Користь і шкода винограду для організму людини, калорійність, склад

Сьогодні вже навряд чи когось здивуєш виноградом на столі, не сприймається він як вишукана їжа. А адже ягоди здатні задовольнити будь-який каприз. Кислий, солодкий, кисло-солодкий, білий, зелений, червоний, чорний виноград… Одним словом, добірна гроно винограду стане справжньою окрасою званого обіду на всю сім’ю або романтичної вечері для двох закоханих.
Виноград – найдавніша рослина, яке займає важливе місце в культурах ряду цивілізацій і релігійних течій.
- Міфи Давньої Греції та Риму – молодший син великого Зевса, бог виноробства і нестримних веселощів Діоніс на всіх зображеннях з’являвся з виноградним гроном ягід в руках;
- Стародавній Єгипет – бог Осіріс навчив єгипетський народ розбивати виноградники;
- Біблійні писання – після всесвітнього потопу єдино врятований представник людства Ной, пристав на своєму ковчезі до суші, а точніше, горі Арарат, відразу посадив виноград;
- Християнство – кров Ісуса Христа символізується з вином, також ці ягоди асоціюються з багатством і родючістю.
На полотнах великих художників зображені натюрморти з виноградною лозою і гронами плодів, сцени з життя збирачів на плантаціях. «Війна може почекати, збір винограду – немає», так звучить стара французьке прислів’я.
Останнім часом багато палких суперечок розгортається на тему, які у винограду користь і шкода для організму. Критерій, який грає не на користь даного продукту, є велика кількість цукру.
Його присутність автоматично накладає табу на появу стиглих грон на нашому столі. Зайвий цукор – зайві калорії. Ця аксіома стає головним каменем спотикання.
Корисні властивості винограду неминуче йдуть на другий план.
Але давайте все-таки не будемо забувати про трьох китах гармонійного харчування. Успіх досягається за рахунок раціонального підходу, дотримання балансу в співвідношенні білків, жирів і вуглеводів, а також уникнення будь-яких крайнощів.
Виноград – це фрукт чи ягода?
Щоб купити виноград, ми будемо чітко рухатися у напрямку до вивісці «Фрукти-овочі».
Якщо слідувати ботанічному визначенню, фрукт – це соковитий і їстівний плід, частина рослини, яка розвивається з квітки і має насіння всередині. У народі часто ягоди називають також фруктами.
Але з точки зору науки ягода – це плід з м’якоттю, тонкою шкіркою і насінням. Якщо відкриємо словник, там знайдемо опис ягоди як плоду, що росте на чагарниках, трав’янистих рослинах і напівчагарниках.
Ботаніка говорить, що ягода – це плід з великою кількістю насіння, але поняття «фрукт» як такого в цій науці не використовується. А в нашій мові, як правило, слова «плід» і «фрукт» часто замінюють одне одного. Просто слово «фрукт» більш побутове, але ми любимо називати плоди фруктами.
Отже, біологи абсолютно точно визначили – виноград – це ягода, плід з соковитою м’якоттю і маленькими кісточками, покритий тонкою шкіркою.
Склад і корисні властивості винограду
Якщо сказати, що рослина, знищене сонцем – це джерело корисних для людського організму речовин, то це не буде перебільшенням. Присутність в ягодах порівняно високого показника глюкози, фруктози і сахарози додає винограду енергетичної цінності.
Однак присутні у великій кількості вітаміни в винограді явно натякають на те, що його плоди повинні в більшій чи меншій мірі обов’язково бути присутніми у раціоні.
Вчені заглянули глибоко всередину і встановили, що виноград містить наступні цінні компоненти:
- Клітковина має м’яке послаблювальне дію. Виноград однозначно дуже корисний для людей, які страждають від хронічних закрепів. Ягоди м’яко обволікають кишечник і сприяють природному очищенню організму від шлаків;
- Фруктоза, сахароза та глюкоза ягід природного походження при всмоктуванні в кров заряджають організм силою і є джерелом додаткової енергії. Правда, з цією трійцею треба бути дуже обережними. Психологічно буває важко зупинитися від поглинання ягід, тонус додається, а почуття насичення практично відсутнє;
- Необхідні мікроелементи і мінерали. Калій показаний при захворюваннях серця і судин, ось чому кардіологи в один голос радять хворим на серце регулярно вживати невелику порцію родзинок. Кальцій, натрій, фосфор, магній, кремній, сірка – і це далеко не повний список, серед якого йод, фтор, мідь тощо;
- Вітаміни – левову частку становить вітамін С, аскорбінова кислота є надійним захисником імунітету і підвищує захисні властивості. Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему. Вітамін A виступає першою допомогою при очних захворюваннях. Нікотинова кислота (вітамін РР) знижує ризик серцево-судинних хвороб, знижує рівень холестерину і бере участь в життєво важливому процесі трансформації жиру в енергію;
- Незамінні антиоксиданти, присутні в ягодах, бережуть молодість нашої шкіри, роблячи її пружною і сяючою. Але це тільки зовні. При аритмії і частій гіпертонії споживання винограду нормалізує частоту серцевих скорочень і тиск.
Як приклад, розглянемо виноград зелений з боку БЖУ (формула білків, жирів і вуглеводів у продукті). Вважається, що ягоди світлих забарвлень нейтральніші та легше засвоюються. Цей момент більше пояснюється особистими перевагами, ніж науковими фактами. Хоча винороби з цим погодяться.
У винограді співвідношення БЖУ розраховується наступним чином: в 100 грамах білки становлять 60%, 25% – це жири і залишилися 15% вуглеводи.
Багатий хімічний склад ягід виправдовує любов людства до винограду, що культивується з незапам’ятних часів, кількість яких обчислюється роками до нашої ери.
Калорійність винограду
Виноград у загальноприйнятому розумінні – це зовсім не дієтична ягода. Але навіть у цій ситуації спритні фахівці до нескінченого захоплення ласунів пропонують лікування виноградом. У ягід є самостійний термін – ампелотерапія. Це полягає в дотриманні монодієти протягом кількох днів, що дасть помітний ефект у вигляді зменшення декількох кілограмів.
Логіка в подібного роду терапії є. Вивчаючи властивості винограду, вчені довели, що на жменьку плодів вагою 0,1 кг доводиться від 43 до 95 кілокалорій. Точний показник залежить від сорту ягід, але тепер зрозуміло, що калорій зовсім небагато.
Що стосується калорійності винограду в іншій популярній модифікації – родзинок, суперечок немає: вона висока і складає трохи менше 300 кілокалорій. Так чи варто відмовлятися від цього поживного продукту? Поспішати не потрібно.
