Бавовняна олія: корисні властивості та протипоказання, як приймати, відгуки

У наш час на ринку можна знайти всі можливі засоби, які дають користь організму і зовнішності. Але далеко не кожна людина знає, що бавовняна олія володіє цінним складом. Це продукт, на який варто звернути увагу.
Бавовняна олія: опис і основні характеристики
Бавовняна олія (Gossypium hirsutum) — це унікальний інгредієнт, який використовується в багатьох сферах життя людини.
Отримують продукт з насіння бавовнику, яке відноситься до сімейства мальви.
Існує нерафінована і рафінована продукція. Перший вид відрізняється червоно-бурим або чорним кольором.
Смак інгредієнта гіркуватий, а запах своєрідний. Рафінована олія може мати безбарвний або блідо-жовтий відтінок.
бавовняна олія
Але якими ж компонентами багатий бавовняне масло? Склад засобу містить пігмент госсипол, кількість якого безпосередньо впливає на його колір і якість.
У інгредієнті чимало цінних кислот: пальмітинової, лінолевої, олеїнової, стеаринової. Також в ньому присутній вітамін E, який позитивно впливає на зовнішність. Завдяки такому компоненту можна залишатися молодою і привабливою протягом тривалого часу.
На 100 грамів продукту доводиться 0 грамів жирів, 99,8 грамів жирів, 0,2 грамів вуглеводів. Це його харчова цінність, яка робить інгредієнт особливо корисним. Якщо говорити про калорійність, то в 100 грамах олії міститься 899 ккал.
Як готують бавовняне масло: отримання
Такий продукт добувають з насіння бавовнику методом їх пресування. Але перед тим як відправляти інгредієнт на переробку, з нього вибирають весь пух. Він використовується у процесі створення бавовняних виробів. Масло бавовняних насіння можна вичавити з допомогою методу пресування в кількості 16-18%. Собівартість продукту невелика, оскільки він вважається побічною продукцією переробки.
бавовна
В наш час широко поширена наступна методика отримання компонента. На самому початку використовується спосіб холодного пресування. Після цього насіння нагрівають до певної температури і ще раз пропускають через прес. У готовому сировину містяться отруйні компоненти, тому його додатково рафінують.
Користь і шкода масла для організму
Це унікальний інгредієнт, який надзвичайно популярний серед людей. Ним користуються як жінки, так і чоловіки. Але чим корисно бавовняне масло для представників різних статей? Розберемося в цьому питанні докладніше.
Користь компонента для жінок
Продукт затребуваний серед представниць прекрасної статі, які звикли стежити за своєю зовнішністю. У його складі містяться цінні речовини, здатні усунути проблеми зі шкірою. Саме тому він використовується для приготування домашніх масок, кремів і інших доглядових засобів. До того ж, такий інгредієнт сприяє загоєнню порізів і ран, усуває запалення.
Користь масла для чоловіків
Варто пам’ятати про те, що вживання представниками сильної статі нерафінованого продукту може стати причиною безпліддя. Це основний його шкода, що необхідно прийняти до уваги. Якщо ж зробити вибір на користь рафінованого компонента, можна поліпшити своє самопочуття. Він дає можливість вивести з організму шлаки, впоратися з цукровим діабетом і зміцнити імунітет.
Корисні властивості для дітей
Інгредієнт багатий мікроелементами, які позитивно впливають на кістки. Кальцій зміцнює їх, сприяючи правильному формуванню скелета. Саме тому варто додавати продукт у різні страви, але в невеликій кількості. До того ж, він позитивно впливає на процес травлення, прискорюючи обмін речовин і покращуючи метаболізм.
Користь для вагітних
Бавовняна олія, властивості і застосування якого вивчаються фахівцями, рекомендована вагітним жінкам. Це стосується і того періоду, в який ви плануєте зачаття малюка. Щоденне вживання такого продукту дає можливість м’яко очистити кишечник і судини. За допомогою компонента можна запобігти розвитку запальних процесів.
Як ви бачите, багатий корисними компонентами склад масла позитивно впливає на стан організму. Головне, щоб ви дотримувалися дозування і не вживали великі кількості інгредієнта. В іншому випадку ви можете зіткнутися з алергією, розладом шлунка або іншими неприємними явищами.
Лікувальні властивості бавовняного масла
Це чудовий антиоксидант, який уповільнює процеси старіння і позитивно впливає на еластичність судин. Їм прийнято користуватися в разі наявності захворювань серця.
До складу продукту входять жирні кислоти, які мають протизапальні і антигістамінні властивості. Завдяки таким компонентам можна зміцнити імунітет. Також жирні кислоти дають можливість швидше загоїти рани і усунути запалення. Вони борються з алергічними реакціями, цукровим діабетом і дерматитом.
Корисні властивості бавовняного масла
Речовина підходить для шкіри дорослих і дітей. Воно відновлює клітинний обмін і загоює всілякі укуси та подряпини. З його допомогою можна боротися з укусами і порізами.
З такого інгредієнта готують настойки та відвари, які приймають всередину. Також він підходить для приготування компресів, які прикладають до проблемних місць.
Ось чому корисно бавовняне масло. Як приймати його, щоб не нашкодити здоров’ю? Необхідно поставитися до використання такого продукту дуже обережно. Його надлишок може призвести до алергічних реакцій.
Застосування продукту в косметології
Масло бавовняне в косметології займає нехай і невелику, але важливу нішу. У його складі присутні ненасичені жирні кислоти, які стимулюють вироблення компонента цераміду. З такого продукту можна готувати бальзами, креми та маски, які позитивно вплинуть на стан шкіри.
Бавовняна олія для шкіри незамінне в тому випадку, якщо ви хочете впоратися з сухістю, усунути ознаки старіння і загоїти тріщини.
Можна користуватися ним як у чистому вигляді, так і змішувати інгредієнт з олією іншого походження. Але пам’ятайте про те, що застосування компонента провокує появу комедонів.
Саме тому варто поєднувати процедури з використанням скрабу або відпарювати ваннами.
Використовується бавовняне масло для волосся, щоб пом’якшити їх і зробити слухняними. Компонент стимулює зростання локонів, загоюючи посічені кінчики. Він прибере зайву жирність і поверне пасмам здоровий блиск. Це прекрасний засіб для зняття сухості і усунення запалення шкіри голови.
Бавовняна олія для обличчя та волосся
Але не забувайте про те, що в чистому вигляді продукт не слід застосовувати. Можна додавати його в магазинні доглядові засоби в кількості 5% від їх загального обсягу. Можете змішувати продукт з персиковими, оливковими або кокосовими маслами.
