Фісташки: користь і шкода для організму, калорійність

Багато хто пробував фісташки, кому вони подобаються, а комусь ні. І мало хто знає, що в Китаї їх красиво називають «горіхами щастя».
За що вони отримали таке пафосне назва, в чому користь цих горішків для організму, ми детально розповімо в цій статті. Буде дуже цікаво!
Склад фісташок
У дієтичному харчуванні фісташки цінують за велику концентрацію поліненасичених жирів Омега-3 і Омега-6, а також за рослинний білок. Крім того, в фісташках багато вітаміну В6 (більше, ніж в печінці), вітаміну Е, РР, В2, В5, В9, В1.
З мінеральних речовин можна виділити магній, калій, мідь, марганець, фосфор.
На замітку! Всього 30 штучок буде досить з’їсти, щоб заповнити добову норму вітаміну В6 в організмі. А в 100 г міститься більше добової норми заліза, марганцю, ванадію, кремнію.
Також плоди містять харчові волокна, клітковину, вуглеводи, амінокислоти, золу.
Фісташки: калорійність
Калорійність цього горіха досить висока, становить близько 550 ккал на 100 г очищеного продукту. А ось у солоних фісташок калорійність ще вище – близько 569 ккал. На думку дієтологів, оптимальна добова норма фісташок для здорової дорослої людини становить близько 10-15 шт. Більше не треба, щоб не нашкодити здоров’ю! Це буде приблизно 45 ккал.
На замітку! Фісташки перетравлюються в організмі людини близько трьох годин.
Фісташки: користь
Так як фісташки збирають машинами (іноді навіть вручну) і сушать виключно на сонці, більше ніяких впливів на продукт не здійснюється, то фісташки можна віднести до екологічно чистого продукту, без добавок. За винятком солоних горішків, які перед сушінням замочують у солоній воді.
Великий вміст вітаміну Е робить цей продукт незамінним для запобігання передчасному старінню організму.
Допомагає розгладити дрібні зморшки, бореться з пігментними плямами, усуває розтяжки (стрії) на шкірі.
Крім того, вітамін відповідає за правильну роботу серця, нормалізацію артеріального тиску, згортання крові, допомагає знизити рівень цукру в крові.
Горішки допомагають поліпшити метаболізм, прискорюють обмінні процеси в організмі, здатні розщеплювати жирову тканину і холестеринові бляшки, що є профілактикою тромбоутворення. Крім того, почистять печінку і поліпшать її роботу.
Допомагають нормалізувати психічний стан людини, поліпшити роботу нервової системи, легше переносити стресові ситуації. Виступають як відмінний, натуральний антидепресант, який допомагає зняти втому і розслабитися.
Приведуть в порядок гормональний фон жінок і чоловіків. Горішки відносять до сильних афродизіаків. Чоловікам підвищать потяг до протилежної статі, поліпшать якість і кількість сперматозоїдів, а жінкам допоможуть позбутися від хворобливих відчуттів під час менструації.
Вітамін В6 вкрай необхідний діабетикам, тому що допомагає стримувати скачки цукру в крові. Крім того, стабілізує тиск, серцевий ритм, центральну нервову систему. Вітамін необхідний для профілактики інфарктів, інсультів, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу.
- Вітамін В1 (тіамін) підвищує розумову активність, працездатність, моральну і фізичну витривалість, допомагає швидше відновитися після важкої хвороби.
- Фолієва кислота найбільш затребувана для вагітних жінок, щоб виносити здорового малюка.
- Регулярне вживання фісташок – це хороша профілактика онкологічних захворювань.
Чим корисні фісташки жінкам
Медики радять вживати горіхи тим, у кого є проблеми із зачаттям або регулярністю циклу. Вітамін Е не тільки поліпшить стан шкіри, але й нормалізує роботу репродуктивної системи та гормональний фон. Корисні жири необхідні для профілактики гінекологічних захворювань.
20-30 г горішків на день допоможуть зберегти молодість шкіри, здоров’я волосся і нігтів, поліпшать кровообіг. Можна приймати навіть під час планування вагітності. Для догляду за шкірою рекомендується використовувати натуральне масло цього горіха.
Чим корисні фісташки для чоловіків
Горішки допомагають підвищити витривалість, наповнять життєвою енергією. Посилять метаболізм, допоможуть прибрати «пивний» животик.
Простимулюють вироблення статевих гормонів, поліпшать статеву функцію. А вживання всього 30 г фісташок на день протягом місяця допоможе відновити ерекцію. Фісташки – це супер їжа проти імпотенції.
Для вагітних
Невелика кількість, звичайно, буде дуже корисним вагітній жінці. Заповнить організм корисними вітамінами і мікроелементами. Фолієва кислота допоможе виносити здорову дитину.
Горішки допоможуть запобігти розвитку анемії, почистять організм перед пологами від шлаків і токсинів, поліпшать загальне самопочуття жінки, її психоемоційний стан.
Для вагітних добова норма фісташок повинна складати не більше 20 штучок. Зловживання цим продуктом може викликати передчасні пологи, нудоту, блювоту, головний біль, запаморочення.
Чи можна дітям фісташки
Фісташки не рекомендується давати дітям до 5 років, адже вони відносяться до сильних алергенів, але можна спробувати дати з трьох років. Обов’язково проконтролюйте реакцію організму на новий для дитини продукт.
Горішки будуть корисні для росту і зміцнення дитячого організму. Для дітей шкільного віку допоможуть впоратися зі шкільними навантаженнями, зміцнять кістки і імунітет. Тільки солоні горішки давати дітям не варто.
Зверніть увагу! Норма горішків для дітей на день: близько 10 г (дітям 3-5 років), 20 г (5-9 років), 30 г (старше 9 років).
Як вибрати і зберігати фісташки
Вибирайте в магазині або на ринку підсохлі, вже відкриті горішки. Без пошкоджень і бажано однакового розміру і зеленого кольору. Причому, чим зеленішою буде горішок, тим смачніше. Хоча це на любителя!
