Квасоля: користь і шкода для здоров’я, лікувальні властивості, калорійність, відгуки

Квасоля: користь і шкода, склад і калорійність
Квасоля є звичним і доступним продуктом харчування. Вона користується великою популярністю завдяки багатому вітамінному і мінеральному складу, але головною перевагою є високий вміст білка. Користь квасолі для організму доведена науково, але при неправильному або надмірному приготуванні може завдати шкоди організму.
Види квасолі і їх особливості
Всі існуючі на сьогоднішній день види квасолі відносяться до сімейства бобових (лат. Fabaceae). Найбільш популярні з них і найчастіше вирощуються садівниками:
- Квасолеві (лат. Phaseolus);
- Вигна (лат. Vigna).
Найпопулярнішим і окультуреним видом є квасоля звичайна стручкова (лат. Phaseolus vulgaris), що відноситься до роду Phaseolus. Саме цей вид включає в себе найвідоміші по всьому світу підвиди, такі як:
- Червона;
- Біла;
- Чорна;
- Зелена.
Види і кольори квасолі, користь для організму
Останнім часом набирає популярність спаржа, яка насправді є недозрілими стручками квасолі звичайної. Але не всі сорти підходять для вживання і заготовки в такому вигляді, їх поділяють на:
- Спаржеві – волокнисте неїстівне покриття стулок стручка повністю відсутнє;
- Універсальні – мають їстівні стручки, потім дають хороший урожай насіння;
- Лущильні – їх вирощують тільки заради зерен.
Стручкова квасоля – користь і шкода для здоров’я
Склад і користь квасолі для організму
У раціоні кожної людини неодмінно має бути присутня квасоля, користь якої полягає у високому вмісті білка, вітамінів і мінералів.
Вітаміни А, РР, В, К, С, Е є природними антиоксидантами, які зміцнюють імунну систему людини, налагоджують роботу органів та підсилюють обмінні процеси.
За вмістом білка продукт є рослинним аналогом м’яса (21 г на 100 г продукту). Речовина аргінін, яке є в складі квасолі, бере участь в азотообмінних процесах, що дозволяє значно знизити рівень цукру у людей з діабетом.
Блюдо з кукурудзи і спаржевої квасолі корисно для людей з діабетом
Мінеральні солі заліза, магнію, фосфору, йоду, калію, сірки і кальцію посилюють боротьбу організму з захворюваннями шлунково-кишкового тракту і бронхів. Квасоля має сечогінний ефект та позитивно впливає на сечостатеву систему. Амінокислоти лізин, тирозин і метіонін сприяють швидкому засвоєнню білка, полегшуючи роботу кишечника.
Квасоля містить до 300 ккал на 100 г, але є дієтичним продуктом. Її часто використовують в розвантажувальних дієтах. Завдяки високому вмісту білка, вона дуже популярна серед вегетаріанців.
Шкода квасолі і протипоказання при захворюваннях
Давно відомо, що сира квасоля містить в собі різні отрути і токсичні речовини. Ні в якому разі не варто вживати в їжу необроблені насіння. У процесі виварювання токсини руйнуються і не представляють небезпеки. Але при неправильному приготуванні блюдо може призвести до найсильнішого отруєння.
Важливо пам’ятати про шкоду квасолі в сирому вигляді
Достатньо часто вживання в їжу бобових призводить до підвищеного газоутворення. Причина цьому – полісахариди. Зменшити ефект можна, додаючи в блюдо насіння або зелень кропу, листя м’яти.
Протипоказання до вживання квасолі
Вживати в їжу бобові не рекомендується людям, що страждають такими захворюваннями:
- підвищена кислотність;
- виразка, коліт, гастрит;
- холецистит, панкреатит;
- подагра.
Користь і шкода різних видів і кольорів квасолі
Серед величезної кількості видів і сортів необхідно правильно орієнтуватися у складових компонентах продукту, оскільки багато хто з них можуть принести не тільки користь, але й шкоду.
Зелена спаржева квасоля: користь і шкода
Серед усіх різновидів особливої уваги заслуговує зеленастручкова квасоля, користь і шкода якої описані в даній статті. Корисні речовини містяться не тільки в насінні, а й в самому стручку.
Спаржева квасоля дуже смачна і корисна при дієтах
Користь стручкової квасолі полягає в наявності великої кількості білка, вітамінів, крохмалю, мінералів і амінокислот. Але варто бути обережними з даним продуктом літнім людям з нестійким стільцем. Необхідно контролювати кількість споживаного продукту, щоб уникнути ускладнень роботи шлунково-кишкового тракту.
Користь і шкода червоної квасолі
Червона квасоля, користь і шкода якої обумовлені її складом, містить велику кількість клітковини. Денна норма для людини міститься у 100 г сухого продукту – регулярне вживання дає відчуття ситості, виводить токсини і знижує ймовірність утворення злоякісних пухлин.
