Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Опис культури

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Солодку і соковиту м’якоть зазвичай вживають у свіжому вигляді. У кулінарії дині знайшли безліч застосувань: її в’ялять, запікають, використовують для виготовлення пастили, цукатів, варення, десертів, фруктових салатів. Насіння і плоди рослини містять багато вітамінів і корисних елементів. Вони допомагають у лікуванні різних недуг і оздоровлюють організм людини. Але фахівці не радять часто вживати цей продукт, тому що він може надати й негативний вплив на здоров’я.

Диню навіть використовували при виведенні сорту огірка «Вірменський», який ще називають «динею сріблястою». Екзотична культура незвичайного зовнішнього вигляду має солодкий смак і приємний динний аромат. Цей овоч уже став частим гостем на обідньому столі у багатьох дачників.

Склад і калорійність продукту

90% дині становить вода. Білка і жиру в продукті міститься мало, зате тиквіна багата безліччю корисних речовин. У 100 г м’якоті міститься близько 7,5 г вуглеводів, що є високим показником і причиною вживати продукт для відновлення фізичних сил.

Склад баштанної культури вражає унікальністю і різноманітністю елементів. У дині містяться такі речовини:

  • Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійністьретинол;
  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • піридоксин;
  • інозит;
  • аскорбінова кислота;
  • токоферол;
  • нікотинова кислота;
  • макроелементи – калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор;
  • мікроелементи – залізо, йод, кобальт, кремній, марганець, мідь, фтор, цинк;
  • амінокислоти;
  • органічні кислоти;
  • цукор;
  • клітковина.

Диня вважається унікальним продуктом, тому що речовини в її складі здатні легко і швидко засвоюватися людським організмом. Два скибочки солодкої тиквіни здатні заповнити добову норму вітаміну C. Харчові волокна нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а рідкісний вітамін B8 допоможе запобігти цирозу печінки.

Калорійність дині на 100 г складає всього 36-38 ккал. Дівчатам, які стежать за своєю фігурою, можна не боятися набрати зайву вагу при поїданні смачних плодів. Але надмірне вживання може призвести до неприємних наслідків, тому їсти диню треба в помірних кількостях.

Корисні властивості

Диня є цілим джерелом корисних компонентів, які благотворно позначаються на здоров’ї людини. Різні речовини впливають на певні системи організму, покращуючи обмінні процеси і відновлюючи правильну роботу внутрішніх органів.

Користь дині для організму людини полягає в наступному:

  • Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійністьСолодкий смак тиквіни пояснюється високим рівнем цукру, який сприяє підвищенню життєвого тонусу і настрою. З надходженням цукрів в організм відбувається нормалізація емоційної атмосфери.
  • З вживанням фрукта підвищується розумова діяльність, оскільки здійснюється стимулювання нейронів головного мозку. Через це відбувається поліпшення слуху, сприйняття і пам’яті.
  • З кремнієм можна домогтися відновлення пошкодженої структури волосся. Цей елемент надає пасмам гладкість і блиск. З застосуванням корисного продукту волосся знову стають здоровими, перестають бути пористими і сіктися на кінчиках.
  • З токоферолом і ретинолом – природними антиоксидантами – здійснюється очищення печінки, нормалізується нервова система, зміцнюються стінки судин, поліпшується циркуляція крові.
  • Вітамін C зміцнює імунітет, тому сезонні інфекції, віруси і авітаміноз не будуть страшні.
  • Ретинол сприяє зміцненню очних м’язів і зволоженню яблука. Він робить позитивний вплив на нирки.
  • Триптофан, що міститься в дині, сприяє виробленню серотоніну, який виступає гормоном щастя. Він підвищує настрій і піднімає дух. Але такий компонент може нашкодити діабетикам.
  • Фрукт часто радять тим, у кого присутні набряки. Елементи, які надають сечогінну дію, допомагають вивести не тільки рідину, а й зайву жовч. Це допомагає розвантажити підшлункову залозу і набрати сили.
  • Фолієва кислота допомагає впоратися з проблемами статевої системи як у жінок, так і у чоловіків.
  • Залізо в складі дині допомагає заповнити нестачу крові і провести профілактику анемії. Рівень гемоглобіну підніметься всього з двома шматочками соковитої м’якоті.
  • Клітковина допомагає позбавити організм від шлаків і токсинів, очистивши кишечник і інші органи.

Динний сік характеризується лікувальним впливом. Його часто використовують як сечогінний засіб. Цей напій не кристалізує рідину, як це буває з буряковим соком, тому його п’ють без обмежень. Регулярне застосування соку з дині допомагає нормалізувати роботу нирок, сечового міхура і всієї сечової системи.

Корисність дині виявлено при псоріазі, дерматозах, алергіях і різних висипаннях на шкірі. Сік сприяє появі і швидкому зростанню нового волосся і зміцненню вже існуючих локонів.

Лікування корисним фруктом

Диня, вітаміни і елементи в якій містяться у великій кількості, має протизапальну, імуностимулюючу, жовчогінну, проносну, седативну і антисклеротичну дію. Продукт застосовують у лікувальних дієтах при наступних хворобах:

  • Захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • Психічні розлади;
  • Шкірні захворювання;
  • Хвороби печінки і нирок;
  • Камені в нирках;
  • Геморой, запори;
  • Рак простати.

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Для дітей культура корисна тим, що здатна виводити з їх організму гельмінтів. Динна скоринка допоможе вилікувати ранки, синяки і опіки на шкірі малюків. Дитині, яка страждає запорами, часто дають диню, адже вона є м’яким проносним.

Ця ягода надає омолоджуючу дію на жіночий організм. Це відбувається завдяки вмісту в продукті кремнію. При вживанні дині поліпшується стан волосся і шкіри: локони стають густими, сяючими і шовковистими, а шкіра набуває рівний тон.

