Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Кумкват – це маленький фрукт, який все частіше зустрічається на полицях українських магазинів. Знайти його можна як на прилавку зі свіжою продукцією, так і серед сухофруктів. Кумкват може бути будь-якого відтінку від яскраво-жовтого до помаранчевого. Смак цього фрукта схожий на суміш всіх звичних нам цитрусових з кислинкою.

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Відзначимо й те, що даний фрукт можна їсти не звільняючи його від шкірки. Отже, в чому ж полягає користь і шкода кумквата для організму?

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Користь фрукта

Кумкват рідко можна зустріти на столі українців, але варто відзначити, що цей маленький плід зі специфічним смаком і ароматом несе в собі багато користі:

Допомагає підтримувати масу тіла. Завдяки низькій калорійності, кумкват можна сміливо вживати навіть на дієті. Крім цього, при вживанні його з шкіркою, що містить велику кількість харчових волокон, відбувається м’яке очищення кишечника і відновлення роботи шлунково-кишкового тракту.

  • Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото
  • Складові кумквата також допомагають нормалізувати водний баланс в організмі і позбавити його від набряклості.
  • Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Зміцнення імунітету. Будь-який цитрусовий фрукт, в тому числі і кумкват, містить величезну кількість вітаміну С, а це значить, що його рекомендується вживати в сезон застуд для підтримки імунітету і боротьби з вірусами.

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Підвищення працездатності. Кумкват багатий вуглеводами, а це значить, що він здатний швидко насичувати організм енергією.

Продукт насичує клітини мозку глюкозою, підвищуючи його активність і розумові здібності в цілому. Фрукт є дуже поживним і може бути відмінним перекусом.

Боротьба з паразитами. Паразити з шлунково-кишкового тракту виводяться за допомогою речовини – фірокумаріна, що міститься у великій кількості в кумкват.

Полегшує симптоми харчового отруєння. Приємний запах масел, які містить шкірка плоду, допомагає полегшити стан при нудоті і печії. Деякі медики рекомендують кумкват до вживання вагітним під час нападів токсикозу.

Підтримує діяльність серця і судин. Калій та магній – кращі друзі серця, а кумкват містить їх у великій кількості. Регулярне вживання фрукта в помірних кількостях запобігає інфаркти та інсульти. Особам, що страждають від захворювань серцево-судинної системи, рекомендується щодня вживати сухофрукти з кумквата.

Стабілізує емоційний фон. Кумкват здатний пригнічувати стрес, депресію і безсоння завдяки приємному смаку і аромату ефірних масел.

Покращує роботу травної системи. За умови відсутності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, кумкват покращує обмінні процеси і стабілізує роботу травлення.

Шкода фрукта

Як і будь-який інший фрукт, кумкват, як свіжий, так і сушений, поряд з користю, може завдати шкоди організму:

  • Може викликати алергічну реакцію у осіб, схильних до неї, і при вживанні в неміряних кількостях. Не слід вживати більше 3-4 плодів кумквата в день.
  • Високий глікемічний індекс. Особам з цукровим діабетом заборонено вживання цього фрукта.
  • Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Кумкват підвищує кислотність шлунка і може призвести до чергового нападу.

В якому вигляді вживають кумкват?

Щоб вживання кумквата принесло організму користь, необхідно вибирати тільки свіжі і якісні фрукти. Свіжий кумкват має гладку шкірку без видимих пошкоджень. Продукт приймають в їжу в сирому, сушеному, в’яленому вигляді.

Про користь і шкоду цукатів з кумквата можна говорити нескінченно. Висока поживна цінність і приємний смак позитивно впливають на обмін речовин.

Користь і шкода сушеного кумквата також очевидна. Сухофрукти зручно брати з собою на прогулянку або в поїздку. Властивості їх благотворно впливають як на дитячий, так і дорослий організм.

Кумкват – це яскравий, смачний, ароматний плід сонячного оранжевого кольору, який прийшов до нас з садів Азії. Він насичує організм аскорбіновою кислотою, антиоксидантами, корисними речовинами і мікроелементами.

  1. Безліч варіантів його подачі зроблять цей продукт частим гостем на вашому столі і улюбленим фруктом усіх членів сім’ї, адже не дарма «кумкват» в перекладі з японської означає «золотий апельсин».

Фото кумквата

Будь ласка, зробіть репост

Кумкват

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Кумкват (від кит. Золотий апельсин) – жовто-оранжевий тропічний фрукт сімейства цитрусових вічнозеленої рослини. Цей плід має й інші назви – кинкан і Фортунелла. Зовні кумкват схожий на дуже маленький овальний апельсин. По довжині він досягає максимум 5 см, а в ширину – 4 см. В вживання фрукт йде повністю разом з шкіркою. Смак плода дуже близький до кислуватого мандарину, але при цьому шкірка має солодко-терпкий присмак. Батьківщиною кумквата є південна частина Китаю.

Перші літературні згадки про кумкват датується 12 ст. в Китаї. До Європи плоди потрапили завдяки англійському ботаніку Роберту Форчун, який привіз їх на щорічну Лондонську садівничу виставку в 1846 році. Спочатку фрукти були віднесені до роду цитрусових, проте в 1915 році їх виділили в окремий підрід – Фортунелла.

Плантації кумквата, що вирощується для експорту, розташовані в Південно-Східній Азії, Китаї, Японії, Греції та на південних територіях США. Існує кілька видів кумквата: гонконгський, малайський, Марум, Мейв, нагами і Фукушімі.

