Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Багато з нас, розуміючи, що екологічна складова нашого побуту людині, як окремому індивідууму, не підвладна, намагаються заповнити недоліки навколишнього середовища якісними продуктами.

Якщо раніше в магазинах купували те, що було на прилавках, потім те, що подешевше, то тепер вибір роблять на користь того, що корисніше. Існує думка, що кунжутне масло є саме тією їжею, про яку говорять, що вона і корисна, і безпечна.

Отже, читаємо статтю: «Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання»

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

кунжутне
масло

Масло з насіння кунжуту для жителів нашої країни – новинка, яка на прилавках магазинів стала з’являтися не так давно.

На наших теренах культура Sesamum, відома нам під ім’ям кунжут, вирощується лише в певних регіонах, де теплий клімат відповідає умовам зростання цієї рослини.

Але населення країн Африки і Азії більше 7 тисяч років, за словами істориків, використовує насіння і листя кунжуту для своїх національних страв і виготовлення масла.

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Натуральне масло з очищених від лушпиння і необсмажених насіння кунжуту має світло-золотистий колір і слабкий аромат кунжутних плодів.

З обсмажених кунжутних насіння отримують темне масло кольору гречаного меду, солодкуватого на смак, з яскраво вираженим горіховим запахом. Продукт отримують методом холодного віджиму з обох видів сировини.

У продаж надходить кунжутне масло нерафіноване, що пройшло фільтрацію від механічних суспензій, і рафіноване, очищене від домішок і деяких хімічних компонентів.

Хімічний склад

Склад масел залежить від вмісту речовин у вихідній сировині і способі отримання продукту. У технологічний ланцюжок виготовлення кунжутного масла входить етап очищення насіння від зовнішньої сухої плодової оболонки, тому хімічні елементи, що знаходяться в ній, у віджате масло не потрапляють. Очищення проводять ретельно, для збільшення виходу олії з плодових тіл кунжуту.

Необхідні організму елементи, що знаходяться у великих кількостях у сухих оболонках кунжуту, в масло не потрапляють. До таких нутрієнтів (біологічно значимих елементів) належать кальцій, калій, фосфор, мідь, марганець тощо. В олії залишаються вітаміни і жирні кислоти, зазвичай звані одним терміном – «жири».

Калорійність
і харчова цінність

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

До складу кунжутного масла входять вітаміни В4, Е, К, кислоти омега-3, 6, 9, насичені кислоти, але мінеральні компоненти відсутні. Зміст кислот групи омега-3 в маслі з кунжуту незначне – всього 0,3 г на 100 г продукту, що відповідає 30% добової потреби дорослої людини; на 70% забезпечується потреба в насичених жирних кислотах – їх міститься 14,2 г; 100% норми складають кислоти омега-9 (40,2 г); набагато більше, ніж потрібно для організму, в складі масла омега-6 кислоти – 40,3 г, при нормі від 5,1 г до 18,3 г. В 100 г масла з насіння кунжуту міститься 99,9% жиру, калорійність цієї кількості масла становить 899 Ккал.

Щоденна
норма

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Дорослій людині необхідно з’їсти протягом дня 6 столових ложок кунжутного масла (в кожній ложці міститься приблизно 17 г масла), щоб на 53,4% забезпечити свої одноденні енергетичні потреби. Але відгуки лікарів свідчать, що такими порціями вживати масло не можна, щоб не допустити загострення хронічних хвороб і не набрати зайву вагу. Адже одна лише олія людина не зможе їсти, до неї додадуться овочі, злаки, м’ясні і рибні продукти. Загальна калорійність з’їденої їжі набагато перевищить денну норму енергетичних витрат, що обов’язково призведе до ожиріння. Нормально вживати за день, спільно з іншими продуктами, 1-2 ч. ложки кунжутного масла.

Як вибрати
якісне

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Склад будь-якого масла і його
якість залежить від того, коли і за яких погодних умовах зібрані насіння,
які потім стануть сировиною для виробництва олії, в яких умовах і за якою
технологією зроблений кінцевий продукт. При проведенні лабораторних експертиз
фахівці встановлюють кислотний склад масла і порівнюють його з
вимогами технічних документів. Якщо виявляються сильні відхилення, то
масло визнається або неякісним, або сфальсифікованим, тобто,
виробник з метою поліпшення споживчих властивостей змінив склад масла і
забув повідомити про це на етикетці.

Покупець масла не може
візуально проаналізувати склад продукту. Тому залишається орієнтуватися на
свої органи чуття. Перевіряється цілісність ємності, в яку розлито масло.

Для нерафінованих олій холодного віджиму зазвичай використовується темна
скляна тара або додаткові паперові упаковки, що оберігають продукт від
світла. Кунжутні рафіновані олії зазвичай розливають у прозорі скляні
та пластикові пляшки.

У кунжутні масла масажного призначення виробник
додає речовини, непридатні в їжу. Тому наступним етапом вибору масла
буде перевірка написів на етикетці упаковки.

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Необхідно звернути увагу на призначення масла і термін його придатності, дату виготовлення і дату розливу, дізнатися хто виробник і постачальник масла (для імпортної продукції). Потім перевірити прозорість олії з насіння кунжуту і наявність осаду на дні пляшки. Для рафінованої олії осад неприпустимий. У якісному маслі холодного віджиму нерафінованому на дні можна побачити до 2 мм осаду.

Якщо на пляшці вказано, що для віджиму використовувався білий кунжут, масло буде світле з жовтуватим відтінком. Темний колір вмісту пляшки вказує на те, що для виробництва використовувався смажений кунжут. Виробник зобов’язаний вказати оптимальні умови зберігання масла.

