Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Без листя винограду неможливо уявити вірменську, грецьку, болгарську, молдавську, в’єтнамську та багато інших національних кухонь. Найвідоміше блюдо з виноградного листя, начинених фаршем, стало справжнім інтернаціональним делікатесом. Крім того, молоде листя винограду використовують для гасіння та приготування маринадів, їх солять, додають в супи і м’ясні рагу.

Надаючи характерний аромат і пікантність смаку страв, листя самі просочуються ароматами м’яса, дичини та овочів.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоОднак використання в кулінарії – це не єдина перевага продукту. Виноградні листя насправді є дуже корисними. Наприклад, медики, вивчивши корисні властивості і протипоказання виноградного листя, включили цей продукт у національний перелік цінних дієтичних харчових продуктів.

Склад виноградного листя

Для вживання в їжу збирають молоді, ще не загрубілі виноградні листя, які є найкориснішими. Листова пластина еластична, а прожилки ще соковиті.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

100-грамова порція виноградного листя може забезпечити організм людини половиною добової норми споживання натрію, марганцю і міді.

Також у зелені присутні такі елементи, як кальцій, залізо, фосфор і цинк. І саме такий багатий біохімічний склад визначає користь і шкоду виноградного листя.

Корисні властивості листя винограду

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоУ Європі та ряді азійських країн відвари і настої на зеленому виноградному листі здавна використовувалися як засіб, що знімає болі, зміцнює і тонізує. Аж до минулого століття настоянку на листках рекомендували при захворюваннях жіночої статевої сфери та кровотечах. Користь виноградного листя місцевих сортів помітили й корінні американці. Північноамериканські індійці застосовували чай на основі цього рослинного сировини як знеболювальний та жарознижувальний засіб. Напій давали при розладах шлунка, а примочки використовували при проявах ревматизму.

Сучасні дослідження складу та можливих переваг виноградного листя підтверджують вірність багато народних лікарських практик.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

  • підтримують і посилюють імунітет;
  • захищають клітини організму від негативних факторів і речовин із зовнішнього середовища;
  • запобігають старінню.

Завдяки наявності вітамінів, виноградні листя корисні при захворюваннях органів зору, падінні їх гостроти та хронічній втомі очей. Регулярне включення в меню страв з листя винограду сприяє поліпшенню якості шкіри і волосся. А разом з кальцієм каротин благотворно впливає на нервову систему і стан м’язів.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Жирні кислоти Омега-3 – це також важлива складова користі виноградного листя.

Ці активні речовини зарекомендували себе як дієвий профілактичний засіб у боротьбі з онкологічними захворюваннями, аритмією та хворобами суглобів.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Існують дослідження, які доводять користь листя амурського винограду при лікуванні та профілактиці такого складного і серйозного захворювання, як хвороба Альцгеймера.

Екстракт з листя і пагонів сприяє зниженню набряклості, що супроводжує хронічну венозну недостатність, і відчутно полегшує додаткове навантаження на серце.

Протипоказання до вживання виноградного листя

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Саме мариновані або солоні листя винограду заслуговують особливо обережного ставлення, оскільки такі продукти, крім рослинної сировини, містять велику кількість натрію і кислот. Тут шкода виноградного листя переважає над користю. Не варто зловживати стравами з виноградним листям тим, у кого виявлено цукровий діабет, а також жінкам на пізніх термінах вагітності і годуючим матерям.

Відео про виноград

Виноградне листя – користь і шкода. Рецепти з виноградним листям:

Багато людей досі не усвідомлюють всю силу і міць природи, поки інші вже намагаються витягти максимум з її дарів.

Одні можуть спокійно пройти повз виноградного листя і навіть не задуматися про те, наскільки широко вони застосовуються в найрізніших сферах, а інші намагаються їх консервувати і заморожувати.

Такий простий інгредієнт може повністю змінити смак страви, перетворивши нудну їжу на вишукане і незвичне блюдо. Але не все так просто з цим доповненням. Про користь і шкоду виноградного листя, правила їх застосування та цікаві рецепти можна дізнатися в статті нижче.

Цінність листя винограду

Виноградне листя – це якраз той випадок, коли справжній скарб знаходиться просто під носом. Вперше про цю рослину як про профілактичний засіб від багатьох захворювань заговорили народні лікарі. Користь і шкода виноградного листя виходять з мікроелементів, які знаходяться в їх складі.

Що ж такого цінного в цьому простому, але насправді багатому продукті? По-перше, це жирні кислоти. Виноградне листя – це відмінне джерело Омега-3, що знижує ризик появи раку простати, молочної залози та товстої кишки.

По-друге, виноградне листя допомагають зупинити прогресування хвороби Альцгеймера. Цей продукт запобігає утворенню бляшок у мозку і погіршенню пам’яті. Правда, цим властивістю володіють тільки деякі види винограду (наприклад, амурський виноград). По-третє, ці листя мають цінні протизапальні властивості, що особливо важливо в умовах сучасного середовища. По-четверте, такий інгредієнт містить багато антиоксидантів. Серед них – ресвератрол, який активно бореться із захворюваннями серця, знижує рівень холестерину та нормалізує згортання крові. І нарешті, виноградне листя допомагають при хронічній венозній недостатності. Все це свідчить про те, що такі звичайні, на перший погляд, речі можуть виявитися панацеєю від багатьох захворювань, тому потрібно уважніше ставитися до світу навколо.