Втирайте запашну суміш в шкіру голови, розподіляючи її по всій довжині локонів. Потім вимийте голову, використовуючи звичний шампунь. Ефект ви побачите вже через кілька днів, адже локони стануть м’якими, свіжими і слухняними.
Це основна сфера застосування масла в косметології. Ви можете поліпшити свою зовнішність за допомогою такого продукту, не докладаючи особливих зусиль. Головне, щоб ви користувалися їм правильно, дотримуючись правильних пропорцій та інших нюансів приготування доглядових коштів.
Застосування інгредієнта в кулінарній сфері
Такий продукт найчастіше використовується в кулінарії завдяки своїм цілющим властивостям і благородному смаку. Якщо ви хочете отримати кондитерський жир для приготування всіляких ласощів, зверніть увагу на бавовняну олію.
Особливо поширене речовина у процесі приготування плову, адже з його допомогою можна приготувати різні види популярної страви. Бавовняний присмак плову робить його справді азіатським, тому від подібного частування не відмовиться жодна людина.
Бавовняна олія можна додавати у булочки і коржики. Завдяки такому інгредієнту тісто стане ароматним і пишним. Деякі господині додають продукт у домашні заготовки, заправляють їм салати і квашену капусту. Смак звичних страв кардинально змінюється завдяки цікавому присмаку речовини.
Застосування масла бавовни в кулінарії
Але чи можна смажити на бавовняному маслі? Ви можете приготувати страви таким способом, але смажити їх необхідно на дуже повільному вогні. Тільки в такому випадку інгредієнт збереже свої корисні властивості і приємний смак.
Протипоказання до вживання продукту
Особливих заборон щодо вживання інгредієнта немає. Однак потрібно бути обережними, якщо ви страждаєте від алергії на основні речовини, що входять до його складу. Також не варто зловживати продуктом, оскільки він може викликати побічні ефекти у вигляді розладу шлунка або інших негативних моментів.
Правила зберігання та термін придатності
Інгредієнт зберігають до закінчення терміну придатності. Зазвичай він становить рік, але краще користуватися продукцією за два місяці до закінчення терміну її реалізації.
Зберігають бавовняне масло в темній скляній пляшці, дно і стінки якої досить товсті. Потрібно поставити ємність у темне місце, щоб на продукт не впливали прямі сонячні промені. Завдяки цьому він залишиться свіжим протягом тривалого часу.
Бавовняна олія
Бавовняна (бавовникова) олія – рідкісний гість на полицях мережевих супермаркетів. Продукт використовується як альтернатива шкідливій соняшниковій олії. Бавовняна олія володіє цілим набором корисних властивостей, підходить для заправки салатів, обсмажування продуктів і гасіння.
У їжу використовують тільки рафіноване бавовняне масло. Нерафіноване надмірно токсичне і може призвести до серйозних побічних ефектів.
Інгредієнт особливо популярний у східній кулінарній традиції. Смак бавовняного масла нейтральний, аромат слабко виражений. Такий продукт служить буквально білим полотном для різних комбінацій і кулінарних пошуків.
Загальна характеристика
Екзотичний для слов’янської кухні продукт є абсолютно буденним для азіатських країн. Напівпрозора бавовняна рідина служить заміною нашого соняшникової олії.
Слід сказати, що подібна заміна абсолютно виправдана. Бавовняний екстракт використовують не тільки в харчовій промисловості, а й у косметології, хімічній галузі.
Нерафіноване масло – основа для виготовлення оліфи і найважливіший елемент лампового масляного освітлення.
Бавовник полюбився не тільки азіатам, а й американцям. Жителі США – лідери за споживанням бавовняного масла. Там інгредієнт використовують нарівні з улюбленою арахісовою пастою і всіма похідними земляного горіха.
Олію отримують з насіння 2 видів рослин: Gossypium barbadense (барбадоський бавовник) та Gossypium hirsutum L (бавовник звичайний). Ми звикли, що з бавовни роблять гіпоалергенну, міцну і зручну одяг, а не харчовий продукт.
Але кожна частина рослини містить корисні біологічно активні компоненти, які просто необхідні людському організму. Коріння багаті дубильними речовинами, аскорбіновою кислотою, філлохіноном, ефірними маслами, триметиламіном та госсиполом.
У насінні міститься рослинний білок, ефірні масла, госіпіни і госсипол. У квітках, які використовує текстильна промисловість, високий рівень флавоноїдів, лимонної і яблучної кислот.
У кожній частині бавовнику концентруються катехіни і каротиноїди, тому людство просто не могло дозволити собі обійти рослина стороною.
Про виробництво харчового продукту
Олії з насіння добувають за допомогою холодного пресування. Середній відсоток виходу не перевищує 18% в загальній масі сировини. Оскільки відсоток невеликий, то і собівартість масла не виходить захмарною. Будь-які зміни відсотка виходу впливатимуть на вартість в обидві сторони.
Отримання бавовняного масла, незважаючи на низький відсоток виходу, все одно приносить значний дохід підприємцям. Насіння вважаються побічним продуктом при переробці рослини текстильною промисловістю.
Тривалий час їх просто викидали і спалювали через непотрібність.
Сьогодні насіння використовують у харчовому виробництві, що допомогло підприємцям збагатитися, а людям отримати якісний продукт, який може зберегти здоров’я.
Після первинної обробки продукт видає яскраво виражений аромат за рахунок негліцеринових компонентів. Ці речовини відповідають за темний колір насіння, їх щільну текстуру. Поступово, в процесі рафінування продукту, негліцеринові компоненти витягуються з насіння.
Продукт стає світлим, втрачає свій яскравий аромат, стає нейтральним на смак. Тільки світле нейтральне рафіноване бавовняне масло підходить для вживання в їжу, нерафінований продукт токсичний і, відповідно, небезпечний для людини.
Технологічний процес
Насіння відокремлюють від пуху за допомогою спеціалізованої техніки. Насіння сортують, розчавлюють і перетирають на вальцях. Перетерті зерна піддають термічній обробці. Масло нагрівають на парових жаровнях. Температура в одній такій жаровні досягає 220 °C. Там насіння перетворюються в теплу прогріту масу.
Цю масу пакують в мішки з вовни, перекладають на серветки з кінського волоса і віджимають на гідравлічному пресі. Техніку запускають з показником сили в 70 кгс/см². Масло проходить два типи віджиму: холодний і при нагріванні.
Після всіх маніпуляцій продукт очищають, розфасовують в необхідну тару і доставляють в точки реалізації.
Сфери використання
Під час виробництва бавовняної олії з’являються побічні продукти. Один з них – тверда рослинна частина стеарину.
Її змішують з маслами, ароматизаторами, рослинними і харчовими компонентами та варять з отриманої суміші мило.