Зберігати слід прямо в шкаралупі, в полотняних мішечках при кімнатній температурі. Так горішки збережуть всі свої корисні властивості протягом трьох тижнів.
Для збільшення терміну зберігання до 6 місяців необхідно помістити горішки в герметичну банку і поставити в холодильник. Найкраще зберігати в морозильній камері, так ви збережете продукт в належному стані протягом року.
Підведемо підсумок
Горішки – сильний алерген! Не зловживайте цим продуктом і дотримуйтеся дозування. При виникненні висипу на шкірі, почервоніння, чханні, порушень травлення терміново звертайтеся до лікаря.
Солоні горішки здатні збільшити артеріальний тиск. Будьте уважні!
Якщо у вас проблеми з зубами, то відкривати краще горішки руками або молотком.
Фісташки: користь для здоров’я, використання в дієтах
Горіхи і насіння
Здорове і дієтичне харчування має включати в себе продукти, що поєднують в собі ситність і невисокий рівень калорій. Таким вимогам задовольняють фісташки.
Завдяки насиченому хімічному складу продукт має ряд корисних для здоров’я властивостей. Фісташки приносять користь як чоловікам, так і жінкам (в тому числі і вагітним), а також дітям. Регулярне вживання продукту дозволяє скинути зайву вагу.
Однак користь від прийому горіхів може проявитися тільки при відсутності протипоказань.
Вміст поживних елементів у 100 грамах фісташок:
БЖУ | Зміст, г |
білки | 20,61 |
жири | 44,44 |
вуглеводи | 27,97 |
Харчова цінність порції продукту в 100 г становить 2330 кДж, калорійність – 557 ккал.
Одна порція фісташок здатна наситити організм третьою частиною калорій добової норми.
Продукт славиться високим вмістом вітамінів групи В, особливо В6. За цим показником фісташки навіть здатні конкурувати з яловичою печінкою. До хімічних елементів, присутніх в складі продукту, відносяться:
- мідь;
- марганець;
- калій;
- фосфор;
- цинк;
- магній;
- ванадій;
- кремній;
- кобальт;
- цирконій;
- олово;
- селен;
- кальцій;
- натрій;
- йод;
- бор;
- стронцій;
- молібден;
- нікель;
- титан;
- сірка;
- хлор.
Фісташки є єдиним горіхом, до складу яких входять такі каротиноїди, як зеаксантин і лютеїн. Ці речовини зміцнюють кісткову тканину і сприяють збереженню зору. Продукт є абсолютним лідером серед горіхів за вмістом клітковини, яка допомагає очистити організм від токсинів.
До найбільш важливих для здоров’я людини властивостей продукту відносяться:
- зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
- виведення з організму надлишків холестерину, підвищення еластичності судин;
- активізація кровотоку;
- поліпшення перистальтики кишечника;
- позитивний вплив на функціонування нервової та дихальної систем;
- уповільнення серцебиття при тахікардії;
- протидія хронічній втомі.
Значний вміст цинку в продукті дозволяє підтримувати рівень тестостерону в організмі на належному рівні. Дефіцит цієї речовини веде до серйозних порушень потенції.
Аргінін у складі допомагає розширити судини, внаслідок чого збільшується сексуальний потяг і продовжується статевий акт. Фолієва кислота бере участь у формуванні сперматозоїдів, підвищуючи їх кількість і якість.
Щоб за місяць посилити статеву функцію вдвічі, рекомендується щодня з’їдати по 100 г фісташок.
Регулярне вживання горіхів дозволяє підтримувати в організмі оптимальний вміст холестерину. Завдяки цьому кровоносні судини довше зберігаються в здоровому стані. Мононасичені жири, що входять до складу фісташок, знижують ризик інфаркту.
Продукт має антиоксидантні властивості за рахунок вмісту токоферолу та інших натуральних антиоксидантів. Фісташки надають омолоджуючу і пом’якшувальну дію на шкіру.
Регулярне вживання фісташок сприяє зростанню, розвитку і оновленню клітин. Внаслідок цього організм омолоджується, процеси старіння істотно сповільнюються. Цей ефект досягається завдяки дії фенольних сполук, в значній кількості присутніх у продукті.
Масло на основі фісташок здатне проникати вглиб шкіри і протягом довгого часу зберігатися там, утримуючи вологу. Таким чином, продукт допомагає позбутися сухості волосся і лущення на шкірі.
У фісташках міститься велика кількість білка і кальцію, що відповідають за формування скелета дитини і зміцнення кісткової тканини. Регулярне вживання продукту дозволить майбутній мамі звільнити печінку від токсинів і шлаків і видалити пісок з нирок.
Мікроелементи фісташок разом із ненасиченими жирними кислотами беруть участь у формуванні центральної нервової системи плода і зміцнюють серцевий м’яз у вагітної. Амінокислоти сприяють очищенню крові, завдяки чому жінці легше справлятися з фізичними навантаженнями.
Плоди фісташки дерева слід вводити в меню поступово, починаючи з мінімальних доз і спостерігаючи за реакцією організму, щоб уникнути алергічної реакції. Продукт повинен вживатися лише в натуральному вигляді, без солі, оскільки солона їжа провокує появу набряклості.
Відразу після пологів фісташки повністю виключаються з раціону годуючої мами. Повернути їх в меню можна після досягнення малюком семимісячного віку, проте роблять це з обережністю, щодня даючи жінці не більше одного горішка і спостерігаючи за реакцією дитини на продукт.
Користь фісташок для дітей полягає в наступному:
- зміцнення імунітету;
- протидія дисбактеріозу;
- виведення гельмінтів та інших паразитів з організму;
- нормалізація психологічного стану дитини;
- зміцнення пам’яті, покращення засвоєння інформації.
Вводити фісташки в раціон дитини слід з досягнення нею трирічного віку. Якщо ж малюк має схильність до алергії на продукти харчування, то рекомендується почекати до 6-7 років.
Фісташки є потужним алергеном, здатним спровокувати у дітей ряд негативних реакцій, аж до анафілактичного шоку.