Вибір і зберігання кумквата

При покупці кумквата слід звернути увагу на його зовнішній вигляд. Шкірка повинна мати насичений помаранчевий колір, бути блискучою, гладкою і без видимих механічних пошкоджень, темних плям і тріщин. Також плід повинен бути в міру м’яким. Надмірна м’якість може свідчити про перестиглість плоду, а твердість – про незрілість.

Зберігати кумкват слід в холодильнику в відділі для фруктів і овочів протягом трьох тижнів. Але перед цим плоди слід ретельно промити від забруднень і висушити, щоб на поверхні не залишилося ні краплі вологи. Якщо цілі фрукти або перероблені в пюре помістити в морозильну камеру при температурі від -15 до -19 °C, то корисні речовини можуть зберігатися до півроку.

Використання в кулінарії

Кумкват широко використовують в кулінарії. У більшості випадків його вживають в сирому вигляді і використовують для прикраси страв: салатів, бутербродів, фуршетних закусок, коктейлів, глінтвейну і в якості закуски до міцних алкогольних напоїв.

У термічно оброблених стравах кумкват застосовують для приготування кисло-солодких соусів до овочів і м’яса, для м’яса або риби, запечених в духовці, а також для приготування десертів: цукатів, конфітюрів, соків, сирно-йогуртних запіканок тощо.

Калорійність кумквата

Продукт характеризується досить низькою калорійністю, так як в 100 г цього фрукта міститься 71 ккал, однак не рекомендується сильно зловживати ним, так як він може спровокувати ожиріння через підвищений вміст вуглеводів, особливо в сушеному вигляді. У 100 г такого кумквата – 284 ккал.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки, гр Жири, гр Вуглеводи, гр Зола, гр Вода, гр Калорійність, ккал
1,9 0,9 9,3 0,5 80,5 71

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Кумкват містить різноманітний набір вітамінів (С, А, Е, В1, В2, В3, В5, В6), мінералів (кальцій, калій, залізо, мідь, магній, натрій, фосфор, цинк), жирних кислот і ефірних масел. Велика концентрація вітаміну С в плодах кумквата робить його незамінним для підвищення імунітету і загальної опірності організму вірусам і бактеріям.

Корисні і лікувальні властивості

За рахунок вмісту клітковини, пектину і натуральних ферментів плоди вживають для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, профілактики гастритів і виразок. Сприятливо кумкват діє також на нервову систему.

Люди, які вживають цей фрукт, менше схильні до депресії, дратівливості, нервозності, хронічного стресу.

Він допомагає підвищити емоційну чутливість, позбутися апатії, надати сил для активної діяльності, а не пасивного існування.

Фрукт використовують в боротьбі з паразитами і грибками. Протигрибкові властивості кумквата зумовлені наявністю в його складі фуракумаріна. Саме ця речовина допомагає боротися із запальними та інфекційними захворюваннями.

У східній медицині сушену шкірку кумквата використовують для лікування простудних захворювань, грипу, нежитю та кашлю. Для цього проводять інгаляції завареними корками по 2-3 рази на день. Такий метод використання кумквата дозволяє ефірним оліям вільно виділятися і максимально поглинатися слизовою рота.

Дієтичний продукт

Кумкват входить до числа дієтичних продуктів, що сприяють розщепленню і виведенню поганого холестерину, очищенню організму від токсинів, радіонуклідів та важких металів. Очищення судин від жирових бляшок, яке відбувається в процесі систематичного вживання кумквата, є прекрасною профілактикою інсульту, інфаркту та атеросклерозу.

Не рекомендується вживати кумкват людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка або захворюваннями нирок, так як він може спровокувати загострення цих захворювань.

Також він не бажаний при вагітності і лактації, так як здатний викликати алергію у дитини.

Ви можете подивитися, як вирощують кумкват в теплицях. Невеликі кущі повністю усипані розсипами яскраво-помаранчевих фруктів. Вони дуже схожі на клементини і мандарини, які також представлені на відео.

Танжело Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Апельсин Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Грейпфрут Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Світі Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Фейхоа Гуава Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Лайм Лимон Мандарин Помело Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Кумкват, що це за фрукт, корисні властивості кумквата

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Цей цитрус здається дивиною. Вперше побачивши кумкват, що це за фрукт, зрозуміти складно. Чи то гібрид лимона з апельсином, чи то сорт мандарина. Насправді це окремий вид.

На Сході він в особливій пошані. Але подібно до інших цитрусів, у кумквата корисні властивості поєднуються з обмеженнями.

Що таке кумкват і як він виглядає

Кумкват – це цитрусова рослина, що налічує шість сортів плюс гібриди.

Історія і походження фрукта

Фрукт кумкват європейцям представили мореплавці-португальці на початку XIX століття.

У 1846 році заморську дивину описав і завіз з континенту в Англію шотландський ботанік, член Лондонського садівничого товариства Роберт Форчун. Його ім’ям назвали даний рід цитрусових – «Фортунелла».

У рослини є інші найменування: кантонським говіркою (діалект китайської мови) – кумкват, японська версія – кинкан. Обидві означають «золотий апельсин».

Як виглядає, де росте

Кумкват – це дерево трьох-чотирьох метрів заввишки. З плодами нагадує новорічну ялинку, засіяну мандаринами. Батьківщиною вважаються півострів Індостан, південні провінції Китаю, Японія. Ось чому в світі цитрус відомий як «китайський апельсин», «японський апельсин». Сьогодні культивується в тропіках і субтропіках по всій планеті, від Флориди до Середземномор’я.

