Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

У риби дорі багато інших назв: Орео, дорі-палтус, соняшник. Для багатьох споживачів користь і шкода продукту залишаються загадкою, адже з’явився він на прилавках рибних магазинів порівняно недавно.

Особливий, досить лякаючий зовнішній вигляд особин не робить сприятливого впливу на їх популярність. Багато любителів морської риби просто побоюються купувати дорі, не розуміючи, чого очікувати від її смакових якостей і інших характеристик.

Насправді, у глибоководного мешканця Тихого, Атлантичного і Індійського океанів багато корисних властивостей.

Риба дорі: користь і шкода, фото

Опис риби дорі і її видові особливості

Дорі можна легко дізнатися по її особливим і не найпривабливішим зовнішнім даним. На плоскому тілі розташована значна голова.

До плавникам кріпляться гострі шипи, а луска практично відсутня. Через те, що очі у дорі дуже великі і вирячені, тушки часто продають вже без голови, щоб вони не відлякували покупців.

Доросла особина може досягати 40 см в довжину і 1,5 кг за вагою.

Порада: Купуючи рибу дорі, слід віддавати перевагу замороженим виробам. Такий варіант обробки зайвий раз підтверджує те, що продукт справжній, а не підроблений. Через схожість з камбалою продавці риби нерідко видають вже звичне для нас вироб за настільки екзотичний делікатес.

Риба дорі: користь і шкода, фото

Беручи до уваги той факт, що «дорі» є збірним назвою відразу для декількох видів риб з сімейства Солнечнікова, потрібно пам’ятати, що:

  1. Найсмачнішим і делікатесним представником сімейства є сріблястий або дзеркальний дорі. З ним пов’язано чимало легенд, а саму особину можна легко дізнатися по особливому знаку на боці – перевернутий хрест, укладений в коло. Великих і страшних очей у цієї риби немає, а живе вона в південній частині Австралії.
  2. Чорний або гладкий дорі є найпоширенішим з цього виду. Його виловлюють біля берегів Нової Зеландії, вводять в стан глибокої заморозки і транспортують по всьому світу. М’ясо цієї риби щільне і біле, має тонкий аромат.
  3. Кремова риба дорі, незважаючи на назву, взагалі не має ніякого відношення до даного сімейства. Це один з підвидів сома, якого не виловлюють, а розводять штучним способом.

Вибираючи тип кулінарної обробки заготовок, можна не звертати уваги на їх видові особливості. Всі перераховані морепродукти можна пускати на одні й ті ж страви.

Риба дорі: користь і шкода, фото

Склад і корисні властивості риби дорі

Перша перевага риби дорі – її незначна калорійність. Навіть смажений продукт містить не більше 115 ккал на 100 г ваги. Примітно, що практично 80% від цього обсягу становитимуть білки, які швидко і легко засвоюються організмом. Крім цього, варто звернути увагу на такі речовини в складі м’яса дієтичної рибки:

  • Вітамін А. Допомагає при шкірних захворюваннях і стимулює розщеплення жирів.
  • Вітаміни групи В. Регулюють роботу органів і систем, сприяють швидкому засвоєнню поживних речовин.
  • Вітамін С. Бореться із запаленнями і зміцнює імунітет.
  • Вітамін Е. Благотворно впливає на репродуктивну функцію, знижує ймовірність утворення тромбів.
  • Вітамін РР. Необхідний для профілактики утворення холестеринових бляшок і поліпшення обміну речовин.
  • Вітамін Н. Уповільнює процеси старіння і дегенерації клітин.
  • Вітамін К. Покращує згортання крові, відновлює тканини печінки і інші клітини в організмі людини.
  • Йод. Підвищує функціональність залоз внутрішньої секреції.
  • Кальцій, магній і фосфор. Необхідні для підтримки кісткової тканини і зубної емалі в оптимальному стані.
  • Залізо. Бере участь в синтезі гемоглобіну і відповідає за якість засвоєння вітамінів групи В.
  • Цинк. Елемент, який благотворно позначається на стані статевої системи і підтримує репродуктивну функцію.

Дорі по можливості слід включати в раціон людей, які страждають від дисфункції щитовидної залози, проблем з органами кровоносної системи, атеросклерозом і збоями обміну речовин.

Її вживання знижує ризик розвитку цукрового діабету.

Велика кількість жирних кислот стимулюючим чином позначається на діяльності головного мозку, попереджаючи порушення свідомості і погіршення пам’яті у людей похилого віку.

Риба дорі: користь і шкода, фото

Риба дорі мешкає на дуже великих глибинах, до 2 кг. З цієї причини вона вважається одним з найбільш екологічно чистих видів морської продукції. Їй не страшні різні канцерогени, ГМО та інші речовини, що забруднюють моря.

Можлива шкода риби дорі для організму

Рибу дорі можна віднести до тих небагатьох продуктів харчування, які практично не здатні нашкодити організму людини. Правда, для повного виключення ризиків все ж потрібно пам’ятати про такі моменти:

  1. Навіть у алергіків риба дорі вкрай рідко викликає негативну реакцію, але не варто повністю виключати таку ймовірність. У перший раз продукт потрібно пробувати дуже обережно.
  2. Як і будь-яка риба, дорі може бути заражена паразитами. Вживати продукт потрібно тільки після його ретельної термічної обробки.
  3. Не варто поєднувати виріб з вживанням молока. Таке поєднання здатне спровокувати нетравлення шлунка і нудоту.

Риба дорі: користь і шкода, фото

Відсутність дрібних кісточок дозволяє без побоювання давати чудову рибу навіть дітям. Речовини в складі живильного м’яса добре і швидко засвоюються, вкрай рідко залишаючи після себе відчуття тяжкості або інші неприємні відчуття.

Рекомендації по обробці риби дорі

В цілому, морепродукт можна пустити на самі будь-які рибні страви. Але все ж, кулінари виділяють кілька нюансів:

  • При бажанні дорі можна смажити, тушкувати, запікати, варити і навіть коптити.
  • М’ясо рибок відмінно підійде для приготування різотто, супів з морепродуктів, пасти і холодних закусок.
  • З риби виходить смачний і наваристий бульйон, але варити його краще з цілих рибок, а не з каркаса без філе.
  • Виріб добре поєднується з фенхелем, томатами, селерою.

Продукт, який повністю складається з корисних речовин, можна включати в меню хоч кожен день. Його складові не накопичуються в організмі, не викликають звикання і інших негативних наслідків.

