Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

На просторах інтернету часто обговорюють користь і шкоду рисової муки, а також те, чи підходить цей продукт для схуднення. Давайте ж розберемося в цих питаннях, спираючись на самі достовірні дані – хімічний склад борошна з рису. І, звичайно, з’ясуємо, як правильно вживати її при дотриманні дієтичного харчування.

Хімічний склад

Калорійність рисової муки практично така ж, як у пшеничного – 366 ккал. На 100 г продукту припадає 6 г білка, 1,4 г жирів і 70 г вуглеводів. Також продукт містить 2,4 г цінної клітковини і крохмаль.

Крім того, склад цієї муки багатий вітамінами і мікроелементами. Вона містить:

  • широку групу вітамінів В (тіамін, рибофлавін, холін, пантотенову і фолієву кислоту, піридоксин);
  • вітамінне з’єднання РР;
  • вітамін Е;
  • такі мікроелементи, як калій, натрій, залізо, магній, фосфор, цинк, мідь, кальцій.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Рисове борошно є безглютеновим продуктом, тому відмінно підходить для тих, хто страждає його непереносимістю. До того ж глютен (який, наприклад, є в пшеничній муці) може мати негативний вплив і на здорових людей – викликати роздратування оболонки кишечника, здуття живота і запори. З цієї ж причини рисове борошно часто використовують в харчуванні для дітей.

Найчастіше в магазинах можна зустріти продукт з білого шліфованого рису – саме біле борошно користується великою популярністю. Але більш корисною різновидом рисової муки є коричнева, вироблена з бурого рису. У ній ще більше вітамінів і мінералів, а також клітковини і амінокислот.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Цікаво: Насіння льону для схуднення

Використання для схуднення

Рисове борошно активно використовується в здоровому харчуванні і, за твердженнями дієтологів, підходить для схуднення. Через відсутність в ній клейковини (трудноусвояемих білка) рисове борошно легше перетравлюється нашим шлунково-кишковим трактом і в цілому позитивно впливає на роботу травної системи.

Також продукт стимулює перистальтику кишечника, а завдяки клітковині в складі очищає організм від токсинів, шлаків і навіть солей важких металів. А, як відомо, саме проблеми з травним трактом і зашлакованість організму перешкоджають зниженню ваги.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Більш того, вживання борошна з рису допомагає позбутися від набряклості – так як продукт пов’язує всю надлишкову рідину в організмі і виводить її природним шляхом. Також така мука містить мінімум жирів (в 2 рази менше, ніж в пшеничному борошні), але в той же час відмінно насичує і дозволяє надовго зберегти відчуття ситості.

Рисове борошно корисна для організму в цілому – вона допомагає зміцнити кістки, суглоби, позитивно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся, нормалізує рівень цукру в крові. Також завдяки високому вмісту вітамінів групи В продукт приносить масу користі для нашої нервової системи.

Крім цього, рисове борошно використовується в лікуванні захворювань серцево-судинної системи, шлунка і рекомендована при зниженні імунітету. Вона навіть допомагає при отруєннях! Тому продукт отримав схвальні відгуки не тільки від нутриціологів і фахівців з харчування, але і лікарів.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Але слід знати, що рисове борошно не несе в собі тільки користь. Серед мінусів можна виділити те, що вона все-таки є крохмалистим і високоуглеводним продуктом – звідси і велика калорійність. А її надмірне вживання не тільки позначиться на вашій фігурі, але і може привести до запорів і нестачі рідини в організмі (зневоднення).

Цікаво: Дієтичний овсяноблін: рецепти

Як використовувати рисову муку

Як вживати рисову муку? Використовувати її для приготування страв! Ви можете додавати її в будь-яку випічку (бажано дієтичну!). Вироби з такої муки виходять не менш смачними і м’якими, ніж із пшеничного – можливо, ви навіть не відчуєте різницю. З неї можна приготувати тістечка, млинці, кекси, пироги, зліпити домашні пельмені.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Однак спекти хліб тільки на рисовому борошні не вийде – дріжджове тісто потребує клейковини (глютену), яку цей продукт не містить. Для подібної випічки рисову муку змішують з будь-якою іншою, що має в складі глютен. Але при дотриманні дієтичного режиму харчування від дріжджової випічки бажано відмовитися зовсім.

Також її додають в страви для підтримки форми (наприклад, в котлети). Або застосовують як загусник в домашніх соусах. Борошно з цих злаків є настільки безпечним продуктом, що її навіть використовують замість загустителя в сумішах для малюків.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Пам’ятайте, що будь-яка мука повинна споживатися в помірній кількості – будь то пшенична, рисова або цільнозернова. Це дуже калорійний і крохмалистий продукт, безконтрольне вживання якого призведе до набору ваги. Особливо це стосується випічки – її в раціоні тих, що худнуть необхідно скоротити. За 1 прийом їжі небажано вживати більше 80 г рисової муки (в чистому вигляді).

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Цікаво! Ви можете зробити рисову муку самостійно – процес приготування не забере багато часу. Потрібно всього лише підготувати сирі зерна білого або коричневого рису, промити їх і повністю висушити на папері. Потім подрібнити рис в кавомолці або блендері до стану порошку. Зберігати борошно бажано не довше 5 місяців.