Шкода виноградного листя

Навіть багаті вітамінами і корисними мікроелементами продукти можуть завдати шкоди організму. Це стосується і виноградного листя. Деяким людям потрібно бути особливо обережними з цим рослинним продуктом і вживати його в міру. Це ті, у кого спостерігаються цукровий діабет, виразка шлунка та ожиріння.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

У такому випадку рекомендується взагалі відмовитися від задоволення покуштувати страви з використанням цього інгредієнта, а якщо це неможливо, потрібно проконсультуватися з лікарем перед такою трапезою. Тому перед тим, як зберігати виноградне листя на зиму, краще подумати, чи немає протипоказань до їх вживання.

Виноградне листя замість походу в аптеку

Знати про корисні властивості винограду – це одне, а вміти ними користуватися – зовсім інше. Свіже виноградне листя можуть стати справжнім дивом і допомогти впоратися з багатьма захворюваннями всього за пару днів.

І великим плюсом є те, що навіть в консервованому або сушеному вигляді цей продукт не втрачає свої властивості, а значить, користуватися ним можна цілий рік. Настій з висушеного листя винограду часто використовується при фарингіті і ларингіті.

Його потрібно готувати в пропорціях 1 склянка окропу до 1 столовій ложці сухого листя.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоЯкщо пити по половині склянки тричі на день, хвороба почне відступати, а стан помітно покращиться. Заготовити виноградне листя можна шляхом їх сушки та подрібнення. До того ж якщо брати по 2 грами такого продукту кожен день, можна впоратися з матковими кровотечами. Свіже листя відмінно підійдуть при шкірних захворюваннях, порізах і ранках – досить просто прикласти їх як компрес.

Консервовані виноградне листя

Умілі господині навчилися консервувати виноградне листя. Так як цей продукт використовується в приготуванні долми, таким чином можна забезпечити себе можливістю скуштувати таку смакоту в будь-який час року.

Але перед тим, як закатати в банку, варто ознайомитися з користю і шкодою виноградного листя. Їх заготівля займе приблизно 1,5 години. Для цього потрібно 120 самих листочків, 3-5 літрів води і столова ложка солі з гіркою. Перший етап – стерилізація ємностей.

Те, в які банки будуть закриватися листя, ролі не грає. Як правило, в півлітрові поміщається 50-60 листя, в 750-грамові – 70-80, в літрові – 120. Виноградні листя потрібно вимити і висушити.

Так як їх потрібно досить багато, за один раз все зробити не вийде, так що рекомендується готувати їх протягом дня.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоНайкраще закривати саме молоді гілочки, так як вони м’які і соковиті. Для того щоб листя не пошкодилися, рекомендується не складати їх шарами в банку, а закрутити в трубочки по 7-10 штук. Далі їх треба залити окропом і залишити на 40-45 хвилин, після чого злити воду. Потім слід додати сіль, знову залити окропом і закатати. Заготівля виноградного листя не забирає багато сил і радує відмінним результатом.

Класична долма з виноградного листя

Якщо говорити про рецепти з виноградним листям, на думку відразу приходить долма. Це східне блюдо підкорило багатьох своєю простотою в приготуванні та насиченим смаком. Якщо є можливість готувати його зі свіжих виноградного листя – краще нею користуватися, але підійдуть і консервовані. Другий нюанс – м’ясо.

Долму зазвичай готують з баранини, хоча багато господинь роблять це блюдо таким же неймовірно смачним з використанням свинини, яловичини і навіть курки.

Для створення такого кулінарного шедевра знадобиться 500 грам фаршу, 100 грам рисової крупи, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 200 мл води, сіль, виноградне листя, зелень і спеції.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоРис потрібно відварити до напівготовності, цибулю і зелень (петрушка, кріп, кінза, базилік) подрібнити – і все це додати в фарш. Далі варто все добре перемішати, додати сіль і спеції. Виноградне листя слід вимити і опустити в окріп на 3-5 хвилин для того, щоб потім їх було легше скручувати. Якщо листя потемніли, значить, вони готові до використання. На середину потрібно викласти приготовану суміш і загорнути (спочатку нижні краї, потім верхній). На дно каструлі рекомендується викласти шар виноградного листя, а потім вже помістити туди готові конвертики. Заливаємо водою, додаємо часник, накриваємо кришкою, залишаємо на середньому вогні 30-40 хвилин, і вуаля – смачна і ароматна долма готова до подачі на стіл.

Долма з червоним рисом і барбарисом

Навіть в найпростішу страву можна додати кілька незвичайних інгредієнтів і перетворити його в справжню гастрономічну насолоду.

Долму з виноградного листя можна приготувати найцікавішими рецептами, один з яких описаний нижче.

Для такого шедевра знадобиться такий же набір інгредієнтів, як і для класичної долми, тільки звичайний рис потрібно замінити на бурий і додати до списку сметану і 3 столові ложки сухого барбарису.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоГотується таке блюдо по тій же схемі: майже готовий рис, фарш, зелень, спеції і барбарис перемішуємо, готуємо виноградне листя і робимо конвертики (або трубочки). Після потрібно викласти їх у форму і додати заливку зі сметани, приправ, зелені і 100-200 мл окропу. Для насиченого смаку можна додати зверху ще барбарису і перцю горошком. Останній етап – відправити в духовку, розігріту на 170 градусів. 50-60 хвилин гасіння – і екзотичну страву готове до вживання.

