Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Ікра тріски: користь і шкода, приготування
На прилавках магазинів можна зустріти великий асортимент ікри. Найдешевша проводиться на основі рибних залишків, а найдорожча, чорна, продається в украй малою фасування і коштує дуже дорого. Щоб поласувати ікоркою і не залишити в магазині місячний дохід, слід звернути увагу на ікру інших видів риб, яка може і не відрізнятися прекрасним смаком, проте буде корисною для організму. У цій статті ми розповімо про тріскову ікру, розглянемо її склад і реальну користь для організму, а також поговоримо про вибір якісного продукту і приготуванні простих страв.

Опис і смакові якості

Ікра тріски – це поширений морепродукт, який отримують з атлантичної риби. У порівнянні з чорною і червоною ікрою має в рази меншу ціну, проте є не менш корисною і смачною.

Вона поставляється в основному в консервованому вигляді, адже зберігання і транспортування її свіжою або свіжозамороженою викликає додаткові витрати, які відображаються на кінцевій вартості. Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняЩо стосується смакових якостей, то вона має м’який ніжний смак і приємний аромат, хоча смаковими якостями самої риби злегка поступається. Консервований варіант може мати трохи різкий смак через наявність великої кількості солі.

Склад продукту

Склад ікри представлений такими вітамінами, а також макро- і мікроелементами.

Дізнайтеся більше про користь тріски, минтая і судака.

Вітаміни

У складі продукту є наступні вітаміни:

Мінеральні речовини

Також є макро- і мікроелементи, а саме:

  • калій;
  • кальцій;
  • йод;
  • натрій;
  • сірка;
  • фосфор;
  • хлор;
  • залізо.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Калорійність і харчова цінність

Свіжа ікра тріски і консервована мають відмінності в калорійності і різну енергетичну цінність.

Свіжий продукт містить 115 ккал на 100 г, а також:

  • білки – 24 г;
  • жири – 0,2 г;
  • вуглеводи – 0 г;

Консервований варіант відрізняється підвищеною калорійністю, яка становить 179 ккал, а також має в своєму складі:

  • білки – 19 г;
  • жири – 11 г;
  • вуглеводи – 1 г;

Важливо! Ікра тріски має вкрай низький глікемічний індекс (2).

Це говорить про те, що вона повільно засвоюється, а також незначно впливає на рівень глюкози в крові.

Чим корисна тріскова ікра?

Корисні властивості має як свіжий варіант, так і консервований. Розглянемо, в чому користь морепродукту для різних вікових категорій.
Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Для дорослих

В ікрі міститься вітамін С, який сприяє зміцненню імунітету, і вітамін Е, що благотворно впливає на шкірні покриви, а також волосся і нігті. Отже, даний продукт допомагає поліпшити не тільки зовнішній вигляд, але і активізувати захисні функції організму.

Цинк, що входить до складу ікорки, однаково корисний як для чоловічого, так і для жіночого здоров’я, так як позитивно впливає на репродуктивну систему. Є її корисно при плануванні вагітності. Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняОкремо варто виділити антиоксидантні властивості морепродукту, які допомагають справлятися з вільними радикалами. Ікра допомагає нашому організму очиститися від шлаків і отрут, а також видалити речовини, які викликають мутацію клітин. Незважаючи на те що дорослі люди мають більш стійку і повністю сформовану нервову систему, саме вони найчастіше страждають від психічних розладів і захворювань, так як стикаються з монотонною і досить важкою розумовою або фізичною роботою. Ікра тріски допоможе зміцнити нервову систему, а також забезпечить її відновлення.

Для дітей

Давати дітям консервовану ікру можна тільки з 3 років. До цього віку даний продукт може нашкодити дитині. Вітаміни та мінерали в складі необхідні зростаючому організму для задоволення його потреб.

Одні мінерали використовуються організмом для формування кісткової тканини, інші – для підтримки нормального функціонування нервової системи. Багатий вітамінний склад позитивно впливає на імунну систему, зміцнюючи її і забезпечуючи нормальну роботу, незалежно від пори року. Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняТакож не варто забувати про те, що дитячий організм потребує більшої кількості білка, ніж дорослий. Це пов’язано зі стрімким зростанням м’язів, будівельним матеріалом для яких є саме білок. Продукт є порівняно низькокалорійним (в 2 рази менше калорій, ніж у хлібі), тому не зашкодить тим дітям, у яких спостерігається зайва вага. Також морепродукт допомагає нормалізувати травлення у дітей, які неправильно харчуються.

Для літніх

Люди похилого віку стикаються з дисфункцією тих чи інших органів, тому від отримання необхідних вітамінів і мінералів залежить їхнє здоров’я. Ікра уповільнює старіння всього організму. Регулярне вживання допомагає сповільнити процес погіршення зору у тих людей, які страждають від короткозорості або далекозорості.

Важливо! Надає знеболюючий ефект за рахунок пригнічення вироблення ферментів, які негативно впливають на суглоби. До складу продукту входить гепарин, який контролює згортання крові, а також допомагає впоратися з тромбозами. Також він нормалізує тиск, позитивно впливаючи на роботу серцевого м’яза (може бути використаний в комплексному лікуванні аритмії). Не можна забувати про те, що кальцій, фосфор і калій, які входять до складу рибного продукту, благотворно впливають на кісткову тканину, зміцнюючи її і сприяючи поліпшенню регенерації. Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Чи можна?

Багатьох жінок в положенні цікавить питання, чи корисна ікра при вагітності і подальшому годуванні грудьми. Не секрет, що в цей період накладається заборона на вживання деяких продуктів, адже вони здатні нашкодити плоду або новонародженому дитині.

Їжте ікру палтуса і червону ікру.

При вагітності

Під час вагітності не так важлива калорійність раціону, як наявність в ньому великої кількості вітамінів і мінералів. Майбутня мати повинна насичувати свій організм даними сполуками, щоб забезпечити оптимальний розвиток плода.

Є думка, що регулярне вживання ікри під час вагітності позитивно впливає на інтелект малюка. Звичайно, довести подібне досить складно. А ось те, що продукт має заспокійливу властивість, незаперечний факт.

Справа в тому, що до складу входить магній, який дає відповідний ефект природного заспокійливого засобу. Ікра тріски: користь і шкода, приготування Інші корисні властивості ікорки для вагітних:

  • прискорення регенерації клітин;
  • попередження розвитку рахіту у малюка;
  • зміцнення кісткової тканини у матері;
  • нормалізація гормонального фону.

