Чорний кунжут: корисні властивості та протипоказання, як приймати, відгуки

Хоча про чорний кунжут відомо небагато, сказати: «З кунжутом я не знайомий зовсім!», – явна неправда. Адже кожен хоча б раз спробував булочку, рясно посипану зверху дрібним кремово-білого кольору і довгастої форми насінням.
Це він і є, кунжут.
Короткий опис
Крім білого, існують види кунжуту з насінням іншого забарвлення:
- червоною;
- чорною;
- коричневою;
- жовтою.
- Назва продукту (незалежно від сорту рослини та того, де і як росте) дається саме за їх кольором: коричневе забарвлення – коричневий кунжут, біле – білий.
- Є у культури й інші назви:
- Допитливим дізнатися, в чому різниця між чорним кунжутом та іншими, можна повідомити: білий – це очищений від твердої шкірки кунжут будь-якого іншого кольору, в той час як насіння чорного кунжуту чорні й в очищеному вигляді (тому підробка їх виключена).
- Крім того, дуже значна різниця в смаку: у білого кунжуту він виразно горіховий, у чорного – не всім подобається гіркуватий.
Зустріти чорний кунжут у повсякденному житті набагато важче, ніж білий – він використовується в стравах менш «ошатних», ніж бургери. Але кулінари-професіонали і знавці вважають за краще приготування саме з нього.
Корисні властивості і протипоказання
Вживання в їжу чорних кунжутних насіння виправдане тим, що вони для організму корисніші. Адже насіння з обдертою корою зберігаються не так довго, а окислення, що входять до їх складу речовин, призводить до втрати корисних якостей.
А їх чимало. Насіння описуваної культури надають на організм таку дію:
- антидепресивну;
- антибактеріальну;
- протизапальну;
- детоксикуючу;
- антиоксидантну;
- поліпшують обмін речовин;
- проносну.
- Поліпшення обміну речовин полягає, в тому числі, в здатності регулювати (в залежності від потреб організму) рівні в крові:
- Сукупність дій антибактеріальну-протизапального та антиоксидантного дозволяє активним речовинам у складі чорного кунжуту проявляти властивості:
- противоревматичного;
- переважного зростання ракових клітин;
- сприяє регенерації тканин;
- захищає організм від сонячної радіації.
При вживанні всередину продукція з насіння чорного кунжуту надає таку дію:
- пом’якшувальну для кашлю;
- седативну (заспокійливу і покращує сон);
- імуномодулируючу.
У зрілому віці і клімактеричному періоді речовини в складі чорного кунжуту:
- сприяють вирівнюванню гормонального фону;
- перешкоджають старінню організму (як чоловічого, так і жіночого);
- надають тонізуючу дію і перешкоджають втраті м’язової маси.
- Питання, в якому кунжуті кальцію більше, вирішується на користь чорного кунжуту, і це має принципово важливе значення.
- З огляду на те, що мускулатура, що утворює декілька шарів в стінках артерій – теж мускулатура, вживання чорного кунжуту є заходом профілактики та лікування атеросклерозу та інших вікових патологій. Причому не має значення, в якому вигляді вжиті насіння:
- в сирому;
- розтертому до стану пасти (урбеч з насіння).
Всі корисні властивості зберігаються й в інших продуктах з насіння:
- борошно чорного кунжуту;
- олія з них.
Багатство кальцієм усієї лінійки продуктів з чорного кунжуту пояснює ще два їх впливу на організм:
- перешкода розвитку алергічних реакцій;
- зміцнення тканин, що містять кератин.
Блиск і здоров’я волосся та шкіри індіанок і тайок, що викликають закономірне захоплення у жінок-європейок, багато в чому обумовлені застосуванням масла з чорного кунжуту (як спожитого в їжу, так і застосованого в цілях чисто косметичних). Але зважаючи на широке поширення продукту в сучасному світі, наприклад, тайська маска для волосся з чорним кунжутом зараз може бути запропонована практично будь-якій жінці.
- Перевагу не тільки косметологів, а й медиків, також рекомендують масло чорного кунжуту, зрозуміло – користі воно приносить більше, ніж віджате з інших рослинних культур.
- Але в питанні користі і шкоди чорного кунжуту розбиратися також необхідно. При надмірному вживанні (особливо натще) продукти чорного кунжуту здатні викликати:
- кишкові розлади (нудоту, блювоту);
- стимуляцію каменеутворення при сечокам’яній хворобі (при одночасному вживанні з щавлевою та аскорбіновою кислотами, естрогенами, аспірином);
- прискорення згортання крові.
Крім випадків схильності до тромбоутворення заборонене вживання кунжутних продуктів особам:
- з харчовою алергією;
- при загостренні виразкового процесу.
- Заборонене використання продуктів з чорного кунжуту дітям віком до 4 років.
- Попередня консультація лікаря потрібна особам зі зниженим артеріальним тиском, жінкам:
- вагітним;
- які годують груддю.
- Врахувати баланс усіх корисних властивостей та протипоказань чорного кунжуту для даного конкретного організму – прерогатива лікаря, питання як приймати (і як довго) кунжутні продукти, вирішує фахівець, що спостерігає за пацієнтом.
- Так, з огляду на високу калорійність чорного кунжуту, вживання його особами з високою масою тіла (і іншими відхиленнями від норми) має також узгоджуватися з лікарем.
- Але норма навіть для практично здорового організму не повинна перевищувати:
- для дорослого – 3 ч. ложок насіння (або 100 мл олії);
- для дитини – 1 ч. ложка насіння.
Застосування в кулінарії
- Вживати чорний кунжут у кулінарії в Азії почали давно, з розширенням же торгових зв’язків він поширився повсюдно.
- Незважаючи на більш «парадний», привабливий вигляд білого кунжуту, чорний і білий кунжут використовуються в приготуванні страв однаково успішно.
- Застосування чорного кунжуту краще в стравах, що споживаються холодними (для збереження корисних речовин):
- салатах;
- як посипання вже спеченої здоби, прикраси м’ясних і рибних страв (салату з консервованим тунцем, курятина, приготована з кунжутним обсипанням).
Паста, приготована з сезаму – тахіні (іменована також тхіной або тахіни), або її варіант з чорного кунжуту – урбеч, служить компонентом, без якого немислимі багато страв кухні:
- єврейської;
- арабської;
- Кіпру;
- Греції.