Один брусок бавовняного мила з маслами утримує велику кількість вологи і практично не відшаровується. Плавлять мило при 32 °C, застигають бруски при 4,5 °C.
Також бавовняний продукт використовують для фальсифікації більш дорогих олій: горіхового, лляного, оливкового та інших. За допомогою бавовни можна сфальсифікувати навіть свиняче сало.
Макуха, що отримується під час виробництва, йде на корм худобі. Але навіть до макухи існують особливі вимоги. У ньому не повинно бути насіннєвого пуху, а насіння, під час рафінування, повинні бути ретельно очищені. Якщо ці умови не виконуються, то продукт стає токсичним і не може потрапити в тарілку ні людині, ні тварині.
Хімічний склад продукту
Харчова цінність (з розрахунку на 100 грам рафінованого продукту)
Калорійність | 884 кКал |
Білки | 0 г |
Жири | 99,9 г |
Вуглеводи | 0 г |
Харчові волокна | 0 г |
Вода | 0,1 г |
Баланс нутрієнтів (в міліграмах з розрахунку на 100 грам рафінованого продукту)
Токоферол (Е) | 99,9 |
Холін (В4) | 0,2 |
Філлохінон (К) | 247 |
Насичені жирні кислоти | 24,7 |
Мононенасичені жирні кислоти | 19,4 |
Поліненасичені жирні кислоти | 50,5 |
За змістом насичених жирів (3,5 грама в 1 чайній ложці) бавовняне масло поступається тільки пальмовій олії, що пов’язано з явними ризиками для людського здоров’я. А ось вміст поліненасичених жирів виводить бавовняну олію на лідерські позиції. Порівнямо: в 1 чайній ложці оливкової олії – 2 грами поліненасичених жирних кислот, а в 1 чайній ложці бавовняного – 7.
З огляду на такі суперечливі показники, закрадаються сумніви в реальну користь продукту. Повністю відмовлятися від бавовняної олії немає чого. Поліненасичені кислоти, токоферол (вітамін Е) є важливими перевагами.
Завдяки цим нутрієнтам людський організм добре функціонує і з кожним днем стає здоровіше.
Раціонально споживайте бавовняне масло, додайте його в салати або тушкуйте з ним овочі, щоб отримати максимальну користь, не зашкодивши своєму животу.
Корисні властивості
Переваги масла з насіння бавовни:
- має потужний антиоксидантний ефект;
- підвищує еластичність судин;
- покращує роботу серцево-судинної системи;
- бореться із запаленнями і створює специфічний внутрішній бар’єр, який захищає організм від інфекцій;
- зміцнює захисну функцію імунної системи;
- очищає дихальні шляхи і благотворно впливає на роботу органів дихання.
За рахунок токоферолу продукт «відсуває» старіння на кілька років, зміцнює нервову систему, береже людину від депресій, нервових зривів і розладів. Поліненасичені кислоти сприяють швидкій регенерації тканин і нормалізації запалень. Нутрієнт бореться з проявами діабету, дерматиту, шкірних захворювань і алергій.
Продукт багатий фітостеролами. Речовина знижує загальний рівень холестерину, розчиняє холестеринові бляшки, служить профілактикою інфаркту міокарда та атеросклерозу. Більш того, фітостероли зменшують здатність кишечника всмоктувати холестерин.
Організм отримує тривалий накопичувальний ефект, а за цей час стінки судин очищаються і підвищують темпи функціонування. Також бавовняне масло зміцнює кісткову структуру і допомагає формувати м’язовий корсет.
Інгредієнт знадобиться як зростаючим дітям, так і дорослим, які формують красиве, рельєфне тіло.
Побічні ефекти і протипоказання
Немає жодного рослинного продукту, у якого зовсім не було б протипоказань. Компоненти бавовникової олії дійсно можуть викликати специфічну реакцію організму у вигляді алергії, розлади шлунка, ненормованого стільця і болів у черевному відділі.
Дізнатися реакцію організму можна тільки після безпосереднього контакту з харчовим продуктом. Якщо інгредієнт для вас абсолютно незнайомий, то спробуйте ½ чайної ложки, оцініть смак, запах, сполучуваність з іншими продуктами.
Якщо ароматна і смакова палітра вам підходить, а на наступний день ви відчуваєте себе ще здоровіше, то спокійно вводьте масло в постійний раціон. Якщо щось пішло не так, то ви будете знати про винуватця поганого самопочуття і повністю виключите його з можливого меню.
Фахівці стверджують, що алергенність цього продукту зводиться до 0, але краще бути обережним і зайвий раз проявити турботу про здоров’я.
В їжу допускається вживати тільки рафінована бавовняне масло. Воно не є токсичним і дратівливим для організму.
Чому не можна їсти нерафінований продукт
У нерафінованій олії бавовняних насіння міститься госсипол. Це пігмент, який відповідає за забарвлення і специфічний запах продукту. Вживання госсипола загрожує:
- збоєм в роботі репродуктивної функції;
- блокуванням активних ферментів, які беруть участь у метаболізмі;
- важким отруєнням, яке може закінчитися смертю.
В процесі рафінування госсипол повністю витягується з насіння, а підсумковий продукт стає абсолютно безпечним для вживання.
Використання в кулінарії
Бавовниковий продукт найкраще підходить для створення випічки. Масло підходить на роль ідеального кондитерського жиру. Найсмачніші вафлі, торти і тістечка виходять завдяки бавовні. Він володіє нейтральним смаком і моментально вбирає смакову палітру інших продуктів. У підсумку отримуємо відмінно пропечене кондитерське виріб без стороннього запаху і неприродного присмаку.
Бавовниковий масло поширене в азіатській кулінарній традиції і часто використовується для приготування плову. Класичні або екзотичні рецепти будуть здаватися незавершеними без такого важливого компонента, як масло.
Продукт додають в овочеві салати, з нього готують соуси, маринади і навіть солодкі джеми. З точки зору кулінарії, бавовняне масло – універсальний компонент, без якого азіатська кухня втратить індивідуальність і особливий шарм.
Правила вибору продукту
Насамперед зверніть увагу на термін реалізації інгредієнта. Бавовниковий масла витрачається дуже повільно, тому купуйте найсвіжіший продукт із запропонованих.
Перевірте спосіб обробки насіння. Вживайте в їжу тільки рафіноване олія. У складі можуть бути присутні різні аромати або підсилювачі смаку, але рекомендується вибрати максимально простий і органічний склад. Так ви отримуєте чисту користь, а не перевантажуєте травну систему непотрібними порожніми вуглеводами.
Зверніть увагу на консистенцію інгредієнта. Якщо всередині тари бовтається надмірно густа маса, то відмовтеся від покупки. Найімовірніше, масло неправильно зберігали або виникли труднощі при транспортуванні. Масло має бути в міру рідким, світлим і ароматним.