Оскільки диня прискорює обмінні процеси, вона буде відмінним помічником при схудненні. Фрукт допомагає полегшити біль під час менструації, нормалізувати тиск, поліпшити лактацію і запобігти передчасні пологи.

Також продукт допомагає впоратися з безсонням, недокрів’ям і остеопорозом.

Продукт при діабеті

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Перед поїданням солодкої тиквіни слід враховувати показники вуглеводів, цукру, глікемічного індексу і хлібних одиниць. При проведенні ретельного аналізу можна дізнатися, що показник глікемічного індексу досить високий – 65 одиниць. Також варто звернути увагу на велику кількість вуглеводів. Ці два показники призводять до підвищення рівня цукру в крові.

Великим плюсом є те, що в дині більше дисахаридів – фруктози і сахарози. Вони легко засвоюються людським організмом, чого не скажеш про глюкозу, яка має властивість накопичуватися в тканинах і перероблятися частково.

Дозування соковитої м’якоті призначають в залежності від ступеня діабету:

  • 1 тип. У цьому випадку включати в раціон диню можна тільки після лікарських висновків, тому що дозування інсуліну при цьому ступені підбирається індивідуально.
  • 2 тип. Навіть маленький шматочок дині може викликати різкі скачки цукру, тому продукт повинен застосовуватися в суворій кількості. Добовою нормою вважається 190 г. З приводу фрукта слід проконсультуватися з лікарем.

М’якоть дині викликає процеси бродіння в організмі. Крім того, організм важко засвоює харчові волокна. Це необхідно враховувати при поїданні тиквіна. Вчені рекомендують вживати фрукт тільки на голодний шлунок. Не радять їсти соковиту м’якоть після щільного прийому їжі. Добову норму дині можна розділити на кілька частин і з’їдати по шматочку після сніданку, обіду та вечері.

Можлива шкода

Для здорових людей диня є безпечним продуктом, але навіть її не слід поїдати у великих кількостях. Помірне споживання ягоди позитивно позначиться на організмі людини.

Існує ряд протипоказань, при яких людям варто утриматися від смачного фрукта:

  • Хвороби сечостатевої системи і жовчного міхура, рух каменів або піску по каналах;
  • Загострення гастриту або виразкової хвороби, запалення прямої кишки;
  • Розвиток інфекції в шлунку або кишечнику;
  • Гострі запальні процеси підшлункової залози;
  • Виявлення стану преддіабету.

Діабетикам слід дотримуватися правил вживання фрукта при певному ступені захворювання. Також слід бути обережними вагітним жінкам і матерям, які годують груддю. Передозування може викликати побічні ефекти, тому їсти диню необхідно під суворим наглядом лікаря.

Як правильно їсти ягоду

Диня: користь і шкода для здоров’я, калорійність

Добовою нормою дині для здорової людини буде 0,5-1 кг фрукта в день. Цей обсяг слід розділити на частини і з’їдати за кілька прийомів. Фахівці рекомендують вживати динну м’якоть через кілька годин після сніданку та обіду. Не радять їсти диню на ніч.

Переїдання може викликати здуття, діарею і бурління в кишечнику. Багато вживають річну диню так часто, що вона стає наркотиком для організму. Необхідно відповідально підходити до свого здоров’я і не перевищувати встановлену норму, щоб уникнути негативних наслідків.

Вживати слід тільки якісні та свіжі плоди, у яких немає ніяких дефектів. Дешеві продукти, придбані в сумнівних місцях, можуть викликати сальмонельоз. Не можна їсти диню з водою, молоком або алкоголем, оскільки існує висока ймовірність виникнення розладу шлунка.

Як правильно підібрати плоди

Диня: користь і шкода для здоров’я, калорійністьДо сьогоднішнього дня селекціонери вивели величезну кількість сортів та гібридів дині, які відрізняються за запахом, смаком, кольором і формою. Зазвичай рослини вирощують у теплих регіонах, але є сорти, які дають багаті врожаї навіть у середній смузі.

В Україні найпопулярнішими сортами вважаються «Колгоспниця», «Торпеда», «Туркменка», «Южанка». Часто дачники вирощують диню «Медову», яка відрізняється високим рівнем цукру. «Оранж Флеш» став завойовувати популярність через сітчастого малюнка на шкірці та солодкого соку.

Досвідчені дачники і продавці завжди можуть підказати відповідний сорт динь. Але не всі готові вирощувати їх на своїх ділянках. У літню пору, коли багатьом хочеться відпочивати і радувати себе смачними ягодами і фруктами, магазинні і ринкові полки буквально завалені різними плодами.

Щоб не помилитися у виборі тиквіни, необхідно звернути увагу на її зовнішній вигляд. На поверхні повинні бути відсутні тріщини і вм’ятини. Характерний динний запах включає нотки меду, ванілі і груші. При постукуванні по плоду звук повинен бути глухим.

Місце, де плодоніжка з’єднується з ягодою, має бути сухим і рівним.

Диню вважають справжнім подарунком природи. Вона не тільки радує неповторним солодким смаком і приємним ароматом, але й корисними властивостями для людського організму. Помірне вживання соковитої ягоди допоможе впоратися з деякими хворобами і уникнути інших захворювань. Навіть відгуки людей про цю культуру завжди позитивні.

Завжди радую себе і родину вирощеними на ділянці динями. Зазвичай вибираю для вирощування «Туркменку». Дуже солодкий і соковитий сорт, помірно м’яка м’якоть. Але треба стежити, щоб діти не з’їдали багато дині, оскільки це може викликати у них розлади кишечника.

Марія

Дуже люблю солодке, але й про фігурі не забуваю. За зиму набрала зайву вагу, тому сіла на дієту. Оскільки шоколад і випічка опинилися під забороною, вирішила пошукати їм заміну за смаком. Свіжа диня стала чудовою альтернативою шкідливим солодощам. Після регулярного вживання шлунок став працювати краще і менше турбувати.