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Тепер, коли ми розібралися в користі і шкоді рисової муки для схуднення, можна зробити остаточний висновок – така мука стане більш корисною альтернативою пшеничному і при помірному вживанні не зашкодить вашій фігурі. Тому навіть на дієті і правильному харчуванні можна іноді побалувати себе корисною і смачною випічкою!

  • Цікаво: Дієтична випічка при схудненні
  • Напишіть в коментарях: А ви використовуєте рисове борошно для приготування страв?

Борошно для схуднення: огляд сортів з таблицею калорійності, БЖУ і ГІ

Коли мова заходить про зниження ваги, випічка виявляється під забороною. Однак це обмеження дуже умовне і використовується тільки дилетантами і тими, хто сидить на безвуглеводних дієтах.

Якщо розібратися детальніше, далеко не вся мука шкідлива при схудненні.

Деякі сорти відрізняються низькою калорійністю, мають невеликий глікемічний індекс і можуть використовуватися як джерело додаткової енергії під час дієт. Розглянемо їх.

Гречана

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Це борошно, яку багато рекомендують використовувати для схуднення, незважаючи на її калорійність і високий глікемічний індекс. Пов’язано це з тим, що в ній зовсім немає глютену, який:

  • провокує сильні алергічні реакції;
  • викликає запалення з подальшим утворенням набряків і суглобових болів;
  • а найголовніше – порушує роботу шлунково-кишкового тракту, що змушує організм все, що не переварити, відкладати про запас у вигляді жирових депо.

Глютен міститься в пшениці, вівсянці, ячмені та житі. В якості сполучного компонента формує тісто потрібної в’язкості для випічки. А ось в гречці його немає, що і дозволяє використовувати її в дієтах.

Відмінні особливості:

  • сірий колір;
  • специфічний присмак;
  • тісто виходить щільним, крутим;
  • буває тільки одного сорту, але виробляється під різними брендами.

Секрети застосування: для випічки її краще змішувати в рівних пропорціях з пшеничним.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • млинці;
  • пельмені (за умови, що в них буде низькокалорійне м’ясо птиці);
  • хліб;
  • пироги (краще з овочевою начинкою).

З огляду на, що гречана мука гіпоалергенна та ще й знижує цукор у крові (що теж сприяє схудненню), не дивно, що її вважають однією з найбільш корисних. Чи збираєтеся сідати на дієту – для смачної випічки краще вибрати її.

кукурудзяна

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Багато хто вважає, що найкорисніша борошно не тільки при схудненні, а й для здоров’я в цілому – кукурудзяна. І це думка не безпідставно. Вона, як і гречана, не містить глютену, зате багата вітамінами А, Е, групи В і безліччю мікроелементів (залізо, калій, фосфор, кальцій, магній та ін.).

Відмінні особливості:

  • буває трьох сортів: тонкого і грубого помелу, шпалерного;
  • жовтий або білий колір;
  • солодкуватий смак;
  • луговий запах;
  • випічка з неї не володіє пишнотою.

Секрети застосування: щоб страви вдалися, потрібно обов’язково додати масло. З огляду на процес схуднення, перевагу краще віддати оливковій, але не вершковому. Можна змішувати з пшеничним і житнім.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • коржі;
  • запіканка;
  • сирники.

Довгий час до кукурудзяного борошна ставилися з упередженням (коштує недорого, доступна переважно біднякам, випічка виходить не такою пишною, як хотілося б). Але час все розставило на свої місця. Цей продукт поліпшує травлення, сприяє відтоку жовчі і нормалізує роботу серця і судин.

Однак ті, хто використовує для схуднення глікемічні дієти, повинні врахувати високий ГІ цього продукту.

рисова

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Рисове борошно буде особливо корисна при схудненні, якщо попутно потрібно очистити організм і вивести надлишкову рідину з тканин. У ній багато тіаміну і рибофлавіну, а також удвічі менше жиру, ніж, наприклад в пшеничному (якщо брати вищий сорт). Не містить глютену.

Відмінні особливості:

  • білий сорт має нейтральний смак, не перебиває в стравах інші продукти, а ось у цільнозернового присутня чітко відчутна горіхова нотка;
  • запах відсутній;
  • велика кількість крохмалю і мінімум клітковини – одні з найбільш істотних її недоліків;
  • робить страви хрусткими.

Секрети застосування: змішувати з іншими сортами в пропорції 4:1, а також додавати побільше води.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • хліб;
  • коржі;
  • хлібці;
  • печиво;
  • соуси (як загусник).

Рисова випічка ідеально вписується в східні (китайська, японська) і очищувальні дієти.

вівсяна

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Дозволить витримати навіть саму жорстку дієту, так як збільшує вироблення гормону радості – серотоніну. Він блокує напади голоду і допомагає подолати стрес, який нерідко є основною причиною зайвої ваги.

