Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Хоча хороший віскі – це елітний алкоголь, практично не викликає похмілля, відноситься він до категорії міцного спиртного, часом досягає 60 оборотів.

Тому його вживання слабо пов’язується з поданням про здоровий спосіб життя. І все ж саме віскі досі знаходиться на перехресті існуючих суперечливих думок про його користь і шкоду для організму.

Але чим би не аргументували свої висловлювання опоненти про те, корисний чи шкідливий віскі для здоров’я, багато що залежить від його якості, помірної кількості й правильного поєднання з іншими напоями.

І, звичайно, вживання чималого дозування віскі з колою напевно послабить його градус, але принесе більше шкоди вашому здоров’ю, ніж користі у вигляді тяжкого похмілля.

З поширеною думкою про його позитивний вплив на організм при вживанні розумними дозами важко буде не погодитися.

Користь віскі для організму людини

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Цілий комплекс природних масел і дубильних речовин, що містяться в складі хорошого віскі, наділяє його унікальною користю для організму людини. Витриманий і якісний, він відмінно тонізує, сприяє кращій концентрації, реалізації аналітичних і творчих здібностей.

Дотримуючись рекомендованих щоденних доз не більше 30 г – для жінок і близько 50 г для чоловіків, ви зможете самі переконатися в його користі й благотворному впливі на багато функцій організму.

  • Ретельні наукові дослідження дозволяють стверджувати з повною впевненістю, що такий потужний антиоксидант, як еллагова кислота, що міститься в цьому алкоголі, сприяє нейтралізації вільних радикалів. А це потужний фактор, що уповільнює старіння і запобігає онкологічним захворюванням.
  • Проблеми зі щитовидною залозою можна нормалізувати регулярними допустимими дозами острівного скотча з високим вмістом йоду і різних солей. Такого, наприклад, як чудовий айловський Брукладі.
  • Крім цього, завдяки наявним в ньому антиоксидантам зменшується ймовірність утворення тромбів, тим самим поліпшується робота нашого серця і знижується ризик передінсультному станові.
  • При його регулярному дозованому вживанні активізується мозкова діяльність, поліпшується стан пам’яті, запобігають серйозні захворювання центральної нервової системи, зокрема, такі, як хвороба Альцгеймера.
  • Будь-який з його витриманих варіантів у силу своєї фортеці приносить користь як відмінного антисептика з протизапальним ефектом. Неймовірна кількість цілющих настоянок з трав, приготованих на його основі, застосовуються при захворюванні верхніх дихальних шляхів як у вигляді мікстури, так і у вигляді компресів.
  • Знаючи, яке в віскі мізерне вміст вуглеводів і скільки в ньому цукру, його сміливо можна рекомендувати як міцного спиртного навіть діабетикам. Тому помірне вживання цього елітного низькокалорійного алкоголю на відміну від пива, коктейлів або вина не відіб’ється згубно на вашій фігурі. Беручи його як дижестив, ви відчуєте всю користь містяться в ньому компонентів на травний процес. Це позбавить вас від важкого переїдання, болю в шлунку і розладів.
  • При знятті стресу розумною дозою доброго віскі, що він шкідливий для чоловіків і жінок замовкають навіть найсуворіші скептики, мовчки визнаючи в даній ситуації його незаперечну користь. Цей алкоголь прекрасно справляється із завданням швидкого розслаблення і заспокоєння нервів.

Хімічний склад і харчова цінність

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Його остаточний склад багато в чому залежить від переганяється сировини і може бути якісно різним. Адже перебродило сусло може бути як з ячмінного солоду, так і з кукурудзи, жита або пшениці.

  • Тому кожен дистилят ще до приміщення в бочку відрізняється за хімічним складом і може мати свої з’єднання у вигляді альдегідів, фенолів, лактонов, азотовмісних і складних ефірів, які формують його остаточний смак.
  • Далі смакові і хімічні складові продукту коригуються його багаторічним дозріванням в дерев’яних бочках, з дотриманням для конкретної марки напою своїх індивідуальних тонкощів.
  • Це відбувається за рахунок реакції вирахування через дерево їдких сірчаних з’єднань, а також реакцій взаємодії і додавання, що утворюють складні ефіри, які і будуть ароматичною основою дозріває дистиляту.

При цьому в багатьох виробництвах прийнято обпалювати бочки зсередини для збільшення в ньому лактонів і посилення фруктової складової в смаку. Безліч інших виробників відомих марок додають в нього карамель, витримують продукт в бочках, використаних для настоювання рому або кріплених вин.

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Виходячи з використовуваної сировини, варто виділити:

  • Односолодовий віскі з ячмінного солоду, що виключає будь-які домішки.
  • Зерновий, що виготовляється в основному в Канаді і США і використовується, як правило, для купажу з солодовим напоєм.
  • Найпоширеніший, з відтінками всіляких смаків – купажний, яскравим представником якого є улюблений багатьма благородний Hankey Bannister.
  • Бурбон представляє американський віскі, що виготовляється з кукурудзи.

При існуючому різноманітті марок напою виділяють «шотландське» і «ірландське» напрями при його виготовленні. Для шотландських традицій характерно торф’яне солодження, також здавна використовується для виробництва прославленого односолодового Лафройг.

Ірландське ж напрям має на увазі метод потрійної перегонки для посилення м’якості і легкості в смаку. Саме таким способом виготовляється шанований багатьма Джемісон.

  • Дуже складний процес виробництва віскі, особливості клімату, купажування ніяк не дозволяють вивести для нього формулу єдиного хімічного складу.
  • Очевидно лише, що на питання, чи є в будь-якому з оригінальних віскі цукор, відповідь буде негативною, так як більшої міцності напою домагаються максимальним витягом цукру з переганяється сировини.
  • Напій містить такі мінеральні складові, як калій, натрій і кальцій.

