Ікра оселедця: користь і шкода, рецепти з фото, калорійність

Виявивши в процесі оброблення оселедця ікру, багато людей викидають цей субпродукт. Однак він є не просто їстівним, але й досить смачним, а головне – корисним. Найбільш поширеним способом обробки ікри оселедця вважається її засолювання.
Для початку познайомимося зі складом продукту. Ікра оселедця містить вітаміни групи B (а саме – B1 і B2), вітамін D і вітамін E.
Вони беруть участь у важливих процесах, що відбуваються в організмі: підтримують вуглеводний та енергетичний обмін, окислювально-відновні реакції.
Недостатнє споживання цих елементів загрожує погіршенням діяльності численних систем. Крім того, в оселедцевій ікрі містяться фосфор, залізо, селен, хром та інші корисні елементи.
У 100 грамах свіжої оселедцевої ікри міститься приблизно 161 кілокалорія (цей показник відповідає нижньому порогу висококалорійної продуктової групи). Якщо говорити про солону ікру, то безумовно, цей показник збільшується і становить 222 калорії.
Співвідношення БЖУ ікри, що зазнала засолення, виглядає так: 31,6 грама білків, 10,3 грама жирів і повна відсутність вуглеводів (на ті ж 100 грамів). На аналогічну кількість свіжої ікри доводиться 16,3 грама білків і 10,7 грама жирів, а вуглеводи повністю відсутні.
В цілому, 100 грамів оселедцевої ікри складають близько 15,5% добової норми калорій. І склад, і калорійність продукту можуть злегка відрізнятися в залежності від того, де мешкала і коли була виловлена риба. Найжирнішою і калорійною буде та, яку зловили в серпні.
Користь ікри визначається її насиченим і різноманітним складом. По-перше, при її вживанні відбуваються значні зміни у стані кровоносної системи:
- тиск приходить у норму;
- організм краще насичується киснем;
- зміцнюються вени і клітинні мембрани;
- стимулюється робота серцевого м’яза.
Відгуки свідчать про те, що, вживаючи ікру оселедця в обмежених кількостях, можна запобігти виникненню варикозу і анемії. Лікарі радять віддавати перевагу ікрі після операцій, щоб швидше відновити сили. Крім того, жирні кислоти, що входять до складу субпродукту, заповнюють йододефіцит і благотворно впливають на стан щитовидної залози.
Також при вживанні ікри відбувається зміцнення імунітету, приплив енергії, підвищення настрою і нормалізація багатьох процесів – організм починає сильніше протистояти вірусам і в цілому відчуває себе значно краще.
Важливо те, що ікра менш калорійна, ніж молочко, тому її можна вживати навіть людям, які страждають від порушення обмінних процесів.
Нарешті, не можна не згадати про косметологічне застосування цього продукту. Зазвичай ікра стає основним інгредієнтом масок для обличчя, які усувають зморшки, борються з гнійними утвореннями і покращують загальний стан шкіри.
Для будь-якої людини надмірне споживання оселедцевої ікри, яку прийнято солити, призводить до того, що в організмі затримується велика кількість води.
Це, у свою чергу, призводить до перевантаження органів. Крім того, можуть виникнути глистяні інвазії, а це призводить до серйозних інфекційних захворювань.
Це, головним чином, відноситься до неправильно засолених або сирих продуктів.
Крім цього, вживання рибного субпродукту забороняється людям, які страждають від цукрового діабету або захворювань нирок, гастриту і сечокам’яної хвороби. Також варто остерігатися людям з низькою працездатністю печінки та вагітним жінкам.
Найчастіше ікра оселедця піддається засолюванню. Під час розбирання тушки риби цей субпродукт витягується, очищається від кишок і інших неїстівних елементів, а потім разом із самою рибою відправляється в розсіл.
Найпростіша солона ікра готується за наступним рецептом. Свіжі рибини потрошать, з них витягується необхідний субпродукт. Важливо очистити його від будь-яких плівок і відокремити ікринки один від одного.
Окремо потрібно приготувати розсіл, для якого знадобиться 300 мілілітрів води, столова ложка солі, столова ложка рослинної олії і пара лаврових листків. У каструлю заливається вода і засипається сіль. Все акуратно розмішується, і відразу ж додається лавровий лист з маслом.
Ікра засипається в рідину, злегка перемішується, накривається кришкою і забирається в холодильник на 12-15 годин.
Ще один рецепт солоної ікри вимагає великої кількості субпродукту (з чотирьох або навіть шести тушок), перцю, солі та лаврових листів. Банка обсягом 0,5 літра стерилізується, її дно покривається лавровими листками.
Поверх них формується рівномірний шар витягнутої з риби ікри, яка солиться і приправляється. Потім знову кладеться кілька лаврових листків, за якими знову слідує ікра, її також слід посолити і поперчити.
Важливо стежити, щоб ікринки в одному шарі не знаходили одна на одну, а розміщалися поруч. Зверху все знову покривається лавровими листками, які також потрібно посолити і поперчити. Банка закупорюється і забирається в холодне місце на сім днів. Під час процесу відстоювання ікринки будуть осідати на дно (цього процесу боятися не варто).
Можна приготувати ікру, посмаживши її в маслі. У цьому випадку оселедець обов’язково повинен бути свіжомороженим. Зберігатися ікра повинна окремо від решти риби в скляній ємності.
Приготування смаженого субпродукту вимагатиме:
- 30-40 грамів ікринок;
- трохи чорного меленого перцю і солі;
- столову ложку борошна;
- столову ложку рослинної олії.
Ікру слід витягати з риби акуратно, щоб не пошкодити продукт. Обов’язково варто промити ікру від крові, звільнити від плівок і інших неїстівних елементів. Ікринки потрібно посолити, поперчити і обваляти в борошні. Обсмажувати продукт слід протягом 3-4 хвилин – головне, щоб утворилася золотава скоринка.
