Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Виноградний слимак один з найпоширеніших наземних черевоногих молюсків, яких можна зустріти в наших широтах. Цих істот можна зустріти всюди, равлики живуть на зелених кущах в лісах, парках, садах і городах.

Ці равлики дуже витривалі, швидко розмножуються і легко заповнюють собою великі території. Виноградні равлики вважаються найбільшими равликами, які мешкають в Європі.

З давніх часів цих тварин вживали в їжу, адже ці молюски завжди були доступні, а м’ясо їх дуже корисно.

Походження виду і опис

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Виноградний слимак

Helix pomatia або виноградний слимак — наземний молюск, що відноситься до класу черевоногих, загону стебельчастих, сімейства холіціди. Рід Helix, вид Helix pomatia, равлик виноградний. А також його в народі називають яблунева равлик, місячна равлик або бургундська равлик. Равлики є одними з найдавніших істот на нашій планеті.

Ще в крейдяному періоді мезозойської ери равлики вже населяли нашу землю. Найдавнішим останкам представників черевоногих молюсків — 99 мільйонів років. Останки були знайдені в Бірмі на розкопках бурштину. У древнього молюска навіть збереглися м’які тканини, оскільки равлик потрапила в бурштин і не змогла з нього вибратися.

Відео: Виноградний слимак

Вид Helix pomatia вперше був описаний шведським натуралістом Карлом Ліннеєм. Виноградний слимак вважається найбільшим равликом в Європі — розмір раковини дорослої особини до 46 мм, ширина раковини до 47 мм. Важити доросла особина може до 45 грам. Виноградний слимак — це великий черевоногий молюск із загону стебельчастих.

Тулуб у молюска асиметричне. Голова чітко виражена. На голові є дві пари щупалець і очі. Раковина вигнута у вигляді спіралі, має 4-5 оборотів. Забарвлення у виноградного равлика жовтувато-помаранчевий однорідний. Дихає цей молюск повітрям за допомогою легені. Пневмостом — невелике дихальне отвір, розташоване між складками мантії і відкривається кожну хвилину.

Зовнішній вигляд і особливості

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Як виглядає виноградний равлик

Виноградні равлики дуже великі. Раковина дорослої особини в діаметрі від 3,5 до 6 см. Молюск поміщається в раковину цілком. У тілі молюска виділяється нога і голова, на голові є 2 ока і щупальця.

Внутрішні органи захищені мантією, частина цієї мантії видима зовні. Довжина тіла від 3,5 до 5,5 см.

Тіло еластичне, що означає, що равлик може сильно витягуватися, колір тіла той же, що і на раковині, зазвичай жовтий з коричневим або бежево-коричневий.

Весь поверхня равлика рівномірно вкрита зморшками, у більшості особин на тілі є малюнок. У зморшках на нозі затримуються краплинки вологи. Раковина велика, вигнута у вигляді спіралі і має 4-5 оборотів. Раковина дискообразна, закручена вправо, жовто-коричневого кольору. По всій довжині перших трьох оборотів раковини є 5 світлих смуг і 5 смуг темного кольору.

Цікавий факт: забарвлення у виноградних равликів може змінюватися в залежності від їх раціону. На голові равлики, що мають рот, є 2 пари щупалець. Губні щупальця короткі, від 2 до 4,5 мм. Очні щупальця довгі, від 1 до 2,2 см.

На очних щупальцях знаходяться очі. Зір у равликів погане, вони здатні бачити предмети лише на відстані 1 см від очей молюска.

Крім того, всі равлики дальтоніки, вони не можуть розрізняти кольори — це обумовлено тим, що всі рецептори, що відповідають за зір, мають один фотопігмент.

Внутрішня будова у виноградного равлика таке ж, як і у інших равликів. Травна система складається з ектодермальної передньої кишки і ектодермальної середньої. Дихає равлик легкими. Серце оточене перикардієм, складається з шлуночка і лівостороннього передсердя. Серце перекачує безбарвну кров. Нервова система складається з кількох нервових вузлів.

Равлики пересуваються повільно, за допомогою ноги. Під час руху равлик скорочує м’язи ноги і ковзає по поверхні, постійно відштовхуючись від неї. Під час руху з молюска виділяється спеціальна рідина — слиз, яка зменшує тертя. Завдяки слизу равлик легко ковзає.

При цьому равлик міцно присмоктується до поверхні, тому вона може легко повзати як по горизонтальній, так і по вертикальній поверхні. Равлики живуть досить довго. У дикій природі середня тривалість життя виноградних равликів — 6-8 років, однак більшість тварин живе набагато довше.

Є равлики, які проживають і по 25-30 років.

Цікавий факт: равлики здатні до регенерації, при втраті частини свого тіла равлик може її відростити всього за пару тижнів.

Де мешкає виноградний равлик?

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Виноградний слимак в Україні

Спочатку батьківщиною цих равликів є Центральна і Південно-Східна Європа. На сьогодні ареал проживання цих молюсків надзвичайно широкий — равлики поширилися по всій Європі, в Австралію, а також завезені в Південну частину Америки. Цих равликів люди люблять тримати як домашніх тварин, для цього їх набувають по всьому світу.

Равлики дуже швидко розмножуються, приносячи величезну потомство, і легко заселяють нові місця. Люди часто ненавмисно розводять равликів, викидаючи зайву ікру. Всього 2 равлики можуть принести стільки потомства, що знищать всю рослинність у невеликому саду. Через шкідництво культурним насадженням у багатьох країнах ввезення виноградних равликів заборонено.