На дні не повинно бути сформованого осаду. Він відшаровується через тривале зберігання, а вам необхідно вибрати максимально свіжий продукт.
Правила зберігання продукту
Інгредієнт потрібно зберігати до закінчення терміну придатності. Найкраще використовувати масло за 1-2 місяці до закінчення терміну реалізації.
Термін придатності рафінованого бавовникової олії досить великий. Найбільш підходяща тара для інгредієнта – темна скляна пляшка з товстим дном і стінками. Поставте ємність з маслом в темне місце, щоб уникнути впливу ультрафіолетових променів.
На дні пляшки може утворюватися осад. Це не свідчить про псування або низьку якість продукту. Білий осад, за структурою нагадує пластівці, відділяється через осідання твердих жирів. Це природний процес, який не впливає на смак, аромат і консистенцію бавовняного масла.
Якщо сам факт осідання твердого жиру вас бентежить, то подбайте про особливі умови для продукту. Зберігайте тару при температурі 0 °C. Масло застигне до однорідної маси і осідати, по суті, буде нічому. Перед використанням нагрійте необхідну кількість масла, щоб знову отримати рідку консистенцію.
Бавовняна олія: корисні властивості та протипоказання
Бавовняна олія – унікальний природний продукт, який в Україні тільки починає користуватися популярністю. Є країни, де воно ніколи не було екзотикою і використовується як наше соняшникова олія. У Середній Азії, США та деяких інших країнах бавовняне масло широко використовується в кулінарії, косметології та нетрадиційній медицині.
Продукт застосовується для виготовлення оліфи в хімічній промисловості, з нього також виробляють рослинний стеарин.
Видобуток масла ведеться з насіння бавовнику, з якого зазвичай проводиться бавовняна тканина. Батьківщиною рослини є Південна Америка, звідки його вивезли в стародавні століття та поширили по всьому світу.
Щоб отримати виріб, використовують метод холодного пресування. Із загальної маси сировини виробляється лише 18% масла, але це не підвищує його вартості, так як насіння бавовнику нікуди більше не застосовуються.
Сире нерафіноване бавовняне олія має темний червоно-коричневий відтінок і насичений запах через великий відсоток негліцеринових компонентів. Використовувати в їжу можна тільки рафіновану олію, яка після очищення стає світлою і не настільки ароматною.
Хімічний склад
У складі бавовняного масла присутні вітаміни групи В, Е і РР. Понад 70% масла належить токоферолу (вітаміну А, необхідному організму для забезпечення здоров’я шкірі, волоссю, поліпшення зору). Наявність мононенасичених жирів і насичених жирних кислот дозволяє забезпечити організм корисними для нього Омега-3 і 6 жирними кислотами.
Додатково в продукті містяться пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева кислоти.
Калорійність бавовняного масла – 884 – 889 ккал на 100 г продукту (в залежності від сорту і місця зростання).
Корисні властивості бавовняного масла
- Бавовняна олія застосовується для поліпшення здоров’я і профілактики численних захворювань людини. Завдяки збалансованому складу, його використовують для:
- • Зниження тиску і поліпшення згортання крові – Омега-3 і 6 жирні кислоти розширюють судини і прискорюють кровотік, покращуючи здатність крові до згортання при травмах і кровотечах.
- • Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань – є профілактичним засобом, попереджаючи інсульти, інфаркти та інші хвороби серцево-судинної системи.
- • Зменшення ризику розвитку онкологічних захворювань шкіри і простати – підвищуючи імунітет, не дозволяє злим клітинам розростатися в організмі, а наявність вітаміну Е з його антиоксидантними властивостями захищає шкіру від впливу УФ-променів.
- • Сприяння загоєнню ран і саден – лінолева кислота, інші жирні кислоти і вітаміни дозволяють швидко усувати наслідки саден, поранень, порізів і ударів.
- • Покращення роботи печінки – стимулюється метаболізм жирів і прискорюється їх виведення, знижуючи ймовірність ожиріння.
- • Стимулювання працездатності мозку – багатий склад продукту покращує функціонування клітин головного мозку, зменшуючи ризик розвитку невротичних станів і їх наслідків.
- • Зміцнення імунної системи – знижується ризик розвитку інфекцій та простудних захворювань.
- • Зниження рівня холестерину – фітостероли, що містяться в олії, знижують рівень поганого холестерину, усуваючи бляшки і очищаючи судини.
Протипоказання і шкода
Бавовняна олія не є алергенним продуктом, але перед початком його вживання слід переконатися у відсутності непереносимості. Для цього потрібно спробувати не більше 0,5 чайної ложки продукту і почекати півгодини. Якщо ніяких реакцій не буде – його можна вживати.
У деяких людей продукт викликає розлад кишечника, болі в животі, нудоту або блювоту.
Застосовувати можна тільки очищене (рафіновану олію), так як з нього віддаляється шкідливий для організму госсипол. Ця речовина здатна негативно впливати на репродуктивну функцію чоловіків і викликати отруєння.
Як приймати бавовняне масло
Бавовняна олія є важким продуктом, тому вживати його щодня не можна. Його вважають відмінною заправкою для салатів і других страв. На його основі часто готують десерти (тістечка, торти, печиво), які наділяються ледь помітним горіховим присмаком.
З терапевтичною метою виріб застосовується в чистому вигляді: чайна або столова ложка рафінованої олії натще 3 – 6 разів на день, в залежності від діагнозу і переслідуваної мети. Незважаючи на високу користь для організму, терапія не повинна тривати без перерви понад 5 днів. Після цього потрібно зробити паузу на тиждень і можна повторити курс лікування.
У народній медицині
Бавовник володіє заспокійливим ефектом, що дозволяє використовувати бавовняне масло з метою нормалізації сну, підвищення рівня позитивних емоцій та протистояння стресам. Для цього слід вживати за годину до сну одну чайну ложку засобу протягом 5 діб. Після перерви можна продовжити терапію (5 ÷ 5 днів).
Щоб поліпшити травлення і протистояти розвитку онкологічних захворювань, застоїв в кишечнику і освіти калових каменів, необхідно пити натщесерце по одній столовій ложці продукту перед кожним прийомом їжі протягом 3 – 4 днів. Курс лікування можна проводити 2 рази на місяць по 3 – 5 днів.
При укусах комах допоможе нерозбавлене рафіноване олія, яке наноситься на місце пошкодження шкіри і втирається. Зникає свербіж, біль і почервоніння.
Вивести холестерин і поліпшити роботу серцево-судинної системи дозволить вживання олії натщесерце вранці. Пийте по 1 столовій ложці протягом 3 – 5 днів і робіть такі ж перерви.