Користь винограду в засушеному вигляді полягає в тому, що він не обробляється термічно, тому практично в повній мірі зберігає всі корисні властивості свого побратима у свіжому вигляді.
Під час виснажливих застудних захворювань морс з родзинок допоможе відновити сили і відновити водний баланс.
У білому
Калорійність білого винограду одна з найнижчих, трохи більше 40 кілокалорій. До них відносять мускатні сорти ягід, відомі своїм тонким смаком.
Плоди білого винограду під стать своєму вишуканому букету мають ніжну м’якоть, покриту тонкою шкіркою світло-золотистого кольору.
Цей сорт ягід має один серйозний недолік: примхливість до погодних умов створює певні проблеми в його розведенні.
У зеленому
Шардоне, дамські пальчики, алиготе з французькими коренями, ягоди киш-миш відносять до так званого зеленого винограду. Грона з таким забарвленням широко використовуються у виробництві вина. Калорійність зеленого винограду з кісточками коливається між 40 і 75 кілокалоріями. Зате 100 грам найсолодшого киш-миша містять найбільше – 95 кілокалорій.
У червоному
Нутриціологи і дієтологи при виборі винограду воліють червоні сорти ягід за більш виражений антибактеріальний і противірусний ефект. Вони знайомі нам за назвами совіньон, піно нуар, мерло. Калорійність рожевого винограду аж ніяк не вище, ніж у інших солодощів.
На перекір поширеній думці, скільки калорій в червоному винограді, стільки приблизно і у інших сортів ягід, наприклад, у зеленого, і складає від 60 до 75 кілокалорій.
Чорний виноград
Чорний сорт винограду не складає великих труднощів виростити на своїй присадибній ділянці. Кучерява лоза ізабелли стане чудовим декоративним елементом і додасть особливого чару і затишку, наприклад, у вашій альтанці.
Калорійність 100 грам чорного винограду досягає 75 кілокалорій, це немало. Але на це можна закрити очі, так як смакові якості ізабелли унікальні і вирізняються серед інших видів винограду. Досвідчені сомельє відчувають багатющий букет всіляких відтінків від ягідних до фруктових.
Незважаючи на калорійність темного винограду, людям з серцево-судинними захворюваннями варто звернути на нього увагу в першу чергу.
Чим корисний синій виноград відомо давно. На тлі прийому спеціальних препаратів, спрямованих на підвищення заліза в крові, чорні плоди стануть його ефективним додатковим джерелом.
Глікемічний індекс
Ми з’ясували, що енергетична цінність винограду не є слабким місцем ягоди. Що дійсно має насторожити, так це його високий глікемічний індекс. Цей показник свідчить про швидкість розщеплення вуглеводів в їжі при споживанні. Чим швидше йде розпад вуглеводів, тим менше продукт приносить почуття насичення.
Ось чому так складно зупинитися і обмежитися декількома ягідками, адже обсяг фруктози і глюкози надходить у великій кількості, але голод не залишає.
Глікемічний індекс винограду світлих сортів коливається між 45 і 60 одиницями, а чорного трохи менше – від 43 до 54.
Для прикладу у шпинату глікемічний індекс дорівнює 15 одиницям. Тому шпинатом наїдаєшся швидше, ніж стиглими ягодами.
Чим корисний для організму людини
Окремою великою темою є лікувальні властивості винограду, що підтверджують позитивний вплив на організм людини. Включаючи в раціон ягоди, не слід нехтувати шкіркою і кісточками.
Регулярне вживання солодких плодів врегулює систему органів кровотворення, що захищає від зовнішнього шкідливого впливу. Продукування червоних кров’яних тілець забезпечує нормальне постачання тканин і органів киснем.
- При лікуванні захворювань серця і судин плоди винограду попередять утворення тромбів і допоможуть розширити судини.
- Вживання цих ягід за рахунок присутності в складі нікотинової кислоти знижує рівень холестерину в крові і сприяє зміцненню стінок судин.
- При атаці хвороб дихальних шляхів рекомендується не нехтувати відхаркувальними властивостями ягід винограду – при астмі і поразці бронхів.
Як виноград впливає на організм людини, що веде середньостатистичний образ життя? Стакан свіжого соку ягід забезпечить бадьорістю і енергією. Природний антидепресант допоможе побороти неприємне відчуття втоми. Також він забезпечить незамінними азотистими і дубильними речовинами, важливими для підтримки загального імунітету.
Під час інтенсивних розумових навантажень сонячні плоди сприяють поліпшенню пам’яті і активізують роботу мозку.
Користь винограду для жіночого організму
Чим корисний виноград для організму жінки? Перш за все, косметичні засоби на основі його плодів володіють цінними очисними і зволожуючими властивостями. Маски, на основі ягід, пілінги і скраби делікатно відлущують омертвілі клітини епідермісу і прискорюють вироблення так необхідних колагену і еластину.
Масло на основі виноградної кісточки використовується в косметології для всіх видів шкіри. Це єдине масло, яке підходить навіть для жирного типу.
Низька калорійність плодів дозволяє включати виноград в дієтичне меню. Соковиті ягоди насичують організм достатнім рівнем води, виведуть шлаки і токсини. Якщо це не триденна монодієта, то щоденна норма – 5 ягід. З огляду на високу калорійність, родзинки краще виключити з раціону.
Виноградні ягоди здавна використовуються в якості жіночого афродизіака. Цей натуральний продукт пробуджує сексуальний потяг до свого партнера і сприяє підвищенню лібідо.
Під час критичних днів тендітні жінки часто відчувають нездужання і запаморочення. Можлива анемія лише посилить проблему, вибивши з колії на кілька днів. Ягоди червоних сортів не дадуть знизитися гемоглобіну в крові до критичної точки.
На жаль, онкологічні захворювання все частіше загрожують життю людей. Фахівці радять включати кілька ягід у щоденний раціон для профілактики злоякісних утворень у молочних залозах. Лікувальні властивості винограду можуть бути хорошою профілактикою онкологічних захворювань.
Шкода винограду
Краще ворог хорошого, стара приказка застосовна і до даного продукту. Занадто багато винограду здатне принести шкоду навіть абсолютно здоровій людині. Невелика гроно ягід вагою в 100 грам – це межа, яка принесе користь і не завдасть шкоди організму.
Для кого є протипоказання:
- Діабетикам через підвищеного рівня цукру в крові;
- Алергікам;
- Людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо в період загострень;
- При ожирінні, незважаючи на низьку калорійність;
- При карієсі та інших проблемах із зубною емаллю.