Ціна

У каталозі товарів київського магазину «Мед і конфітюр» ТЦ «Гіпермаркет Стрічка», в розділі про здорове харчування представлені кунжутні масла різних обсягів і цін:

  1. Масло кунжуту ROS нерафіноване 250 мл пляшка PET – 345 грн.
  2. Масло кунжуту Organiclie 250 мл скло – 598 грн.
  3. На сайті корейської продукції представлено:
  4. Олія кунжутна GUBI 450 мл темне нерафіноване – 394 грн.
  5. Маслосуміш (30% кунжутного масла, 70% рослинної олії) вага 780 г – 226 грн.

Як зберігати

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Зберіганню кунжутного масла необхідно приділяти стільки ж уваги, як і іншим оліям. Незважаючи на те, що натуральне кунжутне масло, рафіноване, мало окислюється, але відгуки лікарів говорять, що зберігаючи його на сонці при високих температурах, масло може завдати шкоди організму людини. Тому, виконуючи рекомендації виробників кунжутного масла за умовами зберігання, необхідно виділити місце без доступу сонячного світла і з температурою навколишнього повітря не більше +25 °C.

Після розтину пляшки з маслом її зберігають в холодильнику при низьких позитивних температурах.

Як приймати

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Кунжутне масло: корисні властивості і протипоказання. Лікувальні дози масла з кунжуту повинні бути узгоджені з лікарем. Народні цілителі для профілактики захворювань рекомендують періодичні 2-3 тижневі прийоми з інтервалом в один-два місяці по 1-2 столові ложки в день. Дітям до 14 років, в зв’язку з великою кількістю в складі кунжутного масла омега-6 кислот, прийом масла не рекомендований. Підлітки можуть вживати кунжутне масло періодично, не більше 1 ч.л в день.

статті про корисні властивості олії:

Корисні властивості кунжутного масла

Кунжутне масло: корисні властивості і протипоказання.

Вітамінний комплекс кунжутного масла складається з холіну (В4 – 0,2 мг при денній нормі 500мг), альфа токоферолу (Е – 8,1 мг, норма 15 мг), філлохінону (К – 13,6 мкг, норма 120 мкг) дозволяє назвати масло досить корисним для організму людини продуктом.

Вітамін Е, який має антиоксидантну здатність, позитивно впливає на роботу внутрішніх органів, холін є найважливішим будівельним матеріалом для мозку, філлохінон підтримує молодість і бадьорість людини.

Для жінок

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Новітні дослідницькі роботи вчених доводять, що збалансований кислотний склад кунжутного масла, здатність в поєднанні з деякими продуктами утворювати велику кількість оксалатів, вимагає обережного використання масла в їжу. Але застосування кунжутного масла в косметичних цілях вітається і дуже популярно у жінок різного віку. Оригінальний смак страв, у які додано в розумних дозах масло кунжутного холодного віджиму, змушує жінок активно використовувати його у святкових меню, але при цьому зменшувати його щоденне вживання. При вагітності і після пологів масло використовують як засіб для усунення розтяжок на шкірі живота і ніг.

Для чоловіків

Необхідність підтримувати в привабливій формі, в сильному і здоровому стані м’язовий корсет тіла, змушує чоловіків використовувати масажне кунжутне масло.

За відгуками лікарів, які використовують у своїй практиці принципи Аюрведи, масло має сильну проникаючу здатність, виводить з організму токсини, виліковує застарілі гематоми, усуває пролежні, прискорює обмінні процеси в м’язових тканинах.

При цьому полегшуються суглобові і м’язові болі, знімаються блоки і затиски. Легкий масаж з кунжутним маслом дозволяє знизити нервове збудження.

Для дитячого організму

Кунжутне масло: корисні властивості і протипоказання. Корисність для розвитку дитячого організму олії з насіння кунжуту науково не підтверджена.

Щоб нервова система дитини розвивалася гармонійно, в дитячому харчуванні повинні бути присутніми кислоти омега-3 і омега-6 в співвідношенні 1:4.

Оскільки в складі 100 г кунжутного масла всього 0,3 г омега-3 і 40,3 г омега-6, користі дітям від його вживання не буде. Хоча не буде і особливої шкоди.

З усіх питань використання кунжутного масла в дитячому харчуванні необхідно проконсультуватися з лікарем.

Користь і шкода кунжутного масла

Кунжутне масло: корисні властивості та протипоказання, застосування, відгуки

Корисні якості вітамінного складу кунжутного масла доповнюються присутністю в маслі олеїнової (омега-9) мононенасиченої кислоти в нормальному для людини кількості. Але пересичення масла омега-6 кислотами і можливе виникнення оксалатів не дозволяє використовувати масло людям із захворюваннями нирок.

Необхідно обережно заправляти кунжутним маслом зелені овочеві салати, страви зі свіжою буряком і цитрусовими, в яких міститься щавлева кислота – джерело оксалатів.

Користь кунжутного масла для організму

Масажне кунжутне масло зігріває застуджений організм людини при втиранні його в груди, в ступні ніг, в долоні. Використовують підігріте до теплого стану масло, після відхаркування можна зробити невеликий масаж і укласти людину під тепле ковдру спати.

Під голову для полегшення відходження мокроти підкладіть додаткову подушку.

При анемії народні цілителі рекомендують приймати кунжутне масло тричі на день, для лікування очей та відновлення пошкоджених тканин рогівки масло з насіння кунжуту використовують в якості очних крапель.

Усі лікувальні процедури проводяться після узгодження з медиками.

Протипоказання

Не рекомендовано вживання кунжутного масла алергікам з індивідуальною непереносимістю кунжутного масла. Відгуки лікарів говорять про те, що людям, схильним до утворення каменів у нирках при високих фізичних навантаженнях і нестачі пиття, не можна використовувати масло з насіння кунжуту.