Червона квасоля може викликати отруєння, якщо погано проварена
У сирій червоній квасолі містяться токсичні речовини, які руйнуються тільки під впливом високих температур. Перед вживанням слід добре проварити зерна, кілька разів змінюючи воду.
Біла квасоля: користь і шкода
Антибактеріальні властивості білих зерен при регулярному вживанні в їжу перешкоджають виникненню зубного каменю. Особливо рекомендується вживати даний продукт людям із захворюваннями серцево-судинної системи.
Біла квасоля рекомендується людям зі слабкими судинами
Зерна білої квасолі можуть посилювати стан таких хвороб, як виразка, гастрит. Часто спостерігається метеоризм і здуття живота. Щоб уникнути цього, у процесі варіння необхідно додати у воду кріп або фенхель.
Квасоля чорна: користь і шкода
Даний вид містить найбільшу кількість білка, тому є найбільш калорійним, але й найкориснішим. Чорні боби допомагають ефективно боротися з розвитком ракових пухлин і захворювань серцево-судинної системи. При цьому вживання продукту повинно бути помірним, особливо при дієтичному харчуванні.
Квасоля чорна – найкалорійніша і найкорисніша
Чорна квасоля здатна призвести до найсильнішого отруєння і протипоказана людям з індивідуальною непереносимістю бобових. При вживанні в їжу, за відсутності показань, варто збільшити кількість споживаної води для легшого перетравлення.
В якому вигляді квасоля корисніше
Зерна квасолі, при дотриманні деяких умов, можуть зберігатися кілька років, але стручки мають досить короткий термін зберігання. Багатьох дачників, які заготовляють бобові на зиму і турбуються про здорове харчування, хвилює питання: чи зберігає спаржа свою користь при заморожуванні?
Свіжа та заморожена стручкова квасоля: яка корисніша
У процесі охолодження продукт зберігає в собі всі харчові волокна і мікроелементи, а найголовніше – амінокислоту аргінін. Для заморозки в промислових масштабах використовують систему часткового зневоднення продуктів у вакуумі, тому морожена спаржа містить в 2 рази більше білка на одиницю маси в порівнянні зі свіжою.
Заморожена стручкова спаржа – користь заготовки на зиму
Як краще приготувати квасолю, щоб зберегти користь
Процес приготування зернової спаржі в першу чергу полягає у вимочуванні і ретельному виварюванні. Далі будь-яка термічна обробка (смаження, тушкування, запікання) не призведе до руйнування корисних речовин.
Не варто порівнювати користь сирого і вареного продукту, оскільки в першому варіанті він є токсичним і не застосовується в кулінарії.
Квасоля консервована – користь і шкода домашньої і магазинної заготовки
Безсумнівною перевагою консервованого продукту є те, що в процесі приготування зберігається понад 70% корисних речовин і вітамінів. Необхідно лише злити воду і промити зерна перед заготівлею в маринаді або соусі на зиму.
Квасоля консервована – користь і шкода при вживанні
Єдиний мінус промислового продукту – у процесі консервації часто використовують тваринний жир. Людям, що страждають ожирінням, варто утриматися від застосування покупної консервації і використовувати домашню.
Підсумок
Незалежно від виду або сорту, квасоля є одним з найбільш корисних продуктів харчування. Червона, біла, чорна або зелена – вона має свої особливості складу, а значить і індивідуальні протипоказання при захворюваннях. Свіжа стручкова або заморожена, варена або консервована – квасоля зберігає більшу частину корисних речовин і обов’язкова до застосування при здоровому харчуванні.
Червона квасоля: користь і шкода, калорійність, як приготувати, відгуки
Квасоля відносять до коштовного джерела білка, який організм може легко засвоювати. Але серед усіх сортів найціннішою вважається червона квасоля. Вона користується великим попитом у кулінарії, косметології та медицині за рахунок своїх властивостей і можливостей. Однак, якщо не знати, як потрібно готувати бобову культуру, то вона може завдати шкоди організму.
Хімічний склад продукту
Бобова культура багата на вітаміни і мінерали, за допомогою яких організм повноцінно функціонує. Червона квасоля багата на:
- білок (який можна порівняти з білком м’яса);
- клітковина, яка на довгий час живить організм енергією;
- складні вуглеводи, за рахунок яких насичення настає швидко і зберігається тривалий час.
У складі червоних бобів є також вітаміни, які впливають на імунітет, здоров’я шкіри і волосся. Також вітаміни забезпечують зміцнення зору і контролюють здоров’я нервової системи. Ще в продукті є незамінні амінокислоти: лізин, триптофан, гістидин, аргінін, тирозин.
Харчова цінність і калорійність
330 калорій знаходиться в ста грамах продукту. Але так як квасолю їдять у відвареному вигляді, її калорійність зменшується до 110 ккал. Корисні властивості червоної квасолі видно з її харчової цінності.
У таблиці вказана харчова цінність злаків у ста грамах:
складові | маса |
жири | 1,8 г |
білки | 13,6 г |
холестерин | 0 мг |
вуглеводи | 58,7 г |
харчові волокна | 14,7 г |
вода | 12 г |
В одній склянці червоних бобів міститься добова норма клітковини (16,2 грама).