При грудному годуванні

Даний продукт підвищує лактацію після пологів, що вказує на його корисність.

До складу входить необхідна фолієва кислота (вітамін В9), яка потрібна малюкові для розвитку кровоносної та імунної системи, а також комплекс мінералів, що відповідають за формування і зміцнення кісток.

Маленькому зростаючому організму вкрай необхідний кальцій, калій і фосфор, які присутні в природній формі в ікрі тріски.

Про користь консервованої ікри

Саме цей варіант рибного продукту найчастіше зустрічається на ринку. У консервованому вигляді є ті ж вітаміни і мікроелементи, але в меншій кількості, так як продукт піддається тепловій обробці. Однак варто звернути увагу на харчову цінність: кількість білків в консервах зменшилася, а ось жирів стало більше, додалися і вуглеводи.

Подібні зміни говорять про те, що консервований варіант менш корисний, так як додаткові жири – це соняшникова олія, а не риб’ячий жир.

При цьому білковий продукт позбавляється п’ятої частини цього самого білка, що не радує, так як багато хто купує його саме через високий вміст даного компонента. Також у складі будь-яких консервів є сіль.
Сама по собі вона ніяк не шкодить нашому організму, проте якщо вживати солоний продукт під час вагітності або при схильності до набряклості при захворюваннях нирок, то можна ускладнити проблему з водним балансом. Велика кількість солі шкідливо і для дитячого організму. Виходить, що консервована ікра хоч і не позбавлена вітамінів і мінералів, проте є менш корисним продуктом, ніж свіжа або заморожена.

Як вибрати якісний продукт

Перед тим як купувати ікру, слід визначитися: купувати повністю натуральний продукт, в якому є лише ікра, або купувати товар з додатковими соусами.

Якщо ви хочете отримати чистий продукт без зайвих наповнювачів, то будьте готові до того, що він коштує досить багато.

Якщо ж в консерви додані соуси, тоді не забудьте подивитися в складі, який відсоток ікри є в продукті.

Завжди починаємо з ціни. Вибираємо найдорожчий варіант, після чого оцінюємо склад. Якщо в ньому немає нічого, крім ікри, солі і соняшникової олії, тоді це той самий ідеальний вибір. Далі переглядаємо більш дешеві варіанти, звертаючи увагу на склад.

Важливо виключити ті товари, в яких є різні консерванти, так як рибний продукт прекрасно зберігається і без них, однак користі для здоров’я той же бензоат натрію ніякої не принесе. Після вибору продукту враховуємо цілісність упаковки і дату виготовлення. Якщо ви купуєте ікру з соусами, тоді пам’ятайте про те, що такий товар довго не зберігається.

Якщо ж термін придатності вкрай великий, значить перед вами підробка або до складу входить величезна кількість консервантів.

Важливо! Консерви можуть бути наповнені начинкою або свіжомороженої, на що варто звернути увагу.

Чи є небезпека і шкода?

Бувають випадки, коли вживання даного морепродукту завдає шкоди через наявність захворювань або відхилень. Якщо у вас є непереносимість будь-яких компонентів морепродуктів, тоді вживання навіть мінімальної дози викличе алергічну реакцію різної тяжкості. Неприємності виникнуть і в тому випадку, якщо є проблеми з артеріальним тиском.

При підвищеному тиску ікра погіршить загальний стан. Також не варто їсти її, якщо у вас діагностовано камені в жовчному міхурі. Нашкодити рибний продукт може і тим, хто проігнорував допустиму денну норму.

Якщо ви з’їсте багато ікри, тоді у вас виникне надлишок кальцію, через що з’являться головні болі, а також дратівливість.

Особливості застосування властивостей ікри

Корисні властивості продукту широко застосовуються під час дієти, а також є практика його використання в косметології.

дієтичних

Під час дієти доводиться відмовлятися від висококалорійних продуктів або від тих, до складу яких входить багато цукру або швидких вуглеводів, що викликають відчуття ситості лише на короткий час.

Додавання ікри в дієтичні страви зробить їх не тільки смачніше, але й дасть можливість почерпнути всі необхідні вітаміни і мінерали, які не надходять в організм через відсутність тих продуктів, які не можуть бути додані в меню.

У ікра міститься багато протеїну, тому вона допомагає тримати м’язи в тонусі і підживлювати їх необхідними амінокислотами під час дієти.

косметологічних

Продукт може поліпшити стан вашої шкіри не тільки при прийомі всередину, але і при зовнішньому використанні. Для того щоб шкіра стала більш пружною, зникли зморшки і покращився колір, ікру розминають і наносять на чистий шкірний покрив у вигляді маски, після чого витримують близько чверті години. Подібна маска допомагає відмовитися від дорогих омолоджуючих кремів.

Як смачно приготувати і з чим поєднується ікра тріски

Розглянемо кілька цікавих рецептів страв на основі тріски, які вам точно сподобаються. Ви дізнаєтеся, з чим поєднується рибний продукт.

салат

Перелік продуктів:

  • 1 баночка консервованої ікри;
  • 3 курячих яйця;
  • 1 пучок кропу;
  • майонез.

Покроковий процес:

  1. Відварюємо яйця на середньому вогні, щоб вони вийшли круто. Далі охолоджуємо їх в холодній воді.
  2. Викладаємо всю ікру в середню тарілку, після чого розминаємо виделкою.
  3. Натираємо на крупній тертці яйця, щоб шматочки були схожі на соломку. Додаємо яйця до рибного продукту.
  4. Дрібно нарізаємо кріп, видаляючи стебло. Додаємо в загальну тарілку.
  5. Заправляємо отриманий склад майонезом, після чого ретельно перемішуємо і відправляємо хвилин на 10-15 в холодильник.
  6. Перед вживанням бажано перевірити на сіль і підсолити, якщо потрібно.

Такий простий салат допоможе зустріти гостей, до приходу яких ви не були готові. Салат дуже ніжний і смачний, а також досить корисний, так як і ікра, і яйця є білковими продуктами. За бажанням можна замінити курячі яйця перепелиними.

бутерброди

Перелік продуктів:

  • 80 г ікри тріски;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 свіжий помідор;
  • 4 скибочки свіжого батона;
  • майонез.