Для схуднення
Бавовняну олію рідко включають в раціон тих, що худнуть через високу калорійність. Раз на тиждень можна застосовувати його для заправки салатів або пити столову ложку кошти натщесерце для стимулювання очищення організму.
Дієтологи рекомендують використовувати масло в раціоні людей, які ведуть здоровий спосіб життя, але не обмежують себе в калорійності страв (при високих фізичних і розумових навантаженнях, у стресових ситуаціях тощо).
У косметології
Застосування бавовняного масла в домашній та промисловій косметології виправдано величезною кількістю користі для шкіри і волосся. Воно здатне живити шкіру, доставляючи клітинам всі важливі вітаміни і масла, знімати роздратування, позбавляти від лущення, моментально усмоктуючись.
Жирні кислоти, якими багатий склад масла, сприяють виробленню церамидів. На основі цих речовин готуються маски, бальзами, креми та лосьйони.
У чистому вигляді теж можна використовувати масло, як і в поєднанні з корисними ефірними маслами.
Суміш з оливковою або виноградним маслом допоможе розгладити зморшки, загоїти тріщини та садна на шкірі, усунути сухість і насичувати дерму корисними речовинами.
Існує легенда про складальниць бавовни, які довгий час змушені були перебувати під сонцем, але завжди залишалися красивими і молодими. Їх шкіра сяяла, не зморщувалася і не обгорала на сонці. Секрет краси і молодості полягав у використанні жирних насіння з насіннєвих коробочок бавовнику.
Для шкіри обличчя, шиї і області декольте
Бавовняна олія стимулює процеси клітинного обміну, зміцнюючи шкіру і покращуючи її структуру. Воно допомагає позбутися від зайвої сухості, шорсткості і появи мікротріщин. Особливо актуально застосування продукту в зимовий період, коли обличчя і шия піддаються впливу морозу і сильного вітру.
Шкіра обличчя, шиї і області декольте стає здоровою на вигляд, на ній розгладжуються дрібні зморшки. Швидке вбирання дозволяє наносити олію в чистому вигляді незадовго перед виходом з дому або на ніч, коли на довгі косметичні процедури не залишається часу і сил.
Можна купувати креми, бальзами та іншу косметику промислового виробництва або готувати їх самостійно, змішуючи в різних пропорціях масло бавовнику і інші рослинні та ефірні масла.
Бавовняна олія для волосся
Живильні і ранозаживляючі властивості продукту сприяють відновленню волосяних цибулин, прискоренню зростання і перешкоджають випаданню.
Бавовняна олія дозволяє відновлювати клітинний і тканинний обмін біля коріння волосся, сприяючи їх прискореному зростанню і перешкоджаючи випаданню. Волосся стає слухняним, гояться посічені кінчики, усувається зайва жирність і повертається блиск. Шкіра голови стає зволоженою, що усуває запалення і лупу.
При постійному застосуванні відбувається пробудження сплячих цибулин і активація росту волосся. Існує кілька основних рецептів приготування корисних складів:
• Додавання рафінованого бавовняного масла в улюблені шампуні, бальзами та кондиціонери (не більше 5% від загальної маси косметичного продукту).
• Змішати бавовняне масло з оливковим, персиковим, виноградним або кокосовим, додати по 2 – 3 краплі ефірних масел м’яти, евкаліпта, грейпфрута або герані. Нанести суміш на волосся по всій довжині, приділяючи увагу шкірі голови і кінчикам локонів. Залишити на годину і змити теплою водою з шампунем.
Незалежно від способу застосування результат буде помітний відразу: волосся стане здоровими і сильними, красивими і доглянутими.
Як вибрати
При покупці необхідно приділяти максимум уваги зовнішньому вигляду продукту, його консистенції і терміну придатності. Масло повинно мати однорідний склад без включень і суспензій на дні пляшки. Звертайте увагу на термін придатності: купувати можна тільки свіжий продукт, інакше він може зіпсуватися вже в процесі експлуатації.
Перевірте склад: у переліку не повинно бути присутніх ароматизаторів, смакових підсилювачів і інших інгредієнтів, не властивих природному складу масла.
Відмовитися від покупки потрібно за наявності:
- суспензій, ущільнень, густої маси в пляшці – це результат неправильного зберігання;
- виходу терміна придатності;
- сторонніх хімічних речовин у складі.
Як зберігати
Ємність для зберігання бавовняного масла повинна бути поміщена в темне прохолодне місце з постійною температурою. Купувати потрібно таку кількість продукту, яке можна використовувати за 2 – 3 місяці, щоб вживати кожен раз свіже виріб.
Корисні властивості бавовняного масла. Склад, вітаміни, калорії
Говорячи про рослинній олії, ми маємо на увазі соняшникову, оливкову або кукурудзяну. Але видів рослинних жирів багато. Наприклад, бавовняне масло смачне і корисне. Корисних властивостей в ньому нітрохи не менше, ніж у звичних нам продуктах.
На полях сонячного Узбекистану ростуть коробочки з повітряним волокном. Це плантації бавовнику. А волокно – це бавовна – майбутня вата або бавовняна тканина. Збір був трудомістким.
Дівчата з кошиками за спиною з ранку йшли по полю, відривали коробочки і перекидали через спину в корзину. Так було раніше, зараз цим займаються машини. З бавовни отримують не тільки звичну вату, але і бавовняне масло, яке використовують і в косметології, і в медицині, і в кулінарії.
В Америці воно так само популярно, як і арахісове. Давайте розберемося в користі і шкоді бавовняного масла.
Характеристика і склад
Корисні властивості будь-якого продукту визначаються його складом.
- Містить жирні кислоти, як ненасичені, так і поліненасичені, пальмітинову, олеїнову, стеаринову і льномасляну кислоти.
- З поліненасичених кислот важливі для нас арахідонова і лінолева кислоти. Людський організм їх практично не виробляє, отже, потрібно отримувати їх ззовні, тобто з бавовняного масла. Арахідонова кислота відповідає за роботу скелетної мускулатури, а лінолева – за правильний розвиток організму, обмін речовин, роботу печінки і шлунка.
- Крім кислот, в бавовняному маслі є токофероли (вітаміни А і Е), вітаміни F, групи В, РР.
- Фітостероли знижують рівень холестерину.
Білків і вуглеводів в бавовняному маслі немає, зате жирів предостатньо. Воно надзвичайно калорійне. 100 г продукту – це 898 ккал. Так що не варто втрачати пильність і застосовувати його в медичній або кулінарній практиці.
Застосування бавовняного масла
Використовується і в косметичних цілях, і в медичних, і при приготуванні страв.
У косметології
Косметологами помічено, що жирні кислоти, що містяться в олії бавовнику, пом’якшують шкіру, повертають їй гладкість, еластичність, благотворно діють на волосся.
