Харчова добавка е501: що це таке, з чого робиться, небезпечна чи ні, вплив на організм

Що таке Е471, що являє собою цей компонент промисловості? Якщо ви бережете своє здоров’я і хочете стежити за споживаної їжею, радимо прочитати нашу статтю – ми зібрали всю цікаву для вас інформацію. Наші рекомендації допоможуть вам зорієнтуватися на величезному ринку продуктових виробів!
Що це за добавка
Почнемо огляд з визначення, що це – харчова добавка Е471.
Е471 – це компонент, що входить до групи емульгаторів, є неіоногенною поверхнево-активною речовиною. Виробництво регулюється міжнародними стандартами; міжнародна назва – Mono- and Diglycerides of Fatty Acids.
Розглянемо основні властивості, якими володіє харчова добавка Е471:
- Колір варіюється від білого до коричневого;
- Запах відсутній;
- Зовнішній вигляд – порошок, масляниста рідина, воскоподібна речовина або лусочки;
- Добре розчиняється в спирті і бензолі, не розчиняється у воді;
- Вміст основної речовини – не менше 70%;
- Смак нейтральний;
- Щільність не визначена;
- Широка область плавлення;
- Стійкість до світла.
До складу Е471 входять:
- Моно- і дигліцериди жирних кислот;
- Вільний гліцерин;
- Неомилені жири;
- Жирні кислоти;
- Емпіричні формули С2Н4О4 і С39Н76О5.
Способи отримання
Речовина є складним ефіром карбонових кислот і гліцерину. Поговоримо про способи отримання!
- Перший спосіб – це хімічна модифікація елементів жирів за допомогою каталізаторів або гліцерину;
- Другий спосіб – це етерифікація гліцерину аліфатичними карбоновими кислотами.
Також розглянемо: Консервант Е211
В ту ж групу елементів входить і ще один компонент. Про те, що це таке – емульгатори Е471 і Е475, ми поговорили. Пора відзначити шкоду і користь елемента, адже це дуже важливе питання!
Корисні і шкідливі якості
Тепер ви напевно знаєте, що це таке емульгатор Е471 – про сфери застосування і властивості ми поговоримо трохи нижче. А поки детально обговоримо, небезпечна чи ні харчова добавка Е471!
- Складові елементи є проміжним продуктом розщеплення жирів;
- Відповідно організм людини сприймає їх як інші жири;
- Складові без проблем переробляються і виводяться природним шляхом.
Висновок один – речовина повністю безпечна!
Дуже важливо відзначити такий вплив на організм Е471 – він в кілька разів збільшує калорійність продукту, до складу якого входить! А значить, від застосування краще відмовитися людям, страждаючим:
- Ожирінням і зайвою вагою;
- Порушенням обміну речовин;
- Хворобами печінки.
На жаль, цей елемент загальмовує обмінні процеси і генерує швидке відкладення підшкірних жирів.
Вплив на організм харчової добавки Е471 не може бути негативним – це доведено безліччю експертів і фахівців. Гранична норма споживання на добу не встановлена, обмеження відсутні.
Застосування
Ми з вами дізналися, що це – харчова добавка Е471, якими особливостями і характеристиками відрізняється. Поговоримо про те, де і яким чином застосовується компонент – головним споживачем є, зрозуміло, харчова промисловість. Причому область застосування неймовірно широка – давайте розглянемо це питання докладніше:
- Емульгатор додається в тісто, щоб забезпечити стійкість до високих температур, поліпшити якість клейковини і підвищити газоутворення. Додавання компонента допомагає збільшити вагу і розмір хлібобулочного виробу, робить його пружним і пористим. Свіжість булки зберігається надовго;
Також розгляньте: Соєвий лецитин
- Речовина, додана при виробництві макаронних виробів, допомагає уникнути злипання в процесі приготування і підвищує пружність сировини;
- Компонент додають в маргарин, тваринні і рослинні жири, також в майонез. Допомагає формувати потрібну текстуру, полегшує змішування частин продукту і збивання. Саме цей елемент відповідає за тривалість зберігання, позбавляє від прогорклості;
- Використовується у виготовленні вершків, кремів і морозива, інших молочних десертах – стабілізує піну, покращує консистенцію;
- Входить до складу варення і джемів для запобігання утворення пінки;
- Чи включається до складу какао та шоколадної продукції – позбавляє від пустот і розшаровування;
- Інші кондитерські вироби зобов’язані елементу відсутністю розтріскування і невеликим рівнем липкості;
- У м’ясній промисловості використовується для утримання потрібної вологи, допомагає запобігти відділенню жиру;
- Елемент застосовується для покриття фруктів з метою захисту.
Важливо! Моно- і дигліцериди не застосовують при виробництві масел холодного віджиму, також в оливковій.
Застосування в інших сферах
Шкідливий чи ні Е471 ми вже вирішили! Ви здивуєтеся, але компонент дозволений навіть для використання при виготовленні дитячого харчування.
Виготовлення дитячого харчування
- Як замінник жіночого грудного молока;
- Як молочна суміш для діток старше 5 місяців;
- Прикорм на зерновій основі, застосовуваний з першого року життя;
- Дієтичні вироби зі зниженим вмістом білка (з народження).
Шкода харчової добавки Е471 дитині не завдасть – вона не викликає алергії. Однак будьте уважні, нерозумне споживання може спровокувати розвиток ожиріння!
У косметичній промисловості
Харчова добавка Е471 використовується не тільки в харчовій промисловості – інші виробники також оцінили прекрасні властивості речовини. Стабілізатор використовується в косметичній промисловості в якості емульсії – і ось навіщо:
- Гліцериди жирних кислот допомагають стабілізації консистенції, створюють однорідну структуру;
- Речовина полегшує внесення і розподіл біологічно активних компонентів.
Відзначимо, що такі вироби не викликають алергію і роздратування. Використовуються у виробництві засобів:
- По догляду за волоссям;
- По догляду за шкірою;
- Мазей і кремів;
- Ректальних свічок.