Риба дорі: користь і шкода, рецепти з фото

З недавніх пір на прилавках можна знайти моторошнувату на вигляд рибку середніх розмірів. Продавці описують її як якийсь гібрид між палтусом і камбалою. Яка на смак дорі, що володіє не самою симпатичною зовнішністю, і чи не небезпечно вживати її в їжу?

Так що це за соняшник, і де ж він живе?

Торговці рибою помиляються щодо «походження» дорі.

Згідно з офіційною біологічною класифікацією ця риба не має нічого спільного ні з камбалою, ні з палтусом (хоча в магазинах заморожені тушки часто підписують через дефіс як «Орео-палтус»).

Орео-дорі (так правильно називається підвид, м’ясо якого найчастіше імпортується) належить до сімейства Солнечнікова.

Візуальне схожість з камбалою пояснюється подібністю ареалу проживання. Обидві риби живуть на великій глибині, куди майже не проникає сонячне світло. Тельці дорі невелике і сплющене через високий тиск води в природному середовищі життя рибки. Дорі – хижак, який полює на косяки оселедця, мігруючі на глибині від 600 до 2000 метрів.

Риба дорі: користь і шкода, фото

Відловлюють дорі в водах Атлантики, Індійського і Тихого океанів. Імпортують зазвичай улов, видобутий біля берегів Нової Зеландії. Зустрічається цей вид риби і у австралійського узбережжя.

На смак і вигляд

У магазинах тушки частіше постачаються потрошеними і без голови. Це вигідно не тільки для покупців, але і для постачальників:

  • непридатна в їжу голова Орео-дорі за розміром і вагою майже дорівнює решті тіла;
  • виглядає соняшник не дуже апетитно, деяких кулінарів відлякує страхітлива хижа морда і опуклі очі глибоководного делікатесу.

Довжина тіла дорі в середньому від 25 до 40 см. Важить тушка від 0,5 до 1,5 кг. Невеликих соняшників зручно готувати порційно. Завдяки відсутності на тільці луски з обробкою дорі не потрібно довго возитися, але слід бути обережним при видаленні плавників: на них розташовані досить гострі шипи.

Хоча біологічної зв’язку з палтусом у соняшника і немає, смак цих риб дуже схожий (при більш низькій вартості дорі). М’ясо рибки біле, щільне за текстурою, але ніжне на смак. Філе, що не містить дрібних кісточок, легко відділяється від хребта. Бульйон з Орео-дорі виходить густим і ароматним.

На відміну від багатьох видів морської риби, соняшника можна рекомендувати тим, хто дотримується дієти: жирів в м’ясі не більше 21% при високій частці білка. Основна частина жиру також зосереджена в плавниковій зоні. Щоб знизити калорійність страв з дорі, можна видалити частину м’яса з цієї області.

Орео-дорі живе в екологічно безпечній зоні: на глибину понад 600 метрів не потрапляють промислові відходи і шкідливі речовини. М’ясо цієї рибки вважається най«чистішим».

На обличчя жахлива, корисна всередині

Білок, що міститься в рибі, легше переробляється організмом, ніж червоне м’ясо. Білкова компонента в філе може становити до 79%. У поєднанні з низьким вмістом жиру соняшник – ідеальний варіант для дієтичного меню. Страви з нього надають необхідні для організму елементи, не додаючи калорій і обсягу в талії.

Високобілкова дієта корисна і тим, хто прагне наростити м’язовий обсяг. Дорі можна рекомендувати діабетикам: баланс компонентів в м’ясі дозволить нормалізувати показник глюкози.

У 100 г м’яса соняшника міститься:

  • жирів – 8 г;
  • білків – 19,25 г;
  • вуглеводів – 1,54 г;

У перерахунку на щоденну норму для дорослої людини:

  • жирів – 12,2%;
  • білків – 23,5%;
  • вуглеводів – 0,6%.

Середня порція рибного страви важить близько 200 г. Шматочок дорі на обід забезпечить організм чвертю денного запасу жирів і половиною норми білка.

Морські багатства: мінерали і вітаміни

У філе соняшника містяться елементи, характерні для м’яса морської риби. Основні мінерали в складі:

  • йод;
  • фосфор;
  • фтор;
  • калій;
  • цинк;
  • залізо;
  • марганець;
  • натрій.

Мікроелементи зі списку необхідні для нормальної роботи організму, але присутні в основному в морепродуктах. М’ясо дорі – економний спосіб урізноманітнити меню і додати в раціон корисних мінеральних речовин.

Філе морської риби – основне джерело йоду і фтору. Ці речовини потрібні для підтримки здоров’я щитовидної залози.

Перелік вітамінів в філе соняшника скромніший. Зміст вітамінів (на 100 г):

  • тіамін (B1) – 0,016 мг;
  • рибофлавін (B2) – 0,4 мг;
  • кислота пантотенова (B5) – 0,047 мг;
  • піридоксин (B6) – 0,024 мг;
  • кислота фолієва (B9) – 2,13 мкг;
  • A – 21,7 мкг;
  • C – 1,24 мг;
  • PP – 0,2 мг;
  • філлохінон (K) – 0,11 мг.

Вітаміни розрізняються за дією на організм:

  • каротин (вітамін A) прискорює розщеплення жирів;
  • тіамін активує обмінні процеси, стабілізує нервову систему і стимулює роботу головного мозку;
  • рибофлавін сприяє генерації нервових клітин, нормалізує функцію надниркових залоз, підвищує стійкість сітківки до шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання;
  • пантотенова кислота покращує поглинання інших вітамінів і сприяє відновленню клітин;
  • піридоксин корисний для судин і серця, а також зміцнює імунітет;
  • філлохінон позитивно впливає на стан печінки, покращує згортання крові і регенерацію тканин.

М’ясо дорі багате жирними кислотами Омега-3. Присутність в раціоні цього елемента дозволить забути про підвищений холестерин і звуженні судин.

Енергетично безцінний

Низький вміст калорій в м’ясі дорі робить цю рибку безцінним продуктом при спортивному харчуванні або під час дієти. На 100 г філе в залежності від способу приготування доводиться:

  • при смаженні – 114 ккал;
  • при варінні, запіканні і інших обробках без додавання жирів – 95 ккал.

У найближчому (за смаком) аналогу калорій в півтора рази більше. На 100 г м’яса палтуса припадає близько 140-180 ккал (залежно від регіону вилову).

Кому добавки: для кого корисно м’ясо дорі

Включити в меню філе соняшника варто тим, хто стежить за фігурою. Збалансований склад м’яса дозволяє рекомендувати його і активним спортсменам, і тим, хто намагається позбутися від зайвих кілограмів.

  • захворювання щитовидної залози;
  • проблеми з серцем і судинами;
  • атеросклероз;
  • порушений метаболізм.