Смажена ікра з томатами може стати вкрай незвичайним сніданком або вечерею. Крім 500 грамів ікринок, необхідно взяти:
- 500 грамів помідорів;
- 2 столові ложки борошна;
- 3 столові ложки топленого жиру;
- стакан сметани;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 1/3 чайної ложки червоного перцю;
- сіль;
- свіжу зелень.
Витягнуту з тушки і промиту ікру солять, приправляють перцем і витримують 30 хвилин у холодильнику. Помідори нарізають товстими кільцями та обсмажують у підігрітому на сковороді жирі з обох сторін.
Ікру викладають у борошно, гарненько обвалюють у ній, після чого також обсмажують у гарячому жирі до появи рум’яної скоринки. Субпродукт викладають на підігріте блюдо разом з помідорами.
З сметани, томатної пасти, солі і перцю готують соус, яким поливають блюдо. Перед подачею варто додати пару гілочок кропу.
Ікра оселедця стане ключовим інгредієнтом для приготування японського традиційного блюда. Крім 90 грамів субпродукту, необхідно взяти 90 грамів слабосоленої або копченої червоної риби і водяний крес для гарніру.
Спершу оселедцева ікра опускається в каструлю з чистою водою і поміщається на всю ніч у холодильник. Вранці її потрібно буде очистити від плівок і нарізати діагональними смужками, ширина яких не перевищує 12 міліметрів.
Потім діагональні смужки потрібно добре обсушити за допомогою паперового рушника. На наступному етапі червона риба нарізається фрагментами такої ж форми і розміру.
Інгредієнти викладаються на красиве блюдце і прикрашаються водяним кресом.
Дуже простий паштет виходить з 200 грамів м’якого плавленого сиру, 200 грамів солоної ікри оселедця, майонезу і звичайного лука. Всі подрібнюється і змішується, після чого намазується на житній хліб або тости. Можливе використання даної субстанції для фарширування яєць, також блюдо можна подавати з овочами.
Рекомендується додавати ікру і в незвичайний хлібний салат. Список інгредієнтів включає в себе:
- 100 грамів морського субпродукту;
- чотири шматки хліба;
- одну маленьку цибулину;
- лимон.
М’якуш хліба замочується в невеликій кількості води, потім збивається і перемішується з ікрою до однорідної консистенції.
Постепенно до неї додаються рослинне масло і лимонний сік, а також чорний мелений перець за смаком. Цибулина нарізається півкільцями і розкладається по тарілочках, а поверх неї – отримана ікра.
Прикрашати це незвичайне блюдо рекомендується маслинами і каперсами.
Професійні кухарі використовують оселедцеву ікру навіть для запікання в духовій шафі. Для приготування необхідно взяти:
- 300 грамів ікринок;
- 0,5 кг квасолі;
- 2/3 склянки молока;
- 2 столових ложки сметани;
- 2 столових ложки топленого вершкового масла;
- трохи кропу;
- 1/3 чайної ложки естрагону;
- сіль.
Квасолю на ніч необхідно залишити в холодній, але кип’яченій воді, а зранку можна приступати до її варіння. Зазвичай термічна обробка проводиться до тих пір, поки бобові не розм’якнуть. Готова квасоля просушується і злегка остуджується, а потім подрібнюється в м’ясорубці або комбайні разом з ікрою.
Молоко кип’ятиться і охолоджується, а потім тоненькою цівкою вливається в квасоляну субстанцію. Відразу ж додаються сіль і спеції, маса вимішується до однорідності. У промазаній жиром формі викладається дана суміш, зверху якої кладеться сметана. Потім прибираємо форму в розігріту до 180-200 градусів духовку.
Готову запіканку рекомендується посипати дрібно порубаним кропом.
Чим корисна оселедець?
Оселедець – жирний сорт морської риби, незважаючи на невисоку вартість, за своїм складом і корисними властивостями вона випереджає багато видів дорогої рибної продукції. Оселедець можна вживати в різних видах, протипоказань у цього продукту практично немає.
Оселедець – жирна морська риба
Калорійність і склад оселедця
Оселедць відноситься до сімейства оселедцевих, буває атлантичної, азово-чорноморської, каспійської, тихоокеанської, в залежності від місця проживання. Все різноманіття видів можна розглянути на фото.
Найбільш корисною вважається свіжоморожена риба, слабосолона в банках і бочкова оселедець.
Не слід купувати продукт у вигляді філе, в різних маринадах – в такій продукції знаходиться багато шкідливих хімічних інгредієнтів.
Оселедець з азово-чорноморського регіону
Оселедець з Атлантики
Оселедець з каспійських вод
Оселедець з тихоокеанського регіону
В оселедця міститься багато жирних кислот Омега-3, корисного холестерину, антиоксидантів. У хімічному складі присутні вітаміни групи B, E, D, PP, аскорбінова кислота. Багата риба і необхідними для здоров’я мікроелементами – калій, магній, кальцій, фосфор, йод і залізо. Глікемічний індекс продукту – 0.
Харчова цінність різних видів оселедця (на 100 г продукту)
Тип оселедця | Білки (г) | Жири (г) | Вуглеводи (г) | Калорійність (ккал) |
свіжа | 16-17 | 10-12 | – | 90-140 |
солона | 17-18 | 8-9 | 240-270 | |
У маслі | 16-16,5 | 26-27 | – | 290-310 |
варена | 20-22 | 10-12 | – | 120-140 |
смажена | 21-22 | 17-18 | – | 170-190 |
маринована | 16-17 | 12-13 | 3,4 | 140-160 |
слабосолона | 17-19 | 11-12 | 200-210 | |
копчена | 20-25 | 12-16 | – | 210-230 |
У 100 г оселедця міститься 3 добових дози вітаміну D, а 250 г риби здатні покрити добову потребу дорослої людини в білках.