У дикій природі ці молюски зазвичай селяться на луках, у лісах, де є багато рослинності, що покриває ґрунт, на територіях парків і заповідників. А також виноградні равлики люблять оселятися в садах і городах з вапнякової або крейдяної грунтом.

Головне для равликів — це наявність соковитої зеленої рослинності. Особливо часто равлики цього виду атакують виноградну лозу, поїдаючи великі листи винограду, за що і отримали свою назву. У садах ці равлики шкодять рослинності, поїдаючи листя.

Виноградні равлики воліють вологий і помірний клімат. Не люблять яскравих сонячних променів, в день ховаються під листям і камінням. Вночі спокійно повзають по рослинах, харчуючись листям. Зимують равлики в тому ж місці, де і живуть, ховаючись серед каменів, в коренях дерев та інших затишних місцях, на зиму впадаючи в анабіоз. У ньому вони можуть перебувати до 5 місяців.

Чим харчується виноградний равлик?

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Великий виноградний равлик

Виноградні равлики є травоїдними тваринами. В основному вони харчуються соковитими зеленими листям.

У раціон харчування виноградних равликів входить:

  • кульбаба;
  • лопух;
  • листя винограду;
  • листя суниці;
  • медунка;
  • капуста;
  • салат;
  • щавель;
  • листя хрону;
  • листя салату;
  • листя малини;
  • кропива та ще більше 30 видів різних рослин;
  • овочі та фрукти.

Для нарощування панцира равликам також необхідні солі кальцію, в дикій природі вони можуть їсти вапняк. Не гидують перегноєм, в якому є різні мінеральні речовини. У неволі необхідно давати равликам спеціальні мінеральні підгодівлі.

Домашніх равликів годують фруктами і овочами. Равлики люблять яблука, кабачки, банани, буряк, огірки, гарбуз, дині, картоплю, редиску. А також їдять зелень, листя кульбаби, бадилля буряка і моркви, листя інших рослин. При годуванні равликів, що містяться в тераріумі, їжу нарізають на дуже дрібні шматочки.

Особливим ласощами для равликів вважається розмочений хліб, але його краще давати в невеликих кількостях тільки в якості підгодівлі. Залишки зіпсованої їжі прибирають, інакше равлики можуть отруїтися. Равлики постійно хочуть їсти і не мають почуття ситості, тому потрібно давати їжу невеликими порціями.

Краще не догодувати равлика, ніж перегодувати.

Тепер ви знаєте, чим годувати виноградних равликів. Давайте подивимося, як вони живуть в дикій природі.

Особливості характеру та способу життя

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Виноградний слимак в природі

Виноградний слимак — спокійна, повільна тварина, що веде осілий спосіб життя. Селиться у вологих місцях, намагається перебувати між заростями трави і в кущах, де не потрапляють яскраві промені сонячного світла. У денний час може ховатися під камінням і в тіні рослин.

Практично весь день равлики знаходяться у своїй раковині. На заході сонця вони спокійно повзають по траві і практично весь час їдять. Равлики дуже люблять дощ, після якого вони із задоволенням повзають по слизькій вологій траві.

Під час посухи цей молюск впадає в заціпеніння, стаючи млявим, заповзає в свою раковину і заклеює її вхід прозорою плівкою.

Равлики дуже повільні; максимальна швидкість їх пересування складає 7 см на хвилину. Восени, коли температура повітря знижується до 17-12°C, равлик йде на зимівлю. Він зимує в спеціальній норі, виритій в землі на глибині 5-10 см. Улітку закопується в ґрунт.

В анабіозі равлики можуть перебувати до 5 місяців; за цей час вони втрачають у вазі, а після пробудження равлик за пару тижнів повертається в звичний стан.

При ранньому пробудженні може витримати вплив негативних температур протягом короткого часу.

Цікавий факт: раковина равлика дуже міцна, вона може витримати тиск до 12,5 кг. Улітку спокійно заривається в землю, не боючись, що її придавлять.

Соціальна структура і розмноження

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Виноградний слимак в Україні

Статеве дозрівання у виноградних равликів настає у віці 1-1,5 року. У равликів кілька піків розмноження: перший навесні — відразу після пробудження зі сплячки (кінець березня-червень). Другий період розмноження випадає на ранню осінь. Під час ритуалу залицяння равлик повільно повзає по колу, іноді піднімаючи передню частину свого тіла. Зупиняється, ніби когось шукає.

Коли зустрічається пара равликів, вони починають витягуватися один на одного, обмацують один іншого щупальцями, стикаються підошвами.

Через деякий час равлики падають на поверхню, притулившись підошвами; в такому стані вони залишаються нерухомими близько 15 хвилин. Пізніше шлюбна гра відновлюється доти, поки один з равликів не впровадить у іншого статевий орган.

Під час злягання обидва равлики можуть виконувати ролі як самця, так і самки. Після злягання равлики розповзаються в різні боки.

Цікавий факт: під час спарювання равлик отримує спермофони, які може зберігати протягом цілого року, поки не знайде сприятливі умови для кладки яєць.

Для кладки яєць равлик формує кладку, викопуючи ямку завглибшки на 5-10 см, а потім утрамбовуючи ґрунт, формує стіни укриття. Іноді кладки створюються в природних укриттях, наприклад, біля кореневищ рослин. За один раз в кладці виявляється 40 яєць перлового кольору.