Клітковина ягід м’яко чистить кишечник, але при діареї та інших розладах послаблюючий ефект принесе більше шкоди, ніж користі. Присутність спирту в складі ягід може негативно впливати на слизові шлунково-кишкового тракту.
Бродильні властивості ягід доставлять додаткові незручності при метеоризмі і підвищеному газоутворенні, особливо в поєднанні з жирними продуктами. В цьому випадку з ягідками краще не старатися і, взагалі, вживати окремо.
Чорний виноград: користь і шкода для організму, властивості і протипоказання
Серед сотень сортів і різновидів винограду чорна винна ягода виглядає представником еліти цієї унікальної рослини. Шляхетний, синяво-чорний колір, насичений смак і запаморочливий аромат приваблюють до цієї культури виробників соків і десертів, вина і міцніших алкогольних напоїв. А у садівників, котрі культивують чорний виноград, користь і шкода для організму улюбленої ягоди просто не сходять з мови – здається, виноградарі знають про це більше, ніж всі інститути виноградарства разом узяті. Постараємося і ми докладно дізнатися, в чому користь чорного винограду для людського організму.
Особливості чорного винограду з кісточками
Вважається, що в м’якоті кісточкових сортів винної ягоди міститься менше корисних для організму речовин, оскільки частина з них кісточки «забирають» собі.
На думку гастроентерологів, за вмістом антиоксидантів, вітамінів та інших корисних речовин виноградні кісточки навіть перевершують саму м’якоть ягоди.
Однак це зовсім не означає, що все, чим корисний чорний виноград з кісточками, має бути з’їдено людиною.
Не слід їсти чорний виноград з кісточками заради корисних властивостей. Зернятка винограду занадто тверді, щоб бути розжованими або бути перетравленими шлунком в цілому вигляді.
Тим, хто бажає отримати від чорного винограду користь, а не шкоду для організму, можна порадити наступне:
- Відокремте кісточки, просушіть їх, а потім перемеліть в кавомолці.
- Отриманий порошок знову підсушіть і складіть в бляшанку з щільною кришкою.
- Перемелені кісточки можна додавати в чай або каву (на кінчику ножа) або – в випічку.
Захоплюватися застосуванням кісточок всередину лікарі все-таки не рекомендують, це досить важкий продукт для шлунково-кишкового тракту і зовсім небажаний для тих, хто страждає колітом, гастритом або виразкою.
У чому користь для організму?
Що ж змушує споживачів купувати, а садівників – вирощувати саме чорний виноград? Корисних властивостей чорним винним ягодам приписують безліч, хоча за складом вони мало чим відрізняються від інших сортів.
Регулярне вживання винограду чорних сортів знижує ризик розвитку тромбів.
Склад
Незалежно від приналежності до сортів, у хімічному складі винограду міститься велика кількість вітамінів (C, B9, P, H), моносахаридів і дисахаридів, а також макроелементів (речовини, що містяться в організмі у великих кількостях):
- кальцій;
- фосфор;
- натрій;
- магній;
- калій.
Слід згадати і мікроелементи, що містяться в ягодах (речовини, необхідні організму в невеликих кількостях):
- йод;
- марганець;
- залізо;
- цинк;
- фтор;
- молібден та інші.
У виноградних ягодах міститься вуглеводи (в основному), а також зовсім небагато білка і жирів.
Калорійність
Більшість джерел говорять про приблизну калорійність виноградних ягід різних сортів.
Дієтологи вважають, що чорний виноград, корисні властивості якого, на їхню думку, перевершують інші сорти, є більш калорійним продуктом.
Так, якщо середня калорійність 100 г виноградних ягід становить 67 кКал, то у чорного винограду і користь, і шкода полягають у показнику, рівному 73 кКал. Для ослабленого організму це корисно, а для тих, хто дотримується дієти – шкідливо.
Всім, хто серйозно цікавиться чорним виноградом в плані користі і шкоди для здоров’я, слід пам’ятати, що високий вміст вуглеводів і калорійність не дозволять захоплюватися цією ягодою людям з цукровим діабетом та іншими порушеннями в організмі.
Чим корисний?
- Чорноплідні виноградні ягоди мають здатність виводити надлишки солі з організму, що дозволяє використовувати їх при лікуванні ревматизму, артритів і подагри.
- Регулярне вживання чорних виноградних сортів в їжу сприяє запобіганню розвитку конкрементів (каменів) у нирках, сечовому і жовчному міхурах.
- Речовини, що містяться в чорних виноградних ягодах, мають муколітичну властивість, тобто здатні розріджувати в’язке мокротиння при хворобах дихальної системи.
- Вживання цього красивого і смачного ласощі здатне позбавити від депресії і наслідків стресу.
- Використовується для профілактики і лікування гормональних і імунних розладів організму.
- Завдяки високому вмісту калію, кальцію, магнію покращує роботу серцево-судинної системи.
- Має антиоксидантні, протинабрякові і протипухлинні властивості (вважається, що часте вживання цих ягід знижує ризик розвитку пухлин).
- Сприяє покращенню роботи головного мозку, концентрації уваги, швидкості реакції, пам’яті, що, в свою чергу, призводить до зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
Любителі чорних виноградних ягід переконані, що їхня користь для організму ще недостатньо вивчена, а шкода від її вживання – мінімальна. І з цим важко не погодитися – доказової бази щодо користі і шкоди для організму все ще недостатньо, щоб вважати цю культуру панацеєю «від усіх бід».
Корисні властивості для жінок
Тим, хто дотримується здорового способу життя, відома користь чорного винограду для жінок – він покращує колір обличчя, запобігає раку молочної залози, допомагає впоратися з мігренню, порушенням обміну речовин і хворобами нирок. Ще йому приписують афродізіакальні властивості, що, так само як і все перераховане, потребує підтвердження. Швидше за все, це суто індивідуальний вплив продукту на жіночий організм, обумовлене смаковими уподобаннями. Якщо жінка поїдає щось із задоволенням, то і настрій, і сексуальне бажання у неї підвищуються природним чином.
А чи корисний чорний виноград жінкам своїми косметичними властивостями? На це питання можна без сумніву відповісти ствердно. Чимала кількість засобів по догляду за шкірою містять у своєму складі екстракти з чорних сортів і їх кісточок:
- сонцезахисні креми;
- скраби для обличчя з порошком з кісточок;
- масажні масла з кісточок;
- живильні креми для нігтів, волосся та шкіри рук.