Покроковий процес:

  1. Змішуємо ікру з майонезом у співвідношенні 2 до 1, щоб одержати не дуже солону намазку на хліб.
  2. Підсушуємо шматочки хліба в тостері.
  3. Наносимо майонезну суміш на хліб тонким шаром.
  4. Нарізаємо тонко огірок і помідор, після чого викладаємо скибочки на хліб.
  5. Страва готова до вживання.

Так як ми використовуємо тостер, то готувати заздалегідь такі бутерброди небажано, інакше вони через час втратять смакові якості і перестануть хрустіти. Якщо ікра не солона, тоді можна не змішувати з майонезом або замінити майонез будь-яким відповідним соусом.

Інші цікаві продукти

Крім тріскової, не менше смачною і корисною може бути і ікра інших риб. Розглянемо лише ті продукти, які можна без зусиль придбати в супермаркеті.

ікра щуки

Ікра щуки відрізняється невисокою ціною в порівнянні з червоною або чорною, однак вона дорожча, ніж ікра мойви, наприклад. Вона відрізняється високим вмістом білка, відсутністю вуглеводів і невеликою часткою жиру.

Невелика калорійність дозволяє використовувати її в дієтичних меню.

До складу входить велика кількість корисних і досить рідкісних вітамінів і мінеральних речовин, які позитивно впливають на органи та організм в цілому.

ікра минтаю

На прилавках магазинів можна зустріти заморожений минтай, ціна якого не така висока, щоб від нього відмовлятися. Але якщо риба є поширеною, то ікру можна віднести до рідкісних продуктів, так як її не часто купують.

Ікра минтаю має просто величезну кількість білка, тому в порівнянні з трісковим продуктом є більш цінною. Має в своєму складі безліч вітамінів і інших корисних для організму сполук і при цьому не відрізняється високою ціною.

При її консервації не використовується соняшникова олія, тому жирність продукту залишається досить низькою.

ікра судака

Судак є поширеною промисловою рибою, яку по сезону не складе труднощів придбати в свіжому вигляді. Також продається консервований або заморожений варіант. Ікра судака відрізняється дуже низькою калорійністю, а також відсутністю вуглеводів.

Даний продукт можна придбати за невелику ціну і отримати досить значний «набір» вітамінів і мікроелементів, а також можливість приготувати смачні рибні страви.
Ікра тріски, як і інших подібних рибних продуктів, корисна і з її допомогою можна приготувати швидкі і смачні страви.

Пам’ятайте про те, що зловживати солоним продуктом не можна, інакше навіть у здорової людини виникнуть проблеми з нирками і сечовивідною системою. Також не рекомендується вживати рибний продукт разом з молочними або кислими стравами, інакше результат вас не потішить.

Не забувайте, що від його якості залежить і користь для організму.

Корисні властивості ікри тріски для дорослих, дітей і літніх людей. Чи зберігаються вітаміни в консервованому продукті?

Продукти > Риба і морепродукти > Корисні властивості ікри тріски для дорослих, дітей і літніх людей. Чи зберігаються вітаміни в консервованому продукті?

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Ікра тріски вельми популярна, оскільки володіє відмінними смаковими якостями і має багатий склад. Вона більш доступна за ціною, ніж червона або чорна.

Користь і шкода ікри тріски – предмет численних досліджень. Встановлено, що вживати її можна людям всіх вікових категорій, і, при правильному застосуванні, продукт може не тільки стати справжнім делікатесом, а й замінити курс вітамінізації.

Опис

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Ікра відноситься до поширених морепродуктів. Її отримують з риби, яка називається тріска (мешкає переважно в Атлантичному океані). Торгові точки зазвичай пропонують багатий асортимент – ікра свіжа, копчена, морожена, у вигляді консервів з різними добавками. Продукт являє собою дрібнозернисту масу світлого кольору, з легким помаранчевим або бежевим відтінком. Має запах свіжої риби, має приємний смак.

Склад

Користь продукту обумовлена його складом. Дані вказані в таблиці (кількість компонентів на сто грамів продукту).

Хімічний склад ікри тріски:

Ікра/Кількість

калорійність 105-180 ккал
білки 21 г
жири 8 г
вода 62.8 г
вітаміни Розрахунок в мкг
вітамін A 40
ретинол 0.06
вітамін B1 0.7
вітамін B2 0.21
вітамін B6 0.32
вітамін B9 23
вітамін C 1.9
вітамін E 1.8
вітамін PP 5.9

У хімічний склад ікри тріски входять жирні кислоти, мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму та “хороший” холестерин.

Калорійність і харчова цінність

Залежно від того, який тип ікри представлений, різниться і калорійність продукту. Свіжа ікра містить приблизно 105 ккал, а консервована кілька більш калорійна (це пов’язано з наявністю масла і крохмалю) – від 110 до 180 ккал.

Спосіб приготування грає роль:

Ікра тріски/Калорійність

Свіжий продукт 105-135
солоний 90
стерилізований 154
в’ялений 180
смажений 190
Приготований на пару 200
суха заморозка 320

Вуглеводів у складі продукту немає.

Корисні властивості

За цінними властивостями продукт в лише незначною мірою поступається червоній або чорній ікрі. При цьому користь зберігається як у свіжому, так солоному і консервованому вигляді.

На організм вона впливає:

  • Приводить в норму гормональний фон. Це відбувається завдяки наявності жирних кислот і антиоксидантів, тому продукт рекомендований при порушеннях у функціонуванні щитовидної залози.
  • Постачає поживою, в тому числі і білками. Тому така їжа корисна спортсменам і людям, яким доводиться регулярно відчувати важкі фізичні навантаження.
  • Сприяє процесам кровотворення, завдяки наявності протеїнів і поліненасичених жирів. Корисна при лікуванні недокрів’я.
  • Знижує кількість “поганого” холестерину.
  • Попереджає розвиток хвороб судин і серцевого м’яза.
  • Корисна для кісткових тканин і суглобів, так як містить кальцій.
  • Робить імунітет міцним.
  • Приводить в норму обмінні процеси.
  • Підтримує нерви.
  • Корисна для шкіри, так як у складі є такі компоненти як жирні кислоти і мінерали.
  • Є дієтичним продуктом, так як вуглеводів не містить.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Для дорослих

Продукт позитивно впливає на багато систем організму дорослої людини – нервову, судинну, гормональну. Він корисний для репродуктивної функції як жінок, так і чоловіків.

