Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Сказати, що японська кухня в Україні дуже популярна – нічого не сказати. Вона вже стала тут настільки «своєю в дошку», що навіть не віриться, що не так давно про існування ролів і суші мало хто знав. Але японська кухня потужно увірвалася в українську сферу харчування і блискавично завоювала любов багатьох українців.

Треба зауважити, що не тільки українців охопила ця любов. Можна сміливо констатувати факт, що японська кухня популярна по всьому світу і навіть вважається феноменом кулінарного мистецтва.

Національну японську кухню охарактеризувати досить просто: це поєднання якості і краси. В Японії віддають перевагу натуральним смаковим відчуттям і з великою повагою ставляться до їжі та процесу її приймання.

  1. Головним в японській кухні по праву можна назвати рис. Японці не уявляють собі повноцінної трапези, якщо на столі немає рису. Його готують різними способами, подають як самостійно, так і з Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовахсупами, салатами, рибою.
  2. Не менш важливим продуктом можна назвати рибу і морепродукти, яких в Японії досить багато, адже морський промисел там широко розвинений протягом усього року.
  3. Частими гостями на японських столах є також овочі, соя, гриби, морські водорості, різні приправи.
  4. М’ясо японці практично не вживають і вважають це своїм секретом здоров’я і довголіття.
  5. Велике значення приділяється якості продуктів. Вони повинні бути виключно свіжими. Це важливо ще й тому, що в стравах японської кухні мінімально використовують термічну обробку. Так рибу і морепродукти, в основному, використовують в абсолютно сирому вигляді.
  6. Порції у японців зазвичай маленькі, але страви на столі досить різноманітні.Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах
  7. Їдять в Японії зазвичай руками або паличками з різних порід дерев.
  8. Що стосується ролів і суші, – їх вважають основною стравою традиційної японської кухні, хоча самі японці вживають в їжу роли і суші далеко не кожен день.
  9. Цікавим є ще факт, що в Японії традиційним вважається приготування суші виключно чоловіками. Жінок до цього дійства не підпускають.
  10. Пити японці віддають перевагу зеленому чаю. Чайні церемонії є щоденним традиційним ритуалом кожної сім’ї.

Очевидно, що особливості японської кухні обумовлені її територіальним розташуванням, а ще любов’ю до краси і деталей, до свіжості продуктів і дотримання традицій. Ймовірно, саме це все і привернуло європейські країни, які так сильно полюбили страви японської кухні, після чого ця любов передалася також і Україні.

Звичайно, японська кухня в Україні має деякі відмінності від традиційної японської кухні:

  • В силу відсутності тих же продуктів, що є в Японії в свіжому вигляді, в українських ресторанах використовують перероблені або заморожені продукти;Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах
  • Наші кухарі багато страв адаптують під смаки українців, змінюють або додають нові інгредієнти в багато блюд у прагненні до постійного оновлення, а також з метою залучення все більшої аудиторії.

І, тим не менш, сьогодні без перебільшення в кожному торговому центрі, навіть на зупинках у павільйонах, майже в кожному кафе і ресторані можна знайти японське меню. А серед фірм, що займаються доставкою їжі, доставка японської кухні займає перше місце за кількістю замовлень.

Що це? Дійсно любов до смаку ролів і суші, або це данина моді? Якщо японська кухня – мода, то як може вона не тільки не йти в минуле, як будь-яке модне віяння, а лише набирати і набирати популярність?

Секрету, мабуть, немає, а є очевидний факт того, що дуже багато людей дійсно люблять японську кухню і для цього чимало причин:

  1. Японська кухня – смачна. Звичайно, не всі погодяться з цією заявою, а хтось навіть скаже, що вважає ці заморські страви огидними, але, тим не менш, очевидний факт, що роли і суші Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовахщодня з’їдаються мільйонами шанувальників японської кухні.
  2. Японська кухня – корисна. Нескладно зробити такі висновки, адже роли і суші містять натуральні продукти, легкі для травлення і містять велику кількість різних вітамінів і мікроелементів, що приносять користь для організму.
  3. Японська кухня – зручна. Якщо виникла проблема, ніж повечеряти після роботи або в компанії друзів, коли немає можливості приготувати щось домашнє, вихід – замовити роли на будинок або зайти в найближче кафе.
  4. Японська кухня – естетична. Безумовно, набагато краще себе почуваєш, не наворачиваючи ложкою картоплю з котлетами, а тримаючи в руках дерев’яними паличками шматочок японського щастя.
  5. Японська кухня – доступна. Мабуть, будь-який середньостатистичний робітник і навіть студент сьогодні може дозволити собі невеликий сет хоча б раз на тиждень-два.

Окремим пунктом хотілося б виділити питання про користь суші та ролів.

Тим, хто хоч скільки-небудь розбирається в корисних продуктах, очевидно, що рис, багатий клітковиною в поєднанні з морською рибою, насиченою корисними елементами, є, звичайно ж, здоровою і Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовахкорисною їжею. Що вже говорити про морських водоростях Норі, які багаті йодом, таким необхідним для щитовидної залози, а також іншими вітамінами і мінералами – одна суцільна користь.

Навіть японська приправа васабі поряд з маринованим імбирем, які є доповненням до суші, мають знезаражувальні і імуностимулюючі властивості. Не в останню чергу і соєвий соус корисний для різних систем організму. Висновок про корисність японської кухні напрошується сам, адже там мало калорій, що, звичайно, теж важливо для тих, хто стежить за фігурою.

Але чи так все чудово або хоч якоїсь шкоди від японської кухні все-таки існує? Варто розглянути, мабуть, кожну складову суші та ролів, які можуть нести в собі небезпеку.