Наостанок зазначимо, що компонент застосовується у фармацевтичній промисловості і тваринництві.
Ми обговорили, небезпечна чи ні харчова добавка Е 471 – після прочитання наших порад ви зможете прийняти зважене рішення про споживання подібної продукції. Будьте здорові, ретельно стежте за складом раціону і бережіть своє самопочуття всіма доступними способами!
Харчова добавка Е501 (карбонат калію) – небезпечна чи ні?
Харчову добавку E 501 добували багато століть назад з деревної золи. Речовина, відома як поташ, цінувалася за дезінфікуючі якості і високу миючу здатність.
Було відмічено, що поташ, доданий в тісто, покращує його структуру і зовнішній вигляд готового виробу.
Назва продукту
Калію карбонати – основна назва продукту згідно з відповідними стандартами. Цей же документ регулює умови використання, упаковки, транспортування речовини.
Міжнародний синонім – Potassium carbonates. Індекс в європейській кодифікації – Е 501 (Е-501).
Харчова добавка включає дві речовини:
- карбонат калію (безводний і гідратований), код E 501 (i). Інші назви: калій вуглекислий, поташ, дікалій карбонат;
- гідрокарбонат калію, код Е 501 (ii), синоніми: двовуглекислий калій, бікарбонат калію, калій кислий вуглекислий.
Тип речовини
Добавка E 501 відноситься до групи стабілізаторів. Речовина є калієвими солями вугільної кислоти.
Карбонат калію отримують шляхом хімічного впливу вуглекислого газу на гідроксид калію (каустичний поташ).
Гідрокарбонат калію – продукт взаємодії карбонату калію з діоксидом вуглецю.
Властивості
Показник | Стандартні значення |
Колір | Білий |
Склад | Карбонат, гідрокарбонат калію; емпіричні формули: K2CO3 (безводний карбонат калію); K2CO3 • 1,5H2O (гідратований); KHCO3 (Е 501ii) |
Зовнішній вигляд | Порошок, в гідратованому вигляді безбарвні кристали |
Запах | Відсутній |
Розчинність | Добре у воді; не розчиняється у спиртах |
Вміст основної речовини | 99% для карбонатів, від 99 до 101% для гідрокарбонату калію |
Смак | Лужний |
Щільність | 2,428 г / см3 |
Інші | Гігроскопічний; висока термостійкість; розпливається на повітрі |
Упаковка
Підприємства-виробники упаковують калію карбонати в стандартну тару для сипучих продуктів:
- п’ятишарові мішки з ламінованим внутрішнім шаром;
- мішки з поліпропілену або багатошарові паперові з додатковим вкладишем;
- барабани картонні навивні або гофровані коробки з внутрішньою поліетиленовою захистом;
- спеціалізовані поліетиленові контейнери (тег беги).
Застосування
Добавку E 501 в харчовій промисловості використовують обмежено, переважно в комплексі з іншими карбонатами і гідрокарбонатами. Речовина, з’єднуючись з водою, утворює лужне середовище. Може створювати і стабілізувати дисперсні системи.
У ролі емульгатора добавку застосовують тільки у виробництві продуктів з шоколаду. Калію карбонати покращують текстуру, попереджають посивіння верхнього шару.
Більш широке використання добавка Е 501 отримала як розпушувач. Її включають до складу продуктів з какао, сухого молока.
Калій вуглекислий внесено до переліку сировини для виробництва хлібопекарських дріжджів. Речовина є живильним середовищем для корисних мікроорганізмів, одночасно захищає продукт від зараження пліснявими грибами.
- як стабілізатор консистенції згущеного молока, продуктів на основі какао і шоколаду;
- регулятор кислотності в цитрусових джемах, мармеладах;
- синергист антиокислювачів у виноробстві.
Іноді бикарбонат калію замінює гідрокарбонат натрію (Е 500) у виробництві пряникових виробів. Речовина не розкладається під впливом високих температур, готова продукція не розтріскується, має рівну, щільну поверхню.
Завдяки високим бактерицидним властивостям калію карбонати широко застосовують у фармацевтиці та медицині. Добавку E 501 включають до складу протигрибкових і протипаразитарних кремів, ліків, мазей для посилення їхньої дії.
- Гідрокарбонат калію в складі комбінованих препаратів (зазвичай з натрію альгінатом або натрію цитратом) призначають як лікарський препарат при гіпокаліємії.
- Добавку Е 501 застосовують у ветеринарії для підвищення лікувального ефекту противочесоточних розчинів.
- У тваринництві калію карбонати використовують для дезінфекції приміщень, обробки кінської упряжі.
- Вуглекислий калій – компонент побутових миючих засобів, рідкого та антимікробного мила.
Добавка дозволена в усіх країнах. Допустима норма необмежена.
Користь і шкода
Добавка E 501 здатна заповнювати запаси калію. В цьому її незаперечна користь.
Шкода може принести надмірне вживання речовини. Відбутися це може при неконтрольованому прийомі лікарських засобів та БАДів, що містять стабілізатор Е 501. Продукти харчування містять добавку в безпечному для здоров’я кількості.
Обережність слід дотримувати людям, які страждають захворюваннями нирок, шлунково-кишкового тракту, серцевою недостатністю.
Основні виробники
Провідні світові виробники:
- Foodchem International Corporation (Китай);
- Kruse (Німеччина);
- PPC (Франція);
- UNID (Корея).
Калій, необхідний для нормального функціонування різних систем, в організмі не синтезується. Продукти, що містять добавку Е 501, безпечні і в певній мірі корисні. Вони можуть стати додатковим джерелом цінних макроелементів.
Е501 – Карбонати калію
- У харчових виробництвах застосовуються його властивості як емульгатора, стабілізатора і регулятора кислотності.
- Незважаючи на синтетичну природу походження гідрокарбонату калію, його рівень небезпеки для здоров’я людини визначено як мінімальний.