Корисно включити морську рибу в меню і під час вагітності.

Ну що з ним вдіяти: як приготувати соняшника

Дорі можна використовувати в будь-якій страві, де за рецептом передбачається м’ясо палтуса. Гарний соняшник і в перших стравах. У різотто і салатах відварене або запечене філе замінить морські делікатеси.

Смак Орео-дорі вдало доповнять і відтінятимуть:

  • помідори;
  • стебла селери;
  • фенхель;
  • морепродукти.

М’ясо соняшника часто використовують для італійських і французьких страв.

Філе, запечене з цибулею і томатами

Традиційне для Італії блюдо, яке не потребує довгої підготовки.

Складові:

  • тушки соняшника (або філе) – 1 кг (700-800 г);
  • ріпчаста цибуля – 2 шт;
  • томати – 2 шт;
  • гірчиця (найкраще підійде дижонська) – 1,5 ст.л;
  • суміш прованських трав – 1 ч.л;
  • коріандр мелений – 0,5 ч.л;
  • майоран сушений – 0,5 ч.л;
  • сіль (дрібна або морська) – 1 ч.л;
  • масло рослинне (краще оливкова) – 1 ст.л;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Приготування:

  1. Розморозьте рибу, обережно видаліть хвостову частину і плавники;
  2. Надріжте вздовж спинки і зніміть шкіру. Відокремте філе від кісток, промийте та висушіть паперовими рушниками;
  3. Змастіть жиром ємність для запікання. Викладайте філе, посипаючи нижню сторону спеціями (сіллю, травами і перцем). Верхню частину тушок також приправте, додатково змастивши гірчицею;
  4. Кільцями наріжте цибулю, викладіть на філе. Те ж повторіть з томатами. Присоліть, посипте перцем і злегка покрийте маслом;
  5. Духовку нагрійте до 200 градусів, на середній полиці розмістіть форму з підготовленою рибою і залиште на 20 хвилин. Потім дайте підрум’янитися ще 5-7 хвилин, переставивши на верхню полицю духовки.

Запечене філе дорі можна подавати з рисом або салатом.

Рибні котлети

З соняшника можна приготувати і більш звичні страви. Ніжне філе без кісток добре підходить для тефтелей і котлет.

Складові:

  • Орео-дорі (тушки без голови) – 900 г;
  • вівсяні пластівці дрібні – 0,5 ст;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • борошно (для панірування) – 3-4 ст.л;
  • масло рослинне (для обсмажування) – 3-4 ст.л;
  • суміш трав (прованських або французьких) – 1 ч.л;
  • перець свіжозмелений, сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Видаліть плавники, зніміть філе з кісток і просушіть;
  2. Пропустіть через м’ясорубку з крупними гратами;
  3. Цибулю перемеліть або дрібно накриште;
  4. З’єднайте цибулю з рибною м’якоттю, додайте спеції і вівсяні пластівці. Залиште на чверть години;
  5. Добре вимісіть фарш, відбиваючи його для більшої щільності котлет;
  6. Розжарте масло. Формуйте невеликі котлети, паніруйте в борошні й обсмажте (по хвилині на сильному вогні до рум’яності, ще 4-5 хвилин на середньому вогні до повної готовності).
  • Подавати котлети з дорі найкраще з відвареною картоплею або пюре.
  • Також пропонуємо вашій увазі відео-рецепт приготування риби в фользі:

А це не небезпечно? Кому варто відмовитися від соняшника

Найнебезпечніша дорі для тих риб, на яких полює в природі. Для більшості людей небезпеки соняшник не представляє. Відмовитися від риби слід при алергії.

М’ясо дорі має проходити теплову обробку. Це дозволить уникнути зараження паразитами, які можуть міститися в м’якоті.

Специфічних алергенів і шкідливих речовин в філе дорі немає. Цей продукт безпечніший, ніж інші види морської і річкової риби.

Риба дорі – корисні властивості, приготування. Риба дорі: користь і шкода, рецепти з фото

Риба вже давно визнана більш цінним джерелом білка і корисних амінокислот, ніж багато видів м’яса. Користь від її вживання максимальна, тоді як шкода для організму практично не спостерігається. Особливо цінуються ті її сорти, які водяться в морях або океанах.

І завдяки сучасним методам логістики і транспортування продуктів, в наших супермаркетах сьогодні можна знайти навіть найекзотичніші види мешканців водних глибин. Одним з недавніх відкриттів для покупців стала риба з незвичайною назвою «дорі». Давайте ж дізнаємося, чому ж вона так особлива?

Зовнішній вигляд дорі багатьох дуже дивує. Вона являє собою щось середнє між камбалою і звичайною великою рибою. Мешкає цей вид на глибинах Тихого, Атлантичного і Індійського океанів, завдяки чому вважається одним з найбільш екологічно чистих продуктів.

Її м’ясо біле, багатьом до смаку воно нагадує щось середнє між палтусом і камбалою. Але розміри дорі відносно невеликі. Середня вага 1 штуки – близько 1-1,5 кг, а максимальна довжина – 40 см.

Приємною особливістю дорі є малий вміст кісток у тушці. Включно вони великі і легко видаляються.

Харчова цінність дорі

Цей вид риби один з найкорисніших, його склад вітамінів, мікроелементів і корисних жирів один з найоптимальніших! У м’ясі дорі містяться жири омега-3 і омега-6, всі вітаміни групи В, вітаміни А, Е, Н, К, D, бета-каротин, такі рідкісні мікроелементи, як молібден і кобальт, хром і фосфор.

Основна користь м’яса дорі полягає в наступному:

  1. Воно практично не містить вуглеводів. Але в той же час майже на чверть складається з корисного і легкозасвоюваного білка. Завдяки цьому дана риба вважається дієтичним продуктом харчування.
  2. Хімічні елементи, які надходять в організм з цим продуктом, регулюють рівень цукру в крові. Що є хорошою профілактикою цукрового діабету.
  3. Білки допомагають швидко збільшити м’язову масу і відновити тканини після травмування. Тому м’ясо цієї риби особливо рекомендується вживати спортсменам.
  4. Цей продукт низькокалорійний, причому майже вся його енергетична цінність полягає в білках і жирах. Калорії, отримувані від вуглеводів, мінімальні. Тому глікемічний індекс дорі дуже низький.
  5. Комплекс мінеральних речовин, що міститься в м’ясі, благотворно впливає на серцево-судинну систему, стимулює роботу мозку, покращує пам’ять.
  6. Регулярне вживання цієї риби сприяє профілактиці атеросклерозу, утворенню тромбів, покращує еластичність судин.
  7. Шкіра, волосся, нігті починають випромінювати здоров’я, до людини повертається природна краса.
  8. Завдяки наявності в м’ясі бета-каротину організм активно очищається від шлаків і токсинів, поліпшується стан нервової системи.
  9. Користь дорі ще і в тому, що її вживання знижує рівень шкідливого холестерину в крові, перешкоджає закупорці судин, покращує загальний стан організму і настрій людини.

