Камбала: користь і шкода, фото і приготування

Камбала широко поширена на рибних прилавках наших магазинів. У природі вона зустрічається в морях і океанах у великій кількості. Дана риба харчується мальками і водоростями. Особливо її велика популяція знаходиться в водах Азовського моря.
- Серед усіх інших риб вона відрізняється своєю незвичайною формою і витягнутим ротом, який нагадує гусячий дзьоб.
М’ясо камбали має специфічний смак і сподобається не кожному. Цю рибу можна готувати на пару, а також вживати в висушеному вигляді як закуску до пива.
У статті ми розповімо про користь і шкоду камбали. Сідайте зручніше, буде цікаво.
Опис камбали
Камбала воліє жити на дні, де знаходить собі прожиток. Навіть недосвідченому рибалці досить просто відрізнити її від інших риб за такими ознаками:
- Очі у риби розташовані на верхній частині тіла.
- Очі мають непропорційну форму і зміщені вправо.
- Верхня частина риби може бути будь-якого кольору, а нижня частина буває білою і сірою.
- По обидві сторони у камбали розташовані плавники, що нагадують ската.
- Роздвоєний сірий хвіст невеликого розміру.
В природі розрізняють безліч видів цієї риби, а саме:
- Зірчасті.
- Східноєвропейська.
- Хоботна.
- Палтусовидна.
- Жовтобрюха.
Чим корисна камбала?
Пропонуємо розглянути питання про користь камбали для організму. В її м’ясі міститься велика кількість білків і вуглеводів, що робить її цінним джерелом живлення.
- Велика кількість амінокислот позитивно впливає на стан шкіри, запобігаючи появі нових зморшок і пігментних плям на шиї та зоні декольте.
Вітаміни, що містяться в камбалі, позитивно впливають на роботу головного мозку, покращуючи пам’ять і розумові здібності. Камбалу не рекомендують вживати при цукровому діабеті та порушеннях у роботі шлунково-кишкового тракту.
Не можна не відзначити і користь камбали для жінок. М’ясо цієї риби позитивно впливає на репродуктивну систему.
Якщо жінка не може завагітніти, їй рекомендують їсти філе камбали разом з овочами, приготовленими на пару.
Смажена камбала
Тепер давайте розберемо користь смаженої камбали.
Існує думка, що будь-яка страва, приготоване у смаженому вигляді, стає корисним через велику кількість рослинного масла, солі та спосіб приготування. Однак, ми хотіли б розвіяти цей кулінарний міф.
Навіть у смаженому вигляді ця риба не втрачає своїх корисних властивостей. У смаженій камбалі присутні вітаміни групи PP, A, B та E.
Для імунної системи важливими є магній, калій, кальцій та фосфор, які зміцнюють захисні функції організму.
Корисні властивості ікри камбали
Користь від ікри камбали не менша, ніж від її м’яса. Склад корисних речовин не відрізняється від філе. Єдина відмінність – велика кількість кальцію в ікрі, вживання якої покращує міцність опорно-рухового апарату та сприяє швидкому відновленню при переломах кісток.
Якщо у вас вроджене недокрів’я або проблеми зі щитовидною залозою, ікра камбали поліпшить стан вашого здоров’я. Йод і залізо мають сильну терапевтичну дію у боротьбі з цими недугами.
В’ялена камбала
Користь від в’яленої камбали полягає в поліпшенні роботи мозкової діяльності, відновленні нервової системи та підтримці нормального функціонування організму.
Жінки, які бажають солоної риби, але дотримуються дієти, можуть вживати камбалу. Хоча вона є цінним енергетичним джерелом, вона містить дуже мало жирів, які можуть призвести до набору зайвих калорій.
- У разі алергічних реакцій вживання камбали їх не викличе, навпаки, ви отримаєте гастрономічне задоволення.
Висновок
Дякуємо за ознайомлення з нашою статтею. Сподіваємося, що її прочитання було для вас цікаве, інформативне і корисне.
Харчуйтесь правильно, займайтеся спортом, слідкуйте за своїм здоров’ям, і тоді будь-яка хвороба не буде вам страшна. Будьте здорові і щасливі!
Фото камбали
Будь ласка, зробіть репост.
Камбала
Камбала – морська риба, яка належить до сімейства камбалообразних. Сильно сплющене тіло, а також розташовані на одній стороні риби очі – два ключових її відміни. Очі найчастіше знаходяться на правій стороні. Тіло камбали асиметричне з подвійним забарвленням: сторона з очима – темно-коричнева з оранжево-жовтим плямою, а “сліпа” – біла, шорстка з темними плямами. Камбала харчується ракоподібними і донними рибами. У промислових уловах її середня довжина досягає 35-40 см. Плодючість дорослих особин камбали складає від сотень тисяч до десяти мільйонів ікринок.
Як вибрати
Вибираючи камбалу, звертайте увагу на її запах, риба не повинна мати стороннього аромату. Свіжість камбали можна визначити, натискаючи пальцем на поверхню шкіри; якщо риба свіжа – ямка не утворюється або заповниться незабаром. Також можна звернути увагу на колір зябер, які повинні бути рожевими.
Як зберігати
Найкраще камбалу готувати одразу після покупки. Але якщо є потреба, покладіть рибу на блюдо з льодом, зверху також засипте шматочками льоду і поставте в холодильник на нижню полицю. Так камбала може зберігатися не більше двох днів. У морозилці термін зберігання складе до чотирьох місяців.
Камбала в кулінарії
Страви з цієї риби рекомендовані для дієтичного харчування. Вони збагачують організм поживними речовинами, легко засвоюються.