- Тахіні або паста з чорного кунжуту служать основою арабської закуски з нуту (хумус), кіпрських пиріжків «муха-пита», популярного в Японії соусу гомадаре.
- Склад соусу може бути різноманітним, з додаванням:
- зелені петрушки;
- лимонного соку;
- оливкового масла;
- мелених часнику, червоного перцю, кумина.
Непередаваний смак тахінно-арахісової халви, козинаків також багато в чому обумовлений урбечем. Для вживання у вигляді соусу урбеч рекомендується розвести водою до напіврідкого стану, при поїданні солодких страв – змішати в пропорції 1:1 з варенням або медом.
Про властивості і способи застосування зазначеного продукту розповість відео:
Чорний і білий кунжут: користь і шкода
Кожен з нас знає, як виглядають насіння кунжуту і які вони на смак. Однак мало хто замислюється про їх корисні властивості. Сьогодні ми розповімо, чим корисний даний продукт, чи небезпечний і кому точно не принесе користі, а також про його застосування в косметології, медицині і, звичайно ж, в кулінарії.
У чому різниця між білим і чорним кунжутом?
У продажу можна зустріти два види кунжуту: чорний і білий. Але відрізняє їх не тільки колір, а й смакові якості, а також корисні властивості.
Головна відмінність чорного кунжуту від білого в тому, що він не очищений від лушпиння. Саме в лушпинні міститься величезна кількість поживних компонентів і вітамінів. Він набагато корисніший за білий і росте в Японії, Китаї, Південно-Східній Азії. У цих країнах його навіть використовують в медичних цілях.
З чорного кунжуту отримують ароматне масло з багатим смаком. При цьому воно не змінює смаку страви, а лише м’яко доповнює його. Тому його часто застосовують для заправки гарнірів, приготування соусів і маринадів.
Білий сезам також містить безліч корисних компонентів, рідкісні масла, володіє ненав’язливим приємним смаком з горіховою ноткою. Це очищене насіння. Його застосовують в кулінарії для прикраси десертів, страв східної кухні і гарнірів. В основному імпортують очищений кунжут такі держави, як Сальвадор і Мексика.
Користь кунжуту
Майже половина складу насіння кунжуту – це рослинні жири! Ще приблизно 20% є білком, який так необхідний нашому організму і буквально є будівельним матеріалом для нього.
Крім цього, в кунжуті міститься сезамін, який є натуральним антиоксидантом, попереджає раннє старіння шкіри, захищає від вільних радикалів. Також дана речовина здатна знижувати холестерин у крові.
І перешкоджати безлічі захворювань, в тому числі і ракових.
Зерна містять вітаміни A, групи B, C, E, а також важливі мікроелементи – цинк, залізо, магній, фосфор, кальцій, калій. Оскільки в кунжуті багато кальцію, вживання даного продукту сприяє зміцненню кісток, суглобів, хрящів, а також зростанню нігтів.
Такий багатий склад насіння кунжуту робить його чудовим засобом для попередження виникнення простудних захворювань і підвищення імунітету організму. Якщо ви думаєте, як прискорити метаболізм, то даний продукт для вас! Кунжут благотворно впливає на травлення і обмінні процеси в організмі людини.
- Масло в складі кунжуту сприяє поліпшенню стану епідермісу і характеризується лікувальною дією при дерматологічних захворюваннях.
- Для жінок він цінний, тому що допомагає подолати неприємні симптоми ПМС і в період клімаксу.
- Чоловікам слід вживати кунжут, якщо вони хочуть наростити м’язову масу або мають проблеми з потенцією.
Калорійність
Практично всі насіння рослин володіють великою енергетичною цінністю, оскільки в них домінують жири. Особливо це відноситься до насіння соняшнику та льону. Жири в них складають 50-60% на 100 г продукту. Кунжут також висококалорійний – 560-600 ккал на 100 г продукту, а вміст жиру доходить до 55%.
Але висока концентрація жирів – це ще не все! У складі сезаму переважають поліненасичені і насичені жирні кислоти, що відповідають за відновлення і живлення клітин.
Як вживати кунжут
Щоб витягти з ужитку продукту максимальну користь, необхідно його правильно їсти. Незалежно від виду сезаму, краще купувати той, який не піддавався будь-якій обробці. Перевірити це просто – живі насіння можуть прорости.
Для цього не знадобиться професійна техніка для пророщування. На тарілку покладіть шматочок вологої марлевої тканини, складену в декілька шарів. Поверх неї висипте оптимальну кількість насіння кунжуту і накрийте їх такою ж вологою марлею.
Тарілку з насінням кунжуту приберіть у темне місце на кілька днів, куди не пробираються промені сонця. Наприклад, в кухонну шафу. Слідкуйте за вологістю марлі. Якщо протягом 2-3 днів з насіння з’являються перші паростки, значить, це натуральний і безпечний для споживання кунжут.
Обсмажені насіння втрачають більшість своїх корисних властивостей, тому їх використовують лише для посилення смакових якостей страви. Для заповнення мінерального або вітамінного дефіциту організму вони не підходять.
Однак важливо зазначити, що сезам найкраще засвоюється в розмоченому і трохи нагрітому вигляді. Його потрібно неспішно пережовувати і намагатися не піддавати термічній обробці без необхідності. Дієтологи рекомендують замочувати кунжут у воді, так їх буде легше ретельно пережувати. Не беріть занадто багато води! На 1 чайну ложку кунжуту досить 100 мл рідини.
Кунжут: корисні властивості та застосування
Кунжут – тропічне однорічна рослина, яка вирощується людиною вже 3500 років. Ще стародавні вавилоняни і єгиптяни використовували кунжутне насіння як джерело смачного масла і цілющий засіб від багатьох хвороб. До початку нової ери олійна культура поширилася по всьому Сходу, де отримала назву «semsem».
Кунжут відноситься до трав’янистих рослин, але виглядає як невисокий кущ з плодами у вигляді стручків. Досягнувши стиглості, стручки лопаються, відкриваючи запашні насіння. Ця особливість рослини закарбувалася в знаменитих словах казкового Алі-Баби: «Сім-сім, відкрийся!». Насіння плоске, маленьке (в 100 г продукту міститься до 500 штук), але дуже поживні.
Традиційно головними виробниками і споживачами були країни арабського Сходу, Індія і Південно-Східна Азія. Насіння і здобуте з них масло використовувалися для приготування їжі, варіння мила, виробництва косметики і навіть як інсектицид. Зараз прихильники здорового харчування в усьому світі вважають кунжут суперфудом – виключно корисним і навіть лікувальним продуктом.