Чи може риба дорі нашкодити?

Поки шкоду від вживання дорі не був виявлений. Це м’ясо настільки корисно і збалансовано за своїм складом, що підходить абсолютно всім! Єдина пересторога – необхідно їсти його в помірних кількостях і купувати тільки свіжі тушки риб.

Адже максимальна шкода від вживання екзотичних для нас морських продуктів може полягати саме в способі їх транспортування і зберігання, а не в хімічному складі м’яса. При неправильної заморожуванні можуть губитися всі цінні елементи, а замість цього утворюються небезпечні отруйні і токсичні комплекси.

Якщо ви страждаєте хронічними або гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту або серця, проконсультуйтеся щодо безпечних доз риби у свого лікуючого лікаря.

Ті, хто хоч раз на прилавку магазину зустрічав рибу дорі, напевно, скаже, що з вигляду вона дуже схожа на камбалу, ті ж, кому вдалося покуштувати блюдо, приготоване з цієї рибки, говорять, що за смаком вона нагадує палтус. Такі характеристики пояснюються тим, що дорі – це не що інше, як гібрид, отриманий шляхом схрещування цих двох різновидів риб.

Дорі мешкає в Тихому, Індійському і Атлантичному океанах. Харчується рибка дрібними рибками. У довжину рибка може досягати 40 сантиметрів, максимальний же вага – до 1,5 кілограмів.

У дорі міститься мало кісток
, а це значить, що коли їмо страви, приготовані з цієї рибки, можна насолоджуватися стравою, не відволікаючись на видалення кісточок і не боячись вдавитися.

Незважаючи на всі перераховані достоїнства, ця риба в нашій країні не дуже популярна, але ми впевнені, що після того, як ви прочитаєте цей текст до кінця, в наступний раз ви не зможете пройти повз неї в супермаркеті, оскільки сьогодні ми вирішили поговорити про корисні властивості дорі і розповісти про її складі і протипоказання.

Риба дорі: корисні властивості

М’ясо дорі біле, ущільнене. У його складі зустрічаються практично всі необхідні для підтримки здоров’я людини речовини.

У рибці міститься достатня кількість йоду і фтору, дефіцит яких, як відомо, провокує розвиток захворювань щитовидної залози.

Висока в м’ясі дорі концентрація вітамінів A і D, благотворно впливають на міцність кісток і гостроту зору.

У складі дорі були виявлені також життєво необхідні поліненасичені жирні кислоти Омега-3. Збагачення організму якими знижує рівень холестерину в крові, очищає стінки судин, сприятливо впливає на роботу серця і головного мозку, попереджаючи розвиток атеросклерозу.

У м’ясі дорі міститься мало жирів і велике (до 20%) вміст легкозасвоюваних організмом білків, що дозволяє зарахувати продукт до дієтичних. Високий вміст білка дозволяє стабілізувати рівень глюкози в крові і тим самим попередити розвиток цукрового діабету.

До всього іншого дивовижний склад рибки стимулює функції мозку і покращує пам’ять, а також сприятливо впливає на шкіру, оздоровлює волосся і нігті, стимулює їх зростання.

Калорійність дорі

Дорі зараховують до категорії дієтичних продуктів
не тільки в силу зазначеного вище чинника, а й тому, що вона досить низькокалорійна. Так, в стограмовому шматочку дорі, приготовленої на пару, міститься 87 ккал. Харчова цінність такого ж шматочка смаженої рибки становить 93 ккал, аналогічна калорійність і у запеченої рибки.

Риба дорі: шкода

Особливих протипоказань до вживання страв з риби дорі немає. В силу того, що рибка мешкає на глибині до 2 кілометрів, вона вважається однією з найбільш екологічно чистих
. Однак не слід втрачати пильності.

Так, купувати рибку необхідно тільки у перевірених продавців, перед покупкою уважно огляньте тушку, подивіться на її очі – вони не повинні бути мутними. Важливим етапом вважається також і процес приготування рибки. Пам’ятайте, що при недостатній термічній обробці можна заразитися глистами.

Не зайвим буде зазначити, що копчення вважається не найбільш підходящою для знезараження продукту процедурою, та й в користь такого продукту можна засумніватися, оскільки копчена рибка містить велику кількість канцерогенів. Не поєднуйте рибні страви з молочними, оскільки наслідки трапези можуть виявитися не найрадіснішими.

Ну і звичайно ж при індивідуальній непереносимості морепродуктів не потрібно випробовувати долю і краще відмовитись від ідеї побалуватися стравою з риби дорі.

За що цінується риба дорі? Користь

Основна відмінність риби дорі від багатьох інших риб полягає в мінімальному вмісті в ній жирів, а також у значній кількості білка. Такий продукт відмінно засвоюється нашим тілом — значно краще, ніж білок м’яса тварин. Відповідно, така збалансованість складових дозволяє нам віднести дорі до дієтичної продукції.

Фахівці стверджують, що наявність значної кількості білка в такому продукті дає можливість оптимізувати рівень глюкози в крові і знизити ймовірність розвитку цукрового діабету у людини. Крім того, протеїни сприяють швидкому нарощуванню м’язової маси, що буде особливо корисно для представників чоловічої статі.

Дорі варто включати в свій раціон тим людям, які схильні до ожиріння. Така низькокалорійна їжа відмінно попередить формування підшкірного жиру.

Ця риба є відмінним джерелом найрізноманітніших мінеральних елементів і вітамінних речовин, завдяки чому вона ефективно стимулює діяльність головного мозку, оптимізує пам’ять і здатності запам’ятовування. Крім того, її споживання допомагає налагодити баланс рідини в організмі, усунути і попередити підвищену набряклість.

Мікроелементи, що містяться в складі дорі, позитивно позначаються на стані шкіри, оздоровлюють його, а також нігті, роблячи їх міцними і активізуючи процеси росту.

У ній також знаходиться значна кількість жирних кислот Омега-3, які здатні знижувати рівень артеріального тиску, зменшувати ймовірність розвитку недуг серця і судин.

Крім того, така продукція ефективно зберігає гостроту зору і запобігає розвитку артрозу та артритів.