Енергетична цінність на 100 г витриманого продукту

Найменування кількість
білки 0,0 г
жири 0,0 г
вуглеводи 0,1 г
Загальна калорійність 235 ккал

Шкода і протипоказання

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Але незважаючи на настільки рясні корисні якості продукту, не варто забувати про його фортецю. Тому очевидно, що сильно захопившись цим вишуканим елітним напоєм, можна серйозно нашкодити своєму здоров’ю.

Непомірне і часте його вживання може призвести до важкої інтоксикації, яка легко може перейти в алкогольну залежність. А від цього сильно порушиться нормальне функціонування нирок і печінки, що загрожує серйозними наслідками для організму в цілому.

  1. Від систематичного зловживання алкогольним напоєм навіть високої якості особливо страждає мозкова діяльність, серце, зір, координація і мовні навички.
  2. Не варто захоплюватися напоєм вагітним, жінкам, що годують, і психічно неврівноваженим особам.
  3. Очевидно, що незалежно від високої міцності цього елітного напою він дуже багатий важливими для нашого здоров’я антиоксидантами, які допомагають значно знизити ризик багатьох серйозних захворювань, тим самим продовжуючи нам життя.
  4. Але це перш за все алкоголь, і його користь, як і шкода, безпосередньо залежить від його помірного вживання.

Користь і шкода віскі для здоров’я

Традиція виготовлення віскі має давню історію, яка налічує не один десяток років. У Шотландії та Ірландії він навіть став національним напоєм. Але алкоголь ніяк не в’яжеться з бажанням підтримувати здоровий спосіб життя, невже вживання спиртних напоїв може приносити користь організму? І чи є користь від віскі? Давайте розберемося в цьому питанні докладніше.

Віскі – один із видів міцного алкогольного напою. Його отримують шляхом перегонки ферментованого сусла, яке готується з ячмінного солоду, кукурудзи, пшениці або жита. Також до складу віскі входять калій, залізо, кальцій, фосфор, магній, натрій і вітаміни B2 і PP. Калорійність віскі в 100 грам становить 235 ккал.

Залежно від вихідної сировини виділяють наступні види віскі:

  • Солодовий віскі виготовляється з ячмінного солоду;
  • Зерновий віскі виготовляється в основному в США або Канаді;
  • Змішаний (купажований) віскі вважається найпоширенішим видом віскі;
  • Бурбон – американський віскі з кукурудзи.

Якісний віскі відрізняється сильним ароматом і смаком, має колір від солом’яно-жовтого до коричневого.

Шкода віскі для здоров’я

Шкода будь-якого алкоголю очевидна. Страждають від нього всі системи організму: шлунково-кишкового тракту, печінка, нирки.

Але особливо дістається головному мозку, чиї клітини відмирають, впливаючи на якість розумової діяльності, зору, мовних і рухових навичок.

Неякісний алкоголь, пляшками з яким заповнені полиці вино-горілчаних відділів, містить шкідливі хімічні сполуки, що накопичуються в організмі і сприяють розвитку різних захворювань.

Інша шкода віскі – формування залежності, коли стакан наповнюється спиртним з регулярністю. Щодо того, кого можна назвати алкоголіком, а кого ні, дискусії фахівців не припиняються. Справа в тому, що організм кожної людини унікальний. Комусь можна без наслідків випивати раз на тиждень, а для іншої людини така частота швидко переросте в залежність.

Корисні властивості віскі

Однак все це можна віднести лише до тих, хто вживає велику кількість алкоголю. Помірні дози якісного віскі не тільки не шкідливі, вони роблять благотворний вплив на організм.

Яка ж користь від віскі? По-перше, в його складі міститься цілий комплекс натуральних масел і дубильних речовин, чий вплив на внутрішні системи організму виражається в цілком певних фізичних показниках.

Вчені стверджують, що еллагова кислота, яка міститься в напої, нейтралізує вільні радикали, які, як відомо, стають причиною старіння і виникнення ракових захворювань.

По-друге, користь віскі для організму людини буде тільки в тому випадку, якщо ви вибираєте якісний продукт. Хороший віскі в помірних дозах не надає токсичного впливу на організм.

Йод і різні солі, які у великій кількості містяться в напої, сприяють нормальній роботі щитовидної залози. Навіть таке захворювання кісткової системи, як остеопороз, на час відступає.

Всім відома здатність малих доз алкоголю знімати стрес і втому, а дегустація рідкісних сортів, коли використовуються спеціальні келихи для віскі і інші приналежності, доставить справжнє естетичне задоволення.

Спочатку цей напій шотландські ченці використовували саме як ліки – натирали їм удари, вживали при застуді, робили з нього зігріваючі компреси. Помірна кількість хорошого віскі тонізує, дозволяє сконцентруватися, розкрити творчі та аналітичні здібності.

У день фахівці рекомендують випивати не більше 50 грамів напою чоловікам і максимум 30 грамів – жінкам. У таких дозах віскі буде виробляти на організм протизапальний ефект, допоможе запобігти раку, знизити ризик виникнення інсульту та розвитку серцевих захворювань.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту найбільша користь від чаю з віскі і медом.