Кунжут поетично називають «імператором зерен Сходу і королем масел Заходу». І не дарма – він містить 10 речовин, необхідних організму для хорошого самопочуття. Таблиця наочно демонструє, скільки вітамінів і мінералів від добової норми дорослої людини міститься в 35 г продукту.
Поживні речовини | відсоток вмісту | Вплив на організм |
мідь | 163% | Бере участь у виробництві гемоглобіну, білків і ферментів |
марганець | 45% | Допомагає засвоєнню вітамінів B, C, E, запобігає розвитку цукрового діабету |
кальцій | 35% | Формує тканину зубів і кісток, підтримує роботу серця і нервової системи |
магній | 32% | Покращує вироблення ферментів і статевих гормонів, підвищує імунні функції |
фосфор | 32% | Зміцнює кістки і зуби, підвищує інтелектуальні здібності |
залізо | 29% | Формує еритроцити, забезпечує правильну роботу серця і кишечника |
цинк | 25% | Регулює роботу імунної та нервової системи, прискорює поділ клітин |
молібден | 24% | Сприяє засвоєнню вітаміну C, виводить з тканин сечову кислоту |
селен | 23% | Захищає від вірусів, попереджає розвиток раку, ревматизму, чоловічого безпліддя |
вітамін B1 | 23% | Забезпечує нормальні функції головного мозку, нервової системи, шлунка і нирок |
Крім того, продукт включає 2 унікальних речовини: сезамін і сезамолін. Ці водорозчинні антиоксиданти ефективно попереджають старіння організму, розвиток серцево-судинних захворювань та онкології.
Кунжутне насіння на 52% складається з жирів і на 32% – з рослинного білка. Це поєднання дуже калорійне – 560 Ккал на 100 г. У день можна вжити близько 1.5 ст.л. без шкоди для здоров’я.
Корисні і лікувальні властивості
Легендарний східний лікар Ібн Сіна (Авіценна) описував кунжутне насіння як прекрасне очищаюче засіб для кишечника. Середньовічні цілителі готували з зерняток зілля від сухого кашлю, запорів і недокрів’я.
Сучасна медицина підтверджує такі цілющі властивості продукту:
- попередження розвитку раку шлунка, товстої кишки і молочної залози;
- профілактика остеопорозу та переломів шийки стегна;
- поліпшення стану хворих, які страждають на астму та бронхіт;
- нормалізація рівня цукру і холестерину;
- розслаблення кровоносних судин і зниження тиску;
- зняття ревматичних болів і набряків.
Для лікування ефективні тільки насіння, що не піддавалися тепловій обробці.
Користь для чоловічого здоров’я
Кунжутне насіння має потужні переваги для репродуктивної системи чоловіка. Вони багаті аргініном – амінокислотою, яка виробляє в тканинах організму оксид азоту. Це з’єднання прискорює кровотік, що сприяє поліпшенню ерекції.
Що входять до складу продукту активні форми кисню і антиоксиданти знімають окислювальний стрес, що усуває пошкодження ДНК сперми. Наукові дослідження довели, що при регулярному вживанні кількість сперматозоїдів збільшується на 3%, а їх рухливість – на 50%.
Щоб рівень чоловічого гормону тестостерону відповідав природній нормі, добовий раціон повинен містити 11 мг цинку. В 1 ст. ложці насіння міститься 10 мг цього мікроелемента.
Користь для жінок
Хороше самопочуття жінки безпосередньо пов’язане з рівнем жіночих статевих гормонів. Кунжутне насіння насичене Омега-3 жирними кислотами, які забезпечують гормональний баланс і збільшують шанси завагітніти. Корисні жири підсилюють вироблення естрогену, що сприяє збільшенню розміру грудей.
Вживання неочищених насіння в другій половині жіночого циклу усуває неприємні симптоми ПМС – нервозність, сонливість, набряки і підвищений апетит. Жінкам в менопаузі кунжут допомагає зменшити припливи і поліпшити сон.
При вагітності і лактації
У період планування вагітності корисно щодня з’їдати 1-2 ст. ложки кунжутного насіння. Фолієва кислота, що входить до його складу, запобігає дефектам нервової трубки у ембріона. Залізо попереджає характерну для вагітності анемію, а кальцій зміцнює зуби матері і бере участь в побудові скелета дитини.
Ось ще кілька переваг для майбутніх мам:
- збагачення організму амінокислотами, білками, вітамінами групи В, С, Е;
- усунення запорів;
- підвищення імунітету, важливе для профілактики ГРВІ та грипу;
- нормалізація сечовиділення;
- зміцнення м’язів і нервів.
Однак в першому триместрі слід утримуватися від кунжуту – він може стимулювати ранні викидні.
Кунжутне насіння корисно і під час годування грудьми – воно підвищує вироблення молока і збагачує його кальцієм, важливим для зростання малюка.
Чи можна давати кунжут дітям
До 2 років дитині не варто пропонувати кунжутне насіння і навіть посипану їм випічку. На це є 2 причини – дрібні зернятка можуть потрапити в дихальне горло крихти, а також викликати алергію. У раціон дітей і підлітків від 2 до 17 років продукт можна включати кожен день.
Лікарі-дієтологи називають 5 корисних факторів для дитячого здоров’я:
- забезпечення організму великою кількістю енергії;
- запобігання карієсу;
- зміцнення і зростання кісток;
- захист печінки від токсинів;
- швидке загоєння ран.
Денна норма продукту для дитини – 1 ч.л.
Області застосування
У різних куточках планети корисна рослина використовують по-своєму – в сільському господарстві, фармацевтиці, косметичній промисловості.
В Індії кунжутне насіння – символічна частина народних свят і релігійних ритуалів. Африканці садять рослину біля дверей, щоб відганяти злих духів, а американські фермери прикрашають їм свої квітники.
Але найчастіше кунжут служить людині для приготування їжі, лікування хвороб і догляду за зовнішністю.
Використання в кулінарії
Азіатські кухарі кладуть в їжу цільні, що не обсмажені кунжутне насіння. В Японії це – важлива частина гарніру і естетичне прикраса. Рибу посипають чорним кунжутом, а темні морепродукти – світлими. На японському столі ароматні зернятка не менш важливі, ніж сіль і перець. У Кореї насіння додається в салати і соуси для повсякденних страв.