Вітамін C допомагає зміцнити захисні сили організму, що особливо цінно в холодну пору року. Регулярне вживання ікри (в розумних кількостях) дозволить помітно зміцнити здоров’я, послужить профілактикою хвороб і виступить компонентом при основній терапії діагностованих захворювань.

Для дітей

Вживання продукту дітьми дозволено, але тільки з трьох років (після отримання консультації педіатра). В ікрі міститься багато елементів і речовин, що сприяють правильному розвитку кісткової і м’язової тканин, нервової і травної системи. Вітаміни підтримають роботу серцевого м’яза і імунітет дитини.

Калорійність продукту невисока, тому його можна їсти дітям, схильним до ожиріння. Однак не рекомендується давати дитині консервований продукт, так як в ньому присутня чимала кількість масла, солі, крохмалю, цукру.

Для літніх

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Особи похилого віку потребують особливого харчування, і величезну допомогу в цьому надасть споживання тріскової ікри, яка:

  • Благотворно впливає на нормалізацію тиску.
  • Уповільнює процеси природного старіння.
  • Покращує роботу мозку, серцевого м’яза, судин, зорової системи, моторики.
  • Позитивно впливає на суглобову і кісткову тканину.
  • Приводить в норму нервову систему.

Чи можна в період ГВ?

Встановлено, що ікра тріски підвищує вироблення грудного молока, що свідчить про її корисність. У складі продукту присутня фолієва кислота, яка сприяє правильному розвитку імунітету новонародженого і його кровоносної системи, а комплекс цінних елементів допомагає формуватися і зміцнюватися кісткам.

Звичайно, перед початком вживання ікри мамі слід проконсультуватися з педіатром. У будь-якому випадку вводити її в раціон слід поступово.

Для початку можна з’їсти невелику кількість вранці, щоб протягом дня поспостерігати за станом дитини. Якщо все в порядку, ознаки алергії, висипу або кишкового розладу відсутні, вживати продукт можна регулярно (в рекомендованих кількостях).

Користь консервованої ікри

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

У магазинах найчастіше можна зустріти саме консервовану ікру. Вона зберігає в собі цінні речовини, але кількість їх дещо менше, ніж у свіжій, тому що продукт проходить термічну обробку. Варто враховувати харчову цінність: кількість жирів у консервах збільшується, а білків – зменшується. У складі вже присутні вуглеводи.

Зміни свідчать про те, що консерви кілька менш корисні, ніж свіжий продукт. Це пояснюється тим, що в нього вводиться масло, яке виступає джерелом зайвих жирів, а при тепловій обробці продукт частково позбавляється тваринного білка.

Крім того, до складу додаються сіль, цукор.

Вони не несуть небезпеки організму, але, якщо споживати консерви в необмежених кількостях, особливо при схильності до набряків, діагностованих патологіях нирок, вагітності, можна посилити проблеми з водним і сольовим балансом.

При схудненні

Дієтологи не проти тріскової ікри, однак тільки в тому випадку, якщо в неї не додається майонез, масло та інші жирні заправки. Свіжа ікра без зайвих компонентів не тільки не збільшить вагу, але, навпаки, сприяє схудненню, навіть одна ложка вгамує почуття голоду і послужить хорошим перекусом під час будь-якої дієти.

Продукт благотворно впливає на процеси травлення, що важливо для тих, що худнуть. Крім цього, він підтримає організм вітамінами, мінералами, недолік яких може спостерігатися у людей, які тривалий час дотримуються суворої дієти. Регулярне споживання в невеликих кількостях підтримає м’язи в гарному стані і допоможе знизити апетит.

У косметології

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Для збереження краси застосовувати продукт можна не тільки всередину, але й зовнішньо, у вигляді масок. Завдяки цінному складу він підтримає шкіру в гарному стані, попередить появу ранніх зморшок і допоможе розгладити вже наявні. Маски можна легко приготувати вдома:

  • Розім’яти 20 гр ікринок, додати тепло косметичне масло і жовток, змішати, нанести на обличчя на 20-25 хвилин, видалити.
  • Розім’яти 30 гр продукту, додати стільки ж вершків високої жирності, розподілити по шкірі, видалити через півгодини.

Також можна додавати, безпосередньо перед використанням, розім’яті ікринки в свою косметичну маску.

Добова доза

Незважаючи на всю користь продукту, його вживання необхідно обмежувати. Встановлено, що добова доза не повинна перевищувати 65 грамів (близько трьох столових ложок).

Особам, схильним до ожиріння, що страждають патологіями нирок, діабетикам не рекомендується їсти солону ікру, щоб не завдати шкоди.

Як приготувати?

Існує чимало способів приготувати ікру тріски. Вона хороша як у свіжому, так і в солоному, вареному або смаженому вигляді.

  • Жарка. Для приготування потрібно 0.5 кг ікри, сухарі для панірування, два яйця, сік лимона, сіль, перець (за бажанням). Етапи приготування:
  1. Основний інгредієнт промити, покласти в ємність, залити холодною водою на 15 хвилин.
  2. Поставити ємність на плиту, закип’ятити, варити, поки ікринки не побіліють.
  3. Злити воду, продукт порізати на шматочки.
  4. Сухарі висипати в одну чашку, в іншій – збити яйця.
  5. Шматочки вмочати в яйце, потім – в сухарі, після чого викладати на гарячу сковороду і обсмажувати до готовності.
  6. Викласти в чашку, трохи скропити соком лимона.

Продукт можна поєднувати з вареною або запеченою картоплею, свіжою цибулею, маслинами, томатами, хлібом.

  • Салат. Знадобиться 600 гр основного інгредієнта, 300 гр вареного рису, 4 варені яйця, 2 варені моркви, 5 маринованих огірків невеликого розміру. Приготування:
  1. Ікру обваляти в борошні, посмажити до готовності, остудити і порізати.
  2. Яйця, моркву, мариновані огірки порізати.
  3. Змішати компоненти, прибрати в холод на годину.

У готову страву потрібно додати улюблені спеції та заправити сметаною або майонезом, перемішати. При бажанні прикрасити гілочками свіжої зелені.

