Фастфуд: користь чи шкода, види, плюси і мінуси, рецепти з фото

Запеклі баталії між прихильниками горезвісного правильного харчування (ПП) і людьми, які не збираються виганяти зі свого раціону картоплю фрі ведуться в інтернеті вже роками.
- Чому сама по собі їжа, яка була створена для швидкого вгамування голоду, викликає такий величезний негатив, в цілому зрозуміло: вважається, що вона вкрай шкідлива для здоров’я і стала причиною багатьох хвороб.
- Також працює логічна зв’язка «дешево = погано».
- Ми категорично не згодні з такими думками і хочемо переконати (черговий раз) послідовників великого правильного харчування.
Що взагалі таке фастфуд
Строго кажучи, назва «фастфуд» (від англ. Fast food – швидка їжа) не позначала жирний бургер з кока-колою. Той же самий сир цілком входить у цю категорію: його не потрібно готувати, він швидко втамовує голод і зручний для працюючої людини.
Перші згадки про швидке харчування зустрічаються в античному світі. Наприклад, в Стародавньому Римі часто будували будинки без кухонь – жителі в основному купували готову їжу на базарах, там же її їли або несли додому.
Давньоримський чізбургер – це коржі з дріжджового тіста, змазані оливковою олією. Так, на сьогодні це в арсеналі любого здорового способу життя, тоді його використовували через дешевизну, поширеність та «нажорістість». Начинку обирали ту, на яку вистачало грошей.
По суті, ці коржі використовували в якості одноразових тарілок, які, після використання, можна було з’їсти. Поступово така тарілка з різноманітними продуктами трансформувалася в піцу.
За словами професора Філіпа Фернандеса-Арместо, стародавні римляни споживали набагато більше фастфуду, ніж жителі XXI століття!
В історії будь-якої країни так чи інакше простежується фастфуд: в Китаї, наприклад, на ринках торгували локшиною, в Індії – це коржі з прянощами і куркою, навіть в Україні, судячи з українських народних казок, на базарах продавали пряники, пиріжки та калачі.
У багатющу індустрію фастфуд перетворився в Америці початку XX століття: в 1921 році в Канзасі відкрилося заклад White Castle, а в 1940-х з’явився перший McDonald’s. Ще в 1870 році з’явилися хот-доги, а в 1793 році почали виробляти содову.
Чому це важливо: ми хочемо донести до вас, що фастфуд – це не тільки McDonald’s і Subway. Це будь-яка їжа, яку можна, умовно кажучи, з’їсти на ходу, не витрачаючи часу на підготовку. Мета такої їжі – дати вам насичення за порівняно невеликі гроші і заощадити час.
Сюди відносяться і пиріжки улюбленої бабусі, і, як ми вище написали, сир, йогурт, бутерброди з авокадо і лососем. Фастфуд не дорівнює т.зв. промисловій їжі від гігантських корпорацій, які прагнуть зробити людство товстими і хворими.
Більше того, швидка їжа давно не означає оброблену. Навіть для перекусу на бігу або сніданку по дорозі на роботу зараз є великий вибір, особливо у великих містах: готова вівсянка, фруктовий пудинг в зручній баночці, банальне відварене яйце.
Шкода та користь
Такий тип картинок насправді вкрай образливий: не обов’язково є висококалорійну їжу, щоб мати зайву вагу.
Ми хочемо нагадати, що шкідливої або корисної їжі по факту не існує, все залежить від кількості та частоти вживання того чи іншого продукту. Про це люди часто забувають, починаючи аргументувати свою неприязнь до фастфуду подібними аргументами: «ну якщо постійно його їсти, ти будеш товстим / хворим / страшним (потрібне підкреслити).
Але ніхто вам і не пропонує їсти таку їжу 24 на 7. Візьмемо сучасні рекомендації з харчування: вони радять скоротити в раціоні кількість продуктів, що пройшли промислову обробку, щоб не виник дефіцит макро- і мікронутрієнтів.
У канадському гіді з харчування йдеться, що важливо частіше готувати самостійно, їсти не поспішаючи і отримувати задоволення від їжі. При такому підході концепція фастфуду суперечить не тільки складу домашньої або будь-якої іншої «повільної» їжі, а рекомендованому неспішному формату прийому їжі.
Це все вірно, але тим не менше – про повну відмову і заборону ніде не згадується. У нашому раціоні набагато важливіше дотримуватися різноманітності і балансу макронутрієнтів, вибираючи якісну і смачну їжу. Насправді, люди, які активно дотримуються здорового способу життя, самі здійснюють важливу помилку.
Раціон здорової людини, а в добавок і худне, як правило, перетворюється в нескінченне повторення одних і тих самих страв з одними і тими ж продуктами (добре, якщо ще рецепти беруться хоч трохи різні).
Оцініть свій раціон за наведеною нижче таблицею – наскільки ваше харчування різноманітне? Тіло людини – дуже складна біологічна система, яка вимагає постійної наявності будівельних матеріалів для оновлення, зміцнення і підтримки форми і краси. І наше завдання – їх отримувати.
Термін «збалансоване харчування» передбачає, що ваше звичайне меню покриває ваші енергетичні витрати і містить всі необхідні засоби для будівництва і захисту. Збалансоване харчування знижує ризик різних захворювань, багато з яких виникають внаслідок надлишку або недостатку конкретних поживних речовин.
Отже, на одній шальці терезів – все, що вам потрібно, а на іншій – ваша їжа – і ось він баланс! Але як його досягти? Різноманітність – ключове слово.
Темно-зелені листові овочі виділені окремим рядком через їх особливу важливість. Міра «чашка» дорівнює стандартному склянці 200-250 г.
І так, у різноманітність входять і умовні «шкідливі» продукти і страви. Двохразовий перекус на тиждень у мережі швидкого харчування не зашкодить здоров’ю, зате принесе радість і психологічний комфорт, відчуття життя, вільного від обмежень.
Якщо подивитися на склад найпопулярніших страв, нічого страшного в ньому не знайдеться: чізбургер містить 300 кілокалорій, 15 г білка, 33 г вуглеводів і 12 г жиру. Вміст натрію і насичених жирів відповідає 28% від рекомендованої добової норми.