У лікувальному раціоні страви з камбали допоможуть хворому швидше відновитися після тривалої хвороби чи в післяопераційний період. М’ясо риби благотворно впливає на дихальну, травну і серцево-судинну системи організму.
Вчені встановили, що підвищений вміст в камбалі кислот омега-3 прискорює загибель онкологічних клітин.
М’ясо цієї риби дуже соковите і ніжне. Але під час приготування може з’явитися специфічний запах, запобігти появі якого можна, знявши з камбали шкіру. Для полегшення процедури спочатку зніміть з освітленої боку луску, потім відріжте голову і видаліть нутрощі. Після цього відріжте хвіст і плавники, а потім, міцно взявшись за темну шкіру біля зрізу хвоста, різко зніміть її.
Рецепти приготування камбали
Камбала в клярі. Рецепт приготування дуже простий. Візьміть пару яєць, збийте їх, посоліть і поперчіть, потім додайте трохи борошна. Має вийти тісто рідкої консистенції. Вмочіть в тісто шматочки риби і кидайте в гарячу олію. Обсмажте до появи скоринки.
Камбала з креветками. Злегка обсмажте камбалу, попередньо посоливши, поперчивши і окропивши лимонним соком. Підсмажте дрібно порізану цибулю, в неї додайте креветки. Отриману масу викладіть на гриль, посипте сиром і запікайте в духовці протягом п’яти хвилин.
Камбала тушкована. Обсмажте камбалу, заморожену можна смажити без розморожування. Викладіть і залийте соусом із соку одного лимона, 50 г сухого вина і зелені. Добре перемішайте і тушкуйте на середньому вогні протягом однієї хвилини.
Калорійність
Даний вид риби містить підвищену кількість білків і незначну кількість жирів. У 100 г свіжої камбали – 90 кКал. У 100 г відвареної камбали міститься 103 кКал, а енергетична цінність смаженої камбали – 223 кКал на 100 г. Жирність камбали в такому вигляді значно збільшується, а її надмірне вживання в їжу підвищує ризик розвитку ожиріння.
Харчова цінність у 100 грамах:
Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Зола, г | Вода, г | Калорійність, кКал |
15,7 | 3 | – | 1,6 | 79,7 | 90 |
Камбала є однією з складових практично всіх оздоровчих дієт, і цей факт, безсумнівно, доводить, що риба має величезний запас корисних властивостей. У м’ясі камбали міститься багато корисного і повністю засвоюваного білка, щодня затребуваного нашим організмом.
У ній також багато жирних кислот Омега-3, солей фосфору. До складу входять: рибофлавін, тіамін, піридоксин, нікотинова і пантотенова кислоти. М’ясо камбали дуже багате на вітаміни групи В (особливо В12), також позитивно позначаються на здоров’ї вітаміни D, E і A, які також присутні в цій рибі.
Корисний вплив на організм камбали також доведено вмістом в ній амінокислот: треоніну, гліцину, аспарагінової і глутамінової кислот. Амінокислоти дуже необхідні людині, і вони здатні знижувати в крові рівень холестерину.
Винятково корисні для людини містяться в камбалі калій, натрій, залізо, кальцій, магній, цинк, фосфор та інші мінерали, мікро- і макроелементи, які:
- регулюють водно-сольовий обмін;
- допомагають перетворювати в енергію глюкозу;
- є хорошим будівельним матеріалом для зубів і кісток;
- беруть участь в утворенні гемоглобіну в крові;
- забезпечують функціонування ферментів;
- покращують м’язову і розумову діяльність.
М’ясо камбали також багате на йод, який підвищує працездатність і імунітет.
Камбала має ще одну цікаву властивість – підвищувати сексуальний потяг, все завдяки наявності в складі афродизіаків. Така властивість притаманна тільки деяким видам риб.
Вживання м’яса камбали в їжу сприяє відмінному зміцненню нігтів і волосся завдяки вітамінам, мінералам і поліненасиченим кислотам. Також прискорює процес загоєння ран.
Потрапляючи в організм у вигляді їжі, м’ясо камбали підвищує пружність шкіри і сприяє гарному омолодженню організму.
Для людей, які контролюють вагу і ведуть активний спосіб життя, камбала дуже корисна, особливо якщо приготувати її на відкритому повітрі на решітці. Адже збалансований склад риби допоможе підтримувати фігуру у формі.
Камбалу не варто вживати в їжу людям, що страждають на алергію на білок м’яса цієї риби. Також вона може в великих кількостях нашкодити людям, які мають проблеми з печінкою і нирками.
Пам’ятайте, що риба може увібрати шкідливі елементи з води, які можуть завдати шкоди здоров’ю, наприклад, ртуть або важкі метали. Тому ви повинні бути впевнені в високій якості риби, яку купуєте. Це повинно бути місце, де проводяться екологічні тести, які показують стан здоров’я риб. Особливо варто стежити за цим, якщо м’ясо будете давати дитині.
Камбала – користь і шкода для організму
Камбала – морська донна риба сімейства камбалових. Дуже популярна риба на столі у багатьох. Однак виникає безліч суперечок на тему, корисна чи шкідлива ця дивовижна риба. Так вона необхідна в раціоні, а може, навпаки, шкідлива, і її слід зовсім виключити з ужитку? Щоб відповісти на ці питання, потрібно докладніше вивчити її особливості та властивості.
Відмінні риси камбали
Камбала має зовнішні особливості: приплюснуте тіло і очі, розташовані на одній стороні, найчастіше правій. «Робоча» сторона її пофарбована в темно-коричневий колір (для маскування під забарвлення дна моря), інша ж сторона біла і шорстка. Шорсткість також невипадкова: пересуваючись по дну, «повзучи по-пластунськи», камбала придбала саме таку поверхню тіла.
