Відомі косметичні компанії «Ів Роше» і «Оріфлейм» запропонували жінкам для підтримки краси і здоров’я приймати капсули з ненасиченими жирними кислотами. За запевненням авторитетних косметологів, це сприятливо позначиться на зовнішньому вигляді – гарне волосся, здорові нігті і бездоганна шкіра забезпечені.
Дієтичні якості
Дієтологи рекомендують білки м’яса замінювати низькокалорійними білками, якими багаті морські мешканці, наприклад сайра. У цьому випадку шкода для організму буде мінімальною.
Якщо ваш раціон не відрізняється різноманітністю, багата вітамінами і мікроелементами риба заповнить добову потребу в базових поживних речовинах. А невисока калорійність (205 ккал на 100 г) продукту і відсутність вуглеводів допоможуть швидко розлучитися із зайвою вагою.
Свіжу сайру застосовують в приготуванні перших страв, салатів з овочами, запікають у фользі, готують в мультиварці і засолюють.
Не підходить для дієтичних страв смажена сайра. Шкода представляє жир, який продукт накопичує в процесі смаження, і утворюються при цьому канцерогенні речовини.
Протипоказання
- алергічні реакції;
- хвороби печінки і підшлункової залози;
- цукровий діабет;
- захворювання щитовидної залози.
Правила вибору
Вживання в їду риби, в процесі транспортування і зберігання якої були порушені санітарно-гігієнічні норми, може завдати серйозної шкоди організму. Критеріями якісного продукту служать:
- цілісність упаковки;
- неушкоджена тушка без плям і жовтих патьоків;
- природний рибний запах без домішок і «душка».
Сайра: консерви, користь і шкода, калорійність свіжої та консервованої риби
Сайра – океанічна риба, луска якої має сріблясто-сірий колір з боків і синьо-зелений відтінок на спині.
Її м’ясо смачне і ніжне, тому багато любителів риби охоче купують цей продукт. Сайра багата цінними мікроелементами і вітамінами, корисна для здоров’я.
Чим корисна риба сайра, чи не шкідливі рибні консерви для нашого організму, яка калорійність продукту (скільки калорій в свіжої та консервованої рибки, в маслі і у власному соку)?
Вибираючи консервовану сайру, користуйтеся такими правилами:
- На банку має бути присутня рівно наклеєна етикетка з добре читаним складом. На першому місці в списку вказують тип сировини, з якого виготовлений продукт.
- Металева банка не повинна мати пошкоджень і здуття.
- Після розтину консервів потрібно подивитися на колір м’яса: воно повинно бути світлим, без темних включень.
- Свіжоморожені тушки вибирають так:
- Товщина льодової глазурі повинна бути тонкою.
- Свіжі тушки мають натуральний колір, без жовтого відтінку.
- Риба повинна бути рівною, без пошкоджень.
- На упаковці обов’язково повинні бути присутніми заводські маркування.
- Висока цінність продукту пояснюється тим, що він містить багато мікроелементів і мінералів, білки, які легко засвоюються організмом.
- Свіжа риба:
- Білки – 19,5 г.
- Жири – 14,1 г.
- Вуглеводи – 0 г.
- Калорії – 294 ккал.
- Глікемічний індекс – 0.
- Консервована в маслі:
- Білки – 18,3 г.
- Жири – 23,3 г.
- Вуглеводи – 0 г.
- Калорії – 192 ккал.
- Консервована у власному соку:
- Білки – 19 г.
- Жири – 23,5 г.
- Вуглеводи – 0 г.
- Калорії – 192 ккал.
Сайра дуже корисна для дорослих чоловіків і жінок. Вона багата кальцієм, залізом, магнієм, тому робить кістки міцними, попереджає анемію. Якщо регулярно включати її в меню, можна не боятися появи хворобливих м’язових судом.
Жінкам в період вагітності і лактації цей продукт теж буде корисний, але в відварному або запеченому вигляді. Від консервів бажано відмовитися або вживати їх у мінімальній кількості.
Риба благотворним чином впливає на кісткову тканину, покращує стан волосся і шкіри, зміцнює імунітет, має загальним протизапальною дією.
Оскільки сайра містить вітамін D і фосфор, її включають в харчування дітей з 2 років. Ці речовини допомагають кальцію краще засвоюватися, в результаті скелет розвивається нормально, зуби стають міцними.
Літнім людям необхідно частіше їсти цю рибу. Вона містить амінокислоту таурин, яка благотворно впливає на склад крові, стимулює утворення жовчі, нормалізує процеси травлення. Якщо вживати її регулярно, можна не боятися карієсу, остеопорозу, артриту, раку печінки.
Дуже корисна сайра і для алергіків. Ті, які їдять її хоча б раз на тиждень, рідше страждають від алергії і висипань, а загострення у них протікають в легкій формі.