Користь кунжутного масла в косметології

Головна здатність кунжутного масла, задіяна в косметології, – це захист шкіри від ультрафіолетового випромінювання. Маслом можна убезпечити себе під час прийняття сонячних ванн, просто завдавши його на шкіру.

У косметичних засобах складові компоненти масла і вітаміни, і жири працюють на повну силу – очищають, зволожують, живлять і пом’якшують шкіру, сприяють зменшенню глибини зморшок, в суміші з іншими інгредієнтами покращують стан і сухої, і жирної шкіри.

Для поліпшення живлення сухої шкіри змішують какао-порошок з кунжутним маслом холодного віджиму в рівних пропорціях. Маску наносять на очищене обличчя 4 рази на тиждень на 15-20 хв.

Для жирної шкіри готують очищуючий гель з 2-х ст. ложок куркуми і масла кунжуту. Складові частини змішують в однорідну кашку і наносять на обличчя, шию, область декольте, одночасно масажуючи шкіру. Через 10 хв.

Склад змивають теплою водою, а потім обполіскують прохолодною.

Кунжутне масло: як приймати при схудненні

Масло з кунжуту, при бажанні зменшити свою вагу, використовують в низьковуглеводних дієтах. Рекомендується ранкове вживання кунжутного масла перед прийомом їжі за півгодини. У перші дні дієти повільно випивають 1 ч.л масла і запивають теплою підкисленою лимоном водою, через 5 днів доводять вживання олії до 2-х чайних ложок. У денний раціон повинні входити відварні і сирі овочі, кисломолочні продукти, риба і морепродукти.

Без активної рухової навантаження, що сприяє швидкому засвоєнню продуктів і виведенню їх з організму, не обходиться жодна дієта.

Відгуки

Ніколи не замислювалася про те, що кунжутне масло має харчову цінність, воно занадто дороге для застосування в їжу. Я його використовую тільки в косметичних цілях.

Лідія, 27 років

Задумала на Новий рік здивувати гостей новим салатом з кунжутного зерна, заправленим кунжутним маслом. Запах масла виявився головним у цьому салаті. Було дуже смачно.

ІНОЛ, 38 років

Я купила кунжутне масло нерафіноване. Запах і смак були неймовірно огидними. Мені було незручно повертати його в магазин, але ціна була варта того, щоб повернутися з ним назад у магазин. Добре, що зберегла чек. Гроші мені повернули.

Інеса, 44 роки

До масла з кунжуту, незвичного і трохи навіть екзотичного для наших земель, неоднозначне ставлення у медиків і шанувальників його смаку і аромату. Багатовікове використання масла в кухнях деяких народів мало б переконати і нас у його корисності. Але все-таки за кожним залишається особистий вибір – вірити медикам або патріархам зі східних земель.

Ми вважаємо, щоб склалася своя особиста думка, треба пробувати і прислухатися до свого організму. Надлишки будь-якого масла, будь то кунжутне або будь-яке інше, можуть нашкодити. У всьому потрібна міра! Ми сподіваємося, що Вам сподобається цей природний продукт і благотворно позначиться на стані вашого організму.

Здоров’я Вам і Вашим близьким!

Кунжутну олію

Насіння кунжуту, що культивується з давніх часів (7 тис. років тому) і по сьогоднішній день в Пакистані, Індії, Середній Азії, середземноморських країнах, Китаї, використовуються не тільки як приправа, але і як сировина для виробництва масла.

Перші згадки про цілющу силу цього насіння зустрічаються в трактах Авіценни, а в Єгипті масло з них вже в 1500 році до нашої ери використовувалося в медицині.

Інша назва рослини – «сезам», що з ассірійського перекладається як «масляне рослина» (в насінні вміст цінного масла досягає 60 відсотків).

Те, що володіє масою лікувальних властивостей, масло кунжуту сьогодні знаходить найширше застосування в медицині і рецептах косметології, використовується в пекарському, а також фармацевтичному виробництвах. Крім цього, його часто можна зустріти в парфумерній, консервній, кондитерській промисловості, у виробництві різноманітних мастильних матеріалів і твердих жирів.

При виборі масла переконайтеся, що воно нерафіноване і виготовлене методом холодного віджиму. Цей продукт може мати як темний, так і світлий колір – це залежить від зерна, з якого було вижато масло. Невеликий осад на дні тари свідчить про натуральність масла.

Термін зберігання масла – 2 роки. Але пам’ятайте, що після розкриття пляшки і контакту з повітрям, цей термін різко зменшується. Тому намагайтеся вибирати масло в пляшечці невеликого обсягу.

Зберігати кунжутне масло радять у прохолодному і темному місці. Після першого вживання продукт потрібно поставити в холодильник, щільно закривши пляшку.

Кунжутне масло виходить з насіння методом холодного віджиму. Нерафінований продукт з обсмажених насіння має красивий темно-коричневий колір, насичений солодкуватим горіховим смаком і сильним запахом (на відміну від світлого кунжутного масла з сирого насіння, що володіє менш вираженими смаковими якостями і ароматом).

Ароматне нерафіноване олія, насичене корисними речовинами, з давніх-давен застосовується в якості інгредієнта страв японської, китайської, корейської, індійської і тайської кухні (до появи арахісового масла продукт з насіння кунжуту частіше використовувався в їжі в Індії). У екзотичній азіатській кухні кунжутне масло вдало поєднується з соєвим соусом і медом, найчастіше використовується в приготуванні страв з морепродуктів, у фритюрі, плові і солодощах, маринуванні овочів і м’яса, заправці різноманітних салатів.

Всього пара крапель масла кунжуту можуть надати оригінальний присмак і неповторний аромат стравам української кухні – першим, гарячим рибним і м’ясним стравам, пюре, кашам і різноманітним круп’яним гарнірам, млинцям, підливам, оладкам, випічці. Тим, кому здасться надто насиченим аромат нерафінованої олії, при кулінарному застосуванні можна змішувати цей продукт з арахісовим маслом, що має більш «м’який» запах.