Розміри і маса цієї риби можуть різнитися від малих до значних. Середня ж особина в довжину досягає приблизно 40 см.
Камбала – хижачка з вельми гострими зубами, харчується дрібними донними рибками і ракоподібними. Полює на дні, рідко з’являючись у верхні шари вод.
Налічується понад 40 різновидів камбали. Найпопулярніші з них – камбала зірчаста, солея, палтус, жовтобрюха камбала та ін.
Камбала – цінний промисловий вид. І цьому є маса причин. Які ж переваги цієї рибки?
Користь камбали
- М’ясо камбали низькокалорійне (всього 90 ккал на 100 г продукту). Тому ця риба – основа багатьох дієт і здорового харчування.
- Висока кількість мінеральних мікроелементів (фосфор, йод, кальцій, калій, натрій, залізо, селен, магній тощо) має позитивний вплив на зростання і зміцнення зубів, кісток, нігтів і волосся, а також на роботу щитовидної залози. Жирні кислоти в складі благотворно впливають на серцево-судинну систему і є профілактикою ракових захворювань.
- Низький вміст жиру робить камбалу частим блюдом для тих, хто стежить за фігурою і власним здоров’ям.
- Великий вміст білка (близько 20%) забезпечує амінокислотами, необхідними для здорового і збалансованого харчування. Крім того, білок, що міститься в м’ясі риби, легше засвоюється шлунково-кишковим трактом людини. Білок в м’ясі тварини містить багато сполучної тканини і перетравлюється довше і важче.
- Значна кількість вітамінів, таких як А, Е, В1, В3, В6, В12, С, може замінити повноцінний аптечний комплекс при регулярному споживанні риби.
- Камбала містить речовини, які зміцнюють імунну систему людини, а отже, її потрібно включати в раціон під час застуд та епідемій грипу.
- Аспарагінова і глутамінова кислоти в складі камбали включені в меню реабілітаційних дієт для людей після операцій.
Що лікує камбала?
Всі корисні властивості цієї цінної риби незаперечно доведені. При регулярному вживанні зміцнюється імунітет, поліпшується робота серця і судин, проходить хронічна втома, піднімається настрій. Лікарі настійно рекомендують включати в раціон камбалу при:
- Вагітності та в період грудного вигодовування (за умови відсутності алергії).
- Хворобах шлунково-кишкового тракту (приготовлену щадним способом: на пару, варіння, тушкування).
- Порушеннях роботи щитовидної залози (гіпотеріоз).
- Низькому гемоглобіні.
- Гінекологічних захворюваннях.
У східних країнах м’ясо камбали вважається сильним афродизіаком, здатним збільшити сексуальний потенціал чоловіків.
Камбала також знайшла своє застосування в косметичній промисловості, а саме у виробництві цінного колагену. Якість його дуже висока.
Будучи дієтичним продуктом, камбала включена в меню дитячих і шкільних установ. Високий вміст йоду, заліза і кальцію необхідний зростаючому організму. Однак слід зазначити, що дітям до року не слід вводити цю рибу, адже ще дуже висока можливість розвитку алергічних реакцій.
Людям похилого віку також рекомендується використовувати камбалу. Це послужить чудовою профілактикою ракових захворювань, а також знизить ризик розвитку інсультів.
Протипоказання і шкода камбали
Існує ряд протипоказань до вживання даної риби:
- Будь-яка риба є представником першої групи алергенів. Камбала не є винятком. Якщо у людини схильність до алергічних реакцій на рибу і морепродукти, не варто ризикувати, вводячи їх в раціон.
- При купівлі риби необхідно цікавитися середовищем її існування. Вирощена в забруднених водоймах риба здатна накопичувати в собі солі важких металів, шкода яких очевидна.
- Приготування камбали рекомендується вибирати щадні способи: тушкування, варіння, приготування на пару. При смаженні риби виділяються канцерогени, що викликають онкологічні захворювання.
- Солону рибу протипоказано вживати людям, які мають проблеми з нирками і схильність до набряків. Камбала, приготована в камерній, не бажана для людей з проблемами шлунково-кишкового тракту через велику кількість солі і приправ. Копчена камбала містить багато канцерогенів і шкідливих речовин.
- Великий вміст білка може негативно вплинути на людей з білковою непереносимістю.
- Камбала протипоказана людям з надмірною роботою щитовидної залози.
- Деякі вважають її неприємний різкий запах, що з’являється при готуванні, великою недоліком. Однак багато не знають, що зняття шкіри з риби перед приготуванням позбавить від запаху. Тому вважати це мінусом не варто.
Як потрібно готувати камбалу?
Існує безліч рецептів і способів її приготування, тому кожен зможе вибрати собі щось до душі. Цю рибу смажать, готують на пару, запікають в духовці різними способами.
Запекти камбалу в фользі – один з найкращих способів приготування. Фольга збереже сік і аромат смачної м’якоті. Добре перед запіканням замаринувати рибку з лимоном, прованськими травами і оливковою олією.
Можна також готувати в мультиварці на пару. Зняти шкіру і трохи посолити – все, що потрібно для цього. Це дієтичне блюдо оцінять і дорослі, і діти.
Смажена камбала – класичний рецепт української кухні. Перед смаженням потрібно обваляти шматочки в борошні і солі. Завдяки цьому вийде хрустка і ароматна кірочка.
Загасити камбалу в томатному або вершковому соусі може кожен. Тут вже можна підключати фантазію, доповнюючи рибку різними спеціями, травами, лимоном.