- Походження: 2-синтетичне;
- Категорія добавки: стабілізатор, регулятор кислотності, емульгатор;
- Небезпека: вкрай низький рівень, практично відсутня;
- Синонімічні назви: Е 501, вуглекислий калій, дікалій карбонат, Е-501, potassium carbonate, карбонати калію, dipotassium carbonate, поташ, potassium salt of carbonic acid, гідрокарбонат калію, potassium hydrogen carbonate.
Загальна інформація
Сама харчова добавка характеризується в фізичному плані такими властивостями: форма кристалічного розсипчастого порошку, запах відсутній, в смаку присутнє відчуття лугу, при контакті з повітрям ця речовина розпливається, при високих температурах добре плавиться, у водному середовищі повністю розчиняється, але проявляє стійкість щодо спиртових серед.
За старих часів ця речовина іменувалася «поташ». Його видобуток ведеться з 16 століття, коли вуглекислий калій цінувався досить високо. А в 1660 році був виданий указ для селян ховати добре розчинну сіль на високих місцях (куди бракує води), щоб зберегти її запаси.
Для отримання речовини раніше застосовували певні породи дерев – клен, березу і сосну. Саме в їх деревині знаходиться найбільш високий рівень вмісту калію карбонату. І для його видобутку в старі часи випалювалися величезні ділянки лісів і посадок.
Сьогодні метод отримання добавки Е 501 – це взаємодія розчину калію гідроксиду з діоксидом вуглецю.
У вигляді молекулярної формули речовина даного типу буде виглядати так: K2CO3.
Вплив на організм
Речовина калій у вигляді мікроелементів міститься в організмі людини. Його карбонати у вигляді добавки, потрапляючи в організм, дуже швидко і добре всмоктуються через стінки травного тракту. Після цього відбувається їх виведення природними шляхами.
Шкода
Небезпеку становлять виключно перевищені норми вживання різних лікарських препаратів і біологічно активних добавок, в складі яких знаходиться Е 501. А в продуктах харчування вона (добавка) міститься в мінімальних кількостях і не є небезпекою взагалі.
Користь
Користь добавки полягає в тому, що вона допомагає поповнювати запаси в організмі такої важливої для травлення і багатьох інших внутрішніх процесів речовини, як калій.
Використання
У харчових виробництвах Е 501 додають при виготовленні напоїв. З давніх-давен цю добавку застосовують при випічці пряників. Крім того, вона є обов’язковим компонентом джемів, мармеладу, шоколадних і какао продуктів. Як синергиста антиокислювачів Е 501 додають в вина.
Інші області застосування добавки: в сільському господарстві – в ролі удобрення ґрунту, для обробки кінських упряжок, дезінфекції приміщень з тваринами, у ветеринарії – в ролі протипаразитарного розчину, в скляному виробництві при виробленні оптичних скелець і кришталю, в будівельній справі її додають в розчини, щоб знизити температуру їх замерзання.
В фото-справі Е 501 виступає в ролі реагенту для прояву, а у вогнегасниках – як джерело СО2.
Застосовується карбонат калію і в миловарінні, його додають в миючі засоби. А в фармакології він є складовим компонентом багатьох лікарських препаратів і біологічно активних добавок до їжі, які випускаються в капсульованій формі.
Законодавство
Добавка до їжі Е 501 є дозволеною в усіх країнах світу, причому не тільки в харчових виробництвах.
Харчова добавка Е501 – небезпечна чи ні
В процесі виробництва продуктів харчування широко використовуються карбонати. Серед них – харчова добавка Е501. У статті йтиметься про те, чи небезпечна ця добавка для людини і чи може вона завдати шкоди організму.
Зміст:
- Що таке Е501
- Де використовується харчова добавка Е501
- Чи небезпечна добавка Е501
Що таке Е501
Офіційне найменування цієї речовини – карбонати калію. Відомо також під назвою поташ. Відноситься до стабілізаторів. Отримують це хімічне з’єднання шляхом реакції вуглекислого газу і каустичної поташу. Іноді сіль витягають з водоростей шляхом вилуговування.
Найголовніші особливості речовини:
- колір білий;
- при кімнатній температурі – порошок;
- запаху немає;
- смак слабкий, лужний;
- добре розчиняється у воді і зовсім не розчиняється в етиловому алкоголі;
- інтенсивно вбирає вологу.
Е 501 упаковується в тару, призначену для сипучих виробів. Вона повинна бути додатково захищеною поліпропіленовими або поліетиленовими вкладишами.
Де використовується харчова добавка Е501
Добавку Е501 використовують в поєднанні з іншими сполуками вугільної кислоти. З’єднуючись з водою, вони утворюють лугу. Цікаво, що ще в період Стародавнього Риму ця речовина застосовувалася для прання та виведення жирних плям з одягу.
Споживачів цікавить, в яких продуктах міститься ця речовина. Його сліди виявляються в какао-продуктах. Карбонат калію запобігає осіданню продукту і зберігає його забарвлення.
Е-501 внесена до переліку інгредієнтів, які застосовуються для виробництва хлібопекарських дріжджів. Користь цього інгредієнта в тому, що він служить живильним середовищем для мікроорганізмів.
Добавка застосовується для:
- стабілізації консистенції згущеного молока, шоколаду;
- регуляції рівня кислотності в мармеладах і джемах;
- антиокислювача в виноробстві.
Іноді карбонат калію використовується як заміна для звичайної соди. Він не розкладається під впливом підвищених температур. Наявність Е501 в складі пряників означає, що вони не будуть розтріскуватися. У ряді випадків Е501 може бути присутнім в звичайній питній соді як домішка.
Е501 широко застосовується в медицині. Корисні властивості карбонату дозволяють включати його до складу антигрибкових і протипаразитарних кремів. Комбіновані препарати з Е501 використовуються для лікування гіпокаліємії – стану, пов’язаного з низьким вмістом калію.
Хімічна сполука застосовується при виготовленні лінз, стекол, кришталю. Входить до складу рідин зі зниженою температурою замерзання.
Нарешті, вугільна сіль калію є обов’язковим компонентом усіх миючих засобів.
Чи небезпечна добавка Е501
Результати досліджень не дозволяють визначити, скільки Е501 можна вживати без негативних наслідків для людини. Допустима безпечна доза не обмежена.