  1. Риба. В основному, суші і роли готуються з сирої риби. А, як відомо, сира риба швидко псується. За кілька годин в ній може розмножитися величезна кількість бактерій і різних паразитів, які дуже небезпечні для організму людини. Варто також сказати про тунці, м’ясо якого може накопичувати в собі такі небезпечні речовини, як ртуть і важкі метали, які у високих дозах призводять до негативних наслідків. Захоплюватися тунцем не варто, найбільш безпечним вважається вживання його не частіше ніж один раз на місяць.
  2. Рис. Крім того, що він багатий корисною для травлення клітковиною, рис має високий глікемічний індекс, тобто підвищує рівень цукру в крові. У зв’язку з цим, слід вживати його досить обережно, особливо тим, хто чутливий до подібних продуктів.
  3. Водорості норі. Багаті йодом, їх теж потрібно вживати з обережністю, а саме, не більше двох ролів за один раз, так як більша кількість принесе організму надлишок йоду, що вкрай небажано для життєдіяльності щитовидної залози.
  4. Соєвий соус і васабі. Часто виготовляються з неякісної сировини з метою здешевлення продукту, можуть містити шкідливі речовини. У васабі можуть міститися кореневище японського хрону, яке повинно бути або дешевими сортами хріну поряд з барвниками. Тому варто уточнити про склад і виробника сировини в місцях, де збираєтеся замовити японську кухню.
  5. Низька калорійність японської кухні. Насправді, говорити про всі страви японської кухні, що вони низькокалорійні, невірно. У багатьох видах складних ролів при приготуванні використовується майонез, вершковий сир, крабові палички, кляр – це ті продукти, які в поєднанні з іншими складовими, збільшують калорійність ролів в рази. Очікуваний дієтичний ефект може обернутися, навпаки, збільшенням у вазі, особливо, якщо японська кухня припала на вечерю. Тому краще вибирати прості види ролів або ж суші з рибою або овочами.
  6. Якість приготування. Цей пункт теж повинен бути відзначений, так як багато ресторанів, бари і кафе, на жаль, не так ретельно, як потрібно, стежать за чистотою своїх робочих інструментів, які не дезінфікують обробні дошки і столи, що мають безпосередній контакт з продуктами. Такий підхід і неохайність кухарів призводять до частих випадків отруєнь ролами і суші.

Здоровий обід – 2 рецепта від знаменитостей

Очевидно, що заяви про шкоду ролів і про шкоду суші як такі не мають підстав, але, все ж, є певні запобіжні заходи, на які слід звертати увагу перед вживанням японських страв:

  • з особливою ретельністю і обережністю вибирайте ресторан або службу доставки, не полінуйтеся прочитати відгуки;
  • не соромтеся задавати питання про якість тих чи інших продуктів;
  • по можливості придбайте відповідні якості васабі, хороший соєвий соус, імбир. Використовуйте їх замість привезених службою доставки сумнівних аналогічних продуктів;
  • якщо присутні сумніви щодо якості будь-яких продуктів, з яких виготовлені роли, краще відмовтеся від вживання, не варто ризикувати власним здоров’ям.

Ще одним способом насолодитися улюбленою японською кухнею без шкоди для здоров’я може стати самостійне приготування суші та ролів в звичайних домашніх умовах. Багато вже випробували себе в якості кухаря-сушиста і підтвердять, що нічого надскладного в цьому немає. А головне, ви точно знаєте, наскільки свіжі і якісні продукти використані для вашого вечері.

Важливий ще й той факт, що самостійне приготування значно дешевше обходиться. Ну і гордість за те, що настільки екзотичну страву виконано своїми руками, втричі підсилює задоволення. Рибу, до речі, в даному випадку використовують слабосолену, трохи змочену у воді, вона найбільш безпечна.

На завершення хочеться сказати, так чи інакше, все, що ми їмо – це стосується не тільки японської кухні, має бути не тільки смачним, але, в першу чергу, корисним. І корисність полягає не лише в складі того чи іншого продукту, а ще й у його свіжості.

Найсмачніші страви повинні готуватися з якісних, свіжих і багатих корисними речовинами продуктів. Домогтися того, щоб було і смачно, і корисно, можливо, і це не складно. А слідуючи простим радам цієї статті, можливо, вам з часом відкриється і секрет довголіття японців, котрі подарували нам ці дивовижні і нескінченно бажані роли і суші.

Шкода і користь суші. Що таке суші, і як їх готують

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Останнім часом дуже популярною їжею стали суші – японське блюдо. Відкривається все більше ресторанчиків і кафе, які подають таке частування. Адже любителів його стає все більше. Хоча не вщухають суперечки про шкоду і користь суші. Багато хто вважає, що такою їжею можна отруїтися. Щоб зрозуміти, чи так це, потрібно розібратися, які компоненти входять до складу цієї страви, як його готують і як його правильно вживати.

Що таке суші

Це традиційне блюдо японської кухні. У країні, оточеній океаном, риба є основною їжею. Її часто навіть не піддають тепловій обробці, так як з’їдається вона майже відразу після риболовлі.

Найпростішим і поширеним блюдом серед рибалок стали тонкі шматочки риби, загорнуті разом з рисом в листи водоростей. Нещодавно така їжа стала популярна на Заході, а звідти прийшла в Україну.

При цьому традиційне японське назву «сусі» перетворилося в «суші». Тепер це блюдо стало модним.

Суші втілює традиції японської кухні. Особливістю їх є мінімальна термічна обробка і невеликі порції страви. Саме через це багато суперечок про шкоду і користь суші.

Противники цієї страви вказують на небезпеку вживання сирої риби, а любителям суші подобається його низька калорійність і незвичайний смак. Крім того, багато хто захоплюється такою їжею через незвичайну сервіровку, подачі страви і способу його вживання.

Але все ж, перш ніж говорити про шкоду і користь суші, потрібно розібратися, з чого їх готують.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Що входить в їх склад

Суші є рис, просочений спеціальним соусом, начинку з риби і овочів. Все це загортається в лист морських водоростей і ріжеться на порційні шматки.

Велика порція такої страви називається суші, а невеликі шматочки – роли. Причому роли можуть готувати з найрізноманітнішими начинками, аж до курки і овочів.

Подається це блюдо з соєвим соусом, додатково до нього додається маринований імбир і трохи васабі.

Тим, хто захоплюється японською кухнею і бажає дізнатися про користь і шкоду суші для здоров’я, необхідно розібратися, що собою представляють всі компоненти цієї страви:

  • рис потрібен особливий, щоб вийшла клейка каша;
  • після приготування його поливають спеціальною заправкою, що складається з рисового оцту, цукру і солі;
  • соєвий соус готують з соєвих бобів, зброджуючи їх за допомогою особливої ​​грибкової культури, іноді в нього додаються злаки;
  • морські водорості норі або комбу містять велику кількість йоду: всього 2 роли забезпечують добову потребу організму в цьому мікроелементі;
  • васабі – це паста, приготовлена ​​з японського хрону – евтреми, вона є джерелом великої кількості вітаміну С, антиоксидантів та природних антибіотиків;
  • маринований імбир містить безліч корисних для здоров’я компонентів.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Корисні чи шкідливі суші

На це питання не можна відповісти однозначно. Все залежить від індивідуальних особливостей людини, якості компонентів, з яких готують суші, і правильності їх вживання.