З камбалою чудово поєднується келих хорошого вина. На гарнір підійдуть рис, овочі на пару або на грилі, італійська паста або просто відварна картопля.
Камбала: смачно і корисно!
Останнім часом все більше популярним стає відмова людей від м’яса тварин. Доведено, що воно є важкою і важкоперетравлюваною їжею. Саме тому риба і рибна продукція все частіше з’являються на столах. Камбала – відмінний представник морської риби, який може і повинен бути присутнім в раціоні кожної людини.
Порівнюючи корисні і шкідливі властивості, очевидно, що позитивний вплив від вживання цієї риби переважає. М’ясо камбали – цінне джерело білка, корисних речовин і мікроелементів.
Камбала: користь і шкода, харчова цінність, склад, як готувати камбалу
- Камбала відноситься до морських хижих риб, її дуже легко відрізнити від інших морських побратимів по плоскому тілу і очам, розташованим на одній стороні. Людству відомо близько сорока різновидів даної риби.
- Харчова цінність 100 г:
- Калорії 90 кКал
- Білки 15.7 г
- Жири 3 г
- Вода 79.7 г
За наявністю корисних речовин камбалу можна сміливо прирівняти до хорошого вітамінно-мінерального комплексу. Її м’ясо багате:
- вітамінами групи В (В1, В2, В3, В6, В9, В12);
- вітамінами А, С, Е;
- макро- і мікроелементами – молібден, фтор, кобальт, нікель, мідь, хром, йод, марганець, цинк, залізо і багато інших.
Користь камбали
Камбала має унікальний склад вітамінів і мікроелементів, що робить її дуже корисною для всіх систем людського організму. Можна виділити кілька корисних властивостей камбали:
- При регулярному вживанні камбали знижується рівень холестерину і нормалізується робота серцево-судинної системи, поліпшується діяльність головного мозку.
- Виявляється позитивний вплив на шкіру, зуби і кістки.
- Збільшується вироблення статевих гормонів у чоловіків, що помітно збільшує потенцію.
Крім цього, включати в раціон камбалу рекомендується людям з синдромом хронічної втоми, для підвищення імунітету, поліпшення пам’яті, попередження захворювань, викликаних нестачею фосфору і йоду.
Широко відомі її протипухлинні та антиоксидантні властивості. М’ясо камбали містить велику кількість поліненасичених жирів, що робить його відмінним засобом профілактики гінекологічних захворювань. Також камбалу рекомендується вживати при:
Лікарі настійно рекомендують включати даний вид риби в меню для зміцнення організму в період вагітності, після хірургічних втручань, при важких фізичних або розумових навантаженнях, для профілактики онкологічних і серцево-судинних захворювань, особливо у людей похилого віку.
Людям, що дотримують дієти, камбала підходить якнайкраще, адже вуглеводів в її складі практично не спостерігається. У той же час насиченість білками дуже добре стимулює ріст м’язової маси, що особливо цінно для формування красивої фігури і в період реабілітації після травм і операцій.
Можлива шкода при вживанні камбали
Сама по собі камбала не володіє якимись шкідливими властивостями, але вони можуть проявитися при неправильному приготуванні продукту:
В процесі засолювання і в’ялення риба накопичує надмірну кількість солі, яка сприяє затримці виведення рідини з організму, що може призвести до набряків і підвищеним навантаженням на нирки. У людей похилого віку можуть виникати проблеми з суглобами.
- Під час копчення в продукті накопичуються канцерогенні речовини, які важко назвати корисними.
- Якщо рибку посмажити на олії, особливо в великому обсязі, вона стане дуже жирною, що не є добре для печінки і кишечника. Вживаємо в їжу камбали не рекомендується людям з алергією на морепродукти, підвищеною функцією щитовидної залози, непереносимістю білка, деякими хворобами нирок і печінки.
Особливості приготування і зберігання камбали
Існує безліч рецептів приготування камбали – її можна протушкувати, посмажити на сковорідці з маслом, запекти в духовці, замаринувати, приготувати на грилі. А ось суп з камбали варити категорично не рекомендується, тому що проявиться сильний запах йоду.
Правда, вірогідність появи запаху зменшується, якщо перед приготуванням з тушки попередньо зняти шкіру, але в будь-якому випадку вишуканим смаком таке блюдо володіти не буде. Слід особливо відзначити, що заглушити неприємний аромат за допомогою приправ практично неможливо.
У процесі приготування рибу не варто нагрівати сильніше, ніж на 72 градуси, і тоді всі корисні речовини зберігаються в повному обсязі, а м’ясо залишиться щільним. Щоб при смаженні рибка вийшла найбільш ніжною, цей процес слід починати з темної сторони тушки.
Найсмачніші страви вийдуть зі свіжої камбали. Якщо потрібно зберегти рибу свіжою протягом декількох днів, то її можна тримати в холодильнику на тарілці, пересипавши колотим льодом. Для більш тривалого зберігання камбалу рекомендується заморозити в морозильнику, а в такому вигляді вона повинна зберігатися не більше трьох місяців.
Страви з камбали в готовому вигляді слід вжити протягом двох днів, а готову страву перед завантаженням в холодильник бажано укутати фольгою, тоді запах риби не пошириться на інші продукти.
Камбала відрізняється від інших сортів риб різким запахом моря, йоду. Позбутися від цього неприємного запаху можна шляхом використання при приготуванні камбали вина або лимонного соку.
Ця риба прекрасно поєднується з певними продуктами – овочами, іншими морепродуктами, рисом, картоплею, макаронами, грибами, яєчним кляром, різними сирами.