Якщо ви хочете заперечити, що калорії з гречки – корисні, а з бігмака – шкідливі, то краще не треба, бо це не так. Калорія – це завжди калорія. Ця одиниця енергії не залежить від якості їжі, а «енергетична» їжа, яка при інших рівних дасть вам «неякісну енергію» – це маячня.
Навіть вуглеводи по факту не бувають повільними і швидкими – це старий міф. З середини 80-х років ХХ століття почали публікуватися наукові дослідження, які підтверджують, що така класифікація абсолютно невірна. Кишкове всмоктування всіх вуглеводів відбувається за один і той же проміжок часу, приблизно рівний 30 хвилинам, незалежно від складності їх молекули.
Дослідження підтверджують, що пік глікемії настає приблизно в один і той же час для всіх видів вуглеводів, незалежно від складності їх молекули. Як показує крива в наведеному нижче графіку, вуглеводи будь-якої групи (незалежно від складності їх молекули), з’їдені окремо і натщесерце, всмоктуються за 25 – 30 хвилин.
Так, рівень буде різний, але час однаковий! Все залежить не від часу, а від кількості глюкози в продукті!
Це не має навіть значення для вашої фігури: в 6-місячному дослідженні серед 390 учасників, одна група їла їжу з високим вмістом складних вуглеводів, а друга група їла їжу з високим вмістом простих вуглеводів (при рівній кількості калорій і вуглеводів).
По закінченню експерименту з’ясувалося, що не існувало відмінностей у втраті жиру або збереженні м’язової маси. Дієти також були ідентичні в їх впливі на рівень ліпідів у крові. На підтвердження цих висновків, інші дослідження показали, що дієти з різним вмістом цукру привели до тих же змін складу тіла.
У недавньому мета-огляді літератури з питання про вплив фруктози на масу тіла, прийшли до висновку, що заміна фруктозою інших вуглеводів з урахуванням тієї ж калорійності не викликає збільшення ваги тіла.
Детальніше ми це розбирали в наступних статтях:
Ми не сперечаємося, що припиняти свій раціон в меню не потрібно. Але ми категорично відмовляємося вважати таку їжу «отрутою», «сміттям» тощо.
В контексті схуднення: звичайно, жирним і солодким перебрати за кількістю калорій набагато простіше, ніж овочами і зеленню. Але це не означає, що ваш раціон повинен бути як у кролика. Найголовніше в схудненні і здоров’ї – помірність і різноманітність!
Також хочемо зазначити, що незважаючи на те, що, як правило, раціон на основі приготовленої вдома їжі в цілому містить менше калорій, це не означає, що домашня їжа краще покупної.
У домашніх стравах теж може бути надлишок калорій, жиру, цукру і солі, а фруктів і овочів може явно не вистачати. Новий рік в Україні або Різдво в інших країнах – свято в першу чергу домашньої їжі і одночасно період масового переїдання і проблем із шлунково-кишковим трактом.
Їжа для бідних?
Часто фастфуд вважають низькоякісною їжею для нижчого класу, однак, як показують результати великого дослідження, чим вище доходи, тим більше люди їдять фастфуду.
У дослідженні за участю 605 осіб найчастішими причинами відвідування фастфуд-закладів були наступні: це швидко (92%), ресторан близько розташований (80%), смачна їжа (69%).
Люди з високим рівнем освіти частіше вибирали фастфуд через відсутність часу на підготовку, а безробітні – тому що це можливість розважитися і провести час з близькими; приблизно половина учасників підтвердила, що для них швидка їжа – щось на зразок нагороди.
Важлива проблема: осуд
Знову ж таки, чому саме повна дівчина зображена з фастфудом? Хіба худі його зовсім не їдять?
У Новій Зеландії 50% з 1017 опитаних повідомили, що заїдають фастфудом емоції, після чого відчувають почуття провини. Споживачі фастфуду взагалі часто зізнаються, що не хотіли б зіштовхнутися в кафе швидкого харчування з кимось із знайомих, і причини варіюються від «соромно тому, що всі подумають, що я постійно так харчуюся і від цього повна» до «ніяково, що я, молода, красива і спортивна, купую собі таку гидоту».
Зрозуміло, це просто огидно – так і з’являються розлади харчової поведінки. Не можна ділити їжу на погану і добру, демонізувати чи навпаки, поклонятися їй.
Ви не повинні відчувати почуття провини за з’їдену картопельку фрі або пишатися собою через кожну порцію сиру. Ви – набагато більше, ніж та їжа, яку ви їсте. Ви не ставайте «безвольним жірдяєм» або «мотивованим суперменом» тільки тому, що їсте або не їсте якусь їжу.
Хотіти якусь вкусняшку – це нормально. Ми пояснювали вам це в статті про дофамін – така їжа швидко дає поживу мозку і енергію тіла, не дивно, що вона викликає викид дофаміну для закріплення подібного поведінкового фактора.
Однак це призводить до супротивної зацикленості: ви хочете цієї їжі – вам соромно – ви зриваєтеся – отримуєте задоволення від їжі – відчуваєте сором – терпіть – хочете цієї їжі. Тобто в такій ситуації їжа як знімає дискомфорт, так і несе його.
Цикл можна перервати, переставши ділити їжу на «заборонену» і «дозволену» і відмовившись від багатьох стереотипів, пов’язаних зі схудненням і здоров’ям.
Ми часто отримуємо коментарі в стилі «я не можу так багато є, як ви радите, я ж худну», «як це на схудненні їсти солодке, це неправильно, мені психологічно дискомфортно» і т.п.
Прийнято вважати, що схуднення – це дуже і дуже складно і важко. Ви повинні проливати літри поту в спортзалі і харчуватися виключно чистою, низькокалорійною їжею. Ви просто зобов’язані відчувати почуття голоду, тому що… ммм, не знаємо чому, просто повинні.
Насправді, все це нісенітниця повна. Ми докладно описали комфортне та здорове схуднення, не полінуйтеся і прочитайте.
