Кукурудзяні висівки: користь і шкода, як приймати

Кукурудзяні висівки – це подрібнена оболонка кукурудзи. У продукті міститься велика кількість білка і крохмалю, за що він високо цінується серед прихильників здорового харчування. Склад кукурудзяної оболонки складається з корисних речовин майже на 90%. Але, щоб блюдо приносило максимальну користь, необхідно правильно вибирати, готувати і вживати його.
Кукурудзяні висівки – справжнє джерело вітамінів і мінералів. Вони складаються з крупи, борошна і зародків, в яких і містяться всі ці корисні речовини.
Щоб зрозуміти, в чому користь цього продукту, слід звернути увагу на його склад.
- Вітаміни групи В. Збагачують нервові клітини важливими речовинами і попереджають їх руйнування. Забезпечують ефективний обмін речовин.
- Вітамін Е. Сприяє регенерації роботи клітин і їх загоєнню.
- Вітамін С. Відновлює і зміцнює імунітет.
- Золото. Омолоджує організм.
- Марганець. Контролює рівень цукру. Забезпечує безперебійну роботу щитовидної залози.
- Цинк. Ця речовина відноситься до ефективних природних антигістамінних. Сприяє виведенню шкідливих речовин, робить організм більш стійким до алергії.
- Фосфор. Активізує процес переробки жирів.
- Кальцій. Відповідає за зміцнення кісток, зубів, нігтів.
- Залізо. Нормалізує рівень гемоглобіну. Попереджає формування тромбів.
- Клітковина. Дозволяє контролювати рівень глюкози. Звільняє організм від шкідливих речовин.
- Жири. Забезпечують активну роботу серцево-судинної системи. Регулюють рівень холестерину.
Це далеко не вся користь, яку здатні принести кукурудзяні висівки при їх регулярному вживанні. Для тих, хто прагне схуднути, завжди важлива калорійність продукту. В даному випадку вона становить 295 ккал на 100 грам. Здавалося б, не так вже й мало.
Однак висівки мають особливість розбухати в шлунку під час процесу перетравлювання їжі, що сприяє швидкому насиченню на довгий час. Відповідно, для того, щоб насититися, необхідно вжити лише невелику порцію страви.
Також схуднення та оздоровлення організму в цілому забезпечують такі властивості продукту:
- профілактика онкологічних процесів в товстій кишці;
- виведення шлаків і токсинів;
- поліпшення процесів обміну речовин;
- зниження артеріального тиску;
- зміцнення імунітету;
- зниження рівня холестерину;
- підвищення чоловічої потенції і лібідо;
- гальмування процесів старіння.
Варто згадати і про здатність продукту піднімати настрій, заспокоювати нерви. Все це призводить до фізичної активності, що завжди позитивно позначається на процесі схуднення.
Деяких батьків цікавить, чи можливо включити кукурудзяні висівки в меню дитини. На це питання дієтологи відповідають, що це можливо, але лише після консультації з лікарем.
В цілому, продукт здатний принести користь навіть ніжному дитячому організму, адже він:
- сприяє нормалізації рівня гемоглобіну;
- підвищує імунітет;
- допомагає при хворобах шлунково-кишкового тракту;
- зміцнює кісткову і м’язову тканини.
Не можна не згадати і деякі обмеження при прийомі висівок.
Якщо не врахувати протипоказання, то продукт не тільки не принесе жодної користі, але й може завдати шкоди організму.
- Алергія або індивідуальна непереносимість компонентів. Якщо при прийомі продукту виникла алергічна реакція, то потрібно лікувати процес протигістамінними ліками.
- Гастрити і виразки шлунка. Краще відмовитися від прийому страви при загостренні даних недуг. Груба клітковина негативно впливає на і без того запалену слизову шлунка.
- Пронос. Продукт благотворно впливає на очищення кишечника, тому його рекомендується вживати при запорах. Під час діареї краще утриматися від прийому висівок, щоб не погіршити стан організму.
- Прийом ліків. Очищаючи організм від шкідливих речовин, висівки можуть разом з ними вивести з організму й частину медикаментів. Це слід враховувати при включенні продукту в раціон під час лікування препаратами.
- Виникнення побічних явищ. Необхідно припинити вживання продукту, якщо виникає діарея, нудота, блювання, здуття. Щоб уникнути цих проблем, варто уникати передозування.
Щоб кукурудзяні висівки надавали організму виключно користь, потрібно дотримуватися нескладних правил їх прийому:
- якщо продукт пробується вперше, рекомендується починати з половини чайної ложки на добу;
- денна максимальна доза становить 4 столові ложки, які потрібно розділити на кілька порцій;
- максимальний термін прийому – 10 днів, знову додавати продукт в меню можна через 2-3 тижні;
- потрібно при включенні висівок в раціон випивати як мінімум 2 літри чистої води на добу;
- найвдаліший час вживання – за годину до їди або через 1,5 години після прийому їжі;
- рекомендується додавати подрібнений продукт в супи, салати, каші;
- блюдо в гранулах краще вживати в сухому стані, запиваючи чистою водою;
- корисно заливати висівки кефіром, йогуртом, натуральним соком.
Щоб позбутися від запору, рекомендується доповнювати висівки іншими проносними продуктами.
Найбільш ефективними визнані наступні рецепти.