Ідеальною зеленню в даному випадку вважається базилік, але не буде зайвим застосувати звичайну цибулю і часник, вони надають страві цікавий відтінок.
Смажити камбалу можна як на вершковому, так і на рослинних маслах, але варто віддати перевагу оливковій.
Окремо варто згадати той інгредієнт у страві з камбали, який підкреслить смак риби – соуси томатні, лимонні, винні, які відмінно розправляються з морськими запахами. Можливе застосування гострого соусу, приготованого на базі хрону.
Як вибрати камбалу
Для того, щоб мінімізувати ризик отруєння від вживання в їжу камбали при придбанні риби, слід переконатися, що вона виловлена в благополучних за екологічними показниками областях. У магазинах, які дорожать своєю репутацією, повинні бути в наявності відповідні сертифікати, з якими буде не зайве ознайомитися.
Найсмачніша камбала знаходиться у ваговій категорії від трьохсот грам до півкілограма. Якщо рибина продається цілком, то визначити ступінь свіжості не представляє ніякої проблеми.
Основним індикатором свіжості є зябра – у хорошої рибки вони мають червоний або рожевий колір, сірі ж або бляклі зябра дають привід сумніватися в придатності продукту. Якісна туша не має слизу і плівок, а при натисканні пальцем на бочок ямка на поверхні зникає досить швидко.
У камбали, яка не піддавалася заморожуванню, очі ясні і чисті, шкіра – блискуча і без білих плям.
Камбала є дуже смачною і корисною морською рибою, при регулярному вживанні якої організм отримує багато вітамінів та інших корисних речовин. Це дуже важливо для зміцнення здоров’я і гарного самопочуття.
Камбала: користь і шкода
У морях, прилеглих до Японії, мешкає хижа риба – камбала. Користь і шкода, що вона має на організм, вивчені дуже давно.
Риба має особливу будову тіла і очей, які допомагають їй жити на самому дні океану.
В її складі містяться корисні вітаміни і мінерали, а камбалу використовують кулінари багатьох держав для приготування своїх шедеврів, в тому числі й для лікувальних цілей.
Опис камбали
[Adsp-pro-2]
Як правило, камбалу можна зустріти в водах Тихого і Атлантичного океану. Вона володіє деякими характерними властивостями:
- Очі риби розташовуються у верхній горизонтальній частині;
- В будові організму камбали абсолютно відсутня симетрія;
- Очі знаходяться в правій частині голови;
- Забарвлення верхньої і нижньої частини камбали докорінно відрізняється одна від одної;
- Нижня частина риби, якою вона розгорнута на дно, має світліше забарвлення, а решта різні кольори;
- Камбала по всьому діаметру свого тіла має великий круговий плавник;
- Хвіст риби досить короткий і має до свого закінчення деяке роздвоєння.
Важливо! Очі риби здатні рухатися в різні боки і ніяк не залежать один від одного.
Камбала здатна жити як в прісній річковій воді, так і в солоних водоймах. З цієї причини її можна розділити на річкову і морську рибу. Мешканці солоної води можуть пропливати велику відстань і в прісній воді. Розмноження риби здатне проходити виключно в морських просторах. Якщо підрахувати число підвидів такої риби, то воно буде дорівнювати 30.
Головні різновиди риби:
- Морська – дуже великі особини, вага яких становить приблизно 7 кілограм, її можна побачити в північноєвропейських водах;
- Річкова – зазвичай мешкає в європейських морях, іноді її можна побачити в гирлах річок, веде полювання на піщаному дні, окрас камбали: зеленувато-коричневий;
- Камбала з білим черевом – водиться в водах Тихого і Атлантичного океану, володіє вигнутим тілом, і має виступ у центральній частині верхньої площини;
- У формі зірки – мешкає в чукотських і японських водах, досить рідкісний екземпляр риби, відмінною рисою від інших типів цього виду риби є розташування очей в лівій частині, є хижаком, але здатна харчуватися і відходами;
- Жовтоперий – найчисленніша різновид риби камбала, вага такої особини не перевищує 0,5 кілограма, в морях і океанах водяться зграями;
- Полярна риба – водиться виключно в холодних морях, іноді запливає в гирла річок, має досить невелику луску і не роздвоєний хвіст, швидко переміщається з одного місця на інше в пошуках їжі.
Де живе риба камбала, знають далеко не всі. Найбільш часто таку особину можна зустріти в водах Атлантичного та Тихого океанів, а також на дні Японського моря. Найчастіше особина зустрічається в місцях на глибині 1000 метрів, прилягаючи до дна водойми. Жити на таких глибинних місцях їй дозволяє особливе будову тіла: сплющене черевце і очі, розташовані строго по боках.
Рибі властиве проживання як в солоній, так і в прісній воді. Морські екземпляри воліють проживати в зграї, тоді як річкові риби мешкають поодинці. Відповідаючи на питання, скільки очей у камбали, можна дати однозначну відповідь – два.
При виборі риби для приготування страви слід віддати перевагу свіжим особинам. Про те, наскільки камбала є свіжою, можна судити за такими властивостями:
- очі камбали яскраві і не затуманені;
- тіло пружне;
- зябра мають рожевий відтінок;
- від камбали, що мешкає в морях, відчувається запах солі, а від річкової особини — запах ставків.
Важливо! По-справжньому свіжу рибу можуть набувати тільки жителі морських узбереж. У містах камбала продається в замороженому вигляді. Єдиним її позитивним моментом є те, що вона рідко ріжеться на частини перед заморозкою.