Відкладання яєць для равликів — досить складний процес, і близько третини равликів гине після залишення потомства. Інкубаційний період триває близько місяця. Равлики, що вилуплюються з яйця, є маленькою копією дорослої особини. У них абсолютно гладка і прозора раковина з лише 1,5 завитка.

На 10 день молоді равлики залишають своє гніздо і виходять назовні в пошуках їжі.

Природні вороги виноградних равликів

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Як виглядає виноградний равлик

Равлики досить беззахисні істоти, якими люблять поласувати багато хижаків.

До природних ворогів виноградних равликів відносяться:

Виноградні равлики можуть бути атаковані хижими видами. Хижаки легко розгризають їх міцний панцир або висмоктують равлика з притулку. Багато жуки і комахи можуть заповзти всередину черепашки через дихальний отвір, застаючи їх зненацька. Крім того, равлики часто паразитуються різними дрібними черв’яками.

Равлики можуть заражати паразитними захворюваннями домашніх тварин і худобу, які можуть з’їсти равлика. Крім диких хижаків, равликів в їжу використовує людина. У багатьох країнах равликів розводять для споживання. М’ясо виноградних равликів дуже поживне, містить велику кількість білка і вітамін В12.

Виноградні равлики також схильні до простудних захворювань, особливо після виходу зі сплячки; вони витримують холод, але недовго, і швидко застуджуються, якщо не ховаються в укриття.

Крім того, равлики не переносять яскравого сонячного світла, під час посухи намагаються ховатися в тіні.

Вирубка лісів і урбанізація негативно впливають на популяцію виноградних равликів, оскільки равлики втрачають свої звичні місця проживання.

Статус і популяція виду

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Виноградний слимак

Покладаючись на морфологічний аналіз популяцій виду Helix pomatia в східній та південній частинах їх ареалу, проведений вченими, популяції цього виду на даний момент нічому не загрожує.

Для проведення аналізу було вивчено стан близько двадцяти різних генофондів популяції виноградної равлики методом гельелектрофореза білків. Згідно з даними, отриманими в ході дослідження, популяції цього виду на сьогодні нічого не загрожує. Навіть в умовах урбанізації ці молюски відчувають себе добре і здатні до розмноження.

Чисельність популяції виноградних равликів відстежувати дуже складно, оскільки ареал проживання широкий, а спосіб життя равлики ведуть досить потайний.

Відомо лише, що вид досить численний і не потребує особливої охорони. Крім того, виноградних равликів часто розводять у тераріумах і спеціальних міні-фермах.

Ці молюски йдуть на продаж як домашні тварини, в магазини і ресторани як їжа. Для сільського господарства виноградні равлики вважаються шкідниками, оскільки можуть поїдати листя культурних рослин і заражати тварин небезпечними паразитними захворюваннями.

Тому багато фермерів намагаються позбутися від цієї молюсків різними способами.

Виноградний слимак дуже спокійна, веде досить розмірений спосіб життя. Все своє життя вони можуть провести практично в одному місці.

Виноградні равлики — дивовижні істоти, за якими дуже цікаво спостерігати. Завівши цих молюсків у себе вдома, ви зможете постійно дивуватися їх цікавим звичкам.

У неволі равлики відчувають себе добре і живуть значно довше диких родичів.

Рецепти приготування виноградних равликів — спокушайте рідних делікатесами!

Мало хто ризикнув приготувати на своїй домашній кухні равликів. Можливо, дізнавшись, наскільки це просто, багато змінять своє ставлення до різних делікатесів.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Чим корисний цей молюск?

Є різні види равликів, які використовують в якості їжі. Однак в країнах, де цей делікатес частіше зустрічається на столах, вважається, що саме виноградний вид найсмачніший.

Більш того, в м’ясі цього молюска міститься приблизно 70% білка і 30% амінокислот, які необхідні нашому організму для нормальної життєдіяльності. Крім цього, до складу входять вітаміни і мікроелементи.

Так, у Франції існує цікаве блюдо під назвою «Ескарго». Вважається, що воно благотворно впливає на сексуальну активність людини.

Цих молюсків рекомендується використовувати в їжі: тим, хто страждає від дисбалансу кальцію; жінкам у період вагітності і лактації; людям, у яких діагностовано хондроз, а також колагеноз.

Підготовчий етап

Перш ніж приступити до приготування виноградних слимаків, необхідно пам’ятати про те, що їх потрібно збирати в певний час і з дотриманням деяких умов.

Молюсків можна зібрати самостійно, потрібно лише підгадати момент. Або робіть це рано вранці, або чекайте дощу.

Якщо ви вже зібрали чи купили виноградних равликів, не поспішайте з них щось приготувати. Для початку молюсків слід очистити. І якщо при підготовці звичайних продуктів мається на увазі чистка зовнішніх частин, то у випадку з равликами потрібно очистити їх кишечник від некорисної їжі для людини.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Після закінчення терміну дієти, дістаємо слимаків, купаємо і перевіряємо, чи всі живі. Після цього можна приступати до наступного етапу.

Однак варто пам’ятати, що для деяких страв підготовчий етап може відрізнятися за тривалістю тієї чи іншої процедури. Наприклад, дієта може тривати набагато довше, аж до двох тижнів.

Далі виноградних равликів необхідно помістити на великий шар солі. На ньому вони виділять всю зайву слиз. Після цього їх ще раз гарненько миють.

Потім їх кладуть у каструльку, заливають водою з додаванням невеликої кількості оцту, і на середньому вогні доводять до кипіння. Після цього варіння триває ще близько 5 хвилин.