- Змішайте кукурудзяні висівки (7 г) з натертою вареною буряком і приправте олією. Таке блюдо покращить процес метаболізму.
- 7 г висівок змішайте зі склянкою кефіру або натурального йогурту. Залиште на ніч. З ранку підсолодьте отриману суміш шматочками фруктів. Якщо вживати таку кашу кожен день протягом 10 днів, це буде сприяти розвитку корисної мікрофлори, що в результаті позбавить від запору.
- Зробіть овочевий салат з огірків, помідорів і болгарського перцю, посипте висівками і заправте оливковою олією. Смачне і корисне блюдо оперативно надасть проносну дію.
- Змішайте 7 г висівок зі свіжими ягодами смородини, додайте гілочку м’яти, залийте водою і кип’ятіть протягом півгодини. Перед вживанням можна підсолодити блюдо медом. Напій можливо використовувати не тільки як проносний засіб, але й як засіб для зміцнення імунітету.
- Замісити тісто: борошно (150 г), висівки (150 г), гарбузове насіння, соняшникове насіння, яйце, сіль і кунжут. Розкачайте тонким шаром, поріжте і відправляйте в духовку (180 градусів) на 20 хвилин. Замінивши отриманими шматочками хліб, можна надовго позбутися від запору.
Якщо кукурудзяні висівки використовуються для того, щоб скинути зайві кілограми, краще відмовитися від додавання в блюдо сторонніх продуктів. При схудненні рекомендується з’їдати порцію продукту за 2-3 години до прийому їжі або через годину після нього.
Важливо враховувати спосіб приготування, що залежить від різновиду висівок:
- продукт дрібного помелу просто запивають водою;
- продукт грубого помелу замочують у теплій воді на 30-40 хвилин;
- гранули ковтають цілими, запиваючи кип’яченою водою.
Рекомендований обсяг при схудненні – 3 столові ложки на добу, починати слід з одного.
Важливо не забувати про велику кількість води, яку потрібно вживати під час застосування висівок. При виведенні холестерину і шкідливих речовин рідина також виходить з організму, тому необхідно регулярно заповнювати її запаси.
Переважно всього приймати висівки на сніданок. Тоді організм збагатиться енергією на цілий день, а відчуття ситості залишиться надовго. Перевагою вживання є відсутність можливого розвитку авітамінозу, чим не можуть похвалитися більшість інших дієт.
Щоб висівки приносили організму максимальну користь, потрібно приділити особливу увагу їх вибору.
При покупці скористайтеся наступними рекомендаціями.
- Найкорисніші висівки – подрібнені. Вони сприяють легкій засвоюваності і зберігають всі корисні речовини після обробки.
- Краще відмовитися від покупки екструдованих висівок. Користі в них майже немає.
- Якщо висівки приготовлені із застосуванням пари, то пам’ятайте, що користі в них менше. Зате зберігати їх можна довше.
- При покупці звертайте увагу на склад. Утримайтеся від придбання продукту, в якому присутні консерванти або барвники. Наявність фруктів або горіхів дозволяється.
- Краще вибирати товар з мінімальним вмістом борошна.
- У якісному продукті не повинен відчуватися запах цвілі або вогкості.
- Щоб куплені висівки не зіпсувати раніше терміну, рекомендується пересипати їх у скляну банку з кришкою і прибрати в тепле сухе місце.
На думку споживачів, висівки з кукурудзи дійсно надають дивовижний ефект. Кишечник вони очищають досить м’яко. Відчуття голоду не виникає досить довго, що сприяє швидкому схудненню. Позитивно відгукуються покупці і про смак продукту. Найсмачнішими і корисними визнані споживачами висівки дрібного помелу.
Зазвичай продукт заливається окропом, але багато додають його в кисломолочні страви або сир. Деякі просто приправляють висівками гарніри, салати або супи, щоб не використовувати калорійний хліб. Є навіть ті, хто застосовує висівки як панірування. Також прихильники здорового харчування оцінили ціну продукту – в середньому близько 50 гривень за кілограм.
Негативні відгуки пов’язані з передозуванням висівок. У деяких жінок через тривале вживання продукту стався збій менструального циклу, а також виникало постійне розлад шлунка. Всі, хто використовував висівки для схуднення, сходяться на тому, що через одні висівки зайва вага не піде. Необхідно дотримуватися здорового харчування і доповнити його фізичним навантаженням.
Кукурудзяні висівки: користь і шкода, як приготувати і приймати?
Зміст матеріалу:
У сучасному світі, коли на магазинних прилавках з’являється все більша кількість консервантів і барвників, багато людей починають складати свій власний раціон харчування, звертаючи увагу на рекомендації фахівців. Дозоване вживання кукурудзяних висівок дозволяє наситити організм багатьма корисними мікроелементами, є хорошою профілактикою сезонних захворювань і допомагає в боротьбі із зайвою вагою.
Склад і калорійність кукурудзяних висівок
Незважаючи на відносно високу калорійність (293 ккал на 100 г) кукурудзяні висівки мають багатий запас вітамінів і мінералів.
У них містяться:
- харчові волокна – 77%;
- вітамін В1 – 78% – він забезпечує організм енергією і пластичними речовинами;
- вітамін В2 – 12,2% – бере участь в окисно-відновних реакціях;
- вітамін В5 – 29,9%;
- вітамін В9 – 13%;
- калій – 22,6%;
- магній – 58,8%;
- фосфор – 91,8%;
- залізо – 30,1%;
- марганець – 281,5%;
- мідь – 40,3%;
- селен – 82,2%;
- цинк – 25,9%.