Якщо виробник порушував технології виробництва, продукт може завдати шкоди організму людини. Не завжди сира риба зберігається правильно, тому якість готових консервів може розчарувати.
- Важливо, щоб на виробництві використовувалося гарне рослинне масло, інакше продукт буде становити реальну небезпеку для здоров’я споживачів.
- Оскільки в консервах міститься багато солі, їх не рекомендовано вживати людям, що страждають:
- Патологіями серцево-судинної системи.
- Хворобами печінки, жовчного міхура.
- Порушеннями роботи органів шлунково-кишкового тракту.
- Пряме протипоказання до вживання сайри – індивідуальна непереносимість.
- Ще кілька цікавих фактів про користь і шкоду сайри і рибних консервів:
Свіжоморожену рибу розморожують і чистять. Важливо видалити всі нутрощі, ретельно промити черевце. Це дозволить уникнути зараження скребня, які мешкають в кишечнику риби.
Сайру смажать або відварюють, запікають в духовці. Зберігати її в морозильній камері занадто довго не варто, оскільки з часом її корисні властивості та смак погіршуються. Стандартна порція риби – приблизно 200 г.
Ця риба підходить для юшки, засолювання, смаження, запікання. Готувати її легко, очищати просто, тому всі кулінари можуть спробувати втілити в життя нескладні рецепти.
Солона
Засолити рибу можна так:
- Додати в 1 л води 4 ложки солі, 2 ложки цукру, трохи запашного перцю, 3 лаврових листки.
- Закип’ятити воду, остудити, додати 2 ложки оцту.
- 1 кг риби нарізати шматочками, скласти в банку, залити розсолом, щоб він покривав продукт на 1 см.
Через добу сайра буде готова.
Юшка
На обід можна швидко приготувати запашну юшку:
- Очистити 3 картоплини, нарізати скибочками.
- Закип’ятити 2 л води, додати сіль за смаком і покласти картоплю.
- Моркву очистити, а потім подрібнити на крупній тертці.
- Цибулю очистити, подрібнити гострим ножем.
- Обсмажити овочі в олії до прозорості цибулі.
- Відкрити банку консервованої сайри, розім’яти вміст виделкою, додати в каструлю.
- Перекласти туди ж пасеровані овочі, поперчити і довести до кипіння.
- Залишити під закритою кришкою на 15 хвилин.
- Готову юшку розлити по тарілках і посипати кожну порцію дрібно нарізаною петрушкою.
Цей рецепт урізноманітнює звичне меню:
- 0,5 кг риби випатрати, промити в проточній воді, розрізати кожну тушку навпіл.
- Подрібнити 3 зубчики часнику, злегка обсмажити.
- Додати дрібно нарізаний пучок петрушки і 150 г м’якоті помідора, перемішати.
- Додати в соус шматки риби, посолити і посипати сушеним орегано за смаком.
- Гасити рибу близько 20 хвилин, перевертаючи її за цей час один раз.
Рецепт приготування смачних пиріжків з начинкою з сайри:
Цю рибу допустимо їсти тим, хто бажає схуднути, але варто відмовитися від консервів і вживати продукт у вареному або запеченому вигляді з овочами.
Низькокалорійне м’ясо сайри варто включати в раціон через день замість м’ясних страв. Якщо на час дієти відмовитися від борошняних продуктів і солодощів та займатися спортом, можна істотно знизити вагу.
Продукт містить поліненасичені жирні амінокислоти Омега-3 і Омега-6. Людський організм не може без них існувати і самотужки їх виробляти.
Ці кислоти:
- Беруть участь у синтезі гормонів, відповідальних за нормальну роботу імунної системи, нервової системи, серця, судин.
- Підвищують гостроту зору.
- Забезпечують нормальну роботу мозку.
- Знижують агрегацію тромбоцитів.
- Регулюють обмін жирів.
- Знижують вміст холестерину в крові.
- Підвищують працездатність і поліпшують тонус.
Якщо регулярно їсти сайру, можна уникнути раку печінки. Ці дані перевірили фахівці онкологічного інституту за допомогою добровольців. Вчені відзначили, що прийом БАДів, що містять жирні кислоти, не дає такого ж благотворного результату, тому так важливо частіше вживати рибу.
Людям, які страждають на цукровий діабет і патології щитовидної залози, від сайри краще відмовитися.
Цінність амінокислот, які містяться в сайрі, оцінили не тільки медики і дієтологи, але й косметологи. Багато відомі бренди випускають капсули для підтримки краси волосся, нігтів і шкіри.
Вони містять витяжки з ікри сайри, багаті Омега-3 і Омега-6. Після прийому капсул шкіра стає гладкою, волосся – шовковистим і блискучим, нігті – міцними.