Всі інші властивості чорної виноградної ягоди, перераховані вище, також сприяють покращенню самопочуття жінки, попереджаючи анемію і інші порушення складу крові.
Чи є протипоказання до вживання?
Щоб звести до мінімуму шкоду від будь-якого прийнятого продукту, його вживання має бути розумним і помірним. Якщо продукт не підходить вам з яких-небудь причин, від нього доведеться відмовитися. Так, у чорного винограду є корисні властивості, але і протипоказання до його вживання також є, а це значить, що він не всім підходить.
Чорні виноградні ягоди абсолютно не корисні при:
- підвищеній індивідуальній сприйнятливості до цього продукту (алергія);
- підвищеній кислотності шлункового секрету;
- запальних захворюваннях у травній системі;
- ожирінні;
- цукровому діабеті;
- артеріальній гіпертензії.
Людям з вищезазначеними патологіями можна хіба що спробувати кілька темних ягід у сезон, та й то, попередньо проконсультувавшись з лікарем.
Але на практиці рідко хто звіряє з лікарями кожен свій крок у кулінарній насолоді.
Більшість людей вважають за краще покуштувати з чорного винограду і користь, і шкоду одночасно, а потім, пожинаючи плоди своєї необережності, скрушно підсумовують – напевно, з’їв щось не те.
Чи можливий шкода здоров’ю?
- Сам по собі продукт відноситься до тяжких видів їжі, тому дієтологи радять ставитися до нього не як до десерту, а як до повноцінного самостійного блюда. (Згадайте, як виручив дикий виноград Робінзона Крузо на безлюдному острові під час голоду).
- До складу ягід входить 0,8% органічних кислот, 1% азотистих речовин, 0,5% різноманітних мінеральних солей і 15-20% сахарози, що негативно відбивається на зубній емалі. Стоматологи радять обполіскувати рот після вживання виноградних ягід.
- З тієї ж причини (насиченого складу), чорні, як і інші сорти, здатні затримувати рідину в організмі, що може призвести до набряків, підвищення артеріального тиску, посилення навантаження на серце.
- Висока калорійність і підвищений рівень вуглеводів в продукті можуть завдати шкоди людям з надмірною вагою і тим, хто страждає на цукровий діабет.
- У людей з синдромом подразненого кишечника і іншими патологіями шлунково-кишкового тракту шкода чорної виноградної ягоди може проявитися діареєю та іншими хворобливими реакціями організму.
Якщо ж людина схильна до діатезу, вживання чорноплідної винної ягоди може призвести до розвитку серйозної алергічної реакції з непередбачуваними наслідками. Тому навіть з такою ягодою, як чорний виноград, користь і шкода якого здаються давно відомими, варто бути обережними в застосуванні. Особливо, якщо це привезені ягоди, які пережили тривалу транспортування і невідомі умови зберігання.
Чим корисний і шкідливий виноград, калорійність, застосування при схудненні
Виноград необхідний нашому організму, оскільки містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Він може бути різних кольорів: чорний, зелений, синій, рожевий, червоний, білий. Світлі сорти корисні для травної системи, а темні благотворно впливають на серце, судини і кров.
Найпопулярнішими сортами на сьогоднішній день вважають Дамські пальчики, Шардоне, Кишмиш, Мускат, Восторг, Шасла, Ізабелла, Лідія, Каберне, Совіньон, Тайфи. Всі вони мають однакове співвідношення білків, жирів і вуглеводів, але розрізняються за калорійністю. Це необхідно враховувати при схудненні.
Виноград – дар природи, який володіє насиченим хімічним складом і приносить користь організму людини. У продукті міститься:
Назва елемента | Зміст на 100 г |
Вітамін А | 0,2 мг |
вітамін В1 | 0,06 мг |
вітамін В2 | 0,03 мг |
вітамін В5 | 0,13 мг |
вітамін В6 | 0,75 мг |
вітамін В9 | 5 мг |
Вітамін С | 7 мг |
вітамін Н | 3 мг |
вітамін РР | 0,3 мг |
Вітамін Е | 0,4 мг |
магній | 18 мг |
кальцій | 29 мг |
натрій | 25 мг |
фосфор | 21 мг |
калій | 225 мг |
хлор | 1 мг |
сірка | 7 мг |
цинк | 0,1 мг |
йод | 8 мг |
Залізо | 0,7 мг |
мідь | 8 мг |
фтор | 11 мг |
Марганець | 0,1 мг |
кобальт | 3 мг |
молібден | 3 мг |
кремній | 11 мг |
алюміній | 38 мг |
Калорійність винограду залежить від його сорту і вмісту цукру. КБЖУ у всіх сортів різниться тільки показником кілокалорій, в основному всі вони містять однакову кількість білків, жирів і вуглеводів. У плодах повністю відсутній холестерин, що також корисно для здоров’я.
Харчова цінність на 100 грам продукту:
білки | 0,5 г |
жири | 0 г |
вуглеводи | 15 г |
цукор | 15-18 г |
вода | 80 г |
Енергетична цінність на 100 г продукту в залежності від сорту винограду:
Назва | калорійність |
білий виноград | 43 ккал |
кислі сорти | 65 ккал |
червоний виноград | 64 ккал |
кишмиш | 95 ккал |
Ізюм | 240 ккал |
Плоди можна використовувати в кулінарії, косметології, народній медицині та для схуднення. Людям з надмірною масою тіла рекомендується вживати не більше 15 ягід білого винограду на добу. Він володіє середнім глікемічним індексом, який визначається в межах від 45 до 55 одиниць.
Продукт має масу корисних властивостей і забезпечує здоров’я всіх систем організму людини. Користь винограду полягає в наступному:
- розрідження крові;
- поліпшення складу крові;
- зменшення кислотності сечі;
- виведення зайвої рідини з організму;
- зміцнення імунітету;
- поліпшення роботи травної системи;
- ліквідація запальних процесів в організмі;
- поліпшення роботи головного мозку;
- підвищення опірності організму при сильних фізичних і розумових навантаженнях.
Є солодкі ласощі можна при деяких захворюваннях, так як можна завдати шкоди здоров’ю. Протипоказання до вживання винограду:
- цукровий діабет;
- виразка;
- гастрит;
- карієс;
- стоматит;
- ожиріння;
- індивідуальна непереносимість.
Головним протипоказанням до застосування препарату є підвищене газоутворення, при такій проблемі краще його є без шкірки. Виноград завдасть сильної шкоди травній системі, якщо вживати його у великих кількостях. У добу можна з’їдати не більше 100 г ягід. Краще вживати їх в ранкові години.