Шкідливими ця страва може виявитися для людей з алергічною реакцією на морепродукти. Крім того, гострі приправи можуть нашкодити тим, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту, велика кількість рису – хворим на цукровий діабет.

Соєвий соус містить багато солі, що може привести до набряків і відкладенню солей.

Основна небезпека суші з рибою в тому, що вони можуть бути джерелом паразитів. За різними даними, зараз заражені яйцями гельмінтів майже 100% всієї риби. Саме вона є носієм круглих і стрічкових глистів, які можуть бути знищені тільки при достатній термічній обробці.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Корисні властивості суші

При правильному приготуванні, дотриманні всіх санітарних норм і своєчасному вживанні суші виявляються корисними. Це пояснюється їх складом, адже основними компонентами страви стають тільки корисні низькокалорійні продукти. Тому ця страва може сприяти схудненню. Крім того, суші захищають організм від ракових пухлин, їх вживання підвищує настрій.

  • Завдяки морській рибі, яка містить безліч мінеральних речовин і незамінних жирних кислот, поліпшується робота мозку, серцево-судинної системи. Вона сприяє своєчасному оновленню клітин і покращує травлення.
  • Рис – це джерело харчових волокон і вуглеводів. Він стимулює травний процес, забезпечує організм енергією і допомагає швидко вгамувати голод.
  • Корисний також соєвий соус. Він містить легкозасвоювані білки і флавоноїди, які уповільнюють процеси старіння і покращують кровообіг. Цей соус сприяє прискоренню обміну речовин, покращує роботу нервової системи і мозкову діяльність, нормалізує кислотно-лужний баланс і допомагає при перевтомі.
  • Водорості норі допомагають очищати кишечник, подовжують молодість і регулюють роботу нервової системи. У них міститься багато йоду і заліза.
  • Імбир має антиоксидантні властивості, покращує кровообіг і стимулює захисні сили організму. Вважається, що він допомагає знімати головний біль і усуває неприємний запах з рота.
  • Васабі – це сильний антисептик. Цей продукт має антибактеріальну дію, перешкоджає утворенню тромбів, очищує організм від слизу і токсинів. Крім того, що він має знезаражувальні властивості, васабі також захищає зуби від карієсу.
    Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Коли суші шкідливі

Є багато противників цього японського блюда. Деяким воно просто припало до смаку, інші ж приводять аргументи, які доводять шкоду суші. Вони вважають, що вживання цього продукту небезпечно для жителів нашої країни.

Основним доказом цього є те, що суші з рибою є традиційною їжею японців, але не європейців, чий організм генетично не пристосований для переварювання такої кількості сирих морепродуктів.

Крім того, є й інші аргументи, які доводять, що суші можуть бути шкідливими:

  • тунець, який є досить популярним компонентом цього блюда, останнім часом сильно заражений свинцем, ртуттю та іншими отрутами через забруднення світового океану;
  • соєвий соус часто роблять з неякісної сировини, яке містить ГМО, солі важких металів;
  • в цьому соусі міститься велика кількість солі;
  • васабі іноді роблять не з оригінального японського хрону, а зі звичайного, додаючи спеції і барвники;
  • водорості норі, в які загортають рис, дуже багаті йодом, всього кілька суші призводить до його передозування, яка небезпечна для здоров’я;
  • сира риба, яка є основним компонентом суші, доставляється до споживача довго, за цей час вона стає розсадником великої кількості бактерій, паразитів і глистів.
    Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Як уникнути негативної дії

Основний аргумент в суперечках про користь і шкоду суші – це небезпека вживання сирої риби. Вона не може бути доставлена ​​в ресторан відразу після вилову, тому найчастіше готують це блюдо з замороженої сировини.

Але щоб були знищені всі паразити, бактерії і яйця глистів, тримати рибу потрібно при температурі не вище мінус 18 градусів. А такі умови не завжди дотримуються.

Тому, щоб суші не виявилися небезпечними для здоров’я, потрібно дотримуватися кількох правил:

  • вживати їх тільки в великих ресторанах і перевірених кафе, адже їсти суші потрібно відразу після приготування;
  • вживаючи суші з червоною рибою, краще віддати перевагу тим, до складу яких входить копчена або солена;
  • не варто їсти суші з тунцем частіше, ніж пару раз на місяць;
  • потрібно дотримуватися помірності, ці страви вживаються маленькими порціями;
  • вживати суші і роли потрібно відразу після приготування, зберігати довше ніж 3 години їх не можна.
    Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Як правильно готувати суші

Найчастіше це блюдо вживають в профільних ресторанах, де кухарі спеціально навчені всім тонкощам японської кухні. Але зараз в магазинах можна знайти все необхідне для приготування суші та ролів самостійно. Для цього потрібно придбати спеціальний рис, рисовий оцет, соєвий соус, водорості норі. Найкраще купити ще килимок для згортання ролів і палички для їжі.

Рис для суші повинен бути клейким, не розсипчастим. Коли його просочують оцтом, він повинен добре формуватися в кульку. Рибу в домашніх умовах краще брати ту, яка піддалася термічній обробці.

Але перевага самостійного виготовлення в тому, що можна вибрати абсолютно будь-яку начинку за своїм смаком. Традиційний рецепт суші – це водорість норі, на неї укладають рис, потім – начинку, все це згортається в рулет і ріжеться на шматочки.

Варіантів начинки і подачі існує величезна кількість.

Кращі рецепти суші

Традиційний рецепт цієї страви включає сиру рибу. Але існує маса варіацій, більш прийнятних в умовах нашої місцевості. В якості начинки використовують курку, оселедець, шинку. Є також пісні ролі з огірком, кабачками або авокадо. Можна вибрати варіант на свій смак, а згорнути суші можна відповідно до традицій японської кухні.