Карбонати калію швидко всмоктуються через кишкові стінки. Надлишок речовини виводиться природним шляхом.
Потрапляючи в дихальні шляхи, Е501 викликає сильне роздратування і напад астми у осіб, схильних до алергій.
Ця добавка має шкідливий вплив у підвищених кількостях. Це відбувається через неконтрольоване вживання біологічно активних добавок, лікарських препаратів, що містять калій. Всі продукти харчування містять харчову добавку у кількості, що не представляє небезпеки для людини.
Високі кількості даної речовини негативно впливають на людей з нирковими і шлунково-кишковими захворюваннями, серцевою недостатністю.
До цієї добавки потрібно ставитися обережно людям зі схильністю до алергій. Вона може спровокувати появу екземи або свербіння.
Якщо свербіж виник при контакті калію на шкіру, її потрібно якомога швидше промити холодною проточною водою.
Е501 дозволена до застосування у всіх державах світу. Немає інформації про те, де вона заборонена. Інформація про її шкідливість перебільшена.
Калій необхідний для нормального функціонування всіх органів і систем. Його недолік небезпечний для здоров’я. Продукти з вмістом Е501 можуть бути додатковим джерелом цінного мінералу.
Вони не шкідливі, безпечні для людини і в деякій мірі корисні.
Подивіться відео про те, як роблять миючі засоби:
Харчова добавка Е501 (карбонат і гідрокарбонат калію) – користь і шкода
Зміст матеріалу :
Добавка харчова під номером Е501 об’єднує два споріднені з’єднання карбонату калію:
- безпосередньо карбонат калію,
- а також гідрокарбонат калію.
Дізнатися про ці речовини, що використовуються у виробництві харчових продуктів, можна з таблиці, що слід далі.
(I) Карбонат калію | |
органолептичні властивості | безводний карбонат калію виглядає, як гігроскопічний порошок білого кольору, він не має запаху, смак же у нього лужний; гідратований карбонат калію виглядає, як дрібні напівпрозорі гранули або кристали білого кольору |
емпірична формула | безводний карбонат калію: K2CO3; гідратований карбонат калію: K2CO3 · 1,5H2O |
Дозвіл на використання у виробництві харчових продуктів | дозволений |
технологічні функції | добавка застосовується, як стабілізатор, розпушувач, регулятор кислотності, осушувач, харчування для дріжджів, емульгатор |
Продукти харчування, для виготовлення яких використовується | використовується в продуктах на основі какао-порошку, сухого молока; застосовується в шоколаді; також додають цей емульгатор ще і в пресовані хлібопекарські дріжджі |
альтернативне застосування | використовують добавку також у виробництві рідкого мила, оптичного скла, а також різних пігментів |
Назви-синоніми | калій вуглекислий; potassium carbonate; дікалій карбонат; dipotassium carbonate; поташ; potassium salt of carbonic acid |
(Ii) Гідрокарбонат калію | |
органолептичні властивості | гідрокарбонат калію може виглядати, як гранули або порошок білого кольору, при цьому порошок і гранули не володіють запахом; також дана речовина може виглядати, як абсолютно прозорі кристали |
емпірична формула | KHCO3 |
Дозвіл на використання у виробництві харчових продуктів | дозволений |
технологічні функції | гідрокарбонат калію застосовується, як стабілізатор, регулятор кислотності, розпушувач |
Продукти харчування, для виготовлення яких використовується | використовують харчову добавку Е501 у виробництві сухого і згущеного молока, сухих і згущених вершків, продуктів із застосуванням какао-порошку, желе, мармеладу, джему, шоколаду |
альтернативне застосування | також застосовують гідрокарбонат калію для виробництва вогнегасних складів, а також миючих засобів |
Назви-синоніми | бікарбонат калію; potassium bicarbonate; калій кислий вуглекислий; двовуглекислий калій, potassium hydrogen carbonate; potassium salt of carbonic acid; potassium acid carbonate |
Харчова добавка, яка широко використовується в приготуванні деяких продуктів харчування і миючих засобів, була відома людству дуже довгий час.
У давнину карбонат калію в якості прального порошку використовували, так як його лужна основа допомагала відмінно відпирати різні забруднення і жирні плями з одягу.
Використовували його також як миючий засіб. Отримували карбонат калію способом упарювання розчину золи. Для цього розчин готували заздалегідь і поливали ним палаючі поліна, але тільки так, щоб вони не гасли повністю.
Коли багаття прогорав, на дні вогнища, в якому він горів, кристалізувався поташ, інша назва якого – карбонат калію. Шматки поташу відколювали і поміщали їх у бочки для зберігання.
Вплив харчової добавки Е501 в складі продуктів харчування важко назвати шкідливим або небезпечним. Гігієнічні норми споживання щодо карбонатів калію не обмежені. Проте шкоду добавка може принести в чистому вигляді. Попадання на шкірні покриви або слизові оболонки може викликати серйозні опіки і утворення виразок. Потрапляння карбонатів калію в дихальні шляхи може спровокувати розвиток алергії, а також загострення хронічних захворювань органів дихання.
Обережно відносити до харчової добавки Е501 слід алергікам, так як вона може провокувати алергічні реакції і появу екземи.
Необхідна добова норма: не встановлена
- Харчовий емульгатор Е500 Карбонат натрію
Харчовий емульгатор Е501 Карбонат калію. Шкода і властивості емульгатора Е501
За своїми властивостями харчовий емульгатор Е501 Карбонат калію може також виступати в якості регулятора кислотності і стабілізатора, що важливо для багатьох сфер діяльності людини, в яких він часто використовується.
Крім основної назви дану харчову добавку відомо і під іншими, менш поширеними назвами: поташ, калій вуглекислий, гідрокарбонат калію, дікалій карбонат, potassium salt of carbonic acid, potassium carbonate, potassium hydrogen carbonate і dipotassium carbonate. Це обумовлено тим фактом, що дана речовина ділиться на два види: безпосередньо карбонат калію і гідрокарбонат калію.