Для жінок найбільш корисними є виноград з кісточками. У ньому є певні речовини, які здатні зменшити ризик утворення ракових пухлин у жіночих грудях або репродуктивній системі. Корисний продукт і любителькам гарної засмаги. Виноград наситить шкіру вітаміном Е і захистить її від передчасного старіння.
Стакан свіжовичавленого виноградного соку допоможе зняти больові відчуття, які дівчата нерідко відчувають під час місячних. Також сік допомагає впоратися з сильними головними болями. Жінкам, які страждають на мігрень, рекомендовано випивати склянку лікувального напою вранці замість чаю або кави.
Незважаючи на те, що ягода містить велику кількість вітамінів і мінералів, вживання її під час вагітності залишається під великим питанням.
На пізніх термінах краще відмовитися від вживання таких ласощів, так як він спровокує набір зайвої ваги і народження крупної дитини. Не слід їсти фрукт мамам з гестаційним цукровим діабетом. На початку вагітності ягода може викликати сильне газоутворення, що буде доставляти жінці сильний дискомфорт.
Під час вагітності слід їсти виноград тільки в невеликих кількостях і тільки в тому випадку, якщо зараз сезон збору винограду. Взимку продукт може бути хімічним, що призведе до сильної інтоксикації організму і зашкодить мамі і майбутній дитині.
Під час лактації не потрібно зловживати виноградом, так як він може спровокувати коліки у малюка. Червоні сорти можуть викликати розвиток алергічної реакції у дитини.
Для чоловіків виноград є першим продуктом для поліпшення потенції. Також ягода здатна повністю вилікувати чоловіче безпліддя. Деякі препарати для здоров’я репродуктивної системи зроблені на основі витяжки з винограду. Для поліпшення потенції свіжі плоди слід їсти щодня протягом трьох місяців. Це допоможе виробленню активних сперматозоїдів і підвищить шанс на успішне зачаття.
Виноград має в своєму складі велику кількість кальцію, який потрібен для оптимального росту і розвитку кісткової системи малюка. У раціон дітей необхідно включати як свіжий продукт, так і сушений. Фрукт допомагає поліпшити імунну систему і набрати вагу маловагим діткам.
Малюкам виноградний сік краще давати разом з яблучним по 50 мл на добу. Він допоможе поліпшити травлення, налагодити роботу кишечника. Регулярне вживання продукту дозволить швидко усунути запори.
Не можна давати дітям виноград разом з молочними продуктами і газованими напоями, так як таке поєднання може спровокувати підвищене газоутворення і коліки.
Щоб не завдати шкоди організму і отримати максимальну користь, необхідно дотримуватися наступних принципів:
- У добу можна з’їдати не більше 100 г солодких плодів, незалежно від сорту.
- Вживати фрукт разом з кісточками і шкіркою.
- При схудненні в день рекомендується вживати не більше 5 ягід, щоб не почати товстіти ще більше.
- Людям, які швидко набирають вагу, шкідливий родзинки, так як він досить калорійний. Краще віддавати перевагу зеленому або білому кислому винограду, у складі якого міститься менше калорій і цукру, ніж в інших. Ці сорти містять в своєму складі ресвіратрол, який сприяє природному розщепленню жирів. Його високий вміст допомагає налагодити процеси метаболізму, стимулювати організм до самостійної боротьби із зайвою вагою.
- Щоб не поправлятися, краще вживати ягоди в першій половині дня.
- Не можна їсти виноград або пити виноградний сік на ніч або натщесерце, так як це спровокує проблеми з травленням і підвищення кислотності в шлунку.
Виноградний метод схуднення був клінічно протестований. Доведено, що завдяки такому харчуванню можна значно знизити ризик виникнення онкології, оздоровити всі системи організму, скинути зайві кілограми. Виноградна дієта займає всього три дні. У цей час необхідно вживати плоди за певною схемою:
- У перший день з’їсти 500 г ягід. Розділити цю кількість на кілька прийомів їжі, кожні 2 години. Сорти можна вибирати будь-які. Кінець літа найбільш відповідний час для проведення таких процедур. Дозволено пити звичайну воду.
- У другий день потрібно з’їсти 1,5 кг. Обсяг простої води в цей день слід зменшити.
- На третій день слід протягом усього дня з’їсти 2 кг ягід. Воду пити заборонено.
За три дні такого харчування без проблем піде 2-3 кг, при цьому організм не буде страждати від нестачі вітамінів і мінералів.
Історія однієї з наших читачок:
Особливо пригнічує мене моя вага, в свої 41 важила я як 3 сумоїста разом узяті, а саме 92 кг. Як прибрати зайву вагу повністю? Як впоратися з перебудовою гормонального фону і ожирінням? Але ж ніщо так не спотворює або молодить людину, як його фігура.
Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менше 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч гривень з консультантом-дієтологом. Можна, звичайно, намагатися бігати на біговій доріжці до нестями.
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …
Читати далі >>
Виноград: склад і калорійність, корисні властивості для організму
Фрукти та ягоди
Виноград – смачна ягода, про користь якої писали відомі лікарі періоду Середньовіччя – Авіценна і Парацельс. Популярність його обумовлена багатим складом, що надає благотворний вплив на організм людини. Корисні властивості винограду використовуються в медицині, косметології та дієтології.
Вченими доведено, що вживання натщесерце свіжовичавленого виноградного соку є ефективним профілактичним засобом проти ракових захворювань. Свіжі ягоди сприяють активізації розумової діяльності і покращують пам’ять. Люди, які регулярно включають їх до свого раціону, рідше страждають від мігрені і нервових розладів, менш схильні до захворювань серцево-судинної системи.
Існує поширений міф про те, що темні сорти винограду менш калорійні, ніж світлі. Насправді, це не так. Вміст калорій в обох сортах приблизно однакове, тому при схудненні не варто виключати з раціону світлий виноград.