Чай з виноградного листя

Виноградне листя на зиму заготовлюються не тільки для приготування долми, але і для смачного і корисного чаю. Для цього потрібно нарізати молоді листочки, вимити їх і дати воді стекти. Для наступного етапу відмінно підійде сушка для овочів, але якщо її немає, зробити це можна і в звичайній духовці.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відеоСам чай готується неймовірно просто: потрібно залити просушені листя окропом і дати їм настоятися 5-10 хвилин. Щоб постійно проводити зимові вечори, гріючись таким напоєм, потрібно заздалегідь заготовити виноградного листя у великій кількості. Краще витратити на це пару годин і насолоджуватися чаєм весь рік, ніж шкодувати про втрачену можливість.

Виноградне листя в косметології

Користь і шкода виноградного листя можуть бути предметом дискусії, але це не скасовує того, що деякі речовини в їх складі роблять їх інгредієнтом з відмінним омолоджуючим ефектом.

Як косметичним засобом ними користувалися ще наші бабусі, що дозволяло їм завжди виглядати чудово. Такий компонент без проблем впорається з судинною сіточкою на шкірі. Для цього потрібно всього лише розслаблятися в ванні з додаванням виноградного листя 2-3 рази в тиждень.

Настій такого рослини дозволить позбутися целюліту. Потрібно просто залити окропом 30-40 грам листя і пити протягом дня протягом двох тижнів. Такий же настій підтягне і омолодить шкіру обличчя. Слід просто змочити в ньому ватні диски і протирати шкіру 2-3 рази на день.

Все це говорить про одне – треба якомога швидше зайнятися заготівлею виноградного листя, щоб по максимуму використовувати всю їх цінність.

Виноградне листя: корисні властивості та рецепти з листя

Використання листя винограду в якості інгредієнта для приготування кулінарних страв – основа традиційної кухні Румунії, В’єтнаму, а також Туреччини та Греції. На мій погляд, найсмачнішою стравою з цим продуктом є запечені виноградні листя з овочами і куркою. Вегетаріанський варіант приготування передбачає заміну курки грибами або сиром тофу.

Крім того, сьогодні листя винограду додають в протертому вигляді в різні перші і другі страви. Ось, тільки недавно дивилася подібний рецепт в одному з популярних кулінарних шоу, де з цим продуктом готували суп-пюре.

Пропоную Вам, Дорогі Читачі рубрики про корисні і шкідливі властивості продуктів, дізнатися більше про склад і застосуванні цих цілющих і смачних листочків!

Поживна цінність і хімічний склад

В одній склянці виноградного листя міститься всього 13 калорій! При цьому, завдяки високому вмісту корисних речовин, даний продукт дуже корисний для здоров’я!

Так, однією з причин широкого використання виноградного листя в кулінарії є високий вміст в них харчових волокон (до 2 грамів на чашку, що становить до 5% добової норми дорослої людини!). Потрапляючи в шлунок, клітковина сповільнює всмоктування в кров цукру, пригальмовує травлення і очищає його стінки.

Завдяки таким якостям продукту, ви можете довго не відчувати почуття голоду, що дуже важливо для схуднення.Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Крім того, листя винограду – відмінне джерело таких жиророзчинних вітамінів як K (15,2 мкг) і A (3,853 мкг в порції).

Вони відповідають за згортання крові, здоров’я органів зору, а також травного тракту, кісткової тканини і дерми. Їх дефіцит в організмі призводить до ослаблення імунітету і частих застуд.

Варто відзначити, що ці вітаміни забезпечують ефективний захист клітин від негативного дії вільних радикалів.

Напевно ви чули, що ваша м’язова і нервова тканини, зуби і кістки потребують регулярного надходження в організм кальцію. Всього в одній чашці листя винограду міститься до 6 мкг цієї речовини, що становить 5-6% від добової норми дорослої людини. Також в складі продукту присутня залізо, необхідне для формування кров’яних червоних тілець.

Антиоксиданти в складі листя винограду

  • Ретинол, він же вітамін A, в великих кількостях міститься в складі листочків, володіє природними антиоксидантними властивостями. Простіше кажучи, він допомагає людському організму боротися з дією вільних радикалів, зміцнює імунну систему і зір, а також бореться з передчасним старінням тканин і розвитком хронічних захворювань.
  • А ще, виноградне листя містять в своєму складі синтази, що представляють собою фермент, який є каталізатором для синтезу іншого потужного природного антиоксиданту – ресвератрола. Вчені довели, що ця речовина містять всі частини рослини (виноградні кісточки, лоза та ін.).
  • Не варто забувати і про жирні кислоти омега-6 і омега-3, що містяться в листі винограду. Антиоксиданти даної групи здатні знижувати шанси захворювання недугами серця, онкології (особливо, від раку молочної та передміхурової залози), артриту і хвороб нервової системи.

Корисні властивостіВиноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Корінні народи Північної Америки сотні років застосовують чай з виноградної лози для профілактики і лікування молочниці, болю в животі, гепатиту та діареї. Компреси з цих корисних листочків знімають сильні головні і ревматичні болі, а також болі в грудях.

Ротова порожнина. Виявляється, досить пожувати трохи свіжих виноградного листя, щоб усунути неприємний запах з рота і зупинити розвиток мікробів, які викликають пародонтоз і карієс.

Це стало ясно в результаті досліджень, яким вдалося отримати з листя і лози три сильнодіючих сполуки з потужним антимікробним ефектом.