Лілія

Випробувала багато дієт для схуднення. Результати порадували тільки після динної. До каш і салатів додала солодкий фрукт, який виявився низькокалорійним, але досить ситним. Після дієти схудла і перестала налягати на солодощі, що дуже обрадувало, адже я дуже люблю солодке.

  • Кіра

Диня, користь і шкода для здоров’я, калорійність

Яку цінність для нашого організму має диня, користь і шкода для здоров’я в чому полягають? Яка цінність насіння дині? Розглянемо докладніше всі ці нюанси. Диня – це не тільки прекрасний смак, це джерело цінних вітамінів.

Адже рідко можна зустріти людину, яка не любить диню, смачний і солодкий плід. Це справжні ласощі. Ароматний дар літа настільки смачний, наскільки ж і корисний. Найкраще вживати диню в сезон збору врожаю.

В цей час вона найбільш корисна і смачна.

Диня, фото:

Диня: користь і шкода для здоров’я, калорійність

Корисний склад дині

Диня надзвичайно багата вітамінами, як показали дослідження, тільки вітаміну С в ній більше, ніж в апельсині. У складі присутні вуглеводи, органічні кислоти, харчові ферменти, білки, харчові волокна, широкий список різних вітамінів і мінералів. Солодкий смак може різнитися безліччю відтінків: мускатний, медовий, ананасовий, злегка грушевий або ванільний.

Диня: користь і шкода для здоров’я, калорійність

Також в залежності від сорту, шкірка цього фрукта може мати різне забарвлення і текстуру. Її м’якоть буває білою, насичено-жовтою, помаранчевою, червоною, а сама диня може бути різних розмірів і форм. Як би там не було, прекрасний смак і аромат об’єднує всі наявні сорти, яких налічується приблизно 6 тисяч.

Диня: користь і шкода для здоров’я, калорійність

Люди часто задаються питанням: диня – це фрукт чи ягода? Ось тут-то і починається найцікавіше, справа в тому, що на це питання немає однозначної відповіді, оскільки даний плід має відношення і до овочів, і до фруктів, і до ягід. Вона може вважатися фруктом, тому що є солодким і досить великим. У той же час вона може позиціонуватися як ягода, оскільки відповідає характеристиці ягоди – є многосім’яним плодом із соковитою м’якоттю.

Однак якщо заглибитися в нетрі ботанічних класифікацій, то стає зрозуміло, що диня – це ні що інше, як тиквіна. Тиквіна називають багатосім’яний плід трав’янистої рослини, з соковитою м’якоттю і твердою оболонкою, який іноді може досягати великих розмірів.

Незважаючи на ботанічні тонкощі, в народі диню часто називають фруктом або ягодою (як «родичку» кавуна). Ці кулінарно-побутові терміни успішно прижилися серед дачників, городників та просто любителів цього солодкого плоду.

Користь дині і протипоказання

Список корисних речовин воістину вражає.

Однак запам’ятайте просте правило: вживайте диню в їжу тільки як самостійне блюдо! Не змішуйте її з іншими продуктами, щоб не отримати травне розлад.

Що ж входить у хімічний склад цього сонячного плода, що з’являється на наших столах ближче до кінця літа?

Чим корисна диня:

  • Містить клітковину, пектини, лимонну кислоту, яблучну кислоту, нікотинову кислоту (вітамін РР), бета-каротин, вітаміни Н, А, В1, В2, В5, В6, В9 (фолієву кислоту), Е, С.
  • Містить життєво важливі мінеральні елементи, необхідні для гармонійного функціонування організму: фосфор, кобальт, залізо, кальцій, сірку, фтор, калій, натрій, цинк, хлор, йод, мідь, марганець.
  • Це відмінний засіб у боротьбі із зайвими кілограмами, адже всього 100 г м’якоті плоду містить лише 33 ккал, 0.6 г білка, 0.3 г жирів і 7.4 г вуглеводів.
  • Регулярне сезонне вживання дині сприяє виведенню шкідливого холестерину. Також вона позитивно впливає на роботу серця (високий вміст кальцію).
  • Завдяки наявності широкого спектру вітамінів, любителі цього плоду легше переносять атаки вірусів у холодну пору року і мають сильний імунітет.
  • Вона є м’яким «природним» сечогінним засобом, виводить пісок і допомагає при циститі.
  • Диня очищає печінку, виводить токсини, рекомендується до вживання при печінкових захворюваннях.
  • Може використовуватися як натуральне і м’яке проносне. Зазначте, що оно має легкий послаблюючий ефект на кишечник.
  • Допомагає в боротьбі з глистами і паразитами, причому лікувальними властивостями володіють як м’якоть, так і насіння плоду.
  • Використовується в якості косметологічного сировини для виготовлення тонізуючих і поживних масок для обличчя.
  • Широко застосовується в кулінарії: всілякі конфітюри, пудинги та желе виходять не тільки смачними, а й неймовірно корисними.

Тепер давайте розглянемо причини, при яких вживання дині може принести шкоду здоров’ю:

  • Не рекомендується одночасно вживати диню і молочні продукти. Це правило також стосується алкоголю.
  • Під час годування грудьми краще відмовитися від цих ласощів, щоб не завдати шкоди, не спровокувати порушення травлення у малюка.
  • Діабетикам її вживати не можна, через високий вміст цукру.
  • У разі захворювань шлунково-кишкового тракту інфекційного походження, варто утриматися від вживання цього смачного плоду. При гастриті і виразці шлунка диню їсти не можна.
  • Вкрай небажано поєднувати прийом дині з крохмалевмісною їжею.
  • Не переїдайте! Якою б смачною вона не була, у великих кількостях може спровокувати розлад шлунку, здуття, нудоту, бурління в кишечнику.
  • Також врахуйте, що на голодний шлунок диню краще не їсти.