Останній етап обробки – видобуток м’яса з панцира. Робиться це за допомогою вилки або пінцета. У приготуванні страв використовується тільки м’ясиста нога, а завиток видаляється.

Після обробки залишилися раковини можна не викидати, а прокип’ятити в содовому розчині і промити. Таким чином, їх можна ще використовувати для подальшого фарширування.

Делікатеси з равликів

Класичний рецепт: равлики по-бургундські

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

інгредієнти Кількість

Підготовлені равлики – приблизно 50 шт.
часник – 15 г
Лук шалот – 15-17 г
петрушка – 20 г
Вершкове масло – 1 пачка (200-250 г)
Чорний перець мелений – за смаком
Панірувальні сухарі – за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Цей рецепт можна віднести до класичних французьких страв.

Спочатку приступаємо до пропуску через прес часнику, далі ріжемо цибулю та петрушку. В принципі, можна не мучитися і подрібнити блендером. Додаємо до них сіль і перець, а також розм’якшене масло.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Виноградні равлики повинні бути вже підготовлені (тобто кожна повинна бути відокремлена від будиночка, а черепашка повинна бути проварена в содовому розчині і просушена). Беремо мушлю і кладемо в неї молюска, потім туди ж відправляємо шматочок масла з травами, цибулею і часником. Потрібно добре натиснути, щоб равлик з маслом «сидів» глибоко в будиночку.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Далі викладаємо равликів або на деко, або на спеціальні ємності з заглибленнями. Присипаємо сухарями і кладемо в піч при t = 200 градусів на 6-8 хвилин. Масло має закипіти в мушлі.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Ніжний суп з молюсками

Для створення цього делікатесу знадобляться:

  • 23-25 ​​равликів оброблених або консервованих;
  • Лук – 4 шт.;
  • Вершкове масло – близько 35-45 г;
  • 1 келих білого вина і стільки ж вершків;
  • Бульйон м’ясний – 1 л;
  • Морква, селера, цибуля порей – по 25 г кожного;
  • Пару жовтків;
  • Петрушка – 30 г;

Овочі потрібно порізати соломкою, а зелень подрібнити в блендері.

Лук ріжеться дрібними кубиками і викладається в сотейник або каструльку з товстим дном, куди додаються половина подрібнених виноградних равликів. Гасяться вони з додаванням вершкового масла приблизно 15-20 хвилин.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Далі додаємо залишилися равликів, нарізані овочі і тушкуємо ще як мінімум 10 хвилин. Далі готуємо жовтки і вершки: змішуємо їх між собою і вливаємо в останній момент, коли суп практично перестав кипіти.

Наостанок суп посипається зеленню петрушки.

Равлики в томатному соусі: екзотичний смак

Для створення цього шедевра знадобляться наступні продукти:

  • 20-24 виноградні равлики (оброблені);
  • Олія рослинна;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • спеції;
  • сіль;
  • Томатна паста – 2 ч. ложки.

Оброблені равлики відправляємо в сотейник і заливаємо водою, куди також додаємо трохи солі і варимо протягом 10 хвилин. Після цього зливаємо і відкладаємо філе молюсків в сторону.

На сковороді розтоплюємо масло. Додаємо нарізану півкільцями цибулю і трохи обсмажуємо (1-2 хвилини). Після цього додаємо пасту, сіль, приправи і смажимо ще пару хвилин. Останніми додаються равлики. Готується блюдо ще хвилин 5, після чого остуджують.

Далі беремо шпажки і нанизуємо на них равликів. Філе можна прикрасити або чергувати з овочами.

Равликовий «Наполеон»: дуже смачний рецепт!

Ця страва неймовірно смачна, і витрачений на нього час вартий кінцевого результату. Для приготування потрібно запастися такими продуктами, як:

  • Оброблені равлики – 20-30 шт.;
  • Овочевий бульйон (досить 1 літра);
  • мигдаль;
  • Печериці – 150 г;
  • Олія рослинна для обсмажування;
  • Томатний соус – 50 мл;
  • спеції;
  • Зелень.

В першу чергу слід зайнятися равликами: опускаємо їх в бульйон і варимо на маленькому вогні близько трьох годин.

У цей час можна не поспішаючи зайнятися іншими приготуваннями. Чистимо мигдаль і гриби. Останні потрібно порізати скибочками і обсмажити з рослинною олією. Мигдаль дрібно ріжеться. Зелень також подрібнюється. Після цього всі ці компоненти змішуються разом: гриби, мигдаль, зелень. Додаються спеції.

Далі готуємо лист. У його центр у формі кільця викладається суміш з грибів, зелені і мигдалю. У самий центр кладуться виноградні равлики. І все це поливається томатним соусом. Печуться вони при t = 180 близько 10-15 хвилин.

Корисні поради

Зі сказаного вище ясно, що готувати і обробляти равликів нескладно. Але є й деякі корисні рекомендації, які необхідно не випускати з уваги:

  • Щоб перевірити, чи всі молюски живі, помістіть їх в ємність з водою. Через деякий час живі здадуться з раковин, а мертві залишаться нерухомими;
  • Равлики добре поєднуються з червоною ікрою. Найкраще дістати їх з раковини на невеликий шматочок багета, полити зверху маслом з травами і додати трохи ікри;
  • Не використовуйте в їжу ніякі частини, крім ноги, оскільки від них буде більше шкоди, ніж користі. До того ж, темний завиток не володіє такими смаковими властивостями, як м’ясиста частина;
  • Щоб при трапезі дістати молюска з черепашки, є спеціальна вилка з двома зубцями.