Основним корисним властивістю фісташок при схудненні є наявність у них складних вуглеводів, які сприяють поповненню енергії при строгій дієті. Ці компоненти дуже повільно розщеплюються в організмі, що дозволяє зберегти відчуття ситості на весь день.
Оптимальною денною нормою вживання продукту вважається 10-15 фісташок. Ця кількість дозволяє організму отримати необхідний рівень елементів і вітамінів, не перевищуючи при цьому добову допустиму дозу калорій.
Дітям шкільного віку не рекомендується з’їдати більше 5-6 горіхів на добу.
Шкода від вживання фісташок найчастіше буває спровокована перевищенням добової дози продукту. Це може викликати запаморочення і нудоту, утруднене дихання і прискорене серцебиття, а в перспективі – стати причиною появи зайвої ваги. Продукт також шкідливий пацієнтам, які страждають від високого артеріального тиску і захворювань нирок.
Якщо є проблеми із зубами, рекомендується відкривати фісташки тільки руками і молотком. Аналогічним способом розламують шкаралупу при наявності зубних протезів.
Чим корисні фісташки для жінок, чоловіків і дітей (солоні і в шкаралупі)
Фісташки, користь і шкода яких добре вивчені, – це не тільки смачний і поживний продукт. Зелені горіхи використовуються в косметології, народній медицині, фармакологічній промисловості і дієтології. Вони надзвичайно корисні як для чоловічого, так і для жіночого організму.
Користь
У зв’язку з високою врожайністю, фісташки збираються з дерев машинами, а сушаться природним шляхом, на відкритому повітрі. Завдяки цьому вдається отримати екологічно чистий продукт, без будь-яких домішок. Виняток становлять солоні фісташки, оскільки перед сушінням їх вимочують у спеціальному розчині.
Користь фісташок для організму полягає в їх високій калорійності і поживності. У 100 г продукту міститься приблизно 650 ккал. Також горіхи містять велику кількість вітамінів і мінералів, а значить, здатні не тільки насичувати, але й лікувати організм від деяких хвороб.
Лікувальні і корисні властивості фісташок обумовлені вражаючим хімічним складом:
- 20 г білка служать джерелом амінокислот, вони сповільнюють старіння клітин і виробляють колаген для відновлення шкіри, зв’язок і кісток.
- 50 г жирів, в основі яких лежать корисні ЖК (лінолева, олеїнова, пальмітинова і стеаринова) беруть участь у процесах ліпідного обміну, регулюють тонус судин і знижують холестерин, завдяки чому скорочується ризик розвитку серцево-судинних порушень, ожиріння і діабету.
- 25 г вуглеводів служать джерелом енергії для м’язів, нервової системи та інших тканин.
- Клітковина поліпшує перистальтику кишечника, очищає організм. Допомагає в боротьбі з хронічною втомою. Нормалізує роботу нервової та дихальної систем.
- Вітамін Е, будучи природним антиоксидантом, запобігає передчасному старінню. Підвищує тонус шкіри і продовжує термін молодості.
- Вітаміни групи В корисні для нервової системи. Живлять і насичують клітини. Нормалізують рівень цукру в крові, не допускаючи стрибків глюкози.
- Танін має протизапальну і в’яжучу дію. Має антибактеріальний ефект.
- Каротиноїди лютеїн і зеаксантин покращують гостроту зору, знижують ймовірність старечої дистрофії жовтої плями, що викликає необоротну сліпоту у людей похилого віку.
- Мінерали, такі як калій, фосфор, магній, залізо, мідь і марганець, підтримують нормальну роботу всіх органів і систем.
- Феноли перешкоджають клітинному руйнуванню, забезпечують міжклітинне оновлення організму.
- Піридоксин відповідає за нормальне функціонування печінки.
Користь для жінок
Щоб відповісти на питання, чим корисні фісташки для жінок, слід вивчити компонентний склад і характеристики продукту. Наприклад, антиоксиданти допомагають зберігати красу і молодість тіла.
Фісташки корисні і для жінок, які бажають схуднути. Завдяки високій калорійності фісташки можуть замінити певну частину денного раціону. Досить з’їсти 2-3 горіха без шкаралупи, щоб знизити апетит і очистити кишечник від токсинів. Однак потрібно пам’ятати, що надмірне вживання фісташок може викликати зворотний ефект.
З горіхів виробляють корисне фісташкове масло, яке застосовується в багатьох косметичних засобах. Такий продукт надає наступний ефект:
- Відбілює шкіру, прибирає пігментні плями і веснянки.
- Живить і насичує шкіру корисними речовинами, не залишаючи зайвого жирного блиску.
- Прибирає лущення і запалення, прискорює загоєння ран, допомагає позбутися від прищів, видаляє наслідки акне.
- Підвищує тонус шкіри і усуває в’ялість.
- Захищає від обвітрювання в холод.
- Робить волосся м’яким і шовковистим, не дає їм вигоряти на сонці.
- Зміцнює і розгладжує нігтьову пластину.
Фісташкове масло рекомендується застосовувати виключно в свіжому вигляді. Якщо вживати по 10 мл продукту в день, можна уникнути проблем із серцево-судинною системою.
Всі ці корисні властивості фісташки дозволяють жінкам, які часто вживають горіхи, виглядати молодше за свої роки.
Користь при вагітності і лактації
Жінки нерідко цікавляться, чи корисні фісташки під час вагітності. Горіхи без солі надають благотворну дію на організм майбутньої мами. Вони зміцнюють імунну систему, омолоджують організм і перешкоджають розвитку раку. Також фісташки згладжують прояви токсикозу і нормалізують психоемоційний фон вагітної жінки.
Користь фісташки для організму жінки, що годує, незаперечна, але вплив продукту на малюка не однозначний. Горіх – сильний алерген, тому потрібно стежити за реакцією дитячого організму і не вживати більше добової норми.
Користь для чоловіків
Користь і шкода горіхів фісташки для організму чоловіка також обумовлені їх хімічним складом:
- Фолієва кислота бере участь у виробництві сперми.
