Білий кіпрейний мед: корисні властивості, протипоказання, як відрізнити підробку

Всім відомо про корисні властивості меду. Існує близько 20 сортів цього корисного продукту бджільництва. У їх число входить рідкісний мед кіпрейний білий, про який мало хто чув. Що являє собою такий мед, в чому його користь і які протипоказання?
Мед з зніту
Цей сорт несхожий на інші сорти меду. Він відрізняється білим кольором і своєрідним ароматом. Назву свою він отримав, оскільки бджоли збирають його з рослини кипрей (Іван-чай). Це красива і яскрава лікувальна трава росте в різних регіонах уздовж польових доріг, луках. Іван-чай також використовують в якості цілющого рослини, щоб позбутися від різних недуг. Рослина приносить багато пилку, яку і збирають бджоли. З 1 кілограма пилку бджоли дають 700 г корисного меду.
Як видно на фото, мед з зніту найчастіше має білий колір. Нектар, придатний для збору бджолами, відрізняється світло-зеленим кольором. Білий колір продукт бджільництва набуває після кристалізації.
За своєю консистенцією він нагадує сало або вершки. Коли його перемішують, з’являються невеликі згустки.
При нагріванні нектар втрачає білий колір і стає звичайного жовтого відтінку, але своїх цінних властивостей не втрачає.
На думку багатьох людей, котрі пробували на смак мед кипрей (Іван-чай), він має надзвичайно делікатний смак. За своїми цілющими і смаковими властивостями і калорійності він вважається найкращим.
Галерея: кіпрейний мед (25 фото)
Що входить до складу зніту?
Зарості Іван-чаю дуже сильно приваблюють бджіл своїм сильним ароматом. Сильно пахне рослина дозволяє отримати після збору нектару чудовий продукт бджільництва. Він відрізняється неперевершеним ніжним смаком і ароматом. Незважаючи на те що продукт білий, він абсолютно прозорий.
Мед (Іван-чай) дуже швидко кристалізується, причому його крупинки за зовнішнім виглядом нагадують білі пластівці. Зернятка в процесі освіти змінюють свій відтінок на молочно-білий колір. Такі ознаки є характерними для зніту, тому його часто називають «сніжним».
Мед відрізняється багатим складом найкорисніших речовин:
- вітаміни групи В, РР, Е, С;
- цукру;
- антиоксиданти;
- амінокислоти;
- мікро- і макроелементи;
- дубильні речовини, включаючи танін.
Мед повністю засвоюється організмом. Це забезпечує заряд енергії і прекрасне самопочуття. Білий колір нектару пояснюється його багатим на різні елементи складом.
Кіпрейний мед: користь для здоров’я
Цей продукт бджільництва є унікальним за своїм хімічним складом і корисними властивостями. У нього дуже багато особливостей, оскільки видобувається він з лікувальної рослини. Ласощі білого кольору допомагає боротися з різними недугами, надаючи на організм такі дії:
- протизапальну;
- заспокійливу;
- бактерицидну;
- знеболююче;
- ранозагоювальну;
- обволікаюче;
- антиоксидантну.
Завдяки своїм лікувальним і корисним властивостям, кипрей вже давно використовується для оздоровлення організму і лікування багатьох хвороб:
- при застуді прибирає ломоту в суглобах, знижує больові відчуття в горлі;
- зміцнює стінки кровоносних судин, допомагаючи запобігти серцево-судинні захворювання;
- покращує роботу кишечника, усуває запори, печію, відчуття дискомфорту в області живота;
- благотворно впливає на кровообіг, склад крові, допомагає при анемії;
- допомагає при безсонні, нервових розладах, якщо приймати його регулярно перед сном;
- підвищує чоловічу потенцію, покращує репродуктивну функцію, лікує простатит;
- благотворно впливає на стан суглобів, допомагає позбутися від судом;
- антибактеріальну дію меду допомагає при фурункульозі, шкірних хворобах, усунути виразки на слизовій оболонці;
- болезаспокійливі властивості допомагають вгамувати біль різних походжень.
Кіпрейний мед (Іван-чай) дуже часто використовується в косметології. Він входить в склади скрабів, масок і кремів. Після застосування таких засобів шкіра стає гладкою і шовковистою. Ще в давні часи люди використовували його в лазнях. Продукт наносили по всьому тілу і потім змивали. Шкіра після таких процедур стає підтягнутою, зникає целюліт.
Протипоказання
Незважаючи на багато корисних властивостей і унікальний склад, мед з зніту має протипоказання. Його необхідно приймати з обережністю, якщо є такі проблеми:
- підвищений артеріальний тиск, оскільки кипрей підвищує тиск;
- погано позначається при ожирінні, тому при зайвій вазі його краще їсти трохи, адже кипрей швидко засвоюється з великою кількістю вуглеводів;
- якщо його вживати регулярно і у великих кількостях, підвищує рівень цукру в крові, тому перед вживанням бажано порадитися з лікарем;
- індивідуальна непереносимість може викликати алергію з різким кашлем, ринітом, шкірними висипаннями;
- діти до 3-х років, годуючим мамам, оскільки продукт є сильним алергеном.
Кіпрейний мед корисно приймати вагітним жінкам, але тільки в малих дозах. Для користі здоров’я його п’ють з чаєм, але не гарячим, інакше продукт втратить свої корисні властивості. Рекомендується з’їдати по чайній ложці натщесерце меду кипрей. Корисні властивості при регулярному вживанні можна відчути дуже швидко.