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фотоТільки колір і структура об’єднують кумкват зі звичним апельсином. Інші параметри відрізняються:

  • плоди овальні, як велика слива (до 5 см завдовжки, 3-3,5 см в діаметрі, масою до 30 г);
  • товста, солодка шкірочка їстівна; найсолодша – у дикоростучої різновиди з Гонконгу;
  • м’якоті трохи;
  • кількість зерен збігається з числом часточок (зазвичай чотири-сім);
  • різні сорти мають різні кольори забарвлення – від світлої жовтизни до насиченого оранжу.

В’ялений кумкват нагадує сушені мандарини. Колірна гамма – як у натурального, тільки блідіше. Червоний буває у хімічно оброблених екземплярів, що не приносять користі.

Аналізуючи, на що схожий за смаком фрукт, більшість називає солодкі сорти мандарина. Тобто кумкват солодкий з кислинкою, трохи гірчить.

Калорійність і склад

Користь фрукта обумовлена насиченістю вітамінами і мінеральними речовинами. Вважається дієтичним, однак у кумквата в цукрі калорійність висока.

Калорії

Енергетична цінність продукту (г / 100 г):

  • білки – 1,8-1,9;
  • жири – 0,92-1,15;
  • вуглеводи – 9,4;

У свіжих екземплярів кумквата калорійність складає 70-75 ккал на 100 грамів. Висушені або в’ялені кумквати більш насичені – 270-280. У зварених з кумквата цукатів калорійність вчетверо-вп’ятеро вище – 320-330 одиниць.

Мінеральні речовини і вітаміни

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Чотири п’ятих кожного плоду – вода. Головну користь приносять вітаміни плюс мінеральні речовини. Вітамінний перелік відкриває аскорбінова кислота – майже половина всього складу. Її доповнюють вітаміни А, Е, група В (3, 5), Р.

Мікроелементи, мінерали:

  • калій;
  • кальцій;
  • натрій;
  • магній;
  • залізо;
  • цинк;
  • мідь;
  • молібден.

Цінності фрукту додають жирні кислоти (насичені, ненасичені, поліненасичені), ефірні масла, моносахариди, лютеїн, пектин.

Унікальність

Це найменший цитрусовий фрукт. Поїдається зі шкіркою – в ній зосереджені мікроелементи.

Тільки у кумквата (єдиного з цитрусів) не буває нітратів. Дерево не поглинає їх незалежно від концентрації в ґрунті.

Користь кумквата для організму

Китайці недарма називають кумкват «золотим апельсином». Завдяки мінерально-вітамінному складу користь відчувається в будь-якому вигляді.

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Свіжого фрукта

Максимальну користь приносять свіжі плоди, включаючи шкірку і сік:

  • Подрібнені плоди з медом лікують кашель, ангіну.
  • Завдяки високому вмісту вітаміну С придушуються інфекції, зміцнюється імунітет. Стаканчик соку приносить користь під час епідемій грипу як профілактичний засіб.
  • Пара фруктів швидко нейтралізує похмільний синдром.
  • Діє як тонік на організм в цілому. Особливу користь відчувають печінка, жовчний міхур.
  • Вітамін А і бета-каротин перешкоджають розвитку катаракти.
  • Користь клітковини – в нормалізації рівня інсуліну, глюкози, гальмуванні розвитку діабету 2 типу.
  • Сповільнюється старіння, пігментація шкіри.
  • Пектин, клітковина, ферменти регулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Виводять з організму холестерин, радіонукліди, токсини.
  • Допомагає при нудоті, тяжкості в шлунку від переїдання.

Тільки в свіжому вигляді вживають кумкват для схуднення: користь приносять низька калорійність плюс клітковина, що очищає шлунково-кишковий тракт.

  • Виключно свіжі плоди можливо споживати при діабеті. Норму визначає лікар.
  • Якщо немає алергії, не протипоказаний кумкват при вагітності на ранніх термінах. Потроху їсти можна, тим більше що так нейтралізується ранній токсикоз.

Світовим надбанням стали рецепти з традиційної медицини:

  • Настоянка кумквата з медом нормалізує роботу серця, вирівнює тиск, знижуючи рівень холестерину;
  • Соком або м’якоттю цитруса знищують грибок.

Користь буде від плоду наступних кондицій: твердий, рівномірно насичено-оранжевий, без плямистості, з непошкодженою шкіркою. Сік додають в маски, креми для відбілювання, депігментації шкіри.

Сушеного і в’яленого кумквата

Фрукти сушать, в’ялять цілком або шматочками, зазвичай без кісточок. В процесі випаровується тільки вода, вітаміни, мікроелементи залишаються. Тому корисні властивості кумквата після обробки такі ж, як свіжих плодів.

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото Навіть з’являються додаткові плюси:

  1. Концентрація корисних компонентів вище.
  2. Багато калію – корисного для лікування захворювань серця, протиінсультного елемента.
  3. Бактерицидну дію висушеної шкірки посилюється.
  4. Сухий або в’ялений кумкват приносить користь при запорах, «ледачому» травленні.
  5. Сушений кумкват перешкоджає атеросклерозу, очищує судини, приносить користь при гіпертонії.
  6. Щоб швидко вийти з похмілля, досить зжувати три-чотири в’ялених або сушених плода.
  7. Сухофрукти кумквата можна зберігати місяцями, щоб їсти, коли свіжих під рукою немає.
  8. Енергетична цінність сушених або в’ялених плодів вище, ніж свіжих. Тому їх користь відчутна для ослабленого або зростаючого організму.
  9. Калорійність не завжди є стоп-фактором для тих, хто на дієті. Пектинів, полісахаридів, рибофлавіну у висушеного продукту теж більше, тому метаболізм прискорюється, вага знижується.