Цінність полягає в тому, що в овочі мало жирів, низька кількість цукру і повна відсутність холестерину.
Чим корисний злак
Своїми корисними властивостями квасоля отримала велику популярність. Без неї не можуть обійтися спортсмени, адже в ній знаходиться білок, який легко засвоюється.
А також люди, які ретельно контролюють своє здоров’я. Крім того, ця культура здатна очищати організм.
Якщо щодня вживати червону квасолю, це призведе до нормалізації не тільки нервової, але і кровоносної та імунної системи.
За допомогою червоних бобів можна зменшити в крові холестерин і цукор, а також підвищити гемоглобін. Клітковина утворює еритроцити і переносить їх до клітин. Боби здатні покращувати потенцію і вилікувати гіпертонію.
Якщо щодня вживати по 100 г бобової культури, виникнення онкологічних захворювань зведеться до мінімуму. Крім того, вона здатна виводити шкідливі й токсичні речовини з організму.
У косметології червона квасоля теж корисна. Вона покращує еластичність шкіри, має регенеруючі властивості і позначається на антивікових змінах.
Для чоловіків, які проводять багато часу за комп’ютером, цей овоч дуже важливий. Таким чином, можна уникнути проблем з потенцією. А також зарядитися енергією, бадьорістю і отримати силу.
Кому можна бобову культуру
Такий рис унікальний і дуже корисний. Але перш ніж її вживати, важливо ознайомитися з користю і шкодою червоної квасолі. Це важливо знати в першу чергу для вагітних і тих, хто годує. Також не всім дітям можна давати боби.
Вагітним
Для жінок, які виношують дитину, червона квасоля приносить велику користь. Вона відмінно стимулює роботу кишечника. Крім того, продукт відмінно допоможе впоратися з нудотою на ранніх термінах. Адже за допомогою клітковини відбувається очищення організму.
У першому триместрі для вагітних дуже необхідна фолієва кислота, яку можна знайти в бобовій культурі. При постійному застосуванні овоча у вагітної буде підтримуватися високий рівень гемоглобіну і заліза. А на останніх термінах вагітності забезпечує полегшення судом і наповнює організм вітаміном В, який зміцнює нервову систему.
Годуючим
На перших місцях годування молодим мамам не можна їсти бобову культуру. Потім можна потроху вводити її в раціон, адже вона покращує імунітет, насичує киснем організм і нормалізує водний обмін.
Годуючій можна їсти квасолю мінімум один раз на 7-8 днів. І важливо спостерігати за станом дитини. Якщо у нього з’явилися висипки або газики, то продукт потрібно виключити з раціону на кілька тижнів.
Дітям
Якщо у дитини є захворювання кишечника, червону квасолю рекомендують вводити в раціон з двох або трьох років. Найкраще давати її у вигляді супу один раз у 8-9 днів. Окремі квасолеві страви краще готувати вже після трьох років і то максимум 100 грам. При введенні в раціон дитини продукту, необхідно стежити за його реакцією, щоб не виникли алергічні реакції.
Використання в народній медицині
Червона квасоля володіє ще й лікувальними властивостями. У народній медицині існує багато рецептів, які допомагають при артриті, набряках, панкреатиті, гастриті, цукровому діабеті або бронхіті. У приготуванні цілющих відварів використовують квітки, плоди або сухі стулки.
Панкреатит
При такому захворюванні рекомендується приготувати простий відвар з плодів молодої квасолі. Робиться він у такий спосіб: 1 ст. ложка меду змішується з півсклянкою бобів. Наполягають відвар пару годин, потім застосовують три рази на день.
Захворювання ЖКГ
У такому випадку застосування квасолі рекомендують з особливою обережністю. Корисний ефект для організму людини в такому випадку овоч буде надавати у вигляді відварів з супів і салатів.
Крім того, дуже допомагає спеціальний відвар: в одній склянці води необхідно відварити 1 ст. ложку бобів. Варити треба на повільному вогні протягом півгодини. Відварену квасолю остуджують, попередньо злив рідину.
Відвар застосовується три рази в день по 2 ст. ложки.
Для загоєння ран
Для цього необхідно приготувати спеціальний засіб. Робиться воно з мелених бобів. Отриману борошно змішують з водою (1:1). Ще можна додати трохи меду.
З отриманого кошти можна робити компреси до опіків, гнійним запаленням або до шкіри, ураженої екземою. Наносити компрес необхідно кілька разів на день до тих пір, поки ранки не почнуть гоїтися.
Такий засіб не дозволяє мікробам розмножуватися і підсушує, зменшуючи запалення.
Цукровий діабет
Червона квасоля здатна знижувати рівень глюкози в крові, що є дуже важливим при цукровому діабеті. Настій готується з засохлих стулок бобової культури. Для приготування знадобиться три столові ложки перемелених до порошку стулок, які змішують з 2 склянками окропу. Отриманий розчин наполягають шість годин і приймають по одній склянці за 30 хвилин до їди.
