Вирощування помідорів у теплиці
Перед висаджуванням розсади в теплицю готують ґрунт для вирощування рослин. У землю вносять добрива з розрахунку на один метр квадратну склянку золи, 10 літрів компосту, 30 г подвійного гранульованого суперфосфату та 15 г калійної селітри.
Ґрунт перекопують, формуючи грядки по рослини шириною в один метр. Для профілактики від хвороб грядку поливають теплим розчином марганцівки червоного кольору та вкривають плівкою. Важливі поради для садівників за цим посиланням pravoved.kiev.ua.
Проводять ці роботи за 10 днів до посадки, а сама висадка розсади помідорів у теплицю проводиться у числах 1-9 травня. У цей час температура в теплиці повинна бути в діапазоні 18-20 ° С, вночі ж може бути на 3-5 ° нижче.
Розсада, що висаджується, повинна мати 7-8 листків, добре бути розвиненою, не хворою і у половини з них повинні бути квітки. Для посадки робимо ямки у два ряди у шаховому порядку, з відстанню між ними у півметра (середньої висоти сорт) або 70 сантиметрів (високих сортів). У ямки кладуть по дві-три гранули суперфосфату та присипають їх землею.
За 20 хвилин до посадки проводять полив ямки розчином марганцівки рожевого кольору.
Розсаду садять вертикально та засипають землею. У разі, коли розсада переросла, садять її потрібно під кутом. Щоб рослини не зламалися під вагою врожаю, що визрівається, слід подбати про підв’язку помідорів.
Найзручніше закріпити дріт уздовж ряду рослин і на нього кріпити підв’язані шпагатом стебла. Саме стебло підв’язуємо вільною петлею нижче другого листа, щоб згодом стебла нічого не заважало товщати. Через тиждень стебло підкручують на шпагат за годинниковою стрілкою на один оборот.
За запилення рослин можете не турбуватися, помідори самозапильні, тобто процес запилення проходить без комах.
Дотримання температурного режиму та вологості сприятливо впливає на розвиток та врожайність під плівкою, оскільки помідори люблять сухе повітря та тепло.
У період цвітіння температуру повітря підтримують у межах 21 – 24 ° С регулюючи її відкриттям-зачиненням дверей, фрамуги, кватирки або плівки. Плодоношення потребує температури на градус вище, ніж при цвітінні. У водночас серпні-вересні температуру знижують до 18- 20° З.
Грунт навколо коренів повинен бути вологим, а поверху сухим. Досягти цього можна за рахунок нечастих, зате рясних поливів. Поливають рослини відстояною, теплою водою. Після висадки розсади поливають через 10 днів та розрахунку 5 літрів на метр квадратний площі. З таким же інтервалом та нормою, поливають і осінній час. Влітку норму поливу збільшують до 10 літрів, а інтервал – до 7 днів. Для створення оптимальної вологості під час плодоношення полив дають двічі на тиждень. Якщо тримається холодна погода, поливи не проводять, крім того, часті поливи можуть спровокувати бурхливий ріст куща і затримати плодоношення.
Спосіб формування куща залежить від рослості сорту: високорослі рослини формую в одне стебло, середньорослі в два стебла, низькорослі в три стебла.
Додаткові стебла, а також великі та широкі кисті куща необразливо підв’язувати додатковим шпагатом. Зайве пасинки видаляють, оскільки занадто щільний кущ призведе до затемнення рослин і пізнього його плодоношення. Техніка видалення пасинка полягає у залишенні пенька довжиною в 2-3 см, що гарантує не появи в цьому місці іншої втечі. Видаляти слід також жовте та опущене до землі листя.
З дозріванням помідорів (плоди забарвлюються у бурий колір), листя під кистями видаляють. Так само слід вчинити, коли встигнуть плоди на наступному пензлі.
Потребу підживлення рослини можна визначити за станом листя і верхівки куща. Якщо лист не темно-зелений, верхівка та пасинок ростуть повільно, то після зав’язування плодів на першому китиці можна дати азот.
Пізніше внести підживлення можна розчином сульфату калію та препарату для листяного, кореневого харчування кристалліну. Для приготування розчину потрібно відро води та 15 грам сульфату калію та кристаліну.
Не допустити розвитку хвороб допоможе проведення профілактичних обробок та чергування поливів із слабким розчином марганцівки. Для приготування розчину проти фітофторозу та бурої плямистості листя знадобляться склянка пропущеного через м’ясорубку часнику, відро гарячої води з розведеним у ньому одного грама марганцівки. Розчин перемішують, проціджують та проводять їм обприскування.
Обприскують рослини з інтервалом два тижні після зав’язі плодів. Можна перші два обприскування провести 1%-ним розчином бордоської рідини або хлорокисом міді.
Продовжити час зберігання зібраного врожаю дозволить його зберігання за температури від двох до чотирьох градусів тепла. Плоди добре піддаються заморожуванню, як цілком, так і шматочками.
Leave a Reply