Необхідний елемент близькосхідного раціону – тахіні, густа паста з кунжуту, розтертого з нутом. В Ізраїлі, Сирії, Єгипті ця страва подають до кожного сніданку і обіду, а для бедуїнів Аравійської пустелі тахіні – основний продукт харчування.
В арабських і середньоазіатських країнах кунжут перетворюють в халву, посипають їм солодку і прісну випічку. Знамениті турецькі бублики-сіміт немислимі без кунжутної посипання. В Іраку тахіні змішують з фініковим сиропом і їдять, намазуючи на хліб, як варення.
На Заході продукт поширений менше. Його використовують для ароматизації і прикраси хліба, булочок, крекерів. У магазинах здорового харчування пропонуються також кунжутні палички і батончики на медовій основі.
Сучасні кухарі пропонують додавати кунжут в гарніри з рису, посипати їм свіжі салати і домашню здобу. Аромат зерняток надає пікантність смаженої гарбузі і відвареної броколі. Особливо добре поєднується з смаженою куркою, морською рибою і морепродуктами – креветками, восьминогами, кальмарами.
В офіційній та народній медицині
У медичній практиці частіше використовується не суцільне насіння, а кунжутне масло. На його основі виробляють жиророзчинні препарати для ін’єкцій, емульсії для кремів і ранозаживляючих пластирів. Японські фармацевтичні компанії випускають сезамін в таблетках – засіб для зменшення похмілля.
В альтернативній медицині насіння кунжуту застосовується при таких захворюваннях:
- Пронос. Подрібнені насіння змішують з медом у пропорції 1: 1, злегка розбавляючи водою. Приймають по 1 ст.л. кілька разів на день до покращення стану.
- Гастрит і коліт. Приймають до їжі по 2 ч. л. декілька разів на день.
- Невралгічні болі. Підсмажують насіння на сковороді, розтирають в порошок, приймають по 1 ст.л. 1 раз на день.
- Зайва вага. Замочують на ніч 200 г насіння. Потім подрібнюють в міксері, додають 250 г води. Проціджують, переливають у скляну банку і ставлять в тепло на 12 годин. П’ють по 1 ст.л. за 15 хв до кожної їжі.
Кунжутним маслом лікують опіки, грибок на пальцях ніг, запалення ясен і шкіри.
Використання масла кунжуту в косметології
Найважливіший компонент кунжутного масла – цинк, найсильніший стимулятор вироблення колагену. Він підвищує еластичність шкіри, загоює пошкоджені тканини, скорочує зморшки, усуває вугровий висип. За допомогою цілющого масла можна робити загальний масаж тіла, лікувати тріщини на п’ятах і попрілості у немовлят.
Ось ще кілька способів догляду за зовнішністю за допомогою масла:
- зняття макіяжу;
- масляні маски для волосся;
- використання в якості нічного крему для обличчя;
- нанесення на тіло після засмаги;
- відновлення кольору волосся при ранній сивині.
Для останнього способу краще підходить масло з насіння чорного кунжуту.
Шкода і медичні протипоказання
Основна категорія людей, яким забороняється вживати кунжут – астматики і алергіки. Як і всі горіхи, ароматні зернятка часто викликають напади задишки, нежить, кропив’янку і навіть анафілактичний шок – вкрай небезпечний набряк м’яких тканин.
Зовні легені і тонкі, насіння рясно насичені жирами. У 100 г насіння міститься 8 г жиру, а це 40% від добової норми. Тому надлишок кунжуту в раціоні призводить до набору зайвої ваги.
Інші шкідливі наслідки виникають при зловживанні продуктом.
Якщо регулярно з’їдати більше 3 чайних ложок незбираного кунжутного насіння, можуть розвинутися небезпечні захворювання:
- коліт;
- хронічна діарея;
- рак товстої кишки.
Навіть одноразове перевищення добової норми може призвести до запорів, проносів або апендициту.
Чорний і білий сорт – який корисніше?
Для посипання хліба і кондитерських виробів частіше використовують зернятка білого кунжуту. Вони більш м’які, адже очищені від лушпиння, і відрізняються яскравим солодкуватим присмаком. У чорного «родича» зберігається хрустка оболонка, що володіє насиченим горіховим ароматом.
Але білий кунжут – це не просто чорні насіння без лушпиння. Чорний і білий – два різних сорти, приблизно однакові по живильній цінності. Але чорні зернятка містять більше антиоксидантів, кальцію, цинку і вітамінів групи В.
Як потрібно вибирати і зберігати
Правильний вибір продукту залежить від того, для яких цілей він купується. Якщо насіння будуть використовуватися тільки для випічки, то можна вибрати білий сорт. Готова магазинна упаковка гарантує, що зернятка будуть свіжими. Удома їх відразу потрібно прожарити на сухій сковорідці. Це посилить горіховий аромат і вбереже маслянисту основу насіння від псування. Смажений кунжут зберігають у щільно закритому контейнері.
Для приготування салатів і добавки в гарніри більше підійдуть нежарене зернятка, білі або чорні. Щоб масло в них не згіркло, насіння можна зберігати в морозилці. Якщо ж кунжутне насіння призначається для лікування, купувати потрібно чорний сорт у невеликих кількостях, щоб вживати в свіжому вигляді.
Чорний кунжут – користь і шкода. Як приймати в лікувальних цілях
Про існування кунжуту знають багато. Його, наприклад, часто використовують як приправу для хлібобулочних виробів.
Але чи знали ви, що ці крихітні насіння бувають ще й чорного кольору? У нашій країні такий продукт поки що не надто популярний, а в країнах Сходу про його користь знають протягом вже не одного тисячоліття.
В Азії саме чорний кунжут воліють білому, бо вважається, що він має найкращі лікувальні властивості.
Що ж він із себе являє і як виглядає? Чорний кунжут – це крихітні овальні, неочищені насіння рослини сезам (Sesamum), які є більш поживним варіантом звичайних білих насіння. Чорний колір свідчить про їх високі антиоксидантні властивості. Наприклад, у Китаї такі насіння з давніх-давен шанують як символ безсмертя, «яке дається кожному, хто їх їсть».
Яка ж користь чорних насіння, і чому вони кращі за білі? Як правильно їх вживати в лікувальних цілях? На всі ці питання ми дамо докладні відповіді в цій статті.