Червону квасолю необхідно вживати тільки у вареному вигляді. Сирі боби містять речовини, які можуть викликати отруєння.
Мочекам’яна хвороба
Позбутися від каменів і піску з жовчного міхура і нирок можна за допомогою відвару. Він готується з квіток бобової культури. Для приготування необхідно 20 грам квіток запарити на 10 хвилин в окропі. Такий відвар потрібно пити по півсклянки чотири рази на день.
Допомога при схудненні
Червоні боби містять величезну кількість швидко засвоюваних білків, поживних речовин, клітковини і невелику кількість жирів. А наявність очищувальних властивостей допомагає привести вагу в норму. Завдяки цьому культуру відносять до дієтичного продукту.
Цей продукт дивний своїми властивостями легкоусваімості білка. Тому його можна вживати в їжу в будь-який час доби. Також розробляти дієти для схуднення. Вона розраховується на один тиждень і включає в себе:
- Харчування три рази в день.
- Червона квасоля вранці і в обід, як гарнір. Це дозволить стабілізувати рівень цукру.
- Один стакан зварених бобів на добу.
Але важливо пам’ятати, що жодна дієта не допоможе, якщо в життя не додати фізичну активність.
Застосування в косметології
Червоні боби здатні позитивно впливати на зовнішність людини. При їх регулярному вживанні відбувається омолодження шкіри, вони прибирають пігментні плями, а шкіра стає еластичною і матовою. Крім того, квасоля своїми антибактеріальними властивостями не дозволяє з’являтися на шкірі вугрям, прищам і різним висипанням.
Очищаюча маска
Для її виготовлення необхідно подрібнити одну столову ложку злаків в кавомолці або блендером і змішати з глиною. Приготовану суміш слід нанести на очищену шкіру і залишити на 4 хвилини. Потім її ретельно змивають. Процедуру рекомендується проводити один раз в 7-8 днів.
Маска проти зморшок
Можна ще подрібнені злаки перемішати з соком лимона і олією з оливи. Отриману суміш потрібно нанести на півгодини на обличчя, потім змити теплою водою. Така маска підтягне шкіру на обличчі і вирівняє колір, зменшуючи кількість зморшок.
Використання в кулінарії
Користь для організму червоної квасолі вже перевірена. Крім своєї корисності, вона ще й дуже смачна. У кулінарії вживають всі сорти червоної квасолі, з яких готуються гарніри, перші страви, паштети, салати і навіть начинки для пирогів.
Правильне приготування продукту
Велика користь від бобової культури вийде, якщо її правильно приготувати. В першу чергу її необхідно вимочити в воді, щоб організм легше засвоював відварений продукт. Перед тим як замочувати боби, їх потрібно добре промити під проточною теплою водою. Заливають водою в пропорції 1:2.
Боби, що вже набрякли, ще раз промивають під водою. Потім продукт ставлять на вогонь. Важливо враховувати, що квасоля потрібно залити водою так, щоб вона покривала овоч на пару сантиметрів. Солити рекомендується ще на початку. Це дозволить продукту зберегти свою форму.
Тривалість готування залежить від термінів зберігання. Наприклад, молоді боби варяться швидше.
З чим поєднується
Червона квасоля поєднується з безліччю різноманітних овочів, а також зелені. Як гарнір, вона добре поєднується з рибою та м’ясом. Найпопулярнішим вважається блюдо лобіо. Воно готується найчастіше з червоної квасолі Кідну. Крім того, туди додають часник, волоські горіхи і соус ткемалі.
Для салату з яблуками і зеленим селерою підійде дрібна червона квасоля адзуки, яка багата на антиоксиданти. У такий салат додайте волоські горіхи і майонез.
Чим шкідливий продукт, протипоказання
Незважаючи на те, що злак корисний, він має і деякі протипоказання. Вживати в сирому вигляді цей продукт категорично не рекомендується. Це пояснюється тим, що в ньому міститься токсична речовина – гемаглютинін, що може викликати блювоту, болі в животі і навіть діарею.
Червона квасоля протипоказана людям, які мають гастрит, хвороби печінки, коліт, подагру, виразку шлунка або дванадцятипалої кишки, а також нефрит і холецистит. Адже такий овоч може загострити ці хвороби.
Обмеження у вживанні бобів рекомендується і для людей похилого віку, адже у них ферментативні здатності знижені. Це призводить до складностей у перетравленні бобової культури.
Як зберігати червону квасолю
Якщо на грядці росте квасоля, значить, городник незабаром отримає корисний і поживний продукт. Однак важливо знати правила зберігання.
В першу чергу враховуються два показника:
Температура не повинна перевищувати 10 градусів, а вологість – до 50%. Під ці умови оптимально підходить холодильник. Перш ніж помістити боби в холодильник, їх рекомендується добре просушити. Для цього злаки радять розкласти на весь день під променями сонця. На ніч їх потрібно ховати в коробки.