Користь оселедця
Завдяки високому вмісту Омега-3, оселедець благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, запобігає розвитку атеросклерозу. При дефіциті жирних кислот в організмі зростає ймовірність розвитку онкологічних захворювань, ревматоїдного артриту, знижується імунітет.
Чим корисна оселедець для організму:
- зменшує розмір жирових клітин, що значно знижує ймовірність розвитку діабету;
- уповільнює процеси старіння, захищає організм від негативного впливу зовнішніх факторів;
- сприяє зміцненню кісток;
- благотворно впливає на роботу нирок, підвищує гемоглобін;
- стимулює роботу щитовидної залози;
- послаблює прояв псоріазу;
- покращує зір і роботу головного мозку.
Оселедець уповільнює процеси старіння в організмі
Оселедець включають до складу дієт при лікуванні невралгії, дерматологічних та офтальмологічних захворювань.
Риба корисна для дітей – запобігає розвитку рахіту, покращує пам’ять, сприяє формуванню міцної кісткової тканини. Вводити її в раціон дитини можна з року.
Оселедець в косметології
Регулярне вживання жирної риби покращує стан шкірних покривів, волосся і нігтів. У косметології ікру і риб’ячий жир оселедця використовують для створення омолоджуючих масок. Луску оселедця додають в помади і лаки для додання продукції перламутрового відливу.
Риб’ячий жир корисний для шкіри
Рецепт омолоджуючої маски для всіх типів шкіри – подрібнити 5 г несолоної ікри оселедця, змішати з 15 мл олії оливи або насіння льону, через чверть години додати збитий жовток перепелиного яйця. Суміш нанести на обличчя і шию, залишити на 30 хвилин.
Оселедець для схуднення
Чи можна їсти жирну рибу при схудненні? Оселедець містить корисні ліпідні сполуки, які зменшують скупчення жирових клітин в організмі, прискорюють обмінні процеси, тому її можна віднести до дієтичних продуктів. Без обмежень можна використовувати при дієті.
Оселедець корисна в процесі схуднення
Людям, які стежать за своєю вагою та дотримуються правильного харчування, слід відмовитися від солоної і копченої оселедця. Рибу потрібно готувати на пару, запікати з овочами або вживати у відвареному вигляді.
Чи можна вагітним оселедець?
При нестачі кальцію та підвищеному рівні прогестерону майбутнім мамам часто хочеться солоної риби, але не слід бездумно йти на поводу бажань, а ретельно зважити всі за і проти. При відсутності протипоказань, схильності до набряклості, оселедець рекомендують регулярно вживати під час вагітності – риба благотворно впливає на формування кісткової тканини та розвиток мозку.
У солоного оселедця міститься багато солі – вживання 100 г продукту призведе до затримки 500 мл рідини в організмі, що може спричинити сильні набряки.
При неправильному засоленні в рибі можуть зберегтися личинки паразитів, інфікування якими небезпечно для мами і дитини.
Солоний продукт слід вживати в помірних кількостях, обмежень на відварну і запечену оселедець немає.
Найкорисніша оселедець для вагітних – атлантична, в ній міститься багато вітаміну E, фосфору і кальцію.
Оселедець атлантичний – найбільш корисна риба для вагітних
Хочеться оселедця – чого не вистачає?
Якщо раптово захотілося оселедця, це може означати, що організм відчуває дефіцит корисних жирних кислот. Потрібно частіше включати в раціон жирні сорти риби, двічі на рік пити курсами риб’ячий жир.
Бажання поїсти солоної оселедця виникає не тільки під час вагітності, часто так організм намагається сигналізувати про наявність деяких збоїв в організмі.
Чому хочеться солоного оселедця:
- ослаблені захисні функції організму;
- стрес;
- дефіцит хлору, йоду, калію і натрію на тлі зневоднення або алкогольної інтоксикації;
- захворювання щитовидної залози, сечовидільної системи;
- спека, робота в умовах високих температур, що провокує підвищене потовиділення.
Причина підвищеної тяги до солоної риби перед місячними – гормональні зміни, порушення водно-сольового балансу.
Сильне бажання з’їсти оселедець може свідчити про проблеми з щитовидною залозою.
Термін зберігання оселедця
Термін та умови зберігання оселедця залежать від її виду – заморожена риба може зберігатися до півроку в морозильнику, за умови, що продукт не будуть розморожувати і заморожувати.
Як правильно зберігати оселедець
- У залізних банках. Обов’язково рибу слід відразу перекласти в скляну або фарфорову ємність, щоб уникнути окислення, залити маринадом. Зберігати такий продукт можна не більше 5 днів.
- Як зберегти оброблену оселедець солону і слабосолону? Рибу слід розрізати на шматочки, скласти в банку, залити рослинним маслом. У такому вигляді оселедець можна зберігати до 10 днів.
- Копчена. Обернути в пергамент, зберігати в холодильнику не більше 3-4 днів.
Солону рибу потрібно зберігати в скляній банці з рослинним маслом.
Після придбання риби її не слід зберігати у відкритій фабричній упаковці, щоб уникнути процесу окислення. Продукт потрібно перекласти в скляний посуд, залити маринадом та затягнути плівкою.
Рецепт оселедця
Оселедець використовують для приготування салатів, паштетів, для кращого розкриття смаку можна використовувати соуси і заливки на основі сметани, майонезу, оцту, соняшникової олії, трав і спецій.
Оселедець під шубою
Оселедець під шубою – простий і ситний салат, який підходить для сімейної вечері та святкового застілля. У господинь є свої секрети приготування, але і в класичному варіанті страва виходить дуже смачним.