Крім цього, співвідношення білків / жирів / вуглеводів – 8,4 / 0,9 / 85,6. На 100 грам висівок припадає 79 г клітковини.
Кукурудзяні висівки: користь для організму
Про те, чим корисні кукурудзяні висівки, можна говорити багато.
Але є деякі моменти, коли позитивні зміни в організмі відзначаються вже на перших етапах прийому продукту:
- поліпшена робота шлунково-кишкового тракту;
- виведення токсинів і шлаків;
- нормалізація артеріального тиску;
- поліпшення стану судин, підвищення їх міцності;
- зниження рівня холестерину;
- нормалізація обміну речовин.
З усього вищесказаного можна зазначити, що висівки здатні очистити організм, в результаті чого відбувається природне зниження ваги. Крім цього, вони вважаються хорошою профілактикою онкологічних захворювань. Їх рекомендують вживати при жовчнокам’яній хворобі, а також для підвищення імунітету.
Як правильно вживати для схуднення
Якщо знати, як приймати кукурудзяні висівки правильно, то вони допоможуть вам позбавитися від декількох зайвих кілограмів. Незважаючи на високу калорійність, їх відносять до дієтичних продуктів і часто призначають під час розвантажувальних днів.
Високий вміст клітковини дозволяє вивести з організму токсини і шлаки, а також покращує травлення. Таке природне очищення призводить до природного схуднення.
Висівки найкраще їсти на сніданок. Таким чином, вони будуть живити організм енергією, а почуття насиченості збережеться набагато довше. Продукт виключає можливість розвитку авітамінозу, який є побічним ефектом багатьох дієт.
Застосування в народній медицині
Кукурудзяні висівки добре зарекомендували себе для лікування закрепів. Їх правильний щоденний прийом дозволяє привести стілець в норму, причому випорожнення відбуватимуться в один і той же час. Для досягнення потрібного результату вживати продукт слід, виходячи з правильної схеми і дозування.
Запивати їх рекомендують не тільки водою, але й кефіром, ряжанкою, соком. Пам’ятайте, що кількість рідини, що випивається під час прийому висівок, потрібно збільшувати. Потрапляючи в кишечник, висівки змушують його працювати активніше, всмоктуючи всі шкідливі компоненти і виводячи їх назовні.
Щоб процес дефекації прискорити, можна зробити легкий масаж живота круговими рухами.
Від запорів також допомагає висівковий вода. Для її приготування візьміть 4 ст. л. сировини і залийте окропом, настоюйте 4 години. Після цього відвар процідити і додати до нього 1 столову ложку меду. Отриманий склад випити протягом дня.
Норма вживання в день
За добу людина повинна вживати не більше 3-5 столових ложок висівок, розподіляючи їх рівномірно протягом дня. Не варто цю норму перевищувати, оскільки більша кількість висівок здатне зашкодити організму, наприклад, викликавши проблеми з травленням.
Якщо ви тільки починаєте знайомитися з даним продуктом, то краще, щоб його добова норма складала близько 1 столової ложки.
Курс вживання становить 10 днів, після чого робиться перерва на 2-4 тижні, потім його знову можна повторити. Приймати висівки мінімум за 1 годину до їди по чайній ложці або через такий же час після прийому їжі. Їх можна їсти в сухому вигляді, запиваючи рідиною, попередньо замочувати у воді або додавати до різних страв і напоїв.
Не забувайте, що кукурудзяні висівки призводять до зневоднення організму, тому в день потрібно випити не менше 2-х літрів води.
Рецепти страв з кукурудзяних висівок
Даний продукт може використовуватися як окремо, так і в складі певних страв. На сьогоднішній день існує безліч рецептів, які обов’язково припадуть до душі всім членам сім’ї.
Коржі з висівок і сиру
Складові:
- висівки кукурудзяні (60 г);
- висівки вівсяні (20 г);
- насіння льону (4 г);
- сир (100 г);
- розпушувач (1 пакетик);
- яйце куряче (1 шт.);
- сіль (щіпка).
Спочатку в блендері потрібно подрібнити насіння льону, потім додати до них всі інші інгредієнти й ретельно розмішати. З отриманої маси формуємо невеликі коржі та викладаємо їх на деко (попередньо застелене пергаментним папером).
Випікаємо 25 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Млинці з кукурудзяними висівками
Складові:
- яйця курячі (1 шт.);
- цукор і сіль (за смаком);
- ванілін (1 пакетик);
- молоко (150 мл);
- висівки кукурудзяні (20 г);
- пшеничне борошно (30 г);
- житнє борошно (50 г);
- розпушувач (1 пакетик);
- вода (90 мл);
- масло рослинне (30 мл).
У глибокій мисці розмішуємо цукор і яйця до однорідної маси. Додаємо сіль, ванілін, молоко, ще раз усе перемішуємо. Потім насипаємо два види борошна, висівки, розпушувач. Після того, як усе ретельно перемішано, тісто потрібно залишити хвилин на 15, щоб висівки просочилися. Через зазначений час отримана маса може стати навіть занадто густою, тоді додайте гарячої води і доведіть її до потрібної консистенції. Додаємо рослинне масло і обсмажуємо млинці на сковороді.