Цікаві факти про віскі:

  • Слово «віскі» перекладається як «вода життя»;
  • Існує більше 5000 видів односолодового віскі;
  • Закрита пляшка віскі може зберігатися понад 100 років і залишиться такою ж смачною і придатною до вживання;
  • У період «сухого закону» в США віскі Laphroaig легально продавався в американських аптеках як ліки;
  • Віскі практично не містить жирів і вуглеводів;
  • Найбільшим у світі виробником і споживачем віскі є Індія;
  • Відмітна особливість шотландського віскі – використання торфу при копченні солоду;
  • Рекомендується пити віскі в чистому вигляді або розбавляти невеликою кількістю води кімнатної температури, так ви не втратите аромат дубової бочки.

Віскі

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Віскі (від кельт. Uisge baugh – вода життя) – міцний алкогольний напій (40-60 об), одержуваний в результаті перегонки солодових зерен пшениці, ячменю та жита.

Точно визначити місце виникнення напою не вдається вже багато років. Суперечка про право заснування віскі ведуть дві країни – Ірландія і частина Великобританії – Шотландія. Однак перші згадки збереглися в шотландських документах.

З моменту його появи і до 17 століття віскі проводився в національних масштабах практично кожним фермером, ставлячи під загрозу виробництво достатньої кількості хліба для населення. Адже в виробництво віскі і хліба використовувався ячмінь.

В результаті виробників віскі обклали великими податками. Але це тільки поліпшило якість напою. Адже дрібні підсобні виробники, не витримавши податкового тягаря, відійшли на задній план, тим самим давши дорогу великим виробникам, які стали боротися за покупця, покращуючи напій.

Отже, можна стверджувати, що віскі вже більше 500 років.

Технологія виробництва віскі практично не змінилася з часів виникнення і складається з п’яти основних етапів:

1 етап: Пророщування солодових зерен пшениці, жита, ячменю і кукурудзи. В результаті частина крохмальних речовин перетворюється в цукор. На завершення зерна просушують.

2 етап: Сухе пророщене зерно змелюється і заливається гарячою водою. В отриману суміш додають невелику кількість дріжджів і залишають у спеціальних чанах бродити на 3-4 дні.

3 етап: Бродильну масу піддають процесу подвійної дистиляції та отримують спирт фортецею 70-80 об.

4 етап: Молодий спирт розливають у свіжі дубові бочки і витримують мінімум три роки. Зазвичай напій для оптимальної фортеці витримують 5-8 років. По закінченню процесу витримки напій має міцність 50-60 об.

  • 5 етап: Перед розливом готового напою проводять його купажування – змішання кількох сортів віскі для отримання більш насиченого смаку і аромату, а також розведення спеціально очищеною водою, для зниження фортеці.
  • Готовий напій може бути від блідо-жовтого до насиченого коричневого кольору і практично не містити цукру.
  • Виробників віскі більше сотні, проте найвідомішими є: Jameson, Connemara, Black Velvet, Crown Royal, Auchentoshan, Black & White, Hankey Bannister, Johnnie Walker, Scottish Prince та ін.

Щоденне його вживання в кількості 30 мл попереджає виникнення інфаркту. Шотландці додають його повсюдно практично в усі напої: чай, каву, колу і соки.

Крім цього, віскі широко використовують у косметології як основу для виготовлення лосьйонів і масок для обличчя. За рахунок своєї фортеці віскі є хорошим антисептиком і має протизапальну дію.

Це відмінний продукт для приготування різного роду лікарських настоянок і компресів.

Алтей лікарський, настояний на віскі, використовується як відхаркувальний, обволікаючий і протизапальний засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Цю лікарську траву (20 г) заливають віскі (500 мл) і настоюють протягом 10 днів у темному місці. Готову настоянку приймають по 10-15 крапель 3 рази на день.

Сечогінні, стимулюючі та тонізуючі властивості має настоянка кореня любистку на віскі. Для приготування використовується 100 г запашного кореня і 300 мл віскі. Отриманий розчин настоюється 15-20 днів і вживається по столовій ложці перед кожним прийомом їжі.

Для зниження тиску, при серцево-судинних захворюваннях, поганому травленні і гастриті застосовується настоянка з зелених волоських горіхів і віскі. Для цього 100 г

подрібнених горіхів заливають 500 мл віскі і наполягають на сонці в пляшці з темного скла протягом 2-х тижнів. При цьому суміш щодня збовтують. Готову настоянку проціджують і п’ють по столовій ложці до їди 3 рази в день.

Ця ж настоянка добре допомагає при бронхіті, якщо її додавати в чай ​​з медом.

Настоянка червоної конюшини на віскі є ефективним засобом при головних болях, атеросклерозі, шумі у вухах. Для її приготування використовують 40 г квітів конюшини і 600 мл віскі. Отриману суміш наполягають два тижні.

Готову настоянку слід пити перед обідом або ввечері перед сном по 20 г. Лікування проводиться протягом трьох місяців з перервами між місяцями в 10 днів. Повторно проходити курс слід не раніше, ніж через півроку.

Надмірне вживання віскі, як і будь-якого іншого міцного алкогольного напою, може призвести до сильної інтоксикації організму, а тривале і систематичне зловживання може призвести до алкоголізму. При цьому найсильніше навантаження на нирки і печінку може призвести до порушення їх діяльності або відмови.

Не слід вживати цей напій людям з психічними розладами, вагітним і годуючим жінкам, а також дітям.

Молоко Коньяк Пиво Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняВино Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняКомпот Чай Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняКава Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняКвас Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняСік Мартіні

Користь і шкода віскі для здоров’я

Хоча хороший віскі – це елітний алкоголь, практично не викликає похмілля, відноситься він до категорії міцного спиртного, часом досягає 60 оборотів.

Тому його вживання слабо пов’язується з поданням про здоровий спосіб життя. І все ж саме віскі досі знаходиться на перехресті існуючих суперечливих думок про його користь і шкоду для організму.