Про те, що злак просох і готовий до зберігання, свідчить прочинені стручки. Як тільки це сталося, боби звільняють з стручків і укладають в заздалегідь підготовлену ємність. Якщо правильно зберігати квасолю, вона буде придатною більше 2 років.
Підсумки
Червона квасоля була добре вивчена дієтологами. Вони встановили її користь і шкоду для організму. За допомогою бобів можна уникнути різних захворювань. Бобову культуру використовують у народній медицині, кулінарії і навіть косметології.
Завдяки своєму складу вона здатна замінити м’ясо або рибу. Придбати квасолю можна в будь-якому продуктому магазині або виростити у себе на дачі.
Відгуки
Анастасія
Вирощую квасолю у себе на городі. Дуже подобається ця культура. Її можна додавати у будь-яку страву. І найголовніше, з нею мені вдається тримати форму і фігуру. Хоч її і можна зберігати більше двох років, я саджу її трохи, щоб вистачило до наступного збору врожаю.
Марина
А я віддаю перевагу консервованій квасолі. Додаю її в суп і в салат. Дуже смачно і поживно. Звичайно, купую і натуральну червону квасолю, але так як з нею потрібно більше гратися, то готую з неї набагато рідше. Подумую спробувати виростити її у себе на дачі. Своя все-таки буде поживніша і корисніше.
У сьогоднішній статті мова піде про бобові культури, точніше про одну з них — про фасолю. Я розповім про користь даної рослини, можливу шкоду та протипоказання, а також його калорійність для тих, кого хвилює дієтична сторона цього питання.
Квасоля — досить цікавий продукт, за участю якого страви виходять апетитними, ситними та смачними! Одні її варять і їдять просто у вигляді гарніру, інші гасять, треті роблять з неї соління в банках на зиму, додають в салати, комусь вона подобається в перекрученому вигляді, на зразок пюре.
Особисто я один період часу досить часто готувала з неї грузинське блюдо «Лобіо», якому нас навчила подруга нашої сім’ї — грузинка. Але чи всі знають, чим корисна квасоля? Про користь цієї рослини я розповім у наступному розділі.
Як і в усіх натуральних продуктах, у фасолі міститься свій власний, індивідуальний список корисних речовин, необхідних для здоров’я людини.
Існує дуже багато видів квасолі, які відрізняються між собою за кольором, формою та розміром, але в цілому дана бобова культура містить наступні вітаміни: С, А, РР, Е, багато вітамінів групи В.
З корисних хімічних мікроелементів і мінеральних речовин, що входять до складу квасолі, ця рослина містить багато фосфору, цинку, натрію, кальцію, калію, міді, сірки, заліза, бору, кобальту, селену, молібдену, титану, алюмінію та багатьох інших елементів.
Завдяки підвищеному вмісту заліза, квасолю рекомендується вживати при залізодефіцитній анемії (яка, наприклад, часто зустрічається у жінок під час вагітності) при зниженому гемоглобіні.
- Помічено корисну дію квасолі при цукровому діабеті, адже квасоля здатна знижувати рівень цукру в крові.
- Корисна квасоля і при сечокам’яній хворобі, адже в неї є властивість виводити камені з нирок і сечового міхура.
- Більш-менш часте вживання квасолі допомагає поліпшити обмін речовин в організмі людини та позитивно впливає на імунну систему.
- Сприятливо впливає квасоля і на серцево-судинну систему, тому людям, що страждають від відповідних захворювань, потрібно включити її в своє меню, хоча б періодично.
- З обережністю квасолю потрібно їсти людям, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, адже вона трохи важкувато перетравлюється шлунком і може викликати сильний метеоризм.
- Також не радять вживати квасолю людям, які страждають холециститом і подагрою.
- Слід знизити до мінімуму або взагалі виключити вживання квасолі людям похилого віку.
Думаю, що бажаючих гризти тверді квасолини в сирому вигляді буде мало, але все ж це є одним з протипоказань до вживання. Неварена, сіра квасоля містить у собі шкідливі речовини, які можуть викликати отруєння. Тому квасоля повинна бути тільки термічно обробленою!
Для бажаючих схуднути квасоля є одним з досить непоганих варіантів для меню.
При великому вмісті білка, що дає хороше відчуття ситості, калорій в ній міститься не так вже й багато.
Звичайно, варто зазначити, що все індивідуально залежить від виду квасолі (яких, як відомо, дуже багато) та способу її приготування (бо в смаженій квасолі, наприклад, калорій більше).
Але в звичайній вареній фасолі на сто грамів продукту всього дев’яносто три кілокалорії. Тому я вважаю, що цей продукт — справжня знахідка для людей, які дотримуються дієти та мріють скинути зайві кілограми.
Користь і шкода червоної квасолі для жінок і чоловіків
Про корисні властивості червоної квасолі, яку по праву можна назвати одним з найбільш важливих і потрібних нашому організму продуктів харчування, людство знає з незапам’ятних часів.
І кілька століть назад, і зараз червону квасолю використовують не тільки в кулінарних, але й в косметологічних цілях.