Інгредієнти для приготування класичної оселедця під шубою:
- відварна буряк – 550 г;
- оселедець солона – 400 г;
- відварна картопля – 500 г;
- майонез – 170 мл;
- цибуля ріпчаста – 65 г;
Оселедець під шубою – просте і смачне блюдо.
З риби видалити кістки, нарізати невеликими шматочками. Цибулю потрібно дрібно посікти, буряк і картоплю нарізати кубиками. Салат викласти шарами на плоске блюдо – риба – цибуля – картопля – буряк – майонез, повторити ще раз. Можна зробити додаткові шари з відвареної моркви, зеленого яблука. Для заправки, замість майонезу можна використовувати суміш зі сметани і гірчиці.
Калорійність 100 г салату – 140-150 ккал, білків / жирів / вуглеводів – 6 г / 9 г / 10 г.
Як засолити оселедець
Рецептів правильного засолу оселедця в домашніх умовах багато, кожен додає спеції на свій розсуд, адже риба прекрасно гармонує практично з усіма прянощами. Попередньо потрібно видалити зябра, добре вимити тушку під проточною водою. В цілому вигляді продукт присолюється швидше, якщо нарізати на шматочки – сіль більш рівномірно вбере.
Що необхідно, щоб посолити 2 тушки:
- вода – 900 мл;
- цукор – 5 г;
- сіль – 50-60 г;
- суцвіття гвоздики – 4-6 шт.;
- лаврове листя – 3-5 шт.;
- перець горошком – 8-12 шт.
Воду довести до кипіння, додати решту складників, охолодженим розсолом залити рибу. Оселедець слід скласти в ємність зі скла або пластику, затягнути зверху харчовою плівкою. Для приготування малосольної оселедця потрібно 2-3 дні, для повного засолення потрібно тримати оселедець в розсолі 6-7 днів. Для поліпшення смаку перед засоленням можна змастити тушки гірчицею.
Засолювання риби триває не менше 2 днів.
Форшмак з оселедця класичний
Форшмак – класична кошерна закуска єврейської кухні. Блюдо бюджетне, слідуючи покроковому рецепту, його можна приготувати швидко.
Що необхідно:
- філе солоної оселедця – 4 шт.;
- білий хліб – 2 скибочки;
- середнє зелене яблуко – 1 шт.;
- масло вершкове – 30 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сіль, чорний перець, коріандр, імбир.
Очищене яблуко і цибулю нарізати великими кубиками. Хліб замочити на 5-10 хвилин у воді, віджати, оселедець вимочити в холодному чаї. Всі компоненти, крім одного філе і третини яблука, пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері, додати спеції. Решту інгредієнтів дрібно нарізати, додати в основну масу. Скласти в ємність зі скла або фарфору, зберігати не більше 24 годин.
Форшмак – доступне блюдо з оселедця.
У блюдо можна додавати картоплю, оцет, соняшникову олію, сметану, лимонний сік, волоські горіхи.
Щоб правильно вибрати оселедець солону, потрібно вибирати рибу з чистими червоними очима; любителям ікри слід шукати оселедець з мутними очима.
Шкода оселедця
Риба має не тільки корисні і лікувальні властивості, але і певні протипоказання. Потенційна шкода для здоров’я представляє солона, маринована і слабосолона оселедець через високий вміст солі, що призводить до затримки рідини в організмі, появи набряклості, збільшення навантаження на нирки і серце.
Коли не можна вживати солону оселедець:
- серйозні патології нирок і печінки;
- гастрит, захворювання дванадцятипалої кишки;
- гіпертонія;
- мігрень;
- цукровий діабет;
- підвищена кислотність шлункового соку.
Не можна вживати оселедець при цукровому діабеті.
Особам з подібними проблемами слід вживати рибу у відвареному або запеченому вигляді. Якщо дуже хочеться солоної оселедця, її попередньо слід вимочити в молоці або чорному чаї.
Оселедець – жирна риба, дієтичний продукт, з якого можна приготувати багато простих, але ситних і корисних страв. Продукт володіє багатьма корисними та лікувальними властивостями, застосовують його в косметології, корисний він і для схуднення.
Краса і здоров’я
Корисні властивості ікри оселедця для людини
Мало хто знає, що ікра оселедця є не тільки смачним і незвичайним продуктом, а й містить масу корисних речовин, що сприятливо впливають на організм.
Зазвичай нутрощі оселедця разом з ікрою і молочком видаляють і в їжу не використовують, проте прочитавши цю статтю, обов’язково захочеться спробувати цей делікатес.
Чим корисна ікра оселедця, і які компоненти містить, розглянемо далі.
Користь
Корисні властивості ікри оселедця визначаються її унікальним багатим складом. Велика кількість лецитину надає стимулюючу дію на кровоносну систему, дозволяючи:
- нормалізувати тиск до звичних показників норми;
- збільшити кількість гемоглобінових клітин, що в результаті дозволяє більше насичувати організм киснем і виключити можливість розвитку анемії;
- знизити розвиток тромбофлебіту, зробивши кров менш густою;
- перешкоджати варикозному розширенню вен шляхом їх зміцнення і підвищення еластичності;
- стимулювати роботу серця, позбавляючи від тахікардії та аритмії;
- зміцнювати клітинні мембрани, прискорюючи міжклітинний метаболізм, запускаючи процеси регенерації.
Особливо добре вживати ікру оселедця в постопераційному періоді, що дозволить швидко відновити сили, а також втрачений об’єм крові. При цьому ікра не викликає особливого навантаження на організм, тому її рекомендують людям, які перенесли хірургічне втручання з великою втратою крові.