При виборі замороженого продукту рекомендується віддавати перевагу особинам з блискучою лускою, яка не має на своєму тілі крижаних кристалів і плям. Не слід купувати камбалу, яка зберігалася в морозильній камері більше 3 місяців.
Багато відомих кулінарів рекомендують готувати рибу відразу ж після її придбання. Щільність камбали дуже висока, тому зберігати її слід в холодильнику, а не в морозильному відділі. Можна покласти продукт на тарілку і засипати шматочками льоду.
Смакові характеристики і властивості м’яса камбали
Риба камбала має світле і приємне на смак м’ясо, що містить значну кількість протеїну, вона є дієтичною їжею. Чудово підходить людям з надмірною вагою, які мріють швидко схуднути. Риба камбала має такі корисні властивості, які дозволяють наситити організм людини необхідними речовинами, і при цьому ніяк не вплинути на його вагу.
Позитивні властивості риби:
- наявність жирів, що призводять до омолодження людського організму. Дуже добре справляється з профілактикою онкологічних захворювань;
- продукт містить певну кількість мікроелементів: йод, залізо, фосфор;
- ліквідує шкідливий холестерин;
- підживлює щитовидну залозу завдяки селену;
- в продукті не містяться вуглеводи.
Важливо! Найкориснішими особинами вважаються риби середнього розміру від 300-500 грам.
Калорійність, харчова цінність камбали
Камбала відноситься до низькокалорійних продуктів, 100 грам риби містить не більше 117 кілокалорій. Смажена риба на соняшниковій олії має калорійність близько 200 кілокалорій.
У 100 грамах продукту міститься:
- жири – 1,5 грама;
- білки – 24,2 грама;
- вуглеводи – 0 грам.
У складі риби знаходяться:
- мінеральні компоненти (фосфор, магній, залізо);
- вітаміни (В12, В6);
- жири;
- відсутність цукру.
Камбала: користь і шкода для організму
Багато медичних фахівців застосовують рибу як лікувальний продукт, який надає позитивний вплив на організм. Камбала є цінним продуктом, що використовується при наступних захворюваннях:
- гіпотиреоз;
- захворювання серцево-судинної системи;
- хронічний гастрит;
- холецистит;
- аутоімунні захворювання;
- хронічна втома;
- анемія.
Позитивні сторони продукту:
Камбала відноситься до таких продуктів, які можна вживати кожен день, а не лише при виникненні проблем зі здоров’ям. Вона здатна зробити сприятливий вплив наступного характеру:
- допомагає набрати необхідну вагу під час вагітності;
- швидко відновлює організм після затяжної хвороби;
- забезпечує профілактичну дію проти розвитку важких захворювань;
- покращує розумову діяльність школярів і студентів;
- нормалізує роботу органів статевої системи;
- відновлює правильну структуру нігтьових пластин і волосся;
- надає шкірі свіжий вигляд.
Негативні сторони продукту:
Камбала, як і інші представники риб, може негативно впливати на організм. Приготування їжі за неправильним рецептом може зашкодити людському здоров’ю. Це може призвести до таких негативних наслідків:
- утримання рідини в організмі, що призводить до набряклості;
- збільшення навантаження на нирки;
- скупчення солей в суглобах;
- концентрація канцерогенів.
В сушеному вигляді продукт зберігає значну кількість корисних властивостей, проте таку рибу не рекомендується вживати в їжу людям з проблемами шлунка.
Камбала для чоловіків
Чим корисна риба для чоловіків? Даний тип риби здатний покращити м’язову активність і розумову діяльність людини.
Це дуже актуально для чоловіків, які займаються як фізичними навантаженнями, так і розумовою працею.
Не так давно вчені з’ясували, що цей представник рибного сімейства містить природні афродізіаки, які підсилюють статевий потяг у чоловіків і нормалізують роботу статевої системи.
Камбала під час вагітності
Багато лікарів рекомендують вживати в їжу камбалу вагітним жінкам. Це пов’язано з низькою калорійністю їжі та її корисним складом. Вживання такої риби може позитивно вплинути на організм як матері, так і її дитини. Корисні компоненти продукту відіграють важливу роль у формуванні малюка.
Продукт підвищує імунітет жіночого організму і має хорошу протизапальну дію. Значну кількість йоду та мікроелементів можна знайти лише в такому типі риби. Подібні корисні властивості, які позитивно впливають на зір і нервову систему, неможливо знайти в жодному іншому продукті харчування. Камбала не може завдати шкоди організму вагітної жінки.
Камбала при панкреатиті
Панкреатит — це захворювання, яке вимагає від пацієнта постійного дотримання лікарських дієт. В такому випадку важко підібрати дієтичні та ситні продукти харчування. Їх перелік доволі невеликий. Одним із корисних і легко засвоюваних продуктів є риба камбала.
Ця риба ідеально підходить людям, які страждають на панкреатит. Вживати її слід не менше 2 разів на тиждень.
Корисні мікроелементи риби здатні розчиняти жири, покращувати обмінні процеси, знижувати рівень холестерину в крові. Оскільки камбала вважається дієтичною їжею, то людям, які страждають на панкреатит, вона буде показана в першу чергу.
Низька калорійність їжі при високому вмісті корисних елементів є досить рідкісним явищем.
Протипоказання
Камбала вважається одним із найбільш гіпоалергенних продуктів. Її можна вживати майже кожному.
Рибу можуть вживати в їжу навіть ті, хто страждає на захворювання системи травлення. Варто зазначити, що деякі люди мають індивідуальну непереносимість цього виду риби.
Цей факт є головною причиною відмови деяких людей від використання подібного продукту харчування.