Кіпрейний мед: як відрізнити підробку?
Дуже важливо, щоб будь-який мед був натуральним, оскільки іноді підробку видають за натуральний продукт. Досвідчені бджолярі, знаючи особливості багатьох сортів меду, радять при покупці звертати увагу на такі характерні ознаки:
- хороший і якісний продукт бджільництва з ложки повинен не капати, а стікати тонкою цівкою;
- викликає невелике печіння в роті;
- має характерний бурштиновий відтінок;
- не має хрускоту.
Всі перераховані особливості невластиві зніту. Він відрізняється білим кольором, і бджолярі продають його тільки в зацукровані вигляді. З цієї причини він може хрустіти під час їжі.
Справжній кипрей має сильний квітковий аромат. За своїм смаком він солодкий і дуже ніжний, злегка терпкий. Маючи кіпрейний мед будинку, можна перевірити його натуральність.
Для цього необхідно змішати білий нектар з дистильованою водою в рівних пропорціях. Потім взяти невелику кількість суміші і додати до неї кілька крапель нашатирного спирту.
Якщо продукт низької якості або підробка, тоді у нього з’явиться осад або він стане буро-брудного кольору.
Ще один спосіб – доторкнутися до краплі меду хімічним олівцем. Якщо пляма стала синього кольору, значить, в продукті присутній крохмаль.
У свіжого зніту легкий аромат Іван-чаю і характерний зеленуватий відтінок. Щоб мед був готовим до вживання, він повинен стати досить в’язким. Зрілість продукту можна перевірити за допомогою тесту.
Необхідно взяти ложку і зворотньою плоскою стороною взяти трохи меду. Він повинен затриматися на плоскій поверхні якийсь час. Якщо провернути кілька разів ложку, мед буде накручуватися і не стікати вниз. На поверхні повинна залишатися невелика гірка з меду.
Натуральний продукт точно принесе користь для здоров’я при помірному і контрольованому застосуванні. Він зміцнить імунну систему і здоров’я в цілому, позбавляючи від багатьох захворювань.
Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Кіпрейний мед: корисні властивості та протипоказання, як відрізнити підробку
Мед кипрей – це особливий сорт, який має свій неповторний аромат, смак і особливості. Він видобувається з зніту, відомого лікарського рослини, яке росте по всій країні. Хаменерій має інше ім’я – Іван-чай. Це медоносна рослина, яке притягує бджіл своїм яскравим зовнішнім виглядом.
Широке поширення зніту дозволяє бджолярам в достатній кількості отримувати продукт бджільництва, у якого безліч шанувальників. Потреба підробляти продукт за рахунок цього набагато знижується. У народі цей вид меду називають сніжним через його білого кольору. Він був незамінним ліками для Івана Грозного, який використовував мед у боротьбі з подагрою.
Корисні властивості зніту
Хаменерій володіє величезною кількістю цілющих властивостей, які передає бджолиний продукт. Він активно росте вздовж доріг і в лісі, приносячи плоди в кінці літа. В Україні можна зустріти близько 17 видів цієї рослини. Листя зніту містять вітамін C, дубильні речовини, марганець, залізо.
Особливості
Білий кіпрейний мед має солодкий, насичений і привабливий запах, який вабить до себе бджіл. Нектар даної рослини дає дуже ароматний і солодкий продукт, що володіє надзвичайними властивостями.
- Солодкість має білий колір, але в момент збору він – світло-зелений.
- Після кристалізації біліє і стає схожим на сало або вершки через вміст незвичайних ферментів.
- Перемішування меду характеризується появою маленьких згустків.
- Після нагрівання колір стає жовтим. Нагрівання на водяній бані не забирає цінних лікувальних властивостей продукту.
- Мед з зніту відрізняється надмірною солодкістю, так як Іван-чай, з якого він видобувається, містить в собі велику кількість цукру.
- Через високий вміст фруктози даний сорт кристалізується дуже швидко. У середині листопада він стає густим і нагадує сметану по консистенції.
- Надзвичайно калорійний сорт.
Корисні властивості
- Вживання меду знімає біль в горлі і інші симптоми застуди і грипу.
- Робить позитивний вплив на серцево-судинну систему і зміцнює судини, покращуючи циркуляцію крові.
- Бореться з підвищеною кислотністю, запорами, діареєю. Має обволікаючі властивості, що якісно відбивається на стінках шлунка.
- Рекомендується приймати кіпрейний білий мед при недокрів’ї та інших проблемах з кровоносною системою.
- Допомагає заснути і заспокоїтися. Чайна ложка ласощів розслабить і зніме тривогу, нормалізує сон.
- Лікує простатит.
- Позбавляє від головних болів.
- Лікарський препарат застосовується, коли у людини судоми.
- Володіє знеболюючими діями.
Особливо корисний кіпрейний мед з маточним молочком, насиченим ферментами, мікроелементами та іншими біологічно активними речовинами. Його рекомендують при виразках шлунка, для відновлення слизової оболонки, очищення організму і його омолодження. Невипадково матка, бджолина королева, набирає значну вагу, вживаючи молочко протягом тижня.
Застосування
Зроблений з Іван-чаю мед поєднується з сушеницею болотною. Разом ці два сильних кошти благотворно впливають на шлунок і є визнаним народним методом лікування виразки.