- Аргінін розширює судини, завдяки чому зростає сексуальний потяг, підвищується витривалість чоловіків під час інтимного зв’язку.
- Цинк – найважливіший елемент для будь-якого чоловіка, адже його нестача може спровокувати зниження рівня тестостерону, що неминуче призведе до проблем з потенцією.
- Ненасичені жири підтримують здоров’я кровоносних судин, запобігаючи скупченню холестерину.
Щоб витягти максимум користі, горіхи слід їсти в першій половині дня в кількості не більше 10-15 штук. Регулярне вживання насіння в натуральному вигляді здатне вже через місяць поліпшити статеву функцію чоловіка в два рази. Корисність фісташок як пивної закуски вкрай мала.
Користь для дітей
Говорити про користь фісташок можна довго і багато, але не слід забувати, що даний продукт – сильний алерген, тому не рекомендується годувати ними дітей молодше 5 років. Однак у віці 3 років можна спробувати пригостити малюка ½ горішка, обов’язково проконтролювавши стан дитячого організму протягом доби.
Вітаміни та мінерали в складі фісташок допомагають формувати правильний скелет, відповідають за ріст і розвиток м’язової тканини, підтримують здорову роботу серця.
Горіхи зміцнюють імунітет, допомагають у боротьбі з дисбактеріозом, виводять токсини і гельмінтів. Контрольоване вживання призведе до покращення дитячої психіки, поліпшить процеси запам’ятовування і концентрації уваги.
Щоб зрозуміти, чи шкідливі фісташки, необхідно розглянути список побічних ефектів і протипоказань.
Шкода
Незважаючи на корисні властивості, горіхи фісташки в ряді випадків можуть завдати організму шкоди:
- Викликають алергічну реакцію. При виникненні підозрілих симптомів необхідно відразу ж перервати споживання горіхів і, при необхідності, звернутися до лікаря.
- Підвищують артеріальний тиск. У фісташках міститься дуже мало натрію. Але, якщо вживати горіхи безконтрольно і солити їх перед їдою, то передозування цим елементом неминуча, а значить, зросте ризик високого кров’яного тиску. Гіпертонікам краще і зовсім відмовитися від вживання фісташок.
- Сприяють набору ваги. В рамках здорової дієти і в невеликих кількостях фісташки допомагають худнути. Однак цей продукт має високу калорійність, тому регулярне і надмірне вживання загрожує проблемою скупчення зайвих кілограмів і ожиріння.
- Викликають розлад травлення. Горіхи здатні приводити до проблем шлунково-кишкового тракту у людей, чутливих до фруктанов. Можливі такі порушення, як діарея, закрепи, здуття і болі в животі.
- Існує ризик передчасних пологів. Якщо з’їсти велику кількість фісташок на останніх термінах вагітності, можна зіткнутися з проблемою раннього розродження, оскільки горіхи провокують скорочення матки.
Протипоказання
Фісташки корисні для організму людини, але, як і у будь-якого іншого продукту, у них є ряд протипоказань. Горіхи і масло з них не рекомендується вводити в раціон людей, які:
- Схильні до повноти;
- Страждають ожирінням будь-якого ступеня;
- Мають набряклість і нестабільний тиск (особливо шкідливий мелений і солоний горіх);
- Страждають нирковою патологією;
- У віці до 5 років через високий ризик алергії;
- В період грудного вигодовування.
Забороняється розгризати горіхи в шкаралупі, якщо є потреба у протезуванні зубів. Однак не варто повністю відмовлятися від продукту. Розкрити шкаралупу і витягти ядро можна і іншими способами, наприклад, озброївшись побутовими приладами.
Не рекомендується вживати солоні горіхи, цей продукт не принесе організму належної користі.
Підбиття підсумків
Розглянувши в статті, чим шкідливі і чим корисні фісташки, можна зробити висновок, що, якщо їсти цей продукт в розумних кількостях, у чистому вигляді або у складі страв, можна поліпшити зовнішній вигляд, наситити організм необхідними елементами і забути про деякі захворювання. У фісташок досить незначний перелік побічних ефектів і протипоказань.
Чим корисні фісташки для жінок, чоловіків і дітей (солоні і в шкаралупі) Посилання на основну публікацію
Користь фісташок для організму жінок і чоловіків
Фісташки – улюблені ласощі любителів пива. А чи знали ви, що ці горішки не тільки відмінно підходять в якості закуски, але ще і дуже корисні? У деяких країнах їх називають «горіхами життя», адже завдяки достатку корисних мікроелементів та вітамінів, вони допомагають організму злагоджено виконувати всі свої функції. У наш час купити ці горішки не так вже й складно. Вони продаються практично в кожному магазині. Тому, швидше за все, вам буде цікаво дізнатися про користь фісташок для організму жінок і чоловіків, а також зрозуміти, чи може від них бути якась шкода.
Знайомство з фісташками
Фісташки – це плоди чагарників і дерев сімейства сумахових. Вони виростають у субтропічному і тропічному кліматі. Поширені в країнах Середземномор’я, в Північній і Західній Африці, а також в Азії. Деякі види фісташок виростають у центральній частині Америки.
Згідно з деякими підрахунками, найбільше фісташкових гаїв знаходиться в Ірані. Практично половина продаваних горіхів у світі привезена саме звідти.
А чи знали ви: збір фісташок дуже складний, він відбувається лише в нічний час доби, адже вдень рослина виробляє ефірні масла і смоли, які мають запаморочливий запах. При випаровуванні ці речовини ретельно обволікають все рослину і захищають його від сонця.
Вони можуть викликати у людини біль у голові і невеличке відчуття сп’яніння.
Незрілі горішки з зовнішньої сторони покриті смолистою м’якоттю, яку обволікає шкірка жовтого або фіолетового кольору. Коли плід остаточно дозрів (липень-вересень), ця м’якоть, укрита шкіркою, повністю висихає і тріскається навпіл.
Після збору горішки висушують на сонці. Іноді їх замочують у сольовому розчині або смажать.