  • Нігірі-суші робиться у вигляді брусочки. Його компонентами є рис, васабі і будь-яка начинка, в основному – риба. Все це потім загортається в шматочок водорості.
  • Хосомакі у нас відомі як роли. Це суші, повністю загорнуті в норі і сформовані у вигляді рулету.
  • Урамакі – це теж роли, але рис в них буде зовні.
  • Темаки – це суші, згорнуті конусом. Усередині конусоподібного листа норі знаходиться рис і якась начинка.
  • Онігирі – це шматочки рулету, загорнутого рисом назовні.
    Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Відгуки про цю страву

Незважаючи на розмови про небезпеку цієї страви, суші стають все більш популярними. Деякі їдять їх майже кожен день, готують самі. Але в основному люди вживають суші у вихідні або свята в кафе і ресторані.

Багатьом подобається незвичайність цієї страви, його особливий смак. Інші зазначають, що вважають за краще суші тому, що вони низькокалорійні, але добре насичують. Кожен сам для себе повинен вирішити, корисні суші або шкідливі.

Але щоб це блюдо не виявилося небезпечним, потрібно дотримуватися правил його приготування і вживання.

Чи так це насправді? Що несуть нашому організму суші: користь чи шкода? Розбору питання і присвячена ця стаття.

Роли – що це таке?

Для початку, мабуть, варто розібратися в термінології. Традиційні суші є грудочкою вареного рису, на який зверху кладеться риба або інший морепродукт. А роли – це рулет (найчастіше з норі), начинкою якого є всі перераховані інгредієнти.

А тепер трохи історії. Суші (хоча правильним вважається варіант написання «сусі») – традиційна страва кухні Країни висхідного сонця. Протягом багатьох століть японці вживали в їжу варений рис в поєднанні з різними видами риби. Обидва ці продукти, як відомо, є основою харчування жителів острівної держави.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Поєднання рису і сирої риби – не просто вдале смакове поєднання. З давніх-давен японці застосовували подібний спосіб для знезараження і консервації рибних продуктів, в результаті чого їх можна було вживати протягом досить тривалого часу.

Згодом стали з’являтися нові рецепти сусі; смак страви ставав все вишуканішим і багатограннішим завдяки вдалому поєднанню спецій, морепродуктів і різних прянощів. Основні інгредієнти ролів: риба, спеціальний рис, листи норі (водоростей). Використовуються також овочі, часом – фрукти, і багато інших продуктів – все залежить від фантазії кухаря.

В даний час суші вважаються одним з найпопулярніших продуктів у всьому світі.

Користь продукту для здоров’я

Варто сказати, що правильно приготовлені сусі – продукт вкрай корисний і поживний. Однак нерідкі випадки отруєння даними стравою. Це відбувається через неякісну сировину, неправильної обробки продуктів. Нижче мова піде про корисні властивості «зразкових» ролів, приготованих з інгредієнтів хорошої якості.

  • В основі японського блюда – риба. Користь ролів залежить від того, який саме вид морських мешканців лежить у вас на тарілці. Наприклад, якась риба містить більше вітамінів і мінералів, ніж інша, тому і користь від неї буде істотнішою. Однак варто сказати, що будь-яка хороша риба приносить користь здоров’ю, оскільки містить безліч необхідних організму мінералів і речовин: фосфор, кальцій, корисні жири і вітаміни.
  • Рибні продукти також завжди багаті жирними кислотами: Омега-3 і Омега-6. Вони корисні для нормальної роботи обміну речовин, регулювання гормонального фону, а також необхідні для здоров’я і функціонування жіночої репродуктивної системи.
  • Багатий продукт вітамінами групи B, які беруть участь у важливих метаболічних процесах, кровотворній функції, а також в роботі нервової системи. Нестача вітамінів цієї групи викликає розлади розумової діяльності, захворювання неврологічного характеру.
  • Від помірного споживання ролів поліпшується робота мозку, нормалізується сон, приходить в норму настрій.
  • Для імунітету вкрай корисні різні добавки, що подаються разом з суші: васабі має антибактеріальний ефект, зміцнює імунну систему, а імбир здатний підвищити опірність організму хворобам і вірусам.
  • Страви з морепродуктів сприяють поліпшенню роботи серцево-судинної системи, стимулюють кровообіг і прискорюють харчування тканин і клітин.
  • Суші чудово вгамовують відчуття голоду і на довгий час дають відчуття ситості людині.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

можлива шкода

На жаль, якісні, безпечні роли трапляються далеко не завжди. Багато виробників в цілях економії закуповують рибу не першої свіжості і продукти низької якості, що призводить до катастрофічних наслідків.

  • Вживання в їжу поганих ролів може спровокувати харчове отруєння, розлади шлунка, алергію, появу висипу по всьому тілу.
  • У неякісній сирій рибі нерідко можуть міститися паразити. Таким чином, подібний продукт може заразити людину гельмінтами або послужити причиною будь-якої кишкової інфекції.
  • Морська риба може бути насичена важкими металами і токсичними речовинами, що вкрай негативно позначається на здоров’ї людини. Особливо небезпечний тунець.
  • Зловживання екзотичною стравою може спровокувати порушення роботи щитовидної залози.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

рекомендації

  1. Щоб звести ризик отруєння і зараження паразитами до мінімуму, купуйте суші тільки в перевірених місцях, у добросовісних виробників.
  2. Не варто замовляти блюдо з морепродуктів у жарку погоду: виробники не завжди зберігають сусі в належних умовах, тому вам можуть продати зіпсований продукт.
  3. Найбільш безпечні роли, що пройшли термічну обробку, наприклад, копчені або смажені. Висока температура вбиває паразитів.
  4. Зловживання будь-якими, навіть найкращими ролами може призвести до неприємних наслідків: отруєння, порушення роботи травної системи, появи висипань по всьому тілу.
  5. Суші – продукт досить калорійний, і часте їх вживання може стати причиною ожиріння.
  6. Страви із сирої риби повинні споживатися протягом кількох годин після приготування, оскільки потім продукт почне псуватися. Ні в якому разі не їжте роли на наступний день після того, як вони були приготовлені – ви можете отруїтися.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

висновок

Японська кухня (зокрема – суші) являє собою досить незвичайне і смачне поєднання найрізноманітніших морепродуктів. Страви з рису і риби дуже корисні для здоров’я, проте лише в тому випадку, коли всі інгредієнти – якісні та свіжі. Роли слід замовляти тільки в хорошому, перевіреному місці, інакше є ризик істотно зіпсувати здоров’я неякісним продуктом.