Дорі також насичує наше тіло бета-каротином, який є відмінним антиоксидантом. Ця речовина чудово захищає організм від впливу агресивних вільних радикалів, усуває стреси і вплив радіоактивного випромінювання. Крім того, бета-каротин нейтралізує вплив на організм хімічного забруднення навколишнього середовища.

Така рибка піде на користь і тим, хто схильний до анемії, адже вона відмінно насичує організм легкозасвоюваним залізом.

Кому небезпечна риба дорі? шкода

Як готується риба дорі? рецепти приготування

Порадуймо наші смакові відчуття рибою дорі! Приготування з картоплею в духовці

Риба дорі – користь і шкода

Корисні властивості риби дорі

Риба дорі – невідомий делікатес

Що за риба

Впевнена, що багато хто і не знають, що є така риба — дорі. Ця стаття спеціально для таких людей, а також для тих, хто хоче дізнатися про неї ще більше. Її м’ясо рожево-кремового кольору, дуже ніжне і соковите. Сьогодні в багатьох супермаркетах можна знайти її на прилавках.

Ідеально поєднується з апельсином, що дозволяє максимально розкрити смакові якості дорі. Ця риба має кілька видів. Є легенда, що вона приносить людині багатство. М’ясо досить калорійне, але не жирне, його можна приготувати кількома способами: посмажити, згасити, запекти, зварити, приготувати на грилі або у фритюрі.

Одна з особливостей — риба дорі, фото якої ви побачите в цій статті, практично не має луски.

як обробити

Для початку видаляємо плавники і робимо невеликий розріз. Це необхідно для того, щоб зняти жорстку шкуру з риби.

Далі ножем розрізаємо тушку на дві половинки, причому це потрібно зробити так, щоб в результаті ви отримали одне готове філе без кісток і другу половинку з кістками і хребтом. Тепер очищаємо і другу половинку риби і отримуємо ніжне філе.

До речі, з кісток ви можете приготувати бульйон для супу. Дорі — риба, рецепти приготування якої ми зараз розглянемо, неодмінно сподобається вам і стане часто використовуваним на вашій кухні продуктом.

рецепт №1

Риба дорі: користь і шкода, фото

  • філе дорі – 1 кг;
  • томат – 4 шт.;
  • чилі – 1 шт.;
  • гірчиця – 3 чайні ложки;
  • кріп, сіль, перець, оливкова олія.

Як приготувати

Перець чилі необхідно очистити від насіння і дрібно нарізати кубиками, подрібнити кріп (половина пучка). Помідори необхідно порізати дрібними кільцями. Філе необхідно спочатку помити, а потім просушити на паперовому рушнику і розрізати на порції.

Далі викласти в блюдо, в якому ви будете готувати, посолити, поперчити і змастити гірчицею. Краще, якщо гірчиця не буде гострою. Далі посипати кропом і перцем, а зверху викласти по три колечка помідорів. Перед тим як відправити в духовку, збризніть рибу оливковою олією. Температура повинна бути не менше 180 градусів.

Час приготування – близько 25 хвилин. Все, риба дорі готова для дегустації.

рецепт №2

Риба дорі: користь і шкода, фото

  • філе – 2 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • томат – 1 шт.;
  • суха петрушка, каррі, сіль, перець.

Як приготувати

Для приготування цієї страви нам необхідна пергаментний папір для запікання. На неї ми посередині викладаємо філе, яке необхідно посолити, поперчити і додати каррі. Всі овочі з рецепта необхідно дрібно нарізати, посолити і додати петрушку.

Викладаємо їх на філе гіркою. Тепер нам необхідно звернути папір конвертом і перекласти наше загорнуте блюдо в форму, в якій ми будемо запікати. Духовку розігріваємо до 200 градусів і відправляємо туди рибу дорі на півгодини.

Після закінчення часу необхідно акуратно дістати рибу і приступити до дегустації.

Думаю, що тепер вам захотілося спробувати цей продукт. Риба дорі завдяки своїй ніжності і неповторному смаку сподобається кожній людині, навіть справжньому гурману.

Голець – користь і шкода риби для організму людини

Риба голець та її хімічний склад

Риба голець – подарунок кулінарам

Кулінарні властивості гольця

Чудо-юдо РИБА ДОРІ. Найсмачніша морська риба. Спробуйте!

Риба на наших прилавках нова, продається під іменами Дорі, Орео дорі, Соняшник. У парі найближчих магазинів називається вона «палтус-дорі» або «дорі-палтус», і продавець рибного відділу рекомендує Дорі як результат схрещування палтуса і камбали …

Риба дорі: користь і шкода, фотоРиба дорі: користь і шкода, фото

Риба дорі: користь і шкода

Риба дорі що це

Риба дорі — рибою дорі називають представників сімейства сонячників. Як правило, це не один вид. Таку назву отримують і дорі-палтус, і соняшник, і Оріо-дорі. Ці риби є глибоководними мешканцями трьох океанів.

Багато покупців обходять ласощі стороною, оскільки вигляд у дорі страхітливий: величезна голова, вирячені очі, майже повна відсутність луски, шипи.

Цікавим є той факт, що в продажу в основному зустрічаються тушки без голови, щоб не відштовхувати людей цим образом; голова у риби непридатна для їжі і важить майже так само, як все тіло.

Риба дорі: користь і шкода, фотоНайчастіше продається тушка дорі без голови, оскільки вона не використовується в їжу.

Цікавим є той факт, що для сонячника нормальна глибина проживання дорі дорівнює 2 км. Саме тому вважається, що ця риба одна з найбільш екологічно чистих; їй на такому рівні не страшні канцерогени, забруднення і ГМО.

Однак про користь від вживання можна говорити тільки стосовно природно вирощеної риби. При покупці слід бути обережними, оскільки останнім часом на прилавки почала надходити кремова дорі, яку вирощують в неволі в штучних водоймах Азії.

Калорійність риби дорі

Риба дорі приносить користь тим, що її м’ясо дієтичне, особливо у порівнянні з іншими видами морської риби. На 100 грам смаженого продукту припадає 115 ккал. Причому більша частина складу — це білки, на жири відведено всього 21%. Вживаючи страви з цієї риби, люди збагачують свій організм багатьма корисними елементами, при цьому зайвий обсяг в талії точно не з’явиться.

Список вітамінів і мінералів, які містяться в цій рибі, досить великий: вітаміни групи В, вітаміни А, С, E, PP, H, K, кальцій, йод, магній, фосфор, цинк, залізо.

Риба дорі шкода

Шкода, що риба дорі сама по собі завдати людині не може. І якщо говорити в цілому, то ця риба набагато безпечніше в застосуванні, ніж інші види річкових і морських мешканців.