Купуючи сушені фрукти, потрібно уважно їх розглядати:

  • Колір. Сухофрукти отримують з різних сортів або гібридів з іншими цитрусовими. Тому у них різні забарвлення. Але вони завжди жовто-оранжево-бурштинового відтінку.
  • Насиченість забарвлення. Натуральний сушений кумкват блідий. Яскравий відтінок отримують підфарбовані екземпляри.
  • Поверхня. Білясті точки, розлучення – ознака того, що сировина мала дефекти, при висушуванні оброблено.
  • Запах. Натуральний сушений продукт видає аромат цитруса. «Хімія» з’являється після обробки.

Зелений кумкват – не дозрів, м’який – перележала. Користі від обох ніякої.

Властивості цукатів

Цукати отримують, проваривши плоди в цукровому сиропі і висушивши. Вітамінів та інших корисних речовин після теплової цукрової обробки майже не залишається. Користь продукту – миттєве насичення енергією. Якщо сили на нулі або здолала депресія, досить з’їсти кілька шматочків кумквата з чаєм або кавою, щоб усе налагодилося.

Користь ефірної олії

Масло екзотичного цитруса приносить користь як лікувальний або естетичний засіб:

  • для інгаляцій при ГРВІ;
  • для СПА-процедур;
  • з маслами інших рослин оздоровлює проблемну шкіру;
  • позбавляє від целюліту, післяпологових розтяжок.

Ароматом масла лікують хвороби нервової системи, емоційні розлади: стреси, безсоння, тривожність. Підійде аромалампи або шкірка, покладена на обігрівач. Також продезінфікуйте приміщення, що корисно під час сезонних епідемій.

Як правильно їсти кумкват

Особливий етикет для кумквата не передбачений:

  • Свіжий фрукт їдять цілком, зі шкіркою. Тому перед вживанням ретельно миють.
  • Плід відкушують або ріжуть навпіл разом з шкіркою. Знавці запевняють, що тільки композиція смаків м’якоті (кислинка) і оболонки (солодкість плюс пікантна гірчинка) дозволяють оцінити неповторність фрукта.

Користь шкірки в тому, що саме тут зосереджені запаси міді, заліза, молібдену, поліненасичених жирних кислот, ефірні масла.

  • Якщо поїдання шкірки здається чимось жахливим, її очищають, як у апельсина або мандарина. Але викидати не варто: звичайний чай з корочками стає екзотикою.
  • Часточками фрукта сервірують салати, десерти, випічку, каші. Запікають або гасять з овочами, м’ясом, рибою, морепродуктами.

Дорослій людині можна безпечно їсти в день 250-350 грамів (8-11 свіжих плодів). Сушених або в’ялених – на третину менше. Денна норма цукатів – не більше 120-150 грамів.

Протипоказання і шкода

Подібно будь-яким цитрусовим, кумкват не універсальний. У нього є корисні властивості і протипоказання з обмеженнями:

  1. Якщо є індивідуальна непереносимість цитрусових, але дуже хочеться, безпечна норма – не більше двох плодів за раз.
  2. Схильність до повноти. Зловживання фруктом провокує ожиріння.
  3. Кислоти, що містяться у фрукті, роблять його небажаним для людей з проблемами шлунково-кишкового тракту (підвищена кислотність шлункового соку, виразка, гастрит), нирок, сечостатевої системи.
  4. Заборонено при грудному вигодовуванні: невідомо, як його сприйме організм дитини.
  5. При діабеті кумкват споживають тільки свіжим, потроху, стежачи за рівнем цукру. І тільки після консультацій з лікарем.

Навіть якщо алергії на звичайні цитруси немає, для першої дегустації досить двох-трьох часточок. Не виникло дискомфорту – далі можна їсти кумкват скільки хочеться.

Висновок

Користь китайського «золотого апельсина» безсумнівна. Їм можна розбавити традиційний новорічний асортимент з апельсинів з мандаринами. Додати в особисту «скарбничку» новий смак, аромат, екзотичність.

У нього є корисні властивості і протипоказання. Тому краще проконсультуватися з лікарем.

Кумкват не є цілорічною культурою, але насолоду ним продовжити можна. Фрукт місяцями зберігається в замороженому, в’язаному або висушеному вигляді.

Кумкват: користь і шкода, що це за фрукт, фото

Опис кумквата: що це за фрукт, які його користь і шкода, чи можливе вирощування в домашніх умовах?

Кумкват – плід з сімейства цитрусових, володіє унікальними лікувальними властивостями та смаковими якостями. Вперше цей цитрус з’явився в китайській провінції Гуандун, пізніше його почали вирощувати на Філіппінах, в Тайвані, Індії та Японії.

В даний час кумкват, який є родичем лимона, вирощується не тільки в країнах Азії, а й на півдні США, Європи, а також в Греції і Австралії. Фрукт експортується в багато країн, і його можна знайти на прилавках продуктових магазинів. Далі про те, що таке нагами і Мейв, в чому полягає користь і шкода кумквата, а також, чи росте він у нас і як за ним доглядати.

Загальний опис кумквата з фото

На Сході кумкват, або кинкан, вважається їжею мудреців, його користь доведена – він використовується для лікування застуди, нежиті, кашлю. На основі висушених плодів готуються цілющі настої і напої.