Виноградні равлики – неймовірно корисне і смачне блюдо. Хоча воно і дещо незвично середньостатистичному мешканцю, але спробувавши один раз, цей смак ви навряд чи зможете забути. А освоївши досить нескладну техніку підготовки молюсків, можна частіше готувати їх в домашніх умовах.

Самий великий черевоногий молюск – виноградна равлик і її зміст в домашніх умовах

Виноградний слимак – це найбільший черевоногий молюск в Європі. З давніх-давен вона відома як джерело здорової та корисної їжі. У теперішній же час їх часто містять в тераріумах як домашніх вихованців.

Опис

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Забарвлення раковини неоднорідна, складається з світлих і темних смужок. Колір варіюється від каштаново-білого до жовтувато-оливкового. Поверхня раковини ребриста.

Тулуб виноградного равлика, як і у інших молюсків, досить еластичний і може змінювати розмір від 3 до 10 см. Забарвлено в бежевий або сірий колір з коричневим відтінком. Поверхня тіла шорстка, зморшкувата, призначена для утримування вологи.

Забарвлення тулубів може змінюватися в залежності від споживаної молюском їжі.

На голові розташовуються 4 рухомих щупальця, які відіграють роль органів почуттів. Передні виконують дотикальну функцію, задні – зорову.

Проживання в природі

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Посушливі періоди холоднокровні істоти перечікують, ховаючись під валунами, у вологому моху або густій траві. На зиму впадають в анабіоз, залазячи всередину раковини. Вхід в неї равлики закривають слизом.

Придбання виноградного равлика

Ці молюски досить добре поширені по всій території Європи і придбання їх не становить труднощів. Купити виноградних равликів можна в зоомагазині, замовити в інтернеті або пошукати в приватних оголошеннях. У деяких регіонах цю живність можна просто набрати в саду.

Вартість виноградної равлики не дуже висока, може варіюватися від 50 до 350 гривень. Ціна залежить від регіону і розміру особини. Оптова покупка вийде ще дешевше – по 6-8 доларів за кілограм.

Користувач розповідає про свій досвід утримання равлика вдома.

Розмноження та розведення

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Дізнатися збуджену особину, що шукає партнера, неважко. Молюск неспокійно повзає, періодично зупиняючись і піднімаючи верхню частину тіла. Він озирається і ворушить ріжками на голові в пошуках підходящого «друга».

Знайшовши, нарешті, партнера по шлюбним іграм, равлик починає повільний інтимний «танець».

Молюски щільно притискаються підошвами, сплітаються щупальцями і стикаються статевими органами, що з’явилися з тіла.

Після цього починається безпосередньо сам процес спарювання, який триває понад 1,5 години. На піку збудження партнери міняються чоловічими клітинами, потім роз’єднуються і розходяться по своїх справах.

Щоб стимулювати процес розведення, необхідно створити сприятливі для цього умови. Тоді равлики будуть спаровуватися навіть восени. Температуру потрібно підтримувати в межах 16-23 °, вологість повітря – від 80 до 90%, грунту – близько 80%. В цілому розведення равликів – неважка заняття, доступне навіть початківцю любителю.

Розповідь про розведення виноградних равликів на дачі.

Відкладання яєць

Молюски починають відкладати потомство не раніше, ніж через 20-30 діб після спарювання. Попередньо вони готують гніздо, викопуючи підходящу за розмірами нірку в землі.

Старанно утрамбувавши стінки і днище, батько викладає в ямку від 30 до 40 яєць. Зовні вони схожі на перлини – такі ж круглі, білі і блискучі.

Закінчивши метати потомство, равлик засинає ямку з яйцями грунтом.

Малюки вилуплюються з м’якою шкаралупи і починають розкопувати собі прохід назовні. Через 9-11 діб вони благополучно вибираються на свободу, харчуючись попутно залишками власної шкаралупи і грунтом.

Молоді равлики при надмірному харчуванні збільшуються в розмірах в рекордні терміни. Вже через 30 діб вони стають в 4 рази більшими, ніж при народженні. Годувати їх можна тим же, що й дорослих особин. Процес вирощування не відрізняється від змісту статевозрілих молюсків.

Живлення

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Годувати їх зовсім нескладно. Вихованцям слід давати свіжі фрукти і овочі, зелень і бур’яни. У раціон молюска можна вводити буряк, гарбуз, моркву, кабачки, салат, капусту, яблука, картоплю, банани, листя суниці, кульбаби, винограду, кропиви, лопуха, кінського каштана. В якості додаткових добавок часто використовують розмочений хліб, сушених мотиля і дафнії.

Молюски мають потребу в великій кількості кальцію для формування раковини. Тому їм необхідно давати крейду або сепію (шматочки панцира каракатиць).

Всі продукти попередньо потрібно нарізати невеликими шматочками або пластинками, щоб равликам було простіше є. Не слід накладати багато їжі в мисочку, адже маленькій істоті, щоб наїстися, потрібно зовсім трохи. Їжу можна давати ввечері, а вранці прибирати залишки.

  • На відео показано виноградного равлика вдома
  • Список заборонених продуктів:
  • редис;
  • варені яйця;
  • будь-які цитрусові;
  • цибуля;
  • редька;
  • смажена і гостра їжа;
  • сир і сир;
  • борошняні вироби.