Як уже згадувалося, не варто поєднувати вживання дині з іншими продуктами. Перед тим як поласувати цим солодким плодом, має пройти мінімум 3 години після прийому їжі.

Дієтологи рекомендують не пити воду або інші напої після того, як ви з’їли диню, адже вміст води в її складі і так досить велике.

До заборон також відноситься і індивідуальна реакція організму на цей плід (алергія).

Наостанок варто сказати, що найкраще купувати дині в перевірених місцях, оскільки вони можуть накопичувати нітрати. Коли купуєте «в дорозі», ніколи не знаєте, чим їх удобрювали і чим обприскували.

Насіння дині, користь і шкода

Цілющими властивостями володіє не тільки м’якоть плоду, а й насіння. Про їх лікувальні якості відомо давно. Не варто вважати, що насіння — це харчові відходи. Склад вітамінів у насінні такий же, як і в плоді, тільки їх концентрація менша. Вживання насіння в якості натурального ліки сьогодні залишається популярним.

Давайте розглянемо їх позитивні властивості:

  • Насіння дині працюють як природне сечогінний і жовчогінний засіб.
  • Вони очищують травну систему, підтримують роботу печінки і покращують роботу кишечника.
  • Під час вагітності рекомендується вживати насіння дині, адже вони містять фолієву кислоту, яка позитивно впливає на розвиток плоду і не завдасть шкоди майбутній дитині.
  • При кашлі, бронхіті, а також захворюваннях дихальних шляхів насіння прискорюють процес одужання і сприяють відходженню мокротиння.
  • Корисно давати динячі насіння дітям. Вміст вітамінів та інших корисних компонентів в насінні благотворно впливає на розвиток молодого організму, покращуючи розумові процеси і пам’ять.
  • Майте на увазі, що насіння надзвичайно калорійні (555 ккал в 100 г), але завдяки здатності знижувати рівень цукру в крові, їх вживання допомагає хворим на діабет контролювати свою вагу.
  • Ще здавна насіння дині вважалися ефективним афродизіаком, а також засобом, здатним лікувати чоловічі хвороби. Для цього насіння дрібно перемелювали і вживали по 1 чайній ложці тричі на день.

Шкода, яку можуть завдати здоров’ю насіння дині:

  • Часте і надмірне вживання насіння може спровокувати збільшення ваги. Якщо ви схильні до повноти, не зловживайте цим продуктом.
  • Не можна їсти насіння натщесерце, особливо тим, у кого є проблеми із селезінкою.
  • Вкрай не рекомендується одночасний прийом насіння дині, молочних продуктів, алкогольних напоїв та меду.
  • Не слід вживати насіння при наявності виразки шлунка або серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Пророслі насіння дині можуть лише зашкодити, адже в них зовсім інше, небажане співвідношення вітамінів і мікроелементів.

Також пам’ятайте, що не можна вживати в їжу насіння від недозрілих динь!

Насіння дині, фото:

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Користь дині для жінок

  • Завдяки високому вмісту кремнію, вона впливає на жіночий організм подібно таблеткам молодості.
  • Щоденне вживання ароматної м’якоті плоду благотворно впливає на стан волосся і шкіри.
  • Як уже згадувалося, з її допомогою можна легко і «смачно» скинути зайві пару-трійку кілограм (прискорюється метаболізм).
  • Для майбутніх матусь вона дуже корисна: позитивно впливає на плід, допомагає впоратися з набряками (завдяки сечогінній дії) та працює як м’яке проносне.
  • Диня заспокоює нервову систему, її вживання дійсно покращує настрій.
  • Багато хто цікавиться, чи корисна диня під час клімаксу? Відповідь буде стверджувальною, адже фолієва кислота благотворно впливає на організм у цей період.
  • Вживання дині допомагає позбутися від депресії, покращує концентрацію і пам’ять.
  • Кілька скибочок, з’їдені на ніч, покращують сон.
  • Якщо ви любите сонячні ванни, обов’язково включайте її в свій щоденний раціон. Помічено, що засмага дійсно краще розподіляється по шкірі і довше тримається.

Користь дині для чоловіків

  • Цей чудо-плід корисний і для чоловічого здоров’я.
  • Регулярне вживання дині знижує ризик розвитку серцевих недуг.
  • Любителі цього плоду рідше страждають від подагри і атеросклерозу.
  • Хвороби суглобів у чоловіків також успішно «лікуються» вживанням дині, вона є відмінним профілактичним засобом і полегшує симптоми захворювань.
  • Що стосується інтимної сфери життя, перемелені в кавомолці сушені насіння дині, змішані з медом (1:1), є ефективною «віагрою» натурального походження. Це дієвий і перевірений тисячоліттями засіб, яке слід вживати до їди. Головне – не переборщувати, аби не порушити роботу селезінки.

Отже, вам відомо, чим корисна диня для організму. Користь і шкода для здоров’я залежать від поміркованості у вживанні та знання власного організму.

Якщо у вас є будь-які сумніви щодо її вживання або ви відчули дискомфорт після прийому, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Як вибрати диню

Вибирайте тільки цілі плоди з непошкодженою шкіркою. Диня не повинна бути підгнилилою, варіант «обрізати зіпсовані» тут не підійде. Поверхня плоду має бути без дефектів.

Найвищий вміст корисних елементів присутній у свіжих плодах. Хороша диня повинна мати яскраво виражений приємний аромат, на дотик вона повинна бути злегка пружною. Якщо ви помітили неприємні нюанси в її запаху, скоріше за все, вона вже перезріла або зіпсована.

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійністьСорт дині Євдокія

На жаль, динний сезон не такий довгий, як нам хотілося б, тому, коли прийде час, користуйтеся моментом! Нехай стане частим гостем на вашому столі жовта диня; користь і шкода від її вживання були описані в даній статті. Якщо немає ніяких протипоказань, їжте із задоволенням цей сонячний плід і пригощайте своїх друзів і близьких!