Протипоказання до застосування
Користь кіпрейного меду важко переоцінити, але необхідно враховувати і протипоказання до вживання даного продукту.
- Протипоказаний лікувальний продукт тим, у кого є алергія на пилок або кипрей. Загострення алергії при вживанні солодощі обумовлено її хімічним складом.
- Людям, які страждають на епілепсію, астму, категорично забороняється вживати цю корисну солодкість, так як в ній містяться особливі ферменти, здатні посилити напади або викликати їх.
- Оскільки чайний мед містить велику кількість цукру, його не рекомендується вживати людям з діабетом.
Корисні властивості і протипоказання, якими володіє даний сорт, обов’язково повинні бути враховані при його придбанні, щоб уникнути небажаних наслідків.
Як вибирати ласощі
- Кіпрейний натуральний мед стікає з ложки у вигляді струменя.
- Після вживання даного сорту людина відчуває печіння в порожнині рота.
- Справжня насолода не хрумтить.
- Має бурштиновий колір.
- Смак у нектару терпкий і квітковий.
- Після вживання справжнього меду починає дерти в горлі. Це явище пов’язане з бактерицидними властивостями бджолиного продукту.
Кристалізуватися маса може хрустіти, що необхідно враховувати при покупці меду. У рідкому вигляді даний сорт можна купити на самому початку осені, бажано безпосередньо з рук пасічника.
Застосування в косметології
За старих часів цей сорт активно використовувався в лазні. Люди обмазували їм своє тіло, залишали на 30-40 хвилин. За цей час мед прекрасно вбирався в шкіру, збагачуючи клітини вітамінами та поживними речовинами, пом’якшуючи її і зволожуючи.
Застосування в медицині
Бджолярі рекомендують вживати солодощі вагітним жінкам, літнім людям і маленьким дітям. Адже він містить цінні мінерали. Як мазі дане ласощі можна використовувати в боротьбі з опіками і гнійними ранами. Адже він вбиває мікроби, всю шкідливу мікрофлору, посилюючи кровопостачання і прискорюючи процес регенерації уражених клітин.
Лікарі радять вживати кіпрейний мед тим, хто має проблеми з серцем. Він розширює судини, нормалізує тиск і позитивно позначається на роботі серця.
Як зберігати
Користь і шкода даного сорту повинні враховуватися при його застосуванні в косметології і медицині. Дотримуючись перераховані вище рекомендації, можна отримати максимум користі від солодкого продукту.
Рідкісний і загадковий білий кіпрейний мед
На сьогоднішній день відомо близько двох десятків видів меду. Але лише один мед може вважатися по-справжньому українським, бо видобувається він з рослини іван-чай (він же кипрей), яке росте в Україні.
Білий мед, кипрей-мед – в цього натурального продукту багато назв, і кожне з них відображає його суть і властивості. За своєю цінністю, калорійністю і корисними властивостями кіпрейний мед просто не має собі рівних.
Особливості кіпрейного меду
Склад
Як вже було сказано вище, кіпрейний мед видобувається з цілющої рослини іван-чай. Тому хімічний склад даного меду досить специфічний.
У нього входять такі корисні речовини, як глюкоза, фруктоза, цілий ряд ферментів, аскорбінова кислота, таніни, флавоноїди і велика кількість вітамінів групи B.
Такий незвичайний хімічний склад і відповідає на питання, чому кіпрейний мед білий.
Колір
Колір кіпрейного меду відлякує непосвячених людей. Свіжий мед має світло-зелений колір. Через 2-3 місяці мед перетворюється в радикально білу густу масу з консистенцією густих вершків. Такий колір досягається за рахунок того, що в меду присутня дуже рідкісна ферментна група (міститься тільки в іван-чаю).
За кольором він сильно відрізняється від інших медів, і тим самим попит на нього нижчий, ніж має бути.
Смак
Смак у кіпрейного меду вельми делікатний. Він солодкий, деякі стверджують, що надмірно солодкий. Післясмак з легкою гіркуватістю. Обумовлюється це тим, що нектар з іван-чаю також дуже солодкий, і ця властивість передається меду.
Окремих слів заслуговує аромат цього меду. Цей солодкий, квітковий запах може закрутити голову. Якщо хоча б раз відчути аромат справжнього кіпрейного меду, то сплутати його з чимось іншим не вдасться.
Зацукровування
Оскільки в цьому виді меду величезна кількість фруктози, зацукровування відбувається дуже швидко. Зазвичай, вже до середини жовтня медова маса стає білою і кристалізується до стану густої сметани.
Калорійність
Кіпрейний мед має досить високу калорійність: 328 ккал на 100 грам, 21 ккал на чайну ложку і 62 ккал на їдальню ложку. Звичайно, така велика кількість калорій обумовлено кількістю цукру, який міститься в цьому виді меду.
Кіпрейний мед: як відрізнити підробку?
Такий мед не принесе ніякої користі, а при надмірному споживанні може навіть нашкодити організму. Тому багато людей задаються питанням – як відрізнити підробку кіпрейного меду? Зробити це можна за такими ознаками.
Як виглядає кіпрейний мед
Перш за все, потрібно уважно оглянути мед. Якщо під виглядом кіпрейного меду продають продукт жовтого або коричневого кольору, то від такої покупки слід утриматися. Крім того, обов’язково потрібно спробувати ці ласощі. Якщо воно не має надмірно солодкого смаку і не пахне квітковим ароматом, то це гарантовано підробка, отримана штучним шляхом.