За даними досліджень, збалансоване харчування робить нас щасливішими (корекцію раціону пробують застосовувати навіть для лікування депресії), причому це не залежить від схуднення і взагалі змін ваги.
Адекватне, дійсно здорове харчування має бути гнучким і зручним. Не потрібно голодувати і ридати від горя, якщо вам хочеться їсти, а поруч тільки снікерс і нічого більше. З’їжте його і отримаєте задоволення, а не стрес.
Вам не потрібно заборони на «шкідливу» їжу – так, вони працюють, але лише до тих пір, поки у вас є сили контролювати себе. Рано чи пізно ви захочете / зірветеся на фастфуд, який любите. І тут немає нічого страшного чи нездорового.
Розподіл їжі на чорне і біле можливе тільки тоді, коли мова йде про свіжих і зіпсованих продуктах, алергії і особистої непереносимості. В інших випадках, це непотрібні, складні і стресові обмеження.
Немає нічого соромно в тому, що ви хочете, щоб вам було смачно – їжа повинна приносити задоволення.
Користь і шкода фастфуду
Смакові переваги жителів планети змінюються зі швидкістю світла. Людство можна умовно розділити на дві групи: прихильники здорового харчування і любителі фастфуду. Швидка їжа значно економить сили і час на її приготування.
Це дуже зручно, особливо якщо людина кудись поспішає, і зовсім немає часу чекати вишуканої страви в ресторані. Часто від такого харчування погіршується якість життя і здоров’я в цілому. Розберемося, який же шкоду несе в собі фастфуд.
І може бути корисною така їжа?
Види фастфудів
Виробництво напівфабрикатів і фастфудів активно розширюється. У кожному мікрорайоні будь-якого міста є ресторан громадського харчування, де в меню широко представлена дана продукція. А полиці магазинів ломляться від заморожених напівфабрикатів. Розрізняють такі види такої провізії:
- Напівфабрикат м’ясний. До такого фастфуду відносять биточки, котлети, фарш. В цілому, це все вироби, основним компонентом яких є м’ясний фарш. Такий продукт надалі обов’язково заморожується.
- Рибний фастфуд. Це можуть бути рибний фарш, рибні палички або котлети.
- Напівфабрикат з морепродуктів. До такого відносять усіма улюблені крабові палички.
- Фруктові і овочеві фастфуди. Сюди входять перероблені, очищені і заморожені ягоди, фрукти і овочі.
- Комбінований фастфуд. Мало хто знає, що це улюблені багатьма дітьми і дорослими гамбургери, чізбургери, картопля фрі, піца.
- Фастфуд хлібобулочний. Це повітряні булочки для бургерів, готове тісто.
- Фастфуд молочний. До такого відносять сушене молоко, дитячі сухі молочні суміші.
В цілому, напівфабрикатом або фастфудом називається той продукт харчування, який потребує мінімальних маніпуляціях з приготування. Найпростіший приклад класичного напівфабрикату – бутерброд. Тут використовується вже готова ковбаса і хліб. Необхідно тільки нарізати дані інгредієнти.
Основну шкоду фастфуду для організму людини
Чим же так шкідливий фастфуд? Звичайно, своєю високою енергетичною цінністю. Напівфабрикат ніяк не можна віднести до списку дієтичних продуктів.
Він містить занадто високу кількість жирів, калорій і вуглеводів. І навіть при активному способі життя, швидкі вуглеводи можуть привести до набору маси тіла.
До того ж, швидкі вуглеводи дуже швидко переробляються, і відчуття голоду з’явиться вже протягом першої години після їжі.
Велика кількість холестерину
Практично всі фастфуди (крім заморожених овочів і фруктів) володіють великою кількістю жирів. Адже для їх виготовлення застосовують м’ясну продукцію не вищого сорту.
Наприклад, до складу котлет можуть входити перемелені шкіра, прожилки, хрящі. Отже, рівень насичених жирів у страві буде завищений. Людина ризикує підвищити рівень холестерину в своєму організмі.
А це загрожує різними захворюваннями серцево-судинної та ендокринної систем.
Велика кількість солі
Для усунення смакових недоліків виробники додають величезну кількість спецій, солі. Ці інгредієнти відмінно маскують неприємний присмак і аромат. Тому напівфабрикати так люблять багато хто з нас.
Але надмірне споживання солей провокує затримку води в організмі людини. Відсюди «випливають» набряки, патології нирок. Крім цього, різноманітні смакові приправи дратують стінки органів травної системи.
При регулярному споживанні фастфуду в анамнезі людини обов’язково з’явиться коліт або гастрит.
Множинні Е-шки
Практично всі напівфабрикати і фастфуди містять глутамінову кислоту – Е 260, і її солі:
- Е 261 – натрію глутамат;
- Е 622 – калію глутамат;
- Е 624 – амонію глутамат;
- Е 625 – магнію глутамат;
- Е 623 – кальцію діглутамат.
За рахунок цих компонентів підвищується чутливість смакових рецепторів. У людини спостерігається підвищене слиновиділення, що викликає величезний апетит. Тому така їжа здається набагато смачнішою за мамину домашню їжу.
Зараження патогенними мікроорганізмами
Багато закладів громадського харчування для приготування гамбургерів використовують вже готові котлети-напівфабрикати. Заморожена м’ясна продукція може бути заражена різноманітними патогенними мікроорганізмами. Більшість з них не гинуть ні при низьких, ні при високих температурах. До таких варто віднести лістерії, токсоплазми, гельмінти.
Велику небезпеку становить захворювання токсоплазмоз. Симптоматика патології схожа з ознаками банальної застуди: підвищення температури тіла, озноб, жар, біль у горлі, кашель. Тому діагностування патології часто затягується, а лікування протікає неправильно. Щоб уникнути зараження, напівфабрикат повинен пройти ретельну термічну обробку.
Шкода фастфуду
Ніякої користі не приносить швидка їжа з ресторанів громадського харчування.
Навіть якщо бургер виготовляється повністю з натуральних продуктів, він буде мати більшу кількість калорій і вуглеводів. Всього 1 домашній бутерброд містить близько 600 ккал.