Диня: калорійність і користь для організму

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Фрукти та ягоди

9.1 тис.

6.1 тис.

5 хв.

Диня – баштанна рослина. Вона буває різних сортів і розмірів, багата вітамінами і мінералами. Окремі плоди можуть важити від 600 грам до 25 кілограм.

Регулярне вживання дині сприяє насиченню організму необхідними речовинами перед настанням сезону простуд. У плоді міститься мало калорій і природний цукор, тому його можна вживати навіть у період схуднення.

Диня покращує травлення, що допомагає швидше скинути зайві кілограми.

У середньому в 100 грамах плодів дині міститься 37 ккал. Калорійність залежно від сорту:

Сорт / вид Калорійність, ккал
колгоспниця 30,81
торпеда 35,59
Канталупа 35

Калорійність продукту в різному вигляді:

вид Калорійність, ккал
сушена 341
в’ялена 33
консервована 47
сік 282,67
цукати

Добова норма дині становить 1-1,5 кг.

Співвідношення БЖУ:

  • білки – 0,87 г;
  • жири – 0,60 г;
  • вуглеводи – 8,26 г;

Плід на 65% складається з води; при цьому в м’якоті міститься велика кількість корисних речовин, завдяки яким диня має лікувальні властивості. Склад вітамінів і мінералів в 100 грамах продукту:

вітаміни Кількість, мг мінерали Кількість, мг
Вітамін А 0,067 калій 118
вітамін B1 0,04 хлор 50
вітамін В2 0,04 натрій 32
вітамін В3 0,04 кальцій 16
вітамін В5 0,2 магній 13
вітамін В6 0,06 фосфор 12
вітамін В9 0,006 сірка 10
Вітамін С 20 Залізо 1
Вітамін Е 0,1

Регулярне вживання дині сприяє:

  • Активізації роботи кишечника, усуненню запорів і відновленню природної мікрофлори.
  • Поліпшенню роботи щитовидної залози.
  • Зниженню артеріального тиску.
  • Стимуляції роботи головного мозку та поліпшенню пам’яті.
  • Нормалізації стану і функціонування нирок і печінки.
  • Зниженню розвитку серцево-судинних захворювань і раку.
  • Виробленню гормону щастя.
  • Збереженню зору і зниженню ймовірності утворення катаракти.
  • Зміцненню імунітету і захисту організму від хвороботворних бактерій.
  • Запобіганню зневоднення в жарку пору. Всього кілька шматків заповнюють водний баланс і запас вітамінів.
  • Зниженню ризику виникнення інфекцій сечовивідних шляхів. Диня підщелачує сечу, що викликає загибель бактерій, що викликають інфекційний процес.
  • Збереженню здоров’я легенів. Особливо це важливо для людей, що палять.

Диня, на відміну від кавуна, більш м’яко діє на нирки.

Насіння даного плоду надає стимулюючу дію на потенцію чоловіка. Для цього кожен день в невелику кількість меду необхідно додавати 2 грами свіжих динячих кісточок. При цьому не рекомендується перевищувати норму – від цього постраждають селезінка і підшлункова залоза.

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійність

Диня робить позитивний вплив на організм жінки. Вона сприяє:

  • поліпшенню стану шкіри, нігтів і волосся завдяки наявності кремнію;
  • підвищенню лібідо;
  • зниженню втоми і апатії;
  • зменшенню перепадів настрою, особливо в період менопаузи;
  • відновленню гормонального фону;
  • зниженню ваги;
  • зменшенню целюліту;
  • зниженню симптомів ПМС.

Дітям диню дозволено давати з 12 місяців і не більше 100 грам в день. Важно купувати її в розпал сезону, оскільки в ранніх плодах міститься велика кількість нітратів. Диня сприяє:

  • зміцненню імунітету та зору;
  • поліпшенню перистальтики кишечника і запобіганню запору;
  • зменшенню рівня стресу;
  • росту та розвитку дитини.

Диню при вагітності рекомендується вживати регулярно, але помірно. Вона сприяє:

  • насиченню організму поживними речовинами, необхідними для розвитку плода (особливо цінно наявність фолієвої кислоти);
  • зниженню стресу;
  • позбавленню від закрепів;
  • запобіганню розвитку анемії;
  • зменшенню набряків, які часто зустрічаються в 3 триместрі;
  • запобіганню набору зайвої ваги.

При цьому рекомендується не зловживати динею. Добова норма становить 250-400 грам.

При купівлі плода важливо вибрати якісний продукт, який не містить нітратів. В іншому випадку шкода для дитини перевищує користь для матері.

Фахівці не рекомендують вживати диню під час грудного вигодовування. У новонародженої дитини вона може викликати діарею і сильний напад кольок. Це пов’язано з великою кількістю цукру, який стає причиною бродіння і метеоризму.

Якщо диня міститиме велику кількість нітратів, то через грудне молоко вони потраплять в організм дитини і викличуть сильне отруєння. У віці 6-9 місяців обсяг грудного молока в раціоні малюка знижується, тому мамі дозволяється з’їсти 100-200 грам дині. Після цього важливо відстежити реакцію немовляти. При виникненні алергії від продукту доведеться відмовитися до кінця грудного вигодовування.

Диня відноситься до дієтичних продуктів, оскільки містить у собі невелику кількість калорій. Вона сприяє руйнуванню жирових відкладень, при цьому насичуючи організм корисними речовинами і водою.

Плід найчастіше використовують в якості монопродукта для розвантажувальних днів. Така дієта дозволяє скинути кілька кілограмів і очистити нирки. Диня насичує шлунок, тому тривалий час не відчувається почуття голоду.

Завдяки клітковині організм очищається від калових мас, шлаків і токсинів. Для розвантажувального дня знадобиться 1-1,5 кг м’якоті, яку слід розділити на 5 частин. Їх необхідно з’їдати через рівні проміжки часу.