Як визначити натуральність меду
Натуральність продукту визначається за такими параметрами:
- Колір і консистенція. Зазвичай мед набувають восени. У цю пору року продукт з іван-чаю повинен мати білий колір і густину жирних вершків.
- Смак. Навіть застиглий і зацукрований мед не повинен хрустіти на зубах. Якщо мед все-таки хрумтить на зубах, то бджіл підгодовували цукром, і купувати такий товар не варто. У ньому просто немає корисних речовин.
- Пластичність. Навіть загуслий мед має стікати з ложки однією безперервною цівкою. Якщо ласощі капає або зовсім не хоче стікати, то воно має явне штучне походження.
Кіпрейний мед: користь і шкода
- Підвищує імунітет.
- Знімає запальні процеси.
- Вбиває хвороботворні бактерії всередині організму.
- Відновлює слизову шлунка і має обволікаючу дію.
З цих властивостей випливає, що кіпрейний мед буде дуже доречним при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, простудних захворюваннях і нескладних запаленнях, грипі та нервових захворюваннях.
Чим корисний кіпрейний мед? Тим, що він універсальний. Не варто забувати про те, що цей продукт можна використовувати як внутрішньо, так і зовнішньо. Мед добре допомагає загоювати рани і лікує шкірні захворювання.
Білий кіпрейний мед має різні властивості, але головну цінність він має для хворих на туберкульоз, дітей та вагітних жінок.
Протипоказання до застосування кіпрейного меду
Також не варто приймати цей мед астматикам. Деякі ферменти, що містяться в меду, можуть викликати напад задухи.
В іншому мед повністю безпечний. Головне – знати міру і вживати його в їжу помірно, дотримуючись норми.
Як приймати кіпрейний мед
Приймати цей продукт слід дозовано. Справа в тому, що пальці для даного меду збираються з лікарської рослини. Фактично, це сильнодіючі природні ліки, здатне зцілити від багатьох захворювань, але при передозуванні можлива гостра алергічна реакція.
Як правило, кіпрейний мед використовують в тандемі з лікарськими травами. Це підсилює дію всіх компонентів і дозволяє їм справлятися із захворюваннями ефективніше, ніж це роблять хімічні препарати.
Наприклад, для лікування виразки шлунка використовують суміш відвару сухоцвіту болотного з кіпрейним медом.
А якщо змішати в рівних пропорціях відвари медунки, шавлії, подорожника і меду, і пити суміш по половині склянки щодня, то можна перемогти будь-яку ангіну.
Головне пам’ятати одне правило: кіпрейний мед не можна нагрівати або розтоплювати. Це гарантовано знищить рідкісний склад ферментів і вітамінів і перетворить мед на солодку, але марну масу.
Не менш корисний гречаний мед.
Не можна не сказати про те, що кіпрейний мед часто використовується в косметології. Його змішують з яйцями і роблять маски для шкіри обличчя. Після такої процедури шкіра стає оксамитовою і шовковистою.
Білий кіпрейний мед: корисні властивості, протипоказання, як відрізнити підробку
Кіпрейний мед використовують з давніх часів, він добре відомий нашим предкам. У ньому переходить основна частина хімічного складу рослини-медоноси. Завдяки цьому корисні властивості білого кіпрейного меду унікальні і роблять продукт універсальним засобом від багатьох хвороб.
Трава кипрей в період цвітіння
Опис кіпрейного меду
Кіпрейний мед за своїм зовнішнім виглядом і смаковими характеристиками значно відрізняється від інших видів продуктів бджільництва. Особливість – незвичайний білий колір.
Як виглядає кіпрейний мед
Майже безбарвна світло-кремова маса з зеленуватим відтінком нагадує вершки, має водянисто-прозору консистенцію. Швидко кристалізується у вигляді світлих, майже білих крупинок, які нагадують сніжинки. Покупець, яка вперше побачила і спробувала кіпрейний мед, починає сумніватися, а чи не пропонують їй підробку.
З чого роблять кіпрейний мед
Кіпрейний мед отримують з абсолютно особливого медоноси – трави іван-чаю. Це одне з найбільш корисних рослин-адаптогенів, що зустрічаються по всій території України. У народній медицині відвар з іван-чаю вважався ліками від багатьох недуг:
- хвороби нервової системи;
- для профілактики неврозів;
- при лікуванні гастритів;
- від захворювань горла;
- при проблемах зі шкірою;
- для нормалізації нічного сну;
- при лікуванні виразкової хвороби шлунка;
- як профілактика розвитку простатиту;
- як засіб, що підвищує потенцію;
- для зміцнення імунної системи.
Крім цього, кіпрейний мед добре справляється з частими головними болями. Також сприяє нормалізації показників артеріального тиску.
Хаменерій – відмінний медонос
Де збирають кіпрейний мед
Кіпрейний мед, як можна здогадатися з назви, виробляється бджолами з нектару квіток і пилку іван-чаю (або зніту вузьколистого). На початку цвітіння пасічники вивозять вулики в ті місця, де ростуть великі плантації цієї рослини.