Відмінні особливості:

  • відноситься до продуктів з низьким процентним вмістом крохмалю і клейковини, що робить її ще більш корисною для схуднення;
  • при цьому в ній багато жиру, так що захоплюватися стравами з неї не варто;
  • робить випічку розсипчастою і повітряною.

Секрети застосування: краще змішувати її з іншими сортами борошна в співвідношенні 1:3. Якщо в будинку є потужний блендер, не обов’язково купувати її окремо: просто перемеліть звичайний овес в пудру.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • млинці;
  • коржі;
  • печиво;
  • оладки.

Амінокислотний склад вівсяної муки нагадує м’язовий білок, тому вона буде найбільш корисною для тих, хто для схуднення використовує не тільки дієти, але і тренування. Містить вітаміни А, Е, групи В, мікроелементи, харчові волокна, клітковину.

житня

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Для корекції фігури при тренуваннях краще використовувати житнє борошно, тому що вона містить лізин. Це амінокислота, яка активно застосовується спортсменами при інтенсивних фізичних навантаженнях. Вона знижує жирові запаси при одночасному підвищенні витрачання енергії. Контролює рівень шкідливого холестерину в крові. Стимулює ліполіз, сприяє стресостійкості, покращує показник витривалості.

Відмінні особливості:

  • ділиться на 3 сорти: сіяна, обойна, обдирне;
  • має темний колір;
  • тісто виходить липким і щільним, випічка – з різким смаком і запахом, не красива на вигляд.

Секрети застосування: рекомендується поєднувати з пшеничним борошном у рівних пропорціях.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати: хліб, будь-яка несолодка випічка.

Якщо плануєте схуднення, не виключаючи борошняні вироби зі свого раціону, обов’язково використовуйте житнє борошно. Але при цьому враховуйте протипоказання до її вживання: схильність до метеоризму, недавні хірургічні операції, непереносимість глютену і загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Гарбузова

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Гарбузова мука низькокалорійна і корисна для організму, тому рекомендована в рамках дієт. У ній багато вітамінів (C, A, B3, B9), мікроелементів (калій, марганець, залізо, магній, кальцій, фосфор, мідь, цинк, селен), омега-3 жирних кислот.

Відмінні особливості:

  • має приємний горіховий смак;
  • володіє повітряної консистенцією;
  • випічка виходить пишною і смачною.

Секрети застосування: відмінно поєднується з рисом.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • хлібобулочні вироби;
  • білкові коктейлі;
  • салати і каші;
  • традиційні гарніри.

Крім перерахованих вище, без страху набрати зайві кілограми в дієтах можна готувати страви з наступних видів борошна:

  • кокосова;
  • лляна;
  • нутова;
  • ячмінна;
  • амарантова;
  • соєва;
  • горохова;
  • каштанова;
  • сочевична.

Щоб самостійно визначити список тих сортів, які виявляться для вас найбільш корисними і ефективними, вивчіть таблицю нижче.

Таблиця харчової цінності (БЖУ) і калорійності на 100 г продукту

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Виходячи з представленого огляду і даних таблиці, легко вирішити, яке борошно краще використовувати при схудненні: міндальне з калорійністю в 602 ккал або пшенично-висівкове в 208 ккал. Тепер, приводячи фігуру і вагу в порядок, вам не обов’язково відмовлятися від рум’яних млинців і пишних оладок. Просто нехай вони будуть не горіховими, а житніми або ячмінними, наприклад. Вибір тільки за вами.

Рисове борошно або пшеничне? Чим відрізняються і яке краще. – нутриціолог Наталія Тимошенко

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Рисове борошно або пшеничне? Чим відрізняється, чим краще, в чому різниця, чи можна замінити їй пшеничне, яке корисніше?

Будемо розбиратися. Мабуть, зараз уже і незрозуміло, чому рисова раптом стала корисніше пшеничного. Але я думаю, що це новий тренд під назвою «без глютену».

Перегляньте картинки, там калорійність рисової і пшеничної муки. Я спеціально взяла для порівняння борошно пшеничне вищого ґатунку, навіть не цільнозернову. Знайдіть відмінності!

КБЖУ рисової

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

КБЖУ пшеничного

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

Порівнюємо

Калорійність

КБЖУ рисової 366/6/1,4/77,7

КБЖУ пшеничного 334/10,8/1,3/69,9

Глікемічний індекс

ГІ рисової 95 (!!!)

ГІ пшеничного 85

Харчові волокна

Волокон в рисовій 2,4 г

В пшеничного 3,5 г

Думаю, результат на обличчя. Різницю видно.

  • Рисове борошно: калорійність, глікемічний індекс (ГІ), кількість жирів і вуглеводів більше.
  • Білка і харчових волокон менше.
  • А пшеничне і по калорійності, і ГІ нижче!

Це борошно категорично заборонена при цукровому діабеті, інсулінорезистентності та ожирінні! А-А-А, як вам? При ожирінні можна! А де її всі використовують? Правильно в дієтичному харчуванні, типу «ПП» для схуднення, іншими словами – від ожиріння!