Але чим би не аргументували свої висловлювання опоненти про те, корисний чи шкідливий віскі для здоров’я, багато що залежить від його якості, помірної кількості і правильного поєднання з іншими напоями.

І, звичайно, вживання великої дози віскі з колою напевно послабить його градус, але принесе більше шкоди вашому здоров’ю, ніж користі у вигляді тяжкого похмілля.

З поширеною думкою про його позитивний вплив на організм при вживанні розумними дозами важко буде не погодитися.

Користь віскі для організму людини

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Цілий комплекс природних масел і дубильних речовин, що містяться в складі хорошого віскі, наділяє його унікальною користю для організму людини. Витриманий і якісний, він відмінно тонізує, сприяє кращій концентрації, реалізації аналітичних і творчих здібностей.

Дотримуючись рекомендованих щоденних доз не більше 30 г – для жінок і близько 50 г чоловікам, ви зможете самі переконатися в його користі і благотворний вплив на багато функцій організму.

  • Ретельні наукові дослідження дозволяють стверджувати з повною впевненістю, що такий потужний антиоксидант, як еллагова кислота, що міститься в цьому алкоголі, сприяє нейтралізації вільних радикалів. А це потужний фактор, що уповільнює старіння і запобігає онкологічним захворюванням.
  • Проблеми зі щитовидною залозою можна нормалізувати регулярними допустимими дозами острівної скотча з високим вмістом йоду і різних солей. Такого, наприклад, як чудовий айловскій Брукладі.
  • Крім цього, завдяки наявним в ньому антиоксидантам зменшується ймовірність утворення тромбів, тим самим поліпшується робота нашого серця і знижується ризик передінсультному стані.
  • При його регулярному дозованому вживанні активізується мозкова діяльність, поліпшується стан пам’яті, запобігають серйозні захворювання центральної нервової системи, зокрема, такі, як хвороба Альцгеймера.
  • Будь-який з його витриманих варіантів в силу своєї фортеці приносить користь як відмінного антисептика з протизапальним ефектом. Неймовірна кількість цілющих настоянок з трав, приготованих на його основі, застосовуються при захворюванні верхніх дихальних шляхів як у вигляді мікстури, так і у вигляді компресів.
  • Знаючи, яке в віскі мізерне вміст вуглеводів і скільки в ньому цукру, його сміливо можна рекомендувати як міцного спиртного навіть діабетикам. Тому помірне вживання цього елітного низькокалорійного алкоголю на відміну від пива, коктейлів або вина не відіб’ється згубно на вашій фігурі. Беручи його як дижестив, ви відчуєте всю користь містяться в ньому компонентів на травний процес. Це позбавить вас від важкого переїдання, болі в шлунку і розлади.
  • При знятті стресу розумною дозою доброго віскі, що він шкідливий для чоловіків і жінок, замовкають навіть найсуворіші скептики, мовчки визнаючи в даній ситуації його незаперечну користь. Цей алкоголь прекрасно справляється із завданням швидкого розслаблення і заспокоєння нервів.

Хімічний склад і харчова цінність

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Його остаточний склад багато в чому залежить від переганяється сировини і може бути якісно різними. Адже перебродило сусло може бути як з ячмінного солоду, так і з кукурудзи, жита або пшениці.

  • Тому кожен дистилят ще до приміщення в бочку відрізняється за хімічним складом і може мати свої з’єднання у вигляді альдегідів, фенолів, лактонов, азотовмісних і складних ефірів, які формують його остаточний смак.
  • Далі смакові і хімічні складові продукту коригуються його багаторічним дозріванням в дерев’яних бочках, з дотриманням для конкретної марки напою своїх індивідуальних тонкощів.
  • Це відбувається за рахунок реакції вирахування через дерево їдких сірчаних з’єднань, а також реакцій взаємодії і додавання, що утворюють складні ефіри, які і будуть ароматною основою дозріває дистиляту.

При цьому в багатьох виробництвах прийнято обпалювати бочки зсередини для збільшення в ньому лактонов і посилення фруктової складової в смаку. Безліч інших виробників відомих марок додають в нього карамель, витримують продукт в бочках, використаних для настоювання рому або кріплених вин.

Творці унікального Lagavulin 16 використовують для цього тару після витримки бурбона.

Виходячи з використовуваної сировини, варто виділити:

  • Односолодовий віскі з ячмінного солоду, що виключає будь-які домішки.
  • Зерновий, що виготовляється в основному в Канаді і США і використовуваний, як правило, для купажу з солодовим напоєм.
  • Найпоширеніший, з відтінками всіляких смаків – купажірований, яскравим представником якого є улюблений багатьма благородний Hankey Bannister.
  • Бурбон представляє американський віскі, що виготовляється з кукурудзи.

При існуючому різноманітті марок напою виділяють «шотландське» і «ірландське» напряму при його виготовленні. Для шотландських традицій характерно торф’яне солодження, також здавна використовується для виробництва прославленого односолодового Лафройг.

Ірландське ж напрямок має на увазі метод потрійної перегонки для посилення м’якості і легкості в смаку. Саме таким способом виготовляється шанований багатьма Джемісон.

Дуже складний процес виробництва віскі, особливості клімату, купажування ні в якому разі не дозволяють вивести для нього формулу єдиного хімічного складу.

Очевидно лише, що на питання, чи є в будь-якому з оригінальних віскі цукор, відповідь буде негативною, адже більшої міцності напою домагаються максимальним витягом цукру з переганяного сировини.

Напій містить такі мінеральні складові, як калій, натрій та кальцій.