На відміну від інших харчових масел (гірчичного, рижикового, авокадо), нерафіноване олія кунжуту зовсім не підходить для смаження. Так, у будь-які гарячі страви його радять додавати виключно перед подачею на стіл.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів (в тому числі, сезамолу), масло кунжуту має гарну стійкість до окислення і має тривалий термін придатності.

Калорійність масла досягає 884 кКал. Але при цьому кунжутне масло має високу енергетичну, а також харчову цінність з дуже високим вмістом рослинних білків, а також жирів, які здатні легко засвоюватися, знаходить успішне застосування як компонент дієтичного і вегетаріанського харчування.

Має дуже високу харчову цінність і джерело корисних властивостей масло з кунжутного насіння добре збалансоване за вмістом незамінних амінокислот, вітамінів, поліненасичених кислот, макро- і мікроелементів та інших біологічно активних речовин (фітин, антиоксиданти, фітостероли, фосфоліпіди та ін.).

У складі масла майже в рівних частках присутні необхідні жирні кислоти – поліненасичена Омега-6 (40-45%) і мононенасичена Омега-9 (38-43%). При цьому вміст Омега-3 в кунжутному маслі зовсім незначне – 0,2%.

Що входять до складу масла Омега-6 і 9 сприяють поліпшенню роботи статевої, серцево-судинної, нервової та ендокринної систем, нормалізації рівня цукру і жирового обміну, зміцненню імунітету.

Також вони допомагають знизити ризик розвитку онкозахворювань, нейтралізують негативний вплив на організм різного роду шкідливих речовин (токсини, шлаки, канцерогени, солі важких металів, радіонукліди).

У кунжутному маслі багато вітамінів-антиоксидантів, які сприятливо впливають на діяльність серця і судин, надають найпотужніше імуностимулюючу дію, мають ранозагоювальні і протизапальні властивості. У комплексі з вітамінами B, вітаміни E, C і A, сприяють поліпшенню роботи зорового апарату, роблять благотворний вплив на шкіру, нігті і волосся.

Кунжутне масло є чудовим джерелом необхідних макро- і мікроелементів.

За змістом потрібного для повноцінного розвитку хрящової і кісткової тканини кальцію це масло є справжнім рекордсменом серед інших продуктів харчування.

Так, чайна ложечка кунжутної олії задовольняє добову потребу в кальції. Висока концентрація в складі масла кунжуту калію, магнію, фосфору, марганцю, заліза, цинку.

Кунжутне масло містить фітостероли, які сприятливо впливають на стан шкіри, імунітет, роботу репродуктивної та ендокринної систем, і фосфоліпіди, які необхідні для правильного функціонування мозку, печінки, нервової і серцево-судинної систем, а також для доброго засвоєння вітамінів E і A.

Корисне кунжутне масло містить ще й потужний антиоксидант сквален, потрібний для синтезу статевих гормонів, який сприяє зміцненню імунітету і знижує рівень холестерину, що володіє вираженими протигрибковими та бактерицидними властивостями.

Корисні і лікувальні властивості

Кунжутне масло має досить широкий спектр цілющого дії, включаючи протизапальну, ранозагоювальну, знеболюючу, бактерицидну, протиглисну, імуностимулюючу, проносну, сечогінну властивість.

Воно використовувалося з давніх часів не тільки як харчовий продукт, а й як дієвий засіб народної медицини.

Так, саме кунжутне масло часто згадується в аюрведі як «зігріваюче», «гнітюче слиз і вітер», «гаряче і гостре», «зміцнює тіло», «заспокоює розум», «виводить шлаки», «живить серце» і природний засіб від безлічі недуг.

Кунжутне масло допомагає швидко нейтралізувати підвищену кислотність, приносить полегшення при кольках, має протизапальну, проносну, глистогінну і бактерицидну дію, сприяє усуненню всіх еррозійно-виразкових ушкоджень слизових шлунково-кишкового тракту.

Тому воно знаходить застосування в профілактиці і лікуванні гастритів з підвищеною кислотністю, запорів, гастродуоденітів, виразок, колітів, ентероколітів, хвороб підшлункової, гельмінтозів.

Завдяки вмісту фітостеролів і фосфоліпідів, які стимулюють процес жовчеутворення, відновлюють структуру печінки, масло можна ввести в раціон для профілактики жовчнокам’яної хвороби та застосовувати в терапії таких недуг як жирова дискінезія жовчовивідних шляхів, дистрофія печінки, гепатит.

Кунжутне масло вкрай корисно для здоров’я судин і серця.

У маслі є комплекс речовин, що зміцнюють і живлять серцевий м’яз, що підвищують міцність і еластичність стінок судин, що попереджають утворення холестеринових бляшок, знижують рівень «поганого» холестерину, нормалізують рівень тиску.

У зв’язку з цим масло варто вводити в щоденний раціон як ефективний засіб профілактики і корисного компонента лікування атеросклерозу, гіпертонії, ішемічних хвороб, аритмій, тахікардії, інфарктів і інсультів.

Регулярне вживання цього продукту, що сприяє підвищенню вмісту тромбоцитів в крові, особливо корисно тим, хто страждає такими хворобами, як геморагічні діатези, хвороба Верльгофа, гемофілія, тромбоцитопенічна пурпура, есенціальна тромбоцитопенія.

Кунжутне масло вважається корисним продуктом для людей розумової праці. Цей продукт багатий речовинами, потрібними для нормальної діяльності нервової системи і мозку.

Тому масло з насіння кунжуту, що володіє високою енергетичною і харчовою цінністю, корисно вживати щодня при інтенсивних розумових навантаженнях, погіршенні пам’яті, постійних стресах, розладі уваги.