При споживанні риби під час дієти слід віддавати перевагу лише запеченим, вареним чи тушкованим варіантам. Солоне та копчене м’ясо риби не слід вживати людям із серцево-судинними захворюваннями та гіпертонією.
Ікра камбали не повинна вживатися в їжу людьми, які страждають на проблеми з шлунково-кишковим трактом. Необхідно обережно ставитися до цього продукту людям, що мають захворювання нирок і печінки.
Як приготувати камбалу, щоб вона не розпадалась
Перед приготуванням страв з камбали рекомендується ознайомитися з основними її секретами. Вони допоможуть приготувати дуже смачну страву з цілим списком корисних якостей. Кулінари рекомендують починати готувати рибу з темної сторони, а потім обсмажувати її світлу частину.
Основні секрети приготування риби:
- при запіканні необхідно використовувати фольгу, в такому разі риба зберігатиме більше корисних властивостей. При цьому м’ясо буде дуже соковитим і смачним;
- під час запікання камбали слід збризкувати її маслом оливи та вином. Також рибу рекомендується натирати різноманітними травами, перцем і сіллю;
- особливого аромату рибі надасть часник та розмарин;
- рибку можна доповнити гарніром.
висновок
Камбала – це дуже корисний і смачний продукт харчування. Вона має не так багато протипоказань на тлі безлічі своїх яскравих корисних властивостей. Існує безліч показань до застосування подібного виду їжі. Риба може позбавити людину від ряду захворювань хронічного типу.
З камбали можна готувати не тільки звичайні страви, а й справжні кулінарні шедеври. Величезне різноманіття рецептів дозволить кожній людині підібрати підходяще для себе блюдо. Камбала, користь і шкода, якої описані в даній статті, здатна стати улюбленим блюдом в раціоні кожної людини.
Камбала – вся правда про користь і шкоду цієї морської риби
Сьогодні будемо говорити про користь і шкоду камбали для нашого здоров’я. Камбала має досить незвичайний вид і славиться своїм ніжним смаком.
Давайте разом розглянемо, які корисні речовини вона містить і які можуть бути протипоказання для її використання в приготуванні страв.
Як виглядає і де мешкає
Камбалу важко сплутати з іншими рибами. Ви відразу ж знайдете її на прилавку магазину: у неї плоске тіло характерної овальної форми, а очі розташовані на одній стороні тіла. Бока мають різний окрас – один світлий, а інший темний з оливковим відтінком.
Середній розмір риби становить 50 см – особина зазвичай досягає його за п’ять років життя. До речі, камбалу можна назвати одним з морських довгожителів, адже живе вона в середньому 30 років.
Кісток в ній небагато, вони йдуть в основному навколо голови і від хребта і дуже легко відокремлюються. В області плавників є зовсім маленькі кісточки. Так що камбала напевно сподобається тим, хто не любить кістляву рибу.
Камбала – переважно морська жителька і найбільше поширена в Атлантичному океані, Білому, Охотському і Балтійському морях. Однак існує і її річкова різновид – глоса.
Сімейство камбалообразних налічує до півтисячі видів. Найвідоміші з них:
- желтоперий або желтобрюхий;
- східноєвропейський;
- королівська;
- палтусовидний;
- зірчастий;
- лінда;
- мурманська камбала-йорж.
Цікавий факт: багато хто не знає, чим відрізняється палтус від камбали. Відповідь проста: вони належать до одного сімейства, але палтус більший і його м’ясо має велику жирність.
Хімічний склад і калорійність
Камбала відома не тільки своїм незвичайним виглядом. Вона цінується за склад, багатий цілющими речовинами і мікроелементами, такими як:
- вітамін А, Д, Е, С;
- вітаміни групи В;
- йод;
- натрій;
- фосфор;
- магній;
- мідь.
У 100 грамах риби міститься найбільше води (80 г), білків (15 г). Жирів дуже мало – всього 3 грами, а вуглеводи і зовсім відсутні.
Камбала володіє низькою калорійністю і за рахунок цього виграє в порівнянні з м’ясом і птицею.
У сирому вигляді калорійність на 100 грамів риби становить близько 80 ккал, у вареній цей показник збільшується до 100 ккал, у смаженій – до 120 ккал.
Найбільше калорій в продукті гарячого копчення. Його енергетична цінність досягає 200 ккал.
Корисні властивості
Основна користь камбали для організму людини полягає у високому вмісті амінокислот:
- аспарагінової;
- глутамінової;
- треоніну;
- серина;
- гліцину.
Ці речовини сприяють більш активному виробленню колагену, виконують функції антиоксидантів, уповільнюють процеси старіння, а також допомагають краще переносити стреси і збільшують мозкову активність.
У рибі містяться і жирні омега-кислоти, що знижують кількість шкідливого холестерину в крові. Вони покращують роботу серцевого м’яза і кровоносних судин, значно зменшують ризик виникнення тромбозу.
Інші корисні властивості камбали сприяють:
- поліпшенню зору;
- нормалізації роботи нервової системи;
- зменшенню ризику розвитку депресії;
- підвищенню імунітету.
Користь для вагітних і годуючих жінок
Вагітність – не привід відмовити собі в задоволенні поласувати камбалою. Тим більше що ця риба багата фосфором, натрієм і вітамінами, які допомагають здоровому розвитку плода і заповнюють дефіцит корисних речовин в організмі майбутньої мами.
Легкозасвоюваний білок допоможе жінці підтримувати сили в період виношування дитини та сприятиме її швидкому відновленню після пологів.
Користь для дітей
Давати цю рибу дитині можна, починаючи з 8-9 місяця. Білок і амінокислоти, які в ній містяться в достатку, допоможуть у формуванні м’язових тканин і внутрішніх органів.