Однак від страв із рибою дорі варто відмовитися в наступних випадках:

  • Алергічні реакції (вважаються величезною рідкістю в даній ситуації).
  • Можливість знаходження в рибі паразитів (вживання можливо тільки після ретельної термічної обробки).
  • Вживання в сукупності з молоком (ці продукти несумісні, таке поєднання може привести до нетравлення, нудоти і блювоти).

Штучно вирощена риба дорі може містити в своєму складі різні добавки від кормів, якими її годували. Така риба дорі цілком може завдати шкоди організму. Варто цікавитися у продавців – дика у них дорі, чи вирощена в неволі.

Риба дорі: користь

Користь риби дорі непоправна. Її обов’язково потрібно вживати людям, які мають захворювання, пов’язані зі щитовидною залозою, серцево-судинною системою, порушеннями обміну речовин, атеросклерозом.

  • Для тих, хто страждає від цукрового діабету, цей продукт також необхідний, оскільки велика кількість білків риби дорі допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.
  • Також до складу м’яса цього морського мешканця входять омега-3 жирні кислоти, які позитивно впливають на пам’ять, стан шкіри, нігтів і волосся.

Риба дорі: користь і шкода, фотоПоїдання дорі благотворно позначиться на пам’яті і розумових здібностях, завдяки наявності в ній Омега-3

Тому риба дорі повинна потрапляти в раціон не тільки при захворюваннях, а й при виникненні симптомів, на які зазвичай ніхто не звертає уваги:

  • Стомлюваність внаслідок розумової діяльності
  • Порушення режиму сну, викликане зміною часових поясів
  • Втома в результаті збільшення фізичних навантажень
  1. Продукт буде дуже корисний тим, хто прагне до нарощування м’язової маси, оскільки в складі риби є протеїни.
  2. Дорі необхідний елемент в раціоні людей, які схильні до ожиріння, оскільки така низькокалорійна їжа обов’язково попередить формування жиру.
  3. Завдяки наявності в складі дорі цінних мінералів і вітамінів, цей продукт стане відмінним стимулятором головного мозку, оптимізує пам’ять і всі здібності, що стосуються її.

Якщо хтось перебуває в пошуках гарного природного антиоксиданту, то й тут риба дорі принесе користь, оскільки під час вживання страв із цим морським мешканцем людський організм насичується бета-каротином. Це речовина захистить від стресів, радіоактивного випромінювання, хімічного забруднення.

Риба дорі при вагітності і грудному вигодовуванні

  • Вельми до речі, цей продукт буде жінкам під час вагітності та в період грудного вигодовування дитини.
  • Вітамін E, що входить до складу, позитивно впливає на репродуктивні функції, тому він точно буде необхідний жінці, яка чекає на появу малюка, а вітамін C захистить організм матері і дитини від вірусів і бактерій.
  • Завдяки низькому відсотку виникнення алергічних реакцій на рибу дорі можна без побоювань про самопочуття немовлят включити в раціон страви з цього морського мешканця.

Риба дорі для дітей

Якщо мама з дитинства замислюється про здорову їжу для своєї дитини, то й тут риба дорі не принесе шкоди, а навпаки, привчить дітей поєднувати в харчуванні приємне з корисним.

У цьому випадку м’ясо дорі просто ідеально підходить для включення його в раціон дитини, оскільки воно не жирне, соковите, ніжне, гіпоалергенне, відрізняється відсутністю кісток, а також у процесі приготування абсолютно не має неприємного запаху.

Рибу можна готувати будь-яким способом: гасіння, копчення, смаження, варіння, запікання, приготування в мультиварці. Від цього користь риби дорі нікуди не дінеться, і шкода теж не зросте. М’ясо активно застосовується для салатів, пасти, різотто, супів, закусок.

Риба дорі: користь і шкода, фотоЦю океанічну рибу можна використовувати в різних варіаціях при її приготуванні.

А бюджетна вартість риби дорі порадує око і гаманець багатьох людей, тому кожен може поекспериментувати з приготуванням страв із цього продукту і порадувати своїх близьких чимось новим, смачним і надзвичайно корисним.

Як вибирати і зберігати рибу дорі

Для того щоб не помилитися у виборі продукту, необхідно дотримуватися кількох порад, оскільки не завжди торговці щиро пропонують свіжий товар:

  1. Не варто довіряти розмовам про те, що риба дорі, яка лежить на прилавку, свіжа. Як правило, вона свежеразморожена. Винятком вважається тільки той товар, який поставляється в особливих цистернах на замовлення. Ціна такої риби істотно відрізняється.
  2. Завжди потрібно купувати рибу в спеціальних магазинах, які проводять дослідження матеріалів на радіоактивні частинки.
  3. Придбання продукту найкраще здійснювати під час сезону вилову. Для даного сімейства такий період настає в жовтні.
  4. Ніколи не варто купувати рибу дорі по акції, оскільки в даному випадку продукт не принесе користі, як правило, він або зіпсований і в результаті завдає шкоди організму, або це зовсім риба іншого виду, яку намагаються видати за делікатес.
  5. Якщо відбувається пошук риби дорі певної статі, то у самців і самок є свої відмінності. Для фахівців показником є анальний отвір. У жіночої особини воно кругле і рожевого кольору. Зазвичай, як і в ситуації з іншими видами риб, люди розрізняють самця і самку дорі за наявністю ікринок або молочка.

Риба дорі добре зберігається. У свіжому вигляді вона може лежати в холодильнику близько 3 днів. Якщо через цей час продукт не вжито, то його необхідно заморозити. Ця маніпуляція досить проста: рибу дорі потрібно покласти в пакет з замком і відправити в морозильник. Також можливий спосіб зберігання, як консервування.

Чим корисна риба дорі, один з найсмачніших морепродуктів? Введення в раціон риби дорі: яку шкоду вона може завдати

Риба дорі: користь і шкода, фото

З давніх-давен відомо, що рибні страви в щотижневому меню – це не тільки смачно, але й дуже корисно. Будь-рибка гарна по-своєму, але є види, смакові й поживні властивості яких знаходяться на особливому рівні.

У чому полягає користь риби дорі, що вона таке і як її їдять

Велика частина улову риби дорі з сімейства солнечників відноситься до виду гладкий дорі або чорний орео дорі. Рідше можна купити сріблястого дорі (він же дорі дзеркальний або королівський). Імпортують дорі головним чином Нова Зеландія і Австралія, але ареал проживання солнечника охоплює три океани – Атлантичний, Тихий і Індійський.