І в цьому немає нічого дивного, адже в своєму складі вона містить масу корисних речовин, які благотворно впливають на наш організм і допомагають позбавитися від багатьох хвороб.
Які ж цінні та необхідні для нормальної роботи організму речовини містяться в червоній квасолі? У чому саме полягає її користь для чоловічого та жіночого організму? Чи можна дітям вживати в їжу червону квасолю? Чи варто вводити цей продукт в раціон людям, які бажають позбутися зайвої ваги? Чи показана червона квасоля людям, які страждають на цукровий діабет? Сьогодні обговоримо ці та інші питання, що стосуються користі і шкоди червоної квасолі для організму людини.
Що це за продукт?
Червона квасоля — одне з найдавніших однорічних витких культурних рослин сімейства бобових. Батьківщиною червоної квасолі є Перу та Індія. Завдяки індіанцям, які займалися торгівлею та подорожували по всьому світу, червона квасоля швидко поширилася по Центральній і Південній Америці. В Європу її завезли іспанці. Сталася ця знаменна подія в 15 столітті.
Плоди червоної квасолі мають вигляд довгастих м’ясистих стручків, всередині яких містяться насіння (боби). Середня довжина одного стручка становить 15–20 см. Боби, залежно від сорту, можуть бути яскраво-червоними, насичено-бордовими, строкато-рожевими тощо.
Вони, в порівнянні з іншими представниками сімейства бобових, мають досить великі розміри. Поверхня у насіння цієї невибагливої рослини глянцева, а масляниста і ніжна м’якоть має приємний горіховий присмак.
Існує безліч сортів червоної квасолі. Найпопулярнішими з них можна назвати Ефіопський, Томатний, Скороспілка, Кідну, Ташкентський, Адзукі, Середній Червоний.
Багато страв із бобів червоної квасолі є традиційними в Мексиці, Перу, Індії, Грузії, Туреччині та Вірменії.
Хімічний склад
Червона квасоля — джерело легкозасвоюваного (засвоюється організмом на 75–85%) рослинного білка, який прирівнюється до білка, що міститься в м’ясних продуктах, але за змістом корисних для організму речовин істотно перевищує тваринний білок. Тому червона квасоля має обов’язково бути присутня в раціоні вегетаріанців, веганів і людей, які дотримуються посту.
У 100 г червоної квасолі міститься близько 295–310 калорій.
Харчова цінність на 100 г продукту:
- вуглеводи — 47 г;
- білки — 21 г;
- жири — 2 г;
- харчові волокна (клітковина) — 12,4 г;
- зола — 3,6 г;
- вода — 14 г.
У своєму складі червона квасоля містить такі вітаміни:
- вітамін В1 (тіамін, 0,5 мг),
- вітамін В2 (рибофлавін, 0,18 мг),
- вітамін В4 (холін, 96,7 мг),
- вітамін В5 (пантотенова кислота, 1,2 мг),
- вітамін В6 (піридоксин, 0,9 мг),
- вітамін В9 (фолати, 90 мкг),
- вітамін С (аскорбінова кислота, 1,2 мг),
- вітамін РР (ніацин, 0,41 мг),
- вітамін РР (нікотинова кислота, 1,46 мг),
- вітамін Е (токоферол, 0,02 мг),
- вітамін К (філлохінон, 4,1 мкг).
До складу продукту входять такі мікро- та макроелементи:
- залізо (1,17 мг),
- марганець (0,17 мг),
- мідь (0,14 мг),
- селен (0,9 мкг),
- цинк (0,46 мг),
- калій (237 мг),
- фосфор (90 мг),
- кальцій (34 мг),
- натрій (296 мг).
Крім вітамінів і мінералів, в червоній квасолі містяться крохмаль (8,9 г), цукор (сахароза, 1,85 г), насичені жирні кислоти (міристинова, пальмітинова, стеаринова, 0,14 г), мононенасичені жирні кислоти (пальмітолеінова, олеінова, 0,38 г), поліненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, альфаліноленова, 0,26 г), незамінні амінокислоти (аргінін, валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, метіонін плюс цистеїн, треонін, триптофан, фенілаланін, фенілаланін плюс тирозин, 2,98 г), замінні амінокислоти (аспарагінова кислота, аланін, гліцин, глутамінова кислота, пролін, серин, тирозин, цистеїн, 2,24 г).