Енергетична цінність на 100 г витриманого продукту

Найменування кількість
білки 0,0 г
жири 0,0 г
вуглеводи 0,1 г
Загальна калорійність 235 ккал

Шкода і протипоказання

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Але незважаючи на настільки рясні корисні якості продукту, не варто забувати про його фортецю. Тому очевидно, що сильно захопившись цим вишуканим елітним напоєм, можна нашкодити своєму здоров’ю.

Непомірне і часте його вживання може призвести до важкої інтоксикації, яка легко може перейти в алкогольну залежність. А від цього сильно порушиться нормальне функціонування нирок і печінки, що загрожує серйозними наслідками для організму в цілому.

Від систематичного зловживання алкогольним напоєм навіть високої якості особливо страждає мозкова діяльність, серце, зір, координація і мовні навички.

Не варто захоплюватися напоєм вагітним жінкам, що годують та психічно неврівноваженим особам.

Очевидно, що незалежно від високої міцності цього елітного напою, він дуже багатий важливими для нашого здоров’я антиоксидантами, які допомагають значно знизити ризик багатьох серйозних захворювань, тим самим продовжуючи нам життя.

Але це перш за все алкоголь, і його користь, як і шкода, безпосередньо залежить від його помірного вживання.

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Користь і шкода віскі – цікаве питання, який на перший погляд може здатися дивним. Однак алкогольний напій дійсно володіє цінними властивостями. Інша справа, що шкода від нього може виявитися незрівнянно вище.

Хімічний склад віскі

Віскі, або скотч, – міцний алкогольний напій, який отримують шляхом складної обробки зернових культур. Існує кілька сортів напою, і точний хімічний склад залежить від того, на основі якої сировини він був виготовлений.

Однак деякі компоненти присутні в будь-якому сорті. Зокрема, напій містить:

  • воду і солод;
  • альдегіди і феноли;
  • еллагову кислоту;
  • антиоксиданти;
  • складні ефірні речовини;
  • фосфор і кальцій;
  • дубильні речовини;
  • залізо і натрій;
  • калій;
  • вітаміни В1, В2 і В3;
  • цинк і мідь.

Калорійність у напою досить висока – близько 235 ккал в 100 мл продукту.

Увага! Необхідно розуміти, що вміст вітамінів і мінералів у складі алкоголю дуже незначне. Скотч не можна вживати для заповнення дефіциту корисних речовин.
Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняХоча пити багато віскі шкідливо, у продукту є й корисні властивості

Чим корисний віскі

Зазвичай віскі обговорюють в контексті шкідливих властивостей. Але при помірному вживанні він може приносити організму, в тому числі, і користь.

Зокрема, напій:

  • уповільнює процеси старіння організму і бореться з вільними радикалами за рахунок антиоксидантів у своєму складі;
  • допомагає впоратися з проблемами щитовидної залози, деякі сорти містять високу кількість йоду;
  • знижує ймовірність тромбоутворення, в малих дозах напій прискорює кровообіг, позитивно впливає на склад крові і перешкоджає її згущенню;
  • активізує діяльність мозку – при дозованому вживанні продукт благотворно впливає на пам’ять, інтелектуальну діяльність і роботу нервової системи, запобігаючи, зокрема, розвитку хвороби Альцгеймера;
  • має антисептичні властивості, скотч є цінним протизапальним засобом і допомагає при застудах;
  • покращує роботу травлення, якщо приймати напій потроху та рідко, то він захистить від тяжкості у шлунку і сприяє хорошому засвоєнню поживних речовин;
  • знімає стрес і знижує тривожність, як і багато алкогольних напоїв, віскі має виражений седативний ефект, хоча застосовувати його для заспокоєння нервів на регулярній основі не можна.

Антизапальні властивості можна використовувати зовнішнім способом. Алкоголь застосовують для компресів і розтирань при суглобових недугах. За допомогою напою можна дезінфікувати пошкодження шкіри, у разі, якщо більш підходящого засобу під рукою немає.

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняУ малих дозах віскі зміцнює судини і заспокоює нерви

Шкода віскі

Корисні якості алкогольного напою нітрохи не знижують його потенційної шкоди:

  1. Часте або надмірне вживання алкоголю призводить до настання інтоксикації або похмілля. Спиртові з’єднання в його складі при переробці в організмі погано впливають на нирки і печінку і можуть призвести до небезпечних гострих і хронічних захворювань.
  2. Систематичне вживання алкоголю негативно відбивається на серцево-судинній системі. У надмірних дозах напій провокує гіпертонію, підвищує ризик розвитку інфарктів і інсультів.
  3. Пити багато міцного алкоголю небезпечно для мозку. Під впливом спиртових сполук клітини мозку руйнуються, знижується координація, погіршується пам’ять і страждають мовні навички.

Безумовна шкода міцний алкоголь завдає неповнолітнім підліткам, також категорично заборонено вживати напій вагітним жінкам і матерям в період грудного вигодовування. Пити віскі навіть у мізерних дозах не можна перед тим, як сідати за кермо.

Віскі – користь і шкода для здоров’я організму

Наш онлайн калькулятор калорій вважатиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших найулюбленіших страв і продуктів.

Споконвічні цінителі віскі і не підозрюють про те, що їх улюблений напій може приносити користь для організму. Це крім смакової складової і самої традиції споживання. Спочатку зілля застосовувалося в якості лікарського засобу в монастирях. Пізніше любителі почали вживати віскі для насолоди.

Сьогодні користь і шкода алкоголю вивчені досконально, тому є сенс розглянути їх більш детально.