Риба дорі надходить у продаж потрошеною і без голови. Відсутність голови – це просто подарунок для кулінарів, оскільки через глибоководний спосіб життя виглядає дорі страхітливо – вирячені очі і величезна зубаста паща навряд чи в процесі приготування їжі сприятимуть порушенню апетиту.

Одна тушка важить 0,5-1,5 кг. Дрібну рибку готують цілком, порційно, велику – розбирають на шматки філе. Солнечника зручно обробляти – немає луски і майже немає кісток.

М’ясо дорі біле, ущільнене, чимось нагадує смаком палтуса і відрізняється чудовим смаком, незалежно від способу приготування – його можна відварити для першої страви, салату або пасти, згасити, запекти, посмажити.

У 100 г м’яса дорі, приготованого на пару, міститься близько 85 ккал, у 100 г запеченого філе – 95 ккал, смаженого – 115 ккал.

У стравах із солнечника можуть не відмовляти собі навіть ті, хто сидить на дієті для зниження ваги. Тим більше, що середня порція (200 г) страви з дорі перекриває 25% від добової потреби людини в жирах і 50% від необхідних білків.

І цей білок засвоюється навіть краще, ніж червоне м’ясо тварин і птиці. Додамо до цього пристойний вміст протеїнів і виявиться, що дорі в збалансованому спеціальному раціоні також може посприяти нарощуванню м’язової маси.

Неабиякий вміст білка впливає на нормалізацію рівня глюкози в крові, так що користь риби дорі полягає ще й у тому, що вона запобігає виникненню цукрового діабету.

Жирні кислоти омега-3 необхідні для здорового функціонування всього організму людини, містяться в філе дорі в кількості, достатній, щоб зменшувати рівень холестерину в крові і знижувати ризики інсультів і інфарктів.

Відомо, що будь-яка рибка корисна для жіночої краси, і дорі – не виняток. Збагачення повсякденного меню рибними стравами вже через кілька тижнів призводить до помітного результату: шкіра стає чистішою, вона сяє, зморшки розгладжуються, посилюється зростання і блиск волосся, а також міцність нігтів.

Як мінерали збільшують користь риби дорі

  • Склад дорі характеризується мінеральними елементами, властивими багатьом дарам моря, але окремі «деталі» в цій рибі, завдяки високому вмісту та особливій сполучуваності, надають на організм людини особливе позитивний вплив.
  • Йод і фтор, які добре засвоюються при надходженні з морепродуктів, сприяють нормальному функціонуванню щитовидної залози, запобігаючи виникненню злоякісних новоутворень.
  • Залізо безпосередньо впливає на вироблення гемоглобіну в крові, а також сприяє засвоюваності вітамінів групи В.
  • Мідь, за значимістю, прилягає до заліза, будучи задіяною в синтезі гемоглобіну.
  • Калій, хлор і натрій необхідні для водно-сольового обміну; споживання їх у м’ясі риби дорі сприяє зменшенню різних набряків.
  • Цинк підвищує стійкість до різного роду захворювань репродуктивної системи.
  • Фосфор, магній і кальцій беруть участь у процесі формування кісткової системи людини, включаючи зуби, і сприяють її підтримці в здоровому, міцному стані, а в разі пошкоджень, наприклад, переломів, прискорюють одужання.

Як впливають вітаміни на користь риби дорі

  1. Страви з дорі можна сміливо включати в сезонне весняно-осіннє меню, коли великі ризики розвитку авітамінозу; вітамінний комплекс з філе цієї риби буде надзвичайно корисним у будь-який час року.
  2. Вітамін А (каротин) діє як розщеплювач жирів і має антиоксидантні властивості, а це означає, що його надходження в організм разом з м’ясом риби дорі значно знижує шкоду від негативного впливу несприятливих факторів навколишнього середовища, включаючи радіацію.
  3. Вітамін Е (альфа-токоферол) покращує постачання кисню до всіх тканин, охороняє від утворення тромбів, позитивно впливає на репродуктивні функції.
  4. Вітамін РР (ніацин) стимулює виведення з організму продуктів обміну речовин, полегшує прояви артриту, включаючи хворобливі відчуття.
  5. Вітамін С (аскорбінова кислота) зменшує запальні процеси та алергічні реакції, підтримує імунітет у боротьбі з вірусними захворюваннями, регулює показники згортання крові.
  6. Вітамін К (філохінон) підсилює згортання крові, прискорює регенерацію тканин, покращує роботу печінки.
  7. Вітамін Н (біотин) сприяє продовженню молодості та нормалізує вуглеводний обмін.
  8. Вітамін В1 (тіамін) стимулює метаболізм, підтримує нервову систему, активує інтелектуальну діяльність, включаючи засвоєння нової інформації.
  9. Вітамін В2 (рибофлавін) позитивно впливає на функції надниркових залоз, бере участь у синтезі нервових клітин, захищає очі від шкідливого впливу ультрафіолету.
  10. Вітамін В5 (пантотенова кислота) підкреслює значимість інших вітамінів, сприяє їх засвоєнню і прискорює регенерацію клітин.
  11. Вітамін В6 (піридоксин) корисний для імунної системи, позитивно впливає на серце і судини.
  12. Вітамін В9 (фолієва кислота) позитивно впливає на сон, збуджує апетит, зменшує стомлюваність, покращує настрій.

Коли ще є користь від риби дорі

  • Рибка дорі заслуговує на місце в раціоні не тільки при захворюваннях, а й при симптомах, яким іноді не надають особливого значення.
  • Підвищена стомленість через розумову діяльність.
  • Порушення сну, викликані зміщенням режимів сну і неспання або зміною часових поясів.
  • Втома і почуття розбитості через інтенсивні фізичні навантаження.

Чи є в рибі дорі шкода і наскільки вона безпечна

Будь-якої шкоди від риби дорі на повсякденному столі очікувати не варто. Але, як і будь-який продукт, вона може викликати індивідуальну алергічну реакцію. Однак, через унікальний склад дорі, ця ймовірність дуже мала в порівнянні з іншими морепродуктами.

Важливо не сплутати справжню дорі при покупці з іншим видом – так званою кремовою рибою дорі, яка не просто далека від сімейства Солнечников, але й більш того – поставляється з рибних фермерських господарств Південно-Східної Азії, де мешкає в штучних водоймах разом із пангасіусом. Несправжня риба дорі не є зовсім не корисною, але не може йти в жодне порівняння з справжньою дорі.

Мешкаючи на великій глибині (понад 800 м), Орео дорі не піддана впливу шкідливих речовин, що забруднюють океан в результаті діяльності людини. Так що, вона по праву вважається одним із найбільш екологічно чистих дарів моря.