Зовнішній вигляд харчового емульгатора Е501 Карбонат калію відрізняється структурою кристалоподібної білої субстанції (порошку), яка з легкістю розчиняється у воді, але абсолютно не розчинна в етанолі. Температурою плавлення добавки є 891 °C, а його хімічна формула виглядає наступним чином – K2CO3. Карбонат калію абсолютно не має запаху, однак має виражений смак лугу.
Цікаво, що аж до 20 століття харчовий емульгатор Е501 Карбонат калію отримували в результаті водної екстракції золи рослин з подальшим очищенням.
На сьогоднішній день речовина прийнято отримувати в процесі вилуговування водою золи злаків або водоростей. Для отримання харчового емульгатора Е501 Карбонат калію в промислових масштабах, як правило, проводиться електроліз калію хлориду.
Отриманий в результаті гідроксид калію при взаємодії з вуглекислим газом утворює необхідний карбонат калію і воду.
Застосування даної добавки в сучасній харчовій промисловості обмежене через ймовірну шкоду харчового емульгатора Е501 Карбонат калію для здоров’я людини. Сьогодні Е501 використовується як стабілізатор і регулятор кислотності для виробництва безалкогольних напоїв. Крім того, він може фігурувати в складі харчової соди як домішка.
Крім харчової індустрії, в сільському господарстві Е501 Карбонат калію відіграє роль добрива. Додається дана речовина при виготовленні оптичних лінз, стекол і кришталю в скляній промисловості. Як необхідна добавка для будівельних розчинів, яка сприяє зменшенню температури замерзання, стабілізатор застосовують в будівництві.
Шкода харчового емульгатора Е501 Карбонат калію
Доведено, що найбільшої шкоди харчового емульгатора Е501 Карбонат калію для організму людини проявляється лише в підвішеному стані речовини. Потрапляючи в дихальні шляхи, добавка здатна викликати сильні подразнення, алергічні реакції і навіть провокувати астматичні напади у хронічних хворих.
При прямому контакті (попаданні речовини в чистому вигляді на шкірні покриви) шкоди харчового емульгатора Е501 Карбонат калію виражається в локальному роздратуванні і екземі. В такому випадку бажано якомога швидше змити порошок проточною водою.
Харчова добавка Е1520: небезпечна чи ні. Дізнайтеся тут
Е1520 – це пропіленгліколь. Звучить вже страшно. Пропіленгліколь – це безбарвна тягуча маса без запаху і з ледь помітним солодкуватим смаком. Його температура кипіння становить 187-188 °C, а температура замерзання – 60 °C.
Харчову добавку Е1520 отримують з нафтопродуктів, при переробці яких застосовується метод сублімації і очищення кінцевого продукту; після чого на виробництві проводять пробу на сумісність з клітинами тваринного походження.
Таким чином, харчова добавка Е1520, по-перше, видобувається з нафтопродуктів (!), а по-друге, не є вегетаріанським продуктом, так як в процесі його виробництва використовуються тваринні клітини.
Пропіленгліколь широко застосовується в харчовій промисловості і грає роль влагоутримувача і пом’якшення. Його використовують при виробництві алкогольних і слабоалкогольних напоїв і – увага! – настільки улюбленого нами вівсяного печива, яке дієтологами і адептами здорового харчування вважається однією з найбільш нешкідливих солодощів.
Пропіленгліколь широко застосовується в кондитерській промисловості при виробництві різних шкідливих «смачненького»: рулетів, печива, булочок і т. Д.
Варто відзначити, що будь-які заморожені продукти також містять пропіленгліколь. Е1520 використовують навіть при виробництві сиру.
Це ще один аргумент на тему натуральності молочних продуктів, які нам пропонує сучасна харчова промисловість.
Якщо сиру для збереження своєї консистенції потрібні продукти від переробки нафти, то з цим сиром явно щось не так. Однак харчова промисловість – далеко не межа використання пропіленгліколю.
Він активно використовується в косметичній промисловості: шампуні, мила, помади, різні еліксири, парфумерія і так далі, – все це не обходиться без речовини, отриманої в процесі обробки нафтопродуктів.
Фармацевтична промисловість теж не виняток: в таблетках і ліках присутні побічні продукти нафтопереробки.
Харчова добавка Е1520: шкода
Відповідно до проведених досліджень, харчова добавка Е1520 вважається безпечною для організму людини і вказується як «слаботоксична». Однак ключове слово тут все-таки «токсична». Формально пропіленгліколь не викликає жодних симптомів отруєння, втім, як і всі продукти, які його містять.
Однак якщо кілька років поспіль вживати ті ж газовані напої, то шкода буде вже досить помітною. У чому ж небезпека пропіленгліколю? В організмі людини ця речовина розпадається на молочну і пировиноградну кислоту.
І виробники, як і профінансовані ними «британські вчені», які заявляють про нешкідливість пропіленгліколю, вважали за краще промовчати про те, що молочна кислота в організмі людини сприяє такому явищу, як «ацидоз».
Що ж таке ацидоз? Ацидоз – це різке підвищення кислотності крові та організму в цілому. А до чого веде закислення організму, сучасній медицині достеменно відомо: від порушення функцій всіх органів до повного руйнування тканин – м’язів, кісток, зубів, волосся, нігтів і так далі.
Емпіричним шляхом доведено, що зниження рівня pH крові веде до захворювань, а кров абсолютно здорових людей незмінно показує рівень pH вище семи.
У чому небезпека зниження рівня pH? Справа в тому, що організм – розумна система, і він знає, що кислотне середовище призведе до руйнування і масового розмноження патогенних мікроорганізмів у крові, так як в лужному середовищі вони не виживають.
Тому організм починає самостійно ощелачувати кров, а для цього використовує вітаміни і мікроелементи – кальцій, магній, цинк, калій та інші – які бере, як ви думаєте, звідки? Він вимиває їх з кісток, зубів, нігтів, волосся та інших тканин.