Кісткова тканина. Високий вміст в листі вітаміну K і кальцію дуже корисно для кістково-м’язового апарату людини. Однак, це лише початок. В одній порції продукту присутня до 0,30 мкг марганцю. Даний мінерал є учасником синтезу специфічних білків – протеогліканів, які беруть участь у формуванні кісткової тканини і здорових хрящів.

Венозна недостатність. При хронічній формі цієї недуги рекомендується регулярно робити компреси і ванночки з листя винограду. Крім цього, завдяки цьому можна позбутися набряків ніг, болю в ногах і значно поліпшити кровообіг.

Хвороба Альцгеймера. Від цього захворювання вас захистять активні речовини, що містяться у виноградному листі! При цьому, вживання в їжу даного продукту також перешкоджає відмиранню нервових клітин і формуванню бляшок в судинах головного мозку.

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Користь чаю з виноградного листя

Цей напій містить багато біологічно активних речовин (олігомерні проантоціанідіни, ізокверцетін, а також кверцетин і антоціани), які необхідні людському організму!

Гомеопатичні та в’яжучі властивості цього лікарського напою використовуються людьми сотні років! Чай з листя червоного винограду використовували раніше для лікування варикозного розширення вен, сильних менструальних кровотеч, геморою і діареї, а також недуг, пов’язаних з порушенням кровообігу.

Приготувати напій із сушених листя винограду дуже просто! Для цього залийте чайну ложечку сировини киплячою водою і залиште на п’ять хвилин під кришкою. Щоб заготовити сировину, складіть у вигляді конвертиків листя винограду і помістіть їх в сушарку для овочів або добре прогріту вимкнену духовку. Оптимальна температура сушки – 65 градусів.

Листя винограду в косметології

Рецепт для шкіри жирного типу

Для глибокого очищення і зменшення часу необхідно змішати в чистій ємності подрібнені в кашку листочки, десять чайних ложечок мигдалевої олії, п’ятнадцять чайних ложечок очищеної води, десять чайних ложечок виноградного соку і краплю лимонного соку. Маска для обличчя наноситься двічі на день тонким шаром і видаляється за допомогою ватного диска через п’ять хвилин.

Рецепт для грубої шкіри, що лущиться

Змішайте кашку з подрібнених виноградного листя з квітковим медом і накладіть суміш на двадцять – тридцять хвилин на розпарену шкіру обличчя, після чого кілька разів вмийтеся і протріть обличчя лосьйоном з ефірною олією виноградних кісточок.

Виноградне листя

Виноградне листя: користь і шкода, рецепти з фото і відео

Виноградне листя збирають з молодих пагонів лози, що не жорсткі, тому займатися їх заготівлею треба на початку літа або з нещодавно посадженої і прижилася виноградної лози. Виноградне листя підходять як для кулінарних шедеврів, так і для лікування багатьох захворювань.

Цей напівфабрикат дуже виручить вас в зимові дні, коли сім’я потребує долми або сармале (голубці по-молдавському).

На ринку їх продають, звичайно, але тільки солоні або наскрізь промариновані в оцті. Доводиться вимочувати, виварювати.

Ця консервація не містить сторонньої кислоти, тільки власне виноградний лист і томатний сік! Головне, як писалося вище, щоб зібране листя були жорсткими, з молодих пагонів лози.

Зібрані вранці соковиті молоді листя заливаємо холодною водою на годину. Можна додати у воду кубики льоду. Потім промиваємо під проточною водою, зрізаємо стебла і частину потовщених прожилок біля основи листа. Скручуємо підготовлені листя по 10 штук в рулетики і щільно укладаємо в стерильну лістрову банку.

У неї входить приблизно 60-70 листочків. Заливаємо окропом на 15 хвилин, накриваємо кришкою. Воду зливаємо геть. Заливаємо вдруге киплячим томатним соком, краще свіжовичавленим. Негайно закочуємо і закутуємо в теплу ковдру до повного охолодження. Зимою ці листочки не потребують додаткової обробки – діставайте і готуйте.

А томатний сік прекрасно підходить для соусу.

Калорійність виноградного листя

Виноградне листя містять всього 93 ккал, вони є хорошим смаковим доповненням до різних дієтичним і делікатесним страв.

Харчова цінність на 100 грам:

Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Зола, г Вода, г Калорійність, ккал
5,6 2,15 17,35 1,7 73,5 93

Виноградне листя і гілочки містять до 2% цукрів, велика кількість органічних кислот. У виноградних насінні – до 20% жирної олії; дубильні речовини – флабофен; лецитин; ванілін і оцтова кислота. Крім цього, в них визначені пікгеноли – речовини з антиоксидантною активністю.

У виноградних коренях багато вітаміну С, алкалоїдів, глікозидів, дубильних речовин. Всі частини рослини містять у великій кількості солі Si, Na, P, Fe, Cu.

Якщо з’їсти молоді гілки винограду, то вони не дадуть шкідливим випаровуванням піднятися в мозок. Молоді гілки, вусики, листя допомагають при гарячій головного болю, печінні в очах і гарячих пухлинах, якщо їх розім’яти і змішати з ячмінною борошном, а потім прикласти на хворе місце. Виноградні гілки, повішені на шию хворого падучої, попереджають напади.

Виноградне листя використовують в східній медицині. Свіжі, вони допомагають при кашлі і підсилюють чоловічу потенцію, а вичавлений з них сік лікує хвороби шлунка і кишечника.