Латинське найменування цитруса – Фортунелла. Крім того, його називають китайським яблучком або мандарином, японським апельсином, казковим бобом і японською айвою.

Китайський мандарин дозріває в кінці року, при цьому всі сорти мають хорошу врожайність.

Плоди Фортунелла бувають різного кольору – зеленого, червоного або яскраво оранжевого. Вони овальні і маленькі, діаметром до 5 см. Зовні фрукт покритий щільною шкіркою, а всередині, як і його цитрусові побратими, складається з 4-7 часточок. У кожній часточці знаходиться насіннячко. По запаху фрукт схожий на лайм, а на смак – на мандарин. Сушений кумкват не менш корисний, ніж свіжий.

Фрукт вживається в їжу разом зі шкіркою, яка має солодкий смак з ледве відчутною гірчинкою. Шкірка у кумквата чи не найсмачніше, а м’якоть припаде до смаку любителям кисленького. У порівнянні з іншими фруктами, калорійність кумквата невелика. У 100 г плоду міститься всього 71 калорія.

Цей цитрус їдять свіжим, сушеним або в’яленим. З кумквата роблять не тільки сухофрукти, а й цукати. У свіжому вигляді кумкват Мейв, Фукушімі і інші сорти зустрічаються в магазинах великих міст.

У природі кинкан досягає 3-4 метрів висоти, рослина має кулясту крону з запашними великими квітами, а на вигляд нагадує невелике дерево або чагарник. Милуватися кумкватом можна протягом 40 років, після він гине. Найбільш сприятливі умови для кумквата – це супіщаний грунт, яскраве злегка розсіяне освітлення і помірний полив.

Оптимальний температурний режим для японської айви від 25 до 30 градусів. Якщо кинкан скинув листя, це може свідчити про недостатній полив або надмірну температуру. В Україні можливе вирощування кумквата як кімнатної рослини.

Корисні властивості і шкода кумквата (Фортунелла)

Чому ж кумкват, як в свіжому вигляді, так і в сушеному, корисний для організму? Справа в тому, що в шкірці плодів міститься величезна кількість мінералів і вітамінів.

Сік ягоди має бактерицидні властивості та використовується лікарями при лікуванні інфекційних захворювань. Дуже ефективні інгаляції з маслом кумквата при застуді, кашлі, риніті, грипі.

Варто скасувати і ряд інших достоїнств рослини:

  • зміцнює імунні сили організму;
  • застосовується як профілактичний і лікувальний засіб при порушеннях нервової системи;
  • кумкват сушений, завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти, рекомендується для усунення симптомів похмілля;
  • нормалізує серцевий ритм і показник холестерину;
  • благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи;
  • ефірне масло використовується при проблемах зі шкірою;
  • позбавляє від стресу, стану апатії і депресії;
  • вживаються при токсикозі вагітними;
  • використовується в косметології, особливо для усунення целюліту і розтяжок;
  • сприяє нормалізації емоційного стану людини.

Протипоказання до вживання кумквата стосуються людей, які мають захворювання нирок і сечовивідних шляхів, при наявності діабету та проблем гастроентерологічного характеру. Вживати кумкват при вагітності не забороняється, за винятком індивідуальної непереносимості. Кумкват навіть рекомендується при вагітності: фрукт допоможе жінці подолати болісний токсикоз.

Вирощування кумквата в домашніх умовах

Китайський мандарин відноситься до субтропічних і тропічних рослин і росте тільки в теплих країнах. На півночі фрукт можна виростити в домашніх умовах з кісточки, витягнутої з дозрілого плоду.

Правда, рослина кілька капризно, що потребує ретельного догляду. Якщо дотримуватися всіх норм по вирощуванню і змістом кумквата, китайський мандарин порадує власника не тільки своєю красою і ароматом квітів, а й хорошою врожайністю.

Види рослини, придатні для вирощування в домашніх умовах

Активне зростання дерева починається в квітні і триває кілька місяців. Починаючи з середини літа, з’являються квіточки. Цвітіння триває близько семи днів. Плоди дозрівають до новорічних свят. Практично всі сорти дерева кумкват придатні для утримання в домашніх умовах. Найбільше схвальних відгуків отримали кумкват нагами та Мейв. Ці та інші види фрукта представлені в таблиці.

кумкват нагами Найбільш популярний вид, він відрізняється більшою солодкістю і з вигляду і розміром нагадує маслину (може вирощуватися як бонсай)
Марум або Японіка По виду кумкват схожий на лимон, має яскраво жовтий окрас (даний сорт непогано переносить морози і вирощується не тільки в домашніх умовах, але і в садах півдня України)
Нордманн Вид нагами, відрізняється тим, що в часточках немає насіння.
Лаймкват Гібрид кінкана і лайма.
Фукушімі Дуже солодкий і смачний сорт.
Мейв За зовнішнім виглядом нагадує лимон, рослина невисока, плоди смачні.
Варіегатум Підвид кумквата нагами, відрізняється смужками на шкірці.
Гонконгський сорт Вирощується як декоративна деревце, фрукти неїстівні.
Лімонкват Суміш лимона і японської айви.
Оранжекват Гібрид апельсина і кінкана.
Малайський Даний сорт також не вживають в їжу, кущі використовуються в ландшафтному дизайні в якості живої огорожі.

Посадка і догляд за рослиною

Розмір рослини кумкват залежить від обраного горщика; якщо повноцінний розвиток дерева не входить в плани власника, варто віддати перевагу меншій ємності.

Слід бути уважним при виборі грунту для казкового мандарина, надмірна кількість торфу неприпустимо. Оптимальним варіантом є суміш з садової та дернової землі з додаванням піску і перегною.