Користь червоної квасолі для організму
Червоная квасоля містить безліч корисних речовин та дуже корисна для нашого організму, оскільки вона:
- знижує рівень гомоцистеїну, підвищений вміст якого в крові може спровокувати виникнення і розвиток багатьох серцево-судинних захворювань;
- покращує роботу серця;
- сприяє більш активному утворенню червоних клітин в крові;
- позитивно впливає на кровоносну систему;
- сприяє очищенню кишечника від шлаків і токсинів;
- знижує рівень «шкідливого» холестерину в крові;
- покращує роботу травної системи;
- бореться з запорами;
- зміцнює імунну систему;
- підвищує рівень стійкості організму до різного роду інфекційних і вірусних захворювань;
- нормалізує роботу суглобів;
- насичує організм вітамінами і мінералами;
- сприяє виведенню піску і каменів з нирок і жовчного міхура;
- є відмінною профілактикою авітамінозу та атеросклерозу;
- знижує рівень цукру в крові;
- сприяє схудненню;
- допомагає швидше вилікувати бронхіт і ревматизм;
- покращує роботу нервової системи;
- благотворно впливає на стан шкіри, зубів, волосся і нігтів;
- зменшує ризик виникнення і розвитку злоякісних пухлин;
- має легкий сечогінний ефект, тому допомагає позбутися від набряків;
- дарує додатковий заряд енергії;
- покращує настрій і допомагає боротися з апатією, депресією, роздратуванням;
- нормалізує сон і бореться з безсонням;
- надає допомогу в боротьбі з герпесом і кишковими інфекціями;
- покращує роботу наднирникових залоз;
- має антиоксидантні властивості, тому бореться з негативною дією вільних радикалів;
- бореться з м’язовими спазмами.
Користь для чоловічого організму
- ✔ Червона квасоля корисна для чоловічого організму, оскільки вона має седативну дію та благотворно впливає на роботу нервової системи, зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню внутрішніх і зовнішніх ран, виразок та травматичних ушкоджень.
- ✔ Продукт позитивно впливає на роботу статевої системи: допомагає поліпшити потенцію і посилити сексуальне бажання.
- ✔ Червона квасоля сприяє виведенню з організму солей важких металів, токсинів і шлаків, тому корисна тим чоловікам, які працюють на підприємствах з шкідливими умовами праці, вживають важку і висококалорійну їжу у великих кількостях, ведуть нездоровий і малорухливий спосіб життя.
Користь для жіночого організму
✔ Червону квасолю рекомендовано вживати в їжу тим жінкам, які хочуть якомога довше зберігати молодість і красу своєї шкіри.
Вітамін Е і вітаміни групи В, що входять до складу продукту, благотворно впливають на стан шкіри, волосся, зубів і нігтів.
Пюре з бобів червоної квасолі використовують для приготування масок для обличчя, які прекрасно живлять шкіру, адже володіють регенеруючими та відновлюючими властивостями.
- ✔ Червона квасоля має антиоксидантні властивості, тому вона допомагає жіночому організму боротися з негативною дією вільних радикалів і є відмінною профілактикою виникнення і розвитку раку грудей.
- ✔ Якщо немає ніяких протипоказань, фахівці рекомендують ввести червону квасолю в раціон вагітним жінкам, адже вона містить речовини, які сприяють нормальному формуванню органів, тканин і нервової трубки у плода.
- ✔ Боби червоної квасолі сприяють схудненню, дарують заряд енергії і бадьорості на весь день, покращують настрій, борються з депресією і нервовим напруженням, нормалізують сон і допомагають перемогти безсоння.
З якого віку можна давати червону квасолю дітям?
Педіатри радять знайомити малюка з червоною квасолею після досягнення 7–9-місячного віку.
Використовуйте тільки молоді боби, пюре з яких можна в невеликій кількості додати в овочеве пюре, приготоване з уже знайомих дитині інгредієнтів.
Червона квасоля відмінно поєднується з картоплею, брокколі, брюссельською капустою та морквою. Годувати малюка входить до складу овочевого пюре червоною квасолею можна не частіше ніж 2 рази на тиждень.
Знайомити ж дитини з монокомпонентними стравами з бобів червоної квасолі слід тільки після досягнення 3-річного віку.
⚑ У дитини віком до 3-х років продукт може викликати розлад травної системи.
Чи можна їсти червону квасолю при схудненні?
Дієтологи рекомендують регулярно вживати червону квасолю тим людям, які стежать за своєю фігурою або борються із зайвою вагою. Хоча квасоля не є низькокалорійним продуктом, вона містить велику кількість легкозасвоюваних білків та складних вуглеводів, що дає відчутний заряд бадьорості та енергії на весь день.
Клітковина, що входить до складу червоної квасолі, очищає кишечник від токсинів і шлаків. Продукт пригнічує апетит і перешкоджає засвоєнню швидких вуглеводів. Він має легку сечогінну дію, тому сприяє виведенню зайвої рідини з організму.
При цукровому діабеті
Червона квасоля має низький глікемічний індекс і не викликає різких стрибків цукру в крові, тому вона корисна людям, які страждають на цукровий діабет.
Аргінін, що міститься в бобах червоної квасолі, активно бере участь у процесі азотистого обміну.
Він має на організм інсуліноподібну дію, завдяки чому істотно знижується не лише рівень цукру в крові, але й ризик розвитку цукрового діабету другого типу.
⚑ Діабетикам червону квасолю можна вживати як окрему страву або ж на її основі готувати салати, перші та другі страви.
Протипоказання і шкода
Червона квасоля практично не має протипоказань, але в деяких випадках від її використання необхідно відмовитися.