Хаменерій є відмінним медоносом і легко привертає до себе бджіл. За цією якістю він стоїть на перших місцях серед інших рослин. Але досвідчені пасічники знають, що кипрей не завжди має однакову медоносність, яка залежить від багатьох факторів:
- вік рослин;
- місця зростання;
- погодні умови.
Чим північніше і вище над рівнем моря росте кипрей, тим більше медоносності він має. На території нашої країни найбільше кіпрейного меду виробляють в регіонах Далекого Сходу, Уралу, Скандинавії. Максимальний «урожай» з гектара тут досягає однієї тонни, середній – 600 кг. І не дивно, так як одна бджолина сім’я може в день видавати до 6 кг корисного продукту.
Смак кіпрейного меду
Мед має слабко виражений, ніжний смак. Аромат у кіпрейного меду ніжний, квітковий, ледве вловимий. Сам мед прозорий, рідкий. Якщо його добре збити, виходить повітряна кремоподібна маса білого кольору. Її легко намазувати на хліб, печиво, смак досить незвичайний і приємний. Називається такий дивовижний десерт крем-мед.
Крем-мед з зніту відрізняється від звичного продукту
Склад кіпрейного меду
Рослина-медонос іван-чай, з якого бджоли переважно збирають пилок, має дивовижні лікувальні властивості. Мед переймає всі якості свого попередника і в складі повторює той же набір хімічних елементів:
- макро- і мікроелементи;
- вітаміни (з В-групи, С, Е, Р, РР);
- природні цукри (глюкоза, фруктоза);
- антиоксиданти;
- органічні кислоти;
- дубильні речовини.
Аскорбінової кислоти в продукті міститься в кілька разів більше, ніж в цитрусових плодах. Завдяки унікальному складу кіпрейний мед широко використовують у народній медицині.
Увага! Калорійність кіпрейного меду становить 316 ккал / 100 г (в 1 ст. Л. – 60 ккал), що трохи вище, ніж в інших видах продукту.
Мед допомагає зберегти молодість і здоров’я на довгі роки
Користь кіпрейного меду
Мед іван-чаю має широку сферу застосування. Ось лише деякі з них:
- при грипі або ГРВІ кіпрейний мед допоможе зняти симптоми захворювання, поліпшить стан горла і загальне самопочуття;
- при фолікулярній ангіні;
- при лікуванні довго не загоюючихся ран;
- людям, що знаходяться під гнітом переживань, стресів, поверне мирне стан душі і безтурботність, зробить міцним сон;
- при підвищеній кислотності шлунка, виразках шлунково-кишкового тракту діє як обволікаючий і протизапальний засіб;
- рекомендується до вживання при запорах і хронічних патологіях внутрішніх органів;
- стимулює процес кровотворення, корисний при анемії;
- зменшує головні болі;
- використовується в якості протисудомного засобу;
- чоловікам покращує симптоматику при аденомі передміхурової залози та інших захворюваннях цього органу;
- гіпертонікам нормалізує тиск;
- стимулює формування епітелію;
- корисний для годуючих мам і їхніх дітей.
Кіпрейний мед можна вживати в суміші з риб’ячим жиром або іншими корисними інгредієнтами. Лікувально-профілактичний ефект від цього тільки посилюється.
Мед з зніту корисний для шкіри обличчя
Корисні властивості кіпрейного меду для жінок
Продукт успішно використовується в домашній косметології. Багато проблем шкіри можна виправити за допомогою кіпрейного меду. На його основі готують мазі, маски для обличчя. Для поліпшення стану шкіри використовують продукт в чистому вигляді, розбавляють жирною сметаною, яєчним жовтком. Засобом на основі кіпрейного меду добре виводити вугровий висип з особи, дерматит.
Мед кіпрейний білий: корисні властивості та протипоказання
Продукція бджільництва здавна застосовується в медицині. До таких продуктів відносять кіпрейний мед. Бджолиний продукт отримують з пилку медоноса іван-чай, який росте по всій Північній півкулі. Особливість кіпрейного меду – білий колір після зацукровування.
Опис і відмінності
Кипрей вузьколистий – дике багаторічна рослина, зарості якого тягнуться на великій території. Медонос росте поблизу хвойних лісів, на галявинах і вздовж доріг Скандинавії, Уралу, Алтаю і Європейської частини України. Інша назва – іван-чай вузьколистий, яке прижилося в народі.
Квітки іван-чаю зазвичай рожеві блідих або яскравих відтінків, рідше білого кольору. Цвітіння починається з другої половини липня, а закінчується ближче до осені. Бджіл привертає солодкуватий аромат нектару. Особливість рослини – створення великого обсягу пилку. Це робить кипрей лідером по медозбору – з площі в 100 квадратних метрів бджолам вдається добути 5-7 кг нектару.
Особливості фізичних властивостей:
- колір – свіжозібраний мед світлий зеленого або сірчисто-жовтого відтінку. Це пояснюється трав’яним кольором пилку;
- запах – ненав’язливий, легкий, солодкуватий, квітковий. Чітко відчувається аромат квіток іван-чаю;
- смак – дуже солодкий, але без нудотності, з гіркуватим присмаком;
- кристалізація – швидка, через 2-3 місяці мед стає білим, з великими кристалами;
- консистенція – після відкачування – рідка; після зацукровування – густа, що нагадує густу сметану або вершки.