Для розвитку рослини грунт потрібен помірно кислий, поживний і пухкий.

Перш ніж насипати в горщик землю, обов’язково потрібно підготувати дренаж – він повинен займати ¼ частину ємності. Завдяки дренажу коренева система рослини отримуватиме необхідну кількість повітря, а рідина не буде затримуватися в грунті.

Фортунелла любить регулярний рясний полив і обприскування. Останнє особливо необхідно в літню спеку і в опалювальний сезон. Вода для поливу повинна бути відстояною, кімнатної температури. Якщо порушити правила, підсумком буде скидання листя.

Фахівці рекомендують проводити весняну обрізку деревця, формуючи його крону. На основних гілках залишають не більше 2-3 відростків, а інші видаляють секатором. При цьому молоді пагони злегка вкорочують, так їх зростання буде ще активніше.

Один раз на 3 роки проводиться пересадка дорослих рослин перевалочним методом. Оптимальний період для процедури – лютий-березень. Шар дренажу і грунт змінюються. Пересадку роблять дбайливо, оскільки кому землі на коренях необхідно зберегти цілим. Занадто глибоко розміщувати рослину не можна. Після закінчення пересадки грунт поливають слабким розчином марганцівки.

Новий горщик повинен бути більше попереднього на 3 сантиметри. Надмірно велика тара може стати причиною появи гнилі і відсутності плодів.

Метод перевалки при пересадці не годиться, якщо під час процедури господар виявив гнильні зміни на кореневій системі. У таких випадках проводиться обрізка пошкоджених коренів, а після – обробка засобом Корневин. Також змінюється вся грунт з горщика, де раніше знаходилося рослина.

Підживлення і добрива

Графік внесення підгодівлі в першу чергу залежить від фази зростання Фортунелли і складу грунту. В період активного розвитку деревця рекомендується внесення азотних добрив, при появі квіточок – калійно-фосфорних, а в передзимовий період – калійних. У квіткових крамницях представлений великий вибір підгодівлі для цитрусових.

Самостійно можна зробити мінеральний розчин. Для цього в один літр води необхідно додати 2 грами аміачної селітри, 4 грами суперфосфату і 1 грам калійної солі.

Відмінно себе зарекомендувала в якості підгодівлі звичайна деревна зола. У теплу пору року рослина удобрюють мінеральною сумішшю, чергуючи з гноївкою. Останню готують в співвідношенні: одна частина гною на десять частин води.

Хвороби і шкідники

Власник рослини може зіткнутися зі слабким розвитком і захворюванням кумквата. Дерево схильне до всіх хвороб, властивих цитрусовим. Симптомами захворювання є:

  • плямистість на листі;
  • листя змінили форму і колір;
  • на пагонах присутній волотистом;
  • деревце всохло;
  • осипання зав’язі;
  • на рослині утворилися нарости.

Найбільш поширені захворювання Фортунелла – це бактеріальні та грибкові хвороби. Таке трапляється нерідко при невідповідних умовах утримання, сухому повітрі і відсутності обприскувань. Якщо рослина уражена, слід видалити всі бутони і плоди, після чого обробити його фунгіцидом. Профілактичним засобом у боротьбі з бактеріями і грибками є бордоська суміш.

Крім того, на деревце можуть з’явитися щитівка, тля, павутинний кліщ. Для їх усунення потрібний правильний догляд і обробка Актара. Якщо кинкан вражений вірусом, врятувати його не вдасться.

Розмноження «китайського мандарина»

Розмноження японського апельсина проводиться насінням, укоріненням відводків, живцями і щепленням на підщепи. При цьому останній метод підійде тільки для досвідчених садівників.

Рослина, вирощене з кісточки, плодоносити почне пізно або не буде зовсім. Щоб активізувати його материнські якості, його потрібно прищепити.

У домашніх умовах найчастіше використовується спосіб живцювання.

Для цього на плодоносному дереві навесні відрізають минулорічні пагони (довжина гілочки повинна бути не менше 10 см, на ній повинні бути присутні кілька листочків).

Нижній зріз обмазується товченим вугіллям і поміщається у вологий піщаний ґрунт в теплиці або під скляну банку. Коли живці пустять коріння, їх пересаджують в горщики.

Користь і шкода кумквата для організму, корисні властивості і протипоказання

Кумкват – рослина, що належить до сімейства цитрусових. Фрукт є плодом овальної форми оранжевого кольору завбільшки з волоський горіх, довжиною приблизно п’ять сантиметрів і шириною три сантиметри.

У їжу його вживають повністю, разом з оболонкою, яка, на відміну від апельсинів і мандаринів, має солодкий, не подразнюючий смак. М’яке вміст має трохи терпким солодко-кислим присмаком.

Вперше відомості про цей цитрус з’являються в дев’ятнадцятому столітті в Китаї. Поширюючись по країнах Азії, Америки, Європи, він отримує різні назви.

У Китаї це – зелене яблуко. В Японії – кинкан або золотий апельсин. Зустрічаються назви Фортунелла, карликовий апельсин, казковий мандарин, їжа мудреців.

Якщо в магазинах зустрічаються назви «Мейв», «Фукушімі», «Марум» або «нагами», це різновиди кумквата.

Розповімо і покажемо на фото, що це за фрукт – кумкват, опишемо його шкоду і користь для організму в свіжому, сушеному і в’яленому вигляді, які протипоказання до вживання, якими корисними властивостями володіють плоди.