Суші – користь і шкода для здоров’я організму

Наш онлайн калькулятор калорій вважатиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших найулюбленіших страв і продуктів. Місячний календар відкриє вам свої секрети успіху, багатства, успіху в любові.

Японська кухня завоювала загальне визнання досить давно.

Особливою популярністю користуються суші і роли, які подаються практично в кожному ресторані. Батьківщиною суші, відповідно, вважається Японія. Їх народом це блюдо називається як «сусі», але суть не змінюється. Сьогодні багатьох людей цікавить, яку користь або шкоду можуть принести суші.

Розглянемо головні аспекти по порядку.

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

Користь суші

  1. Страви азіатської кухні не принесуть шкоди, якщо вживати їх дозовано і не дуже часто. Навіть більше, суші несуть колосальну користь, оскільки включають масу необхідних людині мінеральних речовин і вітамінів.
  2. Головним компонентом ролів є риба. Вона може бути сирою, слабосоленою або в’яленою. Все залежить від різновиду страви. Основу становить тунець або лосось, в нашому випадку – сьомга.
  3. Будь-який вид риби включає Омега-кислоти, вітаміни групи В, мінеральні сполуки у вигляді фосфору і магнію. Особлива цінність спостерігається для серцевого м’яза і всієї кровоносної системи.
  4. При систематичному прийомі суші зміцнюються вени і артерії, поліпшується потік крові, виводиться холестерин. Блюдо японської кухні використовується для профілактики атеросклерозу і тромбофлебіту.
  5. Позитивний вплив досягається на клітини головного мозку. Помірне поїдання суші стимулює нейрони, на тлі чого поліпшується зорове сприйняття, моторика рук, пам’ять та інші важливі функції.
  6. Суші проводять профілактику старечого недоумства і продовжують життя. Саме тому всі японці виглядають молодо. Другим компонентом є рис, який необхідний для поліпшення роботи травної системи і боротьби з запорами.
  7. Роли швидко втамовують голод, тому включаються в основу більшості дієт і правильного раціону харчування. Суші готуються з додаванням водоростей норі, які накопичують безліч йоду і підтримують роботу щитовидної залози.
  8. Соєвий соус, з яким зазвичай подають роли, контролює баланс натрію і підтримує водно-сольовий обмін. Маринований імбир має знезаражувальні і протизапальні властивості. Він зводить до мінімуму ризик розвитку інфекції в організмі.
  9. Суші в поєднанні з додатковими інгредієнтами надають антиоксидантний ефект. Вони виводять з організму солі важких металів, купирують дію радіонуклідів, очищають печінку від токсичних речовин і відновлюють роботу нирок.
  10. Якщо вживати ролі правильно, ви підвищите імунну систему під час вірусної епідемії. Також цікаве блюдо відновлює структуру кісткової тканини, прискорює набір м’язової маси і заповнює брак вітамінів під час авітамінозу.
  11. Суші покращують якість крові за рахунок посилення вироблення відповідних тілець. На цьому тлі підвищуються всі метаболічні процеси в організмі, клітини отримують більше кисню, починається розщеплення жирової тканини і природне зниження ваги.

Як правильно вживати суші

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

  1. Фахівці зі сфери правильного харчування не рекомендують їсти суші і роли частіше трьох разів на тиждень. Особлива увага повинна приділятися якості риби, її свіжість – головний критерій.
  2. Суші в обов’язковому порядку необхідно вживати в поєднанні з імбиром. Він зводить до мінімуму шкідливий вплив сирої риби і запобігає розвитку патогенної мікрофлори в кишечнику.
  3. Не зайвим компонентом стане васабі, або японський хрін. Якщо ви не можете вживати його в чистому вигляді, підмішуйте в соєвий соус, в який макають суші.
  4. Вибирайте для трапези перевірені місця (ресторани, кафе), в яких дотримуються всі санітарні умови. Відмовтеся від прийому їжі в забігайлівках при дорозі і точках «на винос».

Суші при вагітності

  1. Фахівці настійно рекомендують утриматися від японської кухні під час виношування плоду. До складу продуктів, як правило, входять напівсирі і сирі компоненти.
  2. Такі інгредієнти можуть негативно позначитися на розвитку плоду і здоров’ї майбутньої матері. Роли з тунцем містять ртуть, така речовина згубно впливає на весь організм.

Практичні рекомендації

  1. Віддавайте перевагу тільки перевіреним закладам. Ні в якому разі не купуйте фасовані суші в магазинах і супермаркетах. Головна особливість японської кухні в тому, що її готують безпосередньо перед подачею на стіл.
  2. Намагайтеся споживати ті роли і суші з рибою, яка піддавалася термічній обробці, засолюванню або маринуванню. Не варто часто вдаватися до подібної трапези. Пару раз на тиждень цілком буде достатньо.
  3. Не налягайте на великі порції, пам’ятайте, всього повинно бути в міру. В Японії місцеві жителі не об’їдаються такими стравами. В результаті ви побережете своє здоров’я. Японська кухня з великим вмістом рису протипоказана при цукровому діабеті.

Шкода суші

Користь і шкода суші та ролів, рецепти приготування в домашніх умовах

  1. Варто знати про те, що в м’ясі тунця за рахунок його тривалого життя скупчується багато важких металів, особливо ртуті. Тому суші з такою рибою краще не споживати частіше ніж раз на 20 днів.
  2. Якщо при подачі на стіл використовується неякісний соєвий соус, склад може завдати істотної шкоди організму. Продукт містить високий відсоток важких металів і токсичних сполук.
  3. В даний час підробляють навіть васабі. Оригінальний японський корінь хрону нерідко заміняють більш дешевою сировиною і барвниками. Пам’ятайте, що практично всі суші і роли подаються з морськими водоростями.
  4. Останні багаті йодом, при надлишку речовини в організмі можуть розвинутися серйозні патології. В цьому випадку необхідно в обов’язковому порядку дотримуватися добову норму.
  5. Японська кухня практично вся готується з морської риби. Продукт насичений корисними мікроелементами. Тому якщо риба піддається мінімальній термічній обробці, людина отримує значну кількість необхідних мікроелементів. Тут мова йде виключно про користь страви.
  6. У цьому сенсі є істотне «але». Для японців такі страви особливо корисні, тому що суші готуються виключно зі свіжої сировини. Що стосується нашої країни, тут не все так райдужно, не завжди на кухню надходять продукти першої свіжості. Будьте уважні.
  7. За правилами виключно свіжа риба без будь-яких обробок повинна постачатися в заклад протягом декількох годин. Після цього сировина перетворюється в потенційно небезпечний продукт. У рибі починають активно розмножуватися паразити.
  8. У хороших закладах страви подаються з сирої риби, яка була схильна до попередньої заморожуванню. Такий продукт необхідно вжити протягом декількох годин, після цього він стає небезпечним. Забороняється замовляти страви з сирої риби для тривалого застілля.