У камбалі міститься багато йоду, що забезпечує хорошу роботу щитовидної залози і налагоджує обмін речовин у дитини. Велика кількість кальцію, магнію і фосфору допоможуть малюкові мати здорові зуби і кісткову тканину.
Я раджу починати прикорм з відвареної риби, подрібненої до стану пюре. Уважно стежте за реакцією організму малюка, і при виникненні алергії або проблем з травленням на деякий час відмовтеся від цього продукту. Також намагайтеся акуратно чистити рибу, щоб в пюре не потрапили кісточки.
Користь для літніх людей
Камбала дуже рекомендується зрілим людям після 50 років. Адже вітамін Е, який в ній міститься, дозволяє уповільнити старіння організму, знизити ризик виникнення проблем з пам’яттю і покращує мозкову активність.
Сприятлива комбінація корисних речовин допомагає при лікуванні суглобів і зміцнює кісткову тканину, а також налагоджує роботу серця.
Цікавий факт: не варто забувати і про ікру камбали. В її складі навіть більше корисних речовин, ніж в самій рибі, і багато заліза. При бажанні ікру можна засолити або посмажити, хоча в такому вигляді вона буде протипоказана тим, хто страждає панкреатитом або захворюваннями печінки і нирок.
Користь при схудненні
Камбала, як і більшість інших видів риб, прекрасно підходить для дієтичного харчування. Вона має ніжний смак, низьку калорійність і урізноманітнює навіть найсуворіше меню, коли на рахунку кожна калорія.
Високий вміст білка відмінно притуплює відчуття голоду, а вітаміни і мікроелементи насичують організм і надають сил після регулярних фізичних навантажень.
Користь при панкреатиті
Камбала може виручити і тих, хто страждає запаленням підшлункової залози. При цьому захворюванні потрібно особливо сувора дієта, і риба допоможе зробити її більш цікавою, не завдаючи ніякої шкоди організму.
Я раджу готувати камбалу на пару цілком або ж у вигляді котлет. Це максимально збереже корисні речовини. Пам’ятайте, що спеції в цьому випадку потрібно додавати дуже обережно, а краще і зовсім обмежити невелику кількість солі.
Важливо! При панкреатиті не можна їсти юшку, а також копчену і смажену рибу.
Застосування в кулінарії
У рецептах багатьох країн можна знайти цікаві страви з камбали.
Її варять, готують на пару, запікають в духовці або смажать на сковорідці. Рибу можна згасити з овочами або грибами або ж зробити рулетики з філе.
Камбала прекрасно поєднується практично з будь-яким гарніром. Вибирайте, що більше підійде вам: рис, картопля або овочі.
Делікатний смак риби відмінно доповнюють маслини, перець, лавровий лист і лимон.
Багато хто не наважується на рецепти з камбалою через те, що процес її обробки має свої особливості і може здатися складним. Повірте мені, це не так – прочитайте наш матеріал про те, як чистити камбалу, і ви самі побачите, що це дуже просто.
Я вважаю за краще запікати її в духовці – виходить швидко і дуже смачно.
Просто покладіть рибу на попередньо підготовлену фольгу, збризніть невеликою кількістю оливкової олії, присмачити сіллю і перцем. Також додайте картоплю, нарізану невеликими шматочками, і помідори-чері.
Загорніть і поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин. Таким чином ви приготуєте відразу повноцінне блюдо з гарніром.
Якщо ви стежите за своєю фігурою або намагаєтеся скинути зайві кілограми, корисніше готувати рибу на пару. Так, її смак буде більш делікатним, але в ній збережеться більше вітамінів, а калорій не додасться. Як гарнір в цьому випадку ідеально підійде салат з огірків і помідорів.
На нашому сайті ви знайдете і інші смачні рецепти з камбали.
Шкода і протипоказання
- У камбали не так багато протипоказань, однак її не слід їсти тим, у кого алергія на морепродукти або гіперфункція щитовидної залози.
- Також варто утриматися від вживання копченої та в’яленої риби, якщо ви страждаєте на захворювання печінки і нирок.
- Зловживання смаженою або копченою рибою може негативно позначитися на суглобах і викликати набряки.
Є риба в сирому вигляді, яку потрібно дуже обережно споживати.
Якщо вона не зберігалася відповідно до всіх санітарних норм, то може містити в собі яйця небезпечних для людини паразитів – гельмінтів.
Більше про властивості риби ви можете дізнатися з відео.
Як правильно вибрати і зберігати
Камбала мешкає на дні водойм, тому з часом може накопичувати в собі шкідливі речовини з води і дрібних риб, якими вона харчується. Тому так важливо вибирати продавців, які строго стежать за якістю пропонованої продукції та умовами її зберігання.
Найкраще купувати рибу середнього розміру – близько 30 см. У неї буде найсмачніше та ніжне м’ясо.
Крім цього, звертайте увагу на наступні деталі:
- запах повинен бути характерним, але приємним;
- колір не тьмяний, а зябра рожеві;
- очі прозорі, незамутнені.
Найкраще купувати свіжу рибу безпосередньо перед приготуванням, адже вона може зберігатися в холодильнику не більше 2-х діб. Якщо ви хочете зберегти рибу довше, заморозьте її.
Цікавий факт: найбільша камбала була виловлена в 70-х роках минулого століття та зберігається в Кореї: її вага становить 130 кілограмів, а довжина – понад два метри.
Висновок
Камбала заслуговує того, щоб частіше опинятися на вашому столі, адже в ній стільки корисних речовин, і для приготування з неї смачних страв потрібно зовсім небагато часу.