Додавши до бургер невелику порцію картоплі фрі і маленьку колу, ми отримаємо більше 1000 ккал. А бажана ситість так і не настане.
Проводилися численні дослідження швидкої їжі. Вчені встановили, що до складу такої їжі входять компоненти, які надають таку ж дію, як і наркотики.
При частому споживанні фастфуду у людини розвивається стійке звикання.
А при тривалому вживанні такої провізії в головному мозку відбуваються органічні зміни, як при наркотичній залежності від кокаїну.
Шкідливі для здоров’я й наступні складові:
- Соуси. Дуже часто їжа в закладах громадського харчування приправляється не тільки спеціями, а й різноманітними соусами. Найпоширенішими є майонез і кетчуп. Хімічний склад соусів отруює організм. Надалі таке харчування призведе до повної закупорки судин, інсульту. Навряд чи для виготовлення сирного або томатного соусу виробник використовує натуральні овочі та різноманітні сири.
- Неякісна м’ясна продукція. Для швидкої подачі замовлення в закладах швидкого харчування використовують вже готові, заморожені напівфабрикати. Якість такої провізії сумнівне. Загадкою залишається не тільки склад таких котлет, а й період їх зберігання. Завдяки численним приправам і соусам людина може навіть не відчути зіпсованості продукту. А отруєння гарантовано.
- Соя в складі котлет. Всі знають про шкоду соєвої продукції. Ніхто не може бути впевнений, що в його бургер використовується виключно натуральне м’ясо без додавання соєвих аналогів.
Якими напоями можна запивати їжу
До чого призводить регулярне споживання фастфудів?
Відсутність корисних речовин у такій продукції – не найстрашніший момент. Ті наслідки, до яких призводить регулярне вживання фастфуду, – потужний привід задуматися про якість харчування і життя в цілому. У першу чергу страждає система травлення. У кожного любителя швидкого перекусу розвиваються такі патології:
- Виразка шлунка;
- Язва дванадцятипалої кишки;
- Гастрит;
- Панкреатит;
- Коліт.
Обов’язково страждає ендокринна система. Від бургерів активно розвивається ожиріння, порушується гормональний фон людини. Через високе навантаження на підшлункову залозу вона перестає виробляти гормон інсулін у повній мірі. Так з’являється невиліковне захворювання – цукровий діабет.
Чи є користь від фастфуду?
Швидка їжа може надати й користь. Це, скоріше, не користь, а переваги їжі. Так, фастфуд і напівфабрикат забезпечують швидкість у приготуванні обіду або вечері. Такий варіант підходить тим, хто працює цілодобово і не має часу ні на готування, ні на відпочинок. Серед основних переваг виділяють такі:
- Низька вартість;
- Легкість і швидкість приготування;
- Можливість вживати ягоди та фрукти навіть взимку.
Варто відзначити, що фрукти і ягоди навіть при заморожуванні зберігають усі свої корисні компоненти. Гастроентерологи і дієтологи стверджують, що фастфуд не принесе ніякої шкоди, якщо їсти його не частіше ніж один раз на місяць. Але, користі для організму така їжа теж не зробить.
Як знизити кількість споживаного фастфуду?
Відмовитися від вживання фастфуду дуже складно. Адже продукція дуже швидко викликає звикання та залежність. Одним з переваг фастфуду є швидкість. Всі постійно кудись поспішають.
І навіть в обідній період ми не згодні чекати довго своєї страви. Тому бургер – найкращий варіант. Щоб знизити споживання шкідливої їжі, варто порадитися зі знайомими, вибрати найближче кафе з швидким винесенням замовлення.
Так, 15 хвилин очікування – цілком прийнятний варіант.
Також можна брати з собою обід у контейнері. Удома можна заздалегідь приготувати корисну страву – кашу, відварену курочку, запечену рибу. Це допоможе позбутися ще від однієї «поганої» звички – їсти на ходу. Прийом їжі повинен асоціюватися з приємними моментами. Так, обідати краще в приємній компанії за веселими розмовами.
Плюси і мінуси фастфуду
Фастфуд – це їжа, яка приготована швидко, максимально смачно, максимально красиво. Їжа, яка покликана в лічені хвилини вгамувати ваш голод. Всі знають, що вона шкідлива, але, тим не менш, продовжують її вживати. Давайте спробуємо розібратися в плюсах і мінусах швидкої їжі.
Плюси фастфуду:
Безсумнівно, свої переваги у ресторанів з швидким харчуванням є, адже не просто так існують цілі мережі по всій країні.
- Швидко. З огляду на ритм життя більшості людей, подібні заклади економлять багато часу і, часом, є єдиним способом вгамувати голод.
- Досить дешево.
- У ресторанах завжди чисто й затишно. Тут зручно посидіти, відпочити під час прогулянки та підкріпитися.
- Що вже тут говорити: якби ця їжа була несмачною, її б ніхто й не їв. Спасибі підсилювачам смаку!
Плюси очевидні, а ось мінуси скоріше в підводній частині «фастфудного айсберга»!
Мінуси фастфуду:
Ми знаємо, що вони є, але наші знання часом обмежуються лише одним словом – шкідливо. Але я зайшов один раз, поїв і нічого зі мною не сталося. Так може бути це всього лише міф і підступи конкурентів? Давайте розбиратися.
ОЖИРІННЯ – одне з найвідоміших наслідків швидкого харчування. Звичайно, від одного бургера в місяць з вами нічого не станеться. Але, як правило, на одному бургер історія не закінчується.
Якщо регулярно харчуватися картоплею фрі або хот-догами, то вже через кілька місяців може початися ожиріння. Дана продукція має дуже високу калорійність, містить велику кількість шкідливих жирів та вуглеводів, але при цьому насичення лише короткочасне.
Після цього людина знову голодна, тому що вжиті калорії не несуть ніякої користі – у них відсутні складні вуглеводи та ненасичені жири, які забезпечують організм енергією.
Білків там дуже мало, а всі вітаміни спалені при смаженні, тому нічого корисного в подібній їжі немає! Отже, швидше станеш голодним – більше перекусів здійсниш за день.