  • Бутерброди. Знадобиться банка консервованої ікри, помідор, плавлений сирок, хліб. Приготування:
  1. Натерти сир, змішати з ікрою, намазати на підготовлені хлібні скибочки.
  2. Томат порізати кружечками, викласти по одному на бутерброд.

За бажанням можна додати зелень, мелений перець.

Протипоказання

Користь і шкода пробійної солоної ікри тріски важливі для тих, хто дбає про здоров’я. У свіжої ікри практично немає протипоказань (при дотриманні рекомендованої добової дози).

Єдине обмеження – непереносимість. Консерви ж не слід вживати особам, що страждають:

  • Патологіями нирок.
  • Гіпертонією.
  • Атеросклерозом.
  • Ожирінням.
  • Важкими захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
  • Гепатозом.
  • Алергічними реакціями.
  • Гіперкальціємією.

Слід враховувати, що регулярне споживання продукту разом з вітамінами може призвести до надлишку вітаміну Д.

Як вибрати і зберігати?

Свіжу і солону ікру тріски слід купувати у перевіреного продавця. Вона повинна бути однорідною по консистенції, мати характерний бежевий відтінок, приємний запах.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Консерви випускаються в банках з жерсті або скляних ємностях. Вони повинні бути без пошкоджень і отворів. Перед покупкою потрібно потрясти банку (зайва рідина «видасть» себе булькаючи). Треба звертати увагу на те, щоб термін придатності був в порядку.

Користь і шкода продукту обумовлені кількістю його вживання і варіантом приготування. Найкорисніше свіжа ікра, а також варена, тушкована або смажена. У разі споживання консервів шкоду швидше можуть завдати додаткові складові – сіль, консерванти тощо.

Ікра тріски має позитивний вплив на людину, вона корисна людям усіх вікових категорій. Варто лише не зловживати продуктом і уважно ставитися до умов зберігання.

Ікра тріски: користь і шкода

Для консервування та заморожування виробники вибирають ікру балтійської, арктичної або біломорської тріски.

Калорійність ікри тріски

Поживність ікри тріски невисока – в межах 175 ккал на 100 г. Відмітна особливість цього виду продукту в тому, що при консервуванні ікра не втрачає своєї харчової цінності, а корисні речовини залишаються в повному обсязі.

Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняІкра тріски чудово засвоюється організмом, дарує бадьорість, гарне самопочуття та омолоджує організм

Також у складі ікри тріски містяться:

  • Вітаміни A, C, E, PP, B, D
  • Кальцій, калій, цинк, магній, залізо, селен, мідь, марганець, йод
  • Холестерин
  • Зола, вода

Користь і шкода ікри тріски варто зважувати особам, що страждають на ожиріння, а також контролювати кількість її прийомів. Адже консервований делікатес у комбінації з соусами, майонезом та різними приправами дуже поживний і калорійний, і може значно збільшити вагу.

Ікра тріски: шкода

Негативний вплив ікра тріски може надати в разі її неправильного прийому та зловживання.

Особливо слід дозувати прийом цього продукту людям, у яких в організмі діагностовано надлишок кальцію та вітаміну D.

Шкода ікри тріски в цьому випадку може згубно позначитися на роботі всіх систем, погіршуючи функції серця, нирок, судин та печінки. Тому тим, хто приймає вітаміни, обов’язково потрібно враховувати цей факт.

Ще протипоказано вживання продукту, якщо людина страждає такими захворюваннями:

  • Цукровий діабет
  • Атеросклероз
  • Сечокам’яна та жовчнокам’яна хвороба
  • Індивідуальна непереносимість продукту
  • Гіпертонія
  • Гострі та хронічні недуги шлунково-кишкового тракту

Не забувайте, що екологічна ситуація несприятлива, і ікра з тріски містить солі важких металів, які роками не виводяться з організму.

Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняКонсервована тріскова ікра містить високу концентрацію солі, тому краще не переїдати цей продукт.

Безумовно, користь і шкода ікри тріски тісно пов’язані зі способом приготування.

Консервований делікатес може містити різні добавки та синтетичні складові, а також високий вміст солі.

Кращим варіантом для вживання корисної тріскової ікри буде її покупка в замороженому стані та самостійне приготування відповідно до своїх смакових вподобань.

Користь від ікри тріски

Натуральна ікра тріски – унікальний та цінний продукт, при розумному споживанні дарує прекрасне самопочуття, молодість, довголіття.

У чому полягає користь від ікри тріски? Вона є натуральним джерелом жирних кислот групи Омега-3, прекрасно засвоюється організмом, зберігає здоров’я серця і судин.

Завдяки комбінації корисних речовин цей цінний «продукт моря» нормалізує обмін речовин і є важливою складовою у відновлювальні періоди після захворювань та перенесених операцій.

Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняІкра тріски – смачний і поживний продукт, вона є відмінним профілактичним засобом від багатьох захворювань та сприятливо вплине на всі системи організму.

Користь від ікри тріски полягає в такому сприятливому впливі на організм:

  • Позитивний вплив на серце, судини
  • Поліпшення кровотворення, складу крові
  • Зміцнення нервової системи
  • Нормалізація гормонального фону і репродуктивної системи людини
  • Зміцнення кісток, нігтів, зубів
  • Захист від згубного впливу навколишнього середовища
  • Підвищення імунітету
  • Боротьба з передчасним старінням
  • Позитивний вплив на роботу щитовидної залози
  • Постачання організму протеїном, цінними амінокислотами і мінералами

Вживання ікри тріски показано людям, які страждають від депресивних станів, нервових розладів. Це ікра є прекрасним складовим раціону для літніх людей і дітей.

Ікра тріски при вагітності і грудному вигодовуванні

У період вагітності трескову ікру не слід виключати з раціону. Вона є джерелом цінних амінокислот і мінералів, необхідних вагітній жінці. Користь від ікри тріски в період вагітності велика – її вживання сприяє правильному формуванню плода, розвитку у дитини хороших інтелектуальних здібностей.

Однак слід дотримуватися рекомендованої експертами дози, щоб виключити шкоду ікри тріски. Вона містить солі важких металів, які мають властивість накопичуватися в організмі. У добу можна вживати не більше, ніж 50-60 г делікатесу.

Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняІкру тріски можна вводити в раціон вагітних жінок – вона є джерелом цінних мікроелементів і амінокислот

У раціон годуючої жінки трескову ікру слід вводити обережно. Її вживання може призвести до алергічних проявів у дитини у вигляді висипки, кольок. Особливо це стосується ікри в солоному вигляді. Краще вводити в раціон злегка обсмажений делікатес невеликими порціями, при цьому уважно стежити за реакцією організму і станом здоров’я малюка.