Користь і шкода чорного кунжуту
Отже, давайте з’ясуємо, які у нього корисні властивості.
Запобігає розвитку діабету – Згідно з дослідженням, масло чорного кунжуту підвищує ефективність глибенкламида – перорального протидіабетичного препарату, що призначається людям, які страждають на діабет 2 типу. Інше дослідження показало, що введення цього масла в раціон допомогло знизити рівень глюкози в крові у гіпертоніків.
Знижує кров’яний тиск – Це масло корисно для зниження високого тиску, особливо для діабетиків. Як стверджують медики, гіпертонія може розвиватися внаслідок нестачі магнію в організмі, а в цьому продукті його міститься у великих кількостях.
Корисний для шкіри – Вони містять велику кількість цинку, який є важливим мінералом для виробництва колагену, а також підтримки еластичності шкіри. Цинк відіграє вирішальну роль у відновленні пошкоджених тканин тіла. А багатий зміст вітаміну Е в кунжуті робить його особливо корисним для шкіри.
Підтримує здоров’я кісток – Цинк корисний для зміцнення кісток і підвищення мінеральної щільності кісткової тканини. Його дефіцит збільшує ризик розвитку остеопорозу. Крім цього, насіння кунжуту, особливо чорні, є відмінним джерелом кальцію.
Нормалізує травну систему – Як багате джерело харчових волокон, продукт дуже необхідний для травлення, а також запобігає і полегшує запори.
Зменшує ризик виникнення раку – Він містить протиракову сполуку під назвою фитат, яка здатна запобігати і боротися з різними видами раку. До речі, магній також має протиракові властивості.
Покращує роботу серцево-судинної системи – Ще одна значна користь цього продукту полягає в тому, що він може служити профілактикою проти атеросклерозу завдяки наявності сесамола, потужного антиоксиданту і протизапального засобу. Мононенасичена жирна кислота, олеїнова кислота, яка присутня в чорному кунжуті, допомагає знизити рівень «поганого холестерину» при одночасному підвищенні «хорошого холестерину». Це допомагає запобігти захворюванням коронарної артерії і інсультам.
Містить фолієву кислоту – У 100 грамах насіння міститься 97 мкг фолієвої кислоти. Фолієва кислота відіграє важливу роль у синтезі ДНК і запобігає різним вродженим дефектам у плоду під час вагітності.
Хороший джерело вітамінів групи B – Містить цілий комплекс вітамінів групи B, включаючи B1 (тіамін), B6 (піридоксин), B2 (рибофлавін) і B3 (ніацин). 100 грамів кунжуту забезпечують близько 24% добової необхідної кількості ніацину. Ніацин дуже корисний для травної та нервової системи, шкіри.
Оздоровлює волосся – Він має в складі білки і лецитин, які необхідні для росту волосся. Вважається також, що він допомагає позбутися сивого волосся.
В цілому, продукт не викликає жодної шкоди і побічних ефектів у більшості людей. Проте в деяких людей це насіння можуть викликати алергічні реакції у вигляді дерматиту, свербежу або почервоніння очей. Не варто їх давати дітям до 4 років, адже при попаданні в горло можуть привести до задухи.
Існує поширена думка, що вживання кунжуту під час вагітності може викликати різні ускладнення. Але, по суті, він містить різні поживні речовини, які дуже необхідні в денному раціоні вагітної. Проте в цьому випадку ми рекомендуємо все ж проконсультуватися зі своїм лікарем перед вживанням.
Склад і калорійність
Калорійність чорного кунжуту становить 573 ккал на 100 грам, з них:
- вуглеводи – 13 г;
- харчові волокна – 11,8 г;
- протеїн – 17,73 г;
- жири – 49,67 г;
- вода – 4,69 г;
Представляємо вам таблицю харчової цінності чорного кунжуту на 100 грам:
мінерали | |
кальцій | 975 мг |
мідь | 4.082 мг |
залізо | 14,55 мг |
магній | 351 мг |
калій | 468 мг |
селен | 5,7 мкг |
натрій | 11 мг |
цинк | 7,75 мг |
Жирні кислоти | |
мононенасичені жирні кислоти | 18,759 г |
поліненасичені жирні кислоти | 21,773 г |
насичені жирні кислоти | 6,995 г |
вітаміни | |
вітамін B3 | 4,515 мг |
вітамін B5 | 0,050 мг |
вітамін B2 | 0,247 мг |
вітамін B6 | 0,790 мг |
вітамін E | 0,25 мг |
вітамін B1 | 1,36 мг |
вітамін PP | 12,1 мг |
Чим чорний кунжут відрізняється від білого
Давайте з’ясуємо, в чому різниця між чорним і білим кунжутом за такими характеристиками:
колір
Найбільш очевидна і відмінна різниця – в кольорі. Чорні насіння мають темний колір, тоді як білі – білувато-кремовий колір. Різниця в кольорі обумовлена тим, що перші є очищеними.
Смак
Чорні насіння мають злегка гіркуватий смак, але зате дають масло найвищої якості. Білі – володіють м’яким горіховим присмаком і краще підходять для приготування солодких страв і випічки, наприклад, хліба, тортів, граноли, кексів.
- Застосування
- Біле насіння частіше використовують у вигляді харчової добавки та сировини для виготовлення самостійних харчових продуктів, а чорні – зазвичай для виготовлення масла, і їх охоче застосовують в народній медицині.
- Поживна цінність
- Чорний кунжут має в складі більше важливих поживних речовин, багатший по живильній цінності і містить більше олії.
Скільки і як вживати
Рекомендована доза – 10-15 грамів або 1 столова ложка в день. Можна також вживати його в порошкоподібному вигляді.
Або візьміть 3 чашки насіння і злегка підсмажте на слабкому вогні при регулярному перемішуванні протягом 10 хвилин. Після охолодіть і покладіть в герметичний контейнер. Зберігати можна до двох місяців. Їжте по 2 чайні ложки 2-3 рази в тиждень. Їх можна додавати в каші, салати, йогурт, молоко або інші ваші улюблені продукти і страви.
Якщо ви готуєте хліб, печиво або тістечка, то додавайте 2 столові ложки сирого насіння в тісто.
Де ж можна купити чорний кунжут? В першу чергу, загляньте в ваш місцевий супермаркет, до відділу спецій, горіхів і сухофруктів. Також його можна знайти в магазинах, де продають продукти для азіатської кухні, в магазинах здорового харчування і можливо замовити в інтернеті.