Не грає ніякого значення, якою був помел муки: жерновий, в кавомолці або на промисловому обладнанні. Від цього вона не перестане бути борошном з великою кількістю вуглеводів. Це важливо лише, якщо випічка, яку ви хочете приготувати, вимагає дрібного помелу для якості виробу.

Включаємо мізки на всі поради і дивимося тільки під кутом зору «Ну допустимо». Це може бути так, а може і не так.

Її обґрунтовано застосовувати в харчуванні, коли у вас целіакія, тобто хвороба, при якій білок пшениці – глютен – заборонений.

І навіть якщо ви не їсте продукти з глютеном, рисове борошно не найкращий вибір. Є варіанти набагато оптимальніші.

Іноді можна все, але перехід на рисове борошно без потреби може призвести до надмірної ваги!

Чим відрізняється рисове борошно від пшеничного при випіканні?

Про пшеничне писати не буду, вона повсюдно і всюди використовується, і вона всім знайома в готових виробах.

Рисова не має клейковини, має високий відсоток швидких вуглеводів у вигляді крохмалю. Тому в випічці вона схожа на звичайний кукурудзяний або картопляний крохмаль. Вона легша і повітряна. Але дріжджове тісто з неї буде зробити проблематично.

Тісто для пельменів з неї не вийде, якщо вона буде єдиним борошном у виробі. Але відмінно виходять кексики і печиво.

  1. Її використовують як загусник для соусів або у вигляді панірування.
  2. При суміші з різними борошнами рисова полегшить виріб, зробивши його повітряним.
  3. Випічка з рисової матиме більш хрустку скоринку і зернисту структуру.

Рис забирає велику кількість вологи на себе. Тому треба робити тісто більш зволоженим. Інакше отримаєте щось схоже на клейкий сухар.

Час приготування для цієї муки буде довше, ніж для пшеничного.

Рисове борошно: користь і шкода, особливості застосування

Більшість з нас рідко задумуються, що традиційне пшеничне або житнє борошно може бути замінене в раціоні більш корисними аналогами з інших зернових культур.

Одним з таких продуктів є рисове борошно, користь і шкода якої зараз активно вивчаються в теорії і практиці здорового харчування.

Вона відрізняється великою різноманітністю вітамінів і мінералів, відсутністю клейковини і високим вмістом крохмалю і білка.

Рисове борошно: походження і склад

Незважаючи на відносно невелику популярність рисової муки в наші дні, її застосування почалося багато століть тому. Природно, піонерами в цьому виступили народи, що населяли території сучасного Китаю і південно-східної Азії.

Найімовірніше, рис стали перемелювати і використовувати в порошкоподібному вигляді приблизно в той же час, коли ця крупа стала основною їжею в цьому регіоні.

Сьогодні поширене два основних види рисової муки: білосніжна, що отримується з шліфованого злаку, і коричнева – її виробляють, перемелюючи бурий рис. Один від одного вони відрізняються лише кольором і хімічним складом – в бурому рисі вищий вміст деяких мінералів і вітамінів.

Ключовою відмінністю обох видів від пшеничного або житнього борошна є відсутність клейковини (через це, до речі, з чистою рисової муки неможливо нічого спекти). З чорного дикого рису борошно роблять рідко.

Якщо взяти усереднені дані для всіх сортів рису, то борошно з цієї крупи має калорійність в районі 366 кКал на 100 грам. На такий обсяг припадає близько 80% вуглеводів, 6% білків і 1,4% жирів.

Зміст вітамінів і мінералів на 100 грам рисової муки (% від добової норми споживання для дорослої людини):

вітаміни мінерали
B1 (тіамін) 0,138 мг (9,2%) калій 76 мг (3%)
B2 (рибофлавін) 0,021 мг (1,2%) кальцій 10 мг (1%)
B4 (холін) 5,8 мг (1,2%) магній 35 мг (8,8%)
B5 (пантотенова кислота) 0,819 мг (16,4%) фосфор 98 мг (12,3%)
B6 (піридоксин) 0,436 мг (21,8%) залізо 0,35 мг (1,9%)
B9 (фолати) 4 мкг (1%) мідь 130 мкг (13%)
E (альфа токоферол) 0,11 мг (0,7%) селен 15,1 мкг (27,5%)
PP 2,59 мг (13%) марганець 1,2 мг (60%)
цинк 6,7%

З огляду на те, що в складі борошна з рисової крупи відсутня клейковина, для випічки її доводиться змішувати з пшеничним. В азіатській кухні вона застосовується для створення тесту для ролів, локшини фунчози, десертів і млинців, а також у складі панірувальних сумішей.

Рисове борошно: користь і шкода для здоров’я

Склад і корисні властивості борошна з рису спонукають все більше прихильників здорового харчування робити вибір на її користь в тих випадках, коли можливо замінити їй житнє або пшеничне.

З наукової точки зору борошно з рису володіє практично повним спектром корисних інгредієнтів, необхідних організму для нормальної роботи.

Крім того, вона є багатим джерелом крохмалю, клітковини, амінокислот, моно- і дисахаридів.

Важливою відмінністю рисової муки від пшеничного є відсутність глютену, який входить до числа сильних алергенів. Глютен може приносити шкоду не тільки алергікам, а й звичайним людям, так як в різному ступені стає причиною діареї, печії, метеоризму, запорів та інших розладів травного тракту.