Зовнішній вигляд зацукрувався продукту відштовхує покупців з-за незвичного білого кольору. Однак смакові, ароматичні якості роблять нектар з зніту елітним сортом бджолинної продукції.
Склад і калорійність
Мед з зніту увібрав з квіткового нектару і пилку численні біологічно активні речовини. Це зробило бджолиний продукт природним цілющим засобом. Склад:
- вуглеводи (фруктоза, глюкоза, цукри, полісахариди) – 80-81%. Велика кількість простих вуглеводів призводить до швидкого засахарювання;
- білки – 0,8-1%;
- жири – відсутні;
- вітаміни – аскорбінова, нікотинова кислота, тіамін, рибофлавін, токоферол;
- мінеральні речовини, мікроелементи – фосфор, натрій, кальцій;
- амінокислоти, ферменти;
- дубильні речовини, флавоноїди, антиоксиданти.
Калорійність бджолиного продукту з іван-чаю становить 328-333 ккал на 100 грамів. Це вважається показником «вище середнього» для сортів бджолинної продукції. Розрахунок для зручності: маленька ложка 19-22 ккал, велика ложка – 59-62 ккал.
Кіпрейний мед – корисні властивості
Цілющість нектару з зніту давно знайшла застосування в народній і традиційній медицині. Це сталося завдяки довгому списку корисних якостей меду з іван-чаю:
- зміцнення захисного бар’єра, стимулювання імунної системи, що дозволяє чинити опір різним захворюванням;
- усунення неприємних симптомів і вогнища запальної реакції;
- бактерицидність, згубне дію на грибки і віруси;
- позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт, загоєння виразок;
- боротьба з застудою, вірусними, респіраторними інфекціями;
- посилення регенераційних здібностей клітин при пошкодженнях шкіри;
- заспокоєння нервової системи, боротьба з порушеннями сну, депресіями, стресами, перевтомою;
- усунення больового синдрому при інфекціях або запаленні органів сечовивідної системи;
- нормалізація складу крові, підвищення рівня гемоглобіну;
- повернення тонусу, еластичності, молодості шкірі.
Головна рекомендація при застосуванні бджолиного продукту з іван-чаю – користь проявляється тільки при вживанні рекомендованої норми. Якщо переїдати, то ефект виявиться протилежним.
При яких захворюваннях застосовується
Мед з кіпрею проявляє корисні властивості, що знайшло застосування для лікування багатьох захворювань. Бджолиний продукт рекомендують також з метою профілактики.
- Простудні захворювання. Для одужання досить додати 1-2 маленькі ложки меду в склянку з теплою водою. Рясне пиття з бджолиним продуктом допоможе усунути симптоми застуди. Для дорослих нормою вважають 3 великі ложки в день на 4-5 прийомів. Дітям дозування зменшують в 2 рази.
- Хвороби травної системи. Поширений рецепт: взяти велику ложку сухої болотної сухоцвіту, додати в ємність з 200 мл води. Поставити на водяну баню, зробити трав’яний відвар. Процідити, коли охолоне, помістити маленьку ложку бджолиного продукту з кіпрею. Розчин приймати після вживання їжі.
- Усунення проблем з нервовою системою. Якщо мучить депресія або невроз, то допоможе настій з соку алое, нектару з кіпрею та вина при співвідношенні 1:2:2. Після з’єднання компонентів дати настоятися 2 тижні в темному місці. Приймати перед їжею по половині склянки, курс – 14 днів. При безсонні рекомендують вживати медову воду (столова ложка меду на 200 мл рідини) за 30 хвилин до сну.
- Хвороби серця і судин. Для отримання успішного терапевтичного ефекту знадобиться засіб за таким рецептом: взяти 2 великі ложки кукурудзяних рилець, помістити в термос, додати півлітра кип’яченої води. Відвар настоювати 2-3 години. Перед прийомом цілющого засобу додати до розчину маленьку ложку нектару з кіпрею.
- Бронхіальна астма, захворювання ЛОР органів. Спосіб застосування – полоскання. Рецепт засобу: зробити відвар з подорожника, медунки, шавлії. Трави взяти по маленькій ложці, рідина – 200 мл. Після охолодження додати чайну ложку меду з кіпрею.
- Порушення в роботі статевої системи у жінок (запалення, біль при менструації). Поширений рецепт: зробити настоянку – змішати 250 мл спирту, велику ложку сухих квіток кіпрею та 3 великі ложки меду. Дати настоятися в темному місці 7-10 днів. Рекомендований прийом – всередину по 5-10 крапель тричі на добу.
- Хвороби та ушкодження шкіри (рани, опіки). Цілюща суміш – рецепт: зробити відвар з 50 г сухого листя евкаліпта та 500 мл води. Після охолодження рідину процідити, додати 2 великі ложки меду. Способи застосування засобу: ванночки, примочки, компреси.
Кіпрейний мед – як відрізнити підробку
Пошук натурального меду – важке завдання на сьогоднішній день. Часто виявляються підробки. Фальсифікують шляхом змішування з дешевими сортами або додаванням домішок (крохмалю, цукру, води).
Способи виявлення підробки:
- Фізичні властивості. Кіпрейний нектар завжди світлий, з зеленуватим відливом. Якщо колір бурштиновий, яскраво-жовтий або коричневий, це говорить про підробку. У натурального кіпрейного меду ледь відчутний запах, тому зайво виражений аромат говорить про фальсифікацію.