Як приймати чорний кунжут в лікувальних цілях
Він в основному використовується в лікувальних і профілактичних цілях. Подивіться, як його можна приймати в наступних випадках.
Для схуднення
Завдяки багатому складу продукт підходить в якості засобу для схуднення. Він містить кальцій, магній, вітамін Е і цинк, які необхідні організму для нормального обміну речовин і регулювання рівня цукру в крові. Клітковина дає відчуття ситості на довгий час і регулює травлення.
Щоб схуднути, додавайте чорний кунжут в салати, коктейлі, супи, випічку, рис, локшину або будь-які інші страви. Досить 15-25 г насіння в день.
Для підвищення імунітету
Ці насіння в поєднанні з медом забезпечують набагато більше користі для здоров’я. Мед наповнює організм величезною кількістю поживних речовин, які підвищують імунітет і дають енергію, що дозволяє виконувати повсякденні роботи. У той час як кунжут допомагає запобігти зростанню шкідливих бактерій і вірусів в організмі.
Експерти рекомендують включати його разом з медом у свій щоденний раціон.
Від сивини
Чорний кунжут містить багато білка, жирів, вуглеводів, вітамінів, лецитину, кальцію і заліза.
Як відомо, білки, різноманітні мікроелементи і ненасичені жирні кислоти необхідні для здоров’я шкіри голови і зростання волосся.
Вітамін В нормалізує циркуляцію крові в зоні волосся і дає життєву силу сухим і стоншеним волоссю. Точно так же лецитин допомагає запобігати посивінню волосся.
Як же правильно їх вживати, щоб позбутися від сивини? Ми рекомендуємо 20 г смажених чорних насіння вживати вранці і ввечері. Або ж подрібніть 15 г волоського горіха і 15 г насіння кунжуту і приймайте перед сном.
Від анемії
Цей продукт є потужним засобом для лікування анемії. Він багатий залізом, необхідним для утворення еритроцитів. Для лікування анемії скористайтеся цим рецептом.
Складові:
- чорні насіння кунжуту – 2 ст. ложки
- мед – 1 ст. ложка
- вода – 1 стакан
Приготування:
- Спочатку насіння промийте і замочіть їх у воді на 2-3 години.
- Потім процідіть воду і подрібніть їх.
- Змішайте разом з медом і відразу ж вживайте цю суміш.
- Повторюйте регулярно двічі на день.
При діабеті
Діабет є одним з найбільш поширених захворювань, яке може завдати пошкодження життєво важливих органів організму. Хоча його неможливо повністю вилікувати, але з правильним лікуванням і дієтою можна підтримувати нормальний рівень глюкози.
При діабеті слід посипати по 1 столовій ложці кунжуту в страви, які ви зазвичай готуєте.
При тиску
Магній, що міститься в ньому, відомий своїм позитивним впливом на стабілізацію тиску. Люди з гіпертонією можуть нормалізувати тиск, змінивши свій спосіб життя і, зокрема, додавши магній у свій раціон в достатній кількості.
Все, що вам потрібно зробити – це замінити в раціоні звичне соняшникову олію на кунжутну. Також можна використовувати насіння в якості приправи для різних страв.
При варикозі
Традиційно в Аюрведі масло чорного кунжуту використовується для нормального кровотоку в ураженій ділянці артерії і зменшення небажаних червоних і синіх ліній павутинних вен.
Тому, щоб позбутися від варикозу, змішайте декілька крапель кунжутного і гірчичного олій і перед сном масажуйте проблемні місця протягом декількох хвилин. Щоб прискорити процес загоєння, робіть процедуру двічі на день.
Від остеопорозу
Цей продукт містить достатню кількість кальцію і міді, які роблять його ідеальним засобом для лікування остеопорозу.
Вам знадобляться:
- чорний кунжут – 1 ч. ложка
- вода – ¼ склянки
Приготування:
- У воду покладіть насіння і залиште на ніч.
- На наступний ранок натщесерце слід з’їсти їх, запивши водою.
- Повторюйте щодня вранці.
Від випадіння волосся
Ненасичені жирні кислоти, такі як омега-3, омега-6 і омега-9 в чорному кунжуті сприяють росту волосся, а масло на його основі живить, запобігає випаданню і витончення волосся.
Регулярний масаж теплим кунжутним маслом глибоко проникає в шкіру голови, тим самим збільшуючи кровообіг. Це можна порівняти з дією рідкого вітаміну, який живить коріння волосся. Крім того, його протигрибкові і протизапальні властивості допомагають при лікуванні інфекцій шкіри голови і усувають лупу.
Згадайте магічні слова «Сезам, відкрийся» з казки «Алі-баба і сорок розбійників», які відкривали неприступні ворота, за якими зберігалися скарби.
Слова ці звучать не просто так… Кунжутне насіння (сезам) являє собою крихітний дорогоцінний камінь, в якому є величезна сила, що розриває зовнішню оболонку при дозріванні насіння, породжуючи фразу «Сезам, відкрийся!».
Ось чому вам слід звернути увагу на цей продукт і починати включати його у свій щоденний раціон харчування.
Як правильно вживати чорний кунжут: користь і шкода Суперфуд
Чорний кунжут менш відомий, ніж білий. У продажу він зустрічається рідше, при цьому вартість його вища. Який кунжут корисніше – чорний чи білий? І як правильно його вживати в лікувальних цілях?
Про деякі властивості кунжуту люди знали ще в давнину. В античні часи кунжутне насіння називали «сезамом» і вважали, що вони мають «магією безсмертя». До речі, в чомусь наші предки мали рацію. Нехай магією насіння кунжуту і не володіють, але містять безліч корисних для організму речовин.
Чорний кунжут: корисні властивості та протипоказання
Якщо регулярно додавати в їжу насіння кунжуту (чорного чи білого – без різниці), нормалізуються обмінні процеси, в тому числі і жировий обмін, очищається організм, знижується рівень холестерину в крові. Крім того, кунжут має легкий заспокійливий ефект, допомагає боротися зі стресами, нормалізує здоровий сон. Чим же відрізняється чорний і білий кунжут? Який з них корисніший?
Чорний кунжут: користь і шкода для жінок
Кунжут містить до 20 г рослинного білка і багато мінералів – цинку, селену, магнію, заліза, калію, кальцію, фосфору, а також вітамінів групи В, С (особливо багато жиророзчинних – А і Е).