Ось і відповідь на питання про те, наскільки шкідлива харчова добавка Е1520. Формально вона дійсно слаботоксична, і навіть пряме вдихання її парів не викликає гострих відчуттів або подразнення слизової.
Однак, як це часто буває з харчовими добавками, її шкода проявляється в тривалій перспективі – з роками.
Хоча якщо продуктами, що містять пропіленгліколь, ласувати щодня, то результати закислення організму не змусять себе довго чекати. Варто зазначити, що самі по собі продукти, що містять пропіленгліколь, вже є типовими отрутохімікатами харчової промисловості.
Переважно це кондитерські вироби, різні напої: газовані, алкогольні і слабоалкогольні, – сформовані незалежно від пропіленгліколю, містять ще багато всього цікавого. Загалом, асортимент для нашого організму досить-таки сумний.
І що б там не говорили про нешкідливість Е1520, ризикувати з її вживанням не варто: «ацидоз», до якого призводить пропіленгліколь, однозначно спричинить за собою плачевні результати.
Емульгатори, шкідливі для здоров’я
Е 102 Небезпечний
- Е 103 Заборонено
- Е 104 Сумнівний
- Е 105 Заборонено
- Е 106 Заборонено
- Е 110 Небезпечний
- Е 111 Заборонено
- Е 120 Заборонено
- Е 122 Сумнівний
- Е 123 Дуже небезпечний
- Е 124 Небезпечний
- Е 125 Заборонено
- Е 126 Заборонено
- Е 127 Небезпечний
- Е 130 Заборонено
- Е 131 Канцероген
- Е 141 Сумнівний
- Е 142 Канцероген
- Е 150 Сумнівний
- Е 151 Сумнівний
- Е 152 Заборонено
- Е 160А Небезпечний
- Е 161 Сумнівний
Е 171 Сумнівний
Е 173 Сумнівний
Е 180 Сумнівний
Е 191 Заборонено
Е 210 Канцероген
Е 215 Канцероген
Е 220 Руйнує вітамін Б1
Е 221 Порушує травлення
Е 224 Порушує травлення
Е 226 Порушує травлення
Е 230 Порушує функції шкіри
Е 231 Порушує функції шкіри
Е 232 Порушує функції шкіри
Е 233 Порушує функції шкіри
Е 239 Канцероген
Е 240 Сумнівний
Е 241 Сумнівний
Е 250 Протипоказаний при гіпертонії
Е 251 Протипоказаний при гіпертонії
Е 252 Протипоказаний при гіпертонії
Е 271 Канцероген
Е 311 Викликає висип
Е 312 Викликає висип
Е 320 Містить багато холестерину
Е 321 Містить багато холестерину
Е 338 Порушує травлення
Е 340 Порушує травлення
Е 341 Порушує травлення
Е-400 Альгінова кислота – Побічні ефекти для малих кількостей невідомі. Великі кількості можуть ускладнювати засвоєння організмом деяких поживних речовин. Дослідження токсичності не завершені. (Морозиво, майонез, пиво, охолоджені продукти.)
Е-401 Альгінат натрію – Побічні ефекти для малих кількостей невідомі. Великі кількості можуть ускладнювати засвоєння організмом деяких поживних речовин. Отримують з бурих водоростей. Дослідження токсичності не завершені. (Морозиво, майонез, пиво, охолоджені продукти)
Е-402 Альгінат калію – Побічні ефекти для малих кількостей невідомі. Великі кількості можуть ускладнювати засвоєння організмом деяких поживних речовин. Дослідження токсичності не завершені. (Морозиво, майонез, пиво, охолоджені продукти.)
Е-403 Альгінат амонію – Побічні ефекти для малих кількостей невідомі. Великі кількості можуть ускладнювати засвоєння організмом деяких поживних речовин. Дослідження токсичності не завершені. (Морозиво, майонез, пиво, охолоджені продукти.)
Е-404 Альгінат кальцію – Побічні ефекти для малих кількостей невідомі. Великі кількості можуть ускладнювати засвоєння організмом деяких поживних речовин. Дослідження токсичності не завершені. (Морозиво, майонез, пиво, охолоджені продукти.)
Е-405 Пропан-1,2-діол альгінат – Побічні ефекти невідомі. Дослідження токсичності не завершені. (Морозиво, майонез, пиво, охолоджені продукти.)
Е-406 Агар – Побічні ефекти для малих кількостей невідомі. Великі кількості можуть ускладнювати засвоєння організмом деяких поживних речовин. У дозі більше 5 г діє як проносне. (М’ясні консерви, рибні пресерви, кондитерські вироби.)
Е 407 Карагенан і його солі – Розлад шлунка. Безпечний в малих кількостях. Існують різні думки про канцерогенність. (Морозиво, карамель, майонез, жувальна гумка, консерви, випічка, шоколадне молоко, пресований сир, дитячі молочні суміші, желе.)
Е-407а Перероблені морські водорості Eucheuma (примітка – ця добавка була внесена поправкою) Розлад шлунка. Безпечний в малих кількостях.
Е-408 глікани пекарських дріжджів. – Не має дозволу на використання. Е-409 Арабіногалактан. Е-410 Камедь ріжкового дерева – Чи безпечний в малих кількостях, може знижувати рівень холестерину. (Морозиво та всі солодощі. Покращувач консистенції.) Е-411 Вівсяна камедь – нетоксичні. Е-412 Гуарова камідь – Дія не вивчена. Безпечний в малих кількостях, може знижувати рівень холестерину. (М’ясні консерви, солодощі, жувальна гумка, соуси.) Е-413 Трагакаіт – Можливі алергічні реакції. (Солодощі, м’ясні консерви, жувальна гумка. Дія не вивчена.) Е-414 Гуміарабік – Можливі алергічні реакції. У сприйнятливих людей може викликати напад астми і риніт. (Соуси, креми, цукерки та карамель, листкові булочки, смажене насіння.) Е-415 Ксантанова камедь – Побічні ефекти невідомі. Е-416 Карайі камедь – Можливі алергічні реакції. Е-417 Тари камедь – Побічні ефекти невідомі. Е-418 Гелланова камедь – Не має дозволу на використання. Е-419 Гхатті камедь – Не має дозволу на використання. Е-420 Сорбіт, сорбітовий сироп – Заборонено для використання в продуктах дитячого харчування, може викликати розлад шлунка. Е-421 Манніт – Негативного впливу на організм людини не виявлено.