Облаштування житла

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відео

Вентиляція

Для дихання виноградному равлику необхідний звичайний атмосферне повітря. Дихає молюск дуже рідко – не більше 1 вдиху за хвилину при середній вологості і ще рідше при високій. Однак вентиляційні отвори повинні бути обов’язково! Можна зробити сітчасту кришку або щілини в стінах.

Температура

Для підтримки нормальної життєдіяльності і стимуляції розмноження потрібна температура в межах від 15 до 25 °. Оптимально зміст при 19-22 °. При зниженні температури повітря до 11 ° у равликів знижується активність і зупиняється ріст. При збільшенні вище 26 ° молюски впадають в анабіоз.

Освітлення

Виноградним равликам цілком достатньо звичайного природного освітлення, досвітка їм не потрібно. Тераріум повинен стояти так, щоб на нього не потрапляли прямі промені сонця.

Дно

Равлики в природі багато часу проводять в землі. Тут вони відпочивають, відкладають яйця, впадають в сплячку. У тераріумі теж необхідно заповнити дно відповідним субстратом. Для цього можна використовувати суміш з садового грунту і товченого активованого вугілля в співвідношенні 7:1. Ще в якості підстилки можна використовувати кокосову стружку для молюсків із зоомагазину або живий мох.

Підстилка в тераріумі повинна завжди бути трохи вологим, але не сирою. Її досить обприскувати з пульверизатора раз на 1-2 дні.

Водойма

Якщо ви хочете створити вашому вихованцеві ідеальні умови утримання, розмістіть в тераріумі невеликий водоемчик з чистою водою. Не робіть його глибоким, щоб живність не могла потонути і самостійно вибиралася з нього. Можна просто поставити пластмасову кришку, заповнену прохолодною водою.

Декорації

У тераріумі не повинно бути гострих і твердих предметів, про які молюски можуть поранити ніжну підошву або раковину. Зате живі рослини, шматочки кори і невеликі гілочки припадуть дуже до речі.

Прибирання тераріуму

Повинна проводитися щодня! Вранці рекомендується прибирати залишки їжі, вичищати екскременти молюсків і відтирати слиз зі стінок.

Режим

Виноградні равлики активні тільки в нічний час. Вдень вони відсипаються, сховавшись в свій будиночок, а вночі харчуються і гуляють. Підійшовши вранці до тераріуму, можна виявити переритий субстрат, залишки їжі, слизові розлучення на стінках.

Крім денного сну равликам дуже важливий тривалий анабіоз. У природі він починається при сильному підвищенні температури повітря, настанні холодів або посухи. Будинки доведеться створювати такі умови штучно, щоб стимулювати початок сплячки. В іншому випадку молюски почнуть чахнути і хворіти; термін їх життя скоротиться, вирощувати і утримувати їх стане проблематично.

Досвідчені заводчики молюсків використовують 2 підходи:

  • Тимчасовий. Зміна активності і анабіозу істот проходить по чітко визначеному графіку. Наприклад, три тижні вихованець спить, на тиждень впадає в тривалий сон.
  • Природний. У тераріумі імітуються ті ж умови, що й на вулиці. У періоди дощів підвищуємо вологість, в посушливі дні створюємо сухість, при похолоданні знижуємо температуру.

Ви можете вибрати будь-який з двох підходів і слідувати йому весь час.

Цікаві факти

  • Швидкість руху виноградних равликів в середньому становить 3-4 мм за секунду. Максимальна фіксована швидкість – 7 мм.
  • Молюски можуть вільно пересуватися не тільки по горизонтальних площинах, а й по вертикальних.
  • Відео спаровування равликів набирає близько мільйона переглядів в інтернеті.
  • Равликове м’ясо містить збалансовану кількість БЖУ, а також вітаміни і мікроелементи.
  • Виноградний слимак був символом однієї з комун в Швейцарії. Він зображений на гербі цієї установи.
  • З тулуба можна приготувати геліцідін – лікувальний екстракт, що володіє бронхорасширюючими властивостями.
  • Середній термін життя цих істот 7-9 років. Однак відомі випадки, коли виноградна равлик в домашніх умовах доживала до 17, 19 і 21 років.
  • 95% виноградних равликів гине, не доживши до зрілого віку.
  • Кров молюсків абсолютно безбарвна.
  • Розводити виноградних равликів для використання в їжу почали ще в першому столітті нашої ери.

Опис корисних властивостей виноградної равлики з фото, приготування в домашніх умовах

Улітку виноградна равлика в кулінарії є справжнім делікатесом, особливо його люблять жителі Франції. Багато людей навіть не уявляють, що їдять равликів, але не підозрюють, від чого відмовляються.

Виноградний слимак є досить великим молюском, життєвий цикл якого може доходити до 20 років. У довжину вони досягають до 45 мм (див. Фото).

Равликів можна знайти, незважаючи на їхню назву, не тільки в виноградниках, а й в лісах, біля водойм тощо.

В їжу равликів почали вживати ще в давнину, причому продукт призначався для бідних і ніколи не вважався делікатесом. Наразі велика кількість популярних ресторанів пропонують своїм клієнтам страви з равликів. У магазинах можна придбати заморожених молюсків.

Корисні властивості

Корисні властивості виноградного равлика полягають у його хімічному складі. Він містить холін – амінокислоту, необхідну для нормальної роботи мозку.

У великих кількостях у равликів міститься білок, якого більше, ніж в яйцях. Цей продукт не містить холестерин, що негативно позначається на роботі організму.