Також постійне вживання олії, багатого Омега-9, є профілактикою таких нездужань, як хвороба Альцгеймера і розсіяний склероз.

Володіє кунжутне масло також седативними і антидепресантними властивостями.

Завдяки вмісту магнію, вітамінів B, сезамоліну і поліненасичених кислот, цей продукт заспокоює нервову систему, захищає її від негативного впливу стресів.

Регулярне вживання олії допоможе усунути апатію, безсоння, депресію, стомлюваність і дратівливість. Масаж з цим маслом сприяє розслабленню напружених м’язів.

Кунжутне масло збалансовано за змістом речовин, благотворно впливають на функції жіночої статевої системи.

Тому його вживання може принести користь жінкам, які відчувають дискомфорт перед менструаціями або в клімактеричний період.

Також багате вітаміном E кунжутне масло необхідно для правильного розвитку ембріона і повноцінної лактації, завдяки чому воно може зайняти гідне місце в раціоні вагітних і годуючих жінок.

Введення в раціон кунжутного масла принесе чималу користь при діабеті та ожирінні, оскільки в ньому є речовини, які беруть участь у синтезі інсуліну, а також здатні нормалізувати обмін речовин, ефективно «спалюючи» жирові відкладення при надмірній вазі тіла.

Корисно масло кунжуту і при захворюваннях суглобів, кісток, зубів завдяки бактерицидним і протизапальним властивостям.

Вони забезпечують правильний розвиток, функціонування і швидке відновлення хрящової, дентальної та кісткової тканин.

Тому кунжутне масло знаходить застосування в лікуванні травм кістково-м’язової системи, остеохондрозів, остеопорозу, подагри, артритів, артрозів, ревматоїдних артритів, карієсу, пародонтозу та пародонтитів.

Допомагає прийом кунжутного масла при анемії, адже воно багате речовинами, що беруть участь у процесі кровотворення – марганцем, залізом, магнієм, міддю, фосфоліпідами, цинком.

Ефективно кунжутне масло і при захворюваннях органів дихання, включаючи запалення легенів, бронхіальну астму, сухий кашель. Також воно сприяє усуненню сухості слизової носа.

  • Радять вживати це масло при захворюваннях сечовивідної системи, таких як сечокам’яна хвороба, пієлонефрит, нефрит, цистит, уретрит.
  • Захворювання органів зору також можна лікувати за допомогою кунжутної олії.
  • А для чоловіків цей продукт корисний тим, що покращує не тільки ерекцію, але й може налагодити процес сперматогенезу і сприятливо вплинути на роботу передміхурової залози.
  • Постійне вживання олії є чудовою профілактикою різних онкозахворювань.
  • Кунжутне масло може успішно використовуватися як компонент спортивного харчування.
  • Дорослим масло з насіння кунжуту рекомендується вживати по 1 чайній ложечці два-три рази на добу під час прийому їжі або використовувати під час приготування різних страв або в заправці салатів.
  • Для дітей доза кунжутного масла становить:
  • 3-5 крапель для малюків 1-3 років;
  • 6-10 крапель для 3-6-річних дітей;
  • 1 ч. л. для дитини 10-14 років.

Використання в косметології

Масло кунжуту, що володіє ранозагоювальними, бактерицидними, протизапальними, антигрибковими, а також імуностимулюючими властивостями, є поширеним засобом для лікування різних дерматологічних захворювань, пошкоджень шкіри та покращення її стану.

Це масло може глибоко проникати в шкіру і сприяє її живленню, пом’якшенню і зволоженню. Біохімічні компоненти продукту, які сприяють синтезу колагену, надають шкірі еластичність і пружність.

  1. Також масло з насіння кунжуту сприяє підтримці водно-ліпідного балансу шкіри та відновленню захисних функцій епідермісу.
  2. Препарат добре очищає поверхню шкірного покриву від відмерлих клітин, бруду і шкідливих речовин, сприяючи максимально швидкій регенерації шкіри.
  3. Масло, що володіє бактерицидними і протизапальними властивостями, є чудовим джерелом цинку, корисним при вуграх і подразненнях шкіри, що супроводжуються лущенням, почервонінням або запаленням.

Кунжутне масло здатне запобігати передчасному старінню шкіри, включаючи те, що пов’язане з гормональними порушеннями або впливом сонячних променів. Це масло містить сезамол, який поглинає УФ-випромінювання, та речовини, що сприяють нормалізації гормонального балансу.

Завдяки своїм властивостям, масло кунжуту застосовується в косметології як базовий компонент для кремів, лосьйонів, бальзамів, масок для догляду за сухою, в’ялою, що лущиться і чутливою шкірою рук, обличчя та шиї, кремів для шкіри повік, бальзамів для губ.

Можна використовувати цю олію і як складовий компонент різноманітних косметичних засобів для жирної шкіри, оскільки вона здатна нормалізувати роботу сальних залоз.

Кунжутне масло також використовують як інгредієнт сонцезахисної косметики і як базове масло для ароматерапії. Найкраще воно поєднується з ефірними маслами лимона, мірри, бергамоту, ладану, герані та іншими.

Багате магнієм, що має антистресові властивості, масло кунжуту добре розслабляє м’язи обличчя і є ефективним засобом для релаксуючого масажу.

Також його використовують як стабілізуючий антиоксидант для інших базових масел, оскільки через добру стійкість до окислення цей продукт часто застосовують з маслами, які швидко окислюються. Наприклад, мигдальне масло підвищує стабільність до окислення в поєднанні з кунжутним на 28%.

Підходить це масло і як засіб для догляду за дитячою шкірою, для зняття макіяжу і ніжного очищення шкіри, для догляду за нігтями. Зовнішнє використання цього масла у вигляді ванночок сприяє зростанню нігтів і запобіганню їх розшаруванню і ламкості. Крім того, завдяки антигрибковим властивостям кунжутне масло використовують у лікуванні нігтьового грибка.