- Тест на визначення консистенції. Буде потрібно почерпнути ложкою мед, дати стекти назад. Натуральний продукт повільно, безперервно ллється з утворенням гірки на поверхні. Ознаки обману – залишення на ложці або стікання краплями.
- Смак. Натуральний кіпрейний нектар буде танути на мові з відчуттям солодощі, але без нудотності. Післясмак обов’язково супроводжується легкою гіркотою. Якщо кристали потрібно розкушувати, то в продукт додали цукор.
Підробка не приносить користі організму, а іноді й шкодить здоров’ю. Для впевненості в якості краще брати бджільницьку продукцію у перевірених пасічників.
Протипоказання
Протипоказання до вживання нектару з кіпрею не відрізняються від обмежень до інших сортів:
- алергічна реакція на рослинну пилок, біологічно активні речовини;
- цукровий діабет;
- астма – велика кількість ферментів може спровокувати приступ задухи;
- ожиріння або процес схуднення – через підвищену калорійність;
- важкі форми хронічних захворювань.
Кіпрейний мед – незаслужено забутий сорт через незвичайний зовнішній вигляд. За смаковими, ароматичними якостями, користь для організму продукт перевищує багато квіткові нектари.
Про кіпрейний мед: з чого роблять, як відрізнити підробку, якого кольору
Всі продукти бджільництва активно використовуються в людському житті. Кіпрейний мед – не виняток. Цей унікальний продукт несе величезну користь. За корисними властивостями і колоритністю він не має собі рівних. Розберемося, що собою являє кіпрейний мед, і чому він заслужив таку популярність.
Кіпрейний мед – що це таке
Видобувається цей сорт меду з вузьколистого кіпрею (в народі його ще називають іван-чай), який проростає в Європі і Азії і виглядає як фіолетово-рожева квітка. В Україні він зазвичай зустрічається на території хвойних лісів у Скандинавії та Європейській частині держави. Віддає перевагу відкритим просторам, ближче до доріг, виростає на місці згарищ.
Кіпрей має сильний, яскраво виражений аромат, який з великим успіхом притягує. З кіпрею утворюється велика кількість пилку, тому він відмінний медонос – з 1 кг бджоли можуть зробити близько 700 г меду. Виходить цікаве ласощі, яке називається кіпрейний мед.
Основні характеристики
Один раз побачивши цей сорт меду, ви більше ні з чим його не сплутаєте. Свіжий мед практично прозорий, з легким зеленуватим відтінком. За консистенцією нагадує сметану або вершки. Через 5 місяців колір справжнього меду з іван-чаю стає абсолютно білим. За це його в народі іменують «сніжним».
Цікаво: при нагріванні мед з кіпрею, який був білого кольору, стає жовтим.
У продукту приємний квітковий аромат і специфічний смак, що нагадує поєднання пряних спецій і трав.
Склад кіпрейного меду
Мед добувають з іван-чаю, що визначає, з чого складається продукт:
- Глюкоза.
- Фруктоза.
- Ферменти.
- Аскорбінова кислота.
- Антиоксиданти.
- Дубильні речовини.
- Танін.
- Кальцій, залізо, магній, фосфор, цинк.
- Флавоноїди.
- Легкозасвоювані вуглеводи.
- Вітаміни групи B, P, E і PP.
- Мікро- і макроелементи.
Колоритність і харчова цінність
На 100 г продукту доводиться:
- Білків – 0,80 г – 1% від денної норми.
- Жирів – 0,00 г – 0% від денної норми.
- Вуглеводів – 81 г – 30% від денної норми.
Важливо! Калорійність – 315,33 ккал.
Корисні властивості
Мед з іван-чая важко переоцінити. Він має ряд корисних властивостей, які застосовуються в 2 галузях життя:
1. При лікуванні та профілактиці захворювань:
- Обволікаюче і бактерицидний засіб, що полегшує біль в горлі і знімає запалення.
- Пом’якшує симптоматику при хворобах простати.
- Мазь при виразках, опіках і гнійних ранах.
- Очищає кров від токсинів.
- Ефективно лікує грип і застуду в комплексі з аптечними препаратами.
- Допомагає нормалізувати тиск.
- Має протисудомну дію.
- Перешкоджає утворенню пухлин і злоякісних клітин.
- При регулярному застосуванні сприяє припливу сил, бадьорості, більш урівноваженого стану.
- Заспокоює нервову систему.
- Зміцнює і тонізує організм.
Зверніть увагу! Через відмінності складу буває, що люди, які не переносять мед, можуть приймати продукт з іван-чаю в невеликих кількостях.
- Посилює імунітет.
- Допомагає в профілактиці захворювань крові і недокрів’я.
- Зміцнює серцевий м’яз і судини, роблячи їх більш еластичними.
- Використовується при хворобах травної системи (печії, запорах, хвороби дванадцятипалої кишки).
- Нормалізує сон.
2. У косметології:
- Стимулює вироблення колагену, роблячи шкіру пружною і позбавляючи від зморшок.
- Очищає від шлаків.
- Вбиває патогенні грибки і бактерії, тому входить до складу мазей і кремів.
- Покращує колір обличчя і тіла.
- Допомагає шкірі під час відновлення.
- Живить і зміцнює шкірні покриви.