- Його і масло какао для волосся додають в шампуні, сироватки, лосьйони, маски, бальзами. Воно приємно пахне і діє як ефірний провідник. Стимулює кровообіг, і фолікули волосся пробуджуються. Волосся після застосування таких засобів стають гладкими, слухняними, шовковистими, блискучими. Додайте в шампунь або маску для волосся. І подруги замучать вас питаннями, в якому салоні вам так підлікували шевелюру. Врахуйте, що в шампуні або бальзам його повинно бути не більше 15% від загального обсягу коштів.
- Славиться бактерицидними властивостями. У складі кремів, емульсій для шкіри стимулює обмінні процеси, захищає шкіру від шкідливого ультрафіолету, пом’якшує і живить її, загоює дрібні порізи, подряпини. Доданий в бальзам для губ або крем для рук, захистить шкіру від обвітрювання або обмороження, від шкідливого впливу хлорованої води.
- Якщо ви знаєте, чим корисна оливкова олія, додайте його разом з бавовняним, щоб посилити пом’якшувальний ефект. А в складі крему після гоління заспокоїть запалену шкіру і зніме роздратування.
- Якщо ви робите домашню косметику з ефірними маслами, вам знадобиться основа. Візьміть в якості основи саме бавовняне.
- Швидко вбирається, пом’якшуючи шкіру, і його часто використовують для масажу, змішуючи з масажними кремами або гелями.
З цим продуктом навіть не варто мудрувати. Їм можна змащувати руки або ноги. Чи збираєтеся мити посуд або підлогу? Змастіть їм рясно руки і надіньте рукавички. Після закінчення робіт ви побачите, як змінилася шкіра.
У кулінарії
Сире бавовняна олія має яскраво виражений запах і червонуватий колір. У кулінарії ж використовують рафінований рослинний жир – він прозорий і не пахне. Чому на відміну від соняшникової олії, кулінари беруть тільки рафіновану?
У сирому продукті міститься токсична речовина госсипол. Саме він дає цей червоний відтінок. Видалити токсин можна тільки хімічним рафінуванням.
Для приготування страв можна купити очищений продукт. Воно так і називається «Масло бавовняне салатне». Використовуйте в заправці, для приготування гарячих страв: в плові або рагу.
- Знаменитий бухарський плов в оригіналі готується на бавовняному маслі, тільки ні в одному рецепті цього не згадують – секретничають. На великий казан беруть півсклянки і далі по рецепту.
- При нульовій температурі застигає, використовуйте як маргарин.
- Заправляють квашену капусту, салати, вінегрет, овочі в маринаді.
- Пиріжки з дріжджового тіста, в яке додали бавовняне масло, більш пишні і довше не черствіють.
- Улюблені всіма лечо та ікра баклажанна будуть ще смачніше, якщо додати масло з насіння бавовнику.
А далі – варіюйте, експериментуйте.
У медицині
У медицині корисно всі частини бавовнику – від коренів до квіток. Так, примочки з відвару коренів допоможуть зупинити кров, а настій квіток рослини – знизити тиск і зміцнити капіляри.
Кашка з насіння бавовнику допомагає при опіках, псоріазі. Важливим компонентом виявився токсичний госсипол. Вчені виявили, що він здатний побороти рак і зараз працюють над виготовленням препарату.
Але нас цікавить, як приймати бавовняне масло.
- Має подібне з кунжутним і соняшниковою олією дію – заспокоює зубний біль, зменшує больові відчуття в шлунку, печінці, легенях, кишечнику. Вітамін D покращує обмін речовин, а селен або вітамін Е бореться з передчасним старінням і атеросклерозом.
- Виводить токсини і має антиоксидантну дію на організм.
- Допомагає зміцнити імунітет, що важливо при застуді.
- На основі бавовняного масла фармацевти випустили мазь для зовнішніх розтирань при застуді мегосін.
Чайна ложка бавовняного масла, прийнята перед сном, діє як снодійне. Тільки голова на ранок не болить.
Як вибрати?
Ще недавно бавовняного масла не було в супермаркетах або ринках – воно не користувалося попитом. Тепер же люди, дізнавшись про корисні властивості, купують його. А як вибрати?
Якщо субстанція темно-червоного або бурого відтінку і має запах, використовувати його в косметиці, народній медицині або кулінарії не можна. Це нерафінований продукт. Навіщо його продають? Воно дешевше очищеного, тому його використовують при виробництві оливи, стеарину (рослинного), звичайного господарського мила, заливають в лампади.
В інших випадках використовується рафінована, тобто очищене масло. Воно світле, прозоре і практично без запаху.
Де вирощують і виробляють продукт?
Бавовник росте в країнах Середньої Азії, на Кавказі (в рівнинній зоні), в Криму. Вирощують його і в Америці. Тому склад рослини може змінюватися в залежності від регіону виробництва. А виробляють там, де і росте бавовник.
У липні бавовник зацвітає. До вересня з’являється багатонасінні коробочка, наповнена білим волокном. Збирають урожай, вибираючи сонячний день без опадів.
Як отримують?
Для отримання масла потрібні насіння бавовнику, з яких продукт виходить не більше 18%. І був би він дорогим, якби ви не бачили насіння відходами при виробництві бавовняних тканин або вати. Тому вартість масла доступна.
Насіння збирають, очищають від волокон в центрифузі, нагрівають в печі до 220-230 градусів, пресують в мішках, віджимаючи олію. Потім розливають по пляшках або спочатку очищають, а потім вже розливають.
Потім поставляють продукт на склади і в магазини.
Протипоказання
У бавовняного масла є протипоказання – індивідуальна непереносимість одного зі складових, що викликає алергічну реакцію. А про госсипол ми вже писали вище – він порушує метаболізм і репродуктивну функцію у жінок і чоловіків.
І не забувайте, що безпечно використовувати тільки рафінований продукт, та й то дозовано.
масло бавовняне
Для багатьох з нас є екзотичним, хоча є місця – наприклад, Середня Азія – в яких цей продукт також популярний і незамінний, як у нас соняшникова олія. Але найбільшим споживачем і виробником бавовникової олії є Сполучені Штати, де цей продукт здавна любимо нарівні з арахісовим.
Масло з бавовнику застосовується в харчовій, хімічній та косметичній промисловості. На основі нерафінованої олії виготовляють оліфу. Також його використовують як освітлювальне в місцях, де є лампове масляне освітлення. Ще з нього виробляють рослинний стеарин.
Добувають олію з насіння бавовнику, яке відоме як Gossypium barbadense і Gossypium hirsutum L. Бавовник, в першу чергу, відомий як основна сировина для виробництва бавовни та бавовняної тканини. Рослина належить до сімейства мальвових, колись воно було вивезено з Південної Америки.