Кунжутне масло є ефективним засобом при випаданні і ламкості волосся, а також відновлює і живить волосся у масках для забарвлених або пошкоджених волосся. Нормалізує роботу сальних залоз, цей рослинний продукт корисно використовувати і в лікуванні себореї.

Чому жінкам обов’язково вживати кунжутне масло?

Дієтологи і медики наполягають на тому, що раціон харчування будь-якої людини обов’язково повинен включати в себе рослинні масла.

Особливо це стосується жінок, оскільки такі продукти мають специфічні властивості, які сприяють зміцненню та збереженню жіночого здоров’я. Одним з найбільш корисних масел є масло кунжуту.

Інакше його ще називають сезамовим маслом. Зараз ми хочемо поговорити про користь і властивості кунжутного масла для жінок.

Корисний жіночий склад

Кунжутне масло – це, можна сказати, жири в чистому вигляді. Однак основу рослинного продукту становлять не шкідливі для здоров’я насичені, а цілющі ненасичені жири.

Вони в кунжутному маслі представлені моно- (40,2 г) і поліненасиченими жирними кислотами (42,5 г): Омега-9, Омега-6 і Омега-3. Причому перші дві категорії кислот значно переважають третю.

В згаданих вище насичених жирних кислот продукт містить всього 14,2 г.

Крім жирів, кунжутне масло багате стеролами, а саме бета-ситостеролом (400 мг), вітамінами E, K і холіном. Твердження, що в даному рослинному продукті повно мінеральних речовин, помилкове. Сезамове масло абсолютно позбавлене подібних інгредієнтів, зате в ньому є антиоксиданти: сезамол, сквален, фітин.

Калорійність кунжутного масла велика: в 100 г цієї субстанції міститься майже 900 кКал. Глікемічний же індекс продукту неймовірно низький, а точніше – прагне до нуля.

Яка користь для жінок

Чим же корисно кунжутне масло для жіночого організму? Головне, що варто відзначити, це те, що масло кунжутного насіння впливає на здоров’я представниць прекрасної статі в різних напрямках.

Перш за все, вживання кунжутного масла в їжу благотворно позначається на стані кровотворної функції організму жінки.

За рахунок наявності вітаміну K страви з кунжутним маслом під час менструації дозволяють зменшити крововтрату і швидко заповнити її.

Отримана з насіння кунжуту витяжка сприяє збільшенню кількості тромбоцитів, перешкоджає розвитку анемії, а також знижує згортання крові.

Чим ще корисно кунжутне масло для жінок? Оскільки рослинне сировина багате на вітамін E, воно регулює функціонування жіночих статевих органів.

Завдяки щоденному вживанню кунжутного масла, жінка, що планує вагітність, має більше шансів завагітніти, адже даний продукт є відмінним природним засобом для профілактики жіночого безпліддя.

Крім того, його прийом полегшує перебіг клімаксу і значно зменшує симптоми ПМС, нормалізує менструальний цикл. Неймовірну користь приносить включення масла кунжуту в меню вагітних і годуючих жінок.

Відомо, що останнім часом представниці прекрасної половини людства нерідко страждають від захворювань опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи.

Так от, масло кунжуту зменшує запалення і біль у суглобах, м’язах, тому його слід приймати при артрозі, артриті, остеохондрозі. Одночасно з внутрішнім використанням показано і зовнішнє застосування рослинного продукту для масажу, розтирань і компресів.

Що стосується серця і капілярів, то кунжутне масло володіє потужними властивостями для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань.

Зокрема, одержуване з кунжутного насіння масло знижує рівень «поганого» холестерину в крові, підвищує еластичність судинних стінок, і, таким чином, служить чудовим засобом для профілактики атеросклерозу, аритмії, гіпертонії, тахікардії.

Крім усього іншого, кунжутне масло істотно знижує ризик розвитку інфаркту міокарда та інсульту, яким через постійні стреси сьогодні вкрай схильні навіть дуже молоді жінки.

Ще одна біда прекрасних дам – ​​хронічні або часті запори та інші порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту. І тут корисні властивості кунжутного масла «поспішають» жінкам на допомогу. Це масло «на ура» справляється з цими проблемами.

Воно надає м’яку проносну і жовчогінну дію, сприяє виведенню з організму паразитів – зокрема, глистів. Продукт обволікає слизову оболонку шлунка і кишечника, тим самим прискорює загоєння наявних ушкоджень, зменшує запалення.

Кунжутне масло приводить в норму процес метаболізму. Правда, стосується це, головним чином, ліпідного обміну, проте для жінок ця обставина є дуже важливим, адже багато хто з них страждають повнотою. Але пам’ятаючи про колосальну калорійність продукту, врахуйте, що в великих кількостях його вживати не можна.

Масло кунжуту активізує роботу мозку, підвищує імунітет, очищає організм від шлаків і захищає від раку.

Унікальні властивості для краси

Піклується масло кунжутного насіння і про жіночу красу, але для цього його потрібно використовувати в косметологічних цілях, додаючи в готові маски, креми, шампуні або створюючи на основі продукту домашні beauty-засоби.

Кунжутне масло пом’якшує і зволожує шкірні покриви, робить їх більш пружними і еластичними за рахунок активізації вироблення в шкірі колагену, уповільнює процеси старіння. Корисний продукт, застосовуваний зовнішньо, усуває акне, бореться з лущенням, подразненням шкіри. Кунжутне масло є прекрасним засобом для боротьби зі зморшками.

Доведено неоціненна користь кунжутного масла для жіночого волосся. Воно відмінно зміцнює волосся, перешкоджаючи їх випадінню.