У перервах рекомендується випити до 2 л води або трав’яного чаю. Монодиета повинна тривати не більше тижня.

Під час дієти не можна вживати в’ялену диню, оскільки в ній міститься велика кількість калорій.

Вживати диню при діабеті необхідно з обережністю. Вона містить малу кількість калорій, але має високий глікемічний індекс (65) і рівень вуглеводів, що підвищує глюкозу в крові. Тому при діабеті 1-го типу вживати диню дозволено тільки після консультації з лікарем. При діабеті 2-го типу навіть невеликий шматочок може викликати різкий стрибок цукру в крові.

Допустима норма – не більше 200 грам в день.

Незважаючи на харчову цінність, диня може завдати шкоди організму підвищеним вмістом нітратів. Важливо не переїдати і не змішувати її з іншими продуктами (особливо з високим вмістом крохмалю). Це може викликати порушення травлення – діарею, здуття і блювоту.

Протипоказаннями до вживання є:

  • інфекційні захворювання шлунка;
  • одночасний прийом з молочними продуктами і алкоголем;
  • захворювання сечостатевої системи, жовчного міхура (рух каменів і піску) в гострій фазі;
  • гострий панкреатит;
  • загострення виразки, гастриту, запалення прямої кишки;
  • переддіабетний стан.

Диня: користь і шкода для організму, калорійність

Диня – це велика і солодка ягода сімейства Гарбузові.

Так-так, з точки зору ботаніки, диня – це ягода, дуже корисна, наповнена безліччю антиоксидантів, фітонутрієнтів і електролітів, які, як доведено, мають багато переваг для здоров’я.

Живильні речовини, виявлені в дині, містяться в її насиченому або м’якому жовтому кольорі, і можуть допомогти запобігти окислювальному стресу і широкому спектру запальних захворювань, поширених сьогодні у всьому світі.

Серед усіх поживних речовин відомо, що в дині містяться два спеціальних захисних фітонутрієнти: каротиноїди і кукурбітацин.

Це два типи потужних антиоксидантів, які забезпечують профілактику таких захворювань, як рак, серцево-судинні та нейродегенеративні розлади.

Вони також допомагають зупинити шкоду від вільних радикалів в організмі, що може значно уповільнити процес старіння.

Вітамін А, виявлений у великій кількості в дині, є відомим антиоксидантом, корисним для здорового зору, пружної і чистої шкіри, підвищення імунітету та зменшення запалення.

Разом з антиоксидантом вітаміном С, який також присутній у плоді в великих кількостях, цей вітамін необхідний для підтримки здоров’я слизових оболонок, здоров’я внутрішніх шарів шкіри та запобігання пошкодженню ДНК, яке може привести до аутоімунних захворювань.

І є ще одна велика корисна властивість дині. В даний час вона використовується для вилучення ферменту, званого супероксиддисмутазою (СОД).

Це сильний антиоксидант, який міститься головним чином у шкірці плоду, яка грає життєво важливу роль як провідний антиоксидант, що захищає внутрішні органи людського організму від окисного стресу.

Додатково до цього, хоча їх зазвичай відкидають і їдять тільки м’якоть – насіння дині також забезпечують важливі Омега-3 жирні кислоти і насправді є їстівними.

Отже, зі статті ви дізнаєтеся, що собою являє диня, її користь і шкоду для організму, корисні властивості насіння дині, калорійність, профіль поживних речовин і багато іншого.

Диня: користь і шкода для здоров'я, калорійністьДиня – користь і шкода для організму людини

Харчова цінність і поживні речовини в дині

Незважаючи на те, що лідерами за вмістом антиоксидантів є ягоди (чорниця, лохина, малина та інші), їх зазвичай вживають небагато.

У той же час диню можна з’їсти в досить великому обсязі, який забезпечить організм людини тією ж кількістю антиоксидантів, що й жменя ягід.

Це означає, що диня може значно підвищити рівень фітонутрієнтів при включенні в раціон харчування людини.

Диня – відмінне джерело вітаміну С і вітаміну А у вигляді каротиноїдів. Фактично, диня вважається одним з фруктів з найвищою часткою вмісту вітаміну А. Також диня містить багато калію, тіаміну, ніацину, фолієвої кислоти, а також вітамін К, магній і клітковину.

В одній чашці (160 грам) дині міститься:

Калорійність: 54 ккал
Жири: 0 гр.
Білки: 1 гр.
Клітковина: 1,5 гр.
Цукор: 13 гр.
Вуглеводи: 13 гр.

Вітамін А: 270 мг (120%)
Вітамін С: 59 мг (108%)
Калій: 427 мг (14%)
Фолієва кислота: 34 мг (9%)
Ніацин: 1,2 мг (6%)
Вітамін К: 4 мг (6%)
Тіамін: 0,7 мг (6%)
Магній: 19 мг (5%)

Користь дині для організму

Розглянемо детальніше 12 корисних властивостей розглянутого продукту для здоров’я людини:

1. Містить велику кількість вітамінів А і С

Завдяки високому вмісту антиоксидантів вітамінів А і С у формі аскорбінової кислоти, вживання дині допомагає зупинити пошкодження, викликане вільними радикалами, і боротися з окислювальним стресом в організмі. Профілактика захворювань є одним з основних аспектів турботи про своє здоров’я, тому важливо вживати в їжу фрукти та овочі, багаті на каротиноїди.

Диня містить два види антиоксидантів, похідних вітаміну А: бета-каротин і альфа-каротин. І оскільки вона містить обидва ці каротиноїди, вона також містить деякі з їх видів, включаючи лютеїн, бета-криптоксантин і зеаксантин.

Існує зростаюча кількість досліджень про вплив цих антиоксидантів та інших каротиноїдів на хронічні захворювання у людей, особливо стосовно того, як вони можуть зменшити небезпечне запалення.