Спробуйте ці рисові чіпси з морською сіллю.

Тому її можна цілком безпечно включати в раціон для дитячого харчування, як вдома, так і в навчальних закладах.

Завдяки високому вмісту міді вживання рисової муки дозволяє нормалізувати склад крові і зміцнити судини.

З цієї причини її не так можна, скільки потрібно їсти людям з проблемами серцево-судинної системи.

Мінеральний комплекс продукту також благотворно позначається на стані хворих на гастрит, нирковими недугами, ентероколіт, виразкову хворобу шлунка.

В цілому, користь борошна з рису для здоров’я виражається в наступних змінах:

  1. Стабілізується робота серця, зменшується навантаження на нього.
  2. Налагоджуються функції травних органів.
  3. Висока харчова цінність сприяє швидкому відновленню після фізичних навантажень і хвороб.
  4. Зменшується кількість цукру в крові. Це відбувається завдяки засвоєнню крохмалю і «повільних» вуглеводів.
  5. З організму виводяться токсини, зайва рідина, сіль і залишки харчової маси в шлунку.

Користь і шкода рисової муки для схуднення

В наші дні рисове борошно все частіше застосовується в дієтичному харчуванні, як продукт, який одночасно очищує організм і нормалізує обмін речовин. Перше відбувається завдяки харчовим волокнам. Вони володіють абсорбуючим ефектом, тобто вбирають токсини і солі важких металів, виводячи їх з організму разом з собою.

Крім цього жорсткі волокна виконують механічну очистку – подібно щітці вони збирають залишки неперетравленої їжі. Це зменшує вагу і запобігає виникненню гнильних процесів. А масажуючий вплив на стінки кишечника стимулює кровообіг. У 100 грамах рисової муки міститься близько 12% від добової норми споживання харчових волокон.

Схудненню сприяє і те, що борошно добре насичує. Вона повільно перетравлюється і зберігає відчуття ситості. Чимале значення в схудненні також має виведення зайвої вологи. Коротко кажучи, для спалювання жирів організм повинен відчувати легкий недолік води, а рис і його похідні як раз цьому сприяють.

Протипоказання

Незважаючи на настільки позитивну характеристику, рисове борошно не є абсолютно ідеальним продуктом і теж може наносити деяку шкоду. Перш за все, це відноситься до людей з труднощами травлення – стан тих, у кого спостерігаються часті запори, може погіршитися.

Також слід пам’ятати, що калорійність борошна в готовому вигляді не зменшується, як це відбувається з крупою, яка сильно вбирає в себе воду. Тому тим, хто має надлишкову вагу або схильність до цього, слід серйозно ставитися до дозування. Вважається також, що борошно з рисової крупи небажане для чоловіків з порушеннями статевої функції.

Більшість з цих протипоказань пов’язані з надмірним вживанням борошна. Не варто перемикатися на неї, як на основне джерело вуглеводів і в терміновому порядку піч з неї все, від хліба до пирогів. Правильніше буде включати її в раціон невеликими порціями, скоріше як лікувальну добавку. При виявленні негативних реакцій і наслідків, безумовно, слід відразу ж радитися з лікарем.

Як зробити рисову муку в домашніх умовах

Корисні властивості рисової муки дуже колосальні. Вона може стати необхідністю для тих, хто страждає від алергії на глютен, і тих, хто прагне скинути вагу за допомогою безглютенової дієти. Але далеко не в кожному магазині можна зустріти цей рідкісний продукт, тому корисно знати, як рисове борошно можна зробити самому.

В якості вихідної сировини використовується звичайний білий або нешліфований коричневий рис. Для їх роздрібнення знадобиться блендер, міксер або кавомолка. Остання є кращим варіантом, тому що створить борошно з більш дрібними фракціями.

Зверніть увагу, що блендер повинен бути розрахований для подрібнення круп. Для гарного і рівномірного перемелювання бажано заповнювати ємність приладу не більше ніж наполовину.

Як зберігати рисове борошно

Для зберігання безглютенової рисової муки потрібно помістити її в герметичний пластиковий контейнер, який захистить її від зараження цвіллю, а також від вбирання сторонніх запахів і вологи.

В середньому, термін зберігання борошна з бурого рису не перевищує 5 місяців (менше при великій кількості масла в висівковій частині зерен). Жорстких термінів придатності у рисової муки з білої шліфованої крупи немає.

Чим рисове борошно краще пшеничного, які її користь і шкода

На сторінках жіночих журналів часто бурхливо обговорюють користь рисової муки, про шкоду ж зазвичай замовчують. Може скластися враження, що це якийсь казково цілющий продукт харчування. Але наскільки це враження вірне?

Склад

Калорійність білого рисового борошна на 100 грам – 366 ккал. У цій кількості присутній:

  • 2.4 г рослинної клітковини, що відповідає 10% добової норми споживання;
  • 5.8 мг холіну;
  • 60% денної дози марганцю;
  • по 22% селену і вітаміну В6;
  • 13% ніацину;
  • по 9% вітаміну В1 і магнію;
  • 8% пантотенової кислоти.