Жирні кислоти дозволяють нормалізувати роботу щитовидної залози, заповнивши дефіцит йоду. Багатий вітамінний склад надає такі сприятливі впливи на організм, як:
- поліпшення загального стану організму;
- збільшення працездатності;
- підвищення витривалості;
- позбавлення від депресії і поганого настрою;
- нормалізація всіх обмінних процесів в організмі, перешкоджаючи старінню;
- зміцнення імунітету, збільшуючи природні захисні функції організму;
- покращення апетиту;
- участь в повноцінному засвоєнні кальцію;
- перешкоджання розвитку атеросклерозу;
- нормалізація окислювально-відновних процесів в організмі;
- сприяння поліпшенню і нормалізації ліпідного обміну, що дозволяє уникнути відкладення холестерину на стінках судин;
- омолоджуючий ефект;
- поліпшення кількісного і якісного складу крові;
- перешкоджання розвитку ракових клітин;
- покращення здатності організму протистояти вірусним і бактеріальним інфекціям.
Білкова частина ікри легше засвоюється організмом, ніж білки м’яса. Процес перетравлення та повного засвоєння триває від 30 хвилин до 1 години, у той час як на перетравлення м’яса витрачається більше часу і життєвих сил.
Обробляючи тушку риби, можна зустріти не тільки ікру, а й молочко оселедця, користь яких у кілька разів вища, ніж шкода. Справа в тому, що за своєю природою молочко – це сперматозоїди риби чоловічої статі.
До їх складу входять білки і жирні кислоти, серед яких найцінніша – Омега-3.
Використовуючи молочко в їжу, можна добитися швидкого відновлення сил після сильних фізичних навантажень, а також прискорити регенеративні процеси після травм.
Головна перевага ікри оселедця перед іншими сортами полягає у відносно низькій калорійності. Це дозволяє вживати її без побоювання за власне здоров’я, особливо людям з порушеннями обмінних процесів в організмі. Молочко більш калорійне, тому ними не слід зловживати.
Ікра оселедця зарекомендувала себе як відмінний засіб в косметології. На її основі роблять живильні маски, які здатні в найкоротші терміни виявляти цілий спектр сприятливих впливів:
- розгладжує зморшки;
- покращує еластичність шкірного покриву;
- бореться з гнійничковими ураженнями шкіри, швидко загоюючи їх;
- вирівнює тон особи;
- перешкоджає формуванню вікових зморшок, насичуючи клітини колагеном, еластином і жирними кислотами;
- зволожує шкіру, не дозволяючи їй пересихати і розтріскуватися.
Вченими доведено, що високий рівень лецитину також впливає на розумову активність, дозволяючи покращити здатність людини до навчання, а також зміцнити пам’ять.
Шкода
Не дивлячись на корисні властивості цього продукту, можуть відзначатися негативні прояви, які полягають у наступному:
- Сприяє затриманню води в організмі, оскільки знаходиться в маринаді з підвищеним вмістом солей.
- Може мати глистяні інвазії, що викликає інфікування людини і серйозні захворювання.
Потрібно розуміти, що шкода від продукту найчастіше зустрічається в тих випадках, коли нехтують його кількістю. Зловживання ікрою може спровокувати загострення ряду хронічних захворювань, особливо пов’язаних з нирками, печінкою та шлунком.
Протипоказання
Не рекомендується вживати ікру оселедця, особливо у великих кількостях, при наявності таких захворювань:
- цукровий діабет;
- гастрит;
- мочекам’яна хвороба;
- патології нирок;
- низька працездатність печінки.
Чи можна вагітним і годуючим жінкам?
Лікарі рекомендують вживання ікри оселедця в період вагітності, оскільки її багатий склад сприяє повноцінному розвитку плоду. Однак не варто зловживати, адже продукт досить солоний і може перешкоджати повноцінному виведенню рідини з організму.
Під час лактації від солоної оселедця і ікри слід відмовитися, так як молоко може набувати неприємного запаху, що викличе реакцію відрази у дитини. Рибу при грудному вигодовуванні можна вживати тільки у вареному або запеченому вигляді.
Склад
Ікра має досить насичений склад, більшу частину якого складають білки. Також в продукті багато інших компонентів, що зазначено в таблиці.
Назва компонента | Кількість, в процентному співвідношенні на 100 г продукту |
білки | 40-50% |
Мікроелементи: S NaKCaMgPhFe I |
10-12% |
Вітаміни: А ВСDE |
25% |
Амінокислоти і жири | 7% |
холестерин | 2-3% |
ліпід | 10% |
Як готувати?
Ікра – це готовий продукт, тому особливих способів готування для неї не передбачено. В їжу найчастіше вживають солону ікру, яку дістають при обробленні солоної риби.
Її акуратно відокремлюють від кишок і інших компонентів нутра риби, після чого їдять.
При бажанні ікру можна посмажити, тільки для цих цілей необхідно взяти свіжоморожену рибу, попередньо переконавшись у відсутності глистових інвазій.
Зазвичай ікру використовують у класичному варіанті для приготування бутербродів і холодних закусок. Важливо пам’ятати про великий вміст солей у її складі і акуратно поєднувати з іншими стравами.
Зберігання
Ікру оселедця найкраще зберігати окремо від самої риби. Її відділяють і поміщають у скляну банку, яка щільно закривається кришкою. Якщо планується використовувати ікру для бутербродів, то її подрібнюють за допомогою вилки, змішують з вершковим маслом і отриману субстанцію зберігають у холодильнику.
Термін зберігання солоної ікри окремо від тушки не повинен перевищувати 2 тижні. При перемішуванні з вершковим маслом термін придатності скорочується до 5-8 днів.
Як вибрати?
Існує два варіанти вибору ікри:
- Готова ікра в банках, призначена для бутербродів і холодних закусок – важливо звернути увагу на склад, а саме на консерванти, барвники і желатин. Кількість натуральної сировини повинно бути не менше 65% від загальної маси.