Страви з равликів рекомендується вживати при проблемах з кальцієвим обміном, тому їх варто їсти вагітним жінкам і дітям.

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відеоЗавдяки проведеним експериментам було доведено, що нейрони равликів прекрасно приживаються в мозку людини. Тому молюсків можна використовувати в якості донора під час лікування серйозних захворювань, наприклад, епілепсії. Виноградний слимак є прекрасним афродизіаком. Лікарі рекомендують вживати молюсків при наявності захворювань очей, шлунково-кишкового тракту, а також опорно-рухового апарату. Слиз равликів містить компонент, який активує регенерацію шкіри, тому її можна використовувати для кращого загоєння ран, опіків і бородавок.

Містить виноградний равлик магній, який покращує роботу серцево-судинної і нервової системи. При регулярному вживанні молюсків можна знизити ризик виникнення проблем зі шлунком. Вони також відновлюють ліпідний обмін і очищають організм від радіонуклідів.

Використання в косметології

Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відеоРавликів використовують в косметичних цілях. На їх основі роблять спеціальну сироватку і креми, які допомагають поліпшити структуру шкіри. Слиз равликів допомагає поліпшити вироблення еластину і колагену. Вона також відновлює мікроциркуляцію крові і допомагає вирівняти колір обличчя. Засоби, приготовані на основі слизу, використовують для відновлення після процедур, які передбачають пошкодження шкіри, наприклад, після пілінгу. У деяких салонах краси пропонують незвичайну процедуру, коли на обличчя клієнта кладуть гігантського равлика, який обмазує все слизом. Після такої процедури шкіра омолоджується і зволожується.

Виноградний слимак є делікатесним продуктом, який подають з різними соусами. Молюсків можна піддавати різним методам термічної обробки, наприклад, їх запікають, обсмажують, варять тощо.

Найпопулярніша страва з равликів належить до французької кухні і називається ескарго. Найкраще поєднується молюск з вершковим маслом, зеленню, часником і білим вином.

З молюсків готують салати, закуски, перші та другі страви.

Секрети приготування в домашніх умовах

Равлики мають свої особливості в приготуванні, які необхідно обов’язково врахувати, якщо ви хочете отримати в результаті смачне і корисне блюдо:

  • Виноградний слимак: користь і шкода, як приготувати, рецепти з фото і відеоЯкщо вам дісталися живі равлики, то вам варто знати кілька важливих правил. Молюски можуть вживати в їжу токсичні для організму людини речовини, тому перед тим, як приступити до приготування равликів, їх протягом 10 днів годують тільки борошном. Після цього їх відправляють в сіль, щоб видалити токсичні речовини, а також з метою умертвіння. Потім равликів потрібно гарненько помити зовні з використанням щіток.
  • Спочатку в уже киплячу воду потрібно покласти равликів і відварити протягом 3 хв. Після цього молюсків варто вийняти і промити від залишків слизу. Раковину в окремій ємності потрібно варити у воді з содою протягом години.
  • Равликам варто видаляти нутрощі, в результаті у вас залишаться тільки «ніжки». Їх проваріть протягом 40 хв. з цибулиною і спеціями. Після воду потрібно злити, залити новою рідиною і знову проварити зі спеціями ще 40 хв. Окремо приготуйте соус. У висохлі раковини покладіть готових равликів, а зверху трохи соусу.

Шкода виноградної равлики і протипоказання

Шкода виноградна равлика може принести при виявленні індивідуальної непереносимості продукту.

Виноградні равлики – розведення в домашніх умовах, рецепти приготування

Свою назву ці молюски отримали через те, що вони дуже люблять харчуватися листям винограду, при цьому завдаючи йому чималу шкоду. У природі виноградні равлики можуть вирости до 9 см, а в домашніх умовах, при хорошому догляді, вони стануть ще більшими. В їжу даних молюсків почали вживати ще в давнину – це було корисне, смачне і дешеве блюдо, доступне кожному.

Виноградні равлики – розведення в домашніх умовах

Виноградних равликів розводять з різними цілями. Одні тримають їх, як невимогливих домашніх вихованців, за якими цікаво спостерігати. Інші прагнуть виростити якомога більше молюсків для того, щоб вживати їх в їжу.

Зміст виноградного равлика в домашніх умовах передбачає, що перш ніж принести додому своїх перших равликів, потрібно обладнати для них будинок. Тісна коробочка або скляна банка не підійдуть. Хоч равлики і малі, для нормального життя їм потрібно відносний простір.

  1. Найкраще використовувати акваріум для риб, тераріум або досить велику ємність з оргскла.
  2. Щоб створити для равликів умови, які максимально наближені до природних, на дно будиночка слід покласти грунт. Можна використовувати пісок, готовий грунт для вирощування розсади, придбаний в магазині, або просто землю, взяту зі своєї ділянки. В останньому випадку її доведеться попередньо продезінфікувати, прогрів на дека в духовці або протоку розчином марганцівки. Це робиться для того, щоб разом з грунтом не занести в будинок різних шкідників.
  3. На землю можна покласти листочки, гілочки. Равлики з задоволенням будуть повзати по ним, а деякі навіть поласують. Час від часу зів’яле листя доведеться міняти.
  4. Досить великим каменям і задерев’янілим гілкам – не місце в будиночку. Якщо равлики стануть повзати по них, то залишать на них свою слиз, від якої їх буде важко очистити.
  5. Крім того, в будиночку можна зробити «басейн» для равликів. Він повинен бути неглибоким – наприклад, можна добре налити трохи води в блюдце. Равлики не плавають, але в теплу пору року будуть з задоволенням користуватися таким «басейном».