Кунжут корисний для шкіри (робить її пружною і еластичною), зміцнює волосся і нігті, а також покращує стан нервової системи, серця і судин, кістково-м’язової системи.
А недавно японські вчені провели експеримент, який довів, що насіння чорного кунжуту містить особливі речовини, які здатні оновлювати клітини і стримувати процеси старіння.
Однак є і «ложка дьогтю». Велика кількість мінералів в кунжуті може несприятливо відбитися на людях з каменями в нирках, сечовому міхурі та порушеннями мінерального обміну.
Серед інших протипоказань – гіперкальцемія і індивідуальна непереносимість.
Якщо у вас є надлишкова вага і ви намагаєтеся стежити за своїм харчуванням, з обережністю включайте в раціон кунжут через його високу калорійність.
Майже 50% складу кунжутного насіння – жири, тому кунжут відноситься до калорійного продукту. У 100 г – близько 560 ккал. Так що для тих, хто стежить за вагою, краще їсти не більше 30-40 г кунжутного насіння в день.
Кунжутне масло містить більше жирів і менш цінне з точки зору користі для організму, ніж кунжут в насінні, але його також можна додавати в страви або салати. У невеликій кількості кунжут, як добавка до їжі (у випічці, соусі тощо) принесе тільки користь організму. Ще один варіант – додавати кунжут у салати.
Наприклад, можна приготувати найпростіший і дуже корисний морквяно-яблучний салат з кунжутом. Візьміть яблука, моркву, апельсин, родзинки, мед, насіння кунжуту – все в довільних пропорціях, за смаком.
Ізюм замочіть. Яблука і моркву натріть на крупній тертці. Апельсин очистіть і наріжте. Перемішайте натерті яблука і моркву з родзинками і шматочками апельсина. Додайте мед і насіння кунжуту, розмішайте.
Дуже смачно!
Інший рецепт – салат з помідорів з кунжутом. Візьміть один великий помідор, 1,5 столових ложок кунжутного насіння, 1 зубчик часнику, червоний пекучий перець – за смаком, невеликий пучок зеленої цибулі. Наріжте помідор часточками і викладіть на блюдо.
Зелену цибулю наріжте і посипте зверху на помідори. Кунжут злегка підсмажте на сухій сковороді. Змішайте по 2 столові ложки оливкової олії, води і соку лимона. Додайте дрібно нарізаний часник, кунжут, сіль і перець за смаком.
Що вийшла заправкою рівномірно полийте зверху салат.
- При нестачі в організмі заліза
Чорний кунжут багатий залізом, тому є потужним засобом для профілактики і лікування залізодефіцитної анемії. Щоб приготувати корисний засіб, промийте і замочіть у воді на 2-3 години 2 столові ложки насіння чорного кунжуту. Потім злийте воду і подрібніть насіння. Змішайте їх разом з медом і відразу з’їжте цю суміш. Повторюйте 2 рази на день.
- Для профілактики остеопорозу
Як вже було сказано, кунжут – багате джерело кальцію. Це робить його ідеальним засобом для зміцнення кісток. Візьміть 1 чайну ложку насіння чорного кунжуту і залийте їх ¼ склянки води. Залиште на ніч. У воду покладіть насіння і залиште на ніч. На наступний ранок з’їжте їх натщесерце, запивши водою. Повторюйте щодня вранці.
Візьміть 1 столову ложку насіння чорного кунжуту, 1 чайну ложку меленого кореня імбиру, 1 чайну ложку цукрової пудри. Змішайте всі інгредієнти і приймайте по одній чайній ложці 1 раз на день – вранці або вдень. Через підбадьорливу дію імбиру не рекомендується приймати суміш ближче до вечора. Зберігайте суміш у холодильнику.
- Кунжутне масло від випадіння волосся
Незамінні жирні кислоти, такі як омега-3, омега-6 і омега-9 у чорному кунжуті сприяють росту волосся, а масло на його основі живить, запобігає випаданню і витончення волосся.
Для цього корисно регулярно робити масаж голови теплим кунжутним маслом. Воно глибоко проникає в шкіру, тим самим, збільшує кровообіг.
Крім того, протигрибкові і протизапальні властивості кунжутного масла допомагають при лікуванні інфекцій шкіри голови і усувають лупу.
Урбеч з кунжуту
Урбеч – одне з національних страв, що нагадує класичну пасту (аналог арахісової пасти). Особливість цієї страви в тому, що під час виготовлення продукт не обробляється за допомогою високих температур, тому всі корисні властивості насіння кунжуту зберігаються.
Користь урбеча в тому, що він відновлює сили після фізичних і розумових навантажень; зміцнює імунітет, поліпшує стан шкіри і волосся. Але не можна забувати, що це дуже калорійний продукт, тому не варто їм зловживати. У добу рекомендується їсти не більше 1-2 ложок.
Як приймати
Для профілактики рекомендується щодня їсти 1 чайну ложку урбеча під час сніданку. Але так як консистенція дуже в’язка, краще додавати пасту до різних каш.
Інший варіант – готувати вранці бутерброди з пастою з урбеча. У пасту можна додавати овочеве пюре з гарбуза з помідором і часником або ж дрібно нарізану петрушку з огірком. Або їжте урбеч з фруктами.
Оптимальне поєднання – з яблуками, персиками та виноградом.
Як ми з’ясували, насіння чорного кунжуту мають корисні властивості і протипоказання. Щоб зберегти всю користь продукту, його потрібно зберігати в темному, сухому і прохолодному місці. Якщо ж знехтувати цим правилом, то він втратить всі свої корисні властивості вже через 90 днів.
Очищені насіння кунжуту швидко псуються. Тому деякі господині поміщають їх у морозильну камеру. У замороженому вигляді такий продукт зберігається в незмінному вигляді протягом року. А ось кунжутне масло – набагато менш «примхливе».
Воно зберігає в собі всі корисні властивості протягом багатьох років, незалежно від температури зберігання.
Кунжут
А ви пробували чорний кунжут? Як запеклому кавоману заповнити недолік кальцію.