Кумкват можна придбати в свіжому, сушеному або в’яленому вигляді. Як його вибирати:

  • шкірка, як у апельсина – оранжевого кольору, блискуча, без пошкоджень і потемнінь;
  • якщо фрукт дуже твердий, він не дозрів;
  • якщо плід занадто м’який, він перезрів і втратив смакові властивості;
  • в домашніх умовах його зберігають у холодильнику до 3 тижнів;
  • можливе зберігання в морозильній камері до 6 місяців у цілому або подрібненому вигляді. Корисні якості і смак не змінюються.
  • При виборі сушених плодів потрібно пам’ятати, що:
  • якісні сушені плоди мають більш блідий колір в порівнянні зі свіжими, з коричневим відливом. Занадто яскраві кольори говорять про застосування барвників;
  • сушений кумкват має легкий цитрусовий запах;
  • зберігати сухофрукт слід при кімнатній температурі в недоступному для сонячного світла місці в щільно закритій ємності.

Як повинні виглядати в’ялені плоди:

  • білі точки або розлучення характерні для появи цвілі або при спеціальній передпродажній підготовці;
  • запах від в’яленого продукту приємний і солодкий;
  • зберігати допускається і в холодильнику, і при кімнатній температурі.

Що таке кумкват, ніж він корисний, розповість тисяча і одна спеція Шахерезади:

Кумкват – унікальний дар природи. У ньому міститься великий набір вітамінних і мінеральних речовин:

  • вітаміни групи В, А і Е;
  • близько половини вітамінного складу – вітамін С;
  • калій і магній;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • натрій;
  • цинк;
  • залізо;
  • жирні кислоти (насичені, ненасичені та полінасичені);
  • ефірні масла.
  • Важливі показники кумквата:
  • невисока калорійність – 100 грамів відповідає близько 70 ккал, з них білки – 7,52 ккал, жири – 7,74 ккал, вуглеводи – 37,6 ккал. 1 плід важить приблизно 30 грамів, його калорійність – близько 21,3 ккал;
  • відсутність нітратів;
  • 80% води в складі плода;
  • низький глікемічний індекс – 35 одиниць.

Калорійність свіжих фруктів складає близько 71 ккал на 100 грамів, в в’яленому кумкват приблизно 50-55 ккал, калорійність сушеного фрукта, або сухофрукти, дорівнює 240-250 ккал на 100 грамів.

Корисні і лікувальні властивості для здоров’я

  1. Корисними властивостями кумкват має в будь-якому вигляді: свіжому, в’яленому, сушеному (у вигляді сухофруктів).
  2. Свіжий “золотий апельсин” корисний, як профілактичний і допоміжний лікувальний засіб при захворюваннях центральної нервової системи людини, як антидепресант, що поліпшує емоційний стан, як засіб, що координує серцево-судинну діяльність.
  3. Зміст мінералів і вітамінів у сушеному фрукті збільшується, зростає його корисність.

Ефірні масла, що містяться в сухофруктах, підвищують його бактерицидні якості, що має значення в період високого ризику простудних захворювань і грипу. Стабілізується робота шлунково-кишкового тракту.

Успішній боротьбі з грибковими інфекційними захворюваннями сприяє протимікозний засіб – фурукумарін, зміст якого в сушеному фрукті більше, ніж у свіжому.

Чим корисний сушений кумкват: ягода має тонізуючі і енергетичні властивості.

Заповнюючи вітамінний і мінеральний запас організму, кинкан підвищує його резистентні здатності. “Їжа мудреців” покращує мозкову діяльність.

В’ялені плоди аналогічно корисні, як свіжі та сушені. Високий вміст вітаміну А позитивно впливає при очних захворюваннях.

Вітамін Е, присутній у м’якоті і шкірці, піклується про молодість шкіри, запобігаючи раннє старіння, оберігаючи від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.

Чим корисний в’ялений кумкват? Він зміцнює імунну систему людини.

Вплив на організм людини залежить від його віку, від наявності або відсутності протипоказань.

Для дорослих чоловіків і жінок кумкват приносить найбільшу користь. При відсутності алергії, захворювань нирок, виразки та цукрового діабету регулярне споживання фрукта допомагає зберегти молодість і здоров’я.

Вагітним жінкам лікарі рекомендують кумкват через високий вміст вітамінів і мінеральних речовин, у боротьбі з токсикозом, але в межах розумного.

Обмежити або виключити його потрібно в останньому триместрі, щоб уникнути розвитку алергії у майбутньої дитини.

Які матусі повинні прибрати з раціону цитрус, щоб у дитини не відбулася алергічна реакція. Незважаючи на свою корисність, сонячний цитрус може спровокувати у дітей алергію, діатез, розлад шлунково-кишкового тракту.

Медики не дозволяють давати цитрусові, в тому числі кумкват, дітям до трьох років. Після виконання 3 років можна ввести в раціон дитини по половині плода на день.

До п’яти років для зростаючого організму доза може бути збільшена до 4-5 плодів на день. Це можливо при відсутності алергії.

У літньому віці додаються захворювання, які можуть загостритися у зв’язку з вживанням цитрусових. Кумкват – в їх числі.

Але він принесе багато користі літньому організму, якщо немає протипоказань. Вміщені в ньому речовини стимулюють мозкову діяльність.

Потенційна небезпека і протипоказання

Незважаючи на позитивні якості кумквата, потрібно пам’ятати про низку загальних протипоказань.

Він небезпечний при нирковій недостатності. Алергічна реакція на складові речовини цитрусових не дозволяє харчуватися кумкватом.