Як правильно вибрати кіпрейний мед
На замітку! Проблема вибору свіжого та якісного меду гостро постає на ринку, особливо в містах. Лікарі радять відмовитися від меду з іван-чаю, стверджуючи, що на даний момент у продажу немає реального товару.
Але для тих, хто знає характеристики справжнього меду, розрізнити свіжий і натуральний мед від підробки не складає труднощів.
Зрілість – головний показник
- Якщо мед зачерпнути ложкою, і він швидко почне стікати, то продукт незрілий, тому не буде довго зберігатися, менш корисний.
- Якщо капнути на блюдце крапельку меду, і форма збережеться – зрілий. Такий буде довго зберігатися.
Аромат
Важливо! Сильний запах трав і солодощі – ознака високої якості. Від покупки меду з ароматом диму або бродіння слід відмовитися.
Смак
- Обов’язково спробуйте мед перед покупкою. Продавці зазвичай надають зразки покупцям. Хороший продукт відрізняється сильно солодким і приємним смаком без присмаку карамелі, бродіння, кислоти, хімікатів.
- При виборі враховуйте наявність невеликого трав’яного смаку.
Колір і консистенція
- Уточніть у продавця, коли був зібраний товар. Після зверніть увагу, якого кольору мед з зацвіту. Якщо він зберігається не довше 1-2 місяців, то він буде практично прозорий, рідкої консистенції, що нагадує жирні вершки, без в’язкості і грудочок.
- Якщо зберігається більше 2 місяців, він починає кристалізуватися, утворюються невеликі крупинки, відтінок ближче до 3 місяця стає чисто-білим. Якщо продукт нагрівали, то колір буде жовтим.
- Варто розрізняти кіпрейний мед з липовим. Другий має більш насичений бурштиновий відтінок.
Як правильно вибрати кіпрейський мед
Як відрізнити підробку кіпрейного меду
Цікаво! Зазвичай мед набувають ранньої осені, тому до зими ймовірність розпізнати натуральний кіпрейський мед набагато вища. У цей період немає необхідності створювати підробки.
У період весна-літо розпізнавати підроблений продукт набагато складніше:
- Застиглий і зацукрований продукт не хрумтить на зубах ніколи. Якщо мед хрумтить, то бджіл підгодовували солодким. Купувати такий товар не варто, так як в ньому немає ніяких корисних властивостей.
- Як відрізнити підробку кіпрейного меду, підкаже пластичність. Загусла мед стікає з ложечки безперервною цівкою. Якщо він капає або зовсім не стікає, то це явні ознаки штучного походження.
Протипоказання
Продукт заборонено приймати людям з ожирінням і цукровим діабетом. Людям, які страждають від хвороб підшлункової залози, краще обмежити споживання до мінімуму. З обережністю слід поставитися до меду гіпертонікам. Після прийому часто спостерігається зниження тиску, особливо з комплексом інших трав.
Астматикам слід відмовитися від будь-яких прийомів меду, так як він здатний спровокувати напади задухи.
Важливо! Мед не можна давати дітям до 2 років. У продукті часто зустрічаються бактерії, які дитячий організм не може нейтралізувати.
Також необхідно перевіритися на наявність індивідуальної непереносимості, алергії на продукцію бджільництва. Хімічний склад може викликати загострення захворювання.
При високій температурі кіпрейний мед може привести до погіршення стану.
Правила вживання меду з зацвіту
Бджільницькі продукти корисні для організму, але з тим можуть завдати серйозної шкоди. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватися загальних правил:
- Вживання меду може стати корисним тільки в тому випадку, якщо дотримуватися пропорції і не порушувати добову дозу – 50-80 г дорослим, дітям після 6 років – не більше 40 г, до 6 – 10 г.
- Для максимального ефекту рекомендують стежити за кислотністю шлунка. При нормальній кислотності мед краще приймати за 30-40 хвилин до їжі. При зниженій – за 15 хвилин, розчинивши в холодній воді.
Важливо! До складу кіпрейного меду входить велика кількість фруктози і глюкози, які можуть сприяти появі карієсу.
- Приймати продукт слід вранці та ввечері перед прийомом їжі. Вживання з іншими продуктами додасть кілька зайвих кілограмів і сповільнить процес травлення.
- Взявши ложку меду в рот, не спішіть його ковтати. Розсмакуйте продукт, потримайте його пару секунд. У порожнині рота виділяються корисні ферменти і антиоксиданти, які сприяють засвоєнню їжі і солодких речовин.
- Після прийому рекомендують полоскати рот.
Умови зберігання
Мед з зацвіту швидко кристалізується (на 2 місяць), але при цьому його корисні властивості зберігаються.
Щоб уникнути закисання, зберігати продукт потрібно в холодильнику в щільно закритій посудині при температурі від 3 до 10 градусів за Цельсієм. Вологість повітря – не вище 60%.
Якщо поставити продукт в морозильну камеру, він збереже свою солодкість і смак, але втратить корисні властивості.
Важливо! Ні в якому разі не слід нагрівати мед, не додавайте до нього гарячих рідин (понад 40 градусів за Цельсієм). При високих температурах мед виробляє канцерогени, втрачає всі корисні властивості.
Мед зберігає свої корисні властивості протягом 1 року, зберігати його в якості солодощі можна не більше півтора року. При кімнатній температурі термін зберігання зменшується до 6 місяців.
Для довгострокового зберігання підійде посуд зі скла, для менш тривалого – з пластика або металу.