Ще воно надає локонам шовковистість, повертає пасмам красивий натуральний блиск, нормалізує роботу сальних залоз, розташованих в шкірі голови; усуває лупу.

Нігті також помітно покращують свій зовнішній вигляд під впливом кунжутного масла. З цим продуктом ви забудете про їх розшаруванні, ламкості, м’якості, тьмяності і повільному зростанні.

Шкода кунжутного масла для жінок

Незважаючи на цілющу силу рослинного масла, одержуваного з насіння кунжуту, воно має протипоказання. Даний продукт не можна споживати при підвищеному згортанні крові, варикозному розширенні вен і схильності до тромбофлебіту. Вагітні жінки не повинні приймати кунжутне масло всередину в разі загрози викидня.

У деяких представниць прекрасної статі можуть дати знати про себе індивідуальна непереносимість кунжуту і його похідних, а також алергія на масло. Не слід одночасно ласувати стравами з кунжутним маслом і приймати аспірин, а також їсти продукти, що містять щавлеву кислоту. В іншому випадку виникнуть проблеми в роботі сечостатевої системи.

Особливості застосування масла кунжуту

З метою отримання максимальної користі кунжутного масла і яскравого лікувального ефекту рослинний продукт необхідно вживати на голодний шлунок. В добу приймають всередину не більше 3 ст. л. кунжутного масла. У разі вживання великої кількості жирів з іншими харчовими джерелами під час лікування маслом кунжуту слід обмежити їх споживання.

Для схуднення треба здійснювати прийом 1 ст. л. кунжутної олійної вичавки з ранку, натщесерце, після чого випити склянку теплої води.

Для виведення токсинів і шлаків з жіночого організму щоранку слід приймати всередину 1,5 ст. л. кунжутного масла і чинити так протягом 14 днів, потім повторити курс після 10-ти денного перерви.

Для боротьби з маститом в маслі зволожують бавовняну ганчірочку, прикладають її до грудей, зверху утеплюють поліетиленом і марлею. При безсонні, головному болі і запамороченні тепле кунжутне масло показано втирати в стопи і скроні.

Нехай цей рослинний продукт допоможе і вам!

Так чи корисно кунжутне масло?

Люди діляться на 2 категорії: на тих, хто не знає про кунжутному маслі взагалі нічого, і на тих, хто вважає його дуже корисним, і навіть більше – маслом безсмертя і вічну молодість.

Для першої категорії ця стаття буде дуже пізнавальною, для другої – нагадуванням, що у будь-якої медалі, навіть самої золотої, є 2 сторони.

Як ви вже зрозуміли, кунжутне масло володіє як корисними, так і шкідливими властивостями. Але про останнє поговоримо пізніше в протипоказання, а почнемо з його унікальності.

Чим унікально кунжутне масло і кунжут

У насінні кунжуту міститься величезна кількість фітоестрогенів. У цьому питанні кунжут є рекордсменом. Фітоестрагени – це рослинні аналоги жіночих статевих гормонів. Причому при їх засвоєнні з кунжуту в організмі блокується надмірне вироблення власних, так як відбувається своєрідна блокада певних рецепторів.

Якщо говорити простою мовою, кунжутне масло особливо корисно жінкам в клімактеричний період, так як:

  • Має протиракові властивості
  • Відшкодовує недостатнє виробництво гормонів рослинним аналогом

Також в кунжутному маслі міститься багато лигнинов. У медицині ця речовина використовується як потужний адсорбент. По суті – лікарський засіб, яке виводить з організму токсини. Найвідоміше нам – Полифепан, 1 грам якого здатний увібрати і вивести до 7 300 000 (саме мільйонів) бактерій і патогенних грибів, в тому числі:

  • сальмонел
  • стафілококів
  • холерних вібріонів

Тому легко можна сказати, що кунжут має не просто адсорбуючим властивістю, а й:

  • протимікробну
  • протигрибкову

І знову ж таки, це властивість кунжутного масла є більш цікавим саме жінкам, які так люблять стежити за собою – зашлакований організм не може бути ні здоровим, ні струнким.

Кунжут для серця

Якщо говорити саме про унікальні відмінності кунжутного масла від інших масел, без серця ніяк не обійтися.

Серцево-судинна система любить кунжут за те, що він містить рекордну кількість фітостеролів – рослинних стеролів, які мають чудове властивість знижувати рівень холестерину в організмі, саме поганого холестерину. До того ж, в насінні кунжуту багато полінасищених жирних кислот.

  • А це означає, що регулярне вживання кунжутного масла або насіння кунжуту – відмінна профілактика атеросклерозу і утворення атеросклеротичних бляшок.
  • Крім того, що кунжутне масло виводить з організму токсини, воно має і омолоджуючий ефект за рахунок вмісту найпотужнішого антиоксиданту сезамол.

Власне кажучи, «Сезам, відкрийся» як вічне джерело молодості – дуже навіть про кунжутному маслі, так як кунжут і є сезам. Якщо бути більш точними, латинська назва кунжуту виглядає ніяк інакше, як Sesamum. Висновки робіть самі.

Втім, чарівні властивості кунжутного масла обумовлені не тільки змістом цього антиоксиданту.

Склад кунжутного масла і його властивості

Кунжутне масло надзвичайно багате полінасиченими жирними кислотами:

  • Миристинова (0.1%)
  • Гексадеценова (до 0.5%)
  • Арахінова (до 1%)
  • Стеаринова (4-6%)
  • Пальмітова (7-8%)
  • Олеїнова (35-48%)
  • Лінолева (37-48%)

Ці кислоти не тільки покращують живлення тканин, але й перешкоджають розвитку атеросклерозу, а також покращують кровообіг і володіють трьома найважливішими діями на наш організм:

  • кардіопротекторна
  • антиаритмічна
  • протизапальна

Остання властивість кунжутного масла активно використовується в косметології при лікуванні акне.