НАДЛИШОК СОЛІ І ЦУКРУ
В інтернеті можна знайти дуже багато статей, де співробітники мереж ресторанів швидкого харчування розкривають секрети кухні.
Продукція не завжди є свіжою, досить часто використовується сировина, що виготовляється із застосуванням різної хімії, шкідливою для організму, в результаті чого їжа може викликати лише огиду. Але на допомогу приходять головні друзі швидкої кухні – сіль і цукор.
Кожен знає, як ці інгредієнти впливають на сприйняття смаку їжі. Ресторани швидкого харчування використовують надмірну кількість солі й цукру тільки для однієї мети – замаскувати справжній смак продукції.
І жоден ресторан швидкої кухні не зможе забезпечити вас якісною продукцією до кінця робочого дня. Вам просто додадуть побільше солі.
Придбані хвороби
Якщо ви часто відвідуєте ресторани швидкого харчування, знайте, що всередині вас розвиваються такі хвороби, як:
- гастрит (через надлишок солі і жиру);
- виразка (від вживання солодощів і гидот на голодний шлунок);
- рак (смажена їжа містить величезну кількість канцерогенів, а якщо масло у фритюрі вже не перший день стоїть, то їх концентрація просто зашкалює);
- підвищений рівень холестерину (все та ж жирна і солодка їжа);
- цукровий діабет (газовані напої, коктейлі);
- карієс (газовані напої).
Це лише частина неприємних наслідків. Але їх нескладно уявити, тому що зуби лікували всі, біль в животі відчував кожен, а жирові відкладення в області живота багатьох дівчат валять в депресію.
Спробуйте також уявити, що язвенники їдять за розкладом і дуже часто їх їжа одноманітна і не дуже смачна.
Вам хочеться жити за режимом, де кожен пропущений прийом їжі буде мати наслідки? Думаю, ні.
Звикання
Будь-яка їжа може бути смачною, якщо покласти в неї потрібну приправу.
У ресторанах швидкого харчування, а також у продукції швидкого харчування, будь то чіпси, сухарики, газовані напої, дуже часто використовують суміші приправ, в яких присутні підсилювачі смаку, такі як глутамат натрію, а також консерванти, які дозволяють продовжити термін придатності продукції. Не факт, що рано вранці ви їсте свіжий бургер, найімовірніше, він приготований з учорашніх нереалізованих залишків.
НИЗЬКА ВАРТІСТЬ – НЕ ЗАВЖДИ ПЛЮС
Так ви думаєте, чому одна і та ж їжа коштує по-різному? Чому, щоб зробити бургер вдома, ви витратите одну суму, а бургер у цьому ресторані буде коштувати дорожче, а бургер з мережі фастфуду – від 50 гривень?
Чи не говорить це про якість продуктів? Якщо я купив у магазині шматочок курки за 50 гривень, який мені ще треба приготувати вдома, а ресторан фастфуду мені за 50 гривень видає вже готовий бургер – варто серйозно задуматися.
Насправді це лише невелика частина неприємних наслідків, які ховаються під красивою, соковитою і смачною рекламою ресторанів фастфуду. Сучасний світ перенасичений інформацією, серед якої важко вибрати потрібну. Чи бачили ви рекламу будь-якої їдальні? Навряд чи. Зате, швидше за все, ви тисячу разів бачили рекламу відомих гігантів-мереж швидкого харчування.
- Хлопці, виразка шлунка здорово вплине на вибір місця і режиму роботи.
- Дівчата, жир з боків і живота прибрати можна місяцями!
- Якщо вже ви потрапили в таку ситуацію, що можливості вгамувати голод іншим способом просто немає, є ряд рекомендацій:
- У будь-якому закладі фастфуду є холодні закуски і гарячі напої. Замовте салат «Цезар» і трав’яний чай замість бургера і газованої води.
- Не варто вживати «швидку їжу» на голодний шлунок, тому що негативний вплив лише посилюється.
- Не варто пізно ввечері шукати по навігатору точку, яка ще не закрилася на ніч. Краще випити пару стаканів води і заснути голодним, адже жоден ресторан фастфуду не зможе надати вам якісний продукт за 30 хвилин до закриття.
- Якщо єдиним способом вгамувати голод стає похід у кафе, то вибирайте заклади з вітчизняною кухнею або східними стравами.
Робіть правильний вибір, друзі, і будьте здорові!
7 видів фастфуду, який вважається менш шкідливим, ніж увесь інший
- 19 подій, які могли статися тільки в маленькому місті (У вашому – теж)
- Іноземці розповіли, з чого почалася їхня любов до сучасної України
- 18 пар знаменитостей, про спорідненість яких ми і не здогадувалися
- Письменник з гумором розповів, як виглядає його телефонна книга (коментатор теж знайшлося що пригадати)
- 15+ фотографій, які показують, з чим стикається кожна сучасна дівчина
- 14 фактів з життя українських класиків, про які не знала навіть ваша вчителька літератури
- 20+ людей, які поділилися зі світом шматочком свого щастя
- 20+ фотографій, які не знайдеш навіть у найповнішій енциклопедії
- 19 фото природи, які не соромно додати до шкільних підручників
- «Це риса характеру – нездатність отримувати задоволення сьогодні». Історія, яка вчить жити тут і зараз
- Я працюю стюардесою і хочу без прикрас розповісти про свою професію
- 14 трендів, які можна нарешті забути як страшний сон
- 15 акторів, які ризикнули зіграти зовсім нетипову для них роль
- 11 акторських дуетів, які одного разу зіграли закоханих. Їм так сподобалося, що вони вирішили повторити
- Що потрібно знати про любов нашим дітям
- Як змінилися 15 вітчизняних зірок з часів своїх перших кліпів
Фастфуд: шкода чи користь?
Фастфуд – їжа швидкого приготування, яка за кілька десятиліть швидко і впевнено відвоювала місце в сфері громадського харчування.
Всім відомо про шкоду фастфуду, менше про користь, але хоча б раз у житті кожна людина ласувала смачними гамбургерами, хрусткою картоплею фрі, наггетсами і молочним коктейлем.