- Ікра безпосередньо в рибі – потрібно звернути увагу на свіжість самої риби. Для цього оцінюють прозорість очей, каламутність розсолу, в якому вона знаходиться, і запах. Свіжа хороша риба завжди має приємний запах моря, її очі прозорі.
З чим поєднується?
Ікра підходить для бутербродів, а також добре поєднується з відвареною картоплею і рисом.
Таким чином, ікра оселедця, яку використовують в якості бутербродів і холодних закусок, містить масу корисних речовин, вітамінів і жирних амінокислот, які нормалізують роботу всього організму. З огляду на те, що ікра досить солона, не варто нею зловживати. Вона може стати відмінною закускою, а також натуральним джерелом корисних речовин.
Ікра оселедця: користь і шкода
- Ікра оселедця: корисні властивості та можливу шкоду
- Молочко оселедця, ікра: користь і шкода, склад, калорійність, БЖУ
- Ікра оселедця: користь і шкода, рецепти з фото, калорійність
- Молочко оселедця: правила вживання, користь і шкода для чоловіків і жінок
- Оселедець: користь і шкода, корисні властивості риби та ікри для організму і протипоказання
- Ікра оселедця: користь і шкода, калорійність, склад, рецепти в домашніх умовах
Це продукт, улюблений багатьма гурманами світу. Широко використовується в європейській і азіатській кухнях. На давніх часах використовували цей продукт, який подавали на стіл царям і знаті. Прості люди регулярно вживали продукт, так як рибальський промисел дозволяв постачати в будинки простих людей такий делікатес. Найбільше делікатес поважають в Японії.
Неможливо уявити класичну японську кухню без дрібної, хрусткої ікорки. На європейському ринку найпоширеніший продукт – ікра оселедця пробойна солона. Ікринки звільняють від ястиков, солять з додаванням олії, спецій і маринаду. З такого продукту готують закуски у вигляді бутербродів, закусочних паст. Ястикову ікру смажать, маринують, солять.
Корисні властивості продукту
У продукті міститься цілий ряд цінних вітамінів, мікроелементів і інших корисних для здоров’я речовин.
У складі виділяють:
- Вітаміни: A, D, E, H, P, групи B.
- Йод.
- Селен.
- Магній.
- Кобальт.
- Кальцій.
- Білки.
- Риб’ячий жир.
- Ненасичені жирні кислоти.
- Омега-6, Омега-9.
Користь продукту:
- Протизапальний, відновлювальний ефект.
- Зміцнення кісток, суглобів, зубів, нігтів.
- Нормалізація роботи щитовидної залози.
- Уповільнення процесів старіння.
- Сприятливий вплив на весь організм.
- Позитивна дія на статеву систему чоловіків і жінок.
Вживання продукту приносить користь людям після операцій, швидко відновлює сили, допомагає заповнити обсяг втраченої крові. Легко засвоюється ослабленим організмом. Вона щодо низькокалорійна в порівнянні з ікрою інших видів риб, що дозволяє вводити в раціон харчування людей з поганим метаболізмом і порушеннями травлення.
Широко використовується в косметології, на її основі виготовляють живильні маски, які сприятливо діють на шкіру обличчя:
- Омолодження шкірних покривів.
- Вирівнювання кольору обличчя.
- Стимуляція вироблення власного колагену, який сприяє розгладженню вікових змін.
- Зволоження сухого шкірного покриву.
- Лікування запальних процесів з нагноєннями різного ступеня.
Можлива шкода для організму
При вживанні у великих кількостях можуть спостерігатися негативні прояви:
- Затримка води в організмі через високий вміст солі.
- Сильний алерген.
- Зараження паразитами, що може викликати серйозні захворювання.
- Надмірне вживання може викликати загострення хронічних захворювань нирок, печінки, шлунка.
- Протипоказано при цукровому діабеті, гастриті, сечокам’яній хворобі, патології нирок, низькій працездатності печінки.
Чи можна вагітним і годуючим жінкам?
Під час виношування дитини лікарі рекомендують насичену корисними елементами оселедцеву ікру, Омега-3 допомагає у формуванні та розвитку скелета і внутрішніх органів плоду. Покращує кровопостачання плаценти, що полегшує пологи. Але тільки помірне вживання цього продукту буде дуже корисним; сіль може спровокувати набряки, що небажано для жінки.
Мамам, чиї малюки знаходяться на грудному вигодовуванні, не варто вводити в свій раціон цей делікатес. Смак грудного молока може змінитися і стати неприємним для малюка. В результаті цього дитина може відмовитися від нього. Свіжий продукт можна запекти або відварити, вона не зробить негативного впливу на молоко, таке блюдо можна сміливо додати в меню.
Як вживати при схудненні
Не рекомендується для включення в меню для схуднення. Вона досить калорійна і містить велику кількість солі, що несприятливо позначиться на фігурі. Калорійність досить низька, якщо говорити про свіжий продукт.
При схудненні можна використовувати відварну ікру, а ось від смаженої краще відмовитися. Калорійність змінюється в залежності від способу приготування.
Смачні рецепти
Ікру оселедця без шкоди для здоров’я можна вживати як самостійний продукт, готувати ситні холодні закуски, подавати з пшеничними або житніми тостами. Ікринки дрібні, не лопаються на зубах, хрумтять.
Смак ікри залежить від способу приготування і використовуваних спецій при засолюванні. Ікряне масло, паштети, пасти використовують для бутербродів, начинки млинців, волованів, тарталеток, роблять канапе.
Як гарнір до смаженої ікрі можна подати відварну картоплю або рис.
Ікра солона
- Очистити ікринки від ястика.
- Розчинити 1 ст. ложку солі в 300 мл води.
- У розсіл влити 1 ст. ложку рослинної олії без запаху і 2 листочки лаврушки.