Для добування масла зазвичай використовують холодне пресування. Вихід продукту становить 18% від загальної маси сировини, це невеликий відсоток і при інших обставинах міг би підвищити собівартість масла. Але отримання бавовняного масла вигідне, оскільки насіння все одно вважаються відхідним продуктом при переробці бавовнику.
Сире бавовняне олія має дуже сильний запах через високий вміст негліцеринових компонентів, які надають йому характерний темнуватий червоно-коричневий відтінок. Але після рафінування продукт стає світлим і втрачає свій аромат. Саме рафіновану олію можна вживати в їжу.
Як вибрати
При виборі бавовникової олії експерти радять орієнтуватися на колір, аромат і смак (він не повинен бути гіркуватим). Продукт не повинен бути надто густим, оскільки це свідчить про неправильне зберігання. Не повинно бути у масла і осаду, оскільки це свідчить про те, що продукт занадто довго зберігали.
Як зберігати
Масло бавовни в рафінованому вигляді можна зберігати досить довго. Якщо при тривалому зберіганні в пляшці з маслом з’явиться осад у вигляді пластівців білого кольору – не лякайтеся.
Це нормально, адже 30% складу цього рослинного продукту – тверді жири, які і осідають згодом у вигляді пластівців.
Якщо не хочеться допустити появи осаду – зберігати цей вид масла можна при нульовій температурі – в такому випадку продукт застигне однорідною масою.
У кулінарії
Цілющі властивості та благородний смак бавовникової олії найкраще проявляються в кулінарії. Якщо ви не кондитер і не мрієте роздобути бездоганний кондитерський жир для тортів і тістечок, то можна просто знайти в магазині рафіновану салатну олію – застосування її найрізноманітніше.
Почесна роль бавовняного масла в світовій кулінарії – використання для плову. Класичний баранячий, ферганський, весільний та інші різноманітні варіанти – все це готується на бавовняному маслі. Багато хто говорить, що незвичайний бавовняний присмак здатний зробити плов істинним азіатським блюдом, але є й ті, хто стверджує, що воно надто важке.
Ще одна цікава знахідка – бавовняне масло замість соняшникової в пиріжки, булочки та коржики. З ним тісто отримує тонкий горіховий аромат і стає дуже пишним.
Відмінно поєднується з бавовняними жирами деякі домашні заготовки, наприклад, баклажанна ікра та лечо. А ще цим маслом можна заправляти овочеві салати – особливо цікаво поєднання з редькою.
Також можна заправляти квашену капусту, вінегрети, мариновані овочі.
Найпопулярнішим салатом з бавовняним маслом є блюдо з яблука, огірка та редьки. Їх треба натерти на тертці, посолити, поперчити, додати трохи яблучного оцту і заправити бавовняним маслом.
Калорійність
Звичайно, калорійність масла дуже висока – 884 ккал. Тому вживати його варто в помірних кількостях.
Харчова цінність на 100 грамів:
Білки, гр | Жири, гр | Вуглеводи, гр | Зола, гр | Вода, гр | Калорійність, ккал |
– | 100 | – | – | – | 884 |
Хімічний склад бавовникової олії включає вітаміни групи В, Е та РР, мононенасичені і насичені жирні кислоти, які є основним постачальником омега-3 і 6 в організм.
Слід також відзначити особливу насиченість масла токоферолами, з них понад 70% належить токоферолу А. Природно, що склад бавовняного масла залежить від сировини – від сорту рослини та місць зростання.
Однак у будь-якому випадку у великій кількості в цьому маслі є насичені, поліненасичені та мононенасичені жирні кислоти. Завдяки такому складу бавовняне масло зарахували до особливо корисних олій.
Арахідонова та лінолева кислоти, які відносяться до поліненасичених, організмом синтезуються вкрай мало, а масло бавовни може заповнити їх дефіцит.
Корисні та лікувальні властивості
- Бавовняна олія вважається чудовим антиоксидантом, перешкоджає старінню, впливає на еластичність судин та роботу серця.
- Жирні кислоти в складі бавовняного масла володіють протизапальними та антигістамінними властивостями, позитивно впливають на імунітет.
- Вітамін Е діє як дуже потужний антиоксидант: оберігає від раннього старіння, зміцнює імунітет і забезпечує позитивний настрій та міцні нерви.
- Жирні кислоти здатні допомогти швидкому загоєнню ран і розсмоктуванню запалень, борються з діабетом, дерматитами, алергіями, прекрасно загоюють опіки.
Фітостероли, якими дуже багато в бавовниковому маслі, допомагають зменшити холестерин, розчиняють холестеринові бляшки, попереджають можливість розвитку інфаркту міокарда та атеросклерозу. Вони також мають здатність зменшувати всмоктування холестерину в кишечнику, що зменшує його відкладення на стінках судин.
Що містяться в продукті ненасичені жирні кислоти відносяться до жиророзчинних вітаміноподібних речовин, які називають збірним терміном – вітамін F.
Вони мають виражений антигістамінний і протизапальний ефект, відновлюють імунітет, також проявляють ранозагоювальні властивості. Разом з вітаміном D вони допомагають кращому засвоєнню фосфору і кальцію, що потрібно для нормального формування кісткової тканини.
Показанням до вживання вітаміну F є діабет, аутоімунні та алергічні запальні захворювання, дерматози та екземи.
Масло бездоганно підходить для шкіри дітей та дорослих, відновлюючи повноцінний клітинний обмін, загоюючи укуси, садна та порізи, чудово живлячи, усуваючи сухість.
Однак слід обережно ставитися до неконтрольованого застосування масла бавовни в чистому вигляді, оскільки його надлишок також небезпечний. Варто зазначити, що для людей, які страждають алергією на горіхове масло, продукт з бавовнику може стати бездоганною його заміною.
Використання в косметології
У домашній та промисловій косметології бавовняне масло давно зайняло невелику, але стійку нішу: воно чудово зволожує і живить шкіру, знімає подразнення, позбавляє від лущення, при цьому моментально усмоктується.
Ненасичені жирні кислоти в олії бавовнику беруть участь у виробленні церамидів. Цей продукт використовується і для основ домашніх бальзамів, кремів та масок, і в чистому вигляді, оскільки воно може впоратися з безліччю проблем шкіри та її сухістю, покращуючи структуру та роблячи її більш еластичною.
Маслице можна додавати як у готові суміші, так і складати свої, в тому числі в поєднанні з ефірними маслами. Разом з оливковою та іншими базовими оліями продукт з бавовнику розгладжує зморшки, загоює тріщини, усуває сухість і добре підживлює шкіру корисними вітамінами.