У таблиці наводиться енергетична і харчова цінність (БЖУ) в 100 грамах свіжого винограду різних сортів:
сорт винограду | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Калорійність, ккал |
кишмиш чорний | 0,6 | 0,2 | 16 | 65 |
кишмиш зелений | 0,7 | 0,1 | 17,2 | 69 |
кишмиш червоний | 0,9 | 1,5 | 14 | 72 |
Тайфи рожевий | 0,6 | 0,2 | 16 | 65 |
Дамські пальчики (Хусайне білий) | 0,5 | 0,1 | 15 | 60 |
Ізабелла (синій) | 0,3 | 0,1 | 17 | 70 |
У таблиці наводиться склад винограду, який зумовлює його корисні властивості:
речовина | Зміст в 100 грамах ягоди |
Харчові волокна | 1,6 г |
Вітамін А | 5 мкг |
вітамін В1 | 0,05 мг |
вітамін В6 | 0,09 мг |
Вітамін С | 6 мг |
калій | 225 мг |
кремній | 12 мг |
натрій | 26 мг |
фосфор | 22 мг |
кобальт | 2 мкг |
мідь | 80 мкг |
Користь винограду для організму людини:
- Серцево-судинна система. Завдяки присутності антиоксидантів виноград благотворно впливає на серце і судини. При вживанні ягід підвищується рівень окису азоту в крові, що запобігає утворенню тромбів. Виноград сприяє нормалізації серцевого ритму і зниження тиску.
- Центральна нервова система. Виноград рекомендується включати в раціон при занепаді сил і виснаженні організму. Його регулярне вживання покращує емоційний стан людини, бореться з безсонням, допомагає позбутися від симптомів тривоги і стресу. Високий вміст заліза у виноградному соку позбавляє організм від втоми, покращує роботу мозку і нервової системи.
- Імунна система. Свіжі ягоди зміцнюють імунітет людини і посилюють опірність організму до простудних захворювань. Перевага рекомендується віддавати червоним сортам винограду, так як вони містять більше антоціанів – речовин, що володіють протизапальними властивостями.
- Профілактика онкологічних захворювань. Лікопін – природний антиоксидант, що міститься в складі винограду, має протипухлинну дію.
Користь ягоди для жінок:
- Регулярне вживання винограду знижує ризик виникнення раку молочної залози.
- Ефірні масла, що містяться в м’якоті, шкірці і кісточках ягоди, підвищують пружність шкіри і сприяють збереженню молодості.
- Під час вагітності вживання в їжу винограду насичує організм жінки поживними речовинами і корисними вітамінами, необхідними для нормального розвитку плода.
- Помірне вживання ягоди допомагає позбутися від нудоти і зняти симптоми токсикозу.
У деяких випадках вживання винограду небажано, так як його кісточки і шкірка можуть спровокувати проблеми з шлунково-кишковим трактом. В цьому випадку медики рекомендують приготувати з ягід свіжовичавлений сік і пити його вранці. Рекомендована кількість – 1 стакан в день.
Дослідження, проведені групою вчених, підтвердили здатність винограду боротися з чоловічим безпліддям. Регулярне вживання ягоди збільшує кількість життєздатних сперматозоїдів і підвищує їх активність.
Зміст магнію поліпшує кровообіг і сприяє виробленню тестостерону, що благотворно впливає на чоловічу потенцію.
Виноград є незамінним продуктом для людей, які хочуть схуднути без шкоди для свого здоров’я.
Ресвератрол – природна речовина в складі ягоди, яка бере активну участь в розщепленні жирових відкладень.
Корисний продукт можна їсти щодня і не товстіти. Однак, важливо дотримуватися помірності, щоб не поправитися через солодких ягід.
Людям, які сидять на дієті або дотримуються принципів правильного харчування, щоб ефективно худнути, в добу рекомендується з’їдати не більше 100 грамів ягоди.
Застереження пов’язано з тим, що вона досить калорійна через високий вміст глюкози в складі, тому надмірне її вживання може спровокувати набір зайвої ваги.
Включати продукт в свій раціон дієтологи рекомендують в першій половині дня. Є ягоди ввечері або на ніч протипоказано. Щоб процес зниження ваги був ефективним, останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до відходу до сну.
Користь винограду для схуднення:
- Насичує енергією на весь день, допомагаючи справитися з високими фізичними навантаженнями.
- Очищає організм від токсинів, нормалізує рівень холестерину в крові.
- Прискорює метаболізм і сприяє виведенню зайвої рідини з організму.
Ягода має ряд протипоказань, при наявності яких рекомендується виключити її з раціону, щоб не завдати шкоди організму. До них відносяться:
- Дитячий вік до 2 років.
- Третій триместр вагітності.
- Період загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
- Діарея.
- Цукровий діабет.
- Ожиріння.
У поєднанні з деякими продуктами виноград може викликати розлад шлунка. Медики не рекомендують їсти ягоду разом з динею, рибою і молочними продуктами. Не рекомендується вживати його в їжу в поєднанні з жирною їжею, спиртними напоями і мінеральною водою з газом.
Користь і шкода винограду для організму, калорійність, корисні властивості і протипоказання, який сорт корисніше
Перш ніж говорити про шкоду і користь винограду, треба згадати про його … підступність.
А як інакше назвати ситуацію, коли людина сидить перед комп’ютером або телевізором, читає захоплюючу книжку, а пальці раз у раз тягнуться до миски з спокусливою гроном, відщипують чергову ягоду і відправляють в рот. Сказати собі «Стоп!», Відмовитися від соковитого задоволення дуже важко.
Корисно це для нашого здоров’я чи ні? Розберемося, які шкоду і користь винограду для організму, його корисні і лікувальні властивості для здоров’я, протипоказання.
Щоб оцінити смакові переваги товару, його, звичайно, треба спробувати. Але це – будинки. А що робити в магазині?
Дивіться, щоб гроно була цілісною, ягоди – щільними, блискучими. Вологи на них повинно бути зовсім небагато – виключно краплі конденсату, що утворився через різницю температур в холодильнику, де вони зберігалися, і на прилавку, з якого їх продають.
Не повинно бути вм’ятин, потемніння, нальоту. Ознака свіжості – зелений колір плодоніжок.
- За стиглості підказка така: у чорних сортів не може бути і натяку на зелений відтінок, ягоди зелених сортів повинні бути жовтуватими, прозорими.
- Не піддавайтеся спокусі купити виноградне гроно взимку з лотків прямо на вулиці: вона може виявитися підмороженою, а виглядати буде красиво, але дещо незвично, як муляж – матовий, непрозорий.
- Будинки виявиться, що це і справді «муляж» – несмачний, без аромату.
- Як вибирати якісний виноград:
На Землі налічується приблизно 8 тисяч сортів цієї рослини. Вибирати нам доводиться максимум з десятка-півтора варіантів, коли ми обходимо фруктові ряди на великих ринках, наприклад, середньої смуги України.
Який виноград найкорисніший? Згідно з науковими даними, в темних сортах винограду користі більше, ніж у світлих.
- Синій, чорний і червоний види надають на організм антиканцерогенну дію, темні сорти винограду мають корисні властивості для серця і судин.