Згущений сік листя винограду при прийомі всередину зміцнює шлунок, зупиняє блювоту, лікує криваву блювоту, виразки кишок, жовчний пронос. Таким же чином діє виноградний сік, якщо його ввести в задній прохід. Сік жене сечу і зміцнює плід в утробі. Сік винограду, застосований зовнішньо, сприяє росту волосся.

Виноградне листя допомагають при кровохаркання. Якщо з соку гілок виноградника зварити сироп з цукром і випити, вилікує серцебиття від жовчі, поліпшить апетит, вилікує похмілля, заспокоїть жар жовчі, нудоту. Але цей сироп шкідливий при кашлі.

Листя винограду підсилюють потенцію. Камедь і згущений сік виноградника сильно очищають і сушать натуру. Якщо випити їх з вином, сильно очистять селезінку, роздрібнять камені сечового міхура і нирок. Сік рослини з вином при зовнішньому застосуванні лікує екзему.

Але перед цією процедурою потрібно протерти хворе місце содою. Камедь або згущений сік виноградника, змішаний з оливковою олією, при зовнішньому вживанні зміцнює волосся.

Сік, що виділяється при спалюванні гілок виноградника, при зовнішньому вживанні лікує бородавки, веснянки, лишаї, особливо якщо його розтерти з родзинками.

У сучасній народній медицині свіжі виноградні листя застосовують при запорах. Холодний настій листя застосовують для зміцнення зору, при ревматизмі. Для приготування настою 350 г листя винограду заливають 3 л холодної води і настоюють протягом 3 діб.

Відвар виноградного листя ощелачує сечу і поступово допомагає позбавитися від уратних каменів в нирках. Корисний відвар і при подагрі. У виноградного листя визначені цукрознижувальні властивості – їх успішно застосовують для лікування діабету. Вважається також, що листя винограду підсилюють потенцію.

Настій з листя винограду: заварити 1 склянкою окропу 1 ст. л. сухого подрібненого листя, настояти 25-30 хв, процідити. Пити по 1-2 ст. л. 3 рази на день за 0,5 год до їди, а також полоскати горло при ангіні, обмивати рани і виразки.

Порошок сушених виноградного листя вдихають при носовій кровотечі. Ще їм лікують гнійні рани, використовуючи як антисептичний засіб.

Виноградні насіння надають кровоспинну дію при маткових кровотечах. Соком винограду лікують неврастенію, істерію, функціональні захворювання серця.

Не дивлячись на велику кількість корисних властивостей, якими володіють виноградні листя, у них є деякі протипоказання. Завдати шкоди вони можуть у випадках, коли людина страждає від ожиріння, хронічної виразки шлунка, цукрового діабету, серцевої недостатності. Істотної шкоди вони можуть завдати в цих випадках тільки при вживанні у великих кількостях.

Також виноградні листя можуть бути некорисні для жінок, які перебувають на завершальній стадії вагітності, тому що вони надають несприятливий ефект на роботу молочних залоз.

Масло виноградних кісточок дуже корисно для волосся. З представленого відео ви дізнаєтеся, як правильно зробити з нього нічну маску для волосся.

Користь і шкода листя винограду, рецепти

Виноградні ягоди – це джерело корисних речовин, необхідних людському організму. Але і листя за вмістом вітамінів і мінералів не поступається плодам. Їх використовують для приготування страв у багатьох кухнях сходу і в народній医学і. А користь і шкода виноградного листя вивчені медиками США, які включили їх в національний список дієтичних продуктів з великою кількістю цінних якостей.

Склад і калорійність виноградного листя

Виноградне листя несуть велику користь для організму людини і практично не завдають шкоди завдяки багатому корисному складу. Вони містять вітаміни групи В, К, А, Е, РР, аскорбінову кислоту, бета-каротин. Крім того, цілющі властивості листя посилюються вмістом калію і кальцію, магнію, натрію, цинку, міді і марганцю, фосфору, селену та інших мінералів.

Корисні властивості виноградного листя

Виноград – популярне доступне ласощі, улюблене багатьма. Але мало хто застосовує виноградне листя в якості харчового продукту і знає про їх користь і шкоду для організму.

Неодноразово проводилися дослідження, які довели наявність у зелені ягоди цілющих властивостей. Результати їх вивчення свідчать про те, що листя, особливо Амурського сорту, можна застосовувати як засіб для профілактики хвороби Альцгеймера.

Серед лікувальних властивостей зелених виноградного листя можна виділити їх здатність:

  • зупиняти кровотечу і знімати запалення;
  • знімати біль;
  • зміцнювати імунітет;
  • лікувати розлади шлунка;
  • допомагати в лікуванні ревматизму;
  • нормалізувати роботу травної системи і шлунково-кишкового тракту;
  • заспокоювати нерви;
  • допомагати подолати депресивний стан.

Завдяки вітаміну А листя є потужним антиоксидантом. Вони виводять з організму шлаки і токсини. Зелень має омолоджуючий ефект і сприяє уповільненню процесу старіння. Застосування листя улюбленого фрукта бога виноробства і виноградарства Діоніса сприяє зміцненню здоров’я очей, шкіри і волосся.

Лікувальні властивості листя винограду підсилюють входять до їх складу кислоти.

Омега-3 допомагає в лікуванні суглобів, нормалізує роботу серця, є профілактичним засобом новоутворень злоякісного характеру.

Жування листочків сприяє очищенню порожнини рота від бактерій, а зубів – від нальоту, запобігаючи появі пародонтозу. Але не варто жувати в день більше одного аркуша, щоб не завдати емалі шкоди.