Так, заради експерименту … Дізналися себе? Давайте розберемося, що це за їжа, чому її не рекомендують дієтологи і спробуємо визначити, як можна ці страви зробити корисними.
Фастфуд: загальна характеристика
Гамбургер в перших закусочних White Castle (США) коштував 5 центів. Саме низька ціна привернула масових покупців, і ця їжа стала неймовірно популярною в Америці 1921 року.
Дехто з відвідувачів замислювався, в чому ж підступ, якщо гамбургер так мало коштує. Спритні торговці додумалися платити спеціально найнятим людям, які в білих халатах, зображуючи лікарів, в годину пік відвідували закусочні.
Сумніви відпали, і популярність таких забігайлівок побила всі можливі рекорди.
У перекладі з англійської фастфуд – ‘їжа швидкого приготування’. Таку назву підходить будь-якої страви, на яке витрачається мінімум часу.
Зазвичай це страви, приготовані з висококалорійних продуктів простим і швидким способом – смажаться на сковороді або у фритюрі. Через це навіть дієтична куряча грудка перетворюється в холестеринове чудовисько.
Фастфуд – шкідлива їжа, але, незважаючи на це, їй віддають перевагу молоді люди і люблять діти.
Під визначення «фастфуд» потрапляють:
- піца;
- гамбургери і чізбургери;
- смажена картопля;
- шаурма;
- чебуреки;
- локшина і пюре швидкого приготування;
- снеки (чіпси і сухарики і т. д.)
Не думайте, що фастфуд – винахід американців. Ще в Стародавньому Римі на ринках продавали гарячу і дешеву їжу, яку можна з’їсти на ходу. Гамбургер, до речі, родом звідти.
Традицію ресторанів швидкої їжі створили брати Макдоналд, які відкрили в Сан-Бернардіно в 1948 році перший заклад, де можна було з’їсти апетитну картопельку фрі і чізбургер, запивши все кока-колою. З тих пір традиції і культура споживання їжі швидкого приготування не змінилися.
Головний принцип фастфуду – швидкість як приготування, так і поїдання. Чи може бути користь від такої їжі?
Фастфуд: шкода
90% американських дітей, які регулярно вживають фастфуд, страждають ожирінням. Їжа з таких закусочних – холестеринові бомба, що призводить до розвитку хвороб шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи.
Що робить фастфуд шкідливим:
- Для приготування таких страв використовують велику кількість емульсії з модифікованих тварин і рослинних жирів – маргарину. Штучні ізомерні жирні кислоти подовжують термін зберігання страв, приготованих з їх використанням. Ці транс-жири викликають розлад нервової системи і формують харчову залежність від фастфуду. Шлунок починає командувати людиною.
- Реклама твердить про натуральність продуктів, використовуваних у фастфуді, але це не зменшує величезну кількість жирів, консервантів в таких стравах і не компенсує відсутність корисних мікроелементів, вітамінів.
- В їжі швидкого приготування багато солі і харчових стимуляторів, створених хімічним способом. Це необхідно для стимуляції смакових рецепторів споживача, інакше така їжа здасться позбавленою смаку. Спробуйте охолоджений фастфуд. Це неприємний клубок неїстівної гумової суміші. Ці страви потрібно їсти гарячими, поки діють хімічні добавки.
- Мінус фастфуду в культурі його споживання. Кушаючи на бігу, людина ризикує з’їсти більше, ніж потрібно, і при цьому все одно відчує голод. Дієтологи рекомендують їсти не поспішаючи, смакуючи кожен шматочок, тоді насичення відбудеться швидше і при меншій кількості з’їденого.
- Чи помічали, що до фастфуду завжди пропонують крижану газовану воду – колу, фанту? Кислоти цих напоїв сприяють шлунку в перетравленні булочки з котлетою, інакше він просто не впорається з такою їжею. Але розщеплення продуктів відбувається в повному обсязі, тому що під дією крижаних напоїв шлунок стискається і проштовхує напівпереварену їжу в кишечник. Людина знову голодна і знову шукає, що з’їсти. Ось і секрет 30-мільярдного обороту в рік закусочних швидкого харчування.
Збалансоване харчування для схуднення
Особливі побоювання викликають заклади фастфуду, які готують їжу в антисанітарних умовах з непридатних до вживання продуктів. Блюдо щедро приправляється майонезом або кетчупом, поливається гірчицею, і до списку довгострокових захворювань, що викликаються фастфудом, додається розлад і отруєння.
Фастфуд: користь
Багато здивовано підняли брови: яка ж користь від такої їжі?
Деякі вказують на швидкість приготування і споживання, що з урахуванням сучасного темпу життя дозволяє економити час. З іншого боку, людина не робот, щоб все робити швидко, не отримуючи від процесу задоволення. Потрібно, щоб їжа приносила радість, піднімала настрій.
Хтось вкаже на відносно низьку вартість таких страв. Якщо врахувати витрати на ліки, щоб вилікуватися від усього, що принесе фастфуд в красивій обгортці гамбургера або шаурми, то це також нівелюється.
Так в чому ж користь? Ось кілька рекомендацій, які допоможуть зменшити шкоду фастфуду та навіть перетворити його в корисний продукт:
- Постарайтеся цю їжу приймати не частіше 1-2 разів на тиждень. Якщо вже виробилася залежність, намагайтеся потроху зменшувати кількість з’їденого таким чином.
- Уникайте великої кількості смаженої їжі. Замовте картоплю і салат або гамбургер з салатом, але ніяк не всі разом. Велика кількість вуглеводів осядуть некрасивими складками в районі талії.
- Не їжте фастфуд, коли відчуваєте звірячий голод. Якщо не можете виділити час на нормальний обід, візьміть з собою 100-200 г горішків або сухофруктів. Ці продукти поживні, добре насичують і швидко засвоюються організмом.
- Відмовтеся від червоного м’яса. У мережах закусочних швидкого харчування використовуються ГМО-продукти.
- Вибирайте цільнозернову булочку для гамбургера. Попросіть покласти побільше салату.
- Намагайтеся уникати смакових добавок: відмовтеся від майонезу і кетчупу.