Е-422 Гліцерин – Великі кількості можуть викликати головний біль, спрагу, нудоту, високий рівень цукру в крові.
Е-425 # Коньяк смола, коньяк глюкоманнан – Знаходиться в стадії обговорення і може бути в майбутньому включена як поправка до Директиви зі змішаних добавками. Е-429 ** Пептони – Не мають дозволу на використання. Е-430 ** Поліоксиетилену (8) стеарат – Не мають дозволу на використання. Е-431 ** Поліоксиетилену (40) стеарат – Не мають дозволу на використання. Е-432 ** Поліоксіетіленсорбітан монолаурат (полісорбат 20, твін 20) – У деяких країнах заборонено. Е-434 ** Поліоксіетіленсорбітан монопальмітат (полісорбат 40, твін 40) Е-435 ** Поліоксіетіленсорбітан моностеарат (полісорбат 60, твін 60) – Може збільшувати засвоєння організмом жирів. Е-436 ** Поліоксіетіленсорбітан тристеарат (полісорбат 65) – Може збільшувати засвоєння організмом жирів. Е-440 Пектини: пектин, амідопектін – Високі дози можуть викликати скупчення газів і дискомфорт в кишечнику. (Мармелад, морозиво. Отримують з яблучних вичавок, буряка і кошиків соняшнику, з шкірки цитрусових.) Е-441 ** Ріпакова олія гідрогенізована з високим вмістом гліцерину – Можливі алергічні реакції, уникати астматикам і людям з непереносимістю до сульфітів. Е-442 ** фосфатидил амонійні солі – Не мають дозволу на використання. Е-443 ** бромоване рослинне масло – Не мають дозволу на використання. Е-444 ** З-бутіратацетат сахарози – Не мають дозволу на використання. Е-445 Ефіри гліцерину і смоляних кислот – Негативного впливу на організм людини не виявлено. Е-446 ** Сукцістеарін – Не має дозволу на використання. Е-450 Пірофосфати: двозаміщений пірофосфат натрію, трьохзамінний пирофосфат натрію, тетранатрійпірофосфат, двозаміщений пірофосфат калію, тетракалійдіфосфат, дікальційпірофосфат, кальційдігідропірофосфат – Повинні бути виключені з раціону дітей. Використання фосфатів може призвести до порушення балансу в організмі між фосфором і кальцієм. Надмірне вживання фосфатів загрожує погіршенням засвоєння кальцію, що призводить до відкладення в нирках кальцію і фосфору і сприяє розвитку остеопорозу. Особливо ризикують люди, в раціоні яких багато продуктів, що містять природний фосфор. Ця добавка руйнує кальцій, магній, залізо! (Порошкове молоко, крохмаль, плавлений сир, м’ясні консерви, ковбаси та кондитерські вироби.) Е-450А Небезпечний Е-451 Тріфосфати: трифосфат натрію 5-заміщений, трифосфат калію 5-заміщений – Викликає у дітей дратівливість, неспокій, нервозність, впливає на обмін кальцію в організмі. Е-452 Поліфосфати: поліфосфат натрію, поліфосфат калію, поліфосфат натрію-кальцію, поліфосфати кальцію – Негативного впливу на організм людини не виявлено. Е-453 Порушує травлення. Е-455 Порушує травлення. Е-456 Порушує травлення. Е-459 -ціклодекстрін – Знаходиться в стадії обговорення і може бути в майбутньому включена поправкою до Директиви по різним добавкам. Е-460 Целюлоза: мікрокристалічна целюлоза, целюлоза в порошку – Побічні ефекти невідомі. Е-461 Метилцелюлоза – Розлад шлунка. Високі дози можуть викликати скупчення газів і дискомфорт в кишечнику. Е-462 ** Етилцелюлоза – Шлунково-кишкові розлади. Е-463 ** Гідроксипропілцелюлоза – Шлунково-кишкові розлади. У деяких країнах заборонено. Е-464 Гідроксипропіл метилцелюлоза – Побічні ефекти невідомі. Е-465 ** Етілметілцеллюлоза – Шлунково-кишкові розлади. Е-466 Карбоксиметилцелюлоза, натрийкарбоксиметилцеллюлоза – Шлунково-кишкові розлади. Е-467 ** – Етілгідроксіетілцеллюлоза – Сумнівний. Е-468 # Карбоксиметилцелюлоза натрієва сіль тривимірна – У стадії обговорення і може бути в майбутньому включена як поправка до Директиви зі змішаних добавками. Е-469 – Гідролізований під дією ферментів карбоксиметилцелюлоза – У стадії обговорення і може бути в майбутньому включена як поправка до Директиви зі змішаних добавками. Е-470а # Натрієві, калієві і кальцієві солі жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-470b # Магнієві солі жирних кислот – У деяких країнах заборонені. Е-471 Моно-і дигліцериди жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. (Маргарин) Е-472а Ефіри моно- і дигліцериди оцтової і жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-472b Ефіри моно- і дигліцериди молочної та жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-472c Ефіри моно- і дигліцериди лимонної і жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-472d Ефіри моно- і дигліцериди винної і жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-472e Ефіри гліцерину, діацетілвінної і жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-472f Змішані ефіри гліцерину, винної, оцтової і жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-472g Сукцініліровані моногліцериди – Побічні ефекти невідомі. Е-473 Ефіри сахарози та жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-474 ** Сахарогліцеріди – У деяких країнах заборонені. Не мають дозволу на використання. Е-475 Ефіри полігліцеридів і жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Е-476 ** Полігліцерин полірицинолеат – Побічні ефекти невідомі. Не мають дозволу на використання.
Е-477 ** Пропан-1,2-діолові ефіри жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Не мають дозволу на використання.