Насіння кунжуту багаті макро- і мікроелементами, особливо:

  • магнієм
  • кальцієм
  • фосфором

І величезною кількістю вітамінів. Зокрема – вітамінів групи B. Тому воно надає благотворну дію на нервову систему, при прийомі всередину, а при зовнішньому застосуванні – на здоров’я волосся і шкіри.

Більш того, не просто сприятливий, але і ранозагоювальний, в тому числі на слизову оболонку, чому і вважається ефективним при лікуванні стоматитів та інших захворювань порожнини рота (полоскання кунжутним маслом).

Це ж ранозагоювальну дію кунжутного масла, плюс його здатність знижувати кислотність шлункового соку, використовується в народній медицині для лікування виразкового гастриту і захворюваннях дванадцятипалої кишки.

Втім, на час залишимо в спокої народну медицину і скажімо, що кунжутне масло визнано ефективним засобом у боротьбі з багатьма захворюваннями медициною традиційної.

Кунжутне масло застосовується при лікуванні:

  • недокрів’я
  • астми
  • різних легеневих захворюваннях
  • виразкових захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також запорах
  • цукрового діабету
  • підвищеної стомлюваності (як фізичної, так і розумової)
  • зниженого імунітету

Знову ж таки, все це за рахунок високого вмісту в ньому корисних речовин. Однак не всі мікроелементи і вітаміни зберігаються в маслі, в основному це залежить від способу його виробництва: холодний віджимання, віджимання обсмажених насіння і так далі. Тому, якщо ви женетеся за максимальною користю, то перевагу варто віддавати не маслу, а саме насінню і бажано чорному.

Чорний або білий кунжут

Втім, він буває і жовтим, і бурим. Колір кунжутного насіння залежить від ступеня їх шліфування. Найкорисніші – чорні. Чорний кунжут – це не окремий сорт рослини, а всього лише неочищені / нешліфовані насіння, в яких корисних речовин міститься на порядок вище, ніж у білому.

Відповідно і масло корисніше з чорного кунжуту.

Користь кунжутного масла для шкіри

Кунжутне масло широко застосовується як косметологами, так і дерматологами, оскільки допомагає в лікуванні шкірних захворювань (екземи, мікози, псоріаз, а також опіки). Але по порядку, кунжутне масло:

  • живить, зволожує і пом’якшує шкіру
  • надає шкірі пружність і еластичність
  • підтримує водно-ліпідний баланс шкіри
  • прекрасно очищає шкіру, як від штучних забруднень, так і від відходів життєдіяльності (відмерлі клітини і т.д.)
  • ефективно бореться з вуграми завдяки своєму протизапальному, очищувальному, бактерицидному дії
  • є натуральним УФ-фільтром, що захищає від шкідливого сонячного випромінювання (нерідко входить до складу сонцезахисних кремів)

Зовнішнє застосування кунжутного масла благотворно позначається на здоров’ї та зовнішньому вигляді волосся і нігтів. Подібними, але менш яскраво вираженими властивостями, володіє і фісташкове масло.

У косметичних цілях кунжутне масло можна використовувати:

  • для масажу
  • як добавку до кремів
  • для приготування різних масок (в тому числі масок для волосся)
  • для обгортань, як масло-основу (далі додавайте ефірні масла в залежності від бажаного ефекту)
  • як очищувальний засіб (замість тоніка або рідини для зняття макіяжу)

Примітно, що кунжутне масло можна використовувати в догляді за шкірою навколо очей.

Цей широкий список корисних властивостей кунжутного масла людству відомий досить давно – вже не першу сотню і навіть тисячу років. У аюрведичній практиці воно є базовим маслом для щоденного масажу і основою для сумішей олій для ароматерапії.

Шкода кунжутного масла

Проте не все так однозначно. Вживати кунжутне масло в їжу слід тільки після консультації лікаря людям:

  • тим, хто страждає проблемами зі згортанням крові (варикоз, тромбофлебіт і т.д.), оскільки кунжутне масло підвищує освіту тромбоцитів, що, зрештою, корисно людям з гемофілією, наприклад.
  • з сечокам’яною хворобою (незважаючи на заявлену в багатьох народних джерелах сечогінну властивість кунжутного масла, в ньому містяться оксалати, речовини, які сприяють утворенню нерозчинних осадів. Це властивість може бути особливо небезпечним через високий вміст у кунжуті кальцію).

І тепер, давайте будемо чесними, мало хто з нас підозрює про проблеми з нирками або кровотворенням до появи симптомів. Тому перш ніж почати регулярно вживати кунжутне масло для здоров’я, краще заздалегідь зробити аналіз крові та пройти УЗД нирок. В іншому випадку можна посилити можливі проблеми.

Ці застереження не стосуються зовнішнього застосування кунжутного масла. Тому навіть якщо ви страждаєте на сечокам’яну хворобу, можете сміливо насолоджуватися його косметичним ефектом.

Як вживати кунжутне масло

Якщо протипоказання на вас не поширюються, то ви можете сміливо застосовувати кунжутне масло.

  • Краще обмежитися 1-2 чайними ложками на день. Кунжутне масло, як і кунжут – дуже калорійний продукт. Тому більше не рекомендується.
  • Дітям же дозу можна знизити і до 10 крапель (маленьким – до 5).

Їм можна заправляти салати, а можна добавити в салат насіння кунжуту. Повторимося, у цілісному кунжутному насінні корисних речовин більше, ніж у маслі.

І остання рекомендація: віддавайте перевагу кунжутній олії з Індії або інших країн, але ніяк не з Китаю. Їх технологія виробництва зводить всю користь кунжутного масла практично до нуля.

Leave comment