Склад рисової муки, виробленої з коричневого рису, трохи інший. У 100 грамах міститься:

  • 363 ккал;
  • 4.6 г клітковини – 18% денної дози;
  • 201% марганцю;
  • 37% вітаміну В6;
  • 32% ніацину;
  • 30% вітаміну В1;
  • 28% магнію;
  • по 16% пантотенової кислоти і цинку;
  • по 11% заліза і міді;
  • 8% калію.

Корисні властивості

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

  1. Безглютеновий продукт. Рисове борошно відрізняється від пшеничного тим, що не містить глютену. Ця речовина не можна вживати тим, хто страждає на целіакію і гіперчутливість до клейковини. При цьому деякі дослідники вважають, що мінімізувати надходження клейковини в організм корисно всім людям, так як цей білок при його надмірному вживанні може провокувати розвиток аутоімунних недуг і хронічного запалення, що веде до інших тяжких захворювань.
  2. Очищення печінки. У білому борошні досить багато холіну – речовини, яке забирає тригліцериди і холестерин з печінки. Присутність холіну дає можливість віднести цей продукт до тих, що очищають печінку і допомагають запобігти розвитку жирового гепатозу, який розвивається не тільки при надмірному споживанні алкоголю, але і при зайвій вазі.
  3. Наявність клітковини. Рисове борошно корисне тим, що дає організму клітковину. Особливо багато цього компонента в продукті, що отримується з коричневого рису. Рослинна клітковина підтримує роботу мікрофлори кишечника, усуває хронічні запори, а також сприяє нормалізації рівня цукру в крові і ліпідного профілю, що важливо для профілактики діабету і атеросклерозу.
  4. Насичення організму марганцем, який необхідний:
  • для підтримки високої щільності кісткової тканини і профілактики остеопорозу;
  • забезпечення роботи деяких з внутрішніх антиоксидантів організму;
  • передачі сигналів в головному мозку;
  • захисту від діабету.

Чому користь продукту не так велика, як здається?

Рисове борошно: користь і шкода, калорійність, застосування, відгуки

  1. У складі рисової муки з розрахунку на 100 грам присутній 80 грамів вуглеводів, з яких тільки 2.4-4.6 – клітковина. Іншу частину становлять легкозасвоювані вуглеводні сполуки, які шкідливі для здоров’я. Корисних же речовин в борошні хоч і немало, але значно менше, ніж вуглеводів. А тому, щоб наситити організм цими цілющими компонентами, необхідно ввести в нього велику кількість вуглеводів, що шкідливо.
  2. Легкозасвоювані вуглеводи сприяють розвитку хронічного запалення, яке лежить в основі багатьох важких недуг. Антиоксиданти допомагають боротися із запаленням. У продукті багато селену і марганцю, які важливі для роботи внутрішніх антиоксидантів. Але який сенс насичувати організм антиоксидантами, якщо для цього необхідно ввести в нього надлишок легкозасвоюваних вуглеводів?
  3. Об’єднання з іншими шкідливими інгредієнтами. Цей продукт зазвичай не вживається самостійно. Зазвичай при випічці намагаються замінити рисовим борошном частину звичайної пшеничної. При цьому випічка часто буває навантажена цукрами та іншими шкідливими компонентами, негативний вплив на здоров’я яких не може бути скомпенсовано тими цілющими складовими, які є в борошні з рису.
  4. Якщо порівняти рисовий продукт з цільнозерновим пшеничним, то виявиться, що пшеничне борошно навіть перевершує рисову за деякими показниками, оскільки в ній значно більше фолатів і лігнанов. Фолати важливі для утворення нових клітин і профілактики серцево-судинних захворювань. Лігнани – також потрібні для попередження захворювань серця і судин. А, крім того, вони підтримують правильний рівень естрогенів.
  5. Глікемічний індекс рисової муки теж не такий малий, як часто думають. Знаходиться в діапазоні середніх значень від 62 до 75.

Чи впливає рисове борошно на схуднення?

Є міф про те, що рисова мука надзвичайно корисна для схуднення.

  • Але насправді ніякої особливої користі для зниження ваги ця мука не володіє.
  • Так, у неї є потенційно значущі для схуднення властивості, пов’язані з досить високим вмістом клітковини, магнію, селену, холіну, деяких вітамінів.
  • Але оскільки всі ці цілющі компоненти в рисовому борошні об’єднані з легкозасвоюваними вуглеводами, користь рисової муки для схуднення ілюзорна.

Висновок

Продукт багатий клітковиною, деякими вітамінами і мінералами. Однак всі ці корисні сполуки доповнені неабиякою кількістю вуглеводів, що несуть шкоду здоров’ю.

А тому нерозумно налягати на рисове борошно для того, щоб отримати з неї рослинні волокна або вітаміни. В світі існує безліч інших продуктів харчування, які бідні легкозасвоюваними вуглеводами і багаті корисними поживними компонентами.