Чи можна давати дітям
Дітям дошкільного віку радять давати кукурудзяні висівки тільки після консультації з лікарем.
Дієтологи неодноразово відзначали, що їх вживання може принести користь у наступних ситуаціях:
- під час зниження апетиту;
- при зниженому рівні гемоглобіну;
- при частих застудах і грипі;
- для боротьби з ожирінням;
- при проблемах із кишечником, включаючи запори.
Багатий мінеральний склад висівок дозволяє зміцнити м’язову і кісткову тканину.
Можлива шкода від вживання
Незважаючи на доведену користь висівок, є випадки, коли від їх вживання варто утриматися.
- Алергічні реакції; якщо ви схильні до алергії, то будьте дуже обережні з прийомом. Краще почати з мінімальної дози.
- Прийом деяких лікарських препаратів.
- Підвищене згортання крові.
- Проблеми з шлунково-кишковим трактом, зокрема виразка і гастрит.
- Діарея.
- Коліт.
Також від прийому висівок варто утриматися вагітним жінкам і маленьким діткам.
Вибір і зберігання продукту
На сьогоднішній день кукурудзяні висівки продають у вигляді гранул і порошку. Крім цього, вони можуть входити до складу хлібобулочних виробів.
Подрібнені висівки вважаються найкориснішими. У такому вигляді вони зберігають максимальну кількість своїх корисних властивостей і краще засвоюються організмом.
Є ще один вид висівок – екструдовані. Вони являють собою лушпиння, яке обробляється під впливом високих температур. Їх недолік у тому, що корисні властивості в них практично відсутні.
При виборі продукту звертайте увагу на наступні моменти:
- спосіб обробки – використання пара продовжує термін зберігання висівок, але зменшує їх користь;
- склад – не беріть ті упаковки, в яких є консерванти або барвники. Можуть бути присутніми горіхи або фрукти;
- структура – віддавайте перевагу висівкам з меншою кількістю борошна;
- форма випуску – найкориснішими вважаються порошкоподібні;
- запах – висівки не повинні пахнути ні цвіллю, ні вогкістю.
Продукт зберігають у темному сухому місці, попередньо помістивши його в скляну банку з кришкою.
Кукурудзяні висівки по праву відносяться до числа цінних продуктів харчування. Вони є гарною профілактикою багатьох захворювань і здатні зміцнити організм, наситивши його вітамінами, мінералами і клітковиною.
Кукурудзяні висівки: користь і шкода
Користь і шкода деяких компонентів їжі залишаються під сумнівом, але благотворна дія висівок відома протягом кількох століть. Їх дозоване вживання, засноване на знанні, як приймати, в якій кількості і за яких патологіях, допомогло не одному пацієнту, який вддався до дієтотерапії, щоб відновити здоров’я організму.
Кукурудзяні висівки багаті клітковиною, яка очищає і стимулює роботу кишечника та знижує показники цукру в крові. На думку дієтологів, основна користь від них полягає саме в наявності великого відсотка клітковини.
Але кардіологи вважають, що, знаючи, як приймати дієтичний продукт, можна мінімізувати судинні патології.
Це можливо завдяки тому, що вміст корисних жирів у висівках допомагає виведенню холестерину, перешкоджає оклюзії і закупорці кровоносних судин.
Корисні властивості кукурудзяних висівок
Корисні властивості будь-якого живильного продукту можна реалізувати тільки при коректному вживанні. Зловживання будь-яким харчовим компонентом може принести шкоду. Тому перед початком лікування або внесенням до складу раціону, необхідно проконсультуватися з лікарем, який і підкаже основні правила прийому.
Висівками в борошномельні промисловості називають відходи виробництва, які залишаються після просіювання основної маси отриманої борошна або крупи. У поняття висівки включається все, що не входить до складу борошна або крупи, приготовленої більшим помелом.
Народна назва висівки прекрасно відображає склад висівок – все, що залишилося після великого чи дрібного сита.
Це – складова частина раціону худоби, про корисні властивості якої відомо вже багато століть, але їх цілющу дію на людський організм вивчено відносно недавно.
Шматочки зернової оболонки і зерен, що залишилися після помелу, і є основне джерело вітамінів, мікроелементів, клітковини і нерозчинної целюлози. Висівки надають користь органам травної системи, стимулюючи їх функціональну діяльність. Вони забезпечують необхідний очищаючий ефект.
Різновиди кукурудзяних висівок
Шкода може бути заподіяна при надмірному вживанні, яке призведе до створення небажаних побічних реакцій. Це стосується не тільки кукурудзяних висівок, а й інших різновидів цінного харчового компонента.
Тому так важливо знати, як приймати цей продукт, і дотримуватися необхідні умови. Існує кілька видів висівок, одержуваних при переробці зерна.
Вони можуть бути залишками декількох процесів переробки круп, результатом яких стає:
- грубий помел, з харчовими рештками до полусантіметра (схожий на деякі види круп);
- дрібні відходи переробки, одержувані при перемелюванні на борошно, й схожі на неї зовні;
- оброблені під пресом висівки можуть бути різної конфігурації, але в будь-якому випадку називаються гранулами.
Для вживання в їжу останнім часом стали випускати пластівці, отримані з розплющеними під пресом зерна. Незважаючи на те, що їх рекомендовано вживати при здоровому способі життя, вони мають менше корисних компонентів і не відносяться ні до лікувальних, ні до дієтичних продуктів харчування.