Фахівці не рекомендують вводити в раціон продукт тим людям, у яких спостерігається індивідуальна непереносимість, нефрит, подагра, певні захворювання шлунково-кишкового тракту (холецистит, гастрит, коліт, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки) в стадії загострення. Не варто зловживати стравами з червоною квасолею літнім людям, вагітним жінкам та матерям, які годують грудьми, дітям до 12 років.
✘ Ні в якому разі не можна їсти сиру або недоварену червону квасолю, адже в її складі містяться феназин та глікозид – токсичні речовини, які руйнуються лише при термічній обробці. Тому боби квасолі слід обов’язково гасити або варити не менше 40–45 хвилин.
✘ Не варто щодня у великих кількостях вживати червону квасолю, оскільки це може спровокувати появу болю в животі, діареї, нудоти, блювоти.
Вся правда про червону квасолю! Квасоля проти холестерину, цукру, анемії і високого тиску!
Смачні і всім улюблені страви складаються з такого непомітного, але поширеного інгредієнта, як квасоля. Квасоля – це рослина з сімейства бобових, батьківщиною якого є Південна Америка та Індія. Сьогодні її вирощують садівники та городники на всіх континентах.
Про корисні властивості квасолі було відомо ще в Древньому Єгипті та Римі. Цей вид бобових використовували для приготування їжі, а також культура стала поширеною складовою декоративної косметики, яку, за деякими повір’ями, використовувала сама цариця Клеопатра.
З квасолі готують омолоджуючі та зволожуючі маски для шкіри шиї та обличчя. Корисна також шкірка і стулки, в яких містяться насіння. У домашніх умовах нескладно приготувати маску. Знадобиться варена квасоля та лимон. М’яку квасолю протирають через ситечко і кашку змішують з соком лимона.
Такі маски незамінні для жінок після 40 років, вони допомагають надати шкірі втрачену свіжість і еластичність.
Крім застосування в косметології, червона квасоля має ряд переваг, які благотворно впливають на здоров’я людини.
Червона квасоля – це дієтичний продукт, який очищає організм і допомагає вивести камені і пісок з нирок.
При щоденному вживанні в їжу вона здатна нормалізувати роботу нервової, кровоносної та імунної систем, оскільки істотно зменшує рівень цукру і холестерину в крові, а також підвищує рівень гемоглобіну.
Регулярне вживання червоної квасолі знижує ризик різних новоутворень, навіть злоякісних, і поліпшує потенцію. Квасоля також володіє антибактеріальними властивостями і прискорює загоєння ран.
Червона квасоля – калорійний продукт, що славиться корисними властивостями завдяки підвищеному вмісту мінералів і вітамінів, які збагачують і живлять організм людини. Калорійність червоної квасолі на сто грамів становить 292 Ккал.
Вона виступає як рослинний аналог м’яса. Для тих, хто не вживає в їжу м’ясні продукти щодня, наприклад, вегетаріанців, квасоля – незамінний продукт.
Калорійність червоної квасолі сприяє підтримці в організмі необхідної для життєдіяльності енергії.
Квасоля містить велику кількість поживних речовин, вітамінів, мікроелементів, клітковини. Салати і квасолеві супи незамінні для хворих на цукровий діабет, адже квасоля знижує рівень цукру в крові, а фолієва кислота допомагає зміцнити стінки судин.
Вітаміни групи В і С, що містяться в квасолі, допомагають зміцнити організм і позитивно впливають на ріст і стан нігтів, волосся і зубів.
У червоній квасолі міститься велика кількість мікроелементів. Мідь, цинк, кальцій, калій, залізо необхідні для роботи серця і правильного функціонування організму. Вони збагачують кров киснем і насичують організм корисними речовинами. Квасоля також містить багато ферментів, що компенсує їх недолік в організмі.
Квасоля містить добре засвоювані організмом білки, які набагато корисніші тварин. Низький рівень жирів і клітковина допомагають комфортному і швидкому схудненню.
Єдине попередження – в сирому вигляді квасоля через наявність у ній отруйних речовин (які, на щастя, повністю руйнуються при термічній обробці) може викликати серйозні харчові отруєння.
Тому, господині, не забувайте варити квасолю в достатній кількості води не менше двох годин!Унікальність квасолі полягає в тому, що після термообробки всі корисні речовини залишаються практично в незмінному вигляді.
При коліті, виразках, гастриті з підвищеною кислотністю квасолю потрібно їсти з обережністю, оскільки вона викликає підвищене газоутворення і метеоризм.Це властивість знижується, якщо квасолю готувати з додаванням спецій, таких як кріп або чебрець. Також смачно і корисно приготування квасолі з додаванням м’яти.
Для підтримки фігури в формі червона квасоля практично незамінна, адже в ній повністю відсутній холестерин, дуже мало жирів, зате містяться легко засвоювані білки і вуглеводи.
Завдяки різнобічним властивостям, із квасолі можна готувати багато страв щодня.