- Покласти в розсіл ікру і акуратно перемішати.
- Поставити на добу в холодне місце.
- Процідити ікру через марлю, щоб злити зайву рідину.
З такої ікри можна зробити ікряне масло, змішати ікринки з розм’якшеним вершковим маслом, злегка остудити.
Бутерброд з таким маслом стане смачним доповненням до сніданку.
Ікра оселедця з яйцем
- Ікра оселедця пробойна солона – 1 банка.
- Масло вершкове для грінок.
- Зметена 30% жирності.
- Цибуля зелена.
- Батон білий.
- Яйця перепелині – 4 шт.
Приготування: Яйця зварити, остудити, розрізати навпіл. Шматочки батона обсмажити на вершковому маслі до рум’яної скоринки. Ікру змішати з дрібно нашаткованою зеленою цибулею.
Грінки змастити тонким шаром сметани, зверху покласти ікру з цибулею, прикрасити половинкою перепелиного яйця.
Одним із незвичайних страв є омлет з ікрою: 2 яйця збити, ввести в них риб’ячий продукт (можна солону), все добре перемішати, вилити на попередньо розігріту і змащену маслом сковороду, обсмажити з обох сторін. Подавати, посипавши зеленою цибулею.
У країні висхідного сонця дуже цінується продукт в ястиков, її маринують у суміші соєвого соусу та спецій. Готують з неї традиційні для країни висхідного сонця страви. Для суші використовують суху просолену ікру, також її застосовують для декору.
Найбільшою популярністю користується блюдо казуно-комбу. Смачна закуска з делікатесу з водоростями припаде до смаку всім. Крім цього – дуже корисно для здоров’я.
Подається таке блюдо тільки в ресторанах і готується на найбільші свята, наприклад весілля.
Молочко оселедця, ікра: користь і шкода, склад, калорійність, БЖУ
Оселедець може бути з молочком або ікрою. Молочко зустрічається у особин чоловічої статі і є риб’ячою насінною рідиною.
Ікра попадається у риб жіночої статі і являє собою статеві клітини, з яких у майбутньому формується потомство. Обидва продукти є популярними в кулінарії.
Найчастіше молочко і ікру їдять у солоному вигляді, проте існує безліч рецептів приготування цих продуктів.
Корисні властивості
До корисних властивостей продукту можна віднести:
Багатий молочко вітамінами групи В, С, А, Е, РР, магнієм, фосфором, калієм, залізом, натрієм.
Ікра оселедця – доступний продукт, що володіє насиченим хімічним складом і масою корисних властивостей. Продукт необхідний для підтримки імунітету.
- Ікра оселедця
- У складі продукту знаходяться лецитин, йод, селен, залізо, натрій, калій, магній, цинк, сірка, кальцій, вітаміни D, А, Е, В.
- Користь для організму.
- Вживати ікру слід в обмежених кількостях, так як вона висококалорійна.
Для чоловіків
Молочко і ікра є важливими продуктами для чоловіків. Вони допомагають поліпшити стан репродуктивної системи. Велика кількість корисних мікроелементів сприяє:
Для жінок
Жінкам рекомендовано включати в свій раціон ікру оселедця, адже в ній міститься велика кількість вітаміну Е, який благотворно впливає на репродуктивну систему. Омега-жаирні кислоти допоможуть виробленню здорових яйцеклітин, підвищать шанси на швидке зачаття та правильне формування плоду на ранніх термінах вагітності.
Важливо вживати молочко для збереження молодості та здоров’я шкіри, нігтів і волосся. Велика кількість корисних речовин, що містяться в продукті, сповільнить процеси старіння.
Протипоказання до застосування
Обидва продукти практично не мають протипоказань. Єдиною забороною на вживання є алергічна реакція.
Солоні рибні продукти не можна вживати при захворюваннях печінки, нирок, травної системи. Сіль затримує рідину в організмі і нерідко призводить до набряків. Затримка рідини може спровокувати підвищення артеріального тиску. Щоб цього не сталося, необхідно вибирати малосольну рибу і споживати її в помірній кількості.
Смажена ікра і молочко можуть завдати шкоди організму при панкреатиті, гастриті, гепатиті, вживати їх людям з надмірною масою тіла слід у строго обмеженій кількості.
Харчова цінність
Калорійність рибного продукту досить висока, але під час дієти дозволено споживати ікру та молочко в помірній кількості. Краще їсти їх у відварному вигляді або приготованими на пару:
Харчова цінність сирого продукту | молочко | ікра |
Калорії на 100 грам | 90 ккал | 222 ккал |
білки | 16 г | 32 г |
жири | 3 г | 10 г |
вуглеводи | 0 г | 0 г |
Енергетична цінність може змінюватися в залежності від способу приготування.
Рецепти приготування
Існує безліч простих рецептів приготування молочка оселедця в домашніх умовах. Ікру можна солити.
Молочко в духовці
Складові:
Приготування:
- Молочко замочити на півгодини в холодній воді.
- Почистити цибулю і порізати кільцями.
- Томат помити і порізати на гуртки.
- Збити яйце, додати до нього воду і борошно, посолити кляр.
- Молочко обсушити на серветці.
- Покласти в кляр і залишити на 5 хвилин.
- Деко застелити пергаментом і викласти на нього помідори і цибулю.
- Зверху на овочеві гуртки викласти молочко.
- Розігріти духовку до 200 градусів.
- Готувати рибний продукт 25 хвилин.
- Перед подачею посипати зеленню.
Калорійність – 90 ккал на 100 г готового блюда. БЖУ: 16 г / 3 г / 0 р
Паштет
Складові:
Приготування:
- Молочко замочити на 30 хвилин у холодній воді.
- Витягти з води та обсушити на пергаменті.
- Порізати на шматочки.