Цікаво знати: на Сході вважається, що вживати фісташки потрібно з десертними винами та шампанським. Оскільки за іранською медичною традицією ці горішки зігрівають організм, вживати їх із холодним пивом не можна: це не тільки навантажує стравохід, а й вбиває всі корисні елементи.
Склад та калорійність фісташок
Завдяки своєму надзвичайному складу, ці горішки вважаються одними з найбільш корисних. У 100 грамах цього плоду знаходиться:
- 20 г білків (в яких присутні такі амінокислоти, як валін, ізолейцин і аргінін);
- 50 г жирів (з них більшу кількість складають поліненасичені Омега-6 і мононенасичені Омега-9 жирні кислоти, 13,4 г і 23,1 г відповідно, сюди включаються олеїнова і лінолева кислота);
- 7 г вуглеводів.
Корисні фісташки завдяки вмісту великої кількості вітамінів і мікроелементів. Що стосується вітамінів, то в цих горіхах знаходяться:
- Гамма-токоферол (вітамін Е) – 22,6 мг;
- Вітамін РР – 13,32 мг;
- Піридоксин (вітамін В6) – 0,5 мг;
- Тіамін (В1) – 0,87 мг;
- Альфа-токоферол (вітамін Е) – 2,3 мг;
- Холін (В4) – 90 мг;
- Аскорбінова кислота (С) – 5,6 мг;
- Рибофлавін (В2) – 0,16 мг;
- Пантотенова кислота (В3) – 0,52 мг;
- Біотин (вітамін Н) – 10 мкг.
Якщо з’їдати 100 г фісташок на день, можна наповнити організм такими мінералами:
- Залізо (333% від денної норми);
- Марганець (190% від норми);
- Кремній (167% від добової норми);
- Мідь (50%);
- Фосфор (50%);
- Магній (50%);
- Селен (34,5%);
- Кальцій (25%);
- Цинк (23%).
Що ж стосується калорійності, то, в якому б вигляді не були фісташки, вони мають практично однакову кількість калорій. Сирі горіхи мають 560 калорій на 100 г, а солоні – 569. Одне ядерце містить близько 4 калорій. Але навіть якщо ви сидите на дієті, вживати цей продукт варто, важливо лише знати норму, а вона становить від 10 до 15 штук на добу.
Цікаво: в фісташках більше клітковини, ніж в інших горіхах. Якщо з’їдати приблизно 30 г, то в організм надійде стільки ж клітковини, скільки від однієї порції вівсянки.
Користь фісташок для організму жінок
Фісташки – це не тільки смачні ласощі, але і величезна користь для організму. Як відзначають деякі, ці горішки можуть надати бадьорості і тонусу. Технологія обробки продукту не має на увазі використання будь-яких сторонніх речовин (винятком є лише вимочування у солоній воді, але цей процес виконується не завжди), а значить, фісташки можна назвати екологічно чистим, натуральним і навіть лікувальним продуктом.
Горішки фісташки мають в своєму складі спеціальне з’єднання рослинного походження, зване танином. Дія даної речовини полягає в загоєнні опіків, виразок і знятті запалення. Крім того, воно здатне осаджувати важкі метали, алкалоїди та глікозиди при отруєнні.
Розглянемо кілька факторів, в яких ці плоди можуть бути корисні для жінок:
- схуднення;
- стан шкіри;
- у період вагітності.
Схуднення
На відміну від мигдалю, волоських горіхів і фундука, фісташки менш калорійні і жирні. У 30 ядерцях знаходиться всього 100 калорій.
Ще один цікавий факт, що допомагає схуднути – це можливість очищати горіхи від шкаралупи. По-перше, завдяки цьому, людина їсть довше, а значить, від меншої кількості продукту незабаром відчує ситість. По-друге, коли ми візуально бачимо гірку очищених шкаралуп, ми можемо зрозуміти, скільки горішків було з’їдено, і коли пора зупинитися.
Важливий і той момент, що саме великий вміст клітковини може:
- очистити кишечник від шлаків;
- нормалізувати рівень цукру в крові;
- знизити шкідливий холестерин;
- захистити від виникнення ракових пухлин;
- погнати жовч і очистити протоки;
- поліпшити роботу печінки.
Білок, що знаходиться в даному продукті, допомагає швидко відчути ситість, тому фісташки відмінно підходять в якості перекусу.
Стан шкіри
У горіхах фісташки знаходяться антиоксиданти, які надають омолоджуючу дію на організм. Вони прискорюють процес регенерації і зміцнюють стінки судин. Завдяки цій властивості, не тільки шкіра, але і волосся, і нігті стають міцнішими і здоровішими, а деякі зморшки розгладжуються.
Відомо, що з фісташок роблять масло, яке застосовується в косметології. Креми і лосьйони на його основі допомагають усунути пігментні плями і веснянки. Крім того, вони мають протизапальну дію і можуть загоювати рани.
У період вагітності
Завдяки своїм унікальним властивостям і складу, фісташки корисні під час вагітності та годування. Найкраще зупинити свій вибір на сирих або трохи обсмажених горішках, так як солоні можуть підвищити артеріальний тиск і викликати набряки. Нормою вживаних ядерець є 10-15 штук.
Надає даний продукт позитивний ефект і на нервову систему, допомагає справлятися зі стресом і піднімає настрій, що дуже важливо при вагітності. Вживаючи денну норму фісташок, ви забезпечите свій організм вітамінами і мінералами, які необхідні для нормального розвитку дитини.
Годуючим мамам рекомендується вживати ці горіхи лише через 7 місяців після пологів. У такому віці організм малюка здатний засвоїти ферменти, які потрапляють в грудне молоко разом з фісташками. Так як будь-які горіхи є алергенами, слід дивитися на реакцію організму дитини; якщо з’являються почервоніння, то потрібно звернутися до лікаря.
Чим корисні фісташки для чоловіків
Не менш важливі фісташки і для чоловіків. Особливо вони корисні тим, хто займається спортом або важко фізично працює. Даний продукт корисний і тим, хто займається розумовою діяльністю, він покращує пам’ять (завдяки вмісту фосфору).