Суші – своєрідний продукт, при дотриманні всіх вимог роли будуть корисні для людини. Важливо дотримуватися норму споживаного страви. Не варто замовляти суші в неперевірених закладах. Завжди їжте блюдо з імбиром, продукт знищує більшість паразитів.

Користь і шкода соєвого соусу

Відео: як приготувати суші

Суші і роли: користь і шкода

Користь і шкода суші та ролів обговорюється досить часто. Багато людей в наш час віддають данину традиції і їдять заморські ласощі.

До таких, без сумніву, потрібно зарахувати і суші, які своєю батьківщиною можуть вважати Японію.

Правда, до нас вони, швидше за все, прийшли з США і Європи, що й послужило причиною лінгвістичного спотворення істинної назви страви. В оригіналі вони є як «сусі».

Суші бувають найрізноманітніших типів і форм. Але основними інгредієнтами завжди вважалися сира риба (тунець, лосось, вугор, сьомга), водорості виду норі, і рис.

Як добавки і спецій використовують соєвий соус і васабі – спеціальний японський хрін в молотом стані.

Так що користь і шкода суші конкретного сорту буде залежати виключно від інгредієнтів, які в нього входять. Так що почнемо з найбільш популярних.

  • Рис є корисним для нашого організму джерелом білка і клітковини, яка бере безпосередню участь у будові клітин.
  • Але крім цього не потрібно забувати, що надлишок рису в організмі веде до збільшення концентрації вуглеводів, а значить і ненавмисному набору зайвої ваги.
  • Всі ці вельми небажані чинники, яких хотіли б уникнути багато, хто наївно думає, нібито суші – це їжа для бажаючих схуднути.
  • Хоча як подивитися, зважаючи на вміст ПНЖК (поліненасичених жирних кислот, зокрема Омега-3), суші та роли вважаються продуктами, які нормалізують вагу, зміцнюють стінки судин і стабілізують роботу серця.
  • Так що поговоримо насамперед про користь від вживання суші та ролів.

Користь суші та ролів

Окремо варто сказати кілька приємних слів про васабі. Цей інгредієнт повинен стати незамінним, адже саме в ньому з усіх інших, які можна застосувати до суші і роллам, міститься найбільше користі.

Так, васабі є відмінним антисептиком, який також блокує розвиток ракових клітин в шлунку і інших внутрішніх органах. Це йде в різкий дисонанс з одним з недоліків суші щодо ракових захворювань, про який поговоримо нижче.

Риба, що входить до складу суші в сирому вигляді, містить багато фосфору, який сприяє активній роботі мозку.

Для людей, які займаються активно розумовою діяльністю, це тим більше корисно – час від часу їсти суші.

Шкода суші та ролів

Саме час поговорити трохи і про шкоду суші. У тому, що це екзотичний продукт і не всі можуть мати можливість до його переносимості, криється аж ніяк не єдина проблема.

У суші є сира риба, яка може містити безліч паразитів. Адже вони універсальні і в людському організмі теж відчувають себе більш ніж природно і комфортно.

Якщо ви не хочете стати будинком для цих істот, то краще за все не зловживати суші або ретельніше перевіряти рецепти приготування в кожному конкретному суші-барі.

Адже у нас істотно видозмінили багато рецептів і часом можна зустріти роли «адаптовані», з начинкою у вигляді сала або м’яса.

У випадку з тунцем існує ще одна важлива проблема. Через те, що світовий океан істотно забруднений, тунець вбирає в себе багато шкідливих речовин, особливо ртуті.

Якщо ви не хочете ласувати суші і ролами з неабияким змістом цієї речовини, то обмежте себе в їх вживанні, принаймні не потрібно робити його частим.

Запитуйте і уточнюйте, яка саме риба використовується в якості начинки.

У норі, які зазвичай загортають роли, міститься багато йоду. В одному такому ролі рівно половина денної норми споживання цього елементу організмом.

  1. І нехай існує багато людей, які лікують йодний дефіцит у себе, дивіться, як би вам не довелося лікувати зворотну хворобу – надлишок йоду. Фанатам такої їжі варто серйозно задуматися.
  2. Говорять про те, що надмірне вживання суші істотно підвищує ймовірність розвитку онкологічних захворювань, зокрема раку печінки.
  3. Науково подібна схильність любителів екзотичної їжі з Японії не доведена, але все ж застерегти себе і взяти цей факт на замітку безперечно варто.
  4. Ну і як не сказати про те, що соєвий соус, без якого суші, погодьтеся, уявити складно, містить занадто багато концентрованої солі.
  5. Вона, накопичуючись в організмі в неабиякій кількості, призводить з часом до проблем з суглобами і навіть артриту.

Так що їжте суші, але не забувайте про необхідність чітко дозувати споживання цього продукту! Ну і не забувайте додавати васабі – він ваш союзник.

Корисні властивості суші, як не перетворити їх на шкідливу їжу?

Суші завоювали всесвітнє визнання давно і безповоротно. Їх подають не тільки в ресторанах країни висхідного сонця, а й далеко за її межами. Разом зі зростаючою популярністю набирають силу суперечки з приводу того, на скільки велика користь суші. Або зовсім від них суцільний шкоду? Давайте розбиратися.

Користь суші

Рецептів суші та ролів багато і зрозуміло, що своїми властивостями, як корисними, так і не дуже, все вони зобов’язані інгредієнтам, які в них входять. Вельми складно уявити суші без рису. Тому почнемо «розбір польотів» з цього інгредієнта.