- У зелених – інша перевага: вони покращують травлення, дієтологи рекомендують їх тим, хто побоюється поправитися.
- З світлих сортів популярні Дамський пальчик, Шардоне, Кишмиш, Мускат, Восторг, Шасла.
Відомі темні сорти: Ізабелла, Лідія, Каберне, Совіньон. Найпопулярніший рожевий вид – Тайфи (торгові працівники часто називають його «Тайфун»).
У чому полягає користь черешні для жінок? Прочитайте нашу статтю!
Про корисні властивості і протипоказання масла виноградної кісточки читайте в цьому матеріалі.
Корисні властивості і шкода вишні для здоров’я розглянуті в даній публікації.
до змісту ↑
Хімічний склад, калорійність на 100 г, харчова цінність, глікемічний індекс
Характеристики винограду змінюються в залежності від сорту, але набір основних компонентів практично однаковий. це:
- вітаміни (групи В, але є також аскорбінова кислота);
- цукри (найбільше – глюкози);
- мінерали (залізо, мідь, кальцій, магній, хром, йод);
- органічні кислоти (наприклад, лимонна, яблучна);
- дубильні речовини.
- Калорійність (енергетична цінність) 100 г темного винограду – від 60 до 70 ккал, світлого – 40 ккал.
- Глікемічний індекс (показник швидкості збільшення в організмі кількості глюкози після вживання продукту) для винограду становить від 45 до 55 одиниць.
ГІ буває високий, низький і середній. У «середню групу» і входить наш виноград.
Харчова цінність 100 г продукту – 15,4 г вуглеводів, по 0,6 г білків і жирів, харчових волокон – 1,6 г.
Про калорійність, шкоду і користь винограду для організму розповість програма «Жити здорово!»:
до змісту ↑
Сонячне гроно впливає практично на всі життєво важливі органи людини:
- розріджує кров, знижуючи небезпеку тромбоутворення;
- зменшує кількість холестерину в крові;
- відрізняється сечогінним ефектом, зменшує кислотність сечі (це важливо для нирок);
- зміцнює імунну систему;
- покращує роботу органів травлення, тонізує перистальтику;
- лікує запалене горло, корисний при запаленні легенів, бронхіті;
- підвищує витривалість;
- покращує інтелектуальні здібності.
З шкідливих впливів фахівці відзначають виникнення під час перетравлення їжі неприємного, іноді хворобливого бродіння при високій кислотності шлунка. Щоб цього уникнути, треба вживати ягоди без шкірки.
Чим корисний виноград для людини? Відповідь від рубрики «Продукт дня»:
до змісту ↑ до змісту ↑
- Виноград (особливо з кісточками) корисний для жіночого здоров’я: в його складі є речовини, які можуть перешкоджати утворенню пухлин, розвитку раку молочних залоз і матки.
- Цей фрукт захищає любительок інтенсивної засмаги від шкідливого впливу сонячних променів.
- Допомагає він і жінкам, які страждають від мігрені: щоб уникнути виснажливих нападів головного болю, треба починати ранок зі склянки свіжовичавленого соку.
Чоловікам сонячна гроно підвищує потенцію. На думку індійських дослідників, вона навіть виліковує від чоловічого безпліддя.
Для підтвердження цієї гіпотези проводилися обстеження групи добровольців, які відчувають ці проблеми. Результати спостережень підтвердили висунуту гіпотезу.
Піддослідним протягом трьох місяців давали препарат, заснований на витяжці з винограду. У піддослідних збільшувалася кількість активних сперматозоїдів, було більше шансів стати батьком.
до змісту ↑
Для дітей
Педіатри не відмовляють дітям у можливості поласувати смакотою. Вони вважають, що свіжий виноград і ізюм важливі для дитини, так як надають потрібне для росту кісток кальцієм.
- Як висококалорійний продукт, виноград допомагає ослабленим дітям набрати вагу, зміцнити імунну систему.
- З його допомогою вдається регулярно очищати організм від різних шкідливих речовин, а якщо дитина страждає запорами, то вирішити навіть цю проблему.
- Не можна вживати його разом з молочними продуктами і газованою водою, щоб не спровокувати всередині дитячого організму бурхливу реакцію.
до змісту ↑
Для вагітних і годуючих
На питання про те, чи корисний виноград при вагітності і годуючим мамам, в чому його користь, медики відповідають по-різному.
Правда, ніхто не заперечує, що цей фрукт – джерело вітамінів і інших цінних речовин, а тому виношуючи дитину жінці і її малюкові, він міг би бути корисним. Але виникають сумніви.
Наприклад, на пізніх термінах вагітності лікарі не радять їсти виноград через його високу калорійність – дитина швидко набирає вагу, пологи через це можуть стати важкими.
Фахівці побоюються також, що шкірка виноградин засмічує кишечник, а сік викликає в ньому сильне бродіння. І те, і інше зовсім не корисно для вагітної жінки.
Щоб при вагітності від винограду була тільки користь, небажано купувати фрукти не в сезон збору врожаю, а, наприклад, взимку або навесні – в цю пору ніжний товар буває напханий «хімією» для кращого збереження, може викликати отруєння.
Годуючим мамам вживати виноград небажано через ризик викликати у немовляти алергічну реакцію. Особливо небезпечні в цьому плані червоні сорти.
до змісту ↑
для літніх
На що зазвичай скаржаться люди похилого віку? На болі в суглобах, втрату гостроти зору, хвороби ніг, викликані варикозним розширенням вен. Виноград допомагає людям поважного віку пом’якшувати гостроту цих проблем.
Він може також протистояти розвитку хвороби Альцгеймера, причому головну роль в цьому зіграють навіть не плоди, а листя цієї рослини.
Міститься в них речовина запобігає утворенню в кровоносних судинах головного мозку бляшок, які призводять до розвитку небезпечного захворювання.
до змісту ↑
Потенційна небезпека і протипоказання
У яких випадках цей фрукт становить небезпеку для здоров’я? Ось перелік захворювань і станів, коли від нього краще відмовитися:
- цукровий діабет (глюкоза, що міститься в ягодах, може різко підняти рівень цукру в крові);
- виразка шлунка, гастрит, коліт;
- карієс (від соку може ще більше постраждати зубна емаль);
- стоматит (кислоти, що містяться в продукті, дратують пошкоджену слизову ротової порожнини);
- ожиріння;
- індивідуальна непереносимість.
Ризиковано для організму поєднання цього фрукта з жирними і рибними стравами, свіжими огірками і динею, з пивом, молоком. Результат таких комбінацій – розлад кишечника, метеоризм.