Борошно з рису легко зробити вдома. Так що, якщо ви все-таки вирішили ввести цей продукт в свій раціон харчування, немає ніякої необхідності розшукувати його в магазинах.

Рисове борошно активно використовується в косметології. Безліч масок, пілінгів, домашніх кремів допомагають впоратися з віковими змінами і вирішити багато проблем, що становить непогану альтернативу дорогим салонним процедурам.

Особи, які страждають хворобами шлунково-кишкового тракту, також можуть лікуватися рисом і забути, що таке гастрит, ентероколіт, шлункові болі при виразці. Висока харчова цінність допомагає швидко відновитися після важких хвороб і післяопераційних станів.

Багата клітковиною

Рисове борошно надзвичайно багате клітковиною. Те, що клітковина виводить токсини і чистить кишечник – відомий факт. Оскільки імунні клітини розташовані в кишечнику, то не дивно, що внаслідок хорошої роботи кишечника зміцнюється імунітет, а це, в свою чергу, дає здорову основу для всього організму.

Відмінний варіант без глютену

Рисове борошно не має клейковини, отже, і глютену в ній немає. Це відразу ж вирішує проблему алергіків, які не можуть приймати глютен.

Внаслідок того, що в борошні з рису глютену немає, її рекомендують приймати при діабеті. Такі борошняні продукти не завдають шкоди людям з діабетом за умови, що рецепт не міститиме інших заборонених продуктів.

Допомагає підтримувати здорову функцію печінки

Рисове борошно здатна підтримувати роботу печінки. Як стверджують дослідження, недолік холіну сприяє фіброзу печінки. Холін, що міститься в рисовому борошні, виводить шкідливий холестерин з жирами і забезпечує збереження клітин печінки.

Важливо! Бурий рис за смаком відрізняється від білого, він на любителя. У той же час, він універсальний для багатьох страв і містить більше корисних речовин, ніж класичний.

Шкода і протипоказання

Останнім часом багато дієтологів піднімають тему «Рисова мука: користь і шкода». Але однозначної відповіді тут немає.

У сучасній дієтології рисове борошно використовується в основному для очищення організму і нормалізації обміну. Клітковина борошна механічно прочищає кишечник і виводить шкідливі метали, солі, токсини природним шляхом. За рахунок цього вага швидко зменшується, живіт «тане» і фігура швидко приймає належний вигляд. Тому питання, чи корисне рисове борошно для фігури, автоматично знімається.

Крім того, рисове борошно відмінно насичує, тому її неможливо з’їсти занадто багато, і протягом дня забезпечується ситість.

У той же час не можна сказати, що рисове борошно – панацея. Є й протипоказання, наприклад, у осіб, які страждають запорами. Рис зміцнює, а оскільки висока концентрація в’яжучих речовин особливо зосереджена в рисовому борошні, то стан може погіршитися.

Вважається, що чоловіки, які мають проблеми у статевій сфері, не повинні налягати на цей продукт. Буде набагато правильніше вживати борошно з рису в якості біодобавки, а не заміняти їй повністю звичні продукти.

Містить малу кількість фолату

Незважаючи на те, що рисове борошно цілком конкурентоспроможне з класичною пшеничною, остання все-таки перевищує рисову за складом фолату. Пшениця містить на 14% більше фолієвої кислоти, тоді як рисова набагато менше. Фолієва кислота необхідна під час вагітності, оскільки саме вона допомагає закладати основу для росту клітин плоду і розвитку нервової системи.

Фолат допомагає звільнити організм від надлишків гомоцистеіну, що, в свою чергу, знижує ризик інфарктів і серцево-судинних захворювань.

По складу цих речовин рис помітно програє, і тому не може замінити борошно з пшениці.

Має менше фитонутриентов, ніж цільне пшеничне

Цільнозернове борошно з пшениці може забезпечити організм важливими протираковими фітонутрієнтами на 30% більше, ніж її рисовий аналог – такі останні дослідження.

Крім іншого, ці речовини знижують холестерин, ризик серцевих захворювань і підтримують гормон естроген на належному рівні.

Повністю замінивши пшеничне борошно на рисову, можна позбавити себе багатьох корисних речовин і підвести своє здоров’я.

Як зробити рисову муку в домашніх умовах

Якщо не хочеться переплачувати в магазині, рисове борошно можна зробити і самим. Це дуже легко зробити, якщо слідувати інструкції:

  1. Білий або чорний рис поміщають в блендер, приблизно 4 склянки. Мити крупу не потрібно.
  2. Натискають кнопку на блендері і збивають рис до стану борошна.
  3. Готову продукцію засипають в закритий контейнер і стежать за вологістю: якщо вона підвищена, борошно може швидко запліснявіти.

Особливості застосування рисової муки

Рисове борошно кладуть в суші, рибні страви, котлети, використовують у випічці і для солодких страв. Активно застосовують в косметології, фармакології та народній терапії.

У кулінарії

Рисове борошно дала основу багатьох страв. Млинці, оладки, суші, котлети, навіть тістечка – все це відображається в кухні багатьох народів і міцно закріплюється в повсякденності. У українській кухні страви з рисової муки ледь починають з’являтися, але їх число постійно зростає, і з’являються нові і нові страви.