Отже, цю рибку без жодних сумнівів можна з величезною користю включати в раціон, навіть вагітним жінкам і дітям.

Риба дорі: користь і шкода, харчова цінність (+ фото)

Риба дорі (також називають: соняшник, Орео дорі, дорі-палтус) сімейства Солнечнікова, глибоководний мешканець Тихого, Індійського та Атлантичного океанів, з’явилася на прилавках продуктових магазинів порівняно недавно. Але не всі покупці готові її придбати. Багатьох лякає вигляд морського мешканця, а також мала кількість відгуків про його смакові якості.

Зовнішній вигляд цієї риби можна по праву назвати непривабливим. У дорі велике плоске тіло і голова значних розмірів. Луска практично відсутня, а на плавниках є гострі шипи. Очі великі і ніби вирячені. Ось чому в продажу тушки надходять вже без голови, щоб неприємна зовнішність не відлякувала покупців. Орієнтовна довжина дорослої рибини: 25-40 см. Вага: від 0,5 до 1,5 кг. Зовні нагадує камбалу, а за смаком ближче до палтуса (щільне біле м’ясо і мінімум кісток).

Склад і калорійність

У 100 г смаженої риби дорі міститься 115 ккал. Це дієтичний продукт, особливо в порівнянні з калорійністю багатьох інших видів морської риби. Причому до 79% складу займають білки, тоді як жири – не більше 21%.

Дорі – джерело корисних речовин. Вона багата вітамінами групи B, а також вітамінами A, PP, K, H, C та E. Значний й список мінералів, присутніх у цій рибі:

  • Залізо;
  • Йод;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • Кобальт;
  • Марганець;
  • Мідь;
  • Молібден;
  • Натрій;
  • Фосфор;
  • Фтор;
  • Хлор;
  • Хром;
  • Цинк.

Чим корисна риба дорі

  • Дорі рекомендують вживати людям, які страждають від захворювань серцево-судинної системи і щитовидної залози, порушень обміну речовин та атеросклерозу.
  • Великий вміст легкозасвоюваних білків допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, запобігаючи таким чином небезпечному захворюванню, як цукровий діабет.
  • Омега-3 жирні кислоти у складі м’яса цього морського мешканця стимулюють мозкову діяльність, зберігають пам’ять у людей старшого віку, покращують стан шкіри, волосся і нігтів.

Оскільки соняшник живе на великій глибині (до 2 км), його вважають одним із найбільш екологічно чистих видів риб, яким не страшні забруднення моря, ГМО та канцерогени.

Список вітамінів у складі дорі із зазначенням їх корисних властивостей:

  • A – заслуговує на увагу здатність цього вітаміну розщеплювати жири і сприяти лікуванню шкірних захворювань.
  • Група B – позитивно впливає на серцево-судинну систему, зміцнює імунітет, перешкоджає старінню, регулює роботу нервової системи і сприяє швидшому засвоєнню інших поживних речовин. Нерідко цю групу називають «вітамінами краси», оскільки вони благотворно впливають на шкіру, волосся і нігті.
  • C – ефективно бореться з бактеріями і вірусами, знімає запалення.
  • E – корисний тим, хто планує або очікує появу дитини, оскільки позитивно впливає на репродуктивні функції. Крім того, сприяє надходженню кисню в клітини і не дозволяє утворюватися тромбам.
  • Н – бореться з процесами старіння на клітинному рівні.
  • PP – нормалізує обмін речовин і запобігає утворенню холестеринових бляшок.
  • K – покращує роботу печінки, прискорює відновлення клітин та позитивно впливає на згортання крові.

Корисними властивостями володіють не тільки вітаміни, але й мінерали в складі риби дорі:

  • Йод – позитивно впливає на ендокринну систему.
  • Кальцій, фосфор і магній – зміцнюють зубну емаль і кісткову тканину.
  • Залізо – допомагає організму в засвоєнні вітамінів групи B, грає важливу роль у синтезі гемоглобіну.
  • Цинк – запобігає захворюванням репродуктивної системи.

Подібно до інших цінних видів риби, дорі – це продукт, здатний забезпечити організм необхідними речовинами, важливими для його нормального функціонування.

Масляна риба та її користь для здоров’я.

Шкода для організму

Якогось серйозного шкоди організму людини риба дорі заподіяти не може.

  1. Повністю відмовитися від вживання цього продукту слід лише тим, у кого спостерігається алергія. Хоча явище це рідкісне.
  2. У рибі можуть перебувати паразити, тому перед вживанням в їжу вкрай рекомендується ретельна термічна обробка.
  3. Завдати шкоди також може поєднання солнечника з несумісними продуктами, наприклад, з молоком. Такий гастрономічний тандем загрожує нетравленням і нудотою.

Видова плутанина

Насправді, дорі – не одна риба. Найчастіше так називають будь-якого представника сімейства Солнечнікова (Zeidae) і не тільки.

  • Фаворитом по праву вважають Джона Дорі (інші назви: сріблястий дорі, дзеркальний дорі, королівський дорі) – рибку, за легендою, ловив ще Святий Петро. Цим пояснюють специфічний знак на боці у вигляді перевернутого хреста, укладеного в коло. А ось характерних для такого вигляду виряченими великих очей не має. Мешкає в основному уздовж південної частини Австралії.
  • Орео Дорі (альтернативні імена: гладкий або чорний Орео дорі) – ще один мешканець морських глибин. Саме його філе глибокої заморозки у великій кількості імпортують з Нової Зеландії. І саме до цього виду належить все, що ми сьогодні вам розповіли про користь і шкоду риби дорі. Мешкає також у водах, що омивають береги Австралії. У риби щільне біле м’ясо з легким і тонким ароматом.

Будьте обережні: на ринках можна зустріти так звану тихоокеанську або кремову рибку дорі (basa), яка не має ніякого відношення до сімейства Солнечнікова. Фактично, це сом. Його, разом з пангасіус, вирощують в штучних водоймах на території Азії. Тут говорити про користь штучно вирощеної риби та її нешкідливості не доводиться.

Як приготувати

Солнечника можна гасити, коптити, смажити, запікати і відварювати, а ще – готувати в мультиварці.

Годиться для салатів, різотто, пасти, буайбес і закусок. Добре поєднується з іншими морепродуктами, соковитими черешками селери, томатами і цибулинами фенхеля. Бульйон з риби дорі виходить особливо наваристим і ароматним.

Високо цінується майстрами італійської та французької кухні. В Україні особливу популярність здобули страви з філе солнечника під кроповою або часниковим соусом із запеченою картоплею.

Спектр рецептів обмежений лише вашою фантазією. Так що приємного апетиту!

Leave comment