Нюанси догляду за равликами

Оскільки виноградні равлики – південні жителі, з настанням осені вони можуть заснути до весни. Це відбудеться, якщо будиночок для равликів залишити в холодному приміщенні. Якщо ж продовжувати тримати їх у теплій кімнаті, молюски будуть вести звичайний спосіб життя.

При перенесенні в неопалюване приміщення равлики зариваються в грунт, перечікуючи холоду. «Вхід» в раковину вони прикривають заслінкою, залишаючи лише невелику щілину для доступу повітря. Коли температура повітря піднімається, вони повертаються до звичної активного життя.

Равликів можна назвати всеїдними. Вони їдять листя подорожника і кульбаби, нарізані овочі та фрукти. Взимку можна купувати заморожені овочі, розморожувати їх і згодовувати вихованцям. Корм додають у міру необхідності і через деякий час прибирають, щоб він не зіпсувався.

У природі равлики із задоволенням повзають по росяній траві і мокрим від дощу листю. Варто завести вдома пульверизатор і кропити зсередини будиночок і його мешканців.

Зверніть увагу, що равлики стають особливо активними в прохолодну вологу погоду.

Як розмножується виноградний равлик

Виноградні равлики – гермафродити. Ви можете придбати 2 – 3 штуки і отримати численне потомство. Перед початком розмноження рекомендується помістити равликів на кілька місяців у холодне приміщення. Після повернення будиночка в тепло виноградні равлики вирішать, що прийшла весна і пора обзаводитися потомством.

Ті, хто звик спостерігати за своїми вихованцями, помічають, що равлики в цю пору починають рухатися повільніше, піднімають передню частину тулуба.

Яйця равлики відкладають у грунт, тому (важливо повторити це ще раз) в ньому не повинно бути шкідників і хвороботворних мікроорганізмів.

Після того як яйця відкладені, самих равликів пересаджують в інше житло. Через чотири тижні малюки з’являться на світ, а ще через 1,5 місяці підростуть, після чого батьків можна буде повернути на місце.

Маленьких равликів годують протертими овочами та фруктами, комплексними мінеральними підживленнями. Таким чином, розведення виноградних равликів – захоплююче та нескладне заняття.

Корисні властивості равликів

Виноградних равликів використовують для приготування різних страв, в тому числі, дієтичних. Їх м’ясо не викликає алергії, воно смачне, дуже поживне, насичене білками, вітамінами і мікроелементами.

Крім того, до складу м’яса входять такі речовини, як колаген та еластин. Можна запитати будь-якого лікаря-косметолога – вони незамінні для підтримки молодості і тонусу шкіри.

А ще м’ясо молюсків містить речовини, які здатні пригнічувати ріст і розмноження шкідливих бактерій. У цьому вони схожі на сучасні антибіотики. Під їх дією стихають запальні процеси, одужання настає швидше.

Тими ж корисними властивостями володіє і слиз, яку виділяють равлики. Вона входить до складу багатьох косметичних засобів.

Підготовка равликів до приготування страв

Звичайно, на стіл виноградні равлики потраплять тільки в тому випадку, якщо їх розводять спеціально для приготування страв, тобто, в потрібній кількості. Наприклад, щоб побалувати домашніх равликами по-бургундські, буде потрібно близько 100 молюсків.

Домашні улюбленці можуть залишатися такими, а для кулінарних шедеврів в магазинах нескладно придбати заморожених равликів.

Але, припустимо, у вас є своя «міні-ферма» з розведення молюсків. Рецепти приготування виноградних равликів прості.

Рецепт приготування равликів по-бургундськи

Щоб м’ясо равликів було особливо смачним, днів за 10 молюсків поміщають у спеціальну ємність, а в якості їжі їм пропонують борошно, змішану з висівками і ароматними приправами.

Потім равликів протягом кількох хвилин відварюють, заливають холодною водою, а коли вони охолонуть, витягають з раковини за допомогою зубочистки або шпильки.

Вершкове масло (близько 100 г) розм’якшують, з’єднують із дрібно нарізаною зеленню петрушки, дрібкою меленого мускатного горіха і сіллю.

Страву готують порційно, для чого потрібно взяти невеликі формочки. На дно їх кладуть м’ясо равликів, а зверху – масло з приправами. Посипають зверху натертим сиром і запікають у духовці 9 – 10 хвилин.

Ця страва добре поєднується з білим сухим вином.

Равлики по-італійськи

М’яса равликів потрібно приблизно півкіло. А ще знадобляться склянка червоного вина, сіль і приправи – м’ята, базилік, майоран. Причому краще використовувати їх не в сухому вигляді, а купити свіже листя. Масло можна взяти соняшникове, без запаху, але краще віддати перевагу оливковій.

  1. Равликів обсмажують в олії, потім заливають вином, додають сіль і дрібно нарізану зелень.
  2. На самому маленькому вогні блюдо потрібно гасити близько 10 хвилин.
  3. Подаючи на стіл, равликів поливають тим самим соусом, в якому вони гасилися.

До цієї страви добре підійде злегка підсмажений хліб з часником.

Якщо ви збираєтеся готувати равликів часто, має сенс придбати спеціальне пристосування для того, щоб витягати молюсків з раковин. Воно було винайдено у Франції і нагадує шпильку особливої форми.

Leave comment