Для цілющого ефекту потрібні тільки висівки, спосіб їх прийому і кількість визначається дієтологом або лікуючим лікарем. Необхідна терапія призначається в залежності від патології, лікування якої робиться з використанням засобу. У терапевтичних цілях можуть використовуватися висівки:
- гречки-ядриця (гречані), вони висококалорійні, але з низьким вмістом білка, рекомендовані алергікам і тим, хто змушений обмежувати в їжі білкові сполуки;
- вівса (вівсяні), незамінні при підвищеному вмісті глюкози в крові, зашлакованості або високому рівні токсинів в організмі;
- пшениці (пшеничні), поширене в дієтології засіб профілактики атеросклерозу і судинних патологій;
- рису (рисові), багаті розчинною клітковиною, які надають лікувальний ефект, подібний з вівсяними, при прийомі вполовину меншої дози;
- жита (житні), низькокалорійні, рекомендовані для профілактики порушень роботи кишечника і проблем з дефекацією, для заповнення дефіциту вітамінів групи В;
- кукурудзи (кукурудзяні), дієвий засіб профілактики онкології, запобігання поліфагії і лікування кишкового дисбактеріозу.
У кукурудзяних висівках міститься велика кількість корисних властивостей.
Кукурудзяні висівки були досить рідкісним продуктом, але у міру поширення тенденції до здорового харчового раціону, вони стали досить затребуваними.
Тепер їх можна придбати в будь-якому великому супермаркеті. При дотриманні певних правил їх користь доведена клінічними дослідженнями, а шкода практично відсутня.
Як приймати при різних недугах може підказати лікуючий лікар.
Склад і корисні властивості
У складі кукурудзяних висівок є безліч корисних речовин:
- білки і вуглеводи;
- нерозчинна целюлоза;
- рослинна клітковина;
- 3 вітаміни з групи жиророзчинних (А, Д і К);
- корисні жири;
- мікроелементи кальцію і магнію;
- фосфор.
Користь і шкоду вони можуть принести в рівній мірі, якщо не знати, як слід приймати лікувальний продукт, і допускати його надлишок.
І дефіцит, і надлишок можуть бути шкідливими для людини, тому що порушують природний баланс і метаболізм організму.
У коректній дозуванні, розробленій шляхом клінічних випробувань, кукурудзяні висівки володіють чудовими властивостями, що надають лікувальний ефект:
Кукурудзяні висівки уповільнюють процес старіння.
- стимулюють імунітет організму і підвищують життєвий тонус;
- знижують ймовірність онкологічних процесів в кишечнику, нормалізують травлення і очищують шлунково-кишковий тракт від шлаків і токсичних сполук, перешкоджаючи розвитку геморою;
- сприяють зміцненню і стабілізації судинної системи, знижують рівень холестерину і артеріальний тиск;
- підвищують лібідо і чоловічу потенцію;
- виводять з депресивного стану і уповільнюють процес старіння;
- усувають симптоми булімії і поліфагії.
Категорично не рекомендується застосування лікарського препарату при загостренні існуючих патологій внутрішніх органів, порушення процесу дефекації (діареї) і поганому згортанні крові, пов’язаному з гемороїдальними патологіями.
Зловживання може привести до розвитку авітамінозу та розладів травлення.
Спосіб вживання
Спосіб вживання і дозування залежать від помелу і обробки висівок. Їх можна запивати водою при дрібному помелі, замочувати в теплій воді на 30-40 хвилин, якщо помел великий (грубий).
Гранульовані висівки ковтають, не розжовуючи, і запивають великою кількістю кип’яченої води. Початкова доза становить не більше 1 ст. л. з поступовим збільшенням до 3 ст. л. на день.
Кукурудзяні висівки можна просто потроху додавати в їжу, але оптимальним вважається прийом за 60-90 хвилин до їжі або через годину після нього.
Готові кукурудзяні висівки можна придбати в найближчому супермаркеті.
Прийом висівок повинен супроводжуватися вживанням великої кількості рідини, тому що посилена перистальтика і виведення токсинів з організму супроводжуються втратами води. Завдання пацієнта – заповнити утворюється гідродефіцит.
Кукурудзяні висівки – не тільки лікувальний засіб з багатим вмістом корисних компонентів.
Їх цілющі властивості допомагають скинути зайву вагу, оптимізувати природний метаболізм і налагодити засвоюваність необхідних організму сполук. Це дозволяє людині, що вживає висівки, помолодіти і придбати здоровий вигляд.
Лікувальні маски для обличчя та волосся допоможуть в отриманні нового вигляду, якщо виготовити їх з кукурудзяних висівок за косметологічними рецептами.
Кукурудзяні висівки: користь і шкода для людини
Кукурудзяні висівки. Користь і шкода. Саме про це будемо говорити в цій статті.
Висівки представляють собою оболонку, отриману при обробці злакових культур, тобто, по суті, це відходи виробництва.
При цьому, завдяки їх складу, в якому чимало вітамінів і мікроелементів, висівки користуються попитом у тих, хто дотримується правильної системи харчування.
Кукурудзяні висівки набирають популярність серед споживачів. За своїми дієтичними якостями вони практично не поступаються пшеничним. На сьогоднішній день немає ніяких проблем в їх придбанні, тим більше що вартість кукурудзяних висівок доступна кожному.