Е-478 ** Ефіри лактілірованих жирних кислот гліцерину та пропіленгліколю – Побічні ефекти невідомі. Не мають дозволу на використання.
Е-479b ** Термічно окислене соєве та бобове масло з моно-і дигліцеридів жирних кислот – Побічні ефекти невідомі. Не мають дозволу на використання.
Е-480 ** Діоктілсульфосукцінат натрію – Побічні ефекти невідомі. Не мають дозволу на використання. Побічні ефекти невідомі.
- Е-481 Стеароіл-2-лактилат натрію – Побічні ефекти невідомі.
- Е-482 ** Стеароіл-2-лактилат кальцію – Не має дозволу на використання. Побічні ефекти невідомі.
- Е-483 ** Стеарілтартрат – У деяких країнах заборонено.
- Е-484 ** Стеарілцітрат – Не мають дозволу на використання.
- Е-485 ** Стеароілфумарат натрію – Не мають дозволу на використання.
- Е-486 ** Стеароілфумарат кальцію – Не мають дозволу на використання.
- Е-487 ** Лаурилсульфат натрію – Не мають дозволу на використання.
- Е-488 ** Етоксильовані моно- і дигліцериди – Не мають дозволу на використання.
- Е-489 ** Ефір кокосового масла і метілглікозида – Не мають дозволу на використання.
- Е-491 ** Сорбітан моностеарат СПЕН 60 – Не мають дозволу на використання.
Е-492 ** Сорбітан тристеарат – Може збільшувати засвоєння організмом жирів. Не має дозволу на використання.
Е-493 ** Сорбітан монолаурат, СПЕН 20. У деяких країнах заборонено. Не має дозволу на використання.
Е-494 ** Сорбітанмоноолеат, СПЕН 80. У деяких країнах заборонено. Не має дозволу на використання.
Е-495 ** Сорбітанмонопальмітат, СПЕН 40. У деяких країнах заборонено. Не має дозволу на використання. Е-496 ** Сорбітан триолеат, СПЕН 85. Не має дозволу на використання. Е-500 Карбонати натрію: карбонат натрію, гідрокарбонат натрію, секвікарбонат натрію – Негативного впливу на організм не виявлено. (Печиво, рулети.) Е-501 Карбонати калію: карбонат калію, гідрокарбонат калію – НЕБЕЗПЕЧНИЙ. Е-503 Карбонати амонію: карбонат амонію, гідрокарбонат амонію – НЕБЕЗПЕЧНИЙ. (Печиво, рулети. Входить до складу відомого «пекарського порошку».) Е-504 Карбонати магнію: карбонат магнію, гідроксикарбонат магнію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-505 ** Карбонат заліза – Не має дозволу на використання. Е-507 Соляна кислота – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-508 Хлорид калію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-509 Хлорид кальцію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-511 Хлорид магнію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-512 ** Хлорид олова – Не має дозволу на використання. Е-513 Сірчана кислота – Дуже небезпечний. Негативно впливає на печінку, викликає шлунково-кишкові розлади. Е-514 Сульфати натрію: сульфат натрію, гідросульфат натрію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-515 Сульфати калію: сульфат калію, гідросульфат калію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-516 Сульфат кальцію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-517 Сульфат амонію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-519 ** Сульфат міді – Не має дозволу на використання. Е-520 ** Сульфат алюмінію – Не має дозволу на використання. Е-521 ** Сульфат алюмінію-натрію (галун алюмонатрієві) – Не має дозволу на використання. Е-522 ** Сульфат алюмінію-калію (галун алюмокаліні) – Не має дозволу на використання. Е-523 ** Сульфат алюмінію-амонію (галун алюмоамонійні) – Не має дозволу на використання. Е-524 Гідроксид натрію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-525 Гідроксид калію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-526 Гідроксид кальцію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-527 Гідроксид амонію – Дуже небезпечний! Негативно впливає на печінку, викликає розлад шлунка. Е-528 Гідроксид магнію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-529 Оксид кальцію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-530 Оксид магнію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-535 ** Фероціанід натрію – Не має дозволу на використання. Е-536 Фероціанід калію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-537 ** Гексаціаноманганат заліза – Не має дозволу на використання. Е-538 ** Фероціанід кальцію – Не має дозволу на використання. Е-541 ** Алюмофосфат натрію: (i) кислотний, (ii) основний – Не має дозволу на використання. Е-542 ** Кістковий фосфат, основа його фосфат кальцію 3-х основний – Не має дозволу на використання. Е-550 ** Силікати натрію: (i) силікат натрію, (ii) мета-силікат натрію – Не має дозволу на використання. Е-551 Діоксид кремнію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-552 ** Силікат кальцію – Заборонено в деяких країнах, не має дозволу на використання. (Приправи) Е-553а (i) Силікат магнію, (ii) трісілікат магнію – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-553b Тальк – Негативного впливу на організм не виявлено. Е-554 ** Алюмосилікат натрію – Не має дозволу на використання. Е-555 ** Алюмосилікат калію – Не має дозволу на використання. Е-556 ** Алюмосилікат кальцію – Не має дозволу на використання. Е-557 ** Силікат цинку – Не має дозволу на використання.
- Е-558 Бентоніт – Негативного впливу на організм не виявлено.
- Е-559 ** Алюмосилікат (каолін) – Не має дозволу на використання.
- Е-560 ** Силікат калію – Не має дозволу на використання.
- Е-570 Жирні кислоти – Негативного впливу на організм не виявлено.
- Е-574 ** Глюконова кислота (D-) – Не має дозволу на використання.
- Е-575 Глюконо-лактон – Негативного впливу на організм не виявлено.
- Е-576 ** Глюконат натрію – Не має дозволу на використання.
- Е-577 ** Глюконат калію – Не має дозволу на використання.
- Е-578 Глюконат кальцію – Негативного впливу на організм не виявлено.
Е-579 ** Глюконат заліза – Не має дозволу на використання.
Е-580 ** Глюконат магнію – Не має дозволу на використання.