ДОДАТКОВО

Як приготувати ікру тріски

У домашніх умовах можна легко і просто приготувати смачну страву з цього морського делікатесу. Користь від ікри тріски в цьому випадку буде максимальною – на відміну від консервованої ікри, в ній зберігаються всі корисні для людини речовини.

Закуска

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Ікра тріски (свіжа або заморожена, без плівки) – 250 г
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 1/2 ст. л. солі
  • 1/2 ст. л. цукру
  • 30 г свіжовичавленого лимонного соку

Ікру необхідно готувати в глибокій тарілці. Делікатес засипати сіллю, додати цукор, перемішати. Потім необхідно приправити трескову ікру рослинним маслом і лимонним соком. Суміш добре перемішати до однорідного стану. Готову ікру перекласти в банку, герметично закрити кришкою і прибрати в холодильник на 12 годин. Готову закуску використовувати для приготування бутербродів.

Ікра тріски: користь і шкода, приготуванняТріскову ікру можна обсмажити або замаринувати і використовувати для приготування бутербродів

Ікра смажена

Ікру тріски можна подати в смаженому вигляді. Для цієї страви необхідні борошно, яйце, сіль, масло рослинне. Для обсмажування з ікри не знімається верхня плівка – тоді вона зберігає форму, а після приготування делікатесу не відчувається.

  1. Яйце потрібно збити, в борошно додати сіль.
  2. Опускаємо ікру спочатку в яйце, потім в борошно, обсмажуємо з двох сторін.
  3. Подавати зі свіжими овочами, лимоном та базиліком.

Ікра тріски – користь і шкода

Любителі такого морського продукту, як рибна ікра, знають, що важливо знайти не тільки прийнятний за ціною, але і гідний за якістю і смаковими характеристиками продукт. А це означає, що не варто проходити повз баночок з ікрою тріски, яка найбільше відповідає перерахованим вище параметрам.

Розберемося, що саме являє собою ікра тріски, чим вона корисна для організму, які можуть бути протипоказання, а також як правильно вибрати цей продукт.

Що це таке

Ікра тріски є досить дрібною за структурою зерен, а за колірною характеристикою варіюється від світло-коричневого до світло-рожевого кольорів.

За смаковими якостями вона не поступається своїм конкурентам, має ніжний смак, відмінний запах, і досить пружні ікринки, які буквально таять у роті. Використовується для приготування бутербродів, різних закусок, соусів і як інгредієнт у салатах.

Для деяких рецептів може стати гідною заміною червоної ікри і одночасно урізноманітнити вже стало звичним блюдо.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Тріска мешкає в водах Тихого океану і півночі Атлантики. Її виловом і виробництвом займається більшість північно-східних країн Європи, а також Гренландія та Ісландія. Тому, щоб потрапити на прилавки магазинів, продукт проходить шлях, який займає тисячі кілометрів. Однак баночки такої ікри можна знайти в кожному місті на полицях будь-якого великого супермаркету.

Не дивлячись на те, що даний продукт не можна назвати вишуканим, він усі ж займає велику нішу і користується величезною популярністю завдяки відмінній якості і доступній вартості.

Ікра тріски має помірну калорійність, яка залежить від методу консервування, та величезним запасом корисних мікроелементів. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів (які зовсім відсутні в даному продукті) робить його пісним.

  • Ікра тріски буде особливо корисна людям, які займаються спортом, тому що містить велику кількість білків, що сприяють нарощуванню м’язової маси.
  • Містить жирні кислоти і речовини, інгібуючі окислення (антиоксиданти), що служить профілактикою онкології і перешкоджає виникненню злоякісних утворень. Також, завдяки наявності даних речовин, ікра рекомендується при проблемах з щитовидною залозою.
  • Крім жирних кислот, продукт містить ще й поліненасичені кислоти та протеїни, які відіграють важливу роль у кровотворній функції організму, а значить, допомагають боротися з недокрів’ям.
  • Завдяки різноманітності мікроелементів і вітамінів, цей рибний продукт стане на захист ослабленого імунітету. Особливо в періоди міжсезонних застуд, поширення вірусів і штамів грипу.
  • Підвищений вміст кальцію і магнію покращує стан шкірних покривів, надає блиск волоссю та зміцнює нігтьові пластини і зубну емаль.
  • Ще одним лікувальним властивістю продукту є благотворний вплив на стан серцево-судинної системи, допомога у зниженні рівня шкідливого холестерину.
  • Також набір мікроелементів, що містяться в ікрі тріски, бере участь у профілактиці хвороб психіки і нормалізації роботи нервової системи.
  • Продукт має властивість, не перевантажуючи шлунок, відновлювати і покращувати процеси обміну речовин в організмі.
  • Людям, які страждають від зайвої ваги, не варто боятися вживати цей вид ікри, тому що продукт вважається дієтичним.
  • Вживати ікру тріски можна починаючи з трирічного віку. Це зробить благотворний вплив, як на фізичне, так і на психічний розвиток дитини, зміцнить його опорно-руховий апарат, нормалізує стілець, а також поліпшить обмінні процеси.
  • Для людей похилого віку ікра тріски буде корисна у випадках погіршення якості зору, проблем з моторикою, і віковими психічними захворюваннями.
  • Тріскова ікра також показана годуючим (поліпшення лактації) і вагітним жінкам (допомога у формуванні зародка).
  • Продукт допомагає відновити репродуктивну чоловічу функцію, вилікувати імпотенцію, попередити облисіння.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Протипоказання до вживання

  • В консервованій продукції, залежно від виробника, може бути перевищена норма вмісту солі, а також хімічних речовин, необхідних для кращого збереження товарного вигляду і збільшення терміну зберігання продукції. У цьому випадку велику обережність потрібно проявляти людям, які страждають від хвороб шлунка та нирок, підвищеного кров’яного тиску, проблем із судинами і суглобами. Особливо не рекомендується купувати ікру з додаванням майонезу та олії.
  • Забороняється вживання в разі індивідуальної непереносимості або алергії на компоненти чи рибну продукцію в цілому.
  • Також обережність у вживанні необхідна тим, хто страждає від цукрового діабету, адже, незважаючи на те, що глікемічний індекс свіжої ікри знаходиться в межах норми, в консервованому продукті він може бути підвищеним на кілька одиниць.
  • Не варто вживати ікру у великій кількості під час прийому курсу вітамінів, щоб уникнути надлишку організму певними елементами.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Як правильно вибрати

Необхідно ретельно вивчити інформацію на етикетці та брати ікру перевірених відомих марок, а також звертати увагу на термін придатності, зазначений на упаковці. Найбільш корисною буде ікра, вироблена безпосередньо після вилову, з мінімально можливим вмістом солі, а також без сторонніх ароматизаторів і підсилювачів смаку.