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

Користь віскі

  1. Напій підходить людям з діабетом і є абсолютно безпечним для них. У ньому мало вуглеводів, зокрема сахаридів, які є причиною погіршення самопочуття. Якщо ви хворі на діабет, сміливо насолоджуйтеся віскі і не бійтеся стрибків глюкози.
  2. При надмірному споживанні алкоголю ви завдасте організму шкоди, а не користі. Тому важливо знати, що проміжна доза вважається порцією 40-50 мл, не більше.
  3. Віскі стимулює нейрони головного мозку. Завдяки цьому підвищується швидкість засвоєння інформації та її обробки. Напій добре впливає на серцевий м’яз, відкриває судини, виводить холестерин.
  4. Численні дослідження довели, що віскі корисно пити при варикозному розширенні вен, тромбозі, тромбофлебіті. Напій принесе користь людям, які страждають повільною циркуляцією крові.
  5. В алкогольному зіллі багато антиоксидантів. Вони перешкоджають передчасному старінню організму. Віскі проводить профілактику серцево-судинних недуг, таких як ІХС, інсульт, інфаркт.
  6. Продукт корисний для профілактики хвороби Альцгеймера і Паркінсона. За деякими даними вчених, віскі підвищує тривалість життя на 5-10 років.
  7. Органічні кислоти потрібні для лікування онкологічних захворювань і запобігання їх прояву в подальшому. Якщо у вас вже виявлений рак, віскі перекриє доступ крові до його клітин, почнеться самознищення пухлини.
  8. Алкогольний продукт благотворно впливає на травні процеси. Якщо ви стикаєтеся з частими запорами, пийте по 30 мл віскі кожен день протягом тижня.
  9. Напій, прийнятий за півгодини до трапези, посилить виділення шлункового соку. Завдяки цьому їжа засвоїться швидше і краще, не блукатиме в кишечнику.
  10. Оскільки віскі раніше застосовувався як лікувальний засіб, його до цього дня використовують для виведення мокротиння з дихальних шляхів. Також ним полощуть горло при першенії і болях.

Користь і шкода чорного чаю для чоловіків і жінок

Лікування скронями

  1. Відхаркувальні, обволікаючі, бактерицидні та протизапальні властивості дозволяють використовувати віскі при недугах верхніх дихальних шляхів. Відміряйте 20 г алтеї, залийте рослину 0,5 л віскі, залиште настойку в темряві і прохолоді на 10 діб. Після цього приймайте 3 рази в день до їди по 13 крапель.
  2. Алкогольне зілля має тонізуючу, сечогінну дію. Щоб вивести надлишки жовчі і води, зробіть дієвий склад. Для цього з’єднайте 0,3 л віскі зі 100 г кореня любистку (стовченого). Чекайте мінімум 2 тижні, потім споживайте по 25 мл 4 рази на добу перед трапезою.
  3. Складом нерідко лікують підвищений артеріальний тиск, інакше кажучи – гіпертонію. Продукт покращує кров і стимулює її потік. Для приготування складу подрібніть 2 жмені зелених волоських горіхів, залийте їх 0,5 л віскі. Настоюйте темряві і теплі близько 2 тижнів. Щодня збовтуйте вміст. Через деякий час відфільтруйте склад, споживайте 3 рази на добу за 20 хвилин до трапези по столовій ложці. За бажанням додайте цей настій в чай або каву.
  4. Аналогічним чином проводиться лікування бронхіту.
  5. Щоб провести профілактику атеросклерозу і вилікувати вже отриману недугу, потрібно відміряти 40 г суцвіть конюшини. Змішайте його з 0,6 л віскі і розімніть товкачем. Дайте засобу постояти 15 діб. Споживайте по чайній ложці 1 раз на добу перед відходом до сну. Тривалість лікування становить 90 днів. Через кожен місяць робіть десятиденну перерву. Таким же чином лікують шуми у вухах, головний біль, мігрені.

Шкода віскі

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказання

  1. Не варто забувати, що споживання віскі в безмірній кількості призводить до серйозних проблем зі здоров’ям, розвивається алкогольна залежність.
  2. Зловживання міцними напоями призводить до порушення діяльності нирок, печінки і серцевого м’яза. Регулярний прийом елітного алкоголю викликає сильну залежність.
  3. З проявами перших ознак алкоголізму організм не може виконувати звичні операції. Порушується діяльність всіх систем. Звідси виникає потреба в алкоголі. Не допускайте подібного стану.

Шкода віскі з колою

  1. Досить популярний коктейль на сьогоднішній день є сумішшю віскі і коли. Подібний склад не принесе нічого, крім шкоди. Напій сильно збуджує апетит.
  2. Через високу калорійність газованої виникає загроза набору зайвої ваги. Колосальна шкода заподіюється організму при споживанні продукту у великих кількостях. Після веселощів ефект похмілля на наступний день істотно посилюється.
  3. Незважаючи на всю шкоду і марність подібного пійла, змішувати елітний алкоголь з колою дуже нерозумно. Віскі таким чином не розкриває багатства смаку і властивого йому аромату. Цінитель ніколи не дозволить собі таке поєднання.