- Якщо дитина просить шкідливий хот-дог або чізбургер, купіть необхідні інгредієнти і приготуйте самостійно. Це буде поживно, корисно і безпечно.
Відмовтеся від їжі такого формату в літню спеку. Не купуйте ці страви у неперевірених продавців.
Їжте із задоволенням, з користю і будьте здорові!
Цільнозерновий хліб: склад і користь
Дослідницький проект “Фаст-фуд: шкода чи користь”
слайд 1
Фаст – фуд: шкода чи користь. Роботу виконала учениця 6А класу Шимина Єкатерина
слайд 2
Мета роботи: довести, наскільки шкідливий фаст – фуд, сформувати принципи правильного харчування і, як результат, потребу в здоровому способі життя. Завдання:
- Вивчення літератури з метою отримання інформації про те, що таке фаст-фуд.
- Скласти список найшкідливіших продуктів фастфуду.
- Провести невеликі досліди з продуктами фастфуду.
- Знайти рецепти страв, якими можна замінити фастфуд.
- Провести опитування населення.
- Виявити, в чому переваги і шкода швидкого харчування (фастфуду).
Відповісти на питання «Як зменшити шкоду від фастфуду?» Методи дослідження: Теоретичний метод: збір інформації з журналів, енциклопедій та інтернет-сайтів. Методи емпіричного дослідження: спостереження, досліди, опитування, аналіз, узагальнення.
Гіпотеза: фастфуд є одним з найактуальніших видів продукції, але ми припускаємо, що він не зможе замінити повноцінне харчування. Об’єкт і предмет дослідження: підприємства швидкого харчування, їжа швидкого приготування і її вплив на організм людини.
слайд 3
Актуальність теми «Проблема фастфуду – одна з загроз людства» – кажуть лікарі. Сучасні люди не привчені до раціонального харчування, до режиму споживання їжі.
Відсутність культури харчування, високий темп сучасного життя призводить до того, що ми все частіше вживаємо їжу швидкого приготування. Таке харчування не є ні корисним, ні правильним.
Тому говорити про шкоду, якої завдають фастфудом нашому здоров’ю, важливо і актуально.
слайд 4
Що таке фастфуд? Швидке харчування, фастфуд (англ. Fastfood) – поняття, яке включає в себе вживання страв швидкого приготування, зазвичай пропонованих спеціалізованими закладами. Терміном «фаст-фуд» позначають їжу, яку можна швидко приготувати, а клієнту – зручно і швидко з’їсти. Фастфуд багато хто вважає явищем сучасності.
Швидке харчування існувало ще в античні часи, зокрема в Стародавньому Римі. У минулому страви фастфуду готували з натуральних продуктів, не присмачуючи їх підсилювачами смаку і ароматизаторами: їх тоді просто не було.
Сьогодні ситуація змінилася, і фастфуд – це стрімко зростаюча індустрія, в якій крутяться мільярди гривень, а кількість споживачів обчислюється мільйонами.
слайд 5
Список найшкідливіших продуктів фастфуду: Картопля фрі являє собою шкідливе поєднання картоплі, масла, цукру і синтетичних добавок. Також він містить великий вміст акриламіду, який є канцерогеном. Хот-дог містить велику кількість жирів, холестерину і найголовніше – калорій.
Сосиска містить більше сої і крохмалю, ніж м’ясо, а колір сосиски досягається за рахунок застосування харчової хімії. Кетчуп і майонез найдешевші. Гамбургер: у м’ясі харчових добавок немає. А ось у булочці і соусі маса шкідливих речовин. Соус виготовляють із соєвого м’яса, сиропу, консервантів. Шаурма.
Для приготування використовується дешева свинина або курятина, іноді прострочена. Всі недоліки поганого м’яса ховаються за рахунок приготування її на грилі з додаванням солі. Чіпси – це просто справжня суміш жиру і вуглеводів в кількості, яка просто не потрібна організму, та ще й приправлена хімічними смаковими добавками.
Далі в списку фастфуду йдуть солодкі глазуровані пончики, газовані напої, шоколад.
слайд 6
Шкода для організму: незбалансоване харчування, захоплення яким призводить до порушення роботи шлунково-кишкового тракту і швидкого ожиріння. Фастфуд притуплює відчуття голоду, але не насичує, так як в ньому мало поживних і корисних речовин.
Через те, що фастфуд їдять практично «на бігу», до ладу не пережовуючи, їжа в шлунок потрапляє великими шматками. Через це виникають проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, з’являється гастрит, виразка. Дієтологи стверджують, що в фастфуді міститься велика кількість калорій, жирів, холестерину, вуглеводів і солі.
Це веде до порушення обміну речовин. Оскільки дитячий організм ще формується, часте вживання фастфуду призводить до ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, порушується ендокринна та імунна система, все це відбивається і на розумовому розвитку дітей.
Низький вміст вітамінів і харчових волокон дуже негативно позначається на стані волосся, позбавляючи їх блиску і еластичності, а також шкіри.
слайд 7
Переваги швидкого харчування (фастфуду): Харчуватися фастфудом зручно, і до того ж смачно: адже в складі простих на перший погляд страв обов’язково присутні смакові добавки, в цій їжі немає практично нічого натурального. Невже це правда так шкідливо? Давайте спробуємо трохи розібратися.
Скільки часу йде на таку їжу? Хвилин 10 або 15 – на те вона і швидка. Наїдаємося ми один одному? Повітряна булочка, сир, м’ясо, огірок, соус – солі і приправ більш ніж достатньо. Потім хрустка картопля, теж солоненьке – так адже смачніше. Ну і звичайно, хочеться швидше все це запити – у, фантою тощо.
Ви відчуваєте – наїлися. Справді? Спробуйте уявити, що відбувається у вашому шлунку. Шлунок роздувається, і незабаром все це починає «бурчати», створюючи відчуття дискомфорту, викликаючи відрижку, печію та інші принади.
Перевагою цих страв є швидкість приготування і вживання, дешевизна.