Кукурудза давно відома своїм багатим складом, що включає вітаміни і мінеральні речовини, притому більшість з них міститься саме в оболонці.
Висівки також використовувалися для вигодовування худоби, щоб зміцнити його здоров’я. Люди ставилися до продукту, що залишається від помелу зерна, з деякою гидливістю.
Але їх користь підтверджена безліччю досліджень. Вживання кукурудзяних висівок сприяє очищенню кишечника. Насичений склад збагачує і позитивно впливає на роботу організму, стан шкірних покривів, травлення.
Кукурудзяні висівки використовуються при схудненні. Максимального зниження ваги можна досягти лише при правильному і дозованому їх вживанні. Включаючи кукурудзяні висівки в свій раціон, не варто забувати, що надмірна кількість грубої клітковини може завдати шкоди.
Користь і шкода кукурудзяних висівок для людського організму
Прихильники здорового способу життя і правильного харчування воліють вживати в їжу велику кількість грубої клітковини. Джерелом корисної клітковини є висівки.
Популярність кукурудзяних висівок обумовлена рекордним вмістом корисних речовин.
Що таке висівки і що входить в їх склад
Для виготовлення висівок відокремлюють оболонку кукурудзи від зерен. Далі оболонку сушать і подрібнюють. Дроблена оболонка – це і є висівки.
70% корисних речовин знаходиться в оболонці, тому висівки корисніше крупи. Склад кукурудзяних висівок багатий різними вітамінами і мікроелементами, серед яких:
Вітаміни групи В (В1; В2; В5): |
Азотовмісні сполуки відповідають за правильне функціонування метаболічних процесів в організмі. Забезпечують повноцінне харчування нервових клітин, запобігають їх руйнуванню. |
Вітамін Е: |
Відповідає за регенеративні функції клітин організму. |
Вітамін С: |
Підвищує імунітет. |
Золото: |
Кукурудза є єдиним злаковим рослиною, що містить золото. Омолоджуючу дію золота було відкрито ще за часів єгипетських фараонів. Клеопатра пила золоті капсули для молодості шкіри. |
Марганець: |
Нормалізує роботу щитовидної залози. Запобігає розвитку цукрового діабету. |
Цинк: |
Підвищує опірність організму до алергенів. Потужний природний антигістамін. |
Фосфор: |
Бере участь в процесі переробки жирів. Брак цього мікроелементу призводить до ожиріння. |
Кальцій: |
Головний елемент в складі кісткової тканини. Запобігає розвитку карієсу і переломів. |
Залізо: |
Найважливіший елемент у складі еритроцитів. Підтримує рівень гемоглобіну і запобігає утворенню тромбів. |
Корисні властивості і протипоказання кукурудзяних висівок
Незважаючи на високу калорійність кукурудзяних висівок, вони є дієтичним продуктом. Лікарі-дієтологи включають їх у раціон для зниження ваги. Багатий вміст грубої клітковини покращує роботу шлунково-кишкового тракту і ефективно очищає організм від шлаків і токсинів.
Крім зниження ваги, висівки з кукурудзи мають ряд інших корисних дій:
- Підвищення імунітету;
- Запобігання раку товстої кишки;
- Зміцнення серцевого м’яза;
- Зниження рівня шкідливого холестерину в крові;
- Прискорення метаболізму;
- Підвищення потенції;
- Уповільнення процесу старіння;
- Нормалізація роботи жовчного міхура;
- Продовження почуття ситості.
Однак, крім великої кількості корисних властивостей, висівки мають і протипоказання до вживання. Категорично заборонені, якщо спостерігаються:
Індивідуальна непереносимість (алергія): |
При перших ознаках алергічної реакції необхідно прийняти протигістамінні препарати. Якщо стан не купірується – негайно звернутися за медичною допомогою. |
Загострення захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка, гастродуоденіт): |
Груба фактура клітковини дратує запалену слизову оболонку травного тракту. У період загострення хронічних захворювань органів травлення слід утриматися від вживання продуктів з високим вмістом клітковини. |
Діарея: |
Кукурудзяні висівки сприяють очищенню кишечника і полегшують стан при запорах. Якщо стілець дуже рідкий, то клітковина тільки посилить діарею. |
Прийом лікарських засобів: |
Клітковина є потужним абсорбентом. Разом зі шлаками і токсинами вона здатна вивести частину лікарських засобів. Ефект лікарської терапії значно знизиться при одночасному прийомі висівок і медикаментів. |
Побічні дії: |
При передозуванні можливі: діарея, підвищене газоутворення, здуття живота, нудота. Регулярне перевищення добової норми прийому висівок загрожує гіповітамінозом. |
Схема прийому
Добова норма споживання кукурудзяних висівок – 10 грамів на 10 кілограмів ваги. Тобто, добова доза висівок для людини з масою тіла 70 кг становитиме 70 г, які необхідно розділити на 4-5 рівних частин і приймати протягом дня.
Для бажаючих схуднути висівки слід приймати за годину до їжі. Жир, що міститься в їжі, засвоїться в повному обсязі, а надлишки покинуть організм природним шляхом. Також, висівки під дією шлункового соку збільшуються в обсязі, що дозволяє насититися невеликою порцією їжі.
Тривалість курсу становить 10 днів. Перерва між курсами має бути не менше двох тижнів.