- Яйця відварити круто.
- Почистити овочі і дрібно нашаткувати.
- Нарубати миту зелень.
- Овочі обсмажити на олії, потім додати до них молочко і довести до готовності.
- Під час смаження суміш посолити і поперчити за смаком.
- Пропустити три рази через м’ясорубку овочі з молочком, яйця і зелень.
- Поставити паштет в холодильник на 20 хвилин.
- Подавати з грінками, хлібцями або бутербродним хлібом.
Харчова цінність 116 кілокалорій. БЖУ: 12 г / 12 г / 5 м
Ікра малосольна
Складові:
Приготування:
- Сіль висипати в ємність і залити холодною водою.
- Розмішати до повного розчинення солі.
- Додати рослинне масло і лавровий лист.
- Покласти ікру в розсіл і залишити на 12 годин.
- Через 12 годин продукт готовий до вживання.
Калорійність на 100 грам 193 ккал. БЖУ: 30 г / 8 г / 0 р
Оселедець: користь і шкода для організму людини
Оселедець – цінна промислова риба, яка мешкає в Атлантичному, Тихому і Північному Льодовитому океані.
Цей жирний сорт збагачений корисними речовинами, тому його вживання благотворно позначається на стані організму в цілому. Її їдять в різних видах і додають в різні страви.
Але не для всіх людей оселедець однаково корисна, оскільки, як і у будь-якого іншого продукту, у неї існує ряд протипоказань.
У хімічному складі оселедця містяться такі корисні речовини:
- вітаміни (ретинол, тіамін, аскорбінова кислота, кальциферол, холін, пантотенова кислота);
- макроелементи (калій, кальцій, натрій, фосфор, магній);
- жирні кислоти омега-3;
- мікроелементи (цинк, марганець, залізо, селен).
Співвідношення БЖУ на 100 грамів продукту:
- білки – 17,56 г;
- жири – 15,20 г;
- вуглеводи – 1,11 м
Калорійність оселедця варіюється в залежності від способу приготування і становить:
Спосіб приготування | Кількість калорій на 100 грамів продукту |
солона | 195 ккал |
слабосолона | 187 ккал |
малосольна | 207 ккал |
оселедець без додавання масла | 173 ккал |
с оселедцем з маслом | 204 ккал |
Оселедець гарячого копчення | 215 ккал |
свіжа | 161 ккал |
запечена | 200 ккал |
смажена | 179 ккал |
Оселедець володіє наступними корисними властивостями:
- збільшення концентрації «хорошого» холестерину;
- зміцнення кісткової тканини, судин, імунної системи;
- підвищення гемоглобіну;
- поліпшення якості зору.
Вживання оселедця приносить користь як чоловічому, так і жіночому організму.
Комплекс вітамінів, що міститься в ній, допомагає збільшувати еластичність судин і покращувати обмін речовин в організмі, що дозволяє сповільнити процес старіння.
Йод, який також є в складі цієї риби, сприяє функціонуванню щитовидної залози і виробленню жіночих гормонів, а жирні кислоти знімають симптоми ПМС і менопаузи, знижують ризик розвитку раку репродуктивної системи.
Цинк, що міститься в оселедці, допомагає виробництву чоловічих гормонів, що позитивно впливає на потенцію. Жирні кислоти також благотворно впливають на кровоносну і гормональну системи чоловіків. Молодим людям не рекомендується зловживати копченою оселедцем, оскільки вона може порушити вироблення тестостерону.
Корисна не тільки сама риба, а й ікра, молочко, риб’ячий жир. Ці компоненти вживають не тільки всередину, але й використовують для приготування омолоджуючих масок.
Цей продукт позитивно впливає на стан волосся, шкірного покриву і нігтів.
Молочко, що представляє собою насінну рідину самців оселедця, збагачене незамінними амінокислотами і мікроелементами, які стимулюють мозкову діяльність, зміцнюють серце і прискорюють згортання крові.
Оселедець в олії корисна людям, які страждають дистрофією і авітамінозом.
Перед вживанням оселедця слід ознайомитися з протипоказаннями та дізнатися, якої категорії людей небажано включати її в свій раціон.
Сира риба практично не приносить шкоди організму, але в магазинах її продають найчастіше в копченому або солоному вигляді.
Незважаючи на те що оселедець зберігає всі корисні властивості при засолюванні, разом із сіллю приєднуються і протипоказання. Вживати солону рибу не рекомендується людям, що страждають наступними хворобами:
- підвищений артеріальний тиск;
- ниркові захворювання;
- гастрит і підвищена кислотність;
- цукровий діабет;
- ожиріння;
- схильність до появи набряклості.
При перерахованих вище захворюваннях також не рекомендується вживати рибу з додаванням оцту чи цибулі.
Відмовитися слід і від оселедця “під шубою”, оскільки це блюдо заправляється майонезом, який ще більше підсилює негативний вплив продукту.
Необхідно утриматися від вживання солоної риби під час вагітності, оскільки у майбутньої матері можуть з’явитися набряки, проблеми з нирками та серцем.
Жінкам, які годують немовля груддю, варто також виключити солену оселедця зі свого раціону, оскільки у малюка може виникнути алергічна реакція. Корисно вживати під час грудного вигодовування продукт, приготований на пару чи запечений, але в невеликих кількостях.
Дітям дозволяється давати оселедець тільки після досягнення ними 2-річного віку. Вона повинна бути слабосолоною або приготовленою на пару. До 3-річного віку не рекомендується годувати дитину молоком і ікрою цієї риби.
Оскільки в оселедці міститься менше жирів, ніж в більшості інших калорійних продуктів, її дозволено вживати і під час дієти. Ця риба надає наступну дію на організм людини, що худне:
- знижує кількість жирових клітин;
- прискорює обмінні процеси.