Вчені з’ясували, що регулярне вживання фісташок, по 30 г кожен день, допомагає боротися з імпотенцією і зменшує ризик її виникнення. Аргінін, що міститься в горіхах, розширює судини, в результаті цього кров краще надходить до статевих органів, що сприяє ерекції.
Більшість чоловіків водять машину; для цього дуже важливо добре бачити. Зеаксантин і лютеїн, речовини, присутні в цих горішках, сприяють зміцненню очного м’яза, зберігаючи зір гострим довгий час.
Чи можливий шкоду від фісташок для організму?
Завдати шкоди можуть солоні фісташки, якщо їх вживати занадто багато. Справа в тому, що сіль здатна затримувати рідину в організмі, що може привести до набряків, підвищення тиску і навантаженню на нирки.
Але навіть якщо ви любите сирі або трохи обсмажені горіхи, надмірне їх вживання може викликати:
- алергію;
- головний біль;
- порушення травної системи;
- утруднення дихання;
- нудоту;
- утворення жирових відкладень.
З обережністю і в строго обмежених кількостях фісташки рекомендують вживати в наступних випадках:
- коли встановлено спеціальний ортодонтичний апарат, покликаний усувати порушення зубів і щелепи;
- якщо артеріальний тиск постійно підвищений;
- при вагітності (слід спочатку проконсультуватися з лікарем, адже надмірне вживання може зашкодити дитині).
Фісташки – це, насправді, дуже корисний натуральний продукт. Їх вживання допоможе вам позбавитися від почуття голоду і наповнити організм відсутніми вітамінами і мікроелементами, але тільки в тому випадку, якщо не перевищувати добову норму горішків і не вживати зіпсований продукт.
Фісташки: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти, можливі протипоказання, калорійність на 100 грам
Перш ніж визначитися, скільки фісташок потрібно з’їсти для користі і без шкоди для організму, давайте з’ясуємо, що це за горіх.
Невелике вічнозелене дерево або чагарник росте на території Середньої Азії, Месопотамії, Сирії. Провідні виробники та експортери фісташок – Ірак, Іран.
Але світовим лідером є Туреччина. Плоди збираються машинами, сушаться на відкритому повітрі. Екологічно чисті горішки вважаються дієтичним і лікувальним продуктом.
На Сході фісташки називають Деревом життя, щасливим горіхом.
У цій статті ви дізнаєтеся, яка від фісташки користь і шкода чоловікам і жінкам. Чим насичені «плоди любові», як впливають на різні органи. Чому використовуються в медицині.
Хімічний склад і калорійність фісташок
Горіхи містять безліч корисних речовин, які поєднуються більш раціонально, ніж в інших плодах. Енергетична цінність 100 грам ядер:
- 20,5 г білка;
- 50,1 г жирів;
- 7,3 г вуглеводів;
- 0,3 г клітковини;
- крохмаль 50 г;
- у фісташки калорійність найнижча з усіх горіхів – 557 кКал.
Співвідношення білків, жирів, вуглеводів: 15% / 80% / 5%. Головна харчова цінність представлена жирами. На її величину впливають також досить велика кількість білків. Хімічний склад фісташок включає мікроелементи і мінеральні речовини.
Зміст в 100 грамах сирих фісташок | |||
вітаміни | мінерали | ||
PP (нікотинова кислота) | 13,1 мг | кальцій | 248 мг |
B1 (тіамін) | 1,0 мг | магній | 202 мг |
B2 (рибофлавін) | 0,21 мг | натрій | 23 мг |
B5 (пантотенова кислота) | 1,0 мг | стронцій | 198 мкг |
B6 (піридоксин) | 0,48 мг | цирконій | 2 мкг |
B9 (фолієва кислота) | 38,8 мкг | алюміній | 1500 мкг |
E (токоферол) | 6,1 мг | фосфор | 398 мг |
H (біотин) | 9,8 мкг | кремній | 48 мг |
C (аскорбінова кислота) | 5,5 мг | Залізо | 58 мг |
A (Бета-каротин) | 259 мкг | селен | 20 мкг |
Лютеїн і зеаксантин | 1407 мкг | Титан | 43 мкг |
холін | 88,8 мг | Марганець | 3,9 мг |
йод | 9,9 мкг | ||
цинк | 2,9 мг | ||
кобальт | 4,8 мкг | ||
хлор | 28 мг | ||
мідь | 448 мг | ||
кремній | 48 мг | ||
молібден | 23 мкг | ||
олово | 34 мкг |
За змістом білка і вітамінів групи B фісташки можуть конкурувати з яловичою печінкою. Всього 10 ядер забезпечують людині добову норму піридоксину (B6). Багаті плоди потрібною людині клітковиною. У 15 плодах присутній стільки клітковини, скільки в половині порції вівсяної каші.
Увага! Фісташки містять 91% найцінніших для людини ненасичених жирних кислот: олеїнову – омега-9, лінолеву – омега-6 і омегу-3. Особливо виділяються горішки великою кількістю фітостеролів, необхідних для жіночого організму. При розумному вживанні жири, що містяться в горіхах, не відкладаються на животі і стегнах.
У складі білків присутні замінна амінокислота аргінін, гліцин і незамінна валін, ізолейцин.
властивості фісташок
Лікувальні якості фісташок зумовлені багатим вмістом корисних речовин. Деякі з них не виробляються в нашому організмі. Людина отримує їх тільки з продуктами харчування. Ось ці властивості для людини:
- білок служить джерелом енергії і амінокислоти аргініну, що уповільнює старіння;
- цінні ненасичені жирні кислоти регулюють ліпідний обмін, скорочують ризик хвороб серця, ожиріння і діабету;
- піридоксин підтримує функцію печінки;
- мікроелементи беруть участь у роботі м’язів серця, судин і скелета, а також кісток і зубів;
- клітковина стимулює кишкову перистальтику, очищає від шлаків;
- фенольні сполуки захищають клітини від руйнування вільними радикалами, сприяють їх відновленню;
- ядра благотворно впливають на здоров’я очей;
- вуглеводи служать джерелом енергії для м’язів;
- міститься вітамін E надає омолоджуючу дію, бере участь в утворенні жіночих статевих гормонів.