Млинці на рисовому борошні

Буде потрібно:

  • Яйця – 2 шт.;
  • Молоко – 150 мл;
  • Олія – 2 ст.л.;
  • Борошно рисове – 1 велика склянка;
  • Ванілін і розпушувач – по щіпці;
  • Сіль – 1 ст.л.;
  • Цукор – 50 г;
  • Масло вершкове за смаком.

Що робити:

  1. Яйця збити до піни, розмішати з цукром.
  2. Влити молоко і олію, всипати ваніль. Все розмішати.
  3. Борошно просіяти для пухкості в яєчну суміш і перемішати з розпушувачем. Все повинно бути як сметана.
  4. Смажити млинці.

Печиво

Для любителів солодкого можна приготувати таке печиво.

Буде потрібно:

  • Сир – півтори склянки;
  • Цукор – 4 великі ложки;
  • Масло вершкове – півпачки;
  • Рисове борошно – 1 великий стакан;
  • Розпушувач і ваніль – по 1 чайній ложці.

Що робити:

  1. Сир перемішати з вершковим маслом в блендері до гладкої, рівномірної маси.
  2. У борошно з рису додати цукор, ваніль і розпушувач.
  3. Лопаткою замісити тісто і зібрати в грудку. Липнути воно не повинно.
  4. На змазаному деку відривати невеликі грудочки тіста і трохи їх сплющувати. Вийдуть кульки, які при випіканні ще трохи збільшаться в обсязі.

Для схуднення

На питання, чи корисне рисове борошно для схуднення, досить подивитися на її калорійність. Вона невелика – 366 калорій, тому користь очевидна. Шкода можливий лише тоді, якщо продуктом зловживати.

Щоб схуднути, іноді досить замінити на якийсь час звичайне борошно на рисову. Можна при цьому повноцінно харчуватися, адже з круп’яної муки можна приготувати пристойну кількість найрізноманітніших страв. Наприклад, на сніданок буде корисно з’їдати низькокалорійні сирники з додаванням рисової муки.

Сирники

У мисці змішують нежирний сир, ванілін, яйця, рисове борошно, підсолоджувач, сіль. З цієї маси формують кругляшки, обвалюють в рисовому борошні і починають смажити.

Важливо! При бажанні можна додати мак або кокосову стружку.

У народній медицині

Рисове борошно активно використовується в народній фармакології. Пігментні плями, діарея, виразка шлунка, вивихи – все це може вилікуватись за допомогою борошна з рису.

  • При розладі шлунка допоможе рисовий борошняний кисіль. Дві повні ложки розчиняють в двох склянках окропу і проварюють півхвилини. П’ють натщесерце по склянці.
  • Рисовий порошок, зварений на оцті, добре підходить для компресів як ліки при укусах, вивихах і ударах.
  • Якщо перемелений рис зварити на соку дині, вийде відмінний склад для виведення веснянок і пігментації.

У домашній косметології

У косметології рисове борошно входить до складу важливих інгредієнтів для приготування омолоджуючих складів, пілінгів і підтягують кремів. Регулярне застосування такої домашньої косметики оздоровить шкіру без зайвих вкладень і салонних засобів.

Японська маска для оксамитової шкіри

У 100 грамів рисової муки додають сирий жовток і чайну ложку масла обліпихи. Якщо шкіра дуже чутлива, можна крапнути трохи молока. В цей же склад додають вітаміни А, Е в капсулах. Все перемішують і наносять на 20 хвилин.

Важливо! Якщо цю маску робити хоча б 2 рази в тиждень, то вже через місяць структура шкіри покращиться.

Омолоджуюча маска з медом

Для приготування класичної японської маски потрібно одну велику ложку рисової муки змішати з половиною чайної ложки меду. Туди ж додати чайну ложечку густої сметани і вимішувати масу до повного зникнення медових крупинок. Почекати 20 хвилин і можна користуватися.

Косметичний засіб з ефектом, що підтягує

Для приготування маски з ефектом ліфтингу змішують одну столову ложку рисової муки, одну ложку натурального йогурту і ще одну ложку кокосового масла. У цю масу подрібнюють лист алое, свіжу зелень петрушки і велику ложку білої глини. Все добре перемішують і наносять на обличчя на 15 хвилин.

Важливо! Щоб істотно підтягти шкіру, необхідно користуватися маскою курсом. Один курс – 12 масок, по 3 маски на тиждень.

освітлююча маска

Освітлюючу маску потрібно застосовувати не більше одного разу на тиждень, оскільки шкіру можна пересушити.

В чотири ложки свіжої рисової муки потрібно додати дві столові ложки лимонного соку і стільки ж води. Все перемішати і нанести на шкіру. Прибрати через 15 хвилин.

особливості зберігання

Зберігати рисову муку потрібно в закритій тарі, уникати попадання води. При підвищеній вологості мука пліснявіє, тому важливо кожного разу закривати ємність кришкою. Муку, куплену в магазині, зберігають протягом 12 місяців. Зроблену самостійно круп’яну муку тримають не більше півроку.

Leave comment