Користь і шкода огіркового соку

Практичні рекомендації

  1. Корисно знати, що елітний алкоголь прийнято пити малими порціями з келихів з товстим дном. Іноді в віскі додають невелику кількість льоду або холодної води. У танцювальних закладах популярний коктейль з колою.
  2. Знавці вважають за краще випивати елітний алкоголь виключно в чистому вигляді з келихів у формі тюльпана. Як стверджують експерти, в такому посуді в повній мірі розкривається терпкий смак і неповторний аромат.
  3. Нерідко віскі використовується в кулінарії. Напій входить до складу рибних і м’ясних страв. Популярний елітний алкоголь як компонент для випічки і начинок для кондитерських виробів.
  4. Сучасна молодь вважає за краще змішувати віскі з різними напоями і отримувати в результаті коктейль. З естетичної точки зору подібні маніпуляції неприйнятні. Але, як ми знаємо, кожен робить те, що йому подобається.
  5. Спробуйте один рецепт коктейлю, який знаходиться в якості винятку. «Шотландська вишня» готується досить просто: для цього з’єднайте в широкому склянці з плоским дном 200 мл вишневого соку, 70 мл шотландського віскі і кубики льоду. Перемішайте компоненти, пийте через трубочку.
  6. Щоб віскі приносив користь для організму, важливо дотримуватися міри споживання. Віддавайте перевагу дорогим сортам. Не розмінюйтесь, елітний алкоголь не може коштувати копійки. Випиваючи якісний віскі, насолоджуйтеся повнотою смаку, напій не варто охолоджувати. Віскі повинен бути кімнатної температури.

Безперечно, віскі корисний для людського організму. Не дарма напій здавна застосовувався в якості лікувально-профілактичного зілля.

Однак важливо пам’ятати, що в гонитві за поліпшенням стану здоров’я необхідно знати міру. Якщо зловживати віскі, ви завдасте собі лише шкоду.

Користь і шкода води з лимоном

Відео: як правильно пити віскі

(Рейтингу поки немає)

Віскі

Віскі відноситься до категорії міцних алкогольних напоїв, що виготовляються з зерна різних видів шляхом солодження, перегонки і тривалого бродіння в спеціальних бочках з дуба.

Зерна, які використовуються при виготовленні віскі – ячмінь, пшениця, кукурудза або жито. Вміст спирту в напої досягає 40-50% обігу.

Існують, проте, різновиди віскі з міцністю до 60% обігу.

Харчова цінність

Кількість на порцію
% Добове значення *
* Розрахунок для добового раціону в 2000 ккал

Співвідношення БЖУ в продукті

Віскі: користь і шкода, хімічний склад, правила вживання, протипоказанняДжерело: depositphotos.com

Як спалити 250 ккал?

Ходьба 63 хв.
Біг підтюпцем 28 хв.
Плавання 21 хв.
Велосипед 36 хв.
Аеробіка 50 хв.
Робота по дому 83 хв.

Напій має характерний світло-бурштиновий відтінок, цукор в ньому або відсутній, або міститься в невеликій кількості.

Історично склалося, що основними виробниками віскі є країни, яким, як вважається, належить право називати себе «винахідниками віскі» – це Ірландія та Шотландія.

Однак, оскільки питання про те, в якій з них віскі був приготований вперше, залишається відкритим, між країнами тривають запеклі суперечки, мета яких – довести своє першість. При цьому саме перше згадування про напій датується 1494 роком і належить перу шотландських ченців.

Проте, історія виготовлення віскі налічує близько 1000 років. У той час напій готувався в лікувальних цілях і виключно в монастирях. Його чудодійна сила була настільки велика, що віскі називали “цілющою водою” або Aqua vitae. Кельти дали йому ім’я uisque baugh, звідки, як вважається, бере коріння сучасну назву.

Лише до 15 століття секрет приготування напою поширився за межі монастирів, перейшовши в користування шотландців, які традиційно вирощують зернові культури. Досить скоро – ближче до 16 століття – попит і споживання напою виросли настільки, що влада була змушена ввести жорсткі обмеження на його продаж і виробництво, які потім перетворилися в монополію.

Залежно від сировини, на основі якого виготовляється напій, віскі прийнято ділити на три основних види:

  • Солодовий віскі, одержуваний з ячмінного солода. Напій виключає присутність домішок;
  • Зерновий віскі, який використовується для купажів з солодовим сортом, завдяки чому виходять нові види напою. Крім того, на його основі шляхом багаторазового перегонки часто виготовляється горілка або джін. Невелика частка напою надходить у продаж, де позначається як single grain whisky, що перекладається як “чистий зерновий віскі”. Такий різновид напою, на відміну від попереднього, виробляється в основному в США і Канаді;
  • Змішаний (купажований) віскі являє собою з’єднання зернового і солодового в різних пропорціях. Цей вид найбільш поширений серед усіх різновидів напою, на його частку припадає близько 90% всього обсягу виробництва.

Смакові властивості віскі залежать від кількох параметрів: якість використовуваної води, зерна, способи фільтрації і соложення, особливості бочки, час витримки, температура, при якій віскі розливають у пляшки, і ряд інших. Щоб надати віскі незвичайний ароматичний і смаковий відтінок, напої нерідко поміщають у бочки, в яких раніше зберігалися вина – херес, мадера, портвейн тощо.

Незважаючи на різноманіття сортів, розрізняють два основних напрямки, які застосовуються у виготовленні напою. Традиція “шотландського” напряму включає сушку солоду за допомогою торфу, завдяки чому напій набуває димний смак і аромат. У “ірландському” напрямку віскі виготовляється завдяки “бесторф’яній” сушінню і потрійній перегонці, що надає напою м’якість.

Корисні властивості віскі

Дозоване вживання напою дійсно приносить користь, адже саме завдяки своїм корисним властивостям віскі стало настільки популярним напоєм тисячу років тому в чернечому середовищі.

Вкрай корисні настоянки трав і компреси з використанням віскі.

Настоянка алтеї лікарської на віскі незамінна при різних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, адже має відхаркувальну, обволікаючу і протизапальну дії.

Для виготовлення настоянки алтей в кількості 20 г слід залити 500 мл віскі, після чого лікарський напій необхідно розмістити в темному місці, де він буде зберігатися близько 10 днів.

Після закінчення терміну настойку приймають тричі на день по 10-15 крапель.