  1. Головний компонент суші – рис. Білок і амінокислоти, які у великій кількості містяться в цій крупі, беруть участь у будові клітин. Травлення від вживання рису теж тільки виграє. Страви на основі цього інгредієнта мають протизапальну властивість, тому їх рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Рис відмінно справляється з роллю очищувача організму від токсинів, відновлюючи при цьому мікрофлору кишечника. Не варто й говорити, що обидва властивості безцінні і несуть лише здоров’я і бадьорість не тільки тіла, а й душі. Японці впевнені, що рис допомагає не тільки тримати в відмінному стані тіло, а й мозок. Що входять до складу крупи амінокислоти запобігають старече слабоумство і благотворно впливають на діяльність мозку в цілому. Очищення судин, виведення зайвої вологи з організму, нормалізація вуглеводного обміну, зниження кислотності шлунка – лише мала дещиця користі цієї, такої скромної на перший погляд, крупи.
  2. Ще один важливий компонент суші – морепродукти. Про користь риби, крабів, креветок і всякого роду молюсків не знає тільки ледачий. Тут вам і величезна кількість вітамінів і мікроелементів, та ще багатий запас фосфору, так потрібного для розуму. При цьому мінімальний вміст калорій – на 100 г не більш 120 ккал. Просто знахідка для стежать за своєю фігурою панянок і не тільки. У морепродуктах білка більше, ніж у м’ясі, при цьому засвоюється він набагато легше і швидше. Вітаміни групи В, омега-3, йод, кальцій, залізо, калій, цинк, селен – лише мала дещиця корисних елементів, які отримує людина, вживаючи мідій, креветок, кальмарів та восьминогів щодня. Серцева система від такого морського коктейлю тільки виграє. Морепродукти в тандемі з рисом – ідеальний дует для тих, хто шукає балансу між насиченням організму і отриманням максимальної вигоди для власного здоров’я.
  3. Васабі теж заслужив пари-трійки компліментів на свою адресу. Будучи відмінним антисептиком, він непогано протистоїть розвитку ракових клітин в шлунку. Протимікробну, противопаразитарне властивість цієї приправи настільки велике, що японці без побоювання вживають в суші сиру рибу, щедро присмачуючи її васабі. Але і на цьому користь цього продукту не закінчується. Изотиоцианат, який присутній в японському хроні, не дозволяє бактеріям розмножуватися в роті, завдяки чому зубна емаль не руйнується, і не виникає карієс.
  4. Імбир – ще один яскравий компонент суші. Крім того, що цей корінь є потужним иммуностимулятором, він також має властивості антиоксиданта. Знижує холестерин, позбавляє від втоми, тонізує, виводить паразитів, підвищує імунітет – лише мала дещиця користі від щоденного вживання цього компонента в їжу.

Шкода суші

I. Головний «гріх», який приписують суші – сира риба, що входить у їх рецептуру. В її м’язах можуть жити паразити, які вельми небезпечні для організму людини. Саме тому японці на додаток до суші подають васабі та імбир. Ці два компоненти покликані нейтралізувати можливу шкоду і не допустити зараження.

Але цей мінус відноситься до суші і роллам, приготованим на своїй історичній батьківщині. Потрапивши в Європу, зокрема в Україні, страви японської кухні зазнали значних змін. І в їх складі вкрай рідко можна зустріти сиру рибу. Найчастіше в Україні використовують солоний або копчений продукт.

Причин для цього дві. Перша, в Україні століттями складалася культура харчування, і ми історично звикли піддавати м’ясо і рибу попередній обробці. Наші шлунки звикли переробляти термічно оброблену їжу.

Друга, у японців є можливість класти в свої страви найсвіжіші морепродукти. Те, що ще вранці плавало в морі, в обідню годину потрапляє в тарілку. Це гарантує свіжість будь-якої страви.

В глибині континенту добути свіжовиловленого восьминога або кальмара – завдання з мало не вирішуваних.

Тому попередня обробка, що дозволяє зберігати продукти святими і придатними для вживання довгий час, дуже навіть до речі.

Так що, поки ви вживаєте суші на території України або інших європейських і західних країн, зіткнутися з цим мінусом від вживання суші вам швидше за все не загрожує. Але про всяк випадок, замовляючи суші, уточнюйте, яка саме риба пішла в ту чи іншу страву.

II. І все-таки без маленької ложечки дьогтю в цій бочці морепродуктів не обійшлося. Вся справа в тунці.

З одного боку, він, як будь-яка риба, корисний, але з іншого боку він здатний вбирати в себе шкідливі речовини, особливо ртуть. Але і тут все можна вирішити. Не слід зловживати тунцем.

Рекомендується їсти його не частіше ніж один раз на три тижні. Дотримуйтеся цього правила, і небезпека мине стороною.

III. Соєвий соус теж не блищить надлишком користі. Найбільший його недолік – високий вміст солі. Вона накопичується в суглобах і може викликати артрит та інші захворювання суглобів. Не зловживайте соусом, не забувайте золоте правило: все добре в міру.

IV. Нори. Як не дивно, але ці водорості приховують в собі небезпеку. Все тому, що один лист містить в собі половину добової норми йоду. Якщо кожен день по три рази об’їдатися сушами і ролами, цілком можливо, що замість дефіциту цього мікроелемента може з’явитися його надлишок. Пам’ятайте про міру, і ви нічого не загрожує.

Поради

Суші, користь і шкода дійсно пліч-о-пліч живуть в цій страві. Власне, як і в будь-якому іншому. Варто розуміти, що рецептура суші складена таким чином, щоб нейтралізувати шкідливі наслідки від їх вживання. Їсти японські страви можна і потрібно, щоб взяти з них максимум корисного, уникнувши при цьому негативних наслідків.

  1. Замовляйте суші і роли в перевіреному місці. Експериментувати, роблячи замовлення в маловідомому кафе, небезпечно.
  2. Не забувайте про помірність, це одне з головних правил життєвої філософії японців. Тоді вам навряд чи доведеться «розгрібати» наслідки своєї нестриманості.
  3. Для більшої безпеки замовляйте страви, в які входить солона або копчена риба. Для наших шлунків в такому вигляді вона звичніше, а значить безпечніше.

Чи корисні суші

Чи корисні суші або шкідливі? Відповіді різних людей протилежні. Одні впевнені, що раз їх їдять японці, то блюдо напевно ідеально для здоров’я, інші категорично впевнені, що нічого корисного в сирій рибі з водоростями і оцтом бути не може. Щоб розібратися, як ставитися до суші, потрібно побільше дізнатися про цей продукт.