Застосування виноградного листя в народній медицині

Завдяки своїм корисним властивостям виноградне листя займають далеко не останнє місце в нетрадиційній медицині. Їх використовують як в свіжому, так і засушеному вигляді. З них готують лікувальні настої, відвари, чаї.

Листя в цілому або подрібненому до пастоподібного стану вигляді використовують для компресів, які приладнують до ран для прискорення їх загоєння. При варикозі для зменшення розширень судин і утворення сітки добре застосовувати червоне листя винограду, користь яких помічена фармакологами.

З зеленого сировини виготовляють препарати, призначені для лікування варикозних захворювань.

Сік виноградного листя

Свіжовичавлений сік з листочків приносить велику користь для шлунково-кишкового тракту. Його вживання:

  • знижує рівень кислотності;
  • допомагає зупинити блювоту і блювотні позиви при порушеннях роботи кишечника;
  • уповільнює внутрішні кровотечі і сприяє їх зупинці;
  • допомагає справитися з нападами нудоти;
  • виводить з нирок і сечового міхура пісок і камені;
  • володіє антибактерицидною дією;
  • позитивно впливає на сечостатеву систему.

Крім того, сік з виноградного листя є хорошим афродизіаком, який зміцнює чоловіче здоров’я, підвищує потяг до протилежної статі і підсилює потенцію. Але не варто ним зловживати, щоб замість користі не отримати небажані наслідки.

Настій виноградного листя

Виноградний настій – корисний засіб, яке приводить в норму і покращує роботу нервової і серцево-судинної систем. Він є відмінним антиоксидантом, який очищає організм. Для приготування настою потрібно взяти свіжі виноградні листя і гарячу воду. Процес приготування:

  • Листя промити під проточною водою.
  • Видалити черешки.
  • Трохи зім’яти і заповнити сировиною 1/3 частину літрової банки.
  • Залити окропом доверху.
  • Герметично закрити.
  • Поставити настоюватися в темне місце на 21 день при кімнатній температурі.

У період настоювання засіб потрібно струшувати через кожні пару діб. Настій вживати один раз в день перед основним прийомом їжі. Для цього 10 крапель засобу слід розвести в 3 ст. л. води. Триває лікування два тижні. Потім курс слід призупинити на 7 днів і повторити в разі потреби.

Термін зберігання настою з корисних за властивостями виноградного листя становить 3 місяці при кімнатній температурі і 6 місяців – в холодильнику.

Шановні відвідувачі!

Наші статті носять інформаційний характер щодо вирішення тих чи інших юридичних питань. Разом з тим кожна ситуація є індивідуальною.

Для вирішення конкретного завдання заповніть форму нижче або задайте питання онлайн-консультанту у спливаючому вікні праворуч внизу екрану або телефонуйте за номерами, вказаними на сайті (цілодобово і без вихідних).

Це швидко і безкоштовно!

Склад і калорійність виноградного продукту

З розрахунку на 100 грам, у свіжому листі винограду міститься 93 ккал:

Склад об’єм, гр.

білок 5,5
жири 2,11
вуглеводна складова 17,32
харчові волокна 11,5
чиста вода 73,33
зола 1,64

Склад і цінність

Вони настільки багаті вмістом вітамінів і елементів, що здатні замінити більше 50% ліків з домашньої аптечки.

Корисні властивості виноградного листя завдяки наступному складу:

вітаміни макроелементи мікроелементи стероли жирні кислоти
1 2 3
А, 1375 мкг В1 + Тіамін, 0,038 мг В9 + Фолати, 82,5 мкг Калій, 273 мг Залізо, 2,62 мг Стігмастерол, 2,1 мг Омега-3, 0,854 гр
Альфа-каротин, 628 мкг В2 + Рибофлавін, 0,353 мг З + Аскорбінова кислота, 11,15 мг Кальцій, 362 мг Марганець, 2,854 мг Фітостероли, 20,5 гр Омега-6, 0,147 гр
Бета-каротин, 16,193 мг В4 + Холін, 12,78 мг Е + Альфатокоферол, 2,1 мг Магній, 94,5 мг Мідь, 413 мкг Бета-ситостерол, 19,8 мг Насичені кислоти, 0,335 гр
Бета-криптоксантин, 8,9 мкг В5 + Пантотенова кислота, 0,230 мг К2 + Філлохінон, 108,7 мкг Натрій, 8,9 мг Селен, 0,85 мкг Мононенасичені кислоти, 0,082 гр
Лютеїн + Зеаксантин, 1748 мкг В6 + Пиридоксин, 0,39 мг Фосфор, 92 мг Цинк, 0,68 мг Поліненасичені кислоти, 1,064 гр

Цілющі властивості

Виноградне листя – їх користь і шкода залежить від доречності застосування і дотримання дозування.

Ця садівнича рослина має наступні лікувальні властивості:

  • Створюють природні перешкоди для освіти склеротичних бляшок.
  • Нормалізують функцію серцевого органу і покращують стан судин.
  • Сприяють відновленню кишкової перистальтики, усуваючи «запорний синдром».
  • Є хорошими антиоксидантами, зв’язують токсичні речовини в організмі і допомагають безпечному їх виведенню.
  • Покращують процес освіти і дозрівання кров’яних клітин.
  • Впливають на розумовий розвиток, запобігаючи передчасному старінню кори головного мозку.
  • Покращують здатності репродуктивної системи.
  • Позитивно впливають на стан шкіри.
  • Завдяки антибактеріальним властивостям усувають наслідки патологічних процесів.
  • Скорочують період одужання після хірургічних втручань.
  • Загоюють невеликі рани в порожнині рота. Жування листочка винограду здатне зменшити наліт на зубах і зняти перші ознаки пародонтозу.
  • Знижують ревматоїдні болі і симптоми подагри.