Сечогінну, стимулюючу і тонізуючу дії надає настоянка кореня любистку, приготована на основі віскі. Для її приготування необхідно потовкти 100 г кореня і підготувати 300 мл віскі. Розчин слід наполягати не менше 15 днів, після чого приймати по столовій ложці кожного разу перед їжею.

Знизити тиск, а також поліпшити стан серцево-судинної і травної систем допоможе настоянка з зелених волоських горіхів на віскі.

Приготувати її можна, заливши 500 мл напою 100 г подрібнених горіхів, після чого розчин наполягати на сонці в темній скляній пляшці протягом двох тижнів. Суміш необхідно збовтувати щодня.

Готову настоянку процідити і приймати тричі на день до їди по одній столовій ложці. Також настойку можна додати в чай з медом і використовувати при бронхіті.

Червона конюшина, настояна на віскі, ефективна при атеросклерозі, головних болях, шумі у вухах. Готують її так: до 40 г квітів конюшини додають 600 мл віскі, наполягаючи суміш два тижні.

Настоянку приймати перед обідом або перед сном по 20 г. Термін лікування становить приблизно 3 місяці з перервами в 10 днів після кожного місяця.

Повторювати курс лікування рекомендується не раніше, ніж через 6 місяців.

Шкода віскі

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, віскі – міцний алкогольний напій. Звідси випливає, що надмірне його вживання неодмінно негативно позначиться на функціонуванні організму.

Часто приймати віскі у високих дозах не рекомендується, адже можливе виникнення найсильнішої інтоксикації, яка згодом може перерости в алкоголізм. Помітної шкоди віскі надає на нирки і печінку, внаслідок чого порушується робота цих органів, а в деяких випадках відбувається припинення їх функціонування.

  • Слід відмовитися від вживання напою особам з психічними розладами, вагітним жінкам і жінкам в період лактації.
  • Істотна шкода віскі при надмірному вживанні завдає головному мозку, в результаті страждають функції зору, координації рухів і мови.
  • Іншими словами, шкода віскі, як і його користь, повністю залежать від кількості напою, яка вживається.

Користь і шкода віскі

Як і щодо інших алкогольних напоїв, існує безліч суперечливих думок щодо користі і шкоди віскі для здоров’я. У будь-якому випадку, вплив віскі на організм буде залежати як від якості самого напою, так і кількості його вживання. Нерозумні кількості будь-якого спиртного приносять тільки шкоду для здоров’я, благотворний же вплив на організм можуть надавати тільки невеликі дози якісного алкоголю. Крім цього, користь віскі для здоров’я буде залежати від того, з якими продуктами поєднується даний напій. Наприклад, далеко не найкориснішим для здоров’я є поєднання віскі з колою.

Користь віскі для здоров’я

30-50 грам віскі на день покращує роботу серцево-судинної системи, а також роботу нервових клітин мозку.

При помірних дозах вживання, користь віскі для здоров’я буде виражатися у ряді чинників.

Наприклад, періодичне вживання невеликих доз віскі (30-50 грам на день) покращує роботу серцево-судинної системи.

Вміщені в цьому напої речовини сприяють розрідженню крові в організмі та перешкоджають утворенню тромбів.

Антиоксиданти, що містяться у використаних як сировина злаках, знижують швидкість старіння організму, а також перешкоджають закупорці судин, що знижує ризик таких серйозних захворювань, як інфаркт і інсульт.

Ще одним напрямком впливу цих речовин є поліпшення роботи нервових клітин мозку. В основному це виражається у поліпшенні пам’яті, а також перешкоджанні розвитку деяких захворювань центральної нервової системи, зокрема – хвороби Альцгеймера.

По ряду існуючих думок, вживання віскі в потрібних дозах здатне уповільнити старіння організму і збільшити тривалість життя.

Крім того, ряд органічних кислот, що містяться в такому напої, зменшують ймовірність виникнення злоякісних новоутворень.

Також вживання віскі після їжі благотворно впливає на процес травлення. Вміщені в цьому напої речовини в певній мірі сприяють зниженню апетиту, що дозволить скоротити обсяг споживаної їжі і знизити вагу тіла.

Завдяки здатності знижувати в’язкість крові, існують рекомендації щодо використання віскі як допоміжного засобу при лікуванні атеросклерозу. Крім того, по ряду думок, даний напій має певний протизапальний і відхаркувальний ефект.

Шкода віскі

Пам’ятайте – вживання великих доз віскі призводить до алкогольної залежності.

Крім позитивного впливу на організм, не можна також забувати і про шкоду віскі для здоров’я. Як і будь-який інший алкогольний напій, віскі, при його вживанні у великих кількостях, завдає значної шкоди організму.

Великі кількості алкоголю у першу чергу викликають серйозні порушення в роботі печінки і нирок, негативно впливають на роботу серця. Систематичне вживання великих доз віскі призводить до алкогольної залежності, що виражається у нездатності травної системи організму здійснювати свої функції без надходження звичної дози алкоголю.

Шкода віскі з колою

Окремо необхідно зупинитися на шкоду віскі з колою. Одним з властивостей такого коктейлю є стимулювання апетиту, що разом з досить високою калорійністю коли призводить до стрімкого набору зайвої ваги.

Крім того, в значній мірі шкода, коли з віскі збільшується в разі вживання великих доз зазначеного коктейлю.

В такому випадку явище похмілля наступає на наступний ранок після вживання алкоголю і буде значно посилено.

Крім цього, змішування благородного напою з колою повністю перебиває гаму смаку справжнього віскі. Тому справжній цінитель цього напою ніколи не буде готувати подібний коктейль.

Leave comment