Доброго дня! Якщо вас тягне на кунжут, значить, вашому організму не вистачає кальцію! Ці чарівні маленькі білі насіння, що на знаменитій булочці в закладах швидкого харчування, не тільки кулінарна приправа, але і джерело вітамінів і, в першу чергу, кальцію, а також до складу насіння входить: Мені дуже …
А ви знали, що кунжут є рекордсменом за вмістом кальцію? Як його правильно їсти, щоб він засвоювався, а також рецепт смачного кунжутного молока)
Всім привіт! Багато хто знає, що для організму дуже корисний кальцій. Він просто життєво необхідний для підтримки кісткової тканини, зубів, шкіри, але також він бере участь у багатьох життєво важливих процесах організму.
Корисний кальцій і красивий у випічці
Прочитала багато корисного про кунжуті в інтернеті і вирішила, що такий чудовий продукт повинен бути завжди у мене в запасі, тим більше я вегетаріанка з 13-річним стажем. Кунжут вживаю сирим або іноді підсмажую (правда, в цьому випадку корисні властивості скорочуються). Кунжут Horeca Select насіння
Кунжут при нестачі кальцію
Всім привіт! Історія придбання. Коли я зламала ногу, я стала шукати способи, як швидше відновитися. Натрапила на відео, де розповідалося, де і в яких продуктах найбільше кальцію. Звичайно ж, кальцій є в багатьох продуктах.
Дуже корисний.
Кунжут містить у собі масу корисних речовин і вітамінів. Мало продуктів, які можуть зрівнятися за користь з кунжутом. Він дуже смачний в будь-якому поєднанні: в пастах, цукерках, випічці, халві. Я особисто додаю в салат з овочів, зелені, і в випічку посипаю дно сковороди перед випічкою Шарлотки і …
Сім-сім: відкрийся))) не казка, а реальність. Найбагатший продукт, який ми просто зобов’язані вживати в їжу.
Доброго вам дня! Хочу розповісти сьогодні про кунжут. Мода на здоровий спосіб життя, здорове харчування захопила, напевно, всіх, і це добре, таким чином ми дізнаємося багато цікавого і корисного, як і я колись дізналася про кунжут.
Для здоров’я, для кулінарних дерзань, для настрою – кунжут всім допоможе!
Кунжут я люблю раз на півроку на булочці з швидкого харчування. Ні, я знаю його користь, але якось бігти по магазинах, вишукувати в продажу, а потім забивати голову рецептами – це не моє. Моє – спонтанність через брак часу. Кунжут від марки «Національ» я купила для нового для нас рецепта курки.
♥ кунжутного і смачного печива ♥
Доброго дня! Сьогодні поспішаю поділитися з вами радістю про знахідку хорошого продукту! Якщо любите кунжут – ласкаво просимо! Якщо не звертали раніше на нього уваги, прошу вас – загляньте і, можливо, відкриєте для себе щось новеньке ???? Отже, мова піде про кунжут, конкретно про кунжут під маркою «Національ» … Кунжут Естетика Смаку насіння.
Кунжут – чемпіон за вмістом кальцію + містить фітоестроген. Це порятунок для жінок після 40 років. Мій маленький помічник у великій проблемі гормонального старіння та клімаксу.
Привіт всім, заглянув в мій відгук! Мене звуть Наталя, і я буду дуже рада, якщо мій досвід виявиться вам корисним. Розглянемо сьогодні користь кунжуту в цілому і оцінимо якості цього продукту від «Естетики смаку» зокрема. Ціна такого пакетика – 14 гривень за 10 грам. Кунжут Омега спеції насіння очищені.
Поповнюємо організм кальцієм без шкоди для здоров’я. Все про кунжут і його користь.
Коли я побувала у терапевта і здала аналізи, то виявилося, що у мене низький вміст кальцію в організмі. Лікар на це уваги не звернув, але я дуже педантично ставлюся до свого здоров’я і почала шукати інформацію, як же мені поповнити кальцій без шкоди для організму.
«Сезам, відкрийся!»
Насіння кунжуту використовую давно, із моменту покупки хлібопічки. Спочатку додавала їх у випікається хліб, а потім у салати, солодку випічку і навіть у кашу. Віддаю перевагу насінню чорного кунжуту – у нього більш яскравий смак і аромат, а також він більш корисний. Кунжут чорний Житниця Здоров’я.
Корисний і смачний чорний кунжут.
Мій відгук про дуже корисний і смачний продукт – чорний кунжут. На відміну від очищеного білого кунжуту, його смак не буває прогірклим! Чимось мак нагадує, але корисніший набагато. Кунжут даної марки купую в спільних закупівлях. Ціна за 200 гр. – близько 100 гривень.
Чудовий продукт для суші!
При зборі продуктів на суші я зупинилася на білому, а не чорному кунжуті, так як більшість ролів, які мені подобалися, були саме з ним. У магазині вибір був не дуже великий – близько 5 різних виробників. Цей мені сподобався по дизайну та ціні.
Відмінний кунжут за відмінною ціною!
Всім привіт! Почала трохи дивувати своїх близьких випічкою, прийшов час покупки кунжуту. Покупку робила в магазині, ціна склала 20 гривень за пакетик з 20 грам. Якби купувала на вагу на ринку в відділі приправ, вийшло б дорожче однозначно.
Ем і хочеться! Відгук матусі – моє щастя вже 7 місяців, і ми на грудному вигодовуванні!
Всім привіт! Я годую грудьми (ГВ) вже 7 місяців, не беру ніякі синтетичні вітаміни (це мій вибір, педіатр підтримала: – «Краще черпайте з продуктів харчування»).
Смачний джерело кальцію, який можна купити в будь-якому магазині. Відростити волосся, позбутися від прищів і ще безліч чудес. Тепер вам більше не доведеться давитися молочними продуктами!
Привіт, мої читачі! Такі продукти, як кунжут, рукола, базилік та інші корисні речі, я стала вживати в достатній кількості тільки після того, як перестала їсти м’ясо. Кунжут ТОВ «Компанія «Ангстрем Трейдинг» Національ.
Дуже смачний кунжут!
Давно хотіла придбати кунжут, але якось в магазинах про нього забувала. Місяць тому в Стрічці мені попалася упаковка кунжуту «Національ» від фірми Ангстрем-трейдинг. Кунжут цілком за прийнятною ціною – в районі 40 гривень за 150 грам.
Всім рекомендую включити кунжут в раціон + рецептик смачного і корисного смузі!
Купила білий і чорний кунжут. Білий коштує 100 гривень, а чорний, так як неочищений, в ньому зберігаються всі вітамінчики, вважається кориснішим, коштує 600 гривень.