Обережніше з червоним виноградом потрібно бути людям, що страждають на мігрень. Хоча цей фрукт здатний попередити і навіть зняти сильний головний біль, спожитий у великих кількостях, він може виступити в протилежному якості – спровокує мігрень через наявні в його складі танини і поліфеноли.
до змісту ↑
Рекомендації щодо застосування
Тепер ви знаєте, чи корисний виноград вагітним, дітям, чоловікам і жінкам, в якому користі більше – темному або світлому, обізнані про потенційну шкоду фрукта. А скільки винограду можна з’їсти за один раз?
Корисною для здоров’я дієтологи вважають 100-грамову порцію в день. Його рекомендують їсти разом з кісточками і шкіркою.
В кісточках великий запас різних масел і вітамінів, які сприяють омолодженню. Шкірочка допомагає рятувати організм від шлаків.
Час вживання ягід необхідно враховувати людям, які борються з надмірною вагою.
Виноград краще з’їсти окремо від інших блюд. Якщо ж його подадуть в кінці рясного обіду, всі його калорії «підуть» в талію. Людина почне повніти буквально на очах.
Ця проблема може виникнути при вживанні ягід на ніч. Важливо, щоб до сну залишалося 3-4 години, тоді продукт не залишить в організмі «додаткових накопичень».
Зухвалий процес бродіння, він завадить нормальному сну.
до змісту ↑
У кулінарії
Цей фрукт забезпечив людину декількома продуктами. Вони використовуються в їжу і для приготування різних страв: сік, вино, родзинки, оцет. З ним готують багато різних страв, в тому числі для святкового столу, фуршетів.
Ось рецепт фруктового салату. Для нього великі виноградини розрізають на половинки, мандарини розбирають на часточки, очищені від шкірки яблука ріжуть тонкими скибочками.
Всі інгредієнти перемішують, складають в салатник і поливають сметаною.
Для шарлотки з виноградом використовують Кишмиш. Міксером замішують тісто (2 яйця, по 150 г борошна і цукру, яблучний оцет, сода, кориця, мускатний горіх).
У приготовлену форму виливають половину тіста, викладають на нього кишмиш, потім виливають решту тіста. Випікають протягом години в духовці.
Фруктовий суп-пюре готують з допомогою блендера. Збивають 3 склянки свіжої полуниці, півсклянки білого винограду, 1 ст. натурального йогурту, третину склянки цукру.
Отримане пюре прибирають на дві години в холодильник. Перед подачею на стіл в кожну порцію наливають по чайній ложці оливкової олії, посипають чорним перцем, кладуть кілька скибочок красиво порізаної полуниці.
Салат з виноградом, відеорецепт:
до змісту ↑
Незважаючи на високу калорійність цього фрукта, його активно використовують в дієтах для схуднення. Головне – підібрати підходящий низькокалорійний сорт, зазвичай це білий виноград.
Ось варіант монодієти, розрахованої на три дні:
- 1-й день – з’їдають 0,5 кг винограду, розділивши на 6 порцій і запиваючи трав’яним чаєм;
- 2-й день – 1,5 кг ягід і чай;
- 3-й день – 2 кг ягід і чай.
- Чому фахівці вибирають виноград?
- По-перше, це відмінний антидепресант, а необхідність повернути душевну рівновагу, набути впевненості в собі відчувають всі, хто худне.
По-друге, в цій ягоді є гормон, який бере участь у жировій жигації. По-третє, фрукт ефективно розщеплює шлаки, звільняє від них внутрішні органи.
Ця стаття розповість, чим корисні абрикоси для організму, кому протипоказані, як і скільки їх вживати.
Корисні властивості і протипоказання нектарина детально розглянуті в цій публікації.
Ви знаєте, чим шкідливий грейпфрут і кому? Відповідь на питання шукайте в нашому матеріалі.
до змісту ↑
У лікувальних цілях: народні рецепти
Народна медицина давно використовує виноград для лікування хвороб:
- відвар висушених ягід, доповнений соком цибулі, використовують при бронхітах;
- порошок з висушеного листя – під час маткових кровотеч;
- при пародонтозі готують саморобну зубну пасту з мелених кісточок і камфори;
- при подагрі по спеціальному «графіку» п’ють сік, настій з виноградного листя;
- соком лікують атеросклероз – випивають три склянки на день (почавши лікування з однієї склянки і поступово збільшуючи дозу);
- ангіну лікують відваром з висушеного листя – 3-4 рази на день роблять полоскання;
- загоюють гнійні рани порошком з висушеного листя.
Незвичайний рецепт використовується для лікування нирок і сечовивідних шляхів. Ізюм «фарширують» горошинами чорного перцю. З’їдають три рази на день по 5-6 таких родзинок. Тривалість лікування – 10 днів.
Для лікування затяжного кашлю беруть 100 г родзинок, заливають склянкою води, варять на невеликому вогні протягом п’яти хвилин. Віджимають. В отриманий відвар додають чайну ложку лимонного соку. За день треба кілька разів випити по півсклянки цього кошти.
Щоб зміцнити серцевий м’яз, готують настій з листя цієї рослини. Ними (попередньо порізавши) заповнюють трилітрову банку, доливають її водою, 4 дні наполягають.
Засіб допомагає, якщо випивати його по половині склянки перед їдою тричі протягом дня.
до змісту ↑
У косметології
Косметологи для своїх процедур використовують чорні сорти винограду (м’якоть, кісточки, шкірку плодів). Наявні в них цілющі речовини допомагають зберегти пружність шкіри, захистити її від зів’янення.
На основі цього фрукта багато косметологічні компанії випускають професійні засоби догляду. Унікальні властивості продукту використовують у СПА-салонах.
Можна провести омолоджуючий сеанс в домашніх умовах. Ось найпростіший варіант: треба розрізати ягоди на половинки і натерти ними обличчя. Тримати маску протягом 15 хвилин, після чого змити.
А ось як можна зміцнити волосся: зі ста грамів кишмишу віджимають сік, додають в нього по столовій ложці лляної олії і натурального меду, перемішують. Цю суміш втирають у коріння волосся.
Якщо два рази на тиждень протягом місяця не лінуватися робити цю нескладну процедуру, хороший результат обов’язково буде. Ті, у кого на мед алергія, можуть трохи відійти від рецепта, замінивши небажаний інгредієнт курячим жовтком.
«Лікуємося з задоволенням!» – так могли б сказати багато людей, що використовують виноград в якості природного ліки: смачний, ароматний, що нагадує про літо і південному сонці, він так і проситься в рот.