Присутні в ядрах корисні амінокислоти, яких немає в інших горіхах.
користь
Головна користь фісташок пояснюється антиоксидантними властивостями. Ядра зберігають красу і молодість тіла людини. Регулярне вживання горішків справді знижує ризик захворювання на онкологічні хвороби.
Ефірні масла корисні для підтримки життєвого тонусу. Недарма фісташки заслужили назву «горіхи прекрасного настрою». Плоди благотворно впливають на всі системи організму.
Для серця і судин
Відомий факт, що олеїнова кислота фісташок розчиняє холестеринові бляшки кровоносних судин. Перешкоджає прогресуванню атеросклерозу. Лінолева, стеаринова, пальмітинова кислота регулюють тонус судин.
Це дає підставу вважати фісташки відмінним профілактичним засобом проти інфаркту та інсульту. Людям, схильним до хвороб серця, корисно ввести горішки в раціон, щоб зміцнити міокард і судини, зняти тахікардію.
для мозку
Вітаміни групи B, що містяться у фісташці, забезпечують функціонування нервових клітин мозку і периферичних волокон. Піридоксин активізує мислення, покращує пам’ять, підсилює концентрацію уваги. Підвищує пізнавальні здібності людини.
Для очей
Високим вмістом лютеїну і зеаксантину може похвалитися тільки фісташка і кедровий горіх. Ці каротиноїди покращують гостроту зору, знижують ймовірність дистрофії жовтої плями, що викликає необоротну сліпоту у літніх людей. Захищають очі від глаукоми і катаракти.
для легких
Дослідження показали, що щоденне вживання фісташок знижує ризик розвитку раку легень. Ядра корисні при туберкульозі та інших хворобах дихальних шляхів.
Включення фісташок в раціон 1-2 рази на тиждень зменшує ймовірність захворювання на простудні та вірусні хвороби. Сильне відхаркувальне властивість дозволяє використовувати горішки при бронхіті, запаленні легенів, астмі. Ядра знімають і заспокоюють кашель при ГРВІ, трахеїті.
для шлунково-кишкового тракту
До складу фісташок входить велика кількість ферментів, що розщеплюють їжу, завдяки чому краще засвоюються корисні речовини. Харчові волокна стимулюють перистальтику кишечника, очищають організм від шкідливих жирів, захоплюючи і виводячи їх природним шляхом.
Регулярне вживання фісташок допомагає усунути виразку, дуоденіт, гастрит. Увага! Результати наукових досліджень показали, що ядра попереджають утворення і зупиняють ріст злоякісних пухлин органів шлунково-кишкового тракту.
Для ендокринної системи
Натуральні ядра нормалізують функцію ендокринної системи. Лікарі рекомендують включати фісташки в раціон при цукровому діабеті II типу завдяки низькому глікемічному індексу. Кілька горішків на день допомагають знизити рівень цукру в крові.
для шкіри
Природний антиоксидант фісташок вітамін E запобігає старінню. Підвищує тонус шкіри і продовжує молодість. Фітостероли активізують регенерацію епідермісу. Фенольні сполуки, яких так багато в горіхах, мають властивість омолоджувати клітини. Плоди використовуються для видалення пігментних плям і веснянок.
для імунітету
Ласуючи смачними фісташками, ми одночасно зміцнюємо захисні сили. Адже ядра містять аскорбінову кислоту і комплекс вітамінів – стимулятори імунної системи. Лікарі рекомендують вживати горішки при виснаженні сил, у період одужання після інфекцій. Фісташки особливо корисно вживати навесні і восени для профілактики гіповітамінозу і сезонного зниження імунітету.
Для вагітних
Користь фісташок для майбутньої мами незаперечна. Ядра містять джерело вітамінів, мінералів, які так потрібні вагітній жінці і плоду, що розвивається. Компоненти підтримують ослаблену імунну систему, насичують поживними речовинами організм жінки і дитини.
Для чоловіків
Фісташки здавна вважаються відмінним афродизіаком. Комплекс компонентів відіграє важливу роль для чоловіків. Цинк, що входить до складу, стимулює вироблення гормону тестостерону. Фолієва кислота бере участь в утворенні сперми. Аргінін розширює судини статевого члена.
Важливо! Фісташки підсилюють статеву потенцію, підвищують рухливість і живучість сперматозоїдів, підсилюють лібідо. Недарма на Сході їх називають плодами кохання. Лікарі рекомендують горішки для лікування і профілактики імпотенції.
шкода
При вживанні великої кількості фісташок можуть завдати шкоду:
- викликають метеоризм, нудоту, запаморочення;
- у людей, чутливих до деяких продуктів харчування, з’являється висип на тілі;
- фісташки мають властивість накопичувати шкідливий для організму елемент стронцій;
- в них досить високий вміст пуринів, що треба враховувати при подагрі;
- людям, занадто захопленим горішками, треба пам’ятати, що калорійність продукту може призвести до набору зайвих кілограмів.
Увага! Щоб уникнути збільшення ваги під час вживання фісташок дієтологи рекомендують обмежити кількість рослинного і вершкового масла.
Протипоказання
Незважаючи на корисні властивості, фісташки показані не всім любителям горіхів. Абсолютне протипоказання – алергія на білок. Обмежити в раціоні ласощі слід людям у таких станах:
- схильність до повноти;
- ожиріння;
- діти до 5-річного віку;
- солоні ядра не рекомендуються гіпертонікам і пацієнтам із захворюваннями нирок;
- жінкам на останніх термінах виношування дитини слід відмовитися від вживання фісташок через властивості скорочувати матку.
При лактації горіхи збільшують жирність молока, що провокує у немовлят діарею.