Корисні властивості суші

Рис – головний інгредієнт для приготування суші, але годиться не кожен його вид. Він легко засвоюється і швидко насичує. У ньому немає глютену, тому він підходить для хворих на целіакію.

Сира риба і морепродукти – джерело якісних білків, йоду і жирних кислот Омега-3. Вони позитивно впливають на рівень холестерину в крові і сприяють профілактиці кардіоваскулярних захворювань. Завдяки тому, що риба не піддається термічній обробці, в ній збережено максимум корисних речовин. Корисні суші для здоров’я переважно завдяки морепродуктам.

Морські водорості містять у 15 разів більше мінералів, ніж звичайні овочі.

Вони мають омолоджуючі властивості, корисні для шкіри і волосся, очищають організм від токсичних речовин і покращують прохідність судин.

Це також відмінне джерело йоду та інших мікроелементів, потреба яких важко покрити зі звичним харчуванням. Водорості багаті легкозасвоюваними білками, що дуже корисно при сучасному нездоровому способі харчування.

Васабі, відомий як «японський хрін», володіє не тільки яскравим запахом, але й сильними антибактеріальними властивостями, що знижує ризик підчепити бактерії з сирих морепродуктів і зводить до мінімуму можливу шкоду суші з сирою рибою.

Для приготування суші використовують рисовий оцет, він нейтралізує в організмі токсини і корисний при підвищеному холестерині.

До суші за традицією подають маринований імбир. Він підтримує травлення, захищає від кишкових захворювань, допомагає при головному болю і зміцнює імунітет.

Чим корисні та шкідливі суші та роли для здоров’я

Всі інгредієнти для приготування суші багаті якісними жирами і вуглеводами, тому суші корисні для здоров’я. Роли вважаються різновидом суші.

Крім дарів моря в них можуть міститися фрукти, сир, овочі, м’ясо та багато інших продуктів, включаючи смажене м’ясо і жирні соуси, тому про їхню користь для здоров’я можна судити тільки з огляду на склад.

Шкода цих продуктів може бути лише в одному випадку – коли для приготування ролів деякі інгредієнти смажать на неякісному маслі.

Корисні речовини в суші

  • Жирні кислоти Омега-3;
  • йод;
  • залізо;
  • кальцій;
  • магній;
  • Вітаміни A, B, C.

Вагітним і годуючим жінкам взагалі не рекомендується вживати сире м’ясо, тому суші їм теж їсти не потрібно (зрозуміло, це не стосується вегетаріанських суші).

А в соєвому соусі міститься велика кількість натрію, який підвищує тиск, тому він протипоказаний при гіпертонії.

Скільки можна їсти суші

Рис, головний інгредієнт суші – дуже енергетичний продукт. Це одна причина, чому суші не можна вживати в необмежених кількостях, особливо при схудненні.

Не слід переборщувати і з соєвим соусом, оскільки в ньому міститься багато натрію. А васабі в надмірній кількості може викликати печію. Якщо зупиніться на 10 штуках, не помилитеся.

Японці стрункі і здорові не тільки завдяки корисному харчуванню, але й розміреному способу життя.

Як вибирати суші

Якість страви також дуже залежить від свіжості продуктів і гігієнічних умов (не забувайте, що суші готують голими руками). Ідеально замовляти суші там, де їх готують при вас.

Найбезпечніше – самостійно купити інгредієнти та приготувати суші.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • 500 г рису для суші;
  • 6 пластинок морської капусти нори;
  • 1 салатний огірок;
  • 2 моркви;
  • 1 авокадо;
  • 1 лимон;
  • 3 ст. ложки рисового оцту;
  • 2 ст. ложки коричневого цукру;
  • 1 ст. ложка солі;
  • 1 упаковка пасти васабі;
  • 1 пляшка соєвого соусу;
  • 1 банка маринованого імбиру.

Промийте рис під краном, поки вода не стане повністю чистою, покладіть в каструлю і залийте водою, якої має бути на 20% більше, ніж рису.

Лимон розріжте навпіл, одну половину покладіть в каструлю з рисом і водою, другу поки відкладіть. Змішайте в мисці рисовий оцет, цукор і сіль і додайте в каструлю.

Закрийте кришкою, доведіть до кипіння і зовсім небагато поваріть на найбільшому вогні.

Потім зменшіть вогонь, витягніть лимон і варіть рис далі, поки він не набубнявіє і в каструлі не залишиться води (близько 10 хвилин). Зніміть з вогню і залиште охолонути.

Спочатку зніміть шкірку, а потім наріжте тонкими смужками огірок (з половини огірка вийде 8 смужок), те ж саме зробіть з морквою і авокадо.

Бамбукову серветку загорніть в харчову плівку (щоб рис не прилипав). У маленьку миску покладіть другу половину лимона, вичавіть його і змішайте з водою (це важливо, щоб рис не прилипав до пальців).

На серветку покладіть одну пластинку морської капусти блискучою стороною вниз.

На морську капусту покладіть рис так, щоб він заповнив всю поверхню. Не забувайте регулярно вмочати руки в миску з лимонним розчином. Руки ніколи не повинні бути повністю сухими! Злегка змастіть рис хроном васабі (краще просто пройдіться пальцем по краю) і викладіть в лінію огірок, моркву, авокадо.

За допомогою серветки обережно скрутіть морську капусту по напрямку від себе. Намагайтеся, щоб суші вийшло якомога міцніше і не розпадалося. Продовжуйте так само з іншими пластинками.

У кожної отриманої «ковбаски» відріжте некрасиві краї і кожну поріжте на 5-6 шматків. Подавайте з васабі, соєвим соусом і маринованим імбиром.

Суші «Каліфорнія»

Спосіб приготування суші «Каліфорнія» не сильно відрізняється від «Маки». Суть полягає в тому, що після нанесення рису необхідно перевернути морську капусту так, щоб вона виявилася зверху, а рис – знизу.

Перш ніж перевертати, посипте рис кунжутним насінням (для різноманітності частину з них підсмажте на сковороді). На 4 порції буде достатньо одного пакетика кунжутного насіння. Після того як перевернете, злегка змастіть морську капусту пастою васабі.

Leave comment