Як зменшити шкоду від швидкого харчування (фаст-фуду)? Перш ніж замовляти їжу в закладі фаст-фуду, придивіться до його зовнішнього вигляду, персоналу та процесу обслуговування відвідувачів. Ніколи не ходіть в заклад занадто голодними: випийте хоча б сік з пакету або з’їжте стаканчик йогурту – це нескладно в будь-яких умовах.
Не замовляйте великі порції, а почніть з меншої кількості. Насичення починається хвилин через 20 після їжі, а якщо до того ж жувати, як слід, ви наїдитесь зовсім невеликою порцією. Не їжте на ходу. Трапляється, однак, що людина все-таки об’їдається фаст-фудом. Не треба катувати себе і лаяти останніми словами – так буде ще гірше.
Просто прийміть рішення: в цей день більше нічого не їсти, крім, мабуть, свіжих огірків і чаю з лимоном – це допоможе перетравити важку їжу і вивести зайвий холестерин. Перед сном випийте нежирний кефір, а вранці поснідайте вдома, навіть якщо у вас, як зазвичай, немає часу.
Чи є плюси в тому, щоб відвідувати заклади швидкого харчування? Один плюс є: заклади швидкого харчування все ж краще, ніж їжа на ходу, на курній і загазованій міській вулиці, в антисанітарних умовах.
Висновки Висновок про те, що «швидка їжа» призводить до проблем зі здоров’ям – загальновідомий факт. На сьогоднішній день у світі налічується більше 42 млн. дітей, які страждають на ожиріння – причому не просто мають підвищену масу тіла, а в дійсності хворі. На жаль, всі лікарі і дієтологи єдині в думці – фаст-фуд буває двох видів: шкідливий і дуже шкідливий.
Харчуватися їм регулярно ніяк не можна!!!
Досвід 1 Щоб довести шкоду від фаст-фуду, я провела кілька дослідів: Я взяла чіпси і підпалила, вони загорілися і згоріли досить швидко. Це пов’язано з великою кількістю масла, що є на їх поверхні.
Досвід 2 На паперову серветку я виклала чіпси і залишила на 30 хв. Потім прибрала їх. На серветці залишилися помаранчеві жирні плями. Це доводить, що в чіпсах багато жиру.
Досвід 3 Я взяла дві скляні форми, поклала в кожну по шматочку ковбаси. В одну налила чисту воду, в іншу – колу. Через два дні я виявила, що шматочок ковбаси став в дірочку. Висновок: кола має руйнівні властивості для м’яса.
Досвід 4 Я налила в скляну мисочку колу і поклала туди іржавий цвях. Через два дні мій цвях став, як новий. Я взяла білу чашку зі слідами від кави. Налила колу, через деякий час чашка стала чистою. Висновок: кола роз’їдає навіть іржу і сліди від кави!
Продукти, які замінять фаст-фуд: Смажену картоплю можна замінити картоплею, запеченою в духовці. Молочний шоколад треба замінити чорним натуральним шоколадом.
Хот-дог – булочка з цільнозернового хліба з шматочками відвареної яловичини або курячої грудки з додаванням соусу з гірчиці, несолодкого йогурту і спецій (часнику і зелені).
Гамбургер можна замінити добірними хлібцями, на які потрібно покласти нарізані кружальцями огірки і помідори, між ними помістити шар сиру моцарела, відвареного філе червоної риби або курячу грудку, тоненький шматочок яловичини, з’єднати всі верстви і вийде смачний і корисний гамбургер. Рекомендації по вибору дитячих «смакоти»: Продукти, що мають яскравий колір і смаковий запах, переповнені барвниками і ароматизаторами. При виборі продуктів уважно вивчіть їх склад. Найбезпечніша їжа – під етикеткою «Продукт не містить штучних барвників і консервантів». Корисніше купити вихідні продукти і приготувати самим, ніж вибрати напівфабрикати, готову їжу або консерви. Я пропоную кілька рецептів, всім улюблених страв, але приготованих своїми руками, без шкідливих продуктів. Пам’ятайте про корисні заміни!
Опитування Займаючись дослідницькою роботою, я вирішила провести опитування людей різного віку в закладі швидкого харчування. В опитуванні взяло участь 10 чоловік.
Мною був складений невеликий анкетне лист, в якому потрібно було відповісти на питання про перевагу в їжі, про кількість денних перекусів, про час, витрачений на їжу та ін.
За даними анкетування: 4 з 10 людей, регулярно і з задоволенням їдять страви, які продаються в фаст-фудах, чіпси, а також п’ють велику кількість газованих напоїв з високим вмістом цукру. 3 людини рідко вживають, але дуже хотіли б вживати частіше.
3 людини дуже рідко вживають фаст-фуд. З’ясувалося, що більшість опитаних (8 з 10) взагалі не снідають (а сніданок – це основа раціону людини, заряд енергії на цілий день).
Опитування Питання: чи достатньо у нас в місті закладів швидкого харчування? Висновок: провівши анкетування, я переконалася, що захоплення фаст-фудом, неминуче проникає в раціон харчування сучасної людини, хоча і викликає до нього неоднозначне ставлення. І все ж переважна більшість школярів вітають піци і гамбургери, які так стрімко набувають популярності серед жителів нашого міста.
Бережіть своє здоров’я! Працюючи над проектом, я повністю поміняла своє ставлення до харчування, та й до способу життя. Я почала снідати вранці, чого до цього майже не робила, намагаюся поїсти повноцінно, причому гарячим обідом.
Люди люблять фаст-фуд не тому, що не поінформовані про його шкоду, а тому що отримують задоволення – то, чого їм так бракує в повсякденному житті. Як би ми не ставилися до фаст-фуду, слід визнати: він став частиною нашого життя. Погано це чи добре, кожен вирішує для себе сам.
Я б хотіла всім сказати, яким би не був ваш спосіб життя, для вас не складе труднощів привнести в свій раціон найпростіші зміни, які приведуть до швидкого поліпшення вашого здоров’я.
Забудьте свою пристрасть до комерційних продуктів «швидкого приготування» – їх харчова цінність сумнівна, а от потенційно небезпечних для здоров’я компонентів (жири, цукор і сіль) вони містять в надлишку.