Технологія збору

Оптимальний термін для збору – з травня по кінець червня. Відбираються молоді, гладкі і яскраво-зелені листочки. Прожилки повинні бути максимально м’якими.

Заготівлю проводять у період цвітіння. Саме в цей час вони до смаку злегка кислі, що й потрібно для більшості кулінарних рецептів.

Рекомендується брати сорти білого винограду.

Тривале зберігання виноградної бадилля

Зберегти бадилля винограду протягом року можна кількома способами:

  • соління;
  • маринування;
  • консервація;
  • заморозка;
  • в свіжому вигляді.

Заготівля на зимовий період

Виноградне листя на зиму зберігаються в різних видах. Використовувати для приготування косметичних засобів слід тільки свіжозірвану бадилля.

Для цього їх потрібно:

  • очистити;
  • висушити;
  • укласти в пластиковий контейнер;
  • зберігати в морозильній камері.

Мариновані і солоні листя – це продукт, який можна вживати як відразу після приготування, так і через деякий час.

Щоб надовго зберегти бадилля у свіжому вигляді, слід кожен очищений листочок згорнути і покласти в спеціальну ємність. Потім стерилізувати посуд з продуктом в духовці протягом 40 хвилин. В кінці пляшку закочують спеціальним ключем і розміщують у коморі.

Для кулінарних страв можна зберігати бадилля шляхом консервування.

Заготівля зелені відбувається за такою технологією:

  • Кожне скручене листя опускають на 2-3 секунди в окріп, а потім у крижану воду.
  • Після цього склад укладається в підготовлену, шляхом стерилізації, банку.
  • Готується розсіл в пропорції 45 грам солі на один літр кип’яченої води.
  • Приготований сольовий розчин розливається в ємності.
  • Настоюється при кімнатній температурі протягом 3 днів.
  • Після закінчення цього часу додається оцет, з розрахунку 1 чайна ложка на 1 літр води.
  • Банки герметично закриваються.

На замітку: попередня стерилізація тари та кришок продовжить термін зберігання консервованого продукту.

Для приготування солоної зелені сировину заливають розчином сіль + вода. Зберігати в затемненому місці.

Процес маринування

Щоб замаринувати виноградне листя, готується маринад. Для розсолу необхідно розвести в одному літрі води 2 ст. ложки кухонної солі. Сировина очищається, закручується і розкладається в скляній ємності. Поверх зелені ллється маринад.

На добу банку потрібно залишити в кімнаті, не закриваючи щільно. Далі помістити на зберігання в холодильник.

Вживання в їжу

Виноградне листя здавна вживають в їжу в різних видах – сирі, мариновані або варені.

До відома: не варто надмірно захоплюватися консервуванням бадилля винограду. Склад у свіжому вигляді містить кислоту і натрієві елементи. Тому, солячи або маринуючи бадилля, відсоток цих речовин збільшується, що небезпечно для здоров’я.

У класичних стравах варто брати свіжозібране листя від зеленого винограду. Вони найбільш підходять для кулінарних шедеврів.

Рецепт класичної долми з виноградної бадилля

Кавказькі довгожителі, вживаючи бадилля, мінімум один раз на тиждень, стверджують, що корисна долма з виноградного листа.

Готувати її можна як з свіжих інгредієнтів, так і з заготовлених про запас.

  • Великі листя винограду вирівнюються за допомогою дерев’яної толкушкою. Цю процедуру потрібно робити акуратно, щоб не пошкодити структуру.
  • Потім їх кип’ятять до зміни кольору. Бадилля повинна потемніти.
  • Далі листя дістають і просушують на рівній поверхні.
  • Заготовлюється начинка в співвідношенні 3 частини м’яса до ½ цибулини, плюс порція рису.
  • Лук треться до стану кашки.
  • М’ясо двічі пропускається через блендер.
  • Рис варять до готовності.
  • Змішуються всі складові начинки, заправляються приправами і сіллю.
  • Формується долма шляхом заповнення листа іншими інгредієнтами.
  • Згорнутий продукт укладають у каструлю і заливають невеликою кількістю води.
  • Гасити начинку в виноградній бадиллі до готовності протягом півгодини на повільному вогні під закритою кришкою.

Салат

Найпопулярніший салат з листя винограду, зелені, капусти і свіжого яблука.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Шинкують 250 грам білокачанної капусти.
  • Зелень рослини ріжуть тонкими смужками – вихід 4 столові ложки.
  • На дрібній тертці обробляється яблуко.
  • Все перемішується, додається подрібнений волоський горіх і часник.
  • За смаком приправляється сіллю, базиліком і перцем.
  • Для заправки використовується кисле молоко або натуральний йогурт.

Виноградна бадилля в народній медицині

За рахунок вітамінного багатства листя винограду додають у різні відвари, настоянки і чаї. Залежно від технології приготування використовуються в сушеному або сирому вигляді.

Корисні властивості і склад винограду

Неглибокі шкірні порізи лікуються компресом з кашки виноградної зелені. Прикладання свіжих червоних листя до місць, уражених варикозним розширенням вен, знімає загострення.