Кукурудзяні висівки приємні на смак, їх можна вживати різними способами:
- Додавати до готових страв як приправу;
- Розбавляти будь-якими напоями.
Для нормалізації роботи травної системи рекомендується вживати висівки з кисломолочними продуктами (йогурт, кефір, ряжанка).
Користь і шкода кукурудзяних висівок
Зараз серед прихильників здорового харчування стали користуватися попитом висівки.
Популярність кукурудзяних висівок також зростає, адже серед безлічі злакових культур однією з найпоширеніших є кукурудза, її часто називають «царицею полів».
Любов до себе вона завоювала завдяки своєму вітамінному і мінеральному складу, лише її оболонка містить приблизно 85–90% всіх корисних речовин.
Кукурудзяні висівки – подрібнена оболонка кукурудзи, яка дуже багата на білок і крохмаль.
Склад кукурудзяних висівок
- Як вже було сказано вище, до складу висівок входить значна частина цінних елементів злакової культури, що підтверджує факт, що крупи при очищенні втрачають значну частину корисних речовин.
- Вітаміни: A, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К.
- Мінерали: залізо (2,8 мг на 100 г), калій (44 мг на 100 г), кальцій (42 мг на 100 г), магній (64 мг на 100 г), марганець (0,1 мг на 100 г), мідь (0,2 мг на 100 г), натрій (7 мг на 100 г), селен (16,5 мкг на 100 г), фосфор (72 мг на 100 г), цинк (1,6 мг на 100 г).
- Крім цього, в 100 г продукту міститься 79 г клітковини, 85,6 г вуглеводів, 8,4 г білків і 0,9 г жирів.
- Калорійність кукурудзяних висівок – 293 ккал на 100 г.
Корисні властивості і користь кукурудзяних висівок для організму
- Підвищують імунну систему;
- Профілактика раку товстої кишки;
- Зміцнюють серцево-судинну систему;
- Допомагають при гіпертонії;
- Знижують рівень холестерину;
- Нормалізують травлення;
- Покращують метаболізм;
- Виводять токсини і шлаки з організму;
- Сприяють схудненню;
- Підвищують потенцію;
- Профілактика геморою;
- Заряджають енергією;
- Допомагають при депресії;
- Уповільнюють процес старіння.
Кукурудзяні висівки для схуднення
Незважаючи на високу калорійність, кукурудзяні висівки відносяться до дієтичних продуктів.
Завдяки багатому вмісту клітковини, продукт прекрасно справляється з очищенням організму від токсинів і шлаків, покращує роботу травлення. Все це сприяє зниженню зайвої ваги.
Кукурудза є невибагливим рослиною, і тому добре росте в різних умовах, вона збирає в качанах корисні елементи – все краще, що можуть дати земля і сонце. Але, на жаль, в даний час в магазинах продається багато неякісного товару.
Стали попадатися продукти, що містять ГМО. Ніякої користі вони в собі не несуть. Завжди намагайтеся купувати кукурудзяні висівки з написом на упаковці «Не містить ГМО».
Тільки вирощені природним чином рослини є по-справжньому корисними для організму людини.
Протипоказання і шкода кукурудзяних висівок
- Індивідуальна непереносимість;
- Прийом лікарських препаратів;
- Підвищене згортання крові;
- Схильність до утворення тромбів;
- Загострення гастриту і виразок;
- Діарея;
- Коліт.
Все корисно в міру, тому рекомендується не зловживати прийомом кукурудзяних висівок.
Велика кількість вітамінів і мінералів може призвести до негативних наслідків: гіповітаміноз, підвищене газоутворення, порушення роботи травлення.
Під час прийому кукурудзяних висівок обов’язково треба пити багато води. Справа в тому, що вони «витягують» її з організму, що може призвести до зневоднення. Рекомендується випивати не менше 1,5-2 л.
Як приймати кукурудзяні висівки
Добова норма кукурудзяних висівок – приблизно 3 – 5 ст.л., розподілити яку слід на весь день. Перевищувати її не варто, незважаючи на те, що продукт дуже приємний на смак. Інакше, можуть виникнути проблеми з травленням.
Якщо ви приймаєте висівки вперше, то почніть з невеликої кількості – 1 ст.л. в день.
- Курс прийому препарату повинен становити 10 днів, потім необхідно робити перерву на 15 – 30 днів.
- Приймати висівки найкраще за 1 год до прийому їжі, або через 1-1,5 години після.
- Як правило, висівки вживають 3 способами:
- запивають водою,
- розбавляють в теплій воді на півгодини,
- додають в різні страви і напої.
Наприклад, подрібнені висівки заливають водою, а ось продукт в гранульованому вигляді запивають.
Кукурудзяні висівки є дуже цінним продуктом харчування. Вони багаті вітамінами, клітковиною і мінералами. Увімкніть їх свій раціон для зміцнення здоров’я і профілактики багатьох захворювань.
Користь висівок
Кукурудза прийшла до нас з Мексики. У багатьох країнах кукурудзяні зерна вживають в їжу, а рильця використовуються з лікувальною метою. Під час виробництва борошна отримують цінний продукт – кукурудзяні висівки; їх користь і шкода, як приймати правильно, цікавить тих, хто піклується про своє здоров’я.
Продукт виходить в процесі зернової переробки і є його подрібненою оболонкою. Таким чином, зерно – це, то з чого роблять кукурудзяні висівки.