Запалення і пошкодження вільними радикалами пов’язані з утворенням різних захворювань, тому вживання дині – відмінний спосіб побудувати захист організму від вікових змін і зберегти здоров’я тіла молодим і здоровим.

2. Бореться з раком потужними фітохімічними речовинами

Диня є багатим джерелом антиоксидантних флавоноїдів, таких як бета-каротин, лютеїн, зеаксантин і криптоксантин.

Ці антиоксиданти виконують захисну роль в організмі і здатні захищати клітини та інші структури від пошкодження ДНК і стресу, викликаного вільними радикалами.

Дослідження показали, що користь дині для організму в цьому контексті полягає в профілактиці раку товстої кишки, передміхурової залози, молочної залози, ендометрія, легень і підшлункової залози.

Дослідження свідчать, що антиоксиданти й кукурбітацин призводять до апоптозу злоякісних клітин або саморуйнування ракових клітин. Ці корисні хімічні сполуки існують природним чином у рослинах для захисту від зовнішніх пошкоджень, але вони роблять те ж саме і в людському тілі.

Наприклад, кукурбітацин неодноразово демонструє протиракову активність в організмі при вивченні, починаючи від антіпроліферації, зупинки клітинного циклу і клітинного апоптозу.

Вважається, що ці сполуки мають апоптотичну дію, оскільки вони здатні проникати в ядро ​​клітини, де зберігаються ДНК або гени, і активувати апоптотичні білки, які руйнують шкідливі клітини.

Крім того, багато інших досліджень показали, що вживання великої кількості фруктів і овочів, багатих вітаміном А та вітаміном С, є одним з найкращих способів запобігання клітинним мутаціям.

Включення 5 або більше фруктів і овочів у ваш раціон щодня може допомогти захистити від раку легенів, товстої кишки, передміхурової залози і раку порожнини рота, завдяки протипухлинним ефектам свіжої рослинної їжі.

3. Володіє протизапальними властивостями

Дослідження показали, що рівень основного маркера запалення в організмі – C-реактивного білка (CRP) значно нижчий у кровотоці людей, які часто їдять дині та інші овочі і фрукти.

Оскільки CRP є маркером, широко використовуваним для оцінки рівнів запалення в організмі, це є ще одним доказом лікувальних властивостей дині, яка зупиняє небезпечне запалення і аутоімунні реакції, що можуть призвести до захворювань.

Протизапальні переваги, які отримує організм після вживання плоду, обумовлені наявністю в ньому кукурбітацинів, включаючи кукурбітацин В і кукурбітацин Е. Це два відомих протизапальних сполуки, які можуть ефективно полегшити біль і симптоми, викликані запальними захворюваннями.

4. Допомагає запобігти серцевим захворюванням

Серцеві хвороби, включаючи атеросклероз, часто пояснюються високим рівнем запалення як однією з провідних причин.

Багато проблем з серцем, такі як високий рівень холестерину, високий кров’яний тиск і ризик серцевого нападу або інсульту, починаються з хронічного запалення і хронічного окисного стресу.

Кукурбітацин в дині має позитивний вплив на здоров’я серця завдяки своїм протизапальним здібностям.

Найбільша кількість кукурбітацинів зосереджено в шкірці плоду. Насправді, багато рослин, що містять кукурбітацин, використовувалися в якості народних ліків в деяких країнах протягом сотень років для лікування запалень і хвороб серця.

5. Підвищує імунітет

Каротини і антиоксиданти, виявлені в дині, допомагають зміцнити імунну систему і запобігти інфекціям.

Один специфічний каротиноїд, бета-каротин, особливо відомий за своїми властивостями підвищувати імунітет і лікувати хронічні захворювання. Дослідження показують, що бета-каротин може посилити функцію імунних клітин, і саме тому він настільки корисний у боротьбі не лише з поширеними захворюваннями, а й з серйозними станами, такими як рак.

6. Допомагає відновити м’язи і підвищити витривалість

Диня містить помірну кількість калію в якості електроліту, забезпечуючи близько 14% від денної норми калію в 160 грамах. Калій є важливим компонентом клітинних і біологічних рідин.

Він допомагає контролювати нормальний серцевий ритм і регулювати здоровий кров’яний тиск.

Він також пропонує захист від серцевих захворювань, інсульту і інших проблем через його важливість у регулюванні функцій серця та клітин.

Крім того, калій, виявлений в дині, є важливою живильною речовиною для спортсменів або тих, хто займається спортом. Калій вважається вазодилятатором, оскільки він розслабляє кровоносні судини і допомагає збільшити кровотік. Це дозволяє швидше відновлювати м’язи і зменшувати напругу в тілі, коли ви нарощуєте м’язи, силу і витривалість.

7. Захищає здоров’я очей

Користь дині для організму проявляється також в поліпшенні зору. Плід містить важливі поживні речовини, які відіграють життєво важливу роль в захисті здоров’я очей, включаючи бета-каротин, вітамін А, вітамін С, лютеїн і зеаксантин.

Наприклад, зеаксантин є важливим каротиноїдом, який поглинається сітківкою ока, де, як вважається, він забезпечує антиоксидантну та захисну функцію від ультрафіолетового світла. Інші каротиноїди допомагають уповільнити деякі з руйнівних процесів у сітківці і пігментному епітелії, що призводять до вікової макулярної дегенерації.

Оскільки численні дослідження показали, що серйозний дефіцит вітаміну А або вітаміну С може призвести до дегенерації зору або потовщення рогівки і навіть до сліпоти, вживання цих вітамінів – відмінний спосіб запобігти розвитку цих розладів.

Чи корисна для здоров’я шкіри

Овочі та фрукти помаранчевого кольору, такі як морква, солодка картопля, гарбуз і, звичайно, диня, є джерелами каротиноїдів, які можуть знизити ризик раку шкіри. Вони також корисні для зняття болю і пошкоджень, пов’язаних із сонячними опіками, та запобігання ознакам старіння шкіри, такими як тонкі зморшки і пігментні плями.