Сік

Сік, вичавлений зі свіжого листя винограду, корисний для всіх людей з проблемами шлунково-кишкового тракту.

Вживаючи регулярно бадилля, можна знизити гостроту побічних явищ при хворобах шлунково-кишкового тракту:

  • зменшення показників кислотності;
  • допомога при блювоті і позивах, викликаних проблемами в шлунку або кишечнику;
  • допомога основних препаратів у зупиненні кровотеч внутрішніх органів;
  • зниження тошнотного рефлексу при тривалих транспортних переміщеннях;
  • сприяння полегшенню симптомів при жовчнокам’яній хворобі;
  • у виноградному соку висока антибактеріальна дія;
  • корисно приймати при проблемах сечостатевої системи.

Крім цього, напій з винограду є афродизіаком. Склад використовується в строгому дозуванні. Не рекомендується перевищувати допустиму норму, оскільки є ризик отримання зворотного результату.

Відвари, ферментований чай і настої з виноградної зелені

Натуральні відвари є хорошим заспокійливим засобом, позитивно впливають на стабільність роботи серцевого м’яза. Щоб користь від настою була максимальною, слід використовувати в приготуванні свіжозібране бадилля.

Рецепт:

  1. Відділення листя від гілки і видалення черешків.
  2. Ретельне очищення під проточною водою.
  3. Зім’яту бадилля укласти в посуд на одну третину.
  4. Залити крутим окропом до верху.
  5. Закрити кришкою так, щоб не було доступу кисню.
  6. Перемістити посудину в затемнене приміщення.
  7. Наполягати 3 тижні.
  8. Кожні три дні струшувати тару.

Вживається настій з листя винограду щодня перед прийомом їжі в кількості 10 крапель, розведених в 3 столових ложках чистої води.

Лікування продовжувати курсом протягом 14 діб. Потім рекомендується зробити паузу мінімум на тиждень. Повторення лікування відбувається за потребою. Зберігання настою з листя винограду допускається в рамках трьох місяців у прохолодному місці або півроку в холодильнику.

Рецептура виноградного відвару

Більш м’яко діє відвар.

Покрокова інструкція приготування:

  1. Відокремити від черешків, промити під проточною водою і добре розім’яти.
  2. Сто грам кашки скласти в каструлю і залити половиною літра води.
  3. Варити на маленькому вогні годину. При цьому випаровується 1/3 від всієї рідини.
  4. Готову сировину остудити, процідити і налити в чисту скляну тару.
  5. Лікарський відвар готовий до вживання відразу ж.

Пити по 2 ложки до прийому їжі. Повний курс становить 21 добу. Потім потрібно відпочити 14 днів. Повторення лікування відбувається за потребою. Зберігати у затемненому місці протягом півроку.

Чай – користь і шкода

Найкорисніший напій з виноградного листя – чай. Процедура виготовлення передбачає попереднє висушування бадилля природним шляхом або в духовці при відкритих дверцятах. За рахунок цього підвищується концентрація всіх корисних речовин.

Висушене листя збирати в паперові або тканинні пакети. Зберігатися така заготовка рік. Кожен квартал слід перевіряти листя, у разі потреби провітрюючи.

Технологія приготування лікувального виноградного чаю нічим не відрізняється від заварювання звичайного:

  • жменю сухого бадилля покласти в заварник, залити крутим окропом;
  • дати настоятися чверть години;
  • перед подачею розбавити в рівних пропорціях заварку з чистим окропом.

З метою підвищення імунітету, пити чай слід три рази на день протягом місяця, але не більше 75 мл на добу. Для профілактики простудних захворювань вживати напій з виноградного листя один раз на 24 години по 250 мл.

Перед використанням трав’яного чаю варто проконсультуватися з лікарем, оскільки через підвищений рівень кислоти в листі винограду можуть бути протипоказання.

Застосування в косметології

Причина, чому екстракт винограду широко застосовується у виготовленні косметики – високий вміст поліфенолів. Компонент створює бар’єр-захист від стресу і окислення епідермісу, протистоїть сонячному випромінюванню і впливу токсинів.

Свіжа розім’ята в кашку листя винограду – ефективна маска, що омолоджує. Додатково склад очищає пори особи, покращуючи колір шкіри. Компреси зі свіжої бадилля – засіб від очної втоми.

Шкода і протипоказання

При певних станах здоров’я вживання виноградного листя може бути небезпечним.

Вони можуть погіршити вже наявні проблеми:

  1. Випадки печії через підвищену кислотність шлунка.
  2. Виразка дванадцятипалої кишки в будь-якій стадії.
  3. Гастрит.
  4. Гостра фаза цукрового діабету.
  5. Ниркова недостатність.
  6. Холецистит.
  7. Уролітіаз.
  8. Хронічні порушення серцевого ритму.
  9. Період ускладнень після простудних захворювань.
  10. Бронхіальна астма.
  11. Вагітність у перший і третій триместри. Листя винограду викликають підвищення тонусу матки у жінок, що призводить до збільшення ризику передчасних пологів або викидня.
  12. При грудному вигодовуванні вживати продукти, що містять виноград, треба обережно, оскільки вони проникають у молоко і можуть викликати підвищений метеоризм у дитини.

Унікальна властивість зберігати поживні речовини тривалий період дозволяє споживачам мати в раціоні страви з виноградного листя протягом усього року.

Leave comment