При струшуванні від банки не повинно виходити жодних звуків. Хлюпаючий звук вказує на наявність води, а значить, на неякісний товар. Сама ікра повинна мати рівномірну структуру та колір, не містити сторонніх включень.

Після відкриття ікру необхідно зберігати в холодильнику не більше десяти діб.

Ікра тріски: користь і шкода, приготування

Висновок

Ікра тріски є гідною альтернативою більш дорогим аналогам не лише за вартістю та хорошими смаковими якостями, але й щодо вмісту корисних речовин.

Ікра тріски: користь і шкода, калорійність, склад і корисні властивості

Ікру тріски можна часто зустріти на полицях магазинів, де вона представлена в чистому вигляді, з добавками, такими як майонез, сирний соус тощо.

  • Таке поєднання у багатьох викликає недовіру, оскільки майонез не відноситься до здорової їжі.
  • Купуючи банку тріскової ікри, надавайте перевагу консервам без добавок, адже це джерело корисних речовин і вітамінів заслуговує вважатися компонентом здорового харчування з відмінним смаком.
  • Про користь для організму свіжої та консервованої ікри тріски (пробійної солоної), можливу шкоду, протипоказання, норми та способи вживання – наша стаття.

У продаж тріскова ікра надходить у свіжому або консервованому вигляді. Купувати її слід тільки у продавця, до якого є довіра, що відповідає за якість продуктів.

Перевагу слід віддавати стерилізованому продукту, закупореному в бляшані або скляні банки, оскільки свіжа ікра має короткі терміни реалізації і повинна зберігатися за певних умов. Навряд чи її безпечно купувати в торгових точках, розташованих далеко від місця виробництва.

Хоча консерви піддаються стерилізації, зберігаються всі якості вихідного продукту, але вибирати краще консерви без доданих соусів, мусів, суфле, які впливають на смак і якість.

У магазині консерви повинні зберігатися у вітрині-холодильнику. Перш ніж брати банку і нести її до каси, оцініть якість за видимими параметрами.

Зробити це простіше, якщо банка скляна. Вміст має бути однорідним, без сторонніх включень і рідини.

  • Якщо тара бляшана, банку злегка струсіть і на слух визначте, чи немає хлюпаючих звуків, які свідчать про надлишки рідини.
  • Якщо ікра всередині покладена щільно, переходьте до вивчення написів на етикетці, де повинні бути вказані:
  • найменування, адреса виробника;
  • список компонентів (ікра, сіль, рослинна олія). Деякі виробники додають до консервів крохмаль – відомий загущувач і желеутворююча речовина, що також додає вмісту вуглеводи;
  • умови зберігання;
  • термін реалізації.

На жерстяній баночці дата виготовлення повинна бути видавлена зсередини на кришці. Такий спосіб нанесення маркування попереджає викривлення даних недобросовісними реалізаторами.

Вибираємо ікру тріски:

У цьому продукті збалансований склад: кожна ікра – маленький будиночок для майбутньої рибки. Всередині є всі корисні речовини для росту і розвитку малька.

Це джерело вітамінів і мікроелементів, тому при невисокій ціні тріскова ікра – дуже цінний продукт харчування. Вона цінується як джерело легко засвоюваних білків.

У складі:

  • калій, кальцій, натрій, фосфор, йод, які організму потрібні завжди;
  • мінерал спокою – магній – в легко засвоюваній формі;
  • цинк для здоров’я репродуктивної системи;
  • вітаміни A та C, вітамін D і групи B, які беруть участь у відновленні метаболізму, надаючи сили при їх занепаді;
  • поліненасичені жирні кислоти Омега-3, корисні для збалансованої роботи всього організму.

Калорійність продукту невисока – 100-грамова порція ікри тріски містить 70-100 ккал (залежно від способу консервації).

З них на білки припадає 24,4% (20 г), на жири 4,6% (3 г), вуглеводів немає. Глікемічний індекс – 2 одиниці.

Чим корисні рибні молочко для організму? Кому вони протипоказані? Прочитайте нашу статтю.

Що таке анчоуси, як вони виглядають? Відповідь на питання шукайте в даній публікації.

Про корисні властивості і можливу шкоду риби голець для здоров’я розповість ця стаття.

Корисні властивості

За поживними властивостями тріскова ікра злегка поступається чорній та червоній. Особливо корисна вона особам, які ведуть активний спосіб життя, оскільки багата потрібними організму компонентами.

Одна з її особливостей – відсутність у складі вуглеводів. Продукт смачний, але повністю засвоюється організмом, тому що у тріскового білка більш короткий цикл перетравлення.

Чим ще корисна ікра тріски – свіжа і консервована? Протеїн – важливий елемент здорового харчування, який більшість жителів мегаполісів недооцінюють, перекушуючи на ходу бургерами, а вдома – макаронами з кетчупом. Білка в харчуванні стає все менше, а вуглеводів – все більше.

Ікра тріски вигідно виділяється великою кількістю протеїнів та відсутністю вуглеводів у складі.

Особам з порушеннями роботи кровоносної системи слід включати цю їжу в раціон, оскільки її компоненти покращують кровотворення. Регулюється гормональний фон, поліпшується робота щитовидної залози.

Узагальнюючи все вищесказане, можна скласти цілий список корисних якостей цих консервів:

  • раціон доповнюється легко засвоюваним білком;
  • імунітет зміцнюється;
  • нервова система зміцнюється, заспокоюється;
  • розвитку хвороб судин запобігає;
  • стан волосся, шкіри, нігтів, зубів поліпшується;
  • кровотворення стимулюється;
  • судини захищені від відкладень холестерину.