Гарна для травлення

Диня – фрукт, який містить велику кількість води.

Всі «водяні» фрукти та овочі надзвичайно корисні для травного тракту, адже разом із клітковиною вода вимиває всі токсини і шкідливі речовини з кишечника і організму в цілому.

Відомо також, що шматочки плода легко засвоюються і не містять FODMAP (важко перетравлювані вуглеводи), які можуть викликати симптоми, пов’язані із синдромом подразненого кишечника та іншими розладами травлення.

Допомагає тілу очищатися від токсинів

Диня багата електролітами, які допомагають організму очищатися і позбавлятися надлишку води. Це корисно для полегшення дискомфортних симптомів поганого травлення, включаючи роздування і набряки.

Калій діє як електроліт і сприяє виділенню зайвої рідини, дозволяючи кисню безперешкодно досягати клітин.

У той же час це корисно для забезпечення водного балансу в організмі, щоб утримати необхідну кількість води в кишечнику і не допустити зневоднення, що, у свою чергу, може зупинити випадки діареї.

Відновлює рівень pH тіла

Диня вважається лужним продуктом. Це означає, що вона може допомогти підтримувати рівень pH організму на природному рівні. Вважається, що хвороби розвиваються набагато складніше в лужному середовищі всередині організму порівняно з кислим середовищем, тому вживання дині та інших лужно-утворюючих продуктів захищає ваше тіло від запалення і розвитку хвороб.

Містить мало калорій і корисна при схудненні

Диня містить тільки 34 калорії на 100 грамів і має велику кількість води та різних поживних речовин, що робить її відмінним доповненням до будь-якого плану втрати зайвої ваги.

Оскільки ті, хто дотримується низькокалорійної дієти, можуть іноді страждати від дефіциту поживних речовин, поганого травлення, низького імунітету та слабкості, додавання дині до вашого раціону може допомогти збалансувати ці ризики і гарантувати, що ви отримуєте багато вітамінів і мінералів під час процесу втрати ваги.

Диня: користь і шкода для здоров’я, калорійністьХороша диня – важка, з чистою і рівною шкіркою, має приємний солодкуватий аромат

Як вибрати гарну диню

Дині і кавуни є сезонними літніми фруктами, а їх піковий сезон в Україні проходить з липня по вересень щороку. Однак їх зазвичай можна знайти протягом більшої частини року в магазинах, оскільки вони вирощуються в деяких частинах світу, де клімат завжди теплий.

Існують два найпоширеніші види дині, які продаються і споживаються по всьому світу: європейська (Cucumis melo cantalupensis), яка отримала свою назву від італійського папського села «Канталуп», і північноамериканська.

Європейський вид більш зелений, ніж помаранчевий, тоді як північноамериканський вид зазвичай продається в США з глибоким помаранчевим кольором. Хоча він відомий як «канталупа» у всьому США, представники багатьох інших народів називають його «мускусною динєю».

Існує багато різних типів гібридних динь, які існують у всьому світі на різних ринках, які об’єднують елементи двох найбільш популярних сортів, згаданих вище. Через це ви можете знайти дині абсолютно різних розмірів і кольорів.

Щоб оцінити зрілість і смак дині, ви можете звернути увагу на кілька речей:

  • Перевірте шкірку. Не купуйте плід, що має тріщини або великі знебарвлені плями.
  • Шукайте диню, досить важку за вагою з чистою шкіркою. Вага означає, що плід має кращий вміст цукру і води, що зазвичай передбачає більш багатий і солодкий смак.
  • Постукайте по дині, так само як ви перевіряєте кавун. Якщо звук трохи йде луною і ви відчуваєте порожнечу всередині – це хороший знак!
  • Свіжа диня повинна мати солодкий приємний аромат. Понюхайте шкірку і переконайтеся, що вона пахне добре.

У домашніх умовах спочатку вимийте весь плід в холодній проточній воді, щоб позбутися бруду та потенційних бактерій. Більшість людей пропускають цей крок, але це дуже важливо зробити, перш ніж нарізати диню. Якщо ви не з’їли весь плід цілком за один раз після того, як розрізали його, прибирайте решту в холодильник, щоб не допустити розмноження шкідливих бактерій.

Користь насіння дині

Як і сама диня, її насіння також повні поживних речовин і приносять користь здоров’ю. Всі вітаміни, мінерали, антиоксиданти, Омега-3 жирні кислоти і ненасичені жири, присутні в м’якоті і шкірці, також є і в насінні.

Крім того, насіння є багатим джерелом білка.

Для вегетаріанців і веганів, яким потрібно бути особливо обережними в отриманні необхідної кількості білка зі свого раціону, вживання насіння дині може бути одним з рішень проблем з білковою їжею.

Можлива шкода дині

В цілому, дині вважаються безпечними для здоров’я фруктами, вкрай рідко викликають негативні наслідки.

Загальною рекомендацією є обмеження вживання дині під час вагітності та періоду грудного вигодовування. Незважаючи на те, що диня багата корисними для майбутньої мами речовинами, існує ризик зараження лістеріозом – бактеріальною інфекцією харчового походження. Це може завдати шкоди як мамі, так і дитині.

Також від вживання великої кількості дині варто відмовитися людям з діабетом, адже вона містить чимало цукру, що може викликати сплеск інсуліну в крові.

Висновки

Отже, ми вивчили питання про диню, її користь і шкоду для організму. Підіб’ємо невеликий підсумок.

  • Диня – корисний, низькокалорійний фрукт.
  • Вона має багато переваг для здоров’я, зокрема покращує роботу серця, сприяє хорошому травленню, підвищує імунітет і навіть допомагає боротися з раком.
  • Диня безперечно може зайняти почесне місце у вашому літньому раціоні здорового харчування за свою користь і практично повну відсутність шкоди при вживанні в помірних кількостях.

Leave comment