Як правильно вибирати фісташки
У торговельній мережі ви зустрінете ядра в шкаралупі, солоні і обсмажені. Якщо хочете придбати корисний продукт, купуйте тільки неочищені фісташки, як їх створила природа. Чистяться вони легко пальцями без використання домашніх плоскогубців або спеціальних орехоколок. Купуйте продукт в пакеті з прозорим віконцем:
- Розкрита шкаралупа і зелений колір ядерець говорить про стиглості фісташок. Незрілі плоди повністю закриті.
- Якщо купуєте солоні плоди, шкаралупа повинна бути світлою, але без сольового нальоту. Темний колір сигналізує про те, що горіхи пересмажені.
- Ядра покриті легко знімається коричневої плівкою. Якщо вона червона, значить, перед смаженням вони були промариновані в солоному лимонному маринаді.
- Очищена фісташка зеленого забарвлення. Чим насиченіший колір, тим духмяніше і смачніше насіннячко.
Перевірити якість фісташок в упаковці можна простим способом. Підніміть над головою і подивіться у вікно. На дні не повинно бути лушпиння або солі. Плоди з запахом цвілі містять отруйний токсин, що отруює організм.
Скільки потрібно з’їсти
Важливо! Фісташки корисні за умови правильного застосування. Захоплюючись ласощами, не забувайте, що добова кількість 10-15 горішків або 30 грам.
Тоді ви отримаєте достатню кількість клітковини, вітамінів, мікроелементів, не перевищуючи калорійність.
Вживати фісташки для здоров’я рекомендується в натуральному вигляді без будь-якого виду обробки.
З лікувальною метою при імпотенції або порушенні ліпідного спектра лікарі призначають по 100 г протягом 3 тижнів.
Особливості застосування
Плоди дерева не тільки смачний і поживний продукт. Фісташки широко застосовуються в медицині, фармакології, харчовій промисловості, косметології.
У кулінарії
Особливо широке застосування фісташки знайшли в кондитерській сфері. Зелені ядра додають в багато солодощі – торти, печиво, цукерки, морозиво.
Східна кулінарія немислима без цих плодів. Фісташками приправляють овочеві та м’ясні страви, фарширують дичину. На їх основі виготовлений рахат-лукум, пішманье, кюнефе і, звичайно, знаменита турецька випічка пахлава. До речі! Готові десерти, делікатеси, завезені зі східних країн, продаються у всіх супермаркетах.
Використання в косметології
Плоди використовуються в косметології для виготовлення скрабів, засобів по догляду за шкірою, волоссям і нігтями.
Масло фісташок для волосся
Натуральний продукт застосовується для відновлення структури сухого волосся. Відмінний засіб, багатий олеїновою і лінолевою кислотою. Містить необхідні фітостероли, біотин, вітамін E, кальцій.
Косметичні засоби зміцнюють коріння і кінчики волосся, запобігаючи випадінню. Масло рекомендується для посилення зростання і густоти шевелюри. На його основі готуються збагачені маски, шампуні, кондиціонери. Для цього досить додати 7-10 крапель в косметичну продукцію. Маска наноситься на зволожені волосся на 2 години і змивається.
Масло фісташок для нігтів
Жирне масло отримують пресуванням з плодів фісташки дерева. Засіб зміцнює кутикулу нігтьового ложа. Глибоко живить, зволожує навколишню шкіру. Робить нігті доглянутими, блискучими, здоровими.
Фісташкове масло для шкіри
Завдяки жирно-кислотному складу і великому вмісту вітаміну E, фісташкове масло відмінно підходить для догляду за сухою і чутливою шкірою. Нанесення у вигляді компресів і аплікацій надає комплексну дію:
- стимулює синтез колагену і відновлює еластичність шкіри;
- покращує колір, омолоджує обличчя;
- заспокоює роздратування, знімає запалення, усуває лущення;
- відбілює ластовиння і пігментні плями;
- фітостероли активізують регенерацію, позбавляючи від слідів акне, опіків, вирівнюють поверхню епідермісу;
- токофероли захищають від сонячних променів.
Для живлення шкіри обличчя 2 рази на тиждень застосовується поживна маска. Нанесіть масло під плівку на 15-20 хвилин і отримаєте шкіру як у немовляти. Воно застосовується як засіб для масажу при целюліті, для підвищення тонусу і пружності стегон.
У медицині
Фісташкове масло має корисні властивості і протипоказання, які сьогодні добре вивчені, використовується в лікувальних цілях.
У його склад входить 55% олеїнової (омега-9), 35% лінолевої (омега-6) і 10% пальмітинової (омега-3) ненасиченої кислоти. У складі масла з фісташки присутні фітостероли, амінокислоти, вітаміни, мікроелементи.
Набір цінних речовин надає ключове терапевтичне вплив при захворюваннях:
- гастрит з підвищеною кислотністю;
- виразка шлунку;
- ентероколіт;
- анемія;
- імпотенція;
- туберкульоз легенів;
- прискорене серцебиття;
- знижений імунітет.
Важливо! При вживанні всього 10 мл на день, можна позбутися від проблем судин і серця. Масло застосовується при виснаженні, для підвищення життєвого тонусу, відновлення сил після хвороби.
Які фісташки корисніше – смажені або сирі
Для подовження терміну зберігання виробники смажать, солять, підсолоджують фісташки, що негативно позначається на їхній якості:
- при термічній обробці частина корисних речовин втрачається;
- після вживання солоних ядер можуть з’явитися набряки, особливо в літню пору;
- обсмажування збільшує калорійність фісташок.
Способи і терміни зберігання
Горіхи в своїй шкаралупі зберігають корисні властивості до 9 місяців в холодильнику і 1 рік в морозилці. Оболонка фісташок володіє захисними властивостями. При кімнатній температурі масло швидко стає прогірклим, а продукт непридатним.
Термін зберігання очищених плодів скорочується. Фісташки потрібно тримати закритими в скляній банці або вакуумній упаковці. Продукт зберігається в холодильнику всього 3 місяці, а в морозильній камері півроку. У целофановому пакеті вони витримають не більше 3 тижнів. Солоні фісташки зберігати не рекомендується.