Ікру тріски рекомендується включати в раціон і дітям, і дорослим. Вона не перевантажує травні органи, нормалізує обмінні процеси, її компоненти сприяють профілактиці багатьох захворювань.

Для дорослих чоловіків і жінок

Збалансований склад надає на організм такий всебічний вплив, що якщо перераховувати всі дії по пунктах, вийде довгий список.

Особи, які довго, але помірно вживають цей білковий продукт, відзначають поліпшення стану шкіри, яка стає пружною, зменшення зморшок. Нігті стають міцнішими, волосся набуває блиск, самопочуття покращується.

Що міститься в складі цинк покращує здоров’я репродуктивної системи, необхідний жінці на стадії планування вагітності, але корисний і для чоловіка, оскільки в зачатті беруть участь обидва.

Для вагітних і годувальних

  • Для жінок в положенні тріскова ікра дуже корисна.
  • Вживаючи її під час вагітності, майбутня мама сприяє підвищенню інтелекту свого малюка, а після пологів – посиленню лактації.
  • Мікроелементи, що входять до складу, не бувають зайвими навіть для здорової людини, а вже тим більше вони необхідні жінці в той час, коли організм потребує підвищеного надходження корисних речовин.
  • Магній в складі – натуральний заспокійливий засіб, адже в період вагітності жінки стають емоційно вразливими.

Для дітей

Здавалося б, такою корисною їжею можна годувати дитину в міру його бажань. Але як консервант у продукти надмірно додають сіль, інші інгредієнти, а зростаючому організму (як і будь-якого іншого) надлишки солі ні до чого.

Тому підгодовувати малюків можна починати з трьох років, уважно стежачи, чи не з’являться ознаки алергії, добре чи справляються з новою їжею шлунок і кишечник.

Малюкові краще давати котлетки, приготовлені зі свіжої або свіжомороженої ікри або тушкувати її і потроху (0,5-1 чайна ложечка на день) додавати в суп, кашу, робити канапки.

Для літніх людей

  1. Великий вітамінний склад сприяє підвищенню вітальності літніх людей, які часто відчувають занепад сил і страждають нервовими розладами.
  2. Це один з доступних антивікових продуктів, що сприяє уповільненню або зупинці процесів, які погіршують зір.
  3. Регулярне його вживання побічно покращує якість життя літньої людини, яка починає легше пересуватися, краще бачити, міцніше спати.

Потенційна небезпека і протипоказання

  • Незважаючи на всю її корисність, цю їжу не можна їсти без міри, тому що для кращого збереження в якості консерванту використовується сіль.
  • Зловживаючи консервами, ласуни ризикують заробити камені в нирках.
  • Медики виділили групи людей, яким краще утриматися від продукту: це хворі на цукровий діабет, люди з захворюваннями або порушеннями роботи жовчовивідних шляхів, які страждають захворюваннями нирок, шлунка або атеросклерозом.
  • Гіпертонікам також протипоказані надлишки соленостей.
  • Вуглеводів у продукті зовсім немає, а жири і білки присутні в легко засвоюваній формі.

Шанувальники дієти по Дюкану додають ікру тріски у свої дієтичні страви.

Але слід вибирати консерви, в складі яких немає консервантів і крохмалю, що є одним з відомих вуглеводів.

За великим рахунком, якщо говорити про шкоду, шкідлива не стільки ікра, скільки деякі способи її приготування і добавки до неї.

Що можна приготувати з зубатки? Смачні та корисні рецепти страв представлені в цьому матеріалі.

Способи та норми вживання

Спосіб вживання залежить від виду продукту. Якщо це консерви, вміст баночки можна їсти відразу після відкривання в чистому вигляді або приготувати бутерброди, закуски, суп.

Якщо це сира ікра, з неї зазвичай готують котлети, тюфтельки, які потім тушкують у соусі або з овочами, тому що вони виходять сухуватими.

Шанувальники натуральної їжі злегка присаливают сиру ікру, витримують 3-4 години, стверджуючи, що вона повністю готова до використання. Але особи, які стежать за здоров’ям, все ж схиляються до термічної обробки.

Середня порція тріскової ікри для здорової людини – 50 г на добу (або 2-3 ст. ложки).

Кулінарні рецепти

  1. Тріскова ікра – високоживильний продукт, але сучасна кулінарія широко використовує її як інгредієнт для створення численних привабливих зовні та на смак страв.
  2. Вона підходить для бутербродів, салатів, закусок, відмінно поєднується з вареними яйцями, вершковим маслом, картоплею, темним і білим хлібом, овочами.
  3. Її можна:
  • використовувати як начинку для листкового пирога в поєднанні з картоплею і рубаною зеленню;
  • загорнути в млинчики, змащені сметаною;
  • закрутити рулетиком у лаваші і злегка обсмажити;
  • використовувати для приготування бутербродів;
  • додати в салат з яйцем, сметаною і зеленню.

Використовувати для добавок краще не майонез, а знежирену сметану, тому що цей натуральний молочний продукт нейтралізує солоність консервів.

Страви з трісковою ікрою прикрасять святковий стіл, будуть доречні при повсякденному сервіруванні. Якщо знати потрібний рецепт, швидко можна зробити апетитну і смачну закуску.

Рулет з лаваша. Тонкий лист лаваша розгорнути на столі, змастити сметаною, розкласти 50 г ікри, присипати дрібно рубаним луком, зверху викласти нарізану кубиками варену картоплину.

Закрутити лаваш рулетом, нарізати на порційні шматки. Можна використовувати як закуску до чаю, а можна взяти з собою на природу.

Закусочний салат. Підготувати і перемішати половину склянки відвареного рису, дрібно нарізані черешок селери, свіжий огірок, половинку болгарського перцю, невелику цибулину, 2 перепелиних яйця або 1 куряче яйце, столову ложку ікри. Заправити парою ложок сметани.

Тарталетки. Перемішати 300 г ікри з 3 рубаними яйцями, додати за смаком сметану, начинити масою 10 тарталеток.

Зверху прикрасити часточками свіжих помідорів. Готувати страву краще незадовго до подачі на стіл.

Тріскова ікра відноситься до “правильних” продуктів і здатна урізноманітнити раціон прихильників здорового харчування.

У неї приємний смак, відмінний багатокомпонентний склад, вона хороша для приготування безлічі закусок і використовується в рецептах послідовників дієти Дюка.

Leave comment