Є обмеження на споживання сухофруктів хворим на цукровий діабет.

Рекомендації по вживанню і використанню

Свіжий, вимитий чистою водою кумкват розрізають на скибочки і їдять повністю з тонкою, солодкою шкіркою, яка містить таку ж кількість корисних компонентів.

Існують солодкі і кислі сорти. Солодкі подають до столу в сирому вигляді. З кислих плодів виготовляють джеми, варення, мармелад.

Поширена додавання кумквата в м’ясні, рибні страви і страви з птиці. В Європі цей фрукт – альтернатива оливкам, як закуска до мартіні і коктейлів.

На думку дієтологів, можливий щоденний прийом в їжу цього цитруса при відсутності протипоказань. Рекомендована добова норма – 8-10 плодів.

За іншими дослідженнями, 150 грамів фрукта містять добову норму вітаміну С.

У кулінарії

У кулінарії фрукт використовується для приготування соусів, що збагачують смак м’яса, риби і овочів. Кумкват – інгредієнт для салатів, оформлення закусок, випічки.

Одні сорти використовують для солодких консервованих продуктів, інші – навіть для засолювання. Помаранчевий сік входить до складу коктейлів, лікерів, настоянок.

Мармеладне варення з кумквата. Знадобиться 1 кілограм кумквата, 800 грамів цукру і 200 мл води.

Промиті, просушені і нарізані кільцями плоди з віддаленими кісточками занурюються в гарячий сироп з цукру і води. У сиропі плоди знаходяться протягом 12 годин.

Через 12 годин весь вміст вариться на маленькому вогні при постійному помішуванні до прозорого стану сиропу.

У гарячому вигляді варення розкладають по банках і залишають до повного охолодження. Густе і ароматне варення-мармелад зберігається в підвалі або холодильнику.

Домашній рецепт цукатів з кумквата. Потрібно 500 грамів кумквата, 500 грамів цукру і 100 мл води.

Вимиті фрукти нарізаються часточками, кісточки видаляються. Часточки кумквата заливаються сиропом з води і цукру, варяться 10 хвилин, потім охолоджуються. Так повторюють 3 дні.

На 4-й день напівфабрикати викладаються на деко, покритий пергаментним папером, і сушаться протягом доби в добре провітрюваному кімнаті.

Потім кілька годин підсушують в духовці, нагрітій до 50 градусів. Чим більше годин, то твердішими цукати. Готові цукати посипаються цукром, зберігаються до 6 місяців.

Салат з морепродуктами і кумкватом, відеорецепт:

Рецепт соусу з кумквата і журавлини. Необхідні інгредієнти: 2,5 склянки цукру, 2 склянки води, 170 грамів кумквата, 570 грамів журавлини, 95 грамів світлого родзинок.

Цукор, воду і кумкват змішати, довести до кипіння, варити далі до повного розчинення цукру, потім додатково 8 хвилин. Кумкват, який повинен стати прозорим, акуратно перекласти в іншу миску.

Потім додати в сироп журавлину, довести до кипіння і варити, зменшивши вогонь, 7 хвилин. Коли ягоди журавлини полопаються, додати родзинки і варити ще протягом 4 хвилин.

Готовий соус зливають в соусницю, куди додають кумкват безпосередньо перед подачею.

Для схуднення

Кумкват містить пектин, який сприяє прискоренню обмінних процесів. Пектин посилює виділення шлункового соку, перетравлювання їжі прискорюється.

  • Це властивість “золотого апельсина” і те, що свіжі плоди мають низьку калорійність, використовується в різних дієтах.
  • Одне з експериментальних досліджень лондонських учених довело, що якщо вживати щодня в їжу кілька плодів кумквата, то за один місяць реально схуднути на 5-7 кілограмів.
  • Унікальний фрукт підходить для дієт: він покращує метаболізм, виводить зайву рідину з організму, постачає тіло мінералами і вітамінами.
  • У рецептах дієт його додають в блюда, соуси, готують сік з фрукта і їдять в якості перекусу.

Але дієти з кумкватом виключають споживання жирних продуктів, солодощів і випічки. Молочні, а краще кисломолочні продукти беруться з низьким вмістом жиру, хліб рекомендується житній і цільнозерновий.

Дієти з даними інгредієнтом тривають кілька тижнів, результати стають помітними нескоро. Плюс дієти – смак кумкват дозволяє переносити обмеження в їжі легше.

У народній медицині

Унікальний склад цитрусового плоду не міг не відбитися на його використанні в медичних цілях.

Бактерицидну дію кумквата використовували ще в Стародавньому Китаї. Його соком виліковували зовнішні і внутрішні інфекції, грибкові захворювання.

Сік “золотого апельсина” застосовується для лікування запальних процесів в легенях, бронхах.

Як і всі цитрусові, кумкват при систематичному вживанні зміцнює імунітет. Масло кумквата використовується для лікування дерматологічних захворювань.

  1. Вживання “золотого апельсина” благотворно впливає на функціонування печінки, допомагає розщепленню жирів.
  2. З давніх-давен популярно вплив масла кумквата в ароматерапії для зняття стресу, тривожності, боротьби з безсонням і депресією.
  3. У побуті поширені народні рецепти, наприклад:
  • для профілактики простудних захворювань і поліпшення мікроклімату в кімнаті по різних місцях розкладають плоди Фортунелла;
  • для посилення бактерицидного дії на батарею викладають шкірку кумквата;
  • завдяки великому вмісту вітаміну С плоди знімають похмільний синдром.

Leave comment