Одне але – якщо хочете протирати обличчя цим маслом або накладати маски, майте на увазі – воно часто провокує комедони на обличчі. Тому, щоб масло не забило пори, розбавляйте його іншими маслами, різними корисними інгредієнтами, користуйтеся скрабами для обличчя і відпарюйте ваннами.
Бавовняна олія також підвищує захисні функції шкіри, зміцнюючи її, покращуючи структуру. Воно відмінно допомагає, коли шкіра стає шорсткою від морозу і вітру, проявляючи свої пом’якшувальні та регенеруючі властивості та сприяючи виробленню церамидів.
Бавовникове масло – кращий транспортувальник для інших корисних речовин, наприклад, ефірних олій. Через його швидке поглинання всі активні речовини проникають у глибокі шари шкіри швидше.
Одна з легенд про бавовну запевняє, що збиральниці цієї рослини швидко старіли під сонцем, але руки їх залишалися ніжними та молодими через цілющі жири насіння. Повірити в це непросто – все-таки збиралися пухнасті коробочки, а не масло, але якщо ви купите пляшечку косметичного продукту, цілющу силу для рук обов’язково зможете відчути.
Необов’язково робити важкі маски: можна просто натерти шкіру бавовняним маслом і надіти рукавички, коли плануєте вимити посуд. Півгодини – і руки будуть, як з спа-салону.
Завдяки своїм загоюючим і поживним властивостям та здібностям відновлювати клітинний обмін, масло бавовни давно визнали чудовим засобом для волосся. Воно пробуджує сплячі цибулини, активізуючи зростання волосся, а також пом’якшує і робить волосся слухняним, добре загоює посічені кінчики, усуває зайву жирність та повертає блиск, знімає сухість та запалення шкіри голови.
Але пам’ятайте, що в чистому вигляді масло бавовни вживати не можна. Щоб отримати розкішні локони, радять використовувати два способи. Так, можна додавати бавовняну емульсію в магазинні готові продукти: бальзами, шампуні, сироватки і маски. Головне, щоб кількість масла не перевищувало 5% від загального обсягу обраного кошти.
Або ж можна змішувати бавовняне масло з базовим в пропорції 1:10 – персиковим, оливковою або кокосовим. Можна додати 2-3 краплі будь-якого ефірного масла – м’ята, герань, грейпфрут тощо. Втирати таку запашну суміш треба в голову, розподіляючи по всій довжині, і укутати рушником на годину. Потім потрібно ретельно змити шампунем – можна в два заходи.
Ефект вас порадує – локони будуть набагато більш слухняними, м’якшими і зможуть довше зберігати чистоту і свіжість.
Всі перераховані вище якості зробили бавовняне масло популярною основою різних косметичних емульсій, кремів, бальзамів, засобів, що захищають шкіру від сонячних променів.
Немає в природі продуктів, зовсім не мають протипоказань, через можливі алергічні реакції на якісь із компонентів. Цей факт стосується і бавовняного масла. Слід поставитися уважно до вибору масла: вживати в лікувальних і побутових цілях можна виключно рафіноване, яке, окрім етикеток, можна виявити за світлого кольору.
Нерафіноване масло бавовнику не радять вживати в їжу через присутність у його складі госсипола – пігменту, що додає сирому маслу специфічний бурий колір. Він здатний пригнічувати сперматогенез і часто призводить до порушень репродуктивної функції, а також блокує активність ферментів, які беруть участь у метаболізмі.
Хоча зараз за госсипол виявлено також протипухлинну дію, вивчення цієї речовини ще не завершено. Можливо, госсипол бавовнику в майбутньому і стане панацеєю від невиліковних хвороб, але сьогодні до нього варто ставитися з обережністю, адже випадкове перевищення допустимої дози може призвести до тяжких отруєнь, навіть до летального результату.
В процесі рафінування олії госсипол видаляється, тому в очищеному вигляді цей продукт нешкідливий.
Протипоказанням до його вживання є виключно індивідуальна непереносимість. Що стосується алергенності цього масла, то фахівці зійшлися на думці, що воно не викликає алергій навіть у схильних до таких проявів людей.
Бавовняна олія: користь і шкода
Бавовняна олія активно використовується в азіатській кулінарії. Існують рецепти, в яких без цього інгредієнта не обійтися. У США продукт майже так само популярний, як знаменита арахісова паста. Але чому ж тоді у нас про нього не все знають? Це велике упущення. У чому користь і шкода бавовняного масла, як його приймати, чого не варто робити?
Бавовна – це не тільки вата, або все про користь олії
Масло отримують з насіння бавовнику. Вони залишаються в процесі переробки. При цьому вельми тішить склад. У продукті багато токоферолу, мононенасичених і поліненасичених кислот, фітостеринів.
Чим корисно бавовняне масло:
- Розріджує кров, зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Все завдяки кислотам Омега-3 і Омега-6.
- Знижує артеріальний тиск. Це знову заслуга жирних кислот, які розширюють судини, не дають їм закупорюватися, забезпечують хорошу циркуляцію крові.
- Захищає шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів. Цьому сприяють сполуки з вітаміном E.
- Прискорює регенерацію, сприяє швидкому загоєнню ран, синців. Цьому сприяє лінолева кислота.
- Запобігає ожирінню печінки. Холін, який міститься в бавовняному маслі, налагоджує ліпідний баланс.
- Сприяє виробленню колагену. Це заслуга бета-ситостерину.
Користь бавовняного масла для організму величезна. Цінні кислоти і вітаміни, що входять до складу, стимулюють роботу мозку, знижують ризик виникнення неврологічних захворювань, підвищують стійкість до стресів.
Протипоказань у цього продукту дуже мало. Бавовняна олія вкрай рідко викликає алергію. З обережністю слід його вживати людям, які схильні до діареї, мають часті розлади кишечника.
Важливо! Часто при вирощуванні бавовни обробляють нафтохімічними продуктами, які накопичуються. Погано очищене або зіпсоване масло може призвести до токсичного отруєння. Не варто купувати з рук або без заводської упаковки.
Способи використання
Користь і шкода бавовняного масла розкриті, тому як його приймати залежить від особистої мети. Це прекрасний харчовий продукт. З ним можна готувати хумус, плов, баклажани з горіхами та інші східні страви. У масла приємний і досить нейтральний смак. Він поєднується з багатьма продуктами і спеціями, добре змішується з соусами, сметаною, овочевими пюре.
До речі, саме бавовняне масло можна сміливо використовувати для смаження продуктів, чим не можуть похвалитися багато інших рослинних жирів.
Для чого ще використовують:
- зовнішньо для лікування шкіри, ран;
- в косметичних цілях для обличчя;
- в догляді за шкірою, волоссям;
- в домашньому миловарінні.