На початку минулого століття продукт практично зник з харчування європейців. До кінця ХХ століття повернувся в раціон, що й не дивно. Адже за змістом корисних речовин він набагато перевершує зерно.
Що входить до складу
Кукурудзяні висівки мають багатий склад
Отже, чим корисні кукурудзяні висівки?
Продукт містить:
- білки, вуглеводи;
- воду;
- вітаміни А, Е, К, групи В;
- жири і жирні кислоти;
- мінерали (К, Ca, Mg, P);
- клітковину.
Клітковина – це те, чим корисні кукурудзяні висівки для організму найбільше. Вона важлива для функціонування шлунково-кишкового тракту, благотворно впливає на показники цукру в крові. Систематичне застосування допомагає очищенню кишечника від шкідливих бактерій і розмноженню корисної мікрофлори. Недостатня кількість клітковини в вживаній їжі провокує порушення обмінних процесів, призводить до запорів.
Клітковина також міститься в каштанах.
Також продукт багатий корисними жирами, без яких неможливе нормальне функціонування організму. Саме ненасичені жири допомагають зменшити рівень шкідливого холестерину, зміцнити серцево-судинну систему.
Користь і шкода
Регулярне застосування засобу сприяє:
- поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту;
- позбавленню від токсинів і шлаків;
- нормалізації А / Д;
- підвищенню міцності судин;
- стабілізації обмінних процесів.
Очищаючи організм, кукурудзяні висівки допомагають знизити вагу, зменшують ризик розвитку онкологічних захворювань і жовчнокам’яної хвороби, підвищують імунітет. Міцна імунна система допомагає впоратися з хворобами суглобів. Тому кукурудзяні висівки для суглобів приносять величезну користь.
Більше про користь кукурудзяних висівок ви дізнаєтеся з відео:
Можливо, вам буде цікаво також дізнатися про користь житніх висівок. Подробиці читайте в цій статті …
Протипоказання до застосування
Завдяки своєму складу, продукт можна застосовувати практично всім. Однак кукурудзяні висівки протипоказані хворим з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, людям з індивідуальною непереносимістю. Не слід приймати засіб, якщо призначені вітаміни. Одночасний прийом може спровокувати гіпервітаміноз.
При прийомі слід дотримуватися дозування. Надмірне споживання навіть у здорових людей може призвести до:
- порушень роботи травлення;
- появи нудоти, блювоти;
- загибелі корисної мікрофлори;
- виклику газоутворення.
Добова доза становить 3-5 ст. ложок (25-35 г харчових волокон).
Як вживати?
Щоб не нашкодити організму, потрібно знати, як правильно вживати кукурудзяні висівки.
Добову дозу необхідно рівномірно розподілити на кілька прийомів. Якщо ви вживаєте засіб вперше, краще почати з невеликої кількості – приблизно 0,5 чайної ложки. Курс прийому – 10 днів. Потім не менше ніж на 2 тижні необхідно зробити перерву.
Обов’язковою умовою при прийомі кошти – вживання води у великій кількості (1,5-2 л на добу). Продукт поглинає воду в організмі, тому дуже важливо не допустити зневоднення.
Спосіб вживання залежить від того, яким методом приготовлені, і як виглядають кукурудзяні висівки. Так, в подрібненому вигляді їх найчастіше додають в звичайну їжу (супи, салати, каші), а гранульовані приймають сухими. Якщо ви приймаєте продукт в сухому вигляді, запивати його потрібно склянкою води. Також засіб можна додавати в кефір, йогурт, сік.
Приймають висівки з кукурудзи за 1 годину до їжі або через 1-1,5 години після.
Не нехтуйте цими простими правилами. Від того, як правильно ви будете їсти кукурудзяні висівки, буде залежати стан вашого здоров’я.
Як використовувати для схуднення
Продукт досить ефективний для зниження ваги. При строгих дієтах багатьох нерідко переслідує відчуття постійного голоду. Немає нічого дивного, що більшість не витримує і повертається до звичної їжі. Одночасно повертаються і втрачені з таким трудом кілограми.
Перевага кошти полягає в тому, що продукт збільшується в шлунку і повністю заповнює його, довго перетравлюється. В результаті почуття голоду не виникає. Додатковий плюс – очищення і оздоровлення організму.
Для схуднення краще всього використовувати порошкові висівки. У них доступна ціна і вони приносять хороший результат. Як приймати кукурудзяні висівки для схуднення, описано в попередньому розділі. Схема прийому не відрізняється від профілактичної. Вечерю може замінити склянка кефіру з доданим до нього засобом.
Сучасна кулінарія розробила чимало рецептів страв з додаванням дієтичного продукту. Вони допоможуть вам урізноманітнити своє харчування корисною і смачною їжею.
Як придбати
Де взяти кукурудзяні висівки:
- в спеціалізованих відділах магазинів;
- в аптеках;
- замовити в інтернет-магазині.
На жаль, питання, де продаються кукурудзяні висівки, сьогодні залишається відкритим. Придбати їх можна далеко не скрізь. Спробуйте скористатися послугами інтернет-магазину. Можна зробити замовлення онлайн, і вам додому доставлять кукурудзяні висівки, ціна їх доступна кожному.
Кукурудза – дуже корисний продукт. Для лікування різних захворювань використовують також кукурудзяні рильця …